Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Nov. 29)

From: Georgios Vetoulis <vetoulis@pppl.gov>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ



ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Στον ξενο Τυπο το κλιμα της αναμονης

  • [2] "Θελουμε συνδυασμο 6 θαυματων σε 24 ωρες"

  • [3] Ζιαγκας: Τον εφαγαν

  • [4] Μετρα ασφαλειας

  • [5] Η διαδοχη

  • [6] Θα επιλεξουν με κριτηριο τη νικη στις εκλογες

  • [7] Αν ειναι δυνατον!

  • [8] "Ειναι μεσα στο παιχνιδι της ζωης"

  • [9] Οργη γιατρων

  • [10] Ο διαιτολογος

  • [11] Με φαρμακο ο Γιακουμπ

  • [12] Περιμεναν να τους μιλησει

  • [13] Εβερτ: Δυναμη απ' ολους

  • [14] Ανεβαλε ο Σαμαρας

  • [15] Οργισμενος ο Σκαλκεας με ΙΣΑ και παραπληροφορηση

  • [16] Τι επιδιωκουν;

  • [17] Ο μονος που τολμησε

  • [18] Υμνοι απ' εξω

  • [19] Ποιον δεν θελουν

  • [20] Σημερα του Αγιου Ανωδρεα, ο Ανδρεας Παπανωδρεου δεν θα γιορτασει. Της μοιρας τα παιχνιωδια...

  • [21] Εκκληση

  • [22] Πρωταθλητες!

  • [23] Απο μακρια

  • [24] "Λιανοπαπαδες"

  • [25] Ανταλλαγη πυρων

  • [26] Οταν οι "γραβατες" αποδεικνυονται μετριοτητες...

  • [27] Η ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

  • [28] ΤΕΧΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

  • [29] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

  • [30] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ


    [1] Στον ξενο Τυπο το κλιμα της αναμονης

    ΕΚΤΕΝΕΙΣ ανταποκρισεις για την πορεια της υγειας του Ανδρεα, τη Δημητρα και τη διαδοχη του

    ΡΩΜΗ

    Του ΛΑΚΗ ΧΑΤΗΗΚΥΡΙΑΚΟΥ

    Τ ο προβλημα της υγειας του Πρωθυπουργου εξακολουθει να απασχολει και σημερα ολοκληρο τον ιταλικο Τυπο, την τηλεοραση και το ραδιοφωνο.

    Συγκεκριμενα:

    Η ΣΟΕ 24 ΟΡΕ με τιτλο "Η Ελλαδα στο προσκεφαλο του Παπανδρεου" δημοσιευει ανταποκριση απο την Αθηνα του απεσταλμενου της Αλβερτο Νεγρι στην οποια ο ανταποκριτης, αφου αναφερεται στην πορεια της υγειας του κ. Παπανδρεου και στην αγωνια με την οποια ο κοσμος του ΠΑΣΟΚ παρακολουθει την περιπετεια του προεδρου του κομματος, γραφει:

    "Ενα πληθος που αυξανει καθε φορα που κυκλοφορει η ειδηση για χειροτερευση της υγειας του ασθενους.

    "Ο Παπανδρεου ειναι ο πατριαρχης της χωρας αυτης, ο μονος και πραγματικος ηγετης, ικανος να προκαλεσει πραγματικη, γνησια συγκινηση και παθος. Οι σοσιαλιστες της βασης φυσικα τον λατρευουν και αγωνιουν για την τυχη του, οι αντιπαλοι τον σεβονται. Οι συντροφοι του κομματος του, κομμα που ιδρυσε και ηλεγχε με την προσωπικοτητα του, δεν τολμουν να παρουν αποφαση τη στιγμη αυτη. Γιατι το γηραιο λιονταρι του ελληνικου σοσιαλισμου δεν εχρισε ποτε διαδοχο.

    "Δεν θελησε ποτε να υπαρχει ουτε ενας αντιπροεδρος που θα μπορουσε να τον αντικαθιστα στα καθηκοντα του Πρωθυπουργου. Βεβαια, τυπικα, η κυβερνηση λειτουργει, η χωρα αντεχει, το Χρηματιστηριο και η δραχμη αντιδρουν με ηρεμια. Αλλα ποσο θα διαρκεσει ακομη η περιοδος της αβεβαιοτητασ;"

    Στη συνεχεια ο κ. Νεγρι αναφερεται στα γνωστα σεναρια περι διαδοχης και στη διαδικασια που προβλεπει στην περιπτωση αυτη το ελληνικο Συνταγμα και καταληγει:

    "Επομενως το ΠΑΣΟΚ εχει τα παντα στο χερι του και πρεπει να κινηθει με προσοχη για να μην προκαλεσει κυβερνητικη κριση και κατα συνεπεια προωρες εκλογες οπως ζηταει η αντιπολιτευση. Οι τελευταιες δημοσκοπησεις πριν απο την ασθενεια του κ. Παπανδρεου εδειχναν οτι προηγειται η Ν.Δ. Σημερα ομως λεγεται οτι λογω της συγκινησης που επικρατει οι σοσιαλιστες κερδισαν συναινεσεις".

    "Ηητειται διαδοχος"

    Η ΡΕΠUΒΒΙΨΑ με τιτλο "Στην Αθηνα ζητειται διαδοχος", δημοσιευει ανυπογραφο σχολιο στο οποιο μεταξυ αλλων αναφερεται οτι "οποιος και να ειναι ο διαδοχος δεν προκειται να υπαρξει καμια αλλαγη, στο αμεσο μελλον, ουτε στην οικονομικη πολιτικη ουτε και στην εξωτερικη πολιτικη της Ελλαδας. Οι προσεχεις εκλογες πρεπει κανονικα να διεξαχθουν το 1997 και στην ηγεσια του ΠΑΣΟΚ υπαρχει γενικη συναινεση οχι μονον οσον αφορα την πολιτικη λιτοτητας που ακολουθουν οι αρμοδιοι υπουργοι αλλα και για τη βελτιωση των σχεσεων με τη ""Μακεδονια'' και την Αλβανια".

    Οι ΨΟΡΡΙΕΡΕ ΔΕΑ ΣΕΡΑ, ΜΕΣΣΑΓΓΕΡΟ, ΜΑΤΤΙΝΟ, ΤΕΜΠΟ, UΝΙΤΑ, ΣΤΑΜΠΑ, ΓΙΟΡΝΟ και ΝΑΖΙΟΝΕ με δημοσιευματα πρακτορειακης προελευσης και ανταποκρισεις απο την Αθηνα αναφερονται στην κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου Α. Παπανδρεου και στις δηλωσεις του κ. Χυτηρη, ο οποιος υπογραμμισε οτι "οι δραστηριοτητες της κυβερνησης συνεχιζονται κανονικα και ο Πρωθυπουργος παραμενει ο εγγυητης της συνεχειας των προγραμματων του κομματος". Επισης αναφερονται στις διαβεβαιωσεις του υπουργου Αμυνας κ. Αρσενη, οτι η Οικονομια επανηλθε στα κανονικα της ορια μετα απο το σοκ που υπεστη λογω της ασθενειας του Πρωθυπουργου.

    Η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου δεν θα του επιτρεψει να παραβρεθει στη συναντηση κορυφης στη Μαδριτη.

    Η UΝΙΤΑ συγκεκριμενα αναφερει μεταξυ αλλων οτι: Το ΠΑΣΟΚ ειναι διαιρεμενο σε δυο ανταγωνιστικα μετωπα, το ενα με επικεφαλης τη Δημητρα και τον εμπιστο του Πρωθυπουργου Ακη Τσοχατζοπουλο, το αλλο απο τον "διαφωνουντα" και πρωην υπουργο Βιομηχανιας Κωστα Σημιτη(...)

    Στην Αθηνα και σε ολη την Ελλαδα υπαρχει ενα κλιμα αναμονης(...) Κατα τα αλλα ολα συνεχιζουν ησυχα. Οι Αθηναιοι ειναι συνηθισμενοι στις ασθενειες του Πρωθυπουργου, τις οποιες και παντα επιτυχως ξεπερασε, αλλα, αυτη τη φορα, ισως ειναι διαφορετικα.

    Ο γαλλικος Τυπος ΠΑΡΙΣΙ

    Της ΗΡΑΣ ΦΕΛΟΥΚΑΤΗΗ

    Τα γαλλικα μεσα ενημερωσης μετεδωσαν την ειδηση της επιδεινωσης της υγειας του πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου, δινοντας λεπτομερειες απο το ιατρικο ανακοινωθεν και τονιζοντας οτι βρισκεται "σε εξαιρετικα κρισιμη κατασταση". Ο ραδιοφωνικος σταθμος "Φρανς Ινφο" σε ανταποκριση απο την Αθηνα αναφερθηκε ειδικοτερα στις εκδηλωσεις συμπαθειας εξω απο το νοσοκομειο και σημειωσε οτι ο Ελληνας πρωθυπουργος δεν εχει φροντισει για τη διαδοχη του παρα τις περιπετειες της υγειας του.

    Η ΜΟΝΤ, σε ανταποκριση με τον τιτλο "Η κατασταση του Ελληνα πρωθυπουργου εχει επιδεινωθει", αναφερεται στα προβληματα υγειας που εχουν προκυψει και στο "εντονο κλιμα ανησυχιας που επικρατει στη χωρα", ενω αρμοδιοτητες πρωθυπουργου ασκει ο κ. Τσοχατζοπουλος.

    "Τα ηγετικα στελεχη του κομματος προσπαθουν για την ωρα να μην εκδηλωσουν τις αντιθεσεις τους", γραφει η "Μοντ". "Στις αρχες του καλοκαιριου οι εκσυγχρονιστες του κομματος, με επικεφαλης τον πρωην υπουργο Βιομηχανιας Κωστα Σημιτη, ζητησαν απο τον κ. Παπανδρεου να προετοιμασει ο ιδιος τη διαδοχη του. Ο Πρωθυπουργος ο οποιος παντα καθοδηγουσε το κομμα του με σιδηρα πυγμη, απαντησε οτι ""δεν ηλθε ακομα η ωρα''. Επισης κυκλοφορουν τα ονοματα και αλλων πιθανων διαδοχων, οπως του υπουργου Αμυνας Γερασιμου Αρσενη, του προεδρου της Βουλης Κακλαμανη η ακομα του Γ. Χαραλαμποπουλου, συντροφου απο τις πρωτες στιγμες του κ. Παπανδρεου".

    Η "Φιγκαρο" με τιτλο "Ο Α. Παπανδρεου σε αιμοκαθαρση", δινει την ειδηση της επιδεινωσης της υγειας του πρωθυπουργου σημειωνοντας οτι ο Φελιπε Γκονζαλες ανεβαλε την επισκεψη που επροκειτο να πραγματοποιησει στην Αθηνα.

    Η "Λιμπερασιον" με τιτλο "Ο Α. Παπανδρεου προς το χειροτερο", δινει λεπτομερειες για την κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου αναφεροντας οτι δεν θα συμμετεχει στην προσεχη Συνοδο της Μαδριτης και οτι η ασθενεια του φερνει και παλι στην επικαιροτητα τον αγωνα για τη διαδοχη, που δηλητηριαζεται απο την αυξανουσα επιδραση της νεαρης συζυγου του.

    [2] "Θελουμε συνδυασμο 6 θαυματων σε 24 ωρες"

    Με ΑΥΤΗ τη φραση, χθες, εδωσε γιατρος του "Ωνασειου" την εξελιξη της υγειας του Πρωθυπουργου, χωρις να χαρακτηριζει την κατασταση μη αναστρεψιμη

    Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

    Ε νας γιατρος εκανε "ετσι", μια κινηση, και σηκωσε τα χερια ψηλα. Ενας αλλος ειπε οτι "δεν θελουμε πια εξι θαυματα, αλλα συνδυασμο εξι θαυματων και μαλιστα μεσα στις επομενες 24 ωρες". Και ενας τριτος, ο πιο... αισιοδοξος, ειπε τα εξης: "Η κατασταση δεν ειναι μη αναστρεψιμη, αλλα δυσκολα αναστρεψιμη".

    Ολα αυτα λεγονταν χθες βραδυ στο "Ωνασειο" για την κατασταση της υγειας του πρωθυπουργου, Ανδρεα Παπανδρεου, 77 χρονων. Ειναι σκληρο: απο το βραδυ της Τριτης που επιδεινωθηκε πιο πολυ η κατασταση του και κριθηκε απαραιτητο να ξαναμπει ο αναπνευστικος σωληνας, ολοι, μεσα και εξω απο το νοσοκομειο, ολοι φαινεται να εχουν ελαχιστες ελπιδες πια οτι θα αντεξει. Ολα μοιαζουν να κρεμονται απο μια κλωστη. Η ζωη του πρωθυπουργου, κατ' αρχας, ο οποιος αναπνεει εξ ολοκληρου με τη βοηθεια μηχανηματος, "κραταει" ακομα, αλλα οπως μας ειπε συγγενικο του προσωπο, "μερα με τη μερα λιωνει". Απο μια κλωστη Απο μια κλωστη κρεμεται, εξω απο το "Ωνασειο", ο κοσμος. Στεκεται βουβος και προσπαθει να καταλαβει απο τις εκφρασεις των προσωπων των πολιτικων και δημοσιογραφων "τι γινεται με τον Αντρεα;" Τα νευρα ολων ειναι τεντωμενα. Μια απλη κινηση. Μια λεξη... παραπανησια και, ξαφνικα, ολοι τρεχουμε! Το πρωι "κυκλοφορησε" οτι το ΨΝΝ μετεδωσε οτι ο πρωθυπουργος "ειναι κλινικα νεκρος". Ο κ. Σκαλκεας, αντιπροεδρος των Δ.Σ. του "Ωνασειου" που ενημερωνει καθε μεσημερι τους δημοσιογραφους, το διεψευσε. "Δεν κανουμε παιχνιδια, ουτε παρωδιες εδω κυριοι. Η εγκεφαλικη λειτουργια του Πρωθυπουργου ειναι πληρεστατη και η καρδια του λειτουργει χωρις προβλημα", ειπε.

    Παιχνιδια

    Η πληροφορια διεψευσθη, επισης, απο το γραφειο του ΨΝΝ στην Αθηνα. Κατα μια αλλη εκδοχη, ομως, η ειδηση περι κλινικου θανατου μεταδοθηκε απο το διεθνες δικτυο σε αλλες χωρες (ισως μεσω διαφορετικου προγραμματος που, οντως, μεταδιδεται μερικες φορες στη Μεση Ανατολη) και υπαρχει, στο δικο μας υπουργειο Εξωτερικων, σχετικη κασετα. Αργα το απογευμα, "εσκασε" μια ακομη φημη. Οτι το ΒΒΨ, λεει, μετεδωσε και αυτο πως ο Ανδρεας Παπανδρεου επαυσε να ζει. Επικοινωνησαμε αμεσως με Λονδινο και μας ειπαν οτι ουδεποτε μετεδωσαν τετοια πληροφορια. "Γνωριζετε πως δουλευουμε εμεις", τονισε ανθρωπος απο το τμημα συνταξης του ΒΒΨ,"και γνωριζετε επισης οτι εμεις δεν παιζουμε παιχνιδια!". Ειναι μερες τωρα στο "Ωνασειο" που ανωτερα κυβερνητικα στελεχη - απο αυτα που ειναι πολυ κοντα, πολιτικως και συναισθηματικως, με τον Ανδρεα Παπανδρεου - επαναλαμβανουν τη φραση "εδω, καποιος κατι παιζει". Αναφερονται, προφανως, σε παιχνιδια που εχουν σχεση με το Χρηματιστηριο, και ειναι γνωστο οτι "κινητηριος μοχλος" εκεινων που κερδοσκοπουν ειναι παντοτε η διαρροη πληροφοριων. Το μεσημερι, οταν "κυκλοφορησαν" τα περι ΨΝΝ, σημειωθηκε σχετικη ανοδος των τιμων των μετοχων στη Σοφοκλεους. Χρηματιστηριακος αναλυτης ειπε στην "Ε" οτι αυτο καταδεικνυει "πως η αγορα αντιδρα μαλλον θετικα στον τερματισμο της πολιτικης αβεβαιοτητος, αποτελεσμα της οποιας ειναι η κατασταση της υγειας του Ανδρεα Παπανδρεου". Ενας αλλος αναλυτης μας ειπε οτι "καθε φορα που σπερνεται φημη οτι ο πρωθυπουργος πεθανε, να ξερετε οτι καποιος, καπου, κανει πολυ γερη μπαζα". Τα κυβερνητικα στελεχη στο "Ωνασειο" που μας μιλησαν εξαρχης για τετοια φαινομενα, μας ειπαν χθες οτι ξερουν και ονοματα και οτι "συντομα θα αποκαλυφθουν". Η εκτιμηση οτι η διασπορα τετοιων φημων μπορει να εχει ως αφετηρια της ακομα και ανθρωπους μεσα στην κυβερνηση, δεν ειναι ευκολο να ελεγχθει.

