Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Nov. 13)

From: Georgios Vetoulis <vetoulis@pppl.gov>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Ιωαννιδης: Ας μελετησουν το πορισμα και θα δουν το "κοινωνικο προσωπο"

  • [2] Η ΠΑΣΚΕ "ανεβηκε" στο 11%, αλλα δεν αρκει, αφου οι αλλες παραταξεις κινουνται

  • [3] Θυμωσε μονο οταν εθεσαν θεμα Δημητρας

  • [4] Αρχισε ηδη ο πετροπολεμος στη Λευκωσια

  • [5] Επισημο διαβημα για δανειο, αποζημιωσεις

  • [6] Παγκαλος: Να αλλαξουν ηγεσιες και τα δυο κομματα

  • [7] Ανδρεας: Ταυτοχρονα σταθεροποιηση και κοινωνικη προστασια

  • [8] Υποσχεται οτι τωρα θα στηριχθουν οι αδικημενοι

  • [9] Βροντηξε ο Κακλαμανης αφου δεν ηρθε το ψιλοβροχο

  • [10] Απο κοσκινο οι ψευτο-αναπηροι της ΔΕΗ

  • [11] Σφαξε με αγα μου...

  • [12] Μετα 18 ετη...

  • [13] Αξιος ο Αντονιο

  • [14] Διαφορα

  • [15] Επιασε πατο ο τηλεοπτικος τζερτζελες

  • [16] ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ: Πορισματα- φωτια απο εισαγγελεις για τον κυκλο των χαμενων δισεκατομμυριων

  • [17] Καταθεση στεφανιου στην προτομη του Μουστακλη

  • [18] 5 χρονια με ελαφρυντικα

  • [19] Τσαλαπετεινος χωρις φτερα

  • [20] ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ

  • [21] Ευαισθησια και πραγματικοτητα γυρω απο το Μουσειο Μοντερνας Τεχνης

  • [22] Δεν καταλαβε;

  • [23] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ


    [1] Ιωαννιδης: Ας μελετησουν το πορισμα και θα δουν το "κοινωνικο προσωπο"

    Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

    Να ελεγχεται το εισοδημα πριν χορηγηθει η συνταξη και ειδικα το ποσοστο εκεινο που δινεται ως επιχορηγηση, απο τον κρατικο προ υπολογισμο και στοχευει στη διασφαλιση ενος ελαχιστου οριου διαβιωσης, προτεινει ο πρωην υφυπουργος Κοινωνικων Ασφαλισεων Φοιβος Ιωαννιδης.

    Αναφορικα με το πορισμα της επιτροπης, το περιεχομενο του οποιου απεκαλυψε χθες η "Ε", ο πρωην υφυπουργος δηλωσε οτι "η κυβερνηση πρεπει να δωσει ιδιαιτερη σημασια, λαμβανοντας υποψη το πορισμα, στην προστασια ευρυτερων κοινωνικων ομαδων. Δεν μπορει το ΠΑΣΟΚ να δειξει ενα αλλο κοινωνικο προσωπο περαν της κοινωνικης προστασιας και της φορολογικης μεταρρυθμισης. Τι αλλο εχει μεινει που μας διαφοροποιει απο απο την Ν.Δ.;", αναρωτιεται ο κ. Ιωαννιδης.

    Τζουμακας: Ολες οι θεσεις θα συνυπολογιστουν

    Για το αν θα αποτελεσει τη βαση του διαλογου για την ενοποιηση των ασφαλιστικων ταμειων -σε 7 ομαδες- η μελετη του υπουργειου Κοινωνικων Ασφαλισεων, ρωτησαμε και τον αρμοδιο υπουργο Στεφανο Τζουμακα, ο οποιος ομως τονισε στην "Ε" οτι δεν μελετησε τις προτασεις. Ωστοσο, μας επανελαβε οτι ειναι παγια θεση του ο συνυπολογισμος ολων των θεσεων σε μια διαδικασια ενος ευρυτερου διαλογου.

    Υπερ του εξαντλητικου διαλογου και της συναινεσης τασσεται και ο κ. Ιωαννιδης και επικαλουμενος τη διχρονη εμπειρια και το εργο του στο υπουργειο Κοινωνικων Ασφαλισεων διαπιστωνει: "Απο το συστημα της κοινωνικης ασφαλισης στην Ελλαδα επωφελουνται οι προνομιουχες ομαδες, ειτε λογω ισχυρης συνδικαλιστικης εκπροσωπησης ειτε γιατι διαθετουν καλη νομικη υποστηριξη", και αναρωτιεται: "Ποιοι πανε στο εξωτερικο να χειρουργηθουν; Παντως ελαχιστοι ανειδικευτοι εργατες".

    Συναντηση Ιωαννιδη-Σφυριου

    Το νεο υφυπουργο Κοινωνικων Ασφαλισεων Κοσμα Σφυριου αναμενεται να ενημερωσει μεσα στην εβδομαδα ο κ. Ιωαννιδης. Ο πρωην υφυπουργος αναμενεται να επαναφερει τη θεση του για "μη αυξηση των ασφαλιστικων εισφορων, καθως βρισκονται πανω απο το μεσο κοινοτικο ορο", προτεινοντας εναλλακτικους τροπους ενισχυσης των Ταμειων.

    Ο κ. Ιωαννιδης πιστευει οτι στα συμβουλια υπουργων Οικονομικων (ΕΨΟΦΙΝ) της Κοινοτητας πρεπει να μετεχουν και οι αρμοδιοι υπουργοι Κοινωνικων Ασφαλισεων καθως το συστημα κοινωνικης προστασιας που ισχυει στη γηραια ηπειρο "αποτελει στοιχειο ταυτοτητας του Ευρωπαιου" και ταυτοχρονα πηγη αναπτυξης της.

    Οσον αφορα την αυξηση των νοσηλιων των νοσοκομειων επι Ν.Δ., ο κ. Ιωαννιδης επισημαινει οτι "επιδιωχθηκε η αντιμετωπιση των ελλειμματων των νοσοκομειων με την καταληστευση των Ταμειων".

    Παραλληλα χαρακτηριζει το νομοσχεδιο του υπουργειου Υγειας για τον ενιαιο φορεα σαν ιατροκεντρικο, υποστηριζοντας παραλληλα την αναγκη θεσπισης του ΕΦΥ, ο οποιος θα πετυχαινει καλυτερες τιμες στα φαρμακαα και τα νοσηλια, θα υπογραφει συμφωνιες κ.λπ.

    Ο πρωην υφυπουργος Κοινωνικων Ασφαλισεων Φοιβος Ιωαννιδης επιβεβαιωνει την υπαρξη του πορισματος της επιτροπης το οποιο, οπως λεει, κατατεινει στην προστασια των ασθενεστερων κοινωνικων ομαδων

    [2] Η ΠΑΣΚΕ "ανεβηκε" στο 11%, αλλα δεν αρκει, αφου οι αλλες παραταξεις κινουνται

    μεταξυ 13% και 22%

    Αδυνατει να συγκλινει σε ενα ποσοστο η ΓΣΕΕ

    Της ΑΣΤΕΡΩΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ

    Σε συνθηκες κρισης εισερχεται η ΓΣΕΕ, μετα την αδυναμια της διοικησης της να καταληξει, χθες, σε ενα ασυνηθιστα παραταξιακο - κομματικο κλιμα, στη διατυπωση των οικονομικων αιτηματων για την καταγγελια της ισχυουσας Εθνικης Γενικης Συλλογικης Συμβασης Εργασιας και την εναρξη διαλογου με την εργοδοσια για την υπογραφη της νεας συμβασης. Παρατηρειται πως:

    Η εξελιξη αυτη σημειωνεται για πρωτη φορα στα μεταπολιτευτικα χρονικα.

    Σηματοδοτει αδυναμια καταγγελιας της ισχυουσας Εθνικης Γενικης Συλλογικης Συμβασης Εργασιας.

    Αποτελει πληγμα - πολιτικο - ουτως η αλλως, για την οποια πορεια ακολουθησει απο εδω και εμπρος το θεμα της νεας Εθνικης Γενικης Συλλογικης Συμβασης Εργασιας.

    Η διαχυτικη ατμοσφαιρα, μεσα στην οποια ολοκληρωθηκαν οι εργασιες της συνεδριασης της διοικησης της ΓΣΕΕ, που κρατησαν περι τις οχτω ωρες, δρομολογουν παραταξιακες οξυνσεις με απροβλεπτες συνεπειες - εκτος και αν υπαρξουν αλλες, μη προβλεψιμες την ωρα αυτη ενεργειες και πρωτοβουλιες - κυριως απο τις παραταξεις ΔΑΚΕ και Αυτονομη Παρεμβαση.

    Το πληρες ναυαγιο στη χθεσινη συνεδριαση απο νωρις μπορουσε να προδιαγραφει, καθως ολες οι συνδικαλιστικες παραταξεις παρεμειναν αμετακινητες στα αρχικα ποσοστα αυξησης που εισηγηθηκαν οτι πρεπει να διεκδικηθουν για τη νεα συμβαση. Η μονη "υποχωρηση" προηλθε απο την ΠΑΣΚΕ που "ανεβασε" στο 11% (απο 10%) το ποσοστο, προκειμενου να συγκλινει με τις αλλες δυο παραταξεις που "συγγενευαν" στο νουμερο αυτο. Δηλαδη με τη ΔΑΚΕ, που προτεινε αυξησεις 13%, και την "Αυτ. Παρεμβαση" που υποστηριξε αυξησεις της ταξης του 15%. Και οι δυο ομως αυτες παραταξεις απερριψαν και το 11%, ενω οι εκπροσωποι τους, Γ. Μανωλης και Στ. Λαιμος, εδειχναν προθυμοι να συμβαλουν σε μια συγκλιση, για να μην τιναχτει "στον αερα" η χθεσινη διαδικασια.

    Με το δεδομενο αυτο ο προεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πρωτοπαπας κατεθεσε δευτερη συμβιβαστικη προταση, συμφωνα με την οποια γινονται: Καταγγελια της συμβασης, αποφυγη καθορισμου ποσοστων. Επισης, προβλεπει την προστασια του εισοδηματος, τη συμμετοχη στην αυξηση του ΑΕΠ και καλυψη μερικως απωλειων σε συνδυασμο με τα αλλα τρια οικονομικα, οπως ειναι η τριετια, η εξισωση της αποζημιωσης υπαλληλων - εργατων και επιδομα αργιων. Και αυτη η εναλλακτικη προταση απορριφθηκε, ενω ο Αλ. Καλυβης (Αυτ. Παρεμβαση) δηλωσε οτι το ποσοστο επρεπε να καθοριστει μεσα στον Δεκεμβριο και οχι μεσα στον Ιανουαριο.

    Στις οποιες διαβουλευσεις, αλλα και προσπαθειες συγκλισης η ΕΣΑΚ παρεμεινε αμετοχη, εμμενοντας στις αυξησεις που αρχικως προτεινε ο Γ. Μαυρικος (22%) και προεξοφλωντας οτι στο τελος θα υπηρχε συγκλιση μεταξυ των τριων αλλων παραταξεων και ετοιμη να κατηγορησει το "μετωπο των συμβιβασμενων".

    Στο περιθωριο της επεισοδιακης αυτης συνεδριασης τεθηκε και θεμα καθιερωσης "ποθεν εσχες" για τους συνδικαλιστες, οταν η ΔΑΚΕ καλεσε την ΕΣΑΚ να προσκομισει στοιχεια για παλιοτερες καταγγελιες της.

    [3] Θυμωσε μονο οταν εθεσαν θεμα Δημητρας

    Ο ΑΝΔΡΕΑΣ περασε σχετικως ανωδυνα τη χθεσινη Κ.Ο., παρα την κριτικη, για κομμα και κυβερνηση, που ασκησαν οι 7 βουλευτες που μιλησαν. Παρενεβη μονο για τις βολες Καλουδη. Η μαχη ετεροχρονιστηκε για τη Δημητρα Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

    Η "εκρηξη" που αναμενοταν στη χτεσινη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ δεν εγινε, αλλα τα στοματα των βουλευτων ανοιξαν. Και, μολονοτι χτες μιλησαν μονο εφτα απο τους 87 εγγραφεντες, ολα τα επιμαχα θεματα ετεθησαν.

    Ο Α. Παπανδρεου δεν ενοχληθηκε οταν οι ομιλητες περιεγραψαν με μελανα χρωματα την εικονα που εχει ο κοσμος για τη κυβερνηση και το ΠΑΣΟΚ. Εκνευριστηκε μονο οταν εγινε αναφορα στις δραστηριοτητες της συζυγου του και απαντησε σε εντονο υφος οτι δεν ανεχεται να αφηνουν υπονοουμενα πως ειναι αβουλος πρωθυπουργος.

    Και για αλλη μια φορα εξεθειασε τη συνεντευξη της λεγοντας επι λεξει "Εμενα μου αρεσε παρα πολυ".

    Η ιδια η κ. Δημητρα Παπανδρεου που ρωτηθηκε πως σχολιαζει τις επιθεσεις εναντιον της ειπε οτι ασχολειται "με σοβαροτερα πραγματα".

    Ο πρωθυπουργος δεν δεχθηκε ισχυρη πιεση χτες, αλλα η προσεχης Δευτερα ειναι πολυ κοντα. Τοτε θα επαναληφθει η συνεδριαση και ειναι βεβαιο οτι θα μιλησουν περισσοτεροι. Και δεν ειναι καθολου βεβαιο οτι θα αποφευχθει τοτε η εκρηξη, καθως και αλλοι βουλευτες φερονται αποφασισμενοι να μιλησουν με τον ενα η τον αλλο τροπο για αναμειξη της κ. Παπανδρεου στην πολιτικη.

    Μονο δυο το εθεσαν

    Δυο βουλευτες εθεσαν το "θεμα Δημητρα" μεσα στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα κι ενας εκ των υστερων στα τηλεοπτικα καναλια:

    Ο Σπ. Καλουδης, αφου αναφερθηκε στην "αγανακτηση και πικρια των βουλευτων", μιλησε για ασκηση εξουσιας απο "εξωθεσμικα οργανα". Κι εφτασε στο φλεγον ζητημα, λεγοντας οτι ηταν λαθος η επισκεψη της κ. Παπανδρεου στη Φλωρινα επικεφαλης κλιμακιου υπουργων τις παραμονες του ανασχηματισμου.

    "Ηταν λαθος -προσθεσε- και η συνεντευξη που εδωσε και μαλιστα σε μια στιγμη που το ΠΑΣΟΚ ειχε καταγαγει μια νικη στη συζητηση για τα Σκοπια".

    Οι αναφορες αυτες του κ. Καλουδη εξοργισαν τον πρωθυπουργο, ο οποιος παρενεβη λεγοντας οτι τον θιγει η αποπειρα ορισμενων να τον παρουσιασουν ως αβουλο πρωθυπουργο. Ολοι -ειπε- επηρεαζομαστε απο καποια προσωπα, αλλα δεν δεχομαι αυτο που ορισμενοι επιχειρουν να παρουσιασουν, οτι δεν κυβερνω εγω. Αυτο δεν μπορω να το ανεχθω, τονισε. Ο κ. Καλουδης εδωσε την εξηγηση οτι δεν εννοουσε τον πρωθυπουργο και δεν δοθηκε συνεχεια.

    Ο Γιαννης Παπασπυρου εθεσε παρομοιο θεμα, λεγοντας οτι "οι πολυδιαφημισμενες εμφανισεις και συνεντευξεις της συζυγου του πρωθυπουργου προκαλεσαν τηλεοπτικο σαλο και πληθος εσωκομματικων αντιδρασεων". Ο κ. Παπασπυρου δηλωσε στους δημοσιογραφους οτι ζητησε να συζητηθει αυτο το θεμα προ ημερησιας διαταξεως.

    Ο Αντ. Δροσογιαννης παρουσιασε δυο προσωπα. Πριν απο τη συνεδριαση ειχε πει, σε συζητησεις του με δημοσιογραφους, οτι θα εθετε θεμα απομακρυνσης της συζυγου του πρωθυπουργου απο την αιθουσα. Μεσα στην αιθουσα, ομως, ειπε το ακριβως αντιθετο, επιρριπτοντας ευθυνες στα μεσα ενημερωσης. "Εγω δεν θελω να αποχωρησει η κ. Παπανδρεου. Θελω να μεινει για να ακουσει οσα εχουμε να πουμε" εξηγησε ζητωντας το λογο επι της διαδικασιας.

    Την ωρα που ο κ. Δροσογιαννης ζητουσε το λογο, ο υπουργος Στ. Τζουμακας τον ρωτησε: "Τωρα τα θυμηθηκεσ; Τοσα χρονια κυβερνουσες".

    Τα ειπε στη συνεντευξη...

    Λιγες ωρες αργοτερα ο κ. Δροσογιαννης εξαπελυσε νεους μυδρους εναντιον της συζυγου του πρωθυπουργου. "Ειπα να μεινει για να το ακουσει" ειπε ο στρατηγος-βουλευτης και περιεγραψε ως εξης τον -κατ' αυτον- προβλημα που εχει δημιουργηθει: "Ο Ανδρεας εχει κλονισμενη υγεια και η γυναικα του ανακατευεται. Ατυχησε στο γαμο του. Η κ. Παπανδρεου ειναι προκλητικη. Θελει να μπει στην πολιτικη. Και οταν ζητας απο καποιους να ζησουν με 25.ΟΟΟ το μηνα, η κ. Παπανδρεου προκαλει με τη χλιδη. Κανει κακο στον πρωθυπουργο" ειπε σε συνεντευξη του στο "Μεγκα".

