Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Oct. 31)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Ραντεβου με την προκριση... Ο ΠΑΟ ζητα μονο νικη αποψε επι της Πορτο για να σφραγισει την εισοδο του στην οκταδα

  • [2] Ηρακλης: Ενας φιλος ηλθε αποψε απο τα παλια...

  • [3] Αρης: Αναζητει το θαυμα της μεγαλης ανατροπης

  • [4] Ανεξελεγκτες καταστασεις ΠΗΡΕ φωτια ο εμφυλιος πολεμος στην ΑΕΚ - Ξυλο μεταξυ μελων της "ΟΡΙΓΙΝΑ" και των σωματοφυλακων του Τροχανα

  • [5] Ολυμπιακος

  • [6] ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ: Κινητοποιηση των κατοικων για να μη λειτουργησει το εργοστασιο της ΔΕΗ

  • [7] "Απαντησαν στις... προκλησεις με βανδαλισμους στη Ροτοντα"

  • [8] ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ για το δραστη συνεχιζονται, ενω πολλα ειναι τα ερωτηματικα Η 29χρονη Ελενη Παπαγγελοπουλου, θυμα του πρωτοφανους για τα ελληνικα χρονικα εγκληματος

  • [9] Ελλειψει οργανογραμματος -καθυστερει απο τον Ιουνιο- καλειται να δουλεψει με 2.500 λιγοτερους - Ανοργανωσια κοβει τα φτερα της "Ο.Α."

  • [10] Η ΚΟΙΝΗ εμφανιση του επιτελειου με τον Ανδρεα, "σημα" οτι δεν θα υπερβουν το 2,5+2,5% και 3,5+3,5%

  • [11] Πλουσιο ΕΣΥ και... οικογενειακο. ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ συμβουλος - μανατζερ στα νοσοκομεια Δημιουργειται ο Ενιαιος Φορεας Υγειας Στο Εθνικο Συστημα πανεπιστημιακοι και στρατιωτικοι γιατροι

  • [12] Μαγκακης: Κωμικα παραλογη η διωξη

  • [13] Ανησυχουν οι Ιταλοι μηπως υπαρξει μιμηση

  • [14] "Επιδειξη δυναμης"

  • [15] 5 ριζικες αλλαγες στη Στρατιωτικη Δικαιοσυνη ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ η ποινη του θανατου για περιοδο ειρηνης. Υποχρεωτικα θα παριστανται δικηγοροι στα κακουργηματα

  • [16] "Καραμπινατη κακη ερμηνεια απο δικαστες και εισαγγελεα" Συνεντευξη του πρωην υπουργου ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ στον ΜΑΚΗ ΣΕΛΑΜΑΖΙΔΗ για την αυτεπαγγελτη διωξη των δυο εκδοτων, επειδη δημοσιευσαν τη φωτογραφια της

  • [17] Διαφορα

  • [18] Τον θελω οικογενειακο

  • [19] ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ

  • [20] ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΟΧΕΣ

  • [21] Δεν συνεμορφωθη...

  • [22] Η αλλη Γερμανια

  • [23] Με... συναινεση

  • [24] Αμετανοητοι καραβαναδες

  • [25] Με αντικρισμα;

  • [26] Προσφερονται

  • [27] Δεν επιασε...

  • [28] Βοηθεια σας...

  • [29] Του αλσους

  • [30] Εγινε... Τουρκος

  • [31] Διαφοροποιειται;

  • [32] Ητα και Ζητα

  • [33] Αντι-σεναρια

  • [34] Τελος εκπομπης

  • [35] Η χαμενη τιμη της ...Μιμης και του Κουρη



  • [1] Ραντεβου με την προκριση...

    Ο ΠΑΟ ζητα μονο νικη αποψε επι της Πορτο για να σφραγισει την εισοδο του στην οκταδα Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    Το ...Δρακο (βλεπε Πορτο) απο το λαιμο θα προσπαθησει να πιασει αποψε βραδυ ο Παναθηνα ικος, σε ενα απο τα πιο κρισιμα παιχνιδια της ευρωπα ικης του ιστοριας. Μετα το ανεπαναληπτο 1-Ο μεσα στο Σταδιο "Ντας Αντας" πριν δεκαπεντε ημερες, το ...χρεος που σφιγγει την καρδια και τα ποδια των "πρασινων" ειναι φανερο: Για ολο τον κοσμο δεν υπαρχει σημερα αλλο αποτελεσμα, εκτος απο τη νικη.

    Με την πολυποθητη νικη ανοιγει παλι ο δρομος για τους "οκτω", που γεμισε ομιχλη και συννεφα στο Ααλμποργκ την περασμενη εβδομαδα. Ο Παναθηνα ικος με οπλο την παραδοση, που εχει δημιουργησει με κοπο και προσπαθεια ετων στα Κυπελλα Ευρωπης, και φορωντας το καλο του ...ευρωπα ικο κοστουμι, θα επιδιωξει στο μεγαλο αποψινο ραντεβου (9.30 μ.μ.) να σφραγισει το διαβατηριο του για την επομενη φαση του "Τσαμπιονς Λιγκ".

