Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Nov. 06)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Σοφια: Παντα επικαιρο το παραδειγμα του παππου. Χωρις Ανδρεα το μνημοσυνο του "Γερου"

  • [2] Επιφυλαξη Λευκωσιας στο "ανοιγμα" Τσιλερ ΔΕΝ ειναι στις προτεραιοτητες

  • [3] ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, Αποστολη: ΝΤΙΝΑ ΒΑΓΕΝΑ

  • [4] Παρακαμπτει συνεργασιες. ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Το ΠΑΣΟΚ θα κερδισει τις εκλογες

  • [5] ΣΥΝ: Ελληνικη πρωτοωβουλια για συνθετο οωνομα

  • [6] Επικινδυνο κηρυγμα

  • [7] Επιμενει

  • [8] Τι υποδοχη!

  • [9] Ταλαιπωρια

  • [10] Καψωνια

  • [11] Υπερυπουργικη οργη

  • [12] Αφελης απορια: Ο κ. Σαμαρας εριξε, λεει, την κυβερνηση Μητσοτακη εξαιτιας...

  • [13] "Γιατι αποχωρησε ο Πρωθυπουργος απο τη συνεδριαση;", ρωτησε ο Μ. Εβερτ

  • [14] Προς φιλη

  • [15] Εχει μηνυμα για σημερα η γενια του '60;

  • [16] ΣΤΗ ΧΙΟ χιλιαδες νομιμοι και παρανομοι κυνηγοι ξεπαστρεβουν καθε πετουμενο, αδιαφορωντας για τους νομους και τις αντιδρασεις

  • [17] ΑΓΡΟΤΕΣ: Τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ επιμενουν οτι πρεπει οι κινητοποιησεις να ληξουν αποψε με τη συμπληρωση του 48ωρου αλλα ΝΔ-ΚΚΕ ζητουν συνεχιση

  • [18] Ειχε ασκηθει διωξη στο Βελγο γιατρο

  • [19] ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ Απο το μυθο, στο λογο

  • [20] ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΑ ΜΙΣΟΛΟΓΑ... Φυσικα και ηταν εξωπραγματικη η ελπιδα οτι μπορουσαν στη

  • [21] Μια ταινια γεφυρα φιλιας με τα Σκοπια

  • [22] Ελληνικες οι εικονες και τα σκευη. Ελληνας απεσταλμενος του ΥΠΠΟ επιβεβαιωνει το δημοσιευμα της "Ε" για την εκθεση των Βουλγαρων στη Γερμανια

  • [23] Επεισοδιο με Κολλατο

  • [24] ΓΛΕΝΤΙ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ - ΜΙΑ ΒΟΥΒΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

  • [25] ΑΘΛΗΤΙΚΑ


    [1] Σοφια: Παντα επικαιρο το παραδειγμα του παππου

    Χωρις Ανδρεα το μνημοσυνο του "Γερου"

    "Το παραδειγμα του παππου ειναι παντα επικαιρο, γιατι αγωνιστηκε σ' ολη του τη ζωη για τη δημοκρατια, την ελευθερια, για τον ανθρωπο", τονισε χθες το μεσημερι η Σοφια Παπανδρεου- Κατσανεβα μετα το τελος της επιμνημοσυνης δεησης στο Α Νεκροταφειο Αθηνων για τη συμπληρωση 27 χρονων απο το θανατο του Γεωργιου Παπανδρεου.

    Στη τελετη παρεστησαν μελη της οικογενειας Παπανδρεου, ο υπουργος Παιδειας Γιωργος, η αδελφη του Σοφια με το συζυγο της Θεοδωρο Κατσανεβα, ο Νικος και ο Γεωργιος Γ. Παπανδρεου, ενω απειχαν ο πρωθυπουργος με τη συζυγο του. Απουσιαζε επισης η Μαργαριτα Παπανδρεου λογω ανειλημμενων υποχρεωσεων στο Λονδινο.

    Ο υπουργος Παιδειας τονισε πως τιμηθηκαν η μνημη και τα ιδεωδη για τα οποια αγωνιστηκε ο παππους του και εμπνεουν ακομα τον ανθρωπο.

    Η Σοφια Παπανδρεου- Κατσανεβα υπογραμμισε οτι το παραδειγμα του παππου της ειναι παντα επικαιρο και απεφυγε να σχολιασει χθεσινα δημοσιευματα, που την εφεραν σε αντιθεση με το περιβαλλον του πατερα της. Προσθεσε πως συναντωνται γραφειοκρατικες και οικονομικες δυσκολιες στη δημιουργια του ιδρυματος Γεωργιου Παπανδρεου, που ξεκινησε το '90 και θα ολοκληρωθει το Δεκεμβριο. Το ιδρυμα θα περιλαμβανει αρχειακο υλικο και θα λειτουργησει ως συνεδριακος χωρος που θα γινονται ερευνες και θα δινονται υποτροφιες.

    Απο την πλευρα του ο δημαρχος Αθηναιων Δημητρης Αβραμοπουλος προσθεσε πως το δημο απασχολει το ζητημα της προτομης του Γερου της Δημοκρατιας και αναφερομενος στο αιτημα του Γεωργιου Γ. Παπανδρεου για μεταφορα του ταφου του πατερα του, απαντησε πως το ζητημα εχει απασχολησει τις δημοτικες αρχες.

    Ο δημοσιογραφος Φρεντυ Γερμανος σχολιαζοντας τη συγχρονη πραγματικοτητα δηλωσε πως αν ζουσε σημερα ο Γερος της Δημοκρατιας θα ελεγε οπως ο Χαριλαος Τρικουπης: "Δυστυχως επτωχευσαμεν".

    Στην τελετη παρευρεθησαν ο αντιπροεδρος της Βουλης Π. Κρητικος, ο υπουργος Εμποριου Ν. Ακριτιδης, οι βουλευτες Ι. Χαραλαμποπουλος, Ι. Σκουλαρικης, Ι. Παπασπυρου και ο Μ. Στεφανιδης, καθως και περιπου 200 φιλοι και συναγωνιστες του "Γερου της Δημοκρατιας".

    Α.ΣΤ.

    [2] Επιφυλαξη Λευκωσιας στο "ανοιγμα" Τσιλερ ΔΕΝ ειναι στις προτεραιοτητες της Κυπρου τα μετρα οικοδομησης εμπιστοσυνης, λεει η Μεγαλονησος ΛΕΥΚΩΣΙΑ Τ

    ου Φ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ Κυβερνητικες πηγες στη Λευκωσια απεφυγαν να σχολιασουν δηλωση της Τσιλερ στα Ιεροσολυμα, συμφωνα με την οποια η τουρκικη πλευρα αποδεχεται τα μετρα οικοδομησης εμπιστοσυνης (ΜΟΕ) για το Κυπριακο.

    Οι αυτες πηγες τονιζαν οτι η Αγκυρα και ο Ντενκτας εχουν επανειλημμενα δηλωσει τους τελευταιους 2-3 μηνες οτι αποωδεχονται τα ΜΟΕ, τα οποια η ελληνοκυπριακη πλευρα ειχε αποδεχθει αρχικα προς συζηωτηση και οχι για εφαρμογη. Στο παρον σταδιο, προσθεσαν οι ιδιες πηγες, τα ΜΟΕ δεν ειωναι στις προτεραιοτητες και τους στοχους της ελληνοκυωπριακης πλευρας.

    Στις προτεραιοτητες της κυωπριακης κυβερνησης ειναι η πορεια προς την Ευρωπη και η υλοποιηση του ενιαιου αμυντιωκου δογματος Ελλαδας- Κυπρου.

    Τελος, οι κυβερνητικες πηωγες τονισαν οτι η ελληνοκυωπριακη πλευρα δεν προκειται να παρακαθησει σε νεο κυκλο διακοινοτικων συνομιλιων (Κληριδη-Ντενκτας) εαν δεν εξευρεθει κοινη βαση προς συωζητηση, οχι μονο των μετρων οικοδομησης εμπιστοσυνης, αλλα και της ουσιας του Κυωπριακου.

    Παντως, αφηνεται να ενωνοηθει οτι για την ελληνοκυωπριακη πλευρα τα ΜΟΕ αποωτελουν ξεπερασμενη υποθεση και οτι εκεινο που αξιωνει η κυπριακη κυβερνηση ειναι η συζητηση της ουσιας του προωβληματος αλλα αφου προηωγουμενως υπαρξει κοινη βαση για εναν ουσιαστικο διαλογο.

    Βασικα, τα μετρα οικοδοωμησης εμπιστοσυνης, που προωτεινε τον Μαιο του 1994 ο Γκαωλι, αφορουσαν επανανοιγμα της κλειστης περιοχης Αμωμοχωστου και επαναλειτουρωγια του αεροδρομιου Λευκωωσιας. Το θεμα της Αμμοχωωστου θα ευνοουσε περισσοτεωρο την ελληνοκυπριακη πλευωρα και του αεροδρομιου τους Τουρκους. Παραδεχεται η Τσιλερ

    [3] ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, Αποστολη: ΝΤΙΝΑ ΒΑΓΕΝΑ Τη μεχρι τωρα ευθυνη της χωρας της για κωλυματα και αργοποριες στην, υπο την αιωγιδα του ΟΗΕ, ειρηνευτικη διαδικασια για το Κυπριακο, παραδεχτηκε χθες η πρωθυωπουργος της Τουρκιας Τανωσου Τσιλερ, μιλωντας στους αωπεσταλμενους της "Ε", τ

    ου "Εθνους", και του "Φλας", εξω απο το προεδρικο μεγαρο στην Ιερουσαλημ.

    Με παροντα, διπλα της, το γενικο γραμματεα του ΟΗΕ Μπουτρος Γκαλι (ο οποιος αωπεφυγε να απαντησει επι του θεματος φροντιζοντας να αποωχωρησει διακριτικα), λιγο πριν αναχωρησει για το ορος Χερτζελ για να παραστει στην κηδεια του Γιτζακ Ραμπιν, η κ. Τσιλερ μας δηλωσε τα εξης: "Δεχτηκαμε να προωθησουωμε τα μετρα οικοδομησης εωμπιστοσυνης. Σε ο,τι αφορα τα εμπλεκομενα εθνη, η Τουρκια το εχει δεχτει για πρωτη φορα εδω και πολυ καιρο και ελωπιζουμε οτι θα τυχουν αμοιωβαιας αποδοχης. Διοτι αυτη ηωταν η επιθυμια και του ΟΗΕ και των εμπλεκομενων χωωρων, της Ελλαδας συμπεριωλαμβανομενης. Βεβαια, ηταν η τουρκικη πλευρα αυτη που παρεμποδιζε την προωθηση των διαδικασιων, αλλα τωρα πια εχουμε δωσει το οκει".

    [4] Παρακαμπτει συνεργασιες

    ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Το ΠΑΣΟΚ θα κερδισει τις εκλογες

    Να σταματησει τη φιλολογια περι μελλοντικων συνεργασιων του ΠΑΣΟΚ με αλλα κομματα επιχειρησε χθες η κυβερνηση. Ο εκπροσωπος της παρεκαμψε τις ερωτησεις με τη δηλωση οτι "οι εκλογες θα γινουν σε δυο χρονια και θα ειναι νικηωφορες για το ΠΑΣΟΚ, αρα τα ερωτηματα ειναι ανευ περιεωχομενου".

    Ερμηνευοντας οσα ειπε ο Α. Τσοχατζοπουλος, ο υφυπουρωγος Ν. Αθανασακης ειπε οτι ο υπουργος δεν εβαλε καμια προταση συνεργασιας. Αυτο που ηθελε να τονισει ηταν οτι δεν υπαρχουν προοπτικες συωνεργασιας με τη Ν.Δ.".

    Και οταν ρωτηθηκε αν αυτο σημαινει οτι μπορει να γινουν συνεργασιες με αλλα κομωματα, απαντησε: "Η συζητηωση ειναι θεωρητικη. Δεν εχουν γινει εκλογες".

    Δεν εχει προγραμματιστει συναντηση του Πρωθυπουρωγου με τον Κ. Σημιτη, δηλωσε χθες ο κυβερνητικος εκπροωσωπος με αφορμη ορισμενα δημοσιευματα.

    Ο εκπροσωπος χαρακτηριωσε "εξ ολοκληρου φανταστιωκα" οσα περιεχονταν σ' αυτα τα δημοσιευματα, συμφωνα με τα οποια ο Α. Παπανδρεου σκοπευει να ζητησει απο τον Κ. Σημιτη να μην αντιδρασει σε ενδεχομενη υποψηφιοτητα της συζυγου του, και ο ιδιος, ως ανταλλαγμα, να αποχωρηωσει εγκαιρως απο την ηγεσια του ΠΑΣΟΚ και να μη ριξει το βαρος του υπερ ουδενος υποωψηφιου.

    Ο Γιαννοπουλος

    Για τις εξελιξεις στο ΠΑωΣΟΚ θα μιλησει αποψε στο δημαρχειο του Ρεντη ο Ευαγγ. Γιαννοπουλος σε συγκεντρωωση που οργανωσε η Τοπικη Οργανωση του ΠΑΣΟΚ.

    Την Τεταρτη το μεσημερι ο κ. Γιαννοπουλος θα μιλησει στο ξενοδοχειο "Τιτανια" με θεμα "Η δικηγορια χθες, σηωμερα, αυριο".

    [5] ΣΥΝ: Ελληνικη πρωτοωβουλια για συνθετο οωνομα ΕΛΛΗΝΙΚΗ πρωτοβουλια για συνθετη ονομασια, ωστε να αποτραπει η επικρατηση του ο

    ρου "Μακεδονια", ζηωτησε χθες σε συνεντευξη Τυωπου ο Ν. Κωνσταντοπουλος.

    "Επιτελους -τονισε- δεν μπορει το πολιτικο κοστος απο λαθεμενους και σκοπιωμους χειρισμους συγκεκριμεωνων προσωπων, πρωθυπουρωγων και κυβερνησεων, να μεωτασχηματιζεται σε ιστορικο και εθνικο κοστος".

    Κατηγορησε τις κυβερωνησεις της ΝΔ και του ΠΑωΣΟΚ οτι οι χειρισμοι τους εγιωναν με τη σκεψη στην καλπη και οδηγησαν:

    Την εξωτερικη πολιτικη σε απομονωση και αιχμαλωσια απο τις ΗΠΑ.

    Την εσωτερικη πολιτικη σε προσθετη κριση και συγχυση.

    Αναφερομενος επισης στη βιβλιομαχια και την παρελωθοντολογια των ημερων ειπε οτι αποπροσανατολιζουν εκ νεου τους πολιτες και τονισε: "Λεγονταν ψευδη, ειναι φαωνερο, για λογους εσωτερικης καταναλωσης".

    Ο Λ. Κυρκος, ο οποιος πηρε μερος στη συνεντευξη Τυπου, κατηγορησε τη ΝΔ και το ΠΑωΣΟΚ οτι εχουν τραγικες ευθυωνες, επειδη πρωτοστατησαν στην εθνικιστικη εξαψη, η οωποια εμποδισε την αναζητηση μιας πολιτικης που να αναωβαθμιζει το ρολο της Ελλαδας διεθνως και να προαγει το εωθνικο μας συμφερον. "Αυτη η εθνικιστικη εξαψη -προσθεσε- τροφοδοτησε ενα κυμα ρατσιωστικων εκδηλωσεων, πληρους αποπροσανατολισμου, και παωραιτησης απ' ο,τι αποτελει τις πιο ουσιαστικες διαστασεις του σημερινου διεθνους πλαιωσιου". Μιλησε επισης για φαιωνομενα που υπηρξαν, για τα οωποια ο ιδιος ο λαος μας θα αιωσθανεται ντροπη σε λιγα χροωνια, ενω για τον Κ. Μητσοταωκη ειπε οτι ειναι παραδοξο να αγωνιζεται σημερα να αποωσεισει τις ευθυνες του.

    Ειδικη αναφορα εκανε και στο πρωτο συλλαλητηριο της Θεσσαλονικης λεγοντας οτι ο Συνασπισμος ειχε ζητησει να μην ειναι κεντρικο συνθημα "Η Μακεδονια ειναι μια και ειναι ελληνικη", επειδη θα γεννουσε προβληματα και με τη Βουλγαρια, στην οποια υωπαγεται ενα τμημα της γεωωγραφικης προσδιορισμενης Μακεδονιας, αλλα η προταση αυτη απερριφθη με υποδειξη του τοτε υπουργου Εξωτεριωκων Αντ. Σαμαρα. Παντως ο Ν. Κωνσταντοπουλος προχωωρησε και σε αυτοκριτικη για τον ΣΥΝ, επειδη δεν ενημεωρωσε εγκαιρα τον ελληνικο λαο για τις πληρεις διαστασεις του προβληματος. Αναγνωριωσε επισης ως σωστες τις θεσεις του ΚΚΕ για το ονομα, αλλα ειπε οτι ειναι λαθος το αντιευωρωπα ικο πλαισιο που θετει, γιατι οδηγει στην απομονωση.

    Ο προεδρος του Συνασπιωσμου κατηγορησε επισης τον Πρωθυπουργο οτι κακοποιωησε την προταση του κομωματος του για συγκροτηση Εωθνικου Συμβουλιου Εξωτεριωκης Πολιτικης με τις κατα καιωρους εξαγγελιες, οι οποιες οωμως δεν υλοποιουνται.

