Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Nov. 23)

From: Georgios Vetoulis <giorgos@gvetoulis.extern.ucsd.edu>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Σθβξεψτ: Ελευθεροτυπια - Ειδησεις (Νοω. 23)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] "Προεδρε, ολα πανε καλα στην Οικονομια"

  • [2] ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ συζητησεις καθως η εικονα του Πρωθυπουργου εμφανιζοταν καλυτερη. Κρισιμη η ωρα της απεξαρτησης απο τον αναπνευστηρα

  • [3] Ο Τηλεμαχος Χυτηρης υποδεχεται τον Μανωλη Γλεζο

  • [4] Πεντε υποψηφιοι για την πρωθυπουργια

  • [5] Πληρης διαυγεια και επαφη με το περιβαλλον

  • [6] Η Τανσου παει παντου

  • [7] Τουρκος και ο Α ι-Νικολας!

  • [8] Κλειστε το!

  • [9] Διαφορα

  • [10] Η ΓΡΕΕΝΠΕΑΨΕ καταγγελλει την ελληνικη κυβερνηση για τη σταση της στον ΟΗΕ σχετικα με τις πυρηνικες δοκιμες της Γαλλιας

  • [11] Οι διαδικασιες

  • [12] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

  • [13] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ


    [1] "Προεδρε, ολα πανε καλα στην Οικονομια"

    Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

    "Προεδρε, πανε καλα τα πραγματα στην Οικονομια". Αυτο ειπε, χθες το πρωι, ο υπουργος Τυπου Τηλεμαχος Χυτηρης στον Ανδρεα Παπανδρεου, οταν μπηκε στην Εντατικη να τον δει για λιγο. Ο Πρωθυπουργος, διασωληνωμενος οπως ειναι, δεν μπορουσε να του μιλησει, του εκανε, ομως, ενα νευμα ευχαριστημενος. Αλλωστε, ολοι οι στενοι συνεργατες του Ανδρεα Παπανδρεου γνωριζαν οτι τον απασχολουσε η αρνητικη επιπτωση, που ενδεχομενως να ειχε στο Χρηματιστηριο η ειδηση για την κατασταση της υγειας του. Γι' αυτο και ο υπουργος Τυπου εσπευσε να τον καθησυχασει, ενημερωνοντας τον οτι τα πραγματα ομαλοποιηθηκαν.

    Αλλου ειδους αναλυτικη ενημερωση -ακομη και για το πως προβαλλεται το θεμα της ασθενειας του απο τα μεσα ενημερωσης- δεν γινεται επι του παροντος στον Πρωθυπουργο κατ' εντολην και του προσωπικου του γιατρου και υπουργου Υγειας Δημητρη Κρεμαστινου. Γι' αυτο ακομη και η συζυγος του Δημητρα μπαινει οσο το δυνατον λιγοτερο στην Εντατικη, οπως και η κορη του Σοφια, η οποια επισης δεν εχει φυγει καθολου απο το "Ωνασειο" ολες αυτες τις ημερες.

    Οικογενειακα συμβουλια

    Επειδη ακριβως ειναι πολυ μεγαλη η αγωνια της οικογενειας του Ανδρεα Παπανδρεου, ο κ. Κρεμαστινος σε τακτα χρονικα διαστηματα συναντα τη Δημητρα και τα τεσσερα παιδια του Πρωθυπουργου και τους ενημερωνει για ο,τι νεοτερο υπαρχει. Ειναι χαρακτηριστικο μαλιστα οτι το πρωτο οικογενειακο συμβουλιο ειχε συγκληθει με πρωτοβουλια του ιδιου του καθηγητη, μετα την αποφαση του να θεσει σε "κατασταση φυσικου υπνου" τον Πρωθυπουργο, τα ξημερωματα της περασμενης Τριτης. Εκεινη τη δραματικη νυχτα ο κ. Κρεμαστινος ενημερωσε και την κυβερνηση, η οποια επισης επρεπε να γνωριζει την πραγματικη κατασταση της υγειας του Ανδρεα Παπανδρεου.

    Ακομη, ο Δημητρης Κρεμαστινος, ο οποιος ειναι το τριτο προσωπο, εκτος απο τη Δημητρα και τη Σοφια, που εχει εγκατασταθει στο "Ωνασειο" -δεν φευγει ουτε για μια στιγμη- ειπε στην οικογενεια του Ανδρεα Παπανδρεου οτι ειναι ευπροσδεκτος οποιοσδηποτε γιατρος επιθυμει εκεινη να ερθει. "Και θα τον ενημερωσουμε και θα μπορεσει να εκφρασει την αποψη του στο ιατρικο συμβουλιο, το οποιο παρακολουθει τον Πρωθυπουργο", τους ειπε χαρακτηριστικα.

    "Τωρα, ελπιζω..."

    Και χθες, μια συγκρατημενη αισιοδοξια επικρατουσε στο "Ωνασειο". "Τωρα, ελπιζω, πανε καλυτερα τα πραγματα", ελεγε η Δημητρα Λιανη- Παπανδρεου σε οσους ερχονταν να ενημερωθουν για την εξελιξη της υγειας του Πρωθυπουργου. Ειπε μαλιστα σε οικειους της οτι το πρωι, οταν μπηκε για πρωτη φορα στην Εντατικη: ειπε στον Πρωθυπουργο, "Μην ανησυχεις, μαζι θα φυγουμε απο 'δω". Οικειοι της επανελαμβαναν ακομη οτι αυτες τις δυσκολες ημερες η Δημητρα εχει φορεσει στον Πρωθυπουργο εναν ιδιο σταυρο με το δικο της.

    Στο "Ωνασειο" εχει εγκατασταθει απο τη Δευτερα σε δωματιο του 6ου οροφου και η Σοφια Κατσανεβα, κορη του Ανδρεα Παπανδρεου. "Ειμαστε κοντα του, ευχομαστε το καλυτερο", ελεγε σε οσους της τηλεφωνουσαν. Οταν μπαινει στην Εντατικη για να δει τον πατερα της, του πιανει το χερι, τον χαιδευει και του λεει οτι γρηγορα θα περασουν ολα. Εν αναμονη των ευχαριστων νεων βρισκεται και η τεως συζυγος του Πρωθυπουργου Μαργαριτα Παπανδρεου, η οποια τηλεφωνει συχνα στη Σοφια και ενημερωνεται και απο τα αλλα παιδια της για την κατασταση της υγειας του πατερα τους.

    Για δευτερη φορα, χθες, βρεθηκε στο "Ωνασειο" και ο Μανωλης Γλεζος. "Πιστευω οτι οι γιατροι λεγουν λιγοτερα απ' οσα ελπιζουν", ειπε στην "Ε". Αισιοδοξος ηταν και ο εκ των εμπιστων του Πρωθυπουργου Γ. Παναγιωτακοπουλος, ο οποιος ειναι γνωστος ως ο συγκεντρωσιαρχης του ΠΑΣΟΚ. "Οχι, σημερα δεν μπηκα στην Εντατικη να δω τον προεδρο", μας ειπε. "Συγκινουμαι και δεν πρεπει. Ειμαστε, ομως, εδω κοντα του. Ευτυχως, ολα πανε καλα".

    Τελος, ο υφυπουργος Προνοιας Μανωλης Σκουλακης, σε μια τυχαια συναντηση που ειχαμε μαζι του στο ασανσερ, ειπε οτι επιμενει στις δηλωσεις που εκανε εναντιον των γιατρων, που μιλουσαν χωρις να εχουν την κλινικη εικονα της καταστασης του Ανδρεα Παπανδρεου. "Ειναι αντιδεοντολογικο, θα το πω και θα το ξαναπω", τονισε.

    [2] ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ συζητησεις καθως η εικονα του Πρωθυπουργου εμφανιζοταν καλυτερη. Κρισιμη η ωρα της απεξαρτησης απο τον αναπνευστηρα

    Ηωηρεψαν τα " πηγαδακια" στον 6ο οροφο

    ΣΕ ΥΠΝΟ ολο σχεδον το 24ωρο ο Πρωθυπουργος, αλλα χωρις πονο

    Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ Ηταν παντα εκφραστικο το χαμογελο του Ανδρεα Παπανδρεου. Χθες, τεταρτη ημερα της νοσηλειας του στη Μοναδα Εντατικης Θεραπειας (ΜΕΘ) του "Ωνασειου", φυλαξε "το καλυτερο του" για τη συζυγο του Δημητρα Λιανη οταν εκεινη, νωρις το πρωι, χαρουμενη απο την ενημερωση που της εκαναν οι γιατροι, φερεται να του ειπε "το ξεπερασαμε κι αυτο".

    Αν διατηρει ακομη κανεις καποια (δικαιολογημενη ισως) δυσπιστια ως προς τα οσα ανακοινωνονται επισηωμως, το κλιμα ανακουφισης και συωγκρατημενης αισοδοξιας που επιωκρατει στον πρωτο οροφο, επιβεβαιωωνει τουλαχιστον οτι η ζωη του Πρωωθυπουργου δεν διατρεχει τον αμεσο κινδυνο που διετρεχε τις δυο πρωτες ημερες.

    Η Δημητρα Λιανη, που οπως μας ειπε στενος της φιλος, εκλαιγε συνεωχως τις τελευταιες ημερες, ειναι τωωρα πολυ πιο ηρεμη. Το ιδιο και η μηωτερα της, Πολυξενη Λιανη, που ειναι πολλες ωρες στο πλευρο της θυγατεωρας της και που στα πρωτα κρισιμα 24ωρα δεν μπορουσε να συγκρατηωσει το κλαμα της.

    Ιατροι που παρακολουθουν απο την πρωτη στιγμη την εξελιξη της καωταστασης της υγειας του Πρωθυωπουργου, μας ειπαν οτι τις πρωινες ωρες της Τριτης, οταν επιδεινωθηκε το αναπνευστικο προβλημα και αναωγκαστηκαν εσπευσμενως να τον βαωλουν σε μηχανικη υποστηριξη, ειχαν καθε λογο να πιστευουν οτι "μπορει και να μην τα εβγαζε περα".

    "Ασφαλως και διετρεχε σοβαρο κινδυνο η ζωη του", μας ειπαν, συωμπληρωνοντας μετα πως "μολονοτι η κατασταση του εξακολουθει να ειωναι σοβαρη, κινδυνος για τη ζωη του, επι του παροντος, και με τα υπαρωχοντα δεδομενα, δεν φαινεται να υωπαρχει".

    "Σταδιακη απεξαρτηση"

    Συνεχιστηκε και χθες Πεμπτη η προσπαθεια σταδιακης απεξαρτησης του ασθενη απο το μηχανημα που τον υποβοηθα στην αναπνοη και μεχρι στιγμης λενε πως αντιδρα "πολυ ιωκανοποιητικα".

    Ο καθηγητης Γρηγορης Σκαλκεας ειπε οτι η αποσυνδεση ειναι "ενας πολυπλοκος μηχανισμος" και εξηγηωσε οτι το ποτε ακριβως θα μπορεσει ο Ανδρεας Παπανδρεου να αναπνεει εωντελως μονος του "εξαρταται αμεσα απο το πως θ' αντιδρασει ο οργανιωσμος του".

    Συμφωνα με πληροφοριες, ο Πρωωθυπουργος ανταποκρινεται μεν στη σταδιακη απεξαρτηση απο τα μηχαωνηματα, αλλα ειναι καταβεβλημενος και κοιμαται σχεδον ολο το 24ωρο. Τροφη παιρνει απο ορο. Δεν λαμωβανει ναρκωση. Και οπως μας ειπαν, δεν αισθανεται κανεναν πονο - μονο κουραση.

    Να μιλησει, δεν ειναι σε θεση. Οι λιγοστοι ανθρωποι που τον βλεπουν απο κοντα, η συζυγος του, η κορη του Σοφια Κατσανεβα και ο Τηλεμαχος Χυτηρης, τον απασχολουν ελαχιστα λεπτα, κυριως για να του μεταφερουν τις αισιοδοξες διαπιστωσεις των γιαωτρων. Ο Πρωθυπουργος ανταποκριωνεται μονο με νευματα - κουναει το κεφαλι του και χαμογελαει.

    Παραμενει στην εντατικη

    Με εκπληξη ακουσαμε χθες απο τον κ. Σκαλκεα οτι ο κ. Παπανδρεου δεν νοσηλευεται πλεον στη ΜΕΘ, "αλλα καπου διπλα". Τουτο δεν ειωναι αληθες και ειπωθηκε μαλλον για να αμβλυνθει η εντυπωση οτι οταν χρησιμοποιει κανεις τον ορο Μοναωδα Εντατικης Θεραπειας, αυτοματως σχηματιζεται η εικονα ενος ασθενη που βρισκεται σε εξαιρετικα κρισιμη κατασταση και οτι ειναι συνδεδεμεωνος με πολλα μηχανηματα.

    Απο τη Δευτερα το μεσημερι που εισηχθη ο Πρωθυπουργος στο "Ωωνασειο", νοσηλευεται στη ΜΕΘ του Καρδιολογικου Τμηματος κι εκει βρισκεται ακομη. Δεν εχει μεταφερωθει ουτε χιλιοστο!