    Αποχωρωντας απο τη συνεδριαση ο πρωθυπουργος ρωτηθηκε για το θεμα που ετεθη για τη συζυγο του. Και απαντησε: "Ειπα οτι δεν ειναι δυνατο να παριστανω τον αβουλο πρωθυπουργο, το οποιο με θιγει προσωπικα. Και βαζω ορια. Αλλα αυτο δεν ειναι γενικο κλιμα. Ηταν μια παρεμβαση μονο". Ο κ. Παπανδρεου προσθεσε οτι δεν πιστευει πως στελεχη του ΠΑΣΟΚ επιχειρουν να τον εμφανισουν οτι εχουν περιορισμενες αρμοδιοτητες.

    Παρεμβαση Βασως, Σημιτη

    Χτες δεν μιλησαν βουλευτες προσκειμενοι στην ομαδα των "τεσσαρων. Ο Κωστας Σημιτης και η Βασω Παπανδρεου απεφυγαν να μιλησουν για το θεμα που ανεκυψε με τη συζυγο του πρωθυπουργου και περιορισαν την κριτικη τουσς στον τροπο λειτουργιας της Κοινοβουλευτικης Ομαδας. "Η Κ.Ο ψαχνει να βρει τα βηματα της, για να βγει απο το ημιφως των εκτακτων συναντησεων στο φως των τακτικων και οργανωμενων συνεδριασεων. Γι' αυτο πρεπει να υπαρξει κανονισμος λειτουργιας και να πραγματοποιηθουν ουσιαστικες συζητησεις για την κοινωνικη πολιτικη" ειπε ο κ. Σημιτης. Και η κ. Παπανδρεου παρατηρησε οτι ο τροπος με τον οποιο γινεται ο διαλογος υποβαθμιζει την ουσια του".

    Ο Ακης Τσοχατζοπουλος απο την πλευρα του χαρακτηρισε γονιμη τη συζητηση. Τετοιες συζητησεις -ειπε- "εφοδιαζουν με ολα τα απαραιτητα επιχειρηματα ωστε αυτη η επικοινωνια να ειναι γονιμη, αποτελεσματικη και προπαντος να αρχισει να γινεται συνειδητο, γιατι η πορεια του ΠΑΣΟΚ μεσα στο '96 θα ανοιξει οριστικα το δρομο για το ξεπερασμα των οποιων προβληματων υπηρχαν στο παρελθον".

    Σε δηλωση του ο Γιαννης Καψης εξηγει οτι υπεγραψε την προταση των 40 βουλευτων για τον Κανονισμο, μολονοτι γνωριζε οτι θα ερμηνευοταν ως συμπαραταξη του με την ομαδα των "τεσσαρων". Και καλεσε τους συναδελφους του της "σιωπηλης πλειοψηφιας" να συντασσονται καθε φορα με τις αποψεις με τις οποιες συμφωνουν αδιαφορωντας για την προελευση τους. Ο κ. Καψης διαβεβαιωνει τον πρωθυπουργο οτι ουδεις εχει την προθεση και τη δυνατοτητα να αμφισβητησει την προσωπικοτητα και το εργο του. Και προσθετει:

    "Δεν εχετε αναγκη και των υπηρεσιων των αυτοκλητως επιστρατευθεντων και αυταρεσκως αυτοαποκαλουμενων ""προεδρικων''. Και παραφραζοντας τη γνωστη ρηση του Βενιζελου σας παρακαλω να παραμεινετε στο θωκο σας, το θωκο του προεδρου ολοκληρου του Κινηματος και να μη δεχθειτε να υποβιβασθειτε σε αρχηγο μιας πραταξης. Αλλωστε, το διδαγμα της ιστοριας ειναι σκληρο. Οι πραιτωριανοι ουδεποτε μπορεσαν να προστατεψουν τον Καισαρα. Πολυ συχνα ομως τον δολοφονησαν".

    Δυναμικες πρωτοβουλιες

    Ο Χρ. Κηπουρος προτεινε τη διεξαγωγη συνεδριου, στο ποιο "μπορουμε να δουμε τα πολλα προσωπα του ΠΑΣΟΚ".

    Το θεμα των προτασεων για τη συνταξη Κανονισμου Λειτουργιας της Κοινοβουλευτικης Ομαδας αντιμετωπιστηκε οπως αναμενοταν. Ο κ. Παπανδρεου ειπε οτι το προεδρειο σε συνεργασια με το Εκτελεστικο Γραφειο, θα εξετασει οσες προτασεις υπαρχουν και οσες ακομη θα κατατεθουν και θα συνταξει το τελικο κειμενο. Ο βουλευτης Γ. Δρυς προτεινε στην επιτροπη να συμμετασχουν και βουλευτες των ομαδων που εκαναν τις προτασεις.

    Ο γραμματεας της Κοινοβουλευτικης Ομαδας Δ. Μπεης δηλωσε οτι ολοι οι βουλευτες -υπογραψαντες και μη- θελουν κανονισμο λειτουργιας και ζητησε απο τον Α. Παπανδρεου να παρει "δυναμικες πρωτοβουλιες".

    [4] Αρχισε ηδη ο πετροπολεμος στη Λευκωσια

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Του ανταποκριτη μας ΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

    ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ μετρα ασφαλειας παιρνει η αστυνομια για αποτροπη επεισοδιων κατα μηκος της γραμμης Αττιλα στη Λευκωσια στη διαρκεια εκδηλωσεων που θα γινουν αυριο Τεταρτη για καταδικη του ψευδοκρατους με αφορμη τη 12η επετειο απο την ανακηρυξη του (15.11.1983) απο τον Ντενκτας.

    Παραλληλα, η Εθνικη Φρουρα θα βρισκεται σε κατασταση επαγρυπνησης. Η αστυνομια εχει ετοιμασει ειδικο σχεδιο, ωστε οι αντικατοχικες εκδηλωσεις να γινουν μακρια απο τη γραμμη αντιπαραταξης.

    Το σχεδιο συζητησε χθες ο προεδρευων της Δημοκρατιας Αλεξης Γαλανος με τους αρχηγους των κομματων, απο τους οποιους ζητησε τη βοηθεια τους, ωστε να αποτραπουν επεισοδια στη "νεκρη ζωνη".

    Στο μεταξυ, ο Αττιλας ενισχυσε αρκετα την παρουσια του στη γραμμη αντιπαραταξης στη Λευκωσια, ενω συμφωνα με ορισμενες πληροφοριες, οι Τουρκοι ναρκοθετησαν ορισμενες περιοχες που εφαπτονται της "νεκρης ζωνης".

    Εξαλλου, το καθεστως Ντενκτας προετοιμαζει για σημερα και αυριο οργανωμενες προκλησεις στην περιοχη του "Ληδρα Παλας", της Πυλης Παφου και σε αλλες περιοχες.

    Αλλες πληροφοριες αναφερουν οτι οι Τουρκοι εχουν καταρτισει προγραμμα σοβαρων επεισοδιων στη γραμμη αντιπαραταξης, προκειμενου να σπευσει ο Ντενκτας να εκμεταλλευτει την κατασταση που ενδεχεται να δημιουργηθει. Ο κυπριακος Τυπος μιλα για "θερμο διημερο", λογω των εκατερωθεν εκδηλωσεων.

    Στο μεταξυ, σε προκλητικες ενεργειες προεβησαν προχθες βραδυ οι Τουρκοι στην περιοχη της Πυλης Παφου στη Λευκωσια, οπου λιθοβολησαν φοιτητες και μαθητες που κατευθυνονταν στο οδοφραγμα του "Ληδρα Παλας", οπου δοθηκε αντικατοχικη συναυλια. Οι τουρκικες προκλησεις σταματησαν υστερα απο παρεμβαση ανδρων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Οι εκδηλωσεις των μαθητων και φοιτητων θα συνεχιστουν σημερα και θα κορυφωθουν αυριο. Εκδηλωσεις θα γινουν και στις αλλες πολεις.

    Ο προεδρος βρισκεται σε συνεχη επικοινωνια με τη Λευκωσια και ενημερωνεται για τις εξελιξεις. Ο κ. Κληριδης εξεφρασε προθεση να αναβαλει την επισκεψη του στην Αυστραλια και να επιστρεψει στη Λευκωσια, αλλα πηρε απο συνεργατες του διαβεβαιωσεις οτι δεν συντρεχουν ιδιαιτεροι λογοι για επιστροφη, γιατι η κατασταση βρισκεται υπο πληρη ελεγχο.

    Ο προεδρευων Αλεξης Γαλανος χαρακτηρισε τη χθεσινη συναντηση του με τους αρχηγους των κομματων εποικοδομητικη και εξεφρασε την ελπιδα οτι θα αποφευχθουν επεισοδια.

    [5] Επισημο διαβημα για δανειο, αποζημιωσεις

    Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ανακοινωσε οτι η κυβερνηση θα απαιτησει απο τη Γερμανια τις οφειλες απο τον Β Παγκοσμιο. ΗΟΛΩΤΑΣ: Φοβουνται οι Γερμανοι

    Η κυβερνηση θετει επισημως πλεον, σε διακρατικο επιπεδο, προς τη Γερμανια το ανοιχτο θεμα του κατοχικου δανειου και των πολεμικων αποζημιωσεων (του Δημοσιου και των ιδιωτων), προτεινοντας να ξεκινησει η διαπραγματευση απο το σοβαροτερο θεμα, αυτο του κατοχικου δανειου.

    Ο Πρωθυπουργος, χθες, στην ομιλια του στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα (βλ. σελ. 4) - και λιγο αργοτερα ο υπουργος Εξωτερικων - ανεφερε οτι θα "τεθει επισημα, σε διακρατικο επιπεδο το θεμα του κατοχικου δανειου και των αποζημιωσεων, ενα θεμα ιδιαιτερα σημαντικο για τον ελληνικο λαο και τη χωρα μας. Ενεργουμε με σοβαροτητα και υπευθυνοτητα, συμφωνα με τις αρχες του διεθνους δικαιου και πιστευουμε οτι με σωστους χειρισμους και καλη πιστη μπορουμε να βρουμε τη λυση με τη Γερμανια, εταιρο μας στην Ευρωπα ικη Ενωση".

    Το ξερει

    Η σχετικη ελληνικη ρηματικη διακοινωση αναμενεται να επιδοθει σημερα η αυριο στον αρμοδιο Γερμανο υφυπουργο Φον Πλετς, αν και η γερμανικη πλευρα δειχνει να ειναι απολυτως ενημερη για το περιεχομενο του ελληνικου διαβηματος.

    Συμφωνα με πληροφοριες, στο ελληνικο διαβημα γινεται μια συνολικη περιγραφη του θεματος και παρουσιαζεται η ελληνικη θεση, συμφωνα με την οποια η Αθηνα επιθυμει να ρυθμιστουν και τα τρια σκελη του θεματος (κατοχικο δανειο, αποζημιωσεις Δημοσιου και αποζημιωσεις ιδιωτων) με διακρατικη συμφωνια, η οποια δεν υφισταται.

    Η ελλειψη αυτης της διακρατικης συμφωνιας ηταν ακριβως το επιχειρημα της γερμανικης πλευρας για να απορριψει ολες τις αιτησεις Ελληνων πολιτων, που εχουν κατατεθει στην ελληνικη πρεσβεια της Βονης για τις πολεμικες αποζημιωσεις πολιτων.

    Το ελληνικο διαβημα, συμφωνα με τις ιδιες πληροφοριες, καταληγει με την προταση η διαπραγματευση Αθηνας - Βονης να ξεκινησει απο το πλεον σοβαρο προβλημα, που αποτελει το αναγκαστικο κατοχικο δανειο που δοθηκε στη Γερμανια το 1942 και το οποιο μεχρι στιγμης και για ολες τις μεταπολεμικες ελληνικες κυβερνησεις εχει αποτελεσει κλειστο κεφαλαιο.

    Την αναγκη αμεσης διεκδικησης του αναγκαστικου κατοχικου δανειου εξεφρασε χθες σε δηλωσεις του στο "Φλας" και ο Ξενοφων Ηολωτας.

    Ο υπερ ενενηκοντουτης ακαδημα ικος, πρωην πρωθυπουργος και επι σειρα δεκαετιων διοικητης της Τραπεζας της Ελλαδος, τονισε χθες οτι "το κατοχικο δανειο ειναι θεμα επισημης διεκδικησης απο την κυβερνηση, διοτι ηταν συμφωνια κυβερνησεων".

    "Η Τραπεζα της Ελλαδος, ως Τραπεζα, επειδη το δανειο ειναι απο την ιδια δοσμενο, μπορει να το διεκδικησει βασει των διεθνων τραπεζικων κανονων. Εχει γινει κρουση προς τη γερμανικη κυβερνηση, η οποια ομως εκωφευσε. Οι Γερμανοι φοβουνται οτι αν το αναγνωρισουν θα μπορουσαν να δημιουργησουν παρομοιες απαιτησεις απο αλλες χωρες. Αλλα αλλες χωρες, εγω τουλαχιστον δεν εχω υπ' οψιν μου καμια, ισως πλην της Γιουγκοσλαβιας, οτι εδωσε δανειο αναγκαστικο...".

    Ποσα λεφτα

    Ο κ. Ηολωτας ανεφερε ακομα οτι "το δανειο επεβληθη το Μαρτιο του 1942 και εγινε υποχρεωτικως με τη διαφορα οτι θα διεκανονιζετο - υπηρχε συμφωνια αργοτερα - μετα τη ληξη του πολεμου και ανεξαρτητως της εκβασεως του. Αυτο εχει μεγαλη σημασια", τονισε.

    Συμφωνα με τους υπολογισμους του ιδιου, σημερα το κεφαλαιο του κατοχικου δανειου υπολογιζεται σε 220 δισεκατομυρια, ενω το συνολο των οφειλων ειναι 485 δισεκατομμυρια δραχμες, συμφωνα με τα στοιχεια της ερευνας της 31ης Δεκεμβριου 1994.

    Ημεριδα με θεμα "Η αποδοση των πολεμικων αποζημιωσεων απο το γερμανικο κρατος, ηθικη δικαιωση", οργανωνει ο Δημος Καλλιθεας την Τεταρτη στις 5 μ.μ. Στη συζητηση παιρνουν μερος ο Μανωλης Γλεζος, ο επιτιμος προεδρος του Δικηγορικου Συλλογου Αθηνων Ευαγγελος Μαχαιρας, ο πρωην υπουργος Αλεξανδρος-Γεωργιος Μαγκακης, ο νομαρχης Βοιωτιας Γιαννης Σταμουλης, ο εκπροσωπος του Δ.Σ. του Συλλογου Υπαλληλων της Τραπεζας της Ελλαδος Μακης Μπαλαουρας και εκπροσωποι των αντιστασιακων οργανωσεων.

    [6] Παγκαλος: Να αλλαξουν ηγεσιες και τα δυο κομματα

    ΝΑΥΠΛΙΟ

    ΘΕΜΑ ηγεσιας αντιμετωπιζουν και τα δυο μεγαλα κομματα, ειπε χθες απο το Αργος ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ Θεοδωρος Παγκαλος, στη διαρκεια συνεντευξης Τυπου στα τοπικα μεσα ενημερωσης.

    "Οι τεσσερις εχουμε κανει εισηγηση για αλλαγη ηγεσιας. Το ιδιο προβλημα, ομως, αντιμετωπιζει και η Ν.Δ.. Ο κ. Εβερτ εμφανιζεται ως ηγετης, το ιδιο ομως κανει και ο κ. Μητσοτακης. Δεν λυνονται τα προβληματα ετσι, ουτε στη Ν.Δ. ουτε στο ΠΑΣΟΚ", ειπε χαρακτηριστικα ο κ. Παγκαλος και προσθεσε οτι τυχον επανοδος του κ. Μητσοτακη δεν θα επιφερει καμια αλλαγη.

    Ερωτηθεις σχετικα με μια συνεργασια ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ ειπε: "Για μενα η Ν.Δ. ειναι αντιπαθεστατη, αλλα η αναγκη και η βουληση του λαου θα ειναι σεβαστη και θα πρεπει να υπακουσουμε. Διοτι εχω τη γνωμη οτι κανενα απο τα δυο μεγαλα κομματα δεν θα εχει αυτοδυναμη κυβερνηση".

    "Επαναλαμβανω οτι δεν συμπαθω τη Ν.Δ., αλλα θα δεχομουν μια συνεργασια συγκεκριμενης διαρκειας, γιατι ο τοπος πρεπει να κυβερνηθει", ειπε ο κ. Παγκαλος και προσθεσε οτι "διαφωνει με το συστημα του κ. Μητσοτακη, ο οποιος εκανε αλλεπαλληλες εκλογες μεχρι να αποκτησει την αυτοδυναμια".

    Ο κ. Παγκαλος αργα χθες το απογευμα μιλησε σε εκδηλωση στο ελευθερο ανοιχτο Πανεπιστημιο του Αργους, με θεμα "Περιφερειακη διασταση στην οικονομικη αναπτυξη", που οργανωσε το Εργατο υπαλληλικο Κεντρο της πολης.

    [7] Ανδρεας: Ταυτοχρονα σταθεροποιηση και κοινωνικη προστασια

    Βουλευτες: Φθινουμε

    Κοινωνικη πολιτικη δεν ειναι μονο η εισοδηματικη πολιτικη, οι συνταξεις και οι επιδοτησεις, ειπε ο Πρωθυπουργος στην ομιλια του, για να τονισει στη συνεχεια οτι η κοινωνικη πολιτικη "ειναι πανταχου παρουσα" και ανεφερε την υγεια, την παιδεια και τον πληθωρισμο, "την πιο αδικη μορφη φορολογιας". (η εισηγηση Παπαντωνιου στη σελ. 6)

    Ο Α. Παπανδρεου χαρακτηρισε επιτυχες το προγραμμα σταθεροποιησης που εφαρμοζει η κυβερνηση του και προσθεσε οτι δεν πρεπει να προβαλλονται μονο τα αρνητικα του. "Υπαρχουν -ειπε- και θετικα αποτελεσματα, που δημιουργουν τις βασεις που χρειαζεται η χωρα. Η πολιτικη μας δεν ειναι πολιτικη διαδοχικων σταδιων, δηλαδη, πρωτα σταθεροποιηση, δευτερον αναπτυξη, τριτον κοινωνικη προστασια. Πανε ολα μαζι. Κι αν δεν πανε ολα μαζι, θα εχουμε αποτυχια".

