Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Nov. 21)

From: Georgios Vetoulis <vetoulis@pppl.gov>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Δανειο στα Σκοπια

  • [2] Ελλαδα-Βουλγαρια κατα των αξονων

  • [3] "Ειμαστε ορθιοι και συνεχως πληθαινουμε"

  • [4] Ν. ΠΑΣΟΚ: Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΑΥΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΩΣΕΙ

  • [5] "Δεν τον ξαναειδαμε ποτε ετσι τον προεδρο"

  • [6] Τι προβλεπει το Συνταγμα σε περιπτωση αδυναμιας...

  • [7] Ξεκινησε για Γενικο Κρατικο και εφτασε στο "Ωνασειο"

  • [8] Χυτηρης: Με ρωτησε τι λενε οι τηλεορασεις

  • [9] Ανακοινωθεντα: Απο την πιθανη λοιμωξη στην πνευμονικη πυκνωση

  • [10] ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ κατα της ασφυξιας στον 7ο οροφο της Ασφαλειας

  • [11] Επιθεση Κατσανεβα στο περιβαλλον

  • [12] Ποτε και πως θα γινει μια δικη για τα αιτια;

  • [13] Ιατρικα μη-ανακοινωθεντα

  • [14] Σε ποια φυλακη να πανε;

  • [15] Ενα γιατρο!

  • [16] Διαφορα

  • [17] ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ

  • [18] ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ

  • [19] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ


    [1] Δανειο στα Σκοπια

    Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ θα προχωρησει στη διαπραγματευση με συμφωνια και της Ελλαδας ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Του Π. ΠΑΝΤΕΛΗ

    Μια πρωτη συζητηση για την εμπορικη συμφωνια της Ενωμενης Ευρωπης με τα Σκοπια εγινε στο χθεσινο Συμβουλιο Υπουργων Εξωτερικων. Παραλληλα, εξω απο το κτιριο οπου συνεδριαζαν οι υπουργοι Εξωτερικων, Αλβανοι του Κοσσυφοπεδιου (2.200 συμφωνα με τη βελγικη αστυνομια) ειχαν οργανωσει διαδηλωση με σημαιες αλβανικες και εντονα συνθηματα κατα της σερβικης κατοχης, υπερ της ανεξαρτησιας του Κοσσυφοπεδιου υπο την αιγιδα των κυανοκρανων του ΟΗΕ.

    Οι υπουργοι Εξωτερικων, με εισηγηση του επιτροπου για τις εξωτερικες σχεσεις Βαν ντεν Μπρουκ, συμφωνησαν "κατ' αρχας" σ' ενα σχεδιο εντολης στην Κομισιον για να διαπραγματευθει τη συμφωνια με τα Σκοπια. Η εντολη θα συζητηθει απο την Επιτροπη Μονιμων Αντιπροσωπων (ψορεπερ) και θα οριστικοποιηθει, πιθανως, απο το επομενο Συμβουλιο Υπουργων.

    Ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων Γ. Ρωμαιος μιλησε θετικα για τη συμφωνια με τα Σκοπια, αλλα τονισε οτι η Ελλαδα ειναι δυνατο να θεσει ιδιαιτερα προβληματα, που θα διαπιστωθουν στη διαρκεια των διαπραγματευσεων. Χαρακτηρισε τη συμφωνια "πρωτης γενιας" - αναλογη με τις συμφωνιες με αλλα κρατη της πρωην Γιουγκοσλαβιας - που προβλεπει τη διαπραγματευση: α) Χρηματοδοτικου πρωτοκολλου - δανειο 150 εκ. ΕΨU (45 δις. δρχ.) απο την Ευρωπα ικη Τραπεζα Επενδυσεων με 20 εκ. για επιδοτηση των επιτοκιων του δανειου. β) Την ελευθερη διελευση απο τα Σκοπια, κυριως μεταξυ Ελλαδας με αλλες χωρες-μελη.

    Συζητηθηκαν, επισης, εκκρεμη τεχνικα θεματα για το χρηματοδοτικο κανονισμο στις τριτες χωρες της Μεσογειου με ποσον 3,5 δις. ΕΨU. Διαπιστωθηκε μια πλειοψηφια και αναμενεται να εγκριθει ο κανονισμος στο επομενο Συμβουλιο. Ο κ. Ρωμαιος τονισε την αναγκη της διαφανειας στις προσκλησεις υποβολης προσφορας σχετικα με τα προγραμματα χρηματοδοτησης.

    [2] Ελλαδα-Βουλγαρια κατα των αξονων

    ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Οι διμερεις σχεσεις δεν στρεφονται εναντιον τριτου

    Ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κ. Στεφανοπουλος καλεσε τη Σοφια να αναλαβει απο κοινου με την Αθηνα πρωτοβουλιες για τη διακινηση του εμποριου της βαλκανικης ενδοχωρας και της Κεντρικης Ευρωπης, απο το Δουναβη προς το Αιγαιο και τη Μεσογειο.

    Κατα τη διαρκεια της επισημης επισκεψης του στη βουλγαρικη πρωτευουσα, ο κ. Στεφανοπουλος διαβεβαιωσε το Βουλγαρο ομολογο του κ. Ηελεφ οτι η εγκαρδια διμερης συνεννοηση "δεν στρεφεται ουτε μπορει να ερμηνευθει ως στρεφομενη εναντι ουδενος τριτου".

    Ο κ. Στεφανοπουλος υπογραμμισε οτι βασικη θεση και θεμελιωδης αρχη Ελλαδας και Βουλγαριας ειναι η αντιθεση μας στη δημιουργια αξονων και ενδοβαλκανικων συνασπισμων, εκτιμωντας οτι οι αξονες οταν και οπου υπηρξαν μονο δεινα και καταστροφες επεφεραν.

    Τονισε τις θετικες επιπτωσεις των σχεσεων Αθηνων-Σοφιας, επιπτωσεις που ξεπερνουν τα Βαλκανια, το Αιγαιο και τη Μαυρη Θαλασσα και εντασσονται σε καθαρα ευρωπα ικη προοπτικη.

    Σημειωσε οτι με την επικειμενη υπογραφη δεσμης ελληνοβουλγαρικων συμφωνιων ανοιγει ενα νεο κεφαλαιο στις σχεσεις Αθηνων-Σοφιας και προσθεσε οτι η κατασκευη του πετρελαιαγωγου Μπουργκας- Αλεξανδρουπολης θα αποδειξει κατα τον καλυτερο τροπο την ωφελεια της συνεργασιας και για τις δυο χωρες.

    Ο Ηελεφ

    Απο την πλευρα του ο Βουλγαρος προεδρος επεμεινε οτι πρεπει να υπογραφουν το ταχυτερο δυνατον οι εκκρεμεις διμερεις συμφωνιες για τις διοδους, τα νερα του Νεστου και την εποχικη απασχοληση.

    Τονισε οτι υπαρχει προθυμια των δυο πλευρων για την υπογραφη συμφωνιων για την επανεισδοχη και για την εποχικη απασχοληση Βουλγαρων εργατων στην Ελλαδα και για τη συνεργασια των δυο χωρων - στη φαση της αμοιβαιοτητας - στον τραπεζικο και τον οικονομικο τομεα. Εξεφρασε την ετοιμοτητα του για τη διανοιξη των τριων μεθοριακων σταθμων διελευσεως και ζητησε το θεμα αυτο να συνδεθει με το ζητημα της διευθετησεως των υδατων του Νεστου.

    Οι κ.κ. Στεφανοπουλος και Ηελεφ συζητησαν και το θεμα της πρωην Γιουγκοσλαβιας, εκφραζοντας την κοινη βουληση Ελλαδας και Βουλγαριας ειτε μεσω κοινων επιχειρησεων ειτε μεσω συνεργασιας με τριτες χωρες να συμμετασχουν στα εργα ανοικοδομησης μετα τη ληξη του εμφυλιου πολεμου. Ο προεδρος Ηελεφ εξεφρασε την ικανοποιηση του για την υποστηριξη της Ελλαδας στις προσπαθειες που καταβαλλει η Βουλγαρια να ενταχθει στις ευρωατλαντικες δομες (Ε.Ε. και ΝΑΤΟ).

    [3] "Ειμαστε ορθιοι και συνεχως πληθαινουμε"

    17 Νοεμβρη 1995

    Οσο η εξουσια με το εγκληματικο της αντικοινωνικο μορφωμα, το κρατος και τους μηχανισμους του, επιτιθεται στις ατομικες και συλλογικες μορφες αντιστασης που αναπτυσσονται σ' εναν κοσμο γενικευμενης αιχμαλωσιας, τοσο η επιθυμια για την απελευθερωση θα δυναμωνει; τοσο οι αγωνες που θα γεννιουνται οπου υπαρχουν εξεγερσιακες εστιες των καταπιεσμενων θα γινονται ολο και δυνατοτεροι, με μορφη αδιαλλακτη, ανατρεπτικη. Μεσα σ' αυτη την ιστορικη πραγματικοτητα μεγαλωνει και ο εφιαλτης των κρατουντων για την αποκαλυψη του μεγαλυτερου ψευδους στην ιστορια της ανθρωποτητας: η παντοδυναμια της ισχυος τους.

    Νοεμβρης '73:

    Εκατονταδες "προβοκατορες" εξεγειρονται εναντια στη στρατιωτικη δικτατορια.

    Νοεμβρης '95:

    Εκατονταδες "γνωστοι- αγνωστοι" εξεγειρονται εναντια στη δικτατορια του κρατους, των κομματων και των ΜΜΕ. Το μηνυμα της αντιστας ειναι παντα επικαιρο, το μηνυμα της εξεγερσης παραμενει ζωντανο.

    Η ιστορια συνεχιζεται...

    Παραμειναμε στο Πολυτεχνειο αρνουμενοι ν' ακολουθησουμε τη μουσειακη πορεια μιας απονευρωμενης επετειου, προ ιον της μεθοδευμενης απο τους μηχανισμους του κρατους διαστρεβλωσης της εξεγερσης του '73. Δημιουργησαμε μια εστια αντιστασης, βασισμενη στην αυτοοργανωση και στη βουληση, ατομικη και συλλογικη να εξεγερθουμε εναντια σ' ο,τι μας καταπιεζει. Ετσι εμεις ξερουμε να εκφραζουμε την αλληλεγγυη μας εμπρακτα και δυναμικα στους εξεγερμενους των φυλακων και στους φυλακισμενους αγωνιστες.

    Καθε μορφη κοινωνικης αντιστασης με τετοια χαρακτηριστικα δεν μπορει παρα να ειναι εχθρικη στη χειραγωγηση, στη διαμεσολαβηση και στις εκτονωτικες κινητοποιησεις που καθοδηγουνται απο τα κομματα και καθε εκφραστη της κρατικης νομιμοτητας. Σπαζοντας τα ορια αυτης με καθε αντιθεσμικο αγωνα, αναποφευκτα γινομαστε στοχος των κατασταλτικων μηχανισμων του κρατους, που παντα επιδιωκει να εξαφανισει καθε ανατρεπτικη θεωρηση και πρακτικη.

    Στην προσπαθεια του για την επιτευξη αυτου του στοχου επιστρατευονται βεβαια και τα ΜΜΕ και ο εντυπος Τυπος που με τα παραληρηματα περι "γνωστων-αγνωστων" σημερα, οπως αλλωστε και τοτε ('73) με τους "προβοκατορες", συκοφαντουν και επιχειρουν να περιθωριοποιησουν προκειμενου να εγκληματοποιηθουν αυτοι που αντιστεκονται.

    Το κρατος προσπαθησε με ολα του τα μεσα να παρουσιασει μια δηθεν δεδομενη κοινωνικη συναινεση, ωστε να εχει το αλλοθι για τη στρατιωτικου τυπου εισβολη στο Πολυτεχνειο.

    Ολο το βραδυ της 17ης Νοεμβρη μας βομβαρδιζαν με χημικα οπλα και απειρα κυβικα νερου (περισσοτερα απ' αυτα που χρησιμοποιηθηκαν για δασοπυροσβεση το καλοκαιρι!) προκειμενου να σβησουν τις φωτιες που μας προστατευαν απο τα χημικα. Μ' αυτο τον τοπο προσπαθησαν να μας εξοντωσουν σωματικα και ψυχολογικα, ωστε να εγκαταλειψουμε οπως οπως το Πολυτεχνειο.

    Πραγματι, αυτο που ηθελαν ηταν να μας σπασουν, να μην ειμαστε ολοι μαζι, ωστε το εργο της καταστολης να ειναι ευκολοτερο και χωρις πολιτικο κοστος γι' αυτους. Εμεις καταφεραμε να παραμεινουμε ενωμενοι και ν' αντιμετωπισουμε ολοι μαζι την εισβολη των πανοπλων ειδικων αστυνομικων δυναμεων, υπερασπιζομενοι, μεχρι την τελευταια στιγμη, αυτο που ειχαμε αποφασισει απο την αρχη, να κανουμε ενα δυναμικο εγχειρημα αντιστασης, αλληλεγγυης, αυτοοργανωσης.