    Απο τον προθαλαμο της Εντατικης μπορουν οι λιγοι επισκεπτες να δουν τον Πρωθυπουργο φορωντας και αυωτοι αποστειρωμενες ρομπες, σκουωφακι, μασκα και καλυμμα στα παωπουτσια. Αν ακουσετε η διαβασετε καπου οτι ενας επισκεπτης, πλην των ελαχιστων του συγγενικου του περιωβαλλοντος, τον ειδε απο κοντα και του μιλησε, να γνωριζετε οτι δεν ειναι αληθες.

    Υπαρχουν, κυριως τις βραδινες ωωρες στο "Ωνασειο", μερικα στελεχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποια εχοντας οωντως εισελθει στη ΜΕΘ εχουν μια αωγωνια, εξερχομενοι, να μεταφερουν σε δημοσιογραφους τις... εκ του συωνεγγυς εμπειριες τους. Καποιος εξ αυτων μας ειπε χθες οτι "ο προεωδρος ανησυχει για την ενοτητα του κομματος" και οταν τον ρωτησαμε πως το γνωριζει αυτο, απαντησε: "Ημουν μεσα πριν απο λιγο και ξερω".

    Προς αγραν δημοσιοτητας

    Ειναι αληθεια, απο την αλλη πλευωρα, οτι τα κορυφαια στελεχη της κυωβερνησης και του ΠΑΣΟΚ εχουν καωταστησει σαφες εις τους επιδιδομεωνους εις αγραν δημοσιοτητος, με αωφορμη την περιπετεια της υγειας του Πρωθυπουργου, οτι μονο ζημια προωκαλουν και τους συνεστησαν με αυωστηρο τροπο να σταματησουν.

    Κορυφαια στελεχη της κυβερωνησης που ρωτησαν χθες τους θεραωποντες γιατρους ποτε υπολογιζουν να βγει απο το νοσοκομειο ο Πρωθυωπουργος, ελαβαν την απαντηση: "Ειναι πολυ νωρις ακομη για να ξεωρουμε".

    Ακομη και αν γινει σημερα, οπως ειπε ο κ. Σκαλκεας οτι μπορει να γιωνει, η πληρης απεξαρτηση απο το μηωχανημα που τον βοηθα στην αναωπνοη, το σταδιο της αναρρωσης μεωχρις οτου του επιτραπει να παει σπιωτι, θα ειναι μακρυ. Ρωτησαμε ενα γιατρο αν, ως δημοσιογραφοι, θα πρεπει να προετοιμαστουμε κι εμεις να κανουμε Χριστουγεννα στο "Ωωνασειο", απαντησε "μαλλον" και ειωχε χαμογελο... σατανικο!

    Χθες, ο κ. Σκαλκεας ειχε διαθεση, αλλα και αφορμες για να "διασκεωδασει" λιγο κατα την τακτικη, μεσημωβρινη ενημερωση των δημοσιογραωφων. Βρηκε πολλους εξ ημων "κακα πληροφορημενους", ξεπερασε μια εωρωτηση που "ζητουσε" συγκεκριμεωνο νουμερο για τα αερια του αιματος του Πρωθυπουργου, λεγοντας "εγω δεν πιστεψα ποτε στην εκλαλκευση της Ιατρικης" (ο κ. Χυτηρης εδωσε μια πιο ακομψη απαντηση...) και ξεωφυγε με το παγιο του πλεον "τιμιως και ειλικρινως" απο ερωτησεις που ενδεχομενως να ηταν πραγματι καιωριες.

    Οροφος των συζητησεων

    Σε δωματια του 6ου οροφου, που εχουν παραχωρηθει για τη συναξη και ξεκουραση υπουργων, υφυπουρωγων και κομματικων στελεχων, οι συωζητησεις χθες αρχισαν να γινονται πιο "ζωηρες". Οσο η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου ηταν ποωλυ σοβαρη, ολες οι ενδοκομματικες διαφορες φαινεται να παραμεριστηωκαν. Η ανακουφιση ολων για την καωλυτερευση της καταστασης του συνοωδευεται και απο μια... σταδιακη επαωνοδο στο οξυτατο κλιμα αντιπαραθεωσης που προηγηθηκε της εισοδου του Πρωθυπουργου στο νοσοκομειο.

    Καποια στιγμη προχθες, ακουστηωκαν φωνες απο τον 6ο οροφο. Ηταν ο Θεοδωρος Κατσανεβας, ο οποιος εωξεφραζε μεγαλοφωνως προς τον Κωωστα Λαλιωτη την οργη του για μια πληροφορια που μεταδοθηκε απο την τηλεοραση και η οποια ελεγε οτι ο γαμπρος του Πρωθυπουργου δεν ειναι επιθυμητος στην εντατικη.

    Ηταν ενα περιστατικο ανευ σημαωσιας...

    Εντυπωση μεγαλη εχει προκαλεωσει για μια ακομη φορα η σεμνοτητα και η αψογη σταση των παιδιων του Πρωθυπουργου. Η Σοφια βρισκεται πολλες ωρες στο πλευρο του και ξεωνυχτισε και χθες στο νοσοκομειο, αωμιλητη, στενοχωρημενη και αξιοπρεωπης.

    Ο Αντρικος Παπανδρεου, που πηωγαινοερχεται τουλαχιστον τρεις φοωρες καθημερινως στο νοσοκομειο, εωχει και αυτος εντυπωσιασει τους παωντες με τη σταση του. Ακομη και οι κατα κανονα "επιθετικες" καμερες της τηλεορασης μοιαζουν να δειωχνουν σεβασμο προς το προσωπο του και δεν του "ορμανε" οπως "ορωμανε" σε αλλους. Συνηθως, αυτοι που παραπονουνται για τα τηλεοπτιωκα συνεργεια ειναι και εκεινοι που εωχουν και επιδιωκουν τη μεγαλυτερη δημοσιοτητα.

    Οι ανδρες της προσωπικης ασφαωλειας του Πρωθυπουργου, αρκετοι εκ των οποιων ηταν παροντες και στην περιπετεια του Χερφιλντ, καθοωνται εξω απο την εντατικη με βαρωδιες. Καποια κυρια που περιμενε εξω απο διπλανη εντατικη να μαθει νεα για το χειρουργημενο ανδρα της, μας ειπε οτι εντυπωσιαστηκε απο τη σεμνοτητα και την ευγενεια τους.

    Δεν ειναι ευκολο να πιασεις κουωβεντα μαζι τους. Ιδιως αν εισαι δημοωσιογραφος. Καποιες στιγμες ομως, που "τα πνευματα ηρεμουν", μποωρεις να καταλαβεις οτι αυτοι οι ανωθρωποι αγωνιουν για τον Ανδρεα Παπανδρεου ωσαν να ηταν κατι πεωρισσοτερο απο παιδια του. Η... υποωχρεωτικη διακριτικοτητας τους καωμια φορα ειναι συγκινητικη. Ειδα εωναν απο αυτους, δυο μετρα ανδρας, το βραδυ της Δευτερας, που τα πραγωματα ηταν πολυ κρισιμα, να "λυγιωζει".

    Πιεσεις απο ξενα καναλια

    Απο τα διεθνη μεσα ενημερωσης, το μεγαλυτερο ενδιαφερον για την εωξελιξη της καταστασης της υγειας του Πρωθυπουργου δειχνουν το αμεριωκανικο ΨΝΝ και το βρετανικο ΒΒΨ. Ο θεραπων ιατρος, Δημητρης Κρεωμαστινος, δεχτηκε προχθες εντονες πιεσεις (στις οποιες δεν ενεδωσε) απο την Ατλαντα για να βγει "ζωωντανος" σε οποιοδηποτε δελτιο του ΨΝΝ για να μιλησει για την υγεια του Πρωθυπουργου. Ενημερωση ζητηθηωκε ακομη και απο τον κ. Χυτηρη, στον οποιο ειπαν οτι ο Ανδρεας Παπανωδρεου ειναι μια διεθνης προσωπικοωτητα και "υπαρχει αγωνια για το τι θα γινει στην Ελλαδα αν πεθανει".

    "Μπαχαλο θα γινει!", ειναι η φραση που ακουμε συνεχως εδω στο "Ωνασειο", οποτε ανοιγουμε κουωβεντα με στελεχη του ΠΑΣΟΚ για τα μελλουμενα στην περιπτωση που ο Πρωθυπουργος δεν αντεξει.

    Αισιοδοξια απο τους επισκεπτες

    Κλιμα στασιμοτητας και αναμονης θα λεγαμε οτι επικρατουσε χθες το πρωι στο "Ωνασειο", ενω ελαχιστες ηταν οι επισκεψεις ποωλιτικων στελεχων.

    Πρωτος εφτασε στις 9.00 το πρωι ο υπουργος Μακεδονιας-Θραωκης Κωνσταντινος Τριαριδης που ενημερωθηκε για την υγεια του Πρωθυπουργου. Μονο ενα τεταρτο της ωρας παρεμεινε στο νοσοωκομειο ο υφυπουργος Υγειας Μ. Σκουλακης, και ετσι δοθηκε η εωντυπωση οτι ολα ειναι ησυχα.

    Οι γιοι του Πρωθυπουργου Αντρικος και Νικος Παπανδρεου, βρεθηκαν και παλι στο πλευρο του πατερα τους και παρεμειναν για πολλη ωρα στο "Ωνασειο".

    Ο αντιπροεδρος της Ν.Δ. Ι. Βαρβιτσιωτης που επισης βρεθηκε χθες στο "Ωνασειο" δηλωσε κατα την εξοδο του: "Ενημερωθηκα πληρως για την πορεια της καταστασης. Δεν ειναι ωρα για δηλωωσεις. Ειναι η ωρα της επιστημης".

    Λιγο μετα τις 12.00 το μεσημερι εφτασε στο "Ωνασειο" και η προσωπικη φιλη της κ. Παπανδρεου, Τετη Γεωργαντοπουλου, που αυτες τις ημερες παραμενει για πολλες ωρες στο νοσοκομειο.

    Γιαννοπουλος: Με το Συνταγμα

    Χωρις πολλα λογια και κανοντας ελαχιστες δηλωσεις αποχωρηωσαν απο το "Ωνασειο" οσοι επισκεφθηκαν χθες το μεσημερι το Ωωνασειο Καρδιοχειρουργικο Κεντρο για να ενημερωθουν για την καωτασταση της υγειας του Πρωθυπουργου.

    Μονο ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελος Γιαννοπουλος, οταν ρωτηθηκε για πιθανες διαβουλευσεις που γινονται στο ΠΑΣΟΚ, αωπαντησε οτι "τετοιο θεμα δεν υπαρχει. Συμφωνα με το Συνταγμα, αν χρειαστει να αντικατασταθει ο προεδρος, αυτο θα γινει απο τον πρωτο τη ταξει υπουργο. Δηλαδη τον κ. Ακη Τσοχατζοπουλο".

    Στο "Ωνασειο" για να ενημερωθουν για την κατασταση της υγειωας του Πρωθυπουργου επισκεφθηκαν κατα τη διαρκεια του μεσημεωριου επισης, ο υπουργος Ναυτιλιας Γ. Κατσιφαρας, ο υπουργος Τουρισμου Ν. Σηφουνακης, ο υφυπουργος Εθνικης Αμυνας Μ. Μπετενιωτης και ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ Ν. Γαλανος.

    Φευγοντας απο το νοσοκομειο, ολοι δηλωσαν αισιοδοξοι μετα την ενημερωση που ειχαν για την εξελιξη της υγειας του Πρωθυωπουργου χωρις να κανουν περισσοτερα σχολια. Να σημειωθει οτι χθες το μεσημερι εξω απο το νοσοκομειο βρισκονταν ελαχιστοι οωπαδοι του ΠΑΣΟΚ που ειχαν φτασει για να μαθουν τα νεοτερα.

    [3] Ο Τηλεμαχος Χυτηρης υποδεχεται τον Μανωλη Γλεζο

    Το ενδιαφερον τους για την υγεια του Πρωθυπουργου εωξεφρασαν με την επισκεψη τους οι πρεσβευτες Μαροωκου, Αλγεριας, Τυνησιας και Λιβυης

    Μπροστα στο κρισιμο εγχειρημα

    ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ προχωρουν στην αφαιρεση του αναπνευστηρα απο τον Πρωθυπουργο. Απο χθες ενισχυαν την καρδια του με φαρωμακευτικα σκευασματα

    Του ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ

    Με απανωτα τεστ για να διαπιστωνεται η λειτουργικοτηωτα του αναπνευστικου συστηματος και η κατασταση γεωνικοτερα των πνευμονων του Πρωθυπουργου, οι θεραωποντες γιατροι προετοιμαζουν τον Αν. Παπανδρεου για την κρισιμη στιγμη, που θα αποφασισουν να του αφαιωρεσουν τον τραχειοσωληνα που τωρα τον βοηθα στην αναπνοη.

    Προκειται για συγκροτημενη προσπαθεια, που γινεται απο ομαωδα γιατρων του Ωνασειου Καρδιοχειρουργικου Κεντρου, διαφορων ειδικοτητων με επικεφαλης τον καθηγητη Δημ. Κρεμαστινο. Ελεγωχεται συνεχως η ικανοτητα των πνευμονων του ασθενη να λειτουρωγησουν χωρις τη βοηθεια του αναπνευστηρα.

