Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Nov. 28)

From: Georgios Vetoulis <vetoulis@pppl.gov>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ



ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Γιατροι: Κινουμεθα σε οριακα επιπεδα

  • [2] Τον Αρσενη προβαλλει ο ιταλικος Τυπος

  • [3] Με τη Δημητρα καταναλωνονται οι Γερμανοι

  • [4] Τα ΞΕΝΑ πρακτορεια και ο Τυπος αναφερονται στην πολιτικη πορεια και την υγεια του Πρωθυπουργου

  • [5] ΛΕΝΕ οτι ειχε αρχισει η αντιστροφη μετρηση απο τη στιγμη που υποχρεωθηκαν σε νεα διασωληνωση

  • [6] "Αφηστε με..."

  • [7] Σκληρος Χυτηρης κατα Εβερτ

  • [8] ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

  • [9] Ο τελευταιος "παλιος"

  • [10] Διαφορα

  • [11] Υπαρχει ζωη μετα Ανδρεα;

  • [12] ΣΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ 3 ΛΥΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛ ΠΥΡΓΟΥ

  • [13] Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ κυριως για τον τοπο εκδηλωσης των Ριχτερ, προβληματιζει τους επιστημονες του Συμβουλιου της Ευρωπης

  • [14] Στο σκαμνι και για τις δυο απαγωγες

  • [15] 1.236 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ τη δεκαετια 1984-1994 516 οι θανατοι 15.000 περιπου οι φορεις ΑΙΔΣ

  • [16] Οι προυποθεσεις

  • [17] Το χλιαρο τελμα της κιβληλειας τελειωνει. Μετα τις ποικιλες αποσωληνωσεις θα μεινουν στον ελληνικο λαο τα απονερα

  • [18] "Δεν καναμε ταινια κινημα καναμε..."

  • [19] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

  • [20] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Σθβξεψτ: Ελευθεροτυπια - Ειδησεις (Νοω. 28)


    [1] Γιατροι: Κινουμεθα σε οριακα επιπεδα

    "ΔΙΝΟΥΜΕ μαχη για τη ζωη του", δηλωνουν και παραδεχονται οτι "εναν απλο πολιτη μαλλον θα τον χαναμε εδω και μερες"

    Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

    Οταν μια κρισιμη κατασταση... εκτονωνεται αποτομα, η πρωτη αντιδραση ειναι εκεινη της στιγμιαιας αμηχανιας, και επειτα απλωνεται μια παραξενη ευφορια!

    Ο ταξιτζης που με πηγε χθες το πρωι στο "Ωνασειο", μου ειπε πως εβαλε αυθορμητα τα γελια το προηγουμενο βραδυ οταν, προς το τελος της ενημερωσης των δημοσιογραφων, ακουσε απο χειλη επισημα οτι, αμεσως μετα την αιμοκαθαρση, ο Πρωθυπουργος σηκωθηκε απο το κρεβατι του, πηγε στην τουαλετα και επιστρεφοντας ζητησε και παγωτο.

    Δεν διευκρινισθηκε αν το... εν λογω παγωτο ηταν λαιτ, αλλα πολυ λαιτ, σας διαβεβαιω, ηταν η ατμοσφαιρα που επικρατουσε απο το πρωι χθες, εντος και εκτος του νοσοκομειου. Οι συγκεντρωμενοι στην κεντρικη εισοδο πολλοι εκ των οποιων δεν το εχουν "κουνησει ρουπι" απο το "Ωνασειο" απο την πρωτη κιολας ημερα εκαναν πλακα!

    Οι 2 πτυχες

    Το "φαινομενο" εχει δυο πτυχες: αυτα που λενε οι επισημοι εκπροσωποι και αυτα που μεταδιδουν οι δημοσιογραφοι. Και εχει μια συνισταμενη: οτι ο κοσμος αρχισε να μην πιστευει τιποτα!

    Επι οκτω ωρες, απογευμα και βραδυ της Δευτερας, ολο το "Ωνασειο" εμοιαζε να περιμενει το χειροτερο. "Θα τα βγαλει περα, βρε παιδια;", ηταν το ερωτημα ολων. Και η απαντηση, "δυστυχως, στενευουν τα περιθωρια", απο επισημα χειλη, εκανε το κλιμα ακομα πιο βαρυ.

    Καποια στιγμη, ο εβδομος οροφος του "Ωνασειου" πλημμυρισε απο κοσμο. Δεν ηταν μονο οι συνηθεις, καθημερινοι επισκεπτες. Ηταν ανθρωποι που η παρουσια τους και μονο εκει εδινε πολυ καθαρα το "στιγμα" της σοβαροτητος των πραγματων.

    Η Βασω Παπανδρεου, αμιλητη. Ο Τακης Παππας, ο προεδρος του Δικηγορικου Συλλογου Αθηνων, συντετριμμενος. Η Βουλα Πατουλιδου, η ολυμπιονικης, "χαμενη". Και ο Τηλεμαχος Χυτηρης, για πρωτη φορα "ανοικτα", να φοβαται "για το τι θα γινει μετα".

    Μουσκεμενος

    Στη 1 και 30, ξημερωματα Τριτης πια, ο Γερασιμος Σκαλκεας μπηκε στην αιθουσα των δημοσιογραφων. Μουσκεμα το πουκαμισο του απο τον ιδρωτα, πολυ "πιεσμενος" ο ιδιος

    κατανοητον. Ολα, φαινεται, πηγαν καλα. "Ποσο καλα, κυριε καθηγητα;". "Οσο καλα ηταν και το μεσημερι!".

    Ωσαν να μη συνεβη τιποτα, δηλαδη; Οχι, ακριβως. Παιζουμε επικινδυνα με τις λεξεις ο καθενας σε ενα ρολο κασκαντερ! Οι επισημοι, οπως παραδεχτηκε ο ιδιος ο Τηλεμαχος Χυτηρης, "μπορει στις ανακοινωσεις τους να κανουν δυο η τρια κλικ παραπανω", προς το αισοδοξον εννοειται.

    Οι δημοσιογραφοι απο την αλλη, εξαιτιας ακριβως αυτων των "δυο-τριων κλικ", αλλα και επισης εξαιτιας των απειρων "εμπιστευτικων πληροφοριων" που φτανουν στ' αυτια τους, προσπαθουν να βρουν το ισοζυγιο. Αυτο το ισοζυγιο που αχ, Χριστε μου! ποσο μας εχει ταλαιπωρησει εδω στο "Ωνασειο"...

    Συνηθως, σε τετοιες... πολυπλοκες καταστασεις, τα πραγματα ειναι παρα πολυ απλα. "Καταλαβετε το", προσπαθησε να μας συνεφερει ενας σοβαρος ιατρος του νοσοκομειου, "δινουμε μαχη για να τον κρατησουμε στη ζωη".

    Επομενως, διευκρινισε, οταν ακουτε οτι η κατασταση του σταθεροποιειται, η οτι παρουσιαζει σχετικη βελτιωση, "αυτο σημαινει απλως οτι για καποιο δεδομενο χρονικο διαστημα τον ελεγχουμε".

    Η πιεση των ιατρων...

    Κανεις δεν θελει να μιλαει για τετοια πραγματα. Και οποιος το τολμαει, διατρεχει κινδυνο να... χαρακτηριστει! Μην ξεχνατε οτι την πρωτη ημερα που ο Πρωθυπουργος εισηχθη στο "Ωνασειο", ορισμενοι εκ των συγκεντρωμενων εξω φωναζαν οτι οι διαφωνουντες η Βασω Παπανδρεου και ο Θεοδωρος Παγκαλος, κυριως ειναι εκεινοι "που θελουν να... πεθανουν τον προεδρο".

    Αυτη η φοβερη... πιεση εχει "περασει" και στους ιατρους που, μερα-νυχτα, παρακολουθουν τον "υψηλο ασθενη". Ενας εξ αυτων μας ειπε οτι ασφαλως και δεν εχει τα ιδια συναισθηματα "αντιμετωπιζοντας" τον Πρωθυπουργο, απ' ο,τι θα ειχε αν στη ΜΕΘ βρισκοταν ενας οποιοσδηποτε αλλος πολιτης, της ιδιας ηλικιας και της αυτης, κακης γενικης καταστασης υγειας. "Μαλλον θα τον χαναμε (τον απλο πολιτη) εδω και μερες τωρα".

    Με πολυ προχειρους υπολογισμους, περισσοτεροι απο 30 ιατροι, Ελληνες και ξενοι, εχουν ασχοληθει με τα της τελευταιας περιπετειας της υγειας του Πρωθυπουργου. Δεν ειναι υπερβολικο αυτο που ακουστηκε μια μερα, οτι πραγματι βρισκεται στο καλυτερο Καρδιοχειρουργικο Κεντρο της χωρας και στα καλυτερα ιατρικα χερια. Τουτο ειναι συνηθες και κατανοητο σε ολον τον κοσμο ολοι οι αρχηγοι κρατων και πρωθυπουργοι εχουν... μια περιποιηση εξτρα!

    Το ερωτημα που ισως φοβομαστε ολοι να θεσουμε ειναι "σε ποια κατασταση, ακριβως, βρισκεται τωρα ο Πρωθυπουργοσ;". Το ερωτημα δεν αφορα τα "επι μερους" προβληματα που παρουσιαζονται και που, οπως λενε τα ανακοινωθεντα, αντιμετωπιζονται με σχετικη επιτυχια μεχρι στιγμης. Αφορα τη "συνολικη εικονα" που απεριφραστα, και με βαση ολες τις πληροφοριες που εχουμε μαζεψει τις τελευταιες ημερες, ειναι, οπως μας ειπωθηκε, "απο κακη εως και απελπιστικη".

    "Κινουμεθα σε οριακα επιπεδα"

    Οταν οι γιατροι λενε οτι δεν υπαρχει προβλημα με την καρδια του, αυτο δεν σημαινει οτι η καρδια του ειναι καλη. Ανα πασα στιγμη, μας ειπε ενας απο τους θεραποντες ιατρους του, μπορει "να εχουμε επιβαρυνση της καρδιακης λειτουργιας, οπως ειχαμε επιβαρυνση της αναπνευστικης και νεφρικης λειτουργιας". Ολα αυτα, συμπληρωσε, ειναι αλληλενδετα "και κινουμεθα σε οριακα επιπεδα".

    Αυτος, αλλωστε, ειναι και ο λογος που οι γιατροι εκνευριζονται οταν οι δημοσιογραφοι επιμενουν μερικες φορες να μαθουν τιμες των αεριων του αιματος, καταλυτες και λοιπα. "Ολα παιζονται. Μπορει στη μια το μεσημερι να εχει τιμη ""χι'' και πεντε ωρες αργοτερα να εχουμε διαφορετικες τιμες", μας ειπαν.

    Η τελευταια επιπλοκη με τους νεφρους μπορει να αναστατωσε τους γιατρους, αλλα δεν τους βρηκε απροετοιμαστους. Δεν το περιμεναν, γιατι οντως σημειωνε σημαντικη βελτιωση η κατασταση του ασθενους, αλλα το φοβουνταν. Ενας γιατρος μας ειπε:

    "Αν δεν μας εκανε αυτην την επιπλοκη στους νεφρους, πραγματι σε λιγες μερες, ισως και ως το τελος της εβδομαδος, θα μπορουσαν να τον πανε σπιτι του".

    Εχει κουραστει

    Ανθρωπος του λεγομενου "περιβαλλοντος" μας ελεγε χθες "Ποσο ταλαιπωρημενος ειναι ο προεδρος" και αναρωτηθηκε: "ποσο θα αντεξει ακομα ο καημενοσ;".

    Οι γιατροι μιλανε για εναν "πολυ συνεργασιμο ασθενη", ο οποιος, ομως, τις τελευταιες δυο ημερες "φαινεται να εχει καταρρευσει". Μιλαει πολυ λιγο. Τις πιο πολλες φορες "κατι ψελλιζει" και δειχνει να παραπονειται συχνα οτι δεν νιωθει ανετα.

    Μπορει, οντως, η εφαρμογη της αιμοκαθαρσης να επιδρα ανακουφιστικα στον οργανισμο ενος ασθενους, αλλα η αγωνια των γιατρων τωρα, για τον Ανδρεα Παπανδρεου, ειναι αν θα καταφερουν να σταθεροποιησουν την κατασταση του και να μην υπαρξει περαιτερω επιπλοκη στα αλλα ζωτικα του οργανα. Φοβουνται πολυ την καρδια του.

    Στο νοσοκομειο, αργα προχθες το βραδυ, εφτασε ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ. Μιλησε για "ανθρωπινες στιγμες", αλλα μιλησε επισης (με τονο επικριτικο προς τους δημοσιογραφους) "για ενα σιριαλ που πρεπει να σταματησει". Καποιοι σχολιασαν οτι ηταν ακαιρη, αν μη τι αλλο, η παρατηρηση του κ. Εβερτ, αφου εγινε την ημερα κατα την οποια η υγεια του Πρωθυπουργου οντως περασε μια πολυ κρισιμη φαση.

    Απο τη Δευτερα το απογευμα που επιδεινωθηκε η κατασταση του, σταματησε, φυσικα, και καθε συζητηση περι του ποτε θα εξελθει εκ του νοσοκομειου ο Πρωθυπουργος. Τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ και της κυβερνησης μοιαζουν να μην εχουν τιποτα πλεον να πουν. Απλως περιμενουν...

    [2] Τον Αρσενη προβαλλει ο ιταλικος Τυπος

    ΡΩΜΗ

    Του ΛΑΚΗ ΧΑΤΗΗΚΥΡΙΑΚΟΥ

    ΑΡΧΗΓΙΚΗ εμφανιση -η τουλαχιστον αυτη την εντυπωση εδωσε- του υπουργου Αμυνας Γερ. Αρσενη σε δυο απο τις πιο εγκυρες ιταλικες εφημεριδες. Η μια με ιδιαιτερο πολιτικο βαρος στην Ιταλια ("Κοριερε ντελα Σερα"), η δευτερη ("Σολε 24 Ορε"), επισημο οργανο των Ιταλων βιομηχανων.

    Η "Σολε 24 Ορε" με τιτλο "Να πως θα ειναι η μετα- Παπανδρεου περιοδος" δημοσιευει ανταποκριση απο την Αθηνα του απεσταλμενου της Αλβερτο Νεγρι στην οποια περιλαμβανεται και συνεντευξη με τον υπουργο Αμυνας Γ. Αρσενη.

    Στην αρχη, αφου αναφερεται στην κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου και στις επισκεψεις των διαφορων προσωπικοτητων στο "Ωνασειο" γραφει οτι "ενω η Ελλαδα παραμενει κολλημενη στα ιατρικα ανακοινωθεντα, στον οριζοντα δεν διαφαινεται ο αντικαταστατης με την προσωπικοτητα του Πρωθυπουργου. Στην Αθηνα υπαρχει η αισθηση του κενου. Οχι ομως αισθηση αποπροσανατολισμου".

    Ακολουθως ο Α. Νεγρι παραθετει αποσπασματα απο τη συνομιλια του με τον κ. Αρσενη, τον οποιο θεωρει "πιθανο υποψηφιο πρωθυπουργο" και συνεχιζει: Για τον Αρσενη ειναι σαφης ο ρολος που πρεπει να διαδραματισει η Ελλαδα στη νοτια πτερυγα του ΝΑΤΟ σ' αυτη τη φαση της αβεβαιοτητας (...). Ο Αρσενης στοχευει σε μια δυναμικη αντιληψη της ελληνικης εξωτερικης πολιτικης (...).