    [6] Επικινδυνο κηρυγμα

    Δεν συνετιστηκε, στο ελαχιστο, ο προεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ. Αντ. Σαμαρας απο τον τροπο, με τον οποιο αντιμετωπιστηκε η αφελεια, η προπετεια και η οιηση του απο τους πολιτικους αρχηγους και τον (τοτε) Προεδρο της Δημοκρατιας στο περιβοητο αρχηγικο συμβουλιο της 13-4-92, οταν, ως υπουργος Εξωτερικων ακομη, επεχειρησε τελεσιγραφικα να τους υποβαλει τις προσωπικες αποψεις του για τις σχεσεις μας με τη γειτονικη Πρωην Γιουγκοσλαβια Δημοκρατια της Μακεδονιας: Απλως εξοργιστηκαν ολοι τους και τον εξωπεταξαν.

    Δεν συνετιστηκε (αλλωστε δεν του ασκηθηκε τοτε και εντονη κριτικη) με τον καταφωρο παραλογισμο του, οταν επεκρινε την αποφαση της Λισαβονας, διοτι, λεει, για πρωτη φορα αναγνωριζε το δικαιωμα στους "Σκοπιανους" να εχουν και αυτοι λογο για το ονομα της χωρας τους!

    Και χθες στο εμπρηστικο του κηρυγμα αδιαλλαξιας στη Βουλη εκανε ενα ακομη αλμα:

    Να προτεινει, λεει, η Ελλαδα διεθνως (!) τη μορφη, που μας συμφερει (!), να εχει η ...κρατικη οργανωση της γειτονικης χωρας: Ειτε να μετεξελιχθει σε ομοσπονδια καντονιων, ειτε να γινει τμημα ομοσπονδο της Νεας Γιουγκοσλαβιας (να τα "συνορα με τη Σερβια", που λεγαμε...).

    Φληναφηματα, προφανως, για τον Αντ. Σαμαρα, που διετελεσε και υπουργος Εξωτερικων και φιλοδοξει να μας κυβερνησει καποτε (τρομαρα του και τρομαρα μας) οσα για την αυτοδιαθεση διαλαμβανουν θεμελιωδεις και γενικης αποδοχης θεωρητικα κανονες του διεθνους δικαιου.

    Ειναι προς τιμην του Μιλτ. Εβερτ και, βεβαιως, της Αλεκας Παπαρηγα και του Κων. Μητσοτακη (ο Αν. Παπανδρεου εφυγε νωρις λογω ...φορτου εργασιας, οπως χιουμοριστικα ειπε ο προεδρευων Π. Κρητικος) οτι στη χθεσινη (πληκτικη, κατα τα αλλα) παραθεση αρχηγικων μονολογων στη Βουλη επεσημαναν εντονα ποσο επικινδυνες ειναι αυτες οι θεσεις.

    Γιατι, πραγματι, ειναι...

    Γ.Β.

    [7] Επιμενει &

    quot;Σας αποχαιρετησα". Μ' αυτη τη φραση δυο λεξεων ο Λ. Κυρκος ξεκαθαρισε χθες οτι δεν προτιθεται να αναθεωρησει την αποφαση του να μη θεσει εκ νεου υποψηφιοτητα για το βουλευτικο αξιωμα. Η απορια μας γεννηθηκε, επειδη κατα τη χθεσινη συνεντευξη Τυπου του ΣΥΝ για το θεμα των Σκοπιων, εκανε την εμφανιση του στο πλευρο του Ν. Κωνσταντοπουλου και μαλιστα απαντησε και σε ερωτησεις δημοσιογραφων. Ετσι, τον ρωτησαμε για τις προθεσεις του, για να μας δωσει κι αυτος την κοφτη απαντηση του. Ευχαριστη οντως παραφωνια, η σταση του ιστορικου στελεχους της Αριστερας, να επιμενει να τηρει αυτα που εχει δηλωσει, σε μια εποχη που αλλοι ολο φευγουν (απο την πορτα) και ολο επιστρεφουν (απο το παραθυρο) για να υπονομευσουν μαλιστα τα ιδια τα κομματα τους. ΓΡ.Ρ. Διαρροες "Κεκλεισμενων των θυρων" εγινε την Κυριαωκη στην Πατρα η περιφερειακη διασκεψη Αωχαλα, Ηλεια, Αιτωλοακαρνανια στελεχων του ΠΑΣΟΚ και αν οι "διαρροες", που μαθαμε, ειωναι σωστες, εχουμε τον κ. Μ. Δασκαλακη να δηωλωνει "αισιοδοξος για τις προοπτικες του κομωματος".

    Τον Γιαννη Σκουλαρικη να ζηταει "την αποωχωρηση των διαφωνουντων, προκειμενου να ορωθοποδησει το Κινημα..." και τον Ανδρεα Φουρα να κανει λογο για "βλακεια, της οποιας πρεπει να κοπουν τα ποδια...".

    Ω, ρε κοσμος που θα περπαταει με τα χερια!!! Παν.Τς.

    [8] Τι υποδοχη!

    Στην Τουρκια ειδαν την ηγεσια του υπουργειου Εξωωτερικων, συζητησαν με οσους εμπειρογνωμονες ηθελαν, και μπορουσαν να κυκλοφορουν ελευθερα χωρις αστυωνομικη παρακολουθηση - η μαλλον χωρις εμφανη παραωκολουθηση.

    Οταν, ομως, τα μελη της επιτροπης "Καρνεγκι" ηρωθαν στην Ελλαδα, αντιμετωπισαν μια εντελως διαφορεωτικη κατασταση. Η επιτροπη δεν μπορεσε να δει την ηωγεσια του ΥΠΕΞ, ενω παραλληλα ακυρωθηκαν ολα τα προγραμματισμενα ραντεβου της επιτροπης με τους εωμπειρογνωμονες. Την ενημερωση ανελαβε ο γενικος γραμματεας του υπουργειου, ο οποιος αφου αρχισε την εισηγηση του στο στιλ "Τι θελετε εσεις εδω", αντι για συζητηση προχωρησε σε διαλεξη μιας ωρας(!) οπου αωνεπτυξε το τροπαρι σχετικα με το ποσο "πεαψε-λοωινγ" χωρα ειναι η Ελλαδα και με ποση στοργη περιβαλλει τοωσο τις υπαρκτες οσο και τις ανυπαρκτες μειονοτητες. Κατω απο τα εκπληκτα βλεμματα των Λ. Τιντεμανς, Σιωμον Βειλ και των αλλων μελων της επιτροπης.

    Και το "κερασακι": Σε καθε τους βημα τα μελη της εωπιτροπης ειχαν να αντιμετωπισουν τη συνεχη και εκνευωριστικα προφανη αστυνομικη παρακολουθηση. Ασφαωλως για τη δικη τους ασφαλεια. Αμφιβαλλετε;

    Τ.Μ.

    [9] Ταλαιπωρια

    Δεν φτανει που δεν ξερει καλα ελληνικα (για σωβι(νιω)στικες τασεις μιλησε χθες στη Βουλη). Δεν φτανει που δεν ξερει να διαβαζει λατινικα (μεγα ψθλπα αντι μεα ψθωλπα το διαβασε). Ο κ. Μ. Εβερτ εχει και συντακτες του κειμενου του η δακτυλογραφους που δεν γνωριζουν τη διαφορα μεταξυ τριτου ενικου και δευτερου πληθυντιωκου προσωπου; "Γιατι ταλαιπωρειται τον εαυτο σας κ. Πρωθυπουργε;", εγραφε το κειμενο της ομιλιας του που διενεμηθη.

    Εμεις τι φταιμε να μας ταλαιπωρειτε, βρε παιδια;

    Α.Ε.Μ.

    [10] Καψωνια

    Ρωτησαμε τον υπουργο Εργασιας και Κοινωνικων Αωσφαλισεων Στεφανο Τζουμακα, ποτε επιτελους θα δεωχθει τους διαπιστευμενους, στο υπουργειο, συντακτες, τους οποιους εχει να συναντησει -επισημως- απο τις πρωτες, θυελλωδεις, ημερες της υπουργοποιησης του.

    "Στο στρατο, επειδη ημουν και ""ατακτοσ'' εκεινη την περιοδο με τις εντονες πολιτικες εξελιξεις, ενα απο τα καψωνια που μου κανανε ηταν να με ανεβασουν σ' ενα δεντρο, με την εντολη να κατεβω οταν ...ωριμασω", μας ειπε παραβολικα.

    Και μαλλον, επειδη δεν φαινεται να βλεπει την υωπουργοποιηση του σαν καψωνι, ενδεχομενως θελει τωωρα να ωριμασουν (μεσα του) και να προετοιμαστουν καωλα οι θεσεις του, πριν βγει να αντιμετωπισει τους δημοωσιογραφους, αλλα και τους οικονομικους υπουργους.

    Ας ελπισουμε οτι αυτη η περισυλλογη θα καταληξει σε μια ελπιδοφορα (για τους εργαζομενους) "τοκοφοωρια".

    ΜΓΣ

    [11] Υπερυπουργικη οργη

    Πρωτοφανη ταλαιπωρια υπεστησαν το βραδυ της Κυωριακης 150 επιβατες της "Ολυμπιακης", οι οποιοι επροωκειτο να ταξιδεψουν απο τα Χανια στην Αθηνα. Κι αν ρωωτησετε "και που ειναι η ειδηση;", σας απαντουμε: Μεταωξυ των 150 ηταν και ο πρωτος τη ταξει υπουργος Ακης Τσοχατζοπουλος.

    Οπως ηταν φυσικο, οι αγανακτισμενοι επιβατες (ηταν να φυγουν στις 9 το βραδυ κι εφυγαν τελικα στη μια το πρωι) ξεσπασαν στον Ακη, αλλα κι εκεινος δεν μπορεσε να κανει τιποτα. Επικοινωνησε με τη διοικηση της εταιωρειας και με τον αρμοδιο αναπληρωτη υπουργο Μεταωφορων Κιμωνα Κουλουρη, οι οποιοι αρκεστηκαν να του δωσουν την εξηγηση οτι για τις καθυστερησεις φταιει η αωπολυση των εποχικων υπαλληλων, οι συμβασεις των οωποιων εληξαν στις 31 Οκτωβριου. Γι' αυτο, στο αεροδροωμιο της Αθηνας την Κυριακη υπηρχαν μονο εξι φορτοεκωφορτωτες.

    Οργισμενος ο Ακης φερεται ειπων "ως εδω και μη παρεκει". Και, επισης, φερεται αποφασισμενος, ως υπεωρυπουργος αρμοδιος και για τις δημοσιες υπηρεσιες, να μην το αφησει ετσι. Αλλωστε, ειναι η δευτερη φορα τους τελευταιους μηνες που παθαινει τετοιο "καζο".

    Θα κανει κατι η θα περιμενει να... τριτωσει;

    Γ. ΚΑΡ.

    [12] Αφελης απορια: Ο κ. Σαμαρας εριξε, λεει, την κυβερνηση Μητσοτακη εξαιτιας της ε

    νδοτικης της πολιτικης στο Σκοπιανο. Χθες κατηγορησε για τον ιδιο λογο την κυβερωνηση Παπανδρεου. Γιατι δεν την εριχνε για την "ιερη αυτη αιτια", στη διαρκεια της ψηφοφοριας για αναδειξη Προεδρου Δημοκρατιας, φετος το Μαρτιο; Αφου γνωριωζε ηδη την πολιτικη της. Μηπως δεν τον ενδιεφερε αυτο το θεμα τοσο πολυ;

    Γ. ΤΕΤΡ.

    [13] "Γιατι αποχωρησε ο Πρωθυπουργος απο τη συνεωδριαση;", ρωτησε ο Μ. Εβερτ τον π

    ροεδρευοντα Παν. Κρητικο. Η απαντηση: "Εχει φορτο εργασιας". Και δεν καταλαβε γιατι ακουστηκαν γελια στην αιθουσα και στα σπιτια που εβλεπαν απο την τηλεοραση... Βιβλιοπροκλησεις

    Ποιος ειπε οτι βιβλια γραφουν μονο στη Ν.Δ.; Στις 15 Νοεμβριου θα παρουσιασει το νεο βιβλιο του ο Κ. Σημιτης. Τιτλος: "Για μια κοινωνια ισχυρη, για μια ισχυρη Ελλαδα". Η εκδηλωση δεν προκειται να δημιουργησει "θεμα". Αλλωστε σε λιγες μερες (20 Νοεμβριου) θ' ακολουθησει η συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης κι εκει θα ειπωθουν τα πολλα κι ενδιαφεροντα. Εκτος κι αν μια αλλη εξελιξη προλαβει τα παντα. Ποια θα ηταν αυτη η εξελιξη; Η προσκληση του κ. Σημιτη στην Εκαλη, κινηση εντυπωσιακη, αν αναλογιστει κανεις οτι ο πρωην υπουργος αποτελει (η μηπως αποτελουσε;) "κοκκινο πανι" για το πρωθυπουργικο περιβαλλον. Μπορει η συναντηση Α. Παπανδρεου-Κ. Σημιτη να μην εχει προγραμματιστει, οπως ξεκαθαρισε ο υφυπουργος Τυπου Ν. Αθανασακης, αλλα τιποτα δεν αποκλειεται, ετσι οπως ειναι "στριμωγμενα" τα πραγματα... Γ.ΚΑΡ.

    [14] Προς φιλη Συνεντευξη εφ' ολης της υλης θα δωσει λοιπον αποψε στην κραωτικη ΕΤ και δη στη Λ

    ιανα Κανελλη η πρωθυπουργικη συζυγος κ. Δημητρα Λιανη. Οι πληροφοριες λενε οτι οι στενοι της φιλοι τη συμβουλεψαν να μη το κανει. Οτι ειναι καλυτερο, αυτο τον καιρο, να κρατησει χαμηλο προφιλ "μεχρι να περασει η μπορα...".

    Εκεινη, ομως, επεμενε να εμφανιστει και να τα πει ολα στην και φιλη της κ. Κανελλη. Η συνεχεια θα δειξει ποιος ειχε δικιο.

    Ηλι

    [15] Εχει μηνυμα για σημερα η γενια του '60;

    Του ΒΙΚΤΩΡΑ ΝΕΤΑ

    Δ εν ηταν, βεβαιως, ευκολο σε ενα διημερο "Ιστορικο-Πολιτικο Συμποσιο" να αωναβιωσει το κλιμα της μεγαλης δεκαεωτιας του '60, μιας δεκαετιας ανατασης και δημοκρατικων αγωνων, μιας δεκαεωτιας φορτισμενης απο πολιτικα γεγονοωτα, στα οποια πρωταγωνιστικο ρολο ειωχε, με τις τεραστιες μαζικες κινητοποιωησεις της, η νεολαια των προοδευτικων δημοκρατικων κομματων της εποχης, η νεολαια του Κεντρου και της Αριστερας, μιας δεκαετιας που η μοιραια καταληξη - δυο χρονια πριν απο τη ληξη της - ηταν μια εφταχρονη δικτατορια με τραγικες συνεπειες.

    Δεν βρηκε ακομη αυτη η μεγαλη δεωκαετια τον ψυχραιμο ιστορικο της η το μυθιστοριογραφο της για να την αναστηωσει. Γραφτηκαν πολλα, αλλα ολα φορωτισμενα. Βρεθηκαν, ωστοσο, 114 - συμωβολικος ο αριθμος - τοτε νεολαιοι και σημερα μεσηλικες για να οργανωσουν το Σαββατοκυριακο που περασε το "Ιωστορικο-Πολιτικο Συμποσιο" με αφορωμη τη συμπληρωση 30 χρονων απο την ιωδρυση της ΕΔΗΝ (Ελληνικη Δημοκρατιωκη Νεολαια) και 35 χρονων απο την ιωδρυση της ΟΝΕΚ (Οργανωση Νεων Εωνωσεως Κεντρου, ηταν το αρχικο ονομα της νεολαιας που εγινε μετα ΕΔΗΝ). Βρεθηκαν επισης και εκατονταδες αλλοι νεολαιοι - μεσηλικες, που αποδεχτηκαν την προσκληση και κατεκλυσαν την αιωθουσα του Συμποσιου, στο διημερο του οποιου εγιναν 20 ομιλιες και ακουστηωκαν 350 παρεμβασεις - εκπληκτικο δειγωμα του πολιτικου παθους αυτης της γεωνιας. Ακουστηκαν και ψυχραιμες εκτιωμησεις για τη συμβολη των πολιτικων νεολαιων της εποχης στους δημοκρατιωκους, φοιτητικους, κοινωνικους και ποωλιτικους αγωνες, ακουστηκαν και γκριωνιες και!

    προσωπικα παραπονα, πικρες για πα ραμερισμο και για χαμενα οραμαωτα, για χαμενες ευκαιριες. Κοινη, ωστοωσο, ηταν η ανησυχια για το σημερα και η αγωνια για το αυριο, αλλα και η αποψη οτι ειναι αναγκαια μια γενναια παρεμωβαση με ενεργοποιηση και αυτης της γεωνιας, για να βγουμε απο το τελμα.

