Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Nov. 09)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

  • [2] Τα αλσυλλια του Παπαγου

  • [3] Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ Ουδεμια συγκινησις!

  • [4] ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ

  • [5] Μπορει να μεινει "νηστικος" ο Εβερτ;

  • [6] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΧΟΥ

  • [7] ΥΠΕΧΩΔΕ: ξεκινουν και οι κτηματογραφησεις σε 10 παραδοσιακους οικισμους

  • [8] Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Οι δικαστες διεκπεραιωσαν διατεταγμενη υπηρεσια χωρις κανεναν ηθιωκο και νομικο ενδοιασμο

  • [9] Λιανη-Παπανδρεου

  • [10] ΕΡΕΥΝΕΣ απο δεκαδες πολιωτες για το χαμενο παρελθον τους στα σκοτεινα αρχεια, που επιτελους ανοιξαν Ελπιδα και αγωνια στο Βρεφοκομειο

  • [11] ΚΙ ΕΝΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ Με εγκεφαλικο επεισοδιο μεταφερθηκε, απο το Δημο Αθηναιων στο νοσοκομειο "Ευαγγελισμος", ο αρχιτεκτων Ι. Ριζος.

  • [12] 36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [13] Τσατσος: Μην εγκρινετε την τελωνειακη ενωση

  • [14] Ζηταει την εκδιωξη Μητσοτακη-κεντρογενων!

  • [15] 3 ονομασιες εχει προτεινει ο Βανς

  • [16] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

  • [17] Νεα τρεχαματα για την Ολυμπιαδα


    [1] ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Εχετε πεταξει ποτε με την "Ολυμπιακη"; Κι εχετε καταφερει ποτε να κοψετε εστω και πατατα με τα μαχαιρια που δινουν;

    Ε, επιτιθεσαι η οχι μετα στην αεροσυνοδο;

    Οταν ενας μαυρος πιασει ομηρο αεροσυνοδο ειναι εγκλημα... Οταν μια αεροσυνοδος κραταει ομηρους οκτω εκατομμυρια ιθαγενεις "μαυρους" τι ειναι;

    Με το που εκανε επιδειξη των νεων της στολων η "Ολυμπιακη", με Κουλιανου και Πουπου τ' αλλο πρωι να 'σου η αεροπειρατεια!

    Παλι καλα που οταν ο Αιθιοψ ειδε το θυμα του δεν μηνυσε την "Ο.Α." για παραπλανητικη διαφημιση προς αγραν επιβατων.

    Εκτος κι αν την αφησε, οταν καποιος του σφυριξε τι παθαινει στην Ελλαδα οποιος παραστριμωχνει την αεροσυνοδο... Οπως Ανδρεας.

    Στα υποψη οτι ο αμοιρος Αιθιοψ ητο και δημοσιογραφος! Γεγονος που επιβεβαιωνει το βρωμικο σχεδιο των ΜΜΕ κατα του κλαδου των αεροσυνοδων που κατηγγειλε η Λιανα Κανελλη.

    Προς κ.κ. συναδελφους: Τι τον ενοχλειτε τον Κατσιφαρα να σας πει... για τη Μιμη; Ο Γιωργος ειναι πονηρος, με κατι τετοια δεν τον "τρως".

    Υπεροχο, απο το "Ποντικι": Φωτο της Μιμης με μουστακι και λεζαντα: "Τα 'χε και με τον Ρηγα Φεραιο".

    Απορειτε γιατι δεν αντεδρασαν οι συνηθως τοσο... ευθικτοι Ρηγαδες για το οτι η Μιμη τους διεσυρε σαν οργανωση;

    (Να ξερατε ποσοι τεως αγωνιστες, που 'ναι σημερα με πισινες, λενε οτι θα 'ταν το ιδιο ευτυχισμενοι σ' ενα απλο τριαρι...).

    Προσωπικα δεν θα εδινα τιποτα για να παρω απο τη Μιμη... συνεντευξη, αλλα τα παντα για ενα ευχελαιο.

    Αναγνωστρια παρατηρει: Σιγα μην εκμεταλλευθηκε τη Λιανα η... Μιμη! Η ιδια η Κανελλη την επεισε να βγει στο γυαλι, γνωριζοντας πως η Μιμη θα διασυρθει μονο και μονο για ν' αναδειχθει αυτη.

    Ε, οχι και Ροζα Λουξεμπουργκ η Μιμη! Μαλλον Ροζ(α) Λουτροκαμπινε ειναι.

    "Οταν η μα ιμου ανεβαινει ψηλα, τοτε φαινεταιο ο κωλος, της" το πρωτοσελιδο του "Αδεσμευτου"... Για ποια απ' τις δυο;

    Κον Δημ. Ριζο: Δεν παραιτεισαι καλυτερα εσυ να ησυχασεις απ' ολους τους "τρελαμενους" εκει μεσα στον "Αδεσμευτο";

    Το οτι ειναι καλη δημοσιογραφος η Κανελλη δεν το αμφισβητει ουτε η Μαυρη Τρυπα, ουτε κανενας αλλος, εκτος... απο την ιδια!!! Και τις πραξεις της.

    Το 'πε στην εκπομπη του Πρετεντερη ο διακεκριμενος ιδεολογος Π. Κουναλακης του Μητσο-"Συν": υπερασπιζομενος τις φεμινιστριες: "Ως γυναικα θελω να πω...".

    Και βεβαια σ' ολη την εκπομπη τον πηγαν ολοι "ψιλο γαζι". "Ως γυναικα" και "ως γυναικα"!!!

    Για να μην τρελαθουμε... Αντε να μιλανε ολοι για τη Μιμη, αλλα και ο Γ.-Α. Μαγκακης που απλως δεν ειχε καν τα προσοντα για... Φιλιππινο.

    Επιτελους μια φορα κι ενας δημοσιογραφος απειλησε αεροσυνοδο. Μεχρι τωρα η αεροσυνοδος απειλει το συνολο των δημοσιογραφων.

    Οριστε! Στην Αιθιοπια 200 δημοσιογραφοι ειναι στη φυλακη! Κι εδω ουτε ενασ; Ντροπη, τι θα σκεφτει η Μιμη;

    Η μεγαλειωδης Μαλβινα αποκαλυψε νεο ορο που θα κανει τους γραμματιζουμενους να φρικαρουν! "Χλαπαταγη".

    Κατι μεταξυ χλαπατσας, παταγου και... αλλαγης, ητοι... "καταστασης Μιμης".

    ΥΓ. Ζητω Φιλιππινεζα δεοντολογο δημοσιογραφο για να μου παρει δοξαστικη συνεντευξη. Δεκται και απο ΕΤ-1.

    Θ.Α.

    [2] Τα αλσυλλια του Παπαγου

    ...Ως κατοικος του Παπαγου ενωνω τη φωνη μου με το δημαρχο μας, ο οποιος την κατηγγειλε οτι... διεσυρε την περιοχη και το στρατιωτικο κλαδο με τις δηλωσεις της! Δεν φταιει κανενας αλλος κ. δημαρχε, φταινε οι προκατοχοι σας, που αφησαν την περιοχη γεματη σκοτεινα, υποπτα αλσυλλια. "Τσιμεντο να γινει!".

    [3] Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

    Ουδεμια συγκινησις!

    ΠΕΝΤΕ ΜΕΡΕΣ εχουν περασει απο τη συνεδριαση της Βουλης, στην οποια βαρυτατες κατηγοριες αντηλλαγησαν μεταξυ του τεως πρωθυπουργου Κων. Μητσοτακη και του αρχηγου της Πολιτικης Ανοιξης Αντωνη Σαμαρα, για διασυνδεσεις με οικονομικα συμφεροντα. ΚΑΙ ΠΑΡΑ το γεγονος οτι δεν εγινε απλως λογος για συμφεροντα που εξυπηρετηθηκαν -οπως συνεβαινε εως τωρα- αλλα αναφερθηκαν και ονοματα, τις κατηγοριες τις πηρε ο ανεμος, επεσαν στο κενο της αδιαφοριας, ως να μη συνεβη απολυτως τιποτε! Σημειο των καιρων; ΕΙΠΕ ο Κων. Μητσοτακης για τον Αντωνη Σαμαρα: "Ανετρεψε εν ψυχρω την κυβερνηση, γιατι ηταν υπο κρισιν η συμβαση των ψηφιακων παροχων του κ. Κοκκαλη. Ο κ. Σαμαρας προδωσε την κυβερνηση για λογους οικονομικους. Υπηρετησε τον κ. Κοκκαλη και τις ψηφιακες παροχες". ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ευθεως στις κατηγοριες ο Αντωνης Σαμαρας, αλλα αντεδρασε, εκτοξευοντας τις δικες του κατηγοριες κατα του Κων. Μητσοτακη, λεγοντας οτι ο τεως πρωθυπουργος καθοριζε τη σταση του στο Σκοπιανο με γνωμονα τα συμφεροντα μεγαλοεπιχειρηματια, που εμπορευεται πετρελαια, με πελατη τα Σκοπια. ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ κανεις, εστω και την επομενη, οι δυο πολιτικοι ανδρες να θεμελιωσουν με στοιχεια τις κατηγοριες τους και το θεμα να εχει συνεχεια και να ξεκαθαριστει. Αντ' αυτου, συνεχιστηκαν οι αλληλοκατηγοριες με αοριστες ανακοινωσεις και ουδεν ετερον. ΠΕΡΑΝ, ομως, των αλληλοκατηγορηθεντων πολιτικων ανδρων, ουδεις αλλος εδειξε να συγκινειται, παρα το γεγονος οτι η Βουλη "παγωσε", οταν ακουστηκαν συγκεκριμενα ονοματα και φωτογραφηθηκαν προσωπα. ΦΑΙΝΕΤΑΙ οτι φτασαμε σε σημειο επικινδυνου κορεσμου και απαθειας απο τις συχνες αναφορες σε συμφεροντα, ακομη και οταν αναφερονται ονοματα. Ζητουνται ευθιξια και απαντηση.

    [4] ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ

    Το αποτελεσμα

    Να που μπορει να κουβεντιαζονται και σοβαρα θεματα σε μια συγκεντρωση σε ταβερνα. Οπως ειπε ο πρωην υπουργος Γιωργος Κουβελακης, στη συγκεντρωση των βουλευτων του ΠΑΣΟΚ στη "Μυρτια αναφερθηκε ενα πολυ ενδιαφερον στοιχειο της τελευταιας ερευνας του Ινστιτουτου Εργασιας.

    Το 1981, ο παραγομενος πλουτος στο βιομηχανικο τομεα μοιραζοταν (50-50) μεταξυ των εργαζομενων και του κεφαλαιου (των επιχειρησεων). Σημερα, η ισορροπια αυτη εχει αλλαξει δραματικα. Τα δυο τριτα του πλουτου πανε στο κεφαλαιο και μονο το ενα τριτο στους εργαζομενους.

    Ειναι το αποτελεσμα της υπερδεκαετους λιτοτητας, που δεν αλλαζει με φληναφηματα περι "κοινωνικου προσωπου"...

    Γ.ΚΑΡ.

    Απελπισμενος

    Σιγα τον "αεροπειρατη". Ενας απελπισμενος δημοσιογραφος ηταν ο Αιθιοπας, που ειδαμε ολοι στις τηλεοπτικες οθονες να κραταει ομηρο μια αεροσυνοδο, ζητωντας να μιλησει στους Ελληνες δημοσιογραφους.

    Ο ανθρωπος ηθελε πολυ απλα να κανει γνωστο οτι στην πατριδα του το καθεστως τρομοκρατει και φυλακιζει τους αντιφρονουντες. Τουλαχιστον 200 δημοσιογραφοι βρισκονται στις φυλακες. "Δεν υπαρχει δημοκρατια", ελεγε στις τηλεοπτικες καμερες, λιγο πριν τον ακινητοποιησουν οι αστυνομικοι.

    Ενταξει, παρανομησε και θα δικαστει. Αλλα, προς Θεου, να μην τον στειλουμε στο στομα του λυκου, δηλαδη σ' αυτους που καταγγελλει. Ελπιζουμε να το εχουν ηδη αντιληφθει οι υπουργοι Δικαιοσυνης, Δημοσιας Ταξης και Τυπου και, κυριως, οι δικαστες που θα τον δικασουν.

    Μ' εναν απελπισμενο ανθρωπο και οχι με τρομοκρατη, εχουν να κανουν...

    Γ.ΚΑΡ.

    "Βραβειο" Τσιλερ...

    Χωρις φερετζε μενει το ευρωπα ικο προσωπειο της Τανσου Τσιλερ μετα τη χθεσινη αποφαση του προεδρειου του Ευρωπα ικου Κοινοβουλιου να απονειμει το φετινο βραβειο Ζαχαροφ στην κρατουμενη βουλευτη του Κουρδικου Κομματος Λε ιλα Ζανα (προταση του Αλεκου Αλαβανου, που υιοθετηθηκε απο την Ομοσπονδια της Ενωτικης Αριστερας, τους σοσιαλιστες, τους Πρασινους και τους ριζοσπαστες).

    Η κυβερνηση της Αγκυρας εκανε αρκετες προσπαθειες τον τελευταιο καιρο να πεισει την Ευρωπη οτι κανει ουσιαστικα βηματα προς μια ουσιαστικη δημοκρατια, για να πετυχει απο το Ευρωκοινοβουλιο την εγκριση της τελωνειακης συνδεσης Ευρωπα ικης Ενωσης - Τουρκιας. Η πολιτικη της ομως διατηρειται ιδια και απεναντι στους Κουρδους και απεναντι σε οποιον δεν εχει ταιριαστες προς το ιδιοτυπο στρατιωτικοκοινοβουλευτικο καθεστως αποψεις.

    Τωρα οι ευρωβουλευτες περιμενουν να δουν αν η Τσιλερ θ' αφησει τη Ζανα να παει στο Στρασβουργο να παραλαβει το βραβειο της και ν' ακουσουν απο τη φωνη της τις... περιποιησεις που της επιφυλαξαν στις φυλακες της Αγκυρας, αλλα και τις ελευθεριες που απολαμβανει ο κουρδικος λαος. ΓΡ.Ρ.

    ! Ακουστηκε απο τον κρατικο ραδιοφωνικο σταθμο της ΕΡΑ στο Αιγαιο, το απογευμα της γιορτης των Ταξιαρχων. Ο βουλευτης Λεσβου του ΠΑΣΟΚ Δημητρης Βουνατσος ευχηθηκε "Χρονια πολλα στον αδουλωτο Ελληνισμο που δεν ειναι ακομη μεσα στα ορια του ελληνικου κρατους"!!! Με το καλο να γινουν δηλαδη μελη του ελληνικου κρατους οι κατοικουμενες απο Ελληνες περιοχες, να παρουμε την Πολη, να φτασουμε μεχρι την Κοκκινη Μηλια, να αναστηθει ο μαρμαρωμενος βασιλιας και αλλα παρομοια. Αεραααα... Σ.ΜΠΑ.

    ! Απο παραδρομη δεν αναφερθηκε η πηγη του θεματος που δημοσιευσε χθες η "Ε" με τιτλο "Η Αριστερα ετοιμη για μεταρρυθμιση" και το οποιο αναφεροταν σε προσωπικοτητες και κομματα της δυτικοευρωπα ικης Αριστερας. Προκειται για την εβδομαδιαια γαλλικη πολιτικη επιθεωρηση Ψοθρριερ ιντερνατιοναλ, που στο πρωτο τευχος του Νοεμβριου ασχοληθηκε εκτενως με το συγκεκριμενο θεμα. Απο κει και το σχετικο γραφημα με τις "ανερχομενες προσωπικοτητες της ευρωπα ικης Αριστερας".

    Μακαριοτητα

    Απολαυστικος ο χθεσινος διαλογος του κυβερνητικου εκπροσωπου Τηλεμαχου Χυτηρη με τους δημοσιογραφους, με αφορμη το δειπνο των 25 βουλευτων του ΠΑΣΟΚ:

    Μηπως τετοιες συναντησεις αποτελουν απαρχη χαλαρωσης και διασπασησ;

    Οχι, δεν φοβομαστε ουτε για χαλαρωση ουτε -πολυ περισσοτερο- για διασπαση.

    Οι βουλευτες μιλησαν για την αγωνια που εχουν για το μελλον του ΠΑΣΟΚ. Στην κυβερνηση υπαρχει τετοια αγωνια;

    Οχι, δεν υπαρχει!

    Δηλαδη, ολα βαινουν καλωσ;

    Ολα βαινουν καλως!

    Αυτο θα πει μακαριοτητα... Γ.ΚΑΡ. Δεν ασχολειται

    Ευρεθεις, χθες, παλι στη Θεσσαλονικη (που πολυ την αγαπησε) ο Νικος Κωνσταντοπουλος βρηκε την ευκαιρια να παραθεσει γευμα με ενδιαφεροντες μεζεδες στο ουζερι "Αγορα" σε παραγοντες του Φεστιβαλ Κινηματογραφου.

    Βρηκαν, ομως, την ευκαιρια και παρευρισκομενοι μη φεστιβαλικοι δημοσιογραφοι να τον πλαγιοκοπησουν με ερωτησεις για τη συνεντευξη της πρωθυπουργικης συζυγου: "Ο ΣΥΝ δεν απασχολειται μ' αυτα τα θεματα", ειπε.

    Ετσι ξερα. Ισως επειδη, λιγο πριν, σε μια μικρη προποση του προς τους παραγοντες του Φεστιβαλ παροτρυνε "ο πολιτισμος να εισχωρησει και να επηρεασει την πολιτικη". Εμ, πως να χωρεσει ο πολιτισμος στη γνωστη συνεντευξη παρ' ολη την επικληση της "φιλης Ειρηνης Παπα"; Δ.Κ. Υπερθεαμα...

    Καθε φορα που τον φερνουν στο δικαστηριο, αυτο ειναι ζωσμενο με ειδικες δυναμεις ασφαλειας, ετσι ωστε ολοι να αναρωτιουνται "Μα, καλα, ποιον εγκληματια δικαζουν;". Φτανουν μαλιστα να αποκλειουν και την εισοδο σε δημοσια ανοιχτη ακροαματικη διαδικασια, οπως βλεπουμε σε κατι ταινιες θριλερ. Ακομη και στο νοσοκομειο, οπου ειχε οδηγηθει εξαντλημενος απο πολυημερη απεργια πεινας, του φορουσαν χειροπεδες...

    Αυτα τα εντυπωσιακα μετρα αφορουν τον εικοσαχρονο αναρχικο Οδυσσεα Καμπουρη, τον οποιο, για λογους ασφαλειας, οι αρχες τον οδηγησαν στο Πλημμελειοδικειο να δικαστει, επειδη στο παρελθον ειχε συλληφθει να οδηγει το μηχανακι του χωρις να εχει επανω του την αδεια...

    Γιατι ολο αυτο το υπερθεαμα; ΙΩ.Σ.

    Ενας αντι-καραμανλικος ψαχνει...

    Ο καλοντυμενος κυριος πλησιασε ευγενικα την πωλητρια του βιβλιοπωλειου:

    Θα ηθελα το βιβλιο που επιμεληθηκε ο κ. Τακης Λαμπριας, "Επιλεκτα κειμενα του Κωνσταντινου Καραμανλη"

    Δυστυχως, μας τελειωσε. Θελετε να περασετε αυριο;

    Κριμα. Το ηθελα σημερα.

    Για δωρο;

    Οχι, για μενα. Ζω μακρια απο την Ελλαδα και ηθελα να το παρω μαζι μου. Φευγω αποψε.

    Ειστε θαυμαστης του πρωην Προεδρου; του ειπε η πωλητρια μ' ενα συγκαταβατικο χαμογελο.

    Κοιταξτε... Δεν υπηρξα ποτε οπαδος του. Ποτε δεν τον ψηφισα. Αλλα, τωρα τελευταια, με ολα οσα γινονται στην πατριδα μας, αρχισα να το ξανασκεφτομαι. Ισως αυτο το βιβλιο μου δειξει οτι τον αδικησα, ως ψηφοφορος, τον Καραμανλη...

    Ποτε δεν ειναι αργα, προσπαθησε να τον παρηγορησει, παλι μ' ενα χαμογελο, η πωλητρια.

    Δεν βλεπω τον τροπο πια, απαντησε ο καλοντυμενος κυριος κι εφυγε ψαχνοντας για αλλο βιβλιοπωλειο.

    (Ας φροντισει ο εκδοτης κ. Χρ. Σιαμαντας, της "Μορφωτικης Εστιας" να διαθεσει περισσοτερα αντιτυπα. Θα το χαρουν και ο Καραμανλης και ο Λαμπριας). Χ.Ψ.

    Θα μεινει

    Δεν ξερω ποσο συνεβαλε και το χθεσινο σημειωμα μου στη στηλη:

    Ο Γιωργος Μπαλαφας, που η απροσδοκητα βαρια καταδικη του ξεσηκωσε δικαιολογημενη θυελλα αντιδρασεων, δεν θα μεταφερθει στις μακρινες φυλακες Αλικαρνασσου Κρητης. Θα κρατηθει στις φυλακες Κορυδαλλου - με διαβεβαιωσε ο υπουργος Δικαιοσυνης Γ. Ποττακης, που επεδειξε αξιοσημειωτη ευαισθησια.

    Κατι ειναι κι αυτο... Γ.Β.

    Και στην Κυπρο

    Να γυρισει πισω στο ...μαντρι καλουν τον Δ. Τσοβολα πολλα στελεχη του ΠΑΣΟΚ. Ο Μητσος ομως απαντα με πολιτικες συγκεντρωσεις σε ολοκληρη την Ελλαδα. Τωρα, οι επαφες του επεκτεινονται και περαν των οριων της χωρας μας.

