Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Nov. 27)

From: Georgios Vetoulis <vetoulis@pppl.gov>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ



ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Νικος: Η ζωη και πολιτικη πανε μαζι για τον Ανδρεα

  • [2] Βουβαμαρα και δακρυα διαδεχτηκαν την αισιοδοξια

  • [3] Επιμενει στο "οχι" για την Τσιλερ

  • [4] Συσκεψη για τη διακινηση των εφημεριδων

  • [5] Φοβουνται τεχνητη κριση Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ διαψευδει οτι οι ΗΠΑ θα επιχειρησουν με αυτο τον τροπο να φερουν στο τραπεζι ΜΚληριδη και Ντενκτας ΛΕΥΚΩΣΙΑ

  • [6] Κοσμος συνερρεε εξω απο το "Ωνασειο"

  • [7] Διαφορα

  • [8] Η λαικη βαση κρινει τη σταση των δελφινων

  • [9] Δαιμονισμενοι Αγγελοι

  • [10] Τα προβληματα ειναι εδω και χρονια γνωστα. Απλως ορισμενοι προτιμουν να τα αγνοουν

  • [11] Στην Αμερικη λιγο πριν και λιγο μετα

  • [12] Εικονες και πινακες Ελληνων στο σφυρι

  • [13] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

  • [14] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

  • [15] Οι κομπογιαννιτες της Ηαλοκωστα


    [1] Νικος: Η ζωη και πολιτικη πανε μαζι για τον Ανδρεα

    ΠΑΤΡΑ. "Η ζωη του Ανδρεα ειναι συνδεδεμενη με την πολιτικη. Ηωη και πολιτικη ειναι το ιδιο πραγμα. Αφηνοντας το ενα, θα αφησει και το αλλο". Τη δηλωση αυτη εκανε ο γιος του Πρωθυπουργου Νικος Παπανδρεου, χθες το απογευμα στην Πατρα, παρουσιαζοντας το βιβλιο του "Δεκα μυθοι και μια ιστορια". Σε ερωτηση των δημοσιογραφων τι θα γινει με τη διαδοχη απαντησε: "Καποια στιγμη θα ερθει αυτη η ωρα. Ολα αυτα τα πραγματα ομως ειναι πολυ καθημερινα, μικρα θα ελεγα". Για τις επιθεσεις εναντιον του πατερα του ειπε: "Δεν κερδιζεται ο Ανδρεας στην πολιτικη. Τα επιχειρηματα του ειναι πιο δυνατα απο τους αντιπαλους του. Εχει ομως αδυναμιες κι εκει τον χτυπανε". Ο Ν. Παπανδρεου τονισε, τελος, οτι δεν σκοπευει ο ιδιος να πολιτευτει. Σημειωνεται οτι την ωρα των δηλωσεων δεν ειχε πληροφορηθει την επιδεινωση της υγειας του πατερα του.

    [2] Βουβαμαρα και δακρυα διαδεχτηκαν την αισιοδοξια

    ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

    Η επιδεινωση της καταστασης της υγειας του Πρωθυπουργου αρχισε γυρω στις 3.30 το απογευμα. Σημανε συναγερμος στην Εντατικη και για τη νεα ακομη πιο δυσαρεστη τροπη ειδοποιηθηκαν η συζυγος του Δημητρα και η κορη του Σοφια, η οποια βρισκοταν εκεινη την ωρα στο δωματιο που της εχει παραχωρηθει στον εκτο οροφο του "Ωνασειου". "Υπαρχει κατι ξαφνικο, κατι απροβλεπτο, αλλα θα δουμε", ειπαν οι γιατροι.

    Λιγη ωρα μετα, οταν η μαχη των γιατρων συνεχιζοταν στην Εντατικη, χωρις να επιτρεπουν σε κανενα συγγενικο προσωπο του Πρωθυπουργου να μπει μεσα, ειδοποιηθηκε και η τεως συζυγος του Μαργαριτα Παπανδρεου, η οποια εφτασε στο νοσοκομειο γυρω στις 9 παρα τεταρτο. Πηγε κατευθειαν στον εκτο οροφο, οπου αρχισαν να σπευδουν και αλλοι φιλοι της Σοφιας. Η τελευταια παρεμενε στον πρωτο οροφο, κοντα στην Εντατικη.

    Καποια στιγμη, η Δημητρα εκλαψε και ζητησε να δει τον Ανδρεα Παπανδρεου, εστω και απο τον προθαλαμο της Εντατικης, αλλα οι γιατροι δεν της το επετρεψαν.

    "Θα δουμε παιδια"

    "Ηταν μια πολυ δυσαρεστη εκπληξη", μας ειπε στο ασανσερ ο Ακης Τσοχατζοπουλος, ο οποιος ερχοταν στο "Ωνασειο" για δευτερη φορα χθες, εσπευσμενα. Ο Τηλεμαχος Χυτηρης, φανερα καταβεβλημενος - το χρωμα του ειχε φυγει απο το προσωπο - ανεβοκατεβαινε απο τον 6ο οροφο στον 1ο, χωρις ν' αλλαζει η εκφραση του. "Θα δουμε, παιδια. Ειναι σοβαρα τα πραγματα, αλλα θα δουμε. Εδω θα ειμαστε συνεχεια...".

    Καποια στιγμη, το βραδυ, η Μαργαριτα Παπανδρεου ζητησε να την ενημερωσουν αν γινουν πολυ κρισιμα τα πραγματα, για να κατεβει στον πρωτο οροφο να δει τον Ανδρεα Παπανδρεου. Εδειχνε ψυχραιμη, αλλα ηταν κατηφης.

    Μονον ο Γιωργος Κατσιφαρας απαντησε με το γνωστο του στιλ: "Εγω δεν ανησυχω", ελεγε στον εβδομο οροφο, οπου συγκεντρωνονταν τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ.

    Αμιλητος ο Κωστας Λαλιωτης, αμιλητος και ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλιδης.

    Ο Κωστας Λαλιωτης εφτασε στο "Ωνασειο" σχεδον μαζι με τη Βασω Παπανδρεου. Μπηκες πρωτος στο ασανσερ - δεν μιλησαν καθολου - και ενω η Βασω Παπανδρεου περιμενε το αλλο ασανσερ, την προλαβε ο Γιωργος Λιανης. "Ειναι ασχημα ο προεδρος", ακουστηκε να λεει ο Γ. Λιανης. "Ειμαστε συναισθηματικα φορτισμενοι τετοιες στιγμες", ειπε ο Γιαννης Ποττακης, ενω η Μαρια Αρσενη ανεβηκε σιωπηλη στον 7ο οροφο.

    Για αιμοκαθαρση

    Στις 9.30 το βραδυ τελειωσε το ιατρικο συμβουλιο και οι γιατροι που το αποτελουν, μπηκαν στην Εντατικη Μοναδα. "Ειναι μεσα τωρα, μολις βγουν, θα εκδοθει ανακοινωθεν", μας ειπε στις 10 ο Τηλεμαχος Χυτηρης. "Απο λεπτο σε λεπτο εχουμε εξελιξεις, ο,τι νεοτερο υπαρξει, θα σας το πουν οι γιατροι", προσθεσε και ο Νικος Αθανασακης.

    Στις 10.15 ο Τηλεμαχος Χυτηρης, επισημως πλεον, δηλωνε οτι "ο Πρωθυπουργος στις 9.30 ξεκινησε τη διαδικασια της αιμοκαθαρσης. Νεοτερα θα εχουμε υστερα απο 2-3 ωρες".

    Ενημερωθηκε ο Γιακουμπ

    Διπλα στην Εντατικη παρεμεινε ο Ακης Τσοχατζοπουλος. "Δεν θελω ν' ανεβω επανω (εννοουσε τον εβδομο οροφο) για να μην αντικρισω τους δημοσιογραφους". Τι να τους πω; αναρωτιοταν.

    Συμφωνα με εγκυρες πληροφοριες, ο βοηθος του Γιακουμπ, δοκτωρ Ραιτ, ο οποιος επισης συμμετεχει στην ομαδα των γιατρων που παρακολουθουν στενα τον Ανδρεα Παπανδρεου, χθες το βραδυ επικοινωνησε τηλεφωνικως με τον καρδιοχειρουργο στο Χερφιλντ και τον ενημερωσε για τη νεα δυσαρεστη εξελιξη της υγειας του Πρωθυπουργου.

    Ο συναγερμος σημανε στις 3.30

    Η πιο ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ τροπη στην υγεια του Πρωθυπουργου, ειπαν οι γιατροι και τον μετεφεραν στην Καρδιοχειρουργικη Μοναδα για αιμοκαθαρση

    Ρεπορταζ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ

    Ο ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ, Επιμελητης Α , Σταθης Ηλιοδρομιτης μπηκε στην αιθουσα που εχει παραχωρηθει για τους δημοσιογραφους, διαβασε το πιο δυσαρεστο, μεχρι στιγμης, ιατρικο ανακοινωθεν που εχει εκδοθει απο το "Ωνασειο" -δυο προτασεις ολες κι ολες- και αποχωρησε βιαστικα.

    Ειναι "νομος" στα ιατρικα οτι οσο πιο ολιγολογο ειναι ενα ανακοινωθεν τοσο ασχημα ειναι τα νεα που περιεχει. Διαβαστε το:

    "Ο Πρωθυπουργος τις απογευματινες ωρες παρουσιασε επιδεινωση της αναπνευστικης λειτουργιας με επιπτωση στη νεφρικη λειτουργια. Πιθανον να υποβληθει σε αιμοκαθαρση τις προσεχεις ωρες".

    Ηταν 8 και 30 το βραδυ και ηδη οι δημοσιογραφοι ηξεραν οτι τα πραγματα δεν ηταν καλα. Ο Τηλεμαχος Χυτηρης, με ματια υγρα και οψη που προδιδε πολλα, παραδεχτηκε οτι "προκειται για πολυ δυσμενη εξελιξη". Δεν μπορεσε να πει περισσοτερα γιατι, οπως ειπε, "υπαρχει μια ιατρικη προσπαθεια που ειναι εν εξελιξει".

    Πως ξεκινησε

    Γυρω στις 3.30 το απογευμα "σημανε συναγερμος" στο δωματιο 16 της Μοναδας Εντατικης Θεραπειας, στο οποιο νοσηλευεται εδω και 8 μερες ο Πρωθυπουργος. Μας ειπαν οτι αρχισε να παρουσιαζει ξανα προβληματα στην αναπνοη και διεπιστωσαν διαταραχη στα αερια του αιματος και ανατροπη στο ισοσυγιο των υγρων του οργανισμου. Στον εβδομο οροφο (τον... δημοσιογραφικο) μαθαμε οτι του εβαλαν ορο.

    Ο κ. Τσοχατζοπουλος, ο οποιος αναπληροι τον Πρωθυπουργο, ηταν εκεινη την ωρα στο Ελληνοαμερικανικο Επιμελητηριο. Ελαβε ενα τηλεφωνημα και εφυγε αρον αρον. Σε 20 λεπτα εφτανε στο νοσοκομειο, ταυτοχρονα με τον Αντωνη Λιβανη. Φαινονταν ανησυχοι και οι δυο.

    Πιο ανησυχος ακομα ηταν ο Τηλεμαχος Χυτηρης, που εφτασε λιγο μετα. Στην αρχη πιστεψαμε οτι η ξαφνικη ελευση των επισημων στο "Ωνασειο" ειχε να κανει με καθαρα πολιτικο θεμα -συγκεκριμενα με τα τεκταινομενα στο Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ. Το αισιοδοξο πρωινο ανακοινωθεν και τα λογια μετα του κ. Χυτηρη, "θα τα ξαναπουμε το βραδυ", δεν αφηναν χωρο για δυσαρεστες σκεψεις.

    Λιγο μετα τις 5 "κυκλοφορησε" η πληροφορια οτι ο Πρωθυπουργος μετεφερθη απο τη ΜΕΘ της Καρδιολογικης Μοναδας απεναντι στη ΜΕΘ της Καρδιοχειρουργικης. Τοτε ακουστηκε πρωτη φορα και η λεξη "αιμοκαθαρση", αφου εκει, στην Καρδιοχειρουργικη, υπηρχε το απαραιτητο μηχανημα.

    Ανδρας της προσωπικης φρουρας του κ. Παπανδρεου μας ειπε, γυρω στις 7, οτι "υπαρχει μεγαλη ανησυχια εκει κατω, κατι σοβαρο γινεται" και επιβεβαιωσε οτι ο Πρωθυπουργος ειχε μεταφερθει αλλου. Ο Τηλεμαχος Χυτηρης, στο συντομο "μπριφινγκ" στις 8.30, ειπε οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου δεν εχει μεταφερθει και οτι βρισκεται "εκει που εισηχθη εξαρχης".

    Η κ. Δημητρα Λιανη εμεινε μονη, κλεισμενη σε ενα δωματιο της "Μοναδας" και ηταν, οπως μας μετεφερθη, αναστατωμενη.

    Δυσαρεστη τροπη

    Στο νοσοκομειο αρχισαν να καταφθανουν συνεχως στελεχη της κυβερνησης και του ΠΑΣΟΚ. Στον πρωτο οροφο, οπου η ΜΕΘ, δεν επιτρεποταν να παει κανεις. Ανεβηκαν οι περισσοτεροι στον εκτο οροφο, σε δυο δωματια που εχουν παραχωρηθει για αυτους, και αλλοι στον εβδομο για να μαθουν απο τους δημοσιογραφους τα νεοτερα. Ηταν ξεκαθαρο πια οτι η κατασταση ειναι σοβαρη. Πολυμελης ομαδα γιατρων "επεσε" πανω στον Πρωθυπουργο ο οποιος, συμφωνα με αυτοπτη μαρτυρα, "ηταν καταχλωμος και ανεπνεε με δυσκολια".

    Αναμεσα στους γιατρους και ο Αμερικανος πνευμονολογος Μαρινι. Ο Ελβετος πνευμονολογος Σουτερ και ο Βρετανος αναισθησιολογος Ραιτ ειχαν αναχωρησει.

    Οι γιατροι, οι οποιοι ειναι οι "πηγες" αρκετων δημοσιογραφων, επιβεβαιωναν οτι "εχουμε μια πολυ δυσαρεστη τροπη" και τους ενεθαρρυναν να μη μεταδωσουν η γραψουν κατι προτου γινει η επισημη ενημερωση.

    Γυρω στις 7.30 "κυκλοφορησε" η πληροφορια οτι μπορει να χρειαστει να γινει αιμοδιυλιση "γιατι εχει σχηματιστει θρομβος και ειναι πιθανη, η εν εξελιλει, πνευμονικη εμβολη". Αυτα μας τα ειπε γιατρος, στελεχος του ΠΑΣΟΚ, που ομως διευκρινισε οτι δεν ειχε πληροφορηση απο πρωτο χερι.

    Το αναφερουμε αυτο, για να καταδειξουμε τι λεγεται σε τετοιες στιγμες κρισης και τι κλιμα συγχυσης επικρατει.

    Εξω απο το νοσοκομειο, για πρωτη φορα απο την ημερα που εισηχθη ο Πρωθυπουργος, αρχισε να μαζευεται τοσος κοσμος. Εκδηλη η αγωνια ολων. Μερικοι εκλαιγαν με λυγμους. "Ανδρεα, μη μας αφησεις Ανδρεα", ουρλιαζε μια γυναικα.

    Καποια στιγμη ηρθε και η ολυμπιονικης Βουλα Πατουλιδου, αλλα και αλλοι ανθρωποι που δεν ειχαν ερθει τοσες μερες. Συναδελφος σχολιασε εξ αφορμης αυτου: "Αμα βλεπεις να ερχονται ολοι αυτοι, ασ' τα...".

    3 τροποι αιμοκαθαρσης

    Η βασικη λειτουργια των νεφρων ειναι να διυλιζουν το αιμα απο διαφορες αχρηστες ουσιες, που γινονται επικινδυνα δηλητηρια αν παραμεινουν στο αιμα περισσοτερο απο οσο πρεπει και ταυτοχρονα κρατουν την ισορροπια του νερου και των ηλεκτρολυτων στον οργανισμο. Οπως εξηγησε στην "Ε" ειδικος επιστημονας, η αιμοκαθαρση μιμειται τη φυσιολογικη λειτουργια του νεφρου, ωστε να αφαιρεθουν το νερο που περισσευει και οι διαφορες βλαβερες ουσιες. Η υποβολη του ασθενους σε αιμοκαθαρση δειχνει οτι ο οργανισμος πασχει απο μεγαλης μορφης νεφρικη ανεπαρκεια και αδυνατει να διυλισει το αιμα και να αποβαλει απο αυτο τις βλαβερες ουσιες και τις τοξινες. Η αιμοκαθαρση μπορει να γινει με τρεις τροπους:

    Περιτοναικη καθαρση η αιμοδιυλιση. Συμφωνα με την τεχνοτροπια αυτη, με μια τεχνικη διοχετευουν φυσιολογικο ορο στην κοιλιακη χωρα και μετα το τραβουν παλι εξω, συμπαρασυροντας και τις βλαβερες ουσιες που πρεπει να αφαιρεθουν απο τον οργανισμο.

    Τεχνητο νεφρο. Χρησιμοποιειται σε πιο βαριας μορφης νεφρικη ανεπαρκεια και θεωρειται η πιο κλασικη μεθοδος, κραταει γυρω στις δυο ωρες και απαιτειται να εχει ο ασθενης φιστουλα, ωστε να μπορεσει να γινει η διυληση του αιματος, το οποιο περναει απο ειδικες μεμβρανες, οπου κατακρατει τις αχρηστες ουσιες.

    Υπαρχει και μια τριτη μεθοδος, η οποια δεν ειναι και πολυ ευχρηστη και γινεται με την τοποθετηση εσωτερικων φιλτρων στα αγγεια.

    Για το συνεδριο ερχεται ο Γιακουμπ

    ΛΙΓΟ πριν απο τις 10.00 χθες το πρωι εφτασε στο "Ωνασειο" ο αναισθησιολογος Γκαβιν Ραιτ για να μετασχει στο απαραιτητο ιατρικο συμβουλιο. Ο κ. Ραιτ, που εφτασε στο "Ωνασειο" με ταξι, ηταν φειδωλος στα λογια. "Η κατασταση του Πρωθυπουργου ειναι σταθερη και παρουσιαζει βελτιωση", δηλωσε στους δημοσιογραφους, παραπεμποντας στο καθιερωμενο μεσημεριανο ιατρικο ανακοινωθεν που θα ακολουθουσε. Οσο για το γνωστο καρδιολογο Μαγκντι Γιακουμπ, ο συνεργατης του κ. Ραιτ ανεφερε οτι θα ερθει στην Ελλαδα στα μεσα της εβδομαδας για το ηδη προγραμματισμενο ιατρικο συνεδριο.

    Εν τω μεταξυ, χθες, ογδοη ημερα της παραμονης του πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου στο "Ωνασειο", η αισιοδοξια περισσευε, οχι ομως και οι επισκεψεις των υπουργων, των βουλευτων και των στελεχων του ΠΑΣΟΚ. Ειχαν αλλωστε και τη μεσημβρινη συνεδριαση της Εκτελεστικης Επιτροπης και το ενδιαφερον πολλων ηταν στραμμενο εκει.

    Μια ωρα πριν αρχισει το ιατρικο συμβουλιο εξηλθε απο το ΩΚΚ ο υπουργος Υγειας Δημητρης Κρεμαστινος με κατευθυνση το Καστρι προκειμενου να κηρυξει την εναρξη του προγραμματος συνεχους μετεκπαιδευσης των γιατρων και των υγειονομικων του ΕΣΥ. "Η νυχτα που περασε ηταν πολυ καλη", ηταν η δηλωση του στους δημοσιογραφους. Ακολουθησε η επισκεψη του προεδρου της Βουλης, Αποστολου Κακλαμανη. "Υπαρχει ενα ενωτικο κλιμα στο ΠΑΣΟΚ", ειπε απαντωντας σε σχετικη ερωτηση για τα σεναρια διαδοχολογιας. "Ολοι μας τα καταδικαζουμε", συνεχισε ο κ. Κακλαμανης και επισημανε: "Και βεβαια συζητειμε μεταξυ μας, αλλα για το κυβερνητικο εργο, εμεις στη Βουλη για το νομοθετικο μας εργο"...