    Η Πορτο αναγνωριζεται καθολικα σαν η καλυτερη και πληρεστερη ομαδα του ομιλου. Δεν ειναι ομως αχτυπητη. Αποδειχτηκε περιτρανα στο πρωτο παιχνιδι μεσα στην Πορτογαλια. Ο Παναθηνα ικος, παρα τα προβληματα του, εχει πεισει οτι μπορει ξανα να τη βγαλει εκτος μαχης, με απλες αλλα ουσιαστικες κινησεις.

    ΚΟΛΙΤΣΙΔΑΚΗΣ Η ΚΑΠΟΥΡΑΝΗΣ

    Ο Ροτσα απο την Κυριακη εχει αρχισει την ψυχολογικη προετοιμασια της ομαδας. Γνωριζοντας απο πρωτο χερι τη σκεψη και νοοτροπια των ποδοσφαιριστων του, μιλαει τις τελευταιες ημερες αισιοδοξα. Και να σκεφθει κανεις οτι αυτη τη στιγμη εχει ...ξεμεινει απο παικτες.

    Καλιτζακης, Αλεξουδης ειναι τιμωρημενοι, Χριστοδουλου ο ξενος που... περισσευει, ο Νιοπλιας λιαν προσφατως χειρουργημενος, οι νεαροι Αλεξοπουλος, Χαλκιας που δεν υπολογιζονται γι' αυτο το ματς. Ολοι κι ολοι οι ετοιμοπολεμοι, αυτοι που μπορουν να δωσουν λυσεις, φθανουν τους 13, ενω η 16αδα συμπληρωνεται απο τους μικρους Καφφε, Γκουμα και τον τερματοφυλακα Νικοπολιδη.

    Για μια θεση στην αρχικη ενδεκαδα υποψηφιοι ειναι Καπουρανης, Κολιτσιδακης, με το δευτερο να συγκεντρωνει μεγαλυτερες πιθανοτητες, καθως ο Ροτσα προσανατολιζεται να βαλει εναν καθαροαιμο στοπερ πανω στον Ηοζε Ντομινγκος. Κατα τα αλλα δεν αλλαζει τιποτα, ιδιαιτερα ως προς τη "ζωνη" που παιζει ο ΠΑΟ.

    Ο Βαντσικ εβγαλε ολη τη χθεσινη προπονηση χωρις την παραμικρη ενοχληση. Επομενως δεν υπαρχει προβλημα συμμετοχης του.

    ΧΩΡΙΣ ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΕΣ

    Ο κοσμος του Παναθηνα ικου ετοιμαζεται και παλι να δωσει βροντερο παρων. Μεχρι χθες ειχαν πουληθει 55.ΟΟΟ εισιτηρια, ενω βοηθουντος του καιρου αποψε, αναμενεται να γεμισει το Ολυμπιακο Σταδιο. "Θερμη συμπαρασταση χωρις καπνογονα και φωτοβολιδες, στο δρομο για ενα νεο Γουεμπλε ι" ειναι το συνθημα που εδωσε χθες με ανακοινωση της η ΠΑΛΕΦΙΠ (Πανελληνια Λεσχη Φιλων ΠΑΟ), οι ανθρωποι της οποιας βρισκονται τις τελευταιες ημερες σε κινητοποιηση, για να αποφευχθουν καταστασεις που μπορουν να αποβουν επιζημιες για την ομαδα.

    Απο το Αιγιο, οπου σε ειδικη τελετη εγινε η παραδοση των χρηματων απο την τηλεοπτικη μεταδοση του αγωνα με τη Χαιντουκ στους σεισμοπαθεις, ο προεδρος του ΠΑΟ κ. Γιωργος Βαρδινογιαννης τονισε οτι "οι φιλαθλοι εδωσαν εξετασεις στο ματς με τη Ναντ" και ζητησε να σταθουν παλι στο υψος τους. Για τον αγωνα ο κ. Βαρδινογιαννης εξεφρασε την αισιοδοξια του. "Ο στρατηγος πιστευει παντα στη νικη" ειπε χαρακτηριστικα.

    ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

    Στο Δημαρχο Αιγιου Λεωνιδα Σιαβελη ο προεδρος του ΠΑΟ, μαζι με τον εκπροσωπο της ΟΥΕΦΑ Μαρκο Ιλεσιτς, παρεδωσαν την επιταγη των 9,5 περιπου εκατομμυριων (38.64Ο δολαρια το ακριβες ποσον). "Το ποδοσφαιρο δεν ειναι μονο αγωνιστικες υποχρεωσεις, αλλα εχει και κοινωνικη αποστολη" υποστηριξε σε συντομη ομιλια του ο κ. Βαρδινογιαννης, ενω υποσχεθηκε ενα φιλικο παιχνιδι με τον Παναιγιαλειο εντος του '95, οι εισπραξεις του οποιου θα δοθουν εξ ολοκληρου στο συλλογο του Αιγιου.