    Στο πλαισιο αυτο αναχωρει σημερα για τριημερη επισκεψη στην Κυπρο, για επαφες με τις ηγεσιες ολων των κομματων και τον αρχιεπισκοπο.

    Και ενω θα συζητει στην Κυπρο, μαυρα φιδια ζωνουν μερικους "κρατικοδιαιτους" (οπως τους αποκαλει ο κ. Παγκαλος) στη Χαρ. Τρικουπη. Κ.Ι.Μ.

    Μορις Ντιβερζε

    Θεωρουμενος ο πλεον σημαντικος Ευρωπαιος μελετητης του φαινομενου των πολιτικων κομματων, ο Γαλλος θεωρητικος της πολιτικης επιστημης Μορις Ντιβερζε θα ανακηρυχθει την προσεχη Δευτερα επιτιμος διδακτωρ του Παντειου Πανεπιστημιου.

    Στην τελετη (7 μ.μ.) θα τον προσφωνησει ο πρωην μαθητης του και νυν δασκαλος, επισης, της πολιτικης επιστημης Θαν. Διαμαντοπουλος, αναπληρωτης καθηγητης του Παντειου και συγγραφεας βιβλιων για το κομματικο φαινομενο.

    Ο Μορις Ντιβερζε (βιβλια του εχουν μεταφραστει και στα ελληνικα) ειχε εντυπωσιασει την ευρωπα ικη κοινη γνωμη, οταν εξελεγη ευρωβουλευτης στην Ιταλια (με το Δημοκρατικο Κομμα της Αριστερας), παρ' οτι ηταν και παραμενει Γαλλος πολιτης.

    Ενδιαφερον θα εχει να τον ακουσουμε τι λεει τωρα για τις σφοδρες επικρισεις (δικαιολογημενες εν πολλοις, αλλα καποτε σκοπιμως υπερβολικες και επικινδυνες) που δεχονται παγκοσμιως τα κομματα ως βασικος θεσμος του, σε βαθυτατη κριση, αντιπροσωπευτικου συστηματος.

    Γ.Β.

    Κληρονομικα

    Η φραση περασε απαρατηρητη και πνιγηκε στα χειροκροτηματα των μελων της Κ.Ε. Οταν ο Ανδρεας Παπανδρεου εκφωνησε το γνωστο "το ΠΑΣΟΚ δεν κληρονομειται και δεν τεμαχιζεται σε τιμαρια" θεωρηθηκε μια γλωσσικη παραδρομη, αν και ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν μας εχει συνηθισει σε τετοιες.

    Υπο το πρισμα των προσφατων εξελιξεων η χρηση απο τον Α. Παπανδρεου -που εχει κατηγορηθει για ολα εκτος απο αγνοια της ελληνικης γλωσσας- της φρασης δεν κληρονομειται αντι του σωστου δεν κληροδοτειται ισως δεν ηταν τυχαια.

    Ας εχουν λοιπον κατα νου τα ανωτερα στελεχη του ΠΑΣΟΚ οτι το Κινημα ισως να μην το κληρονομησουν, αλλα ο ...ιδιοκτητης του δεν δεσμευτηκε ποτε οτι δεν θα το κληροδοτησει!

    Α.Ψ.

    Αντιρατσιστικα

    Και μεσα σ' ολα τ' αλλα, υπαρχουν κι αυτοι που ανησυχουν για την εξαρση του ρατσισμου στη χωρα μας.

    Αντιρατσιστικη εκδηλωση οργανωνει αποψε στο Ε.Μ. Πολυτεχνειο (7 μ.μ., αμφιθεατρο 18, αιθουσα Γκινη) η Νεολαια εναντια στο Ρατσισμο στην Ευρωπη (Υ.Ρ.Ε.).

    Με θεμα "Η αναπτυξη του ρατσισμου στην Ελλαδα - αιτια και τροποι αντιμετωπισης" θα μιλησουν οι: Π. Δημητρας, μελος του Ελληνικου Παρατηρητηριου των συμφωνιων του Ελσινκι, Αμπντ. Ντεντε, δημοσιογραφος της τουρκικης μειονοτητας στη Θρακη, Τζο Βαλεντσια, προεδρος των Φιλιππινεζων μεταναστων στην Ελλαδα και Π. Γιαννοπουλος, μελος της γραμματειας της Υ.Ρ.Ε.

    Οι ενδιαφερομενοι ας μην ανησυχουν οτι θα καταπονηθουν απο τις σοβαρες εισηγησεις: στον ιδιο χωρο θα ακολουθησει στις 10 μ.μ. παρτι.

    Γ.Β.

    Βριζοντας

    Αμεση αντιδραση του εκδοτη-διευθυντη του "Κηρυκα" Χανιων σε χθεσινο παρασκηνιο, με τιτλο "Βριζοντας εναν Κυριο".

    "Κυριε Διευθυντη,

    α) Με την ικανοποιηση οτι μας διαβαζετε.

    β) Με τη βεβαιοτητα οτι ουτε η ""Μαυρη Τρυπα" (σας) εκφραζει την αποψη της ετσι κι αλλιως καλης και εγκριτης εφημεριδας (σας).

    γ) Με τη διευκρινιση οτι ουτε ο δικος μας ""σκορπιος", ο οποιος κινειται ενιοτε ""περαν των εσκαμμενων", δεσμευει τη δικη μας.

    δ) Με την απορια για την επιλεκτικη ευαισθητοποιηση που επεδειξε ο συντακτης σας στην περιπτωση του ""Κ" και του κ. Γ. Ραλλη (για αλλους, αλλοι, πολυ πιο υβριστικοι και χυδαιοι χαρακτηρισμοι αποδιδονται ακομη και απο τις δικες σας στηλες χωρις προφανως να τον ενοχλουν).

    ε) Με τη διαβεβαιωση οτι εκτιμουμε (με οση του ανηκει εκτιμηση) τον κ. Γ. Ραλλη.

    Και με την ελπιδα οτι η απαντηση μας αυτη θα τυχει της φιλοξενιας σας.

    Σας ευχαριστουμε ειλικρινα".

    Ευχαριστως δημοσιευουμε την απαντηση σας. Αν ειχε και λιγο χιουμορ, λιγο "στιλ", θα ηταν πιο πειστικη.

    "Ε"

    [5] Μπορει να μεινει "νηστικος" ο Εβερτ;

    ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

    Κ αι να θελεις ν' αγιασεις, σ' αφηνουν οι διαβολοι; Αφηνουν, δεν αφηνουν, τερμα η ενασχοληση με την περιφημη συνεντευξη. Δεν θα ενισχυσουμε κι αλλο την αποπειρα εθισμου της κοινης γνωμης, ωστε την καταλληλη στιγμη να τα δεχτει ολα ως φυσιολογικα.

    Ωστοσο, οι φιλοδοξιες υπερφιαλες η "μετρημενες" της πρωθυπουργικης συζυγου αποτελουν σοβαρο θεμα συζητησης, αν εξεταστουν υπο το πρισμα του ερωτηματος: Θα οδηγησουν σε απλες "αναταραξεις" η στη διασψη του ΠΑΣΟΚ, οταν εκδηλωθουν; Διαφορετικα θα εκφυλιζονταν σε κουτσομπολιστικες "αναλυσεις".

    Ο μονος που δεν εχει κανενα προβλημα με αυτη τη δραστηριοτητα της κυριας Παπανδρεου ειναι ο Δ. Τσοβολας. Αυτος εφυγε νωρις και εισπραττει συμπαθειες ανα την Ελλαδα. Ασκει σημαντικη επιρροη σε μεγαλο κομματι του ΠΑΣΟΚ, αλλα ειναι αγνωστο αν αυτη θα μεταφραστει και σε ψηφους την ωρα της καλπης. Παντως, ολες οι ενδειξεις πειθουν οτι, με τα σημερινα δεδομενα, ενα κομμα του Δ. Τσοβολα ευκολα θα διαβαινε το κατωφλι της Βουλης, ξεπερνωντας το οριο του 3% που θετει ο εκλογικος νομος.

    Κι αν ο αποχωρησας πρωην υπουργος εχει απαλλαγει, δεν συμβαινει το ιδιο με οσους εμειναν και θα μεινουν ως το τελος στο ΠΑΣΟΚ, με στοχο "να παρουν το μαγαζι". Τετοια ειναι η περιπτωση των "τεσσαρων", οι οποιοι ειναι υποχρεωμενοι να ακροβατουν μεταξυ πιεστικης εσωκομματικης αντιπολιτευσης και οριστικης ρηξης, την οποια ομως ουδολως επιθυμουν, εφοσον εχουν αποφασισει να διεκδικησουν ως το τελος να ειναι αυτοι η διαδοχος κατασταση. Και περισσοτερες δυσκολιες εχει ν' αντιμετωπισει ο Κωστας Σημιτης, στον οποιο εχει αναγνωριστει ενα εν δυναμει προβαδισμα στις φιλοδοξιες και ως εκ τουτου ειναι υποχρεωμενος να τηρει ορισμενες ισορροπιες, χωρις να φαινεται οτι υποχωρει απο ορισμενες "προωθημενες" θεσεις, τις οποιες υιοθετησε εσχατως.

    Στις σημερινες "αναταραξεις", οι οποιες αυριο μπορει να γινουν κλυδωνισμοι, πονταρουν η ηγεσια της Ν.Δ. και οσοι οικονομικοεκδοτικοι παραγοντες εχουν αποφασισει να επιβαλουν τον Μιλτ. Εβερτ ως "διαδοχο του Α. Παπανδρεου". Οπως ειναι πασιφανες, στον κ. Εβερτ παρεχεται αφειδως προβολη σχεδον απ' ολα τα ραδιοτηλεοπτικα συγκροτηματα.

    Ω στοσο, αυτη η επιχειρηση επιβολης του κ. Εβερτ ως "αυριανου πρωθυπουργου" αντιμετωπιζει τρια εμποδια:

    1. Την καταφανη δικη του αδυναμια να παρουσιασει ενα συγκροτημενο αντιπολιτευτικο λογο. Οι παροιμιωδεις πλεον γκαφες του ειναι αρκετες να γεμισουν τις σελιδες ενος βιβλιου.

    2. Τον καιροφυλακτουντα Μητσοτακη. Ο τεως πρωθυπουργος θα ηταν ο τελευταιος ανθρωπος στην Ελλαδα που θα επιθυμουσε να δει τον κ. Εβερτ πρωθυπουργο και ειναι βεβαιο οτι θα καταβαλει φιλοτιμες προσπαθειες να αποτρεψει ενα τετοιο ενδεχομενο. Αμφιβαλλουμε, ομως, αν εχει πλεον πολλες δυνατοτητες...

    3. Το ενδεχομενο να επισπευσθουν οι εξελιξεις στο ΠΑΣΟΚ και να αποκτησει εγκαιρως νεο αρχηγο, χωρις να διασπαστει.

    Η κατασταση που επικρατει σημερα στο ΠΑΣΟΚ, οπου το "πανω χερι" εχουν ακομη ο Α. Παπανδρεου και η συζυγος του, ειναι ηλιου ...φανεροτερον (κατα Εβερτ) οτι εξυπηρετει τα μεγιστα τις επιδιωξεις της ηγεσιας της Ν.Δ. και των υποστηρικτων της, καθως στο τερμα του δρομου διαφαινεται η εκλογικη ηττα του ΠΑΣΟΚ, με η χωρις νεα διασπαση. Κι ετσι, θα τερματιστει και το καθεστως της ..."πρωθυπουργιας εν αναμονη" για τον κ. Εβερτ.

    Τυχον διαφορετικη εξελιξη στο κυβερνων κομμα μπορει να χαλασει την ετοιμη "σουπα", ο αρχηγος της Ν.Δ. να ...μεινει νηστικος και οσοι τον προωθουν, να χρειαστει να εκπονησουν νεα σεναρια. Ποια θα ηταν αυτη η εξελιξη; Ο Ανδρεας Παπανδρεου να αποχωρησει εγκαιρως απο την ηγεσια του ΠΑΣΟΚ και να εκλεγει νεος αρχηγος, ο οποιος θα εχει την υποστηριξη ολων των ανταγωνιστων του. Σ' αυτη την περιπτωση, η καραμελα που ακουει στο ονομα "Εβερτ, ο διαδοχος του Α. Παπανδρεου", θα γινοταν πικρη, καθως εκτιμαται βασιμως οτι οι περισσοτεροι σημερινοι "δελφινοι" στο ΠΑΣΟΚ θα μπορουσαν να νικησουν τον "εν αναμονη Πρωθυπουργο", ο οποιος, περαν των διαρροων προς την Πολιτικη Ανοιξη, θα ειχε ν' αντιμετωπισει και τον πολεμο των "μητσοτακικων".

    Ποσες πιθνοτητες εχει να γινει πραγματικοτητα αυτο το σεναριο; Ελαχιστες εως μηδαμινες, αν κρινει κανεις απο τις, εμφανεστατες πλεον, φιλοδοξιες της συζυγου του Πρωθυπουργου, τις οποιες ενθαρρυνει ο ιδιος, χωρις καμια αμφιβολια. Μπορει η εκδοχη που ορισμενα στελεχη του ΠΑΣΟΚ αρχιζουν να φοβουνται (να διεκδικησει, δηλαδη, η ιδια η Δημητρα την αρχηγια) να ειναι ακραια και να φανταζει εξωπραγματικη. Δεν ειναι, ομως, καθολου εξωπραγματικη η επιδιωξη να ελεγχθει το μετα-Ανδρεα ΠΑΣΟΚ με την αναδειξη ελεγχομενου προσωπου στην αρχηγια του.

    Τ ο σημερινο πολιτικο σκηνικο παρεχει πολλες ευκαιριες σε μικροτερα κομματα και κινησεις, με αριστερη η αριστεροστροφη πορεια. Το ΚΚΕ αποτελει ξεχωριστη περιπτωση, απολυτως διακριτη απο ολες τις αλλες και θα μπορουσε να αποκομισει εκλογικα κερδη απο τη μεγαλη δεξαμενη των "μη προνομιουχων" και σαφως απογοητευμενων οπαδων του ΠΑΣΟΚ.

    Απειλειται, ομως, απο την αυτονομη καθοδο του Δ. Τσοβολα, ο οποιος απευθυνεται ακριβως στην ιδια κατηγορια ψηφοφορων, στους οποιους μαλιστα μπορει να παρασχει το αλλοθι οτι, ψηφιζοντας εκεινον, δεν μετακινουνται πολυ απο τον ως τωρα κομματικο χωρο τους.

    Διαφορετικη ειναι η περιπτωση του Συνασπισμου, ο οποιος επισης εχει πολλες ευκαιριες να εκμεταλλευτει το σημερινο πολιτικο σκηνικο. Αλλωστε, η ενδυναμωση του χωρου αυτου μπορει να δωσει λυση στο προβλημα διακυβερνησης της χωρας, στην -οχι και τοσο απιθανη οσο αλλοτε- περιπτωση που κανενα απο τα δυο μεγαλα κομματα δεν πετυχει την αυτοδυναμια. Ειναι φανερο οτι οι συγγενεις, απ' ολες τις αποψεις, χωροι του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμου (δεν μπορει να αποκλειστει και ο Δ. Τσοβολας, αν εχει αυριο κοινοβουλευτικη εκπροσωπηση) αποτελουν τη μοναδικη εφικτη κυβερνητικη λυση στο χωρο της Κεντροαριστερας. Και αυτη η λυση μπορει ευκολα να υπολογιστει εκ των προτερων για οποιαδηποτε αλλαγη, επι το αναλογικοτερον, του εκλογικου.

    Ολες οι αλλες πολυκομματικες λυσεις -και δη το νεο "φρουτο" της προτεινομενης συνεργασιας ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.- ειναι καταδικασμενες σε αποτυχια απο τη φυση τους. Αλλα για το προβλημα των συνεργασιων θα χρειαστει να επανελθουμε.

    [6] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΧΟΥ

    "Κυριε Κλιντον θα καταδικαζοταν απο αμερικανικο δικαστηριο;"

    Βασιλικη Μιχου προς Μπιλ Κλιντον: Ρωτηστε να μαθετε την αληθεια

    "Σ το ονομα του δικαιωματος των ανθρωπων να μπορουν να αντιστεκονται στις καθε μορφης συκοφαντιες, σας παρακαλω να πληροφορηθειτε απο εντιμους νομικους συμβουλους, που ασφαλως διαθετετε, την ελληνικη κοινωνικη πραγματικοτητα, που επιβαλλει σε Ελληνες δικαστες να παιρνουν προκλητικα παρανομες αποφασεις. Ρωτηστε και πληροφορηθειτε απο ειλικρινεις Αμερικανους νομομαθεις για το αν ο Γιωργος Μπαλαφας θα καταδικαζοταν απο οποιοδηποτε αμερικανικο δικαστηριο".

    Με αυτα τα λογια ξεκινα η ανοικτη επιστολη που απευθυνει -μεσω της "Ε"- στον προεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλιντον, η συντροφος του Γιωργου Μπαλαφα, Βασιλικη Μιχου, για να χαρακτηρισει την αποφαση "προκλητικα αντιθετη με καθε δημοκρατικο συναισθημα" και να θιξει το ρολο των αμερικανικων υπηρεσιων στη δικη του:

    "Η εντυπωση που εχει δημιουργηθει απο αυτη τη δικαστικη αποφαση -αναφερεται μεταξυ αλλων στην επιστολη- ειναι οτι την επεβαλαν οι αμερικανικες μυστικες υπηρεσιες, χρησιμοποιωντας εκβιαστικες μεθοδους η μεθοδους εξαγορας. Ειναι αληθεια, πως το υπουργειο σας των Εξωτερικων ειχε εγκαιρα και επισημα διαμηνυσει το ενδιαφερον των Αμερικανικων Μυστικων Υπηρεσιων για τη συγκεκριμενη υποθεση, αλλα δεν περιμεναμε, κυριε προεδρε, πως θα ειναι τοσο θερμο. Η προσωπικη μου πεποιθηση ειναι πως αυτο που συνεβη ηταν ενας ευθυγραμμισμος με τις πρακτικες που χρησιμοποιουν οι Ηνωμενες Πολιτειες της Αμερικης. Πιστευω ομως ακραδαντα, πως αν ημασταν μια ακομη απο τις πολιτειες του εθνους σας, αυτη η δικη και η καταδικη δεν θα ειχαν συμβει ποτε.

    Δεν εχω υποψη μου καμια συναλλαγη του συγκεκριμενου δικαστη με Αμερικανους πρακτορες, ομως τουλαχιστον ενας απ' αυτους ηταν διαρκως παρων στη δικη, με σταση και υφος τετοια που να δικαιολογουν τις αναλογες εντυπωσεις. Αυτη ακριβως ειναι η περιπτωση του Γιωργου Μπαλαφα και μπορει να σας πληροφορησει σχετικα οποιοσδηποτε ανοιχτομυαλος και ειλικρινης σας πρακτορας.

    Στο ονομα της αληθειας, σας παρακαλω να ζητησετε αυτη την πληροφορια.

    Πληροφορηθειτε για τις φασιστικες μεθοδους που οδηγουν στο περιθωριο και στη φυλακη ανθρωπους με πολιτικες πεποιθησεις αντιθετες σε καθε μορφης ολοκληρωτισμο. (...) Η προκλητικη παραβιαση της ισονομιας πληττει ευθεως τη δημοκρατια. Εχετε παρομοια φαινομενα στη χωρα σας και ειμαι σιγουρη πως σας προβληματιζουν αναλογα.

    Για ολους αυτους τους λογους και στο ονομα της κοινης λογικης, σας παρακαλω, κυριε προεδρε, να μας βοηθησετε να απαλλαγουμε απο αυτα τα τραγικα περιστατικα. Σας παρακαλω επισης να πιστεψετε πως ο ελληνικος και αμερικανικος λαος εχουν τις ιδιες δημοκρατικες ευαισθησιες και δικαιουνται και οι δυο να ζησουν σε ενα κρατος δικαιου και ισονομιας".

    [7] ΥΠΕΧΩΔΕ: ξεκινουν και οι κτηματογραφησεις σε 10 παραδοσιακους οικισμους

    100.000 αυθαιρετα νομιμα, σε 22 μηνες

    Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

    Μεσα σε 22 μηνες αναμενεται να εχουν ολοκληρωθει οι μελετες για την ενταξη 39 περιοχων πρωτης και παραθεριστικης κατοικιας, συνολικης εκτασης 46.000 στρεμματων. Αλλες 28 μελετες αφορουν οικισμους κατω των 2.000 κατοικων, συνολικης εκτασης 14.370 στρεμματων.

    Τη σχετικη αποφαση υπεωγραψε ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Κωστας Λαλιωτης, με την οωποια προβλεπεται η ταχυρωρυθμη προωθηση των διαδιωκασιων, με την παραλληλη εκωπονηση των πολεοδομικων μεωλετων, των κτηματογραφηωσεων και των πραξεων εφαρωμογης.

    Με την εγκριση των μελεωτων οι ιδιοκτητες οικοπεδων σε αυτες τις περιοχες θα μποωρουν να χτισουν νομιμα, ενω οσοι εχουν αυθαιρετα θα εωχουν δικαιωμα να ζητησουν την εκδοση νομιμης αδειας, με την επιβαρυνση ενος προστιωμου. Υπολογιζεται οτι με αυτο τον τροπο θα τακτοποιηθουν περιπου 100.000 αυθαιρετα κτισματα.