    Ο Α. Νεγρι αναφερομενος στις σχεσεις Ελλαδας- Τουρκιας και στην "ελληνομακεδονικη διενεξη για το ονομα της νεας αυτης Δημοκρατιας" παραθετει την απαντηση του υπουργου και καταληγει: Σε λιγο το ΠΑΣΟΚ και η Ελλαδα θα πρεπει να διαλεξουν, και ο υπουργος, ασφαλως, δεν θα ειναι απο αυτους που θα καθονται να βλεπουν.

    Η "Ψορριερε δελλα Σερα" με υπερτιτλο "Συνεντευξη με τον υπουργο Αμυνας κ. Αρσενη, το σοβαροτερο υποψηφιο για να αναλαβει την εξουσια στην Ελλαδα" και τιτλο "Συναγερμος για τον Παπανδρεου, μυστικες κινησεις για τη διαδοχη", δημοσιευει ανταποκριση απο την Αθηνα του Αντονιο Φερραρι. Αφου αναφερεται στην πορεια της υγειας του Πρωθυπουργου, γραφει: Εντος του προσεχους μηνος, μετα την ψηφιση του Προ υπολογισμου, η κυβερνηση θα παρουσιασει το νεο της προσωπο (...) Στο ΠΑΣΟΚ, που τωρα καταβαλλει προσπαθειες να φανει ενωμενο, υπαρχουν πολλες τασεις, αλλα καμια βεβαιοτητα (...)

    Η δηλωση του ανθρωπου, που πολλοι παρατηρητες θεωρουν για το μελλον, το δεξι χερι του αρρωστου Πρωθυπουργου και ισως καποια μερα διαδοχο του, ειναι επισημη και γεματη πεποιθηση. Προκειται για τον Γ. Αρσενη (...) με μια δυνατη οικονομικη προετοιμασια και μια εμπειρη πλευση αναμεσα στα μεγαλα διεθνη θεματα που αφορουν την Ελλαδα.

    [3] Με τη Δημητρα καταναλωνονται οι Γερμανοι

    ΒΕΡΟΛΙΝΟ

    Του ΠΑΝΤ. ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

    "ΠΟΙΟΣ κυβερναει την Ελλαδα;" Το ερωτημα αυτο δεν απασχολει αυτες τις ημερες μονο τους Ελληνες, αλλα και τους εταιρους τους στην Ευρωπα ικη Ενωση. Μ' αυτα τα λογια ξεκινησε εκτενες τηλεοπτικο ρεπορταζ της Ζ.Δ.Φ. το βραδυ της Δευτερας, το οποιο αναφεροταν στη Δημητρα Λιανη (Μιμη καλυτερα γνωστη σ' ολους τους Γερμανους) αλλα και την ασθενεια του Ανδρεα Παπανδρεου. Το ρεπορταζ προβαλλεται στο πλαισιο της ενημερωτικης εκπομπης "Αουσλαντ Τζουρναλ", μια εκπομπη με υψηλη τηλεθεαση, η οποια παρουσιαζει μονο διεθνη θεματα απο τους ανταποκριτες της Ζ.Δ.Φ. σ' ολοκληρο τον κοσμο. Το ρεπορταζ που αναφεροταν στην Ελλαδα ηταν του αρχισυντακτη της Ζ.Δ.Φ. στο γραφειο της Ρωμης Ρολφ Φλουκε, ο οποιος καλυπτει ειδησεογραφικα και τη χωρα μας. Στο ρεπορταζ αναφεροταν οτι "η Μιμη, μια πρωην αεροσυνοδος, επιθυμει να κανει πολιτικη καριερα και ισως να διαδεχθει στην αρχηγια του ΠΑΣΟΚ τον συζυγο της Ανδρεα Παπανδρεου που εδω και μια εβδομαδα νοσηλευεται σοβαρα αρρωστος. Αυτο για πολλους Ελληνες ειναι ενας εφιαλτης". Η πρωτη σκηνη του ρεπορταζ εδειχνε τη Δημητρα Λιανη στη γνωστη σκηνη, που ταλζει τον Ανδρεα Παπανδρεου τουρτα. Ο Ρολφ Φλουκε ανεφερε: "Η κατασταση της υγειας του δεν αφηνε τον κ. Παπανδρεου να κυβερνησει (πριν την προσφατη ασθενεια) πανω απο μια ωρα την ημερα. Οσο πιο πολυ εξασθενουσε αυτος, τοσο πιο ισχυρη γινοταν η θεση της Μιμης...". Ακολουθησε συντομη συνεντευξη με τον εκδοτη της "Αυριανης" Γιωργου Κουρη, ο οποιος ισχυρισθηκε οτι "τη χωρα μας κυβερναει μια μικρη κλικα. Η αυλη της Εκαλης, η οποια αποτελειται απο μαγους, καφετζουδες, αστρολογους... Δεν υπαρχει κυβερνηση... Η Μιμη κυβερναει". Προβληθηκαν και οι γνωστες φωτογραφιες της "Αυριανης", καθως και αποσπασματα απο τη συνεντευξη της κ. Λιανη στην ΕΤ-1, στην οποια η ιδια υπερασπιζοταν τον εαυτο της. Εγιναν αναφορες στις ημερες απο το "Χερφιλντ" ως σημερα, στις οποιες κυριαρχουσε το ποσο ισχυρη ειναι η κ. Λιανη, ποσο μεγαλη επιρροη εχει, πραγμα το οποιο συμφωνα με το ρεπορταζ δειχνει και το "σκανδαλο της ροζ βιλας στην Εκαλη". "Οι Ελληνες ειναι διχασμενοι για το θεμα της φωτογραφιας. Οι μισοι εχουν σοκαρισθει και οι αλλοι μισοι το διασκεδαζουν". Στην Ομονοια, ενας Ελληνας, πρωην μεταναστης, δηλωσε στην καμερα του Ζ.Δ.Φ. οτι η ολη κατασταση στην πολιτικη σκηνη τον κανει να ντρεπεται που ειναι Ελληνας. "Παω συχνα στο εξωτερικο και ολοι γελανε μαζι μας", ειπε. Ο Γερμανος δημοσιογραφος αναφερθηκε και στις εσωτερικες τριβες του ΠΑΣΟΚ για τη διαδοχη, παρουσιαζοντας ως κορυφαιους μονομαχους τον κ. Σημιτη, αλλα και τον κ. Παγκαλο. "Ο θυελλωδης πρωην υφυπουργος Εξωτερικων", οπως τον χαρακτηρισε. Να σημειωθει οτι μεχρι χθες ελαχιστες ηταν οι αναφορες στον γερμανικο Τυπο για την ασθενεια του Πρωθυπουργου, αλλα και το θεμα των φωτογραφιων.

    ΣΑΜΑΡΑΣ: ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

    "Ηρθα να συμπαρασταθω σε εναν ανθρωπο που δινει την προσωπικη του μαχη", ειπε ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντ. Σαμαρας φτανοντας χθες νωρις το απογευμα στο "Ωνασειο". Ο κ. Σαμαρας κατευθυνθηκε στον 1ο οροφο οπου παρεμεινε για μιση περιπου ωρα και ενημερωθηκε απο τον κ. Κρεμαστινο για την πορεια της υγειας του Πρωθυπουργου. Ειστε αισιοδοξοσ; ρωτηθηκε φευγοντας. "Αισιοδοξοι ειναι οι γιατροι, εγω δεν ειμαι γιατρος", απαντησε ο κ. Σαμαρας.

    "Ανδρεας, ο κολοσσος της ελληνικης πολιτικης"

    [4] Τα ΞΕΝΑ πρακτορεια και ο Τυπος αναφερονται στην πολιτικη πορεια και την υγεια του Πρωθυπουργου

    Εκτενη αναφορα στην κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου εκαναν χθες τα διεθνη μεσα ενημερωσης. Το ΨΝΝ αναφερθηκε στην εξελιξη της υγειας του Πρωθυπουργου απο το 1988, οταν και επισημοποιηθηκε η παρουσια της Δημητρας Λιανη στο πλευρο του Ανδρεα Παπανδρεου.

    Το πρακτορειο Ροιτερ μετεδωσε οτι η κατασταση της υγειας του Ανδρεα Παπανδρεου ειναι κρισιμη. Με τιτλο "Παπανδρεου: Ο κολοσσος της ελληνικης πολιτικης", το Γαλλικο Πρακτορειο Ειδησεων σημειωνει σε τηλεγραφημα του οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου βρεθηκε στο επικεντρο της ελληνικης πολιτικης ζωης για τρεις δεκαετιες. Παρατηρει ωστοσο οτι "ακομη και αν ανακαμψει απο τα προβληματα υγειας που αντιμετωπιζει, ο ηλικιας 76 ετων Πρωθυπουργος ισως ποτε δεν τεθει ξανα επικεφαλης της χωρας του, οπως κατα το παρελθον.

    Το τηλεγραφημα αναφερεται εκτενως στη ζωη του Ανδρεα Παπανδρεου και υπογραμμιζει οτι "η κατασταση του εχει πυροδοτησει μια αγχωδη φημολογια οχι μονο σχετικα με τον πολιτικο του διαδοχο (τον οποιον ο ιδιος εχει αρνηθει να ονομασει) αλλα κυριως για το πως η Ελλαδα θα αντιδρασει στο κενο που η ξαφνικη απουσια του αναποφευκτα θα δημιουργησει.

    Και το Ασοσιειτεντ Πρες εστειλε αλλεπαλληλα τηλεγραφηματα για την υγεια του Πρωθυπουργου, ενω μια διαφορετικη προσεγγιση στο θεμα ειχε η εφημεριδα Ιντιπεντεντ. Με τιτλο "Κυμα δηλητηριου σε ταμπλοιντ εναγκαλιζει την ""Πορνο- Μιμη''", η βρετανικη εφημεριδα αναφερεται στην επιθεση που ειχε εξαπολυσει ο εκδοτης της Αυριανης Γιωργος Κουρης, ο οποιος αποφασισε να αλλαξει τη μακροχρονη συμπλευση του με τον Ανδρεα Παπανδρεου.

    Κατα την εφημεριδα, παραμενουν αγνωστα τα κινητρα του Γιωργου Κουρη, παρα τις εκτεταμενες δηλωσεις του που φιλοξενει. Η εφημεριδα δανειζεται την λεξη "Πορνο-Μιμη" απο την Αυριανη.

    Απελπιστηκαν απο χθες και οι γιατροι

    [5] ΛΕΝΕ οτι ειχε αρχισει η αντιστροφη μετρηση απο τη στιγμη που υποχρεωθηκαν σε νεα διασωληνωση

    Των ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

    Αυτο που προσπαθησαν να αποφυγουν με νυχια και με δοντια οι θεραποντες γιατροι του πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου, τη νεα διασωληνωση του, δεν το καταφεραν. Οι πνευμονες του ασθενους, χτυπημενοι απο τρεις συνεχεις βαριες πνευμονιες, τον προδωσαν.

    Και χθες το βραδυ, λιγο μετα τις 8, ο Ανδρεας χρειαστηκε παλι μηχανικη υποστηριξη για να μπορει να αναπνεει.

    Λιγες ωρες πριν ειχε κανει και νεα αιμοκαθαρση. Αναγκη εχει συχνα και για μεταγγισεις για την τονωση του οργανισμου του.

    "Παλευει παντως με γενναιοτητα και ως τωρα τουλαχιστον στη συνεχη μαχη με τη ζωη βγηκε νικητης. Ελπιζουμε να τα καταφερει".

    Με τη φραση αυτη κορυφαιο στελεχος της ιατρικης ομαδας του ΩΚΚ, που παρακολουθει απο την πρωτη ημερα τον Πρωθυπουργο, προσδιοριζε χθες την κατασταση της υγειας του. Μια κατασταση που δεν αφηνει πλεον, οπως τις προηγουμενες ημερες, πολλα περιθωρια αισιοδοξιας, καθως η νεα διασωληνωση δημιουργει πιθανοτητες αναπτυξης νεας λοιμωξης και ατροφιας στους μεσοπλευρικους μυς, με αποτελεσμα την πληρη εξαρτηση απο τον αναπνευστηρα για να εξασφαλιζει την αναπνοη που θα τον κρατα στη ζωη.

    Πολλοι οι κινδυνοι

    Κουρασμενος, εξασθενημενος οριακα, περισσοτερο αδυνατος ο Ανδρεας Παπανδρεου συνεχιζει τη μαχη του, εχει ομως απο χθες ενα ακομη επιβαρυντικο στοιχειο: υπαρχουν δυστυχως πιθανοτητες μικρες ευτυχως να μην επανελθουν οι νεφροι σε κανονικη λειτουργια και να χρειαζεται συνεχως αιμοκαθαρση.

    Στο μεταξυ, το ανυπαρκτο ανοσοποιητικο του συστημα, διατηρει συνεχως τους κινδυνους προσβολης απο νεα μικροβια η ιους. Οπως μας εξηγησε χθες ενας απο τους γιατρους του, ο Πρωθυπουργος εχει οριακη νεφρικη και αναπνευστικη λειτουργια. Λειτουργει, μας εξηγησαν, στο επιπεδο μεταξυ φυσιολογικου και παθολογικου. Προκειται για μια πολυ λεπτη ισορροπια, που ανα πασα στιγμη ομως μπορει να διαταραχτει με ο,τι αυτο συνεπαγεται για την εξελιξη της υγειας του.

    Η νεφρικη παντως ανεπαρκεια, τονισε, δεν μπορει να εχει δυσμενη επιπτωση στην πορεια της υγειας του, δεδομενου οτι αυτη αντιμετωπιζεται επιτυχως με την αιμοκαθαρση.

    Η προσπαθεια μας ειναι να επανελθουν οι νεφροι σε μια επαρκη λειτουργια. Και αυτο το κανουμε με την αιμοκαθαρση, προσθεσε.

    Η καρδια

    Το μονο οργανο, που φαινεται μεχρι στιγμης ανεπηρεαστο, ειναι η καρδια, η οποια λειτουργει επαρκως. Και για το οργανο ομως αυτο οι γιατροι θυμιζαν χθες οτι προερχεται απο τη μεγαλη επεμβαση του Χερφιλντ, με τα τρια μπαι-πας και την αλλαγη της βαλβιδας πριν απο 7 χρονια. Σε ολο αυτο το διαστημα εχει υποστει αρκετες πιεσεις με αποτελεσμα τη δημιουργια μιας προ ιουσας μυοκαρδιοπαθειας. Και τωρα με τη νεα διασωληνωση η επιβαρυνση θα ειναι ιδιαιτερα μεγαλη.

    Ο φοβος των γιατρων μην τυχον και η καρδια υποστει τις συνεπειες της τελευταιας πνευμονιας ειναι υπαρκτος. Κανοντας μια εκτιμηση της γενικοτερης καταστασης, οπως αυτη ειχε διαμορφωθει χθες το απογευμα, γιατρος του Πρωθυπουργου μας ανεφερε οτι εκτος απο την ανησυχια για μια καρδιακη δυσλειτουργια και τις πιθανοτητες να μην επανελθουν στην αρχικη τους λειτουργια οι νεφροι, το σοβαροτερο προβλημα αποτελουν οι πνευμονες και η αδυναμια τους να βοηθησουν την αναπνοη του Πρωθυπουργου να γινει σταθερη.