    Απο την αλλη μερια ο Μαρκατος και οι ομοιοι του πρωτοκλασατοι εργολαβοι της "μορφωσης", μας χωρισαν σε φοιτητες και καταληψιες. Οι αστυνομικες δυναμεις μας χωρισαν σε ανηλικους και ενηλικους. Οι διωκτικοι μηχανισμοι κινουνται στην κατευθυνση του διαχωρισμου μας σε παλιους "γνωριμους" στην ασφαλεια, αγωνιστες και σε μελλοντικους, ανευ φακελου ως τα σημερα, στους οποιους ισως υποσχονται να δωσουν μια τελευταια ευκαιρια. Καταγγελλουμε τις προσπαθειες για την τοποθετηση διαχωριστικων γραμμων στον αγωνα μας, σαν φτηνες μεθοδευσεις. Αποτελουν εναν ιδιοτυπο πολιτικο ρατσισμο, στον οποιο ηδη απαντησαμε απο την πρωτη στιγμη της συλληψης μας, αρνουμενοι να διαχωριστουμε.

    Θελουμε να δηλωσουμε πως αισθανομαστε περηφανοι οταν σταθηκαμε ο ενας πλαι στον αλλο την αυγη της 17ης προς 18η Νοεμβρη περιτριγυρισμενοι απο τους ενστολους δολοφονους και οι παλμοι της καρδιας μας χτυπουσαν στον ιδιο ρυθμο, το ρυθμο της ελευθερης συνειδησης. Μπορουν να μας στερησουν την ελευθερια μας, αλλα δεν μπορουν να φυλακισουν την ψυχη και την εξεγερτικη μας συνειδηση. Καμια μορφη καταστολης, καμια μορφη κρατικης βιας δεν θα μας υποταξει. Ειμαστε ορθιοι και συνεχως πληθαινουμε. Ας τρεμουν...

    ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΑΡΕΜΑ 40 ημερες απεργια πεινας

    ΛΕΥΤΕΡΙΑ Σ' ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

    Οι "γνωστοι-αγνωστοι" του Πολυτεχνειου

    Κρατητηρια Γενικης Ασφαλειας 19/11/95

    [4] Ν. ΠΑΣΟΚ: Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΑΥΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΩΣΕΙ

    Η ρεμια και αισιοδοξια για την εξελιξη της καταστασης της υγειας του Πρωθυπουργου, επικρατουσε χθες το βραδυ στην οδο Κωλεττη, στα γραφεια της νεολαιας ΠΑΣΟΚ, οπου δεν παρατηρηθηκε ιδιαιτερη, περαν της συνηθισμενης κινητικοτητας.

    Τοσο τα στελεχη της νεολαιας, οσο και τα μελη της, εξεφραζαν την πεποιθηση οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου θα ξεπερασει με επιτυχια κι αυτην την περιπετεια με την υγεια του - περιπετεια που, συμφωνα με τις δηλωσεις τους, δεν θα επηρεασει την πορεια του κομματος παρα θα λειτουργησει συσπειρωτικα - και οτι θα εξακολουθησει να ασκει κανονικα τα καθηκοντα του.

    "Το κλιμα στη νεολαια ειναι ηρεμο", δηλωσε στην "Ε" ο προεδρος της νεολαιας ΠΑΣΟΚ Διονυσης Καλογεροπουλος. Δεν υπαρχει ιδιαιτερη ανησυχια, περα απο την ανθρωπινη, που ειναι λογικο. Πιστευουμε ολοι οτι ο προεδρος θα το ξεπερασει και πως ολα θα εξελιχθουν ομαλα".

    Παρομοια αισιοδοξια εξεφρασε και ο Σακης Κοκκιας, μελος της Εκτελεστικης Γραμματειας της νεολαιας ΠΑΣΟΚ, ο οποιος και υποστηριξε οτι ισως η περιπετεια της υγειας του Πρωθυπουργου να λειτουργησει ως "σοκ" στα στελεχη του κομματος, ετσι ωστε να συνειδητοποιησουν την αναγκη κοινης γλωσσας.

    "Ο Πρωθυπουργος εισηχθη στο νοσοκομειο, ακριβως για να μην επιδεινωθει το οποιοδηποτε προβλημα που μπορει να εχει αυτη τη στιγμη. Δεν υπαρχει καμια ανησυχια, τουλαχιστον στη νεολαια. Τα περι διαλυσης και διασπασης του κομματος ειναι για μενα, εικοτολογια. Πιστευω οτι τελικα θα υπαρξει συμβιβασμος και ενωτικο κλιμα.

    "Κοινη γλωσσα"

    "Ισως η περιπετεια του Πρωθυπουργου με την υγεια του να ειναι και ενα σοκ, ωστε να συνειδητοποιησουν τα στελεχη του κομματος οτι πρεπει να βρουν μια κοινη γλωσσα".

    Οσο για το ζητημα της ηγεσιας του κομματος, ο κ. Κοκκιας το χαρακτηρισε "ακαιρο", ακομη και μ' αυτα τα δεδομενα. "Δεν τιθεται ζητημα ηγεσιας κατα τη γνωμη μου. Η ηγεσια δεν ειναι το προβλημα του ΠΑΣΟΚ".

    Ο Αντωνης Νικολακακης, επισης μελος της Ε.Γ. της νεολαιας, βρεθηκε απο την πρωτη στιγμη στο "Ωνασειο" και μετεφερε στους συναδελφους του την συγρατημενη αισιοδοξια που εξεφραζαν τα στελεχη της κυβερνησης και του κομματος που εσπευσαν στο νοσοκομειο προκειμενου να ενημερωθουν για την υγεια του Πρωθυπουργου.

    "Δεν ειναι βεβαια κανενας απο μας χαρουμενος, υπαρχει κλιμα ανησυχιας, αλλα οχι ιδιαιτερα βαρυ", δηλωσε. "Συνεχιζουμε τη δουλεια μας, ψυχραιμα και αισιοδοξα και περιμενουμε τα καινουργια νεα για την υγεια του, που καθε φορα ειναι και περισσοτερο καθησυχαστικα. Πιστευω οτι η περιπετεια της υγειας του Α. Παπανδρεου θα λειτουργησει συσπειρωτικα στο κομμα, που μας χρειαζεται ολους. Μπορει ο προεδρος αυτη τη στιγμη να υποφερει, αλλα το περιστατικο θα λειτουργησει θετικα. Το ζητημα της ηγεσιας θα αντιμετωπισθει το επομενο διαστημα, η κατασταση δεν διαφοροποιειται".

    Οσο πιο πολλοι γινονταν οι "επωνυμοι" που εφταναν στο "Ωνασειο" χθες τοσο μεγαλωνε η βεβαιοτητα μερικων οτι η κατασταση ειναι οσο ποτε αλλοτε σοβαρη. Το "χαμενο" βλεμμα της Σοφιας Κατσανεβα, η εσπευσμενη επιστροφη (απο Βρυξελλες) του Τηλεμαχου Χυτηρη, η εκδηλη στενοχωρια του πρωην πρωθυπουργου Γιωργου Ραλλη και του προεδρου της ΠΟΛ.ΑΝ. Αντωνη Σαμαρα, η αφιξη της πρωην συζυγου του Πρωθυπουργου, Μαργαριτας, τα τηλεφωνηματα απο τους αλλους πολιτικους αρχηγους, "πηρε και ο Μητσοτακης", μας ενημερωσαν με εκπληξη... Ολα αυτα, οπως καταλαβαινετε, προσθεσαν κι αλλο σασπενς στο ηδη "βεβαρημενο" κλιμα του νοσοκομειου.

    Η ειδηση της ξαφνικης εισαγωγης του Πρωθυπουργου στο "Ωνασειο", εκανε το γυρο του κοσμου. Το 4ο προγραμμα ραδιοφωνιας του ΒΒΨ μετεδωσε ανταποκριση απο την Αθηνα που κατεληξε με το ερωτημα: "Ις τηις τηε ενδ?" - δηλαδη "Ειναι αυτο το τελοσ;".

    Το ΒΒΨ εκανε λογο για "πολιτικο τελος" και, επικαλουμενο διπλωματικες πηγες στην Αθηνα, μετεδωσε οτι "κι αν ακομη ξεπερασει κι αυτην την περιπετεια και βγει απο το νοσοκομειο, θεωρειται βεβαιο πως και ο ιδιος πια ο Ανδρεας Παπανδρεου εχει καταλαβει οτι δεν μπορει να κυβερνησει".

    Χθες, μονο μερικοι φανατικοι οπαδοι του ΠΑΣΟΚ, που συγκεντρωθηκαν το απογευμα εξω απο το "Ωνασειο", φανηκαν να πιστευουν οτι ο ηγετης τους "θα βγει και θα τους ξεσκισει ολους".

    Αγωνια που, καποια στιγμη, καλυφθηκε απο θυμο. Ηταν η στιγμη που εφθασε στο νοσοκομειο η Βασω Παπανδρεου - την εβρισαν. Οταν εφυγε, αρχισαν να βριζουν τον Κουρη. Επειτα, τους υπολοιπους διαφωνουντες, κυριως τον Παγκαλο.

    Μικρης κλιμακας αντιδρασεις, που ομως προκαλουν τρομο οταν, εκ των πραγματων, υποχρεουται κανεις να ψιθυρισει, μεσα του εστω, το "αν, ο μη γενοιτο...".

    [5] "Δεν τον ξαναειδαμε ποτε ετσι τον προεδρο"

    ΜΟΥΔΙΑΣΜΕΝΟΙ οι στενοι συνεργατες και οι υπουργοι ΑΝΔΡΕΑΣ: Τι λεει ο κοσμος εξω

    Η Δ. ΛΙΑΝΗ δεν μιλουσε σε κανεναν, "εμοιαζε χαμενη", λενε οσοι την ειδαν Ο συνηθως καθησυχαστικος Α. ΤΣΟΧΑΤΗΟΠΟΥΛΟΣ μονολογουσε: Να δουμε τι θα πουν οι γιατροι Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

    Κ αμια φορα τα προσωπα "μιλανε" ...καλυτερα απ' ο,τι οι επισημες ανακοινωσεις. Η συνεχης σιωπη, η βαθια θλιψη του συνηθως λαλιστατου και παντοτε αισιοδοξου Ακη Τσοχατζοπουλου, ωρες ολακερες χθες σ' ενα γραφειο του εβδομου οροφου του Ωνασειου Καρδιοχειρουργικου Κεντρου, "ελεγαν" ολη την αληθεια για την κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου.

    Ο Ανδρεας Παπανδρεου, 77 χρονων, περναει τις πιο κρισιμες στιγμες του απο το φθινοπωρο του 1988 που βγηκε απο το Χερφιλντ με τρια μπαι πας και καινουργια βαλβιδα στη καρδια. Εχει μπει 5 φορες σε νοσοκομειο απο τοτε. Παντοτε στο Γενικο Κρατικο. Η εσπευσμενη εισαγωγη του χθες, στη 1 το μεσημερι, στη Μοναδα Εντατικης Θεραπειας (Μ.Ε.Θ.) του "Ωνασειου" "για διερευνηση αναπνευστικης δυσφοριας λογω πιθανης λοιμωξεως του αναπνευστικου" (βλεπε πρωτο, επισημο ανακοινωθεν), επιβεβαιωνει τους φοβους οτι η κατασταση του ειναι πολυ σοβαρη.

    Το επομενο ανακοινωθεν, που εξεδοθη στις 8 το βραδυ και που μιλουσε για "πνευμονικη πυκνωση του κατω αριστερου λοβου του πνευμονος", μπορει να εκτονωσε τους φοβουσεκεινων που ειχαν προετοιμαστει, χθες κιολας, για το χειροτερο, αλλα δεν καθησυχασαν εκεινους που ξερουν καλα τη γενικοτερη κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου.

    Ο φοβος μετεξελιξης της πνευμονικης πυκνωσης σε πνευμονικη εμβολη εξακολουθει να υφισταται. Ο κ. Κρεμαστινος, μαθαμε, εχει ενημερωσει τον Ανδρεα Παπανδρεου για ολους τους κινδυνους που ελλοχευουν. Εκεινος ειναι ψυχραιμοι, αν και εξαντλημενος.

    "Σας εχω εμπιστοσυνη - καντε ο,τι θεωρειτε πρεπον", φερεται να εχει πει στην πολυμελη ομαδα γιατρων που τον παρακολουθει. Εκεινο που φαινεται εντονα να τον απασχολει (και να τον στενοχωρει, βεβαιως) ειναι "τι λεει ο κοσμος εξω". Μας ειπαν οτι "φοβαται το κλιμα ανησυχιας".