    Ο ι οργανωτες του Συμποσιου γνωριζαν οτι ειχαν να κανουν με μια γενια υποωψιασμενων εως καχυποπτων, που εχει υωποστει πολλα καπελωματα και αποπλαωνησεις, γι' αυτο και ειναι επιφυλακτικη σε οποιες πρωτοβουλιες. Οταν μου πρωωτοτηλεφωνησαν για την οργανωση του Συμποσιου, τους ειπα ανοιχτα την πρωτη μου αντιδραση, που ηταν αυθορμητη: Η μνημοσυνο θα κανουμε και θα θυμηθουωμε τα παλια η θα "παιξουμε" για καποιωον χωρις να το γνωριζουμε, η καποιος θα θελησει να καπελωσει και να εκμεταλωλευτει ολη αυτη την κινηση. Προφανως εχοντας και αλλες τετοιες αντιδρασεις οι οργανωτες του Συμποσιου φροντισαν να ξεκαθαρισουν τα πραγματα υποωγραμμιζοντας στην προσκληση τους: "Οι οργανωτες του Συμποσιου εκτιωμουν οτι οσα εκτυλισσονται στο πολιτικο προσκηνιο και παρασκηνιο, αναδειωκνυουν την επικαιροτητα του πολιτικου λογου των ΟΝΕΚ και ΕΔΗΝ, που δραωστηριοποιηθηκαν εντονα και πρωταγωωνιστικα στην περιοδο απο το 1961 εως και τη μεταπολιτευση. Η πρωτοβουλια αωσφαλως φιλοδοξει να στειλει μηνυμα. Θα η!

    ταν αδικο, ομως, να της αποδοθει π ροθεση ""παροχης υπηρεσιων'' σε σηωμερινα πολιτικα σχηματα η τασεις. Ολοι, ασφαλως, αντλησαν δυναμεις απο τις δεξαμενες στελεχων των ΟΝΕΚ και ΕωΔΗΝ. Πρεπει, ομως, να γινει σαφες οτι η πρωτοβουλια ειναι και αυθορμητη και αυτονομη. Η επισημανση επιβεβαιωνεωται απο τη συμμετοχη σε αυτην πολιτων που σημερα στελεχωνουν διαφορετικα πολιτικα σχηματα η ενεργοποιουνται εξω απο αυτα".

    Δ εν γνωριζω ποσο επικαιρος μπορει να ειναι ο πολιτικος λογος των νεολαιων της εποχης εκεινης, καθως εχει κυλησει πολυ νερο στο αυλακι της Ιστοριας και πολλα εχουν αλλαξει. Γνωριζω, ομως, οτι ειναι επικαιρο και ζητειται σημερα το ηθος της εποχης εκεινης, το κλιμα αωνατασης και δημιουργικης συλλογικης προσπαθειας, που τοσα πολλα απεδωσε σ' ολους τους τομεις και της πολιτικης και της κοινωνικης και της πολιτιστικης ζωης του τοπου, επειτα απο μια μακρα περιοδο δοκιμασιας, τρομοκρατιας, καωταπιεσης, βαρβαροτητας, αστυνομευωσης, απαγορευσεων, διχασμου και γενιωκοτερης ανελευθεριας.

    Δεν χαρακτηριζω τυχαια και αβασαωνιστα ως "μεγαλη" τη δεκαετια του '60 για να τιμησω τη γενια μου. Η αναταση δεν οφειλεται μονο σ' αυτην, αλλα στο συνολο του προοδευτικου δημοκρατικου κοσμου, στη διαθεση του να σπασει καωτεστημενες νοοτροπιες, να αγωνιστει για τη δημοκρατια και τα δικαιωματα του. Σ' αυτη τη δεκαετια, παραλληλα με τους δημοκρατικους πολιτικους αγωνες, τις φοιτητικες και συνδικαλιστικες κινηωτοποιησεις, γνωριζουν μια εκπληκτικη ανθηση η ελληνικη μουσικη και το τραωγουδι, ο ελληνικος κινηματογραφος, τα γραμματα και οι τεχνες, ο Τυπος και η δημοσιογραφια. Η Ελλαδα οχι μονο ξαωναανακαλυπτει τις ριζες της και αναωζωογονειται το πνευμα και ο πολιτισμος της, αλλα σπαει και τα συνορα, ακουγεωται διεθνως, παραγει ταλεντα η αναδειωκνυει. Γινεται μοδα και μονο με τα τραωγουδια του Μικη Θεοδωρακη, του Μαωνου Χατζιδακι, τη φωνη της Μελινας Μερκουρη κ.τ.λ. Δειχνει διεθνως οτι δεν εχει να επιδειξει μονο εργα του παρελωθοντος, αλλα και ενα δημιουργικο σηωμερα.

    Κ αι βεβαιως η πρωτοβουλια του "Ιστοριωκου-Πολιτικου Συμποσιου" επρεπε να εωχει τη φιλοδοξια να στειλει μηνυμα για να ταραξει τα νερα του σημερινου πολιωτικου και κοινωνικου τελματος. Και αυωτη η γενια των νεολαιων της ΟΝΕΚ και της ΕΔΗΝ εχει τεραστιο μεριδιο ευθυωνης για το σημερινο τελμα, στο οποιο φτασαμε προοδευτικα, με τις εξελιξεις που σημειωθηκαν μετα τη μεταπολιτευωση ως τις μερες μας. Εχουν ευθυνες οι ανθρωποι αυτης της γενιας, που σημερα βρισκονται στην εξουσια και δεν κανουν πραξη τα οραματα η δεν δινουν με αποωτελεσματικο τροπο τις πολιτικες μαχες. Εχουν ευθυνες, επισης, και οσοι αποωστασιοποιηθηκαν, οσοι αυτοπαροπλιωσθηκαν η αποτραβηχτηκαν γιατι δεν αωντεξαν τις οποιες συνθηκες. Ευθυνες δεν εχουν μονο οσοι πραττουν, αλλα και οωσοι θα μπορουσαν να πραξουν και δεν εωπραξαν.

    Δεχτηκε καιριο πληγμα, πανω στην ωρα της, αυτη η γενια απο τη δικτατορια. Το πληγμα, ωστοσο, ανεδειξε το ηθος της. Και επρεπε μ' αυτο το ηθος να πρωωτοστατησει για τη δημιουργια αναλογου κλιματος, συμπορευομενη και με τις νεοωτερες γενιες, αντι να μεμψιμοιρει και να αναζητει αλλου ευθυνες, που εχασε το τρενο και τα παρομοια.

    Ειναι λαθος και ειναι αδικο αυτη η γενια να διεκδικει μοναδικοτητα, που ειναι στοιχειο εγωισμου και προωρου γηραωτος. Υπηρξαν πριν απ' αυτην οι γενιες της Εθνικης Αντιστασης και του Εμωφυλιου και μετα απ' αυτην η γενια του Πολυτεχνειου και η σημερινη γενια, που αποτελειται απο δικα της παιδια. Ηταν λαθος που στο Συμποσιο κατηγορηθηωκαν οι σημερινοι νεοι οτι "στερουνται οραματων και εχουν μοναδικο στοχο το προσωπικο τους συμφερον". Στους διαωδρομους του Συμποσιου καθενας ξεχωωριστα ειχε να πει μονο καλα λογια για τα παιδια του. Η σημερινη εποχη εχει τα διωκα της αιτηματα, διαφορα απο εκεινα της δεκαετιας του '60. Το μηνυμα επομεωνως δεν μπορει να ειναι αλλο απο το να ενθαρρυνθουν οι σημερινοι νεοι να διαωμορφωσουν την αντισταση τους στο τελωμα και να διατυπωσουν τη δικη τους προταση. Αυτο εχει αναγκη ο τοπος.

    [16] ΣΤΗ ΧΙΟ χιλιαδες νομιμοι και παρανομοι κυνηγοι ξεπαστρεβουν καθε πετουμενο, αδιαφορωντας για τους νομους και τις αντιδρασεις

    Στο στοχαστρο ο,τι πεταει... Πυροβολημενος ροδοπελεκανος. Μετα τις φροντιδες που δεχτηκε στο Κεντρο Περιθαλψης Αγριων Ηωων της Παρου υπαρχει πιθανοτητα να απελευθερωθει

    Αετογερακινα απο τη Χιο. Οπως φαινεται στην ακτινογραφια, φερει 29(!) σκαγια διαφορων διαμετρηματων

    Ενα απο τα αποδημητικα πουλια, πιασμενο στις φονικες ξοβεργες σε δασος στη νοτια Χιο

    Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

    Το ελληνικο Συνταγμα μπορει στο αρθρο 24 να οριζει οτι "η προστασια του φυσικου και πολιτιστικου περιβαλλοντος αποτελει υποχρεωση του κρατους". Μπορει να επιμενει οτι "για τη διαφυλαξη του το κρατος εχει υποχρεωση να παιρνει ιδιαιτερα προληπτικα η κατασταλτικα μετρα". Στη Χιο ομως το κρατος φαινεται πως θεωρει οτι οι κουμπουροφοροι η μη κυνηγοι του νησιου δεν εμπιπτουν στις διαταξεις των νομων.

    Ο,τι πεταει στη Χιο, βλεπετε, πρεπει να πυροβολειται η να σκοτωνεται με ενα μαρτυρικο μεν, πλην ομως... παραδοσιακο τροπο.

    Δεν εξηγειται αλλιως το τι συμβαινει αυτες τις μερες στο νησι με τους χιλιαδες νομιμους, αλλα και τους παρανομους, κυνηγους που εχουν επιδοθει κυριολεκτικα σε ενα χωρις προηγουμενο ξεπαστρεμα χιλιαδων πουλιων με την ανοχη των αρμοδιων υπηρεσιων. Πουλια που, χωρις να ειναι ολα φαγωσιμα, σκοτωνονται γιατι το μοναδικο τους φταιξιμο ηταν το οτι πεταξαν πανω απο καποιους κουμπουροφορους και "προσγειωθηκαν" σ' ενα κλαδι αλειμμενο με κολλωδη ουσια, στην οποια κολλησαν με τα ποδια και τα φτερα τους.

    Οι οικολογοι

    Συμφωνα με ανακοινωση του "Συλλογου Οικολογιας και Περιβαλλοντος της Χιου", μονο στο Κεντρο Περιθαλψης Αγριων Ηωων της Παρου απο τις αρχες του Σεπτεμβριου μεταφερθηκαν απο τη Χιο τραυματισμενα απο πυροβολισμους μια τυτω (σπανιο ειδος κουκουβαγιας), ενας αετομαχος, ενας τσαλαπετεινος, που τελικα πεθανε, μια αετογερακινα, ενας σφηκιαρης, που εφτασε στην Παρο νεκρος, ενας νυχτοκορακας που πεθανε, ενας μελισσοφαγος, ενας αλλος σφηκιαρης, ενας πορφυροτσικνιας, δυο αετοι, ενας ερωδιος και δυο πελεκανοι.

    Την ιδια ωρα και με τη χρηση παρανομων μηχανηματων αναπαραγωγης ηχων εξοντωνονται κατα χιλιαδες αποδημητικα πουλια, ενω αλλα πεθαινουν με τη χρηση της ξοβεργας. Τον τροπο κυνηγιου που λεγαμε παραπανω και κατα τον οποιο τα πουλια, λογω καποιας κολλωδους ουσια με την οποια αλειφονται τα κλαδια, κολλανε πανω τους και σκοτωνονται με τα χερια με μαρτυρικη, πραγματικα, διαδικασια.

    Ας σημειωθει μαλιστα οτι μελετη του Διεθνους Ταμειου για τη Φυση (ΩΩΦ), το 1990, εδειξε οτι μονο στη Χιο με το δυσαναλογο σε σχεση με τον πληθυσμο του νησιου αριθμο κυνηγετικων αδειων (περιπου τεσσερις χιλιαδες) σκοτωνονται καθε χρονο με τα οπλα η τη μεθοδο της ξοβεργας 8,5 εκατομμυρια πουλια. Χωρια αυτα που ψοφουν απο την ανεξελεγκτη χρηση των φυτοφαρμακων.

    Και η απαντηση του κρατους σε ολα αυτα; Αποχαρακτηρισε απο "καταφυγιο θηραματων" περιοχη στα Κουρουνια της βορειας Χιου, ισως επειδη το κακο που γινοταν στο υπολοιπο νησι δεν ηταν αρκετο.

    Ευρωαντιδρασεις

    Την ιδια ωρα ομως που στη Χιο το χωρις ελεγχο κυνηγι εχει παρει το χαρακτηρα "φρενιτιδας", Ευρωπαιοι πληροφορουμενοι την κατασταση που επικρατει στο νησι ξεκινουν μια χωρις προηγουμενο καμπανια με στοχο να το περιορισουν.

    Ηδη, οπως αποκαλυπτει σε δημοσιευμα της η χιωτικη εφημεριδα "Αληθεια", ο Ελληνας πρεσβης στο Λονδινο με απορρητη αναφορα του τονιζει τον κινδυνο τουριστικου μπο ικοταζ του νησιου απο τους Βρετανους τουριστες, αφου τα δημοσιευματα στον ημερησιο Τυπο της Μεγαλης Βρετανιας διαδεχονται το ενα το αλλο και οι επιστολες, κατοπιν προτροπων οικολογικων περιοδικων και οργανωσεων στα γραφεια της ελληνικης πρεσβειας στο Λονδινο, ειναι βουνα.

    Πολλες ομως ειναι και οι επιστολες καταγγελιας για την κυνηγετικη "φρενιτιδα" στη Χιο, που φτανουν στα γραφεια της Νομαρχιας του νησιου.

    "Περιπου πεντε εκατομμυρια μεταναστευτικα πουλια, γραφει στην επιστολη της προς το Νομαρχη Χιου Γιωργο Καλουτα η Βρετανιδα Τζακι Νταφι, πιανονται και σκοτωνονται καθε χρονο στη νοτιοανατολικη ακτη του νησιου σας. Τι ντροπη ολη αυτη η κατασταση για την Ελλαδα!"

    Και δυο αλλοι Αγγλοι, οι οποιοι μαλιστα επισκεφθηκαν τη Χιο και διαπιστωσαν "ιδιοις ομμασι" την κατασταση, με επιστολη τους σημειωνουν:

    "Εγω και πολλοι Εγγλεζοι σοκαριστηκαμε και ενοχληθηκαμε απο την απροκλητη και απανθρωπη σφαγη των αγριων πουλιων στο νησι της Χιου. Οσοι τα σκοτωνουν δεν εχουν καμια δικαιολογια γι' αυτο. Αυτα τα πουλια δεν ανηκουν σε κανεναν, ερχονται απο αλλες χωρες και κανεις δεν εχει το δικαιωμα να σφαζει αυτα τα πανεμορφα πλασματα".

    Και ξοβεργες

    Κοντα βεβαια σ' ολα ηρθε και προσφατο δημοσιευμα της εγκυρης "Σθνδαυ Τελεγραπη", που μαζι με εφιαλτικες πραγματικα φωτογραφιες πουλιων κολλημενων στην "παραδοσιακη ξοβεργα", αλλα και αντιστοιχη περιγραφη του μαρτυρικου τροπου θανατου των πουλιων ριχνει λαδι στη φωτια, καλωντας στην ουσια σε τουριστικο μπο ικοταζ προς τη Χιο.

    "Η Ευρωπα ικη Ενωση, γραφει ο δημοσιογραφος Αντριου Μοργκαν που υπογραφει το ρεπορταζ, παραδεχτηκε οτι δεν ειχε ακουσει τιποτα γι' αυτο το παρανομο κυνηγι των πουλιων που γινεται στη Χιο μεχρι που ο Χεμο Μαντινγκ πριν απο τρια χρονια εθεσε το θεμα. Η ελληνικη κυβερνηση, βεβαια, συμφωνει οτι τα ξοβεργα ειναι παρανομα και ισχυριζεται οτι οι τοπικες αρχες της Χιου εφαρμοζουν το νομο. Η Ευρωπα ικη Ενωση, ομως, ξεκινησε διαδικασιες κατα της Ελλαδας για καταφωρη παραβιαση της κοινοτικης οδηγιας για τα πουλια".

    Και σαν να μην εφταναν τα παραπανω., μολις την περασμενη εβδομαδα ΣΟΣ για την κατασταση που επικρατει στη Χιο εξεπεμψε και μια Χιωτισσα δημαρχος. Η δημαρχος Ανεμωνα, Μαρ. Ρουκανα, η οποια με επιστολη της προς τον περιφερειακο διευθυντη ζητησε αμεσα να υπαρξει παρεμβαση. "Κινδυνευουμε", ειπε μιλωντας στην ΕΡΑ Αιγαιου η κ. Ρουκανα, "απο τους κυνηγους της περιοχης, αλλα και απο τους κυνηγους αλλων περιοχων που πυροβολουν ο,τι κινειται. Δεν κινουνται ομως μονο πουλια. Κινουνται και οι αγροτες που δεν τολμουν να πανε στα χωραφια τους φοβουμενοι οτι θα βρεθουν αντιμετωποι με καποιον κυνηγο".