    Δευτερος "επισκεπτης" της ημερας, ο Γιωργος Λιανης. "Ο Πρωθυπουργος δινει μια μαχη μερα με την ημερα και φαινεται πως την κερδιζει", ειπε χαρακτηριστικα ο κ. Λιανης. "Σηκωθηκε το πρωι για μιαμιση ωρα, περπατησε, μιλησε με τη συζυγο του, και τωρα παλι αναπαυεται. Ολα πανε καλα". Μια πρωτη "εικονα" της ομαλης εξελιξης της υγειας του Πρωθυπουργου που επιβεβαιωθηκε και απο το μεσημβρινο ιατρικο ανακοινωθεν. Αλλα το βραδυ ηρθαν τα δυσαρεστα.

    Φ.Μπ.

    Δυσλειτουργει ο πνευμονας Της Μ. ΠΙΝΗ

    ΗΗΤΗΣΑΜΕ χθες απο τον καθηγητη Γρηγορη Σκαλκεα να μας δωσει τα μεγεθη των ηλεκτρολυτων (ιοντων καλιου, νατριου, χλωριου, μαγνησιου και λοιπων ιοντων) του κ. Πρωθυπουργου, που συνθετουν το ισοζυγιο του υδατος. Ακομη τον ρωτησαμε αν λογω της δυσλειτουργιας του πνευμονα, ο Πρωθυπουργος παρουσιασε υπερκαπνια.

    Ως προς το ενα σκελος της ερωτησης, ο κ. Σκαλκεας μιλησε κατα τη διαρκεια της ενημερωσης. Ειπε οτι οι ηλεκτρολυτες του ειναι φυσιολογικοι. Ενω μετα το τελος της ενημερωσης εξω απο την αιθουσα "Τυπου", ο κ. καθηγητης παραδεχθηκε οτι λογω της δυσλειτουργιας του πνευμονα και της μη δυνατοτητας εκπνοης του διοξειδιου του αζωτου παρουσιασε και υπερκαπνια.

    Επισης δεν απεκλεισε οτι ο κινδυνος της νοσοκομειακης λοιμωξης εγκυμονει παντα, και ειναι μεγαλυτερος στην εντατικη. Επισημανε επισης οτι δεν επιτρεπονται οι επισκεψεις, ουτε ακομη στους γιατρους, παρα μονο στους αναγκαιους, και τονισε οτι οι συγγενεις επιβαλλεται να δειξουν κατανοηση και να τον επισκεπτονται πολυ λιγοτερο ωστε να μη συμβαλλουν στη δημιουργια μιας επιπροσθετης λοιμωξης.

    Σχετικα με το θεμα της ελευσης ξενων γιατρων απο το εξωτερικο, ο κ. Σκαλκεας διευκρινισε ακομη για μια φορα, με αρκετη ευγενεια, οτι οι Ελληνες θεραποντες γιατροι δεν τους προσκαλεσαν ουτε τους χρειαζονται. Οι ξενοι γιατροι ηρθαν υστερα απο προσκληση της οικογενειας και ειχαν την ευγενη καλοσυνη να παραδεχθουν οσα οι Ελληνες γιατροι ειχαν διαγνωσει.

    Ακομη ο κ. Σκαλκεας εκανε την πολιτικη προβλεψη οτι ο Πρωθυπουργος θα μπορεσει να επανελθει στην προτεραια κατασταση.

    Ελαχιστες ηταν χθες οι επισκεψεις μελων του ΠΑΣΟΚ. Το μεγαλο ερωτημα της χθεσινης μερας για τους δημοσιογραφους ηταν πως θα τελειωσει η μερα.

    Η πορεια της υγειας μεσα απο τα ανακοινωθεντα

    Η ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗ των προσεκτικων ανακοινωσεων απο την πρωτη ως την ογδοη μερα

    Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

    ...Και την ογδοη ημερα, μας μιλησαν παλι για "αλλα δυο κρισιμα εικοσιτετραωρα"! Ετσι πηγαιναμε, απο κρισιμο διημερο σε αλλο κρισιμο διημερο, χωρις τα ιατρικα ανακοινωθεντα να περιεχουν τον ασταθμητο παραγοντα.

    Δεν υπηρχε "απαισιοδοξο" ιατρικο ανακοινωθεν - αν τα διαβαζε ολα καποιος - απο το πρωτο ισαμε το χθεσινο του μεσημεριου. Θα εβλεπε, ομως, οτι καθε φορα "εβγαινε"... αναδρομικως, κατι ενδιαφερον. Χθες το μεσημερι, ο καθηγητης Γρηγορης Σκαλκεας μιλησε, πρωτη φορα, για "καλη πνευματικη κατασταση" και οι δημοσιογραφοι, που ειναι οντως "ψειρες" στη δουλεια τους, αρχισαν... να ξυνονται!

    Ηταν η πρωτη φορα που αναφερθηκε αυτο σε ιατρικο ανακοινωθεν. Το, περιφημο πια, "ο Πρωθυπουργος τα 'χει τετρακοσια", το ειχε πει τις πρωτες μερες ο κ. Σκαλκεας απαντωντας σε ερωτηση δημοσιογραφου.

    Ο αντιπροεδρος του Δ.Σ. του "Ωνασειου", ο οποιος εχει κανει τοση αισθηση ως "σποουκσμαν", ειναι αυτην τη στιγμη, μαθαινουμε, το "υπ' αριθμον ενα προσωπο που... κυνηγανε ολα τα τηλεοπτικα καναλια. Σε διαφορες συζητησεις του, συνεχως επαναλαμβανει οτι καθε του λεξη, καθε του απαντηση, εχουν σημασια. Φερεται, μαλιστα, να εχει πει προσφατα οτι απο τα επισημα ιατρικα ανακοινωθεντα που εκδιδονται, και απο τις απαντησεις που διδονται μετα στις ερωτησεις των δημοσιογραφων, "οποιοσδηποτε καλος γιατρος μπορει να καταλαβει οτι η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου εξακολουθει να ειναι κρισιμη".

    Η... ιστορια των ανακοινωθεντων

    Η αληθεια ειναι οτι τα ιατρικα ανακοινωθεντα εχουν μια δικη τους ιατρικη "φιλοσοφια" και δεν εκδιδονται τυχαιως. Προτου στηθει μπροστα στα μικροφωνα ο κ. Σκαλκεας, καθεται σε ενα δωματιο μαζι με 13 αλλους γιατρους (περισσοτεροι, οταν προστιθενται και οι ξενοι), βαζουν κατω τα τελευταια δεδομενα σχετικα με την εξελιξη της καταστασης της υγειας του Πρωθυπουργου, και θετουν επειτα το καιριο ερωτημα: Τι θα πουμε, τωρα, στους δημοσιογραφουσ;

    Ψεμα βεβαιως δεν εχει μπει ουτε ενα στα ανακοινωθεντα ουτε εχει βγει ποτε απο το στομα του κ. Σκαλκεα. Υπηρχε ομως η αισθηση οτι σε αυτα δεν περιειχετο ολη η αληθεια.

    Ενας καθηγητης του "Ωνασειου", ο διευθυντης της Μοναδας Εντατικης Θεραπειας του Καρδιοχειρουργικου Τμηματος Στεφανος Γερουλανος, ειναι εξ εκεινων που πιστευουν (και το λεει συνεχως και "ανοικτα"), οτι επειδη ακριβως προκειται για την κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου της χωρας "οφειλουμε να γνωστοποιουμε τα παντα".

    Η "Ε" γνωριζει οτι, εξαιτιας αυτων του των αποψεων, ο κ. Γερουλανος δεν περναει και πολυ ευχαριστα τις ημερες αυτες στο "Ωνασειο". Ηταν πολυ ενοχλημενος, ξερουμε, τις πρωτες ημερες, που το παγιο, τοτε, "ολα αντιμετωπιζονται ικανοποιητικα", ναι μεν δεν ηταν ψευδες, αλλα ελαχιστα ανταποκρινοταν στη σοβαροτητα των πραγματων. Το γεγονος οτι χθες ανακοινωθηκε η κρισιμοτητα της καταστασης λογω της επιδεινωσης, "επιτρεπει", σιγα σιγα, να αρχισουν να βγαινουν στην επιφανεια και μερικα ερωτηματα που απο την πρωτη κιολας ημερα βρισκονταν στην ακρη του στοματος ολων:

    ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ: Θα τα βγαλει περα ο Ανδρεας Παπανδρεου; Θα βγει απο το "Ωνασειο";

    Ηταν θετικη, εδω, η απαντηση των γιατρων. Μερικοι μιλουσαν για "απροβλεπτη και εντυπωσιακη εξελιξη". Φοβουνταν στην αρχη. Καποιοι φοβουνταν και το χειροτερο. Τωρα, επαναλαμβανουν οτι "το σημερινο 24ωρο ειναι το τελευταιο κρισιμο").

    ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: Ποτε θα μπορεσει να παει σπιτι του;

    Δεν το συζητανε ακομη "ανοικτα" οι γιατροι. Θελουν να περασει η σημερινη ημερα, "και μετα βλεπουμε".

    ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΡΙΤΗ: Κι οταν παει στην Εκαλη, τι θα κανει;

    Απολυτως τιποτα! Θα ειναι υπο τη συνεχη παρακολουθηση των γιατρων, τις περισσοτερες ωρες θα τις περναει στο κρεβατι, θα κανει λιγες βολτιτσες μεσα στο σπιτι (ουτε συζητηση για εξω απο αυτο), και θα καθεται σε καρεκλα οσο εκεινος θα αισθανεται οτι μπορει.

    Οι επισκεψεις, οπως και εδω στο νοσοκομειο, θα ειναι εξαιρετικα περιορισμενες - μονο τα στενα συγγενικα του προσωπα και δυο-τρεις πολιτικοι του συνεργατες.

    Οι επισκεψεις

    Οσοι παρακολουθουν απο την πρωτη ημερα τα τεκταινομενα στο "Ωνασειο", δικαιολογημενα ισως θα εχουν σχηματισει την εντυπωση οτι εχουν "παρελασει" απο τη Μ.Ε.Θ. και εχουν δει τον Πρωθυπουργο τουλαχιστον 30 ατομα. Υπαρχουν, βλεπετε, καμποσοι που φροντιζουν, μεσω των δημοσιογραφων, να περασει προς τα εξω αυτη η εντυπωση.

    Χθες, ο καθηγητης κ. Σκαλκεας εβαλε στη θεση της και αυτη την... παρεξηγηση. Ο Πρωθυπουργος, ειπε, στην κατασταση που βρισκεται, δεν μπορει και δεν του επιτρεπεται να βλεπει περισσοτερα απο 2-3 ατομα. τα συγγενικα του, κυριως - τη συζυγο του Δημητρα Λιανη και τα 4 παιδια του.

    Διαφοροι ...υπερβολικα αυθορμητοι, που μπαινουν για λιγο στον προθαλαμο της μοναδος, βλεπουν εκ του μακροθεν τον Πρωθυπουργο (η δεν τον βλεπουν καθολου) και, εξερχομενοι, δηλωνουν υπερηφανως "τον ειδα τον προεδρο και ειναι μια χαρα", δεν αντιμετωπιζονται πλεον με σοβαροτητα.

    Επισης, οι δηλωσεις της μορφης "ο προεδρος θα βγει συντομα απο το νοσοκομειο και θα συνεχισει το μεγαλο του εργο", μπορει να στοχευουν σε συγκεκριμενους αποδεκτες, αλλα στερουνται και αυτες επαφης με τη νεα πραγματικοτητα.

    Στην προτεραια κατασταση

    ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ (ετεθη χθες προς τον κ. Σκαλκεα): Θα μπορεσει ο Πρωθυπουργος, οταν ξεπερασει αυτην την περιπετεια, να εξακολουθησει να ασκει τα καθηκοντα του;

    Ιδου και η απαντηση του ευφυους αντιπροεδρου του Δ.Σ. του "Ωνασειου": "Ο κυριος Πρωθυπουργος θα μπορεσει να επανελθει εις την προτεραιαν καταστασιν". (Αυτο, πριν απο το επομενο βραδινο ιατρικο ανακοινωθεν).

    "Δηλαδη", σχολιασε ευθυς ενας δημοσιογραφος, "δεν θα κυβερνα", αλλα το σχολιο του δεν ηκουσθη.

    Πολιτικοι αναλυτες εκτιμουν οτι ο κ. Σκαλκεας δεν θα μπορουσε να δωσει διαφορετικη απαντηση. Ο καθενας, λενε, μπορει να κρινει αν ο κ. Παπανδρεου ασκουσε κανονικα τα καθηκοντα του πριν εισαχθει στο "Ωνασειο" και αν θα μπορει, επομενως, οταν αναρρωσει πληρως, να συνεχισει να τα ασκει εστω και ετσι.

    Ο κ. Παπανδρεου εχει "αποδειξει" μεχρι στιγμης οτι η πολιτικη και η ιατρικη δεν ειναι απαραιτητο να συμβαδιζουν. Μεταφεραμε και χθες την αποψη ενος εκ των ξενων γιατρων που τον εξετασαν. Αν ηταν, λεει, στο χερι μου, θα του 'λεγα "ξεχνα προεδρε την πολιτικη".

    Υπαρχει, ομως, και η ...αλλη πλευρα. Εκεινη, συγκεκριμενα, που λεει οτι "τωρα που, ευτυχως, ο προεδρος φαινεται να ξεπερνα αυτην την περιπετεια, υπαρχει μια... χρονικη ανασα που θα επιτρεψει μια ψυχραιμοτερη αντιμετωπιση του θεματος της διαδοχης".

    Οσοι το λενε αυτο, θελουν στην ουσια να εκφρασουν την ελπιδα οτι "ο ιδιος ο Πρωθυπουργος θα διαπιστωσει πλεον οτι δεν μπορει και θα δρομολογησει τις απαραιτητες διαδικασιες".

    Μια φυσικη απεχθεια του υπογραφοντος προς τις λεξεις "δρομολογω" και "διαδικασια", δεν του επιτρεπουν να επεκταθει περισσοτερο επι του θεματος αυτου.

    Αλλωστε, τελειωσαν φαινεται, επι του παροντος, και τα ερωτηματα...

    [3] Επιμενει στο "οχι" για την Τσιλερ

    Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δεν δεχεται να κληθει επισημως απο τους "15" στη διασκεψη της Μαδριτης Η

    κυβερνηση επιμενει οτι η πρωθυπουργος της Τουρκιας Τανσου Τσιλερ δεν προκειται να παραστει με επισημη προσκληση στη Συνοδο Κορυφης της Μαδριτης ουτε και στη διευρυμενη συναντηση των "15" με τις χωρες της Κεντρικης και Ανατολικης Ευρωπης, (ΚΑΕ), την Κυπρο και τη Μαλτα, διοτι εχει διαφορετικο καθεστως απο τις χωρες αυτες.

    Αλλα και η ισπανικη προεδρια δεν εχει ακομα αποσαφηνισει το καθεστως με το οποιο σκοπευει να προσκαλεσει την κ. Τσιλερ στη Μαδριτη.

    Συμφωνα με το ΑΠΕ, το πλαισιο με το οποιο θα εμφανιστει η κ. Τσιλερ στη Μαδριτη, θα εξαρτηθει σε μεγαλο βαθμο απο την εκβαση της ψηφοφοριας στην Ολομελεια του Ευρωκοινοβουλιου, λιγες ημερες πριν απο την εναρξη της Συνοδου Κορυφης.

    Συμφωνα με τις ιδιες πηγες, ειτε θα υπαρξει μια "ειδικη συναντηση" του Ισπανου πρωθυπουργου με την Τουρκαλα ομολογο του ειτε θα συμμετασχει η κ. Τσιλερ ως ειδικη προσκεκλημενη στο γευμα των χωρων ΜΕΡΨΟΣUΡ (Βραζιλια, Ουρουγουαη, Παραγουαη, Αργεντινη).

    Η Ευρωβουλη

    Η ισπανικη προεδρια, παντως, εχει ηδη σπευσει να προδικασει το αποτελεσμα της ψηφοφοριας του Ευρωκοινοβουλιου. Ο εκπροσωπος του ισπανικου υπουργειου Εξωτερικων, στο περιθωριο των διαβουλευσεων των 15 υπουργων Εξωτερικων για την Ευρωμεσογειακη Διασκεψη, που αρχισε χθες, ανεφερε οτι "η υποστηριξη της Ευρωπα ικης Ενωσης ειναι συνολικη για την τελωνειακη συνδεση Τουρκιας-Ε. Ενωσης. Θα ηταν κριμα καποια ευρωπα ικη αντιπροσωπεια να εκφρασει οποιαδηποτε μορφη επιφυλαξης για το θεμα".

    Η κυβερνηση επιβεβαιωσε οτι ο προεδρευων της Ε. Ενωσης Ισπανος πρωθυπουργος Φ. Γκονζαλες δεν προκειται να επισκεφθει την Αθηνα, στο πλαισιο της καθιερωμενης περιοδειας στις ευρωπα ικες πρωτευουσες, αλλα θα συναντηθει με τον κ. Παπουλια στη Μαδριτη αυτες τις ημερες, στο περιθωριο της Ευρωμεσογειακης Διασκεψης.

    Ο Κρανιδιωτης

    Απο την πλευρα του, ο ευρωβουλευτης του ΠΑΣΟΚ Γιαννος Κρανιδιωτης υποστηριξε την αποψη οτι "στα ευρωπα ικα συμβουλια (συνοδους κορυφης) εκπροσωπουνται οι κυβερνησεις, δηλαδη η εκτελεστικη εξουσια καθε κρατους-μελους και οχι οι ανωτατοι αρχοντες η οι προεδροι της Δημοκρατιας. Και τουτο γιατι στα Ευρωπα ικα Συμβουλια γινεται διαπραγματευση και λαμβανονται αποφασεις και δεν ειναι τυπικες συναντησεις.

    Στην περιπτωση της Γαλλιας συμμετεχει ο προεδρος της Δημοκρατιας, γιατι εχει, βασει του Γαλλικου Συνταγματος, εκτελεστικες αρμοδιοτητες. Στην περιπτωση της Ελλαδας, εφοσον δεν μπορει να παραστει ο Πρωθυπουργος, θα πρεπει να οριστει αναπληρωτης του καποιο μελος του υπουργικου συμβουλιου, το οποιο θα εκπροσωπησει την κυβερνηση, μαζι με τον υπουργο Εξωτερικων".

    Η Ν.Δ.

    Η Ν.Δ. σε ανακοινωση της αναφερει οτι η κυβερνηση πηγαινει απροετοιμαστη στην Ευρωμεσογειακη Διασκεψη:

    "Οι υπουργοι ασχολουνται με οτιδηποτε αλλο, εκτος απο την προωθηση των ελληνικων θεσεων διεθνως. Αποτελεσμα, η εξωτερικη πολιτικη της χωρας να παραπαιει, κρατωντας την Ελλαδα στο περιθωριο των διεθνων εξελιξεων".