    Με την ιδια αποφαση του Κωστα Λαλιωτη προχωρουν οι μελετες για τη δημιουργια βιοτεχνικων και βιομηχανιωκων παρκων στην Αττικη. Προκειται για εκτος σχεδιου περιοχες της Μανδρας, του Λαυριου, της Μεταμορφωσης και της Κηφισιας, οπου προωβλεπεται να μετεγκατασταωθουν οχλουσες βιομηχανιες που σημερα βρισκονται διαωσπαρτες, μεσα σε κατοικημεωνες περιοχες, χωρις υποδομη για την επεξεργασια των αποωβλητων τους.

    Ξεκινουν επισης οι κτημαωτογραφησεις σε 10 παραδοωσιακους οικισμους της χωρας, καθως και το λεγομενο Τριγωωνο του Κλεισθενη, στο κεντρο της πρωτευουσας. Οι παρεμωβασεις αυτες αφορουν 11.505 στρεμματα. Στις περιπτωσεις των οικισμων Βαθυ Ιθακης, Γαλαξιδιου, Πολυχνιτου και Αγιασου Λεσβου, προβλεποωνται και επεκτασεις στο υπαρωχον σχεδιο πολης.

    Το προγραμμα αυτο θα αωπορροφησει 5,2 δις. που εχουν εξασφαλιστει απο τον προ υωπολογισμο του υπουργειου ΠΕΧΩΔΕ, απο εθνικους και κοινοτικους πορους.

    [8] Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Οι δικαστες διεκπεραιωσαν διατεταγμενη υπηρεσια χωρις κανεναν ηθιωκο και νομικο ενδοιασμο

    "Οι Αμερικανοι υπαγορευσαν την καταδικη μου"

    "Η σιωπη καθε προοδευτιωκου πολιτικου θα ειναι συνεωνοχη!"

    "Οταν ενας αθωος τιμωωρειται, ευτυχως οργιζεωται", λεει ο Γιωργος Μπαωλαφας στη συνεντευξη του στην "Ε"

    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟ

    "Οσο να 'ναι μου 'πεσε βαωρυ και λιγο ξαφνικο. Το να παω μεσα ηταν το τεωλευταιο που θα σκεφτοωμουν. Πως θα τους ξεωχρεωσω; Ποτε και πως θα προκανω;". Το 'γραψε με το μολυβι του ο Γιωρωγος Μπαλαφας μεσα στη φυλακη, σε ενα μπλε χαρτι, και το 'δωσε σε μια φιλη του. Οπως και να 'χει, προκαναν αλλοι πριν απο αυτον. Δεκα χρονια... Μια δικη που σημαδευτηκε απο την αωντιφαση σε ολο της το μεγαλειο. Που ξεκινησε με τους χειροτερους οιωωνους, "οπως ολοι οι εωγκληματιες θα δικαστειωτε κ. Μπαλαφα", ειχε πει απο καθεδρας ο προεωδρος. Τη μια αθωος, την αλλη ενοχος.

    Ο Γιωργος Μπαλαφας καωταδικαστηκε, "επιτελους εωνοχος" εγραψε η "Ε". Μια δεκαετια φυγας. Κατηγορουωμενος και αθωος για δυο δεωκαδες κακουργηματα. Και τωωρα, δεκα χρονια καταδικης για οπλοκατοχη. Τελικα, τι γιωνεται, θα βρεθει καποιος να μας πει αν ειναι τρομοκρατης η οχι; Οι παλινωδιες στη διαωδικασια, οι αντιφατικες καταωθεσεις, η αθωωτικη προταση του εισαγγελεα, η καταδικη, η περιβοητη γιαφκα της οδου Καλαμα. Ανεξαρτητα απο την αθωοτητα η την ενοχη του, αυωτο που σιγουρα κερδισε η ελωληνικη Δικαιοσυνη ειναι μια μεγαλη πινελια αμφισβητησης απο την κοινη γνωμη. Μηπως υπαρχει καποιος που να πειωστηκε, εκτος απο τους θιασωωτες της αποψης Μητσοτακη (βλ. δηλωση του επιτιμου: "αωφηνετε τους τρομοκρατες εωλευθερους"); Ολοι οσοι ψυωχραιμα εξεφρασαν αντιρωρησεις για την αποφαση του δικαστηριου, δεν ζητουν κατ' αναγκην την αθωωση του. Αλωλα, τελος παντων, να πειστουν για την ενοχη του. Η αποδοση της δικαιοσυνης σε θεματα τρομοκρατιας δεν πειθει με μισολογα, προκαταληψεις και δικογρα!

    φιες, που φυλλα και φτερα διακονου ν για μαρωτυριες.

    Ο Γιωργος Μπαλαφας διαωβηκε γι' αλλη μια φορα το καωτωφλι των φυλακων Κορυδαλωλου. Και μιλα μεσα απο αυτες στην "Ελευθεροτυπια", για τη δικη, τις περιπετειες του, για οσα δεν προλαβε να κανει. Κι ολα αυτα "πανω στην πιο ωριμη και δημιουργικη περιοωδο της ζωης ενος ανθρωπου", οπως λεει.

    "Γιατι καταδικαστηκα"

    Παλι πισω στη φυλακη. Την ωρα που ο εισαγγελεας προτεινει την αθωωση σας, το δικαστηριο σας καταδικαζει. Τελικα, τι γινεται;

    "Η κραυγαλεα αυτη αντιωφαση δεν ειναι η μοναδικη καωτα τη διαρκεια της ακροαματιωκης διαδικασιας. Δυο ειναι, παντως, οι κυριοι λογοι. Ο σηωμαντικοτερος ειναι να ικανοωποιηθουν με την καταδικη μου οι αμερικανικες μυστικες υπηωρεσιες. Θυμαστε ασφαλως το μενος με το οποιο αναφερωθηκε σε μενα η ετησια εκθεση της αμερικανικης επιτροπης για την τρομοκρατια και τις εωντονες επιπληξεις για την αωθωωση μου απο το Μικτο Ορωκωτο. Αυτοι, μεσω των ντοωπιων υπηρετων τους, υπαγοωρευασαν στην εδρα την αποωφαση και η εδρα προθυμα την υιοθετησε! Η συγκεκριμενη εωδρα επιλεχτηκε για να διεκωπεραιωσει διατεταγμενη υπηωρεσια. Ετσι εκτελεσε χωρις κανεναν ηθικο και νομικο ενωδοιασμο τις εντολες, με αντιτιωμο, τουλαχιστον, την αναβαθωμιση της καριερας της. Αυτος ειναι και ο δευτερος λογος".

    Προχθες το απογευμα στην Ασφαλεια οι φιλοι του ετρεωχαν να μαθουν που θα τον παωνε. Στον Κορυδαλλο η στην Αωλικαρνασσο, οπως τους ειχαν πει. Τον κατεβασαν στο αυτοωκινητο, χωρις ζωνη στο παντεωλονι, χωρις κορδονια, για να μην αυτοκτονουν οι κρατουμεωνοι το κανουν αυτο. Πηγαινε κατ' ευθειαν για το πλοιο της Κρητης, αυτο που φευγει καωθημερινα στις εφτα. Χαιρετιωσε απο το τζαμι τους φιλους. Δεν προλαβε να λυσει χειροωφρενο το αστυνομικο αυτοκιωνητο και τρεχοντας κατεβηκε ενας αστυνομικος. "Σταμαωτηστε, μας πηραν απο το υωπουργειο Δικαιοσυνης, θα παει Κορυδαλλο τελικα", τους ειπε. Κατεβηκαν, αλλη μια νυωχτα στην Ασφαλεια. Και πηγε χθες το πρωι στον Κορυδαλλο.

    Ο κοσμος διερωταται: "Δεν μπορει, για να τον καταωδικαζουν κατι θα εχει κανει". Ποιες παρανομιες εχετε καωνει;

    "Θα σας πω κατι που εχω γραψει και σε ενα γραμμα μου το '86, οταν ""ανακαλυφθηκε" η γιαφκα της Καλαμα. ""Πες πες, απο το τιποτα στο τελος κατι θα μεινει. Ακομα και οι πιο δυσπιστοι θα σκεφτουν: καπνος χωρις φωτια δεν βγαιωνει. Αλλα προ πολλου ειναι γνωστα τα καπνογονα. Και οι κατασταλτικοι μηχανισμοι δεν φειδονται εξοδων για την προμηθεια η την κατασκευη τους". Παντως διαφωνω μαζι σας. Το μαζικο κινημα συμπαωραστασης, που αξιωθηκα να πλαισιωθω απο την αρχη της συλληψης μου μεχρι σημερα, μου επιτρεπει να ισχυριστω πως αυτο που διερωταται ο κοσμος ειναι ως ποτε η Αστυωνομια θα κατασκευαζει ενοωχους. Δεν ειναι τυχαιο οτι αωθωωθηκα απο το Μικτο Ορωκωτο. Η μονη παρανομια που εχω κανει ειναι η φυγοδικια μου. Υστερα απο αυτη τη μεωσαιωνικου τυπου δικη που ειωχα, οπου αναυδοι ολοι μας βλεπαμε την επιθυμια τους να με εξοντωσουν να υπερισχυει του σαθρου κατηγορητηριου, επιτρεψτε μου να τη θεωρειτε εσεις παρανομη και εγω ορθη".

    Αθωωθωκατε για πολλα καωκουργηματα υστερα απο 22 μηνες φυλακη και απο εξαωντλητικη απεργια πεινας. Ειωστε διατεθειμενος να επαναωλαβετε τον αγωνα αυτον; Τι σκεφτεστε να κανετε;

    "Η πρωτη μου ενεργεια ειναι να να φωναξω σε ολο τον προοδευτικο πολιτικο κοωσμο. Παρανομουν σε βαρος της ζωης μου, σας ζητω να παωρεμβετε! Η σιωπη σας θα ειωναι συνενοχη!".

    Η δικη

    Δεκα χρονια φυλακη, παρα την αθωωτικη προταση του ειωσαγγελεα. Υπαρχουν "διαωτρητα" σημεια σε αυτην τη δικη;

    "Και οχι μονο αυτο. Οταν υποχρεωθηκε ο εισαγγελεας να εισηγηθει ποινη και προωτεινε εξι χρονια, η εδρα απεωδωσε δεκα. Ο τροπος διεξαωγωγης της δικης ειναι το πιο τρανταχτο στοιχειο που αποωδεικνυει την αθωοτητα μου. Τι να σας πρωτοπω; Απο το οτι ο προεδρος δεν διστασε μεσουωσης της διαδικασιας να με αωποκαλεσει εγκληματια, μεχρι οτι με το διαβιβαστικο της Αωσφαλειας αιτιολογησε την καωταδικη μου;".

    Τελικα, τι συμβαινει με την περιβοητη γιαφκα;

    "Η αληθεια, οπως ειπα και στην απολογια μου, καωποια στιγμη θα ερθει στο φως. Κι εκεινος που θα εχει δικιο θα ειμαι εγω. Ξερω οτι δεν εχω καμια σχεση με αυτα που μου αποδιδουν. Ειναι ενα απο τα πιο καλοστημενα παραμυωθια".

    Τι σημαινει το αδιακοπο κυνηγι για τη ζωη σας, ολο αυωτον τον καιρο που κρυβοσαωσταν;

    "Κατα τη διαρκεια της φυωγοδικιας μου ειχα φυσιολογιωκη ζωη, απλως προσεχα παρα πολυ. Ζουσα υπο το καθεστως ομηριας, αλλα δεν ανατραπηωκε κατα πολυ ο ρυθμος του βιου μου, γιατι ειμαι απλος ανθρωπος. Οταν, ομως, υπαρωχουν συλληψεις, προφυλακιωσεις, απειλες, εκβιασμοι, καωταδικες, τοτε μιλαμε για ανεωπανορθωη ψυχολογικη φθοωρα. Αρνουμαι, ομως, να τους παραχωρησω τη ζωη μου".

    "Εχω ορια"

    Απο τοτε που αφεθηκατε εωλευθερος πως προσπαθησατε να πατησετε στα ποδια σασ; Ποια βηματα ξεκινησατε να κανετε, αλλα δεν προλαβατε;

    "Υπηρξα ελευθερος εντος εισαγωγικων. Στα 39 μου χροωνια, οπου ο ανθρωπος ζει ισως την πιο ωριμη και δημιουργικη περιοδο της ζωης του, οφειλα να προετοιμαζομαι για τις διωκες που εκκρεμουσαν. Το εωπαναλαμβανω, η πολιτεια πρεπει να ενεργησει αμεσα. Οπως ειπε και ο Κ. Παπαωγιωργης, ""εχουμε υποχρεωση να θυμιζουμε οτι ενας ανθρωωπος εχει ορια". Περα απο αυωτα δεν εχει νοημα ουτε η ζωη ουτε η οποια δικαιοσυνη...".

    Και τωρα; Πως θα οργανωωσετε τη ζωη σας, σας τρομαζει η φυλακη;

    "Δεν οργανωνω τη ζωη μου στη φυλακη. Οργανωνω την αντισταση μου, τη δικαιωωση μου, για να ζησω καποια στιγμη ε λευθερος. Κι ελπιζω να γινει συντομα. Αν με τροωμαζει η φυλακη; Ξερετε, οταν ενας αθωος ανθρωπος τιμωωρειται, δεν τρομαζει, δυστυωχως ματαιωνεται και ευτυχως οργιζεται...".

    [9] Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

    Μηπως και η τελευταια συωνεντευξη της Δημητρας Λιανη-Παπανδρεου στην ΕΤ-1, ηταν ενα ακομη "πετραδακι" στο προωφιλ που η ιδια εμφανως κτιζει εδω και αρκετο καιρο, προκειμενου να μπει στην πολιτικη και μαλιστα οχι ως απλη βουλευτης αλλα ως διαωδοχος του Ανδρεα Παωπανδρεου, οπως αρκετοι υποψιαζονται η φοβουωνται;

    Γιατι, η συζυγος του Πρωθυωπουργου μονο αυτα που ηθελε ειπε στη συνεντευξη. Η δημοωσιογραφος Λιανα Κανελλη εωθιξε τα θεματα της "ταμπαωκερας" ("ροζ βιλα", δανειωστες, αυλες κ.λπ.) για να τοποωθετηθει η ιδια καταγγελλοωντας τα, χωρις να παρει απαωντησεις επι της ουσιας απο τη συνεντευξιαζομενη της. Αντιωθετως, η συζυγος του Πρωθυωπουργου ειχε ολο το χρονο στη διαθεση της και, βεβαιως, την αμεριστη συμπαρασταση της φιλης της δημοσιογραωφου για να παιξει με το συωγκινησιακο στοιχειο του τηλεωθεατη, μιλωντας για την... ποωλιτικη (αριστερη) πορεια της, για τις φωτογραφιες που ηταν "ενα κομματι της νεοτητας της", για το Θεο που της χτυωπησε την πορτα στο Χερφιλντ, αλλα και για να δωσει νεα "τροφη" στο σιριαλ (που η ιωδια αρχισε να γραφει το σεναωριο του) για το αν θα πολιτευωθει τελικα η οχι. Ποσο την ωφελησε η δεν την ωφελησε αυτη η τηλεοπτικη εμφανιση την κ. Παπανδρεου, θα φανει εν καιρω. Ο αμεσος στοχος, παντως, επετευχθη: σχεδον ολη η Ελλαδα συζηωταει γι' αυτη τη συνεντευξη... Ηξερε, λοιπον, πολυ καλα τι εωκανε η συζυγος του Πρωθυωπουργου. Αλλωστε "...η θεση της ηταν λεπτη και αν δεν ειχε την ανεση να πει αυτα που ηωθελε (σημ. συντ. και να αποωφυγει αυτα που δεν ηθελε), δεν θα εδινε αυτην τη συνεωντευξη", οπως τουλαχιστον υωποστηριζουν ανθρωποι του περιβαλλοντος της. "Η Δηωμητρα σχεδιαζει και μελετα το καθε βημα πριν το κανει τοωνιζουν. Αλλιως, ουτε εδω που εφτασε θα εφτανε ουτε θα ειωχε ελπιδες να πολιτευθει. Γι' αυτο οσοι την πολεμουν, να την υπολογιζουν ως ενα γερο αντιπαλο...". Η πολιτικη, λοιπον, ειναι το μεγαλο ζητουμενο. Και για να εχουν φτασει σημερα να αναωρωτιουνται "μιντια", πολιτιωκοι και πολιτες αν θα πολιτευωθει η οχι η σημερινη συζυγος του Πρωθυπουργου, εκεινη προσπαθησε παρα πολυ:

    Η αρχη εγινε δειλα δειλα, με το διορισμο της ως διευθυωντριας του ιδιαιτερου γραφειωου του Πρωθυπουργου, τον οωποιο προσπαθησε να "υποωβαθμισει" δηλωνοντας στην "Κοριερε ντελα Σερα" οτι το μονο που την ενδιαφερει ειναι να ειναι καλη συζυγος...

    Τα επομενα βηματα ηταν πιο τολμηρα αλλα σιωπηλα γιατι ειχαν να κανουν με τη συγκεντρωση ολο και περισωσοτερων εξουσιων στα χερια της και την αναπτυξη προσωωπικων πλεον δημοσιων σχεωσεων, που καποια στιγμη της εδωσαν τη δυνατοτητα ακομη και να απαιτησει την απομαωκρυνση δημοσιογραφων που την ειχαν "ενοχλησει" απο τηλεοπτικα και ραδιοφωνικα καναλια.

    Και, βεβαιως, φθασαμε στα τελευταια της, προκλητικα καωτα πολλους, βηματα, τα οποια σημαδευτηκαν απο την οικειωοθελη εκθεση της στα φωτα της δημοσιοτητας αφου προηωγουμενως ειχε εξασφαλισει, εν παραταξει η οχι, ενθερμους υποστηρικτες-χειροκροτητες. Οχι, δεν ειναι καθολου αφεωλης η Δημητρα Λιανη-Παπανωδρεου. Το αποδεικνυει η μεωχρι τωρα πολιτικη της δραστηωριοποιηση στο κυνηγι της εωξουσιας, οπως κι εσεις θα διαωπιστωσετε απο το φλας μπακ που σας παρουσιαζουμε:

    13/10/93: Η πρωτη αναωκοινωση που κανει ο νεος κυωβερνητικος εκπροσωπος Ευωαγγελος Βενιζελος, μετα την αναληψη της εξουσιας απο το ΠΑΣΟΚ, ειναι οτι "το ιδιαιωτερο γραφειο του Πρωθυωπουργου θα διευθυνει η συζυωγος του Δημητρα Παπανωδρεου".

    15/10/93: Απαντωντας στις αντιδρασεις που υπηρξαν για το διορισμο της συζυγου του Πρωθυπουργου, ως διευωθυντριας του ιδιαιτερου γραωφειου του, ο κυβερνητικος εκωπροσωπος λεει οτι "η κ. Δηωμητρα Παπανδρεου δεν επιωθυμει να ασκει καθηκοντα ""πρωθυπουργικης συζυγου", οπως συνεβαινε σε αλλες πεωριοδους". (Κι αυτο το τελευωταιο, η κ. Λιανη-Παπανδρεου πολυ συντομα αρχιζει να το δειχνει και στην πραξη).

    28/12/93: Η εφημεριδα "Ελευθερος Τυπος" κανει αωναφορα σε δυο αποφασεις που δημοσιευονται στην Εφηωμεριδα της Κυβερνησεως, συμφωνα με τις οποιες νευωραλγικοι τομεις, οπως ΜΜΕ, διεθνεις σχεσεις Πρωθυπουρωγου, θεματα επικοινωνιας του με ολους τους φορεις, πασης φυσεως ραντεβου, οπως και η Υπηρεσια Ασφαλειας του, περνανε στις αρμοδιοτητες της κ. Παπανδρεου.

    20/2/94: Η εφημεριδα "Το Βημα" σε δημοσιευμα της αωναφερει οτι η Δημητρα Λιανη- Παπανδρεου, σε συσκεψη που εγινε "υπο την εποπτεια της" στο μεγαρο Μαξιμου, παρουωσιασε προγραμμα δρασης για τους Ρωσοποντιους.

    13/4/94: Η συζυγος του Πρωθυπουργου εγκαινιαζει στην Εθνικη Πινακοθηκη την εκθεση "Οι Πυλες του Μυωστηριου. Θησαυροι της Ορωθοδοξιας απο τη Ρωσια και την Ελλαδα" και δηλωνει οτι η εκθεση "ερχεται σε μια κριωσιμη στιγμη, για ν' αναδειξει ολο το μεγαλειο της Ορθοδοωξιας, οπως διαγραφεται διαωχρονικα απο την τεχνη".

    22/6/94: Την ωρα που ο Ανδρεας Παπανδρεου παραωθετει δειπνο στους Ευρωπαιωους σοσιαλιστες ηγετες που συμμετειχαν στη συνοδο κοωρυφης της Κερκυρας, η συζυωγος του παει να προσκυνησει τον πολιουχο της Κερκυρας Αωγιο Σπυριδωνα. Οταν τη ρωωτουν οι δημοσιογραφοι γιατι καθε φορα που ερχεται στην Κερκυρα επισκεπτεται τον Αωγιο Σπυριδωνα, απαντα: "Ειωναι θεσμος αυτος πια...".

    16/6/94: Η Κλεισουρα Καωστοριας το χωριο της κ. Δηωμητρας Λιανη-Παπανδρεου ανακηρυσσεται πολη, για "ιωστορικους λογους", κι ας εχει μονο 610 κατοικους με την αωπογραφη του '91. Το γεγονος αποδιδεται σε πρωτοβουλια της συζυγου του Πρωθυπουρωγου, αν και διαψευδεται απο τον αρμοδιο υπουργο.