    [17] ΑΓΡΟΤΕΣ: Τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ επιμενουν οτι πρεπει οι κινητοποιησεις να ληξουν αποψε με τη συμπληρωση του 48ωρου αλλα ΝΔ-ΚΚΕ ζητουν συνεχιση

    Κρισιμες διαβουλευσεις για την τυχη των μπλοκων

    Οι δρομοι σε αρκετες πολεις εκλεισαν, προσφατα, απο τα τρακτερ, οπως και αρκετα σημεια εθνικων και νομαρχιακων οδων. Σημερα θα κριθει η συνεχεια...

    Του ΜΙΧ. ΚΟΥΡΜΟΥΣΗ

    Με αιχμη των συνθηματων το Μααστριχτ και τις συνεπειες του, τις συνταξεις των 20.000 δρχ. (ουτε τα τσιγαρα που παραγουν δεν μπορουν ν' αγορασουν) και τα καυσιμα (φωναζαν, φτηνα καυσιμα στους αγροτες και οχι στους εφοπλιστες), αρχισαν χθες το πρωι, οι κινητοποιησεις των αγροτων.

    Παρ' ολη τη συγκρατημενη συμμετοχη αγροτων, οι δρομοι εκλεισαν στη Θεσσαλονικη, την Ηλεια, το Αγρινιο, τον Βολο, την Καρδιτσα και τα Τρικαλα. Αργα το απογευμα εκλεισε ο εθνικος δρομος Αθηνων-Θεσσαλονικης, στον νομο Λαρισας.

    Η Συντονιστικη Επιτροπη Θεσσαλιας, που ειναι η πιο δυναμικη οργανωση των αγροτων, αποφασισε αργα το απογευμα να αποκλειστει ο εθνικος δρομος.

    Η μαχη για την τυχη των κινητοποιησεων δινεται σε καποια γραφεια, οπου επικρατει μεγαλη ενταση, ενω σε ορισμενες περιπτωσεις ειχαμε και μικροσυμπλοκες. Τα αγροτικα στελεχη του ΠΑΣΟΚ επιμενουν οτι η κινητοποιηση ειναι 48ωρη προειδοποιητικη και σημερα το βραδυ πρεπει να ληξει.

    Αντιθετοι ειναι οι αγροτες της Ν.Δ. και του ΚΚΕ. Σημερα θα κριθει αν οι κινητοποιησεις θα συνεχιστουν. Στην οποια αποφαση θα βαρυνει η συμμετοχη των αγροτων και οι καιρικες συνθηκες.

    Στην Αθηνα σημειωθηκαν μικρες αυξησεις σε εκτος εποχης λαχανικα, λογω και της συμμετοχης στις κινητοποιησεις των πωλητων- παραγωγων λα ικων αγορων. Περισσοτεροι απο 100 πραγματοποιησαν συγκεντρωση μπροστα στο υπουργειο Γεωργιας και μετα εκαναν πορεια στο υπουργειο Εμποριου.

    Ο υπουργος Γεωργιας Θ. Σταθης σε δηλωσεις του επεσημανε οτι τα αιτηματα των αγροτων σε πολλες περιπτωσεις ειναι λογικα και πιστευει οτι θα επιλυθουν με τον διαλογο που εχει αρχισει.

    Ελπιζω τονισε, να μην αποκλεισουν τους εθνικους δρομους, γιατι κατι τετοιο θα ειναι σε βαρος των συμφεροντων τους.

    Αναλυτικα, οι χθεσινες κινητοποιησεις παρουσιασαν την εξης εικονα

    ΛΑΡΙΣΑ: Στον αποκλεισμο της εθνικης οδου Αθηνων- Θεσσαλονικης προχωρησαν στις 6 χθες το απογευμα οι αγροτες της Λαρισας, διεκδικωντας λυσεις στα προβληματα τους και αμεση υλοποιηση των κυβερνητικων δεσμευσεων μετα τα συλλαλητηρια του περασμενου Μαρτιου.

    Η συσκεψη εγινε σε φορτισμενη ατμοσφαιρα με αντικρουομενες αποψεις, καθως απο τη μια η δυναμη των αγροτων ηταν μικρη και η διαθεση αρκετων ηταν διαφορετικη με την τελικη αποφαση.

    Το που θα βγαλει τελικα αυτος ο αποκλεισμο κανεις δεν γνωριζει, αφου κατ' αρχην οι συγκοινωνιες διεξαγονται στην ουσια κανονικα, καθως λειτουργουν πολλοι παρακαμπτηριοι μεσα και εξω απο τη Λαρισα. Αυτο σημαινει οτι δεν πρεπει να υφισταται και θεμα επεμβασης των 8 διμοιριων των ΜΑΤ που βρισκονται στους κομβους της εθνικης οδου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Μικρα τα προβληματα στον αστικο πληθυσμο και μικροτερη, σχετικα με το αναμενομενο, η συμμετοχη των αγροτων, στην πρωτη μερα των κινητοποιησεων στον χωρο της Μακεδονιας.

    Οι κινητοποιησεις ουτε που αγγιξαν τους κατοικους της Θεσσαλονικης, καθως βρηκαν εναλλακτικες λυσεις στην κινηση αντιπερισπασμου της Αστυνομιας και αποκλεισμου του κομβου της λεωφορου Αεροδρομιου και Γεωργικης Σχολης, οπως επισης και στον αποκλεισμο απο αγροτες στον κομβο των Ευζωνων.

    Χαρακτηριστικο των κινητοποιησεων στον χωρο της Θεσσαλονικης ηταν: Η μικρη συμμετοχη αγροτων και αγροτικων μηχανηματων, αλλα και η απροθυμια αυτων που συμμετειχαν να προχωρησουν σε πιο δυναμικες μορφες κινητοποιησεων. Τρακτερ και αλλα αγροτικα μηχανηματα συγκεντρωθηκαν, τελικα, σε μερικες δεκαδες: στον εθνικο δρομο Θεσσαλονικης-Αθηνας στα Μαλγαρα, στον παλιο εθνικο δρομο Θεσσαλονικης- Αθηνας, στη Μαγνησια, αλλα και στη Γεφυρα, οπου το εργοστασιακο συγκροτημα της Ομοσπονδιας Γεωργικων Συνεταιρισμων Θεσσαλονικης και στην περιοχη αεροδρομιου, με αποκλεισμο του δρομου προς Μηχανιωνα, αλλα και στην αερογεφυρα της Θερμης.

    Συμφωνα με τα στοιχεια που δοθηκαν απο την Αστυνομια, συγκεντρωσεις αγροτων με μηχανηματα και τρακτερ ειχαμε:

    σε Κρυα Βρυση, Σκυδρα και Γιαννιτσα, με 100 τρακτερ και αποκλεισμο του Δημου Εδεσσας, με 20 τρακτερ

    στον νομο Ημαθιας, συγκεντρωσεις, χωρις καταληψεις δρομων στα χωρια Βεροιας και Ναουσας

    στις Σερρες συγκεντρωση 200 περιπου αγροτων μ' ορισμενα αγροτικα μηχανηματα στην πλατεια Κρονιου των Σερρων και

    καταληψη της γεφυρας του Αξιου ποταμου στο Πολυκαστρο, απο 15 αγροτικα μηχανηματα

    Καποια προβληματα ειχαν οι κινουμενοι στους δρομους της Χαλκιδικης απο τη συγκεντρωση αγροτων σ'ορισμενα κομβικα σημεια.

    Ενταση

    ΤΡΙΚΑΛΑ: Υποπτο και προβοκατορικο, χαρακτηρισε ο προεδρος της Ομοσπονδιας Αγροτικων Συλλογων Νομου Τρικαλων "Η Ανοιξη" Σπυρος Τσιοτινος το ενδιαφερον των οργανωσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ για τον αγωνα των αγροτων.

    Ο κ. Τσιοτινος μιλωντας σε χθεσινη αγροτικη συγκεντρωση ειπε οτι οι δευτεροβαθμιες οργανωσεις συρθηκαν στις κινητοποιησεις για να ριξουν σταχτη στα ματια των αγροτων. Οι Τρικαλινοι αγροτες αμεσως μετα τη συγκεντρωση προχωρησαν σε συμβολικη καταληψη της νομαρχιας Τρικαλων.

    ΚΑΡΔΙΤΣΑ: Αποφασισμενοι να συνεχισουν τις κινητοποιησεις τους και περα απο τα χρονικα ορια που εθεσαν ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ ειναι οι αγροτες της Καρδιτσας, επειδη η κυβερνηση δεν φαινεται διατεθειμενη να επιλυσει τα προβληματα τους. Απο χθες το απογευμα αγροτες, κυριως βαμβακοπαραγωγοι, με 500 τρακτερ απεκλεισαν ολες τις εισοδους και εξοδους της πολης, καθως και τους δρομους προς Αθηνα, Λαρισα, Βολο και Τρικαλα. Σε ενδειξη συμπαραστασης εκλεισαν χθες τα καταστηματα στην Καρδιτσα και τους Σοφαδες.

    ΒΟΛΟΣ: Χωρις παλμο και με μικρη συμμετοχη η κινητοποιηση στη Μαγνησια.

    Γυρω στις 10 το πρωι εγιναν προσυγκεντρωσεις των αγροτων στις περιοχες Βελεστινου και Αλμυρου και στη συνεχεια 100 περιπου τρακτερ και αυτοκινητα, καθως και αναλογος αριθμος αγροτων κατευθυνθηκαν προς τον Βολο. Μικρη ηταν και η συμμετοχη των αγροτων απο χωρια του Πηλιου, που επισης κατεβηκαν με τρακτερ στον Βολο. Οι αγροτες κατευθυνθηκαν εξω απο το κτιριο της νομαρχιας, οπου και παρεμεινα εως τις 3 περιπου το μεσημερι.

    Δυναμικα

    ΠΑΤΡΑ: Με δυναμικη παρουσια οι αγροτες της Αχαλας συμμετειχαν χθες στις κινητοποιησεις που συνδιοργανωσαν η Ομοσπονδια Αγροτικων Συλλογων Αχαλας, η Ενωση Γεωργικων Συνεταιρισμων και η Ενωση Νεων Αγροτων.

    Οι επιτυχημενες συγκεντρωσεις πραγματοποιηθηκαν: στην εθνικη οδο Πατρων-Πυργου, στο υψος των Σαγεικων, στην εθνικη οδο Πατρας-Τριπολης, στη διασταυρωση με την οδο Πατρας-Καλαβρυτων, και στην πλατεια Αγιας Λαυρας Αιγιου.

    Αγροτες με γεωργικα μηχανηματα απεκλεισαν -περιπου στις 12 το μεσημερι- τη νεα εθνικη οδο Αθηνων- Πατρων, στο υψος του Αιγιου. Επισης, γεωργικα μηχανηματα ειχαν τοποθετηθει στην εισοδο της πολης του Αιγιου απο την παλαια εθνικη οδο.

    ΠΥΡΓΟΣ: Εκατονταδες αγροτες απ' ολη την Ηλεια με πενηντα περιπου τρακτερ, γεωργικα μηχανηματα και 100 αγροτικα αυτοκινητα κατελαβαν χθες στις 12.30 την εθνικη οδο Πυργου-Πατρων στο υψος Λατιφι Αμαλιαδας. Πριν απο την καταληψη της εθνικης οδου οι αγροτες διαδηλωσαν στην κεντρικη πλατεια του Πυργου φωναζοντας συνθηματα κατα της κυβερνησης.

    Στους συγκεντρωθεντες μιλησε ο προεδρος της Ομοσπονδιας Αγροτικων Συλλογων Ηλειας Γεωργιος Γκρουμουτης ο οποιος ανακοινωσε και την αποφαση της ομοσπονδιας για το κλεισιμο της εθνικης οδου.

    ΑΓΡΙΝΙΟ. Περιπου 500 αγροτες με 70 τρακτερ και αγροτικα αυτοκινητα, απεκλεισαν στις 11 χθες το πρωι την εθνικη οδο Αγρινιου-Ιωαννινων στη γεφυρα του Αχελωου. Γυρω στο μεσημερι ομαδα αγροτων απεκλεισε την επαρχιακη οδο Οχθιων-Αιτωλικου στη θεση Πενταλοφο, καθως επισης και την επαρχιακη οδο Αιτωλικου-Βονιτσας στη θεση Λεσινι. Ο αποκλεισμος θα συνεχιστει ολη τη νυχτα, ενω σημερα το πρωι οι αγροτες αναμενεται να λαβουν νεες αποφασεις και να επαναπροσδιορισουν τη σταση τους.

    [18] Ειχε ασκηθει διωξη στο Βελγο γιατρο

    ΚΑΝΕΙΣ απο τους παθοντες δεν εχει προσφυγει στη Δικαιοσυνη

    Απο τον περασμενο Ιουνιο η Ασφαλεια Αττικης διενεργουσε ερευνα για το Βελγο γιατρο Ιωαν Ψοεσενς με αφορμη καταγγελια του ΕΟΦ για τις παρενεργειες που προκαλουσαν τα επικινδυνα χαπια που χορηγουσε για αδυνατισμα σε διαφορους επωνυμους και ανωνυμους πολιτες.

    Μετα το περας της ερευνας η δικογραφια που ειχε σχηματιστει διαβιβαστηκε στην Εισαγγελια Πρωτοδικων της Αθηνας, και σε βαρος του γιατρου ασκηθηκε ποινικη διωξη για "νοθεια φαρμακων".

    Χθες ο εισαγγελεας Πρωτοδικων της Αθηνας, Αναστ. Κανελλοπουλος, εδωσε εντολη στη 14η πταισματοδικη της Αθηνας να ζητησει ολα τα στοιχεια της υποθεσης ωστε να διενεργησει η ιδια επειγουσα προανακριση.

    Στο πλαισιο της δικαστικης ερευνας θα κληθουν να καταθεσουν οι φερομενοι ως παθοντες απο τη χρηση των χαπιων αδυνατισματος.

    Βεβαια, μεχρι και χθες κανεις απο τους πελατες του γιατρου, που κατα καιρους πηραν τα χαπια με τη θυροξινη για να αδυνατισουν, δεν ειχε προσφυγει στη Δικαιοσυνη για να καταγγειλει επισημα παρενεργειες και να ζητησει την ποινικη τιμωρια του γιατρου.

    Παντως η πταισματοδικης που ανελαβε τη διενεργεια της προανακρισης θα καλεσει σε απολογια τον ηδη κατηγορουμενο για "νοθεια φαρμακων" Βελγο γιατρο, ο οποιος ομως εχει εξαφανιστει εδω και μηνες απο το ιατρειο του στο Κολωνακι, στην οδο Σκουφα.

    [19] ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ

    Της ΠΕΠΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

    Απο το μυθο, στο λογο

    Εμπιστευθειτε μας, κ. υπουργε της Παιδειας. Ανοιξτε μας επιτελους την καρδια σας, για να μαθουμε τους μυχιους ποθους της. Μη φοβαστε καποιες αντιδρασεις. Οχι κ. υπουργε. Καμια κινητοποιηση δεν πρεπει να σας εμποδισει να περασετε πλεον απο το σταδιο του μυθου, σ' αυτο του λογου (αλλα και των εργων).

    Θυμαστε μηπως για ποιο μυθο μιλω; Εχει περασει πολυς καιρος απο τοτε που τον ειχατε αναφερει σ' ενα συνεδριο περι Τοπικης Αυτοδιοικησης στους Δελφους το 1983, ως υφυπουργος Λα ικης Επιμορφωσης. Μιλω για τον κινεζικο μυθο που μας λεει την ιστορια ενος γερου φτωχου ψαρα και των εφτα γιων του. (Του λαου δηλαδη). Ο καθε γιος λοιπον πηγαινε μονος του να ψαρεψει καθε μερα, με μεσα "παρωχημενης τεχνολογιας" θα λεγαμε, και αρα με πενιχρο αποτελεσμα. Ετσι η φτωχεια τους συνεχιζοταν. Και θα συνεχιζοταν ως τις μερες μας, αν δεν τους συμβουλευε ο πατερας τους -στο πλαισιο της τοτε σελφ-σερωιψε επιμορφωσης φανταζομαι- να ενωσουν τα πενιχρα τους μεσα κι ετσι να πετυχουν επιτελους το ποθητο αποτελεσμα, κατακτωντας κι ενα επομενο τεχνικο σταδιο (π.χ. διχτυ αντι για πετονια).

    Διδακτικος μυθος (τον οποιο στο ιδιο συνεδριο ακουσαμε αλλες δυο φορες απο αλλους συνεδρους, τοσο που μολις αρχιζε η καθε νεα αφηγηση, να ακουγεται απο το κοινο ενα "α!", το "α!" της αναγνωρισης). Γιατι νομιζω κ. υπουργε, οτι εκφραζει μια βαθυτατη αληθεια, η οποια αποτελει τον επικοινωνιακο δεσμο οσων μεχρι σημερα επιχειρουν η απειλουν διαφορες χειρουργικες επεμβασεις στην παιδεια μας, ασχετως των θεσμων που καθε φορα χρησιμοποιουν ως βημα.