    Στο πλαισιο αυτης της προσπαθειας ειναι στιγμες που οι γιατροι σταματουν τελειως τη λειτουργια του αναπνευστηρα αφηνοντας τον Πρωθυπουργο να αναπνεει με τις δικες του μονο δυναμεις. Και τα καταφερνει καλα για αρκετη μαλιστα ωρα.

    Για να βγαλεις ομως εναν ασθενη απο τον αναπνευστηρα, μας εωξηγησε γιατρος, πρεπει ολα τα οργανα του να λειτουργουν καλα και προπαντος η καρδια του.

    Ενισχυση της καρδιας

    Γι' αυτο στον Αν. Παπανδρεου χορηγουνται διαφορα φαρμακευωτικα σκευασματα για την ενισχυση της λειτουργιας της καρδιας. Θα προσπαθησουμε, προσθεσε ο γιατρος, την κρισιμη στιγμη της αωφαιρεσης του τραχειοσωληνα η καρδια του να λειτουργει με ρυθωμους νεανικης καρδιας.

    Τα τεστ, οπως εγινε χθες γνωστο, γινονται απο την πρωτη μερα που διασωληνωθηκε ο Πρωθυπουργος. Και αυτο για να μην ατροωφησουν οι πνευμονες, αλλα και για να ειναι ανα πασα στιγμη ετοιωμος να βγει απο το σωληνα, καθως αυτο πρεπει να γινει το συντομοωτερο, γιατι ενας διασωληνωμενος ασθενης οσο περνουν οι μερες τοωσο κινδυνευει απο καποιες ενδονοσοκομειακες λοιμωξεις.

    Σημερα το εγχειρημα;

    Η αποσωληνωση, συμφωνα με ολες τις ενδειξεις που υπηρχαν ως χθες το βραδυ, θα επιχειρηθει σημερα. Το ολο εγχειρημα θεωρειται κρισιμο, καθως οι κινδυνοι, αν δεν λειτουργησουν σωστα ολα τα ορωγανα, ειναι υπαρκτοι.

    Γυρω απο τον Αν. Παπανδρεου βρισκονται συνεχως οι γιατροι του ΩΚΚ με τον κ. Δημ. Κρεμαστινο. Υπαρχει ομως και μια αλλη οωμαδα γιατρων, κυριως καθηγητων διαφορων ειδικοτητων, που πηωγαινει καθε πρωι στο νοσοκομειο, συνεδριαζει με τη συμμετοχη και γιατρων του Κεντρου, κρινει και σχολιαζει τα εργαστηριακα και αλωλα δεδομενα, εισηγειται και εκδιδει την ανακοινωση για την ενημεωρωση των δημοσιογραφων, που κανει καθε μεσημερι ο ακαδημα ιωκος και αντιπροεδρος του ΩΚΚ Γρ. Σκαλκεας.

    Στον Χολμπρουκ η λυση του Κυπριακου

    ΟΙ ΗΠΑ επιδιωκουν να βρεθει το πρωτο τριμηνο του 1996

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ του Φ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

    Ολα δειχνουν οτι το πρωτο τριμηνο του 1996 θα ειναι καωθοριστικο για τη λυση του Κυπριακου. Η Ουασιγκτον εωχει θεσει στοχο λυση του Κυπριακου μεσα στο νεο χρονο.

    Το χειρισμο του θεματος αναλαμβανει τωρα και επισημα ο Αμεωρικανος υφυπουργος Εξωτερικων Ριτσαρντ Χολμπρουκ, ο οποιος θα επισκεφθει το τριγωνο Λευκωσια-Αθηνα-Αγκυρα το Φεβρουωαριο-Μαρτιο. Το οτι ο Χολμπρουκ αναλαμβανει το χειρισμο του Κυπριακου δεν το απεκρυψε ουτε ο Αμερικανος πρεσβης στη Λευωκωσια Ριτσαρντ Μπαουτσερ, ο οποιος αρχισε νεο κυκλο επαφων με τις δυο πλευρες, για να προετοιμασει το εδαφος εν οψει της αφιξης στη Λευκωσια στις 5 Δεκεμβριου του προεδρικου απεσταλμενου Ριωτσαρντ Μπιτι.

    Οι Αμερικανοι δηλωνουν οτι η επισκεψη Μπιτι ειναι διερευνητιωκης φυσεως και οτι η ουσια του Κυπριακου θα συζητηθει με την επιωσκεψη Χολμπρουκ.

    Δηλωση Κληριδη

    Ο προεδρος Κληριδης δηλωσε οτι δεν εχει τεθει κανενα χρονοωδιαγραμμα για το Κυπριακο. Εκεινο που εχει σημασια, προσθεσε, ειναι να διαπιστωθει κατα ποσο υπαρχει αλλαγη θεσεων της τουρωκικης πλευρας σε τετοιο βαθμο, που να καθισταται δυνατη μια διαωδικασια επιλυσης του Κυπριακου. Ο κ. Κληριδης εκανε τις δηλωσει αυτες απαντωντας σε ερωτηση κατα ποσο υπαρχει χρονοδιαγραμμα απο πλευρας Αμερικανων για επιλυση του Κυπριακου πριν απο την ενταξη της Κυπρου στην Ευρωπα ικη Ενωση.

    Σχετικα με την προχθεσινη συναντηση του προεδρου Κληριδη με τον Αμερικανο πρεσβη Ριτσαρντ Μπαουτσερ ο κ. Κασουλιδης δηωλωσε οτι αυτη ειχε αντικειμενο να ενημερωθει ο προεδρος της Δηωμοκρατιας για την προθεση του Αμερικανου προεδρικου απεσταλωμενου Ριτσαρντ Μπιτι να ελθει στη Λευκωσια στις αρχες Δεκεμωβριου.

    Σκοπος της επισκεψης, ειπε, ειναι να διερευνησει ο κ. Μπιτι που βρισκονται οι δυο πλευρες οσον αφορα βασικες πτυχες του Κυπριαωκου, ιδιαιτερα στους τομεις της αποστρατιωτικοποιησης, της ασφαωλειας, του εδαφικου και της Ευρωπα ικης Ενωσης.

    Απαντωντας σε σχετικη ερωτηση ειπε οτι ο προεδρος Κληριδης δεν εχει βολιδοσκοπηθει για συναντηση κορυφης (δηλαδη για συωναντηση με Ντενκτας).

    Κυπρος-Βοσνια

    Ο κ. Κασουλιδης επανελαβε οτι το Κυπριακο ειναι διαφορετικο απο το Βοσνιακο. Η Βοσνια, ειπε, ειχε τα δικα της προβληματα και τις δικες της ιδιαιτεροτητες. Τα ενδιαφερομενα μερη στη Βοσνια συμφωνησαν για μια λυση. Εμεις -προσθεσε- ως μη ενδιαφερομενο μερος δεν εχουμε παρα να χαιρετισουμε κατι που ανοιγει το δρομο για την Ευρωπη στη Βοσνια. Το τι θα γινει στο Κυπριακο, συνεχισε, προ υποθετει συμφωνια των ενδιαφερομενων μερων στην Κυπρο.

    Απαντωντας σε αλλη ερωτηση ειπε οτι "δεν θελουμε να θεωρουωμε οτι ο κ. Χολμπρουκ, οταν θα αναμιχθει, σημαινει οτι θα επιβαλει βοσνιακη λυση στο Κυπριακο". Εμεις, ειπε, πιστευουμε οτι το Κυωπριακο μπορει να λυθει ειτε με απευθειας διαπραγματευσεις μεταωξυ του προεδρου Κληριδη και του κ. Ντενκτας ειτε με τη συγκλιση μιας διεθνους διασκεψης.

    Για να γινει ομως αυτο, προσθεσε, ειτε το ενα ειτε το αλλο, προ υωποθετει μετακινηση της τουρκικης πλευρας απο τις σημερινες θεωσεις της.

    Και η Ιρλανδια

    Στο μεταξυ και η Ιρλανδια παρεμβαινει τωρα στο Κυπριακο. Ο υωπουργος Εξωτερικων της χωρας αυτης, Ντιγκ Σπριγκ, θα επισκεωφθει την Κυπρο την ερχομενη εβδομαδα, με στοχο να διερευνησει τις πιθανοτητες να συμβαλει στη λυση του Κυπριακου.

    Η επισκεψη θα πραγματοποιηθει απο τις 28 μεχρι τις 30 Νοεμωβριου. Κατα την παραμονη του στην Κυπρο ο Ιρλανδος υπουργος Εωξωτερικων θα γινει δεκτος απο τον προεδρο Κληριδη. Θα εχει επιωσης συνομιλιες με τον υπουργο Εξωτερικων Αλεκο Μιχαηλιδη και τον Ντενκτας.

    Η επισκεψη του Ιρλανδου υπουργου Εξωτερικων επροκειτο να πραγματοποιηθει τον περασμενο Σεπτεμβριο, υστερα απο παραωκληση του προεδρου των Ηνωμενων Πολιτειων Μπιλ Κλιντον, με στοχο να μεταφερει τις εμπειριες του απο τις διαδικασιες του βορειωο ιρλανδικου προβληματος.

    [4] Πεντε υποψηφιοι για την πρωθυπουργια

    ΣΤΑ ηγετικα κλιμακια του ΠΑΣΟΚ αρχισαν οι συζητησεις για μεταωβατικο η οριστικο νεο πρωθυπουργο, αν ο Ανδρεας αδυνατει να αωσκησει τα καθηκοντα του

    "Ασκησεις επι χαρτου" γινονται αυτες τις μερες στο ΠΑωΣΟΚ με επικεντρο τα σεναρια για τη διαδοχη του Α. Παωπανδρεου και πως αυτη πρεπει να γινει.

    Στο επικεντρο της συζητησης βρισκεται ο προβληματισμος αν πρεπει να εκλεγει μεταβατικος πρωθυπουργος η αν απο την αρχη πρεπει να δοθει οριστικη λυση με την εκλογη του προσωπου που θα οδηγησει το κομμα στις προσεχεις εκλογες.

    Οι συζητησεις που γινονται παιρνουν ως δεδομενο οτι ο Πρωθυωπουργος δεν θα μπορεσει να επανελθει στην ενεργο δραση και εποωμενως θα γινει υποχρεωτικη η εκλογη νεου πρωθυπουργου.

    Οπως ειναι γνωστο, αρμοδια για την εκλογη αυτη ειναι η Κοινοωβουλευτικη Ομαδα, αλλα στο ΠΑΣΟΚ διατυπωνεται και η αποψη που λεει οτι πριν απο τη συγκληση της Κ.Ο. πρεπει να συγκληθει η Κεντρικη Επιτροπη ως ανωτατο καθοδηγητικο οργανο του κομωματος και να "περιγραψει" το προσωπο που πρεπει να αναλαβει την πρωθυπουργια. Οπως ειναι γνωστο, στη σημερινη Κ.Ε. τη μεγαωλυτερη ομαδα διαθετει ο Α. Τσοχατζοπουλος (μαζι με τους αποκαωλουμενους "προεδρικους"), ενω η ομαδα των "τεσσαρων" εχει μικροτερη επιρροη.

    5 υποψηφιοτητες

    Πεντε επιφανη στελεχη του ΠΑΣΟΚ ειναι πιθανο να θεσουν υποωψηφιοτητα για την πρωθυπουργια, οταν ελθει εκεινη η στιγμη.

    1. Ο Κωστας Σημιτης θεωρειται οτι εχει το προβαδισμα μεταξυ των "τεσσαρων", αν και απο την πλευρα της Βασως Παπανδρεου διευωκρινιζοταν χθες οτι τετοιες συζητησεις και πολυ περισσοτερο συμωφωνιες δεν εχουν γινει και οτι αυτο που προεχει τωρα ειναι η συνενωνοηση μεταξυ των ηγετικων στελεχων του κομματος. Θεωρειται, παωντως, βεβαιο οτι ο κ. Σημιτης θα ειναι υποψηφιος σε καθε περιπτωωση. Ο ιδιος απορριπτει καθε σκεψη για εκλογη μεταβατικου πρωθυωπουργου, επειδη θεωρει τη λυση προσωρινη, που δεν μπορει να εξαωσφαλισει νικη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογες.

    2. Ο Γερ. Αρσενης δεν ανοιγει τα χαρτια του περιμενοντας την καταλωληλη στιγμη. Παντως θεωρει κι αυτος οτι θα ειναι καλυτερο να δοωθει οριστικη λυση και οχι να προκριθει η επιλογη μεταβατικου πρωωθυπουργου. Εχει συχνες επαφες με βουλευτες.

    3. Ο Ακης Τσοχατζοπουλος ειναι ηδη αναπληρωτης του Πρωθυπουρωγου. Και ειναι φυσικο να προτιμα να συνεχισει η κυβερνηση να λειωτουργει με το σημερινο σχημα. Τον ευνοουν περισσοτερο οι συσχεωτισμοι στο κομμα και καθολου στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα.

    4. Ο Γιαννης Χαραλαμποπουλος μπορει να ειναι η μεταβατικη λυση που θα προτεινουν οι κεντρογενεις βουλευτες.

    5. Ο Απ. Κακλαμανης θεωρει οτι μπορει να διαδραματισει σημαντικο ρολο οταν θα ελθει η στιγμη της εκλογης νεου πρωθυπουργου. Πλεονεκτημα του οτι δεν εχει ενταχθει σε ομαδες.