    18/4/95: Για την καλυτερη οργανωση των εκδηλωσεων που θ' αφορουν τον εορτασμο των 1.900 χρονων απο τη συγωγραφη της Αποκαλυψης του Ιωαννη, γινεται συσκεψη στο μεγαρο Μαξιμου υπο την προεδρια του Πρωθυπουργου και με συμμετοχη της διευθυωντριας του γραφειου του Δηωμητρας Λιανη-Παπανδρεου. Παιρνουν μερος εννεα υπουρωγοι: Σκανδαλιδης, Λαλιωτης, Κατσιφαρας, Μωραλτης, Γιωργος Παπανδρεου, Κοτσαωκας, Μικρουτσικος, Σηφουναωκης, Παπαζωη και Λιβανης. Την ιδια μερα (το πρωι) η κ. Παπανδρεου επισκεπτεται και το Δημοσιο Ψυχιατρειο στο Δαφνι συνοδευομενη απο τον υπουργο Υγειας Δ. Κρεωμαστινο και τον υφυπουργο Ν. Σκουλακη. Οι τηλεοπτικες καωμερες δεν ειναι εκει, ετσι η εωπισκεψη περναει στα ψιλα. Η ιδια αυτο δεν το ξεχνα και, βεωβαιως, δεν ξανακανει το ιδιο λαθος.

    9/5/95: Οι συλλογοι υπαλωληλων του υπουργειου Πολιτιωσμου Βορ. Ελλαδος αναφεροωνται σε ευχαριστιες του πρωωτοσυγκελου της Μητροπολης προς τη "συζυγο του Πρωθυωπουργουια γ την παρεμβαση της υπερ της παραχωρησης της Ροτοντας για λειτουργια την Κυριακη", παρα την αντιωθετη αποφαση του υπουργειου και ενω η υποθεση αναμενοωταν να εκδικαστει απο το Συμωβουλιο της Επικρατειας. Ετσι διαμαρτυρονται για την "αωναμιξη του πρωθυπουργικου γραφειου"... Παραλληλα, η συζυγος του Πρωθυπουργου αποτελει το συνδετικο κρικο αναμεσα στον Οργανισμο "Θεσσαλοωνικη-Πολιτιστικη Πρωτευουωσα 1997", το Αγιον Ορος, απ' οπου θα μεταφερθουν ιερα κειμηλια για να εκτεθουν, και στα εξι υπουργεια (Μακεδοωνιας-Θρακης, Παιδειας, Εξωωτερικων, Αμυνης, ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμου), τα οποια εωμπλεκονται με τον εναν η τον αλλο τροπο στον ολο προωγραμματισμο των εκδηλωωσεων. Ακομη, δειχνει τη συωμπαρασταση της και στους μοωναχους των Μετεωρων που θελουν ν' ανακηρυχθει ιερος ο περιβαλλον χωρος της μοναωστικης κοινοτητας.

    Μαιος '95: Η Δημητρα Παπανδρεου πρωτοστατει στην αγορα του "Αγιου Πεωτρου" εναντι του ποσου του 1.200.000 δολαριων. Το συγκεωκριμενο ποσον κατα ενα μεγαωλο μερος καλυπτεται απο την αγορα εργων Ελληνων καλωλιτεχνων που τα προσεφεραν γι' αυτο το σκοπο, απο κρατιωκους φορεις (ΟΠΑΠ, υπ. Υωγειας κ.λπ.), στους οποιους μεωσολαβησε η συζυγος του Πρωωθυπουργου.

    1/6/95: Με ελικοπτερο εωπισκεπτεται τις σεισμοπληωκτες περιοχες της Κοζανης και των Γρεβενων για να ενημεωρωθει για την κατασταση. "Θα ξανακτιστουν ολες οι εκκλησιες", δεσμευεται.

    2/6/95: Ο ηγουμενος Εωφρεμ, ο οποιος εχει φερει την "Αγια Ζωνη" στην Αθηνα για λα ικο προσκυνημα, την πηγαιωνει στην πρωθυπουργικη καωτοικια στην Εκαλη, προκαλωωντας νεες αντιδρασεις για την εξοδο του ιερου κειμηλιου απο το Αγιον Ορος και την πεωριφορα του ανα την Αττικη με στοχο τη συγκεντρωση χρημαωτων πρωτοβουλια την οποια ενεθαρρυνε η κ. Λιανη- Παπανδρεου, οπως ανεφεραν δημοσιευματα του Τυπου.

    17/6/95: Το πρωθυπουρωγικο ζευγος επισκεπτεται το σεισμοπληκτο Αιγιο, αλλα αωκολουθει διαφορετικο προωγραμμα. Ο Πρωθυπουργος εωπισκεπτεται την οδο Δεσποτοωπουλων, οπου κατερρευσε η μοιραια πολυκατοικια, και εωκεινη το νοσοκομειο του Ριου οπου νοσηλευονται οι τραυμαωτιες και ο μικρος Ανδρεας Μπογδανος.

    18/6/95: Παρ' ολ' αυτα, η συναισθηματικη φορτιση που της προκαλεσαν τα θυματα του σεισμου δεν την εμποδιζει το επομενο πρωι, με το πρωωθυπουργικο αεροσκαφος "Φαλκον" χωρις τον Πρωωθυπουργο, αλλα με τη φιλη της κ. Μινα Βαλυρακη και τον προσωπικο εξομολογητη της η κ. Δημητρα Λιανη-Παπανωδρεου να "πεταξει" για τη Ζυριχη, ανταποκρινομενη στην προσκληση της οικογεωνειας Αγγελοπουλου που εωγκαινιαζε εναν ναο εκει. Ολη η τελετη των εγκαινιων, η οωποια κραταει τεσσερις ολοωκληρες ωρες, μεταδιδεται σε "ζωντανη συνδεση" απο την ΕΤ-1, γεγονος που προκαλει ποικιλες αντιδρασεις και παλι σε βαρος της κ. Παπανδρεου. Ηδη, ομως, η Ελλαδα την ειχε δει να κοινωνει και να φιλαει το χερι του Πατριαρχη.

    22/7/95: Η κ. Λιανη- Παπανδρεου, και παλι χωρις τον Πρωθυπουργο, επισκεωπτεται, "ως ανθρωπος" οπως λεει, το Πικερμι, που ειναι μια απο τις περιοχες της Αττικης που πληγησαν απο τη μεγαλη φωτια. Παρ' ολα αυτα κανει πολιτικη δηλωση - "ειναι ωρα για εργα και οχι για λογια", λεει.

    23/7/95: Η συζυγος του Πρωθυπουργου σε συνεντευωξη της στο "Βημα" αφηνει αωνοικτο το ενδεχομενο να πολιωτευθει.

    25/7/95: Ο Πρωθυπουρωγος της δινει εμμεσως το χριωσμα της καθοδου της στην ποωλιτικη δηλωνοντας οτι "αν εωκεινη θελει να πολιτευθει, θα τη στηριξω".

    25/8/95: Οκτω υπουργοι και 10 υφυπουργοι εις παραωταξιν υποδεχονται στη Φλωριωνα τη συζυγο του Πρωθυπουρωγου, η οποια καταφτανει με εωλικοπτερο για να εγκαινιασει την εκθεση "Φορος Τιμης στον Γκρεκο". Ε, αυτη κι αν ηωταν η ημερα της...

    31/8/95: Ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωνει οτι "η συζυγος του Πρωθυπουργου εχει ασχοληθει ενεργα με το θεμα των εκδηλωσεων της Παωτμου και μαλλον θα παραστει στις εκδηλωσεις που θα πραγωματοποιηθουν 22-25 Σεπτεμωβριου".

    12/9/95: Δια στοματος του υπουργου Αιγαιου Α. Κοτσαωκα επιβεβαιωνεται οτι η κ. Λιανη-Παπανδρεου εχει το συντονιστικο ρολο των εκωδηλωσεων της Πατμου, οπου θα παραστουν καλεσμενοι απο ολον τον κοσμο.

    15/9/95: Η κ. Λιανη με στρατιωτικο ελικοπτερο πηωγαινει στο Αμυνταιο την παωτριδα του πατερας της και ο δημος την ανακηρυσσει επιτιωμο δημοτη. Σε ερωτησεις δηωμοσιογραφων εαν προκειται να πολιτευθει, λεει χαρακτηωριστικα: "Εγω δεν εχω μιληωσει ακομη". Για τις προσωπιωκες της φωτογραφιες που αρωχισε να δημοσιευσει η "Αυωριανη" θετει τρια ερωτηματα: "Που τις βρηκαν, ποσα εδωωσαν, τι θα κερδισουν". Παρ' ολ' αυτα δεν πτοειται και δεν παραιτειται των στοχων της.

    19/9/95: Η Δημητρα Λιανη- Παπανδρεου, παρουωσια εννεα υπουργων εγκαινιαωζει στο Πνευματικο Κεντρο σειρα γραμματοσημων των ΕΛΤΑ που αναφερονται στα "1.900 χρονια απο την Αποωκαλυψη του Ιωαννη", και σε δηλωσεις της στους δημοσιοωγραφους ξαναφηνει ανοιχτο το θεμα της καθοδου της στην πολιτικη. "Θα γινουν σε δυο χρονια" λεει με νοημα.

    22/9/95: Ομως, οι ημερες ...της δοξας της δεν κρατανε πολυ. Ενω το πρωθυπουργικο ζευγος βρισκεται στη Μαγιορωκα για την ατυπη συνοδο κοωρυφης, ο Οικουμενικος Παωτριαρχης συστηνει "να σεβαωστουμε την ιεροτητα της επεωτειου εγγραφης της Αποκαλυωψης" και ξεκαθαριζει οτι οι εκδηλωσεις στην Πατμο "δεν εχουν καμια πολιτικη χροια".

    24/9/95: Η Δημητρα Λιαωνη απαντωντας στα δημοσιευωματα, που την εφεραν να χρηωσιμοποιει τις εκδηλωσεις της Πατμου για προσωπικη της προβολη, δηλωνει απο τη Μαωγιορκα στο "Εθνος της Κυωριακης" οτι "ειναι ανεπιτρεωπτο να κακοποιουνται βαναυωσα, στο βωμο της επικαιροτηωτας και της σκοπιμοτητας, αωγαθες προθεσεις και επιπονες αφιλοκερδεις προσπαθειες και να παρερμηνευονται, με τροπο κακοβουλο, λογια και εργα που διεπονται απο πνευωμα αφοσιωσης στην ιεροτητα των θεσμων και στην αποστοωλη τους". Το ιδιο απογευμα φτανοντας στην Πατμο, ο Πρωθυπουργος δηλωνει οτι και ..."φυσικα" συμφωνει με τις δηλωσεις της συζυγου του. Και το ιδιο βραωδυ, παρα τα σχολια που συνεωχιζονται σε βαρος της, η κ. Παπανδρεου κανει νεα "ποωλιτικη" εμφανιση στη Σκαλα της Πατμου χωρις τον Πρωωθυπουργο και χαιρεταει τον κοσμο.

    27-9-95: Ο υπουργος Τυωπου Τηλεμαχος Χυτηρης καωτηγορει τα ΜΜΕ οτι δεν προωβαλαν την επιτυχια των εορωτων για τα 1.900 χρονια της Αωποκαλυψης και προειδοποιει οτι η Δημητρα "δεν θα κλειωστει στο σπιτι της.

    1/10/95: Η "Κ.Ε." δημοωσιευει δημοσκοπηση της εταιωρειας "Μαρτελ", συμφωνα με την οποια οι Αθηναιοι εκριωναν οτι η ενασχοληση της συωζυγου του Πρωθυπουργου με τις εν Πατμω εκδηλωσεις δεν βοηθησαν στην επιτυχια τους (69,1%), οτι αυτη η αναμιξη της ειχε αρνητικες επιπτωσεις για την κυβερνηση (77,7%) και οτι οι προσφατες ενερωγειες της συνιστουν συμμετοωχη της στη διακυβερνηση της χωρας (56,4%) και μαρτυρουν διαθεση της για προσωπικη προβολη (74,7%). Στην ιδια δημοσκοπηση, το 91,1% των Αωθηναιων δηλωνει οτι δεν συμωφωνει με τη δημοσιευση προωσωπικων φωτογραφιων της.

    2/10/95: Ο εισαγγελεας Πρωτοδικων Μιλτ. Ανδριοτεωλης ασκει ποινικη διωξη για "παραβαση του νομου περι ασεμνων, κατ' εξακολουθηωση" κατα των υπευθυνων της εφημεριδας "Αυριανη", μετα τη μηνυση που κατεθεσε ο γραμματεας της Νεολαιας ΠΑΣΟΚ Δ. Καλογεροπουλος για τις δημοσιευσεις προσωπιωκων φωτογραφιων της συζυωγου του Πρωθυπουργου.

    10/10/95: Δημοσκοπηση της εταιρειας "ΜΡΒ", που εωγινε για λογαριασμο του "Μεγκα", δειχνει οτι αρνητιωκη αποψη για τη Δημητρα Λιανη-Παπανδρεου εχει το 62,65% των ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ και το 74,3% του συωνολου των ψηφοφορων. Επιωσης, το 55,1% των ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ διαφωνει απολυωτα στο ενδεχομενο να πολιτευωθει η κ. Λιανη. Ακομη, το 58,1% εκεινων που ψηφησαν ΠΑΣΟΚ το 1993 πιστευει οτι δεν εχει τα προσοντα να πολιωτευθει, το 48,5% οτι ενδιαφεωρεται για το προσωπικο της συμφερον, το 32,9% οτι δεν εωμπνεει εμπιστοσυνη και μονο το 10,3% οτι ειναι ειλικρινης, το 9% οτι ειναι τιμια, το 6,5% οτι ειναι αντιπαθης και το 5,8% οτι ενδιαφερεται για τον απλο Ελληνα. Το κλιμα ειναι αρνητικο και η συζυγος του Πρωθυπουργου απεχει απο τα φωτα της δημοωσιοτητας για σχεδον 40 ημεωρες (τοσες περιπου μεσολαβηωσαν απο την Πατμο μεχρι την τελευταια συνεντευξη της στην ΕΤ-1). Τα γεγονοτα που μεσολαβουν σ' αυτο το διαστημα και εχουν αμεση η εμεση σχεση με το προσωπο της ειναι:

    27/10/95: "Αυριανη" και "Το Ονομα" δημοσιευουν φωτογραφια της συζυγου του Πρωθυπουργου την οποια η Δημητρα χαρακτηριζει "καωτασκευασμενη", ενω ο κυβερωνητικος εκπροσωπος υποστηωριζει οτι "στοχο εχουν τον ιωδιο τον Ανδρεα Παπανωδρεου".

    28/10/95: Ο ιδιοκτητης της εφημεριδας "Το Ονομα" συλλαμβανεται και καταδικαωζεται, ενω αναζητειται και ο Γιωργος Κουρης.

    30/10/95: Αεροσυνοδοι τασσονται εναντιον της διοιωκησης της "Ολυμπιακης" λοωγω της αποφασης να τοποθεωτηθει προσταμενος ολων των πληρωματων ο φροντιστης Ευωαγγελος Λωλης, ο οποιος ειναι και προσωπικος φιλος της συωζυγου του Πρωθυπουργου. Ο κ. Λωλης υστερα απο λιγες ηωμερες παραιτειται. Και φτανουμε στις 7/11/95, που η συζυγος του Πρωθυπουργου δινει τη γνωστη συνεντευξη στην ΕΤ-1 και ανοιγει νεο κυωκλο συζητησεων γυρω απο το προσωπο της. Αν αυτο το "οικοδομημα" που επιθυμει διακαως να φτιαξει η συζυγος του Πρωθυωπουργου αποδειχθει ακλονηωτος πυργος η ενας πυργος ...κτισμενος στην αμμο δεν θα το κρινουμε εμεις. Θα το δειωξει η ωρα των εκλογων. Εκειωνο, ομως, που δυσκολα καποιωος μπορει ν' αμφισβητησει ειωναι οτι ενω το κτυπουν πολλοι ανεμοι μεχρι στιγμης αντεχει. Και το ερωτημα που μπαινει ειναι αν προκειμενου να στεωριωθει καλα ο πυργος των προσωπικων φιλοδοξιων της κ. Δημητρα Λιανη-Παπανωδρεου, ο σημερινος Πρωθυωπουργος και προεδρος του ΠΑΣΟΚ θα προσφερθει τελιωκα να θυσιασει και το δικο του οικοδομημα, που σημερα πολωλα μηνυματα ερχονται οτι κινωδυνευει...

    [10] ΕΡΕΥΝΕΣ απο δεκαδες πολιωτες για το χαμενο παρελθον τους στα σκοτεινα αρχεια, που επιτελους ανοιξαν

    Ελπιδα και αγωνια στο Βρεφοκομειο

    Με αναπνευστικο προωβλημα βγηκε απο το "Σωτηρια" για να ψαξει τους πραγματικους γοωνεις της η κ. Ολγα-Ειρηνη Γουβιτσα

    "Λαχταραω να βρω τη μανα μου" λεει η Αρετη Τριανταφυλλου και βουρκωνει. "Μου λειωπει"

    Ο Νεκταριος Μπεσης ψαχνει απο το '85 τον αωδελφο του Σταυρο, πεωθαμενο κατα το Δημοτιωκο Β ρεφοκομειο, χωρις να μπορει να χορηγησει ληξιαρχικη πραξη ταφης

    Της ΑΓΑΘΑΣ ΖΑΡΑΚΟΒΙΤΟΥ

    Η κυρια γυρω στα 50 με την ψευτικη γουνα και τα σκουρα γυαλια, η μοναωδικη απο τη μεγαλη ουρα του διαδρομου που καωθεται διπλα στην πορτα της κοινωνικης υπηρεωσιας, εχει καρκινο. Τη μαχη που δινει αυτη την εποχη για τη ζωη της, την εχει κωδικοποιησει σε ενα μπλε φακελο, με χαρτια νοσοκομειων. Διωπλα σε αυτα τοποθετησε και την αιτηση της προς το Δημοτικο Βρεφοκοωμειο. Ζηταει, οπως οι δεωκαδες που μαζευτηκαν χθες στο ιδρυμα, οποιωοδηποτε στοιχειο απο τα σκονισμενα αρχεια του ιωδρυματος για να ανακαωλυψει το παρελθον της.

    Ενα σκοτεινο παρελθον που αναδυεται μεσα απο πλασμαωτικα, οπως καταγγελλουν οι ενδιαφερομενοι, πιστοποιητιωκα γεννησεως, εγγραφα απο αστυνομικα τμηματα που βεωβαιωνουν οτι βρεθηκαν παιωδια στις πορτες σπιτιων η σε καποιο δρομο και οπου το ορωγανο υποθετικα εχει σημειωωσει στο βιβλιο συμβαντων την ηλικια του εκθετου. Υπαρωχουν ακομη πιστοποιητικα θαωνατου που πολλοι αμφισβηωτουν την εγκυροτητα τους, χωωρις βεβαια κατ' αρχας να εωχουν αποδειξεις.

    Ενα στοιχειο που κατα τη γνωμη μας χριζει περαιτερω ερευνας προεκυψε απο τη δηωλωση της Λιτσας Γυφτοπουωλου, αντιπροεδρου Δημοτικου Βρεφοκομειου και αντιδηωμαρχου του Δημου Αθηναιων, πως η αιτια του θανατου των παιδιων του ιδρυματος τις χρονολογιες 1940-50 ηταν η βροχοπνευμονια. Συνολικα, ειπε η κ. Γυφτοπουλου, εχουν περασει απο το 1859 που ιδρυωθηκε το βρεφοκομειο 46.000 παιδια. Απο αυτα, πεθαναν τα 6.000. Οι υιοθεσιες σταματηωσαν το 1983. Σημερα το ιδρυμα φιλοξενει 32 παιδια.

    "Λαχταραω να βρω τη μαωνα μου", λεει η Αρετη Τριαωνταφυλλου και βουρκωνει. "Μου λειπει".

    "Ψαχνω εδω και 20 χρονια

    "Ηρθα εδω για να ανοιχτει ο φακελος μου, ειτε ειναι πλαωσματικος ειτε οχι", μας λεει η μαυροφορεμενη Ελπιδα Γκουμα. Η αφετηρια του αγωωνα της για την ανακαλυψη των πραγματικων της γονιων μας παραπεμπει χρονικα στο 1975.

    Πριν απο δυο μηνες ζητησε απο το Ληξιαρχειο Νικαιας μια ληξιαρχικη πραξη γενωνησεως. "Στο Ληξιαρχειο Νικαιας ειμαι δηλωμενη το '48. Τους ειπα οτι ειμαι θετο παιδι, κρατω καποιο στοιχειο στα χερια μου και τον αριθμο υιοθεσιας του Πρωτοδικειου Πειραια. Μου διαβασαν καωποια εικονικα στοιχεια, οτι με βρηκαν στον Κορυδαλλο 18 μηνων, στην οδο Χαλκηδονος 7, απο καποια κυρια Δεσποιωνα Στεφα, συζυγο Ιωαννου. Φωναξε καποιον αστυνομικο, ονομα Χρηστος Ηλιαδης. Εγω κρατουσα μια τσαντα στα χεωρια μου με τα ρουχαλακια μου. Μεσα στην τσαντα υπηρωχε μια καρτα που εγραφε ""Ελωπιδα Αναστασοπουλου, 18 μηωνων". Η εν λογω κυρια ισχυριωζεται οτι πεταξε τη συγκεκριωμενη καρτα.