    Το προβλημα των πνευμονων, οπως ανεφεραν γιατροι που το γνωριζουν, ειναι παλαιο. Αρχισε ομως να γινεται σοβαρο μετα την πρωτη πνευμονια που υπεστη μετα την ηττα του στις εκλογες το 1989. Νεα πνευμονια στην περιοδο της παραπομπης του επιδεινωσε την κατασταση. Και ουσιαστικα εβγαλε τον εναν πνευμονα εκτος λειτουργιας. Η τελευταια, πριν απο δεκα περιπου μερες, νεα πνευμονια δημιουργησε σοβαρα προβληματα και στη λειτουργια του αλλου πνευμονα, με αποτελεσμα, περαν της αναπνευστικης δυσχερειας, να υπαρξουν παρενεργειες και στους νεφρους.

    Βαρυ κλιμα και βουβη ενταση των στελεχων

    ΒΑΡΥ ηταν το κλιμα απο προχθες το βραδυ στο Ωνασειο Καρδιοχειρουργικο Κεντρο. Μολονοτι υπουργοι, βουλευτες και στελεχη του κυβερνωντος κομματος ηταν φειδωλοι σε δηλωσεις και προσπαθουσαν χθες το πρωι να διασκεδασουν τις εντυπωσεις, η ενταση συνεχιστηκε παροτι δεν ειχαν ανακοινωθει ακομη επισημως τα αποτελεσματα των εργαστηριακων και κλινικων εξετασεων που υποβληθηκε ο Πρωθυπουργος.

    Λιγο πριν απο τις 9 χθες το πρωι εφθασε στο ΩΚΚ ο αναπληρωτης υπουργος Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης Χαρης Καστανιδης, για να ενημερωθει για την υγεια του Πρωθυπουργου, ενω αργοτερα προσηλθε ο υφυπουργος Νικος Φαρμακης, που δηλωσε πως καθε μερα ειναι και περισσοτερο αισιοδοξος.

    Παρ' ολο που οι υπουργοι Εμπορικης Ναυτιλιας και Τυπου Γιωργος Κατσιφαρας και Τηλεμαχος Χυτηρης καθως και ο υφυπουργος Αθλητισμου Γιωργος Λιανης προσπαθουσαν πριν απο την αναγνωση του τελευταιου ανακοινωθεντος να περασουν αισιοδοξα μηνυματα στους δημοσιογραφους, στο προσωπο τους ηταν ζωγραφισμενη εντονη ανησυχια για την πορεια της υγειας του Ανδρεα Παπανδρεου.

    Στο μεταξυ, γυρω απο την εισοδο του Ωνασειου λιγο πριν απο τις 12 το μεσημερι συγκεντρωθηκαν συνταξιουχοι που ευχονταν περαστικα στον Ανδρεα Παπανδρεου και δηλωναν τη συμπαρασταση τους, ενω χειροκροτησαν τον πρωην υπουργο και ηγετικο στελεχος του ΠΑΣΟΚ Κωστα Σημιτη, κατα την εισοδο του στο κτιριο.

    Λιγο μετα τη 1.30 που ανακοινωθηκε το πρωτο ιατρικο ανακοινωθεν της ημερας στο Ωνασειο ειχαν προσελθει οι υπουργοι Αιγαιου Αντωνης Κοτσακας, Εμποριου Νικος Ακριτιδης Πολιτισμου Αθ. Μικρουτσικος καθως και ο υφυπουργος Πολιτισμου Σταυρος Μπενος και οι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ Σταυρος Σουμακης και Συλβα Ακριτα, καθως και ο γ.γ. Νεας Γενιας Πανος Τσιλιγκαριδης.

    Παντως, συμφωνα με δημοσιογραφικες πληροφοριες, την αθροα προσελευση των στελεχων του Κινηματος σταματησε με εντολη του ο υπουργος Υγειας Δημητρης Κρεμαστινος, ωστε να μην προκαλουνται εντυπωσεις στους δημοσιογραφους για επιδεινωση της υγειας του Πρωθυπουργου.

    Α. ΣΤ.

    [6] "Αφηστε με..."

    ΠΟΛΥ κουρασμενος πια ο Ανδρεας, απο χθες για δευτερη φορα με μηχανικη υποστηριξη των πνευμονων

    Των ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

    Ηταν εξαντλημενος χθες τ' απογευμα ο Πρωθυπουργος οταν τον ενημερωσαν οι θεραποντες γιατροι του οτι, λογω της εντονης πιεσης στην αναπνοη του, υποχρεουνταν παλι να τον διασωληνωσουν. Τρεις ωρες πριν, ειχε τελειωσει και την "περιπετεια" της δευτερης αιμοκαθαρσης.

    Ηταν η πρωτη φορα, μας ειπαν, που ο Ανδρεας Παπανδρεου φανηκε να δυσανασχετει -συνηθως ειναι καρτερικος και απολυτως συνεργασιμος.

    "Αφηστε με, ρε παιδια", φαινεται να ψιθυρισε πολυ εξασθενημενα προς τους γιατρους του, λιγο πριν τον ξαναβαλουν στο μηχανημα.

    Οταν στις 9 παρα 10 χθες το βραδυ ο καρδιολογος Αιας Αντωνιαδης εμπαινε για τριτη φορα στην αιθουσα των δημοσιογραφων και ανακοινωνε οτι "τωρα η αναπνοη (του Πρωθυπουργου) υποστηριζεται μηχανικα", ακουστηκε εντος και εκτος της αιθουσης, για πρωτη φορα, η φραση "αρχισε η αντιστροφη μετρηση".

    Μια ωρα πριν, οι θεραποντες γιατροι του ειχαν συνταξει ενα ολιγολογο ανακοινωθεν, το οποιο ελεγε οτι "τις τελευταιες εξι ωρες η κατασταση του Πρωθυπουργου ειναι ομαλη, δεχτηκε καλα την αιμοκαθαρση που του εγινε το μεσημερι και δεν εχει αναπνευστικη υποστηριξη".

    Ο κ. Αντωνιαδης δεν διαβασε ποτε αυτο το ανακοινωθεν. Ηταν στημενος μπροστα στα μικροφωνα, περιμενοντας να ετοιμαστουν -ως ειθισται- οι τηλεοπτικες καμερες. Τοτε, η γραμματεας της Β Καρδιολογικης του κτυπησε το "μπιπερ" και αποχωρησε βιαστικα. Μπηκε σε διπλανο γραφειο, πηρε τηλεφωνο και του 'παν "ελα κατω αμεσως, μην κανεις καμια ανακοινωση ακομα". Ηταν 8 και 10.

    Παγωσαν ολοι με το ανακοινωθεν

    Οι δημοσιογραφοι υπεθεσαν οτι θα προστιθετο στο ανακοινωθεν και η αντιδραση των θεραποντων ιατρων του Πρωθυπουργου για την απογευματινη ανακοινωση του Ιατρικου Συλλογου Αθηνων, η οποια, μεταξυ αλλων, εθετε υπο αμφισβητηση και την πληροφορηση που παρεχεται απο το "Ωνασειο", αλλα και την "επιστημονικη τεκμηριωση και ακριβεια της".

    Μαζι με τους δημοσιογραφους και ο Τηλεμαχος Χυτηρης, ο οποιος εδειξε να αρχιζει να ανησυχει οταν περασαν τα πρωτα δεκα λεπτα αναμονης. Δεν γνωριζε ουτε εκεινος το γιατι ειχε διακοπει, προτου καν αρχισει, η ενημερωση των δημοσιογραφων.

    Ο κ. Αιας Αντωνιαδης επανηλθε 20 λεπτα αργοτερα, στις 8.30 συγκεκριμενα, και μας διαβασε το ανακοινωθεν, που "παγωσε" τους παντες.

    "Ο Πρωθυπουργος ανεχθηκε καλα την αιμοκαθαρση. Τις απογευματινες ωρες διαπιστωνεται επιμενουσα αναπνευστικη δυσλειτουργια, η οποια χρηζει μηχανικης υποστηριξης".

    Ο Ανδρεας Παπανδρεου, ο οποιος απο την 5η απογευματινη και μετα "ειχε εντονη αναπνευστικη πιεση", διασωληνωθηκε για δευτερη φορα απο τοτε που εισηχθη στο "Ωνασειο", γυρω στις 9 παρα 15 το βραδυ.

    Για να γινει αυτο, χρειαστηκε και παλι να δεχτει ναρκωση. Μεσα στη "μοναδα", εκτος απο την ομαδα των θεραποντων γιατρων του, επικεφαλης της οποιας ειναι ο κ. Κρεμαστινος, ηταν ολη την ωρα και ο διασημος Αμερικανος πνευμονολογος Τζον Μαρινι. Επροκειτο να αναχωρησει χθες για τις ΗΠΑ, αλλα ανεβαλε το ταξιδι του πιθανοτατα για σημερα.

    Ειναι πολλοι τωρα οι φοβοι των γιατρων του Πρωθυπουργου και, οπως ακουστηκε να λενε, το μονο που μπορουν να κανουν ειναι να περιμενουν και να ελπιζουν. Αν η μηχανικη υποστηριξη δεν υποβοηθησει οσο πρεπει την αναπνοη, δεν αποκλειεται τοτε και το ενδεχομενο να γινει τραχειοτομη.

    Την ωρα που μπηκε στο μηχανημα, οι σφυγμοι του ηταν πολυ χαμηλοι. Ο ιδιος εξαντλημενος -μας ειπαν οτι εχει χασει πολλα κιλα, ισως και δεκα!

    Η τελευταια δραματικη εξελιξη της καταστασης της υγειας του Πρωθυπουργου, συμφωνα με εγκυρες πληροφοριες, "μπορει να αναβαλει και την καταθεση του προ υπολογισμου στη Βουλη".

    Καθε μερα πιο βουβοι

    Η δυσαρεστη τροπη των γεγονοτων, δευτερη μεσα σε ενα 24ωρο, "εφερε" και παλι στο "Ωνασειο" πληθος κοσμου. Απλοι πολιτες, στην εισοδο του νοσοκομειου, και πληθωρα πολιτικων στον εβδομο οροφο, στεκονται βουβοι. Καθε μερα και... πιο βουβοι.

    Ο ενας μοιαζει να γυρευει κουραγιο απο το διπλανο του. Ολοι αντιλαμβανονται τη σοβαροτητα της καταστασης -κανεις δεν διανοειται να προφερει δυσαρεστες λεξεις. Ακουμε εναν οπαδο του ΠΑΣΟΚ να σιγομουρμουριζει, "και αυτη η παρασταση του Προεδρου, που μπορει και να 'ναι η τελευταια, δραματικη θα 'ναι!".

    Στον εβδομο οροφο, τι νοημα εχει να επαναλαβουμε τα ονοματα των υπουργων, υφυπουργων, βουλευτων και αλλων στελεχων, που τοσες φορες τις τελευταιες ημερες εχουν φθασει αρον αρον στο "Ωνασειο". Η σιωπη και η θλιψη των περισσοτερων ειναι ομοια με εκεινες των απλων ανθρωπων εφτα οροφους πιο κατω. Το μονο ονομα που εχει "βαρος" τετοιες ωρες, ειναι εκεινο του ανθρωπου, ο οποιος "σημαδεψε" τη νεοτερη πολιτικη ιστορια του τοπου και που τωρα δινει "τη μαχη της ζωης του".

    Αργα χθες το βραδυ εγινε γνωστο οτι ο Πρωθυπουργος πρεπει να βγει απο την τεχνικη υποστηριξη οπωσδηποτε μεχρι αποψε, το αργοτερο, για να αποφευχθει οποιαδηποτε νεα λοιμωξη που, στην κατασταση που ειναι τωρα, θα ειναι "τελειωτικη".

    Στο μεταξυ, επειδη ολες αυτες οι επιπλοκες τον εχουν εξασθενησει πολυ, κληθηκε επειγοντως ξανα απο τις ΗΠΑ ο διασημος Αργεντινος γιατρος Ρολαντο. Ειναι ειδικος διαιτολογος.

    [7] Σκληρος Χυτηρης κατα Εβερτ

    Σκληρη επιθεση εναντιον του Μιλτ. Εβερτ εξαπελυσε χθες ο κυβερνητικος εκπροσωπος Τηλ. Χυτηρης, ο οποιος τον κατηγορησε για "κριτικες καφενειου" και για "ανευθυνοτητα". "Χανοντας την ψυχραιμια του ο κ. Χυτηρης αποδεικνυει ποσο μικροπρεπης και ανοητος ειναι" απαντησε ο εκπροσωπος της Ν.Δ. Βας. Μαγγινας. Ο Τηλ. Χυτηρης ειπε οτι βρισκουμε μονιμως μπροστα μας την ανευθυνοτητα του κ. Εβερτ περιπου σε καθε δηλωση του. Το αυτο επραξε μιλωντας για "αλυτρωτες πατριδες". Τετοια ωρα, τετοια λογια. Μας παρουσιαζεται και ως πολεμοχαρης σε μια Βαλκανικη, η οποια προσπαθει να πετυχει με λεπτες ισορροπιες, που γνωριζουμε ολοι μας, την ειρηνη και τη συνεργασια.

    Μιλαει για "λιγοτερο κρατος" συνεχως και αδιακοπως. Το μονο βεβαιο ειναι οτι το κρατος χρειαζεται λιγοτερο Εβερτ. Ακομη επεκρινε τον προεδρο της Ν.Δ. για τις δηλωσεις του περι σιριαλ της νοσηλειας του Πρωθυπουργου στο Ωνασειο, το οποιο - ειπε - πολυ σωστα ακολουθως επισκεφθηκε, και τον κατηγορησε οτι δεν μπορει να κρατησει καποια σοβαροτητα ουτε μια ημερα.

    [8] ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

    Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ

    ΣΧΕΤΙΚΑ σταθερη παρουσιασε την υγεια του Πρωθυπουργου χθες το μεσημερι ο κ. Σκαλκεας, αφησε ομως ανοιχτα ολα τα ενδεχομενα. "Θα συνεχισθουν οι μεταγγισεις και οι αιμοκαθαρσεις, ενω ειναι πιιθανον να γινουν και αυριο και μεθαυριο", ειπε. Ειπε πως "η καρδια του Πρωθυπουργου δεν ειναι νεανικη, αφου εχει χειρουργηθει", αλλα επισης οτι "τη στιγμη αυτη δουλευει ικανοποιητικοτατα και δεν χρειαζεται συγκεκριμενη υποστηριξη". Για την αναπνευστικη λειτουργια ο κ. Σκαλκεας ειπε: "Μετα το ριγος και τις παρενεργειες που προκαλεσε η μεταγγιση της Δευτερας, επηρεαστηκε παροδικως η αναπνευστικη λειτουργια και ξαναγυρισε εκει που ηταν", για να συμπληρωσει λακωνικα οτι "η αναπνευστικη λειτουργια του Πρωθυπουργου δεν ειναι εφηβικη". Αναφερομενος ο καθηγητης στην κατασταση των νεφρων ειπε: "Οι νεφροι, κατα τη γνωμη μου τουλαχιστον, παρουσιασαν μια λειτουργικη επιβαρυνση, προσφερουμε βοηθεια με τον τεχνητο νεφρο, με αιμοκαθαρση. Και ελπιζουμε οτι σε ενα βραχυ χρονικο διαστημα, θα ειναι σε θεση !