    Ο εισηγητης εκ μερους της Κοινοβουλευτικης Ομαδας Γ. Γλαβινας ειπε οτι μπορει οι αριθμοι να ευημερουν, αλλα πολλοι ανθρωποι υποφερουν. Και αυτο πρεπει να προσεξει ενα σοσιαλιστικο κομμα και να μην ακουει μονο τους τεχνοκρατες. Το ΠΑΣΟΚ -συνεχισε- πρεπει να δειξει την ευαισθησια του απεναντι στις ασθενεστερες κοινωνικες ομαδες κι εκανε λογο για τη διαμορφωση ενος νεου κοινωνικου συμβολαιου.

    Ο Λαμπρος Κανελλοπουλος (Β Αθηνων) ειπε οτι η εικονα της κυβερνησης "τεινει να αποδιαρθρωθει, καθως κινειται σ' ενα κενο προγραμματικου λογου που επιδεινωνει την πολιτικη μας αξιοπιστια και μας εχει συμπαρασυρει σε φθινουσα πορεια. Η λειτουργια της κυβερνησης κυριαρχειται απο αντιφασεις και λα ικιστικες επιρροες, που εντεινουν την κριση αξιοπιστιας".

    Και στο σημειο αυτο ο πρωην προεδρος της ΓΣΕΕ ανεφερε το παραδειγμα δυο υπουργων (Παπαντωνιου, Τζουμακας), που εκφραζουν δημοσιως διαφορετικες αποψεις και επιζητουν και οι δυο τη στηριξη του Πρωθυπουργου. "Τοτε -προσθεσε- υπαρχει σοβαρο προβλημα λειτουργιας της κυβερνησης και η ευθυνη βαρυνει τον Πρωθυπουργο".

    Ο κ. Κανελλοπουλος παρατηρησε οτι οι προεκλογικες δεσμευσεις του ΠΑΣΟΚ "ηταν ενα αθροισμα ευχων, προθεσεων και ακατεργαστων προτασεων χωρις συνοχη, τεκμηριωση και ιεραρχησεις". Και κατεληξε λεγοντας οτι το ΠΑΣΟΚ πρεπει να κανει νεες ιεραρχησεις με μοναδικο κριτηριο την επανασυνδεση του με τις κοινωνικες δυναμεις που το στηριζουν.

    Ο Β. Μπρακατσουλας (Καρδιτσας) τονισε οτι η εικονα της κυβερνησης και του ΠΑΣΟΚ δεν ειναι καλη. Επεκρινε τους υπουργους διοτι θεωρουν τα υπουργεια "προσωπικα τους τιμαρια" και ισχυριστηκε οτι "δεν υπαρχει διαφανεια στη διαχειριση του δημοσιου χρηματος σε πολλες περιπτωσεις".

    Ο κ. Μπρακατσουλας ζητησε απο την κυβερνηση να παψει να στεκεται με αδιαφορια απεναντι στα προβληματα των μισθοσυντηρητων και συνταξιουχων και εκανε μια προταση για τη βουλευτικη αποζημιωση. Αυτη -ειπε- δεν πρεπει να καθοριζεται με αποφαση της Ολομελειας της Βουλης, αλλα με σταθερα και αντικειμενικα κριτηρια, τα οποια θα λαμβανουν υποψη τους το μεσο επιπεδο των αμοιβων στην Ευρωπη, αλλα και το επιπεδο των αμοιβων στη χωρα μας.

    Ο Μαν. Παπαστεφανακης (Ηρακλειου) ειπε απευθυνομενος στον Πρωθυπουργο οτι η Κ.Ο. τον στηριζει, αλλα εξεφρασε το παραπονο οτι επι δυο χρονια δεν τους δοθηκε η δυνατοτητα να μιλησουν. Περιεγραψε το ασχημο κλιμα που εχει δημιουργηθει στον κοσμο και τις δυσκολιες που αντιμετωπιζουν οι βουλευτες. "Δεν μπορουμε ν' αντικρισουμε τον κοσμο, αντιμετωπιζουμε λοιδοριες", ειπε ο βουλευτης. Και παραπονεθηκε οτι κρατικοι αξιωματουχοι αρνουνται να δεχτουν τους βουλευτες, αναφεροντας ως παραδειγμα το διοικητη του ΙΚΑ.

    Ο Φλωρος Κωνσταντινου (Δραμας) αναφερθηκε στα προβληματα που αντιμετωπιζουν αγροτες και συνταξιουχοι. Μιλησε για τις ομαδες και τους ομαδαρχες και διερωτηθηκε: "Υπαρχουν εκσυγχρονιστες, κεντρογενεις και αλλες ομαδες. Εγω, που ειμαι ΠΑΣΟΚ, που ανηκω;".

    Ο Ευριπιδης Καφανταρης (Καρδιτσας) χαρακτηρισε θετικη ενεργεια την ανακινηση του θεματος του κατοχικου δανειου απο την κυβερνηση. Και απευθυνομενος στον Πρωθυπουργο ειπε οτι οι βουλευτες καταφευγουν στα μεσα ενημερωσης, επειδη δεν συνεδριαζει η Κοινοβουλευτικη Ομαδα.

    Ο Ιωσηφ Μιχελογιαννης (Χανιων) εξεφρασε το ερωτημα αν τον γνωριζει ο Πρωθυπουργος ως βουλευτη απο το 1977 και συμφωνησε με την ακολουθουμενη οικονομικη πολιτικη κι εκανε μαλιστα εναν παραλληλισμο με την Ισπανια. "Ο Γκονζαλες -ειπε- ειχε τα ιδια επιτευγματα με μας, αλλα η ανεργια στην Ισπανια εφτασε στο 17%".

    [8] Υποσχεται οτι τωρα θα στηριχθουν οι αδικημενοι

    Ο ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ μετεθεσε τις ουσιαστικες κινησεις για την κοινωνικη Μπολιτικη στη διετια που ερχεται Για την επομενη διετια μετεθεσε τις ουσιαστικες κινησεις της κυβερνησης για τη στηριξη των κοινωνικων ομαδων που ειναι ιδιαιτερα αδικημενες, ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου, μιλωντας στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ, με θεμα την οικονομικη αναπτυξη της χωρας και το κοινωνικο προσωπο της κυβερνησης.

    Ως ιδιαιτερα αδικημενους, ο υπουργος προσδιορισε τους χαμηλοσυνταξιουχους και τους ανεργους, ενω την ιδια διετια εμφανης θα ειναι και η στηριξη των κρισιμων τομεων της πολιτικης, οπως η υγεια και η παιδεια. Την ασκηση της κοινωνικης πολιτικης ταυτισε ο κ. Παπαντωνιου σε μεγαλο βαθμο με την οικονομικη αναωπτυξη, εννοωντας οτι χωρις αωναπτυξη δεν μπορει να υπαρωξουν και κοινωνικες παροχες. Ξεκινημα παλι Στο σημειο αυτο εθεσε το εωρωτημα: "Που βρισκεται σηωμερα η αναπτυξιακη προσπαωθεια;". Την απαντηση εδωσε ο ιδιος: "Ειμαστε στο ξεκινημα ενος νεου αναπτυξιακου κυωκλου. Το 1996 θα ειναι ο πρωωτος χρονος ουσιαστικης αναωπτυξης της ελληνικης οικονοωμιας. Ο ρυθμος αναπτυξης, απο 0,5% το 1993, ανεβηκε στο 2% το 1995 και θα ανεβει πανω απο 2,5% το 1996. Οι ιωδιωτικες επενδυσεις θα αυξηωθουν για δευτερη συνεχη χροωνια κατα 8,3% (σε ογκο). Οι εωπενδυσεις σε κατοικιες θα αυωξηθουν κατα 2,5% μετα απο χρονια συνεχους μειωσης.

    Οι δημοσιες επενδυσεις θα αυξηθουν κατα 18,6% (σε οωγκο), σε συνεχεια αντιστοιχης μεγαλης αυξησης φετος (14,4%). Τελος, η ανεργια, που αποτελει το κρισιμοτερο κοινωνικο προβλημα, αν και εξακολουθει να παραμενει σε πολυ υψηλα επιπεδα, θα μειωωθει οριακα, απο 9,7% του εργατικου δυναμικου το 1993, σε 9,5% το 1996.

    Παραλληλα, ο πληθωριωσμος θα πεσει στο 5%, ενω το δημοσιο χρεος, μετα απο μια 20ετια αλματωδους αυξησης, θα πεσει ως ποσοστο του ΑΕΠ απο 116% το 1995 σε 114% το 1996".

    Αναφερομενος, στον νεο φορολογικο νομο, ο κ. Παπαωντωνιου ειπε οτι, χωρις την εωπιβολη νεων φορων, προωθηωθηκε καλυτερη ισορροπια στα φορολογικα βαρη, ωστε να σταματησουν επιτελους οι μιωσθωτοι και οι συνταξιουχοι να καλυπτουν το μεγαλυτερο μεωρος των δημοσιονομικων αναωγκων. Το 1995, ανεφερε επιωσης, αυξηθηκαν οι συνολικες πραγματικες αποδοχες των εργαζομενων, τοσο στον δηωμοσιο οσο και στον ιδιωτικο τομεα κατα δυο μοναδες περιωπου, ενω στους χαμηλοσυνταωξιουχους χορηγηθηκαν επιωπλεον 70 δις. δρχ., πραγμα που ισοδυναμει με προσθετη αυξηση 4% πανω απο την ειωσοδηματικη πολιτικη. Τα φαρμακα Χαρακτηριστικα ανεφερε ο υπουργος, οτι οι συνολικες δαπανες για την κοινωνικη προστασια (υγεια, συνταξεις, οικογενεια-προνοια, στεγαση, ανεργια) αυξηθηκαν απο 4,2 τρις. δρχ. (20,7% του ΑΕΠ) το 1993 σε 5,7 τρις. (22,5% του ΑΕΠ) το 1995. Και εδω ο υωπουργος εθεσε αλλο ενα ερωωτημα: "Μπορουμε να κανουωμε περισσοτερα;" και απαντηωσε: "Η απαντηση ειναι θεωτικη".

    Οριοθετησε την προσπαωθεια αυτη στην εξαλειψη της σπαταλης στον δημοσιο τομεα (ως παραδειγμα ανεφερε τη σπαταλη στον τομεα των φαρωμακων, που ξεπερνα τα 100 δις. δρχ.), καθως και στη δηωμιουργια νεων πορων με την εωπιταχυνση της αναπτυξης. Και ο κ. Παπαντωνιου κατεληξε: "Η πολιτικη που εφαρμοζει η κυβερνηση ειναι η μονη που μπορει να μας οδηγησει, σε δυο χρονια, στην εκλογικη νικη".

    [9] Βροντηξε ο Κακλαμανης αφου δεν ηρθε το ψιλοβροχο

    20ΛΕΠΤΗ ζωντανη τηλεοπτικη συγκρουση Κακλαμανη - δημοσιογραφων για τα ΜΜΕ, τους ιδιοκτητες τους, το ηθος της πολιτικης και του Τυπου και τους περιφερομενους στις καμερες βουλευτες

    Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

    Ειχε υφος περιπαικτικο ο Κιμωωνας Κουλουρης, οταν, εχοντας εξελθει εκ της αιθουσης της Γερουσιας της Βουλης (συνεχιωζομενης ακομα της συνεδριαωσης της Κοινοβουλευτικης Οωμαδος του ΠΑΣΟΚ), ειπε προς τους δημοσιογραφους:

    "Περιμενατε θυελλες και βροντες. Και μεχρι στιγμης ουτε ψιλοβροχια δεν ειχαμε".

    Ειχε, ο κ. Κουλουρης, το υφος ανωθρωπου που βγηκε θριαμβευτης απο την επιχειρηση "η εκδικηση της πολιωτικης εναντι των μεσων ενημερωσης", κι ας περασε (νομιζει...) απαρατηρηωτη η... λεπτομερεια οτι ειναι και αυτος εις εξ εκεινων που - ανεξαρτητως του στρατοπεδου στο οποιο ανηκει - εωχουν (και θελουν να εχουν) στενες εωπαφες με τα "Μεσα".

    Οντως, "ουτε ψιλοβροχια ειχαμε" στη χθεσινη συνεδριαση των βουλευωτων του ΠΑΣΟΚ, και ας ειχαμε προεωτοιμαστει ολοι για χαλασμο Κυριου. Να 'φταιγε, αραγε, ο μετεωρολογοσ; Η μηπως, ο ιδιος ο Θεοσ;

    Κατα την επικρατουσα, χθες, αποωψη, την ευθυνη για τα οσα συμβαινουν στην κυβερνηση, στο ΠΑΣΟΚ και σε ολους τους "περιξ" χωρους, φερουν αποκλειστικα τα μεσα ενημερωσης.

    Η απορια

    Ολοι οι δημοσιογραφοι, που ησαν συγκεντρωμενοι επι 2,5 ωρες εξω απο την αιθουσα της Γερουσιας (επηρεαωσμενοι ισως και απο τον τεραστιο πιωνακα στον τοιχο του διαδρομου, που μας ειπαν οτι εδειχνε μια λεπτομεωρεια απο τη Σφαγη της Χιου - σκοτωωμενοι αριστερα-δεξια, ενας παπας να κρατα ψηλα τον σταυρο, και ενας καωβαλαρης να ανθισταται...), ειχαν την εξης απορια:

    "Ολοι αυτοι οι βουλευτες του ΠΑωΣΟΚ που, εκλιπαρωντας μας πολλες φορες να τους δωσουμε μικροφωνα, καμερες και σελιδες στις εφημεριδες μας και λενε χιλια δυο εναντιον του Παπανδρεου, της Δημητρας και της κυβερνησης τους, πως γινεται και καωνουν τις παπιες οταν ερχεται η ωρα, μπροστα στον αρχηγο, να τα πουνε καθαρα;"

    Πανω, λοιπον, που ξυναμε ολοι τα κεφαλια μας (ε, ανθρωποι ειμαστε και εμεις, διαολε!, και καποια κριση διαθετουμε...), κατεβαινει απο τα σκαλοπατια ο προεδρος της Βουλης, ο Αποστολος Κακλαμανης και, εν ριπη οφθαλμου, λυνει ολες μας τις αποριες: "Φταιτε εσεις"!

    Να η εκρηξη που ...δεν περιμεναμε! Οι τηλεοπτικες καμερες, με τα φωτα και τις "μηχανες" τους στο φουλ, καωταγραφουν λεπτο προς λεπτο, αυτην την... μετα ημερησιας διαταξεως "συγκρουση".

    "Ειναι νοσηρο", λεει ο κ. Κακλαωμανης "το φαινομενο, ενω περιμενει ο κοσμος να ακουσει απο σας κατι για την κοινωνικη πολιτικη, να θετετε εωσεις ερωτηματα για αλλα, ασχετα πραγματα".

    Ηταν κοντα, βλεπετε, ο προεδρος της Βουλης, στην κ. Δημητρα Λιανη Παπανδρεου, οταν "επεσαν", πραγωματι, πανω της οι καμερες και τα μιωκροφωνα, οταν τη ρωτησαν πως σχοωλιαζει γενικως τα των αντιδρασεων εωναντιον της, και οταν εκεινη απηντησε οτι αυτον τον καιρο ασχολειται "με πολυ σοβαρα πραγματα".

    Μηπως θα επρεπε να ρωτησετε τα αφεντικα σας αν θα σας αφηναν ποτε να μεταδωσετε τι ειπωθηκε σημερα για την κοινωνικη πολιτικη, για τους συνταξιουχους, για τους μισθωτουσ;

    Δεν υπαρχουν, κυριε Κακλαμανη, αφεντικα. Εχουμε και δικη μας κριση.

    Το ξερετε οτι υπαρχουν αφεντικα. Και καποιοι απο εσας τους δημοσιοωγραφους, οχι ολοι, εχετε τοσο αλωλοτριωθει, που λετε "σφαξε με αγα μου να αγιασω".

    "Εχετε επικεντρωσει την προσοχη σας σε 40 μονο βουλευτες, που τους εωχετε καθε βραδυ στα καναλια, και σε αλλους τοσους καλλιτεχνες και νομιωζετε οτι αυτοι οι λιγοι εκπροσωπουν οωλον τον πολιτικο και πνευματικο κοωσμο".

    Περι χρυσοφορων

    Αυτα, σημειωστε, τα λεει "ζωνταωνα" στα καναλια, επι εικοσι λεπτα πεωριπου, ενας ανθρωπος που , γενικως, δεν πρεπει να εχει παραπονο για τη δικη του προβολη.

    "Οχι", λεει. Και κατηγορει αμεωσως τους δημοσιογραφους, οτι χειριωζονται κατ' επιλογην τις οποιες δηλωωσεις του, χωρις να αποδιδουν αυτες παντοτε το πραγματικο νοημα των λεωχθεντων του. Για ολα αυτα, λεει, φταιωνε "τα μεγαλοαφεντικα".

    Σε καποιον εξ ημων που διεμαρωτυρηθη, απηντησε ως εξης: "Ακουσα τη φραση σας και ειναι σαν να ειστε εωσεις ο Κυριακου, ο Μπομπολας, ο Αωλαφουζος, ο Βαρδινογιαννης". Με αλλα λογια... "βασιλικοτερος του βαωσιλεως".