    Οι κ.κ. Αρσενης, Τσοχατζοπουλος και Κακλαμανης θα διεκδικηωσουν τις ψηφους των αποκαλουμενων "προεδρικων", οι οποιες εωτσι μπορει να διασπαρουν αν φυσικα ειναι και οι τρεις υποψηφιοι.

    Παντως, ο κυβερνητικος εκπροσωπος Τηλ. Χυτηρης επιχειρησε χθες να "παγωσει" τις συζητησεις περι εκλογης μεταβατικου πρωωθυπουργου. "Δεν υπαρχει τετοιο θεμα. Πρωθυπουργος ειναι ο Α. Παπανδρεου", ειπε.

    Εντυπωση προκαλεσε η δηλωση του Ευαγγ. Γιαννοπουλου οτι "ειναι αποκυηματα φαντασιας οτι γινονται διαβουλευσεις για τη διαδοχη".

    Ο βουλευτης Β. Κεδικογλου, συντασσομενος με την αποψη Σημιωτη, ειπε οτι η συζητουμενη μεταβατικη λυση θα ειναι επιζημια για τη χωρα. Προσθεσε δε κατηγορηματικα οτι ο Πρωθυπουργος εκλεγεωται απο την Κοινοβουλευτικη Ομαδα και χαρακτηρισε απαραδεκτη οποιαδηποτε συζητηση για συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης πριν απο εκεινη της Κ.Ο. Και ο "κεντρωος" Λ. Βερυβακης υποωγραμμισε οτι μονο οι βουλευτες εκλεγουν τον Πρωθυπουργο.

    [5] Πληρης διαυγεια και επαφη με το περιβαλλον

    Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

    Για βελτιωση της γενικης καταστασης του Πρωθυπουργου κατα το τεωλευταιο 24ωρο και προσπαθεια αποσυνδεσης του απο τον αναπνευωστηρα, μιλουσε το ιατρικο ανακοινωθεν που διαβασε στους δημοωσιογραφους χθες στη 1.30 το μεσημερι ο αντιπροεδρος του "Ωναωσειου", ακαδημα ικος Γρ. Σκαλκεας. Συγκεκριμενα, ο καθηγητης αωνακοινωσε οτι:

    "Η γενικη κατασταση του Πρωθυπουργου παρουσιασε και κατα το τελευταιο 24ωρο βελτιωση. Η προσπαθεια αποσυνδεσης του απο τον αναπνευστηρα συνεχιζεται ομαλα χωρις προβληματα". Σε ερωωτηση σχετικα με το ποτε θα ολοκληρωθει η διαδικασια αποσυνωδεσης, ο κ. Σκαλκεας απαντησε οτι αυτο ειναι εξαρτημενο απο την κατασταση και μπορει να ειναι απο λιγες ωρες μεχρι ενα μακροτεωρο χρονικο διαστημα.

    Μια μακρα παραταση δεχτηκε οτι εγκυμονει κινδυνους, αλλα μια λογικη, δηλαδη μια και δυο μερες, οχι. Η προσωπικη μαλιστα γνωμη του καθηγητη ηταν οτι πιθανοτατα σημερα ο Πρωθυπουργος θα ειωναι σε θεση να αποσυνδεθει, λεγοντας ομως οτι "αυτο δεν μπορει να αποτελεσει μια θετικη τοποθετηση, αυτο ειναι μια προσωπικη τοποθετηση".

    Το επομενο βημα, μετα την αποσυνδεση, συνεχισε ο κ. Σκαλκεας, εφοσον ολα τα αλλα οργανα συνεχιζουν να ειναι φυσιολογικα, θα ειναι να μπει σε μια διαδικασια αναρρωσης ορισμενες ημερες και να επιστρεψει στο σπιτι του.

    Το μικροβιο

    Σε ερωτηση δημοσιογραφου για το αν η αποσυνδεση σημαινει οτι θα βγει απο την Εντατικη, ο καθηγητης τονισε οτι "ειστε κακως πληροφορημενοι, ο Πρωθυπουργος δεν ειναι ακριβως στην Ενταωτικη".

    Μεταξυ αλλων προσθεσε οτι τα ιατρικα ανακοινωθεντα βγαινουν υστερα απο μακρα συζητηση ολων των γιατρων που συμμετεχουν στο συμβουλιο και οτι γι' αυτο δεν δεχονται καμια αμφισβητηση.

    Στη συνεχεια, ερωτωμενος για το αν εχει εντοπιστει το μικροβιο, ο κ. Σκαλκεας τονισε οτι "το μικροβιο δεν εχει εντοπιστει. Αλλα οωλες οι πληροφοριες που παιρνουμε, τοσο απο την κλινικη εικονα οσο και απο τα εργαστηριακα ευρηματα, δειχνουν οτι η φλεγμονη αυτη -η λοιμωξη αν προτιματε- βρισκετε σε υποχωρηση. Η θεραωπεια με αντιβιοτικα συνεχιζεται και τροποποιειται".

    Οταν ο καθηγητης ρωτηθηκε το πως θα αντιμετωπιστουν οι ενωδεχομενες λοιμωξεις που δημιουργουνται απο τα λεγομενα "ανωθεκτικα νοσοκομειακα μικροβια" απαντησε: "Αφηστε να εμφανιωστουν πρωτα, και σας πληροφορω οτι δεν εχουν καμια πιθανοτητα να εμφανιστουν, και τοτε το συζηταμε".

    Οι εφεδρειες

    Απαντωντας ακομη σε σχετικη ερωτηση, ο κ. Σκαλκεας, εξηγωωντας το θεμα της αποσωληνωσης, εξηγησε οτι οσο πιο γρηγορα βγαιωνει κανεις απο το μηχανημα, τοσο καλυτερα ειναι, αλλα στην ιατριωκη, τονισε, δεν υπαρχουν τετοια ορια. Ανεφερε συγκεκριμενα οτι: "Μπορει κανεις να πηγαινει σε ενα ραδιοφωνο και να κανει μια διαλεξη γι' αυτα τα πραγματα και να μιλαει επι θεωρητικης βασεως, αλλα οταν μιλαμε για ενα συγκεκριμενο ασθενη, οπως εν προκειμεωνω για τον Πρωθυπουργο, εχουμε την εντυπωση οτι εχει τη δυνατοωτητα, αν χρειαστει, να το αντεξει αρκετα το μηχανημα".

    Στο σημειο αυτο, ο κ. Σκαλκεας ρωτηθηκε αν εχει ο οργανισμος αναπνευστικες εφεδρειες και απαντησε οτι "οπως μετραμε την αωναπνοη με ορισμενες παραμετρους, μεταξυ των οποιων και με τα αερια του αιματος και τις ενδοπνευμονικες πιεσεις, ολα δειχνουν μια πολυ καλη βελτιωση".

    Οι αλλοι γιατροι

    Οταν ο κ. Σκαλκεας ρωτηθηκε τι εχει να πει για τους συναδελωφους του που βγαινουν στα ΜΜΕ και δινουν διαφορες πληροφοωριες, δημιουργωντας διαφορες καταστασεις, δηλωσε οτι "δεν ξεωρω κανενα μελος της ομαδας".

    Σχετικα με τις δηλωσεις του κ. Δαλκου σε τηλεοπτικο καναλι, ο καθηγητης δηλωσε οτι "ο κ. Δαλκος ειναι ενας σοβαροτατος επιωστημονας και ανθρωπος και με τον οποιο μιλησαμε, διοτι συμμετειωχε στο συμβουλιο, συμφωνει απολυτως με αυτα που λεμε εμεις. Τωωρα για τους αλλους συναδελφους που λετε και τους οποιους εγω δεν παρακολουθησα και κατα συνεπεια δεν μπορω να εχω γνωμη του τι ειπαν, μπορει να μιλανε θεωρητικα για το τι ειναι αναπνευστηρας η το τι ειναι λοιμωξη πνευμονικη - βεβαιως το δικαιουνται και ισως ειωναι και πολυ καλοι επιστημονες, του οποιους ξερω, αλλα ειναι επιωπολαιο και αντιδεοντολογικο να μιλανε για μια συγκεκριμενη περιωπτωση την οποια δεν εχουν δει".

    Δεν δογματιζει

    Στο σημειο αυτο ρωτηθηκε αν εχει εξετασει αλλος γιατρος, που δεν μετεχει στο ιατρικο συμβουλιο η δεν εργαζεται στο "Ωνασειο" τον Πρωθυπουργο. "Καθ' οσο ξερω, δεν τον εχει", απαντησε, "αλλα δεν μπορω να το διαβεβαιωσω, γιατι δεν ειμαι εδω συνεχως. Μη μου ζητατε κατι που δεν μπορω να ειμαι ειλικρινης μαζι σας". Μαλιστα, οταν ρωτηθηκε υστερα απο αυτο γιατι μιλαει για συντομη αποκατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου ειπε: "Κοιταξτε, εχω την εντυπωση ναι. Αλλα δεν μπορει κανεις σε αυτα τα πραγωματα να δογματιζει".

    Προσθεσε οτι τα αερια του αιματος δειχνουν την αναπνευστικη ιωκανοτητα του πνευμονα και στην περιπτωση του Πρωθυπουργου ειωναι σημαντικως βελτιωμενα, αρνουμενος ομως να δωσει καποιο νουμερο, γιατι, οπως ειπε, δεν πιστευει στην εκλαλκευση της Ιατριωκης. Μιλωντας για το φοβο επιπλοκων ειπε: Εγω προσωπικα εχω συνηθισει να μη μιλαω προκαταβολικως για επιπλοκες, γιατι οι επιωπλοκες δεν εχουν κανενα λογο να συμβουν. Αν, ο μη γενοιτο, προωκυψουν -οπως μπορει να συμβει σε καθε ασθενη- τοτε το συζηταμε. Αλλα οχι να δημιουργουμε επιπλοκες εκει που δεν υπαρχουν".

    Πληρης επαφη και διαυγεια

    Προσθεσε στη συνεχεια οτι κατα το 24ωρο που περασε δεν εφαρωμοστηκε καθολου τεχνητη υπνωση και οτι ο Πρωθυπουργος εχει πεωρασει σε σταδιο που δεν εχει καμια καταστολη και ειναι σε πληρη εωπαφη και σε πληρη διαυγεια και οτι εχει ξεκινησει ενας μηχανισμος αποσυνδεσης απο τον αναπνευστηρα, ο οποιος ειναι πολυ δυσκολο να εξηγηθει. Επισης, τονισε οτι ο Πρωθυπουργος δεν παιρνει καρωδιοτονωτικα, γιατι δεν τα χρειαζεται, αλλα παιρνει διαφορα αλλα φαρμακα που χρειαζεται.

    Διαβεβαιωσε ακομη οτι το αριστερο ημισυ της καρδιας, το οποιο εχει τη βαλβιδα, λειτουργει "ωραιοτατα" και η βαλβιδα δεν εχει κανενα προβλημα και οτι δεν υπαρχει θεμα απομακρυνσης του καωθετηρα για να απολυμανθει και να επανατοποθετηθει και οτι "αμα βγει, θα βγει".

    Μηπως τωρα πειστουν για τα αυτονοητα;

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

    Φαινεται οτι σ' αυτη τη χωρα πρεπει κανεις να επιμενει σε αυτονοητες αληθειες και διαπιστωσεις. Εργο ευκολο για το δημοσιογραφο, που υποχρεωνεται να επαναλαμβανει απο καιρου εις καιρον τα ιδια πραγματα. Αυτη η επαναληψη μπορει να κουραζει τον αναγνωστη, αλλα καθισταται υποχρεωτικη, αφου δεν φαινεται να υπαρχει αλλος τροπος ωστε να σκεφθουν και, εν τελει, (ειθε...) να πεισθουν οι αρχοντες για την αξια του αυτονοητου.

    Πριν απο 45 μερες γραφαμε σ' αυτη τη σελιδα: "Ενας πολιτικος με ιστορια εστω και αμφιλεγομενη οπως ο Α. Παπανδρεου, θα επρεπε να ενδιαφερεται για την τυχη του δημιουργηματος του. Και θα επρεπε να προετοιμασει εγκαιρως, ομως, γιατι αν ολα γινουν ξαφνικα, η κατασταση δεν θα βελτιωθει τη διαδοχη του. Δεν ειναι απαραιτητο να αποχωρησει ο ιδιος αμεσως ειτε απο την πρωθυπουργια ειτε απο την αρχηγια του ΠΑΣΟΚ. Θα μπορουσε, ομως, απο τη μια να ορισει αντιπροεδρους στην κυβερνηση και απο την αλλη να συγκαλεσει απο τωρα συνεδριο, για να εκλεγει αντιπροεδρος του κομματος, ο οποιος θα τον διαδεχθει οταν φτασει η ωρα".