    [4] Συσκεψη για τη διακινηση των εφημεριδων

    Συσκεψη για να αντιμετωπιστει το θεμα της καθυστερησης της διακινησης των εφημεριδων στην επαρχια ειχε προγραμμιστει να γινει στις 10 το πρωι στο υπουργειο Μεταφορων. Το δηλωσε χθες ο υπουργος Τυπου Τηλ. Χυτηρης και προσθεσε οτι στη συσκεψη επροκειτο να συμμετασχει και το υπουργειο του. Ειδικοτερα χθες ο υπουργος ρωτηθηκε αν υπαρχει προβλημα στη διακινηση των εφημεριδων με την "Ολυμπιακη" η οποια διαθετει μικρα αεροσκαφη και τελικα το προβλημα αποβαινει σε βαρος των εφημεριδων ως προς την εγκαιρη αποστολη τους. Και απαντησε: "Εχετε δικιο. Η θεση του υπουργειου μας, του υπουργειου Τυπου δεν μπορει να ειναι αλλη και ειναι υπερ της ευκολοτερης διακινησης των εφημεριδων. Γιατι αυτο σημαινει καλυτερη ενημερωση του Ελληνα πολιτη, οπου και να βρισκεται μεσα στην επικρατεια. Κατι τετοιο υποστηριζουμε και θα το υποστηριξουμε και αυριο σε μια συναντηση που γινεται στις 10.00 το πρωι στο υπουργειο Μεταφορων".

    [5] Φοβουνται τεχνητη κριση Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ διαψευδει οτι οι ΗΠΑ θα επιχειρησουν με αυτο τον τροπο να φερουν στο τραπεζι ΜΚληριδη και Ντενκτας ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Του Φ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

    π ιΟ π π ι ιπροεδρος Κληριδης διεψευσε ανταποκριση του ΡΙΚ περι δηθεν δημιουργιας στην Κυπρο (απο τους Αμερικανους) "ελεγχομενης κρισης" προκειμενου να φερουν τους κ.κ. Κληριδη και Ντενκτας στο τραπεζι των διαπραγματευσεων (οπως ειχε γινει με τη Βοσνια).

    Ο κυβερνητικος εκπροσωωπος Γιαννακης Κασουλιδης δηλωσε:

    "Ο Προεδρος της Δημοωκρατιας, ενωπιον του οποιου ετεθη ειδηση η οποια μετεδοθη απο το ΡΙΚ περι δημιουργιας ""ελεγχομενης κρισης αναμεσα στις δυο κοινοτητες προκειμεωνου να φερουν τον Προεδρο Κληριδη και τον κ. Ντενκτας στο τραπεζι των διαπραγωματευσεων'', δηλωσε οτι η κυωβερνηση, η οποια παρακολουωθει με πολυ προσοχη την καταωσταση αναφορικα με το εθνικο μας προβλημα και η οποια ειωναι σε θεση να γνωριζει καλυωτερα απο το ΡΙΚ, δεν ανησυχει για μια τετοια εξελιξη. Η δηωμοσιευση πληροφοριων αυτης της μορφης οχι μονο δεν ωφεωλουν, αλλα δημιουργουν αωχρειαστη ανησυχια στο λαο και θα προκαλουσαν γενικη ζημια στην οικονομια του τοωπου εαν ελαμβανοντο σοβαρα υποψη τοσο στο εξωτερικο οσο και στο εσωτερικο". Ο Χολμπρουκ Ερωτηθεις κατα ποσο η προθεση του Αμερικανου υωφυπουργου Εξωτερικων Ριωτσαρντ Χολμπρουκ να παραιωτηθει απο τη θεση του θα επηωρεασει τις εξελιξεις του Κυωπριακου απαντησε: Εμεις ξεωρουμε την κυβερνηση των Ηωνωμενων Πολιτειων. Δεν ξεωρουμε ουτε Χολμπρουκ ουτε οποιονδηποτε αλλο.

    Κληθεις να σχολιασει πληωροφοριες περι αμερικανικης προθεσεως για λυση του Κυωπριακου με βαση το βοσνιακο προτυπο, απαντησε οτι εχουμε ηδη απαντησει και δηλωσαμε, αλλο η Κυπρος αλλο η Βοσνια.

    Σε αλλη ερωτηση ο κ. Καωσουλιδης απαντησε οτι ο προεδρος Κληριδης δεν αποωφασισε ποτε ακριβως θα συωγκαλεσει το Εθνικο Συμβουωλιο. Εν αναμονη και οι ΗΠΑ Για το θεμα, ο ανταποκριωτης μας στην Ουασιγκτον Δ.Π. ΔΗΜΑΣ μεταδιδει:

    Το "κενο εξουσιας" στην Ελλαδα, που αναμενεται να παραταθει για μηνες, η αβεωβαιοτητα των πολιτικων εξελιωξεων στην Τουρκια και τωρα η συζητουμενη αλλαγη κυριων αμερικανικων στελεχων που ασχολουνται με το Κυπριακο, διαψευδουν τις απο διμηνου προσδοκιες πως μετα τη Βοσωνια το προβλημα της Κυπρου θα παρει προτεραιοτητα στην αμερικανικη ατζεντα.

    Βεβαιως, προεχει η σοβαωροτητα της καταστασης που εωπικρατει στην Ελλαδα απο την υγεια του πρωθυπουργου Ανωδρεα Παπανδρεου στους παωραγοντες που θα επηρεασουν αρνητικα τις εξελιξεις στο Κυωπριακο, αλλα, οπως εκανε ο ιωδιος γνωστο, και η απουσια του Ριτσαρντ Χολμπρουκ, βοηθου υπουργου Εξωτεριωκων, απο το σκηνικο θα υποωβαθμισει τις προοπτικες "δυωναμικης λυσης α λα Χολωμπρουκ" στο κυπριακο προωβλημα.

    Ο κ. Χολμπρουκ ειπε προωχθες οτι προγραμματιζει να αωποχωρησει, οπως ειχε αρχικα προγραμματισει, απο το Στειτ Ντιπαρτμεντ μεσα στο "96 για προσωπικους λογους που, ωωστοσο, δεν εχει προσδιορισει, αλλα εικαζεται οτι θα αναλαωβει ανωτατη καλοπληρωμενη θεση στη Γουολ Στριτ.

    [6] Κοσμος συνερρεε εξω απο το "Ωνασειο"

    Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ

    ΚΑΛΑ καλα δεν προλαβαν να μεταδωσουν τα ραδιοτηωλεοπτικα μεσα τις δυσαρεστες εξελιξεις της υγειας του Πρωωθυπουργου και ο κοσμος - ανωθρωποι καθε κοινωνικης ταωξης - αρχισαν να μαζευονται εξω απο το "Ωνασειο", σχοωλιαζοντας, μερικοι μεγαλοφωωνα: "Μα, επιτελους, τι ακριωβως του συμβαινει;... Ειναι τοωσο ασχημα τα πραγματα αυτη τη φορα;...".

    Πληθος και οι εργαζομενοι στα ΜΜΕ, εφραζαν κυριολεωκτικα την εισοδο του νοσοκοωμειου, πολιορκωντας ασφυκτιωκα τα μελη της κυβερνησης και τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ που, ο ενας μετα τον αλλο, εωσπευσαν με ανησυχες εκφραωσεις στα προσωπα τους. Καωνεις δεν μιλουσε μπροστα στις καμερες, παραπεμποντας τους αδημονουντες μικροφωωνοφορους στα θεσφατα των γιατρων. Μονη εξαιρεση, ο προεδρος της Βουλης Αποωστολος Κακλαμανης, που καωτεβαλε απεγνωσμενες προωσπαθειες να μας ...ηρεμησει καπως ολους: "Εχει καποιο προβλημα ο προεδρος... Εσεις να ειστε αισιοδοξοι και συωγκρατημενοι...". Δεν επειθε οωμως κανεναν.

    Οι ωρες περνουσαν και η αωνησυχια και η ενταση ανεβαιωναν στο κατακορυφο. Οι πλεον ψυχραιμοι στους διαωδρομους συνιστουσαν "να περιμενουμε να τελειωσει η αιμοκαθαρση".

    Στο μεταξυ, λιγα στελεχη των τοπικων επιτροπων του ΠΑΣΟΚ, ατομα που παντα τα βλεπουμε να τρεχουν πανω- κατω σε "μαζικες συναξεις" και που τις μερες αυτες φοωρουν στο πετο καρτελες με την ενδειξη "προσωπικο", ειχαν κυριολεκτικα υποκαταστησει τους παροντες αστυνομικους στην τηρηση της ταξης εξω απο το κτιριο. Ακομα και το που θα τοποθετουνταν καμεωρες και μικροφωνα το ειχαν εωνταξει στην ατζεντα των αυτοωκλητων καθηκοντων τους.

    Ασυγκρατητοι "μαιντανοι"

    Αν καταγραφουν σ' ενα βιντεο η εστω σ' ενα φυλλο εφημεριδας οι δηλωσεις που εχουν κανει τις τελευταιες μερες εξω απο το "Ωνασειο" διαφορα στελεχη του ΠΑΣΟΚ

    "σοβαροι", σοβαροφανεις και ανοητοι σε λιγες μερες θα καταλαβαιναμε ολοι με ποιους εχουμε να κανουμε.

    Ο ενας διαβεβαιωνε οτι "ολα πανε καλα", ο αλλος οτι "δεν υπαρχει καμια ανησυχια", ο τριτος οτι "ο Ανδρεας Παπανδρεου ειναι παρων και θα καθορισει τις εξελιξεις", ο τεταρτος επεπληττε τους δημοσιογραφους οτι σεναριολογουν, ενω ειναι απο τους βασικους παρασκηνιολογους και ιντριγκαδορους, ο πεμπτος ελεγε, με δηθεν δυσφορια, "μην κανετε τετοιες ερωτησεις στο νοσοκομειο", αλλα δεν αρνιοταν ν' απαντησει και για την κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου, ο εκτος περιεγραφε πως σηκωθηκε, πως εκατσε, τι ειπε ο ασθενης κι ας μην τον ειχε δει.

    Τωρα, θα μου πειτε: Τι διαμαρτυρεσαι; Αν δεν μιλησουν, πως θα βγαλουν το μεροκαματο οι συναδελφοι σου; Σωστη η παρατηρηση, αλλα ειναι αλλης ταξεως προβλημα. Δεν θα ξεμεινουν απο ειδησεις, εικασιες, σεναρια τα μεσα ενημερωσης.

    Το ερωτημα ειναι τι κανουν ορισμενοι πολιτικοι; Και γιατι δεχονται να κανουν τους τηλεοπτικους μα ιντανους, ακομη και σε μια δυσκολη περισταση για το κομμα τουσ; Δεν πρεπει να γενικευουμε, υπαρχουν και οι εξαιρεσεις σοβαρων (χωρις εισαγωγικα) ανθρωπων, που αρνουνται να κανουν δηλωσεις για πραγματα που δεν γνωριζουν.

    Για τους αλλους, τους "μα ιντανους" και τους "ανδρε ικοτερους του Ανδρεα", απομενει η πληρης γελοιοποιηση. Καποια στιγμη ισως πρεπει να πουμε και τα ονοματα τους...

    Γ.ΚΑΡ. Η αναγκη φιλοτιμια

    Ειναι πολυ συγκινητικο, για να 'ναι αληθινο, πολυ ρομαντικο, ακομη και για να 'ναι φιναλε σε βιπερ "Αρλεκιν": Οτι η οικογενεια του Ανδρεα (παλια και "νεα") ειναι τοσο πια αγαπημενη και ενωμενη μπροστα στον κινδυνο...

    Αλλιως συνεβησαν τα πραγματα... Αφου η κ. Δημητρα Λιανη αναγκαστηκε να δεχτει και την παρουσια της οντως συντετριμμενης Σοφιας Κατσανεβα στην Εντατικη (παρ' οτι προ ημερων την ...ειχε αφησει να περιμενει στα σκαλια της Εκαλης για να τον δει!), προσπαθησε να κρατησει σε καποια αποσταση τα παιδια του Ανδρεα, τον Νικο και τον Αντρικο: "Δεν μπορειτε τωρα να τον δειτε", τους ειπε καποια στιγμη, "ο προεδρος ξεκουραζεται".

    Σε απαντηση, "τα παιδια" απλως την απωθησαν, την παραμερισαν και μπηκαν για να τον δουν...

    Διαπιστωνοντας οτι η κατασταση αλλαζει δραστικα, η κ. Λιανη εκανε στροφη 180 μοιρων και κανοντας την αναγκη φιλοτιμια, αρχισε να διαδιδει οτι ειναι "ολοι μαζι πια, αγαπημενοι σαν μια οικογενεια!". Οχι, δεν τολμησε να το πει μπροστα στα παιδια, απλως το "διερρευσε" ...βαθυτατα συγκινημενη!

    Αν εχουν καποιο νοημα πια ολα αυτα, καλο ειναι να τα ξερουμε ως εχουν...

    Θ.Α.

    [7] Διαφορα

    Τα αναμενομενα

    Αναμενομενα οσα ειπε χθες ο υπουργος Οικονομικων Αλ. Παπαδοπουλος για παραταση επ' αοριστον της "λιτοτητας" -αφου "οικονομικο Συνταγμα της χωρας" ειναι πια το "προγραμμα συγκλισης".

    Μαθημενα τα βουνα απ' τα χιονια (συμπληρωνουμε δεκαετια λιτοτητας...) και δεν ξαφνιαστηκαμε.

    Αλλα λογικα αναμενομενες ηταν και καποιες εξηγησεις, που οφειλε να δωσει ο κ. Παπαδοπουλος:

    Με παρατεινομενη τη λιτοτητα πως, διαβολε, θα επιβληθουν και νεοι φοροι και κυριως εμμεσοι, που πληττουν τα ευρυτερα λα ικα στρωματα; Τι περιθωρια υπαρχουν ακομη και για νεο "αρμεγμα" μισθωτων και συνταξιουχων; Και κυριως

    Το "προγραμμα συγκλισης" επιβαλλει και περιστολη των κρατικων δαπανων. Πως γινεται και με το νεο προ υπολογισμο, αντι της περιστολης, να εχουμε αυξηση; Η λιτοτητα δεν ισχυει για το κρατος - ως προς τις πολυτελεις και περιττες δαπανεσ;

    Τις εξηγησεις αυτες δεν τις εδωσε ο υπουργος Οικονομικων, δυστυχως. Πως μετα να πεισει για την αναγκαιοτητα της πολιτικης του;

    Γ.Β.

    ! Εχει ημερες πολλες να κανει δημοσια εμφανιση και τις συνηθεις αντιπολιτευτικες (προς κυβερνηση, αλλα και ηγεσια της Ν.Δ.) δηλωσεις του, χωρις αυτο να σημαινει οτι μας εχει λειψει. Ισως, σημερα, μετα τη συναντηση που θα εχει με τον Προεδρο της Δημοκρατιας Κ. Στεφανοπουλο, τον ακουσουμε παλι. Πως το καταλαβατε οτι μιλαμε για τον Κ. Μητσοτακη;

    Γ. ΠΑΝ.

    ! Μηπως καποιος πρεπει να πει στον Ακη οτι στην προσπαθεια του να φανει "ηγετης", οταν βγαζει λογους θυμιζει ολο και περισσοτερο τον Μιλτιαδη;

    Π.Τς.

    Εξω η ...γλωσσα μας! "Τεχνικους λογους" προβαλλουν για μια ακομη φορα οι διοικητικες υπηρεσιες της Ευρωπα ικης Ενωσης, για να αποβαλουν την ελληνικη γλωσσα. Το νεο κρουσμα σημειωθηκε στην επιδειξη του συστηματος πληροφορικης ΟΩΙΔΕ, οπου η αρμοδια διευθυνση προτεινε τα ελληνικα κειμενα να μεταδιδονται με λατινικους χαρακτηρες, επειδη οι ελληνικοι ειναι ...δυσευρετοι στην αγορα και δυσχρηστοι. Στη λογικη αυτη αντεδρασε ο ευρωβουλευτης Αλεκος Αλαβανος και με ερωτηση του στον προεδρο του Ευρωκοινοβουλιου Κλαους Χενς, μιλωντας για βαναυση κακοποιηση της ελληνικης γλωσσας, ζητησε να χρησιμοποιηθει "ενα συστημα, οπως το περιβαλλον ωινδοως, που θα επετρεπε το σεβασμο στην πιστη μεταδοση ολων των γλωσσων".

    Η αντιδραση αυτη φαινεται να επιασε τοπο, γιατι ο Κλαους Χενς εδωσε εντολη στις αρμοδιες διευθυνσεις να επιταχυνουν τη μελετη των συστηματων που κυκλοφορουν στην αγορα και εξασφαλιζουν την εκτυπωση ελληνικων χαρακτηρων.

    Αντιλαμβανομαστε οτι ορισμενοι Ευρωπαιοι θελουν να δειχνουν πιο Ευρωπαιοι απ' ολους τους αλλους, αλλα προσπαθωντας να σβησουν απο το χαρτη αλλα εθνη (εστω και γλωσσικως) δεν πετυχαινουν τιποτε αλλο απο το να φαινονται πιο Γερμανοι η πιο Γαλλοι η πιο Αγγλοι. Αντιλαμβανομαστε, νομιζω... ΓΡ.Ρ.

    Ηητειται λυση

    Τι αβροφροσυνες ειναι αυτες που εχουν καταλαβει συμπαν το πολιτικο κατεστημενο! Μη μιλησει κανεις για το κενο που δημιουργειται πλεον εκ των πραγματων με την ασθενεια του Ανδρεα Παπανδρεου. Μην αναφερει κανεις, οτι στις προηγμενες χωρες θα ηταν εκ των ων ουκ ανευ η αντικατασταση του.

    Αλλα ολα εχουν ορια. Αλλο τα ιδιωτικα και αλλο τα δημοσια. Σ' αυτο το πρωθυπουργικοκεντρικο Συνταγμα μπορει ολα να τηρουνται τυπικα. Επι της ουσιας ομως ολη η Ελλαδα, ολα τα κομματα και κυριως το ΠΑΣΟΚ συζητουν για το τι θα γινει απο εδω και περα. Κι ομως δεν τολμουν να θιξουν δημοσιως τα προβληματα που στους διαδρομους συζητουν και μαλιστα σε υψηλους τονους. Στο παρασκηνιο, ομως, λενε: "Ο Ανδρεας Παπανδρεου, ηγετης χαρισματικος, μεγαλος και πρωτος, αλλα τωρα πια πρεπει να βρουμε λυση".

    Αυτη τη λυση ποιος θα τη δωσει;

    Κ. Κ.

    Μπαμπουλες

    Τη Γεωπονικη Σχολη επισκεφθηκε χθες το απογευμα ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κ. Στεφανοπουλος - και καλως επραξε.

    Αλλα, πανικοβλητοι οι επι της υποδοχης, διδασκοντες και διοικητικοι, φυγαδευαν απο την ...πισω πορτα τους ατυχεις φοιτητες, που, απληροφορητοι για την υψηλη επισκεψη, ειχαν προσελθει για τα προγραμματισμενα εργαστηρια.

    Για ονομα του Θεου, μπαμπουλες ειναι πια οι φοιτητες μασ; Κι οταν ο πρωτος πολιτης της χωρας, (απλος, προσηνης και προσιτος, μαλιστα) επισκεπτεται μια πανεπιστημιακη σχολη, με ποιους θα συναντηθει, αν οχι με τους φοιτητες τησ;

    Γ. Β.

    Ειχε λογους

    Την ιδια ωρα που συνεδριαζε χθες το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ εδινε συνεντευξη Τυπου για το προγραμμα αναπλασης των ιστορικων κεντρων σε 229 οικισμους της χωρας.

    "Να τελειωνουμε γρηγορα", παρακαλεσε ο Κωστας Λαλιωτης τους δημοσιογραφους και με αυτο το "επιχειρημα" δεν απαντησε στα επιμονα ερωτηματα σχετικα με τις πολιτικες εξελιξεις και την υγεια του Πρωθυπουργου. "Κοβετε το ψωμι των συναδελφων σας", ειπε χαμογελωντας σε καποια στιγμη.

    Η συνεντευξη κυλησε ομαλα, αλλα οταν τελειωσε, ο κ. Λαλιωτης δεν φαινοταν διατεθειμενος να φυγει γρηγορα. Ανοιξε πηγαδακια με δημοσιογραφους, ακουσε τα τελευταια ανεκδοτα και καποια στιγμη αποφασισε να παει και στο Εκτελεστικο. Ποιος ξερει, θα ειχε τους λογους του να καθυστερει.