    ν' αναλαβουν υπευθυνα πλεον αυτοι το εργο τους".

    Σχετικα με τα αποτελεσματα των διαφορων εξετασεων ο κ. Σκαλκεας ειπε οτι ειναι απορρητα και προσπελασιμα μονο για γιατρους και τον εισαγγελεα.

    [9] Ο τελευταιος "παλιος"

    Στην προτελευταια συνοδο κορυφης της Ευρωπα ικης Κοινοτητας, στο Εσεν της Γερμανιας, ηταν ο πρωθυπουργος Ανδρεας Παπανδρεου και ο Γαλλος προεδρος Φρανσουα Μιτεραν, οι δυο παλαιοτεροι Ευρωπαιοι ηγετες.

    Στην επομενη διασκεψη, στις Κανες, στη Γαλλια, ο μονος απο τους παλιους, που ειχε απομεινει, ηταν ο Ελληνας πρωθυπουργος.

    Τωρα, στην επικειμενη συνοδο κορυφης, στη Μαδριτη, ο Γερμανος καγκελαριος Χελμουτ Κολ και ο Ισπανος πρωθυπουργος Φελιπε Γκονζαλες θα ειναι αυτοι οι δυο, στο τραπεζι της "κορυφης", οι μονοι "παλαιμαχοι" απο τη γενια των ηγετων του '80.

    Εποχη, που χαρακτηριζεται απο το ρευμα, που ισχυει τωρα στην Ευρωπη υπερ της νεας γενιας των πολιτικων.

    Λ.Π.

    [10] Διαφορα

    Νιαου νιαου

    Το στελεχος του ΠΑΣΟΚ, απο τα πιο γνωστα, ηταν χθες, κατα την κουβεντουλα που ειχαμε, κατηγορηματικο:

    Το ΠΑΣΟΚ θα εκλεξει αρχηγο μακρας πνοης. Τα περι μεταβατικων και αλλων τινων που λεγονται ειναι κουβεντες του αερα.

    Θα ξεκινησετε συντομα καποιες διεργασιεσ; Ισως με μια συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης...

    Ξερετε οτι μας δυσχεραινει η κατασταση της υγειας του προεδρου. Αλλα αποφασισαμε να βγαλουμε αρχηγο και να κερδισουμε και τις εκλογες.

    Δηλαδη, ηδη συζητατε συγκεκριμενα ονοματα. Ας πουμε του Σημιτη, του Αρσενη, του Τσοχατζοπουλου;

    Ενα να κρατησετε, οτι εμεις θα βγαλουμε αρχηγο για να κυβερνησουμε και αλλη τετραετια.

    Αν ζητουσαμε ενα χαρακτηριστικο του αρχηγου που φαινεται οτι ετοιμαζετε, ποιο θα ηταν;

    Ο εκσυγχρονισμος εχει μπει στη ζωη μας και πρεπει να προχωρησουμε προετοιμασμενοι για τις απαιτησεις των καιρων.

    Τι κανει νιαου νιαου στα κεραμιδια;

    Κ.Κ.

    Ουτε ενα "γεια"

    Οσοι "βαλτοι" η απλως εγκεφαλικα βαλτοι συζητουν για τον ...μετα Ανδρεα πολιτικο ρολο της κ. Δημητρας στο ΠΑΣΟΚ, θα επρεπε να δουν τη βραδινη εικονα στον 7ο οροφο του "Ωνασειου".

    Σε μια γωνια ερημοι, βαρεις και μονοι οι ανθρωποι του στενου περιβαλλοντος της, η Βλαχοπουλου, ο γνωστος ιπταμενος φροντιστης Βαγγελης και κατι... ψιλο-μαγοι τα 'λεγαν μεταξυ τους εμφανεστατα απομονωμενοι απο τους παντες! Οχι μονο απο τα σημαντικα στελεχη του ΠΑΣΟΚ, αλλα ακομη και απο, προ ολιγων ημερων, παρατρεχαμενους της "αυλης" και ευνοημενους της Μιμης! Κανενας δεν τους πλησιαζε ουτε για ενα "γεια", λες κι ηταν μελλοθανατοι... Εξαιρεση μονο κανας-δυο μη φιλικοι δημοσιογραφοι...

    "Αυτη ειναι η πιο σιγουρη δημοσκοπηση για το πολιτικο μελλον της κυριας", μουρμουρισε γνωστος δημοσιογραφος.

    "Μακαρι στο τελος να της εχουν απομεινει ακομη κι αυτοι...". Γιατι ορισμενοι ορκισμενοι "Μιμηκοι" ηδη αναζητουν τα σωσιβια τους στην νεα εποχη.

    Θ.Α.

    "Ακολουθω την πορεια μου..."

    Φορτισμενοι συναισθηματικα ολοι μας αφου δεν υπαρχει ουτε ενας Ελληνας, ουτε μισος, φιλος η εχθρος του Ανδρεα Παπανδρεου, που να τον γνωρισε η οχι απο κοντα, και να μη τον παραδεχθηκε, να μην τον συμπαθησε, να μην τον αγαπησε και να μην... τον απερριψε, εστω καποια στιγμη. Ολα αυτα μαζι. Δεν ειναι δα και λιγο...

    Σχεσεις παθους -αγαπης και σχεδον μισους- ενος ολοκληρου λαου με τον ηγετη του. Μονο που το παθος αυτο ηταν πολυ πιο εντονο υπερ του Α. Παπανδρεου μεχρι το 1988, οταν πρωτοαρρωστησε.

    "Ακολουθω την πορεια μου, το πεπρωμενο μου...", μου ειχε πει, τοτε, μεσα απο το νοσοκομειο "Σεν Τομας", στο Λονδινο. Απο εκει και μετα, σαν να αλλαξε και ο ιδιος...

    Η αντιστροφη μετρηση ειχε αρχισει. Ομως δεν θελησε η δεν μπορεσε να αποφασισει απο τοτε να αποσυρθει. Γιατι, οπως αποδεικνυεται και το ειπε και ο γιος του, ζωη και πολιτικη πανε μαζι στον Ανδρεα.

    Λ.Π.

    Την Κυπρο εννοουσε ο αρχηγος, μας πληροφορουσαν χθες απο τη Ρηγιλλης, για τις αναφορες Εβερτ, απο τον Εβρο, πως "δεν υπαρχουν χαμενες πατριδες, αλλα αλυτρωτες πατριδες". Ουφ, ησυχασαμε... Γ. ΠΑΝ.

    "Αν ξανακανα την καθαρση, δεν θα παρεπεμπα τον Ανδρεα Παπανδρεου", δηλωνει ο πρωην πρωθυπουργος Τζ. Τζαννετακης σε συνεντευξη του στην εκπομπη "Πρωτο πλανο" του Κ. Μαρδα (της ΕΤ-1). Ενδιαφερουσα δηλωση αναμφισβητητα, μονο που ετεροχρονισμενα, οπως γινεται, μονο ιστορικη αξια εχει... Γ. ΠΑΝ.

    "Πρεπει" Αυτη η ανοητη ερωτηση προς ολους τους προσερχομενους στο "Ωνασειο" ετεθη χθες και στον Στελιο Παπαθεμελη: "Ειστε αισιοδοξοσ;"

    Κι αυτος με πλαγιο ειρωνικο κι ισως υπογεια σκληρο τροπο απαντησε: "Πρεπει... Δεν πρεπει;".

    Αν το καταλαβαν, αυτο το "πρεπει" εστρεφετο εναντιον της ερωτησης τους - και ισως περισσοτερο εναντιον των κενολογουντων και θλιβερα κακοφωνουντων συναδελφων του. Που προσπαθουν με το ζορι φιλοτιμα να καλυψουν ενα "κενο εξουσιας" με το μικρο κενο τους. Δ.Κ.

    Προδιαγραφες "Χρειαζομαστε μια νεα μεταπολιτευση. Μια καινουργια προσπαθεια που θα στηριζεται σε πολιτικους που να εχουν την κοινη λογικη, ηθος και να ειναι αποτελεσματικοι στη διαχειριση. Με παιδεια και γνωσεις. Και κυριως να μη διαπνεονται απο την αυθεντια της μοναδικης αποψης και την αλαζονεια της ισχυος". Αυτα τα ενδιαφεροντα μεταξυ αλλων ειπε χθες ο Μιχ. Λιαπης, κατα την ομιλια του στο Ελληνοαμερικανικο Επιμελητηριο.

    Πως μας περασε απο το μυαλο, πως δεν εννοει μονο τους πολιτικους της αντιπερα οχθης... Γ. ΠΑΝ.

    Ποιοι δεν ηθελαν;

    Χρονια και χρονια τωρα, ολες οι ηγεσιες του υπουργειου Δικαιοσυνης εντοπιζουν την κακοδαιμονια των φυλακων Κορυδαλλου στο συνωστισμο των κρατουμενων. Οι περισσοτεροι σωστα τονιζουν οτι εκει οφειλεται η δραση των κυκλωματων θανατου μεσα στα κελια. Οι περισσοτεροι, ομως, παρα τα ευχολογια και τις σωστες επισημανσεις, δεν εκαναν απολυτως τιποτε. Στην τελευταια αιματηρη εξεγερση, παντως, στον Κορυδαλλο η χωρητικοτητας 450 κρατουμενων φυλακη ειχε τουλαχιστον 1.415 κρατουμενους.

    Τι μαθαμε, ομως, χθες! Σε τρεις μολις ημερες ο πληθυσμος των φυλακων μειωθηκε σε 1.100 ατομα και σε λιγες ημερες με αλλες μεταγωγες, που ακολουθουν, ο πληθυσμος υστερα απο χρονια, πεφτει σε κατω απο χιλιους. Αυτο δειχνει οτι, οταν καποιοι αρμοδιοι θελουν, ολα μπορουν να γινουν. Το μεγαλο ερωτημα ειναι ποιοι και γιατι δεν ηθελαν;

    Γ.ΠΑΠ.

    Στο σκοταδι

    Το να θελει ο δημοσιογραφος να ενημερωθει, δεν νομιζω οτι ειναι εγκλημα... Το αντιθετο μαλιστα.

    Ομως οι υπευθυνοι του Στρατου, που υπηρετουν στον ακριτικο Εβρο, αρνουνται να ενημερωσουν τους δημοσιογραφους για οποιοδηποτε στρατιωτικο ατυχημα συμβαινει στο νομο (τα τελευτια χρονια δεν ειναι λιγα), "πιπιλιζοντας" συνεχως την καραμελα: "Δεν μπορουμε να σας πουμε τιποτε, να απευθυνεστε στο ΓΕΣ".

    Ο λογος, για τη χθεσινη πτωση του στρατιωτικου ελικοπτερου στην Αλεξανδρουπολη, οπου για αλλη μια φορα οι δημοσιογραφοι εψαχναν απεγνωσμενα να βρουν καποιον υπευθυνο να τους ενημερωσει.

    Μα ειναι δυνατον κ. υπουργε να εχουμε στρατιωτικο ατυχημα στον Εβρο και να ψαχνουμε να ενημερωθουμε απο την Αθηνα;

    Μηπως ειναι καιρος να δωσετε το "ελευθερας" σε οσους διοικουν τον ακριτικο Εβρο, ωστε να υπαρχει εγκυρη και εγκαιρη ενημερωση;... Λεμε μηπως...

    Ο.Ορφ.

    Δακρυα

    Χαιρομαι που ο Παγκαλος διαπιστωσε τωρα οτι η οικονομικη πολιτικη του ΠΑΣΟΚ στην περιοδο 1981-89 (με εξαιρεση τη διετια Σημιτη) ηταν καταστροφικη. Εκεινη την εποχη, ομως, δεν θυμαμαι να διατυπωσε καποια αντιρρηση. Τωρα μαλλον ειναι αργα για δακρυα αυτα ας τ' αφησει για τους ανεργους, τους μισθωτους φορολογουμενους και οσους με αλλους τροπους δεν εκαναν τη βολεψη τους.

    Δ.Κ.

    Τα καλκια μας

    Μικρο και ασημαντο ακουγεται, να ασχολειται κανεις στις ημερες μας με ξυλινα καλκια που κινδυνευουν να χαθουν. Μια κοινοτικη οδηγια προβλεπει πως, για να καταβληθει η επιδοτηση στους ψαραδες για να ανανεωθει ο αλιευτικος στολος, πρεπει να καταστραφουν τα παλια αλιευτικα. Ετσι, τα καλκια, τεινουν να γινουν ειδος προς εξαφανιση.

    Τα καλκια του Αιγαιου, τα ξυλινα σκαρια των ονειρων μας, δεμενα αρμονικα χρονια τωρα με τις θαλασσες μας, σε λιγο δεν θα υπαρχουν. Ισως να μην ειναι ουτε μικρο, ουτε ασημαντο το θεμα. Και δικαιως η ευρωβουλευτης της Πολιτικης Ανοιξης Κατ. Δασκαλακη ζητησε απο την αρμοδια επιτροπη της Ευρωπα ικης Ενωσης να εξετασει το ενδεχομενο ενος διαφοροποιημενου καθεστωτος για τα παραδοσιακα σκαρια, για να διασωθει η πολιτιστικη μας κληρονομια.

    Θα συγκινηθουν αραγε οι "ξενερωτοι";

    Γ.ΠΑΝ.

    Ενδοσυνεννοηση

    Υπαρχουν "τηλεσυνεννοησεις και... τηλεσυνεννοησεις", αλλα εμεις προτεινουμε καποιες, οπως του Ηπειρωτη και κυβερνητικου Αλ. Παπαδοπουλου με τον αντικυβερνητικο -αλλα και "αντιηγετικο"- Θεσσαλο την καταγωγη Γ. Σουφλια... Αν κρινουμε απο τις τοποθετησεις τους στη συναντηση του Ελληνοαμερικανικου Επιμελητηριου, οι δυο ανδρες επικοινωνουν θαυμασια...

    Αραγε, να φταιει το τουνελ στην Καταρα, που συντομευσε τη διαδρομη αναμεσα σε Ηπειρο και Θεσσαλια η το οτι εχουν επιγνωση της καταστασης που επικρατει στο αλλο "τουνελ" -το καταραμενο- οπου χρονια βολοδερνουμε, κινδυνευοντας οχι να μας αφησει το τρενο, αλλα να μας πατησει;

    Για να δωσουν σημασια και να "τηλεσυνεννοηθουν οι μαγκες" που ταζουν και ταζουν, γιατι πολυ φοβουμαστε πως θα την παθουν οπως αλλοι. Οι παραδοσιακοι...

    Παν.Τς.

    [11] Υπαρχει ζωη μετα Ανδρεα;

    Του ΘΕΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

    Ναι, ναι, το ξερω, δεν επιτρεπεται να λεμε τιποτε για διαδοχη του Ανδρεα την ημερα που το ισοζυγιο υδατων του ειναι σε απολυτως φυσιολογικα επιπεδα.