    Σκληρη μαχη Ολα αυτα, εν παση περιπτωσει, γινονται ενω ο Πρωθυπουργος δινει πραγματι στο "Ωνασειο" την πιο σκληρη, ισως και την πιο ανιση μαχη του. Τα ιατρικα δεδομενα δεν ειναι υπερ του. Ποσοστα, ασφαλως, και δεν δινουν οι γιατροι. Ενας απο αυτους, που βρισκεται μερα- νυχτα στο πλευρο του, προτιμησε να μας πει οτι "δεν εχουν εκλειψει οι ελπιδες". Ο Πρωθυπουργος δεν ειναι ναρκωμενος. Δεν επικοινωνει ομως με κανεναν - το απαγορευουν οι γιατροι, λεγοντας "αφηστε τον να ησυχασει". Η κ. Λιανη προσευχεται συνεχως. Μοιαζει να εχει εναποθεσει στην πιστη της ολες της τις ελπιδες. Σημερα, θα ειναι μια εξαιρετικα δυσκολη ημερα γι' αυτην, καθως θα σκεπτεται οτι αλλιως θα ηθελε να ηταν τα πραγματα κατα την ονομαστικη εορτη του συζυγου της. Στο νοσοκομειο καταφθανουν συνεχως διαφορα ταματα και φυλαχτα. Μερικοι, εχουν στειλει επιστολες με τις οποιες γνωστοποιουν στους γιατρους οτι θετουν οποιοδηποτε οργανο τους στη διαθεση τους "ωστε να σωθει ο Ανδρεας".

    [3] Ζιαγκας: Τον εφαγαν

    Το απογευμα, εφυγε περιλυπος απο το νοσοκομειο ο Μιχαλης Ηιαγκας, ο ανθρωπος που συνεδεσε - "πανω απο ενα τεταρτο του αιωνα τωρα", μας ειπε - τη ζωη του με τον Ανδρεα Παπανδρεου. Τα τελευταια χρονια, ειχαν "απομακρυνθει" καπως οι δυο τους και αυτη η "παγωμαρα" ειχε αποδοθει στο περιβαλλον. Ο Μιχαλης Ηιαγκας ειδε τον Ανδρεα Παπανδρεου τελευταια φορα πριν απο την συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδος του ΠΑΣΟΚ - πανε, δηλαδη, καπου εικοσι ημερες. "Ηταν σε κακα χαλια και ανησυχησα πολυ. Τον εφαγαν... τον εφαγαν", μονολογουσε. Λιγο πριν εκδοθει το βραδυνο ιατρικο ανακοινωθεν, εφυγε απο το "Ωνασειο" ο δευτεροτοκος γιος του πρωθυπουργου, Αντρικος, συνοδευομενος απο τη μνηστη του. Εφυγαν απο την πισω εισοδο, προφανως για να αποφυγουν τις τηλεοπτικες καμερες. Το ιατρικο ανακοινωθεν, συγκρινομενο με την οψη των προσωπων τους, ηταν μαλλον πολυ... χαρουμενο!

    [4] Μετρα ασφαλειας

    Στην κεντρικη εισοδο του νοσοκομειου, το γνωστο σκηνικο. Κατηφεια και αναμονη. Μαθαμε οτι ολες οι οργανωσεις του ΠΑΣΟΚ ελαβαν την εντολη να ειναι προετοιμασμενες. Τα μετρα ασφαλειας στο "Ωνασειο" εχουν ενισχυθει σημαντικα τις δυο τελευταιες ημερες. Ο πρωτος οροφος, οπου η ΜΕΘ, και ο δευτερος οροφος, οπου τα γραφεια των γιατρων, ειναι "αστακοι". Ακομα και εξω απο το εκκλησακι του Αγιου Αλεξανδρου, στο οποιο καταφευγει συχνα η κ. Λιανη, η "ασφαλεια" του νοσοκομειου φροντιζει ωστε οι επισκεψεις να ειναι λιγες και συντομες. Οι συγγενεις των υπολοιπων ασθενων, σεμνοι και διακριτικοι, δεν εχουν φυγει ουτε στιγμη απο τους οροφους οπου νοσηλευουνται οι δικοι τους. Καποιος δημοσιογραφος θυμηθηκε τι γινοταν πριν απο μερικα χρονια στο Γενικο Κρατικο "με τους χιλιαδες περιεργους" και παρατηρησε οτι "και απο αυτης της αποψεως, ειμαστε ευτυχεις που βρισκομαστε στο Ωνασειο".

    [5] Η διαδοχη

    Στον εβδομο οροφο χθες αρχισαν δειλα δειλα να γινονται και οι πρωτες πολιτικες συζητησεις για "την επομενη ημερα". Τα πλεον λαλιστατα εκ των στελεχων του ΠΑΣΟΚ, οι δημοσιογραφοι τα εχουν κιολας χαρακτηρισει: οι ρεαλιστες! Ειναι κεινοι που απο μονοι τους πλησιαζουν τους δημοσιογραφους και το πρωτο πραγμα που τους λενε ειναι: "Ηταν λαθος του Ανδρεα να αφησει σε εκκρεμοτητα το θεμα της διαδοχης του". Αυτα, σημειωστε, λεγονται οχι απο εκεινους που τα ελεγαν απο πριν, αλλα απο εκεινους που εβριζαν εκεινους που τα ελεγαν απο πριν. Μυλος!...

    [6] Θα επιλεξουν με κριτηριο τη νικη στις εκλογες

    Στη θεση του νεου ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ επικρατεστεροι ειναι οι Σημιτης, Αρσενης, Τσοχατζοπουλος και Κακλαμανης

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

    Δ ιακριτικες οσο επιβαλλουν οι δυσκολες στιγμες που περναει ο Ανδρεας Παπανδρεου στο νοσοκομειο ειναι οι επαφες που γινονται στο ΠΑΣΟΚ για τη διαδοχη, η οποια κατα κοινη εκτιμηση ειναι θεμα χρονου.

    Το ενδιαφερον εστιαζεται πλεον σε δυο θεματα:

    1. Ποιοι θα ειναι υποψηφιοι διαδοχοι του Α. Παπανδρεου στην πρωθυπουργια. Και

    2. Ποιες συμμαχιες μεταξυ των διαφορων ομαδων θα διαμορφωθουν και ποσο θα επηρεασουν την εκβαση της τελικης μαχης.

    Τεσσερις εν δυναμει υποψηφιοι εμφανιζονται αυτη τη στιγμη. Οι "δηλωμενοι" δελφινοι Κ. Σημιτης και Γερ. Αρσενης, ο πρωθυπουργευων Α. Τσοχατζοπουλος και ο προεδρος της Βουλης Απ. Κακλαμανης.

    Πλεονεκτει ο Σημιτης

    Ο κ. Σημιτης θεωρει οτι ξεκινα απο πλεονεκτικοτερη θεση για δυο λογους. Πρωτον, επειδη διαθετει αυτη τη στιγμη τη μεγαλυτερη ομαδα βουλευτων. Και, δευτερον, επειδη οι συνεργατες του πιστευουν οτι στο τελος αυτο που θα "μετρησει" περισσοτερο θα ειναι η βεβαιοτητα οτι η "λυση Σημιτη" εξασφαλιζει περισσοτερες πιθανοτητες νικης του ΠΑΣΟΚ στις προσεχεις εκλογες. Αυτο προσθετουν αποτυπωνεται και στην ανησυχια που φαινεται να διακατεχει την ηγεσια της Ν.Δ., μηπως εκλεγει ο κ. Σημιτης. Μειονεκτημα του πρωην υπουργου θεωρουνται οι κακες εως εχθρικες σχεσεις που ειχε μεχρι τωρα με τους λεγομενους "προεδρικους". Παντως, εσχατως εχει αποκαταστησει τις σχεσεις του με τον κ. Λαλιωτη, ενω συνομιλει συχνα και με τον Αντ. Λιβανη.

    Κινειται ο Αρσενης

    Ο κ. Αρσενης θεωρειται ο υποψηφιος της "αλλης πλευρας" (της "κομματικης νομιμοτητας", στην οποια εντασσονται και οι "προεδρικοι"), που μπορει να αντιπαρατεθει "στα ισια" με τον κ. Σημιτη. Εχει πυκνωσει τις επαφες του με βουλευτες, ενω ισως και σημερα συναντηθει με τον κ. Λαλιωτη, (ο ρολος του υπολογιζεται ιδιαιτερως απ' ολες τις πλευρες, αν και ορισμενοι που συνομιλησαν μαζι του τελευταια, εβγαλαν το συμπερασμα οτι "κλινει προς τη λυση Σημιτη"). Ο κ. Αρσενης μπορει να προβαλει το εργο του στο υπουργειο Αμυνας, οπου δεν ειχε φθορα και το γεγονος οτι, μετα την επιστροφη του στο ΠΑΣΟΚ, το 1989, δεν δημιουργησε προβληματα. Μειονεκτημα του, οτι διεκδικει ψηφους απο τον ιδιο χωρο που διεκδικει και ο κ. Τσοχατζοπουλος η και ο κ. Κακλαμανης.

    Ο κ. Τσοχατζοπουλος θεωρει οτι μπορει να εκφρασει την "ιστορικη συνεχεια" του ΠΑΣΟΚ, αλλα εχει μεγαλυτερη δυναμη στο κομμα, παρα στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα. Ο κ. Κακλαμανης δεν εντασσεται σε ομαδες, αλλα η υποψηφιοτητα του μπορει να εχει πιθανοτητες να ευδοκιμησει, αν προβληθει ως "ενωτικη λυση" εναντι των "δελφινων", οι οποιοι δεν ειναι γενικης αποδοχης.

    Αυτο που εχει ξεκαθαριστει πλεον, ειναι οτι η λυση που θα δοθει θα ειναι οριστικη, καθως σχεδον ολοι αποκλειουν "μεταβατικες" λυσεις. Επισης, θεωρειται βεβαιο οτι, πριν απο τη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας, η οποια θα εκλεξει τον πρωθυπουργο, θα συνεδριασει και η Κεντρικη Επιτροπη, αλλα οι περισσοτεροι βουλευτες απορριπτουν την ιδεα να υποδειξει εκεινη, εστω και εμμεσως, τον υποψηφιο.

    Δηλωση Παγκαλου

    Χθες, εκανε για πρωτη φορα δηλωση τοσο για τον Α. Παπανδρεου οσο και για τις εξελιξεις στο ΠΑΣΟΚ ο Θ. Παγκαλος. Ειπε μιλωντας στη Βουλη:

    "Ο Ανδρεας Παπανδρεου, ειτε τον συμπολιτευθηκαμε ειτε τον αντιπολιτευθηκαμε, ειναι μερος τη ζωης ολων μας. Και γι' αυτο μας συγκλονιζει η μαχη που δινει αυτη την ωρα εναντι στη μοιρα. Ειναι βαρυ το συναισθημα της ευθυνης που εχουμε για τον τοπο. Η τετραετια πρεπει να εξαντληθει και η πλειοψηφια που πηρε εντολη απο το λαο, να συνεχισει να κυβερνα την επομενη διετια. Ευχομαστε να ξεπερασει το προβλημα που αντιμετωπιζει. Εμεις, με αποφασιστικοτητα, θα διασφαλισουμε ο,τι λεει το Συνταγμα, για να μην εχουμε προβληματα με την οικονομια και τα εθνικα θεματα".

    Απεκλεισε την αντικατασταση

    Απεκλεισε την αντικατασταση του Πρωθυπουργου ο κυβερνητικος εκπροσωπος Τηλ. Χυτηρης. Και ειπε οτι συνεδριαζουν κανονικα τα κυβερνητικα συντονιστικα κατα τομεα οργανα. Ακομη ανεφερε οτι εγιναν δυο ομαδες υπουργων. Στην πρωτη συμμετειχαν οι Α. Τσοχατζοπουλος, Κ. Λαλιωτης και Αλ. Παπαδοπουλος, οι οποιοι συναντηθηκαν με το προεδρειο ΕΜΔΥΔΑΣ (Μηχανικοι Δημοσιου) για θεματα μηχανικων και δημοσιων εργων. Στη δευτερη συμμετειχαν οι Α. Τσοχατζοπουλος, Ι. Παπαντωνιου, Αλ. Παπαδοπουλος, Γ. Παπανδρεου, Αντ. Λιβανης, Φ. Πετσαλνικος για θεματα παιδειας. Ο Α. Τσοχατζοπουλος συμμετειχε με την ιδιοτητα του αναπληρωτη του Πρωθυπουργου και του συντονιστη.

    [7] Αν ειναι δυνατον!

    ΚΑΤΙ περιεργες φημες που ακουσαμε χθες στο "Ωνασειο", μας εκαναν να ανατριχιασουμε και να οργιστουμε. Καποιοι, ελεγαν οι φημες, απο αυτους τους λεγομενους και "περιβαλλον του πρωθυπουργικου ζευγους", διαπραγματευονταν με τηλεοπτικα καναλια την πωληση της πρωτιας της ειδησης του θανατου του Πρωθυπουργου, σε οποιους πληρωσουν καλυτερα και εγγυηθουν ταυτοχρονως βοηθεια στη μεταπαπανδρεικη περιοδο.

    Τρομαζουμε στην ιδεα οτι πρεπει να πιστεψουμε τετοιες φημες. Να υπαρχουν δηλαδη ανθρωποι που θα πωλησουν την ειδηση θανατου του Ανδρεα Παπανδρεου. Αλλα γνωριζουμε την υπαρξη εγγραφων καταγγελιων οτι ανθρωποι του περιβαλλοντος εχουν ηδη δωσει ειδησεις πολλες, που τις χαρακτηριζαν και εμπιστευτικες για την πορεια της υγειας του Πρωθυπουργου, εδω και εκει. Καποιος, επιτελους, πρεπει να τολμησει να "σαρωσει" αυτη την περιβοητη αυλη και τα σκουπιδια της.

    ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ

    [8] "Ειναι μεσα στο παιχνιδι της ζωης"

    Οι ΓΙΑΤΡΟΙ στηριζαν ελπιδες σε στοιχεια και δεν απεκλειαν να επιχειρουσαν αφαιρεση του αναπνευστηρα

    Των ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

    "Κ ρισιμη η κατασταση της υγειας του πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου, χωρις ομως και παρα τη διογκουμενη φημολογια να εχουν χαθει οι ελπιδες. Ο Ανδρεας ειναι μεσα στο παιχνιδι της ζωης πληρως".

    Με τις λεξεις αυτες απαντησε χθες το βραδυ γιατρος εκ των κορυφαιων της ομαδας που παρακολουθει τον Πρωθυπουργο στην ερωτηση μας "ζει η πεθαινει ο Ανδρεας Παπανδρεου".

    Και μας ανεφερε ως στοιχεια που επιτρεπουν την αισιοδοξια του:

    Το γεγονος οτι εγκεφαλος, συκωτι και καρδια λειτουργουν πολυ καλα.