    Περασε ωρα, μεσα σε βουητο μεγαωλο και φωνες... διαπλεκομενες, μεχρι να φτασει στα αυτια του το καιριο εωρωτημα: "Πως προσβαλλετε ετσι οωλους τους δημοσιογραφουσ; Τη νοηωμοσυνη τους... την κριση τους. Ολα, τελος παντων, τα λεμε κατοπιν συνενωνοησης και υποδειξης των εκδοτων η των ιδιοκτητων;"

    Ο κ. Κακλαμανης αισθανθηκε αμεωσως την αναγκη, τοτε, να διευκρινησει οτι σεβεται και εκτιμα τους δημοσιοωγραφους και οτι το "νοσηρο φαινοωμενο" στο οποιο πολλακις αναφερωθηκε, αρχισε να εκδηλωνεται "απο τοτε που εδοθησαν οι χρυσοφορες αωδειες για τηλεοπτικες συχνοτητες". Αυτο, κατα την αποψη του, ειχε ως αωποτελεσμα, οι ιδιοκτητες "να επιβαωλουν τα συμφεροντα τους και αυτα τα συμφεροντα ειναι που σημερα καταωδυναστευουν την ενημερωση του ελωληνικου λαου".

    Οι καμερες... των κ.κ. Αλαφουζου, Βαρδινογιαννη, Λαμπρακη, Τεγοωπουλου, Κυριακου, και ολων των λοιωπων ιδιοκτητων, συνεχισαν να μεταδιωδουν απ' ευθειας τα λεγομενα του. Και στο βραδινο δελτιο του "Σταρ", ο προεδρος της Βουλης ειχε την ευωκαιρια να αναπτυξει τις αποψεις του που, οπως ειπε πολλες φορες χθες στον διαδρομο της Βουλης, "σκοπιωμως, πολλες φορες, πνιγεται".

    Ταυτοχρονα, διευκρινησε οτι οταν ομιλει περι εκδοτων και ιδιοκτητων, παλι δεν τους βαζει ολους στο ιδιο τσουβαλι. Ειπε οτι αναφερεται συγκεωκεριμενα σε εκεινους που "τα βιβλια τους παρουσιαζουν ελλειμματα και οωμως συνεχιζουν να ειναι στα μεσα εωνημερωσης, γιατι εχουν αλλα ενδιαωφεροντα" και ξεκαθαρισε οτι δεν εωντασσει σ' αυτην την κατηγορια εκωδοτων-ιδιοκτητων τον κ. Τεγοπουλο της "Ελευθεροτυπιας", τον οποιο μαλιστα καλεσε μια μερα στο γραφειο του για να τα πουνε.

    Σε μια γωνια, μακρια απο τις καμεωρες, ενας συναδελφος μονολογει: "Αν ειναι σωστα ολα αυτα που λεει ο κ. Κακλαμανης για τους εκδοτες-ιδιοωκτητες, ποιος αραγε τους κατοχυρωσε με τον νομο που ψηφισε, προσφατα, η ιδια η Βουλη;"

    Στην απευθειας, δε, ερωτηση, "καλα, εσεις οι πολιτικοι δεν ειστε αυτοι που επικοινωνειτε συνεχως με εκδοτες, ιδιοκτητες και διευθυντες, εωπιζητωντας δημοσιοτητα;", ο κ. Καωκλαμανης απαντησε: "Να με ρωτατε μονο για κατι που αφορα εμενα και οχι αλλους πολιτικους".

    Αχ, τα ποστα

    Καπως ετσι προχωρουσε η ωρα. Ειωκοσι λεπτα ζωντανης καλυψης... και ο προεδρος της Βουλης ειχε επιτυχει αυτο που πολιτικοι στην Αμερικη, ας πουμε, θα εδιναν πολλα λεφτα στα καναλια για να πετυχουν: τσαμπα προβολη. Το' πε, αλλωστε και ενας συναδελφος - "αυτος, να μου το θυωμαστε, βγαζει σημερα το αγχος του να κερδισει αρχηγικο ρολο" - αλλα, ειωπαμε, η αντιπαραθεση ηταν οξεια και δεν ακουγομασταν ολοι.

    Το "κακο" ειναι οτι, σ' αυτη τη συωζητηση ολοι εχουμε ενδιαφεροντα πραγματα να πουμε - και εμεις για τον ρολο των πολιτικων, και ο κ. Κακλαωμανης για τον ρολο των μιντια. Ομως, ετσι και εκει που εγινε χθες το "σκηωνικο", σε ενα κλιμα που μερικες φοωρες ξεπερνουσε τα ορια της πολιτιωσμενης αντιπαραθεσης, αυτη η καιρια συζητηση μαλλον αδικηθηκε.

    Και εμεις, λιγη ωρα πριν, βλεποωντας τον κ. Παπασπυρου να εξερχεται εκ της αιθουσης της Γερουσιας για να μας κοινοποιησει τη διαφωνια του για τον ρολο της συζυγου του Πρωθυωπουργου, διαφορους συνειρμους περι των σχεσεων πολιτικης και μιντια καωναμε...

    Και αντε, ακομα, να λυσεις την ευωλογη απορια του συναδελφου: "Ποωσο θα αντιδρουσαν και θα διαφωνουωσαν ολοι αυτοι - αρα θα ειχανε δουωλεια τα ""Μεσα'' - αν τους εδιδοντο τα ποστα που τοσο επιθυμουσαν;".

    Και εμεις, μαθαινοντας οτι ο προ ηωμερων εξαλλος στρατηγος Δροσοωγιαννης "μονο που δεν επλεξε το εωγκωμιο της κ. Λιανη" μεσα στη συνεωδριαση, παρομοιες αποριες βαλαμε μες το μυαλο μας...

    Μεσα στην αιθουσα της Γερουσιας, οι 169 βουλευτες του ΠΑΣΟΚ. Απ' εξω, αλλοι τοσοι δημοσιογραφοι και καμεραμεν. Ισοζυγιο!..

    Παραεξω, ο λαος. Λιγες χθες οι "εικονες" που ειχαν σχεση, αμεσως η εμμεσως, με τη χθεσινη συνεδριαση. Μικροσυνωστισμος στα περιπτερα του Συνταγματος για χαζεμα της φωωτογραφιας της κ. Λιανη, χθες στην "Αυριανη". Σχολια ποικιλα. Κυριως για τη ρατσα του σκυλιου.

    Στο προαυλιο της Βουλης, τρεις ιεωρεις κρατουν μια σημαια που, πανω στον λευκο της σταυρο, γραφει τις λεωξεις "μαζι με τη Δημητρα".

    Γυρω της, την ωρα της αφιξεως στην αιθουσα της Γερουσιας, ολες οι καμερες, ολοι οι φωτογραφοι. Φαινεωται χαρουμενη, εν αντιθεσει προς τον συζυγο της, που ειναι μαλλον σκεπτιωκος. Το ερωτημα που πλαναται στον αερα, πριν αρχισει η συνεδριαση, ειωναι αν οι διαφωνουντες θα θεσουν θεωμα Λιανη.

    Μαθαινουμε, ομως, οτι (και παλι) εχει κανει πολλη δουλεια, επ' αυτου του θεματος ο Αντωνης Λιβανης, και εχει "εξασφαλισει" τη συναινεση των "ανταρτων", η διαφωνια τους να φτασει, το πολυ, μεχρι τη φραση "εωξωθεσμικοι παραγοντες" - δηλαδη, να μην ειπωθουν τα πραγματα με τ' ονοωμα τους.

    Χθες, εχει δικιο ο Κουλουρης, δεν ειχαμε ουτε βροντες, ουτε αστραπες. Αλλα παλι, μιλησαν μονον 7 εκ των 87 που εχουν δηλωσει οτι θελουν να ομιωλησουν. Δηλαδη, εχουμε ακομα ψωμι...

    [10] Απο κοσκινο οι ψευτο-αναπηροι της ΔΕΗ

    ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ Πεπονη για επανεξεωταση προσληφθεντων απο Ιανουαριο του '89 εως το Μαρτιο του '94

    Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ

    Στο μικροσκοπιο οι "αναπηροι- μα ιμουδες", της ΔΕΗ.

    Χθες ο υπουργος Βιομηχανιας Αν. Πεπονης κατεθεσε τροπολογια βασει της οποιας θα επανεξεταστουν οι πεωριπτωσεις των προσληφθεντων στη ΔΕΗ, απο 1/1/89 εως τη δημοσιευση του νομου για τις προσληψεις στο δηωμοσιο (2190), δηλαδη εως το Μαρτιο του '94, που φερονται ως ατομα με ειωδικες αναγκες. Η επανεξεταση των περιπτωσεων αυτων θα γινει ανεξαρωτητα αν εχουν προσληφθει η οχι με συμβασεις αοριστου χρονου στη ΔΕΗ. Αν διαπιστωθει οτι δεν ειναι αωτομα με ειδικες αναγκες, θα απολυωθουν απο την επιχειρηση. Η τροπολοωγια αυτη αφορα περιπου 800 ατομα, που αντιμετωπιζουν πλεον το ενδεχοωμενο της απολυσης και στην περιπτωωση που αρνηθουν να επανεξεταστουν απο τις αρμοδιες υγειονομικες επιωτροπες.

    Επεισθη...

    Κατα τα λοιπα χθες συνεβη και καωτι... πρωτοτυπο.

    Ο βουλευτης της Ν.Δ. Απ. Ανωδρεουλακος ειχε συνυπογραψει μαζι με 14 συναδελφους του της αξιωματιωκης αντιπολιτευσης, προταση ονομαωστικης ψηφοφοριας για την τροπολοωγια του υπουργου Βιομηχανιας Αν. Πεπονη, βασει της οποιας μετατασωσονται στη ΔΕΗ 86 υπαλληλοι της ΕωΤΕΚΑ, οταν η υπο εκκαθαριση αυτη επιχειρηση κλεισει. Τελικα ομως εωπεισθη απο τα λεγομενα του υπουρωγου Βιομηχανιας, ο οποιος απεδεχθη την πολιτικη ευθυνη για τις απολυσεις της ΔΕΗ, λεγοντας παντως οτι ο ιδιος ειχε διαφωνησει με τη συγκεκριμενη διαταξη, και δηλωσε οτι θα την ψηφιωσει.

    Παντως η συνεδριαση της Βουλης διεκοπη, λογω ελλειψεως απαρτιας και θα γινει τελικα αυριο, οποτε και θα συζητηθουν και οι υπολοιπες τροωπολογιες που κατατεθηκαν στο νομοωσχεδιο για το φυσικο αεριο, που συζηωτειται στην ολομελεια.

    [11] Σφαξε με αγα μου...

    Οσο κι αν ισχυριζοταν το αντιθετο, ο προεδρος της Βουλης Απ. Κακλαμανης επετεθη δριμυτατα χθες και κατα των δημοσιογραφων και οχι μονο κατα "των μεγαλων αφεντικων" τους οπως συνηθιζει εδω και καιρο: "Εχετε πληρως αλλοτριωθει ειπε. Εφαρμοζετε (στις σχεσεις με τα αφεντικα σας) το σφαξε με αγα μου ν' αγιασω...".

    Οτι υπαρχουν δημοσιογραφοι υποτακτικοι των αφεντικων κι εξαγορασμενοι απο την εξουσια ειναι δεδομενο και το ξερουν καλα οι διαχειριστες της εξουσιας, που τους επιβραβευουν και διατηρουν στενες σχεσεις (συναλλαγης) μαζι τους. Το ξερει καλα, βεβαιως, και ο κ. Κακλαμανης, ο οποιος αντι να κατονομασει και να στηλιτευσει καποιους απ' αυτους, περιοριστηκε, κατα την προσφιλη συνηθεια του, στη βολικη γενικευση, που αδικει και προσβαλλει και τους ευσυνειδητους λειτουργους του Τυπου.

    Απο εκει και περα, οτι επεκαλεσθη τη λα ικη ρηση "σφαξε με αγα μου ν' αγιασω", δεν ειναι τυχαιο: Λογικος ο συνειρμος, αφου τις επιθεσεις του εκανε μολις βγηκε απο τη "συνεδριαση" της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ, που εχει ως μονιμο εμβλημα αυτη τη ρηση και την εφαρμοσε, με ελαχιστοτατες ορατες ατομικες εξαιρεσεις, και χθες...

    Γ.Β.

    [12] Μετα 18 ετη...

    Ηταν βαρυ το κλιμα στη χτεσινη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ, αλλα ειχε και τα ευτραπελα της:

    "Ειμαι βουλευτης απο το 1977 και δεν μου εχει δοθει η ευκαιρια να γνωρισω απο κοντα τον προεδρο μας ειπε, με καποιο παραπονο, ο βουλευτης Χανιων Σηφης Μιχελογιαννης". Και απευθυνομενος στον Α. Παπανδρεου τον ρωτησε: "Με γνωριζετε, κυριε προεδρε;"

    Γελασε ο Πρωθυπουργος και του ειπε τυπικα: "Οποτε θελετε να 'ρθειτε να τα πουμε. Μπορειτε να μου τηλεφωνησετε".

    Δεν γνωριστηκαν μεσα σε 18 χρονια; Ποτε δεν ειναι αργα. Ειναι, μαλιστα, ευκαιρια και ο συγκεκριμενος βουλευτης και αλλοι συναδελφοι του να διαπιστωσουν ποσο καλα λειτουργει το ιδιαιτερο γραφειο του Πρωθυπουργου...

    Γ. ΚΑΡ.

    [13] Αξιος ο Αντονιο

    Με το ιταλικο δημοσιογραφικο βραβειο "Μαξ Ντειβιντ" για τον καλυτερο ειδικο απεσταλμενο τιμηθηκε ο Αντονιο Φεραρι της "Κοριερε ντελα Σερα". Πριν απο λιγες ημερες, οταν οι δηλωσεις της κ. Λιανη- Παπανδρεου εκαναν τον γυρο του κοσμου, ο Αντονιο δηλωνε στην "Ε" με εκπληξη οτι ποτε δεν περιμενε να κανει τοσο κροτο αυτη η συνεντευξη, μετα απο τοσες αλλες διακεκριμενων προσωπικοτητων. Ειπαμε λοιπον κι εμεις: Βρε μπας και τον αξιωσε ο Θεος (υψηλες γνωριμιες γαρ) να παρει το βραβειο τωρα, χαρις σ' αυτην τη συνεντευξη; Οχι, βεβαια.

    Ο Φεραρι τιμηθηκε για την καλυψη της περιοχης της Μεσης Ανατολης "για την πληροτητα και την εντιμοτητα με την οποια παρουσιαζει τα γεγονοτα, ακομα κι οταν ειναι τραγικα, στους Ιταλους αναγνωστες". Στην τελετη που εγινε στο Μιλανο, ο Αντονιο ανεφερε ως καλυτερη στιγμη της δουλειας του οταν "στην Ιερουσαλημ εκανα τη δικη μου διασκεψη ειρηνης με δυο προσκεκλημενους: μια Εβραια κι εναν Παλαιστινιο". Τα παιδια αγαπηθηκαν και για τον Φεραρι, εναν "συλλεκτη συναισθηματων, που ομως συχνα δεν εμφανιζονται στα γραπτα του", καθως λεει ο ιδιος, ηταν μια ακομα συγκινητικη στιγμη. Κι εμεις ευχομαστε να ζησει και πολλες αλλες.

    Ε. ΒΑΤ.

    [14] Διαφορα

    Ο νομος Ηλειας ψηφιζει

    Στις βουλευτικες του Οκτωβριου 1993 το ποσοστο εφτασε στο 53,9%. Στις Ευρωεκλογες του 1994 κατηλθε στο 42,79%. Σε δημοσκοπηση του Μαλου 1995 στο 37,95% και τωρα (αρχες) Νοεμβριου εμφανιζεται να συγκρατει μονο 24,51%. Αυτα για το ΠΑΣΟΚ... Τα αντιστοιχα ποσοστα (36,8%, 30,47%, 31,76% και 28,23%) φερνουν στην τελευταια δημοσκοπηση πρωτη τη Ν.Δ. (28,23% εναντι 24,51% του ΠΑΣΟΚ), αλλα μονον επειδη εμφανιζει μεγαλυτερο ποσοστο συσπειρωσης των οπαδων της (68,5% εναντι 44,9% του ΠΑΣΟΚ) και οχι επειδη κερδιζει ψηφοφορους απο καπου αλλου... Κατα τα αλλα, εχουμε την ΠΟΛ.ΑΝ. να συγκρατει μολις και μετα βιας το 5% που πηρε το 1993. Το ΚΚΕ επισης να μενει κοντα στο 2%, οπως και τοτε, τον ΣΥΝ να ανεβαινει (1,43% το 1993, τωρα 4,67%) και τον Δημητρη Τσοβολα να κανει την εκπληξη με 6%! Ολ' αυτα απο δημοσκοπηση στον νομο Ηλειας, που δημοσιευσε η εφημεριδα "Πρωινη" και συμφωνα με την οποια οι αναποφασιστοι φτανουν στο 19,5% και το ακυρο-λευκο στο 5%. Συμπερασμα; Που εισ' ακομα! Παν.Τς. ! Ειπε χθες ο Πρωθυπουργος: "Αυτο με θιγει προσωπικα. Βαζω ορια...". Α, τον θιγει - και ποιος τωρα θα τολμησει να υπερβει τα "ορια" του; Λεει "με θιγει" κι αυτο σημαινει "απαγορευεται". Κι εμας τους απο κατω, δεν μας θιγει τιποτα απ' αυτα; Δ.Κ. ! Τα παλια του λημερια επισκεφθηκε ο Αντωνης Σαμαρας στη Βοστωνη, οπως το βιβλιοπωλειο στο Χαρβαρντ απ' οπου αγοραζε τα φοιτητικα του βιβλια. Ο ηλικιωμενος βιβλιοπωλης συγκινηθηκε οταν αναγνωρισε στο προσωπο του κ. Σαμαρα τον νεαρο φοιτητη της δεκαετιας του '70. Τα 'παν σαν παλιοφιλοι και ο προεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ. αποχωρησε με τομους νεα βιβλια. Νεος ειναι, πολλα εχει να μαθει ακομα διαβαζοντας... Μ.ΠΙΝ.