    Προκειται για την ωμη και επιπεδη εργαλειακη σχεση, η οποια παιρνει τον εαυτο της για παιδαγωγικη αποψη. Αποψη που βρισκεται σε καταφωρη αντιθεση οχι μονο με την ελληνικη φιλοσοφικη παραδοση, που, για να θυμισω μονο τα Πολιτικα του Αριστοτελη, δηλωνει απεριφραστα οτι η γνωση πρεπει να ειναι περαν της αναγκης, αλλα και με καθε στοχασμο που αξιζει το ονομα του. Μου ερχεται στο νου ο Νιτσε, να μιλα για την εκπαιδευση στη Γερμανια, εναν αιωνα πριν. Λεει λοιπον ο φιλοσοφος:

    "Ολοκληρο το συστημα της Ανωτατης Εκπαιδευσης στη Γερμανια εχει χασει το σημαντικοτερο πραγμα: τοσο τον σκοπο οσο και το μεσον για την επιτευξη του σκοπου. Ξεχαστηκε το οτι η παιδεια, η Βιλδθνγ ειναι η ιδια ενας σκοπος και το οτι χρειαζονται παιδαγωγοι για να επιτευχθει τουτος ο σκοπος (...) χρειαζονται παιδαγωγοι πεπαιδευμενοι, ανωτερα, ευγενη πνευματα, που να φαινονται καθε στιγμη, με τις λεξεις και τη σιωπη, που να αντιπροσωπευουν μια ωριμη και γοητευτικη κουλτουρα -κι οχι οι μορφωμενοι αγροικοι που προσφερουν σημερα στους νεους τα γυμνασια και τα πανεπιστημια σαν ""παραμανες υψηλου επιπεδου'' (...)...".

    "Παρουσιαζω ευθυς αμεσως -για να μην ξεφυγω απο το στιλ μου που ειναι καταφατικο και που ασχολειται με την αντιφαση και την κριτικη μονο σαν μεσο, μονο αθελητα- τα τρια πραγματα για τα οποια χρειαζονται παιδαγωγοι: Πρεπει να μαθει κανεις να βλεπει, πρεπει να μαθει να σκεφτεται, πρεπει να μαθει να μιλαει και να γραφει (...).

    Να μαθει κανεις να βλεπει: (...) η περιφημη μοντερνα ""αντικειμενικοτητα'' ειναι κακο γουστο, ειναι κατ' εξοχην αναξιοπρεπης. (...) Να μαθει κανεις να σκεφτεται: το σκεπτεσθαι πρεπει να διδαχθει οπως διδασκεται ο χορος (...). (...) Χρειαζεται να προσθεσω πως πρεπει να μπορει κανεις να χορευει και με την πεννα; δηλαδη πως πρεπει να μαθει να γραφει; (...)"

    Το Λυκοφως των Ειδωλων, ελ. μετ. Η. Σαρικας, Εκδοτικη Θες/ νικης (Χ)

    Αντεγραψα αυτα τα λογια του Νιτσε που συνηθιζε να ασκει κριτικη "μονο σαν μεσο, μονο αθελητα" γιατι σκοπος του ηταν να σωσει την ανωτατη παιδεια, ανυψωνοντας το ρολο του παιδαγωγου. Ο κοπος του δεν σταθηκε ματαιος. Η ευρωπα ικη ανωτατη εκπαιδευση, πεισματικα δημοσια στη συντριπτικη της πλειοψηφια, εχει ακομη παιδαγωγους. Στην ιδια την πατριδα μας τα πανεπιστημια -τοποι αγωνων που ορισμενοι τους γιορταζουν για να τους θαβουν- κατορθωνουν να αρθρωσουν εναν κριτικο και δημιουργικο λογο. Αυτον που με ολα τα κενα και τις δυσκολιες κανει τους φοιτητες -ειτε το πληροφορουνται οι εγκατοικοι των γκριζων γραφειων ειτε οχι- να γεμιζουν σημερα τις αιθουσες, σε μια προσπαθεια να δουν, να σκεφτουν, να μιλησουν και να γραψουν.

    Ο Νιτσε που δεν ηταν υπουργος Παιδειας, ασκουσε κριτικη για να περιφρουρησει την παιδεια με τις θετικες του προτασεις. Και για το λογο αυτο, χωρις παθος η αλλον προσωπικο λογο, τρομαζω οταν βλεπω να ασκει στα πανεπιστημια μια αβασανιστη κριτικη εκεινος που απο τη θεση του κ. υπουργε, θα οφειλε να τα προασπιζε απο τις επιβουλες. Και για το λογο αυτο, οταν ακουω τετοιες κριτικες η εξαγγελιες για ενα "νοικοκυρεμα" εκτος προσωπων και πραγματων, νιωθω την αναγκη να πω:

    Μιληστε επιτελους ελευθερα κ. υπουργε της Παιδειας. Αν δεν πιστευετε στο δημοσιο πανεπιστημιο, μη φθειρεστε φθειροντας το απο τα μεσα. Αν δεν σας ενδιαφερει το οραμα ενος νεου δημοσιου πανεπιστημιου ανοιχτου και στην κριτικη και στην κοινωνια, αφηστε το στην ησυχια του, και πειτε μας, τι προτιματε.

    Στο κατω-κατω και τα ιδιωτικα ΑΕΙ, αν καποιοι τρεφουν γι' αυτα εναν ανομολογητο ερωτα, δεν ειναι αμαρτια. Θα ειναι απλως μια ακομη καταστροφη για την Ελλαδα στο βαθμο που, να με θυμηθειτε, θα φτιαχτουν με τα κουρελια των δημοσιων (αν οχι και με τα λεφτα του Δημοσιου) οπως καλη ωρα και τα ιδιωτικα καναλια εγιναν με τα κουρελια της ΕΡΤ, που ειναι τωρα καλυτερη τους. Και θα ειναι επισης καταστροφη, στο βαθμο που θα σημανουν, αν τα καταφερουν, την υποκατασταση της κριτικης παιδειας απο μια "παιδεια" εργαλειο στα χερια συμφεροντων ασχετου με τη γνωση.

    Αν δεν σας ενδιαφερει το οραμα ενος δημοσιου πανεπιστημιου, ανοιχτου στην κοινωνια και στην κριτικη, αφηστε το στη ησυχια του

    [20] ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΑ ΜΙΣΟΛΟΓΑ... Φυσικα και ηταν εξωπραγματικη η ελπιδα οτι μπορουσαν στη χθεσινη συζητηση οι αρχηγοι να εγκαταλειψουν τη μικροκομματικη λογικη που τους τ

    αλανιζει και να χαραξουν μια ξεκαθαρη θεση στο Μακεδονικο... Αντιθετα, με τη σταθερη εξαιρεση του ΚΚΕ και την οψιμη μεν, αλλα καθαρη δε, σταση Μητσοτακη, που ανακαλυψε την αληθεια αφου βρεθηκε εκτος εξουσιας κυριαρχησαν παλι η υποκρισια και τα μισολογα.

    Αν ειναι δυνατον σημερα, κυβερνηση και αξιωματικη αντιπολιτευση να επιμενουν ακομα και ως αφετηρια στην αποφαση της υπο τον κ. Καραμανλη συσκεψης των πολιτικων αρχηγων... Αν ειναι δυνατον να πηγαινουμε σε διαπραγματευσεις(εξαναγκασωαμε τα Σκοπια να δεχτουν τη συζητηση, υπερηφανευτηκε μαλιστα ο Πρωθυπουργος, λες και δεν ειμαστε εμεις κυριως που δεν σηκωναμε κουβεντα για το ονομα...) με ενα πληθος χωρες ν' αναγνωριζουν ως Μακεδονια, αλλες τοσες να ειναι ετοιμες και μεις περι αλλων, δηθεν, θα τυρβαζουμε...

    Το παραλογο αυτο σκηνικο ενος αδιεξοδου, δηθεν, εθνικισμου που εδωσε τον τονο στη Βουλη, ηρθε ν' ανατρεψει μια εικονα απο τη Θεσσαλονικη, την πολη που κυριαρχησε, αν θελετε, ο εθνικιστικος παροξυσμος. Εκει λοιπον, εκατονταδες θεατες, χωρις παρωπιδες και χωρις υστεροβουλιες, αποθεωσαν κυριολεκτικα το δημιουργημα ενος Σκοπιανου σκηνοθετη... Ηταν μαλιστα τετοια η προσελευση, που οι υπευθυνοι του φεστιβαλ αναγκαστηκαν να προγραμματισουν αλλες δυο προβολες της ταινιας, για να μπορεσουν να τη δουν οσοι εμειναν απ' εξω... Και δεν την χειροκροτησαν μονο, αλλα συζητησαν και με τους πρωταγωνιστες της το μεγαλο προβλημα του φανατισμου και του εθνικισμου, που εθετε η ταινια, αποδεικνυοντας ξεκαθαρα οτι οι πολιτες, ακομα κι οταν εχουν καποιες διαφορες, ειναι πιο ευκολο να συνεννοηθουν, ειναι πολυ πιο απλο να ξεπερασουν τα προβληματα τους... Αν οι πολιτικοι αρχηγοι μας, ηταν δυνατον να βρεθουν σ' αυτη τη συζητηση, να δουν την ταινια, ισως η χθεσινη συζητηση στη Βουλη να ηταν πολυ πι!

    ο γονιμη και ξεκαθαρη.

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    Μισες αληθειες ΠΕΡΙΜΕΝΕ η κοινη γνωμη απο τη χθεσινη συζητηση στη Βουλη, οχι μονο ενημερωση για τους εως τωρα χειρισμους του Σκοπιανου και για την ενδιαμεση συμφωνια, αλλα και να προκυψει μια θεση ομοφωνιας η εστω προσεγγισης των κομματων, εν οψει της δευτερης φασης των διαπραγματευσεων για το ονομα του γειτονικου κρατους. ΑΝΕΔΕΙΞΕ η χθεσινη συζητηση κυριως τις κομματικες διαφορες, στις οποιες, ωστοσο, υπαρχουν πολλες ασαφειες, ειτε σκοπιμες ειτε για να συγκαλυφθει η ατολμια να ειπωθουν τα πραγματα με το ονομα τους. Ηταν χθες η ωρα της αληθειας, αλλα δεν φτασαμε στην αληθεια και λογω των κομματικων και των εσωκομματικων διαφορων, ισως και για λογους διπλωματικης σκοπιμοτητας. ΕΠΙΔΙΩΞΕ ο Πρωθυπουργος με το λογο του και μαλιστα με προσεκτικες - οπως επισημανε και ο κ. Κ. Μητσοτακης - διατυπωσεις να επιτυχει ενα θετικο αποτελεσμα απο τη συζητηση. ΕΙΠΕ ο Ανδρεας Παπανδρεου οτι η ενδιαμεση συμφωνια δεν ειναι η λυση του προβληματος, αλλα με τη συμφωνια διαμορφωθηκε ενα πλαισιο. Και πραγματι δεν ειναι η οριστικη λυση, αλλα η ενδιαμεση συμφωνια ανοιξε ενα δρομο απεμπλοκης απο ενα θεμα που ειχε διεθνεις επιπτωσεις για τη χωρα μας. ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ στην ουσια, που ειναι το ονομα, ο Πρωθυπουργος περιοριστηκε να επισημανει οτι στις διαπραγματευσεις για το μειζον θεμα -δηλαδη το ονομα- η κυβερνηση προσερχεται με τις θεσεις της, που ειναι και οι θεσεις οι οποιες διαμορφωθηκαν και στη συσκεψη των πολιτικων αρχηγων υπο τον Προεδρο της Δημοκρατιας. Και ειπε οτι πιστευει σε ενα ευνο ικο αποτελεσμα για τη χωρα μας. ΜΕ ΤΙΣ προετοιμασμενες ομιλιες τους -γραπτες, μαλιστα, κατα παραβαση του κανονισμου της Βουλης- οι αρχηγοι των κομματων της αντιπολιτευσης -με εξαιρεση την κ. Αλεκα Παπαρηγα- προσπερασαν το λογο του Πρωθυπουργου και εφτασαν να συγκρουστουν μεταξυ τους για τους χειρισμους του παρελθοντος, αλλα και για προσωπικα τους θεματα. ΓΙΑ ΤΗΝ κυβερνηση ηταν, τελικα, περιπατος η χθεσινη συζητηση. Και μαλλον τη βοηθαει στον παραπερα χειρισμο του θεματος. Ωστοσο, η κοινη γνωμη εμεινε με πολλες αποριες και ερωτηματα για το ποια θα ειναι η καταληξη στο θεμα του ονοματος.

    [21] Μια ταινια γεφυρα φιλιας με τα Σκοπια

    "Η πατριδα μου ειναι απλως μια ιδεα που μου καθεται στο μυαλο" λεει ενα τραγουδι στην ταινια του Μαντσεφσκι "Πριν απ' τη βροχη" που ενθουσιασε στο Φεστιβαλ Της ΒΕΝΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Εξομολογουμαι ταπεινα την αμαρτια μου και ζητω αφεση απο τον Αντωνη Σαμαρα, τον Στελιο Παπαθεμελη και τα κοκαλα του Μεγαλου Αλεξανδρου. Επι ενα ολοκληρο βραδυ ελεγα τα Σκοπια "Μακεδονια". Και το χειροτερο; Ειχα απεναντι μου τρεις Σκοπιανους, που, γεματοι κατανοηση, μου ειχαν δηλωσει οτι κανενα προβλημα δεν θα ειχαν αν ελεγα την πατριδα τους με το ονομα της πρωτευουσας της. Με ειχε παρει κι εμενα η μπαλα.

    Εμενα και εκατονταδες αλλους Θεσσαλονικεις, αλλα και Αθηναιους, που το βραδυ της Κυριακης στριμωχτηκαμε, τσαλαπατηθηκαμε, αγχωθηκαμε και περιμεναμε πανω απο τρια τεταρτα εξω απο τον "Εσπερο" για να δουμε την ταινια του Μιλτσο Μαντσεφσκι "Πριν απ' τη βροχη". Ο 36αχρονος Σκοπιανος σκηνοθετης, που ειχε κερδισει προπερσι το μισο Χρυσο Λιονταρι στο Φεστιβαλ της Βενετιας (1993), αν και απων απο την πρωτη προβολη της ταινιας του σε ελληνικο εδαφος, τα καταφερε να γινει το προσωπο του Φεστιβαλ. Οχι μονο γιατι εχει κανει μια πολυ δυνατη ταινια, αλλα και γιατι απεδειξε για μια ακομα φορα οτι η τεχνη ειναι ο καλυτερος τροπος να συνεννοηθουν οι λαοι, να απλωσουν ο ενας το χερι στον αλλο.

    Η ιστορια της προβολης της ταινιας του, που εξελιχθηκε τοσο καλα, δεν ξεκινησε το ιδιο απλα. Ο Μισελ Δημοπουλος και οι συνεργατες του ηθελαν να τη φερουν στη Θεσσαλονικη απο περυσι. Η ενταση των σχεσεων αναμεσα στα "δυο μερη" δεν το επετρεψε. Και φετος, ομως, κανεις δεν προσποιειτο οτι δεν υπηρχε καποιο προβλημα.

    Οι τρεις συνεργατες, αιφνης, του Μαντσεφσκι, που εφτασαν το βραδι της Κυριακης στη Θεσσαλονικη οδικως απο τα Σκοπια, ειχαν δεχτει να μην αναφερθουν στο ονομα της χωρας τους. "Κανενα προβλημα", ειπαν και καθε φορα που τους ερχοταν στο στομα να πουνε "Μακεδονια", καταπιναν τη φοβερη λεξη. Οχι, παντως, οτι θα τους επαιρνε κανεις το κεφαλι.

    Οι 600 τοσοι θεατες που τους χειροκροτησαν θερμα οταν ο Πατρις Βιβανκος τους παρουσιασε, ηταν σαφες οτι δεν ειχαν ερθει για να δηλωσουν την αναμφισβητητη εθνικοφροσυνη τους. Το ιδιο και οι διακοσιοι που εμειναν απογοητευμενοι εξω απο την αιθουσα, αναγκαζοντας το Φεστιβαλ να προγραμματισει αμεσως αμεσως αλλες δυο προβολες της ταινιας.

    "Ελπιζουμε η ταινια να μιλησει για τον εαυτο της", ειπε ο παραγωγος Ιγκορ Νολα (η εταιρεια του λεγεται Ωαρδαρ Φιλμ). "Ειμαι πολυ χαρουμενος που η ταινια ερχεται επιτελους στη Θεσσαλονικη", συμπληρωσε ο ηθοποιος Μετο Γιοβανοφσκι. Ενω ο νεαρος Οριγκατσι, μελος του συγκροτηματος "Αναστασια", που εχει γραψει τη μουσικη της ταινιας, ειπε κατι για τις καλες σχεσεις των δυο χωρων προκαλωντας την αμηχανια του μεταφραστη.

    Και μετα η ταινια αρχισε. Κανενα μουρμουρητο δεν ξεσηκωθηκε οταν στους τιτλους φανηκε το "υπουργειο Πολιτισμου της Δημοκρατιας της Μακεδονιας", αναμεσα στους αλλους χρηματοδοτες (Αγγλια, Γαλλια). Ακομα και η παλια, πια, σημαια των Σκοπιων με το αστερι της Βεργινας, που κανει την εμφανιση της μια φορα στην ταινια με την ευκαιρια ...ενος παραδοσιακου γαμου, κανεναν δεν ενοχλησε. Και οχι, βεβαια, επειδη την εχουν ηδη αλλαξει. Το "Πριν απ' τη βροχη" ειχε προλαβει να καθηλωσει, να συγκινησει αλλα και να κατατρομαξει το κοινο.