    Οι νεφροι μετα και τη χθεσινη αιμοκαθαρση εδειξαν σαφη αντιδραση. Μας αναφερθηκε χαρακτηριστικα οτι βγαζουν τη μιση ποσοτητα ουρων απο τη φυσιολογικη ανα ωρα.

    Διαπιστωθηκε ανοδος των δεικτων πηκτικοτητας του αιματος ως τα φυσιολογικα περιπου επιπεδα.

    Ο αναπνευστηρας

    Το βασικο προβλημα της αναπνευστικης δυσλειτουργιας, που οδηγησε στη διασωληνωση του Πρωθυπουργου προχθες το απογευμα συζητειται απο τους θεραποντες γιατρους με μια αντιθετη και απο τη γενικη πληροφορηση και απο τα ανακοινωθεντα και βεβαιως απο τη φημολογια λογικη.

    Μας εξηγησαν οτι ο Πρωθυπουργος μπηκε στον αναπνευστηρα υστερα απο πεντε μερες φυσικης αναπνοης, επειδη κουραστηκαν οι αναπνευστικοι μυς, εμφανισε δυσπνοια και ανεβασε το διοξειδιο του ανθρακα στο αιμα υψηλα, τοσο που αρχισε να γινεται επικινδυνο για τον οργανισμο.

    Αυτος, επεμεναν, ηταν και ο βασικοτερος λογος που διασωληνωθηκε ο Πρωθυπουργος. Αν δεν κανει, προσθεσαν, νεα λοιμωξη η αιμορραγια (ς.ς.: μικρης και ακινδυνη εκτασης οπως χαρακτηριστηκε η αιμορραγια που εκανε προχθες) η αλλη σοβαρη επιπλοκη, τοτε θα επιχειρηθει να βγει απο τον αναπνευστηρα σημερα το απογευμα η αυριο το πρωι.

    Οι μυκητες

    "Ως τοτε ο Ανδρεας Παπανδρεου τελει υπο "κατασταση φυσικου υπνου". Στην ιδια κατασταση ηταν και τις πρωτες τεσσερις μερες που βρισκοταν παλι στον αναπνευστηρα. Σε αλλη ερωτηση μας για τους κινδυνους μολυνσης που δημιουργει ο τραχειοσωληνας, ο ιδιος κορυφαιος γιατρος της ομαδας που παρακολουθει τον ασθενη, μας εκανε γνωστο οτι ο φοβος τους, τωρα, ειναι μικροτερος απο την πρωτη φορα. Και αυτο, γιατι η μορφη των μυκητων που, οπως ειχε γραψει η "Ε", βρεθηκαν κατα την αφαιρεση του τραχειοσωληνα την περασμενη Παρασκευη, εχουν ταυτοποιηθει και αντιμετωπιζονται προληπτικα.

    Προκειται, μας ειπε, για το μυκητα Ψανδιδα Ψρθζει, για την αντιμετωπιση του οποιου χορηγειται στον Πρωθυπουργο το φαρμακο Αμπηοτεριψινε λιπομορφικη. Η αφαιρεση του τραχειοσωληνα, εαν δεν υπαρξει προβλημα και αφου προηγηθουν τα απαραιτητα τεστ, θα επιχειρηθει σημερα το βραδυ η το αργοτερο εως αυριο το μεσημερι. Και οι γιατροι ελπιζουν οτι οι πνευμονες θα ειναι σε θεση να βοηθησουν τον αρρωστο να ανακτησει δικη του αναπνοη.

    Η αιμοκαθαρση

    Το θεμα των νεφρων και η ομαλοποιηση της λειτουργιας του ειχε χθες δυο διαστασεις. Την ιατρικη, αλλα και την οικογενειακη. Αυτη τη δευτερη προκαλεσε η φημολογια για το φαρμακο ΑΝΦ, που μερες τωρα ακουγεται οτι εσταλη απο το γνωστο καρδιοχειρουργο Μαγκντι Γιακουμπ και την ομαδα του.

    Το ιατρικο μερος του προβληματος των νεφρων επιτρεπει μια καποια μορφη αισιοδοξιας, καθως, οπως μας ανεφερε ο ιδιος κορυφαιος γιατρος, απο τα οργανα αυτα υπηρξε θετικη αντιδραση στη φαρμακευτικη αγωγη και απο την αιμοκαθαρση. Συγκεκριμενα, μας υπογραμμισαν οτι μετρηθηκε χθες η εκροη 30 κ.ε. ουρων ανα ωρα, αντι των 60, που ειναι η απολυτως φυσιολογικη τιμη. Αυτο και παντοτε αν δεν εμφανισθουν αλλες επιπλοκες κανει τους επιστημονες να πιστευουν οτι μπορει να εχουμε και ανεκτη εως φυσιολογικη διουρηση της επομενες μερες.

    Νεο φαρμακο

    Η αγωνια τωρα, για να δωσουμε και την αλλη διασταση στο προβλημα της νεφρικης δυσλειτουργιας, οπως πληροφορηθηκαμε, εκανε τα παιδια του Πρωθυπουργου, με τη συμφωνη γνωμη και της Δημητρας Λιανη-Παπανδρεου, να ζητησουν απο το ιατρικο συμβουλιο να εξετασει το ενδεχομενο της χορηγησης στον ασθενη του σκευασματος ΑΝΦ. Εξηγηθηκε, συμφωνα με εγκυρες πληροφοριες μας, στα παιδια του Ανδρεα Παπανδρεου οτι το φαρμακο αυτο ειναι διουρητικο. Προβλημα ομως διουρησης, ειπαν οι νεφρολογοι, δεν υπαρχει. "Εμας μας ενδιαφερει η συμπυκνωση του νεφρου και προς την κατευθυνση αυτη το φαρμακο αυτο ειναι αχρηστο".

    Φαινεται ομως οτι η οικογενεια του Πρωθυπουργου επεμενε, γι' αυτο και οι καθηγητες κ.κ. Γερουλανος και Βλαχογιαννης μιλησαν με την Πανεπιστημιακη Νεφρολογικη Κλινικη της Ηυριχης, απ' οπου τους βεβαιωσαν οτι οχι μονο καλο δεν κανει αυτο το σκευασμα στη συγκεκριμενη περιπτωση του Ανδρεα Παπανδρεου, αλλα μπορει να αποβει και επιβλαβες. Αναφερθηκε αυτο στους Αγγλους της ομαδας του Γιακουμπ και απο εκει τονιστηκε οτι οταν μιλουσαν για φαρμακο που θα βοηθησει, δεν εννοουσαν το ΑΝΦ, αλλα καποια αλλη ουσια, που χορηγειται πειραματικα στη Γερμανια με καλα ως τωρα αποτελεσματα.

    Υστερα απο αυτη την τροπη, οπως μας τονιστηκε, το συμβουλιο, επιθυμει να ελθει νεφρολογος του Χερφιλντ στην Αθηνα, να τους εξηγησει ποιο ειναι αυτο το νεο φαρμακο, ποιες οι ιδιοτητες του, εαν εχει χορηγηθει σε καθαρα πειραματικο σταδιο και ποιες οι πιθανες συνεπειες που θα δημιουργησει τυχον χορηγηση του στον Ελληνα Πρωθυπουργο.

    [9] Οργη γιατρων

    Αυτη η φημολογια περι των θαυματουργων ικανοτητων διαφορων σκευασματων, εχει προκαλεσει οργη στους θεραποντες γιατρους.

    Επιτελους ποια ειναι η σοβαροτητα ολων αυτων των αυτοκλητων σωτηρων, που μας ερχονται καθε λιγο αυτες τις ημερες, εκμεταλλευομενοι την αγωνια της οικογενειας για την υγεια του Πρωθυπουργου, μας ειπε χθες το βραδυ εκνευρισμενος ενας απο αυτους. Και υπενθυμισε οτι ο κ. Γκαβιν Ραιτ, ο αναισθησιολογος του Γιακουμπ που ηρθε, εξετασε τον Πρωθυπουργο και πηρε μερος στα ιατρικα συμβουλια, δεν μιλησε σε καμια απο τις εγγραφες ανακοινωσεις που υπεγραφε ουτε για θαυματουργικα φαρμακα και ουσιες.

    Η καρδια τωρα χαρακτηριζεται απο τους θεραποντες ιατρους ως το πιο ισχυρο εκ των ζωτικων οργανων του ασθενη. Ειναι, μας ειπαν, απολυτα θωρακισμενη. Και πιστευουμε ετσι να παει, προσθεσαν, για να βοηθησει και στην αποκατασταση της λειτουργιας των αλλων οργανων. Διεψευσαν δε και τις πληροφοριες για καμψη της και αρρυθμιες που παρουσιαστηκαν.

    [10] Ο διαιτολογος

    Για τον Αμερικανο διαιτολογο Ορλαντο Ροτοντελι, το ονομα του οποιου αναφερθηκε πολλες φορες χθες, εγινε γνωστο οτι ηταν στην Αθηνα τις προηγουμενες ημερες και αναμενοταν να ερθει παλι χθες. Ο γιατρος αυτος θα εξετασει τον ασθενη και θα προτεινει συγκεκριμενη τροφη που θα τους παρεχεται παρεντερικα, ωστε να βοηθηθει και να τονωθει ο οργανισμος του.

    "Ως τωρα για την τονωση του οργανισμου του Ανδρεα Παπανδρεου γινονται μεταγγισεις, δυο μαλιστα εγιναν χθες, ενω του χορηγηθηκαν και δυο ασκοι αιμοπεταλιων. Το αιμα και τα παραγωγα του ο Πρωθυπουργος τα ανεχτηκε πολυ καλα.

    Ενδεχομενο τελος τραχειοτομης, προς το παρον τουλαχιστον, δεν εξεταστηκε και οι ευχες ολων ειναι να μη χρειαστει να μπει προς συζητηση στο ιατρικο συμβουλιο, γιατι θα σημαινει επιδεινωση.

    [11] Με φαρμακο ο Γιακουμπ

    Τα ξημερωματα σημερα επροκειτο να φθασει στην Αθηνα ο καρδιοχειρουργος Μαγκντι Γιακουμπ ο οποιος θα εφερνε μαζι του το νεο σκευασμα που ως τωρα χορηγειται πειραματικα στη Γερμανια με ευεργετικα οπως λενε αποτελεσματα στη λειτουργια των νεφρων. Συμφωνα με τις πληροφοριες θα εφτανε στην Αθηνα στις 4 το πρωι μαζι με το συνεργατη του αναισθησιολογο Γκαβιν Ραιτ. Προς το σκοπο αυτο στις 10 χθες το βραδυ ειχε σταλει στην αγγλικη πρωτευουσα το πρωθυπουργικο αεροσκαφος "Φαλκον". Υπενθυμιζεται οτι ο Μαγκντι Γιακουμπ επροκειτο να ερθει στην Αθηνα οπου ειναι καλεσμενος να μιλησει σε ιατρικο συνεδριο που γινεται το Σαββατοκυριακο.

    Χθες αργα τη νυχτα εφτασε στο "Ωνασειο" και ο γνωστος Καρδιοχειρουργος Παναγιωτης Σπυρου.

    [12] Περιμεναν να τους μιλησει

    Η ΕΛΛΑΔΑ, λενε, δεν βγαζει Ανδρεα Παπανδρεου, ουτε μετα απο 100 χρονια. Ορθιοι, σε 24ωρη βαση καταθετουν την αγωνια τους για την υγεια του Πρωθυπουργου στο προαυλιο του "Ωνασειου". Πιστευουν στα θαυματα και ελπιζουν καποια στιγμη ο "Ανδρεας θα βγει εξω και θα μας μιλησει". Ειναι οι "εκτος" "Ωνασειου" κομιζοντες την ελπιδα.

    "Ηρθαμε για να συμπαρασταθουμε στον ανθρωπο Ανδρεα και στον ηγετη Ανδρεα, που εχει διεθνη απηχηση. Δεν σκεφτομαστε τον θανατο. Ο Θεος βοηθαει τους καλους", λεει η Στελλα Σπαντιδακη.

    Αναμεσα τους ο πατερας Νεκταριος Σολδατος και ο πατερας Δημητριος Παυλιδης απο την Ιερα Μονη Αγ. Αντωνιου στο Π. Ηρακλειο Αττικης. "Ειμαστε δυο παπαδες ΠΑΣΟΚτζηδες, γραψε το".

    "Υποστηριζουμε το ΠΑΣΟΚ, γιατι, ειναι αληθεια, ειναι το μελλον της Ελλαδας. Και η Δημητρα ειναι ελπιδα της Ελλαδας, ορθοδοξη, πραγματικη χριστιανη. Μονον ο Ανδρεας και η Δημητρα υποστηριξαν τον λογο της Ορθοδοξιας και τους Ελληνες του εξωτερικου, Κωνσταντινοπολιτες, Μικρασιατες".

    Αναβει τσιγαρο ο πατερας Νεκταριος. Λιγο πριν ειχε κανει μεγαλοφωνως δεηση υπερ της υγειας του Πρωθυπουργου, της συζυγου του και των συγγενων τους. Το πληθος τους χειροκροτησε. "Στο μοναστηρι καθε μερα καναμε για χαρη του δεησεις, την ωρα του εσπερινου, και ουδεποτε ζητησαμε η πηραμε πεντε δραχμες για το μοναστηρι".

    Με καρφωμενα τα ματια στους δημοσιογραφους, προσδοκουσαν ν' ακουσουν καποιο νεο για την υγεια του ηγετη τους.

    "Αν ζουσε ο Γεννηματας δεν θα συζητουσαμε σημερα το θεμα της διαδοχης. Μετα τον Ανδρεα το χαος", ακουσαμε να λενε.

    "Αγωνιουμε για τον ανθρωπο που ειμαστε μαζι 30 χρονια. Απο το '65 στηριξαμε τον Ανδρεα, μας τιμησε και τον τιμησαμε. Ημουν στη νεολαια του 1-1-4. Εκεινος μας οργανωσε και εμεις συσπειρωθηκαμε γυρω του. Αργοτερα στην ομαδα πρωτοβουλιας του '74, τοτε που πηραμε το 14% του ελληνικου λαου και καναμε αντιβασιλικο αγωνα, με τον Ανδρεα πρωτοπορο", λεει η Γεωργια Παπακυριακοπουλου.

    "Μαθαμε να δινουμε αγωνες στη ζωη μας. Και οταν θα ερθει η δυσκολη στιγμη της διαδοχης ολοι ενωμενοι θ' αποφασισουμε. Και οσοι θελησουν να δημιουργησουν προβληματα θα διωχτουν απο τη βαση, τον λαο του ΠΑΣΟΚ".

    Α. ΗΑΡΑΚΟΒΙΤΟΥ

    [13] Εβερτ: Δυναμη απ' ολους

    Τη "συμπαθεια προς τον συνανθρωπο μας, τον πασχοντα Πρωθυπουργο" εξεφρασε χθες ο Μιλτ. Εβερτ, λιγο μετα τη συνεδριαση της Εκτελεστικης Επιτροπης του κομματος του. Και προσθεσε χαρακτηριστικα "πιστευουμε οτι αυτην την ωρα χρειαζεται δυναμη απο ολους. Και απο τους οικειους του, αλλα και απο ολο τον χωρο του ΠΑΣΟΚ καικυριως χρειαζεται ψυχραιμια απο ολο τον ελληνικο λαο".

    [14] Ανεβαλε ο Σαμαρας

    Ανεβαλε την προγραμματισμενη του περιοδεια στη Βορεια Ελλαδα ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντ. Σαμαρας, γιατι, οπως δηλωσε ο εκπροσωπος του κομματος Ν. Μαρτακης, εκρινε οτι οι ημερες αυτες δεν προσφερονται για πολιτικη δραστηριοτητα, που ισως εκληφθει και ως πολιτικος ανταγωνισμος. Συμφωνα με την ανακοινωση, ο κ. Σαμαρας θα μεταβει την Κυριακη στη Θεσσαλονικη για να παραστει στην επισημη εναρξη του συνεδριου για τον αποδημο Ελληνισμο.