    Αφεντικα

    Καλα το ειπε χθες ο προεδρος Βουλης Κ. Κακλαμανης, οτι οι δημοσιογραφοι εχουμε μεγαλα αφεντικα που "δεν θα μας επιτρεψουν να κανουμε το καθηκον μας". (Κυριε διευθυντα τι λετε;)

    Αυτος, που προφανως δεν εχει κανενα αφεντικο, μπορει να μας πει τι τον εχει τον Ανδρεα Παπανδρεου και τη "μεγαλη σκια του"; Η μηπως εστω και προς στιγμην του εχει αντισταθει;

    ΥΓ. Βεβαια, κατεβαλαν τοτε με τον Κοσκωτα μια καλη προσπαθεια να φερουν ολο τον Τυπο στα μετρα τους. Ας ξαναπροσπαθησουν.

    Δ.Κ.

    Αβουλοι

    Προς κυριο Κακλαμανη: Ο Ανδρεας Παπανδρεου δεν ειναι "αβουλος πρωθυπουργος". Ουτε η Δημητρα Λιανη Παπανδρεου ειναι αβουλη διευθυντρια του ιδιαιτερου γραφειου του. Ουτε ο προεδρος Βουλης ειναι αβουλος εκτελεστικαριος και ευνοουμενος της Εκαλης. Ουτε η βιλα υπερανω του "ποθεν εσχες" ειναι προ ιον αβουλων δανειων και δανειστων.

    Τωρα εχω εκτελεσει η οχι το "επιτρεπτο καθηκον" μου εναντι των "μεγαλων αφεντικων";

    Δ.Κ.

    Ηπιος καφες

    Ομαλα, περαν του δεοντος, θα λεγαμε, κυλησε η χθεσινη μερα για τη Ν.Δ. Ακομη και το θεμα που εθεσαν ο Κ. Πυλαρινος και ο Π. Τατουλης για τον στενο συνεργατη του Μ. Εβερτ, Ν. Μπαλιο, περασε χωρις παρενεργειες.

    Οι δυο βουλευτες ζητησαν, εμμεσως πλην σαφως, την "κεφαλην" του Ν. Μπαλιου "επι πινακι". Του καταλογισαν ηθικη αυτουργια στις αντιμητσοτακικες εκρηξεις προεδρων νομαρχιακων και τοπικων επιτροπων.

    Αλλα η ενταση που επικρατησε στο ΠΑΣΟΚ, εσωσε, θα μπορουσαμε να πουμε, σε αυτη τη φαση το κομμα της αξιωματικης αντιπολιτευσης. Προτιμησαν ολοι, απο τον αρχηγο μεχρι τον βουλευτη και το κομματικο στελεχος, την, εστω ευθραυστη, ειρηνη, παρα την κατα μετωπον αναμετρηση.

    Δηλαδη, οπως, φερεται οτι ειπαν και στον πρωινο καφε της Ρηγιλλης, τωρα που σκοτωνονται στο ΠΑΣΟΚ, ας κανουμε εμεις πισω. Ως ποτε, δεν γνωριζουμε.

    Παντως, κανενας στη Ν.Δ. δεν πιστευει οτι η ειρηνη θα κρατησει για παντα.

    Ισως κρατησει μεχρι την εθνικη συνδιασκεψη του Σαββατοκυρικου στο Σταδιο Ειρηνης και Φιλιας.

    Κ.Κ.

    Πρωτοβουλια

    Καθ' ολα αξιεπαινη η προσπαθεια μιας ομαδας πρωτοβουλιας Κιλκισιωτων, να προχωρησουν στην επαναλειτουργια της Κινηματογραφικης Λεσχης Κιλκις, ιδιαιτερα μετα τις περιφερειακες εκδηλωσεις του Κινηματογραφικου Φεστιβαλ Θεσσαλονικης.

    Υπαρχει, ομως, καποιος λογος, να στελνεται με ειδικο ταχυδρομο (!) στις εφημεριδες και τις ραδιοτηλεορασεις η σχετικη ανακοινωση της ομαδας απο το Γραφειο Τυπου Μακεδονιας, που υπαγεται στο υπουργειο Τυπου και ΜΜΕ και... ψιλο υπαγεται στον υπουργο Μακεδονιας- πΘρακης Ντινο Τριαριδη;

    Βεβαιως και υπαρχει: Ο κ. Τριαριδης πολιτευεται στο Κιλκις! Γ.Λ. Μπραβο της

    Στο Ευρωκοινοβουλιο εφερε προς τιμην της η ευρωβουλευτης της Πολιτικης Ανοιξης Κατερινα Δασκαλακη το θεμα με την παρανομη συλληψη και κρατηση του Κυπριου στρατιωτη Γιωργου Καροτσακη απο τις τουρκικες δυναμεις κατοχης στο βορειο τμημα της Κυπρου. Και με προταση ψηφισματος που κατεθεσε χθες, ζηταει να καταδικαστει το γεγονος, επισημαινοντας πως το κατοχικο καθεστως απεκρυψε τη συλληψη και δεν επετρεψε στους εκπροσωπους του ΟΗΕ να επισκεφθουν τον Καροτσακη. Αξιοσημειωτη ενεργεια, δειγμα πως καποιοι πολιτικοι ασχολουνται και με πιο ουσιωδη απο τα ζοφερα τρεχοντα ζητηματα... Γ.ΠΑΝ. Κανονισμοι

    "Κανουν λαθος", μας ειπε χθες ο Β. Μαγγινας, "οσοι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ λενε πως κανενα κομμα δεν εχει Κανονισμο Λειτουργιας της Κοινοβουλευτικης του Ομαδας. Η Ν.Δ. εχει Κανονισμο Λειτουργιας απο το 1985".

    Τι να λενε, κατοπιν αυτου, οι πρασινοι βουλευτεσ; Λετε να αναθαρρησουν περισσοτεροι και στην επομενη συνεδριαση να ζητησουν με επιτακτικοτερο τροπο Κανονισμο Λειτουργιασ; Κ.Κ.

    "Εγκληματιες..."

    Για "κακες φυλακες και ενα σωφρονιστικο συστημα που χρειαζεται πολλες καινοτομιες", μιλησε χθες ο Αντωνης Σαμαρας, σε μεγαλη συγκεντρωση ομογενων στη Ν. Υορκη", οταν ρωτηθηκε απο ομογενη:

    "Εγω, του ειπα, ειμαι αριστερος (ονομαζεται Παν. Γεωργιου) και ειναι τιμη σου αποψε που ηρθα στη συγκεντρωση σου. Θελω, λοιπον, να μου πεις ως προεδρος της Πολ. Ανοιξης τι προτεινεις για τα νεα παιδια που κανουν χρηση ναρκωτικων ουσιων στη χωρα μας".

    Ο Αντωνης Σαμαρας, αφου τον ευχαριστησε για τη συμμετοχη του στη συγκεντρωση, του ειπε οτι η Πολ. Ανοιξη δεν θεωρει τα παιδια που ειναι χρηστες (ναρκωτικων ουσιων) εγκληματιες, αλλα ασθενεις. Εγκληματιες ειναι οι εμποροι ναρκωτικων. Και χειροκροτηθηκε δεοντως.

    Γ. ΚΑΝ.

    [15] Επιασε πατο ο τηλεοπτικος τζερτζελες

    Του ΒΙΚΤΩΡΑ ΝΕΤΑ

    Κατρακυλησε ακομη πιο βαθια στο βουρκο του αγοραιου τζερτζελε, για χαρη αποκλειστικα και μονο της τηλεθεασης, την περασμενη εβδομαδα η τηλεοπτικη δημοσιογραφια, με αφορμη τη συνεντευξη στην ΕΤ-1 της κυριας Δημητρας Λιανη. Τα οσα ακουστηκαν μεσα στα σπιτια απο τις τηλεοπτικες οθονες, δεν εξεθεσαν μονο τους καλεσμενους δηθεν επαλοντες εως ασχετους συζητητες, αλλα προπαντος τους οργανωτες και διευθυνοντες τις συζητησεις δημοσιογραφους, οι οποιοι εχασαν καθε μετρο ευπρεπειας, αφηνοντας σκοπιμα να εξελιχθουν οι αντιπαραθεσεις σε αγοραιο τζερτζελε, δηλαδη σε υβρεις εως και χυδαιοτητες, περα και εξω απο το θεμα της συζητησης, που ηταν η επιμαχη συνεντευξη της συζυγου του Πρωθυπουργου.

    Ηταν πραγματι επιμαχη και ακρως ενδιαφερουσα η συνεντευξη της κυριας Δημητρας Λιανη. Ηταν και ειναι θεμα συζητησης και αναλυσης, προκειμενου να ερμηνευθουν και να αποκρυπτογραφηθουν τα οσα ειπε, να επισημανθουν τα οσα δεν ειπε η πλαγιως απεφυγε να πει. Και το επραξαν οι εφημεριδες, καθε μια με τον τροπο της. Αλλο πραγμα, ομως, επιζητουσε η τηλεοραση. Στοχος δεν ηταν η σε βαθος αναλυση της συνεντευξης με επισημανσεις και επιχειρηματα, αλλα η εξασφαλιση υψηλων ποσοστων τηλεθεασης για καθαρα εμπορικους λογους. Η ευκολη συνταγη για την εξασφαλιση υψηλων ποσοστων τηλεθεασης ειναι και γνωστη και απλη: πρεπει να βγει "κοντρα", να προκληθει ποδοσφαιρικη αντιπαραθεση, αγρια κοκορομαχια, χουλιγκανισμος. Ολα αυτα εξασφαλιζονται με τη συνθεση ενος εκρηκτικου μιγματος συζητητων. Και ειναι θεμιτο, θα ελεγα και απολυτως αναγκαιο, δεοντολογικα σωστο να καλουνται σε τηλεοπτικες συζητησεις προσωπα με αποψεις και θεσεις διαμετρικα αντιθετες, αν και το ιδανικο εινα!

    ι να καλυπτεται κατα το δυνατον ο λο το φασμα των αποψεων. Επιλεγονται, ομως, σκοπιμα απο τους οργανωτες των τηλεοπτικων συζητησεων προσωπα που οχι μονο εχουν διαμετρικα αντιθετες αποψεις, αλλα και προσωπικες διαφορες, τις οποιες δεν εχουν κανεναν απολυτως δισταγμο να τις βγαλουν και στο "γυαλι", αδιαφορωντας αν θα προκληθει τζερτζελες. Εφαρμοζεται, τελευταια, κατα συστημα, και η απρεπεια του αιφνιδιασμου των καλεσμενων συζητητων. Χωρις καμια ενημερωση, ακομη και με περι του αντιθετου διαβεβαιωσεις οδηγειται η συζητηση εναντιον προσωπου που δεν βρισκεται στο στουντιο, το οποιο ξαφνικα εμφανιζεται σε τηλεοπτικο "παραθυρο" και αρχιζει καβγας για εντελως προσωπικα θεματα.

    Αυτα που ειδαμε την περασμενη εβδομαδα στα ιδιωτικα δηλαδη τα εμπορικα καναλια δεν ηταν ουτε τηλεοραση ουτε συζητησεις ουτε δημοσιογραφια. Ηταν κατιναριο η "πωρωση" κατα την προσφιλη εκφραση των σημερινων νεολαιων. Με ολα αυτα δεν χαριζομαι στην κρατικη ΕΡΤ με τα τρια καναλια της. Αλλα οσα παιζονται στις οθονες των ιδιωτικων καναλιων κυριολεκτικα την εξαγνιζουν. Και δεν ειναι αναγκη να απαριθμησουμε τα οσα παιζονται και εχουν διαμορφωσει ενα τηλεοπτικο κοινο που, δυστυχως, ειναι η πλειοψηφια των τηλεθεατων, κατα τις μετρησεις της τηλεθεασης, αμφιβολου παντα αξιας, αφου ειναι μετρησεις ποσοτικες και οχι ποιοτικες. Τα ειδαμε ολοι, αυτες τις μερες, που η δημοσιογραφια του τηλεοπτικου τζερτζελε εφτασε στο τελευταιο σκαλοπατι της αθλιοτητας και του διασυρμου προσωπων. Αλλοτε και σημερα ακομη ειχαμε τις συζητησεις της παρεας και των εξυπηρετησεων. Τωρα εχουμε τα εκρηκτικα μιγματα που βγαζουν τηλεοπτικο χουλιγκανισμο και χυδαιοτητα. Δυστυχως, υπαρ!

    χουν διαθεσιμα προσωπα για να παι ζουν αυτους τους ρολους. Μονιμως, λοιπον, καλουνται οι γνωστοι για την εριστικη τους διαθεση πεντε-δεκα ανθρωποι, οι οποιοι δεν εχουν κανεναν ενδοιασμο να τρεξουν απο το ενα καναλι στο αλλο, να μιλησουν για ολα και για ολους, να στησουν καβγα και να βρισουν πατοκορφα.

    Και καλα, αυτοι προσφερονται για ολα και εχουν γινει νουμερα. Οι υπευθυνοι, ομως, των εκπομπων, των περιφημων συζητησεων, τι υπηρετουν και τι εξυπηρετουν; Την εμπορικη τηλεθεαση η τους τηλεθεατες και τα ενδιαφεροντα τουσ; Δεν υπηρετουν τιποτε. Κατεβαζουν το επιπεδο της τηλεοπτικης δημοσιογραφιας.

    Τελευταια, μας προεκυψε και ο ενικος της οικειοτητας, που χρησιμοποιειται για να δειξει οτι καλων και καλουμενος σε συζητηση ειναι περιπου "φιλαρακια" και "κολλητοι". Και η οικειοτητα εκτραχυνεται σε φραστικες καρπαζιες μπροστα στα εκπληκτα ματια των τηλεθεατων. Η χρησιμοποιηση του πληθυντικου και της ευπρεπειας στον τηλεοπτικο λογο δεν ειναι δειγμα σεβασμου προς τους προσκεκλημενους στις συζητησεις, αλλα σεβασμος προς τον τηλεθεατη, που θελει το δημοσιογραφο να τηρει ισες αποστασεις απεναντι σε ολους. Ισες αποστασεις και στις ερωτησεις και στη συμπεριφορα.

    Με την αγωνια της εξασφαλισης υψηλης τηλεθεασης δια του τζερτζελε οι οργανωτες των τοκ σοου της περασμενης εβδομαδας δεν πετυχαν μονο να ευτελισουν τις τηλεοπτικες συζητησεις, αλλα και το ακατορθωτο: Να στρεψουν το ενδιαφερον για το περιεχομενο της συνεντευξης της κυριας Δημητρας Λιανη προς αλλες κατευθυνσεις, να υποβιβασουν το επιπεδο του δημοσιου και κοινωνικου βιου, να προκαλεσουν εως και αηδια.

    Θα ηταν αδικο να μην επισημανθει η θετικη και ευπρεπης σταση και ψυχραιμη τοποθετηση πολλων απο οσους πηραν μερος στις τηλεοπτικες συζητησεις της περασμενης εβδομαδας. Η παρουσια τους εδειξε πως υπαρχουν ακομη σ' αυτον τον τοπο ηθος, ευπρεπεια, αυτοσυγκρατηση και στοιχεια για διαλογο επιπεδου. Γνωριζω οτι η πλειονοτητα των επωνυμων εχουν ολα τα στοιχεια για να βγουν στο "γυαλι" για τηλεοπτικες συζητησεις επιπεδου. Πολλοι ομως δεν καλουνται και οι περισσοτεροι το αρνουνται, οταν πληροφορουνται ποιοι θα ειναι οι συνομιλητες τους.

    Προσωπικα δεν με ενδιαφερει ποιο θα ειναι το μελλον της τηλεορασης και των τηλεοπτικων συζητησεων. Περισσοτερο με ενδιαφερει το παρον και το μελλον της δημοσιογραφιας, εντυπης και ηλεκτρονικης. Για τη σημερινη κατασταση και για τη μελλοντικη εξελιξη των μεσων ενημερωσης δεν δεχομαι τη θεωρια οτι ολα τα διαμορφωνει το κοινο, δηλαδη μονο κριτηριο ειναι το τι "πουλαει" και τι δεν "πουλαει". Αλλα ακομη και αυτοι που υποστηριζουν αυτη τη θεωρια αβασανιστα μαγειρευουν και σερβιρουν το ευκολο που "πουλαει". Το δυσκολο που "πουλαει" θελει κοπο, θελει δουλεια, θελει φορτιο γνωσεων, θελει ηθος, θελει ταλεντο, θελει θυσιες προσωπικες. Πουλαει το πορνο και το γυμνο, αλλα πουλαει και το αριστουργημα που εχει βγει απο τη φαντασια και τη δουλεια ενος ταλεντου.

    Η δημοσιογραφια του τηλεοπτικου τζερτζελε εγραψε την περασμενη εβδομαδα τον επιλογο του αθλιου εργου της κι ας εσπασε τα ποσοστα τηλεθεασης. Εφτασε στο μη παρεκει. Και, οπωσδηποτε, το εχουν αντιληφθει και οι συντελεστες του τζερτζελε, δημοσιογραφοι και συζητητες.

    [16] ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ: Πορισματα- φωτια απο εισαγγελεις για τον κυκλο των χαμενων δισεκατομμυριων

    Βαρυ κατηγορω κατα τελωνειακων

    Δυσκολο το εργο της ερευνας στο λιμανι του Πειραια καθως - οπως επισημαινουν και οι εισαγγελεις - τα μεσα ειναι λιγοστα και πολλοι που θα επρεπε να κινηθουν, αδρανουν

    Των ΓΙΑΝΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Δισεκατομμυρια δραχμες χανει καθε χρονο το Ελληνικο Δημοσιο απο τη λαθραια διακινηση ναυτιλιακων καυσιμων με τη βοηθεια επιορκων τελωνειακων υπαλληλων. Ειναι οι ιδιοι που συνεργαζονται με τους λαθρεμπορους στην εικονικη διαδικασια διακινησης των καυσιμων και επι χρονια μπλοκαρουν οποιαδηποτε ερευνα για να αποκαλυφθουν οι υπευθυνοι. Χωρις αυτους δεν θα ειχε πραγματοποιηθει ο σκοπος των μεγαλων τρωκτικων του δημοσιου χρηματος. Οι εγκεφαλοι του σκοτεινου αυτου κυκλωματος εξαπολυουν και απειλες σε βαρος των εισαγγελικων λειτουργων που ασκουν την ερευνα.