    Αν υπαρχει διαταραξη στα αερια του αιματος, να μπορει να συζητηθει θεμα αναπληρωτη, ομως, μονον αν εχουμε αισθητη κριση στον αιματοκριτη, το συζηταμε για νεα ηγεσια!

    Μες στην τραγωδια που ζει ο Πρωθυπουργος, ειναι τοσα τα κωμικα στοιχεια που θα μπορουσαν σιγουρα να στοιχειοθετησουν την πιο υπεροχη μαυρη κωμωδια.

    Τη μια ωρα, ολοι μουρμουριζουν για το ποια θα ειναι η πιο ενδεδειγμενη διαδοχη λυση και την επομενη, οι ιδιοι χαστουκιζουν οποιον μεταχρονολογημενο τολμουσε να ψελλισει κατι σχετικο! Τι ειχε μεσολαβησει; Ο Ανδρεας ειχε κουνησει το φρυδι του. Ηει!!! Ηει!!! Και παλι ακρα του ταφου σιωπη!

    Παλι καλα που προς το παρον, εκτος απο την Ιατρικη, δεν εχει μπει στη μεση και η Παραψυχολογια! Αφου ο Χυτηρης υποστηριζει με τετοια ανεση οτι υπαρχει Πρωθυπουργος της χωρας, εστω κι αν ειναι τεζα με τα σωληνακια, δεν μιλαει και δεν λαλαει, δεν ειναι πολυ μακρια το να πει και κανας αλλος, πιο καλοθελητης, οτι... μπορει να κυβερνα και μετα θανατον! Ειτε να κατεβαινει στο υπουργικο συμβουλιο υστερα απο καλεσμα πνευματων (κι εδω η Μιμη μπορει να χρησιμευσει ως υπεροχος "διαμεσος") ειτε δια της μετεμψυχωσεως! Να υποστηριχτει, π.χ., οτι το πνευμα του Ανδρεα ζει και ειναι, ξερω γω, σε καμια γατα και να καθομαστε ολοι μαζι να περιμενουμε ποτε θα ανεβοκατεβασει τα μουστακια της! Ωστε να ανεβοκατεβει και το Χρηματιστηριο!

    Πανικος!!! Αν παρει κανεις τοις μετρητοις τις αντιδρασεις των τελευταιων ημερων, κινδυνευει απο σχιζοφρενεια! Τι απο τα δυο συμβαινει;

    Τοσο καιρο λεγαμε οτι ο Ανδρεας ειναι ανυπαρκτος ως Πρωθυπουργος κι ομως, μονο και μονο που κινδυνευει λιγο, γινεται χαλασμος οτι ...θα μεινει η χωρα ακυβερνητη!

    Παρ' οτι ο Ανδρεας ειναι αποδεδειγμενα οφφ αυτες τις ημερες, η δε κυβερνηση ειναι συμπασα στην Εντατικη, ολα λειτουργουν μια χαρα στην ιδεα και μονο οτι δεν εχει ακομη πεθανει! Τελικα, ποτε παμε καλυτερα; Οταν υπαρχει η οταν δεν υπαρχει κυβερνηση;

    Πριν απο 15 ημερες, το 60% των Ελληνων, συμφωνα με ολες τις δημοσκοπησεις, ελεγε οτι ο Ανδρεας πρεπει να αποσυρθει!

    Σημερα, πολλοι περισσοτεροι ακομη και ορκισμενοι Νεοδημοκρατες λενε αμαν και πως να σωθει, αλλιως η Οικονομια θα καταστραφει! Και γελανε στο ακουσμα και μονον οτι η Ν.Δ. ζητει εκλογες. Αντε αποφασιστε! Τον θελουμε η δεν τον θελουμε;

    Και ο,τι στοιχημα βαζετε; οτι με το που θα βγει με το καλο, η ιδια πλειοψηφια θα ζητει να αποσυρθει. Κι αν οντως παει να αποσυρθει (δεν το πιστευω ουτε με σφαιρες) θα παρει παλι την κατω βολτα η δραχμη και θα τον παρακαλουμε να το ξανασκεφτει. Ειμαστε η δεν ειμαστε τρελοι;

    Αν υπαρχει καποια "αληθεια", μπορει και πρεπει επιτελους να γινει κατανοητη. Αυτο που διασφαλιζε και ακομη και σ' αυτη την κατασταση διασφαλιζει ο Ανδρεας, ειναι μια παρανο ικη ισορροπια του χαους, που διακρινει την ελληνικη Οικονομια και πολυ παραπανω την κοινωνια, αυτη την περιοδο. Κανεις δεν ειναι ικανοποιημενος, αλλα συγχρονως κανεις δεν θα ηθελε, ουτε μπορει να περιγραψει κατι διαφορετικο. Ολοι λιγο-πολυ βλεπουν το εισοδημα τους μειωμενο, αλλα καπου παρηγορουνται στην ιδεα οτι πεφτει ο πληθωρισμος και συγκλινουμε, τρομαρα μας, προς τη λοιπη ΕΟΚ! (Σ.ς.: Ναι, ακομη ΕΟΚ τη λεω κι οχι... Ε.Ε.!!! Οπως και τον Μαλικοβιτς, Μα-λι-κο-βιτς και ουχι Μαλκοβιτς.)

    Κανεις δεν υποστηριζει στα σοβαρα οτι ο Ανδρεας ασκει τα καθηκοντα του ως Πρωθυπουργου, αλλα, περιεργως πως, ουδεις πιστευει οτι σ' αυτη την περιοδο θα 'ναι κανας αλλος πολυ πιο αποτελεσματικος. Και για να μην κρυβομαστε πισω απο το δαχτυλο μας:

    Ο Ανδρεας μισοζωντανος, ακομη και μισονεκρος, βγαζει εστω και παθητικα αυτη την τετραετια το φιδι απο την τρυπα για ολες τις επομενες κυβερνησεις που θα ακολουθησουν. Μονον αυτος θα μπορουσε να κανει τετοια σταθεροποιηση της Οικονομιας. Αν υπηρχε, π.χ., κανας Μητσοτακης η εστω Εβερτ στην εξουσια, θα διαδηλωναν κατα της λιτοτητας μεχρι και οι εφοπλιστες. Αν ηταν κανας απο τους δελφινους του Ανδρεα πανω, θα 'χαν πεσει ολοι οι αλλοι να τον φανε! Γι' αυτο λεμε οτι ο Ανδρεας στην κατασταση που ειναι, εστω και στο φυσικο του υπνο, επετυχε δια της δυναμικης του ...κενου την ισορροπια του χαους.

    Απο ιδιοτελεια, λοιπον και μονο αριστεροι και δεξιοι παρακαλουν να τον εχει ο Θεος καλα, εστω και για δυο ακομη χρονια, ακομα και σε γυαλα, εν αναγκη και κατεψυγμενο, γιατι ποιος αλλος θα βγαλει τα καστανα απο τη φωτια;

    Ο ...Ακησ; Παρα ταυτα, επειδη ποτε δεν ξερεις τι γινεται, πρεπει να αντιμετωπισουμε πια ολοι καταματα τη δεδομενη αληθεια. Μακαρι να ζησει ως τη Δευτερα Παρουσια, αλλα το πιθανοτερο ειναι οτι γρηγορα η πολυ γρηγορα πρεπει να απαντησουμε στο ερωτημα: Υπαρχει ζωη μετα Ανδρεα;

    Εκπληξη-εκπληξη!!! Μα, φυσικα, υπαρχει. Ουτε η Ν.Δ. ουτε το ιδιο το ΠΑΣΟΚ ειναι τα κομματα που ξεραμε στο παρελθον. Και στο ενα και στο αλλο υπαρχουν ανθρωποι που, αν τους αφησουν ησυχους οι ενδοκομματικοι τους αντιπαλοι, μπορουν να κυβερνησουν την Ελλαδα, τουλαχιστον τοσο καλα οσο τα παει σημερα ο μη κυβερνων Ανδρεας, με τον Γιαννο Παπαντωνιου και τον Αλεκο Παπαδοπουλο για βοηθους. Ψυχραιμια και συλλογικη σοβαροτητα χρειαζεται.

    Και η Νεα Δημοκρατια υπο εναν Εβερτ, θα 'ναι χωρις αμφιβολια πολυ καλυτερη της συμμοριας Μητσοτακη, αλλα και το ΠΑΣΟΚ υπο εναν (ονοματα θελετε, ε;) Σημιτη εχει τις προοπτικες ακομη και να κερδισει τις επομενες εκλογες! Ο μονος κινδυνος για αποσταθεροποιηση της χωρας και της Οικονομιας προερχεται απο θυλακους ανωμαλιας εντος των κομματων!

    Αν, π.χ., η Μιμη θελησει να πεσει ηρωικα με ...τον Παπουλια, (θα 'χε πλακα, ε;) η ο Ακης φανταστει οτι αποτελει λυση αποδεκτη, τοτε, ναι, θα γινει ο χαμος. Κι αν ο Μητσοτακης αρχισει τα βρωμικα παρασκηνιακα του παιχνιδια με την Ντορα, μονο και μονο για να κοψει το δρομο στον Εβερτ, βαζοντας καποιον αλλο για βιτρινα μπροστα, τοτε, ναι, θα παρουν ολα φωτια.

    Για πολλα χρονια ο Ανδρεας, ειτε τον αγαπουσες ειτε τον μισουσες, ηταν ο καλος μπαμπας της χωρας, που της εκανε ολα τα χατιρια, εστω και κακομαθαινοντας την. Οπως παλαιοτερα ο Καραμανλης ηταν ο αυστηρος πατερας, που τη μαλωνε συνεχως...

    Ε, προφανως, εφτασε η ωρα να ενηλικιωθουμε, φιλωντας στοργικα στο μετωπο τον μπαμπα. Απο εδω και περα μονοι μας.

    [12] ΣΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ 3 ΛΥΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛ ΠΥΡΓΟΥ

    ΠΥΡΓΟΣ Υπο καταληψη βρισκονται απο την προηγουμενη εβδομαδα τα τρια Λυκεια και το ΤΕΛ του Πυργου.

    Αιτια για τις κινητοποιησεις - οπως τονιζουν οι καταληψιες μαθητες - ειναι η προκλητικη αδιαφορια της πολιτειας στο θεμα της Παιδειας. Στον καταλογο δε των αιτηματων τους περιλαμβανουν "...τη μη αυξηση της υλης των γενικων εξετασεων", "...περισσοτερα χρηματα για την Παιδεια" και "...τη μη ιδιωτικοποιηση της...", οπως επισης και η λυση διαφορων προβληματων που εχουν σχεση με ατελειες των σχολικων κτιριων.

    Τους καταληψιες μαθητες προσπαθησαν να μεταπεισουν ο νομαρχης Ηλειας Θ. Ραλλης και ο προεδρος της Ν.Ε. Παιδειας Γ. Νικολακοπουλος, αλλα αυτο σταθηκε αδυνατο γιατι οπως ειπαν οι μαθητες που βρηκαν στα Λυκεια δεν εκπροσωπουσαν... το συντονιστικο οργανο και συνεπως δεν ηταν σε θεση να συζητησουν για το συνολο των αιτηματων τους...

    Στο "χορο" ομως των καταληψεων φαινεται οτι ειναι αποφασισμενοι να μπουν και οι μαθητες των Γυμνασιων της πολης. Χθες εκπροσωποι τους παρεδωσαν γραπτως στους υπευθυνους της Ν.Ε. Παιδειας τα αιτηματα τους που εχουν να κανουν με την "αχαρακτηριστη...", οπως λενε, κατασταση που βρισκονται οι σχολικες τους αιθουσες, αφου δεν εχουν θερμανση, μονωση, τζαμια και τουαλετες! (Στο 3ο Γυμνασιο υπαρχει μια τουαλετα για τριακοσια παιδια!!!).

    Μ.ΝΟΔ.

    [13] Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ κυριως για τον τοπο εκδηλωσης των Ριχτερ, προβληματιζει τους επιστημονες του Συμβουλιου της Ευρωπης

    ΒΑΝ. Επιφυλαξεις απο τους ειδικους

    Ενας απο τους σταθμους του ΒΑΝ που οι ειδικοι χαρακτηριζουν "βασικη ερευνα" Κ. Γειτοντας: Κανενας λογος ανησυχιας Παν. Βαρωτσος. Απεχει απο την Εθνικη Επιτροπη Προγνωσης

    Της ΧΑΡΑΣ ΤΗΑΝΑΒΑΡΑ

    Επιφυλαξεις για την ακριβεια της μεθοδου ΒΑΝ, κυριως ως προς τον τοπο εκδηλωσης του σεισμου διατυπωνουν οι ειδικοι του Συμβουλιου της Ευρωπης, που επισκεφθηκαν τη χωρα μας υστερα απο προσκληση του υπουργειου ΠΕΧΩΔΕ και του Οργανισμου Αντισεισμικου Σχεδιασμου και Προστασιας (ΟΑΣΠ).

    Χαρακτηριζουν το προγραμμα "βασικη ερευνα" και υπογραμμιζουν οτι σε καθε περιπτωση τα σηματα πρεπει να γνωστοποιουνται μονον στην επιστημονικη κοινοτητα. Δυο απο τους εξι ειδικους, ο προεδρος της ειδικης επιτροπης Βικτορ Μεντες και ο Βουλγαρος ειδικος σε θεματα ηλεκτρικων σηματων Τ. Τσανοφ, επισκεφθηκαν χθες το υπουργειο ΠΕΧΩΔΕ, συνοδευομενοι απο τον προεδρο του ΟΑΣΠ καθηγητη Δ. Παπανικολαου. Μετα τη συναντηση, ο αναπληρωτης υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Κωστας Γειτονας δηλωσε: "Δεν υπαρχει λογος ανησυχιας. Δεν αντιμετωπιζουμε κινδυνο μεγαλου σεισμου στη χωρα μας". Διευκρινισε οτι τους τελευταιους δυο μηνες η χωρα μας διερχεται περιοδο σεισμικης ηρεμιας και προσθεσε οτι ειναι ενδεχομενο να εχουμε δονησεις μεσαιου και μικρου μεγεθους, οπως αλλωστε προκυπτει απο τα ιστορικα και τα στατιστικα δεδομενα της χωρας μας.

    Για τη Λημνο

    Σε ερωτηση δημοσιογραφου για τον προχθεσινο σεισμο μεγεθους 4,4 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ με επικεντρο τη Λημνο, ο κ. Γειτονας ειπε οτι δονησεις αυτου του μεγεθους ειναι συχνοι στη χωρα μας. Ανεφερε οτι το σημα που εστειλε η Ομαδα ΒΑΝ μιλουσε για μεγαλυτερο σεισμο, που θα μπορουσε να φθασει εως και 6 Ριχτερ. Σχετικα με το επιμαχο θεμα των προγνωσεων, ο κ. Γειτονας προανηγγειλε οτι το υπουργειο ΠΕΧΩΔΕ εγκαινιαζει μια διαδικασια και προσθεσε οτι "δεν νοειται να ενημερωνεται η πολιτεια, χωρις να υπαρχει η γνωμη της εθνικης επιτροπης και συμφωνια μεταξυ των επιστημονων". Για τη μεθοδο ΒΑΝ, οι ειδικοι του Συμβουλιου της Ευρωπης στο πολυσελιδο κειμενο τους, συμφωνα με πληροφοριες, διατυπωνουν επιφυλαξεις. Σημειωνουν οτι, παρα τις προοδους που εγιναν τα τελευταια χρονια στο τεχνικο μερος, εξακολουθει να βρισκεται σε φαση αναπτυξης στο χωρο της βασικης ερευνας.