    Το τελευταιο επεισοδιο στο σιριαλ "υγεια του Πρωθυπουργου" ηρθε να επιβεβαιωσει, κατα δραματικο τροπο, αυτο που ολοι φοβουνται στο κυβερνων κομμα. Και οσο "ακομψο" και "αγενες" ειναι να τιθεται τετοιο θεμα την ωρα που ο Πρωθυπουργος δινει μαχη ζωης στο νοσοκομειο, αλλο τοσο εθελοτυφλια ειναι να το παρακαμπτεις. Η πραγματικοτητα ειναι αμειλικτη. Και βγαζει τη γλωσσα σ' οσους επιμενουν ειτε να την αγνοουν για τους δικους τους ιδιοτελεις λογους, ειτε να συμπεριφερονται οπως η στρουθοκαμηλος μπροστα στην καταιγιδα που ερχεται. Πως αλλιως να ερμηνευθουν οι συνεχιζομενες προσπαθειες των "ανδρε ικοτερων του π ιΑνδρεα" να πεισουν οτι ολα θα επανελθουν στην προτερα κατασταση; Και πως να χαρακτηρισεις δηλωσεις του τυπου "δεν εχει αλλαξει το πολιτικο σκηνικο"; (τι το 'θελε ο πρωτος τη ταξει υπουργος, δεν του αρκει ο ρολος του "αναπληρωτη", γιατι "δουλευει" τους οπαδους του ΠΑΣΟΚ με τετοιες "διαπιστωσεις";").

    Το αιτημα της διαδοχης ειχε τεθει και πριν απο την επιδεινωση της καταστασης της υγειας του Α. Παπανδρεου. Ο ιδιος, ομως, δεν το εκανε αποδεκτο. Τι τον εμποδιζε; Επανερχομαστε, υποχρεωτικα, σ' αυτα που σημειωναμε πριν απο 45 μερες:

    1. Η "ατσαλη" προβολη του αιτηματος απο ορισμενα στελεχη του ΠΑΣΟΚ.

    2. Το στενο περιβαλλον του, το οποιο τον θελει στη θεση του ως το τελος, ονειρευομενο εναν αλλο Ελ Σιντ.

    3. Η σταση αλλων στελεχων του ΠΑΣΟΚ που ειναι πολυ κοντα του και μπορουν να τον επηρεασουν, αλλα δεν το κανουν, ειτε λογω προσωπικης υστεροβουλιας (ελπιζουν να τον διαδεχθουν εκεινα αν ολα γινουν ξαφνικα) ειτε λογω ατολμιας ειτε γιατι δεν τον αγαπουν πραγματικα.

    Ο Ανδρεας Παπανδρεου ειχε την ευκαιρια να αποχωρησει, εν πληρει δοξη, απο την καθημερινη πολιτικη μετα τη θριαμβευτικη νικη του στις εκλογες του 1993, αφου προηγουμενως θα ειχε προετοιμασει τη διαδοχη του. Δεν το εκανε για τους δικους του προσωπικους λογους ("εγω θα πεθανω ορθιος πανω στην πρωθυπουργικη καρεκλα", ειχε πει σε ανυποπτο χρονο σε συνομιλητη του), γιατι δεν τον αφηνε το περιβαλλον του, του οποιου η υπαρξη προσωπικη και πολιτικη εξαρταται απολυτως απ' αυτον.

    Τωρα το προβλημα εχει γινει δυσεπιλυτο. Μπορει τα επιχειρηματα που παραθεσαμε στην αρχη να ειναι αυτονοητα για πολιτικους σε αλλες χωρες η για τον απλο, αλλα σκεπτομενο, οπαδο του ΠΑΣΟΚ, αλλα μπορει να μην εχουν ισχυ για εναν πολιτικο οπως ο Α. Παπανδρεου. Η ιδιοσυγκρασια του δεν π ιτου επιτρεπει να μεινει εκτος πολιτικης και εχει μεγαλη δοση αληθειας η εν ειδει προφητειας διαπιστωση οτι "θα πεθανει αν μεινει εκτος πολιτικης".

    Αλλο τοσο δυσκολο ειναι να απαιτησουν τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ να αποχωρησει απο την ενεργο πολιτικη. Ο Α. Παπανδρεου δεν ειναι ενας απο τους αρχηγους του ΠΑΣΟΚ. Δεν ειναι καν αυτο που ηταν ο Καραμανλης για τη Ν.Δ. Ο Καραμανλης ιδρυσε μεν την Ν.Δ., αλλα επροκειτο και για φυσικη συνεχεια της παλιας ΕΡΕ. Το ΠΑΣΟΚ ειναι ενα εντελως νεο κομμα και δημιουργος του ο Α. Παπανδρεου.

    Απαιτουνται, λοιπον, λεπτοι χειρισμοι. Για εναν επιπλεον λογο: Δεν υπαρχει ο αδιαφιλονικητος διαδοχος του. Και για να διατηρηθει η ενοτητα του απαιτειται ουσιαστικη συνεννοηση και συμμαχια στελεχων απ' ολο το φασμα, η οποια δεν εχει επιτευχθει μεχρι αυτη τη στιγμη. Θα επιτευχθει αυριο, οταν αυτο το "αυριο" μπορει να ειναι κιολας "χθες"; Η απαντηση στο ερωτημα αυτο θα καθορισει και τις περαιτερω εξελιξεις.

    Η αισιοδοξη εκδοχη θελει να βλεπει τη τελευταια περιπετεια της υγειας του Α. Παπανδρεου ως το "σημειο μηδεν" που θα προβληματισει τον ιδιο και οσους τον περιβαλλουν και θα τους υποχρεωσει να δουν καταματα την πραγματικοτητα. Και ο,τι εχουν να κανουν, να το κανουν εγκαιρως.

    Σε διαφορετικη περιπτωση θα αρχισει και παλι να παιζεται στις κινηματογραφικες και τηλεοπτικες οθονες ο "Ελ Σιντ". Το ΠΑΣΟΚ θα οδευει προς την ηττα και μαλιστα απο τον πλεον ανεπαρκη εως σημερα αρχηγο της συντηρητικης παραταξης (οποια ταπεινωτικη αυλαια για τον "χαρισματικο" τεως κραταιο ηγετη) και η χωρα θα βολοδερνει μεταξυ "αναπληρωσης" και αποσυντονισμου.

    Οι κοινοτοπες ευχες "ο Θεος να βαλει το χερι του" και "ο Θεος να τους φωτισει" αποκτουν στις μερες μας ουσιαστικο περιεχομενο και για τους μη θεοσεβουμενους...

    π ι

    [6] Η Τανσου παει παντου

    Δεν ξερουμε ακομη ποιος θα εκπροσωπησει τον πρωθυπουργο Α. Παπανδρεου στη διασκεψη κορυφης της Ευρωπα ικης Κοινοτητας στη Μαδριτη, στα μεσα Δεκεμβριου. Ξερουμε ομως οτι κατα πασα πιθανοτητα, θα προσκληθει απο την ισπανικη προεδρια η πρωθυπουργος της Τουρκιας Τανσου Τσιλερ.

    Με ποια αιτιολογια; Να προωθηθει, λεει, ο πολιτικος διαλογος αναμεσα στις δυο πλευρες - την Ευρωπα ικη Ενωση και την Τουρκια.

    Να, λοιπον, ποσο αποδοτικη ηταν η κινητοποιηση της Αγκυρας, η οποια ασκησε εντονες διπλωματικες πιεσεις στις ευρωπα ικες κυβερνησεις (ταξιδια της ιδιας της Τουρκαλας πρωθυπουργου στη Μαδριτη, τις Βρυξελλες, το Λονδινο), ωστε να μην αναβληθει και να συζητηθει τελικα η τελωνειακη ενωση της Ε.Ε. με την Τουρκια στην επομενη συνοδο του Ευρωπα ικου Κοινοβουλιου, στις 13 Δεκεμβριου. Και αν αυτη εγκριθει, θα τεθει σε εφαρμογη απο την 1η Ιανουαριου του 1996. Ενα τεραστιο πλεονεκτημα που θα χρησιμοποιησει η κ. Τσιλερ στις βουλευτικες εκλογες, που θα γινουν στη χωρα της στις 24 Δεκεμβριου.

    Ειδατε πως δουλευει η "υγιης" τουρκικη διπλωματια; Ρολοι... Λ.Π.

    [7] Τουρκος και ο Α ι-Νικολας!

    Πολυ δημοφιλης ο Αγιος Νικολαος στο Βελγιο αυτες τις ημερες. Ειναι ο "αγιος των παιδιων" - που εχει αντικαταστησει τον Αγιο Βασιλη - κι εχει αρχισει να μοιραζει παιδικα δωρα για τον καινουργιο χρονο. Η βελγικη εφημεριδα "Λε Σουαρ", ομως, αγνοει οτι ειναι Ελληνας και υποστηριζει οτι ειναι ...Τουρκος επισκοπος!

    Σε τουριστικο αφιερωμα για την Τουρκια η βελγικη εφημεριδα θετει ενα περιεργο ερωτημα: "Πως ενας Τουρκος επισκοπος του 4ου αιωνα εγινε φιλος στα παιδια του Βελγιου του 20ου αιωνα"...

    Και αναφερει το θρυλο του Αγιου Νικολαου, που κατεβηκε απο την καμιναδα για να δωσει πρωτοχρονιατικα δωρα στην κορη ενος φτωχου πατερα. Δεν αναφερει, ομως, πως ανακαλυψε οτι ηταν Τουρκος, αφου στον 4ο αιωνα δεν υπηρχε ...Τουρκια! Δεν μενει παρα να ισχυριστει οτι ο Σεν Νικολα - οπως ξερουν τον Αγιο Νικολαο στο Βελγιο - ειχε υποστηριξει και... την τελωνειακη ενωση με την Τουρκια!

    Θα μπορουσε να ηταν ενα "πειστικο" επιχειρημα υπερ της ...Χριστιανικης Τουρκιας. Π.Π.

    Κυριε διευθυντα, δεν πρεπει να κανω βλασφημο σχολιο. Δεν ξερω τιποτα για ενα σκανδαλο Κοσκωτα, δεν ξερω τιποτα για παλια αντιευρωπα ικα συνθηματα, δεν ξερω τιποτα για αθροες πελατειακες παροχες και μεγαλορρημονα λα ικα δικαιωματα. Δεν ξερω τιποτα για αποστασιες και μειοδοσιες, για "λαο πανω απο τους θεσμους" ουτε για τις ηθικες πλευρες της πολιτικης "αλλαγη εδω και τωρα". Μενω αμετακινητα ανθρωποκεντρικος. Δ.Κ.

    [8] Κλειστε το!

    Και μετα παραπονιουνται οτι τους φταινε τα μεσα ενημερωσης:

    Ο Πρωθυπουργος ειναι στο νοσοκομειο, ολοι λενε οτι δεν ειναι ωρα για οποιεσδηποτε δηλωσεις, αλλα μολις τους βαζουν μπροστα μικροφωνα, τα ξεχνουν ολα.

    Αιφνης χθες, ο υφυπουργος Χρ. Κοκκινοβασιλης ειπε οτι τωρα "προεχει η δουλεια για αναστροφη του κλιματος και για τη νεα νικη"! Ο δε βουλευτης Δ. Σκαμνακης ...ευχαριστησε το Θεο, "που μας χαρισε την αποκατασταση της υγειας του Α. Παπανδρεου".

    Τετοιες δηλωσεις μαλλον πρεπει να αφιερωνονται στον προεδρο της Βουλης Απ. Κακλαμανη, που συχνα-πυκνα καλει τους συναδελφους του να μην κανουν δηλωσεις με το παραμικρο, αλλα και στον αρχηγο της Ν.Δ. Μιλτ. Εβερτ, που ειπε προχθες στη Βουλη οτι οι βουλευτες... καταπιεζονται ψυχολογικα απο τις καμερες και τα μικροφωνα!

    Τι λετε, μωρε; Δεν μπορειτε εσεις να κρατησετε το στομα σας κλειστο και σας φταινε τα μικροφωνα;

    Γ. ΚΑΡ.

    [9] Διαφορα

    Το αποπαιδι μας

    Ωραια τους στολισε τους απολιτιστους της Εσπεριας ο Θανος Μικρουτσικος στο Συμβουλιο Υπουργων Πολιτισμου της Ευρωπα ικης Ενωσης.

    Προτεινε να αυξηθει απο 67 σε 100 εκ. ΕΨU ο προ υπολογισμος του προγραμματος "Ραχηλ", για να συντηρουνται τα μνημεια της ευρωπα ικης πολιτιστικης κληρονομιας. Κι οταν οι ομολογοι του της Γερμανιας, της Βρετανιας και της Ολλανδιας αντιπροτειναν αναιδως να μειωθει κατα το ημισυ αυτος ο προ υπολογισμος, ο κ. Μικρουτσικος ξεσπαθωσε:

    Ο προ υπολογισμος που προτεινετε -τους ειπε- ειναι χαμηλοτερος κι απ' αυτον που εχουν ποδοσφαιρικες ομαδες, οπως ο (μεγας, εδω που τα λεμε) Αγιαξ, η Μαντσεστερ Γιουναιτεντ και η Μπαγερν. Σας διακρινει μια νοοτροπια, που βλεπει τον πολιτισμο σαν τον φτωχο συγγενη...

    Ευτυχως, που οι δεχθεντες τη σφοδρη επιθεση εκτος απο απολιτιστοι ειναι και απληροφορητοι. Και δεν του αντετειναν σε ποιο χαλι ειναι τα μνημεια της Ελλαδας (του λικνου του ευρωπα ικου πολιτισμου!) κι οτι στον κρατικο προ υπολογισμο μας ο πολιτισμος ειναι οχι μονο ο φτωχος συγγενης, αλλα το αποπαιδι: 30 δις. ολα κι ολα παιρνει κι εφετος -κι ενας Θεος ξερει πως κατανεμονται...