    Οι διαπιστωσεις αυτες δεν ειναι εκτιμησεις μονο δημοσιογραφικης ερευνας, αλλα περιεχονται σε δυο αναφορες-βομβες των προ ισταμενων των Εισαγγελιων Εφετων και Πρωτοδικων Πειραια Αλ. Μεταξα και Ι. Λαμπροπουλου προς τον εισαγγελεα του Αρειου Παγου Αθ. Σιουλα. Το περιεχομενο τους, που αποκαλυπτει σημερα η "Ε", ειναι αποτελεσμα εισαγγελικης ερευνας στον Πειραια και κοινοποιειται λογω της σπουδαιοτητας του στον προεδρο του Αρειου Παγου Β. Κοκκινο και τους υπουργους Δικαιοσυνης και Οικονομικων Ι. Ποττακη και Αλ. Παπαδοπουλο. Ειναι χαρακτηριστικο οτι απο μια μονο υποθεση που ερευνα η Εισαγγελια του Πειραια, ο κ. Λαμπροπουλος τονιζει οτι για χρονικο διαστημα ενος μηνα, τον Ιανουαριο του 1995, η ζημια που προκληθηκε στο Δημοσιο υπερβαινει το ποσον των 360 εκατομμυριων δραχμων. Οι προ ισταμενοι των Εισαγγελιων διατυπωνουν ευθεως φοβους οτι υπαρχει κινδυνος να κλαπουν εγγραφα απο τα τελωνεια και γι' αυτο διαταχθηκε η κατασχεση ολων των δελτιων παραλαβης καυσιμων του ΙΑ Τελωνειου Πειραια για την εξακριβωση των εγκληματων. Παραλληλα καταγγελλουν την πληρη αδρανεια των αρμοδιων αρχων και απευθυνουν εκκληση στην πολιτεια να ενισχυσει τις ερευνες, που, οπως αναφερουν, αν προχωρησουν σε βαθος, θα προκαλεσουν "παταγο" στην ελληνικη κοινωνια. Και οι δυο ανωτατοι εισαγγελεις επικαλουνται καταθεση του υπουργου Εμπορικης Ναυτιλιας Γ. Κατσιφαρα στο Τριμελες Πλημμελειοδικειο Πειραια (τον Απριλιο του 1994), ο οποιος ειχε τονισει οτι "λαθρεμποριο πετρελαιου γινεται οχι απο τον Αλαφουζο, γινεται εδω στο λιμανι του Πειραια και απο αυτο το Δημοσιο χανει περιπου 150 δισεκατομμυρια το χρονο". Με βαση αυτη την καταθεση ξεκινησε η ερευνα στον Πειραια.

    Κυκλωμα με βαθιες ριζες

    Αλ. Μεταξας, προ ισταμενος Εισαγγελιας Εφετων Πειραια

    Εντεκα καυτα σημεια επισημαινει στην αναφορα του ο κ. Μεταξας, περιγραφοντας με γλαφυρο τροπο πως εγινε και με την ανοχη ποιων συγκαλυφθηκε η λαθρεμπορια των καυσιμων:

    Επι σειρα ετων διακινουνται λαθραιως μεγαλες ποσοτητες ναυτιλιακων καυσιμων με αποτελεσμα να ζημιωνεται το Δημοσιο κατα πολλα δισεκατομμυρια δραχμες καθε χρονο.

    Η λαθραια διακινηση των ναυτιλιακων καυσιμων πραγματοποιειται με τη συνεργασια επιορκων τελωνειακων υπαλληλων, οι οποιοι με ψευδεις βεβαιωσεις και πλαστογραφιες διαφορων εγγραφων εμφανιζουν ως πραγματοποιηθεισες εικονικες παραδοσεις των καυσιμων αυτων.

    Στο λιμανι του Πειραια κυκλοφορουσε ευρυτατα αυτη η πληροφορια, η οποια επιβεβαιωθηκε απο τη συγκεκριμενη καταθεση του κ. Κατσιφαρα.

    Οι αρμοδιες τελωνειακες αρχες του Πειραια, κατα παραβαση των καθηκοντων τους, αδιαφορησαν και δεν ενδιαφερθηκαν να συγκεντρωσουν, οπως ειχαν υποχρεωση, τα αποδεικτικα εκεινα στοιχεια που ηταν απαραιτητα για την στοιχειοθετηση της σοβαροτατης αυτης καταγγελιας.

    Η ελλειψη επιδειξης οποιουδηποτε ενδιαφεροντος και η "πληρης αδρανοποιηση" των αρμοδιων, οφειλεται και στο γεγονος οτι, ενας μεγαλος αριθμος τελωνειακων υπαλληλων συμμετειχε στην εικονικη διαδικασια της διακινησης των καυσιμων, αφου χωρις την αμεση συνδρομη τους, θα ηταν αδυνατο να τελεστει η "απλουστατη" στη συλληψη της, εκτεταμενης φυσεως, λαθρεμπορια.

    Οι εισαγγελικες αρχες του Πειραια συνεργαστηκαν με εντιμους τελωνειακους υπαλληλους και αφου παραμεριστηκαν τα καθε ειδους εμποδια, συγκεντρωθηκαν τα πρωτα στοιχεια και ασκηθηκαν οι κατα νομο διωξεις.

    Το ζητουμενο δεν ειναι να ασχοληθουν οι δικαστικες αρχες του Πειραια με ορισμενες μονο υποθεσεις, οι οποιες στην πραγματικοτητα αποτελουν την "κορυφη του παγοβουνου", αλλα να αποκαλυφθει σε ολη της την εκταση, η εγκληματικη σε βαρος της περιουσιας του Ελληνικου Δημοσιου, δραστηριοτητα ολων εκεινων που ηταν μελη ενος ισχυρου εγκληματικου κυκλωματος που δρουσε ανενοχλητα.

    Πρεπει να ελεγχθουν δεκαδες χιλιαδες παραστατικα εγγραφα και μαλιστα μεσα σε συντομο χρονικο διαστημα, αφου υπαρχει ο αμεσος κινδυνος να κλαπουν η να καταστραφουν απο τους αμεσα ενδιαφερομενους, οι οποιοι σημειωτεον, εχουν αμεση προσβαση στο χωρο της τελωνειακης υπηρεσιας οπου και βρισκονται.

    Η επι σειρα ετων πληρης αδυναμια του ελεγκτικου μηχανισμου στο Τελωνειο του Πειραια να εντοπισει το κυκλωμα της λαθρεμποριας αποτελει μια αναμφισβητητη αποδειξη οτι βαθυτατες ηταν οι ριζες της διαφθορας που βρηκε προσφορο εδαφος για να αναπτυχθει.

    "Θελω να πιστευω, καταληγει ο κ. Μεταξας, οτι οι αρμοδιοι παραγοντες της πολιτειας διακατεχονται απο την επιθυμια να βοηθησουν τις εισαγγελικες αρχες του Πειραια στο δυσκολο εργο που εχουν αναλαβει και θα μεριμνησουν να ενισχυθει η αρμοδια τελωνειακη υπηρεσια του Πειραια με δεκα τουλαχιστον υπαλληλους, ωστε να συνειδητοποιησουν εκεινοι που ζημιωσαν κατα πολλα δισεκατομμυρια δραχμες την περιουσια του Ελληνικου Δημοσιου οτι δεν θα αποφυγουν την κριση της Δικαιοσυνης παρα τις προσπαθειες που καταβαλλουν και τις απειλες που εκτοξευουν".

    Ηητει τελος την αυξηση του αριθμου των ανακριτων απο 6 σε 7, αφου εκεινοι που υπηρετουν ηδη ειναι επιφορτισμενοι με την ανακριση πολλων αλλων ποινικων υποθεσεων.

    Χαθηκαν εγγραφα απο το Τελωνειο

    Ι. Λαμπροπουλος: Προ ισταμενος Εισαγγελιας Πρωτοδικων Πειραια

    Επτα σημαντικες αποφασεις που αφορουν τη λαθρεμπορια καυσιμων (συμψηφιστικης ατελειας απο κιβωτια), εχουν κλαπει μεσα απο τους χωρους της Ειδικης Υπηρεσιας Τελωνειακων Ερευνων (Ε.Υ.Τ.Ε.) και εχει ηδη ασκηθει ποινικη διωξη κατα αγνωστων για υπεξαγωγη εγγραφων.

    Αυτο αποκαλυπτεται στην αναφορα του προ ισταμενου της Εισαγγελιας Πρωτοδικων Πειραια, Ι. Λαμπροπουλου, ο οποιος κρουει τον κωδωνα του κινδυνου για την αδιαφορια της Πολιτειας που, αν συνεχιστει, θα τορπιλισει την εισαγγελικη ερευνα.

    "Η αδρανεια των αρμοδιων, αναφερει, παρα τις συνεχεις οχλησεις να αποσπασουν επαρκη αριθμο υπαλληλων και να ενισχυσουν το πιο πανω τμημα της Ε.Υ.Τ.Ε. που ειναι απολυτως αναγκαιο, δημιουργει τεραστιες ευθυνες σε αυτους και φρονουμε οτι αν η αδιαφορια συνεχιστει, θα αποτελεσει ανασχετικο παραγοντα για να αποκαλυφθει σε ολη της την εκταση μια ποινικη υποθεση ασυνηθιστης σπουδαιοτητας, η οποια θα προκαλουσε ""παταγο'' αν ερευνατο σε βαθος, οπως επρεπε. Και αυτο, διοτι το αντικειμενο της αφορα διαφυγη δασμων, φορων του Δημοσιου πολλων δισεκατομμυριων δραχμων και σε αυτη ενεχονται επιορκοι τελωνειακοι υπαλληλοι, χωρις τη συμμετοχη των οποιων δεν θα ειχε πραγματοποιηθει ο σκοπος των μεγαλων τρωκτικων του δημοσιου χρηματος".

    Στο γιγαντιο εργο που πραγματοποιουν οι εισαγγελεις του Πειραια, προκειμενου να εντοπισουν την αρχη και το τελος του κυκλωματος της λαθρεμποριας των καυσιμων, ειναι αβοηθητοι. Ειναι χαρακτηριστικο αυτο που τονιζεται στην αναφορα, οτι μονο για το χρονικο διαστημα απο το 1993 και μεχρι σημερα τα δελτια παραλαβης καυσιμων (για θαλαμηγα πλοια κ.λπ.) υπερβαινουν τα 50.000.000 δρχ. Ηδη, εχει αρχισει η διαλογη τους και ο συνδυασμος τους με αλλα σχετικα αποδεικτικα στοιχεια, αλλα οι ρυθμοι ειναι βραδεις:

    "Η καθυστερηση της διαλογης των δελτιων παραλαβης και η μη ολοκληρωση του ανακριτικου εργου, σημειωνει ο κ. Λαμπροπουλος, εχει αποτελεσμα να μην ερευναται ενδελεχως η ποινικη ευθυνη των διεφθαρμενων υπαλληλων και των αλλων τρωκτικων των δημοσιων συμφεροντων, με το ενδεχομενο να παραμεινουν ατιμωρητοι για σοβαρα ποινικα αδικηματα που εχουν διαπραξει, ενω διακυβευονται τεραστια οικονομικα συμφεροντα του δημοσιου".

    Η ΕΥΤΕ διαθετει μονο τεσσερις υπαλληλους που ασχολουνται αποκλειστικα με αυτο το αντικειμενο, οι οποιοι, βεβαια, δεν αρκουν. Ο διευθυντης της υπηρεσιας εχει ζητησει την ενισχυση του τμηματος με αλλους 20 υπαλληλους, δεν υπηρξε ομως ανταποκριση απο την Πολιτεια.

    Ο κ. Λαμπροπουλος επισημαινει, μαλιστα, οτι ειναι αμεσος ο κινδυνος αφαιρεσεως, εμπρησμου κλπ. κρισιμων εγγραφων, εφοσον το ανακριτικο εργο δεν περατωθει συντομα.

    Μεχρι σημερα εχει ασκηθει ποινικη διωξη κατα 3 τελωνειακων υπαλληλων (ηδη κρατουνται προσωρινα) για ψευδη βεβαιωση κατ' εξακολουθηση σε βαθμο κακουργηματος και για αμεση συνεργεια σε λαθρεμπορια, καθως και κατα 9 εταιρειων για ηθικη αυτουργια κατ' εξακολουθηση και για λαθρεμπορια.

    [17] Καταθεση στεφανιου στην προτομη του Μουστακλη

    Να προσελθουν αυριο στις 11 το πρωι στο Παρκο Ελευθεριας, οπου θα γινει καταθεση στεφανιου στην προτομη του Σπ. Μουστακλη και επισκεψη στους χωρους του Μουσειου Αντιδικτατορικης Δημοκρατικης Αντιστασης, καλει τους αντιστασιακους ο Συνδεσμος Φυλακισθεντων και Εξορισθεντων Αντιστασιακων 1967-1974, με την εναρξη του τριημερου των εκδηλωσεων για την 22η επετειο της εξεγερσης του Πολυτεχνειου.

    Επισης, αυριο, ο Δημος Ηωγραφου θα τιμησει τη νεα γενια του φοιτητικου κινηματος, με εκδηλωση στο Μουσειο "Μαρικα Κοτοπουλη" (Αλ. Παναγουλη 17) 7 μ.μ., στην οποια θα βραβευτουν 30 πρωτοετεις φοιτητες χθεσινοι μαθητες των Λυκειων Ηωγραφου που περασαν στο Πανεπιστημιο καταλαμβανοντας τις δεκα πρωτες θεσεις στη σχολη τους.

    Στις 17 Νοεμβριου θα τελεστει στις 11 το πρωι μνημοσυνο απο το Δημο Ηωγραφου, στο Δημοτικο Κοιμητηριο, για τους αγωνιστες Διομηδη Κομνηνο, Μιχαλη Μυρογιαννη, Δημητρη Θεοδωρα και ολους τους γνωστους η αγνωστους ηρωες, που επεσαν κατα την εξεγερση του Πολυτεχνειου.

    Εικοσι δυο χρονια μετα το Πολυτεχνειο αναφερουν σε ανακοινωση τους οι "Αναρχικοι Πατρας" "οι εξουσιαστες εχουν κανει την επετειο της εξεγερσης αχρωμη ταξινομημενη γιορτη, αυτοι που τοτε ελεγαν οτι δεν εχουν σχεση με τα γεγονοτα η μιλαγαν για προβοκατσια, σημερα καταθετουν στεφανια, ενω οι λακεδες του κρατους και του κεφαλαιου θελουν παραγωγικα ρομποτ και η ανεργια, η φτωχεια και η καταστολη δεν ειναι μονο χουντικες εφευρεσεις, αλλα και αποδειξεις της δημοκρατικης τους επιφασης".

    [18] 5 χρονια με ελαφρυντικα

    ΟΔ. ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ: Δεν εχω καμια σχεση, διωκομαι ως αναρχικος

    Αθωωθηκε για τα περισσοτερα σκελη του κατηγορητηριου και του αναγνωριστηκαν και δυο ελαφρυντικα, του προτερου εντιμου βιου και της μετεπειτα καλης συμπεριφορας.

    Το Τριμελες Εφετειο Κακουργηματων της Αθηνας, υστερα απο πολυημερη ακροαματικη διαδικασια, εκρινε ομοφωνα ενοχο τον αναρχικο Οδυσσεα Καμπουρη για "ληστεια κατα συναυτουργια" και "συσταση και συμμορια της παραγραφου 1" (που οριζει ποινη φυλακισης τουλαχιστον εξι μηνων), καθως και για "παρανομη οπλοφορια" και του επεβαλε συνολικη ποινη φυλακισης 5 ετων.

    Το δικαστηριο αθωωσε τον Οδ. Καμπουρη απο τα αδικηματα "απροκλητη επικινδυνη σωματικη βλαβη, διακεκριμενη κλοπη, συσταση και συμμορια (παρ. 2 που οριζει οτι "οποιος συμφωνει η ενωνεται με αλλον για να διαπραξουν ενα η περισσοτερα πλημμεληματα για τα οποια απειλειται με ποινη φυλακισης τουλαχιστον ενος ετους, τιμωρειται με φυλακιση"), και οπλοχρησια, (αφορα ενα σπρει και ενα αυτοματο οπλο).

    Μαλιστα, ο εισαγγελεας της εδρας στην αγορευση του ειχε εισηγηθει να κηρυχθει ενοχος μονο για "απλη συνεργεια σε ληστεια" με το σκεπτικο οτι "απο το αποδεικτικο υλικο δεν προκυπτει οτι ηταν παρων στην επιθεση κατα του αστυνομικου φρουρου των κτιριων του ΚΚΕ στον Περισσο".

    Συμφωνα με τον εισαγγελεα, "ο Οδ. Καμπουρης συνεδραμε υλικα τους δραστες δανειζοντας τους το αυτοκινητο και το κρανος του".

    Ο εισαγγελικος λειτουργος εισηγηθηκε ακομη, υστερα απο σχετικο αιτημα των συνηγορων υπερασπισης, και την αναστολη εκτελεσης της ποινης του Οδ. Καμπουρη, προτεινοντας να του επιβληθουν περιοριστικοι οροι.

    Το αιτημα αυτο απορριφτηκε κατα πλειοψηφια απο το Δικαστηριο. Ενα μελος της εδρας ειχε τη γνωμη οτι επρεπε να ανασταλει η εκτελεση της ποινης του Οδ. Καμπουρη.