    Χ. ΤΗ.

    Τα ιδια

    Την εισοδηματικη πολιτικη για το νεο ετος (2,5+2,5% για τους υπαλληλους και συνταξιουχους και 3,5+3,5% για τους χαμηλοσυνταξιουχους) αναμενεται να εξαγγειλει μεθαυριο, ημερα καταθεσης του προυπολογισμου, ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου.

    Ομως η Ομοσπονδια Συνταξιουχων Ελλαδας υπενθυμιζει οτι στις 31 Μαρτιου 1995, με δελτιο Τυπου που υπογραφοταν απο τους υπουργους Εθνικης Οικονομιας και Οικονομικων και τον υφυπουργο Κοινωνικων Ασφαλισεων, αναλαμβανοταν η δεσμευση οτι "για το 1996 τα κατωτατα ορια των συνταξεων του ΙΚΑ και του ΝΑΤ θα αυξηθουν συμφωνα με τις αυξησεις των κατωτερων οριων της συλλογικης συμβασης εργασιας".

    Αλλα ειναι η μονη υπαναχωρηση του οικονομικου επιτελειου της κυβερνησησ; Μηπως δεν ειχαν υποσχεθει και στην ΑΔΕΔΥ οτι, απο το 1996, θα ισχυουν οι συλλογικες διαπραγματευσεις και στο Δημοσιο; Η παλι οτι η λιτοτητα τελειωνει φετος και μολις χθες ο υπουργος Οικονομικων Α. Παπαδοπουλος αναφερθηκε στην κρισιμοτητα του... 1997;

    "Ειναι καθαρος εμπαιγμος", σημειωνουν οι συνταξιουχοι. Αλλα και του χρονου στην ιδια θεση θα βρισκονται. ΜΓΣ

    Προβληματισμοι

    Την πεποιθηση οτι η "χωρα αλλαζει και δεν αντεχει πλεον τον πρωταθλητισμο και τον ερασιτεχνισμο εργων" διατυπωσε χθες στο Ελληνοαμερικανικο Επιμελητηριο ο Αντ. Σαμαρας.

    Με επικεντρο την Οικονομια, τις αλλαγες στο εσωτερικο και εξωτερικο, τις επιταγες της Ευρωπα ικης Ενωσης και τα αναγκαια προγραμματα συγκλισης, η ομιλια του αγγιξε και γενικοτερα ζητηματα.

    Και διατυπωσε ερωτηματα οπως:

    Ποια ειναι η αξια της μεταφορας της τεχνογνωσιας και του τροπου χειρισμου της αξιοποιησης τησ;

    Ειναι η μεταφορα πυρηνικου "Κνοω ηοω" σε μια τριτη χωρα, οπως η Τουρκια, εξασφαλισμενη οτι δεν θα χρησιμοποιηθει επικινδυνα;

    Με αυτους τους προβληματισμους ο Αντ. Σαμαρας ανεπτυξε τα δικα του "πρεπει" και τα "διοτι" της συγχρονης δυσκολης εποχης.

    Θα τα αντεξει το κομμα του; Θα αντεπεξελθει ο ιδιοσ; Κ.Κ.

    Ο κ. Ραμπο

    Ο γνωστος Ραμπο της Νεας Επιδαυρου εν στολη (Δημος η Δημιος τ' ονομα του) εσερνε πισω απο τη μοτοσικλετα του -μας καταγγελλει κατοικος της περιοχης- τρεις Αλβανους, δεμενους με σχοινι, τον εναν πισω απο τον αλλον.

    Ετρεχε η μοτοσικλετα, τρεχανε και οι Αλβανοι...

    Ο κυριος Βαλυρακης, σ' αυτη την ανατριχιαστικη επιδειξη ρατσισμου, θα επιδειξει ευαισθησια;

    ΒΑΡ

    Σε οριακο σημειο

    Τα δακρυγονα καθαρισαν πια και τα βλεμματα επαψαν να στρεφονται προς το Πολυτεχνειο. Ομως, για καποιους ηχει ακομη το συνθημα των 500 καταληψιων για "λευτερια στον Κωστα Καλαρεμα". Το νεαρο αναρχικο, που ειναι προφυλακισμενος απο τις 6 Οκτωβριου, κατηγορουμενος για συμμετοχη σε ληστεια, και διανυει ηδη την 46η ημερα απεργιας πεινας, νοσηλευομενος στην Α Παθολογικη Κλινικη του Γενικου Κρατικου Νικαιας.

    Εχοντας χασει 15-20 κιλα βαρους, βρισκεται πλεον σε οριακο σημειο. "Και τη στιγμη που μιλαμε, μπορει να παθει μη-αντιστρεπτη βλαβη", κατα δηλωση γιατρου -που κατεβαζοντας τον τονο της φωνης του κεντριζει τις συνειδησεις μας: "Κατι πρεπει να γινει εγκαιρα". Φυσικα. Το προβλημα ειναι απο ποιους και ποτε...

    Αχ.Φ.

    [8] Η λαικη βαση κρινει τη σταση των δελφινων

    Του ΒΙΚΤΩΡΑ ΝΕΤΑ

    Ειναι στα προτερηματα των ανθρωπων αυτου του τοπου, την ωρα της ανθρωπινης δοκιμασιας να παραμεριζουν εχθρες και αντιπαθειες, να καταθετουν τα οπλα, να συμπασχουν και να ευχονται ειλικρινα το καλυτερο για τον δοκιμαζομενο. Ειναι αυτο που εκφραζεται με τη λα ικη ρηση "δεν χτυπας το πληγωμενο πουλι, το παιρνεις αγκαλια". Συνεβη, λοιπον, με την ασθενεια του Ανδρεα Παπανδρεου, να γινουμε οι δημοσιογραφοι αποδεκτες της πιο θερμης συμπαραστασης απο ανθρωπους πολιτικα αντιθετους εως και ακραιους, που θεωρουν τον Πρωθυπουργο και την πολιτικη του "καταστροφη για τον τοπο". Και αυτοι ευχονται να ζησει και να αποκατασταθει πληρως η υγεια του. Τον αντιμετωπιζουν ανθρωπινα.

    Ανθρωπος του παθους και χαρισματικος, ο Ανδρεας Παπανδρεου με την εμφανιση του στην πολιτικη σκηνη της χωρας προκαλεσε πολωση αισθηματων και εκδηλωσεων. Κερδισε φανατικους φιλους και εκανε φανατικους εχθρους. Ωστοσο, κανεις δεν τον υποτιμησε ως αντιπαλο, ακομη και οταν ηταν στα "κατω του" και αντιμετωπιζε πολιτικες η προσωπικες καταιγιδες και καποιοι αφελεις προεβλεπαν πως ειχε χασει οριστικα το παιχνιδι. Οφειλουμε εμεις οι δημοσιογραφοι να αναγνωρισουμε οτι σχεδον παντοτε σταθηκαμε ανικανοι να προβλεψουμε ποια θα ηταν η κινηση που θα εκανε στις κρισιμες στιγμες η για να ξεπερασει καποιο αδιεξοδο. Εκανε παντα την πιο απροβλεπτη, αλλα και επιτυχη κινηση. Κυριολεκτικα εβγαζε "ασσο απο το μανικι".

    Οπωσδηποτε αυτην την ωρα της σκληρης δοκιμασιας, ο Ανδρεας Παπανδρεου γνωριζει οτι, ο πολιτικος δεν πρεπει να αδικησει τον ανθρωπο. Γνωριζει οτι δεν πρεπει να καταπονεθει, για να ειναι υγιης και χρησιμος στο κομμα που δημιουργησε και γενικοτερα στην προοδευτικη δημοκρατικη παραταξη. Γνωριζει οτι, πρεπει να δωσει λυσεις συνεχειας και προοπτικης, σ' ευλογο χρονο, στο προβλημα της ηγεσιας του κομματος και της κυβερνησης. Θελω να πιστευω οτι, η κινηση του - και αυτη -θα ειναι απροβλεπτη, διαφορετικη απ' οσες θελουν τα σεναρια του παρασκηνιου και των επιδοξων διαδοχων. Θα ειναι, ομως, μια λυση μεσα στα ορια της δημοκρατικης λειτουργιας, για να ειναι αδιαβλητη και να εξασφαλισει τη συνοχη της κυβερνησης και του κομματος.

    Το Συνταγμα και οι νομοι προβλεπουν αναπληρωση του Πρωθυπουργου στα καθηκοντα του απο τον πρωτο τη ταξει υπουργο - δηλαδη τον υπουργο Δημοσιας Διοικησης και Εσωτερικων. Και στην περιπτωση αποχωρησης του, την εκλογη Πρωθυπουργου απο την Κοινοβουλευτικη Ομαδα. Το καταστατικο του ΠΑΣΟΚ προβλεπει την εκλογη αρχηγου απο το Συνεδριο του κομματος. Οποια αλλη διαδικασια θα ειναι παρατυπη και θα προκαλεσει αναταραξεις. Αλλα και οποιες αλλες νομοτυπες αλλα προσωρινες λυσεις, δεν θα βοηθησουν ουτε την κυβερνηση, ουτε την παραταξη, η οποια εχει για δυο ακομη χρονια την ευθυνη διακυβερνησης της χωρας. Και δεν υπαρχει κανενας λογος να ανακοπει το εργο της κυβερνησης και να οδηγηθει η χωρα σε προωρες εκλογες, γεγονος που θα εχει πολλες αρνητικες συνεπειες. Πιστευω οτι, ο Ανδρεας Παπανδρεου οταν θα επιστρεφει στο σπιτι του για να συνεχισει τη θεραπεια, θα εχει τον χρονο να εκτιμησει τα δεδομενα και να δρομολογησει τη λυση. Αυτη ειναι η μια οψη του προβληματος.

    Η αλλη οψη ειναι οι επιδοξοι διαδοχοι. Θεμιτο ειναι να συζητουν το προβλημα και να εχουν φιλοδοξιες, αλλα και αγωνια για το κομμα και την κυβερνηση. Οφειλουν, ωστοσο, να μετρησουν τις δυναμεις τους, να δειξουν απολυτο σεβασμο στις δημοκρατικες και διαφανες διαδικασιες, να θεσουν πανω απο τις προσωπικες φιλοδοξιες και επιδιωξεις τους την αναγκη να μεινει ενωμενο το κομμα. Και αυτο μπορει να επιτευχθει με λυση της ευρυτερης δυνατης αποδοχης και στηριξης.

    Επιπλεον, ομως, ολοι πρεπει να γνωριζουν, οτι, η μετα-Παπανδρεου εποχη θα ειναι εντελως διαφορετικη απο την εποχη Παπανδρεου στο ΠΑΣΟΚ. Θα συμβει ο,τι συνεβη και στη Νεα Δημοκρατια μετα τον Κωνσταντινο Καραμανλη, οπου κανεις δεν μπορεσε να αναδειχθει στον ρολο εκεινου, στον ρολο του κυριαρχου αρχηγου στο κομμα. Να λεμε την αληθεια: Αυτη τη στιγμη δεν μπορει να βρεθει αρχηγος με τα προσοντα και το πολιτικο ταλεντο του Ανδρεα Παπανδρεου. Ο σημερινος Πρωθυπουργος ειναι ο τελευταιος της μεγαλης βενιζελικης σχολης η τουλαχιστον αυτης της οικογενειας πολιτικης και παραδοσης.

    Οι επιδοξοι διαδοχοι ανηκουν στην πολιτικη σχολη του Ανδρεα Παπανδρεου, οποια ερχεται η ωρα να δοκιμαστει. Και αλλοτε απο αυτη τη σελιδα εχει επισημανθει το προβλημα παραγωγης πολιτικων στελεχων μετα τη μεταπολιτευση. Δεν αντιμετωπιστηκε εγκαιρως ουτε απο τον Κων. Καραμανλη, ουτε απο τον Ανδρεα Παπανδρεου. Στο ΠΑΣΟΚ, ως λα ικο Κινημα, υπηρχαν περισσοτερες δυνατοτητες για την "εκπαιδευση" και την αναδειξη στελεχων. Αιμοδοτηθηκε ο δημοσιος βιος με νεα προσωπα, αλλα ηταν και ειναι ισχυρη εως εξοντωτικη η παρουσια του Ανδρεα Παπανδρεου, αλλα και η αρχηγικη-συγκεντρωτικη νοοτροπια του.

    Θα δειξει ο χρονος τι εβγαλε η σχολη Παπανδρεου τοσο στη νοοτροπια οσο και σε στελεχη ικανα να ανταποκριθουν στο παιχνιδι της ηγεσιας ενος πολιτικου χωρου με πολλες τασεις, του οποιου παντοτε ηταν δυσκολη η συσπειρωση. Αυτο ειναι το μεγα εργο του Ανδρεα Παπανδρεου. Μπορει να διαφωνει κανεις με τις μεθοδους που ακολουθησε και με τον αυταρχισμο του, αλλα δεν μπορει να μη του αναγνωρισει οτι πετυχε να ενωσει τον χωρο, να διατηρησει τη συνοχη του στην εκλογικη βαση, να κερδισει τρεις φορες στις εκλογες και να κυβερνησει με αυτοδυναμια.

    Στη μετα-Παπανδρεου εποχη, λοιπον, θα ειναι αδυνατο να εχουμε πανισχυρους αρχηγους. Θα εχουμε προεδρους οι οποιοι θα εκλεγονται με κανονικη ψηφοφορια απο το συνεδριο του κομματος, θα κρινονται απο το εκλογικο αποτελεσμα και το τιμημα της αποτυχιας θα ειναι η αντικατασταση τους. Σημασια, επομενως, θα εχει η δημοκρατικη λειτουργια και οργανωση του κομματος και οχι η εξουσια του αρχηγου, για την οποια θα υπαρχει ημερομηνια ληξεως.

    Οφειλουν, λοιπον, τα ηγετικα στελεχη, αντι να ανταγωνιζονται και να μαγειρευουν στο παρασκηνιο, εκει, στην οργανωση του κομματος, να ριξουν το βαρος τους και να συνεργαστουν. Εγγυηση της ενοτητας και της προοπτικης του ΠΑΣΟΚ δεν θα ειναι ο αρχηγος, αλλα η λα ικη του βαση, το οργανωμενο και με δημοκρατικη λειτουργια κομμα.

    Αυτες τις κρισιμες ωρες της αγωνιας για την υγεια του Ανδρεα Παπανδρεου και τις ενδεχομενες πολιτικες εξελιξεις, ο κοσμος της προοδευτικης δημοκρατικης παραταξης παρακολουθει τις κινησεις των ηγετικων στελεχων, κρινει και βαθμολογει, περα απο τις οποιες συμπαθειες και αντιπαθειες. Το εγραψα και προσφατα οτι "ιδιοκτητης" του χωρου ειναι ο κοσμος του, η εκλογικη του βαση. Οι επιδοξοι διαδοχοι οφειλουν να λογαριαζουν υπολογιζοντας τις ευαισθησιες του "ιδιοκτητη", που δεν ειναι, ουτε απαθης, ουτε αδιαφορος.

    Η ευθυνη τους ΔΥΣΤΥΧΩΣ, εκει που ολοι διαβεβαιωναν οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου παει καλα και συντομα θα βγει απο το "Ωνασειο", νεα ταραχη ξεσπασε χθες το απογευμα. Και παλι θα διατυπωσουμε την ευχη να ξεπερασει και αυτο τον κινδυνο, να αποκατασταθει η υγεια του και να μπορεσει ο ιδιος να δρομολογησει τη λυση της διαδοχης. ΕΙΝΑΙ ο Ανδρεας Παπανδρεου ο εγγυητης της ενοτητας και της συνοχης του ΠΑΣΟΚ απο την ιδρυση του Κινηματος. Και ειναι ο ηγετης που το οδηγησε τρεις φορες στην εκλογικη νικη. Γι' αυτο, και παραλληλα με την αγωνια για τον ανθρωπο Ανδρεα Παπανδρεου, υπαρχει και η πολιτικη αγωνια για το μελλον του ΠΑΣΟΚ και της κυβερνησης. ΑΥΤΗ η αγωνια και η αναζητηση λυσης πρεπει να καλυφθουν με υψηλο αισθημα ευθυνης απο τα ηγετικα στελεχη του Κινηματος, που εχουν να σηκωσουν μεγαλο βαρος και κατα τις κρισιμες αυτες ωρες και στο μελλον. ΤΟ ΘΕΜΑ ετσι κι αλλιως θα τεθει. Και ευχομαστε να τεθει απο τον ιδιο τον Ανδρεα Παπανδρεου, με γνωμονα την ομαλη πορεια της κυβερνησης και την προοπτικη του ΠΑΣΟΚ. ΕΧΕΙ το ΠΑΣΟΚ την ευθυνη να κυβερνησει τη χωρα για δυο ακομη χρονια, τα οποια θα ειναι εξ ισου κρισιμα, οπως και τα προηγουμενα. Εχει, επισης, και ευθυνες απεναντι στον κοσμο που το στηριξε και του εμπιστευτηκε τη διακυβερνηση της χωρας. ΑΥΤΟ το βαρος της ευθυνης ουδεις δικαιουται να το αποποιηθει για οποιους λογους προσωπικου ανταγωνισμου η δυσαρεσκειας. Πρεπει να το επωμισθουν ολοι, χωρις καμια εξαιρεση, δρομολογωντας με πληρη σεβασμο δημοκρατικες διαδικασιες, οπως προβλεπονται απο το Συνταγμα, τους νομους και το καταστατικο του κομματος, την ωρα που θα χρειαστει. Η ΚΥΡΙΑ ευθυνη, ωστοσο, αφορα τη σταση του καθενος για τη διατηρηση της ενοτητας της παραταξης, την ανανεωση της, τη δημοκρατικη της λειτουργια και την προετοιμασια της για την επομενη εκλογικη αναμετρηση. Σ' αυτες τις δυσκολες ωρες ολα θα κριθουν απο τη σταση τους και τις πραξεις τους.

    [9] Δαιμονισμενοι Αγγελοι

    Της ΕΛΙΗΑΜΠΕΤΤΑ ΚΑΗΑΛΟΤΤΙ

    Το νεο προσωπο του φασισμου ανεδειξαν οι σκηνες τρομου που, τις τελευταιες ημερες, εκτυλιχτηκαν μπροστα στα ματια μας σε απευθειας μεταδοση. Αντικρισαμε, παρακολουθωντας τα γεγονοτα στις φυλακες και στο Πολυτεχνειο, ενα νεο πανισχυρο δικτατορα. Διαβασαμε στα προσωπα ολων, οσων πρωταγωνιστησαν στα λυπηρα αυτα γεγονοτα, το ιδιο αδιεξοδο, την ιδια απογνωση, την ιδια αδυναμια να αντιμετωπισουν το μεγαλο εχθρο: την αδιαφορια. Προκειται για μια νεα μορφη ολοκληρωτισμου, και ειναι η κυριως υπευθυνη οσων εγιναν προσφατα σε χωρους - συμβολα.

    Αποδειχτηκε ετσι πως η κοινωνια της αρπαχτης, του βολεματος, των μικροσυμφεροντων που, με ελαχιστες εξαιρεσεις, αδιαφορει για οσους δεν αξιολογει ως "υλικο προς καταναλωση", συντηρει και συχνα εκμεταλλευεται το περιθωριο. Οι πρωτοστατεσ; Εκεινοι οι οποιοι, με αλλοθι τον καθωσπρεπισμο, αγωνιζονται για να μεινουν τα πραγματα οπως εχουν, ωστε να μη διαταραχθουν βολικες ισορροπιες. Αναφερομαστε συγκεκριμενα στις δηθεν συγκαταβατικες "αρχες", στους "αιμοβορους" ρεπορτερς, στους αξιοπρεπεις παρουσιαστες δελτιων ειδησεων, σε οσους, δηλαδη, δεν δισταζουν να επωφεληθουν απο την απογνωση αλλων και συνηθιζουν να κατασκευαζουν θυματα και ηρωες για να τους πουλησουν λιγες ωρες αργοτερα.