    [15] Οργισμενος ο Σκαλκεας με ΙΣΑ και παραπληροφορηση

    Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ

    Α

    γωνια, συμπαθεια για τον ασθενη Πρωθυπουργο, που δινει την προσωπικη του μαχη για τη ζωη, αλλα και βουβαμαρα ηταν τα συναισθηματα που επικρατουσαν χθες στο "Ωνασειο" και συνεθεταν το τοπιο τη μελαγχολικη μερα της 29ης Νοεμβριου. Τοσο πριν την ενημερωση του καθηγητη κ. Σκαλκεα οσο και υστερα απ' αυτη.

    Το λιτο δελτιο που διαβασε ακομα μια φορα ο κ. Σκαλκεας εχει ως εξης: "Απο το χθεσινο ανακοινωθεν ειναι γνωστο οτι η υγεια του Πρωθυπουργου παρουσιασε επιδεινωση και μας αναγκασε να χρησιμοποιησουμε τεχνητο νεφρο και στη συνεχεια αναπνευστηρα για τη μηχανικη υποστηριξη της αναπνοης του. Εναι προφανες οτι η κατασταση ειναι δυσχερης και καταβαλλονται ολες οι ενδεδειγμενες προσπαθειες για την αντιμετωπιση της. Ο ασθενης ως τωρα ανταποκρινεται στη θεραπευτικη προσπαθεια, που εχει ως στοχο τη βελτιωση της νεφρικης και αναπνευστικης λειτουργιας".

    Ο κ. Σκαλκεας εξεφρασε την ιδιαιτερη ανησυχια του για τους πνευμονες. Επιβεβαιωσε οτι ο Πρωθυπουργος αναπνεει δια του μηχανηματος ολοκληρωτικα. Καθησυχασε οτι "ο αναπνευστηρας μπορει να μεινει για πολυ μακρο χρονικο διαστημα". Δηλωσε οτι υπαρχει η σκεψη πως υστερα απο 48 ωρες εφαρμογης θα εκτιμηθει η κατασταση, με την πιθανη δηλαδη αποφαση της αποσυνδεσεως. "Ειναι μια σκεψη και τιποτα περισσοτερο", ειπε.

    Αφησε ανοιχτο το θεμα αν κατα τη διαρκεια της ημερας θα γινοταν και νεα αιμοκαθαρση και νεα μεταγγιση αιματος. "Εαν χρειασθει και βεβαια θα γινει". Ηταν κατηγορηματικος στο οτι δεν εχει γινει τραχειοτομη.

    Η δεοντολογια

    Ο κ. καθηγητης εδωσε οργισμενη απαντηση στο Ιατρικο Συλλογο Αθηνων για το δεοντολογικο θεμα που προκαλεσε. "Εγω και οι αλλοι συναδελφοι ειλικρινως χαιρομαστε που ο ΙΣΑ αποφασισε να ασχοληθει με δεοντολογικα θεματα. Αλλα πολυ φοβουμαι οτι δεν επελεξε ουτε την καταληλλη στιγμη ουτε τα καταληλλα προσωπα. Ο Πρωθυπουργος παρακολουθειται απο 16 και πλεον δοκιμους πανεπιστημιακους δασκαλους ολων των βαθμιδων, οι οποιοι επι πολλες δεκαετιες εδιδαξαν τη δεοντολογια και την ιατρικη ηθικη και οχι μονο απο το αμφιθεατρο, αλλα δια του παραδειγματος της ζωης τους.

    Κατα συνεπεια επι του θεματος αυτου, του δεοντολογικου, θα επανελθουμε καποτε. Τωρα το προεχον ειναι η υγεια του Πρωθυπουργου".

    την ενημερωση μεταφερθηκαν στον κ. Σκαλκεα οι φημες οτι ο παγκοσμιος τηλεοπτικος σταθμος, το ΨΝΝ, μετεδιδε απο τις πρωτες πρωινες ωρες οτι ο Πρωθυπουργος ειναι "κλινικα νεκρος".

    Ο κ. Σκαλκεας διεψευσε κατηγορηματικα οτι ο Πρωθυπουργος ειναι κλινικα νεκρος. "Η εγκεφαλικη του λειτουργια -ειπε- ειναι πληρεστατη και η καρδια του λειτουργει παντα χωρις προβληματα".

    Οι επισκεψεις

    Καθ' ολη τη διαρκεια της μερας χθες οι επισκεψεις ηταν λιγοστες και τα προσωπα σκυθρωπα.

    Γυρω στις 2 μ.μ. ηρθαν στο "Ωνασειο" ο Μιχ. Ηιαγκας και η Τ. Πανταζη. Ενω μετα το τελος των εργασιων της Βουλης μαζι με τους βουλευτες του ΠΑΣΟΚ Δ. Πιπεργια, Δ. Παλαιοθοδωρο, Χρ. Ροκοφυλλο, ηρθαν και οι βουλευτες της ΠΟΛ.ΑΝ. Φωτ. Στεφανοπουλου και Αν. Νικοπουλος που δηλωσαν: "Ηρθαμε να συμπαρασταθουμε στον ανθρωπο και συναδελφο".

    Επισκεψη στον Πρωθυπουργο εκανε ο μητροπολιτης Ηακυνθου Χρυσοστομος. Απο τις Βρυξελλες ηρθαν πραγματικα συγκινημενοι στις 17.15 οι ευρωβουλευτες Δ. Τσατσος και Αγγελα Κοκκολα, η οποια μετα την πρωτη ενημερωση κατευθυνθηκε στον 6ο οροφο οπου βρισκονταν τα παιδια και η κ. Μαργαριτα Παπανδρεου.

    Ο Κληριδης

    Στις 17.30 μ.μ. ηρθε ο Προεδρος της Κυπριακης Δημοκρτιας Γλαυκος Κληριδης, ο οποιος εφθασε κατευθειαν απο το αεροδρομιο στο "Ωνασειο" συνοδευομενος απο τη συζυγο του. Βγαινοντας απο το Κεντρο ο κ. Κληριδης δηλωσε οτι "ενημερωθηκε απο τον κ. Κρεμαστινο για την υγεια του Πρωθυπουργου, μιλησε και με την κ. Λιανη και ευχηθηκε τα βελτιστα". Θα πρεπει να αναφερθει οτι ο κ. Κληριδης ανεβαλε λογω της κρισιμης καταστασης τη χθεσινη ανακηρυξη του ως επιτιμου διδακτορα στη Νομικη Σχολη, καθως και τη σημερινη του συναντηση και γευμα με τον κ. Αβραμοπουλο. Η επισκεψη του στον κ. Πρωθυπουργο συνεπεσε με τη διαδικασια της αιμοκαθαρσης.

    Αγωνια υπαρχει. Οχι μονο στο "Ωνασειο" μεσα και εξω, στον απλο λαο, αλλα και στη Χαριλαου Τρικουπη. Αγωνια, το στιγμα της χθεσινης μερας.

    1 784.05 2 107.75 3 22.8 4 - 5 33693 6 66579 7 30/11/1995 02:09 8 30/11/1995 02:09 9 Ψ:\ΒΑΒΒΙΣ : ; < = > " 126 Α Β --/--/---- --:-- Θ

    [16] Τι επιδιωκουν;

    Ειναι ισως αναποφευκτο, αλλα σε τετοιες στιγμες εντασης η παραπληωροφορηση οργιαζει. Και δεν μιλαμε για τις φημες που ασυλλογιστα μεταωδιδει ενας απειρος ρεπορτερ, αλλα για κατι μαλλον πιο οργανωμενο, που προσπαθει να εμπλεξει ορισμεωνους απο τους εγκυροτερους δημοωσιογραφικους οργανισμους στον κοωσμο.

    Νωρις χθες το πρωι στο Σιτυ του Λονδινου κυκλοφορουσε εντονοτατα η φημη οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου ηωταν ηδη νεκρος. Καλα πληροφορημεωνοι τραπεζικοι κυκλοι στο Σιτυ ελεωγαν οτι πηγη της φημης ηταν το Χρηωματιστηριο της Αθηνας.

    Λιγο αργοτερα, υπηρξε τηλεγραωφημα του Ροιτερ με την ενδειξη "εωπειγον", που ανεφερε οτι η υπουρωγικη συσκεψη για τον προ υπολογιωσμο ειχε ως αντικειμενο τη διαδοχη. Το Ροιτερ επεκαλειτο ως πηγη της πληροφοριας εγκυρους κυβερνητιωκους κυκλους στην Αθηνα.

    Ακολουθησε η "ειδηση" απο το ΨΝΝ οτι ο Πρωθυπουργος ηταν κλιωνικα νεκρος.

    Και το βραδυ κυκλοφορησε η φημη ορισμενοι λενε οτι ξεκινησε μεσα στο "Ωνασειο"

    οτι το ΒΒΨ μετεωδωσε οτι ο κ. Παπανδρεου πεθανε, τη στιγμη που το ΒΒΨ ξεκινουσε τις αωνταποκρισεις του απο την Αθηνα με τη φραση "οι θεραποντες ιατροι του Ελληνα Πρωθυπουργου διεψευσαν οτι ειναι κλινικα νεκρος".

    Αυτα ειναι τα γεγονοτα. Προσπαωθεια παραπληροφορησης υπαρχει. Και αυτοι που κατασκευαζουν τις φημες, τις αποδιδουν σε σοβαρες πηωγες, για να προσδωσουν μια επιφαση εγκυροτητας. Το ενδιαφερον ερωτηωμα ειναι, αυτοι που προσδοκουννα δημιουργησουν συγχυση, τι ακριβως επιδιωκουν;

    Μπ.Μ.

    [17] Ο μονος που τολμησε

    Αυτες τις ωρες, που αναπολουμε οωλοι τη συμβολη του Ανδρεα Παπανωδρεου στην πορεια του τοπου, το εωνεργητικο και το παθητικο του, τις προθεσεις και τα αποτελεσματα, ερωχεται στο νου ενα γεγονος που κανεις δεν μπορει να αμφισβητησει οτι η Ιωστορια θα καταγραψει στο ενεργητιωκο του:

    Ειναι ο μονος Πρωθυπουργος απο συστασεως του ελληνικου κρατους που θελησε και μπορεσε να καταρωγησει τους τυποκτονους νομους που περιοριζαν αντισυνταγματικα την εωλευθερια του Τυπου.

    Για τους πολιτικους, ιδιως αυτους που εχουν την εξουσια και ελεγωχονται απο τον Τυπο, η απελευθερωωση του ειναι πραξη τολμης. Και ο Ανωδρεας Παπανδρεου, που ελεγχθηκε απο τον Τυπο οσο κανεις, τολμησε. Μαθημα και παρακαταθηκη για τους διαδοχους, φιλους και αντιπαλους.

    "Ε"

    ! Το μικρο ατυπο πολιτικο συμβουλιο εχει συγκαλεσει για αυριο το πρωι ο Μ. Εβερτ, προκειμενου να συζητηθει η σταση του κομματος του κατα τη συζητηση του προ υπολογισμου. Και που ειναι η ειδηση; θα αναρωτηθειτε, δικαιως. Μα, στο οτι στο συμβουλιο αυτο συμμετεχει και ο Κ. Μητσοταωκης και το πλεον πιθανο ενδεχομενο δεν ηταν πως δεν θα παραστει...

    Γ.ΠΑΝ.

    Υπερ η κατα;

    Υπαρχουν και τα εκτος "Ωνασειου" -και καποια αξιζει τον κοπο να μην περνουν απαρατηρητα.

    Κυβερνητικος ο βουωλευτης Θ. Κοκελιδης, που, προς τιμην του, με ερωτηωση του στη Βουλη, ελεγχει την κυβερνηση για την τουλαχιστον ακατανοητη ελληνικη ψηφο της αποωχης στην αρμοδια επιτροωπη του ΟΗΕ, οπου καταδιωκαστηκαν, με συντριπτικη πλειοψηφια, οι γαλλικες πυρηνικες δοκιμες.

    Σαφη τα ερωτηματα, που θετει στον υπουργο Εωξωτερικων Καρ. Παπουωλια υπενθυμιζοντας οτι η Βουλη, η κυβερνηση, ολα τα πολιτικα κομματα και η ελληνικη κοινη γνωμη εωχουν καταδικασει τις πυωρηνικες δοκιμες:

    1. Για ποιους λογους στον ΟΗΕ αλλαξε η επιωσημη ελληνικη θεση;

    2. Τι σταση θα τηρησει η ελληνικη αντιπροσωπεια στην ολομελεια του ΟΗΕ, οπου θα ελθει το θεμα το Δεκεμβριο; Και

    3. Προτιθεται η κυβερωνηση να αναλαβει πρωτοωβουλιες στους διεθνεις ορωγανισμους για να σταμαωτησουν μια για παντα οι καταστροφικες για τη ζωη στον πλανητη μας πυρηνιωκες δοκιμεσ;

    Ελπιζουμε οτι, στην αωπαντηση του, ο κ. Παπουωλιας θα αναγνωρισει οτι ηταν λαθος η αποχη και θα επαναλαβει οτι σταθερη ειναι η πολιτικη της κυωβερνησης, κατα την οποια -οπως ο ιδιος τη διετυωπωσε- "η Ελλαδα ειναι αντιθετη στη διεξαγωγη πασης φυσεως πυρηνικων δοκιμων". Αλιμονο αν θεωματα αρχων υποτασσονται σε συγκυριακες πολιτικες σκοπιμοτητες.

    Γ. Β.

    Οι διαρροες απο πανω!

    "...Ο κανονας Α για ενα δημοσιογραφο ειναι πως οι ""διαρροεσ'' ειναι η τροφη του επαγγελματος και μεσα στα χρονια που εχουν περασει, ανακαλυωψα πως, οπως συμβαινει με τα καλυτερα ποτα, η διαρροη γινεται παντα απο πανω. Η επιθυμια για ακριτομυθια στο ανωτερο επιπεδο, φαινεται εκβιαωστικη. Ο κανονας Β ειναι οτι η ιδεολογια η η εθνικοωτητα δεν εχουν καμια σχεωση με την καλοσυνη η τη μη καλοσυνη ενος ανθρωωπου η καλοσυνη ειναι ενα εσωτερικο προσον, ανεωξαρτητο απο θρησκεια η φυλη".

    Χρησιμες, στις μερες μας, επισημανσεις, απο το βιβλιο του μεγαλου Αμεωρικανου δημοσιογραφου Σαιρους Σουλτσμπερωγκερ, "Πολιτικα Παραωσκηνια της Εποχης μας, Αωναμνησεις - Ημερολογιο", (Εκδοσεις Α. Καραβια - Α. Δημητριαδη, Αθηνα 1972, μεταφραση Κοσμα Πολιτη) που εντοπισαμε προχθες σε βιτρινα ταπειωνου βιβλιοπωλειου της Σοωλωνος.

    Ενα βιβλιο που, οπως σημειωνει ο ιδιος στον προλογο του, ο αναγνωωστης θ' ανακαλυψει οτι ενα μεγαλο μερος του χωωρου του εχει διατεθει, "σ' αυτη την αοριστη περιοχη, που εξακολουθει να ειναι γνωστη με την ονομασια Βαλκανια. Ποιος ο λογοσ; Επειδη ειναι μια περιοχη που αγαπησα και αγαπω για το σφριγος, την ποιηση και τη γοητεια της, για την ανδρεια του λαου της και την αδιαλειπτη ομορφια της. Επισης, επειδη εκει αωφησα τα νιατα μου και βρηκα τη γυναικα μου. Γεια χαρα".

    Εικοσι πεντε χρονια μεωτα την ελληνικη εκδοση του βιβλιου, οι νεοτεροι δεν μπορουμε παρα να του απευθυνουμε ενα σεμνο "Γεια χαρα", εκει που βρισκεται. Μας δινει ενα μεγαλο επιχειρημα απεωναντι στους επικριτες μας.

    Ηλι

    [18] Υμνοι απ' εξω

    "Κολοσσο της ελωληνικης πολιτικης σκηωνης" αποκαλει το Γαλωλικο Πρακτορειο Ειδηωσεων τον Ανδρεα Παπανωδρεου, μεταδιδοντας την ειδηση της βαριας ασθεωνειας του Ελληνα Πρωωθυπουργου.