    Στη συζυγο του, ηταν καθησυχαστικος. "Θα περασει κι αυτο", της ειπε. Η κ. Λιανη, μαθαμε, δεν θελει να μιλαει σε κανεναν.

    Οι ανδρες της προσωπικης φρουρας του κ. Παπανδρεου θυμηθηκαν (και θυμιζουν) τις μερες του Χερφιλντ. Μακρια και αυτοι απο τον Πρωθυπουργο (στο εβδομο οροφο) ειναι σαν ψαρια εξω απο τα νερα τους. Λενε "ολα θα πανε καλα", αλλα ακουγοντας και βλεποντας τους, εισαι βεβαιος πως το λενε μαλλον για να καθησυχασουν τους εαυτους τους.

    Ειναι ενδιαφερον οτι ολοι οι πολιτικοι απεφευγαν να παρακολουθουν τα μεταδιδομενα απο τα τηλεοπτικα καναλια. Δεν ειχαν και αδικο - ηταν τοσο συγκεχυμενες (εως και εξωφρενικα ανοητες) οι πληροφοριες που εβγαιναν στον αερα, που μαλλον θα επιδεινωνοταν η δικη τους κατασταση.

    Ο διευθυντης της ΜΕΘ του Καρδιοχειρουργικου Τμηματος, Στεφανος Γερουλανος, ελεγε οτι δεν εφταιγαν οι δημοσιογραφοι για την παραπληροφορηση. Κατα την αποψη του, οφειλε να υπαρχει "ανα ημιωρο εκδοση ανακοινωθεντων", ωστε να εκτονωθει η ατμοσφαιρα και να μην αναγκαζονται οι δημοσιογραφοι να... γινονται γιατροι.

    Ο κ. Γερουλανος, εμφανως πικραμενος που η δικη του "Μοναδα" αποκλειστηκε απο τη φροντιδα του Πρωθυπουργου, θυμωσε με εκεινους που αποφασισαν να γινει ετσι η ενημερωση των δημοσιογραφων.

    "Οριστε", ειπε. "Ολη η Ελλαδα κρεμεται απο τις τηλεορασεις, οι οποιες μετετρεψαν το "Ωνασειο" σε Κορυδαλλο!".

    Απο την περασμενη Παρασκευη, το βραδυ, λεγεται πως "αρχισε να μη νιωθει πολυ καλα ο προεδος". Ειχε δυσκολιες στην αναπνοη και ενοχλησεις (οχι, ομως, σοβαρες) στο στομαχι. Προβληματα συνηθη για τη γενικοτερη κατασταση του, που, οπως γινεται συνηθως, αντιμετωπιζονται αμεσως με φαρμακευτικη αγωγη στο σπιτι του, στην Εκαλη.

    Χθες, μεταξυ 9.30 και 10.00 το πρωι, τα πραγματα χειροτερεψαν. Βασικο συμπτωμα, η εντονη δυσπνοια. Ο υπουργος Υγειας και προσωπικος του γιατρος, Δημητρης Κρεμαστινος, συνεστησε εξ αρχης, για λογους προληπτικους, να μεταφερθει σε νοσοκομειο. Ο φοβος του ηταν "μην εχουμε πνευμονικη εμβολη".

    Εισαγωγη σε νοσοκομειο ειχε συστησει ο κ. Κρεμαστινος απο το Σαββατο το πρωι. Ο Πρωθυπουργος εξαρχης, αλλα και χθες ακομη, αντιδρουσε λεγοντας "μονο αν το θεωρειτε εντελως αναγκαιο". Γνωριζε τι θα γινοταν μολις διερρεε η πληροφορια οτι παει σε νοσοκομειο...

    Η σοβαροτητα της καταστασης του και, κυριως, οι φοβοι του κ. Κρεμαστινου για χειροτερευση, "μετρησαν" περισσοτερο απο τις ανησυχιες του Πρωθυπουργου "περι του θορυβου".

    Ειδοποιηθηκε αμεσως το "Ωνασειο", ετοιμαστηκε η Μ.Ε.Θ. του Καρδιολογικου Τμηματος και ο κ. Κρεμαστινος ξεκινησε πρωτος απο την Εκαλη. Ο Πρωθυπουργος εφτασε στη μια το μεσημερι. Το αυτοκινητο του μπηκε στο νοσοκομειο απο την πισω μερια και αυτοπτης μαρτυρας μας ειπε οτι ειδε τον κ. Παπανδρεου να περπαταει (με δυσκολια και υποβασταζομενος) απο το αυτοκινητο μεχρι το ασανσερ που χρησιμοποιειται αποκλειστικα απο το προσωπικο του χειρουργειου.

    Η μαρτυρια αυτη διαψευδει τη "δημοσιογραφικη πληροφορια" οτι ο Πρωθυπουργος μεταφερθηκε στο "Ωνασειο" ξαπλωτος στο πισω καθισμα της "Μερσεντες", και οτι απο το αυτοκινητο ως το ασανσερ "τον πηγαν σηκωτο".

    Παντως, στενοι φιλοι και συνεργατες του που τον ειδαν πριν μπει στη Μ.Ε.Θ. για το μαραθωνιο των εξετασεων του, ελεγαν μεταξυ τους: "Δεν τον ξαναειδαμε ποτε ετσι τον προεδρο".

    Καποιοι, μαλιστα, ειπαν οτι εφθασε στο "Ωνασειο" "σε ημι-λιποθυμη κατασταση".

    Απο τη στιγμη που τον ανελαβε η ιατρικη ομαδα του Δ. Κρεμαστινου, οι πορτες της Εντατικης, αλλα και οι περιξ αυτης χωροι, εκλεισαν για ολους. Κοντα του, συνεχως και μονη, η συζυγος του Δημητρα Λιανη. Ηταν χλομη, μας ειπαν, "και εμοιαζε χαμενη".

    Λιγο αργοτερα τον ειδε η θυγατερα του Σοφια, η οποια ειχε φθασει στο νοσοκομειο με το συζυγο της Θεοδωρο Κατσανεβα και το γιο τηςΑνδρεα. Ο γαμπρος του Πρωθυπουργου δεν παρελειψε, κατα την αφιξη του, να επιτεθει και παλι κατα του "περιβαλλοντος".

    "Μηπως μας ενημερωνουν και μας ποτε;" ηταν η ...απαντηση/παραπονο του μολις ευρεθη ενωπιον των τηλεοπτικων και ραδιοφωνικων μικροφωνων. Η θυμωμενη αυτη αντιδραση του κ. Κατσανεβα σχολιαστηκε δυσμενως απο οσους φιλους και συνεργατες του Πρωθυπουργου βρισκονταν ηδη στο "Ωνασειο". Λεγεται, μαλιστα, πως και ο ιδιος ο Ανδρεας Παπανδρεου εξεφρασε τη δυσαρεσκεια του προς τη Σοφια τη λιγη ωρα που μιλησε μαζι της χθες, στην Εντατικη, στο ενδιαμεσο, προφανως, των απανωτων εξετασεων στις οποιες υποβαλλοταν.

    Εξι οροφους πιο πανω, στον εβδομο, μαζευονταν συνεχως δημοσιογραφοι και πολιτικοι - σε διαφορετικες αιθουσες, εννοειται. Η αυστηρη, ομως, πολιτικη του "Ωνασειου" κατα του καπνισματος και της χρησης κινητων τηλεφωνων (κινδυνος-θανατος για τους ασθενεις που φερουν βηματοδοτες), τους ενωσε αμφοτερους στο μπαλκονι!

    Εκει, πρωτος ο Γιωργος Λιανης δινει το στιγμα: "Δυστυχως ειναι σοβαρα τα πραγματα". Ενας αλλος υπουργος, απο τους πιο στενους φιλους και συνεργατες του, συγκρατουσε με το ζορι το δακρυ του και μονολογουσε "δεν ειναι καλα, ρε γαμωτο, ο προεδρος".

    Ηταν ολοι τους μαζεμενοι στην αιθουσα συνεδριασεων του Δ.Σ. του "Ωνασειου". Μια παραξενη εικονα, στ' αληθεια. Και εξηγω αμεσως το γιατι:

    Η αγωνια τους ηταν ...σιωπηλη. Δεν μιλουσαν μεταξυ τους, οπως μιλανε συνηθως. Κοιταζονταν πιο πολυ. Απορουσαν. "Τι γινεται τωρα;". Στη μια ακρη ο Τσοχατζοπουλος αδυνατουσε, οπως κανει συνηθως, να καθησυχασει τους πιο ευαλωτους η (αν θελετε) τους πιο καχυποπτους. "Να δουμε (ελεγε) τι θα πουν οι γιατροι".

    Στην αλλη ακρη, ο Λαλιωτης. Πιο θλιμμενος απ' ολους. Αλαλος. Σου εδινε την εντυπωση οτι απεφευγε κιολας να ανοιξει κουβεντα με οποιονδηποτε. Ο Σκανδαλιδης ελεγε "ασ' τα" συνεχεια, και ολο εφευγε! Ο Βασιλικοπουλος, ο αρχηγος της ΕΥΠ, καπνιζε ασταματητα. Η Βασω Παπανδρεου στεκοταν αμιλητη εξω απο την αιθουσα του Δ.Σ. και οποτε εβλεπε καμερα να τη "σημαδευει", κοιτουσε χαμηλα για να μη φαινεται το προσωπο της.

    Εχουμε "κινητοποιηθει" πολλες φορες εξαιτιας καποιων προβληματων της υγειας του Πρωθυπουργου. Καθε φορα, και πολυ γρηγορα μαλιστα, εσπευδαν διαφοροι δικοι του ανθρωποι να μας καθησυχασουν. Χθες, δεν μιλουσε κανεις - ολοι ελεγαν "να δουμε". Και καταλαβαινες, εστω απ' αυτο, οτι η κατασταση δεν ειναι καλη.

    Οταν εξεδοθη το πρωτο, "θολο" ανακοινωθεν, ενας απο τους πιο σοβαρους υπουργους της κυβερνησης μας ειπε αυτα ακριβως τα λογια:

    "Ακομη και αν ξεπερασει και αυτην την περιπετεια ο Πρωθυπουργος, ακομη και αν βγει σημερα απο το νοσοκομειο, η κατασταση του θα εχει επιβαρυνθει πιο πολυ απο αυτην την τελευταια επιπλοκη, που παλι, συντομα δυστυχως, θα επανελθει...".

    Ο δημαρχος Αθηναιων Δημητρης Αβραμοπουλος εφτασε απο τους πρωτους στο νοσοκομειο. Ενημερωθηκε αμεσως απο στελεχη του "Ωνασειου" και επαναλαμβανοντας συνεχως τη φραση "ειναι σοβαρα", αποχωρησε.

    [6] Τι προβλεπει το Συνταγμα σε περιπτωση αδυναμιας...

    Το προβλημα της αναπληρωσης του Πρωθυπουργου στην περιπτωση κατα την οποια δεν μπορει να ασκει τα καθηκοντα του ανακυπτει ως ενδεχομενο μετα την εισαγωγη του χθες στο Ωνασειο Καρδιοχειρουργικο Κεντρο σε συναρτηση με την εξελιξη της καταστασης της υγειας του. Ωστοσο ο υπουργος Τυπου Τηλ. Χυτηρης, απεκλεισε παρομοια ενδεχομενο. "Δεν υπαρχει θεμα", δηλωσε.

    Κατα το νομο, ο Πρωθυπουργος αναπληρωνεται προσωρινα οταν απουσιαζει η διαπιστωνεται κωλυμα στην ασκηση των καθηκοντων του.

    Την αναπληρωση του προβλεπει ο νομος 1558/85 περι κυβερνησεων και κυβερνητικων οργανων και ειδικοτερα το αρθρο 12 του νομου, το οποιο θεωρειται παγια διαταξη και δεν εχει τροποποιηθει, οπως εγινε με αλλες διαταξεις του που τροποποιηθηκαν για συγκυριακους λογους.

    Κατα τον νομο ο Πρωθυπουργος αναπληρωνεται απο τον αντιπροεδρο η τους αντιπροεδρους της κυβερνησης, αλλα δεν εχει η σημερινη κυβερνηση, απο υπουργο τον οποιο οριζει ο Πρωθυπουργος η απο τον πρωτο υπουργο κατα τη σειρα προβαδισματος (ο οποιος σημερα ειναι ο υπουργος Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης).

    Πρωτος τη ταξει, πρωτος κατα τη σειρα προβαδισματος υπουργος ειναι ο Ακης Τσοχατζοπουλος. Ωστοσο μια πληροφορια ανεφερε πως ο Πρωθυπουργος Α. Παπανδρεου ειχε χθες το μεσημερι ιδιαιτερη επικοινωνια με τον υπουργο Εθν. Αμυνας Γερ. Αρσενη.