    Τις ημερες αυτες δυσκολευτηκαμε να διαχωρισουμε το καλο απο το κακο, βρεθηκαμε αντιμετωποι με μια στρατια δαιμονισμενων αγγελων. Εκεινοι οι οποιοι φιλοδοξουσαν να κοινοποιησουν τη δυσφορια τους υψωσαν, ετσι, τη φωνη τους με οπλο τη βια και τη καταστροφη. Ματαια, τωρα, αναζητουμε τις ευθυνες αναμεσα στους πρωταγωνιστες των επεισοδιων. Διοτι καποια προβληματα ειναι εδω και χρονια γνωστα, απλως ορισμενοι προτιμουσαν να τα αγνοησουν.

    Ας παρουμε το παραδειγμα του Κορυδαλλου. Ολοι γνωριζουμε, εδω και καιρο, οτι προκειται για μια κοινωνια η οποια κυβερναται απο τους νονους της πρεζασ; ενα εκρηκτικο μιγμα εξαρτημενων απο ναρκωτικες ουσιες και αλλοδαπων.

    Πριν απο περιπου εικοσι χρονια ο Ιταλος, παγκοσμιου φημης επιστημονας, θιγι Ψανψρινι, παρατηρουσε: "Δεν υπαρχει εξαρτημενος τον οποιο μπορουμε να εκφοβισουμε με την απειλη μιας ποινης, εστω και αυστηρης. Συχνα, μαλιστα, η ψυχολογια οσων κανουν τακτικη χρηση ναρκωτικων ουσιων τους οδηγει να αναζητουν την τιμωρια και την εξαθλιωση για να τις χρησιμοποιησουν ως αλλοθι που τους επιτρεπει να διατηρησουν τη συνηθεια τους. Ετσι, δεν υπαρχει καλυτερος τροπος δημιουργιας νεων τοξικομανων και συντηρηση των παλαιων απο το να φυλακιζονται φαρμακοεξαρτημενοι, χρηστες ναρκωτικων ουσιων και μικροδιακινητες". Καποιοι πρωτοκλασατοι πολιτες, υπερανω πασης υποψιας, δημιουργησαν και συντηρουν, δηλαδη, τηχαπακωμενη πολιτεια που ειδε αυτες τις μερες το φως της δημοσιοτητας.

    Κι ομως προτασεις υπηρχαν και σε ανυποπτο χρονο. Ηδη απο το 1988 το υπουργειο Δικαιοσυνης ειχε αναθεσει σε επιτροπη τη μελετη των μεθοδων αντιμετωπισης των φυλακισμενων χρηστων. Στην επιτροπη συμμετειχαν ο ιατροδικαστης Δ. Μπουκης (ο ιδιος ο οποιος διαπιστωσε τα αιτια θανατου του κρατουμενου που δολοφονηθηκε κατα τη διαρκεια των εξεγερσεων) και η Βινα Τσιλιμιγκακη, η τοτε κοινωνικη λειτουργος του ψυχιατρειου Κορυδαλλου, ανθρωποι δηλαδη που σιγουρα γνωριζαν τις συνθηκες διαβιωσης των κρατουμενων. Η προταση της επιτροπης κατατεθηκε τον ιδιο χρονο και εισηγειτο τη μεταφορα των κρατουμενων χρηστων σε καταλληλοτερο χωρο (θεραπευτικα καταστηματα σωφρονιστικου χαρακτηρα) οπως και τη συμμετοχη του σε προγραμματα απεξαρτησης και κοινωνικης επανενταξης. Προβλεποταν επισης στο πλαισιο των ειδικων αυτων προγραμματων η χρηση υποκαταστατων (μεθαδονη). Οσο και συντηρητικη να μας φαινεται σημερα η προταση του 1988 συγκριτικα με τα μετρα που εφαρμοζονται σε αλλες ευρωπα ικες χωρες (πληρης απο!

    ποινικοποιηση ολων των ναρκωτικων ουσιων, προγραμματα διαθεσης υποκαταστατων και ανταλλαγης συριγγων στις φυλακες) ομως προεβλεπε λυσεις σιγουρα πιο προωθημενες απ' οσες εχουν υιοθετηθει μεχρι τωρα στη χωρα μας και που μας εχουν οδηγησει στο σημερινο αδιεξοδο.

    Η προταση στην οποια αναφερθηκαμε, ωστοσο οπως και εκεινες που διατυπωθηκαν στη συνεχεια, αντιμετωπιστηκαν απο την πολιτεια με τη συνηθισμενη "ολοκληρωτικη" αδιαφορια. Το αποτελεσμα; Το προβλημα των φυλακων να παραμενει επι χρονια "γνωστο- αγνωστο" και να προτιμουν ορισμενοι να κοιμουνται τον υπνο των "δικαιων" παραδιδοντας τις φυλακες στα χερια των Αραβαντινων, με τα γνωστα αποτελεσματα.

    [10] Τα προβληματα ειναι εδω και χρονια γνωστα. Απλως ορισμενοι προτιμουν να τα αγνοουν

    ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ Αυτο που γραφαμε χθες, ηρθε να το επιβεβαιωσει με τον πιο κατηγορηματικο τροπο ο ιδιος ο γιος του κ. Παπανδρεου. Ηωη και πολιτικη για τον πατερα μου ειναι το ιδιο πραγμα, ειπε ο Νικος Παπανδρεου... Κατι που οι περισσοτεροι γνωριζουν η αντιλαμβανονται, αλλα εχει τη σημασια του οταν το ακους απο ενα προσωπο στενοτατα συνδεδεμενο μαζι του. Οσοι, μαλιστα, διαβασουν το βιβλιο του γιου του Πρωθυπουργου, θα βρουν πολλα παραδειγματα, μεσα απο την κοινη πορεια ζωης πατερα και γιου, που επιβεβαιωνουν αυτο το αξιωμα...

    Ο κ. Παπανδρεου σε ολες τις φασεις της ζωης του, απο τοτε τουλαχιστον που ασχοληθηκε ενεργα με την πολιτικη, τα 'δωσε ολα η σχεδον ολα γι' αυτην... Οικογενεια, προσωπικες σχεσεις, ακομα και τα παιδια του περασαν σε δευτερη μοιρα, οπως ευγλωττα καταγραφεται στο βιβλιο του γιου του. Ηταν λιγες οι περιπτωσεις που τα παιδια του ενιωσαν τη στοργη του πατερα και ακομα λιγοτερες που βρεθηκε διπλα τους, για να ζησει τις καθημερινες μικροχαρες η και τα μικρα η μεγαλα προβληματα που αντιμετωπισαν...

    Ειναι λοιπον μαλλον παραδοξο να περιμενουμε, να περιμενουν για την ακριβεια, τα στελεχη του κομματος του αλλα και του υπολοιπου πολιτικου φασματος οτι τωρα, στην περιπετεια που περνα, θα σκεφτει αυτους η το μελλον τους ...Φοβομαστε οτι ειναι αργα να περιμενουν οτι μπορει, εστω και τωρα, ν' αλλαξει σταση ζωης... Φοβομαστε οτι η σχεση του με την πολιτικη, οπως βεβαια και η σχεση του με τη Δημητρα, ειναι περα και πανω απ' ολα... Κι οσο κι αν νιωθει την αδυναμια να τον εξουθενωνει, πολυ δυσκολα θα το παραδεχτει και θα το ομολογησει με τις αντιστοιχες αποφασεις... ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [11] Στην Αμερικη λιγο πριν και λιγο μετα

    39ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΟΝΔΙΝΟΥ Του απεσταλμενου μας ΝΙΝΟΥ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗ

    Αναμεσα σε μιαν Αμερικη του μελλοντος, με την ταινια εναρξης "Παραξενες μερες" της Καθριν Μπιγκελοου, και μιαν Αμερικη του προσφατος παρελθοντος, με την ταινια ληξης "Καζινο" του Μαρτιν Σκορσεζε, κινηθηκε το φετινο 39ο Φεστιβαλ Κινηματογραφου του Λονδινου, που στις 18 μερες της διαρκειας του παρουσιασε συνολικα 193 ταινιες μεγαλου μηκους, στις 7 αιθουσες προβολης του (αναμεσα τους και τις τρεις της Βρετανικης Ταινιοθηκης), προσελκυοντας ενα κοινο περιπου 100.000 θεατων.

    Περισσοτεροι απο 200 κινηματογραφιστες απ' ολο τον κοσμο παρακολουθησαν τις εκδηλωσεις, αναμεσα τους και ο Μικελαντζελο Αντονιονι, ο Μαρτιν Σκορσεζε, ο Πεδρο Αλμοδοβαρ, η Μπαρμπαρα Χερσε ι, ο Σπαικ Λι, ο Τζον Μιλς, η Χελενα Μποναμ Καρτερ, η Καθριν Μπιγκελοου και αλλοι, ενω απο ελληνικης πλευρας τοσο ο Θοδωρος Αγγελοπουλος οσο και ο Αντωνης Κοκκινος ταξιδεψαν στο Λονδινο για να παρουσιασουν στο βρετανικο κοινο τις ταινιες τους "Το βλεμμα του Οδυσσεα" και "Τελος εποχης".

    Στο "Καζινο" του, ταινια σε παγκοσμια πρεμιερα, που ολοι περιμεναμε με ανυπομονησια και που πρεπει να πουμε ξεπερασε τις προσδοκιες μας, ο Σκορσεζε καταπιανεται με τον κοσμο του Λας Βεγκας, σε μια κρισιμη περιοδο, ξεκινωντας απο τα μεσα της δεκαετιας του '70 και φτανοντας ως τα μεσα της δεκαετιας του '80. Η ιστορια, βασισμενη σε αληθινα προσωπα και γεγονοτα, παρουσιαζει την καριερα δυο μαφιοζων, του Ε ις και του Νικι (που τους ερμηνευουν ο Ρομπερτ Ντε Νιρο και ο Τζο Πεσι), που η φιλια τους κινδυνευει να καταστραφει εξαιτιας της θυελλωδους σχεσης του Ε ις με μια πρωην τραγουδιστρια (αποκαλυπτικη σ' ενα αρκετα δυσκολο ρολο η Σαρον Στοουν).

    Ο Σκορσεζε ξεσκεπαζει τα παρασκηνια πισω απο τα τυχερα παιχνιδια του Λας Βεγκας, σε μια περιοδο που το Βεγκας ηταν, οπως ο ιδιος μας ανεφερε σε συνεντευξη του, "ενα αληθινα επικινδυνο μερος για τον επισκεπτη, που ομως ηξερε τι ηθελε, σ' αντιθεση με το σημερινο Λας Βεγκας που εχει μετατραπει σ' ενα ειδος Ντισνε ιλαντ". Με μια ολο νευρο γραφη, απο την οποια δεν λειπει μια ορισμενες φορες ανυποφορη αλλα αναγκαια ωμοτητα, ο σκηνοθετης φτιαχνει ενα πικρο σχολιο πανω στο αμερικανικο ονειρο της υλικης ευημεριας. Μια δυνατη ταινια βουτηγμενη σε μια ατμοσφαιρα πολυ πιο ζοφερη απο εκεινη που ειχαμε συναντησει στα "Καλα παιδια", με την οποια το "Καζινο" εχει σιγουρα συγγενειες. Ταινια για την οποια θα ξαναμιλησουμε πολυ συντομα.

    Η ωμοτητα που κυριαρχει στην αμερικανικη κοινωνια ειναι ενα απο τα βασικα θεματα και του φουτουριστικου θριλερ της Καθριν Μπιγκελοου, μιας απο τις πολλες γυναικες σκηνοθετες που αντιπροσωπευτηκαν με ταινιες τους στο φετινο φεστιβαλ. Στην ταινια της, "Παραξενες μερες", βρισκομαστε στο Λος Αντζελες στις παραμονες της νεας χιλιετιας, οπου οι ανθρωποι τη "βρισκουν" με ειδικους δισκους "εικονικης πραγματικοτητας", που ο ηρωας της ταινιας, ενας πρωην αστυνομικος, πουλαει στη μαυρη αγορα. Ωσπου το κοριτσι του δολοφονειται και ο πρωταγωνιστης αναλαμβανει να ανακαλυψει ποιοι κρυβονται πισω απ' αυτην. Εκεινο που ενδιαφερει την Μπιγκελοου ειναι να παρουσιασει τη φρικη μιας κοινωνιας που καταρρεει, αλλα και να βαλει μερικα αμεσα και καυτα ερωτηματα μεσα απο μια μαυρη τελικα ταινια, σκηνοθετημενη μ' ενα στιλ εντονα επηρεασμενο απο το βιντεοκλιπ. Ταινια σιγουρα επιμαχη, που μας αποκαλυπτει μιαν αλλη, προκλητικη Μπιγκελοου.

    Περα απο τις γνωστες διεθνεις επιτυχιες απο αλλα, μεγαλα φεστιβαλ ("Αντεργκραουντ" του Κουστουριτσα, "Περα απο τα συννεφα" του Μικελαντζελο Αντονιονι, "Αχτυπητη Αφροδιτη" του Γουντι Αλεν, "Το μυστικο μου λουλουδι" του Αλμοδοβαρ, "Το βλεμμα του Οδυσσεα" του Αγγελοπουλου, "Τα βαπορακια" του Σπαικ Λι, "Ο ελεγκτης" του Στεφανο Ιντσερτι, "Το λευκο μπαλονι" του Τζαφαρ Παναχι, "Παζολινι, ενα ιταλικο εγκλημα" του Μαρκο Τουλιο Τζορντανα, και αλλες), που ορισμενες εχουν ηδη κυκλοφορησει στην Ελλαδα, το φεστιβαλ παρουσιασε κι ενα σημαντικο αριθμο απαικτων ταινιων, αναμεσα τους και αρκετες αγγλικες.

    Απο τις αγγλικες ταινιες αναφερουμε ιδιαιτερα την πρωτη μεγαλου μηκους ταινια "Ινστιτουτο Μπεντζεμεντα" των αδελφων Κουει, γνωστων μεχρι σημερα για ενα αριθμο πρωτοτυπων, εξαιρετικων, τοποθετημενων σε μια εφιαλτικη ατμοσφαιρα ταινιων κινουμενων σχεδιων. Με βαση μια νουβελα του Ελβετου συγγραφεα Ρομπερτ Βαλσερ, οι αδελφοι Κουει φτιαχνουν μια ονειρικη ταινια, τη φορα αυτη με ζωντανους ανθρωπους, ειδος παραμυθιου για μεγαλους, γυρισμενη σε μαυροασπρο φιλμ απο τον εξαιρετο καμεραμαν Νικ Νοουλαντ. Απο τις υπολοιπες ενδιαφερουσες αγγλικες ταινιες αναφερουμε την κωμωδια "Χακερς" του Ιεν Σοφτλι, γυρω απο μια ομαδα κολεγιοπαιδων που διεισδυουν στα κομπιουτερ, τη δραματικη "Στοουνγολ" του Ναιτζελ Φιντς (ταινια που κερδισε και το βραβειο του κοινου) γυρω απο τη συγκρουση ομοφυλοφιλων και αστυνομιας στο περιβοητο μπαρ "Στοουνγολ" της Νεας Υορκης το 1969, την κοινωνικη "Ηωη του δρομου" του Καρλ Φρανσις, ταινια εντονα ρεαλιστικη που φερνει στο νου τα κοινωνικα δραματα του Κεν Λοουτς, γυρ!

    ω απο το δραμα μιας μοναχικης γυνα ικας που οι περιστασεις την αναγκαζουν να σκοτωσει το νεογεννητο παιδι της.

    [12] Εικονες και πινακες Ελληνων στο σφυρι

    Στην Αθηνα και το Λονδινο, απο τους Κριστις

    Ν. Χατζηκυριακου-Γκικα: "Στην πισινα". Ενα απο τα εργα που θα δημοπρατηθουν στην Αθηνα Η "Γεννηση του Χριστου", πινακας των αρχων του 14ου αι., που θα δημοπρατηθει στο Λονδινο

    Μουσειακα κομματια του βυζαντινου και μεταβυζαντινου πολιτισμου βγαινουν στο σφυρι στις 13 Δεκεμβριου στο Λονδινο. Αυτη τη φορα ο Οικος Κριστις καλει οσους ενδιαφερονται για την ελληνικη τεχνη, συλλεκτες και διευθυντες μουσειων, οχι σε μια αλλα σε δυο δημοπρασιες που θα γινουν με διαφορα εντεκα ημερων στην Αθηνα και στο Λονδινο. Στην Αθηνα θα δημοπρατηθουν 150 εργα Ελληνων ζωγραφων του 19ου και 20ου αι. (4 Δεκεμβριου) και στο Λονδινο μια ιδιωτικη συλλογη με 42 βυζαντινες και ρωσικες εικονες μεγαλης αξιας (13 Δεκεμβριου).

    Και θα πειτε γιατι η δημοπρασια των εικονων δεν γινεται στην Αθηνα. Μια εξηγηση εδωσε χθες η αντιπροσωπος των Κριστις στην Αθηνα, Ελισαβετ Λυρα: Λογω της απιστευτης γραφειοκρατιας που απαιτειται απο τις ελληνικες αρχες. Ο δευτερος λογος ειναι γιατι δυστυχως δεν ειναι Ελληνες εκεινοι που δειχνουν τελευταια ενδιαφερον για την αποκτηση εργων του βυζαντινου πολιτισμου. Τις καλυτερες ελληνικες εικονες φαινεται πως "σηκωνει" τα τελευταια χρονια ενας Λιβανεζος και ενας Ρωσος.

    Παντως η δημοπρασια του Λονδινου φαινεται πως περιλαμβανει πολυ σημαντικες εικονες, αφου ηδη δυο ελληνικα μουσεια ενδιαφερονται να εξασφαλισουν δυο εικονες. Ειναι η "Γεννηση" (14ου αι.) την οποια θα ηθελε να αποκτησει το Βυζαντινο Μουσειο της Αθηνας και ηδη ο διευθυντης των Βυζαντινων Αρχαιοτητων Νικολαος Ηιας εχει παρει την εγκριση του υπουργου Θανου Μικρουτσικου για τις διαπραγματευσεις και οι "Αγιοι Θεοδωροι" (13ος αι.) (τιμη εκκινησης 50-60.000 λιρες) την οποια επιθυμει να αποκτησει το Μουσειο Μπενακη. Ωστοσο υπαρχουν κι αλλες πολυ ενδιαφερουσες εικονες, οπως ειναι αυτη της "Παναγιας" της Γλυκοφιλουσας (70.-90.000 λιρες) που αποδιδεται στον Ανδρεα Ριτζο (14ου αι.) και απεικονιζει την Παρθενο Μαρια να λικνιζει το Θειο Βρεφος.

    Ο συλλεκτης εκανε 25 χρονια για να φτιαξει την περιφημη αυτη συλλογη, ειπε στη χθεσινη συνεντευξη Τυπου ο συμβουλος των Κριστις, βυζαντινολογος Μαρτιν Σοντερς και ισως χρειαστουν αλλα τοσα χρονια για να δουμε ξανα μια τετοια συλλογη.

    Ο διευθυντης του Μουσειου Μπενακη, Αγγελος Δεληβοριας, ηταν εκει καταρχην για να ευχαριστησει τους Κριστις γιατι προσφερουν για τον εμπλουτισμο του μουσειου τα εσοδα απο την προμηθεια των πωλητων των εργων τεχνης τις εισπραξεις της εν Αθηναις δημοπρασιας "Γρεεκ Σαλε ΙΙΙ" που θα γινει στις 4 Δεκεμβριου, στις 8 μ.μ. στην αιθουσα του Φιλολογικου Παρνασσου (πλ. Αγ. Γεωργιου Καρυτση 8), αλλα και για να ευχηθει επιτυχια και στις δυο δημοπρασιες ελληνικων εργων τεχνης. Μαλιστα ειπε: "Με ενδιαφερει να παει καλα η δημοπρασια των Ελληνων ζωγραφων γιατι εχει εργα εξαιρετικης αξιας απο καθε αποψη και γιατι σηματοδοτουν σημαντικες στιγμες των νεοτερων ελληνικων αναζητησεων".