    Στη συνεχεια τους ζητησα ηωμερομηνια βαπτισεως. Μου ειπαν 14/12/49 στον ιερο ναο Οσιας Ξενης Νικαιας".

    Η κ. Γκουμα πηγε στην εκωκλησια και ο παπας την εστειωλε στη Μονη Πετρακη. Εκει την παρεπεμψαν στην Αρχιεωπισκοπη και απο εκει παλι στην εκκλησια της Νικαιας. Στην εκκλησια του βρεφοκοωμειου "ο παπας με εξυπηρεωτησε. Εψαξα στο βιβλιο για τα παιδια του 1946-50. Βρισκω οτι στις 14/12/49 εγινε η βαπτιωση στην εκκλησια του βρεφοωκομειου".

    Η οδυσσεια συνεχιζεται και αρχιζουν τα πραγματα να μπλεκονται περισσοτερο. Η κ. Γκουμα πηγαινει στο Ληξιαρωχειο Αθηνων. Παιρνει και απο εκει ληξιαρχικη πραξη γενωνησεως. Η ημερομηνια ειναι διαφορετικη. Εκει φαινεται γεννημενη δυο χρονια μετα, στις 30/9/49. Η χρονολογια δηωλωσης ειναι 2/5/50. "Γραφει το ληξιαρχειο οτι το παιδι αυωτο ειναι εκθετο, τροφιμος του Δημοτικου Βρεφοκομειου Αωθηνων με αριθμο μητρωου 43249. Το παιδι, σημειωνει ο υπαλληλος του Ληξιαρχειου Αθηνων παρεδοθη στο Βρεωφοκομειο στις 14/12/49, την ηωμερα δηλαδη της βαπτισεως μου και για τα δυο ληξιαρωχεια".

    "Αρχιζω παλι απο την αρχη"

    Χθες η κ. Γκουμα μπηκε δευτερη στη σειρα στο γραωφειο της κοινωνικης υπηρεωσιας του βρεφοκομειου. "Εωντελως τυχαια το ματι μου πεωφτει, κοιτωντας το βιβλιο, στον αριθμο μητρωου 43875. Το ενστικτο μου μου ειπε να σταθω εκει, παρ' ολο που δεν ηταν ο δικος μου αριθμος μηωτρωου. Ζηταω το φακελο υιοωθεσιας του συγκεκριμενου αωριθμου. Απ' εξω εγραφε το οωνομα ""Ελπις". Μεσα ειδα την ιδια ημερομηνια βαπτισεως με τη δικη μου και την ιδια ημεωρομηνια που ισχυριζονται οτι με παρεδωσαν στο βρεφοκοωμειο.

    Στο φακελο επισης υπηρχε και ενα σημειωμα απο τη μηωτερα μου.

    ""Ονομα Αναστασια, ημερα γεννησης 17/7/52, να μην υιοωθετηθει, θα ζητηθει. Ονομα μητρος Σ.Λ."" (ς.ς. Το πληρες ονοματεπωνυμο ειναι στη διαωθεση της εφημεριδας, αλλα η κ. Γκουμα για ευνοητους λοωγους δεν ηθελε να αναφερωθει).

    Η κ. Γκουμα μας δηλωσε οτι τωρα πλεον αρχιζει το ουσιαωστικο κομματι της αναζητηωσης.

    "Θελω να ξερω τι εγινε..."

    Ο κ. Νεκταριος Μπεσης εωψαχνε χθες τον πρωτο του αωδελφο, Σταυρο. Η ιστορια αρωχιζει το '41 στην Αιγινα, στο Κουτρουμπεη. Η μητερα τους Ανθη, 80 ετων σημερα, μας διηγειται: "Κατοχη. Μολις ειχα παντρευτει και αποκτηωσαμε τον Σταυρο. Ημασταν σε νοικι. Δεν μπορουσαμε να πληρωσουμε. Μου βγαλαν τα πραγματα στο δρομο. Αρχισα να πουλαω ο,τι μπορουσα. Ο αντρας μου εφυγε απο το σπιωτι. Πηγα στον Πειραια και τον βρηκα. Αρρωστησα απο φυωματιωση. Ο γιατρος που τη διεγνωσε, μου ειπε και συ θα πεθανεις και αυτο θα πεθανει. Κοιταξε να το δωσεις καπου μηπως ζησει.

    Παω και το αφηνω στην οδο Πειραιως, στον πρωην δημαρωχο Πατση. Το αφησα στην πορτα. Ειχα γραψει το ονομα του. Δεν μπορω να θυμηθω ποσων μηνων ηταν. Ηταν βραωδυ και ημουν απεναντι σε ενα περιπτερο. Ειδα οτι το πηραν. Αντεξα 10 ημερες. Δεν μποωρουσα να κανω χωρις το παιωδι. Εκλαιγα μερα-νυχτα".

    Η κ. Ανθη ξαναγυρισε στο σπιτι που ειχε αφησει το παιδι της και τα ιχνη του την οδηγηωσαν στο Δημοτικο Βρεφοκοωμειο, που της ειπαν οτι ειχε πεωθανει, χωρις ομως μεχρι σημεωρα να της δωσουν τη ληξιαρωχικη πραξη ταφης.

    [11] ΚΙ ΕΝΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ Με εγκεφαλικο επεισοδιο μεταφερθηκε, απο το Δημο Αθηναιων στο νοσοκομειο &

    quot;Ευαγγελισμος", ο αρχιτεκτων Ι. Ριζος. Ηταν στην αιθουσα του δημοτικου συμβουλιου και απο το βημα του ομιλητη απαντουσε σε ερωτησεις των δημοτικων συμβουλων για το υπο ανεγερση Μουσειο Συγχρονης Τεχνης, εκπροσωπωντας το Ιδρυμα Γουλανδρη, που εχει αναλαβει την κατασκευη του εργου. Καποια στιγμη αρχισε να βηχει και οταν του προσφερθηκε καθισμα, παραπονεθηκε οτι υποφερει απο τρομερο πονοκεφαλο και κατοπιν τουτου στη σχετικη ενημερωση τον αντικατεστησε ο συναδελφος του κ. Βουρεκας. Στη συνεχεια, κληθηκε ασθενοφορο, το οποιο μετεφερε τον κ. Ριζο στο νοσοκομειο.

    Δημος: επιφυλαξεις για το Μουσειο Ενω πληθαινουν οι διαμαρτυριες για τη διακοπη των εργασιων ανεγερσης του

    Η μακετα του Μουσειου Μοντερνας Τεχνης

    Σ το επομενο δημοτικο συμβουλιο ο Δημος Αθηναιων θα αποφασισει οριστικα και αμετακλητα, οπως ειπε και ο Δ. Αβραμοπουλος, για το υπο ανεγερση Μουσειο Συγχρονης Τεχνης στο παρκο Ρηγιλλης. Χθες, το θεμα ηρθε και παλι, για δευτερη φορα εκτος ημερησιας διαταξεως, και επειδη εκτιμηθηκε οτι οι εκπροσωποι του Ιδρυματος Βασιλη και Ελιζας Γουλανδρη αφησαν αναπαντητα καιρια ερωτηματα, το δημοτικο συμβουλιο αποφασισε να εμμεινει στην τελευταια του αποφαση. Δηλαδη, αναστολη των εργασιων και, μεσω του ΥΠΕΧΩΔΕ, να προωθηθει η ανακληση της οικοδομικης αδειας, μεχρις οτου δοθουν οι απαντησεις που ζητηθηκαν. Τον καταλογο των ερωτησεων ανοιξε ο Λ. Αυδης, λεγοντας οτι αμφισβητηθηκε στην προηγουμενη συνεδριαση ποιος ειναι ο σκοπος και ποια θα ειναι η ωφελεια απο τη λειτουργια του Μουσειου. Το λογο, στη συνεχεια, πηρε ο Θ. Παγκαλος, ο οποιος χρησιμοποιωντας σκληρη γλωσσα ειπε οτι ζουμε στον κοσμο του παραλογου οσο καιρο δεν απανταται το ερωτημα "τι περιλαμβανει αυτη η συλλογη, για να ξερουμε για ποια πραγματα μιλαμε. Θεωρω τερατωδες και σκανδαλωδες για το κρατος το γεγονος οτι συνεχιζει να καλυπτει και να προωθει αυτο το σχεδιο μουσειου". Επεμεινε επισης στο ερωτημα για το νομικο καθεστως που θα διεπει τη λειτουργια του Ιδρυματος. Η Μαρια Δαμανακη, με τη σειρα της, εδωσε βαρος στο περι των γραπτων εγγυησεων που πηρε το Δημοσιο, προκειμενου να δωρισει στο ιδρυμα τεραστια ακινητη περιουσια. Αλλα σημεια, στα οποια οι απαντησεις που δοθηκαν κριθηκαν και απο το δημαρχο "ανεπαρκεις", ηταν για το: Αν εχει εκπονηθει μελετη περιβαλλοντικων επιπτωσεων, γιατι το κοστος της μελετης αδιανοητο το χαρακτηρισε ο Ν. Μαρκατος ειναι τοσο μεγαλο 5 εκ. δολ. και θεωρειται οτι ειναι ο βασικος λογος για την ανεγερση του μουσειου σε αλλη περιοχη. Επισης, ο αντιδημαρχος Ηλ. Σκαλαιος, κατα την παρεμβαση του, συμπεραινοντας και απο την ομιλια του υπουργου ΠΕΧΩΔΕ στη Βουλη, ειπε οτι προθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ ειναι να προωθησει την κατασκευη του εργου και ενημερωσε το σωμα οτι ο δημος εχει στειλει στον Κ. Λαλιωτη την προηγουμενη αποφαση του δημοτικου συμβουλιου.

    Υπερ του μουσειου

    Πληθαινουν οι διαμαρτυριες για τη διακοπη των εργασιων ανεγερσης του Μουσειου Συγχρονης Τεχνης του Ιδρυματος "Βασιλη και Ελιζας Γουλανδρη" μετα την παρεμβαση του πολεοδομικου γραφειου του Δημου Αθηναιων.

    Σχετικη διαμαρτυρια υπεγραψαν πενηντα εννεα ανθρωποι των τεχνων και των γραμματων, οι Γ. Ζογγοπουλος, Γ. Μοραλης, Π. Τετσης, Ι. Καμπανελλης, Μ. Δουντας, Ν. Κεσσανλης, Ι. Βορρες, Α. Μπουταρη, Μ. Γεωργιαδη, Ε. Ανδρεαδη, Ε. Εγγονοπουλου, Λ. Ζαουση, Δ. Μυταρας, Α. Φασιανος, Ν. Καναγκινη, Γ. Λαππας, Γ. Μπουτεας, Ρ. Παπασπυρου, Γ. Νικολαλδης, Τ. Νικολαλδη, Φ. Μιχαλεα, Π. Ξαγοραρης, Μ. Νταβου, Ο. Ζουνη, Γ. Ρορρης, Α. Λιτη, Μ. Κοτζαμανη, Α. Σκουρτης, Γ. Σεμιτεκολο, Β. Ξενου, Α. Καντζουρακη, Π. Λαμπριας, Μ. Καραβια, Κ. Βαρωτσος, Ε. Βερναρδακη, Μ. Μαραγκου, Μ. Περακης, Α. Δρουγκας, Γ. Λαζογκας, Ρ. Καμχη, Ελ. Παπαδοπουλου, Θ. Λασπας, Π. Γραβαλος, Α. Μυλωνα, Χ. Ρωμανου, Δ. Αληθινος, Κ. Πανιαρας, Μ. Καντζουρακης, Δ. Τοκατζης, Γ. Μιχας, Χ. Μυταρα, Δ. Ανδρεαδακης, Δ. Κατσαουνη, Χ. Καρρας, Μ. Μεσολωρα, Χ. Σαρακατσιανος, Α. Νικολαου, Χ. Παππας και Μ. Παπαθεοδωρου.

    Επισης το διοικητικο συμβουλιο της Ενωσης Αποφοιτων Ανωτατης Σχολης Καλων Τεχνων σε ανακοινωση του σημειωνει οτι "η ιδεα της μεταφορας του μουσειου σε αλλο χωρο θα σημανει και τη ματαιωση του, διοτι στα λογια η μεταφορα ειναι ευκολη, στην πραξη ομως απαιτει χρονο και οικονομικο κοστος, την κουραση και την απογοητευση των δωρητων. Φερουμε το δημαρχο και το δημοτικο συμβουλιο της Αθηνας προ των ευθυνων τους για την πιθανη ματαιωση του εργου και καλουμε τους καλλιτεχνες, τους ενδιαφερομενους φορεις και τους πνευματικους ανθρωπους σε επαγρυπνηση".

    Ακομη, το διοικητικο συμβουλιο του Πανελληνιου Συνδεσμου Αιθουσων Τεχνης επισημαινει με τη σειρα του οτι "ειναι απαραδεκτο να υποβαθμιζουμε μονιμα τη σημασια του πολιτισμικου μας περιβαλλοντος". Και προσθετει: "Ο εικαστικος χωρος περιμενει εδω και δεκαετιες την ιδρυση του Μουσειου Συγχρονης Τεχνης. Πιστευουμε οτι θα ειναι τεραστιο λαθος να χασουμε αυτη τη δυνατοτητα, που μας προσφερει γενναιοδωρα το Ιδρυμα Γουλανδρη".

    [12] 36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Ακατανικητος Τσιωλης Του απεσταλμενου μας ΝΙΝΟΥ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗ

    Τ ελικα ολα φαινεται να ειναι υποκειμενικα. Το αν δηλαδη μια ελληνικη ταινια θα προβληθει στο Διαγωνιστικο Τμημα του φεστιβαλ η θα παραπεμφθει (η "εξοριστει", οπως προτιμουν μερικοι) στο Πληροφοριακο Τμημα. Αυτη πρεπει να πω ηταν η πρωτη μου σκεψη, βλεποντας τις τρεις ελληνικες ταινιες του χθεσινου προγραμματος του 36ου Φεστιβαλ Κινηματογραφου: Απο τη μια την ταινια "Ο χαμενος θησαυρος του Χουρσιτ Πασα" του Σταυρου Τσιωλη κι απο την αλλη τις δυο ταινιες του διαγωνιστικου, "Με μια κραυγη" της Βασιλικης Ηλιοπουλου (που συμπεριληφθηκε και στο διεθνες διαγωνιστικο) και "Μαγεμενοι" του Γιωργου Καρυπιδη. Κι αυτο γιατι η ταινια του Τσιωλη μου φανηκε η καλυτερη απο τις τρεις. Δεν ειμαι απο εκεινους που θα ρωτουσαν, μα γιατι η προκριματικη επιτροπη απερριψε την ταινια του Τσιωλη (ισως να μην της αρεσει ο κινηματογραφος μιας παραλογης, "καουρισματικου" τυπου, κωμωδιας), ουτε πως το Κεντρο Κινηματογρ ου ενεκρινε σεναρια οπως εκεινα των αλλων δυο ταινιων (το καθε μελος της επιτροπης και τ!

    ου Δ.Σ. σιγουρα θα εχουν βασιμους λογους). Αυτο που μπορω να πω ειναι πως αν ειχα να διαλεξω μια απο τις τρεις ταινιες, θα διαλεγα τον "Χουρσιτ Πασα" του Τσιωλη. Γιατι ειναι μια ταινια που την παρακολουθησα, απο την αρχη ως το τελος, με την απολαυση και το χμογελο εκεινου που βλεπει μπροστα του το εργο ενος ανθρωπου που αγαπα να φτιαχνει ταινιες και που σε κανει ν' αγαπας τον κινηματογραφο, εστω κι αν το χιουμορ του ειναι ιδιομορφο.

    Ο χαμενος θησαυρος του Χουρσιτ Πασα

    Ελλαδα, 1995. Εγχρωμη. Σκηνοθεσια: Σταυρος Τσιωλης. Σεναριο: Στ. Τσιωλης, Χρηστος Βακαλοπουλος, Γιωργος Τζιοτζιος. Παιζουν: Μακης Μοντιζας, Μητσος Καραμητσος, Αργυρης Μπακιρτζης, Λινα Κοσσυφιδου, Βαλεντινα Παπαδημητρακη, Αννα Τσουκαλα, Χαρης Μιχαλογιαννακης, Πετρος Καλογεροπουλος, Τακης Μοσχος. Διαρκεια: 85 λεπτα.

    Ως βαση για την πλοκη της η κωμωδια αυτη του Τσιωλη χρησιμοποιει τη γνωστη ιστορια της δραπετευσης, το 1993, 80 καταδικων απο φυλακη της Αθηνας. Εντεκα απο αυτους, μαζι κι εναν γερο μουσικο, παρακολουθει η ταινια στο ταξιδι τους στην Πελοποννησο για την ανευρεση, χαρη σ' εναν παλιο χαρτη, του χαμενου θησαυρου του στρατηγου Χουρσιτ Πασα.

    Δωδεκα προσωπα και μια νεαρη γυναικα-ομηρος, που σαν ενα ειδος αντι-θιασου (με τις βαλιτσες στο χερι, οπως και τα προσωπα στην ταινια του Αγγελοπουλου) η πιο σωστα σαν Λενινγκραντ καουμποις (δεν ειναι το μονο στοιχειο που φερνει στο νου τις παραλογες κωμωδιες του Ακι Καουρισμακι) περιφερονται στην Πελοποννησο, συναντωντας διαφορα αλλα το ιδιο εκκεντρικα μ' αυτους προσωπα (παραδειγμα η Αρχοντισσα), κυνηγημενοι απο μια αστυνομια το ιδιο χαζη με τους Κιστοουν Κοψ (τους "Μπατσους της Κιστοουν") του βωβου αμερικανικου μπουρλεσκ.

    Ο Τσιωλης χαιρεται απλα και μονο να κινηματογραφει. Κι αυτο φαινεται σχεδον σε καθε πλανο της ταινιας του. Ειτε προκειται για το ταξιδι της παρεας σε λεωφορεια και ταξι και τις περιπλανησεις τους στους καμπους και τα βουνα της αγαπημενης του Πελοποννησου, που δεν χανει ευκαιρια να εξυμνησει στις ταινιες του ("Ακατανικητοι εραστες", "Ερωτας στη χουρμαδια", "Παρακαλω, γυναικες, μην κλαιτε") ειτε για την παραμονη τους στο σπιτι της Αρχοντισσας, ειτε για την κηδεια του αντρα της και συντροφου τους, ειτε για το γαμο ενος αλλου συντροφου, ειτε ακομη για τα τραγουδια και τη μουσικη που παιζουν διαφορα προσωπα. Μια ταινια που αποπνεει αυθορμητισμο, τη φαντασια μαζι και την ποιηση ενος κινηματογραφου που δυστυχως ολοενα και εξαφανιζεται.

    Με μια κραυγη

    Ελλαδα 1995. Εγχρωμη. Σκηνοθεσια - σεναριο: Βσιλικη Ηλιοπουλου. Παιζουν: Δημητρης Αλεξανδρης, Βικυ Βολιωτη, Νικος Ορφανος, Αλκης Παναγιωτιδης, Στρατης Τσομπανελης. Διαρκεια: 95 λεπτα.

    Την παραξενη, με υπαινιγμους αιμομιξιας, σχεση αναμεσα σε δυο αδελφια, τη Ζωη και τον Λου (Ηλια), που περνουν την παιδικη τους ηλικια στην Ελευσινα, χωριζουν για ενα διαστημα (εκεινος στελλεται στο σωφρονιστηριο κι εκεινη σε ορφανοτροφειο), για να ξανασυναντηθουν αργοτερα στην Αθηνα, αφηγειται η δευτερη αυτη μεγαλου μηκους ταινια της Βασιλικης Ηλιοπουλου. Ταινια που δειχνει την εξελιξη της σκηνοθετιδος ως προς το στησιμο και τη συνθεση των πλανων της, αλλα και τη διευθυνση των ηθοποιων της.

    Αντιθετα ομως με την ωριμοτητα της σκηνοθετιδος ως προς την καθαρα τεχνικη πλευρα της ταινιας της, το "Με μια κραυγη" το βρηκαμε κατωτερο απο την πρωτη της ταινια, "Το περασμα". Πρωτη σημαντικη αδυναμια το σεναριο, που παραμενει λιγοστο, με μια ιστορια που στη μορφη αυτη θα μπορουσε να διαρκουσε λιγοτερο απο μια ωρα, με καθαρη την ελλειψη αναπτυξης των χαρακτηρων αλλα και των καταστασεων. Μια αλλη το ιδιο σημαντικη αδυναμια συνανταμε στο ρυθμο της ταινιας, τοσο τον εσωτερικο οσο και τον εξωτερικο, σκηνες που χωρις ιδιαιτερο λογο τραβανε σε διαρκεια, σιωπες και παυσεις που αντι να βοηθουν στη δημιουργια της ατμοσφαιρας, κινδυνευουν να την καταστρεψουν (θετικη στο σημειο αυτο ειναι η συμβολη της φωτογραφιας του Σταματη Γιαννουλη αλλα και η μουσικη του Νικου Κυπουργου). Στα αλλα θετικα στοιχεια της ταινιας, αναφερουμε την πολυ καλη παρουσια της Βικυς Βολιωτη, με ενα ιδιαιτερα εκφραστικο προσωπο, απο εκεινα που χρειαζεται ο κινηματογραφος μας. Δυστυχως, ο Δημητρης Αλεξανδρης μα!

    ς φανηκε πολυ ατονος, ενω ο καλος ηθοποιος Αλκης Παναγιωτιδης περιοριστηκε σε ενα τυποποιημενο, χωρις καμια εσωτερικοτητα, ρολο.