    Προβλημα αναπληρωσης του Πρωθυπουργου ειχε ανακυψει το 1988 οταν ηταν στο Χερφιλντ, στο Λονδινο. Τοτε ηταν δυο οι αντιπροεδροι της κυβερνησης ο Γιαννης Χαραλαμποπουλος και ο μακαριτης Μενιος Κουτσογιωργας, αλλα δεν τον ειχαν αναπληρωσει επισημως.

    Ο κ. Λοβερδος

    Τη διαδικασια αναπληρωσης του Πρωθυπουργου, σε περιπτωση βεβαια που αυτο το ενδεχομενο καταστει αναγκαιο, περιγραφει ο συνταγματολογος Ανδρεας Λοβερδος, αν και οπως ειπε, αισθανεται οτι το ζητημα ειναι δυσαρεστο.

    "Στην προκειμενη περιπτωση, αναφερει, το θεσμικα και λογικα προτερο οποιασδηποτε συζητησης περι νεου πρωθυπουργου ειναι η συζητηση για αναπληρωση του, εαν βεβαια αυτο χρειαζεται. Το Συνταγμα και ο ειδικος περι κυβερνησης νομος οριζουν το θεσμο της αναπληρωσης του πρωθυπουργου που γινεται:

    α) απο τον αντιπροεδρο της κυβερνησης,

    β) εαν δεν υπαρχει αντιπροεδρος απο μελος της κυβερνησης που υποδεικνυει ο πρωθυπουργος και

    γ) εαν δεν υπαρχει, απο τον πρωτο τη ταξει υπουργο, που ειναι ο υπουργος Προεδριας.

    "Η διαπιστωση της αναγκης αναπληρωσης γινεται ειτε απο τον ιδιο τον πρωθυπουργο, ειτε εαν δεν ειναι σε θεση ο πρωθυπουργος, απο την κυβερνηση συλλογικα.

    "Συμφωνα με τις συνταγματικες διαταξεις, το ζητημα του νεου πρωθυπουργου οριζεται ως εξης:

    "Η Κοινοβουλευτικη Ομαδα, στην περιπτωση που ο πρωθυπουργος εκλειψει για οποιονδηποτε λογο υποδεικνυει στον Προεδρο της Δημοκρατιας εκεινο το προσωπο στο οποιο ο Προεδρος οφειλει να δωσει εντολη σχηματισμου κυβερνησης. Αφου γινει αυτο ο διορισθεις πρωθυπουργος θα ορισει εκ νεου τα μελη της κυβερνησης του και στη συνεχεια αφου αυτα διοριστουν και παλι απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας οφειλουν να ζητησουν απο τη Βουλη ψηφο εμπιστοσυνης. Αυτη η νεα εμπιστοσυνη πρεπει να δοθει διοτι ως γνωστον στο κοινοβουλευτικο πολιτευμα ο πρωθυπουργος δυναται να αναπληρουται, αλλα ουδεποτε αντικαθισταται".

    "Συμφωνα με το αρθρο 38 παραγραφος 2 του Συνταγματος η προταση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας για πρωθυπουργο γινεται το αργοτερο μεσα σε τρεις ημερες.

    Ωστοσο ο αρχηγος - προεδρος του ΠΑΣΟΚ εκλεγεται απο το συνεδριο του κομματος, το οποιο, στην περιπτωση που εκλειψει ο νυν προεδρος, θα συγκληθει εκτακτως. Και δεν ειναι υποχρεωτικο ο αρχηγος του κομματος και πρωθυπουργος να ειναι το ιδιο προσωπο, καθως ο δευτερος μπορει να ειναι μεταβατικος.

    Το κ δαμπα !νακ !ι ε !ιχε χτυπησε !ι απο Παρασκ δε !υη Ο Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ θελησε να εξαντλησει τα περιθωρια πριν εισαχθει στο νοσοκομειο, για να μη δημιουργηθει αναταραχη

    Τ ο καμπανακι για την ασχημη πορεια της υγειας του Πρωθυπουργου χτυωπησε στις 12 του περασμενου Σαβωβατου. Ο Ανδρεας Παπανδρεου, που αντιμετωπιζε μικρα αναπνευστικα εωνοχληματα απο την Παρασκευη, εωνοιωσε εναν πονο στη βαση του δεωξιου θωρακα.

    Αμεσως κληθηκε στην Εκαλη ο θεραπων ιαωτρος του υπουργος Υγειας Δημ. Κρεμαστινος, ο οποιος διεγνωσε βρογχοπνευμονια.

    Σκεπτομενος ομως ο κ. Κρεμαστινος το ενωδεχομενο, κατω απο τη βρογχοπνευμονια να υωποκρυπτεται πνευμονικη εμβολη, ζητησε μια σειρα εξετασεων, οι οποιες θα επρεπε να γιωνουν σε νοσοκομειο.

    Ο Πρωθυπουργος, εκτιμωντας οτι η εισαγωωγη του σε νοσοκομειο ισως βαλει σε περιπετειωες τον τοπο, ζητησε απο τους γιατρους να φυγει απο την Εκαλη, μονον αν εκεινοι σιγουρευτουν οτι δεν γινεται διαφορετικα. Το Σαββατοβραωδο ο καθηγητης Κρεμαστινος εμεινε κοντα στον Πρωθυπουργο. Το ιδιο και την Κυριακη. Κληωθηκαν μαλιστα στην πρωθυπουργικη κατοικια και γιατροι αλλων ειδικοτητων και συγκεκριμεωνα ειδικοι για την αντιμετωπιση προβληματων του πνευμονα.

    Εγινε συσκεψη και αποφασιστηκε η εισαγωωγη του Ανδρεα Παπανδρεου στο νοσοκομειο, καθως μαλιστα τα συμπτωματα δεν υποχωρουωσαν.

    Το ευχαριστο ηταν οτι Πρωθυπουργος δεν ειχε κανενα καρδιολογικο προβλημα.

    Αλυσιδωτες επιδρασεις

    Οπως εξηγουσαν ιατρικοι κυκλοι, η πνευμοωνια, αλλα και για να ξεκαθαρισει το ενδεχομεωνο της πνευμονικης εμβολης, χρειαζονται αρωκετες ειδικες εξετασεις. Προσθεταν επισης οτι και οι δυο αυτες παθησεις μπορουν να επηρεαωσουν και την καρδιακη λειτουργια.

    Ανεφεραν, επισης, οτι καθε φορα που υπαρωχει διαταραχη και μαλιστα σοβαρη στην πνευωμονικη κυκλοφορια, τοτε ειναι ενδεχομενο να παρουσιαστουν ανωμαλιες στασης, ακομα και των νεφρων.

    Ηδη η θεραπεια η φαρμακευτικη που γινεται για τους νεφρους εχει αποδωσει ικανοποιητιωκα, ωστε προς το παρον δεν μπαινει κανενα θεωμα αιμοκαθαρσης.

    Διαψευσθηκαν, τελος, και οι φημες περι γαωστρορραγιας του Ανδρεα Παπανδρεου. Φημες που το απογευμα ενισχυθηκαν απο την παρουωσια στο Ωνασειο του καθηγητη της χειρουρωγικης Βας. Γολεματη, ο οποιος μαλιστα πηρε μερος και στο ιατρικο συμβουλιο.

    Το γεγονος οτι τα δυο ιατρικα ανακοινωθεωντα διαβαστηκαν απο τον ακαδημα ικο και αντιωπροεδρο του ΩΚΚ Γρ. Σκαλκεα εδωσε αφορμη για αρκετα σχολια, γιατι πολλοι θα ηθελαν στη θεση του τον κ. Κρεμαστινο. Ανθρωποι που γνωριζουν τις συνηθειες του υπουργου Υγειας υπενθυμιζαν οτι ουδεποτε εκανε δηλωσεις γυωρω απο την υγεια του Πρωθυπουργου και τοτε, που ηταν διευθυντης στο Γενικο Κρατικο Νοωσοκομειο και τωρα.

    [7] Ξεκινησε για Γενικο Κρατικο και εφτασε στο "Ωνασειο"

    Η αποφαση για μεταφορα του Πρωθυπουργου σε νοσοκομειο δημιουργησε συγχυση και αναστατωση και οχι μονο στους δημοσιογραφικους κυκλους, που επρεπε να μαθουν που και ποτε, αλλα και σε πολλους υπευθυνους του συστηματος υγειας, που επρεπε να υποδεχτουν τον ασθενουντα προεδρο της κυβερνησης. Λιγο μετα τις 10 το πρωι οι πληροφοριες εφεραν τον Πρωθυπουργο να μεταβαινει στο Γενικο Κρατικο Νοσοκομειο Αθηνων που εφημερευε, με αποτελεσμα να συγκεντρωθουν εκει πολλες δεκαδες δημοσιογραφων. Ομως, ως τις 12 το μεσημερι, δεν ειχε υπαρξει ενημερωση για προετοιμασιες, προκειμενου να νοσηλευτει ο Ανδρεας Παπανδρεου, οπως δηλωσε και ο προεδρος του νοσοκομειου Γ. Παπαστρατης. Παραλληλα, ο διευθυντης του καρδιολογικου τμηματος Α. Ηαχαρουλης, δηλωνε, οτι το τμημα ειναι ετοιμο να δεχθει ανα πασα στιγμη οποιονδηποτε ασθενη, οπως φυσικα και τον Πρωθυπουργο. Η ιδια ρευστη κατασταση συνεχιστηκε ως τις 12.45, οταν δημοσιογραφοι ειδαν τον υπουργο Υγειας Δημητρη Κρεμαστινο μαζι με τον υπουργο Εμπορικης Ναυτιλιας Γ. Κατσιφαρα να φευγουν απο την πρωθυπουργικη κατοικια προς αγνωστη κατευθυνση. Την ιδια ωρα εφευγε απο την Εκαλη και η πρωθυπουργικη Μερσεντες, χωρις να διακρινουν οι δημοσιογραφοι -καθως οι αστυνομικοι τους κρατουσαν σε αποσταση- ποιος επεβαινε σε αυτη.

    Στη 1.20, ο Ανδρεας Παπανδρεου εφτανε στο Ωνασειο Καρδιοχειρουργικο Κεντρο, οπου του εγινε αμεση εισαγωγη στη μοναδα εντατικης θεραπειας του 1ου οροφου, υπο την παρακολουθηση του κ. Κρεμαστινου και των καρδιολογων Θ. Λιβανη, Στ. Ηλιοδρομιτη και Γ. Παρασκευαλδη.

    Την υποδοχη του Πρωθυπουργου, οπως και την αμεση οργανωση γραφειου Τυπου, οργανωσαν ο αντιπροεδρος και ο γενικος διευθυντης του "Ωνασειου" κ. Γρ. Σκαλκεας και Αντ. Κονταρατος, καθως και ο αντιπροεδρος του Ιδρυματος "Α.Σ. Ωνασης" κ. Απ. Ηαμπελας.

    [8] Χυτηρης: Με ρωτησε τι λενε οι τηλεορασεις

    Ο υπουργος Τυπου Τηλεμαχος Χυτηρης χθες στις 9.00 το βραδυ μιλησε στους δημοσιογραφους και τονισε οτι "η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου ειναι ελεγξιμη και καθησυχαστικη".

    "Θελω να ευχαριστησω ολους οσοι ηρθαν εδω -ειπε ο κ. Χυτηρης- και οσοι τηλεφωνησαν, μεταξυ των οποιων ηταν και ο προεδρος της Κυπρου κ. Γλ. Κληριδης. Επισης πρεπει να τονισω το μεγαλο ενδιαφερον των πολιτων που τηλεφωνουν στο Ωνασειο Καρδιοχειρουργικο Κεντρο και ζητουν να πληροφορηθουν για την υγεια του Πρωθυπουργου". Σημερα το μεσημερι, οπως ειπε ο υπουργος Τυπου, θα υπαρξει νεο ιατρικο ανακοινωθεν.

    Σε ερωτηση δημοσιογραφων, "ποτε και εαν ειδε τον Πρωθυπουργο", ειπε πως "τον Πρωθυπουργο τον ειδα πριν απο μιαμιση ωρα, τη στιγμη που εκανε διαφορες εξετασεις".

    Σε καινουργια ερωτηση "πως ηταν η διαθεση του Πρωθυπουργου", ο κ. Χυτηρης απαντησε: "Ειναι βεβαιο οτι δεν αισθανεται ανετα οποιοσδηποτε ειναι στο νοσοκομειο. Ο Πρωθυπουργος, ομως, οπως ειναι γνωστο, ειναι απο τη φυση του αισιοδοξος. Με ρωτησε ακομη τι λενε οι τηλεορασεις και τα ραδιοφωνα".

    Και σεις τι του ειπατε;

    Ο κ. Χυτηρης χαμογελασε και απαντησε: "Τον καθησυχασα".