    Υπενθυμιζεται οτι ο νεαρος αναρχικος βρισκεται ηδη 17 μηνες στη φυλακη και αντιμετωπιζει σοβαρα προβληματα υγειας απο την πολυμηνη απεργια πεινας που πραγματοποιησε.

    Μαλιστα, οι συνηγοροι του, Σπ. Φυτρακης και Τασια Χριστοδουλοπουλου, αμεσως μετα την αποφαση, το πρωτο αιτημα που υπεβαλλαν ηταν να ενεργοποιηθει στην περιπτωση του η διαταξη του αρθρου 100 παρ. 1 του Ποινικου Κωδικα, που δινει τη δυνατοτητα αναστολης της εκτελεσης ποινης ατομων που εχουν καταδικαστει σε φυλακιση απο 3 εως 5 ετη, εχουν λευκο ποινικο μητρωο, τους εχουν αναγνωριστει ελαφρυντικα και δεν ειναι υποπτα για την τελεση νεων αδικηματων. Συμφωνα με τη διαταξη, τα ατομα που αποφυλακιζονται γι' αυτους τους λογους "τιθενται υπο την εποπτεια κοινωνικου λειτουργου".

    Επειδη, ομως, οπως ειπε ο εισαγγελεας, προκειται για προσφατη διαταξη και δεν εχει ακομη συσταθει η αρμοδια υπηρεσια, το αιτημα δεν μπορουσε να γινει δεκτο.

    Βεβαια, το δικαστηριο το απερριψε, οχι λογω "τεχνικων λογων" που αφορουν την ενεργοποιηση της διαταξης, αλλα με το σκεπτικο οτι "στο προσωπο του Οδυσσεα Καμπουρη δεν συντρεχουν οι προ υποθεσεις εφαρμογης του αρθρου".

    Νωριτερα στην απολογια του ο 23χρονος αναρχικος ειχε επαναλαβει για αλλη μια φορα οτι "δεν εχω καμια σχεση με την υποθεση. Η διωξη σε βαρος μου ειναι πολιτικη επειδη ανηκω στο χωρο των αναρχικων. Το αυτοκινητο μου το ειχα δανεισει σε φιλικο μου ζευγαρι (δεν αποκαλυψε τα στοιχεια τους) για να παει εκδρομη. Δεν γνωριζω τιποτα".

    Δυο ελαφρυντικα αναγνωρισε το δικαστηριο στον Οδ. Καμπουρη. Απορριφθηκε, ομως, το αιτημα της υπερασπισης για αναστολη εκτελεσης της ποινης

    [19] Τσαλαπετεινος χωρις φτερα

    Τα συμπερασματα απο τα φετινα βραβεια

    Του ΝΙΝΟΥ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗ

    Το διαφημιστικο στιλ και ο εξωτισμος επικρατησαν, δυστυχως, στις βραβευσεις του 36ου Φεστιβαλ Θεσσαλονικης. Παρ' ολο που στην κριτικη επιτροπη του ελληνικου διαγωνιστικου τμηματος του φεστιβαλ υπηρχαν ατομα σοβαρα απο τον κινηματογραφικο χωρο, η απονομη του βραβειου καλυτερης ταινιας σε μια μετρια, με πολλες αδυναμιες, ταινια, οπως "Ο τσαλαπετεινος του Ωυομινγ" του Δημητρη Ινδαρε, καθως κι εκεινη του καλυτερου ντοκιμαντερ στη φολκλορικη ταινια "Στην ακρη της γης" του Πανου Μπουρνια δειχνουν το αλλοπροσαλλο μιας ανομοιογενους, τελικα, επιτροπης.

    Κατ' αρχην αλλοπροσαλλη (και υποτιμητικη) ειναι η αποφαση να δινεται το βραβειο πρωτοεμφανιζομενου σκηνοθετη στην ταινια που κερδιζει το βραβειο καλυτερης ταινιας - τη στιγμη μαλιστα που υπηρχαν αλλοι, πολυ πιο ενδιαφεροντες και εμπνευσμενοι πρωτοεμφανιζομενοι σκηνοθετες. Γιατι η ταινια του Ινδαρε ειχε ενα πολυ σκορπιο, αδυνατο σεναριο, ανολοκληρωτους χαρακτηρες, και μια κινηματογραφικη γραφη που θυμιζε διαφημιστικες ταινιες (κραυγαλεο παραδειγμα εκεινο της "ερωτικης σκηνης" στα αρχαια ερειπια). Αλλοπροσαλλο ακομη ειναι οταν μια ταινια, οπως αυτη του Ινδαρε, η οποια στις βραβευσεις για τους επιμερους τομεις (σεναριου, φωτογραφιας, ερμηνειων, σκηνοθεσιας), δεν συμμετειχε καν στην τελικη κριση της επιτροπης, κερδιζει το βραβειο καλυτερης (αληθεια, καλυτερης, τοτε σε τι;) ταινιας.

    Χειροτερη ακομη ειναι η εικονα της βραβευσης του ντοκιμαντερ "Στην ακρη της γης". Βραβειο που δοθηκε σ' ενα κακιστο ντοκιμαντερ, που στρεφεται στον εξωτισμο και το φολκλορ για να περιγραψει ανευρα και με ανιση φωτογραφια την ιστορια του, και μαλιστα οταν αυτο πηρε 3 μονο ψηφους εναντι 2 (που δοθηκαν σε αλλη ταινια) και 5 αποχες, εκει που κανονικα επρεπε να υπαρχει απολυτη πλειοψηφια (δηλαδη 5 τουλαχιστον ψηφοι) για να βραβευτει. Με τετοια "λειψη" ψηφοφορια το πιο σωστο θα ηταν να μη δοθει κανενα βραβειο.

    Πρεπει, βεβαια, να τονισουμε πως υπηρξαν και καποιες σωστες αποφασεις (παραδειγμα τα βραβεια σκηνοθεσιας, φωτογραφιας, μουσικης και γυναικειας ερμηνειας), η συνολικη ομως εικονα των βραβευσεων δημιουργησε την εντυπωση πως η επιτροπη αποφασισε να δωσει τα πρωτα της, τουλαχιστο, βραβεια στις χειροτερες και οχι στις καλυτερες ταινιες του φεστιβαλ. Μια παρομοια εντυπωση επικρατησε και στις αποψεις των ξενων κριτικων που παρακολουθησαν το φετινο φεστιβαλ, οπως τουλαχιστο μας εκφραστηκαν μετα τη ληξη της τελετης. "Τρελο", το αποκαλεσε κριτικος απο το Ισραηλ που παρακολουθει καθε χρονο το φεστιβαλ Θεσσαλονικης, ενω η προεδρος της κριτικης επιτροπης της Διεθνους Ομοσπονδιας Κριτικων Κινηματογραφου (ΦΙΠΡΕΣΨΙ), χαρακτηρισε την ταινια του Μπουρνια "ασημαντο ταξιδιωτικο" ντοκιμαντερ που της εκανε εντυπωση πως αυτο συμμετειχε στο διαγωνιστικο τμημα.

    Ο προβληματικος αυτος τροπος λειτουργιας της κριτικης επιτροπης τελικα δεν φαινεται να απεχει και πολυ απο εκεινο της προκριματικης επιτροπης. Αναμεσα στους βασικους λογους ειναι πως τα μελη μιας τετοιας επιτροπης πρεπει να περιοριζονται σε προσωπα του χωρου που να ειναι ταυτοχρονα και προσωπα καποιου κυρους. Ακομη, τα προσωπα αυτα πρεπει να επιλεγονται (οπως το διευκρινιζει ο κανονισμος) απο το διευθυντη του φεστιβαλ και οχι απο την Οργανωτικη Επιτροπη που απλα τα εγκρινει και δεν πρεπει, εκτος κι αν προκειται για πολυ σοβαρο λογο, να απορριπτει προσωπα, οπως κανει τωρα, και να υποβαλλει δικες της προτασεις, που μονο προσωπικα η αλλα ανεξηγητα συμφεροντα εξυπηρετουν. Γιατι ετσι η επιτροπη θα εχει τη δυνατοτητα μιας καλυτερης ομοιογενειας. Εκτος κι αν τελικα καταργηθει η διαγωνιστικη πλευρα του θεσμου, με τις ταινιες να προβαλλονται σ' ενα ειδος Πανοραματος Ελληνικων Ταινιων και η βραβευση των ελληνικων ταινιων περιοριστει στα κρατικα (ταυτοχρονα χρηματικα) βραβεια που δινο!

    νται στο τελος του χρονου.

    Και τωρα τι;

    Προβληματισμοι για το μελλον του Φεστιβαλ Θεσσαλονικης

    Σ'αυτη τη χωρα κανενας δεν ειναι ευχαριστημενος με τη δουλεια του. Ολοι να την αλλαξουμε θελουμε. Γουσταρουμε υπερβασεις αρμοδιοτητων, να γινουμε πρωθυπουργοι για μια, εστω, μερα. Το φαινομενο αυτο το ζησαμε σε ολο του το μεγαλειο και στο 36ο Φεστιβαλ Θεσσαλονικης.

    Η προκριματικη επιτροπη το επαιξε κριτικη επιτροπη. Αποφασιζοντας να "κοψει" απο το ελληνικο διαγωνιστικο τμημα οσες ταινιες δεν της αρεσαν και οχι απλως τις αθλιες η απαραδεκτες εδωσε τα δικα της βραβεια, πραγμα που κανενας δεν της ειχε ζητησει.

    Η κριτικη επιτροπη το επαιξε συμβουλος παρα τω υφυπουργω Πολιτισμου και εξεδωσε διαγγελμα. Μαλιστα. Πηραν σοβαροι ανθρωποι θεση στο ζητημα του τιτλου ενος θεσμου που διαθετει ονομα εδω και τεσσερα χρονια και ολως αιφνιδιως καποιοι αποφασισαν να τον ξαναβαφτισουν. Η κριτικη επιτροπη προτεινε το Διεθνες Φεστιβαλ Θεσσαλονικης, που ξεραμε και χαιρομασταν, να μετονομαστει σε "Κινηματογραφικο Φεστιβαλ Θεσσαλονικης", το οποιο "να επιμεριζεται στα κεφαλαια του".

    Κι ολα αυτα γιατι αραγε; Επειδη μια φουχτα ανθρωποι, που εκπροσωπουν τυποις τους Ελληνες σκηνοθετες, ενοχλουνται, λεει, απο την υποτιμηση του ελληνικου διαγωνιστικου τμηματος και θελουν να προστατευσουν τα ιερα και τα οσια της απειλουμενης κινηματογραφικης φυλης. Η κριτικη επιτροπη, ταυτιζομενη με την αποψη των σωματειων, αυτοτραυματισε λιγο την αξιοπρεπεια της και προσεχωρησε αφελως στους πολεμιους του Μισελ Δημοπουλου και της διεθνοποιησης του θεσμου. Διοτι εκει ακριβως βρισκεται το κλειδι του μυστηριου της ταμπελας, που ταλαιπωρησε τη φετινη διοργανωση.

    Τωρα, που τα φωτα του 36ου Φεστιβαλ Θεσσαλονικης εσβησαν, αρχιζει αλλος αγωνας. Ο αρμοδιος για την κινηματογραφικη πολιτικη υφυπουργος Πολιτισμου Σταυρος Μπενος εχει δεσμευτει για εκσυγχρονισμο του θεσμικου του πλαισιου. Τα σεναρια, ομως, αυτου του "εκσυγχρονισμου" ειναι πολλα και τρομακτικα. Τα σωματεια προωθουν τον κατακερματισμο του φεστιβαλ και την αυτονομηση του ελληνικου διαγωνιστικου τμηματος απο το διεθνες. Ουτε συζητηση, βεβαια, οτι επιθυμουν διακαως τον απολυτο ελεγχο του Ελληνικου Φεστιβαλ. Αλλωστε, η Εταιρεια Ελληνων Σκηνοθετων ανακοινωσε ενα δηθεν Πανοραμα Ελληνικου Κινηματογραφου, που θα γινει συντομα στην Αθηνα και το οποιο, ως εκ θαυματος, θα δινει και ...χρηματικα βραβεια!

    Μονο στην Ελλαδα θα μπορουσε να συμβει κατι παρομοιο. Συνηθως ενας επιτυχημενος θεσμος, ενας θεσμος που πηγαινει απο το καλο στο καλυτερο, στηριζεται παντοιοτροπως. Εδω τορπιλιζεται και διαβαλλεται. Η εκ νεου απομονωση και γκετοποιηση των ελληνικων ταινιων, ο θριαμβος του συντεχνιακου ναρκισσισμου και παραγοντισμου τι το καλο μπορει να φερει στον κινηματογραφο μασ; Η συγκριση, η συνομιλια, η επαφη με τον ξενο κινηματογραφο και, μαλιστα, μεσα απο ενα διεθνες φεστιβαλ, που επιλεγει τις ταινιες του με μονα κριτηρια την ποιοτητα και το ταλεντο, ειναι ενα μεγαλο σχολειο. Μονο ενα τετοιο φεστιβαλ κερδιζει το κοινο και γινεται πολιτιστικο γεγονος, που αφορα μια ολοκληρη πολη και οχι τη στενη παρεα των φιλων του ελληνικου κινηματογραφου.

    Εικοσι πεντε χιλιαδες εισιτηρια κοπηκαν φετος και στις πεντε αιθουσες που φιλοξενησαν τις προβολες του φεστιβαλ. Χαρη στον Μισελ Δημοπουλο πατησαν το ποδι τους στη Θεσσαλονικη μεγαλοι σκηνοθετες, γνωστοι κριτικοι και δημοσιογραφοι, που δεν το παταγαν απλως και μονο για να δουν μια μιζερη εβδομαδα ελληνικου κινηματογραφου. Η ΦΙΠΡΕΣΨΙ δινει πια το δικο της βραβειο στην καλυτερη ελληνικη ταινια και οι επισημανσεις της, αυστηρες και σοφες, προσγειωνουν τους αιθεροβαμονες εθνικιστες, που οσο λιγοι ειναι τοσο θορυβο κανουν.

    Το διεθνες τμημα του Φεστιβαλ Θεσσαλονικης δειχνει κι εναν ακομη δρομο. Αυτον της βραβευσης με μονα κριτηρια την ποιοτητα και την αυθεντικοτητα της κινηματογραφικης γλωσσας. Σκοπιμοτητες, μοιρασματα, στοιχισεις και ανταλλαγες ψηφων δινω αυτο το βραβειο στον δικο σου, δωσε το αλλο στον δικο μου δεν θα βρειτε αναμεσα στα μελη της Διεθνους Κριτικης Επιτροπης. Ουτε αυτη τη μανια που διακατεχει τις ελληνικες κριτικες επιτροπες, να δινουν το βραβειο καλυτερης ταινιας σε εκεινες που μπορουν να πιασουν τον κοσμο και να κοψουν εισιτηρια. Η γοητευτικη, γρηγορη, "αμερικανικη" ταινια του Κωνσταντινου Γιανναρη "Κοντα στον Παραδεισο" περασε απαρατηρητη στο διεθνες τμημα και θριαμβευσαν το γιαπωνεζικο "Οκαερι", ο λιθουανικος "Διαδρομος" και ο κινεζικος "Ταχυδρομος", ταινιες δηλαδη που προωθουν την κινηματογραφικη γραφη, ακομη και με την απλοτητα τους.

    ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    [20] ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ

    Της ΕΛΙΗΑΜΠΕΤΑ ΚΑΗΑΛΟΤΙ

    Με αφορμη ενα μουσειο

    Χρονια τωρα μαλλιαζει η γλωσσα επιστημονων και οικολογικων οργανωσεων για να σταματησει η εγκληματικη κακοποιηση του περιβαλλοντος και ακομη δεν εχουμε μαθει να σεβομαστε τη φυση και το χωρο στον οποιο ζουμε. Νεες ιδεολογιες εχουν κατακλυσει την καθημερινοτητα μας και ορισμενοι τις πιπιλουν σαν καραμελες για να τις χρησιμοποιησουν μονον εκει οπου υπαρχει συμφερον. Ετσι, ενω στη χωρα μας εξακολουθουν και κτιζονται αυθαιρετα - περισσοτερα απ' οσα το ΥΠΕΧΩΔΕ προλαβαινει να γκρεμισει - καιγονται δαση, ρυπαινονται θαλασσες και παραλιες, καταστρεφεται η ατμοσφαιρα, καποιοι ανακαλυπτουν ξαφνικα την οικολογικη τους συνειδηση και αποφασιζουν να αγωνιστουν με τον ενθουσιασμο των νεοφωτιστων. Ειναι η περιπτωση των περιοικων της οδου Ρηγιλλης (προκειται για καμια εικοσαρια επωνυμους που δεν φημιζονται βεβαια για το ακτιβιστικο παρελθον τους) οι οποιοι εχυσαν κροκοδειλια δακρυα οταν οι μηχανες ξεριζωσαν τα λιγοστα, ασθενικα δεντρακια που περικλειουν το παρκινγκ της Βουλης στην οδο Ρηγιλλη!

    ς.

    Αναφερομαστε στο σιριαλ του Μουσειου Συγχρονης Τεχνης, του οποιου οι εργασιες διακοπηκαν ηδη δυο φορες. Το μουσειο αυτο αποτελει, οπως ειναι γνωστο, "προσφορα" του ιδρυματος Βασιλη και Ελιζας Γουλανδρη, αξιας, 12 δις. δραχμων. Ενας χωρος που θα φιλοξενησει αριστουργηματα ανεκτιμητης αξιας προσφεροντας στους Αθηναιους - και οχι μονο - τη δυνατοτητα να πλησιασουν τη συγχρονη τεχνη και καλυπτοντας το τεραστιο κενο που αντιμετωπιζουν, σημερα, οι Ελληνες καλλιτεχνες, οι μελετητες και οι φιλοτεχνοι.