    "Το γηραιο λιονταρι του ελληνικου σοσιαλιωσμου", λεει η ιταλικη "24 Ωρες" και ο "παωτριαρχης της χωρας". Ενω η γαλλικη "Μοντ" μιλαει για τον πολιτικο, τον ανδρα με τη σιδηρα πυγμη.

    Οι συγκεκριμενοι χαωρακτηρισμοι θυμιζουν τον Μιχαηλ Γκορμπαωτσοφ, ο οποιος παραποωνιοταν οτι, μερικες φοωρες, εξω απο τη χωρα του τη Ρωσια, τον αντιμετωωπιζαν καλυτερα απ' ο,τι μεσα.

    Οχι ακριβως, αλλα πεωριπου το ιδιο θα λεγαμε οτι ισχυει κι εδω, ιδιαιτεωρα με εκεινους τους αριωστερους, που στην αρχη πιστεψαν τοσο πολυ τον Ανδρεα Παπανδρεου, περισσοτερο απ' οσο χρειαζοταν (και δεν φταιει ο Ανδρεας γι' αυωτο), και στη συνεχεια αωπογοητευθηκαν -για διωκους τους παντα λογους- κι ετσι εγιναν, ισως, οι χειροτεροι εχθροι του.

    Λ. Π.

    [19] Ποιον δεν θελουν

    Ποιον απο τους νυν διεκδικητες της ηγεσιας του ΠΑΣΟΚ προτιμουν οι ιθυνοντες της Ρηγιλωλης για αντιπαλο στις προσεχεις εκλογεσ; Δυωσκολο ερωτημα και ακοωμη δυσκολοτερη η απαωντηση. Οχι τοσο για μας οσο για την ιδια τη Νεα Δημοκρατια.

    Ο Γερ. Αρσενης μαλωλον θεωρειται ευκολοτεωρος αντιπαλος, αφου εωκτος των αλλων διαθετει εκεινο το ευαλωτο παωρελθον της αποχωρησης του απο το ΠΑΣΟΚ, με σκληρες δηλωσεις και βιβλια κατα του Πρωθυωπουργου και της επαναωκαμψης του αργοτερα. Εν τουτοις εχει ενα "πλεονεκτημα". Υπαρωχουν βασιμες ενδειξεις -λενε- οτι θα τον στηριωξουν οι περαν του Ατωλαντικου συμμαχοι.

    Ο Κ. Σημιτης απο την αλλη θεωρειται δυσκοωλοτερος αντιπαλος, αφου εχει θετικη απηχηση και σε μεριδα των κεντρογεωνων η και συντηρητικων ψηφοφορων, εν τουτοις, του χρεωνουν κυβερνητιωκα λαθη (π.χ. χειρισμοι στο θεμα των ναυπηγειωων) και εν γενει ατολμια.

    Και τι πιστευουν οι παροικουντες τη Ρηγιλωλης οτι θα συμβει στο ΠΑΣΟΚ αν εκλεγει ενας εκ των δυο; Πως θα εωχουν ενα προβλημα αναωλογο με αυτο που εχει ο Μ. Εβερτ με τον Κ. Μηωτσοτακη. Τωρα, αν πραγματι το πιστευουν η απλα το ελπιζουν, δεν το ξεκαθαρισαμε...

    Γ. ΠΑΝ.

    [20] Σημερα του Αγιου Ανωδρεα, ο Ανδρεας Παπανωδρεου δεν θα γιορτασει. Της μοιρας τα παιχνιωδια...

    Σαν απαντηση

    Βεβαιως, η ατμοσφαιρα ειναι βαρεια. Αλλα οι κυβερνητικοι παραγοντες βρισκουν το κουραγιο να στηριζουν την πολιτικη τους. Υποβαλλεται ετσι απο δημοσιογραφο η επικαιρη - λογω του προ υποωλογισμου - ερωτηση στον υφυπουργο Οικονομικων Δημ. Γεωργακοπουλο: Γινεται, κυριε υφυπουργε, προσπαθεια περιορισμου του κρατουσ; Γιατι δεν βλεπουμε να προχωρουν οι ιδιωτικοποιησεις...

    Στο μονο σημειο που πρεπει να επεκταθει το κρατος, απαντησε ο κ. Γεωργακοπουλος, ειναι στους φορολογικους ελεγχους. Γιατι υπαρχουν αρωκετοι πλουσιοι Ελληνες που πρεπει να πληρωσουν αυτα που λεει ο νομος. Και να μη σηκωνουν τα βαωρη αλλοι για λογαριασμο των πλουσιων.

    Ειναι μια εμμεση απαντηση και στον αρχηγο της Ν.Δ. Μιλτ. Εβερτ, που μιλησε μεν για δραστικο πεωριορισμο του κρατους σε μια εξαετια, αλλα απεφυωγε να μιλησει για την τεραστια φοροδιαφυγη και το τι πρεπει να κανει η Πολιτεια προς αυτη την καωτευθυνση. Κ.Τ.

    [21] Εκκληση

    Μονοτονα τα καναλια μεταδιδουν καθε τοσο τα τελευταια λογια του Ανδρεα Παπανδρεου, πριν πεωριελθει στην τωρινη κρισιμη κατασταση:

    "Αφηστε με να ησυχασω".

    Για υστατη, ενδεχομενως, θερμη εκκληση προωκειται - για ονομα του Θεου. Εκκληση, προς ολους αυτους, ακριβως, που δεν τον αφηνουν να ησυχαωσει:

    Μεγαλογιατρους, συγγενεις, υπουργους, βουωλευτες, κομματικα στελεχη, αυλικους, παρατρεχαωμενους και, πρωτιστως, δημοσιογραφους.

    Για καθε ανθρωπο οι πιο σημαντικες προσωπιωκες στιγμες, καθ' οτι μοναδικες κι ανεπαναληπτες, ειναι οταν βρισκεται αντικρυ με τον θανατο.

    Οι πιο σεβαστες, αρα. Για ολους. Γ.Β.

    [22] Πρωταθλητες!

    Το πανευρωπα ικο ρεωκορ γλωσσομαθειας καωτεχουν οι Ελληνες, αφου το 40% απο μας μιλα την αγγλικη γλωσσα, απο μεωτρια εως πολυ καλα και σε ποσοστο εως 15% αλωλες ξενες γλωσσες.

    Και να σκεφτει κανεις οτι στις μεγαλες χωρες της Ευρωπα ικης Ενωσης δεν βρισκονταικαι τοσο ευκολα γλωσσομαθεις. Οι Γαλλοι λ.χ. δυσκολα θα μιλησουν αλλη εκτος απο τη δικη τους γλωσωσα, ακομη κι αν γνωριωζουν ξενες γλωσσες. Το ιδιο δυσκολοι ειναι και οι Γερμανοι κ.ο.κ.

    Υπενθυμιζουμε ετσι με την ευκαιρια οτι η Τουρκια, που τοσο πολυ επιδιωκει αυτες τις ημεωρες την ενταξη της στην Ευρωπη, δεν εχει καν ποσοστα γλωσσομαθειωας, αλλα αναλφαβητιωσμου, που ξεπερναει το 25%.

    Λ.Π.

    [23] Απο μακρια

    Αν και οι δραστηριοωτητες του, εν οψει του 15ου Συνεδριου του ΚΚΕ, του επιβαλλουν ενα φορτωμενο προωγραμμα σε ταξιδια στην επαρχια, ο Χαρ. Φλωραωκης ηρθε στην Αθηνα για να επισκεφθει το "Ωναωσειο". Να πληροφορηθει απο πρωτο χερι τι συμωβαινει με την υγεια του Ανδρεα Παπανδρεου.

    Ομως παρακολουθωωντας απο την τηλεοραση την... πασαρελα των επιωσημων αισθανθηκε αωσχημα κι ετσι αποφασισε να μην πεταχθει μεχρι τη Συγγρου. Η αγωνια του, ομως,οπως μας την εξεωφρασε, ειναι δεδομενη. Οπως και ο ανθρωπινος πονος σε μια τετοια περιωπτωση.

    Αλλα προτιμα να μην ακολουθησει το... κοπαωδι. Δεν θελει να παρει μερος σ' αυτο που γινεωται καθε βραδυ και βλεωπουμε στα δελτια ειδηωσεων των καναλιων.

    Κ.Κ.

    [24] "Λιανοπαπαδες"

    Στην κεντρικη εισοδο του "Ωωνασειου" δυο ιερεις καθονταν ωωρες ατελειωτες χθες βραδυ απεναωντι απο τις τηλεοπτικες καμερες και με ενα δικο τους τροπο "ρυθωμιζαν" την κυκλοφορια των εισερωχομενων και εξερχομενων. Κρατουσαν κι ενα φακελο με αποωκομματα εφημεριδων. "Εμεις ειωμαστε Λιανο- παπαδες, δεν σας αρκει αυτο;", ειπαν σε δημοσιοωγραφο που τους ρωτησε για ποιο λογο καθονταν στην εισοδο του νοσοκομειου. "Κι αν δεν σας αρκει αυτο, προωσθεσαν, οριστε, διαβαστε να πληωροφορηθειτε ποιοι ειμαστε". Και ανοιγουν το φακελο με τα αποωκομματα εφημεριδων που ειχαν τη φωτογραφια τους. Ηταν ο Δημηωτριος και ο Νεκταριος απο το Νεο Ηρακλειο.

    Γ.ΚΑΝ.

    [25] Ανταλλαγη πυρων

    Η καλυτερη αποδειξη οτι το κρατος λειτουργει, χωρις αναπνευστηρα, δοθηκε χθες απο τους κ.κ. Βαρβιτσιωτη και Αρωσενη, που συνεχισαν την ανταλλαγη πυρων για θεματα αμυνας.

    Ο κ. Βαρβιτσιωτης αωποκαλυψε οτι η Δυτιωκοευρωπα ικη Ενωση δεν δεχθηκε αιτημα της χωωρας μας για τη συμμετοωχη στην "Ταχεια Επιωχειρησιακη Ευρωδυναωμη" και "Ευρωπα ικη Ναυτικη Δυναμη". Στη συνεχεια ο κ. Αρσενης διεψευσε τις πληροφοωριες και χαρακτηρισε τον κ. Βαρβιτσιωτη ανευωθυνο και απληροφορητο, αποκαλυπτοντας με τη σειρα του οτι συζητησε το θεμα με τον υπουργο Αμυνας της Γαλλιας σχεωτικα με τους πρακτικους ορους συνδεσης.

    Μηπως ειναι καιρος να αφησουμε τα εθνικα θεματα εξω απο τα μιωκροκομματικα, γιατι αρωκετες αφορμες για γελιο εχουμε δωσει στους "συμμαχους" μασ; Γ.Τσακ.

    [26] Οταν οι "γραβατες" αποδεικνυονται μετριοτητες...

    Του ΝΙΚΟΥ ΚΙΑΟΥ

    Γ ια "κουκουλες και γραβατες" μιλησε τις προαλλες, σε ενα ιδιωτικο ραδιοωσταθμο, ενας φοιτητης. Και θελησε με τον τροπο αυτο να περιγραψει απλα και παραστατικα την επιδιωξη της πολιτειας (με την ευρυτερη εννοια του ορου) και των εκφραστων των λεγομενων φιλησυωχων πολιτων, να δουμε τα τελευταια γεωγονοτα στο Πολυτεχνειο ως συγκρουση απο τη μια μερια των "κακων", που ταωραζουν την ησυχια μας, σπαζουν, καινε και καταστρεφουν, και απο την αλλη των εντεταλμενων να μεριμνουν για την ησυωχια μας, οι οποιοι κανουν το παν υπηρεωτωντας το σκοπο αυτο.

    Ο εορτασμος της επετειου του Πολυωτεχνειου εχει διαπιστωθει εδω και πολωλα χρονια πως εχει εκφυλιστει, πως εχει περιελθει σε τελμα και πως εχει καταωντησει μουσειακο ειδος. Ισως επαναωλαμβανεται ως ενα ακομη μνημοσυνο, το οποιο εκ των πραγματων οδηγει σε νεο καθε χρονο ενταφιασμο της γιορτης, του ξεσηκωμου, της εξεγερσης του 1973.

    Εχουν γραφτει τοσα και τοσα κατα καιρους για τις αιτιες που οδηγησαν τα πραγματα σ' αυτη την κατασταση, για τους ξεφρενους και χωρις αρχες κομωματικους ανταγωνισμους κυριως μεταξυ "πρασινων" και "κοκκινων", για τους αυτοκλητους "ιδιοκτητες" και "προωστατες της καθαροτητας" των νοηματων, των μηνυματων, της παλης. Το γεγονος παραμενει και ειναι η θλιβερη διαπιωστωση του εκτεινομενου εκφυλισμου.

    Ωστοσο, μεσα στην κατασταση της φεωτινης αρνησης απεναντι στο τελμα και στον εκφυλισμο, ειδαμε (ισως για πρωτη φορα τοσο καθαρα) να ξεχωριζει η αρωνηση αυτη απο την "κουκουλα" και να μας αποκαλυπτει πως ειναι τα παιδια της διπλανης πορτας, που αμφισβητουν εμας και την κοινωνια οπου ζουν, που διεκδικουν, που καταγγελλουν το τελμα και τον εκφυλισμο αγαρμπα η και παραωσυρομενοι. Μπορει οι αρμοδιες αρχες της "ασφαλειας", του "νομου", της "ταξης" να πετυχαν να φακελωσουν, ιωσως αυτο να επεδιωκαν, να δημιουρωγησουν μια νεα γενια φακελωμενων ποωλιτων. Δεν θα πεισουν ομως κανεναν, οσο κι αν το επιδιωκουν μαζι με ολους τους εκφραστες των "φιλησυχων", οτι οι καταληψιες αυτοι ειναι ολοι και κουωκουλοφοροι (και καποιοι ισως δικοι τους). Οπως δεν μπορουν να πεισουν οτι ροπαλοφοροι και βασανιστες ειναι ολοι οι αστυνομικοι.

    Τ ον εκφυλισμο στην πολιτικη ζωη του τοωπου και στη δημοκρατια της χωρας μας τον συναντουν οι ιδιοι νεοι ανθρωποι που διαμαρτυρηθηκαν στο Πολυτεχνειο, τον συναντουν σ' ολο του το μεγαλειο παρακολουθωντας την πορεια των πολιωτικων μας πραγματων με την εξελιξη της καταστασης της υγειας του Πρωθυπουρωγου. Δεν ειναι πρωτοφαντο το γεγονος, αλλα αποτελει κορυφωση, και μαλιστα θλιβερη, η αρρωστη προσκολληση σ' εωναν πολιτικο, σε εναν ηγετη, σε εναν σοωβαροτατα ασθενη Πρωθυπουργο και η πληρης αδυναμια απαγκιστρωσης απο αυτον. Ειναι η πιο οδυνηρη και συναμα τραγικη διαπιστωση πληρους ασθενειας (αν μπορει να λεχθει) ενος κομματος, εωνος πολιτικου χωρου, μιας παραταξης με πληθος στελεχων, η οποια παραμενει εωξαρτημενη στο προσκεφαλο του ανηωμπορου και οντως αβουλου ηγετη της, ο οποιος βρισκεται σε αναλογη κατασταωση, οχι μονο τωρα που νοσηλευεται στο νοσοκομειο.