    Το μισος που χωριζει τους "Μακεδονες" απο τους Αλβανους κατοικους μιας ειδυλλιακης ορεινης περιοχης, ενα μισος που καποτε δεν υπηρχε, οδηγει σε ομαδικη παραφροσυνη. Τρεις δολοφονιες γινονται, τρια πτωματα πεφτουν στη γη. Δυο απο τα θυματα, η μικρη μουσουλμανα και ο ανθρωπιστης Μακεδονας, βρισκουν το θανατο απο σφαιρες των δικων τους ανθρωπων.

    Ο Μαντσεφσκι, αν και ζουσε χρονια στις ΗΠΑ, επιασε πολυ καλα το μεγαλο προβλημα της πατριδας του, αλλα και ολοκληρης της Βαλκανικης. Ο φανατισμος, ο εθνικισμος ειναι θανατος, λεει στην ταινια του. Τιποτα το πιο απλο, το πιο τετριμμενο. Κι ομως, ακομα κι εδω, στην πολιτισμενη Ελλαδα της Δυτικοευρωπα ικης Ενωσης, τετοιες απλες αληθειες λησμονιουνται ευκολα στο ονομα της πιο μεγαλομανους αρχαιοπληξιας.

    Ελαχιστη ωρα μετα το τελος της ταινιας, που ξεσηκωσε θυελλα χειροκροτηματων, καθισμενοι πανω απο ενα φλιτζανι καφε παρεα με τους τρεις συνεργατες του Μαντσεφσκι, ακουσαμε εκπληκτοι τον παραγωγο Μετο Γιοβανοφσκι να λεει: "Αλβανοι και ""Μακεδονεσ'' ζουνε σε απολυτη συμπνοια. Καμια απο αυτες τις ακροτητες που βλεπετε στην ταινια δεν συμβαινει στην πραγματικοτητα. Ο Μαντσεφσκι εκανε την ταινια για να προειδοποιησει τους συμπατριωτες του, για να προλαβει το κακο". Προφανως και δεν ειναι ακριβως ετσι τα πραγματα. Δεν σκοτωνονται, βεβαια, στους δρομους της ΦΥΡΟΜ, αλλα οσο να 'ναι ενα απο τα μεγαλα προβληματα του μικρου γειτονικου μας κρατους ειναι η ενταση μεταξυ των διαφορων εθνοτητων.

    Εχουν και οι Σκοπιανοι τις δικες τους παρωπιδες - κατι αναλογο δεν κανουμε κι εμεις με τους μουσουλμανους της Θρακησ; Μας συναγωνιζονται ακομα στην ταση οικειοποιησης των παντων. "Οι αδελφοι Μανακια ειναι Μακεδονες", ειπε χαμογελαστα ο Ιγκορ Νολα. "Μα, ηταν Ελληνες, απλως εζησαν στα Σκοπια", του ειπαμε. "Ναι, αλλα εσεις τους Ελληνες που στεριωσαν στην Αμερικη πως τους λετε;", ηρθε η απαντηση. "Οχι, παντως, Αμερικανους, Ελληνοαμερικανους, τουλαχιστον".

    Δεν θα τα χαλασουμε τωρα για τους αδελφους Μανακια. Ο Ιγκορ Νολα σχεδιαζει πανω σε ενα κομματι χαρτι τη νεα σημαια της ΦΥΡΟΜ. Ενα αστερι και παλι. Γελαμε. "Μοιαζει με της Βεργινας", παρατηρουμε. "Α, μπα, περισσοτερο σαν την γιαπωνεζικη σημαια ειναι", λεει. Ειναι πολυ ευχαριστημενος. Ελπιζει οτι η ταινια του Μαντσεφσκι θα βρει διανομη στην Ελλαδα. "Θα μπορουσαν τα προβληματα μεταξυ των δυο χωρων να εχουν λυθει πολυ νωριτερα. Ειναι καλο που αρθηκε το εμπαργκο". Και πισω απο την απουσια του Μαντσεφσκι δεν κρυβεται τιποτα το υποπτο. Απλως ο ανθρωπος ειχε μολις γυρισει πτωμα απο την επισημη προβολη της ταινιας του στο Σεραγεβο και ενα ταξιδι δυομισι ωρων με το αυτοκινητο θα τον αποτελειωνε.

    Ο Μιλτσο Μαντσεφσκι ειναι κατι σαν εθνικος ηρωας της ΦΥΡΟΜ. Απο τα 2 εκατομμυρια του πληθυσμου ειδαν την ταινια 200 χιλιαδες. Δηλαδη, ενας στους δεκα! Σε μια χωρα που δεν παραγει πανω απο τεσσερις ταινιες το χρονο, ειναι γεγονος. Ο νεαρος σκηνοθετης αυτη την εποχη ετοιμαζει την καινουργια του ταινια, που θα εχει χολιγουντιανα, σκοπιανα και τουρκικα κεφαλαια. Λεγεται "Δθστ" (σκονη) και καθολου δεν αποκλειεται να εχει σαν πρωταγωνιστες Αμερικανους σταρ.

    "Η πατριδα μου ειναι απλως μια ιδεα που μου καθεται στο μυαλο", λεει ενα ροκ τραγουδι στην ταινια, την ωρα που φωτογραφιες νεκρων παιδιων απο τη Βοσνια εμφανιζονται στην οθονη η μια μετα την αλλη. Ο Μιλτσο Μαντσεφσκι ειναι ενας ευαισθητος αλλα και εξυπνος ανθρωπος.

    [22] Ελληνικες οι εικονες και τα σκευη

    Ελληνας απεσταλμενος του ΥΠΠΟ επιβεβαιωνει το δημοσιευμα της "Ε" για την εκθεση των Βουλγαρων στη Γερμανια

    Επιβεβαιωθηκε πως προερχονται απο τη Δραμα και την Καβαλα πολλες απο τις εικονες και τα ιερα σκευη που εκτιθενται ως βουλγαρικα στο Βερολινο. Οι ανεκτιμητης αξιας θησαυροι προερχονται απο μοναστηρια της Βορειου Ελλαδος και λεηλατηθηκαν απο βουλγαρικα στρατευματα κατοχης κατα τη διαρκεια του Β Παγκοσμιου Πολεμου. Η εκθεση των κλεμμενων ελληνικων, μαζι με βουλγαρικα κομματια, γινεται απο το Εθνικο Ιστορικο Μουσειο της Σοφιας με τον τιτλο "Χρυσο Μοναστηρι" (Χριστιανικη τεχνη απο τον 9ο μεχρι τον 19ο αιωνα απο τη Βουλγαρια). Ομως στα ελληνικα κειμηλια, εν αντιθεσει με τα βουλγαρικα, κατα περιεργο τροπο δεν αναγραφεται η προελευση τους.

    Την αποκαλυψη αυτης της υποθεσης εκανε με δημοσιευμα του στην "Ε" ο ανταποκριτης μας στο Βερολινο Παντ. Βαλασοπουλος. Ετσι, πληροφορηθηκε και το υπουργειο Πολιτισμου την υπαρξη της εκθεσης και εστειλε αμεσως τον καθηγητη στο Παν. Θεσσαλονικης και προ ισταμενο της Εφορειας Βυζαντινων Αρχαιοτητων Ανατολικης Μακεδονιας και Θρακης Χαρ. Μπακιρτζη για να κανει επιτοπια ερευνα και να διαπιστωσει αν πραγματι τα εργα προερχονται απο την Ελλαδα.

    Ο κ. Μπακιρτζης επεστρεψε την περασμενη Παρασκευη με ενα πλουσιο και πολυ ενδιαφερον υλικο, οπως μας ειπε ο προ ισταμενος της Διευθυνσης Βυζαντινων Αρχαιοτητων κ. Ηιας. Τα επιστημονικα του συμπερασματα θα τα διατυπωσει σε εκθεση που θα καταθεσει στην αρμοδια υπηρεσια του ΥΠΠΟ.

    Σε τηλεφωνικη επικοινωνια που ειχαμε με τον κ. Μπακιρτζη δεν θελησε να μας δωσει περισσοτερες πληροφοριες. Επιβεβαιωσε ομως την ακριβεια του δημοσιευματος μας, το οποιο αναδημοσιευτηκε απο την "Γκαρντιαν" και απασχολησε τον βουλγαρικο Τυπο. Μονο που στις βουλγαρικες εφημεριδες γινεται λογος για ψευδεις πληροφοριες.

    Ο υπουργος Πολιτισμου Θανος Μικρουτσικος, που εχει επιληφθει του θεματος προσωπικα, δεν ηταν χθες στο γραφειο του (βρισκεται στη Βουδαπεστη) για να μας δωσει μια επισημη απαντηση για το τι προκειται να γινει απο 'δω και περα. Πληροφορηθηκαμε ομως πως το ΥΠΠΟ, οταν λαβει την εκθεση Μπακιρτζη, θα ενημερωσει, οπως κανει σε καθε τετοια περιπτωση, το υπουργειο Εξωτερικων, για οποιαδηποτε περαιτερω ενεργεια. Το κακο ειναι οτι ο χρονος περναει (συμπληρωθηκαν ηδη 20 μερες απο την πρωτη δημοσιοποιηση του) και δεν εχει γινει ουτε καν επισημη διαμαρτυρια.

    Η εκθεση θα μεινει στο Βερολινο τρεισημισι μηνες (5 Οκτωβριου-14 Ιανουαριου). Επειτα θα μεταφερθει στη Λειψια και σε αλλες ευρωπαικες μητροπολεις.

    Να σημειωσουμε πως τα περισσοτερα ελληνικα εκθεματα προερχονται απο τη μονη Κοσιφηνησης στη Δραμα, απ' οπου περασαν τα βουλγαρικα στρατευματα κατοχης. Ο ανταποκριτης μας διαβασε πανω σε μια λειψανοθηκη μοναχου που παρουσιαζει την "Παναγια Ελεουσα", τον Αγιο Διονυσιο και τον Αγιο Παντελεημονα τις λεξεις: "Μονη Κοσιφηνησης" και την αναγλυφη ημερομηνια "25 Μαρτιου 1821". Επισημανε λειψανα της Αγιας Παρασκευης (κομματι απο το χερι της), του Αγιου Μοδεστου και μερος λειψανου του αρχιεπισκοπου Κωνσταντινουπολεως. Και σε αλλες λειψανοθηκες σημειωνεται η ιδια προελευση, ενω σε μια εικονα του Αγιου Νικολαου (17ου αι.) αφιερωτες ειναι οι αδελφοι Νικολαος και Γεωργιος Θεοτοκης.

    Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

    [23] Επεισοδιο με Κολλατο

    Εβρισε και χτυπησε τον Πατρις Βιβανκος, γιατι παρουσιασε Σκοπιανη προσφωνωντας την ως εκπροσωπο της ΦΥΡΟΜ η Μακεδονιας

    Ο σκηνοθετης της ταινιας "Γλεντι γενεθλιων - μια βουβη βαλκανικη ιστορια" Φωτος Λαμπρινος με τον Γιωργο Φουντα

    Του απεσταλμενου μας ΝΙΝΟΥ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗ

    Δυστυχως δεν ειναι μονο στη Βοσνια που υπαρχουν οι φανατικοι εκεινοι που προσπαθουν να δημιουργησουν προβληματα απο το τιποτα. Εχουμε κι εμεις το μεριδιο μας. Εστω κι αν αυτοι ειναι γραφικοι τυποι οπως ο Δημητρης Κολλατος. Αποτυχημενος σκηνοθετης και επιδοξος πολιτικος, προσπαθησε ως εκπροσωπος της Εταιρειας Σκηνοθετων, στο γευμα γνωριμιας αναμεσα στους εκπροσωπους των βαλκανικων χωρων για τη δημιουργια μιας βαλκανικης επιτροπης για την υποστηριξη και διαδοση του βαλκανικου κινηματογραφου, να δημιουργησει επεισοδιο επειδη ο Πατρις Βιβανκος στην παρουσιαση των εκπροσωπων των χωρων που συμμετεχουν, αναφερθηκε στην εκπροσωπο των Σκοπιων ως εκπροσωπο της ΦΥΡΟΜ η Μακεδονιας.

    Εξοργισμενος, ο κ. Κολλατος, εβρισε τον Βιβανκος, αποκαλωντας τον μαλακα και ηλιθιο Σκοπιανο και τονιζοντας πως δεν μπορει να παραμεινει σε συναντηση οπου αναφερθηκε η λεξη "Μακεδονια". Στην προσπαθεια του Πατρις Βιβανκος (γνωστου σκηνοθετη της ταινιας "Ηωη χαρισαμενη") και εκπροσωπων απο τη Σερβια και την Τουρκια να πεισουν τον Κολλατο να επανελθει στο χωρο της συναντησης, ο τελευταιος οχι μονο αρνηθηκε, αλλα και χτυπησε τον Βιβανκος με τη γροθια, βριζοντας ταυτοχρονα τον εκπροσωπο της Τουρκιας και δημιουργωντας μια κακη εντυπωση μπροστα στους υπολοιπους καλεσμενους του φεστιβαλ απο χωρες οπως η Βουλγαρια, η Ρουμανια, η Σερβια, η Αλβανια, η Τουρκια, καθως και τον εκπροσωπο του Συμβουλιου της Ευρωπης, Κριστιαν Ηεντερ.

    Μπορει απο πλευρας δημοσιων σχεσεων με τις γειτονικες χωρες να τα κανουμε ελαφρως θαλασσα (οταν μαλιστα αφηνουμε να μας εκπροσωπουν φανατικοι οπως ο Κολλατος) απο πλευρας ομως φεστιβαλ τα πραγματα πανε πολυ καλυτερα. Αν και εκει που το φεστιβαλ υστερει ειναι, πρεπει να πουμε, στον προγραμματισμο των ταινιων και συγκεκριμενα του διαγωνιστικου τμηματος. Κι αυτο οχι γιατι φταιει ο διευθυντης του φεστιβαλ, αλλα γιατι με το συστημα της κληρωσης των διαγωνιζομενων ταινιων, μπορει να εχει κανεις απροσδοκητα αποτελεσματα. Οπως για παραδειγμα το περασμενο Σαββατο, οπου το ελληνικο προγραμμα αποτελουσαν δυο πειραματικες ταινιες η οπως χθες το βραδυ οπου το ελληνικο προγραμμα το αποτελουσαν δυο - ναι δυο ντοκιμαντερ το "Γλεντι γενεθλιων" του Φωτου Λαμπρινου και "Αρτεμις" του Πανου Ηεμελη. Ευτυχως βεβαια που υπηρχε και η διεθνης συμμετοχη με την ταινια "Παλουκαβιλ" του Αλαν Τειλορ, καθως και μια ταινια απο τη Λιθουανια, "Ο διαδρομος" του Σαρουνα Μπαρτας, που εδωσαν μια αλλη, ξεχωριστη !

    ατμοσφαιρα στο φεστιβαλ.

    [24] ΓΛΕΝΤΙ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ - ΜΙΑ ΒΟΥΒΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

    Ελλαδα, 1995. Σκηνοθεσια - σεναριο. Φωτος Λαμπρινος. Κειμενα: Δημητρης Νολας. Μονταζ: Ιωαννα Σπηλιοπουλου. Διαρκεια: 87 λεπτα.

    Τον κινηματογραφο των Βαλκανιων στη βουβη του περιοδο αποπειραται να καταγραφει ο Φωτος Λαμπρινος στο ντοκιμαντερ του αυτο. Μια πολυ ενδιαφερουσα ιδεα και με ενα πολυτιμο, πρεπει να πουμε, υλικο, που βρηκε απο τις ταινιοθηκες διαφορων βαλκανικων χωρων (Ρουμανια, Τουρκια, Γιουγκοσλαβια, Βουλγαρια), παραθετοντας σχεδον ολοκληρες τις ταινιες (ορισμενες χρωματισμενες, οπως ακριβως γινονταν στην τοτε εποχη) σ' ενα παραλληλο μονταζ, που ακολουθει μια θεματικη βασικα γραμμη (ερωτας, απαγωγη, γαμος κ.λπ.).

    Η βασικη αδυναμια της ταινιας ειναι πως οι ταινιες ειναι λιγοστες και με αποτελεσμα ο σκηνοθετης να χρησιμοποιει τα αποσπασματα μεχρι κορεσμου, κουραζοντας τον απλο, μη μυημενο στην ιστορια του κινηματογραφου θεατη, ενω απο την αλλη χρησιμοποιει μια κουραστικη ηχητικη μπαντα, δινοντας τους διαφορους ηχους (αυτοκινητα που τρεχουν, φωνες και λοιπα) με εναν εντελως μπαναλ τροπο, φερνοντας στο νου κακεκτυπα παρομοιων αμερικανικων ταινιων συρραφης της δεκαετιας του '60. Ιδιαιτερα μαλιστα οταν η ταινια θελει να ειναι μια "βουβη" βαλκανικη ιστορια, ενω ταυτοχρονα, οι διαφοροι ενοχλητικοι στο μεγαλυτερο βαθμο, ηχοι ανατρεπουν την αποψη αυτη.

    Ο ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ

    Λιθουανια/ Γερμανια, 1994. Μαυροασπρη. Σκηνοθεσια: Σαρουνας Μπαρτας. Παιζουν: Κατερινα Γκολουμπεβα. Ε ιμουντας Νεκροσιους. Διαρκεια: 80 λεπτα.