    Τον Πρωθυπουργο -οπως ειπε ο κ. Χυτηρης- τον επισκεφτηκαν τα παιδια του Γιωργος, Νικος και Σοφια, οπως επισης και η κ. Μαργαριτα Παπανδρεου.

    Στο πλευρο του βρισκεται συνεχως η συζυγος του κυρια Δημητρα Παπανδρεου.

    [9] Ανακοινωθεντα: Απο την πιθανη λοιμωξη στην πνευμονικη πυκνωση

    Το πρωτο ιατρικο ανακοινωθεν για την κατασταση της υγειας του Ανδρεα Παπανδρεου δοθηκε στα ΜΜΕ απο τον αντιπροεδρο του ΩΚΚ και ακαδημαικο Γρ. Σκαλκεα και ανεφερε οτι:

    "Ο πρωθυπουργος Ανδρεας Παπανδρεου εισηχθη στο Ωνασειο Καρδιοχειρουργικο Κεντρο στη 1 μ.μ. για διερευνηση αναπνευστικη δυσφοριας λογω πιθανης λοιμωξεως του αναπνευστικου. Διενεργειται πληρης κλινικος και εργαστηριακος ελεγχος".

    Το νεο ιατρικο ανακοινωθεν, υπογεγραμμενο απο 13 κορυφαιους καθηγητες στις 8 το απογευμα, ηρθε να επιβεβαιωσει την υπαρξη πνευμονιας και το οτι η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου ειναι υπο ελεγχο. Συγκεκριμενα, το κειμενο που διαβασε στους δημοσιογραφους παλι ο κ. Σκαλκεας, ειχε ως εξης:

    "Στις 3 μ.μ. εγινε ιατρικο συμβουλιο, στο οποιο συμμετειχαν οι καθηγητες- διευθυντες κ.κ. Γρ. Σκαλκεας, Κ. Στεφανης, Γ. Δαικος, Σ. Μουλοπουλος, Β. Γολεματης, Π. Τουτουζας, Τ. Γιαλτζιδης, Ι. Ιορδανογλου, Λ. Βλαχος, Χ. Ρουσσος, Δ. Κοκκινος, Γ. Σαρογλου, Δ. Κρεμαστινος. Ο κλινικος- περγαστηριακος ελεγχος αποκλινει υπερ πνευμονικης πυκνωσεως του αριστερου κατω λοβου του πνευμονος. Η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου ειναι υπο ελεγχο".

    Απαντωντας σε ερωτησεις δημοσιογραφων, ο κ. Σκαλκεας τονισε οτι η νεφρικη του λειτουργια ειναι επαρκης και η καρδιακη λειτουργια τελειως ανεπηρεαστη. Το επομενο ανακοινωθεν αναμενεται σημερα το μεσημερι.

    [10] ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ κατα της ασφυξιας στον 7ο οροφο της Ασφαλειας

    Τραγουδωντας στο κελι

    Υψωμενες γροθιες απο τους νεαρους, που εφθαναν χθες στα δικα στηρια της Ευελπιδων απο τα κρατητηρια της Λεωφ. Αλεξανδρας

    Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ

    Ο ι κατσαριδες κοβουν βολτες στις τουαλετες των κρατητηριων, στον εβδομο οροφο. Τα κελια των πεντε αθλιων στρωματων, που βρισκονται στριμωχτα το ενα διπλα στο αλλο, "φιλοξενουν" τουλαχιστον 15 κρατουμενους το καθενα. Πωσ; Ειναι λιγο ασυλληπτο ακομη και να το περιγραφεις. Σιγουρα ομως με τα γονατα λυγισμενα για να χωρεσεις.

    Ο ψυχολογικος πολεμος πανταχου παρων. Οι διαθεσεις λιγο δυσκολο να κρυφτουν. Οχι οτι δεν υπαρχουν οι εξαιρεσεις. Αλλα εξαιρεσεις. Ετσι για να επιβεβαιωνεται ο κανονας. Αλλωστε ειναι φανερο οτι κανεις δεν πιστευει αυτο που συμβαινει. Τηλεορασοπληκτοι οι αστυνομικοι; Ελλιπως πληροφορημενοι αυτοι που επισημως πληροφορουν περι των 50-100 κουκουλοφορων "γνωστων-αγνωστων"; Το σιγουρο παντως ειναι οτι και οι ιδιοι δεν υπολογιζαν οτι περαν των πασιγνωστων σε αυτους αναρχικους, τους οποιους θελουν με καθε τροπο να ενοχοποιησουν -ακομη και με ερευνες στα σπιτια τους αφοτου εχουν συλληφθει για αυτοφωρα, υποτιθεται, αδικηματα- θα βρισκονταν μπροστα σε 750 ανθρωπους...

    Δυσκολο να τους στοιβαξουν στο κτιριο της Αλεξανδρας, ακομη πιο δυσκολο να κινησουν τη διαδικασια για ενα τοσο μεγαλο αριθμο ατομων.

    Η αποδοση κατηγοριων απο τον εισαγγελεα σε ολους αυτους τους ανθρωπους γινεται με συνοπτικες διαδικασιες, τετοιες, που εξαναγκαζουν τους δικηγορους να αποχωρησουν. Οι συνθηκες που επικρατουν στην Ασφαλεια ειναι ασφυκτικες για ολες τις πλευρες.

    Στον αντιποδα αυτης της αθλιοτητας ομως υπαρχει το ψυχικο σθενος που δενει τους εκατονταδες αυτους ανθρωπους που βρισκονται κρατουμενοι. Ακομη, και υπο αυτες τις συνθηκες που συνιστουν ταπεινωση και βαναυση καταπατηση των πιο στοιχειωδων δικαιωματων τους. Πως ειναι δυνατον η Ασφαλεια να μην πτοηθει τελικα απο την υπαρξη στους κολπους της τοσων αναρχικων;

    Καταλυθηκε το κρατος μεσα στην καρδια του; Η συντροφικοτητα και η αλληλεγγυη που ενωνουν αυτους τους ανθρωπους καταφερνουν να ξεπερασουν τις αθλιες συνθηκες κρατησης και συμπεριφορας, να αναδειξουν τη διαφορα, τη φλογα που καιει. "Μεσα στα κελια κρατατε τα κορμια μας και οχι το παθος για τη λευτερια μας", αντηχει απ' ακρη σε ακρη ο οροφος των κρατητηριων. Και ειναι εκει, που ωχριουν πλεον ολες οι προκατασκευασμενες εικονες μιας εφησυχασμενης κοινωνιας απο τους εκατονταδες πασιγνωστους πλεον "αγνωστους", που μετατρεπουν τη στερηση της ελευθεριας σε μια ακομη πραξη αντιστασης.

    [11] Επιθεση Κατσανεβα στο περιβαλλον

    "Δ εν ξερω τι ακριβως συμβαινει. Δεν εχω καμια πληροφορηση. Ακουσαμε οτι ειναι στο ""Ωνασειο'' και ηρθαμε", δηλωνε χθες η κορη του Πρωθυπουργου Σοφια Κατσανεβα, κατα την εισοδο της στο ""Ωνασειο''. Κοντα της ο αντρας της και ο γιος της Ανδρεας.

    "Ειναι δυνατον να μην ενδιαφερομαστε εμεις, οι δικοι του ανθρωποι;", ειπε φανερα εκνευρισμενος ο Θοδωρος Κατσανεβας.

    Ποιος δεν σας πληροφορησε; ρωτησε συναδελφος δημοσιογραφος.

    Ο κ. Κατσανεβας αρκεστηκε σε υπονοουμενα. "Δεν υπαρχει δυνατοτητα επικοινωνιας. Τωρα ξερετε γιατι". Η οικογενεια Κατσανεβα, εμεινε κοντα στον Ανδρεα Παπανδρεου μεχρι αργα.

    Μια ωρα σχεδον αφοτου ο Πρωθυπουργος εισερχοταν στο ""Ωνασειο'' για να υποβληθει σε ιατρικες εξετασεις, η εισοδος του ιδρυματος "τελουσε υπο καταληψη". Δεκαδες οπαδοι του ΠΑΣΟΚ, εσπευσαν να μαθουν απο πρωτο χερι την κατασταση της υγειας του. Αυτοι αποτελεσαν το πρωτο σκηνικο του τηλεοπτικου σοου που παιχθηκε χθες στο ιδρυμα, ενα ιδιορρυθμο πολιτικο βαρομετρο. Επιδοκιμαζοντας η αποδοκιμαζοντας τους εισερχομενους εδιναν μια γλαφυρη εικονα των αντιπαραθεσεων και των συγκρουσεων που εχουν εκδηλωθει τον τελευταιο καιρο στο κυβερνων κομμα.

    Ειναι χαρακτηριστικη η σκηνη που εκτυλιχθηκε κατα την αφιξη του Βαγγελη Γιαννοπουλου. Οργισμενο το πληθος του επιτεθηκε λεκτικα για τις δηλωσεις του των τελευταιων ημερων. "Εσεις, με τις δηλωσεις σας τον φαγατε". Ο παντοτε εκδηλωτικος και ανταποκρινομενος στην παρουσια δημοσιογραφων πρωην υπουργος, αυτη τη φορα παρεμεινε σιωπηλος και παρα τις επιμονες ερωτησεις, αρνηθηκε να κανει οποιοδηποτε σχολιο για την υγεια του Πρωθυπουργου.

    Αναλογης υποδοχης ετυχε η Βασω Παπανδρεου, ενω ο Κωστας Σημιτης προτιμησε να μην εισελθει απο την κεντρικη πυλη.

    Εκτος απο τους τρεις πρωην υπουργους, τον Πρωθυπουργο επισκεφθηκαν οι περισσοτεροι υπουργοι της κυβερνησης και συνδικαλιστικα στελεχη.

    Οι περισσοτεροι προσερχονταν σκεπτικοι και κατηφεις.

    Στις 14.30 εφθασε στο νοσοκομειο ο Κ. Λαλιωτης και αμεσως μετα ο Ακης Τσοχατζοπουλος. Στη συνεχεια τον επισκεφθηκαν μεταξυ αλλων ο Κ. Σκανδαλιδης, ο Ε. Βενιζελος, ο Ν. Φαρμακης, ο Γ. Σουλαδακης, ο Σ. Τζουμακας, ο Α. Πεπονης, ο Γ. Παπαντωνιου, ο Α. Παπαδοπουλος.

    Στις 14.50 προσηλθαν οι δυο του γιοι Γιωργος και Νικος Παπανδρεου. "Ολα υπο ελεγχο", δηλωσε ο υπουργος Παιδειας, μια ωρα μετα.

    "Εχω μιλησει με τον κ. Κρεμαστινο" ειπε ο υπουργος Εθνικης Αμυνας Γερασιμος Αρσενης, ενω ο δημαρχος Αθηναιων Δ. Αβραμοπουλος απεφυγε τις τηλεοπτικες καμερες.

    Λιγο πριν απο τις 17.00 εφθασε στο "Ωνασειο" ο πρωην πρωθυπουργος Γ. Ραλλης και μερικα λεπτα μετα ο Αντωνης Σαμαρας. Και οι δυο δεν εκαναν δηλωσεις.

    ΑΓΑΘΑ ΗΑΡΑΚΟΒΙΤΟΥ

    Θοδωρος Κατσανεβας με τη συζυγο του και κορη του Πρωθυπουργου, Σοφια. Διπλα της, ο εγγονος του Πρωθυπουργου Ανδρεας. "Δεν υπαρχει δυνατοτητα επικοινωνιας" δηλωσε φανερα εκνευρισμενος οταν προσηλθε στο "Ωνασειο" ο γαμπρος του Α. Παπανδρεου

    Νικος και Γιωργος Παπανδρεου με τη συζυγο του Αντα. "Ολα υπο ελεγχο" δηλωσε ο υπουργος Παιδειας

    Δεν απαντησε στις λεκτικες επιθεσεις που δεχθηκε απο το πληθος ο Β. Γιαννοπουλος. Προσηλθε σιωπηλος και απεφυγε τα σχολια για την υγεια του Πρωθυπουργου

    Απο την κεντρικη πορτα του "Ωνασειου" η Βασω Παπανδρεου εσπευσε στο νοσοκομειο. Καποιοι την αποδοκιμασαν

    ΠΗΓΕ στο νοσοκομειο και συμπαρασταθηκε στην κορη της Σοφια

    Θελησε να τον δει και η Μαργαριτα

    Τ ην επιθυμια της να δει τον πρωην συζυγο της εξεφρασε χθες, πηγαινοντας στο "Ωνασειο", η Μαργαριτα Παπανδρεου. Η πρωην συζυγος του Πρωθυπουργου πηγε διακριτικα στο νοσοκομειο κι εμεινε μεχρι πολυ αργα χθες το βραδυ, σε ειδικο δωματιο που εχει παραχωρηθει στην οικογενεια Κατσανεβα.