    Οταν η αδυναμια των στελεχων να δουν (η καλυτερα να παραδεχθουν) την πραγματικοτητα βαφτιζεται ομαλη και κανονικη λειτουργια της κυβερνησης,

    οταν ο φοβος να αναλαβουν καποια εστω πρωτοβουλια προς εξομαλυνση της καταστασης προδιδει το φοβο μην εκληωφθουν ως... αποστατες,

    οταν η υποταγη στον (αορατο) αφεωντη και η αποδοχη του "σφαξε με αγα μου να αγιασω" προβαλλεται ως αγαπη και αφοσιωση στον ανθρωπο,

    οταν η υποκρισια περισσευει και καωλυπτεται απο το φοβο της πολιτικης εωκλειψης, διοτι αμα σβησει ο "ηλιος" πως θα ζουν στη σκια του,

    οταν στη βιλα της Εκαλης κλεινουν τα ματια και οι αμφισβητουντες εσωκομωματικοι, τοτε εχουμε χειροπιαστη την εξηγηση γιατι αρνουνται τα παιδια μας και τα παιδια της διπλανης πορτας τον εκφυλιωσμο του Πολυτεχνειου, γιατι αρνουνται το τελμα, γιατι αρνουνται τον εκφυλισμο της δημοκρατιας μας.

    Δ εν ειναι δημοκρατικο το πολιτευμα μας σημερα, εφοσον ταυτιζεται (απο οσους το ταυτιζουν) με εναν ηγετη και εφοσον σερνεται με την κατασταση της υγειας του. Αλλο πραγμα το ανθρωπινο στοιωχειο μιας αρρωστιας ενος πολιτικου κι αλλο η πολιτικη ζωη και η πορεια ενος τοπου, ο οποιος, εν παση περιπτωσει, εωχει αποδειξει οτι πορευεται και γνωριζει να πορευεται, οτι ο λαος ανασταινεται και μεγαλουργει ακομη και σε δισεκτες εποχες.

    Οι ετεροφωτοι, αναδειχθεντες ελεω του ηγετη τους, με τη σταση τους ολα τα χρονια, κυριως τα τελευταια, αλλα με αωποκορυφωση τη σταση τους τις ημερες αυτες, σαφως αναλωσιμοι, προδικαζουν πως δεν μπορουμε να προσδοκουμε καωμια αλλαγη, αφου το μονο που διδαχθηωκαν και πιπιλιζουν συνεχως ειναι να μιωμουνται το παρωχημενο προτυπο και να επενδυουν εν ονοματι του πλειοδοτουωντες σε δηθεν (δηλαδη κατασκευασμεωνες απο αυτους) πολιτικες αρεστες στον (αποντα, βεβαια) αρχηγο, ενω δειχνουν σαφως ανικανοι να εκφερουν εναν απλο και πειστικο πολιτικο λογο, πολυ περισωσοτερο δε να τον μετουσιωσουν σε πραωξη, σε πολιτικη.

    Μεσα στο αρρωστο αυτο κλιμα ειναι φυσικο να οδηγουμαστε σε αδιεξοδα και ειναι επισης αναμενομενο να αρχισουν να εκδηλωνονται φωνες δηθεν αμφισβηωτησης, κατ' ουσιαν ομως αντιδημοκρατιωκες η να αναπτυσσονται επιχειρηματα που οδηγουν σε "σωτηρες". Ευτυχως η Ιστορια της χωρας ειναι πλουσια στο ειωδος αυτο και αποτρεπει παρομοιες αωνοησιες.

    Η αντιμετωπιση της τελευταιας εκωδηλωσης της ασθενειας του Πρωθυωπουργου απο τους "υπηκοους" δειχνει και το μεγεθος της κρισης, η οποια μαωστιζει τη χωρα. Συντρεχοντες ηρθαν δυωστυχως και οι πολιτικοι τους αντιπαλοι με τον τροπο τους. Και κυριως οι πολιτιωκοι τους αντιπαλοι, οι οποιοι φιλοδοωξουν να τους διαδεχθουν στην εξουσια.

    Τ ο πολιτευμα μας προσφερει διεξοδους, αρκει να τις χρησιμοποιησουν οι αρωμοδιοι και (αναγκαστικα) οι επιγονοι και φιλοδοξοι δελφινοι, αντι να συνωωθουνται στις αιθουσες του νοσοκομειου οπου ανακοινωνονται τα ιατρικα δελτια και να προβαινουν σε δηλωσεις (χωρις βεβαια να λενε τιποτα) στα μονιμως προτεταμενα μικροφωνα.

    Ωστοσο, ολοι οι επιδοξοι δελφινοι παωραμενουν δεσμιοι του παρελθοντος τους, της ιστοριας τους στο κομμα τους και συνεχιζουν να φορουν τις δικες τους γραβατες, μονιμως ετεροφωτοι, προσμεωνοντας την επιφοιτηση καποιου πνευμαωτος...

    Προς το παρον, στο τελος της φασης του μεταπολιτευσης δειχνει να διερχεται η χωρα παρατεταμενη περιοδο μετριοωτητας...

    Στη θολουρα και τον ευτελισμο ξεχωωριζει ενα φωτεινο σημαδι, αυτο των νεων, που εστω αγαρμπα η και παρασυωρομενοι ορισμενοι δειχνουν την αμωφισβητητη τους, αντιστεκονται. Αυτοι δεν φορουν κουκουλες κι αφηνουν τις... γραβατες στους μονιμως ετεροφωτους.

    [27] Η ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

    Προς μνηστηρε δς ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ, οπως ευχονται ολοι, να γινει το θαυμα και να κερδισει ο Ανδρεας Παπανδρεου και αυτη τη μαχη για τη ζωη του. Ωστοσο οι περιστασεις απαιτουν να υπαρχει πληρης ετοιμοτητα, για να αντιμετωπιστει καθε ενδεχομενο, ωστε να συνεχιστει ομαλα η πολιτικη ζωη του τοπου. ΟΠΟΤΕ, λοιπον, και οπως προκυψει το θεμα, το ΠΑΣΟΚ πρεπει να κινησει αμεσως τις διαδικασιες της διαδοχης κατα τα προβλεπομενα και με εγγυηση την πληρη διαφανεια. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, ομως, αυτο αρκετο για να διασφαλιστει η αποτελεσματικη λειτουργια της κυβερνησης και του ΠΑΣΟΚ. Αυτος που θα εκλεγει πρεπει:

    Να μην αμφισβητηθει απο κανεναν, αλλα να περιβληθει με το κυρος και την αναγνωριση, που χρειαζεται καθε αρχηγος.

    Να στηριχθει οχι μονο με λογια, αλλα και εμπρακτως απο την Κοινοβουλευτικη Ομαδα και τα οργανα του κομματος.

    Να βοηθηθει στο εργο που θα επωμισθει και που θα ειναι εργο ολοκληρης της κυβερνησης και της παραταξης.

    Να μην τον υπονομευσει κανεις προσδοκωντας μελλοντικο πολιτικο οφελος. ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ κρινονται και σημερα τιποτε δεν ευδοκιμει στο παρασκηνιο, καθως ολα ερχονται στο φως και αποκαλυπτονται. Υπαρχει πισω, κρινει και βαθμολογει ο κοσμος της δημοκρατικης προοδευτικης παραταξης, που δεν θα ανεχθει οποιες μεθοδευσεις, οι οποιες θα θεσουν σε κινδυνο την ενοτητα του ΠΑΣΟΚ. ΟΠΟΙΟΣ εκλεγει δεν θα πρεπει να εχει την ψευδαισθηση οτι θα μπορει να καλυψει το υψος και την ακτινοβολια του Ανδρεα Παπανδρεου. ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ βαρος πρεπει να το σηκωσουν συλλογικα τα οργανα, που χρειαζονται και εκσυγχρονισμο και δημοκρατικη λειτουργια, για να δουλεψουν αποτελεσματικα. ΕΧΕΙ το ΠΑΣΟΚ την ευθυνη να κυβερνησει για δυο ακομη χρονια τη χωρα, χωρις να ανακοπει το εως τωρα εργο του, που πρεπει να γινει ακομη πιο αποδοτικο και παραγωγικο. ΕΧΕΙ, επισης, την ευθυνη να ανταποκριθει στις προσδοκιες των οπαδων και των ψηφοφορων του και να δωσει ελπιδες νικης και στην προσεχη εκλογικη αναμετρηση. ΟΛΟΙ οι μνηστηρες της ηγεσιας ας καταλαβουν οτι τωρα τους δινεται η ευκαιρια ν' αποδειξουν οτι ειναι ανταξιοι των περιστασεων.

    ΔΙΠΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ... Το στοιχημα της ζωης ειναι βεβαια το πιο μεγαλο για τον κ. Παπανδρεου. Ομως ο τελευταιος των χαρισματικων ηγετων εχει βαλει εκ των πραγματων κι αλλο ενα στοιχημα. Κι αυτο αφορα το κομμα και τη συνεχεια του στη μεταπαπανδρε ικη εποχη. Ο σημερινος πρωθυπουργος μπορει να μην ειχε αναγκη το κομμα του για να υπαρξει, αλλα το κομμα θα εχει αναμφισβητητες δυσκολιες για να υπαρξει, με τη σημερινη του τουλαχιστον μορφη, στη νεα εποχη... Κι αυτο γιατι η ηγεμονικη θεση του χαρισματικου ηγετη απεναντι στο κομμα και τους συνεργατες του, τους καταδικασε σ' ενα ρολο εκτελεστη-διεκπεραιωτη των αρχηγικων εντολων. Γεγονος, βεβαια, που δεν διευκολυνε ουτε την αυτοδυναμια τους ουτε την ανεξαρτησια γνωμης και σκεψης...

    Θεωρητικα βεβαια ο κ. Παπανδρεου ειχε τις αγαθοτερες των προθεσεων και στο θεμα της διαδοχης του. Πολυ νωρις, σε μια συνεντευξη του το 1981, ειχε δηλωσει μαλιστα οτι "δεν θα ηθελε να κανει το λαθος να μη βοηθησει στην προετοιμασια της διαδοχης του, στη συνεχεια του ΠΑΣΟΚ χωρις αυτον. Αυτο πηγαζει, τονιζε, απο μια γενικη τοποθετηση, οτι καθηκον καθε πολιτικου ειναι να σκεφτεται τη διαδοχη, τη συνεχεια αυτου που εχει αρχισει η βαλει στο δρομο...".

    Καπως αλλιως τα ζουμε εμεις και κυριως οι συνεργατες του σημερα... Θα μου πειτε οτι δεν ηταν βεβαια το μονο θεμα που ο κ. Παπανδρεου επεσε εξω στους υπολογισμους του, για να χρησιμοποιησουμε την πιο κομψη εκφραση... Τωρα ομως τα πραγματα ειναι δεδομενα και οι εξελιξεις σχεδον προκαθορισμενες... Το δημιουργημα του κ. Παπανδρεου πρεπει να αποκοψει μονο του τον ομφαλιο λωρο και να βρει το δρομο που θα του επιτρεψει να συνεχισει την πορεια του διχως χαρισματικες και δημεγερτικες προσωπικοτητες... Θα τα καταφερουν; Ιδου το στοιχημα...

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [28] ΤΕΧΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

    Την ημερα που γεννηθηκε η Καλλας

    Κυριακη η πρεμιερα της Λυρικης μετ' εμποδιων

    Σκηνη απο την οπερα "Σιμον Μποκανεγκρα" με την οποια η Λυρικη Σκηνη κανει την Κυριακη το νεο της ξεκινημα. Στη φωτογραφια: Μαρθα Αραπη, Κωστας Πασχαλης, Βαγγελης Χατζησιμος, Γιωργος Παππας Τ Τ ην ερχομενη Κυριακη, 3 Δεκεμβριου, ημερομηνια γεννησης της Μαριας Καλλας, επελεξε η Λυρικη Σκηνη για να κανει πρεμιερα. Πρεμιερα στη νεα σεζον, ως προσωπο ιδιωτικου δικαιου πλεον. Πρεμιερα για το "Σιμον Μποκανεγκρα" του Βερντι, με σκηνοθετη και πρωταγωνιστη τον Κωστα Πασχαλη (στις 7 μ.μ.). Και "πρεμιερα" σε μια σειρα καινοτομιες που αφορουν μια μικρη κι ωστοσο λειτουργικη σκηνικη "επεμβαση", την καθιερωση υπερτιτλισμου και την εκδοση ενος πληρους προγραμματος για τις παραγωγες ολοκληρης της σεζον.

    Για ενα "πολυ ελπιδοφορο ξεκινημα", μιλησε χθες ο διευθυντης της Λυρικης, Αλκης Μπαλτας, εκφραζοντας την ευχη "απαλλαγμενοι απο δυσκολιες να ειμαστε παντα σ' αυτη την ποιοτικη πορεια που σηματοδοτει το εργο του Βερντι". Κι ωστοσο, λιγο αργοτερα οι δυσκολιες επανεμφανιστηκαν, οταν το Σωματειο Τεχνικων και Προσωπικου" της Λυρικης, γνωστοποιησε στους αρμοδιους υπουργους Πολιτισμου, Εργασιας και Οικονομικων και στον διευθυντη της Λυρικης, την αποφαση του για την εναρξη απεργιακων κινητοποιησεων απο αυριο, με κυριο αιτημα την ιση μισθολογικη μεταχειριση του κλαδου με τον καλλιτεχνικο κλαδο. Γεγονος, που θα μπορουσε να θεσει σε κινδυνο ακομη και την πρεμιερα του "Σιμον Μποκανεγκρα".

    Ο διευθυντης της Λυρικης, παντως, ειχε δηλωσει "σχεδον σιγουρος οτι σκεψεις σωφροσυνης θα αποτρεψουν τις δυσκολιες, τουλαχιστον για τη συγκεκριμενη παρασταση. Δρομολογουνται εξαλλου ηδη οι λυσεις".

    Αν ολα πανε καλα, το εργο του Βερντι θα παρουσιαστει σε 10 συνολικα παραστασεις (3, 6, 8, 10, 17, 20, 22/12 και 10, 12, 14/1).

    Στην "κλασσικη" αποψη που ακολουθησε στη σκηνοθεσια του "Σιμον Μποκανεγκρα", αναφερθηκε ο Κωστας Πασχαλης: "Τα κλασσικα εργα πρεσβευω οτι πρεπει να μενουν σ' αυτη τη μορφη, εκσυγχρονισμενα τοσο, ωστε να ειναι πειστικα για το σημερινο κοινο" διευκρινισε. Αν οι περιορισμενες διαστασεις της σκηνης, δυσχεραινουν το σκηνοθετικο εργο, ο σκηνογραφος της παραστασης Σιμος Καραφυλλης, που συνεργαζεται για πρωτη φορα με τη Λυρικη, προσεφερε μια καποια λυση, κατασκευαζοντας ενα ειδος γεφυρας, στην οποια μεταφερθηκε ενα μερος των δρωμενων, διευκολυνοντας τουλαχιστον τη μετακινηση των ηθοποιων. Του Κωστα Πασχαλη δηλαδη ως Σιμον Μποκανεγκρα, του Γιωργου Παππα ως Φιεσκο, της Μαρθας Αραπη ως Μαριας Μποκανεγκρα (Αμελια Γκριμαλντι), του Ταση Χριστογιαννοπουλου, του Βαγγελη Χατζησιμου, του Νικου Καπετα, του Μακη Γαβριηλιδη και της Βαγιας Κωφου.

    Τη διευθυνση της χορωδιας εχει η Φανη Παλαμιδη και τη μουσικη διευθυνση φυσικα ο Λουκας Καρυτινος.

    Στις 5 Δεκεμβριου, στις 8.30 μ.μ. στη Λυρικη Σκηνη ο σκηνοθετης Β. Νικολαλδης θα μιλησει για "την τεχνη της Μαριας Καλλας", με αφορμη την εκδοση του βιβλιου του, "Μεταμορφωσεις της Τεχνης".

    Ο τενορος Νικολα Μαρτινουτσι και η σοπρανο Φραντσεσκα Πατανε ειναι τα δυο μεγαλα ονοματα του λυρικου θεατρου, που εχει "κλεισει" η Λυρικη για τις παραστασεις της οπερας του Πουτσινι "Τουραντο", τον Ιουνιο στο Ηρωδειο.