    Αναμεσα σ' αυτα τα εργα ειναι η "Πορεια προς ανοιξιατικη γιορτη", εργο της οψιμης περιοδου του Νικολαου Γυζη, η "Ναυμαχια στο ακρωτηριο Ελλη" του Αιμιλιου Προσαλεντη, η "Γειτονια" ενα πρωιμο εργο του Σπυρου Βασιλειου και οι "Δυο Λοφοι" του Ν. Χατζηκυριακου- Γκικα.

    Τα εργα των Ελληνων ζωγραφων εκτιθενται ηδη απο χθες στο Πολιτιστικο Κεντρο του Πανεπιστημιου Αθηνων (Ακαδημιας 37 και Σινα, κτιριο Παλαμα).

    [13] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    "Στη ...φυλακη θα μας παει ο Παπαπετρου" ΠΥΡ ΚΑΙ ΜΑΝΙΑ ο Αρης με το διαιτητη για το 2-2 με τη ΣΚΟΔΑ

    Αναστατος ειναι ολος ο Αρης με τη διαιτησια του Αθηναιου Παπαπετρου που "τα εκανε θαλασσα" στο Χαριλαου και τον κατηγορουν οτι τους οδηγει στη... φυλακη!

    Χαρακτηριστικη ειναι η δηλωση του εφορου της ομαδας Τασου Μανωλοπουλου:

    "Αυτος ο ανθρωπος μας οδηγει στη φυλακη, αν οχι στο φρενοκομειο. Μας αναγκαζει να παμε φυλακη για τον Αρη, κι αν δεν ειχαμε εξαιρετικη ψυχραιμια στα αποδυτηρια, ισως να γινοταν το λαθος...".

    Ο κ. Μανωλοπουλος σε μια "εκρηξη" του, χθες στα αποδυτηρια του Ν. Ρυσιου, ειπε ακομη: "Καλω τα μελη της Επιτροπης Διαιτησιας και ειδικα τον κ. Βασσαρα και τον κ. Ηακεστιδη να δουν την κασετα του αγωνα Αρη- Ξανθης, κι ας αθωωσουν τον Παπαπετρου. Θα εχουμε να λεμε για την αντικειμενικοτητα τους".

    Κι ακομη: "Αυτοι οι κυριοι, μαζι με τον Παπαπετρου να ερθουν στα αποδυτηρια της ομαδας μας και να εξηγησουν στους παικτες γιατι χαθηκε η νικη και τα χρηματα τους. Εγω, δεν μπορω να το εξηγησω...".

    Ο προεδρος της ΠΑΕ Αρης Λαμπρος Γραντας επανελαβε και χθες: "Δεν εχει γιατρεια η διαιτησια και καλο θα ηταν να παρει μετρα η Επιτροπη Διαιτησιας αν θελει να βοηθησει το ποδοσφαιρο. Αν παει σπιτι του ο Παπαπετρου θα εχει γινει ενα καλο βημα, αλλα θα ειναι ελαχιστο μπροστα στα αλματα που θα πρεπει να γινουν, γιατι υπαρχουν καθε εβδομαδα παραπονα απο τους διαιτητες, οχι μονο απο τον Αρη αλλα απο πολλες ομαδες".

    Η ΠΑΕ Αρης θα κανει παρασταση στην Επιτροπη Διαιτησιας, αλλα οπως τονισε ο κ. Γραντας: "Δεν νομιζω οτι θα βρουμε το δικιο μας".

    Απο πλευρας παικτων, ο Σαββας Κωφιδης ηταν κατηγορηματικος: "Στη φαση του πεναλτι που σφυριξε ο διαιτητης, μου εγινε επιθετικο φαουλ απο τον Ιωσηφιδη, κατι που παραδεχθηκε και ο ιδιος ο ποδοσφαιριστης της Ξανθης".

    Για το παιχνιδι Κυπελλου με τα Γιαννιτσα, ο Φοιρος θα χρησιμοποιησει τη βασικη ενδεκαδα, δεδομενου οτι θεωρει σημαντικο το παιχνιδι και ισχυρο αντιπαλο την ομαδα του Ντινου Κουη.

    Ν. ΠΕΤΡ. Οι παικτες του Πανηλειακου (εδω απο το παιχνιδι με τον Αθηνα ικο) πανηγυριζουν για τις 5 συνεχομενες νικες τους στο πρωταθλημα και την ανοδο τους στην πεμπτη θεση της βαθμολογιας. Δεν ειναι λιγοι, μαλιστα, αυτοι στον Πυργο που κανουν και ευρωπα ικα ονειρα

    Ουτε κρυο, ουτε ζεστη...

    ΓΚΕΡΑΡΝΤ: Και τι εγινε; Η ισοπαλια με τον Ηρακλη, δεν μας εβγαλε απο τους στοχους μας..." - Ψυχραιμια συνιστα ο Γεωργιαδης στον Πανηλειακο ΗΡΑΚΛΕΙΟ,

    Του ΜΑΝ. ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ

    Μεσα στους στοχους του παραμενει ο ΟΦΗ, παρα την ισοπαλια με τον Ηρακλη, συμφωνα με οσα δηλωσε χθες ο προπονητης του Ευγενιος Γκεραρντ.

    "Η απωλεια των βαθμων δεν μας επηρεασε, αφου τοσο ο ΠΑΟΚ οσο κι ο Αρης, τους οποιους θεωρω ως τους αντιπαλους μας για την εξοδο στην Ευρωπη, δεν μπορεσαν να παρουν τρεις βαθμους. Σιγουρα αν ειχαμε νικησει, θα βρισκομασταν σε πλεονεκτικη θεση, αλλα τιποτε δεν αλλαξε για μας σε σχεση με αυτα που ειχαμε θεσει στην αρχη της χρονιας", δηλωσε ο Ολλανδος τεχνικος.

    Ο κ. Γκεραρντ προσθεσε οτι θα ειναι ευχαριστημενος στις εξι τελευταιες αγωνιστικες που απομενουν για την ολοκληρωση του πρωτου γυρου και στις οποιες ο ΟΦΗ εχει προγραμμα- "φωτια" (μεσα με Ιωνικο, ΠΑΟΚ, Απολλωνα και εξω με ΑΕΚ, ΠΑΟ και Ολυμπιακο), αν η ομαδα του νικησει σε ολους τους εντος εδρας αγωνες.

    Για το αυριανο παιχνιδι με τη Νικη Βολου ο Γκεραρντ δεν θα εχει στη διαθεση του, τους τιμωρημενους Πουρσανιδη, Μιτιτς κα Κωνσταντινιδη, ενω δεν θα χρησιμοποιησει -εν οψει ΑΕΚ- και τον Χανιωτακη που ταλαιπωρειται απο τραυματισμο στη μεση του. Επισης ο Κουνενακης απουσιαζει με την Εθνικη Νεων. Αντιθετως επιστρεφουν οι Σκεντζος, Κιασσος που εξετισαν τις τιμωριες τους και ο Γιαλαμας που θα καλυψει τη θεση του τερματοφυλακα.

    ΠΥΡΓΟΣ (Του Μ. ΝΟΔΑΡΟΥ): Ψυχραιμια και αυτοσυγκρατηση συνιστα σε ολους στον Πανηλειακο, ο προπονητης της ομαδας Αντωνης Γεωργιαδης.

    Αιτια, βεβαιως, η πεμπτη συνεχομενη νικη της ομαδας στο Πρωταθλημα και η ανοδος του Πανηλειακου στην 5η θεση της βαθμολογιας που εχει προκαλεσει σε ολους ευφορια και τους εχει γεμισει ελπιδες ακομη και για... ευρωπαικη εξοδο!

    Ο κ. Γεωργιαδης θεωρει οτι πρεπει να συνεχιστει η σκληρη δουλεια που γινεται και να υπαρξει και στη συνεχεια του Πρωταθληματος η σοβαροτητα και η συνεπεια που δειχνουν οι παικτες μετα τη δυσκολη αρχη.

    "Ολα δειχνουν οτι η πορεια μας φετος θα ειναι καλυτερη απο αυτην που αναμεναμε", δηλωσε απο μερους του ο προεδρος της ΠΑΕ Σακης Σταυροπουλος και προσθεσε οτι ειναι αναγκη τωρα που η ομαδα παει καλα να βοηθησει περισσοτερο και ο φιλαθλος κοσμος του Πυργου.

    ΕΔΕΣΣΑ (Του Ν. ΦΙΣΤΑ): Αγανακτηση επικρατει στις ταξεις του Εδεσσαικου για τα οσα δηλωσε ο γενικος διευθυντης του Εθνικου Νικος Μαραγκος μετα το ματς των δυο ομαδων την Κυριακη στο Καραισκακη και την αναμιξη του γ αντιπροεδρου της ΕΠΟ Ιορδανη Τσωτσου (προερχεται απο την Πελλα) σε θεματα διαιτησιας.

    Ηδη χθες η διοικηση του Εδεσσαικου εξεδωσε ανακοινωση στην οποια και καταδικαζει τις δηλωσεις Μαραγκου, ενω αφηνει ανοικτο το ενδεχομενο να κινησει τις διαδικασιες που χρειαζονται για τιμωρια του.

    Στο αγωνιστικο μερος, τωρα, ο Αγγελος Αναστασιαδης θα στερηθει την Κυριακη τις υπηρεσιες των Κολεφ και Τσολακοβιτς, ενω αμφιβολη ειναι και πιθανη συμμετοχη των Βουζα, Τσοπτση, Μπεττα και Οικονομιδη.

    ΚΑΛΑΜΑΤΑ (Του Β. ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ): Αναστατωση εχει προκαλεσει στη διοικηση και τους παικτες της ομαδας της Μεσσηνιας δημοσιευμα αθλητικης εφημεριδας για τους πρωην παικτη και προπονητη, αντιστοιχα, της Καλαματας Βλανταν Μιλογεβιτς και Ντραγκαν Κοκοτοβιτς και ειδικοτερα την προσωπικη τους ζωη και σχεση.

    Με ανακοινωση της τοσο η διοικηση της ΠΑΕ οσο και οι ποδοσφαιριστες καταδικαζουν το εν λογω δημοσιευμα, χαρακτηριζοντας το μαλιστα ως κακοηθες, και εξαιρουν την προσωπικοτητα των δυο πρωην μελων της ομαδας τους.

    Στο μεταγραφικο μετωπο, τωρα, πληροφοριες φερουν το Σερβο επιθετικο της Καλαματας Ηντενκο Μουφ να επιστρεφει στον ΠΑΣ Γιαννινα και τον 20χρονο μεσο των Ηπειρωτων Βασιλη Μπλετσα στο δρομο προς τη Μεσσηνια.

    ΛΑΡΙΣΑ (Του Λ. ΠΑΠΑΔΟΥΛΗ): Με τη Δοξα Βυρωνα για το Κυπελλο Ελλαδος αγωνιζεται σημερα η Λαρισα χωρις να εχει στις ταξεις τον Στεφαν Στοικα που συμπληρωσε με την Παναχαικη 3 κιτρινες καρτες.

    Στην ΑΕΛ αντιμετωπιζουν τη συνεχεια του Πρωταθληματος με αισιοδοξια μετα και το νεο επιτυχημενο αποτελεσμα στην Πατρα, ενω μεγαλη ειναι και η ικανοποιηση για την αγωνιστικη ανοδο του Χονι που δειχνει να προσαρμοζεται και να αποδιδει συμφωνα με τις δυνατοτητες του.

    Ο Ανδρεας Μιχαλοπουλος θεωρει μονοδρομο τη νικη στο κυριακατικο αγωνα με τον Εθνικο στο Αλκαζαρ.

    ΞΑΝΘΗ (Του Δ. ΞΑΝΘΑΚΗ): Ως την καλυτερη... ενεση, για την ανοδο της ψυχολογιας των παικτων θεωρει ο Βασιλης Δανιηλ την ισοπαλια της ΣΚΟΔΑ Ξανθης με τον Αρη, αλλα και συναμα αποδειξη οτι η ομαδα μπορει να τα καταφερει εστω και οταν εχει πολλες ελλειψεις.

    Για το αυριανο παιχνιδι με τον Αγροτικο Αστερα στο Κυπελλο ο κ. Δανιηλ δεν θα εχει στη διαθεση του, τους Αντζα, Μαχαιριδη και Σαμαρα, ενω αντιθετως θα επανελθουν οι Χοσαδας, Βιλανακης και Ηηκος που ελειψαν απο το Χαριλαου.

    ΠΑΤΡΑ (Του Χ. ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ): Τουλαχιστον δυο εβδομαδες θα μεινει μακρια απο τους αγωνιστικους χωρους ο διεθνης αμυντικος της Παναχαικης Χρηστος Μικες, ο οποιος τραυματιστηκε στο γονατο εναντιον της Λαρισας.

    Η σοβαροτητα του τραυματος του Μικε θα διαπιστωθει σημερα και συμφωνα με καποιες πληροφοριες, δεν αποκλειεται να αποδειχθει ο τραυματισμος του αρκετα πιο σοβαρος απ' ο,τι φανηκε στην αρχη.

    Αυριο εναντιον του Παναθηναικου στο Κυπελλο θα αγωνιστει για τελευταια φορα ο Γεωργατος, ενω το εο αποκτημα της ομαδας, ο Καμερουνεζος Ραιμον Καλα δεν αποκλειεται να αγωνιστει την Κυριακη εναντιον της ΣΚΟΔΑ Ξανθης εφοσον εχει φθασει η μπλε καρτα του.

    Αναβληθηκε η δικη Σαλιαρελη

    Του Θ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Η ξαφνικη αδιαθεσια του συνηγορου της πολιτικης αγωγης, σταθηκε η αφορμη για να αναβληθει η δικη του πρωην προεδρου του Ολυμπιακου Αργυρη Σαλιαρελη, που χθες καθησε στο εδωλιο του Τριμελους Εφετειου Κακουργηματων Πειραια, κατηγορουμενος για υπεξαιρεση σε βαθμο κακουργηματος.

    Η κατηγορια αφορα τη μεταγραφη, το 1990, του ποδοσφαιριστη Λαγιος Ντεταρι, απο τον ΟΣΦΠ στην ιταλικη ομαδα Μπολονια και απο την οποια, συμφωνα με το κατηγορητηριο, ο Αργυρης Σαλιαρελης "κερδισε" 2.500.000 δολαρια, ενω στην τοτε διοικηση ειχε αναφερει οτι απο την πωληση του αλλοδαπου ποδοσφαιριστη ειχε εισπραξει 50.000.000 δραχμες.

    Κρατωντας εναν κοκκινο φακελο και με συνηγορο υπερασπισης τον Γιωργο Αλφαντακη, ο Σαλιαρελης, που απο τον Ιουνιο του 1995 ηταν υποχρεωμενος μετα τη διακοπη της προσωρινης αποφυλακισης του απο τον Αρειο Παγο να βρισκεται στη φυλακη, εφτασε με κλουβα της Αστυνομιας στο δικαστικο μεγαρο του Πειραια.

    Η διαδικασια της δικης αρχισε μεσα στην αδεια αιθουσα του Κακουργιοδικειου, και με τον Αργυρη Σαλιαρελη να υποστηριζει οτι τα χρηματα που τον κατηγορουν οτι οικειοποιηθηκε τα ειχε διαθεσει για τη μεταγραφη στον Ολυμπιακο των Ρωσων ποδοσφαιριστων Προτασοφ, Λιτοφτσενκο και Σαβιτσεφ, οι ομαδες των οποιων ειχαν εισπραξει τα 2,5 εκ. δολαρια.

    Και ενω ο προεδρος του δικαστηριου αρχισε την αναγνωση των μαρτυρων, ο συνηγορος του ΟΣΦΠ κ. Παπαευθυμιου "σωριαστηκε" με εντονα αναπνευστικα προβληματα στα εδρανα των δικηγορων και στη συνεχεια μεταφερθηκε με ασθενοφορο σε νοσοκομειο.

    Υστερα απο αυτο το περιστατικο, ο κ. Αλφαντακης υπεβαλε πρωτον αιτημα αναβολης της δικης, και δευτερον να μην οδηγηθει στις φυλακες ο κ. Σαλιαρελης, τον οποιο μαλιστα χαρακτηρισε εντιμο και ειλικρινη, αφου οπως τονισε παρουσιαστηκε αυθορμητα στο Πολυδυναμο Αστυνομικο Τμημα του Μοσχατου.

    Σε ερωτηση του δικαστηριου, γιατι στις 24 Ιουνιου ο κ. Σαλιαρελης και μετα τη διακοπη της προσωρινης του αποφυλακισης δεν παρουσιαστηκε στις αστυνομικες αρχες, ο κ. Αλιφαντακης ειπε οτι δεν το εκανε γιατι εβλεπε την οικογενεια του να διαλυεται, ενω αν ηθελε να φυγει στο εξωτερικο θα το επραττε ευκολα, αφου στην Κενια διατηρει ακομα τις επιχειρησεις του.

    Επειτα απο 20λεπτη συσκεψη, το δικαστηριο εκανε δεκτο το αιτημα της αναβολης της δικης, που την προσδιορισε για τις 3 Απριλιου 1996, ενω απερριψε το δευτερο αιτημα.

    Ετσι, ο πρωην προεδρος του ΟΣΦΠ Αργυρης Σαλιαρελης μεταφερθηκε στις φυλακες της Κορινθου.

    Ο Αργυρης Σαλιαρελης χθες στο δικαστηριο

    Το μεγαλο ραντεβου

    ΓΚΡΕΜΙΟ και ΑΓΙΑΞ συγκρουονται σημερα στο Τοκιο, στον τελικο του 36ου Διηπειρωτικου Κυπελλου Η μεγαλη στιγμη για Γκρεμιο του Πορτο Αλεγκρε και Αγιαξ, εφτασε. Βραζιλιανοι και Ολλανδοι συναντιουνται σημερα (19.15 ωρα Τοκιο, 11.15 το πρωι για μας) στο μεγαλο τελικο του "36ου Διηπειρωτικου Κυπελλου" η "Τογιοτα Καπ" οπως ονομαζεται απο το 1980.

    Και οι δυο ομαδες ομως δεν εχουν πολλα να θυμουνται απο τη "Χωρα του Ανατελλοντος Ηλιου", αφου μεχρι σημερα ειχαν μονο μια συμμετοχη στη σημαντικοτερη διοργανωση σε συλλογικο επιπεδο. Οι μεν Ολλανδοι το '72 (κερδισαν την Εστουντιαντες), οι δε Βραζιλιανοι το '83 (κερδισαν το Αμβουργο).

    Αν και τα προγνωστικα συνηθως απαγορευονται πριν απο τετοια παιχνιδια, φαβορι για τη νικη νουμερο 14 υπερ της Γηραιας Ηπειρου, παραμενουν τα τρομερα παιδια του Λουις Φαν Γκαλ, ενω τα αλλα παιδια, του... αλλου Λουις (Φελιπε), δυσκολα θα καταφερουν να χαρισουν στη Νοτια Αμερικη το τροπαιο νουμερο 21 της Ιστοριας τους.

    Ελλειψει... συνθεσεων (και οι δυο προπονητες κρατησαν τα χαρτια τους κλειστα), το μοναδικο σιγουρο ονομα της σημερινης συναντησης ειναι αυτο του διαιτητη (Ντειβιντ Ελερι), ενος 41χρονου δασκαλου Δημοτικου απο το Ντοβερ...