    Η χθεσινη νυχτα ηταν αρκετα κρισιμη και ειναι ευνοητο πως μητερα και κορη χρειαζονταν η μια την αλλη αυτες τις δυσκολες ωρες. Η Σοφια εμεινε χθες μαζι με τον συζυγο της Θοδωρο και τον γιο της Ανδρεα ολοκληρη την νυχτα στο "Ωνασειο" και ηταν η δευτερη φορα, υστερα απο την περιπετεια που ειχε ο Πρωθυπουργος στην Πατμο, που η Σοφια Κατσανεβα ειχε την ευκαιρια να δει τον πατερα της, εστω και κατω απο αυτες τις κρισιμες συνθηκες. Η Σοφια βρεθηκε απο νωρις το μεσημερι στο "Ωνασειο" κι ειναι χαρακτηριστικο οτι η οικογενεια της κορης του Πρωθυπουργου εμαθε τη δυσαρεστη ειδηση στο δημαρχειο της Αθηνας, οπου βραβευοταν ο Θοδωρος Κατσανεβας σε ειδικη τελετη στο πλαισιο της ελληνο- ππολωνικης φιλιας.

    Αμεσως και μαζι με τον δημαρχο της Αθηνας Δημητρη Αβραμοπουλο κατευθυνθηκαν στο "Ωνασειο". Μαζι τους και ο 14χρονος Ανδρεας, γιος της Σοφιας, που ειναι απο τα πιο αγαπημενα εγγονια του Πρωθυπουργου και ειχε την ευκαιρια χθες να δει απο κοντα τον παππου του.

    Πρεπει να σημειωθει οτι τον τελευταιο καιρο ο Ανδρεας Παπανδρεου εκφραζει την επιθυμια να συναντιεται συχνοτερα με τα παιδια και τα εγγονια του, γεγονος που εχει δυσαρεστησει ορισμενους στο περιβαλλον του. Κι ειναι αληθεια οτι προς στιγμην καποιοι προσπαθησαν και χθες- χωρις επιτυχια- να απομακρυνουν τη Σοφια απο τον πατερα της... Ηταν οι ιδιοι που μιλουσαν ακομα και χθες για "χρησμους" επιφανων μαγων και αστρολογων, που προεβλεπαν ασθενεια του Ανδρεα με ασχημα επακολουθα τον μηνα Νοεμβριο... Ευτυχως που πρυτανευσε η ψυχραιμια στους διαδρομους του "Ωνασειου" και κληθηκαν καθηγητες και οχι ιερομαντεις να αντιμετωπισουν το προβλημα...

    [12] Ποτε και πως θα γινει μια δικη για τα αιτια;

    Του ΒΙΚΤΩΡΑ ΝΕΤΑ

    Στις δικες που θα γινουν με κατηγορουμενους τους 500 συλληφθεντες το πρωι του Σαββατου στο Πολυτεχνειο, δεν προκειται, βεβαια, να ακουστει σχεδον τιποτε για τα αιτια που πυροδοτουν εως και ακρατες εκδηλωσεις βιας, καταστροφης και επιθετικοτητας. Δεν περιλαμβανονται στο κατηγορητηριο και δεν προκειται να "δικαστουν" τα αιτια, οπως ποτε δεν "δικαστηκαν" σ' ολη τη διαδρομη της Ιστοριας, παρα μονο απο τις επαναστασεις. Τα αιτια δεν ειναι αυτοφυη και εκτος λογικης αναλυσης, εστω και αν δεν χωρανε στην κοινη λογικη οι καταστροφες και οι βανδαλισμοι που εγιναν μεσα στο Πολυτεχνειο.

    Τα δικαστηρια, λοιπον, δεν θα ασχοληθουν με τα αιτια, αλλα με τις πραξεις των κατηγορουμενων. Οι συνηγοροι ενδεχομενως θα τα επικαλεσθουν στην αναζητηση ελαφρυντικων. Αυτο, ωστοσο, ειναι το θεμα περα απο τις δικες, που δεν προκειται να λυσουν το προβλημα, ωστε να αποκλειστει το ενδεχομενο επαναληψης τους με πρωτη ευκαιρια. Οπως δεν προκειται να λυθει και το προβλημα του αθλιου σωφρονιστικου συστηματος, αν αρκεστουμε στον τερματισμο της εξεγερσης του Κορυδαλλου και εφησυχασουμε. Τα αιτια ειναι θεμα πολιτικο και κοινωνικο. Ποιοι, ομως, θα ασχοληθουν με τη διερευνηση του σε βαθος και την αναζητηση μιας αποτελεσματικης θεραπειασ; Εχουν οι πολιτικες και κοινωνικες δυναμεις τη δυνατοτητα και το κυρος για ενα τετοιο εγχειρημα, που απαιτει οχι μονο αξιοπιστια, αλλα και την πληρη αναληψη ευθυνων;

    Ομολογουν οι παντες οτι επι πολλα χρονια εχουμε μια βαθια πολιτικη και κοινωνικη κριση, κριση αξιοπιστιας της πολιτικης και των πολιτικων, κριση της κοινωνιας. Το ομολογουν, ομως, γενικως και αοριστως, χωρις να λενε τα πραγματα με το ονομα τους και να αναλαμβανουν ευθυνες με οποιο κοστος. Εκτοξευονται κατηγοριες και καταγγελιες, ακομη και εντος Βουλης και δεν ιδρωνει κανενος το αυτι. Οι 500 κατηγορουμενοι δεν ειναι εκτος αυτης της κοινωνιας και εκτος της κρισης. Δεν ειναι περιθωριακα ατομα, αδιαφορα για οσα συμβαινουν γυρω τους. Η μεγαλη πλειοψηφια ειναι παιδια αστικων και εργατικων οικογενειων ολου του οικονομικου και κοινωνικου φασματος, ειναι και μια μειοψηφια παιδιων με κοινωνικα προβληματα. Ειναι ολα, ομως, παιδια μας και παιδια του γειτονα μας με αμεσες επιρροες και εγγραφες μεσα τους απο το οικογενειακο και κοινωνικο περιβαλλον.

    Με τη συλληψη των 500 κατεπεσε η θεωρια, που ολοι ειχαμε αποδεχθει, οτι αυτοι που προκαλουν καθε φορα τα επεισοδια, καινε, καταστρεφουν και τα σπανε, ειναι καμια 50αρια περιθωριακα ατομα, οι λεγομενοι "γνωστοι αγνωστοι". Μεσα στο Πολυτεχνειο ειχαν κλειστει περι τα 2.000 ατομα και οχι 50 "περιθωριακοι". Εως την ωρα της αστυνομικης εφοδου ειχαν αποχωρησει περιπου 1.500 ατομα και εμειναν οι 500, που προφανως δεν πιστευαν οτι θα παραβιαστει το ασυλο και περιμεναν οτι θα καταφερναν να διαφυγουν ανενοχλητοι.

    Η επιχειρηση της συλληψης των 500 ευτυχως ηταν αναιμακτη, γεγονος που αποδεικνυει οτι, οταν η Αστυνομια θελει και εχει αυστηρες εντολες, μπορει να επεμβαινει χωρις να ανοιξει μυτη. Εχουν καταγραψει οι αστυνομικες αρχες τους 500 με πληρη στοιχεια και προφανως θα τους φακελωσουν στα αρχεια τους. Οι εισαγγελεις εχουν συγκεντρωσει τις καταθεσεις των κατηγορουμενων και βασει αυτων εχουν διατυπωσει το κατηγορητηριο. Δεν τους αφορα και δεν εχουν καταγραψει το "κατηγορω" των κατηγορουμενων παιδιων, γιατι δεν προκειται να "δικαστουν" τα αιτια, δηλαδη το θεμα που αμεσα ενδιαφερει και αφορα την κοινωνια.

    Αυτη τη στιγμη υπαρχει ενα μεγαλο και σοβαρο δειγμα 500 ατομων, απολυτως χρησιμο για μια σε βαθος ερευνα, καταγραφη και αναλυση των αιτιων. Περισσοτερο απο το αποτελεσμα που θα βγει απο τις δικες των 500, ενδιαφερει μια τετοια ερευνα, η οποια πρεπει να γινει με επιστημονικες εγγυησεις για να αναλυθει το φαινομενο και να αναζητηθουν θεραπειες. Το προβλημα δεν ειναι να συλλαμβανονται και να τιμωρουνται προς παραδειγματισμο οι ταραξιες, η οπως αλλιως ονομαζονται οι προκαλουντες τα επεισοδια. Το προβλημα ειναι τα αιτια που γεννουν τους "ταραξιες", αυτους που σπανε, καινε και καταστρεφουν. Αν δεν χτυπηθουν τα αιτια το φαινομενο θα αναπαραγεται.

    Δεν θα περιμενουμε απο την πολιτικη εξουσια να δωσει εντολη για μια κοινωνιολογικη ερευνα, αξιοποιωντας το δειγμα των 500 συλληφθεντων. Αυτη προφανως θα αρκεστει στο φακελωμα και σε αλλου ειδους ερευνες, ακομα και για να διευρυνει τον καταλογο με τους "συνηθεις υποπτους", οπως δειχνουν οι ερευνες στα σπιτια πολλων κατηγορουμενων.

    Περιμενουμε, ομως, απο την πανεπιστημιακη κοινοτητα να μην αρκεστει στην αδεια που εδωσε για να επεμβει η Αστυνομια, να μην αρκεστει στην καταγραφη των ζημιων που εγιναν στο Πολυτεχνειο, να μην εξαντληθει σε δηλωσεις για το ασυλο και την προστασια του. Περιμενουμε να υπηρετησει την επιστημη και την κοινωνια με μια σοβαρη κοινωνιολογικη ερευνα, απο την αναλυση της οποιας μπορει να προκυψουν προτασεις. Εργο της πανεπιστημιακης κοινοτητας, που εχει και ασυλια στην ερευνα και στην ελευθερη αναζητηση ιδεων, ειναι να κανει και τολμηρες, εποικοδομητικες προτασεις στην κοινωνια και παρεμβασεις για να θεραπευτουν πληγες. Η μηπως δεν ειναι καθηκον της επιστημης να εργαζεται για μια καλυτερη κοινωνια;

    Σ' αυτο το πλαισιο εχει ρολο και το φοιτητικο κινημα, ωστε να συμβαλει στην αποτελεσματικη προστασια και περιφρουρηση του πανεπιστημιακου ασυλου. Το Πολυτεχνειο δεν ηταν δυνατο να προστατευθει με ομαδες περιφρουρησης, οταν αυτοι που επετεθησαν απ' εξω χρησιμοποιουσαν βομβες μολοτοφ. Και βεβαια, οι φοιτητες των ομαδων περιφρουρησης δεν ηταν δυνατο να χρησιμοποιησουν τα ιδια οπλα, ουτε και να αφοπλισουν τους καταληψιες. Μπορουν ωστοσο να βοηθησουν για να αντιμετωπιστει και να εξαλειφθει η εστω να περιοριστει το κοινωνικο φαινομενο.

    Ειναι προβλημα της δημοκρατιας να διασφαλιζει την ελευθερια, να εχει ως ιερο το πανεπιστημιακο ασυλο, να αρνειται την καταστολη και τη βια, τις αιματηρες επεμβασεις. Αυτα, ομως, δεν τα πετυχαινει οταν εχει ανοιχτα και αλυτα κοινωνικα προβληματα, οταν ανεχεται την αδικια και τη διαφθορα, οταν δεν αντιδρα στον εξευτελισμο των θεσμων, οταν δεν προτεινει οραμα και παραδειγμα.

    Σημερα ο τοπος εχει ελευθερια που δεν ειχε ποτε. Αυτο, ομως, δεν μπορει να ειναι το αλλοθι για την υποβαθμιση και την κακη ποιοτητα της κοινοβουλευτικης δημοκρατιας, απο την οποια λειπει το κοινωνικο προσωπο. Ειναι, λοιπον, υπο αμειλικτη κατηγορια η λειτουργια της κοινοβουλευτικης δημοκρατιας, την κριση της οποιας πληρωνουμε ολοι και ενδεχομενως να πληρωσουν αμεσα οι 500, εστω και μονο με το φακελωμα τους.

    [13] Ιατρικα μη-ανακοινωθεντα

    Η επισημη ιατρικη ενημερωση, για την κατασταση υγειας του εκαστοτε πρωθυπουργου, του προσωπου δηλαδη που διαδραματιζει, θεσμικα, τον πρωταγωνιστικο ρολο στη χωρα, επιβαλλεται να ειναι:

    Πρωτον, περιεκτικη (οχι "αισιοδοξουμε", "γινονται εξετασεις" και αλλα μισολογα).

    Δευτερον, τακτικη: Ανα ημιωρο, ανα ωρα, ανα διωρο, ανα πενταωρο, αναλογα με τη βαρυτητα της καταστασης.