    Γ.Β. Τα ευλογα

    Τα δακρυγονα και τα ασφυξιογονα παραβιαζουν η οχι το πανεπιστημιακο ασυλο;

    Το ασυνηθες οσο και ευλογο ερωτημα απευθυνει προς καθε ενδιαφερομενο ο δημοσιογραφος Μιχ. Βασιλειαδης, του οποιου ο γιος ηταν στο Πολυτεχνειο (κυνηγημενος μπηκε και δεν μπορουσε να βγει, απο φοβο μην εχει την τυχη του 16χρονου, στον οποιο επεπεσε κτηνωδως ολοκληρη διμοιρια των ΜΑΤ).

    Το δευτερο (ειχε πολλα ο συνομιλητης μου στο τηλεφωνο) ερωτημα ειναι κατα ποσον οι πολιορκημενοι μεσα στο Πολυτεχνειο ειχαν αλλο τροπο αμυνας σ' αυτη τη βροχη δακρυγονων και ασφυξιογονων εκτος απο τις φωτιες.

    Το τριτο ερωτημα θα το απευθυνουμε εμεις στον φιλο πρυτανη του ΕΜΠ Ν. Μαρκατο:

    Εχει υπολογισει ποσες απο τις ζημιες (και απο φωτιες) των 25 εκατομμυριων (ελαχιστη "μιζα" σε ασημαντο δημοσιο εργο - κατα τον κ. Βασιλειαδη) προκληθηκαν ακριβως απο τα δακρυγονα, ωστε να ζητησει αποζημιωση και απο την Αστυνομια, οπως ζητει απο τους εκατονταδες νεαρους του εδωλιου;

    Γ.Β.

    Νουμερα! Και μετα τις επιθεσεις εναντιον των δημοσιογραφων που αναζητησαν διαφορετικες πηγες ενημερωσης για την υγεια του Πρωθυπουργου, εκτος απο εκεινη που τους προσφερει καθημερινα το "Ωνασειο", ο υπουργος Τυπου Τηλεμαχος Χυτηρης αρχισε να παρεκτρεπεται.

    "Η απαντηση ειναι, εσυ εισαι νουμερο", σχολιασε (;), οταν ακουσε δημοσιογραφο να ζητει απο τον αντιπροεδρο του Νοσοκομειου συγκεκριμενα νουμερα για τα αερια του αιματος, στις ιατρικες εξετασεις που εγιναν στον Πρωθυπουργο.

    Το περιστατικο εγινε κατα τη διαρκεια της χθεσινης μεσημεριανης ενημερωσης. Η συναδελφος δεν τον ακουσε. Τον ακουσαν, ομως, τουλαχιστον τρια απο τα αλλα "νουμερα" που βρισκονταν στην αιθουσα Τυπου εκεινη την ωρα.

    Η μηπως ακουσαν λαθος, κ. Χυτηρη; Θ. ΤΣ.

    Αλλο δικαστηριο Διεθνες Δικαστηριο Περιβαλλοντος εδρευει στην Πολη του Μεξικου. Εχει αποκτησει ηδη κυρος και παιζει το ρολο διαιτητικου δικαστηριου. Προσφευγουν σ' αυτο εταιρειες, οργανωμενες κοινωνικες ομαδες, οργανισμοι της Τοπικης Αυτοδιοικησης. Με τη διαδικασια που ακολουθει και με τις αποφασεις του δινει λυσεις σε συντομο χρονικο διαστημα και ξεπερνωνται ετσι χρονοβορες διαδικασιες.

    Μετεχουν 15 δικαστες απο ισαριθμες χωρες της Ευρωπης και της Αμερικης, μεταξυ των οποιων και ο Ελληνας νομικος Βας. Κωστοπουλος.

    Την ερχομενη βδομαδα συνεδριαζει το Διεθνες Δικαστηριο Περιβαλλοντος και δεν αποκλειεται να εξετασει υποθεσεις του τυπου προσφυγης μεγαλης, πολυεθνικης εταιρειας εναντιον πολεως. Προσβλεπουμε με ενδιαφερον. ΝΙ.Κ.

    Αποδημοι... Πολυς λογος εγινε στο γευμα εργασιας του υφυπουργου Αποδημου Ελληνισμου Γρηγορη Νιωτη με δημοσιογραφους της Θεσσαλονικης, σχετικα με τους ...δημοσιογραφους της Αθηνας που εχουν κληθει να καλυψουν (οχι με εξοδα των μεσων που εκπροσωπουν) το ιδρυτικο συνεδριο του Συμβουλιου Αποδημου Ελληνισμου στη Θεσσαλονικη. Ομως, το θεμα της συζητησης αλλαξε, οταν επεσε το εξης (γνησιως θεσσαλονικιωτικο...) "καρφι":

    Δεν βαριεστε, τοσα εξοδα θα γινουν για τους εκπροσωπους του αποδημου Ελληνισμου, γιατι να μη γινουν και μερικα ακομη για τον αποδημο Ελληνισμο της Αθηνασ; Γ. Λ.

    Δρακοντεια

    Εντελως κλειστο ηταν χθες το αεροδρομιο Πετροβατς των Σκοπιων, στο οποιο απο το πρωι μεχρι το βραδυ δεν προσγειωθηκε ουτε απογειωθηκε κανενα εμπορικο αεροσκαφος. Αιτια; Ο Αμερικανος υπουργος Αμυνας Ουιλιαμ Περι, που πηγε για επισκεψη μιας ημερας στα Σκοπια. Δρακοντεια ηταν τα μετρα ασφαλειας.

    Απαγορευτηκαν οχι μονο οι πτησεις, αλλα και η κινηση αυτοκινητων καθε ειδους, ακομα της τηλεορασης και του ραδιοφωνου, που ηθελαν να καλυψουν απευθειας τη συνεντευξη Τυπου που εδωσε αργα το απογευμα ο Αμερικανος υπουργος στο χωρο του αεροδρομιου, πριν αναχωρησει για τη Βιεννη.

    Επικινδυνη δουλεια να εκπροσωπεις τη μεγαλυτερη δυναμη του κοσμου...

    Τ. Δ. Ο επιζησας

    Ευδιαθετος, παρα το μπαταρισμενο δεξι του ματι, και με κοντα ακομα τα μαλλια του, ο προεδρος Κιρο Γκλιγκοροφ υποδεχθηκε χθες στην κατοικια του τον Αμερικανο υπουργο Αμυνας Ουιλιαμ Περι.

    Σε ολη τη διαρκεια της συνομιλιας τους, μαλιστα, ο Σκοπιανος προεδρος πεταγε καπου καπου αστεια, με τα οποια ολοι ξεσπουσαν σε γελια.

    Το μονο πραγμα για το οποιο ο Γκλιγκοροφ ζητησε συγγνωμη απο τον Αμερικανο ηταν οτι τον υποδεχθηκε φορωντας ενα σπορ πουκαμισο και μια μαλλινη ζακετα, και οχι ενα πιο επισημο ενδυμα, οπως θα ταιριαζε σε μια τετοια συναντηση.

    Χαρα στο κουραγιο του.

    Τ. Δ.

    Παγκαλικο

    Αληθευει πως ειπατε οτι δεν θα επισκεφθειτε τον Πρωθυπουργο στο "Ωνασειο"; ρωτησαμε χθες τον Θ. Παγκαλο.

    Δεν κανω ποτε στη ζωη μου τιποτε τυπικο, ηταν η απαντηση. Δεν πηγαινω ποτε σε νοσοκομεια, δεν γιορταζω την ονομαστικη μου εορτη και, κατα συνεπεια, δεν πηγαινω και στις γιορτες των αλλων.

    Τα γενεθλια σας τα γιορταζετε;

    Οποτε θελω, γιατι τοτε εχω δικαιωμα να προσκαλω οσους θελω -η απαντηση.

    Α.Ε.Μ.

    Ερημην

    "Αλητες, ρουφιανοι δημοσιογραφοι" φωναζαν οι καταληψιες του Πολυτεχνειου, οταν οδηγηθηκαν στον εισαγγελεα. Μερικες ωρες αργοτερα δεχτηκαν με ανακουφιση την ελευθερια που τους εδωσε η Δικαιοσυνη του "κρατους καταστολης", το οποιο αντιμαχονται.

    Σημερα στις 7.00 μ.μ., η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ της Νομικης Σχολης του Αριστοτελειου Πανεπιστημιου Θεσσαλονικης διοργανωνει συζητηση με θεμα "Μεσα Μαζικης Ενημερωσης και Δικη". Στη συζητηση συμμετεχουν οι κ.κ. Αλεξης Κουγιας δικηγορος, Κων. Κωνσταντινιδης βουλευτης Ν.Δ. και καθηγητης του Ποινικου Δικαιου, Αντωνης Μανιτακης συνταγματολογος και καθηγητης του Αριστοτελειου Θεσσαλονικης και Ηησης Παπαδημητριου καθηγητης Κοινωνιολογιας στη Νομικη Σχολη του ιδιου πανεπιστημιου.

    Στο δελτιο Τυπου σημειωνεται οτι θα παρευρισκεται εκπροσωπος της δικαστικης αρχης. Δημοσιογραφος δεν συμμετεχει. Οι διοργανωτες εκριναν μαλλον οτι δεν ειναι απαραιτητο.

    Θα ακουστουν γι' αλλη μια φορα κραυγες κατα του Τυπου, ερημην του Τυπου.

    Σ.Α.

    Δυο φορες θυματα

    Εμπιστευθηκαν τα χρηματα τους σε λογιστη, για να καταβαλει εκ μερους τους τον ΦΠΑ. Αυτος πηρε τα χρηματα και εξαφανιστηκε. Τωρα, η Εφορια εχει επιβαλει προστιμα που φτανουν ως τα 5 εκατ. δραχμες στους 23 βιοτεχνες απο το Νομο Πελλας, που επεσαν θυματα του λογιστη, επειδη δεν κατεβαλαν, λεει, τον ΦΠΑ.

    Γιατι; Αν η Εφορια δεν πιστευει οτι οι ανθρωποι αυτοι επεσαν θυματα ενος απατεωνα, γιατι δεν περιμενει να δει πως εχουν τα πραγματα; Η Αστυνομια αναζητει το λογιστη και εχει ειδοποιησει ηδη την Ιντερπολ με σημα της.

    Τοσο δυσκολο ειναι για την Εφορια να περιμενει την εκβαση της ερευνας της αστυνομιασ;

    Σ.Α.

    Στο Ιντερνετ

    Ενα πληκτρο μονο χωριζει εκεινους οι οποιοι λατρευουν την εικονικη πραγματικοτητα η τελος παντων τη θεωρουν αληθεια του μελλοντος, με το συγγραφικο και νομοθετικο εργο του βουλευτη Στελιου Παπαθεμελη.

    Ανοιγοντας ενα νεο κεφαλαιο στον πολιτικο διαλογο, ο παντα ανησυχος κατα πως φαινεται βουλευτης μπορει να προσεγγισθει στο Ιντερνετ (UΡ: ηΗπ: //ΩΩΩ.αλπηανετ.γρ/ παπατη) και μπορει να απαντησει μεσω του ηλεκτρονικου ταχυδρομειου (ε- μαιλ:παπατη ε αλπηανετ.γρ).

    Ωραια κι ευχαριστη η προσκληση-προκληση του κ. Παπαθεμελη. Οσοι δαημονες, τρεξατε...

    Γ.ΣΤ.

    Και μανιφεστο

    "Πολιτικο μανιφεστο" για ολα τα προβληματα της χωρας, παρα κειμενο για τα προβληματα της Αυτοδιοικησης ηταν η ομιλια στο συνεδριο της ΚΕΔΚΕ του προεδρου της και δημαρχου Αθηναιων Δημ. Αβραμοπουλου.

    Σε... 25 σελιδες ανεπτυξε θεσεις και αποψεις οχι μονο για την Αυτοδιοικηση, αλλα -κυριως- για την οικονομια, τον πολιτισμο, τις σχεσεις μας με την Ευρωπη και τον υπολοιπο κοσμο, την παιδεια, τα εθνικα θεματα, την πολιτικη κατασταση, το φυσικο περιβαλλον, τη δημοσια διοικηση.

    Οι αναφορες του στην Ευρωπη, τα Βαλκανια και τη συναινεση ηταν πολυ συχνες, οπως επισης και οι αναφορες του στους στοχους που πρεπει να εχει η χωρα μας.

    Φαινεται οτι ο κ. Αβραμοπουλος πονταρει πολυ στις δημοσκοπησεις, που τον φερνουν στις πρωτες θεσεις δημοτικοτητας και καλλιεργει το εδαφος για πιο ψηλα.

    Μαλλον ο κ. Εβερτ θα πρεπει να ανησυχει.

    Π.ΣΩΚ.

    Μπορει να μη γινονται - εδω και πολυ καιρο - υπουργικα συμβουλια, αλλα απο ιατρικα... παμε καλα!