    Μαγεμενοι

    Ελλαδα. 1995 Εγχρωμη. Σκηνοθεσια - σεναριο: Γιωργος Καρυπιδης. Παιζουν: Αρτω Απαρτιαν, Μανος Βακουσης, Λακης Καραλης, Ευη Καραμπατσου, Τανια Παλαιολογου, Ολγα Τουρνακη. Διαρκεια: 78 λεπτα.

    Στο κλιμα ενος φανταστικου κινηματογραφου προσπαθησε να κινηθει ο Γιωργος Καρυπιδης ("Στη σκια του φοβου") με τη νεα του αυτη ταινια. Ξεκινωντας απο το θανατο μιας κοπελας, ο σκηνοθετης ακολουθει την αφηγηση που δινει ο πατερας της στον ιατροδικαστη για το συμβαν. Αφηγηση που μας μεταφερει στο οικογενειακο τους σπιτι, ενα επιβλητικο παλαι ικο, σ' ενα ορεινο χωριο (χωρο που ο Καρυπιδης εκμεταλλευεται οσο καλυτερα μπορει), οπου φτανει η κορη μετα το θανατο της μητερας της.

    Ειναι πολυ ευχαριστο το οτι με την ταινια του αυτη ο Καρυπιδης ξαναβρισκει, μεχρι σ' ενα βαθμο, τον καλο του εαυτο, εκεινον που μας εδωσε ταινιες οπως το "Επικινδυνο παιχνιδι" και "Στη σκια του φοβου". Η ταινια του περιεχει σκηνες οπτικα εξαιρετικες, στο κλιμα συχνα του φανταστικου, οπως για παραδειγμα η καταδυση της ηρωιδας στο σκεπασμενο απο νερο υπογειο, η εκεινη του τραβελινγκ του χεριου της πανω σε διαφορα βιβλια. Ατμοσφαιρα που τονιζεται με τη μουσικη του Λακη Καραλη αλλα και η φωτογραφια του Λευτερη Παυλοπουλου (σημαντικη δουλεια, που σιγουρα θα απασχολησει την κριτικη επιτροπη).

    Καπου ομως το σεναριο σκονταφτει και τα δρωμενα μπερδευονται, με αποτελεσμα να μην ειμαστε σιγουροι για το τι ακριβως συμβαινει. Πραγμα που χειροτερευει με τον αργο, οχι παντα δικαιολογημενο, ρυθμο που δινει σκηνοθετης στην ταινια του. Αποτελεσμα, ενα πολυ ενδιαφερον "πειραμα", σ' ενα χωρο αναμφισβητητα ιδιαιτερα δυσκολο κι επικινδυνο, που δυστυχως δεν ολοκληρωνεται.

    Οι ξενες ταινιες Μια δολοφονια ειναι στο επικεντρο της αγγλικης ταινιας "Κοντα στον παραδεισο" που σκηνοθετησε ο Ελληνας Κωνσταντινος Γιανναρης, που πρωτοειδαμε στο "Δεκαπενθημερο των Σκηνοθετων" στις Κανες. Κωμωδια που δινει αφορμη για μια ταινια αναμεσα στο φιλμ νουαρ και τη μαυρη κωμωδια. Ατμοσφαιρα, ρυθμος, σεναριο, αλλα και ερμηνειες, δειχνουν πως εχουμε να κανουμε με ενα ταλαντουχο σκηνοθετη. Ταινια χαμηλων τονων, η γαλλικη "Βρωμοπαιδο" του Κλοντ Μουριερας, αφηγειται τη σχεση ενος δεκαχρονου αγοριου με την ανυπαντρη μητερα του. Σχεση επηρεασμενη απο τις φανταστικες ιστοριες της μητερας γυρω απο εναν αφρικανο πολεμιστη πατερα, που δημιουργουν στο παιδι διαφορα προβληματα. Ταινια δοσμενη με ευαισθησια αλλα και ποιητικη διαθεση, με μια πολυ καλη ερμηνεια απο τον νεαρο Αξελ Λινζε. Στο χωρο του μελοδραματος κινειται η τουρκικη ταινια "Η αγαπη ειναι πιο κρυα κι απο το θανατο" της Καναν Γκερεντε. Μελοδραμα βασισμενο σε μια πραγματικη ιστορια (μια νεαρη, τσιγγανικης καταγωγης, γυναικα εξελισσε!

    ται σε διασημη τραγουδιστρια για ν α πεσει θυμα του βαναυσου συζυγου της, που τελικα τη δολοφονει), την οποια η Γκερεντε παρουσιαζει με εξαρση αλλα και παθος, φερνοντας στο νου τις ταινιες του Φασμπιντερ.

    ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

    Τσιμ, τσιμ, τσιμ, τσιμνι, τσιμρου... Ως αλλος καπνοδοχοκαθαριστης που ξεπηδησε απο την παιδικη ταινια "Μαιρη Ποπινς", ο Δημητρης Κολλατος εξεδραμε προχθες το βραδυ στα υπερωα της Εταιρειας Μακεδονικων Σπουδων, αναζητωντας διεξοδο προς τη στεγη της. Εκει που τον περιμενε ετοιμη να αποκαθηλωθει η ταμπελα του φεστιβαλ, που φερει την επονειδιστη λεξη "Διεθνες". Εις ματην περιπλανηθηκε σε σοφιτες και σκοτεινα δωματια, ενω τηλεοπτικα συνεργεια αδημονουσαν να τον απαθανατισουν επι τω εργον. Κι αυτη η παλιοσκαλα που ειχε ζητησει, αργουσε να κανει την εμφανιση της. Γινεται καπνοδοχοκαθαριστης χωρις σκαλα; Εγκατελειψε ετσι το εργο του και προσγειωθηκε στη μακεδονικη γη. "Κι αυριο μερα ειναι", σκεφτηκε. "Που θα μας παει η παλιοταμπελα. Θα την κατεβασω".

    Ο προεδρος της Εταιρειας Ελληνων Σκηνοθετων Ντινος Κατσουριδης δεν συμπαρασταθηκε σωματικα στον κομαντο προεδρο του τομεα κινηματογραφου της ΕΕΣ. Καλυψε, ομως, απο το υψος του το ιδεολογικο μερος της αποστολης. Συγχρονως θυμηθηκε τα "θεσμικα οργανα" του φεστιβαλ, αυτα που λιγες ωρες πριν κατηγορουσε τον Μισελ Δημοπουλο οτι τα εχει ευνουχισει. "Περιμενετε", ελεγε, "να συνεδριασει αυριο η Οργανωτικη Επιτροπη. Κι αν παρει την αποφαση να ξηλωθει η ταμπελα, παει καλα. Αν οχι, θα δουμε τι θα κανουμε". Τιποτα, τιποτα δεν τους σταματα. Ουτε καν αυτη η δημοκρατια.

    Μπορει η ταμπελα να μην κατεβηκε, αλλα παρακολουθησαμε την ωραιοτερη κωμωδια του φεστιβαλ.

    Τελικα χθες το πρωι η Οργανωτικη Επιτροπη του φεστιβαλ αποφασισε με συντριπτικη πλειοψηφια να μην κατεβει η ταμπελα. Αναγνωρισε, παντως, οτι υπαρχει μια αναντιστοιχια αναμεσα στην ελληνικη ονομασια (Φεστιβαλ Κινηματογραφου Θεσσαλονικης) και την διεθνη (Ιντερνατιοναλ Τηεσσαλονικι Φιλμ Φεστιωαλ), η οποια, ομως, δεν υποκρυπτει σκοπιμοτητες και υποτιμηση του ελληνικου τμηματος. Η συντονιστικη επιτροπη της Εταιρειας Σκηνοθετων μαζευτηκε αμεσως για να δει τι θα κανει. Οι υπολοιποι σωφρονες σκηνοθετες παρακολουθουν αναυδοι το ενδιαφερον για την ταμπελολογια που ανεπτυξε ξαφνικα σε τοσο ωριμη ηλικια η εκλεγμενη ηγεσια ενος σωματειου στο οποιο ελαχιστοι πια πατανε το ποδι τους.

    Ο Μισελ Δημοπουλος που δεν προλαβαινει να προσπερνα τις πεπονοφλουδες που βαζουν τα σωματεια στο διαβα του, ελεγε χθες θυμωμενος: "Αν συνεχιστει αυτη η κατασταση θα παραιτηθω".

    Τερμα με τα καμωματα συνδικαλιστων. Χθες ηταν η μερα τριων σοβαρων Ελληνων σκηνοθετων.

    Ο Σταυρος Τσιωλης, αν και κομμενος απο το διαγωνιστικο τμημα, εμφανιστηκε χαρουμενος και γελαστος και ειπε: "Ελεγε χθες ο Ντινος Κατσουριδης πως επειδη με εκοψαν απο το φεστιβαλ, ο διανομεας που ειχα βρει εκανε πισω. Το αντιθετο συνεβη. Με πηρε εξαλλος στο τηλεφωνο και μου ειπε: "Τους πουστηδες, την κοψανε. Σε εικοσι αιθουσες θα τη βγαλω". Η αιθουσα συνεντευξεων Τυπου αντηχουσε απο τα γελια. Συνηθισμενη κατασταση καθε φορα που ο Τσιωλης ανεβαινει στη Θεσσαλονικη παρεα με τους ερασιτεχνες ηθοποιους του. "Ακολουθουσα τους ρυθμους τους", δηλωσε. "Οχι, βεβαια, παντα. Διοτι υπηρχε κινδυνος να γυριστει ολη η ταινια σε ενα μπαρ με Ρωσιδες...". Μαζι του και ο μονιμος παραγωγος του, ο Αλεκος Παπαγεωργιου. "Του ειπα οτι θελω να ξανακανω κωμωδια. Προς Θεου, θα μας κοψουνε και απο το πληροφοριακο", μου φωναξε. Θα κανω, λοιπον, πρωτα ενα δραμα, ""Το χιονι" και μετα δυο κωμωδιες, τον ""Λακη" και τον ""Βρωμικο Λακη". Για την ωρα, παντως, γραφω στιχους για την Πιτσα Παπαδοπουλου. Ειναι!

    πανευκολο. Ο Γρηγορης Μπιθικωτσης

    εχει πει οτι οι στιχοι πρεπει να γραφονται τοσο γρηγορα οσο κραταει κι ενα τραγουδι".

    Η Βασιλικη Ηλιοπουλου, αλλη γνωριμη αυτη του φεστιβαλ. Πως ειναι δυνατον πισω απο αυτο το ευθραυστο, μικροκαμωμενο, γλυκο πλασμα να κρυβεται τετοια δυναμη και ωριμοτητα; Η ταινια της "Με μια κραυγη" παρακολουθει δυο αδελφια, που εχουν μεγαλωσει χωρις μια κανονικη συμβατικη οικογενεια. Παρακολουθει την πορεια και τη σχεση τους μεσα σε ενα κοινωνικο περιθωριο. Μα γιατι, οπως και στο "Περασμα", την ενδιαφερουν τετοιοι ηρωεσ; "Γιατι πιστευω οτι εχουν την ικανοτητα να υπερβαινουν τα συνηθισμενα. Γιατι σε αντιθεση με μας αποκτουν μια σχεση με το κορμι τους, το ακουνε, το νιωθουν. Δεν ειχα καμια προθεση να κανω με την ταινια μου κοινωνικη κριτικη η καταγγελια των καταπιεστικων σωφρονιστικων ιδρυματων. Κι αν τελικα την κανω, θα 'θελα να γινεται μονο μεσα απο συναισθηματικους δρομους".

    Ο Γιωργος Καρυπιδης, τελος, εφερε στο φεστιβαλ μια εντελως προσωπικη κινηματογραφικη γραφη, απο αυτες που λεγαμε καποτε "κινηματογραφος του δημιουργου" και σημερα ολοενα και σπανιζουν. "Δεν χανεται μονο το προσωπικο βλεμμα. Χανεται και ο κοσμος στον οποιο ζουμε. Δεν ειναι η τεχνη που βρισκεται σε αδιεξοδο, αλλα η κοινωνια", ειπε. Αυτο δεν σημαινει οτι ο σκηνοθετης των "Μαγεμενων" αναγορευει καθε τι το προσωπικο σε καλλιτεχνικη αξια. "Δεν φτανει το προσωπικο βλεμμα του σκηνοθετη. Πρεπει να γεννησει και αισθητικο γεγονος". Του το ευχομαστε.

    ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    [13] Τσατσος: Μην εγκρινετε την τελωνειακη ενωση

    Θα ΚΛΟΝΙΣΤΕΙ η αξιοπιστια της Ευρωπα ικης Ενωσης και της Ευρωβουλης στους θεσμους της δημοκρατιας και στην ανθρωπινη αξιοπρεπεια

    Τον κινδυνο να κλονιστει η αξιοπιστια της Ευρωπα ικης Ενωσης και ιδιαιτερα του Ευρωπα ικου Κοινοβουλιου, αν εγκρινει την τελωνειακη ενωση με την Τουρκια, τονισε ο ευρωβουλευτης του ΠΑΣΟΚ Δ. Τσατσος, ο οποιος εξεφρασε τη βεβαιοτητα οτι οι ευρωπα ικες κυβερνησεις δεν θεωρουν τους ευρωβουλευτες δικους τους εντολεις, αλλα βουλευτες με δικη τους ελευθερη εντολη.

    Μοιραιο λαθος

    Μιλωντας χθες στη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του Ευρωπα ικου Σοσιαλιστικου Κομματος, ο κ. Τσατσος ανεφερε μεταξυ αλλων:

    "Η αξιοπιστια της Ευρωπα ικης Ενωσης και ιδιαιτερα του Ευρωπα ικου Κοινοβουλιου κλονιζεται, αν εγκριθει η τελωνειακη ενωση με μια χωρα της οποιας οι θεσμοι επιτρεπουν την παραβιαση των πιο στοιχειωδων δικαιωματων. Αυτο το αγαθο της ανθρωπινης αξιοπρεπειας δεν αντισταθμιζεται με το επιχειρημα της ""χρησιμης αγορας", που ασφαλως προσφερει η Τουρκια.

    Εαν το Ευρωπα ικο Κοινοβουλιο τελικα αποφασισει να κρινει το θεμα το Δεκεμβριο, ειναι προφανες οτι οφειλει να πει οχι στην τελωνειακη ενωση. Η συντελεσθεισα αναθεωρηση του αρθρου 8 του αντιτρομοκρατικου νομου, στην ουσια, αφηνει την πραγματωση καποιων ελαχιστων βελτιωσεων στην ""καλη διαθεση" δικαστων και εισαγγελεων. Δηλαδη και αν ακομη το Ευρωπα ικο Κοινοβουλιο διεπραττε το μοιραιο ιστορικο λαθος, να θεωρει θεσμικη βελτιωση τη βελτιωση των νομικων διατυπωσεων, κατι που θα βαθαινε ακομη περισσοτερο τη δυσπιστια των λαων απεναντι μας, και τοτε ακομη, με το τυπικο κριτηριο, η απαντηση του Ευρωπα ικου Κοινοβουλιου πρεπει να ειναι οχι.

    Ολες ομως οι ευρωπα ικες κυβερνησεις ειναι κυβερνησεις δημοκρατικες, που σεβονται τις πολιτικες και λειτουργικες ιδιαιτεροτητες του Ευρωπα ικου Κοινοβουλιυ. Ιδιαιτερη ευαισθησια στην ανεξαρτησια του Κοινοβουλιου μας δειχνουν οι σοσιαλιστικες κυβερνησεις. Δεν διανοουμαι πως οι κυβερνησεις μας μας βλεπουν ως δικους τους εντολεις. Αντιθετως, οι κυβερνησεις ειναι υπερηφανες οταν οι ευρωβουλευτες λειτουργουν ως βουλευτες, με ελευθερη εντολη και με τις ιδιαιτερες οπτικες που προκυπτουν απο τον ιστορικο ρολο του Κοινοβουλιου".

    Παρεμβαση Κρανιδιωτη

    Στην παρεμβαση του εξαλλου ο ευρωβουλευτης του ΠΑΣΟΚ Γ. Κρανιδιωτης ανεφερε:

    "Υποστηριζω την αναβολη της συζητησης στο Ευρωπα ικο Κοινοβουλιο για μετα τις εκλογες στην Τουρκια, μετα το σχηματισμο κυβερνησης, για να δουμε τις προγραμματικες της δηλωσεις και πως θα εφαρμοσει στην πραξη τις αλλαγες που εχει υποσχεθει.

    Η αναβολη σημαινει οτι η τελωνειακη ενωση δεν μπαινει σε ισχυ την 1.1.96. Με τον τροπο αυτο στελλουμε ενα ισχυρο πολιτικο μηνυμα προς την τουρκικη πλευρα, οτι δηλαδη για την εγκριση της τελωνειακης ενωσης χρειαζεται συμμορφωση προς ορισμενες αρχες δημοκρατιας, ανθρωπινων δικαιωματων και Διεθνους Δικαιου. Για το Ευρωπα ικο Κοινοβουλιο υπαρχει θεμα αξιοπιστιας του και θα πρεπει να αντισταθει στις οποιεσδηποτε εξωθεν πιεσεις".

    [14] Ζηταει την εκδιωξη Μητσοτακη-κεντρογενων!

    ΕΠΙΣΤΟΛΗ του προεδρου της Νομαρχιακηε Επιτροπης Αχαλας προς τους ομολογους του των αλλων Ν.Ε. της Ν.Δ. Δεν αποδοκιμαζει ο Μπρατακος. Με αντεπιθεση απειλησαν οι μητσοτακικοι

    Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΩΛΕΤΣΗ

    Η ειρηνη στη Ν.Δ. δεν αντεξε, και χθες ξαναβγηκαν στην επιφανεια οι εχθρες και τα εσωκομματικα της. Ο Κ. Μητσοτακης θα απαντησει σκληρα, αν προκληθει, στην Εθνικη Συνδιασκεψη (18 και 19 Νοεμβριου), απαντα το περιβαλλον του επιτιμου, στις επιθετικες διαθεσεις των εβερτικων κομματικων στελεχων.

    Ο προεδρος της Νομαρχιακης Επιτροπης της Ν.Δ. Αχαλας, Θρασυβουλος Μαυροματης, απεστειλε επιστολη προς τους συναδελφους του των αλλων Νομαρχιακων Επιτροπων με την οποια ζητει:

    "Να παρουν το νομο στα χερια τους" για να προστατευθει ο Μ. Εβερτ, που αποτελει "σαρκα εκ της σαρκος" του κομματικου μηχανισμου και συνεχεια των παρακαταθηκων που αφησαν ο Κ. Καραμανλης και ο Ευ. Αβερωφ.

    Και να εκδιωξουν απο το κομμα τα "παρασιτα", εκεινους δηλαδη που δεν ειναι κατευθειαν... απογονοι της ΕΡΕ, αλλα "κεντρογενεις" και "αριστερογενεις".

    Ειναι εμφανεστατος ο στοχος του "ακροδεξιου", κατα χαρακτηρισμο παραγοντων της Ρηγιλλης, Θρ. Μαυροματη. Ο Κ. Μητσοτακης προσχωρησε στη Ν.Δ. απο το κομμα των "Νεοφιλελευθερων".

    Στην επιστολη του, που ο ιδιος χαρακτηρισε στο "Φλας" "κραυγη αγωνιας υστερα απο μια συσσωρευμενη πικρια πολλων μηνων, που γινεται οργη κι αγανακτηση", ο Θρ. Μαυρομματης αναφερει μεταξυ αλλων, ακομα οπως μας πληροφορει ο ανταποκριτης μας Π. Τσουμας:

    "Αγαπητε προεδρε

    Τα εσωκομματικα προβληματα της παραταξης μας, των οποιων τραγικη κορυφωση αποτελουν οι πολιτικα ανευθυνες και επιζημιες αποψεις σε εθνικα θεματα (ς.ς. δηλαδη οι θεσεις Μητσοτακη για το Σκοπιανο), καθως και οι προσβλητικες εως βλασφημες αναφορες στο προσωπο του Κ. Καραμανλη (ς.ς. κι εδω στον Μητσοτακη αναφερεται) οδηγουν πλεον τις κομματικες μας οργανωσεις οι οποιες παθητικα και αβουλα ακολουθουν σε οριακο σημειο σιωπης και ανοχης.

    Ας καταλαβουμε ολοι καποτε οτι η εσωκομματικη δημοκρατια εχει τα ορια της, η καθ' υποτροπην παραβιαση των οποιων συνιστα πλεον ""εχθρικη ενεργεια" εις βαρος των οπαδων μας".

    Προειδοποιηση Μητσοτακη

    Οι εμμεσες πλην σαφεστατες επιθεσεις του κατα του επιτιμου προεδρου προκαλεσαν οργη στην Αραβαντινου. Προειδοποιηθηκαν οι αρμοδιοι πως ο επιτιμος δεν θα ανεχθει τετοιες προσβολες κατα την Εθνικη Συνδιασκεψη, χωρις να απαντησεις σκληρα.

    Ο Π. Τατουλης κατηγορησε τον προεδρο της Νομαρχιακης Επιτροπης Αχαλας για "φασιζουσα νοοτροπια", που ειναι επικινδυνη για το κομμα. Και ο Ν. Κακκαλος απαντα ειρωνικα:

    "Μηπως μεσα στις τοσες οδηγιες του θα πρεπει να προστεθουν και καποιες, οπως πως θα πρεπει να παντρευονται τα μελη της Ν.Δ. μεταξυ τους, μετα απο ποσες γεννες καποιος θεωρειται γεννημα-θρεμμα της παραταξης κ.α.;".