    (Μια απλη ακτινογραφια θωρακος, που θα μπορουσε να γινει το πρωι στην πρωθυπουργικη κατοικια - με φορητο ακτινολογικο μηχανημα - θα μπορουσε να αποκαλυψει την "πυκνωση στον αριστερο κατω λοβο του πνευμονα" που μολις στις 8 και 5 το βραδυ ανακοινωθηκε απο τον ακαδημα ικο καθηγητη Γρηγοριο Σκαλκεα).

    Ειναι υποχρεωση της πολιτειας να εκδιδει σαφη και ανα τακτα χρονικα διαστηματα ανακοινωθεντα. Ετσι, υποχρεωνουν τους δημοσιογραφους να αλωνιζουν το "Ωνασειο", προς αγραν πληροφοριων, κατι που ειναι απαραδεκτο.

    Δεν το αντιλαμβανονται, οι ιατροι, τουλαχιστον, οτι διαδιδονται και φημες που δημιουργουν ενα κλιμα ανησυχιας και ασταθειασ; ΒΑΡ

    [14] Σε ποια φυλακη να πανε;

    Κραυγη αγωνιας ακουγεται απο εκεινους που... προκειται να προφυλακισθουν για τροχαιες παραβασεις, για οικονομικα εγκληματα, για χρηση ναρκωτικων, για τη συμμετοχη τους στο Πολυτεχνειο, για ενα σωρο λογους.

    Να προφυλακιστουν που;

    Στον Κορυδαλλο της βιας και των βιασμων; Στον Κορυδαλλο των τελετουργικων εγκληματων;

    (Με βελονες του τρυπαγαν την καρδια. Με καρφια τους πνευμονες).

    Στον Κορυδαλλο των Δαναλατων;

    Σ' ενα χωρο που δεν γινεται διαχωρισμος κρατουμενων;

    Σε ενα χωρο που δεν ελεγχεται απο το κρατοσ;

    Νοικιαστε ξενοδοχεια και επανδρωστε τα με ανεργους πτυχιουχους της Νομικης, εως οτου ξεκαθαρισει η κατασταση η εχουμε αδικο; ΒΑΡ

    [15] Ενα γιατρο!

    Ενα απο τα χαρακτηριστικα στοιχεια της εθνικης συνδιασκεψης της Ν.Δ. ηταν η λεκτικη αντιπαραθεση μεταξυ Εβερτ και Ντορας Μπακογιαννη, που εγινε δια των ομιλιων τους:

    Ερχομαστε να κυβερνησουμε, ειπε βροντερα ο αρχηγος. Για να δωσουμε ελπιδα και προοπτικη στο λαο. Για να επαναφερουμε τις αξιες που χαθηκαν. Για να συνενωσουμε τους Ελληνες και οχι για να τους διχασουμε.

    Και η Ντορα Μπακογιαννη αργοτερα του απαντησε απο σποντα:

    Δεν ειναι δυνατον να χωριζονται τα στελεχη του κομματος σε "ηγετικους" και "αλλους". Δεν θα εγκαθιδρυσουμε πιστοποιητικα γαλαζοφροσυνης με κυτταρολογικη εξεταση του ΔΝΑ του καθ' ενος μας.

    Ηητειται γιατρος για το κομμα.

    Κ.Κ.

    [16] Διαφορα

    Αρχηγου χιουμορ

    Παραλειπομενα της νεοδημοκρατικης συνδιασκεψης του Σαββατοκυριακου: Επιδειξη φοβερου χιουμορ εκανε ο Μιλτιαδης Εβερτ σε δυο τουλαχιστον περιπτωσεις: Οταν ειδε τον Βυρωνα Πολυδωρα να ανεβαινει στο βημα, ειπε:

    Ο Βυρωνας ειναι τυχερος στην κληρωση (ς.ς. γιατι καταφερε να μιλησει), τυχερος και στα κοριτσια.

    Και οταν ειδε τον Κ. Χατζηδακη, τον νεωτερο ευρωβουλευτη της Ν.Δ., με γαλαζιο πουκαμισο και πρασινη γραβατα, δεν αντεξε και το σχολιασε:

    Με το πουκαμισο που φορας τα βρισκουμε. Με τη γραβατα ομως...

    Καπως ετσι χρωματιζονται οι διαδρομοι της Ρηγιλλης...

    Κ.Κ.

    Τωρα εγω δεν τα ξερω καλα τα διαφορα συνταγματικα, αλλ' εχει γουστο να μας κυβερνα απο χθες στη 1 μετα το μεσημερι ο κ. Ακης Τσοχατζοπουλος...

    Γ.Λ.

    Απορια του φιλου της στηλης δικηγορου Γιωργου Ανδρικακη: "Γιατι επελεξαν το Ωνασειο Καρδιοχειρουργικο Κεντρο για να πανε τον Πρωθυπουργο, και δεν τον πηγαν στον ""Σκαι'', το ""Μεγκα'', τον ""Αντεννα'' κ.λπ.; Αυτοι εδειχναν να ξερουν περισσοτερα, και μαλιστα πολυ πριν ολοκληρωθουν οι ιατρικες εξετασεις!". Πιθανον, φιλε αναγνωστη, επειδη δεν εφημερευαν...

    ΓΡ.Ρ.

    Στα σοβαρα...

    Μεσα στον ορυμαγδο των ερωτησεων που απηυθυναν οι συναδελφοι τηλερεπορτερ σε καθε σχετικον και ασχετο που εβγαινε απο το "Ωνασειο" χθες, ακουσαμε και το καταπληκτικο: "Ειναι σοβαρα ο Πρωθυπουργοσ;".

    Οχι, κυριε συναδελφε. Απλως, μπηκε στην εντατικη και του γεμισαν τα χερια με ορους και μπουκαλες με αντιβιωση, ελλειψει ασπιρινης.

    ΓΡ.Ρ.

    Η αλλη μαχη

    Κοντα στον Πρωθυπουργο βρεθηκε χθες στο "Ωνασειο" και ο ευρωβουλευτης του ΠΑΣΟΚ Δημ. Τσατσος, ο οποιος ηταν κατα συμπτωση στην Αθηνα. Την ιδια ωρα, οπως μας θυμισε εκεινος, οι Ελληνες ευρωβουλευτες ολων των κομματων στην Επιτροπη Εξωτερικων Υποθεσεων στις Βρυξελλες δινουν μια αλλη σημαντικη μαχη. Συζητειται το θεμα της τελωνειακης συνδεσης της Τουρκιας. Πληροφοριες, μαλιστα, λενε οτι εκει μπορει να κληθει να εμφανιστει και η ιδια η πρωθυπουργος της Τουρκιας, Τανσου Τσιλερ.

    Δεν ξερω ποσοι ασχοληθηκαν, χθες, με το συγκεκριμενο θεμα...

    Γ.ΠΑΠ.

    Φοβηθηκε...

    Στην τσεπη ειχε το χερι της οταν εδινε τον ορκο του Ιπποκρατη η γιατρος του ΕΚΑΒ, που κληθηκε τα ξημερωματα του Σαββατου να μπει στο εσωτερικο του Πολυτεχνειου, για να προσφερει τις υπηρεσιες της. Φοβηθηκε τους εξεγερμενους καταληψιες κι ας ηταν οι τελευταιοι που με συνεχεις εκκλησεις βοηθειας την περιμεναν. Και εγινε επιλησμων των καθηκοντων της.

    Επρεπε η συγκεκριμενη γιατρος να γνωριζει πως η αποστολη του γιατρου σημερα μπορει να μην παραμενει οπως περιγραφηκε πριν απο 24 αιωνες στον σχετικο ορκο, αλλα το κεντρο βαρους της επιστημης της συνεχιζει να στηριζεται σε ηθικους κωδικες δεοντολογιας. Κωδικες που παραμενουν ακεραιοι και αμεταβλητοι ανα τους αιωνες.

    Π. Μαρ.

    Απ' ευθειας

    Τζαμπα, πραγματι, γι' αυτους, αλλα οχι και για εμας, παρ' οτι ισχυριζονται οτι ολα "για το καλο μας" γινονται...

    Απο τον Κορυδαλλο στο Πολυτεχνειο λοιπον -και τουμπαλιν- επι τετραημερο και πλεον και μετα αμεσως στο "Ωνασειο", η "απευθειας συνδεση".

    Απο το κρατικο εθνικο δικτυο; Οχι, ευτυχως. Καθυστερημενο αυτο, δεν ψαχνει τη "φαση" και την ατακα, ουτε τζαμπα προγραμμα. Τα "κατορθωματα" ανηκουν εξ ολοκληρου στο "εθνικο" δικτυο της "ιδιωτειας", στα διχτυα του οποιου εχει μπλεχτει το εθνος και χτυπιεται...

    Παν. Τς.

    [17] ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ

    Για μια ακομη φορα ολη η Ελλαδα σε "απ' ευθειας συνδεση" παρακολουθει ενα ακομη δραματικο επεισοδιο του μακροχρονου σιριαλ που αφορα στην υγεια του κ. Παπανδρεου. Αυτονοητο το ενδιαφερον και η συμπαθεια ολων, αλλα και θεμιτη η ανησυχια για το που μπορει να οδηγησει αυτο το κλιμα διαλυσης, που αναποφευκτα συνοδευει μια τετοια εξελιξη. Πολυ περισσοτερο που το πολιτικο κλιμα ηταν ηδη βαρυ απο τα γεγονοτα στον Κορυδαλλο και το Πολυτεχνειο...

    Ισως ειναι λιγο ακομψο και αδικο, αυτη την ωρα που κινδυνευει η ζωη ενος ανθρωπου, να ασχολιομαστε με το "πεζο" κι απροσωπο προβλημα της εξουσιας. Δυστυχως ομως αυτη τη δυνατοτητα μας τη δινουν οι επιλογες του κ. Παπανδρεου, που τοσο καιρο τωρα αρνειται να κατανοησει οτι η εξουσια δεν ταυτιζεται αναγκαστικα με τη ζωη. Οτι και οι πιο υψηλες φιλοδοξιες εχουν καποτε ενα φυσιολογικο τελος. Πολυ περισσοτερο μαλιστα οταν τις εχεις γευτει με το παραπανω... Κι ομως, παρακολουθουμε καρφωμενοι στις οθονες μας την αμηχανη περιφορα κι εξαρτηση του συνολου σχεδον του πολιτικου κοσμου γυρω απο το θαλαμο εντατικης θεραπειας ενος ηγετη, που επιμενει να αγνοει τα βιολογικα ορια ενος ανθρωπου...

    Κατα τ' αλλα, βεβαια, δεν μπορουμε να κατανοησουμε γιατι ολο και περισσοτεροι νεοι αποστρεφουν το προσωπο τους απο την πολιτικη, γιατι οδηγουνται σε ακροτατες ενεργειες, γιατι πετροβολουν την εξουσια που γι' αυτους ειναι ταυτισμενη και με τη γεροντοκρατια... Και το πιο ακατανοητο ισως ειναι οτι ολοι εμεις ως κοινωνια εχουμε μεγαλυτερα περιθωρια ανοχης, για να μην πουμε συμπαθειας, σε ακραια φαινομενα αγκιστρωσης στην εξουσια, παρα στα απολυτως φυσιολογικα φαινομενα οργης και εξεγερσης των νεων. Φαινομενα που αν μη τι αλλο εχουν εστω μια... παραλογη λογικη.

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [18] ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ

    Της ΠΕΠΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

    Η μιμηση, μια επαναληψη απειλητικη με την ελλειψη φαντασιας της, ισοπεδωτικη με την καλλιεργεια του δεδομενου, μπορει επισης να ειναι παρθενογενεσις

    Το ανειπωτο ονομα του

    Με απωθει η γλωσσα των συνθηματων, που υποσχεται ενα λογο τον οποιο αγνοει, που θεωρει τον εαυτο της αυτοσκοπο και απειλει να μιλησει πυρινα, ενω το μονο που κανει ειναι να αναβει πραγματικες φωτιες που καταστρεφουν, χωρις να ζεσταινουν τις ψυχες.

    Αν, ωστοσο, ειναι ποσοτικα τα συνθηματα της καταστροφης, ποσοτικα ειναι και αυτα του δηθεν εποικοδομητικου λογου. Η κατεστημενη πολυτεχνειολογια συσκοτισε οχι μονο την ιδεα της εξεγερσης του '73, αλλα και την ιστορια της αντιστασης επι χουντας.

    Στο ονομα της μνημης, καλλιεργησε τη συγχυση και την αμνησια, ορους απαραιτητους για την ασκηση της εξουσιας απο τη λεγομενη "μεταπολιτευση" και περα. Καταληψεις, ωστοσο, σαν αυτη του Πολυτεχνειου σημερα, ξεκινουν να χτυπησουν την εξουσια και μενουν να καταστρεφουν τους πυρηνες αντιστασης σ' αυτην, δηλαδη τους χωρους γνωσης και δημιουργιας, που παρ' ολη την αλωση που επιχειρειται απο πολλους εναντιον τους, ειναι ακομη ζωντανοι.