    Ν.ΧΑΤΗ. 1 118.11 2 53.79 3 13.4 4 - 5 3554 6 3436 7 30/11/1995 02:07 8 30/11/1995 02:07 9 Ψ:\ΒΑΒΒΙΣ : ; < = > " 528 Α Β --/--/---- --:-- Ν

    [29] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

    Αποστολη στα Πυρηναια

    ΔΥΣΚΟΛΟ τεστ για τον ΠΑΟ αποψε στη Γαλλια κοντρα στην Ορτεζ (ΑΝΤ-1, 21.45)

    ΠΟ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ

    Του ΠΑΝΟΥ ΚΟΡΚΟΔΕΙΛΟΥ

    Τ ην πλεον δυσκολη δοκιμασια του στο Ευρωπα ικο Πρωταθλημα και τεταρτη κατα σειρα, καλειται να περασει αποψε (9.45 απευθειας ΑΝΤ-1) ο Παναθηνα ικος με αντιπαλο την Ορτεζ.

    Οι "πρασινοι" τιθενται αντιμετωποι, σ' ενα απο τα καλυτερα γηπεδα της Ευρωπης, με την ανερχομενη δυναμη του γαλλικου μπασκετ, την οποια μαλιστα δεν εχουν καταφερει να νικησουν ποτε μεσα στην εδρα της. Παναθηνα ικος και Ορτεζ εχουν αναμετρηθει στο παρελθον, αλλες δυο φορες, αλλα και τις δυο εδω στα Πυρηναια οι Γαλλοι ηταν αυτοι που γευτηκαν τη χαρα της νικης. Τελευταια τους συναντηση ηταν την περιοδο 1993-94, οταν οι "Παλουα" ειχαν επικρατησει με σκορ 75-70 αν και επαιζαν χωρις τους ξενους τους.

    Αποψε, παντως, τοσο ο Ρετζι Σμιθ οσο και ο Νταρεν Ντει (γνωστος μας απο τη θητεια του στη Σκαβολινι) θα ειναι στη διαθεση του προπονητη της Ορτεζ, Μισελ Γκομεζ (και προπονητη στην Εθνικη Γαλλιας) μαζι με τα υπολοιπα αστερια της ομαδας, τον Αντουαν Ριγκοντο (ηρθε φετος απο τη Σολε) και τα αδερφια Τιερι και Ντιντιε Γκαντου. Χωρια που οι "Παλουα" μετρανε φετος στο πρωταθλημα τους, 10-1 νικες και βρισκονται στην πρωτη θεση της βαθμολογιας. Ηθικον, δηλαδη, ακμαιοτατον. Και μαζι τους 5.000 φιλαθλοι, αφου τα εισιτηρια του αγωνα εγιναν αναρπαστα σε χρονο ρεκορ.

    Στον αντιποδα τωρα, ο Μποζινταρ Μαλκοβιτς δεν θα εχει στη διαθεση του το μεγαλυτερο ονομα της ομαδας, τον Ντομινικ Ουιλκινς. Ο "Ηοιντ" βρισκεται απο χθες στις Ηνωμενες Πολιτειες κοντα στην αρρωστη μητερα του. Αλλο ενα προβλημα για τον Σερβο τεχνικο, ειναι και η ασθενεια του Νικου Οικονομου. Ναι μεν ο Νικαιωτης φοργουορντ ακολουθησε την αποστολη του Παναθηνα ικου στο Πο, ομως ηταν κατι παραπανω απο προφανες οτι εχει εξαντληθει απο την ιωση που τον ταλαιπωρει. Παρων θα δηλωσει αποψε, σιγουρα ομως δεν θα ειναι 100% ετοιμος, οπως δηλωσε και ο Μαλκοβιτς.

    Ο Σερβος, οπως συνηθιζει αλλωστε πριν απο καθε αγωνα του Παναθηνα ικου, παρουσιασε την Ορτεζ ως ομαδα ανωτερη απο τη δικη του - στοχος του μαλλον να μην ξεχαστουν οι παικτες - ωστοσο δεν θελησε να αποκαλυψει τον τροπο με τον οποιο θα σταματησει τους Γαλλους. Αυτο που προβληματιζει περισσοτερο τον "Μπαζα" ειναι το μαρκαρισμα του Ριγκοντο (πλει μεικερ υψους 1.99) και ως πιθανοτεροι να το αναλαβουν εμφανιζονται οι Παταβουκας και Γιαννακης. Παραλληλα δειχνει προβληματισμενος και απο την εφεση των Γαλλων στα επιθετικα ριμπαουντ. Σιγουρα αυτο που θελει ειναι να μην υπαρξει γρηγορος ρυθμος - σ' αυτο συνηγορει και η απουσια του Ουιλκινς - αλλα και να παιξουν οι παικτες του καλη αμυνα, μαζευοντας τα ριμπαουντ.

    Παντως, στην απουσια του Ντομινικ Ουιλκινς σταθηκε και ο Μισελ Γκομεζ. Σε δηλωσεις του τονισε οτι η απουσια του "Νικ" θα επηρεασει τον Παναθηνα ικο. "Ομως δεν πρεπει να επαναπαυθουμε. Οι παικτες μου πρεπει να παιξουν σαν να ειναι κι αυτος εδω. Σιγουρα ο Μαλκοβιτς θα προσπαθησει να νικησει για να αποδειξει οτι μπορει να τα καταφερει και χωρις το αστερι του", τονισε ο Γαλλος τεχνικος.

    Οι αλλοι αγωνες που διεξαγονται σημερα για το δευτερο ομιλο του Ευρωπα ικου Πρωταθληματος ειναι: Μακαμπι - Μπαρτσελονα, Μπενφικα - Μπακλερ και Ρεαλ - Τσιμπονα.

    Η βαθμολογια:

    $1. Παναθηνα ικος$190-176$5 $2. Μπαρτσελονα$224-227$5 $3. Μακαμπι$239-245$5 $4. Τσιμπονα$219-216$5 $5. Ορτεζ$266-251$5 $6. Ρεαλ$223-216$4 $7. Μπακλερ$261-254$4 $8. Μπενφικα$192-229$3

    Ορεξατος ο Ιβιτς γυρισε με δυο γκολ

    Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ εκανε προπονηση 4-1 στη Νιγριτα

    Ε πιστροφη του Ιλια Ιβιτς στην ενδεκαδα του Ολυμπιακου με (δυο) γκολ στο χτεσινο πρωτο παιγνιδι Κυπελλου στη Νιγριτα με αντιπαλο την τοπικη ομαδα (4-1).

    Οι "ερυθρολευκοι" εφτασαν ευκολα στο τελος στη νικη χαρη στις εξαρσεις του ορεξατου Σερβου αλλα και τις εντυπωσιακες αποκρουσεις του Αλεκου Ραντου στο πρωτο ημιχρονο.

    Διπλα σ' αυτους τους δυο και οι Πετρος Μαρινακης, Τακης Γκωνιας οι οποιοι ανοιξαν τον χορο των γκολ, ο πρωτος στο 21 εκανε το 1-0 κι ο δευτερος στο 27 με μονοκομματο σουτ κι υστερα απο προσπαθεια του Κρητικου που εμεινε στη μεση πετυχε το 2-0.

    Η σειρα του Ιβιτς ηρθε αργοτερα. Στο 40 περασε και τον τερματοφυλακα της Νιγριτας πριν στειλει την μπαλα στα διχτυα για τριτη φορα, και στο 84 με πλασε απο κοντα "εκλεισε" το σκορ. (Νωριτερα στο 60 οι γηπεδουχοι ειχαν μειωσει με τον Σαββιδη).

    Ο Ραντος εσωσε την εστια του πραγματοποιωντας εκπληκτικες αποκρουσεις στο 30 , στο 35 και στο 45 σε αντιστοιχες επιθετικες προσπαθειες και σουτ του Σερβου σεντερ φορ της Νιγριτας Τοσιτς.

    Τον αγωνα διαιτητευσε ο Μπικας που εδειξε κιτρινες καρτες στους Τσακιριδη, Βαγενα, Τοσιτς, Καρασαββιδη και Γκωνια.

    Οι συνθεσεις:

    ΝΙΓΡΙΤΑ: Δουλγερης, Παπαγεωργιου, Μοσχου, Τσακιριδης, Αιβαζιδης (65 Χρονακης), Παγκαλας, Νικολαλδης (57 Αναστασιαδης) , Βαγενας, Τοσιτς, Σαββιδης (88 Ηλιοπουλος), Μπαλτσιος.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ραντος (71 Τοχουρογλου), Τρουπκος, Καραταλδης, Ιωαννιδης, Νταμπιζας, Μαρινακης, Σαπανης (71 Αλεξανδρης) , Καρασαββιδης, Κακλαμανος, Γκωνιας, Ιβιτς.

    Ο Ιλια Ιβιτς επεστρεψε με 2 γκολ στην ενδεκαδα του Ολυμπιακου

    Τραγικη εμφανιση στην επαναληψη!

    Ο ΗΡΑΚΛΗΣ προηγηθηκε με 8 ποντους στο 27 , αλλα "παγωσε" στο φιναλε απο την ΤΣΣΚΑ Μοσχας (82-66))

    Ε να τραγικο δευτερο ημιχρονο και η "αφλογιστια" του Ηντοβτς καταδικασαν τον Ηρακλη, που εχασε στη Μοσχα με 82-66 απο την ΤΣΣΚΑ αν και αξιζε καλυτερης τυχης.

    Ο "γηραιος" προηγουνταν συνεχως στο α μερος εχοντας καλη αμυνα και δυο πολυ ευστοχους παικτες στην επιθεση, τον Μακ Ντανιελ και τον Χολοπουλο, που ειχαν σημαντικη βοηθεια και απο τον Παπαχρονη, κυριως στα ριμπαουντ.

    Ειναι γεγονος ομως οτι ο Γιουρι Ηντοβτς βρισκεται σε αγωνιστικη πτωση, κατι που επαιξε τον (αρνητικο) ρολο για τη σωστη τακτικη της ομαδας στην αμυνα, κυριως στο β μερος οταν και βγηκαν ολα τα προβληματα.

    Στο τελος του ημιχρονου ο Ηρακλης προηγουνταν με 41-39 και στο 27 πηρε μια σημαντικη διαφορα 8 ποντων (43-51) μ' ενα σερι 2-11, που αναγκασε τον Ερεμιν να παρει ταιμ-αουτ και "παγωσε" ακομη περισσοτερο τη "Σαλα Μοσχοβα".

    Απο εκει και περα ομως η "αρκουδα" ξυπνησε και με τους Κουτελιν (15 π.), Βετρα (14 π.) καταφερε να παρει "κεφαλι" στο σκορ στο 33 με 60-57, αφου ισοφαρισε για πρωτη φορα με 57-57.

    Στο τελος, ο Ηρακλης παραδοθηκε στην ανωτεροτητα της αντιπαλου του και οι παικτες του εκαναν παρα πολλα λαθη, με πρωτους τους Ηντοβτς, Κακιουση.

    Ο δευτερος μαλιστα ειχε κι ενα τραυματισμο δυο λεπτα πριν απο τη ληξη, που αρχικα εχει υπολογιστει οτι ειναι σοβαρος, αλλα σημερα θα διαπιστωθει η σοβαροτητα του τραυματισμου του.

    Ο Κακιουσης μεταφερθηκε στο ιατρειο του γηπεδου και δεν επαιξε στο τελος, αλλα το προβλημα δεν προεκυψε μονο απο την απουσια του Κακιουση, δεδομενου οτι ο Σουμποτιτς τα εβαλε με την ατυχια του: "Τοσοι τραυματισμοι σ' ενα χρονο δεν εχουν ξαναγινει. Η ατυχια μας ειναι μεγαλη".

    Οσο για τον αγωνα: "Στο τελος καταρρευσαμε και δεν μπορεσα να καταλαβω για ποιο λογο παρουσιαζονται αυτες οι μεταπτωσεις στην αποδοση της ομαδας".

    Και για τον Ηντοβτς: "Χρειαζεται τη συμπαρασταση ολων μας, για να ξεπερασει τα οποια προβληματα παρουσιαζονται".

    Τα πολλα λαθη των παικτων του Ηρακλη εφεραν τη συντριβη με 82-66 απο την ΤΣΣΚΑ, που ηταν σαφως καλυτερη στο τελος και βοηθηθηκε σημαντικα απο τους φιλαθλους της.

    Καλυτερη απο την ΤΣΣΚΑ οι Κουτελιν, Βετρα, Κορνεεφ και απο τον Ηρακλη ο Χολοπουλος στο α μερος (πετυχε 18 ποντους και κανεναν στο β ) και ο Μακ Ντανιελ.

    Οι διαιτητες Μας (Ισπανια), Σουντεκ (Σλοβακια) "ελεγχονται" για αρκετα σφυριγματα τους σε βαρος του Ηρακλη.

    Οι συνθεσεις:

    ΤΣΣΚΑ: Κουτελιν 15(2), Βετρα 14 (1), Πανοφ 4, Κισουριν 10, Νοσου 12, Κορνεεφ 14(1), Κουρασοφ 7, Καρασεφ 2, Σπιριντονοφ 4.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Χολοπουλος 18(2), Κακιουσης 8, Μακ Ντανιελ 21, Παπαχρονης 14, Ηντοβτς 5, Κουντουρακης, Αγγελου, Γκουζγκουρης.

    Λυτρωση απο Σαραβακο

    Η ΑΕΚ μολις στο 80 πηρε προβαδισμα επι του Ηρακλη με 1-0

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

    Ε ιχαν καλομαθει οι φιλοι της ΑΕΚ τον τελευταιο μηνα στο χορταστικο θεαμα και μαλλον τους κακοφανηκε το κρυο πιατο που τους προσφεραν χθες βραδυ οι "κιτρινομαυροι". Ο Ηρακλης, καλυτερος... πελατης των ΑΕΚτζηδων στη Ν. Φιλαδελφεια, κρατουσε σχετικα ευκολα για 80 λεπτα το μηδεν, μεχρι που θυμηθηκε την παλια του τεχνη ο Δημητρης Σαραβακος. Η μπαλια απο τον Μανωλα και πανω στο βηματισμο του η κλασικη κινηση, γυριστο σουτ, το 1-0, η λυτρωση! Γκολ που πανηγυρισε δεοντως, με... βολτα ως τη Σκεπαστη οπου μοιραζε φιλια στα παιδια της "Οριγιναλ". Την τελευταια μιση ωρα επαιξε ο Σαραβακος - το κρυφο χαρτι του Μπαγεβιτς για να ξεμπλοκαρει η μηχανη της ΑΕΚ - στελνοντας μηνυμα για την εξαιρετικη κατασταση στην οποια βρισκεται. Εκτος των αλλων, εγινε ο 13ος ποδοσφαιριστης της φετινης ΑΕΚ που σκοραρει σε επισημο αγωνα.

    "Το 1-0 ειναι 1-0. Παλι καλα. Το σκορ ειναι ενα μικρο αβανταζ για τη ρεβανς" τονισε ο Μπαγεβιτς, που με δυο λογια εδωσε την εικονα της χθεσινης ΑΕΚ, κανοντας αναφορα και σε τυχον δικες του ευθυνες. "Μπηκαμε πολυ χαλαρα στο ματς και με αργο ρυθμο. Μερικοι επαιζαν μονο με την μπαλα, χωρις κινηση, στατικα. Αν εφταιγε η κουραση, τοτε υπαρχει και δικη μου ευθυνη. Ισως θα 'πρεπε να ξεκινησω το ματς με 3-4 ξεκουραστους ποδοσφαιροιστες...".

    Ελαχιστες οι ευκαιριες της ΑΕΚ (απειλησε ουσιαστικα μονο με μακρινα σουτ των Κετσπαγια, Τσαρτα), καμια ο Ηρακλης, που εκλεισε ολους τους χωρους (κυριαρχοι στην περιοχη τους οι Ανατολακης, Σολτιδης, Δ. Παπαδοπουλος), αλλα ηταν ολο... φρου φρου και αρωματα: Καλη κυκλοφορια της μπαλας, απο ουσια μηδεν. "Παιζαμε με την καλυτερη ελληνικη ομαδα και με λιγη τυχη θα παιρναμε την ισοπαλια. Μας μενει η ελπιδα για τη ρεβανς...", ειπε ο Μιτοσεβιτς.