    Το δυναμικο της Γκρεμιο:

    Τερματοφυλακες: Σιλβιο, Μουριλο, Ντανρλει.

    Αμυντικοι: Ροτζερ, Σειντ, Αντιλσον, Μαρκο Αντονιο, Λουτσανο, Αρτσε, Αντρε Βιερα, Βαγκνερ.

    Μεσοι: Ρανιελι, Βαγκνερ Μαντσινι, Τζελσον, Αριλσον, Εμερσον, Καρλος Μιγκουελ, Λουιζ Καρλος, Ντινιο.

    Επιθετικοι: Χουμπερτο, Παουλο Νουνιες, Ριβαρολα, Ηαρντελ, Νιλντο, Αλεξαντρ.

    Το δυναμικο του Αγιαξ:

    Τερματοφυλακες: Γκριμ, Βαν Ντερ Σααρ.

    Αμυντικοι: Μπλιντ, Μπογκαρντ, Φ. Ντε Μπουρ, Μαρτσιο Σαντος, Ραιζινγκερ, Σιλοι.

    Μεσοι: Νταβιντς, Ρ. Ντε Μπουρ, Φινιντι, Λιτμανεν, Μουσαμπα, Ροισερ, Σολτεν.

    Επιθετικοι: Ντεμτσενκο, Κανου, Κλαιφερτ, Οβερμαρς, Βοουτερ.

    ΜΕΡΚ.

    Μανα ειναι μονο μια...

    Ο ΟΥ ΙΛΚΙΝΣ στην Ατλαντα, διπλα στη μητερα του που δινει μαχη για τη ζωη της - Χωρις τον Αμερικανο ασο ο ΠΑΟ στη Γαλλια Του ΗΛΙΑ ΔΡΥΜΩΝΑ

    Με προορισμο τη Γαλλια πεταει αυριο το πρωι ο Παναθηνα ικος, αλλα η φανελα με το νουμερο 12 θα μεινει στην Αθηνα. Ο Ντομινικ Ουιλκινς δεν θα δωσει το παρων στη μαχη του Πο, γιατι την ιδια περιπου ωρα θα βρισκεται στην Ατλαντα, στο προσκεφαλι της 60χρονης μητερας του, που παλευει για τη ζωη της απο χθες τα ξημερωματα.

    "Επρεπε να τον βλεπατε κι εσεις, για να με καταλαβετε. Δεν μπορουσα να του φερω αντιρρηση σε ο,τι κι αν μου ελεγε εκεινη τη στιγμη", μας περιεγραψε ο Μποζινταρ Μαλκοβιτς την εικονα του Ουιλκινς στη χθεσινη πρωινη προπονηση του Παναθηνα ικου.

    Λιγες ωρες μοναχα ειχαν περασει απο τη στιγμη που του τηλεφωνησε η γυναικα του Νικολ απο τις ΗΠΑ για να τον ενημερωσει οτι η υγεια της μητερας του επιδεινωθηκε και πρεπει να οδηγηθει στο χειρουργειο δυο μερες νωριτερα απο την προγραμματισμενη. Αρον αρον, λοιπον, εκανε ο Ντομινικ ο,τι χρειαζοταν για να εξασφαλισει θεση σε σημερινη πτηση για τις ΗΠΑ. Και το πρωτο πραγμα ηταν να μιλησει στον προπονητη του.

    "Μου ζητησε αδεια να φυγει το ταχυτερο για Αμερικη, και του απαντησα: ""ΟΚ, ουτε να το συζηταμε δεν χρειαζεται''", μας ειπε ο Μαλκοβιτς, που σιγουρα χειριστηκε αυτο το λεπτο θεμα οσο καλυτερα γινοταν. Το ιδιο και ο Παυλος Γιαννακοπουλος (το μονο που ειπε στον Ντομινικ ηταν η ευχη να κερδισει η μητερα του κι αυτη τη μαχη απο την επαρατη νοσο), που θελησε απλα να βεβαιωθει οτι ο Ουιλκινς δεν θα λειψει περισσοτερες απο 5 μερες.

    Ο "Νικ" τον ενημερωσε οτι θα φυγει σημερα το μεσημερι και θα επιστρεψει στην Ελλαδα το αργοτερο μεχρι το βραδυ της Κυριακης (δεν θα παιξει ουτε εναντιον των Αμπελοκηπων), ετσι ωστε απο Δευτερα να ξεκινησει προετοιμασια για το επομενο ευρωπα ικο παιχνιδι με αντιπαλο την Μπενφικα. Αρκει φυσικα να επιτυχει η δυσκολη, απο ολες τις αποψεις, επεμβαση στη μητερα του Γκερτρουντ...

    Εξω λοιπον ο Ντομινικ σε μια εποχη που εδειχνε να βρισκει τον καλο του εαυτο, επιτυγχανοντας κατα ενα ποσοστο την προσαρμογη του στις απαιτησεις του ευρωπα ικου μπασκετ. Τη θεση του στον αγωνα εναντιον της Ορτεζ θα παρει την Πεμπτη ο Βαγγελης Βουρτζουμης, κι εκ πρωτης οψεως αυτη η αντικατασταση δειχνει σαν το χειροτερο που θα μπορουσε να συμβει στους "πρασινους".

    Εχουμε ομως ως αντιβαρο τα αισιοδοξα λογια του Μαλκοβιτς, που λιγο-πολυ υποστηριζει οτι ο Παναθηνα ικος μπορει να κερδισει τους Γαλλους, ακομη και χωρις τον Ουιλκινς: "Εχει κι αλλους ικανους παικτες η ομαδα μου για να παρει τη νικη που της χρειαζεται".

    Ουδεμια αμφιβολια περι τουτου, ωστοσο η ξαφνικη απουσια του Ουιλκινς δεν παυει να ειναι μια μεγαλη απωλεια για τον Παναθηνα ικο. Δεν ελεγε ο Κορφας τις προαλλες οτι ο Αμερικανος επηρεαζει με την αποδοση του ολοκληρο τον Παναθηνα ικο; Ποσο μαλλον η ελλειψη του...

    ΠΑΟΚ: Πηρε Κοκοτοβιτς, διωχνει τους ξενους Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ

    Κοκοτοβιτς και παλι στον ΠΑΟΚ. Οχι απο το ποστο του βοηθου προπονητη, οπως επι Πετροβιτς ειχε γινει, αλλα ως ο προπονητης, που θα αναλαβει να κανει πραξη τη νεα φιλοσοφια του ΠΑΟΚ - της αμεσης αξιοποιησης των νεων παικτων κι αυτων που προκειται ν' αποκτηθουν.

    Ο Γιουγκοσλαβος τεως προπονητης της Καλαματας ηταν προχθες στη Θεσσαλονικη και κουβεντιασε με το αφεντικο του ΠΑΟΚ Θωμα Βουλινο. Κατεληξαν γρηγορα σε συμφωνια. Δεν το εκρυβε ο Κοκοτοβιτς οτι "ερχοταν και με τα ποδια στη Θεσσαλονικη για να δουλεψει για τον ΠΑΟΚ". Και δεν εχανε ευκαιρια ο Βουλινος στα προηγουμενα χρονια να μιλα για την εργατικοτητα, αλλα και το ποδοσφαιρικο ματι του νεου προπονητη της ομαδας του.

    Ο Κοκοτοβιτς πιανει δουλεια στον ΠΑΟΚ απο την Πεμπτη και την Κυριακη θα ειναι στον παγκο της ομαδας για το παιχνιδι με την προηγουμενη του ομαδα, την Καλαματα.

    Παραλληλα με την προσληψη Κοκοτοβιτς αρχισε η υλοποιηση αποφασεων που ειχαν ληφθει πριν απο ενα μηνα. Φευγουν και οι τρεις ξενοι. Κρινεται οτι και η παρουσια τους και μονο κανει ζημια στον ΠΑΟΚ. Θα τους ζητηθει να φυγουν με κοινη συναινεσει λυση της συμβασης τους. Αν δεν το κανουν, θα μεινουν στην κερκιδα ως το τελος της περιοδου. Χαρακτηριστικη του κλιματος που επικρατει στον ΠΑΟΚ γι' αυτους ειναι η δηλωση Βουλινου: "Ποτε πια ο ΠΑΟΚ δεν θα παιξει με δεκα παικτες".

    Φευγουν οι τρεις, αλλα ερχονται ενας η δυο. Θα 'ναι Γιουγκοσλαβοι, που ηδη εχουν επιλεγει και δεν αποκλειεται και την Κυριακη, κατα της Καλαματας, να εμφανιστει ο ενας απ' αυτους. Θα υπαρξουν, ομως, και κινησεις στην ελληνικη αγορα, αλλα σε παικτες νεους, που στο διαστημα που απομενει ως το τελος της περιοδου θα δουλευτουν.

    Σε ο,τι αφορα τον Σταυρο Σαραφη, που υπηρεσιακα ανελαβε την ευθυνη προπονησης της ομαδας μετα τη φυγη Χααν, επιστρεφει στο ποστο για το οποιο ειχε προσληφθει: μανατζερ, με τις αρμοδιοτητες που απ' αυτο το ποστο απορεουν. "Ειναι το κλειδι στον ΠΑΟΚ. Ο ανθρωπος του ΠΑΟΚ, που εχει την εκτιμηση ολων μας. Προσφερε υπηρεσιες σ' αυτο το διαστημα. Επιστρεφει εκει που εχει πετυχει, κατα γενικη ομολογια", δηλωσε χθες στην "Ε" το αφεντικο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Θωμας Βουλινος, ο οποιος προσθεσε:

    Κανουμε ολες εκεινες τις κινησεις, με γνωμονα και μονο το συμφερον της ομαδας, χωρις επηρεασμους απ' εξω η ενδιδοντας σε πιεσεις, για να φτιαχτει η ομαδα οπως ολοι μας τη θελουμε.

    Στον ΠΑΟΚ κλεινει, μαλλον μεθαυριο, η τελευταια εκκρεμοτητα που υπαρχει με τον Λαγωνιδη, με συναντηση μεταξυ Βουλινου- Λαγωνιδη.

    Το απογευμα ο ΠΑΟΚ φευγει για Λαμια, για ν' αντιμετωπισει τον Φωκικο για το Κυπελλο. Η αποστολη θα καταρτιστει αυριο, αλλα ειναι πιθανο να μην υπαρχει σ' αυτην ουτε ενας ξενος, μετα τη δημοσιοποιηση της αποφασης Βουλινου για περιθωριοποιηση τους.

    ΑΕΚ: Και "νεο" θελει και να κρατησει τον "παλιο"

    Του ΗΛΙΑ ΔΡΥΜΩΝΑ

    Καπως αργα δεν το θυμηθηκε η ΑΕΚ οτι της εμεινε αλλη μια αλλαγη ξενου να κανει στο πρωταθλημα;

    Βουιξε χθες ο τοπος οτι ο Τζουροβιτς ψαχνει για παρτενερ του Λιμπερτι, μεχρι ν' αποθεραπευθει ο Πελ, και επελεξε ως καλυτερο απο τους παικτες που υπαρχουν στην αγορα τον Αμερικανο Μαικ Μπραουν (2,08). Μονο που η διοικηση της ΑΕΚ δεν εχει βρει ακομα τον τροπο και τον Μπραουν να παρει (ειναι μεγαλο το κασε του) και τον Πελ να επαναφερει αργοτερα στη συνθεση της.

    Οι κανονισμοι δινουν σε καθε ομαδα το δικαιωμα δυο αλλαγων ξενων μεχρι το τελος Ιανουαριου. Η ΑΕΚ εκανε την πρωτη φερνοντας τον Τονι Καμπελ στην Ελλαδα κι αφησε τη δευτερη για την ημερα που θα γινει καλα ο τραυματιας Πελ. Εφυγε ομως ο Καμπελ και μαζι του χαθηκε η μια αλλαγη.

    Η ΑΕΚ προσπαθει με καθε τροπο να πεισει οτι η αλλαγη του Καμπελ δεν "μετραει" (η ΕΟΚ παντως του εβγαλε δελτιο) προκειμενου να φερει τον Μπραουν η εναν απο τους δυο αλλους υποψηφιους, τον Πεπλοφσκι (περυσι επαιζε στην Μπαρτσελονα) και τον Τζεροντ Μουσταφ (την κοπανησε πριν λιγο καιρο απο την Ανδορα).

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ο Ντουσαν Ιβκοβιτς γυρισε χθες απο το Βελιγραδι (η υγεια του αδελφου του ειναι σε κακη κατασταση...) και σημερα το πρωι εφυγε μαζι με τους παικτες του για την Τουρκια, οπου αυριο ο Πανιωνιος αντιμετωπιζει την Εφες Πιλσεν για το Κορατς. Οι Τουρκοι ειναι αηττητοι στο πρωταθλημα τους (9-0 νικες), καθως κερδισαν την Ανταλια Σπορ με 78-64 παρα την απουσια των διεθνων Σαριτσα και Ο ιγκουτς. ΛΑΡΙΣΑ: Μερες, αν οχι ωρες, μετραει στη Λαρισα ο Μερφι, η αποδοση του οποιου ολο και πεφτει με το περασμα του χρονου, γεγονος που αναγκασε τον Μπανιαρεβιτς να ζητησει την αντικατασταση του. ΝΒΑ: Απο την Κολαση στον Παραδεισο και παλι πισω στο... καζανι! Οι πρωταθλητες Ροκετς δεν χαρηκαν για πολυ το καλαθι που πετυχε ο Ολαζουον 3 πριν απο τη ληξη, κανοντας το σκορ 99-100 μεσα στο Ντιτροιτ. Στον ελαχιστο χρονο που απεμενε ο Τερι Μιλς προλαβε να τραβηξει ενα τριποντο απο τα 8 μετρα και να δωσει στους Πιστονς τη νικη με 102-100!

    Ανθρωπος της τελευταιας στιγμης και ο Χαλιντ Ριβς: Με 4 δικες του βολες στα τελευταια 29 οι Χορνετς σταθηκαν ορθιοι στη Βοστονη (111-109 τους Σελτικς), πετυχαινοντας την πρωτη εκτος εδρας νικη τους.

    Δεν τα καταφεραν το ιδιο καλα οι Μπουλς στο Σιατλ. Με 26 ποντους του Πειτον και 25 του Σον Κεμπ (ειχε και τα γενεθλια του) οι Σονικς νικησαν 97-92 τους Μπουλς, ενω με 99-92 κερδισαν οι Κινγκς τους Νετς (25 ποντους ο Μαρτσουλιονις). Τελος, οι Τιμπεργουλφς νικησαν 105-102 στο Μιλγουοκι τους Μπακς.

    "Παλιοι γνωριμοι" αντιπαλοι του ΠΑΟΚ ΚΟΝΤΡΑ στην Ολυμπια (ΑΝΤ-1, 21.45) για το Ευρωπα ικο Κυπελλο μπασκετ

    Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ

    Ενας παλιος γνωριμος του ΠΑΟΚ, ο Νεστεροβιτς, βρισκεται το βραδυ απεναντι του στο Αλεξανδρειο στο ματς με την Ολυμπια Λιουμπλιανας (ΑΝΤ-1, 21.45). Ηταν μαζι με τον Στογιακοβιτς και τον Ρελιτς που ειχαν επιλεγει για να προωθηθουν ως Ελληνες, αλλα καπου κουραστηκε να περιμενει και επεστρεψε στη Σλοβενια. Ο Ρελιτς κατεληξε στο Ηρακλειο κι εμεινε μονο ο Στογιακοβιτς για να συνεχισει στον ΠΑΟΚ. Στογιακοβιτς και Νεστεροβιτς θα 'ναι το βραδυ ο ενας απεναντι στον αλλο.

    Ο Νεστεροβιτς δεν θα ξεκινησει πενταδα. Προτιμουνται απο τον προπονητη της Ολυμπια Λιουμπλιανας ο Τεχεραν και ο Ριντ, οι ξενοι της ομαδας αυτης, που ειναι και οι καλυτεροι παικτες και ο πονοκεφαλος του Κιουμουρτζογλου στο βραδινο δευτερο αγωνα της ομαδας του για το Ευρωπα ικο Κυπελλο στον β ομιλο.

    "Ειναι γνωστη μας η Ολυμπια, αλλα αυτη τη φορα θα 'ναι διαφορετικη. Δεν θα 'ναι η ομαδα που οταν παιρνει την μπαλα σουταρει τριποντα κι ο,τι γινει. Τωρα γυριζει την μπαλα και παρ' οτι εχει ισχυρη περιφερεια περνα πιο τακτικα την μπαλα στους δυο ξενους, στη ρακετα" δηλωσε χθες ο συνεργατης του Κιουμουρτζογλου κ. Ιτουδης, που ειδε την Ολυμπια να παιζει στον τελευταιο αγωνα πρωταθληματος της Σλοβενιας. Και προσθεσε:

    Ειναι μια δυσκολη ομαδα κι αυτο το ξερει και ο κοουτς, ο οποιος ενημερωθηκε γι' αυτο.

    Σ' αυτη την κατευθυνση, οτι θα δουμε μια διαφορετικη Ολυμπια, μας προετοιμαζει και ο Χαουπτμαν, ο οποιος χθες με την αφιξη της σλοβενικης ομαδας τονισε: "Ξερουμε ο ενας τον αλλο 7 χρονια, αλλα τωρα θα δειτε κατι αλλο. Δεν εχουμε την ισχυ των προηγουμενων χρονων. Ο ΠΑΟΚ ειναι το φαβορι".

    Απο την πλευρα του ΠΑΟΚ ο Κιουμουρτζογλου, μετα τη βελτιωση που σε πολλους τομεις η ομαδα του παρουσιασε το Σαββατο, περιμενει το καλυτερο. Δεν θα 'χει φυσικα τον δευτερο ξενο, αφου αυτη ηταν η επιλογη του για τους ευρωπα ικους αγωνες. Θα 'χει ομως εναν πολυ καλο Ρεντζια, ο οποιος ανακαμπτει, οπως και εναν καλυτερο Στογιακοβιτς που αρχιζει να σταθεροποιειται σε μια καλη κατασταση.

    Το παιχνιδι αναμενεται να το παρακολουθησει μεγαλος αριθμος φιλαθλων του ΠΑΟΚ. Η τιμη των εισιτηριων: 2.000 δραχμες γενικη εισοδος, εκτος απο τις αριθμημενες θεσεις.

    Για τον β ομιλο γινονται αποψε και οι αγωνες Νομπιλες-Καλεβ Ταλιν, Ηρινιεβατς-Ντιναμο Μ., ενω για τον α ομιλο γινονται τα παιχνιδια Ηαλγκιρις-Σουνερ, Ταουγκρες-Λιμοζ και Παρτιζαν-Ερτζελια. Η βαθμολογια στον β ομιλο:

    $1. Ντιναμο$94-84$2 $2. Ολυμπια$74-72$2 $3. ΠΑΟΚ$86-85$2 $4. Ηρινιεβατς$85-86$1 $5. Καλεβ$72-74$1 $6. Νομπιλες$84-94$1

    Αρον αρον εις το Φαληρον!

    Ο ΙΛΙΑ ΙΒΙΤΣ επιστρεφει στην 11δα του Ολυμπιακου λογω του ντερμπι με τον ΠΑΟ

    Ρεπορταζ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

    Αρον αρον επιστρεφει στην ενδεκαδα του Ολυμπιακου ο Ιλια Ιβιτς για το μεγαλο ντερμπι του Σαββατου με τον Παναθηναικο.