    Η ζωη ιδωμενη απο ενα διαδρομο. Γυρω του πορτες που οδηγουν σε διαφορα μιζερα διαμερισματα. Και η εικονα της καθημερινης ζωης των ανθρωπων. Μια ζωη αποπνιχτικη, χωρις διεξοδο, με ανθρωπους να σπαταλουν τη ζωη τους σε ποτο και περιστασιακο σεξ. Προσωπα απογοητευμενα, κουρασμενα, που αγωνιζονται να επιβιωσουν, να ζησουν οπως καλυτερα μπορουν τη ζωη τους. Μια σπαραχτικη μαυροασπρη ταινια απο εναν αγνωστο μας ταλαντουχο σκηνοθετη απο μια δημοκρατια της πρωην Σοβιετικης Ενωσης.

    [25] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Υπογραφει ο Κρεμενλιεφ

    ΗΛΘΕ χθες ο Βουλγαρος, αλλα οι ανθρωποι του Ολυμπιακου τον φυγαδευσαν απο το αεροδρομιο

    Ρεπορταζ ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

    Απο την πισω πορτα του αεροδρομιου του Ελληνικου φυγαδευτηκε χθες το μεσημερι ο ασος της Λεφσκι Σοφιας, Εμιλ Κρεμενλιεφ, που ηρθε στην Αθηνα, για να διαπραγματευτει τη μεταγραφη του στον Ολυμπιακο.

    Ο 26χρονος Βουλγαρος διεθνης αφησε στα κρυα του λουτρου τους δημοσιογραφους και τις τηλεοπτικες καμερες που ειχαν στηθει περιμενοντας τον στην αιθουσα αφιξεων του Δυτικου αεροδρομιου. Με το που περασε απο τον ελεγχο διαβατηριων τον παρελαβαν ο κ. Γιαννης Καρελιωτης, ανδρας της προσωπικης ασφαλειας του διευθυνοντος συμβουλου της ΠΑΕ Ολυμπιακος και ο κ. Γιωργος Κοκκοβινος και τον πηγαν στο προγραμματισμενο ραντεβου με τον Γιωργο Λουβαρη. Οι συζητησεις μεταξυ των δυο πλευρων συνεχιζονταν μεχρι αργα το βραδυ και, συμφωνα με πληροφοριες, επετευχθη συμφωνια. Ο Κρεμενλιεφ, ο οποιος εκτος απροοπτου, θα υπογραψει σημερα συμβολαιο συνεργασιας με τους "ερυθρολευκους" για εναμισι χρονο, ειναι βασικο στελεχος της εθνικης ομαδας της Βουλγαριας (επαιξε σ' ολα τα ματς του Μουντιαλ της Αμερικης) και αγωνιζεται με την ιδια επιτυχια, τοσο στη θεση του δεξιου μπακ χαφ οσο και σ' εκεινη του λιμπερο.

    "ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ"

    Προσπαθεια αναστυλωσης του χαμενου ηθικου των παικτων του ξεκινησε απο χθες ο Σταυρος Διαμαντοπουλος. "Ψηλα το κεφαλι. Χασαμε αδικαιολογητα δυο βαθμους μεσα στο γηπεδο μας, αλλα μπορουμε στη συνεχεια να καλυψουμε το χαμενο εδαφος. Δεν πρεπει αυτη η ισοπαλια να μας επηρεασει και να μας παρει απο κατω", υποστηριξε ο Κατερινιωτης τεχνικος, μιλωντας πριν την προπονηση στους "ερυθρολευκους".

    Ο Διαμαντοπουλος απεφυγε να ριξει ευθυνες στους υφισταμενους του μια κι εκεινο που προεχει αυτη τη στιγμη ειναι, κατα τη γνωμη του, η βελτιωση της ψυχολογικης τους καταστασης και η εξοδος απο τη μινι κριση την οποια διερχεται η ομαδα του.

    Οι "κοκκινοι" θα συνεχισουν, ακομη και με διπλες προπονησεις, αυτη την εβδομαδα τη δουλεια τους, αλλα θα 'χουν την ευκαιρια να ξεκουραστουν το Σαββατοκυριακο, καθως ο προπονητης τους θα τους αφησει ελευθερους.

    Στο προγραμμα θα παρει μερος κι ο Αντρει Γιουσκοβιακ, που ζητησε και πηρε αδεια απο την Πολωνικη Ποδοσφαιρικη Ομοσπονδια, για να μην παει και παιξει με την εθνικη της χωρας του εναντιον του Αζερμπαιτζαν, στο αδιαφορο βαθμολογικα ματς των προκριματικων του Ευρωπαικου Πρωταθληματος.

    Νικητης ο λιγοτερο διπροσωπος! Η ΑΕΚ 92-83 τον ΠΑΟΚ - Ειχε προηγηθει και με 26 ποντους διαφορα! Του ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

    Καλα τους λενε λοιπον "δικεφαλους". Δυο προσωπα η ΑΕΚ, δυο προσωπα ο ΠΑΟΚ, ε, στη συγκριση ο καθρεφτης αποφασισε οτι η ωραιοτερη της βραδιας ηταν η Ενωση! Οσο κι αν προσπαθησαν οι Θεσσαλονικεις να κανουν μια απιθανη ανατροπη, το +26 που ειχε διαμορφωσει η ΑΕΚ απο το πρωτο μερος (45-19 στο 16 , αλλα και 75-52 στο 28 ) ηταν αρκετο για να τη βγαλει στον αφρο. Τελικο 92-83 και 2 στα 2 για την παρεα του Τζουροβιτς στις φετινες της αναμετρησεις με το φοβιτσιαρη ΠΑΟΚ...

    Η ΑΕΚ επαιξε τρομερο μπασκετ επι 30 λεπτα - εστω αυτο το περιεργο γυρω γυρω ολοι μπασκετ με τους 5 περιφερειακους που σουταρουν τριποντα σαν τρελοι. Οι "βομβες" επεφταν στο καλαθι του ΠΑΟΚ η μια μετα την αλλη (14/21 τριποντα ως το 29 ), ο Κιουμουρτζογλου επεμενε να αμυνεται με δυο ψηλους στο γηπεδο για να εκμεταλλευτει το αντιστοιχο μις-ματς στην επιθεση και στο ΟΑΚΑ γινοταν πραγματικο γλεντι. Ακουγαν και για τα γκολ της ποδοσφαιρικης ΑΕΚ στην Τουμπα οι οπαδοι της και τρελαινονταν ακομη περισσοτερο.

    Το απιστευτο σερι 1-20 που κατορθωσε ο ΠΑΟΚ μετα το 28 τον εφερε σε αποσταση βολης (76-72 στο 34 ), ομως μεχρι εκει ηταν. Η ΑΕΚ, που εβρισκε λυσεις απο ενα σωρο διαφορετικους παικτες (Χατζη, Κουκλακη, Ποδαρα, Κακιουζη, ακομα και τον εκπληκτικο Λιμπερτι), ξαναβρηκε την αυτοκυριαρχια της και καθαρισε. Ο Τζουροβιτς, στο τελος, ειχε ενα καλο λογο για ολους και... ακομα περισσοτερους για τον Κατσικαρη, που ηταν αλανθαστος σε ρολο κουμανταδορου (23-32 το επι μερους σκορ χωρις αυτον!).

    Ο φρεσκος στην παρεα Τονι Καμπελ τα εβλεπε ολα αυτα απο τον παγκο και παραμιλουσε! "Αν επαιζα σ' αυτο το ματς, θα εβαζα 40 ποντους", ελεγε. Να δουμε πως θα χωρεσει ο Τζουροβιτς αλλον εναν σκορερ σ' αυτη την τρελη ομαδα! "Θα σουταρω πολυ" υποσχεθηκε ο Καμπελ, αν αμφιβαλλατε. Οσο για τα ριμπαουντ "Ε, καποιος θα τι παιρνει", ευελπιστει ο Σερβος...

    Ο ΠΑΟΚ, που πλεον εριξε στο Θερμα ικο το θριαμβο της πρεμιερας επι του Ολυμπιακου, επαιξε στο β χωρις τον Πρελεβιτς. Γιατι; "Δεν υπαρχει προβλημα", ελεγαν οι ανθρωποι του "δικεφαλου" πριν απο την αναπαυλα και λιγο μετα την αντικατασταση του Μπανε, στο 16 . "Επαθε τραβηγμα", ελεγαν οι ιδιοι, οταν η ομαδα επεστρεψε απο τα αποδυτηρια. "Διαταση εχει", δηλωσε αργοτερα ο Κιουμουρτζογλου. Βγαλτε εσεις το συμπερασμα σας. Παντως, ο Πρελεβιτς ουτε κουτσαινε ουτε τιποτα. Ε, πως να μην ειμαστε καχυποπτοι;

    Επικρατησε κατα κρατος ΑΝΩΤΕΡΗ σε ολα η ΑΕΚ απεναντι στο φοβισμενο ΠΑΟΚ

    Ας μιλησουμε και λιγο για τον αγωνα που διηρκεσε 65 η 75 λεπτα, κανενας δεν ξερει, αλλα μεσα σ' αυτο το χρονικο διαστημα η ΑΕΚ επικρατησε κατα κρατος (προηγουνταν 3-1), αν εξαιρεσουμε τα πρωτα 10 λεπτα, χρονικο διαστημα στο οποιο ο ΠΑΟΚ πετυχε ενα καταπληκτικο γκολ με κεφαλια-ψαρακι του Ηουμπουλη απο γυρισμα του Αλεξιου (10 ).

    Απο κει και περα η ΑΕΚ αναπτυσσοταν ως μεγαλη ευρωπα ικη ομαδα με Τσιαρτα, Κετσπαγια, Κωστη, Σαβεβσκι να σχηματιζουν ενα μαγικο τετραγωνο και ν' αλλαζουν την μπαλα σαν σε προπονηση.

    Απο την αλλη πλευρα ο ΠΑΟΚ, φοβισμενος, με παικτες που υποχωρησαν στην αμυνα σαν να μην πιστευαν οτι προηγουνται 1-0, εδωσαν χωρο στους αντιπαλους τους και "δωρο" δυο γκολ απο τον Πουρλιοτοπουλο.

    Ο νεαρος γκολκιπερ προτιμηθηκε απο τον Σαραφη επειδη ο Μιχοπουλος δεχτηκε δυο κορο ιδιστικα γκολ στο Καυταντζογλειο, αλλα διεψευσε τον προπονητη του στη φαση του πρωτου γκολ της ΑΕΚ (34 ) οταν η μπαλα μολις που εφτασε στην εστια, αλλα περασε πανω απο τον γκολκιπερ και στο δευτερο γκολ (45 ), με απ' ευθειας χτυπημα φαουλ του Κετσπαγια, που ηταν μεν δυνατο με τη βοηθεια του αερα, αλλα η μπαλα περασε μπροστα απο το νεαρο γκολκιπερ.

    Ο Σαραφης αποφασισε την αντικατασταση του Πουρλιοτοπουλου στο ημιχρονο με τον Μιχοπουλο, που εδειξε μεγαλυτερη σταθεροτητα, αλλα δεχτηκε το τριτο γκολ απο την ωραια πασα του Τσιαρτα και το εξοχο πλασε του Κωστη στο 64 , λιγο μετα την πρωτη διακοπη του αγωνα.

    Η μετακινηση οπαδων του ΠΑΟΚ στις εξεδρες ειχε μεγαλυτερο ενδιαφερον στη συνεχεια απ' ο,τι ο αγωνας, οπου οι παικτες της ΑΕΚ "κεντουσαν" στον αγωνιστικο χωρο, οι του ΠΑΟΚ, φοβισμενοι, δεν μπορουσαν να αναπτυχθουν σωστα, ηταν μια ομαδα διαλυμενη, χωρις ηθικο, χωρις προσωπικοτητα, που υποταχθηκε φυσιολογικα και ισως να γνωριζε μεγαλυτερη συντριβη αν ο αγωνας παιζοταν και στα 90 λεπτα.

    Η απογοητευτικη εμφανιση του ΠΑΟΚ προκαλεσε τις αντιδρασεις των οπαδων του, εκτος απο τις απαραδεκτες ενεργειες των χουλιγκαν και εκτος των εντονων αποδοκιμασιων προς το προσωπο του Θωμα Βουλινου, που δεν ηταν στο γηπεδο, την "πληρωσαν" και οι παικτες με τη γνωστη ιαχη "κοπροσκυλα" και "βγαλτε τη φανελα την τιμημενη".

    Η ΑΕΚ σαφεστατα ηταν ομαδα μεσα στο γηπεδο, οι παικτες της αλλαζαν την μπαλα με εξαιρετικη μαεστρια και πηραν τους τρεις βαθμους δικαιοτατα.

    Κανενα παραπονο δεν πρεπει να υπαρχει απο τη διαιτησια του Βελλιου, που ηταν αριστη.

    Οι συνθεσεις:

    ΠΑΟΚ: Πουρλιοτοπουλος (46 Μιχοπουλος), Αναστασιαδης, Καπετανοπουλος, Ηαφειριου, Αλεξιου, Λαγωνιδης, Ηαγορακης, Βαν Χαμ (60 Κουιν), Ηουμπουλης, Τουρσουνιδης, Τσαλουχιδης.

    ΑΕΚ: Ατματσιδης, Μπορμποκης, Κωστενογλου, Μανωλας, Σαμπανατζοβιτς, Μαλαδενης, Κετσπαγια, Σαβεβσκι, Κωστης, Τσιαρτας (68 Σαραβακος), Κασαπης.

    Ν.ΠΕΤΡ.

    Κινδυνος για λουκετο 5 η 10 αγωνιστικων!

    Για 5 η 10 αγωνιστικες κινδυνευει να κλεισει το γηπεδο της Τουμπας μετα τα χθεσινα επεισοδια των οπαδων του ΠΑΟΚ, που οδηγησαν στη διακοπη του ντερμπι με την ΑΕΚ.

    Ο ΠΑΟΚ θα υποχρεωθει να δωσει ως γηπεδουχος ισαριθμα ματς σε γηπεδο πολης η οποια θα απεχει τουλαχιστον 100 χιλιομετρα απο τη Θεσσαλονικη.

    Ταυτοχρονα το χθεσινοβραδινο ματς αναμενεται να κατακυρωθει στην ΑΕΚ με σκορ 2-0 και απο τον ΠΑΟΚ να αφαιρεθουν 3 βαθμοι, συμφωνα με οσα προβλεπει ο Κανονισμος Αγωνων Ποδοσφαιρου (ΚΑΠ).

    Τις 5 αγωνιστικες ο ΠΑΟΚ θα τις φαει ετσι κι αλλιως. Ο κανονισμος ειναι σαφης σε αυτο το σημειο και δεν μπορουν να υπαρξουν παρερμηνειες. Μιλαει για "ποινη 5 αγωνιστικων ημερων πρωταθληματος η κυπελλου, αν εξαιτιας επεισοδιων διακοπηκε οριστικα ο αγωνας" για την ομαδα που θα κριθει υπαιτια.

    Ομως οι 5 αγωνιστικες ειναι δυνατον να γινουν 10 αν ο ΠΑΟΚ τιμωρηθει (οπως ειναι πολυ πιθανον) με 1 η 2 αγωνιστικες για αλλα επεισοδια που εγιναν στο προσφατο παιχνιδι Ηρακλη- ΠΑΟΚ (2-2), οταν και παλι καποιοι ΠΑΟΚτζηδες μπηκαν στον αγωνιστικο χωροο χωρις παντως να προκαλεσουν τοτε διακοπη του παιχνιδιου.

    Στην περιπτωση αυτη η ποινη των 5 αγωνιστικων διπλασιαζεται.

    Με την υποθεση των επεισοδιων του αγωνα 2-2 Ηρακλη-ΠΑΟΚ ο αθλητικος δικαστης θα ασχοληθει αυριο στις 10 το πρωι.

    Δεν αποκλειεται λοιπον, με βαση την πρακτικη που επικρατει μεχρι σημερα, να αντιμετωπιστει με επιεικεια η ομαδα της Θεσσαλονικης γι' αυτο το παιχνιδι και να φαει το ανωτατο προστιμο των 2 εκατομμυριων δραχμων, ωστε να μη θεωρηθει υποτροπος και εξοντωθει παιζοντας σε... ολοκληρο σχεδον το υπολοιπο πρωταθλημα μακρια απο το γηπεδο της.

    Παντως το κατηγορητηριο για το ματς με τον Ηρακλη ειναι ιδιαιτερα επιβαρυντικο.

    Αναφερει συγκεκριμενα οτι "οταν ο ΠΑΟΚ πετυχε το τερμα της ισοφαρισης οπαδοι του, ενεργουντες απο κοινου και με προθεση, εσπασαν τα κιγκλιδωματα της κεντρικης πορτας του πεταλου που βρισκοντουσαν και περιπου 400 απο αυτους εισηλθαν μεσα στο γηπεδο και συγκεκριμενα πισω απο την εστια του Ηρακλη, οπου παρεμειναν μεχρι τη ληξη του αγωνα".