    Δεν θα σταθουμε στο ιδιο το γεγονος (εξαλλου γι' αυτο εχουν ηδη ειπωθει πολλα). Εχει ενδιαφερον, ομως, να αναλογιστουμε ποιοι κρυβονται πισω απο ορισμενες ενεργειες. Ποιοι ειναι εκεινοι οι οποιοι με το μαντιλι στο χερι ανεσυραν κομμενους κορμους απο το λεγομενο παρκο του Αγ. Νικολαου και τους τοποθετησαν στο οδοστρωμα της οδου Ρηγιλης. Ποιες ειναι, δηλαδη, αυτες οι σκιωδεις δυναμεις που καθε τοσο, με λα ικιστικες μεθοδους - κακεκτυπα οσων χρησιμοποιουν οι αγωνιστικες οικολογικες οργανωσεις - επεμβαινουν στην κατασκευη του μουσειου;

    Κατ' αρχην προκειται, οπως ειπωθηκε και προηγουμενως, για μια εικοσαρια μεγαλοαστους οι οποιοι "βολευονται" σημερα, σταθμευοντας τα αυτοκινητα τους στο οικοπεδο του Δημοσιου που θα φιλοξενησει το μουσειο (το οικοπεδο εχει, ηδη εδω και καιρο, παραχωρηθει στο ιδρυμα Γουλανδρη απ' το ελληνικο Δημοσιο). Μεταξυ αυτων συμπεριλαμβανονται επωνυμοι αρχιτεκτονες, που απ' ο,τι φαινεται δεν συγχωρουν στους ιδρυτες την αναθεση της μελετης του εν λογω εργο στον Ι.Μ. Ρει - τον παγκοσμιου φημης αρχιτεκτονα. Αγωνιστες - περιοικοι της οδου Ρηγιλλης ειναι επισης προσωπα στενα συνδεδεμενα με τους κληρονομους της Ελιζας Γουλανδρη. Οι τελευταιοι για αυτονοητους λογους δεν επιθυμουν να κτιστει το μουσειο. Στο πλευρο τους εχουν ταχθει και ορισμενοι ανωνυμοι "φιλοτεχνοι" που σκοπευουν να διαφυλαξουν τους Αθηναιους και ειδικοτερα τους "πτωχους" κατοικους της οδου Ρηγιλλης απο τους, κατα τη γνωμη τους, "δηθεν" πλουσιους του ιδρυματος Γουλανδρη (το εν λογω ιδρυμα, συμφωνα με "εγκυρες" πληροφοριες των αν!

    ωνυμων φιλοτεχνων - βλεπε επιστολη

    στην εφημεριδα "Τα Νεα" στις 10/11/95 - δεν διαθετει επαρκεις πορους για να ολοκληρωσει το εργο). Απ' ο,τι φαινεται αγνοουν οτι υπαρχει επιστολη ξενης Τραπεζας η οποια διαβεβαιωνει για τη διαθεσιμοτητα των χρηματων. Ακομη, καποιοι επιδοξοι οικολογοι, αγνωστοι στις επισημες οργανωσεις για την προστασια του περιβαλλοντος, μερικες απο τις οποιες μαλιστα διαχωρισαν τη θεση τους σε σχεση με το μουσειο.

    Ο Μιχαλης Μοδινος, π.χ., εκδοτης του περιοδικου "Νεα Οικολογια" μας δηλωσε: "Ειχαμε διαφωνησει στο παρελθον ως προς τη χωροθετηση του μουσειου. Παραταυτα απο οικολογικη αποψη πιστευουμε πως ειναι γελοια τα επιχειρηματα των περιοικων απο τη στιγμη που το αλσος της Ρηγιλλης αποτελειται ουσιαστικα απο ενα παρκινγκ και παρουσιαζει οψη εγκαταλειμμενου χωρου. Μην ξεχναμε, επισης, οτι συμφωνα με τα σχεδια απο τη συνολικη εκταση των εντεκα στρεμματων του οικοπεδου, μονο πεντε στρεμματα θα καταλαβει το κτιριο και τα υπολοιπα εξι θα διαμορφωθουν σε οργανωμενο περιβαλλοντα χωρο - παρκο.

    Τελος, την ομαδα δρασης των περιοικων συμπληρωνουν δυο δημοτικοι συμβουλοι. Αυτη τη "δυναστεια" σιγονταρουν συσσωμες οι δημοτικες αρχες της Αθηνας, με πρωτοστατες εκεινους που εχουν κανει την ευαισθησια επαγγελμα. Εκεινους, δηλαδη, που - με καποιες εξαιρεσεις οπως την κ. Μαρια Δαμανακη, η οποια τουλαχιστον εδω και καιρο ενεργοποιηθηκε υπερ της αναβαθμισης και της αναδασωσης των ακαλυπτων χωρων, αντιμετωπιζοντας την αδιαφορια των υπολοιπων - δεν δισταζουν να εκμεταλλευτουν δημοφιλεις αγωνες και ιδεολογιες για αυστηρα προσωπικη χρηση ("βλαχαδερο" αποκαλεσε ο Θ. Παγκαλος τον Κ. Λαλιωτη με αφορμη την υποθεση του μουσειου).

    Ποσα πραγματα κρυβονται, τελικα, πισω απο τις υπερβολικες ευαισθησιεσ; Ποσοι καπηλευονται τους αγωνες αλλων; Τα ιδια ισχυουν βεβαια για πολλα ευαισθητα θεματα που απασχολουν τον τοπο μας. Δεκαδες οι δηθεν πρωτοστατες, δεκαδες "μετανιωμενοι", δεκαδες οι "εγω το ειχα προβλεψει".

    [21] Ευαισθησια και πραγματικοτητα γυρω απο το Μουσειο Μοντερνας Τεχνης

    ΒΟΛΙΚΟ ΑΛΛΟΘΙ; Ειναι σιγουρα μια βολικη συνταγη να μεταθετεις τη συζητηση σ' ενα αλλο "γηπεδο"... Να αρχιζεις τις κατηγοριες και την κριτικη για καποιο θεμα που ετσι κι αλλιως προσφερεται, για να απεμπλακεις εσυ η το κομμα σου απο τις δυσκολιες. Και φυσικα τι πιο ευκολος στοχος για ενα πολιτικο που αντιμετωπιζει προβληματα απο τα περιβοητα ΜΜΕ.

    Τελευταια αυτο το ρολο τον εχει αναλαβει εργολαβικα ο κ. Κακλαμανης. Εχοντας διαπιστωσει οτι το εδαφος ειναι προσφορο για κριτικη στα ΜΜΕ, καθως η πρακτικη που ακολουθουν καποια απο αυτα -ιδιαιτερα τα ηλεκτρονικα- με την επιμονη τους σ' ενα στιλ πολεμικης "δημοσιογραφιας" εχει αρχισει να ενοχλει ενα μερος του κοινου, αδραξε την ευκαιρια για αλλεπαλληλες... πανηγυρικες εμφανισεις. Απο καναλιου εις καναλιον κατακεραυνωνει γενικως κι αοριστως, κατα κανονα, εκδοτες, δημοσιογραφους και πασης φυσεως διαπλεκομενα και μη συμφεροντα.

    Δεν ισχυριζομαστε οτι δεν υπαρχουν αυτα τα φαινομενα, οτι δεν υπαρχουν επιχειρηματιες που χρησιμοποιουν τα Μεσα ως οχημα για αλλοτριους σκοπους. Φοβομαστε ομως οτι το ιδιο ακριβως κανει και ο κ. Κακλαμανης. Και το σιγουρο ειναι οτι ο ιδιος και το κομμα του με την ανοχη τους και με την ψηφο τους διαμορφωσαν το σημερινο τοπιο, στα ηλεκτρονικα τουλαχιστον μεσα. Και μεσα στη Βουλη, που ισχυριζεται οτι υποβαθμιζεται απο τους δημοσιογραφους, δεν ειδαμε τον κ. Κακλαμανη να αρθρωσει την παραμικρη κουβεντα, την παραμικρη κριτικη οταν ειχε ολες τις δυνατοτητες να επηρεασει το υπο διαμορφωση καθεστως.

    Οπως βεβαια δεν ειδαμε τον προεδρο της Βουλης να παιρνει καποιες ουσιαστικες πρωτοβουλιες για ν' αναβαθμισει το ρολο της πολιτικης και των πολιτικων... Να κανει κατι για ν' αποκτησουν οι βουλευτες ρολο και φωνη εκει που πρεπει. Το αντιθετο θα λεγαμε... Ακομα κι ενα υποτυπωδες κι επιφανειακο μετρο που υπηρχε και υποχρεωνε τον Πρωθυπουργο να πηγαινει καπου καπου στη Βουλη, μια και οπως φαινεται τη θεωρει παρεργο, με την ωρα του Πρωθυπουργου, το καταργησε... Καλη λοιπον η κριτικη, καλες οι φωνες, αρκει να μην ειναι το δικο μας αλλοθι γι' αυτα που πραγματικα πρεπει να κανουμε και δεν κανουμε...

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [22] Δεν καταλαβε;

    ΔΕΝ ΘΕΛΗΣΕ να καταλαβει η δεν καταλαβε η προσποιηθηκε οτι δεν καταλαβε - προφανως για να εκτονωσει την κατασταση - ο Πρωθυπουργος και αρχηγος του ΠΑΣΟΚ ποιο ειναι το κλιμα που υπαρχει σημερα στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα και σ' ολοκληρο το κομμα. ΕΙΝΑΙ και ηταν και χθες στη συνεδριαση το κλιμα βαρυ, εκρηκτικο και δυσαρεστο. Και ειναι γνωστα τα αιτια. Επροκειτο να μιλησουν 87 βουλευτες. Προλαβαν να μιλησουν μονον 7 και τα ειπαν. Μιλησαν για το δυσαρεστο κλιμα, για τη λα ικη δυσφορια και απογοητευση, για την κακη εικονα του ΠΑΣΟΚ και της κυβερνησης. ΔΗΛΩΣΕ, ωστοσο, μετα τη συνεδριαση, ο Ανδρεας Παπανδρεου: "Ειμαι πολυ ευχαριστημενος απο τη συνεδριαση αυτη". Και για το θεμα της συζυγου του, που ετεθη, και για το κλιμα της συνεδριασης ειπε: "Μιλησα εγω. Και ειπα οτι δεν ειναι δυνατον να παριστανω εναν αβουλο πρωθυπουργο, το οποιο με θιγει προσωπικα. Και βαζω ορια. Αλλα αυτο δεν ειναι γενικο κλιμα. Ηταν μια παρεμβαση μονον". ΒΕΒΑΙΩΣ, δεν ηταν μια παρεμβαση μονον. Τα οσα επι τοσον καιρο δηλωνουν βουλευτες στο "γυαλι" και στον Τυπο ηταν αποφασισμενοι να τα πουν και στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα. Μιλησαν μολις 7. Στον Αντωνη Δροσογιαννη δεν δοθηκε καν ο λογος. Και οπως αργοτερα δηλωσε, ηθελε να πει να καθησει η συζυγος του Πρωθυπουργου στη συνεδριαση, "για να τ' ακουσει". ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ το κλιμα στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ το ειδαμε αμεσως μετα τη συνεδριση και εως αργα το βραδυ, με καταιγισμο δηλωσεων βουλευτων στο "γυαλι" και τα ραδιοφωνα. Αν υπηρχε χρονος και τους ειχε δοθει ο λογος, θα τα ελεγαν και μεσα στη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας. ΟΦΕΙΛΕΙ ο Πρωθυπουργος, στην επομενη η στις επομενες - πρεπει να γινουν οσες χρειαστει - συνεδριασεις, ν' ακουσει ολους τους βουλευτες και να τους ζητησει, μαλιστα, να μιλησουν ελευθερα. ΕΚΤΟΝΩΣΗ δεν επερχεται με το να εμφανιζεται ο Πρωθυπουργος να αγνοει το εκρηκτικο κλιμα που υπαρχει μεσα στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ. ΓΝΩΡΙΗΕΙ οτι το κλιμα αυτο το εχουν δημιουργησει δικα του, προσωπικα, ιδιωτικα προβληματα, τα οποια ο ιδιος οφειλει να λυσει και να ξεκαθαρισει. Ειναι το προβλημα της διαδοχης και το προβλημα με τις πολιτικες φιλοδοξιες της συζυγου του. Και θα ηταν, βεβαια, ακομη χειροτερο για την παραταξη αν τα δυο προβληματα αποτελουσαν ενα.

    [23] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Εκτος απο το ΠΑΣΟΚ το ιδιο εργο ειχε χθες και στο ΣΤΑΡ: Οι "Ασυγχωρητοι".

    Κατι γερασμενα παληκαρια που παριστανουν τους πιστολερο και στο τελος σκοτωνονται κατα λαωθος μεταξυ τους.

    Αν και πιο σωστος τιτλος το ερωγου θα ηταν η "Ασυγχωρητη".

    Ρεζιλι των σκυλιων κι οχι μονο φωτογραφικως...

    Και γιατι να μην αποκαλυψει ο Ανδρεας το... κοινωνικο προσωωπο του ΠΑΣΟΚ; Εδω η Τζουλια κανει τοκ σοου για.. τη χρηση μεωθαδονης!

    Κι αντι να τους μιλησει για το... φιλικο δανειο ο Ανδρεας τους μιωλησε για το... κατοχικο!

    Πλακα θα 'χει να τους ζητησει να πληρωσουν και επανορθωσεις για την πολεμικη κατα της Δημηωτρας.

    Την αλλη Δευτερα στην Κοινοωβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ τα λοιπα επικαιρα ζητηματα: Τα αιτια της καταστροφης της Σμυρνης το 1922! Ο υποπτος ροωλος Αυγερινου.

    Για την κατοχη στο ΠΑΣΟΚ και το αναγκαστικο φιλικο δανειο ποιος θα πληρωσει επανορωθωσεισ;

    Και... Κ.Ο. - Κ.Ο. - Κ.Ο., οι κοτες!

    Αλλου τα κακαρισματα κι αλλου γελα η κοτα.

    Μεγαλη νικη των κεντροδεξιων του ΠΑΣΟΚ στην Κ.Ο. κατα της Μιμης! Καθησε ταπεινα αναμεσα τους και οχι, ως συνηθως, στο σβερκο τους.

    Αντι, οπως απειλουσαν, να της πουν να βγει εξω, τσακιστηκαν ποιος θα της πρωτοβρει καρεωκλα.

    Πολυ φωναζει παλι ο Κακλαμαωνης αφεντικο... Μηπως θελει να του δωσεις αυξηση;

    Επι μια περιπου ωρα εκανε καωταληψη στα καναλια, καταγωγελλοντας τους ιδιοκτητες ΜΜΕ ο Αποστολος! Σκεψου και να μην τον φιμωναν τα σκοτεινα συμωφεροντα.

    Κι ολα αυτα δεν τα λεω απο το μυαλο μου, αλλα επειδη μου τα 'πε τ' αφεντικο μου. Κι ελπιζω να τα μετεφερα σωστα.

    Πλαστη ηταν και η νεα φωτο του Κουρη καταγγελλουν αναγνωωστες! Θα καθοταν ποτε τοσο ανυωποψιαστος ο σκυλος διπλα σε τεωτοια βιτψη;

    ... Ρεζιλι και των σκυλιων... κυωριολεκτικως.

    Παντως ηταν ο πιο συμπαθης απ' ολους τους κοπριτες του "περιωβαλλοντος" Μιμης.

    Μη βασανιζετε τα ζωα με τα συωμπλεγματα των ανθρωπων.

    Κακοηθης επιθεση-παγιδα των ΜΜΕ κατα του Ανδρεα ειναι η εωρωτηση που του εθεσε δημοσιοωγραφος: "Σας αρεσε η συνεωντευξη της κ. Λιανη;"... Μα θα τολμουσε ποτε να πει οχι;

    Κι αν ξεμπερδευε απο τη Μιμη ποιος τον εσωνε μετα απο τη Φιωλιππινεζα της!

    Μην επιμενετε, η Μαυρη Τρυπα δεν προκειται να απαντησει στο παραληρημα της Κανελλη, για λογους προστασιας της ψυχικης ισορροπιας εκεινης. Δεν ειναι πια καλα το κοριτσι.

    Ελεος Κουρη, βγαλε μια σωστη φωτο να ξεναπεσουμε στο βουρωκο! Δεν αντεχουμε αλλα τοκ σοου για Δροσογιαννη και Βερυωβακη.

    Δεν το πιστευω οτι πνευματικος καθοδηγητης της Δημητρας υωπηρξε ο Γρηγορης Ψαριανος! Θα υποψιαζομουν μαλλον τον Κωωστα Μυλωνα.

    Απορια: Αρσενικος η θηλυκος σκυλοσ;... Εχει τη σημασια του.

    Κουλζ ενα: Ξερετε πως λενε το φορητο τηλεφωνο του Ανδρεα; Τετελεστετ!

    Κουλζ δυο: (Πιο δυσκολο) Ποιας το κινητο τηλεφωνο λεγεται... "Πουταναφον";

    Αφου φροντιζει τοσο για τις... συωνταξεις μας ο Κακλαμανης δεν μας δινει κι απο καμια αφορολοωγητη "Μπε-Εμ-Βε" σαν τις διωκες του; Πιστευω οτι θα ανεβει παραυτα το "επιπεδο" της κριωτικης μας.

    Θ.Α.

    Πιο χαμηλα πιο χαμηλα

    Κατα την αποψη του προεδρου της Βουλης Αποστολου Κακλαωμανη, τα Μ.Μ.Ε. πηγαινουν ολο και πιο χαμηλα εκει που βρισκεωται το πληθος του ελληνικου λαου!. Κριμα που ο κ. Απ. Κακλαμανης, υπηρετωντας πιστα την Εκαλη της κεινης ρημασι πειθομενος επιβεβαιωνει τη μεγαλη εθνικη αοιδο Αντζι Σαμιου: Πιο χαμηωλα - πιο

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Tuesday, 14 November 1995 - 21:13:12