    Ο χωρος του Πολυτεχνειου λειτουργει ως προστατευτικη και επιτρεπτικη μητρα, που θα αντεξει ισως αλλη μια χρονια τα ατακτα, τα "κακα" παιδια της, τα οποια νιωθουν να εχουν επανω της δικαιωμα ζωης και θανατου. Η απογοητευση, η αποθαρρυνση, παιρνει το προσωπειο της σκληροτητας, του κυνισμου. Στο ονομα της απολυτης ελευθεριας, θεωρειται αχρηστη η σχετικη, που ειναι και η μονη πραγματικη. Ετσι καταλυονται η δημιουργια και η γνωση. Γιατι για να παραγει ενας ανθρωπος μια μερα ενα εργο ζωγραφικης, ενα γλυπτο, ενα κτιριο, μια σελιδα γραμμενη, πρεπει να δουλευει ισως ολη του τη ζωη, πρεπει να συμβει ενα θαυμα.

    Ο αρνητικος λογος που εχει υποκαταστησει τη "θετικη", αλλα ψευτικη ιδεολογια, ισοπεδωνει τη διαφορετικοτητα στο ονομα ακριβως της διαφορας. Αν οι νεοι αυτοι μεινουν μονοι με τον εαυτο τους, νιωθουν να ειναι ενα τιποτα. Επειδη δεν θελουν να υποκαταστησουν αυτο το τιποτα με το αλλο τιποτα, την καριερα ενος γιαπη, ριχνονται στην καταστροφη, τη μονη ισως καταναλωση που επιτρεπουν στον εαυτο τους. Γιατι η καταστροφη στις μερες μας ειναι, πιστευω, η υψιστη καταναλωση.

    Ομως και παλι λοξοδρομω. Γιατι οι γενικευσεις ειναι επικινδυνες και ισοπεδωτικες. Καθε ανθρωπος ειναι και η ιστορια του και δεν μπορεις να τον σβησεις, πολτοποιωντας το προσωπο του μεσα σε μια παραμορφωτικη γενικευση της "γενιας" του. Τι θα πει γενια; Πως να χωρεσουν τοσα διαφορετικα προσωπα πισω απο την ιδια ετικετα;

    Η εξουσια βολευεται να μας χωριζει σε γενιες. Ομως, η Ιστορια δεν γραφεται απο γενιες, αλλα απο προσωπα. Δεν ειναι μια "γενια" που πηρε την τραγικη αποφαση πως ειχε καταλυθει το ασυλο και επρεπε να μπουν τα ΜΑΤ; ειναι οι καθηγητες της Συγκλητου με επικεφαλης εναν πρυτανη, ο οποιος μοιαζει να λειτουργει στις συνειδησεις ολων, οσο διαφορετικα και να σκεφτονται, ως ενας ακομη αποδιοπομπαιος τραγος. Ενω απουσιαζαν τοσοι και τοσοι, αναμεσα τους ο, προφανως αρμοδιος, υπουργος Παιδειας, αλλα και ο αφανως, πλην ουσιαστικα αρμοδιος, υπουργος Πολιτισμου, που θεωρησαν ισως οτι μπορουσαν να παρακολουθουν απο την τηλεοραση ενα ανωτατο ιδρυμα πνιγμενο στα δακρυγονα, γεματο αμηχανους η και επιθετικους ανθρωπους και να μην παιρνουν καμια θεση ουτε για το ασυλο ουτε για το χωρο αυτον καθ' αυτον, που θεωρειται και μνημειο. Ετσι θα συνεχισουν και οι δυο να υπαρχουν στις θεσεις τους, να κανουν τα μεγαλοπνοα σχεδια τους, ο ενας για τα φαντασματα των δημοσιων πανεπιστημιων, που θα τα αντικαταστη!

    σουν τα ιδιωτικα, συμφωνα και με τ ις επιταγες των μυστικων κυβερνητων αυτης της χωρας, ο αλλος για τα περιφημα "δικτυα" των πολεων, που επιβαλλουν το φαντασμα της κεντρικης εξοσιας παντου, εξουθενωνοντας, μετα την Αθηνα και τις αλλες πολεις.

    Ψαχνω την αληθεια πισω απο τις επισημες ανακοινωσεις, πισω απο τις δημοσκοπησεις, που η λογικη τους με απωθει. Γιατι ο μεσος ορος, οπως μαθαινουμε και στα μαθηματικα, υπαρχει, αλλα δεν ειναι.

    Αρνουμαι αυτη την εκβιαστικη λογικη του "υπερ" και του "κατα", που οδηγουν εν τελει στο ιδιο αδιεξοδο. Αδιεξοδο μιας κοινωνιας που μετατρεπεται σε θεαμα βιας και καταστροφης καθε χρονο, την ιδια μερα.

    Θυμαμαι οταν με μετεφεραν με φορειο, το 1973, με σταματησε ενας αστυνομος και ριχτηκε επανω μου για να με αποτελειωσει, λεγοντας με "πουτανα". Σκεφτομαι οτι η βια που υφισταται καθε τοσο ο ανθρωπος, δεν μπορει να παραδειγματισει αυτους που ασκουν βια. Ισα - ισα μαλιστα. Οι ανθρωποι που μιμουνται καθε τοσο βιαια και ανιαρα τη συντελεια του κοσμου, νομιζουν πως ειναι δημιουργοι, αλλα ειναι ακριβως το αντιθετο: Ψυχαναγκαστικοι μιμητες.

    Οταν ο Πλατων μιλα κατα της μιμησης, οσοι αγαπαμε τη ζωγραφικη καταφευγουμε στον Αριστοτελη αλλα και στον Πλωτινο, που μας ανοιγει τον κοσμο της εικονας, την υποσχεση οτι η μιμηση μπορει να ειναι και δημιουργια. Γιατι η μιμηση, εκτος απο επαναληψη, μια επαναληψη απειλητικη με την ελλειψη φαντασιας της, ισοπεδωτικη με την καλλιεργεια του δεδομενου, μπορει επισης να ειναι παρθενογενεσις, μια αναπαντεχη ματια στον ανθρωπο και στον κοσμο.

    Οταν η μιμηση ειναι επαναληψη, σημαινει τη ματαιωση της ζωης μας. Την εξεγερση του '73 τη σφετεριστηκαν οι παντες. Ετσι που για την "Καθημερινη" της Κυριακης, 20 Νοεμβριου, "το ρημαγμενο Πολυτεχνειο (...) (να) ειναι συμβολο παρακμης και καταπτωσης του Εθνους και της Δημοκρατιας". Τα βαρια λογια ερχονται να συμπληρωσουν τις πραξεις οσων εχουν αναλαβει εργολαβια τη συνολικη παρασταση του εορτασμου και της καταστροφης του.

    Αλλα κι αν μια πραξη ανθρωπων μεινει χωρις ονομα, λογω της φθορας απο την αλογιστη χρηση, δεν πειραζει. Ο Οδυσσεας εγινε ουτις, ο κανενας, χωρις να σταματησει το ταξιδι του, ταξιδι ενος νικημενου νικητη.

    Μονο αν το Πολυτεχνειο δεχτει την ηττα του, δεχτει δηλαδη οτι ηταν πραξη δημιουργιας και οχι εξουσιας, μπορει να νικησει τους καθε λογης παραχαρακτες της μνημης. Ισως μενοντας ετσι, χωρις ονομα και ονομαστικη εορτη, αποκτησει ξανα το ανειπωτο ονομα του, τη δημιουργικη του δυναμη.

    [19] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Καντε σημερα ενα γκαλοπ ποιος θελει τον Ανδρεα για πεντε ακομη χρονια πρωθυπουργο κι αν δεν πιασει 80%...

    Ανδρεα να ζεις και ας μας οδηγεις...

    Μαζι δεν θελουμε και χωρια δεν τολμουμε...

    Ειναι η μονη περιπτωση οπου ισχυει το "μετα απο εμενα το χαος". Κι ακομη χειροτερα... Ο χαννος!

    Τωρα ψαξτε εσεις να βρειτε σε ποιο κομμα βρισκεται ο χαννος που υπονοουμε.

    Παει χειροτερα ο Ανδρεασ; Πουλα, πουλα!!!

    Λογικο ειναι να ανησυχει η αγορα, οταν κινδυνευει η μοναδικη σοσιαλιστικη εκσυγχρονιστικη σοβαρη δεξια κυβερνηση του τοπου.

    Η αγορα δεν ξεχνα τι σημαινει Δεξια.

    Παντως, εδω που τα λεμε, πιο κενο εξουσιας υπαρχει οταν κυβερνα παρα οταν οικουρει.

    Στασιμη η κατασταση Ανδρεα; Κρατει, κρατει!

    Εκσυγχρονιστες μου πονηροι... Ξεχαστε τη διαδοχη! Οσο ζει, εκει θα σας...

    Αν ο Ανδρεας υποστηριζεται μηχανικα; Μαλλον ζει ακομη "μηχανικα"... Η μαλλον εντελως αμηχανα πια.

    Καταπτυστη η συμπεριφορα της Μιμης και του περιβαλλοντος, που αυτες τις ωρες βρηκαν να κρατησουν... σε αποσταση τη Σοφια. Αιδως αθλια...

    Εκει, εκει στη Νοτιο Αμερικη μαζι με τον Παπουλια θα παει η Μιμη.

    Βελτιωνεται η κατασταση Ανδρεα; Αγοραζε - αγοραζε!

    Ναι, φυσικα και ειναι παιδια μας οι "αναρχικοι"... Αλλα ευτυχως δεν ειναι τοοσοο "σαλταρισμενα" ολα τα παιδια μας, ε;

    Ποιος ειχε πει καποτε οτι οπου ανοιγει ενα σχολειο κλεινει μια φυλακη; Οπως ειδαμε, απο Πολυτεχνειο - Κορυδαλλο, πανε κατα διαολου και τα δυο.

    Και για να λεμε την αληθεια, αν εξαιρεσεις το απαραδεκτο βλακωδες γρονθοκοπημα του πιτσιρικα, αυτη τη φορα η σταση της Αστυνομιας στο Πολυτεχνειο ηταν και υποδειγματικη και αποτελεσματικη. *

    * Κι αν τους ειχαν αφησει να επεμβουν ετσι απο την πρωτη μερα στον Κορυδαλο δεν θα θρηνουσαμε ουτε ενα νεκρο.

    Ενδοδημοσιογραφικο: "Διαφωνω με τις μπαρουφες που γραφεις, αλλα θα υπερασπιστω μεχρι τελους την ""τρελα'' σου να τα γραφεις".

    (* Το μονο που εχει η Μαυρη Τρυπα να πει για τους συναδελφους μας... "αναρχικους" που εχουν συλληφθει).

    Και για να μην κορο ιδευομαστε... Καθε δημοσιογραφος θα 'θελε να αποστασιοποιειται απο τα γεγονοτα, αλλα ειτε ενεργα, ειτε παθητικα εχουμε ολοι συμμετοχη.

    Και καλα να αποδοκιμασουν τη Βασω, αλλα τον Βαγγελη αχαριστοι αυριανιστεσ; Ποιος αλλος στηριζε τον Ανδρεα στο βρωμικο '89;

    Ξαναεπιδεινωνεται η κατασταση Ανδρεα; Ξαναπουλα - ξαναπουλα.

    Καλημερα κ. προεδρε... και περαστικα.

    Και οποιος θελει να φυγει ο Ανδρεας απο την πολιτικη, ας σηκωσει το χερι του να το πει.

    Παιδια προσεξτε ...μη χτυπησετε

    Καθε ανθρωπος... που θυμαται οτι καποτε υπηρξε και παιδι, μπορει να κατανοησει τα αιτια που κανουν τους δεκατετραχρονους πιτσιρικαδες να τα σπανε ετσι γενικως και αοριστως, επειδη τους τη σπαει η Μιμη και η ΤΩ!

    (Εμεις να δεις!) Και ολοι θελουμε να αντιμετωπισθουν με επιεικεια απο τη δικαιοσυνη!

    Αλλο ομως αυτο κι αλλο οι... μπουρδες οτι με την... ευαισθησια και την αυτοθυσια τους δειχνουν στην κοινωνια το... σωστο δρομο!!! Κι επειδη δεν προκειται ποτε να τα πεισουμε σ' αυτη την ηλικια... σε καμια δεκαρια χρονια τα ξαναλεμε...

    Εως τοτε... παιδια, παιξτε, αλλα προσεξτε μη χτυπησετε!!!

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Friday, 24 November 1995 - 14:06:42