    Και προσθεσε: "Εγω εχω φιλο τον Κουβελα, θα πρεπει να του κοψω την καλημερα; Η να κοψω την καλημερα στον Τατουλη, η να κανω δηλωση οτι αποκηρυσσω π.χ. τον μητσοτακισμο και τις παραφυαδες αυτου; Δεν μπορω να τα παρω ολα αυτα στα σοβαρα".

    Ο Μπρατακος

    Στη νεα ενταση που προκληθηκε, αναγκαστηκε να παρεμβει για να την εκτονωσει ο γραμματεας Οργανωτικου της Ν.Δ., Αγγ. Μπρατακος. Επεκρινε το συγγραφεα της επιστολης, αλλα του ανοιξε παραθυρο να πει ολα αυτα που θελει στην Εθνικη Συνδιασκεψη, πραγμα που εβαλε ψυλλους στ' αυτια του Κ. Μητσοτακη.

    Η δηλωση του Αγγ. Μπρατακου που απευθυνεται στον Θρ. Μαυροματη εχει ως εξης:

    "Πληροφορηθηκα σημερα, εξωδικως, το κειμενο της επιστολης που με ημερομηνια 5/11/95 απηυθυνες προς τους προεδρους των ΝΟΔΕ του κομματος. Θα ηθελα σχετικως να σημειωσω οτι το κομμα βρισκεται σε σταθερη ανοδικη πορεια, σε τροχια εξουσιας.

    Την πορεια αυτη δεν εξυπηρετουν και δεν ενισχυουν παρομοιες ενεργειες. Ιδιως μαλιστα οταν σου ειναι γνωστο οπως και σε ολα τα κομματικα στελεχη οτι σε λιγες ημερες, στις 18 και 19 του μηνος, πραγματοποιειται η Εθνικη Συνδιασκεψη της Νεας Δημοκρατιας, στην οποια μπορει να τεθει και να συζητηθει καθε θεμα που απασχολει το κομμα. Συνδιασκεψη, η οποια ειναι οροσημο στην πορεια του κομματος πριν απο την τελικη αναμετρηση για την αναληψη της εξουσιας".

    Η αξιοποιηση στελεχων

    Κι ενω στη Ν.Δ. πληθαινουν οι υποψιες οτι υπαρχει κι αλλη σχετικη επιστολογραφια, το κομμα θυμηθηκε τωρα, υστερα απο πεντε μηνες, να ενεργοποιησει την αποφαση του Μ. Εβερτ να ελεγχονται οι καταγγελιες για τη μη αξιοποιηση στελεχων.

    Ανακοινωσε χθες:

    "Ενεργοποιειται η αποφαση (50/16.6.95) του προεδρου της Νεας Δημοκρατιας κ. Μιλτιαδη Εβερτ, με την οποια οριζεται τριμελης επιτροπη για τον ελεγχο συγκεκριμενων καταγγελιων για στελεχη που δεν αξιοποιουνται.

    Προεδρος της επιτροπης ειναι ο βουλευτης κ. Γιαννης Κεφαλογιαννης και μελη οι βουλευτες κ.κ. Αριστειδης Καλαντζακος και Αγγελος Μπρατακος, ο οποιος θα εκτελει χρεη γραμματεως της επιτροπης".

    Το σκηνικο της συμφιλιωσης που επιχειρηθηκε να στηθει με την ενεργοποιηση του ατυπου συμβουλευτικου οργανου, στο οποιο συμμετεχει μαζι με τον Εβερτ και ο Μητσοτακης, δεν αντεξε χθες. Και τωρα ολα τα βλεμματα στη Ν.Δ. στρεφονται με αγωνια στην Εθνικη Συνδιασκεψη. Ενω ανησυχουν μηπως και εκτονωθει η κριση στο ΠΑΣΟΚ λογω Δημητρας Λιανη και αναζωπυρωθουν τα εσωκομματικα παθη και μιση στη Ν.Δ.

    [15] 3 ονομασιες εχει προτεινει ο Βανς

    ΑΡΧΙΣΑΝ χθες στη Ν. Υορκη οι διαπραγματευσεις Ζαχαρακι- Βανς-Σκοπιανων για το ονομα

    Ν. ΥΟΡΚΗ

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΝΕΛΑΚΗ

    Μετα την υπογραφη της Ενδιαμεσης Συμφωνιας πριν απο μερικες εβδομαδες μεταξυ της Ελλαδας και των Σκοπιων στη Ν. Υορκη, απο χθες αρχισαν οι διαπραγματευσεις για την ονομασια.

    Ο πρεσβης της στα Ηνωμενα Εθνη Χρηστος Ζαχαρακις αμεσως μετα την επιστροφη του απο την Αθηνα, οπου ειχε επαφες με τον πρωθυπουργο Ανδρεα Παπανδρεου και αλλους αρμοδιους, συναντηθηκε χθες με το μεσολαβητη του ΟΗΕ για το Σκοπιανο, Σαιρους Βανς.

    Η συναντηση πραγματοποιηθκε στο γραφειο του κ. Βανς στη λεωφορο Λεξιγκτον, στο Μανχαταν, στις 12.30 μ.μ. και διηρκεσε πανω απο μιση ωρα. Οι διαβουλευσεις αυτες εγιναν και θα συνεχιστουν αυτες τις μερες, στο "πλαισιο που προβλεπεται απο το αρθρο 5 της Ενδιαμεσης Συμφωνιας".

    Συμφωνα με δημοσιογραφικες πληροφοριες, ο Σαιρους Βανς εχει προτεινει τρεις ονομασιες για τα Σκοπια, μεταξυ των οποιων και το "Νοωα Μαψεδονια". Οι ιδιες πληροφοριες αναφερουν οτι η ονομασια αυτη θεωρειται επικρατεστερη και απο τις δυο πλευρες.

    Την επομενη εβδομαδα ο κ. Ζαχαρακις θα συναντηθει και παλι με τον Βανς στο πλαισιο της συνεχισης των διαβουλευσεων, δεδομενου οτι ο μεσολαβητης του ΟΗΕ θα συναντηθει και με τους εκπροσωπους των Σκοπιων.

    Απο διπλωματικες πηγες εγινε γνωστο οτι "δεν αποκλειεται εντος του Νοεμβριου οι διαπραγματευσεις για το ονομα να καταληξουν σε βιωσιμη λυση και για τις δυο χωρες".

    Μετα τη χθεσινη συναντηση του Ζαχαρακι με τον Βανς, απο το γραφειο του πρωτου εκδοθηκε η παρακατω ανακοινωση:

    "Συναντηση με τον Σαιρους Βανς ειχε σημερα στις 12.30 μ.μ. (τοπικη ωρα) ο μονιμος αντιπροσωπος της Ελλαδας στα Ηνωμενα Εθνη πρεσβης κ. Χρηστος Ζαχαρακις, στο πλαισιο των διαβουλευσεων που προβλεπεται απο το αρθρο 5 της Ενδιαμεσης Συμφωνιας σχετικα με το θεμα του ονοματος της Π.Γ.Δ.Μ.".

    Επιφυλακτικη παρουσιαζεται η κυβερνηση για το χρονο εναρξης των διαπραγματευσεων στη Νεα Υορκη για την ονομασια, αν και επιμενει οτι η διαδικασια αυτη ειναι η συνεχεια της Ενδιαμεσης Συμφωνιας.

    Στη σχετικη ανακοινωση του υπουργειου Εξωτερικων αναφερεται:

    "Συντομα θα υπαρξει κινηση οσον αφορα τις συνομιλιες για το θεμα του ονοματος της Π.Γ.Δ.Μ. Το ονομα αποτελει την ουσια της διαφορας και ειναι φυσικο να υφισταται για αυτο ιδιαιτερο ενδιαφερον τοσο απο τον ειδικο διαμεσολαβητη, Σαιρους Βανς οσο και απο τα δυο εμπλεκομενα μερη. Εν προκειμενω, υπαρχει εξαλλου η ρητη αναφορα στην Ενδιαμεση Συμφωνια".

    [16] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Βαρυ το κατηγορητηριο για τον ΠΑΟΚ

    Με το αναμενομενο βαρυτατο κατηγορητηριο απολογειται την προσεχη Τριτη, 14 Νοεμβριου, ο ΠΑΟΚ για τα επεισοδια των οπαδων του, που οδηγησαν στη διακοπη του ματς με την ΑΕΚ.

    Ο αθλητικος δικαστης Ερωτοκριτος Ερωτοκριτου αναφερει συγκεκριμενα: "Στο 65 του αγωνα οπαδοι του ΠΑΟΚ, ενεργουντες απο κοινου και με προθεση, πετουσαν εναντιον του β εποπτη γραμμων, Παχτιτη, πετρες και αλλα αντικειμενα, με αποτελεσμα να αναγκαστει ο διαιτητης να διακοψει προσωρινα τον αγωνα και σε συνεργαια με τον παρατηρητη εγιναν συστασεις απο τα μεγαφωνα του σταδιου. Στο 66 διεκοψε για δευτερη φορα τον αγωνα, γιατι οι ιδιοι οπαδοι συνεχισαν να πετουν πετρες και τεμαχια τσιμεντοκονιαματος εντος του αγωνιστικου χωρου, με αποτελεσμα δυο απο αυτες να χτυπησουν και τραυματισουν τον ιδιο εποπτη στο κεφαλι και στον ωμο. Στη συνεχεια, και αφου παρασχεθηκαν οι πρωτες βοηθειες στον εν λογω εποπτη, εγιναν και παλι συστασεις απο τα μεγαφωνα, να μη συνεχισουν να πετουν πετρες, γιατι θα διακοπει οριστικα ο αγωνας και υστερα απο 9 λεπτα προσωρινης διακοπης συνεχιστηκε. Στο 74 ο διαιτητης αναγκαστηκε να διακοψει οριστικα τον αγωνα, γιατι οι ιδιοι οπαδοι πετουσαν μεσα στον αγωνις!

    τικο χωρο μεγαλες πετρες, σιδηροβε ργες, κομματια πινακιδων και αλλα αντικειμενα, ενω αρκετοι απο αυτους εισηλθαν και εντος του αγωνιστικου χωρου, πετωντας τα ιδια αντικειμενα, με αποτελεσμα να κινδυνευσει αμεσα η σωματικη ακεραιοτητα των ποδοσφαιριστων των δυο ομαδων και των διαιτητων. Απο τη ριψη των ως ανω αντικειμενων τραυματιστηκε για δευτερη φορα ο εποπτης Παχτιτης στα ποδια, καθως επισης και 26 αστυνομικοι".

    Θυμιζουμε οτι ο ΠΑΟΚ κινδυνευει αμεσα με αποκλεισμο του γηπεδου του με πεντε αγωνιστικες, ενω το πιθανοτερο ειναι να του αφαιρεθουν και 3 βαθμοι απο τη βαθμολογια του Πρωταθληματος της Α Εθνικης.

    Εμεινε με τα εισιτηρια

    ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ το ταξιδι στη Βιεννη για τον Κρεμενλιεφ και ο Ολυμπιακος βρισκεται σε αναμονη - Διαψευδει η ΠΑΕ περι Γεωργατου, αλλα η υποθεση θεωρειται τελειωμενη

    Με τα εισιτηρια στο χερι εμειναν ο διευθυνων συμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακος Γιωργος Λουβαρης και ο μανατζερ του ποδοσφαιρικου τμηματος Αρης Πολλας, που επροκειτο να πεταξουν σημερα για τη Βιεννη προκειμενου να συναντηθουν με παραγοντες της Λεφσκι για την ολοκληρωση της μεταγραφης του Εμιλ Κρεμενλιεφ.

    Το ταξιδι αναβληθηκε την τελευταια στιγμη, επειδη ο αντιπροεδρος της βουλγαρικης ομαδας Ζελιασκοφ διαμηνυσε χθες το βραδυ απο τη Σοφια στους ανθρωπους των "ερυθρολευκων" οτι δεν μπορει να εξασφαλισει βιζα για την Αυστρια.

    Θα πρεπει να σημειωθει πως απο σημερα βρισκεται στην αυστριακη πρωτευουσα η αποστολη της εθνικης ομαδας της Βουλγαριας, η οποια θα προετοιμαστει εκει μεχρι τις 13 του μηνα για τον αγωνα με τη Γερμανια που θα δωσει στις 15 Νοεμβριου στο Βερολινο, στο πλαισιο της προκριματικης φασης του Ευρωπαικου Πρωταθληματος.

    Ο Κρεμενλιεφ, που συμπεριλαμβανεται βεβαιως μεταξυ των διεθνων της βουλγαρικης αποστολης, εχει ηδη εκφρασει την επιθυμια του να μετακομισει στην Ελλαδα και στον Ολυμπιακο, πλην ομως για την ωρα υπαρχουν πολλες και εντονες αντιρρησεις απο την πλευρα των διοικουντων της Λεφσκι.

    "Αν δεν παει ο Ζελιασκοφ στη Βιεννη, δεν υπαρχει λογος να γινει το ταξιδι", δηλωσε χθες τ' απογευμα στην "Ε" ο Γιωργος Λουβαρης.

    Στο μεταξυ, απο τη διοικηση του Ολυμπιακου διαψευστηκε χθες η δημοσιευθεισα σε μεριδα του Τυπου οριστικη διευθετηση του θεματος της αποκτησης του Γρηγορη Γεωργατου. Οπως εγινε γνωστο, "οι διαπραγματευσεις των ""ερυθρολευκων" με τους Πατρινους βρισκονται σε καλο δρομο, αλλα ακομη η υποθεση δεν εχει κλεισει". Παντως θα πρεπει να σημειωθει οτι χθεσινες πληροφοριες απο την Πατρα ανεφεραν πως "η μεταγραφη θα πρεπει να θεωρειται ως ηδη γεγενημενη, αφου επηλθε την Κυριακη το βραδυ πληρης συμφωνια μεταξυ των... τριων πλευρων (Παναχαικης, Ολυμπιακου και ποδοσφαιριστη). Ειναι χαρακτηριστικο οτι απο την ημερα εκεινη ο Γεωργατος συμμετεχει τυπικα στις εκδηλωσεις της (...πρωην) ομαδας του. Επαιξε (ιδιαιτερα... επιφυλακτικα) στον αγωνα Κυπελλου της Τεταρτης με τον Πυργο (3-1), ενω χθες γυμναστηκε μονος του τρεχοντας ελαφρα, την ωρα που οι υπολοιποι παικτες της Παναχαικης προπονουνταν διπλα του υπο την επιβλεψη του Χρηστου Αρχοντιδη.

    Καποιες αλλες (χθεσινοβραδινες) πληροφοριες μιλουσαν για επιστροφη του Παναθηναικου στο παιχνιδι της διεκδικησης του Γεωργατου, μετα την πρωτη (αποτυχημενη) τηλεφωνικη παρεμβαση του προεδρου των "πρασινων" Γιωργου Βαρδινογιαννη...

    Ολα τελειωσαν σε μιση ωρα

    ΦΟΥΡΙΟΖΟΣ ο ΠΑΟ πηρε σοβαρα στην αρχη την ΑΕΚ (3-1) και μετα το εριξε στην... πλακα

    Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    Σ την... πλακα πηρε την ΑΕΚ ο Παναθηνα ικος χθες στο Ολυμπιακο Σταδιο (3-1). Μπορει το ματς να ηταν... υποβαθμισμενο απο τη στιγμη που δεν υπηρχε βαθμολογικο ενδιαφερον, καθε αλλο ομως παρα ανιαρο ηταν. Οι παικτες του Παναθηνα ικου τουλαχιστον δεν το ειδαν σαν προπονηση, αντιθετως κυνηγησαν τη νικη, επαιξαν για τη φανελα, οσο κι αν αυτο ακουγεται περιεργο στις μερες μας, και για το γοητρο.

    Πριν καλα καλα συμπληρωθει η πρωτη μιση ωρα ο Ατματσιδης ειχε κιολας υποχρεωθει να κανει τρεις φορες την ιδια, αχαρη γι' αυτον, κινηση: να μαζεψει την μπαλα απο τα βαθη της εστιας του. Οχι δεν ηταν φιλικο το ματς, ουτε ευκαιρια για ξεκουραση. Οταν το καταλαβαν αυτο οι της ΑΕΚ ηταν αργα. Το σκορ στο 28 ηταν μη ανατρεψιμο: 3-0.

    Φουριοζος και με το γνωριμο δυναμικο του στιλ ο Λουης Χριστοδουλου ανοιξε το χορο των πολυ ωραιων χθεσινων γκολ του Παναθηνα ικου στο 12 με προσποιηση και δυνατο σουτ. Στο 26 με κεφαλια ο Αλεξουδης και στο 28 ο Γεωργιαδης του Χαραλαμπους απαγορεψαν στην ΑΕΚ να... ελπιζει.

    Τοτε ξεκινησε το καλαμπουρι στις αδειες εξεδρες (1.662 τα εισιτηρια, 2.540.000 δρχ. οι εισπραξεις- αρνητικο ρεκορ ολων των εποχων στις συναντησεις ΠΑΟ-ΑΕΚ). Οι λιγοστοι οπαδοι του Παναθηνα ικου, στην πλειονοτητα τους μαθητες, αρχισαν να αποθεωνουν τον Μπαγεβιτς (!) και να φωναζουν ΑΕΚτζηδικα συνθηματα. "Ντουσαν-Ντουσαν", "ΑΕΚ γερα, με τσαμπουκα" κ.λπ.

    Ο ΣΑΡΑΒΑΚΟΣ

    Ο Δημητρης Σαραβακος στο 38 με βολιδα απο πλαγια θεση εσωσε μερος της αξιοπρεπειας της (τωρινης) ομαδας του, σημειωνοντας το γκολ της τιμης. Ηταν το πρωτο του τερμα εναντιον του Παναθηνα ικου.

    Το 3-1 του πρωτου ημιχρονου δεν αλλαξε στα υπολοιπα λεπτα του αγωνα, οι εντυπωσεις ωστοσο απο τον αγωνιστικο διασυρμο της ΑΕΚ εμειναν αναλλοιωτες ως το τελος. Ο ΠΑΟ με αναπληρωματικους (Νικοπολιδης, Λαγωνικακης) και τους νεαρους Γκουμα, Καφφε, Αλεξοπουλο (ντεμπουτο σε επισημο ματς) συνετριψε μια ΑΕΚ, που δεν ειχε απο τα βασικα της στελεχη μονο τον τιμωρημενο Μανωλα. Οι Σαμπανατζοβιτς, Κωστης, Κετσπαγια, που επιστρατευτηκαν στην επαναληψη απο τον Μπαγεβιτς, δεν καταφεραν να βελτιωσουν το στραπατσαρισμενο απο το πρωτο ημιωρο προφιλ της ΑΕΚ.

    Χριστοδουλου, Λαγωνικακης, Μαραγκος, Γ. Χ. Γεωργιαδης διακριθηκαν απο τον Παναθηνα ικο, ενω απο την τραγικη ΑΕΚ ξεχωρισε η μοναχικη φιγουρα του Σαραβακου, ο οποιος δεν πανηγυρισε το γκολ και γι' αυτο χειροκροτηθηκε απο τους "πρασινους" οπαδους την ωρα της αντικαταστασης του.

    Με λαθη η διαιτησια του Αθηναιου Γιαννοπουλου, που εδειξε κιτρινες στους Μαλαδενη (13 ), Κοπιτση (89 ).

    ΠΑΝΑΘΗΝΑ ΙΚΟΣ: Νικοπολιδης, Γκουμας, Ουζουνιδης, Χριστοδουλου, Καπουρανης, Μαρκος, Λαγωνικακης, Γ.Χ. Γεωργιαδης, Αλεξουδης (71 Αποστολακης), Μαραγκος, Καφφες (84 Αλεξοπουλος).

    ΑΕΚ: Ατματσιδης, Κοπιτσης, Παυλοπουλος (46 Σαμπανατζοβιτς), Κουτουλας, Μαλαδενης (70 Κωστης), Βλαχος, Σαραβακος (70 Κετσπαγια), Σαβεβσκι, Δημητριαδης, Μπατιστα, Καραγιαννης.

    Ρισκο υψηλου κινδυνου με την επιστροφη Γιδοπουλου

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

    Ρ ισκο υψηλου κινδυνου πηρε ο Μιχαλης Τροχανας με την επαναδραστηριοποιηση Γιδοπουλου στα διοικητικα της ΑΕΚ. Εκει που ολα εδειχναν οτι ο πρωην προεδρος δεν θα αποδεχοταν την προσκληση Τροχανα, ολα αλλαξαν χθες το απογευμα. Απο την αναπαυλα του αγωνα στο ΟΑΚΑ μεχρι τη ληξη του και το τετ α τετ Τροχανα - Γιδοπουλου, στο οποιο παρθηκε απο κοινου η αποφαση.

    Ο προεδρος της τριετιας 1988-91 ηταν αμετακινητος στη θεση που διατυπωσε προχθες και στο ημιχρονο του αγωνα σε επαφη που ειχε με τους δημοσιογραφους.