    Πολλες σημανσεις

    Με αφορμη το τελευταιο σημα της Ομαδας ΒΑΝ, που ειναι ιδιαιτερα ασαφες και διαβιβαστηκε στον ΟΑΣΠ στις 6 Νοεμβριου, αλλα και τα προηγουμενα, οι ειδικοι επισημαινουν οτι δεν οδηγουν σε μονοσημαντη προγνωση, ιδιαιτερα σε θεματα χωρου. Αναφερουν οτι δεν ειναι δυνατον τα τηλεγραφηματα να στηριζονται μονον σε ηλεκτρικα σηματα, ουτε σε ενδειξεις ενος και μονον σταθμου. Δεν εχουμε καταλαβει τι ειναι αυτα τα σηματα, αναφερουν σε καποιο σημειο οι ειδικοι. Αναφερουν ακομη οτι δεν μπορουμε να μιλαμε για προβλεψη, οταν στατιστικα στην Ελλαδα καθε 40 ημερες καταγραφεται ενας σεισμος 5 εως 5,5 Ριχτερ. Οι ειδικοι δινουν ιδιαιτερο βαρος σε θεματα δεοντολογιας και επισημαινουν τις διαταξεις του ευρωπα ικου κωδικα ηθικης. Στο σχετικο κειμενο αναφερεται οτι αν συνεχιστει η μεθοδος προγνωσης, τοτε τα στοιχεια θα πρεπει να μενουν αυστηρα στα ορια της επιστημονικης κοινοτητας και πρεπει να αποφευγεται με καθε τροπο η δημοσιοποιηση.

    Η επιτροπη

    Ο κ. Γειτονας εδωσε ιδιαιτερη εμφαση στη λειτουργια της Εθνικης Επιτροπης Προγνωσης. Σε ερωτηση δημοσιογραφου αν θα ληφθουν πειθαρχικα και διοικητικα μετρα σε περιπτωση που ο κ. Παν. Βαρωτσος θα συνεχισει να μη λαμβανει μερος στις συνεδριασεις, ο αναπληρωτης υπουργος ΠΕΧΩΔΕ τονισε οτι θα εξαντληθουν ολα τα περιθωρια διαλογου. Στη χθεσινη συναντηση στο υπουργειο ΠΕΧΩΔΕ, εκτος απο τον Κωστα Γειτονα συμμετειχαν ο υφυπουργος Γ. Τσακλιδης, ο γενικος γραμματεας Γ. Χρυσικοπουλος, ο προεδρος του ΟΑΣΠ Δ. Παπανικολαου και οι Βικτορ Μεντες, προεδρος της επιτροπης του Συμβουλιου της Ευρωπης και ο ειδικος αναλυτης Ι. Τσανοφ. Αργα χθες το βραδυ ο προεδρος του ΟΑΣΠ δηλωσε στην "Ε" οτι ειναι ευχαριστημενος απο τη συνεργασια με τους ξενους ειδικους και τονισε οτι το σοβαρο θεμα της προγνωσης των σεισμων τεθηκε στις σωστες του διαστασεις. "Δοθηκε καποια λυση, εστω και με τη μεσολαβηση ξενων ειδικων", τονισε ο καθηγητης Δ. Παπανικολαου. Το πορισμα των εξι ειδικων που επισκεφθηκαν τη χωρα μας διαβιβαστηκε στο Στρασβουργο και απο εκει, χθες το απογευμα, κοινοποιηθηκε στον ΟΑΣΠ. Το κειμενο θα μεταφραστει, θα δοθει στους Ελληνες σεισμολογους και στη συνεχεια θα δημοσιοποιηθει.

    [14] Στο σκαμνι και για τις δυο απαγωγες

    Τη συμμορια των απαγωγεων του 11χρονου μαθητη Κων. Δαλακα, οπως ανακοινωσε χθες η Αστυνομια απαρτιζουν οι: Γιαννης Σωτ. Χειλας, 43 χρονων κατοικος Γλυφαδας, Νησσους 4, εμπορος αυτοκινητων, Φανη Ιωαν. Χατζηρουσεα, 31 χρονων, κατοικος Γλυφαδας, Νησσους 4, οικοκυρα, Χρηστος Νικ. Χειλας, 26 χρονων, κατοικος Ν. Ηρακλειου, Αλεξ. Παπαγου 25, εμπορος και Γιαννης Γ. Διαγγελακης, 25 χρονων, κατοικος Σπατων, Ηρακλειου 6, ιδ. υπαλληλος.

    Στον εισαγγελεα

    Αργα χθες το μεσημερι οι τεσσερις κατηγορουμενοι οδηγηθηκαν στην Εισαγγελια Πλημμελειοδικων Αθηνας, οπου τους απαγγελθηκαν οι κατηγοριες και παραπεμφθηκαν για απολογια στον 23ο τακτικο ανακριτη.

    Και οι τεσσερις καλυπταν τα προσωπα τους για να μη βγουν στη δημοσιοτητα.

    Οι κατηγοριες που τους βαρυνουν για την υποθεση της απαγωγης του ανηλικου Κων. Δαλακα ειναι το κακουργημα "αρπαγη ανηλικου με σκοποτην εισπραξη λυτρων, κατα συναυτουργια" και το πλημμελημα "συσταση και συμμορια".

    Παραλληλα, ο εισαγγελεας Αν. Κανελλοπουλος, που ασκησε τη διωξη σε βαρος τους, εδωσε εντολη να ανασυρθει απο το αρχειο η υποθεση της αλλης απαγωγης που ομολογησαν οι δυο κατηγορουμενοι Ιωαννης και Χρηστος Χειλας, προκειμενου να συσχετισθει με τη νεα δικογραφια.

    Η παλια υποθεση αφορα την απαγωγη στις 12.7.91 απο το σπιτι της στο Αυλακι Αττικης της ανηλικης Οσκανιαν Ταμαρ, κορη ζαπλουτου εμπορου πολυτιμων λιθων. Κατα τη διαρκεια αυτης της αρπαγης οι δραστες αναισθητοποιησαν την οικιακη βοηθο Βαρβαρα Καρουσου και την κορη της Αγγελικη, με αποτελεσμα το θανατο της πρωτης. Πανικοβλητοι απο την εκβαση της υποθεσης, οι απαγωγεις εγκατελειψαν το κοριτσι χωρις να επιμεινουν στην εισπραξη λυτρων υψους 2 εκατομμυριων δολαριων που ζητουσαν απο τον πατερα του κοριτσιου. Οι Χρηστος και Γιαννης Χειλας, που ομολογησαν συμμετοχη σ' αυτη την απαγωγη ειπαν οτι ειχαν ως συνεργατες εναν Ελληνοαμερικανο και μια Νοτιοαφρικανα, χωρις να δωσουν περισσοτερα στοιχεια.

    [15] 1.236 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ τη δεκαετια 1984-1994 516 οι θανατοι 15.000 περιπου οι φορεις ΑΙΔΣ

    "Θεριζει" στις ηλικιες 30-49 ετων 90% στις ηλικιες 18-29 θεωρουν το ΑΙΔΣ τη μεγαλυτερη απειλη 84% συμφωνουν οτι η ασθενεια δεν κανει διακρισεις

    ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ απο μη κυβερνητικες οργανωσεις με συνθημα "Τα ακουσαμε και περυσι" Της ΑΓΑΘΑΣ ΗΑΡΑΚΟΒΙΤΟΥ

    Με υψηλοτερους ρυθμους απο περσι χρονια που ειχαμε τα λιγοτερα κρουσματα της πενταετιας εξαπλωνεται το ΑΙΔΣ στην Ελλαδα.

    Μεχρι το τελος Σεπτεμβριου, συμφωνα με τα στοιχεια που εδωσαν χθες στη δημοσιοτητα ο υφυπουργος Υγειας Ν. Φαρμακης και ο προεδρος του Κεντρου Ελεγχου Ειδικων Λοιμωξεων (ΚΕΕΛ), καθηγητης Ι. Στρατηγος, ειχαμε 218 νεα κρουσματα. Προσθετοντας και τα κρουσματα των προηγουμενων ετων (1984-1994) το συνολο φθανει στους 1.236. Απο τα ατομα που ασθενησαν, πεθαναν τα 516. Οι φορεις του ΑΙΔΣ υπολογιζονται σε 10.000-15.000 ατομα.

    Αυξηση παρατηρηθηκε στα κρουσματα που ειχαν ως αιτια ετεροφυλικη σεξουαλικη επαφη.

    Απο τα 1.236 συνολικα κρουσματα, τα 1.087 εκδηλωθηκαν σε ανδρες και τα 149 σε γυναικες. Οι ηλικιες απο 30 εως 49 ειχαν τα περισσοτερα κρουσματα (719), ενω οι ηλικιες 20-24 ειχαν μονο 50. Και δεν ειναι ισως ασχετα με το γεγονος αυτο τα αποτελεσματα ερευνας που εξεταζε κατα ποσο το ΑΙΔΣ εχει ενταχθει στις απειλες υγειας για τον Ελληνα. Η ερευνα εγινε για λογαριασμο του ΚΕΕΛ απο την "Προγνοσις Α.Ε." σε 1.400 ατομα ηλικιας 18-69 χρονων, και ανακοινωθηκε χθες στην ιδια συνεντευξη Τυπου.

    Συμφωνα με την ερευνα που πραγματοποιηθηκε στην Αθηνα, στη Θεσσαλονικη και σε αλλα αστικα κεντρα, στις νεοτερες ηλικιες 18-29 χρονων, περιπου 9 στους 10 θεωρουν το ΑΙΔΣ ως την ασθενεια που συνιστα τη μεγαλυτερη απειλη, η οποια τους απασχολει και προσωπικα σε ποσοστο πανω απο 40%.

    Πιο ευαλωτοι

    Ανεξαρτητα απο το βαθμο απειλης που συνιστα το ΑΙΔΣ, υπαρχουν σημαντικες ομαδες του πληθυσμου κυριως στις ηλικιες 18-39 χρονων οι οποιες παραμενουν ευαλωτες. Προκειται για τα ατομα τα οποια συναπτουν "ευκαιριακες" σχεσεις και απο ο,τι οι ιδιοι αναφερουν "μερικες φορες" δεν χρησιμοποιουν προφυλακτικο. Η ομαδα αυτη αριθμει περιπου 430 ατομα και οι 7 στους 10 ειναι 18-29 χρονων. Περαν τουτου, η χρηση του προφυλακτικου εξαρταται απο το βαθμο γνωριμιας μεταξυ των ατομων και απο τη "διαθεση της στιγμης".

    Γενικα, συμφωνα παντα με την ερευνα, η αισθηση οτι το ΑΙΔΣ δεν κανει διακρισεις και μας αφορα ολους, ειναι μια αποψη με την οποια συμφωνει το 84% του πληθυσμου και ακριβως αυτη η αισθηση εχει επηρεασει σε σημαντικο βαθμο την ερωτικη δραστηριοτητα πολλων στην Ελλαδα. Ποσοστο 35% ανεφερε οτι παλιοτερα ειχε περισσοτερες ευκαιριακες σχεσεις, ενω τωρα τις αποφευγει. Ποσοστο 35% στο συνολο και 52% στα ατομα που συναπτουν ευκαιριακες σχεσεις δηλωσε οτι τωρα, με το ΑΙΔΣ, "δεν χαιρεσαι τον ερωτα".

    Η πλειοψηφια, της ταξης του 70%, υποστηριζει οτι οταν εχεις μονιμο δεσμο δεν κινδυνευεις απο το ΑΙΔΣ, ενω το 90% πιστευει οτι η χρηση προφυλακτικου ειναι η πιο αποτελεσματικη προφυλαξη.

    "Αμετανοητοι"

    Υπαρχουν και ομαδες του πληθυσμου οι οποιες παραβλεπουν η αγνοουν τον κινδυνο, που δηλωνονται "αμετανοητοι" η αυτοι που "δεν πτοουνται" απο την απειλη του ΑΙΔΣ. Ποσοστο 10% στο συνολο του πληθυσμου ανεφερε οτι ειναι τοσο λιγοι αυτοι που εχουν ΑΙΔΣ που για να κολλησεις ειναι σχεδον απιθανο.

    Στη σκια των αριθμων αυτων αρχιζει σε δυο ημερες ενημερωτικη καμπανια με θεμα "ΑΙΔΣ - Μοιραζομαστε τα δικαιωματα, μοιραζομαστε τις υποχρεωσεις".

    Περιπου 20 εκατομμυρια ανθρωποι (εκ των οποιων 1,5 εκατομμυριο παιδια) εχουν προσβληθει απο τον ιο του ΑΙΔΣ μεχρι σημερα, συμφωνα με εκτιμησεις του Παγκοσμιου Οργανισμου Υγειας (ΠΟΥ).

    Το φετινο θεμα που επελεξε ο ΠΟΥ αποτελει συνεχεια της διακηρυξης του Παρισιου σχετικα με τα δικαιωματα των ανθρωπων που πασχουν απο ΑΙΔΣ και εχει σκοπο να επισημανει τη σπουδαιοτητα της ισοτιμιας-ισοτητας στην αντιμετωπιση του ιου σε παγκοσμια κλιμακα. "Ολοι οι ανθρωποι εχουμε τα ιδια δικαιωματα ειτε πασχουμε απο ΑΙΔΣ ειτε οχι, αλλα δεν πρεπει να ξεχναμε οτι οι υποχρεωσεις που οφειλουμε να εχουμε απεναντι στα ατομα που εχουν προσβληθει απο τον ιο, πρεπει να μοιραστουν αναλογικα σε ολους μας".

    Διαμαρτυριες

    Μικροεπεισοδιο δημιουργηθηκε κατα τη χθεσινη συνεντευξη Τυπου στο ΚΕΕΛ κατα τη διαρκεια της ομιλιας του κ. Φαρμακη. Ατομα συγκεντρωμενα απο μη κυβερνητικες οργανωσεις υψωσαν πλακατ που εγραφε "Τα ακουσαμε και περσι".

    Σε ανακοινωση τους οι μη κυβερνητικες οργανωσεις υποστηριξης των ΗΙΩ (+) ατομων καταγγελλουν:

    Την ελλειψη κρεβατιων, ιατρων και νοσηλευτικου προσωπικου (ενεκα της οποιας δεν λειτουργει σε πληρη εκπτυξη η μοναδα του Γενικου Κρατικου).

    Τη μη εγκαιρη αποπερατωση με μοναδικη ευθυνη του κρατους νεων μοναδων.

    Τα "θα" που ακουστηκαν και δεν εγιναν ποτε πραγματικοτητα. "Ενα περιεργο φαινομενο εχει παρατηρηθει με τη μοναδα του νοσοκομειου ""Σωτηρια''", ανεφεραν. "Τα χρηματα που το ΚΕΕΛ αποφασισε να διαθεσει γι' αυτην, τοκιζονται σε μια Τραπεζα, το κτιριο παραμενει αδειο, ενω οι αρρωστοι και οι γιατροι τους απεγνωσμενα προσπαθουν να βρουν ενα κρεβατι".