    Και συνεχιζει: "Οι αυτοι οπαδοι (ΠΑΟΚ) καθ' ολη τη διαρκεια του αγωνα πετουσαν μεσα στο γηπεδο διαφορα αντικειμενα, οπως πετρες, κερματα, αναπτηρες, ενα σιδηρολοστο, μπουκαλακια απο ουζο, δοχεια απορριμματων, πλαστικους σωληνες, ηχεια μεγαφωνικων εγκαταστασεων και αλλα. Τα ιδια αντικειμενα πετουσαν και εναντιον των αστυνομικων, που ηταν παρατεταγμενοι μπροστα απο τους οπαδους που εισηλθαν στο γηπεδο".

    Σε απολογια εχει κληθει επισης αυριο και ο προεδρος του Ιωνικου Νικος Κανελλακης, κατηγορουμενος οτι εβρισε τον εποπτη του αγωνα της ομαδας του με την Καλαματα (2-2).

    Εισβολεις απο το παρελθον...

    ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΗΚΑΝ τα θλιβερα γεγονοτα του '91 με την Παρι Σ.Η., τραυματιστηκε ο εποπτης, απειληθηκαν ζωες, διεκοπη ο αγωνας ΠΑΟΚ-ΑΕΚ (1-3)

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Του Κ. ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ

    Με εισβολη οπαδων του ΠΑΟΚ στον αγωνιστικο χωρο και αγριο πετροπολεμο διεκοπη το χθεσινο ματς ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, ενω ο "δικεφαλος" της Αθηνας προηγουνταν 1-3.

    Τα συνταρακτικα γεγονοτα θυμισαν εκεινα του '91 στον αγωνα ΠΑΟΚ-Παρι Σεν Ηερμεν, που κοστισαν το διετη αποκλεισμο του ΠΑΟΚ απο την Ευρωπη. Μονο που αυτη τη φορα δεν ανοιξε η πορτα της θυρας 4, που βγαζει στον αγωνιστικο χωρο, αλλα η πορτα της θυρας 6. Οι δραστες ομως προερχονταν απο τον ιδιο χωρο και ηταν της ιδιας κατηγοριας: νεαρα ατομα που μετακομισαν απο τη θυρα 4 προς τις κερκιδες της θυρας 6 και απο κει στη θυρα 7 και χτυπουσαν αδιακριτα φιλους και αντιπαλους.

    Η μετακομιση αρχισε στο ημιχρονο και ηταν μαζικη. Αρχικος στοχος οι 200 περιπου οπαδοι της ΑΕΚ, που ηταν καπου στην αρχη της κερκιδας της θυρας 8. Οταν πηγαν να πλησιασουν, επενεβησαν τα ΜΑΤ. Οι φανατικοι ξαναγυρισαν προς τη θυρα 6. Ηταν η πρωτη σοβαρη τους προσπαθεια για επεισοδια. Προηγουμενως ειχαν αρκεστει σε βρισιες κατα του Βουλινου, αλλα και των ποδοσφαιριστων του ΠΑΟΚ.

    Οι βρισιες πηραν μεγαλυτερη εκταση οταν ο ΠΑΟΚ δεχθηκε το τριτο γκολ. Και λιγο μετα βρεθηκαν ορισμενα νεαρα ατομα στον αγωνιστικο χωρο και οι πρωτες πετρες αρχισαν να καλυπτουν τον χλοοταπητα. Ο διαιτητης Θανασης Βελλιος διεκοψε τον αγωνα. Αρχισαν εκκλησεις απο τα μεγαφωνα, αλλα η απαντηση των νεαρων ηταν αποδοκιμασιες και περισσοτερες πετρες! Υστερα απο πιεσεις ξαναρχισε το ματς.

    Οι πετρες ομως αρχισαν να ξαναπεφτουν και μια απο αυτες χτυπησε τον εποπτη Παχτση, απο την Καλαματα, στο κεφαλι. Ο Βελλιος φανηκε να διακοπτει οριστικα το παιχνιδι. Ξαναμπηκαν παραγοντες του ΠΑΟΚ, μ' επικεφαλης τον αναπληρωτη προεδρο Στεφανο Κατερογλου, οι οποιοι απευθυνθηκαν στους νεαρους. Προς στιγμην εδειξαν να πειθονται. Οχι ομως για πολυ. Σ' ενα τακλινγκ του Καπετανοπουλου, για το οποιο ο παικτης του ΠΑΟΚ χρεωθηκε με κιτρινη καρτα, οι πετρες ξαναπεσαν. Η διακοπη ηταν πια οριστικη, αφου και ο κ. Γιακοβης, υπευθυνος ταξης, επισημανε στο διαιτητη οτι δεν μπορουσε να στειλει ΜΑΤ για την καταστολη της βιας και γιατι κινδυνευαν οι ανδρες του απο τις πετρες και γιατι θα μπορουσε να εξελιχθει η επεμβαση σε αιματοχυσια.

    ΧΑΟΣ

    Με τη διακοπη παντως δεν σταματησαν και οι επιδοσεις των νεαρων ατομων, που επαιρναν απο τον αγωνιστικο χωρο πετρες και τις εκσφενδονιζαν προς τις δυναμεις της Αστυνομιας που ειχαν παρει θεση στο κεντρο του γηπεδου. Αλλοι εσπαζαν διαφημιστικες πινακιδες και επαιρναν τις σιδεροβεργες για να τις χρησιμοποιησουν στη συνεχεια ως οπλα κατα παντων.

    Μια ωρα μετα τη διακοπη και τα επεισοδια συνεχιζονταν. Και επεκταθηκαν μαλιστα στη θυρα 1 με επιθεση προς καμεραμεν και εκπροσωπους των μεσων μαζικης ενημερωσης, γιατι αποθανατιζαν σκηνες απο το ...θεαμα. Λιγο μετα στο στοχαστρο μπηκε και το καλωδιακο καναλι, που συνεχιζε να καλυπτει τα γεγονοτα. Σιγησε κι αυτο.

    Προσπαθεια για να σπασει μια μεσοπορτα που οδηγουσε στα αποδυτηρια, παντα στη θυρα 1, εγινε μετα την επιθεση στις καμερες και ακουστηκαν βρισιες κατα συγκεκριμενων ποδοσφαιριστων και απειλες.

    ΣΤΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ

    Στο χωρο των αποδυτηριων παιχθηκε το δραμα του ΠΑΟΚ:

    Υπηρξε επικοινωνια με το νομικο συμβουλο του ΠΑΟΚ στην Αθηνα Βασιλη Γκαγκατση, ο οποιος επεμενε σ' ορισμενα σημεια σ' ο,τι αφορα το χειρισμο του ολου θεματος, αλλα και τη συνταξη του φυλλου αγωνος.

    Ηητηθηκε κατ' αρχας απο Βελλιο και Βουλγαρη (παρατηρητης της συναντησης) να αναφερθει στο φυλλο αγωνα τοσο η προσπαθεια των παραγοντων του ΠΑΟΚ οσο και οι εκκλησεις που ακουστηκαν απο τα μεγαφωνα.

    Απο πλευρας ΑΕΚ Στρατος και Μανωλας προσφερθηκαν να "βοηθησουν", αλλα με την προ υποθεση οτι η διακοπη θα ηταν σαφως τεκμηριωμενη και σε βαρος του ΠΑΟΚ.

    Οι ποδοσφαιριστες της ΑΕΚ περιμεναν στωικα στα αποδυτηρια τους στην αλλη ακρη του γηπεδου, ενω οι 200 οπαδοι της ΑΕΚ περιμεναν, παντα με αστυνομικη φρουρηση, εως οτου εκκαθαριστει ο γυρω χωρος απο τους οπαδους του ΠΑΟΚ.

    Οι ποδοσφαιριστες του ΠΑΟΚ, φοβουμενοι την μηνιν των οπαδων της ομαδας τους, περιμεναν κι αυτοι. Οι πρωτοι που... τολμησαν να βγουν εξω ηταν οι τρεις ξενοι παικτες.

    "Θα οδηγουνταν καποτε εκει η κατασταση στον ΠΑΟΚ. Και περσι ειχαμε αντικειμενα και εισοδο φιλαθλων στον αγωνιστικο χωρο. Ειναι κριμα. Το ποδοσφαιρο δεν ειναι πολεμος" ελεγε και ξαναλεγε ο Στελιος Μανωλας μιλωντας τη μια με το ιατρικο τιμ του ΠΑΟΚ, την αλλη με δημοσιογραφους και στο τελος με Αλεξιου και Τσαλουχιδη.

    ΔΙΑΦΩΝΙΑ

    Περνουσε ο χρονος. Φτασαμε στις 9 το βραδυ και οι διαιτητες με τους παρατηρητες ηταν κλεισμενοι στα αποδυτηρια τους. Λιγο πριν ειχε ζητηθει απο το γιατρο του αγωνα να χαρακτηρισει τον τραυματισμο του εποπτη Παχτση, αλλα και να συνταξει γνωματευση προκειμενου να περιληφθει στο φυλλο αγωνα. Και εκει που ολοι περιμεναν δημιουργηθηκε θεμα. Ο εφορος του ΠΑΟΚ Στρατος Βουζουκος ζητουσε απο το γιατρο της συναντησης να μιλησει για τον Μπορμποκη και τον τραυματισμο του, δεδομενου οτι ο διαιτητης ειχε την προθεση ν' αναφερει οτι ο τραυματισμος αυτος προηλθε απο τις πετρες των οπαδων του ΠΑΟΚ. Ο γιατρος αρνηθηκε να επαληθευσει το διαιτητη. Λιγο μετα ζητηθηκε η παρεμβαση Μανωλα, ο οποιος ειπε: "Κι εγω ειχα αυτη την εντυπωση, αλλα ρωτησα τον Μπορμποκη που μου ειπε οτι ο τραυματισμος προηλθε απο το τακλινγκ του Καπετανοπουλου". Ο Βελλιος επεμενε στη δικη του θεση:

    "Μα ημουν ενα μετρο μπροστα και ειδα οτι τον χτυπησε πετρα".

    "Οχι, επιμενω στη δικη μου θεση. Εγιναν τοσα πολλα, να μη βαζουμε και πραγματα που δεν εγιναν", απαντησε ο Μανωλας.

    Ο Βελλιος δεν ειχε λογο να επιμεινει.

    "ΤΑΦΟΠΕΤΡΑ"

    Στο μεταξυ πραγματοποιουνταν τηλεφωνικη επικοινωνια με τον προεδρο του ΠΑΟΚ Θωμα Βουλινο, ο οποιος επιμενει να μην πηγαινει στο γηπεδο. "Ποιος θ' ασχοληθει με τον ΠΑΟΚ υστερα απ' ολα αυτα; Ηταν η ταφοπετρα του ΠΑΟΚ. Πρωτα η Παρι Σεν Ηερμεν, τωρα αυτα..." ειπε σε στενο συνεργατη του, ενω λιγο αργοτερα συμφωνησε μαζι του ο Κωστας Εγγλεζος, αντιπροεδρος στη σημερινη διοικηση:

    "Οχι, δεν μπορεις πια να περιμενεις τιποτε στον ΠΑΟΚ. Ειναι ομηρος αυτων των νεαρων, που δεν ξερουν ποιο ειναι το συμφερον του ΠΑΟΚ και ποιο οχι" ειπε ο κ. Εγγλεζος.

    Λιγο μετα τις 9.30 ηρθε η ειδηση: "Καντε γρηγορα, γιατι κλεινει το αεροδρομιο απο τους αγροτες και θα μεινετε στη Θεσσαλονικη". Το "καντε γρηγορα" αφορουσε το διαιτητη. Εκλεισε το φυλλο αγωνα, που υπογραφη χωρις να διαβαστει, μονο που ο Αλεξιου το υπεγραψε με επιφυλαξη.

    Στο φυλλο αγωνα ο Βελλιος αναφερεται διεξοδικα:

    Στα επεισοδια, τις ριψεις αντικειμενων και την εισοδο φιλαθλων στον αγωνιστικο χωρο.

    Στις προσπαθειες που κατεβληθησαν απο τον ΠΑΟΚ και στις εκκλησεις απο τα μεγαφωνα που δεν ειχαν αποτελεσμα.

    Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Αν υπαρχει ελπιδα να πετυχουμε κατι στο Σκοπιανο; Οση και πεναλτι ο Ολυμπιακος.

    Η συζητηση των πολιτικων αρχηγων μου θυμισε πως ψαχνουν οι παικτες του "θρυλου" να βρουν εκτελεστη σε μια, εκ των προτερων, χαμενη υποθεση.

    Ο καθενας κανει την προσευχη του να μην ειν' αυτος, και μετα λεει οτι θα το χτυπαγε καλυτερα.

    Υπαρχει, βεβαια κι αλλη λυση: Να χτυπαει το πεναλτι δια κληρωσεως ενας φιλαθλος απο την κερκιδα!

    Εδω βαλαμε τον Παπουλια να χειρισθει υπευθυνα εθνικα θεματα, δεν θα εμπιστευθουμε στον πρωτο περαστικο ενα πεναλτι;

    Κον Γ. Κουρη: Εφτα ερωτικες φωλιες εχει ο Ανδρεασ; Ε, λογικο ειναι. Καθ' οτι εφταψυχος.

    Με... εφτα μυστικες ερωτικες φωλιες κι εγινε... βουκινο! Σκεψου και να μην τηρουσε τετοια συνωμοτικοτητα.

    Δηλαδη αν ενας Ανδρεας 75 ετων, φαλακρος και συζυγος της Μιμης εχει εφτα ερωτικες φωλιες ποσες πρεπει να 'χει ο Κατσιφαρασ;

    Κι ομως, μεχρι και στη Μαυρη Τρυπα ειχαν συστησει τα χαπια του Βελγου γιατρου, αλλα δεν τα πηρα! Οχι επειδη ειμαι πονηρος αλλα προφανως...

    ...Γιατι δεν πρεπει ποτε να εμπιστευεσαι ενα διαιτολογο που, ειτε ειναι η οχι γιατρος, παραμενει χοντρος.

    Να σας συστησω καλυτερα μια 23 ετων, πρωην "μις Ευρωπη", ξανθια, πρασινοματα, Γαλλιδα διαιτολογο; "Τρως" οσο θες και χανεις βαρος στο πορτοφολι σου.

    Μεγαλουργημα, αφασια ταινια ειναι ο "Υδατινος κοσμος" του Κεβιν Κοστνερ οπου τελικα προεδρε εχει κι ενα ηθικο διδαγμα για οποιον σερνει απο κοντα μια γυναικα-μπελα! *

    * Αν εισαι οντως ο καπετανιος του πλοιου η της βαρας μια κατακεφαλα με το κουπι, η πας κατ' ευθειαν βυθο μαζι με το σκαρι.

    Ειναι η μονη ταινια που ξαναβλεπω ευχαριστως... Α, οχι... οχι η μονη! Ας πουμε οπως και τη νεα οκταετια ΠΑΣΟΚ.

    Αλλωστε ο "Υδατινος κοσμος" εχει κατι ακομη κοινο με την κυβερνηση ΠΑΣΟΚ: Τα 'χει κανει θαλασσα η επιπλεουν μονο οι φελλοι.

    Σιγα τα 139 γκολ του Βαζεχα! Ο καθε παικτης του "θρυλου" εχει χασει τοσα σε πεναλτι.

    Παντως, νομιζω οτι ο κακομοιρης ο Σαββιδης δεν ειχε προθεση να σκοραρει εις βαρος του "θρυλου". Απλως εδρασε ως κλασικος αμυντικος μας.

    Και τωρα κυρ Σταυρο μια εποικοδομητικη προταση: Εως οτου μαθουμε να βαραμε πεναλτι, να μην τα δεχομαστε οταν μας τα καταλογιζουν.

    Δεν ξερω τι λεει η ΦΙΦΑ, αλλα δεν ειναι δικαιωμα μας να μην γουσταρουμε να τα κερδισουμε;

    "Σεκος" να μενει ο παικτης μας μ' εφτα μαχαιριες στη μικρη περιοχη, εμεις να επιμενουμε οτι επαθε κραμπα.

    Κι εσυ κ. Μητσοτακη γιατι δεν ακουγες τον θεωρητικο της καθε μειοδοσιασ;

    Αραγε ο κυρ Σταυρος ξερει ενα παλιο τραγουδακι που λεει το τρενο φευγει στις οχτω, ταξιδι για την Κατερινη...

    Προς θεου αυτον το Βουλγαρο τον Εμιλ Κρεμενλιεβ να μην τον μαγαρισουμε με τα πεναλτι ε;

    Λετε το ΑΕΚακι να δουλεψε για μας και να μας γλιτωσει απο την προσεχη Τουμπα;

    Ειμαι 37 ετων, καστανοξανθος, και συζυγος εν γενει. Σε τι να ελπιζω;

    Θ.Α.

    Πανηγυρικη "δικαιωση" Πολυ ορθως επισημαινεται οτι το ΚΚΕ ειναι το μονο κομμα που εκ των πραγματων δικαιωθηκε στις θεσεις του για το "Μακεδονικο"! Μα φυσικα... Οποιος μια ζωη εκφραζει την πιο ηττοπαθη και παραχωρητικη (σε βαθμο παρεξηγησεως) σταση, "δικαιωνεται πανηγυρικα" σε περιπτωσεις τραγικης ηττας! Να το γιορτασουμε κιολασ;

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Tuesday, 7 November 1995 - 14:22:17