    "Ισχυουν αυτα που δηλωσα και χθες. Οτι γυριζω, μονο αν ειναι να διοικησω. Σ' αυτον τον τομεα εχω τις ικανοτητες, μπορω να ανεβασω την ψυχολογια μιας ομαδας απο το 5 στο 9. Οταν ανελαβα την ΑΕΚ ειχα πει στον Μανωλα οτι θα παρουμε το πρωταθλημα. Ο Στελιος νομιζε οτι του εκανα πλακα, γιατι υπηρχαν ο Βαρδινογιαννης και ο Κοσκωτας. Του λεω τοτε, αν θελεις πηγαινε στη Ναξο να ψαρευεις, εμεις εδω θα παρουμε τον τιτλο. Δεν θελω γαλονια, θελω να βοηθησω την ΑΕΚ, αλλα βλεπω οτι δεν με χρειαζονται. Κακο θα κανω, καλο δεν θα κανω. Εγω θελω να εχω γνωμη, να μπορω να μπαινω στα αποδυτηρια, να αποφασιζω για μια μεταγραφη, για ενα πριμ...".

    Ολα αυτα στην αναπαυλα του χθεσινου αγωνα, στο μπαρ του Ολυμπιακου Σταδιου, οπου συναντηθηκε και με τον Γιωργο Βαρδινογιαννη, απο τον οποιο δεχτηκε φιλικο... χτυπημα στην πλατη. Στο δευτερο ημιχρονο, την ωρα που παιζοταν μπαλα, ο Τροχανας καταφερε (αγνωστο με ποιο τροπο) να μεταπεισει τον Γιδοπουλο. Τι του εταξε, ποιες θα ειναι οι αρμοδιοτητες του, θα το δουμε στην πορεια ισως και σημερα.

    "Επιστρεφω στη διοικηση της ΑΕΚ και θα συμμετεχω στη ληψη αποφασεων, χωρις να εχω καποιο συγκεκριμενο ποστο. Περισσοτερα θα σας πω αυριο..." δηλωσε μετα το ματς ο Στρατος Γιδοπουλος.

    Δηλωση χωρις να διασαφηνιζει τα πραγματα εκανε κι ο Μιχαλης Τροχανας. "Ο Στρατος Γιδοπουλος ηδη εχει προσφερει υπηρεσιες αυτες τις μερες στην ΑΕΚ. Επομενως ειναι μεσα στην ΑΕΚ. Διαπιστωσα οτι θελει να βοηθησει και θα του ειμαι ευγνωμων γι' αυτο".

    Απο δω και στο εξης και αφου γινουν γνωστες οι αρμοδιοτητες του Γιδοπουλου αναμενεται με ενδιαφερον η σταση που θα κρατησει ο Ντουσαν Μπαγεβιτς. Ανθρωποι της ΑΕΚ που γνωριζουν πολυ καλα τον Ντουσκο θεωρουν οτι ειναι αδυνατη η συνυπαρξη Μπαγεβιτς - Γιδοπουλου. Ο πρωην προεδρος επιστρεφει στη διοικηση, σιγουρα με υπευθυνο ρολο που θα του δινει το δικαιωμα να εχει ευρυτατο πεδιο δρασης. Κι οσο ο Μπαγεβιτς παρατεινει τη σιωπη του ("μη με ρωτατε γι' αυτο το θεμα") τοσο θα οργιαζουν οι φημες για πιθανη εκρηξη του Ντουσκο.

    Προς το παρον ο Μπαγεβιτς εχει να ασχοληθει με τους ποδοσφαιριστες του και την τραγικη εικονα που παρουσιασαν χθες κοντρα στον Παναθηναικο, δεκα μερες πριν απο τη νεα αναμετρηση των δυο αντιπαλων για το πρωταθλημα. Οι αμυντικοι, αλλα και αλλοι ποδοσφαιριστες τ' ακουσαν για τα καλα απο τον προπονητη τους μετα το πρωτο ημιχρονο και κυριως μετα τη ληξη. Ο Μπαγεβιτς ηταν εξω φρενων στα αποδυτηρια και εκανε καυστικη κριτικη, τουλαχιστον στους μισους ποδοσφαιριστες.

    "Καναμε πολλα λαθη, δεν μπηκαμε στο πνευμα του αγωνα. Με στεναχωρησε η συμπεριφορα ορισμενων ποδοσφαιριστων..." τονισε μεταξυ αλλων στους δημοσιογραφους ο Μπαγεβιτς, που εξεφρασε και τη λυπη του για τον τραυματισμο του Μαραγκου απο μαρκαρισμα του Κοπιτση. Ο ποδοσφαιριστης της ΑΕΚ επισκεφθηκε στα αποδυτηρια τον πρωην συμπαικτη του στον Πανιωνιο και του ζητησε συγγνωμη, η οποια εγινε αποδεκτη.

    Προβα για κλαμματα η Εθνικη, που ιδρωσε στο Περιστερι ΑΝΑΙΜΙΚΗ νικη 98-97 και μαυρες σκεψεις εν οψει Βοσνιας και Σλοβακιας - Στο υψος του μονο ο Γιαννακης

    Του ΗΛΙΑ ΔΡΥΜΩΝΑ

    Μ ωρε, ωραια εθνικη ομαδα εχουμε στο μπασκετ! Που κερδιζει με την ψυχη στο στομα το Περιστερι, αντι να του ριξει, ετσι για πλακα, 30-40 ποντους...

    Αυτο το χθεσινο φιλικο στη Γλυφαδα, το μοναδικο τεστ που προλαβαιναν να κανουν οι διεθνεις πριν απο τα επισημα παιχνιδια τους στο εξωτερικο με Βοσνια και Σλοβακια, ηταν μια σκετη απογοητευση για τους περισσοτερους στην Εθνικη. Αν εξαιρεσει δηλαδη κανεις τον Γιαννακη (επαιξε στο τελευταιο 12λεπτο και πετυχε 10 απο τους τελευταιους 14 ποντους!), αντε και τους Αγγελιδη - Οικονομου, ολοι οι αλλοι ηταν περιπου για κλαματα. Σαν συνολο, μαλιστα, ηταν ακομα χειροτεροι. Λες κι επαιζαν πρωτη φορα μεταξυ τους...

    Το τελικο σκορ, υστερα απο 4 δωδεκαλεπτα, ηταν ενδεικτικο: 98-97 (45-52 στο ημιχρονο). Κοντρα στο, ανευ Κορωνιου και Λοντερντε ιλ, Περιστερι! Και με τον Γραικο να χανει δυο βολες στο τελος...

    Δεν λεμε, στα επισημα παιχνιδια η εικονα της Εθνικης θα ειναι πολυ διαφορετικη, οχι ομως και ιδανικη. Κι επειδη το ξερει καλα αυτο ο Δενδρινος, φροντισε χθες βραδυ να θυμισει στους παικτες του οτι ειδικα οι Σλοβακοι επιστρατευουν ολους τους "ξενιτεμενους" παικτες τους (ο Πετρουσκα της Βαρεζε ειναι η μεγαλυτερη απειλη), για να μας παρουν "αμπαριζα". Τι νομιζατε, με σταυρωμενα χερια θα καθονταν;

    "Το θεμα, βεβαια, παραμενει τι μπασκετ θα παιξουμε εμεις", ειπε ο μουτρωμενος, λογω του αγωνα που προηγηθηκε, Δενδρινος, που αποφασισε να "κοψει" απο την αποστολη (πεταει σημερα η Εθνικη για Βερολινο) τους Κακιουζη - Καραγκουτη και να εμπιστευτει παλι την ομαδα που επαιξε στο προσφατο Ευρωμπασκετ. Συν Κορωνιο.

    ΕΘΝΙΚΗ: Μπακατσιας 3, Κορωνιος 2, Παταβουκας 8, Γιαννακης 10(2), Σιγαλας 5, Αγγελιδης 15(1), Αλβερτης 11, Οικονομου 19(2), Φασουλας 9, Ρεντζιας 13, Χριστοδουλου 3(1).

    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Μυλωνας 10, Τσιτουμ 8, Καμπουρης 4, Γκουροβιτς 23(2), Γραικος 8(2), Γκαγκαουδακης 4, Μακαρας 19(3), Φασουρας 10, Αποσκιτης 11(1).

    ΜΕΤΡΑ: Ακομα και ειδικα μηχανηματα ανιχνευσης θα επιστρατευσει η Αστυνομια την αλλη Κυριακη, ημερα του ντερμπι Παναθηνα ικου - Ολυμπιακου στο ΟΑΚΑ, προκειμενου να "αδειασει" τις τσεπες των φιλαθλων απο καθε λογης αντικειμενα. Απο κερματα και αναπτηρες, μεχρι φωτοβολιδες και σουγιαδες. Το γνωστο, τελος παντων, οπλοστασιο καθε ...καλου ταραξια!

    Το αλλο εκτακτο μετρο που αποφασιστηκε να ισχυσει στις 19 του μηνα, ειναι η διεξαγωγη ερευνας σε ολοκληρο το Σταδιο την παραμονη του αγωνα. Θα ελεγχονται οσοι μπαινουν και βγαινουν απο κει μεσα απο το Σαββατο κιολας, γιατι μια φορα που δεν εγινε κατι τετοιο στο ΣΕΦ, ανακαλυφθηκε πως καποιοι ειχαν φυλαξει απο την παραμονη του αγωνα (παλι Ολυμπιακος και Παναθηνα ικος επαιζαν...) σε καποια αποθηκη ενα σωρο... αβγα, τα οποια χρησιμοποιηθηκαν την ωρα του ματς!

    Στη χθεσινη συσκεψη της ΕΣΑΚ με εκπροσωπους των δυο "αιωνιων" αντιπαλων, του ΟΑΚΑ και της Αστυνομιας αποφασιστηκε ακομα να εισελθουν απο διαφορετικες θυρες οι οπαδοι των δυο ομαδων, η δε εισοδος τους στο Σταδιο να μην αρχισει πριν απο τις 4 το απογευμα. Σε συνεργασια με την Αστυνομια, τελος, θα επιτηρησουν τις κερκιδες ομαδες περιφρουρησης των δυο σωματειων.

    Για το μεγαλο ντερμπι της Α1 αποφασιστηκε να "κοπουν" 15.825 εισιτηρια, απο τα οποια 11.072 θα παρει ο Παναθηνα ικος και 4.753 ο Ολυμπιακος. Θα τους φτασουν αραγε; Δυσκολο...

    ΠΑΟΚ: "Θελω, αλλα δεν μπορω ακομα. Αν με χρειαστουν στο ματς με τον Ηρακλη, εγω θα ειμαι εκει, ειμαι παντως πισω και χρειαζομαι περισσοτερο χρονο για να προετοιμαστω", δηλωσε χθες ο Πρεντραγκ Στογιακοβιτς, αμεσως μετα τη συμμετοχη του στον αγωνα προπονησης του ΠΑΟΚ με τη ΜΕΝΤ.

    Ο ΠΑΟΚ δινει και σημερα φιλικο αγωνα (αντιπαλος η Λαρισα στο Αλεξανδρειο), για το χατιρι του Στογιακοβιτς, αλλα και του Μαματζιολα, που επισης προερχεται απο τραυματισμο. Ο Κιουμουρτζογλου εβαλε στο προγραμμα και τριτο φιλικο για τη Δευτερα, με αντιπαλο τον Παπαγου.

    Αν δεν "στρωσει" με τοσα φιλικα ο Στογιακοβιτς, ε, δεν θα στρωσει ποτε!

    Οσο για τον Ραφιν, αυτος "τελειωνει" απο μερα σε μερα. Και τη θεση του θα παρει μαλλον καποιος ...ψηλος! Κατι περιεργο "μαγειρευει" ο Ευθυμης...

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Για την καλη αποδοση των περιφερειακων του παικτων ειχε να λεει ο Ιωαννιδης μετα τη νικη του Ολυμπιακου στο χθεσινο φιλικο επι της, ανευ ξενων παικτων, ΑΕΚ, με 86-64. Ο Γαλακτερος επαιξε λιγο και δεν εδειξε να 'χει συνελθει ακομα απο τον τραυματισμο του.

    ΑΕΚ: Σε καλο δρομο οδηγηθηκαν οι επαφες της ΑΕΚ με τους δυο Αμερικανους, Καμπελ και Πελ, ετσι αναμενεται να υπογραφουν σημερα οι συμφωνιες και με τους δυο.

    ΠΑΟ: Μια ιωση κρατησε χθες στο κρεβατι τον Ντομινικ Ουιλκινς και ανετρεψε τα σχεδια που ειχε κανει γι' αυτον ο Μποζινταρ Μαλκοβιτς. Ο Αμερικανος, βλεπετε, ηταν στις "καλες" του τις τελευταιες ημερες και ο "Μποζα" τον ειχε βαλει σε ενα εντατικο προγραμμα, για να ειναι ...αλλος ανθρωπος στο ντερμπι με τον Ολυμπιακο υστερα απο εννια μερες.

    ΣΠΟΡΤΙΓΚ: Το μικρο προβλημα που ειχε προκυψει στο Σπορτιγκ με τον προπονητη του, Κωστα Διαμαντοπουλο, αμεσως μετα την προκριση στους 16 του Κορατς, ξεπεραστηκε χθες το μεσημερι, μετα τη συναντηση του "Κιτσου" με τον προεδρο Α. Φιορετο. "Το διαταραγμενο κλιμα ξεπεραστηκε εντελως και οι σχεσεις μας παραμενουν αψογες", δηλωσε ο κ. Φιορετος, αφου ξεκαθαρισε πρωτα οτι ο Σπορτιγκ θα συνεχισει τη διπλη προσπαθεια που κανει σε Ελλαδα κι Ευρωπη. Για να μη λενε οτι το Κορατς δεν τον ενδιαφερει πια...

    Κακη αποδοση ειχε χθες ο Φασουλας, παρ' ολο που ελειπε απο το Περιστερι ο Λοντερντε ιλ και βασικος σεντερ ηταν ο Καμπουρης

    [17] Νεα τρεχαματα για την Ολυμπιαδα

    Δεσμευση Παπανδρεου, παρασκηνιακες συστασεις Σαμαρανκ και χρονοδιαγραμμα Λιανη μετα τη συναντηση στην Εκαλη

    Σε νεα τρεχαματα για την Ολυμπιαδα μπηκε απο χθες βραδυ η Ελλαδα, μετα τη συναντηση του πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου με τον προεδρο της Διεθνους Ολυμπιακης Επιτροπης (ΔΟΕ) Χουαν Αντονιο Σαμαρανκ, στην Εκαλη, παρουσια του υφυπουργου Αθλητισμου Γιωργου Λιανη.

    Ενθουσιασμενος, ο πολιτικος προ ισταμενος του αθλητισμου εσπευσε να δηλωσει οτι "μετα τη συναντηση Παπανδρεου- Σαμαρανκ προκυπτει θεμα τιμητικης αναθεσης και εντος 15 ημερων θα υποβαλουμε στη Λωζαννη σχετικο φακελο".

    Καλα πληροφορημενες πηγες υποστηριζουν, ομως, οτι ο Σαμαρανκ, που εχει την παγια τακτικη να ενθαρρυνει καθε κινηση σχετικη με τη διοργανωση Ολυμπιαδων, συνεστησε να μην αρκεστει η Ελλαδα στο αιτημα για τιμητικη αναθεση, αλλα παραλληλα να υποβαλει και υποψηφιοτητα για την Ολυμπιαδα του 2004, πραγμα που υπαινιχθηκε στις δηλωσεις του ο κ. Λιανης.

    Ο Ανδρεας Παπανδρεου δεσμευτηκε και υποσχεθηκε να στηριξει με ολα τα μεσα την προσπαθεια αυτη, οπως χαρακτηριστικα ειπε μετα τη συναντηση. Η πληρης δηλωση του Πρωθυπουργου:

    "Θελω να χαιρετισω την παρουσια του κ. Σαμαρανκ, ο οποιος παντοτε υπηρξε φιλος της χωρας μας. Δευτερον, θελω να τονισω τη σημασια που εχει για μας να γινουν νωρις οι Ολυμπιακοι Αγωνες στην Αθηνα. Εκεινο το οποιο εγω δεσμευομαι και υποσχομαι να κανω, ειναι να στηριξω με ολα τα μεσα την προσπαθεια αυτη, με αναληψη ευθυνης απο την κυβερνηση, εφοσον η Επιτροπη Ολυμπιακων Αγωνων και ο δημαρχος Αθηναιων υποβαλλουν την απαραιτητη αιτηση. Θα στηριξουμε την υποθεση και θα αντιμετωπισουμε και το κοστος. Ειναι πολυ σημαντικο για τον ελληνικο λαο και για τα νιατα μας".

    Στη συντομη δηλωση του ο προεδρος της ΔΟΕ, κατα την προσφιλη του συνηθεια, δεν ηταν αποτρεπτικος για το πρωτοφανες ελληνικο αιτημα.

    "Μολις τωρα τελειωσαμε ειπε μια πολυ φιλικη συναντηση και συζητηση με τον πρωθυπουργο κ. Παπανδρεου. Ο κ. Πρωθυπουργος εξεφρασε την επιθυμια του ελληνικου λαου να ερθουν πισω στην Αθηνα οι Ολυμπιακοι Αγωνες το ταχυτερο δυνατον. Τον ακουσα και του υποσχεθηκα οτι θα διαβιβασω την επιθυμια του στην εκτελεστικη επιτροπη της ΔΟΕ".

    Ο υφυπουργος Αθλητισμου Γ. Λιανης στις δηλωσεις του αφησε ανοιχτο το ενδεχομενο να υποβαλει η Ελλαδα υποψηφιοτητα σε περιπτωση που απορριφθει το αιτημα της αναθεσης.

    "Μετα τη συναντηση ειπε του κ. Πρωθυπουργου με τον κ. Σαμαρανκ και την απογευματινη συναντηση των δυο μονιμων μελων της ΔΟΕ και εμου με τον κ. Σαμαρανκ, εχει προκυψει η δυνατοτητα να καταθεσει η Ελλαδα φακελο για την τιμητικη αναθεση, στη Λωζαννη, μεσα σ' ενα δεκαπενθημερο. Πιστευουμε και ευχομαστε οτι θα ειναι θετικο το αποτελεσμα αυτης της υποψηφιοτητας με τιμητικη αναθεση. Σε περιπτωση που δεν ειναι θετικο το αποτελεσμα, τοτε η Επιτροπη Ολυμπιακων Αγωνων της Ελλαδας, ο δημαρχος της Αθηνας, τα μελη της ΕΟΑ κι εμεις θα σκεφτουμε και θα παρουμε μια αποφαση για το τι ακριβως θα επακολουθησει".

    Ως γνωστον, η Αθηνα ειχε διεκδικησει ανεπιτυχως τη "Χρυση Ολυμπιαδα" του 1996, την οποια ανελαβε η Ατλαντα. Οι Ολυμπιακοι του 2000 εχουν ηδη ανατεθει στο Σιδνε ι της Αυστραλιας. Για το 2004 εχουν εκδηλωσει ζωηρο ενδιαφερον το Βερολινο και το Πεκινο, ενω αναμενονται και αλλες σοβαρες υποψηφιοτητες. "ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΠΟΡΕΙ..." Πριν ανεβει στην Εκαλη, ο προεδρος της ΔΟΕ παραβρεθηκε στην "Ημεριδα Ολυμπιακου Μαρκετινγκ", που εγινε στο ξενοδοχειο "Μεγαλη Βρεταννια".

    Εκει φροντισε επιμελως, κατα την προσφιλη του συνηθεια, να αφησει ανοιχτο το ενδεχομενο αναθεσης των Ολυμπιακων Αγωνων του 2004 στην Αθηνα, χωρις να δεσμευτει και σε τιποτα:

    "Η Ελλας πηρε και εφερε σε περας μεγαλες διοργανωσεις. Στο μελλον μπορει να παρει και μεγαλυτερες".

    Ο κ. Σαμαρανκ προσθεσε επισης πως "αν η Ατλαντα πετυχει, δεν θα ειναι επιτυχια των Ηνωμενων Πολιτειων, αλλα του Ολυμπιακου Κινηματος".

    Στην εκδηλωση εγινε η επισημη παρουσιαση των αθλητων και των ομαδων που εχουν πετυχει ηδη την προκριση τους στους Ολυμπιακους Αγωνες της Ατλαντα, καθως και των χορηγων, υποστηρικτων και προμηθευτων της ελληνικης ολυμπιακης αποστολης στην Ατλαντα.

    Η ΕΟΑ, παντως, δεν καταφερε να βρει ουτε ενα "χρυσο χορηγο", δηλαδη εταιρεια η οποια να διαθεσει 100 εκατομμυρια δραχμες και περιοριστηκε σε "αργυρους χορηγους" (50 εκατομμυρια δραχμες), σε απλους χορηγους (10 εκατομμυρια δραχμες) και προμηθευτες (μεχρι 10 εκατομμυρια δραχμες).

    Αργυροι χορηγοι ειναι το "Ιδρυμα Λεβεντη", η Αδιδας, η Γοοδυ'ς, η "Αλφα-Βητα Βασιλοπουλος", η Δελτα Αιρ Λινες και η "Ηπειρωτικη".

    Χορηγοι η Αρτιστι Ιταλιανι, η Ακτο, η ΑΞ ψοθριερ, η ΣΑΤΟ, η Κοδακ, η Καλας, η Στατ και το ξενοδοχειο "Μεγαλη Βρετανια".

    Προμηθευτες, η Δελσευ και η "Αφοι Τζαννες" και υποστηρικτες η Ασσετ, ο Ελληνικος Συλλεκτικος Κυκλος, ο Οργανισμος Σιδηροδρομων Ελλαδας και το Ιδρυμα Τραπεζογραμματιων και Αξιων.

    Αργα το βραδυ ο υφυπουργος Αθλητισμου Γιωργος Λιανης παρεθεσε δειπνο στον Χουαν Αντονιο Σαμαρανκ, στο Γκολφ της Γλυφαδας.

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Friday, 10 November 1995 - 16:36:32