    Ο προπονητης των "ερυθρολευκων" Σταυρος Διαμαντοπουλος, μετα την κυριακατικη ισοπαλια (0-0) στον αγωνα των Τρικαλων με τον ΠΑΟΚ, σκοπευει να επαναφερει στη φυσικη του θεση τον 24χρονο Σερβο επιθετικο, προσδοκωντας μεγαλυτερη παραγωγικοτητα απο την ομαδα του στη συνεχεια του πρωταθληματος. Ο Ιβιτς, που δεν εχει σκοραρει ακομα στο φετινο πρωταθλημα, αναμενεται να ξαναφορεσει τη φανελα με το Νο 11 στην πλατη και να ενισχυσει τους "ερυθρολευκους" στο ματς με τους "πρασινους". Για να ετοιμαστει μαλιστα ακομα καλυτερα ο Διαμαντοπουλος τον παιρνει μαζι του σημερα στη Νιγριτα προκειμενου να τον χρησιμοποιησει στο αυριανο (πρωτο) παιχνιδι κυπελλου με την τοπικη ομαδα.

    Οπως ειναι γνωστο, ο νεαρος επιθετικος των "ερυθρολευκων" δεν επαιξε εναντιον της Καλαματας (εφυγε απο το ξενοδοχειο μολις ανακοινωθηκε η ενδεκαδα και τιμωρηθηκε γι' αυτο) και προχθες κατα του ΠΑΟΚ. Το Σαββατο παντως πιστευεται πως δεν θα ειναι το μοναδικο νεο προσωπο στην ενδεκαδα των Πειραιωτων.

    Ο 26χρονος Βουλγαρος Εμιλ Κρεμενλιεφ ηρθε χθες -οικογενειακως- για μονιμη εγκατασταση στην Αθηνα κι απο σημερα ξεκιναει προπονησεις στο γηπεδο του Ρεντη με τη νεα του ομαδα. Εκτος απροοπτου ο νεαποκτηθεις μεσοαμυντικος θα ειναι μεσα στους ενδεκα που θα επιλεξει ο Σταυρος Διαμαντοπουλος για την αντιμετωπιση του πρωταθλητη.

    Αλλωστε, με σχεδον βεβαιη πλεον τη φυγη των Παχατουριδη, Χατζιδη η πειραικη ομαδα ειναι προφανες οτι χρειαζεται τις υπηρεσιες του Βουλγαρου διεθνη εστω κι αν θα ξεχωριζει τους συμπαικτες του μονο απο τις φανελες.

    Στο μεταξυ η αποστολη του Ολυμπιακου για τη Νιγριτα θα φυγει σημερα χωρις πολλα βασικα στελεχη. Εκτος απο τους τιμωρημενους Κρις Καλατζη και Γιωργο Σκαρταδο (ο πρωτος αποβληθηκε με δευτερη κιτρινη καρτα στο ματς των Τρικαλων κι ο δευτερος συμπληρωσε τρεις κιτρινες), στην Αθηνα θα μεινουν οι Αντρει Γιουσκοβιακ, Γιωργος Αμανατιδης που αντιμετωπιζουν προβλημα τραυματισμου, καθως επισης και οι Βασιλης Καραπιαλης, Στρακοσια. Σ' αυτους πρεπει να προσθεσετε και τους υπο παραχωρηση Χατζιδη, Παχατουριδη, στο θεμα των οποιων αναμενεται να υπαρξουν εξελιξεις στις αμεσως επομενες μερες.

    Οι Αμανατιδης, Γιουσκοβιακ δεν μπορεσαν να γυμναστουν χθες εξαιτιας των ενοχλησεων που εχουν στα χτυπημενα τους ποδια (εχουν διαστρεμμα). Ακολουθησαν προγραμμα αποθεραπειας, κατι που θα κανουν και σημερα.

    Ο Ιλια Ιβιτς επανερχεται αυριο και το Σαββατο στην ενδεκαδα του Ολυμπιακου. Η σιωπηρη τιμωρια ελαβε τελος. Αναγκαστικα

    "Διοικητικα τελος σε τρεις μερες"

    Ο ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ εξασφαλισε εγγυησεις για ηρεμια στα διοικητικα της ΑΕΚ

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

    Η σιωπη ειναι χρυσος. Κι αν προκειται για τη "σιωπη Τροχανα", αυτο αποτελει απαιτηση του Ντουσαν Μπαγεβιτς. Ο τεχνικος της ΑΕΚ εξασφαλισε, συμφωνα με πληροφοριες, υποσχεση του μεγαλομετοχου οτι θα σταματησει την πολυλογια!

    "Σε 2-3 μερες θα εχουν τελειωσει ολα. Πιστευω οτι δεν θα εχετε πια τοσες πολλες ειδησεις για τα διοικητικα", η δηλωση-βομβα που εκανε στη χθεσινη συνεντευξη Τυπου ο Μπαγεβιτς. Δηλωση που ερμηνευτηκε ποικιλοτροπως, καθως αρκετοι ηταν εκεινοι που τη συσχετισαν με πιθανα σεναρια και διοικητικες εξελιξεις. Ο Μπαγεβιτς ωστοσο δεν μπορει εκ των πραγματων να γινει ουτε μαντης ουτε προαγγελος εξελιξεων που αφορουν τα διοικητικα. "Απο την πρωτη στιγμη που ηρθα στην Ελλαδα εχω θεσει καποιους ορους. Αυτους θελω να σεβαστουν και τιποτα αλλο...".

    Ποιοι ειναι αυτοι οι οροι; Ο Μπαγεβιτς δεν ηθελε να πει λεξη, ωστοσο ειναι ξεκαθαρο πως απαιτει διοικητικη σταθεροτητα και ηρεμια, σοβαροτητα και μετριοπαθεια σ' ολους τους τομεις. Και ειδικα τωρα που η ΑΕΚ προχωρα με τον αερα της ομαδας που παρουσιαζει το πιο θεαματικο ποδοφαιρο στην Ελλαδα.

    Αυτο που μενει να δουμε ειναι η σταση Τροχανα. Αν και κατα ποσο θα μπορεσει να συμβιβαστει με την ιδεα οτι θα εγκαταλειψει τη δημοσιοτητα και κυριως μεχρι ποτε θα αντεξει να μη βλεπει το ονομα του στην πρωτη γραμμη της επικαιροτητας.

    Αλλωστε ο Μπαγεβιτς εδωσε το στιγμα χθες το μεσημερι: "Αυτα που ενδιαφερουν τον καθε ΑΕΚτζη ειναι οσα εγιναν την Κυριακη στον αγωνιστικο χωρο της Ριζουπολης. Ολα τα αλλα δεν ενδιαφερουν". Προσθεσε επισης οτι ποτε δεν του περασε απο το μυαλο η ιδεα να τα παρατησει. Εδω οσοι θελουν τον πιστευουν!

    Χθες βραδυ συνηλθε σε σωμα το νεο Δ.Σ.. Προεδρος ο Τροχανας, αντιπροεδρος ο Γενερακης, διευθυνων συμβουλος ο Στρατος και μελη οι Γιδοπουλος, Καρρας, Γρετζελιας, Δελαβινιας, Καρατζαβελος, Λαλος, Μαυροματης.

    Δεστε τις ζωνες σας...

    Η ΑΕΚ καθιερωνει τη "ζωνη" στο παιχνιδι της - Μπαγεβιτς: "Οι μισοι παικτες αποτελουν νεες μεταγραφες" - Οχι Ντουσαν για Τετρατζε

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

    Το μελετουσε απο περυσι, το σκεφτοταν, αλλα δεν το αποφασιζε. Στους παικτες δεν το εχει πει (ακομα) ανοιχτα, στους δημοσιογραφους χθες το μεσημερι εκανε τα αποκαλυπτηρια: Η ΑΕΚ οδευει προς την καθιερωση ζωνης στο παιχνιδι της!

    "Προς τα εκει παμε" τονισε χαρακτηριστικα ο Ντουσαν Μπαγεβιτς, οταν του τεθηκε η σχετικη ερωτηση στη χθεσινη συνεντευξη Τυπου. Δεν μπορουσε αλλωστε να κρυψει τιποτα, ολα φαινονται μεσα στο γηπεδο με την καθιερωση ενος στοπερ στα τελευταια παιχνιδια. Και ειδικα στη Ριζουπολη, στο προχθεσινο ρεσιταλ, ηταν ξεκαθαρο πως η αμυνα της ΑΕΚ δινει πλεον εμφαση στην καλυψη του χωρου, το πρωτο συστατικο για την καθιερωση της ζωνης.

    "Δεν παιζουμε πια μαν του μαν. Ενας θα παιζει ετσι και αν χρειαζεται, αναλογα με τον αντιπαλο. Θελουμε περισσοτερους ποδοσφαιριστες στο κεντρο. Παμε προς τη ζωνη, θα δουμε τι μπορουμε να πετυχουμε. Ειναι και θεμα χρονου, χρειαζεται να περασει ενα διαστημα για να αφομοιωσουν το συστημα οι παικτες...".

    Αποφευγοντας τα πολλα πολλα για το διοικητικο αλαλουμ, ο Ντουσαν Μπαγεβιτς ανοιξε χθες την καρδια του σε ο,τι αφορα το φετινο δημιουργημα του: Την ομαδα της ΑΕΚ, που απο αγωνα σε αγωνα πεταει ολο και πιο ψηλα, συνδυαζοντας το θετικο αποτελεσμα με το χορταστικο θεαμα για τον κοσμο.

    ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ... ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

    Ισως τελικα το μυστικο να εντοπιζεται στην επισημανση του Μπαγεβιτς οτι "οι μισοι παικτες ουσιαστικα αποτελουν καινουργιες μεταγραφες!". Δεν ειναι μονο ο Μαλαδενης και ο Μπατιστα οι τυποις νεοφερμενοι στη Ν. Φιλαδελφεια. Ειναι και ο Μπορμποκης, ο Κωστενογλου, ο Κετσπαγια, που περυσι επαιζαν δευτερευοντα ρολο, ενω φετος ειναι πολυτιμα "εργαλεια" στα χερια του Μπαγεβιτς. Ειναι και ο Τσαρτας, πιο ωριμος απο καθε αλλη φορα, αν θελετε και ο Μανωλας. Ο αρχηγος, αν θυμαστε, εβγαλε ολη την περσινη χρονια χωρις να ξεκουραστει ουτε μια μερα το καλοκαιρι, "σκοτωμενος" (ψυχολογικα κυριως) απο τον εφιαλτη του Μουντιαλ. Φετος με την καταλληλη αναπαυση και συντηρηση δυναμεων, αρχιζει να φορτσαρει και σε καθε ματς να στελνει (με την αποδοση του) μηνυμα σε τεχνικη και διοικητικη ηγεσια οτι η ΑΕΚ δεν χρειαζεται προς το παρον κανενα... Τετρατζε!

    Ο ευδιαθετος χθες Μπαγεβιτς επιβραβευσε τις καλες προσπαθειες ορισμενων απο τα πουλεν του με καλα λογια. Κατι που σπανια κανει, οποτε οσοι - απο τους παικτες - διαβασουν το ονομα τους μπορουν δικαιως να το παρουν... πανω τους! Ο Ντουσκο ρωτηθηκε, για παραδειγμα, που οφειλεται η αναγεννηση Μπορμποκη. "Μελετησε αυτα τα τρια χρονια που βρισκεται στην ΑΕΚ! Καταλαβε πολλα. Και ειδικα το ρολο που του ανατεθηκε. Βρηκε τον καλο εαυτο του και δειχνει τωρα την αξια του. Αυτο που μετρα για τον Μπορμποκη, αλλα και για καθε παικτη, ειναι η σταθεροτητα, η διαρκεια στην αποδοση του...". Αν καταλαβαμε καλα ο Μπορμποκης περασε απο... φροντιστηριο τα πρωτα δυο χρονια και εξελιχθηκε σε αριστο μαθητη!

    Για τον Κετσπαγια ειπε οτι "βρηκε τον εαυτο του", για τον Κωστη οτι "εχει σημαντικα περιθωρια να γινει πιο απλος στο παιχνιδι του", για τον Τσαρτα ουδεν... νεοτερον ("τα εχουμε πει ολα"), για τον Κωστενογλου οτι "καλυπτει τη θεση ετσι οπως πρεπει, παιζει οπως τον χρειαζεται το παιχνιδι μας"), για τον Μαλαδενη οτι "χρειαζεται πιστωση χρονου να γινει ακομη καλυτερος, δεν μπορει κανεις να του ζητει, να δινει ολα οσα μπορει απο την πρωτη στιγμη". Αναφορα εκανε και στους τεσσερις "εμπειρους", Μανωλα, Σαβεβσκι, Σαμπανατζοβιτς, Μπατιστα.

    Συμπερασματικα, ο Μπαγεβιτς επισημανε οτι ορισμενοι ποδοσφαιριστες υστερα απο ενα η δυο χρονια θητειας στην ομαδα αρχισαν να προσαρμοζονται στις απαιτησεις της, στο στιλ παιχνιδιου, το οποιο "αλλαξαμε φετος, παιζοντας πιο ελευθερα, πιο δυνατα, με τεχνη και φαντασια...". Παντως ο Ντουσκο προειδοποιει τον κοσμο της ΑΕΚ για τη συνεχεια. "Μακαρι να εχουμε μεχρι το τελος αυτη τη φορμα, αλλα ειναι δυσκολο. Δεν μπορεις συνεχεια να παιζεις το ιδιο καλα...".

    ΤΕΤΡΑΤΗΕ, ΤΕΛΟΣ

    Η πληροτητα σ' ολες τις γραμμες οδηγησε τον Μπαγεβιτς στην αποφαση να μη ζητησει ενισχυσεις το Δεκεμβριο. "Μαλλον δεν θα κανουμε μεταγραφες. Αυτη τη στιγμη που μιλαμε ειναι σιγουρο οτι δεν θα παρουμε κανενα παικτη...".

    Και ο Τετρατζε τι απεγινε; "Ειναι πολυ καλος ποδοσφαιριστης, αλλα κοστιζει παρα πολλα για τη θεση που αγωνιζεται. Τετρακοσια εκατομμυρια ειναι πολλα για αμυντικο και δεν μπορω να εισηγηθω τετοια μεταγραφη στον προεδρο. Και αν δεν σταματησει ο Μανωλας, δεν εχουμε κανεναν λογο να παρουμε τον Τετρατζε. Βεβαια σιγα σιγα πρεπει να ετοιμαζουμε ενα παικτη για τη θεση του λιμπερο. Ο Στελιος δεν μπορει να παιζει για αλλα 5-10 χρονια. Στις μεταγραφες μπορει να κοιταξουμε για καλους, μικρους σε ηλικια, παικτες...".

    Ο Μπαγεβιτς ανακοινωσε και τη λιστα των παικτων που αποχαιρετουν τη Ν. Φιλαδελφεια. Φευγουν, λοιπον, ο Σταυρος Σταματης υστερα απο καριερα 7 ετων με την κιτρινομαυρη φανελα, ο Αγορογιαννης και ο νεαρος Γρηγοριαδης (στη Λαμια).

    [14] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Για τον Ανδρεα ζωη και πολιτικη ειναι το ιδιο. Αν αποχωρησει απο το δευτερο ειναι σαν να αποχωρει κι απο το αλλο. (Ο γιος του Νικος, χθες).

    Και σαν ελθει η ωρα θα μιλησουμε για το ποιοι, ποιες και πως πηραν στο "λαιμο" τους τον Ανδρεα...

    Θα μιλησουμε για κατι περιπτωσεις εγκληματικης αμελειας και αλλες, συνειδητης παραπλανησης απο καποιους, ακομη και των θεραποντων ιατρων του...

    Εκτος κι αν θεωρουμε φυσιολογικο, ενας ανθρωπος υπο στενη ιατρικη παρακολουθηση να 'ναι το πρωι ελαφρα αδιαθετος και το βραδυ σε κωμα με τα σωληνακια.

    Και να λειπουν οι απειλες απο την "αυλη", ε; Δεν φροντιζουν καλυτερα να σωσουν το τομαρι τουσ;

    Οπως λεει κι ο Στιβεν Χοκινγκ ο Θεος παιζει ζαρια με τη γη και τη ζωη μας. Αλλα τουλαχιστον δεν ειναι "κολλημενα", ε;

    "Εφαγε σουπιτσα, ηπιε και κοκα-κολες" απεφανθη η δοκτωρ Πολυξενη, μαμα της Μιμης χθες ως... εμπειρος διαιτολογος!

    Μαμα-Πολυξενη: "Ο Ανδρεας μ' αγαπαει πιο πολυ κι απ' την κορη μου" (Ε, αυτο... ειναι πολυ;).

    Νεα βρωμικη επιθεση του κατεστημενου κατα των Μεσων Μαζικης Ενημερωσης!!! Συναινετικο το διαζυγιο Τζουλιας - Τολη!

    Αισχος! Για να βλεπει αυτος τη Χαρα του, πρεπει να χασουν τα ΜΜΕ τη χαρα τους.

    Απο την "Εστια": Στη Ηουαζιλανδη συζητειται νομοσχεδιο ωστε να προστατευονται οι ανδρες απο τον βιασμο τους απο... γυναικες!!! Και μετα τους λεμε αγριουσ;

    Για ποιο δυτικο πολιτισμο συζηταμε οταν οι Ηουαζιλανδοι βρισκονται εκει, ενω στην Ιρλανδια μολις τωρα νομιμοποιησαν το διαζυγιο;

    Μα τι θυμωνει ο προεδρος της ΠΑΕ - Γιωργος που μονο 3.700 ατομα πηγαν να δουν τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ; Μα ποσους να φερει επιτελους ο Ιωνικοσ;

    Μικρη ομαδουλα ειναι της γειτονιας. Εφερε καμια εφτακοσαρια. Να 'φερνε κι ο ΠΑΟ τοσους...

    Αλλα που; Τολμουν να βγουν οι βαζελοι οταν ψιχαλιζει; Απο τις τυψεις τους νομιζουν οτι τους φτυνει ο Θεος.

    Οι Ελληνες ειμαστε πρωτοι σ' ολη την Ευρωπη σε... γλωσσομαθεια! Εξαιρουμενων των ελληνικων μασ;

    Μπραβο στον Ντομινικ που παει στις ΗΠΑ για μια εγχειρηση της μαμας του και περαστικα. Καμια θεια δεν εχει κανα ανιψακι, να κατσει λιγο παραπανω;

    Αποκαλυπτουμε! Ο Γιακουμπ δεν ερχεται για τον Ανδρεα! Για το Θρυλο ερχεται!

    Τον καλεσαν εκτακτως μετα τις πεντε ευκαιριες που χασαμε με τον ΠΑΟΚ και εν οψει του ντερμπι με τους βαζελους.

    Και ναι μεν δεν ηλθε ακομη ο Γιακουμπ, πλην ομως ηλθε ο ιατρος Κρεμενλιεφ.

    Για να δουμε αν θεραπευει τετοια νοσο και τοοοση μαλακια.

    Ειναι μερικες μερες που δεν υπαρχει πιο αχαρο πραγμα απο το να 'σαι δημοσιογραφος και δη... κατα λα ικη απαιτηση απαντηση καυστικος.

    Ειναι οι μερες που θα προτιμουσες να 'γραφες οντως τα φαρμακεια, οπου βεβαια οσον αφορα τον Ανδρεα, θα ακουγες και καμια σοβαρη πληροφορια.

    Μια τετοια μερα ειναι κι αυτη. Συγγνωμη εαυτε μου.

    Θ.Α.

    [15] Οι κομπογιαννιτες της Ηαλοκωστα

    Αφου επι 24ωρο ολοι οι κυβερνητικοι παραγοντες στιγματιζουν με... ειρωνεια την... "κακεντρεχεια" και την... "αρνητικη" προδιαθεση (!!!) των ΜΜΕ που δεν πιστευουν 100% τις διαβεβαιωσεις τους οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου ειναι "περδικι", ξαφνικα... ανακαλυψαν οτι επιδεινωθηκε η κατασταση του!

    Κι αν, τελος παντων, τα ΜΜΕ ελεγχονται για καποιες υπερβολες τι θα πρεπει να πουμε για τους κομπογιαννιτες της Ηαλοκωστα και της Χαριλαου Τρικουπη;

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Wednesday, 29 November 1995 - 17:14:28