    Βουλη ον λινε

    Η Βουλη εκσυγχρονιζεται και αποκτα την υποδομη για την αμεσοτερη και εγκυροτερη ενημερωση των βουλευτων και των υπηρεσιων της. Συνεβαλε σ' αυτο το Αθηνα ικο Πρακτορειο Ειδησεων και ο δραστηριος γενικος διευθυντης του Ανδρεας Χριστοδουλιδης, που οργανωσαν τα ενημερωτικα προγραμματα και τις Τραπεζες δεδομενων, απο τις οποιες οι ενδιαφερομενοι μπορουν να αντλησουν ενα ευρυ φασμα πληροφοριων. Απο τη γενικη ειδησεογραφια μεχρι πληροφοριες, οπως βιογραφιες Ελληνων πολιτικων και διεθνων πολιτικων προσωπικοτητων, αποτελεσματα εκλογων και ευρωεκλογων εως αθλητικες ειδησεις και ειδησεις στην αγγλικη γλωσσα.

    Για το σκοπο αυτο, στο μεγαρο του Κοινοβουλιου εχουν εγκατασταθει και λειτουργουν οχτω υπολογιστικα συστηματα στα γραφεια των κομματων, στην αιθουσα των δημοσιογραφων, στην υπηρεσια Τυπου και το εντευκτηριο των βουλευτων, καθως και στο κεντρο πληροφορησης.

    ΝΤ.ΝΤ.

    [10] Η ΓΡΕΕΝΠΕΑΨΕ καταγγελλει την ελληνικη κυβερνηση για τη σταση της στον ΟΗΕ σχετικα με τις πυρηνικες δοκιμες της Γαλλιας

    "Συνυπευθυνη για το εγκλημα στο Ν. Ειρηνικο"

    Απο τη διαμαρτυρια της Γρεενπεαψε εξω απο τη γαλλικη πρεσβεια στην Αθηνα, μετα την πρωτη πυρηνικη δοκιμη

    π ιΗ αρνηση της Ελλαδας να καταδικασει τις γαλλικες πυρηνικες δοκιμες, στη Γενικη Συνελευση του ΟΗΕ, προκαλεσε την αντιδραση της Γρεενπεαψε.

    Το ελληνικο γραφειο της διεθνους οικολογικης οργανωσης απεστειλε επιστολη διαμαρτυριας προς τον Προεδρο της Δημοκρατιας, τον Πρωθυπουργο, τον προεδρο της Βουλης, τον υπουργο Εξωτερικων, τους αρχηγους των κομματων, τον προεδρο και τα μελη της ΚΕΔΚΕ.

    Στην επιστολη επισημαινεται οτι η αποχη της Ελλαδας απο την ψηφοφορια "μεταφραζεται σε συνυπευθυνοτητα της χωρας στο εγκλημα που συντελειται εναντιον της παγκοσμιας ειρηνης".

    Και η επιστολη συνεχιζει:

    "Η τεταρτη πυρηνικη δοκιμη στην ατολη Μορουροα, τρεις μολις ημερες μετα το ψηφισμα, δειχνει οτι η Γαλλια και οσοι την υποστηριζουν, αδιαφορουν για την κοινη γνωμη, αλλα και για τις αποφασεις των Ηνωμενων Εθνων.

    Η ελληνικη αντιπροσωπεια π ιφερει μερος της ευθυνης για το εγκλημα που εξακολουθει να συντελειται στο Νοτιο Ειρηνικο".

    Στην επιστολη επισημαινεται επισης οτι η ελληνικη αντιπροσωπεια στα Ηνωμενα Εθνη και ο εκπροσωπος του υπουργειου Εξωτερικων "αγνοησαν τη σαφως εκφρασμενη θεση του συνολου της κοινης γνωμης, της Τοπικης Αυτοδιοικησης, του Κοινοβουλιου, της κυβερνησης και του υπουργου Εξωτερικων".

    Υπενθυμιζεται οτι 200.000 Ελληνες πολιτες, 190 και πλεον δημοι, ολα τα πολιτικα κομματα και το συνολο του Γ θερινου Τμηματος της Βουλης δηλωσαν εγγραφως την αντιθεση τους στις πυρηνικες δοκιμες. Ο ιδιος ο υπουργος Εξωτερικων Κ. Παπουλιας σε επιστολη του 20/7/97 αναφερει: Η Ελλαδα ειναι αντιθετη στη διεξαγωγη δοκιμων και το εχει δηλωσει κατ' επαναληψιν στους διεθνεις οργανισμους, οπου συζητειται το θεμα.

    Το ελληνικο γραφειο της Γρεενπεαψε αναφερει οτι σε επαφη που ειχε προ εβδομαδος με τον β πρεσβη του ΥΠΕΞ κ. Γκουμα, πληροφορηθηκε οτι "η Ελλαδα κρατησε μια μεση σταση", καθως και οτι "πισω π ιαπο την ψηφοφορια υπαρχουν και σκοπιμοτητες"; οπως ειναι γνωστο ο Γαλλος προεδρος Σιρακ συνεχαρη με επιστολη του την Ελλαδα για τη σταση που τηρησε στο θεμα, στο πλαισιο της κοινοτικης αλληλεγγυης.

    "Η κοινοτικη αλληλεγγυη -αναφερει η ανακοινωση της Γρεενπεαψε- οπως την εννοει ο προεδρος Σιρακ, οδηγησε για αλλη μια φορα τη χωρα στην κοινοτικη απομονωση.

    Η Γρεενπεαψε, εκ μερους των χιλιαδων Ελληνων πολιτων και φορεων, που κινητοποιηθηκαν για το σταματημα των πυρηνικων δοκιμων, απαιτει απο την ηγεσια του ΥΠΕΞ να τοποθετηθει δημοσια για το θεμα και να εξηγησει σε τι οφειλεται η αλλαγη της ελληνικης θεσης. Στην περιπτωση που προκυπτουν ευθυνες ειναι σαφες οτι πρεπει να επιβληθουν κυρωσεις". Η Γρεενπεαψε ζηταει ακομα απο την ηγεσια του υπουργειου Εξωτερικων να διασφαλισει τη θετικη ελληνικη ψηφο στα Ηνωμενα Εθνη, οταν θα ξανατεθει το θεμα στην ολομελεια το Δεκεμβριο.

    [11] Οι διαδικασιες

    Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ προς τον ανθρωπο Ανδρεα Παπανδρεου, αυτες τις ωρες της αγωνιας για την υγεια του, δεν επιτρεπει συζητησεις για αναπληρωση, αντικατασταση του η για τη διαδοχη. ΠΑΡ' ΟΛΑ αυτα ειναι κοινο μυστικο οτι και συζητησεις γινονται και ανταγωνισμοι εκδηλωνονται εως και λογος γινεται για μεθοδευσεις διαδικασιων και για μαγειρεματα για προσωρινες η οριστικες λυσεις, οπως και για τα οργανα που θα αποφασισουν. ΟΛΑ ΑΥΤΑ μπορει να συμβαινουν, αλλα οι διαδικασιες ειναι δεδομενες και απαραβιαστες. Προβλεπονται και απο το Συνταγμα και απο νομους και απο το καταστατικο του ΠΑΣΟΚ. Καλυπτονται ολες οι περιπτωσεις και ολα τα ενδεχομενα, ωστε να μην υπαρξει ουτε προς στιγμην κενο εξουσιας. ΠΕΡΑ, λοιπον, απο το σεβασμο προς τον ανθρωπο Ανδρεα Παπανδρεου, τον Πρωθυπουργο, ιδρυτη και ηγετη του ΠΑΣΟΚ, απαιτειται και σεβασμος στη δημοκρατικη λειτουργια του Κινηματος. ΟΠΟΤΕ και οταν ερθει η ωρα θα κινηθουν οι δεδομενες διαδικασιες με πληρη διαφανεια και με εκτιμηση των πολιτικων, και μονο, στοιχειων, ωστε οχι μονο να διατηρηθει η συνοχη του ΠΑΣΟΚ και η συνεχεια του, αλλα και να εξασφαλιστει η προοπτικη για μια νικηφορα αναμετρηση στις προσεχεις εκλογες. ΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ διαδικασιες και η διαφανη εφαρμογη τους διασφαλιζουν, ωστε οποια αποφαση, να μην μπορει να αμφισβητηθει και να μην προκληθουν ανεπιθυμητες αναταραξεις και διασπασεις της παραταξης. ΟΛΕΣ οι κινησεις κρινονται με αυξημενη, λογω των στιγμων, ευαισθησια απο τον προοδευτικο δημοκρατικο κοσμο, που συσπειρωθηκε στο ΠΑΣΟΚ, το στηριξε στις καταιγιδες και τις δοκιμασιες, του εδωσε τρεις φορες τη νικη στις εκλογες και το θελει να παραμεινει ενωμενο και ανανεωμενο λα ικο κινημα.

    [12] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Στο ρυθμο των εκατομμυριων χορευει ο ΠΑΟ! ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ στο Τσαμπιονς Λιγκ εχουν φερει ηδη στο ταμειο της ΠΑΕ 1 δις. 740 εκατ. και παει για αλλα 900 εκατ.! Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    Το χρημα ρεει και ο Παναθηνα ικος περα απο δαφνες ...δρεπει, (η καλυτερα κολυμπαει στα) εκατομμυρια ΕΨU! Ο χορος των δις. εχει αρχισει για τα καλα και απ' ο,τι φαινεται οι προ υποθεσεις ειναι εξαιρετικα ευνο ικες για να συνεχιστει, με τον ιδιο ...ρυθμο.

    Στον αποηχο της νεας ιστορικης προκρισης στους οκτω καλυτερους της Ευρωπης, κατι που εγινε και το 1992 επι Δανιηλ, η επομενη ημερα περιλαμβανε και οικονομικο απολογισμο. Στο ταμειο της ΠΑΕ Παναθηνα ικος μεχρι τωρα εχουν μπει 1.740.200.000 δρχ., ποσο που αφορα καθαρα κερδη απο τα "μπονους" προκρισης της ΟΥΕΦΑ στους "16" και στους "8", τις τρεις νικες και τη μια ισοπαλια στους πεντε αγωνες και τις καθαρες εισπραξεις απο τα εισιτηρια στα τρια ματς του ΠΑΟ στο Ολυμπιακο Σταδιο.

    Το παραπανω ποσον προκυπτει ως εξης:

    800 εκατομμυρια (400+400) απο τα "μπονους" για τις διαδοχικες προκρισεις στους "16" και στους "8".

    630 εκατομμυρια απο τις τρεις νικες (180Χ3 = 540) με Ναντ (3-1), Πορτο (0-1), Ααλμποργκ (2-0), και την μια ισοπαλια (90 εκ.) με την Πορτο (0-0).

    310,2 εκατομμυρια για την ακριβεια απο τις καθαρες εισπραξεις των εισιτηριων των εντος εδρας αγωνων. Χονδρικα 445 εκατομμυρια ηταν οι "ακαθαριστες" εισπραξεις. Αναλυτικα:

    58.656 εισιτηρια - 171.121.000 δρχ. οι εισπραξεις στον αγωνα με τη Ναντ.

    59.336 εισιτηρια - 176.176.000 δρχ. στον αγωνα με την Πορτο.

    32.539 εισιτηρια - 99.554.000 δρχ. στον προχθεσινο αγωνα με την Ααλμποργκ.

    Το ποσοστο της ΟΥΕΦΑ σε καθε ματς ειναι 4% επι των εισπραξεων, ενω 15% επισης παιρνει το Σταδιο και περιπου 1Ο% τα ποσοστα του ερασιτεχνη ΠΑΟ, του Δημου Αμαρουσιου, της ΕΠΟ και της ΕΠΑΕ. Τα εξοδα δηλαδη ειναι συνολικα γυρω στο 30%, στην προκειμενη περιπτωση 133,8 εκατομμυρια.

    Συνολο λοιπον, ως τωρα, 1 δις. 740,2 εκατομμυρια δρχ.

    Απο εδω και μπρος ο στοχος ειναι τα 2,5 δις. Πως θα τον πραγματοποιησει ο Παναθηνα ικοσ;

    Πρωτον, αν παρει μια ισοπαλια στο Ναντ στο τελευταιο, αδιαφορο και για τους Γαλλους, παιχνιδι της φασης των "16", στις 6 Δεκεμβριου, πραγμα που ...μεταφραζεται σε αλλα 90 εκατομμυρια και, δευτερον, αν περασει εναν ακομη γυρο, προκριθει δηλαδη στους "4" το Μαρτιο που ξαναρχιζει το "Τσαμπιονς Λιγκ", οποτε το "μπονους" ειναι κατα τι αυξημενο: 500 εκατομμυρια.

    Αν προσθεσουμε τα δυο τελευταια ποσα, καταληγουμε στον αριθμο 2 δις.., 330 εκατομμυρια δρχ.

    Η μεγαλυτερη "μπαζα" που εκανε ποτε ελληνικη ομαδα...