    [16] Οι προυποθεσεις

    Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ζωη, ουσιαστικα η ζωη μιας χωρας, δεν σταματα με οποιεσδηποτε συνθηκες. Δεν μπορει, λοιπον, να σταματησει η λειτουργια της πολιτικης ζωης με την ασθενεια του Πρωθυπουργου. Και ειναι γνωστο οτι αυτες τις στιγμες γινονται διεργασιες για την αντιμετωπιση παντος ενδεχομενου. Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ δινει την υστατη μαχη της ζωης του, με την καθολικη ευχη να την κερδισει. Οι παντες, ωστοσο, στην κυβερνηση, στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα και στο κομμα οφειλουν να βρισκονται σε πληρη ετοιμοτητα, ωστε με τη μεγαλυτερη δυνατη υπευθυνοτητα να ανταποκριθουν στις περιστασεις. ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ειναι δεδομενες. Προβλεπονται απο το Συνταγμα, τους νομους, το καταστατικο του κομματος και την πολιτικη πρακτικη. Δεν υπαρχουν κενα και ασαφειες. ΟΛΑ ΠΡΕΠΕΙ να γινουν με διαφανεια, με πληρη σεβασμο προς τις δημοκρατικες διαδικασιες και με γνωμονα το συμφερον του τοπου, το οποιο εχει υποχρεωση να υπηρετησει η κυβερνητικη παραταξη, οχι μονο στα δυο χρονια που απομενουν ως τις εκλογες, αλλα και στο μελλον. Μ' ΑΥΤΑ τα δεδομενα το ΠΑΣΟΚ πρεπει να διασφαλισει την εκλογη αξιας και ικανης ηγεσιας, που θα μπορεσει να επωμισθει το βαρος της διακυβερνησης της χωρας και της συνεχειας του λα ικου κινηματος. ΠΡΕΠΕΙ να ειναι ηγεσια της μεγαλυτερης δυνατης αποδοχης, η οποια να συσπειρωσει ολες τις δυναμεις της παραταξης, για να διατηρηθει η ενοτητα και η συνοχη της. ΠΡΕΠΕΙ να ειναι ηγεσια που θα εμπνεει εμπιστοσυνη και στη λα ικη βαση, αλλα και θα εγγυαται κλιμα ομαλης πορειας της Οικονομιας, ωστε να μην προκληθουν αναταραξεις και εξανεμισθουν οι θυσιες τοσων χρονων για την αναπτυξη. ΠΡΕΠΕΙ να ειναι ηγεσια με διεθνη παρουσια, που απαιτουν οι καιροι, με κυρος και διαπραγματευτικη ικανοτητα στο δυσκολο παιχνιδι των εξελιξεων μεσα στην Ευρωπα ικη Ενωση, οπου παιζεται το μελλον της χωρας. ΠΡΕΠΕΙ να ειναι ηγεσια με συνεπεια και προσηλωση στις αρχες του ΠΑΣΟΚ, το οποιο εμπιστευτηκε το 47% του ελληνικου λαου, που παρα τις απογοητευσεις, που εχει δοκιμασει, ελπιζει. Και θελει το ΠΑΣΟΚ να πορευθει και παλι με προοπτικη νικης και στις επομενες εκλογες.

    ("Ελα παλι με σπαταλες και κραιπαλη, η ζωη μας ειναι μια κι οχι αλλη". "Μετανοιωνω, μετανοιωνω, στον εγωισμο μου ολα τα χρεωνω") "... ανεβη επι το τειχος νεηλυς Χιτηρης... και φονος τε ην πολυς των φευγοντων", μας θυμιζει ο Λαονικος Χαλκοκονδυλης, για αλλες συμφορες του Γενους, εκει, καπου στα 1446, πριν απο τις "στις δεκαοχτω σοσιαλισμος". Ετσι ειναι: καθε φορα που παιρνει κεφαλι πανω απο το τειχος μας ενας νεηλυς (= γενιτσαρος), μας συμβαινει, σε μας, βασιλικον Γενος, οιμωγη και συμφορα. Καθε φορα, που, στην καθ' ημας "παραγωγη της υλικης ζωης" πρωτευουν οι γενιτσαροι και υστερουν οι Πρωτευθυνοι - οι πρωτον εχοντες ως βασιλειον ιερατευμα το Εκουσιον παθος κι οχι το εκουσιον λιπος - τοτε, ευημερουν ισως οι αριθμοι αλλα πασχουν οι ανθρωποι, και θαλλουν οι "ιαννιτζαρεοι".

    Στα κρισιμα εκεινα χρονια του Τροπου μας, ο Βησσαριων, καρδιναλιος εξωμοτης Ρωμηος αλλα πιστος (νατο παλι το συναμφοτερον), επαινει, παροτρυνει και θαυμαζει τον Κωνσταντινο Παλαιολογο, τον "τελευταιο Ελληνα", οπως τον προσκυνησε ο Οδυσσεας Ελυτης. ("...απαρτος μεσα στη λυπη του...")

    Κι ο Βησσαριων του λεει, οτι δεν αρκει μονον ο "τελευταιος Ελληνας" για την σωτηρια μας. Χρειαζεται κι οι πρωτοι, οι ισχυροι να μην ειναι ωμοι ("τη τω βαρεων επιστατων ωμοτητι και ταις απηνεσιν εισπραξει") κι εσυ ο Αρχηγος, να "κουφιεις δε τα βαρη και τας αλογους εισπραξεις", να τους ανακουφιζεις, και να "αναστησεις δε καταπεπτωκοτα αυτοις τα φρονηματα και την αρχαιαν ευγενειαν της ψυχης αποδωσεις". Διοτι, γυρω μας και μεσα μας πασχουμε, υπομενουμε ολοι μας την θριαμβευουσα, την "κρατησασαν του Γενους μαλακιαν τε και βλακειαν...". Και φταιμε γι' αυτο ολοι. Πρωτα απ' ολους, βεβαιως, οι Δυνατοι, διοτι "το ψαρι βρωμαει πρωτα απο το κεφαλι", αλλα μαζι, εστω και δευτερωτερα κι ο λαος, διοτι, στο βασιλικο Γενος μας, ολοι μας ταγοι και λοιποι οπλιτες- πολιτες ολοι μας ασκουμε αυτεξουσιοι το πολιτικον- βασιλειον ιερατευμα και ειμαστε ολοι Πρωτευθυνοι, διοτι δεν ειμαστε δουλοπαροικοι ουδενος. Αρα, ολοι στην ευθυνη - με επιμερισμενη, κατα διακρισιν ισχυος, την ενταση της και ουδεις!

    στο απυροβλητο. Ουτε κι ο ιερος η

    ανιερος Νομιμος λαος: "Φθονουργε, φονουργε και αλαστορ λαε", ψαλλουμε εις βαρος του συλλογικου Ιερου μας Σωματος, οταν χρειαζεται, και δεν φορτωνουμε μονομερως την ατιμια και το αδικο μονον στην "αρχουσα ταξη", οπως το κανουν μονοχνωτοι και απαιδευτοι, ενιοι δυτικοι μονοφυσιτες και μονοενεργητιστες.

    Γι' αυτο κι ο Ρωμηος καρδιναλιος Βησσαριων υπενθυμιζει οτι ναι, "ετσι μεν τι φυσικον...", αλλα κατα το συναμφοτερον, "εστι δε και διδακτον η ανδρεια, και ουκ αν τις ανευ μαθησεως τε και μελετης προς ανδρειαν επιδοσις γενοιτο", αν θελουμε να ξεπερασουμε την "κρατησασαν του Γενους μαλακιαν".

    Η φθινουσα μεσα σε σωληνωμενα ιατρικα παρατραγουδα ΠΑΣΟΚικη εποχη, αυτην ακριβως την μαλακιαν του Γενους καλλιεργησε και την μετα "μελετης προς ανδρειαν" επιδοσιν, περιφρονησε. Διοτι, φευ, το ΠΑΣΟΚ εστησε ενα νικητηριο τελμα στην διαρκεια ολης της επιβολης του, επειδη τα ιδρυτικα, εναρκτηρια συστατικα του δεν μπορουσαν να χτισουν ενα αλμα. Η ομοουσιος και αδιαιρετος πτωτικη Τριας, η οποια απετελεσε το ΠΑΣΟΚ, ειναι, ο Απων, ο Λουφαδορος και ο Νικημενος.

    α) Ο Νικημενος ειναι ο λαος, το τμημα του λαου μας που αναγνωριστηκε στο ΠΑΣΟΚ, διοτι ο λαος του ΠΑΣΟΚ υπηρξε, κυριως, το ανεστραμμενο ΕΑΜ, ο νικημενος λαος της εποποιιας 1941-44 κι ο κυνηγημενος λαος του 1949-1981. Ο νικημενος ομως, με το συμπλεγμα του νικημενου, δεν υπερυψουται. Μνησικακει. Την μνησικακια μας αυτη, την επιδεινωσε η ετεροκινητη Δεξια μας(1), η οποια πανικοβλητη - ακριβως λογω του αλλοτριογενους της νικης της - δεν μπορεσε να δαμασει την κυριαρχια της, που εξευτελιζε το ετερον της ημισυ (ολο τον Λαο της Αριστερας) και το αναγκαζε, απελπισμενο, σε εξορια σωματικη και υπερορια πνευματικη. Την μνησικακια μας τουτη, την υποδαυλισε και η ετεροφωτη Αριστερα(2) η οποια, "ανευ μαθησεως τε και μελετης", αμετανοητη, παρετεινε και παροξυνε το γκετο του λαου της. Το πρωτο, λοιπον, συστατικο του ΠΑΣΟΚ ειναι η μαραμενη απο τοτε ελπιδα και η μνησικακη ηττα.

    β) Ο Λουφαδορο ειναι το δευτερο εκ των συγκροτουντων το ΠΑΣΟΚ και αποτελεστηκε απο τους κεντρο-βενιζελο- ορφανους, που - πολυ σωστα - δεν ταυτιστηκαν με τις δυο αλλογενεις μυθολογιες οι οποιες ταλανισαν το ενιαιο Σωμα του Λαου. Σωστα μεν, αλλα ο εμφυλιος πολεμος υπηρξε μια τραγικη εποποιια και οταν οι ενδιαμεσοι σωστοι αλλα χλιαροι λουφαζουν, τοτε, ενδεχεται, η συμμετοχη στο λαθος να διαμορφωνει πιο ρωμαλεους χαρακτηρες απ' ο,τι η αποχη μεσα στο χλιαρο. Και απο χλιαρους-σωστους, τι αλμα να περιμενεισ; Τους Κεντρογενεισ;

    γ) Ο Απων, ειναι ο Αρχηγος του, το τριτο και κραταιο στοιχειο του ΠΑΣΟΚ. Υπηρξε μεγας απων κατα την διαρκεια της ελληνικης εποποιιας, κατα συνειδησιν φυγομαχος και ριψασπις, διοτι ειχε ολον τον καιρο να ερθει και να συμμαρτυρησει. Δηλαδη, παρουσιασε ολα τα πτωτικα στοιχεια τα οποια ετατεινουν το χθονιον γεωδες φρονημα της καθ' ημας Χωματερης. Επι πλεον, ο Αρχηγος, επιανε πουλια στον αερα, δεν ειπε στον Λαο, "δωσε" οπως του ζητουσε το ΕΑΜ, αλλα ειπε στον λαο: "ζητα"! Ο Αρχηγος, κορυφαιος Αρχηγετης στο καιριον εντος της συγκυριας και το κυνικον εντος της Πιστης των ευπιστων. Ηλθε και ως τεχνογνωστης, με το επι πλεον συγκριτικο πλεονεκτημα του "Αμερικανου" και αυτο, ο νικημενος αλλα πολυπειρος Λαος, το θεωρησε ως εφοδιο για καποια αλλαγουλα. Αλλαγη, που δεν θα ηταν οσο η αλλη του αποπειρα, η του ΕΑΜ οδυνηρη. Π.χ.: Η αετροεπεια κατα της Φρειδερικης και του "κατεστημενου", που για μας τους αριστερους θα ηταν νεκροφορος, για τον Πρωτοκλητο του ΠΑΣΟΚ ηταν ψηφοφορος. Και η ανακολου!

    θια, που για την αριστερα σημαινε χρεωκοπια, βοηθουσε - ως ανακολουθια - τον αριστερο λαο να βγει απο την αιχμαλωσια. Σημερα, το χλιαρο τελμα της κιβδηλειας τελειωνει. Μετα τις ποικιλες αποσωληνωσεις, θα μεινουν στον ελληνικο λαο, μαζι με τα "μνημεια αλδια κακων τε καγαθων" του, τα απονερα. Ουτε πρωτη ουτε τελευταια φορα θα 'ναι. Κι αυριο μερα ξημερωνει.

    (1), (2): Βλ. Κ. Ηουραρι: "Γελας, Ελλας αποφρας", εκδ. Αρμος, την ερμηνεια του Εμφυλιου Πολεμου.

    [17] Το χλιαρο τελμα της κιβληλειας τελειωνει. Μετα τις ποικιλες αποσωληνωσεις θα μεινουν στον ελληνικο λαο τα απονερα

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ Ειναι δυσκολο να μιλας για το ρολο, την ιστορια και την προσφορα ενος προσωπου που δινει μαχηγια τη ζωη. Ομως νομιζω οτι ολοι σιγα σιγα πρεπει ν' αρχιζουν να συνηθιζουν με την ιδεα οτι η παρουσια του Ανδρεα στο πολιτικο προσκηνιο εχει ουσιαστικα τελειωσει. Μπορει -και μακαρι- να κερδισει τη μαχη της ζωης, αλλα η επανοδος του στην ενεργο πολιτικη ειναι εκ των πραγματων ανεφικτη.

    Θα ηταν σιγουρα καλυτερα για τον ιδιο αν ειχε επιλεξει την ωρα της αποχωρησης του απο την ενεργο δραση. Ανεξαρτητα ομως απο το γεγονος αυτο και τις οποιες συνεπειες μπορει να εχει στην ιστορικη αποτιμηση του ρολου του, υπαρχουν αρκετες πλευρες της δρασης και της προσωπικοτητας του που τον τοποθετουν στις κορυφαιες προσωπικοτητες αυτου του τοπου. Κι αυτο περα απο την οποια εκτιμηση μπορει να εχει κανεις για την α η β πλευρα του, ως ηγετη και ως δημοσιου προσωπου.

    Κολοσσο της ελληνικης πολιτικης ζωης τον απεκαλεσε χθες το γαλλικο πρακτορειο Βαρυγδουπος ισως χαρακτηρισμος, που απηχει ομως την εντυπωση που εχουν αρκετοι ξενοι για τον κ. Παπανδρεου. Κι αυτο που σιγουρα ισχυει, αν θελουμε να ειμαστε ειλικρινεις και δικαιοι, ειναι οτι το κενο που αφηνει η αποχωρηση Παπανδρεου απο την ενεργο πολιτικη (και που ολοκληρωνει κατα καποιο τροπο τον κυκλο της προδικτατορικης γενιας πολιτικων πολυ δυσκολα θα καλυφθει.