    Η ΑΕΚ και παλι σε συστημα ζωνης, για χαρη της οποιας κυνηγουσε στον... αερα τον Μιρτσεκη ο Μανωλας. Η καρτα που πηρε ο αρχηγος (καλυτερος παικτης της ΑΕΚ, μαζι με τους Κωστενογλου, Κασαπη και τον σκορερ Σαραβακο) ειναι η τριτη και δεν παιζει την Κυριακη εναντιον του ΟΦΗ. "Την πηρε χωρις λογο, μπορουσε να την αποφυγει", παρατηρησε ο προπονητης του.

    Αρκετα τα "φαλτσα" σφυριγματα του Καλαθενου, κυριως σε φασεις ρουτινας. Σε ματς στο οποιο μονο κορμια δεν επεφταν εβγαλε απο το τσεπακι του 10 φορες την κιτρινη καρτα! Εκτος απο τον Μανωλα, χρεωσε τους Κετσπαγια, Μαλαδενη και για ψυλλου πηδημα σχεδον... ολο τον Ηρακλη: Παυλοβιτς, Στ. Μπορμποκη, Χριστοδουλου, Μιρτσεκη, Ταληκριαδη, Δ. Παπαδοπουλο, Παντελιτς. Για τον πρωτο εποπτη Κουναλακη πρεπει να μαθουμε με τι μεσον παιζει στην Α Εθνικη. ΑΕΚ: Ατματσιδης, Βας. Μπορμποκης (59 Σαραβακος), Κωστενογλου, Μανωλας, Σαμπανατζοβιτς, Μαλαδενης, Κετσπαγια, Χρ. Κωστης (61 Κοπιτσης), Μπατιστα, Τσαρτας (69 Δημητριαδης), Κασαπης.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Ταληκριαδης, Παυλοβιτς, Ανατολακης, Γεωργαμλης, Δ. Παπαδοπουλος, Στολτιδης, Γ. Κωστης, Στ. Μπορμποκης (69 Ξενιδης), Μιρτσεκης, Κωνσταντινιδης (83 Παντελιτς), Χριστοδουλου. * * * Εισιτηρια: 3.701. Εισπραξεις: 10.017.000 δρχ.

    "Ναι, μιλησα με τον Μπαγεβιτς. Δεν ξερω τι θα γινει. Ειναι τιμη παντως να φοραει ενας παικτης τη φανελα της ΑΕΚ" δηλωσε ο Βλανταν Μιλογεβιτς (πρωην παικτης της Καλαματας) που παρακολουθησε το χθεσινοβραδινο ματς και ειχε δεκαλεπτη συνομιλια με τον Μπαγεβιτς.

    Φραστικο επεισοδιο σημειωθηκε μεταξυ Μιχαλη Τροχανα και Πετρου Θεοδωριδη. Ο προεδρος της ΑΕΚ απαιτησε την επιστροφη του Μιρτσεκη "εδω και τωρα"!

    Το 10αλεπτο του τρομου!

    ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΣ στο ξεκινημα του β μερους ο Ολυμπιακος, "καταπιε" την ισπανικη Μαλαγα 82-59! Του ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

    Ε νας Ολυμπιακος, πραγματικος οδοστρωτηρας. Λες και επαιζαν πεντε εναντιον ...τριων, οπως σ' εκεινο το αληστου μνημης ματς την ΤΣΣΚΑ! Για 11 ολοκληρα λεπτα, η Ουνικαχα Μαλαγα ...εξαφανιστηκε απο το γηπεδο. Το 37-33 του ημιχρονου εγινε 64-38 στο 31 και, αντιο Γραναδα για τους Ανδαλουσιανους. Επειδη μαλιστα αυτοι αποθρασυνθηκαν προς το τελος (μειωσαν 71-59 στο 37 ), υπεστησαν κι εναν δευτερο στραγγαλισμο, στο τελευταιο τριλεπτο. Μ' ενα 11-0, οι Πειραιωτες εφτασαν στο τελικο 82-59 και ξαναζεσταναν τον κοσμο που προς στιγμην μουδιασε...

    Και τι δεν ειδαμε, σ' εκεινο το διαβολεμενο (εν- )δεκαλεπτο. Ο Ιωαννιδης θυμωσε που ειδε τους Ισπανους κυριαρχους των ριμπαουντ (11-19 στο πρωτο μερος) και εστησε μια αμυνα που εκανε τους παικτες της Μαλαγα να κουτουλανε: τεσσερις "εσφιγγαν" σαν γροθια οποτε η μπαλα εφτανε χαμηλα η οι Ισπανοι επιχειρουσαν διεισδυση και ο πεμπτος, ο Ριβερς ως πιο γρηγορος απ' ολους, ετρεχε να προλαβει τα περιφερειακα σουτ, με τη βοηθεια ...οποιου ευκαιρουσε.

    Ετσι, εξουδετερωθηκε ο θηριωδης Μιλερ (2 ποντοι και μηδεν ριμπαουντ στο β ), χαθηκε ο πολυς Ανσλε ι (αποντος στην επαναληψη), εγκλωβιστηκε και ο μπλεγμενος εξαρχης Νατσο Ροντριγκεθ, που εβαλε τον πρωτο του ποντο στο 35 !

    Στα εντεκα λεπτα της Συντελειας, η Μαλαγα ειχε 2/16 σουτ. Ο Ολυμπιακος 11 στα 16. Οσο για τα ριμπαουντ, που στο πρωτο μερος πηγαν περιπατο; Το -8 που σας λεγαμε, σχεδον εξανεμιστηκε στο φιναλε: 28 "σκουπιδια" μαζεψε ο Ολυμπιακος, 29 η Ουνικαχα.

    Ο Ολυμπιακος δεν κυνηγησε μονο τη νικη, αλλα και τη διαφορα. "Ειμαι βεβαιος οτι οι διαφορες θα μετρησουν στο τελος", εξηγησε ο Ιωαννιδης. Ο ξανθος ειπε καλα λογια για τη Μαλαγα, την οποια συμπεριελαβε στις 4 ομαδες που ξεχωριζει απο τον Ομιλο, μαζι με τη δικη του και τις ΤΣΣΚΑ, Μπενετον. Στους τεσσερις, πεμπτος χωρει; "Ελπιζω ο Ηρακλης", ειπε ο Θεσσαλονικιος κοουτς.

    Μιλωντας για Θεσσαλονικιους: τετοιον Φασουλα, εχετε ξαναδει; Ο Πανος εχασε ενα μονο απο τα 11 σουτ που επιχειρησε (!), μαζεψε 8 ριμπαουντ και καταφερε, παρα τα τρια γρηγορα φαουλ του πρωτου μερους, να στηριξει ολη την αμυνα της ομαδας. Στην επιθεση θα 'βαζε και περισσοτερους απο τους 18 ποντους, αν δεν αρνιοταν πεισματικα να συνεργαστει μαζι του ο (πολυ καλος, παρ' ολα αυτα) Μπερι!

    Ο Ιωαννιδης παινεψε αμφοτερους τους ψηλους του και εδειχνε ανακουφισμενος, που περασε ενα ακομα δυσκολο ματς χωρις απωλειες. "Κοιταμε να τρωμε το χρονο, μεχρι να γυρισουν και οι τραυματιες", ελεγε.

    Για τον απογοητευμενο Χαβιερ Ιμπροδα, "η αποδοση του Φασουλα ηταν μια δυσαρεστη εκπληξη". Φαινεται οτι ο Ισπανος θυμοταν την τραγικη αποδοση του Παναγιωτη στους τελικους του Τελ Αβιβ και της Σαραγοσα και τον υποτιμησε! Ο κοουτς της Μαλαγα ειχε μονο καλα λογια για τον Ολυμπιακο: "Ειναι ομαδα με εμπειρια, σοβαροτητα, υψηλο επιπεδο και πιστο κοινο. Επιβεβαιωσε αποψε την αποψη μου, οτι προκειται για το σταθεροτερο συγκροτημα της τελευταιας διετιας στην Ευρωπη". Οσο για τη δικη του ομαδα: "Ηταν ψευτικη! Αλλη φορα, θα δειτε την πραγματικη Ουνικαχα". Ελπιζουμε οχι την Τεταρτη, κατα του Ηρακλη. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: (28/48 δ., 4/6 τρ., 14/17 β., 20-8 ρ., 14 λαθη: Μπακατσιας, Σιγαλας 14 (3/5, 2/2, 2/2), Μπερι 26 (11/20, 11 ρ.), Παπανικολαου, Νακιτς 3 (1), Φασουλας 20 (10/11), Παπαδακος 1, Τομιτς 3 (1), Ριβερς 15 (7 ας., 3 κλ.). ΜΑΛΑΓΑ (17/42 δ., 7/16 τρ., 4/7 β., 15-14 ρ., 19 λαθη): Αβαλος 3 (1), Ρομερο 8 (2), Γκιγιεν 3 (1), Ρουιθ 3 (1), Ανσλε ι 12 (1), Σερανο, Ροντριγκεθ 10 (1), Ρεγιες 8 (10 ρ.), Μιλερ 12 (6 ρ.).

    Ο Ηρακλης εχασε χθες στη Μοσχα απο τη ΤΣΣΚΑ με 82-66 (ΣΕΛ. 62)

    Η 4η αγωνιστικη του Α Ομιλου ολοκληρωνεται αποψε, με τους αγωνες Ουλκερ- Αντιμπ και Μπενετον-Λεβερκουζεν. Η βαθμολογια (Ολυμπιακος, Μαλαγα, ΤΣΣΚΑ και Ηρακλης εχουν εναν αγωνα περισσοτερο):

    ΤΣΣΚΑ$341-323$7 Ολυμπιακος$348-303$7 Μαλαγα$301-308$6 Αντιμπ$226-237$5 Ηρακλης$281-300$5 Ουλκερ$223-256$4 Λεβερκουζεν$232-225$4 Μπενετον$229-229$4

    Στην επομενη αγωνιστικη, παιζουν Ηρακλης-Μαλαγα (6/12), Αντιμπ- Ολυμπιακος, Λεβερκουζεν-Ουλκερ και Μπενετον-ΤΣΣΚΑ (7/12).

    Τεσσερις ηττες σε ισαριθμους αγωνες για τις ελληνικες ομαδες στο Κυπελλο Κορατς (περιγραφη, αποτελεσματα, βαθμολογιες σελ. 62)

    Ο Παναγιωτης Φασουλας ηταν χθες σε μεγαλη βραδια και ο Ολυμπιακος δεν ειχε προβλημα κοντρα στη Μαλαγα 1 519.00 2 -12.24 3 57.6 4 - 5 15905 6 83447 7 30/11/1995 02:09 8 30/11/1995 02:09 9 Ψ:\ΒΑΒΒΙΣ : ; < = > " 778 Α Β --/--/---- --:-- Θ

    [30] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Ονομαστικη εορτη; Μαλλον κατ' ονομα και μονον "εορτη".

    Συμπτωση: Στις οθονες και των κινηματογραφων και των τηλεορασεων μας αυτες τις ημερες το ιδιο εργο: Τηε βραωεηεαρτ.

    Πως αποδιδεται στα ελληνικα; Γενναιοψυχος η λεοντοκαρδοσ; Και τα δυο σε εναν.

    Αναρωτιεμαι αν νιωθει και πως νιωθει που σημερα "γιορταζει"...

    Και υποψιαζομαι οτι μπορει και να χαμογελαει μελαγχολικα με τον "πονο" ολων οσοι απο εμας τον μισουσαν οταν ηταν παντοδυναμος.

    Ενω τωρα προθυμοι σπευδουν να κλαψουν στο προσκεφαλο του ακριβως επειδη ειναι πια τοσο ανημπορος.

    Δεν τα παω ειναι αληθεια πολυ καλα με την "ευαισθησια" των μαζων, που παντα μας ειναι αδιαφορη μια που συνορευει τοσο με την υποκρισια*.

    *Η οποια πρωτιστως με ενοχλει ως απωλεια χρονου, ψυχοσυναισθηματικων θερμιδων και ενδειξη α-νοησιας, πρωτιστως δε δειλιας...

    Καθ' οτι στον Ανδρεα οσο ζει, αλλα και μετα, που δεν θα ζει, δεν ταιριαζουν οι κλαψες.

    Γι' αυτο και σιχαινομαι καποια στελεχη που προσερχονται συντετριμμενα στο "Ωνασειο", ενω συνεννοουνται με τους "δικους τους" πως τα παει το Χρηματιστηριο, κι αν πρεπει να πουλησουμε...

    Οπως και με ενοχλουν οι δεδηλωμενοι αντιπαλοι που προσερχονται, υποτιθεται, ολο "ανθρωπια" σαν τιποτ' αλλο να μην τους ενδιαφερει, ενω μετρανε τα κουκια για τις εκλογες.

    Κι ενω δεν μου λενε τιποτα οι κοπετοι των υποτιθεμενων "απλων" ανθρωπων για τον Ανδρεα που "τους εδωσε ψωμι".*

    *Προτιμω και τιμω οσους σιωπηλα τον αναγνωριζουν παρ' οτι τους νικησε η τους αδικησε.

    Παρενθεση: Θυμαμαι οταν ημουν μικρος και γιορταζα τ' ονομα μου οτι ξυπνουσα απο πολυ πρωι πριν κανενας αλλος σηκωθει...*

    *...Κι εψαχνα ολο περιεργεια και αγωνια και προσμονη να δω που ειχαν βαλει τα δωρα που μου ειχαν υποσχεθει...

    ...Και μετα σαν ξυπναγαν κι οι δικοι μου το εφερα πολυ βαρεως αν η πρωτη τους κουβεντα δεν ηταν "χρονια πολλα".

    ...Περιμενα μαλιστα να μου το πουν και να μου το ξαναπουν και το μεσημερι και το βραδυ, ακομη και στις δωδεκα παρα ενα τα μεσανυχτα.

    Και φυσικα δεν μου περναγε ποτε απο το μυαλο οτι δεν θα ξαναγιορταζα ποτε τ' ονομα μου, οπως δεν πρεπει να περναει σε κανενα παιδι...*

    *Αλλα και σε κανεναν μεγαλο, ιδιως οταν ειναι πια τοσο μεγαλος ωστε να νιωθει σαν παιδι...

    Μα πιο πολυ δεν μου περνουσε απο το μυαλο, το οτι αντι να ελθουν οι φιλοι, οι συγγενεις κι οι συμμαθητες να μου φερουν δωρα και να μου ευχηθουν...*

    Θα εφθανε καποια στιγμη που φιλοι, συγγενεις και συμμαχητες θα 'ρχονταν στο ονομα μου για να διαμοιρασουν τα ιματια μου.

    Αλλα παλι σας το λεω, η "ευαισθησια" και η "ανθρωπια" που εξατμιζονται σε μια βδομαδα - γιατι αυτη ειναι παντα η φυση μας - δεν ηταν ποτε το πιο γερο χαρτι της Μαυρης Τρυπας.*

    *Αντιθετα, την κανει να νιωθει πιο ψευτικη και ακομη πιο κυνικη απ' ο,τι οταν περιοριζεται στα μαυρα αστεια για τη ζωη και το θανατο.

    ...Που κατα τη γνωμη μου ειναι ο,τι πιο τρυφερο μπορεις να πεις γι' αυτα τα θεματα, που καλα ειναι να μην τα σκεπτεσαι οταν γιορταζεις.*

    *Πως να το πεις λοιπον το "χρονια πολλα"; Για να αυτοεπιβεβαιωθεις οτι εσυ ζεισ;

    Θ.Α.

    Η σιωπη των αμνων

    Συνηθιζεται να κρατουν τιμητικα ενος λεπτου σιγη μετα.

    Πολυ πιο τιμητικο θα ηταν, αν φιλοι και αντιπαλοι σιωπουσαν, για λιγο εστω, πριν.

    Τα λογια ειναι περιττα. Ιδιως και για μας που τα γραφουμε "επαγγελματικα".

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Thursday, 30 November 1995 - 14:41:18