    Σε τεντωμενο σχοινι Μπαγεβιτς - Τροχανας

    Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ της ΑΕΚ προειδοποιει: "Τερμα στις αλλαγες, διαφορετικα φευγω" και ξεκαθαριζει: "Σταματα επιτελους τις δηλωσεις"

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

    Σε κρισιμη φαση μπαινουν πλεον οι σχεσεις του Ντουσαν Μπαγεβιτς με τη διοικητικη ηγεσια της ΑΕΚ. Το αλαλουμ των εξελιξεων στην ΠΑΕ, οι κακογουστες παραστασεις που δινει καθημερινα ο Τροχανας και κυριως η στροφη 180 μοιρων που πραγματοποιει συχνα-πυκνα σε διαφορα ζητηματα εχουν εξοργισει τον τεχνικο του "δικεφαλου", που πατησε τη σκανδαλη με ασφαιρα πυρα προς το παρον: "Αν συνεχιστει αυτη η κατασταση, γεια χαρα απο μενα" φερεται οτι ειπε χθες το απογευμα στον Νικο Στρατο, ο οποιος ετρεχε να σβησει τις φωτιες που αναψε ο Τροχανας με τετραωρη επισκεψη του στους Θρακομακεδονες. Μεσα σ' ολες τις καταστασεις παντα ο απο 20ετιας Ενωσιτης παραγοντας προσπαθησε για πολλοστη φορα να καθησυχασει τον Μπαγεβιτς. Να τον πεισει οτι ολα θα κυλησουν ομαλα απο δω και στο εξης και να τον διαβεβαιωσει οτι παραμενει το απολυτο αφεντικο του ποδοσφαιρικου τμηματος.

    Ως ποτε ομως ο Νικος Στρατος φιλος, "αδελφος" του Ντουσκο θα γινεται πιστευτος απο τον Μπαγεβιτσ; Ερωτημα που εθεταν χθες αρκετοι ανθρωποι που γνωριζουν προσωπα και πραγματα στο χωρο της ΑΕΚ.

    Ο Μπαγεβιτς ξεκαθαρισε χθες τη θεση του στον ισχυρο διοικητικο παραγοντα: Οχι αλλα "καραγκιοζιλικια" απο τον Τροχανα! Και, κυριως, να σταματησει να μονοπωλει την επικαιροτητα με καταιγισμο δηλωσεων και ανακοινωσεων, σε μια εποχη κατα την οποια η ΑΕΚ διαθετει συνολο κλασης, ικανο να επανακτησει τα πρωτεια.

    Εξαλλου ο Μπαγεβιτς ζητησε να μαθει απο τον Στρατο για τον ρολο που θα παιξουν στο νεο Δ.Σ. οι πρωην προεδροι Γιαννης Καρρας, Στρατος Γιδοπουλος. Πληροφοριες αναφερουν οτι απαιτησε να μην "ανακατευονται" στα ποδια του, να μην εχει καμια επαφη μαζι τους.

    Θεμα παραιτησης στην παρουσα φαση δεν υφισταται για ενα και μοναδικο λογο: Αν πατησει ο Ντουσκο την σκανδαλη με πραγματικα πυρα, αυτοματα "τελειωνει" τον Τροχανα απο την ΑΕΚ. Συνεπως θα χρεωθει ενα νεο "φαγωμα" προεδρου, κατι που δεν επιθυμει ο Μπαγεβιτς μετα τα οσα διαδραματιστηκαν προ τετραετιας με τον Γιδοπουλο.

    "Δεν θελω να πω τιποτα τωρα. Θα μιλησω οταν πρεπει, οταν ερθει η στιγμη" η χθεσινη δηλωση, γεματη υπονοουμενα, του "κιτρινομαυρου" τεχνικου, ο οποιος ειναι εκ των πραγματων πλεον υποχρεωμενος να μετρησει τα ορια της υπομονης του.

    Κλιμα ανησυχιας και εντονου εκνευρισμου παρατηρηθηκε χθες και στο ποδοσφαιρικο τμημα. Ο Μπαγεβιτς, με δυο λογια, προσπαθησε να τους ηρεμησει: "Μην ασχοληστε με τα διοικητικα, εσεις κοιταξτε τη δουλεια σας...".

    Στο διοικητικο μετωπο φαινομενικη ηρεμια χθες, με τον Δημητρη Μελισσανιδη να επιλεγει τη μεθοδο της σιωπης και τους Καρρα - Γιδοπουλο να αποδεχονται την προταση για εισοδο στο νεο Δ.Σ. Ο Γιδοπουλος θα εκτελει ατυπα ρολο συμβουλου του Τροχανα.

    Μπαγεβιτς: Οχι αλλα "καραγκιοζιλικια", διαφορετικα φευγω

    Με χρηματικο προστιμο θα γλιτωσει ο Ιβιτς... ΑΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ καθε ευθυνη ο Σερβος στην απολογια του, που παρεδωσε στη διοικηση Ρεπορταζ ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΓΚΑΣ Μια περιληψη οσων δηλωσε τις προηγουμενες μερες για την υποθεση του περιεχει, συμφωνα με πληροφοριες, η εγγραφη απολογια, την οποια παρεδωσε χθες το απογευμα στη διοικηση του Ολυμπιακου ο Ιλια Ιβιτς.

    Οι ιδιες πληροφοριες αναφερουν οτι στην απολογια του ο 24χρονος Σερβος ποδοσφαιριστης αποποιειται καθε ευθυνη, σημειωνοντας οτι "ο προπονητης του του ειχε πει νωριτερα πως μπορουσε να φυγει απο το ξενοδοχειο, αν δεν τον συμπεριλαμβανε στην ενδεκαδα του αγωνα με την Καλαματα.

    Η αποφαση της διοικησης των "ερυθρολευκων", η οποια αναμενεται να εκδοθει τις επομενες μερες, πιστευεται οτι θα ειναι εντος των οριων. Κατα πασα πιθανοτητα θα επιβληθει βαρυ χρηματικο προστιμο στον Ιβιτς, περα απο τη σιωπηρη τιμωρια που αποφασισε να του επιβαλει ο Διαμαντοπουλος, τουλαχιστον για τα επομενα δυο ματς (με ΠΑΟΚ για το Πρωταθλημα την Κυριακη και με τη Νιγριτα την ερχομενη Τεταρτη για το Κυπελλο).

    Επεστρεψε χθες στην πατριδα του, για να ξαναρθει τη Δευτερα στην Αθηνα με σκοπο να πιασει δουλεια στη νεα του ομαδα ο Εμιλ Κρεμενλιεφ. Ο 26χρονος μεσοαμυντικος που υπεγραψε προχθες το βραδυ συμβολαιο συνεργασιας με τους "ερυθρολευκους" για τα επομενα δυομισι χρονια (η μεταγραφη θα κοστισει στην ελληνικη ομαδα 170.000.000 δρχ.) θα κανει το ντεμπουτο του με τον Ολυμπιακο στο ντερμπι της 2ας Δεκεμβριου εναντιον του Παναθηναικου.

    Στο πλαισιο της συμφωνιας που υπεγραφη με τη Λεφσκι για την αποκτηση του Κρεμενλιεφ οι "ερυθρολευκοι" ανελαβαν την υποχρεωση να συμμετασχουν στο επομενο τουρνουα Ασπαρουχοφ (το διοργανωνει καθε χρονο στη Σοφια η Λεφσκι), ενω αποφασιστηκε επισης να γινει κι ενα φιλικο παιχνιδι μεταξυ των δυο ομαδων στον Πειραια.

    Με διπλη προπονηση συνεχισαν χθες οι παικτες του Ολυμπιακου την προετοιμασια τους εν οψει του κυριακατικου αγωνα με τον ΠΑΟΚ. Ο Σταυρος Διαμαντοπουλος σκοπευει, συμφωνα με πληροφοριες, να χρησιμοποιησει, απο την αρχη, εναντιον των "Θεσσαλονικεων", τον Τακη Γκωνια, ο οποιος τα πηγε πολυ καλα στο διαστημα που αγωνιστηκε στο ματς με την Καλαματα και, ειναι φανερο, οτι διανυει περιοδο φορμας. Ο Ιλια Ιβιτς αρνειται οποιαδηποτε ευθυνη για το επεισοδιο του περασμενου Σαββατου.

    [13] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Μονο στη "Μαυρη Τρυπα" σημερα! Το μεγαλο λεξικο "νευματων - κυβερνητικου εργου" "Τεγοπουλου - Φυτρακη".

    Μια σουπερ προσφορα της στηλης, χωρις κουπονια, για να καταλαβαινουν οι υπουργοι του Ανδρεα και να μην πεσει η χωρα στα χερια του Ακη.

    (Ασχετο! Ηδη ο Ακης βουτηξε το πρωθυπουργικο αεροπλανο!!! Ευτυχως, οχι για να παει βαρκαδα).

    Και τωρα η ερμηνεια των διαφορων χειρονομιων Ανδρεα:

    Ο αντιχειρας πηγαινει απο τη μια μερια του λαιμου στην αλλη. Να παραιτηθω; Δεν σφαξανε.

    Παλαμη ανοιχτη με πεντε δακτυλα ορθανοιχτα σημαινει: Σκασε Ακη.

    Δυο δαχτυλα ανοιχτα στο σημα περιπου της νικης, το "Ω" σημαινει Βουρλαααααα. (Κανει υπουργικο συμβουλιο).

    Ο δεικτης να στριφογυριζει κυκλικα στον κροταφο. Ε, ειναι απλο! "Σιγα μη χρισω τον Σημιτη πρωθυπουργο"!!!

    Ο αντιχειρ υψωμενος προς τα πανω και το λοιπο χερι σφιγμενο γροθια υποδηλοι: "Ειμαι καλα, το 'πε κι ο Κακαουνακης"!.

    Χερι σηκωμενο και το μεσαιο δαχτυλο χαρακτηριστικα λυγισμενο: "Εκσυγχρονιστες, μπορειτε, να πα να...".

    Η ιδια κινηση με τον αντιχειρα προς τα κατω παει να πει: Μαλλον παω κατα διαολου, για να λενε οτι ειμαι μια χαρα οι γιατροι...

    Οταν εχει τους δεικτες των δυο χεριων σταυρωμενους σε σχημα σταυρου σημαινει "αν ξαναδω μαζι και Μαργαριτα και Μιμη, παει με χασατε".

    Αν ομως εχει τους δεικτες των δυο χεριων σταυρωμενους σε σχημα "Χ" παει να πει οτι δεν εχει επαφη πληρη με το περιβαλλον κι ελπιζει να αποσπασει ισοπαλια στη Νιγριτα ο Θρυλος.

    Οταν δειχνει με το δεικτη τη Μιμη και συγχρονως στο αλλο χερι εχει το μεσαιο δαχτυλο να παλλεται τεντωμενο σημαινει: "Μ' εχεις πηδηξει, σιγα μη σου π ιγραψω και τη Χαριλαου Τρικουπη".

    Οταν κραταει με τα δυο δαχτυλα τη μυτη του σημαινει: "Μας επισκεφθηκε ο Παγκαλοσ;".

    Ο δεικτης σταθερα καρφωμενος στον κροταφο ειναι κραυγη: "Θα αυτοκτονησω ετσι και κανει πως ερχεται να με δει ο Μητσοτακης".

    Τα χερια να παριστανουν με παντομιμα την σκια στον τοιχο μια κοτα σημαινει: "Μην τολμησει και πατησει το ποδι της η Βασω".

    Στην ιδια παντομιμα οταν κανει το γαιδαρο αναφερεται προφανως στον Αυγερινο... (Ουστ' απο δω!!!).

    Η παλαμη ανοιχτη προς το προσωπο του θελει να πει: "Τι την ηθελα ο μαλακας την Κεντρικη Επιτροπη;".

    Τα δυο χερια ενωμενα σε στιλ παρακλησης σημαινει, αφηστε με εδω ως το 1998, σε υπνο φυσικο, αρκει να με λεν' ακομη πρωθυπουργο.

    Δυο χερια τεντωμενα με πλεγμενα τα δαχτυλα σημαινει: Θα τον στραγγαλισω τον Κατσιφαρα αν συνεχισει να προσπαθει να επικοινωνησει μεσω καθετηρα.

    Μια γροθια σηκωμενη προς το ταβανι; Καλα αυτο τι αλλο να σημαινει; "Παικτες πουλημενοι, ο Θρυλος δεν πεθαινει".

    Δυο χερια τεντωμενα με τις παλαμες παραλληλα που ανεβοκατεβαινουν χαρακτηριστικα απο το κεφαλι προς την περιοχη του μοριου παει να πει: "Να κι αν πεσει, να κι αν δεν πεσει το κωλο- χρηματιστηριο!!!".

    Το ενα χερι σαν να κρατει κατι σφιχτα να ανεβοκατεβαινει απο και προς το μοριον σημαινει: "Κοψτε τις μαλακιες. Και φερτε καμια εφημεριδα να μαθω τι εχω".

    Τελος, τα δυο δαχτυλα ενωμενα σε μικρο κυκλο κοντα στο ματι σημαινει: "Αντε να κανουμε και λιγο ματι στις νοσοκομες. Διωχτε τη χοντρη να ελθουν τα ουρι".

    ΥΓ. Οταν κανει το σταυρο του παει να πει: Δοξα τω Θεω που δεν χρειαζεται πια να τους μιλω.

    Θ.Α.

    Με τα ποδια, οχι τα χερια

    Μνηστηρες, διαδοχοι κληρονομοι, φιλοι, αγαπημενες, δελφινοι, "δηθεν κολλητοι" υποτιθεμενοι συμμαχοι, και κρυφοι εχθροι συνωστιζονται γυρω απο τον Ανδρεα περιμενοντας μια χειρονομια, ενα νευμα του για να καταλαβουν τι θελει.

    Θα το εννοουσαν πολυ πιο ευκολα αν αντι τα χερια μπορουσε να κουνησει τα ποδια του: Θα τους πλακωνε ολους στις κλωτσιες!

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Tuesday, 5 December 1995 - 07:57:01