    Ειναι δεδομενο οτι κανεις απο τους φερελπιδες δελφινους δεν εχει και το κυρος και το πολιτικο αναστημα του. Κι αυτο ειναι σιγουρα ενα μεγαλο βαρος γι' αυτους που δυσκολα θα ξεπεραστει, καθως μαλιστα θα βρεθουν σιγουρα, σε μια δινη εσωκομματικης αντιπολιτευσης... ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [18] "Δεν καναμε ταινια κινημα καναμε..."

    Ο Αλεξης Δαμιανος για τον "Ηνιοχο" που ανανεωμενος, με καινουργιο μονταζ, ξαναβγαινει την Παρασκευη στις αιθουσες

    "Ειστε ευχαριστημενοι που ηρθατε εδω;" Ο Αλεξης Δαμιανος ορθιος και συνεχως αλλαζοντας θεση, απευθυνει το ερωτημα στο πυκνο του ακροατηριο. "Ναι, ναι", ακουγεται απο ολες τις μεριες. Χθες το μεσημερι, σε κεντρικο κινηματογραφο της Αθηνας, ο "Ηνιοχος" αποκαλυψε σε κριτικους, δημοσιογραφους, αλλα και φιλους του δημιουργου το νεο του, σαφως βελτιωμενο προσωπο, αυτο με το οποιο βγαινει την Παρασκευη στις αιθουσες.

    "Πρεπει να ειναι η πρωτη φορα στην Ιστορια του παγκοσμιου κινηματογραφου που μια ταινια ""πατωνει'' και ξαναβγαινει μετα απο λιγο χρονικο διαστημα", σχολιαζε μεγαλοφωνως ο Αλεξης Δαμιανος. Δεν ειχε κανενα απολυτως προβλημα να παραδεχθει τα λαθη του και τις αλλαγες που επρεπε οπωσδηποτε να κανει.

    "Εκοψα καπου εικοσι λεπτα. Αλλα και ο ηχος ειναι τωρα αψογος. Οταν πρωτοβγηκε ο ""Ηνιοχοσ'' ημουνα, βλεπετε, βιαστικος. Ειχα μπλεξει και με πραγματα που δεν τα πολυηξερα -θεματα διανομης και αλλα", εξηγησε. "Τωρα πια η ταινια ειναι απολυτα επικεντρωμενη στον κεντρικο ηρωα, η αποψη μου γι' αυτον ειναι πιο συγκεκριμενη και καθαρη. Πιστευω οτι ο ""Ηνιοχοσ'' ειναι ενα διαχρονικο συμβολο, οτι το ειδικο του βαρος ειναι, δυστυχως, ακομη αναγκαιο στην εποχη που ζουμε. Και, ξερετε, φοβομουνα πολυ τη χρησιμοποιηση του. Γενικα πιστευω οτι τα συμβολα ειναι επικινδυνα πραγματα, ευκολα υφιστανται παραχαραξεις...".

    Ο Αλεξης Δαμιανος βιαζεται να φυγει απο την ταινια του, να ανοιχθει σε αλλα θεματα, τα προσφιλη του, αυτα που εχουν σχεση με την Ιστορια μας, με τα παθηματα της φυλης μας. Προλαβαινει ομως να πει κατι ακομη για τον "Ηνιοχο", κατι τρυφερο και αφοπλιστικο: "Θα 'πρεπε να ειναι καποιος πολυ μικροψυχος για να την πολεμησει, για να την διαγραψει την ταινια μου και μαζι μ' αυτην ολη τη ζωη και την προσωπικοτητα μου".

    Οχι, βεβαια, οτι ο Αλεξης Δαμιανος αλλαξε ξαφνικα γνωμη και ταυτιζει τη ζωη του με τον κινηματογραφο. "Δεν ειμαι σκηνοθετης, ουτε φιλοδοξω να ειμαι. Και ουτε ο ""Ηνιοχοσ'' ειναι μια καθαρα επαγγελματικη υποθεση. Μαλλον... κινημα κινηματογραφικο καναμε ολοι εμεις που δουλεψαμε γι' αυτον, παρα ταινια. Ας το λαβουν, παρακαλω, υποψιν τους οι ειδημονες".

    Αλλωστε, ο Αλεξης Δαμιανος ανηκει σε πολυ συγκεκριμενη κινηματογραφικη σχολη. "Κινηματογραφος και εμποριο ειναι αντιθετα πραγματα. Οπως ερωτας και εμποριο. Αλλιως γινονται και τα δυο πορνεια".

    Η Διδω Σωτηριου, καθισμενη αυτη, τον κοιταζει χαμογελαστη. Ειδε τον "Ηνιοχο" παρεα με την αδελφη της, την Ελλη Παππα, και ειναι ενθουσιασμενη. "Ουτε ενα κιχ δεν ακουστηκε σε ολη τη διαρκεια της προβολης. Το κοινο ηταν καθηλωμενο", παρατηρησε. Ο Αλεξης Δαμιανος την αγκαλιαζει: "Εισαι το μεγαλο μου βραβειο", λεει στην παλια καλη του φιλη. Ειναι αληθεια οτι ο σκηνοθετης της "Ευδοκιας" ξερει και ξεχωριζει τη γνησιοτητα, την αγνοτητα, την ανιδιοτελεια.

    "Δεν εχω μεγαλες φιλοδοξιες. Ενα σφουγγαροπανο που να καθαριζει το τραπεζι, θελω να 'μαι. Γι' αυτο πρεπει να ειμαι καθαρος", ειπε. Εχει αλλωστε μπροστα του κι αλλες ταινιες. Στο τσακα τσακα χθες αρχισε να μιλαει για μια επομενη απο τον "Ηνιοχο", που θα εξηγει "ποιος φταιει για ολα αυτα που τραβηξε ο ελληνικος λαος. Γιατι ο ιδιος ο λαος ποτε δεν φταιει. Αλλα η ελληνικη Ιστορια, απο την Επανασταση του '21 μεχρι σημερα, παραμενει σκοτεινη, με αδιευκρινιστα σημεια. Πρεπει καποτε να ξεκαθαρισει, ειναι το μονο καθηκον που εχουμε. Η ληθη ειναι θανατος και συμφορα".

    Β. ΓΕΩΡΓ.

    Αριστερα: Μια σκηνη απο τον "Ηνιοχο". Οι Ελληνες στους δρομους, αναμεσα τους και παιδια, πανηγυριζουν την απελευθερωση απο τους Γερμανους. Και στην κατω φωτογραφια: "Εισαι το μεγαλο μου βραβειο", ειπε ο Αλεξης Δαμιανος στη Διδω Σωτηριου, που ειδε και αγαπησε τον "Ηνιοχο"

    [19] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    "Φωτιες" με Νικακη

    ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ στον Ολυμπιακο για την κληρωση του διαιτηωτη: "Θελουμε να μας παιξει οωπως περσι τον ΠΑΟ"

    Ρεπορταζ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

    "Εμεις δεν θελουμε να μας παιξει ο Νικακης 50-50. Θελουμε να μας παιξει οπως επαιξε περυσι τον Παναθηνα ικο στα δυο μεωταξυ μας παιγνιδια", ελεγε χθες ενας απο τους "μεγαλοωσχημους" παραγοντες του Ολυωμπιακου, μολις πληροφορηθηωκε την κληρωση του διαιτητη στο σαββατιατικο ντερμπι.

    Η επιστροφη του Αγρινιωτη ρεφερι στο σταδιο Καρα ισκακη μετα απο τον περυσινο επεισοωδιακο ημιτελικο του Κυπελλου, ειναι το θεμα συζητησης απο χθες το μεσημερι στον Πειραια. Παντως θα πρεπει να σημειωωθει οτι επισημες ανακοινωωσεις απο την πλευρα του Ολυωμπαικου εναντιον του Νικακη δεν εξεδοθηκαν, πραγμα που σημαινει πως, για την ωρα τουωλαχιστον, δεν τιθεται θεμα αμωφισβητησης του.

    Με τον Ιλια Ιβιτς στη 16δα εωφυγε χθες... μια ομαδα του Οωλυμπιακου για τη Νιγριτα, προωκειμενου ν' αντιμετωπισει σηωμερα εκει την τοπικη ομαδα στα πλαισια της δευτερης φαωσης του Κυπελλου Ελλαδας. Ο Σταυρος Διαμαντοπουλος ειχε την ευκαιρια, πριν φυγει για το αεροδρομιο, να υποδεχτει στου Ρεντη το νεο αποκτημα της οωμαδας, τον Βουλγαρο διεθνη Εωμιλ Κρεμενλιεφ. Ο 26χρονος μεσοαμυντικος γυμναστηκε πρωι-απογευμα με τους καιωνουργιους συμπαικτες του κι αωκουσε απο τον Κατερινιωτη τεωχνικο οτι θα παιξει εκτος αωπροοπτου ετσι; το Σαββατο στο ματς με τον Παναθηνα ικο.

    Στο μεταξυ χθες το μεσημερι αναχωρησε για την Σοφια ο διευθυνων συμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακος Γιωργος Λουβαωρης, προκειμενου να διευθετηωσει τις οποιες οικονομικες εωκρεμμοτητες με τη Λεφσκι και να φερει την μπλε καρτα του Κρεμενλιεφ, ωστε να μην υπαρωξει σχετικο προβλημα για τη συμμετοχη του στο ντερμπι.

    [20] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Συνεχιζονται με επιτυχια, οπως βλεπουμε απο ανακοινωθεν σε ανακοινωθεν, οι μεταγγισεις ψεωματος.

    Μολις οι "αλητες-ρουφιανοι- δημοσιογραφοι" κανουν την πρωτη ψεματο-καθαρση, πεωφτουν οι "τσατσοι-Φιλιππινεωζες-αυλικοι" για νεα μηχανικη παραπληροφορηση.

    Επειδη παντως το κακο κι η τραωγωδια εξορκιζονται - ελπιζουμε - με ενα γελιο, τι πιο αστειο απο τα σεναρια που κυκλοφορουν;

    Ποτε αλλοτε δεν γραφτηκαν τρια σεναρια για ενα εργο που το 'χουμε ξαναδει!!!

    Το πιο βιωσιμο σεναριο: Κυβερωνηση Σκαλκεα με στηριξη Σπυωρου, Τουτουζα και Γερουλανου. Αντε να τους πεθανεις ολους αυωτους μαζι.

    Το πιο καρατσεκαρισμενο που εει κι η Μαλβινα σεναριο: Ο Ανωδρεας δεν πεθαινει, σηκωνεται, τραβαει τρεις διαγραφες, προωκηρυσσει εκλογες, παιρνει 60% και παραιτειται για να ιδρυσει νεο κομμα.

    (Οσο για το ΠΑΣΟΚ... αντε -τ' αωφηνει στη Μιμη και τον Χυτηρη να δουμε τι θα το κανουν... Ρολο;)

    Το πιο ΠΑΣΟΚικο σεναριο: Κυωβερνηση Μητσοτακη! (Μονον εωτσι θα ξαναδει τοσο γρηγορα το ΠΑΣΟΚ εξουσια).

    Το πιο θεοτρελο σεναριο: Πρωωθυπουργος ο Ακης με κυβερνηση φυσικα... Συνασπισμου. Μονον αυτοι μπορουν να κανουν τετοια συμμαχια για να ξαναδουν εξουωσια.

    Το πιο κουλερ λοκαλ σεναριο: Πρωθυπουργος κοινης αποδοωχης η κυρα-Πολυξενη με στηριξη Λωλη και παπα Τιμοθεου.

    Το πιο κουφο σεναριο, ονομα και πραγμα: Επιστρεφει στο Μαξιμου ο Καραμανλης.

    Το πιο "χαι σοσαιτι" σεναριο: Πρωθυπουργος εκ μεταγραφης, η πριγκιπισσα Ντα ιανα!

    Ωστε να μιλαμε για σκανδαλα εωπιπεδου με λορδους και ταγωματαρχες κι οχι απλους... αρωχιφυλακες, αν με εννοειτε...

    Το πιο "σοφιστικε" σεναριο: Κυβερνηση ηλεκτρονικου εγκεωφαλου, με τη συμπραξη τεχνηωτου νεφρου, μηχανικης καρδιας και πνευμονων αυτορρυθμιζομεωνων με κομπρεσερ.

    Το πλεον ψθλτ σεναριο: Κυβερωνηση μαγων, αστρολογων, χαρωτοριχτρων και λοιπον τσαρλαταωνων της "αυλης" με κυβερνητιωκο εκπροσωπο, Κανελλη.

    Το πιο "ηοτ" σεναριο: κυβερωνηση Μιμης - Τουρλουμουση με εμπρακτη συμφιλιωση μπροστα στο λαο, οπως τις παλιες καλες μερες. Ενα - δυο - τρια και μια φωτογραφια.

    Το πιο χολιγουντιανο σεναριο: Ε, αφου ερχεται που ερχεται ο Ριτσαρντ Γκιρ... Εδω αντεξε τη Σιντι Κροφορντ δεν θ' ανεξει τεσσερα χρονια εμασ;

    Το πιο απιθανο σεναριο: Κυβερωνηση Μιλτου!!! Ειπαμε οτι ειμαωστε σε αδιεξοδο, αλλα τοοοοσο;

    Το πιο περιπλοκο σεναριο: Κυωβερνηση με τον Ανδρεα σε φυσιωκο υπνο και συνεννοηση δια νευωματων με τους υπουργους του, εν ωρα υπνοβασιας...

    Το πιο απροοπτο σεναριο: Ολα πηγαιναν καλα για την υποψηωφιοτητα Σημιτη εως οτου αναωκοινωσε την υποστηριξη του ο Παγκαλος.

    Το πιο αισιοδοξο σεναριο: Ο Ανωδρεας βγαινει Πεμπτη, ανημερα της γιορτης του, απο την εντατιωκη και Σαββατο πεταγεται απο το "Ωνασειο" ως το Καρα ισκαωκη οπου λιω-νου-με τους βαζεωλους με... διαιτητη το γνωστο Νιωκακη!

    Το πιο "βλαχο-μπαροκ" σεναωριο: Κυβερνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ! Καλυτερα αναρχια, παρα μπαωναλαρια.

    Το πιο "Μαυρη Τρυπα" σεναωριο: Μου πεφτει το τζακ ποτ ΛΟΤΤΟ και δεν ανησυχω πια τοσο για το τι θα συμβει στον τοπο.

    Το πιο τραγικο σεναριο: Να συωνεχισει για πολυ να βασανιζεται ετσι ο Ανδρεας...

    Σεναριολογια η βλακεια;

    Πως να παρακολουθησεις τη λογικη των ιατρικων αναλυωσεων που κανουν διαφοροι ρεωπορτερ, χωρις τον κινδυνο να παρασυρθεις σε κατακιτρινη σεναριολογια;

    Αλλα και πως να βασιστεις στην ευρηματικη παραπληροωφορηση των υποτιθεμενων εκωπροσωπων της κυβερνησης, χωρις να κατηγορηθεις, επιειωκως, για βλακεια;

    Μα θαρρω πως θα τα μπλεξω απο τους... "ρουφιανους" (!!!) η τους τσατσους... α, τους πρωτους θα επιλεξω!

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Thursday, 30 November 1995 - 14:33:26