    Ο δημαρχος κ. Σιαβελης απο την πλευρα του ανεφερε πως "η χειρονομια του κ. Βαρδινογιαννη βοηθαει και ενθαρρυνει την πολη, της οποιας η ανοδικη πορεια ανακοπηκε απο τον καταστρεπτικο σεισμο".

    [2] Ηρακλης: Ενας φιλος ηλθε αποψε απο τα παλια...

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Του Ν. ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ

    Την πρωτη του νικη στον Α ομιλο του Ευρωπαικου Πρωταθληματος θελει να πετυχει σημερα στις 6.45 μ.μ. ο Ηρακλης υποδεχομενος τη γαλλικη Αντιμπ, παλια "γνωριμο" του απο το Ευρωπαικο Κυπελλο (απευθειας απο το ΣΤΑΡ).

    Οι δυο "φιλοι απο τα παλια", που πηραν "προαγωγη" στο Ευρωπαικο Πρωταθλημα θελουν να αποδειξουν οτι θα παιξουν πρωταγωνιστικο ρολο και φυσικα μοναδικο στοχο εχουν τη νικη, την οποια θελει περισσοτερο ο "γηραιος", αφου ο στοχος του ειναι να εκμεταλλευτει 100% το πλεονεκτημα εδρας στη διοργανωση.

    Αυτο αλλωστε ειπε και ο Σουμποτιτς: "Ειναι μεγαλη προκληση ο αγωνας με την Αντιμπ και πρεπει να θυμηθουμε ολοι τον τροπο που νικησαμε περυσι, για να καταλαβουμε τη δυναμικοτητα αυτης της ομαδας".

    Ο Λευτερης Κακιουσης μ' ενα σουτ τριων ποντων στην εκπνοη του αγωνα, ειχε δωσει τη νικη στον Ηρακλη, λιγα δευτερολεπτα υστερα απο ενα λαθος του Ριβερς (74-71), αλλα φετος αλλαξαν πολλα στη γαλλικη ομαδα.

    Οπως ο ενας ξενος παικτης, ο Τονι Γουαιτ, που εφυγε απο τον Αρη, αντικατεστησε τον Σαμ Μιτσελ και ξερει πολυ καλα τι εστι Ιβανοφειο. Ειναι χαρακτηριστικες οι δηλωσεις του: "Στα χρονια που αγωνιζομαι στην Ελλαδα εχω γνωρισει πολυ καλα το Ιβανοφειο και ξερω οτι ο Ηρακλης εχει μια δυνατη εδρα, κατι που σημαινει οτι θα εχουμε δυσκολη αποστολη".

    Η γαλλικη ομαδα ηρθε χθες στη Θεσσαλονικη και προπονηθηκε κανονικα, ενω η αισιοδοξια της μεταφερθηκε δια στοματος Μονκλαρ: "Τα προβληματα που αντιμετωπιζει ο Ηρακλης με τον τραυματισμο του Μπρουγος, που βοηθαει στα ριμπαουντ, ειναι κατι που θα προσπαθησουμε να εκμεταλλευθουμε με τους δυο ψηλους, τον Ρεντεν (2.10 μ.) και τον Ντομον (2.08 μ.), αλλα και με την ευστοχια των περιφερειακων μας παικτων".

    Ο Ηρακλης θα ξεκινησει με τους Ηντοβτς, Κακιουση, Μακ Ντανιελ, Παπαχρονη και Χολοπουλο, ενω η Αντιμπ με τους Γουαιτ, Μενσα, Ριτσαρτσον, Ντομον και Ρεντεν.

    Στον τελευταιο αγωνα πρωταθληματος η Αντιμπ νικησε με 82-81 την Ουνικαχα με σκορερς τους Γουαιτ (27), Ριτσαρτσον (17).

    [3] Αρης: Αναζητει το θαυμα της μεγαλης ανατροπης

    Εσεις, παλικαρια του Αρη, σπευσατε αποψε στο Αλεξανδρειο, γιατι δεν την βλεπουμε στα καλα της την ομαδα! Δεν εχει, που δεν εχει, τους παικτες που σαρωναν παλιοτερα στην Ευρωπη, να μην εχει κι εσας στις εξεδρες να την ενισχυσετε;

    Αυτο που γραψαμε χθες για τον ΠΑΟΚ ισχυσει σε μικροτερη κλιμακα και για τον Αρη σημερα. Ο επαναληπτικος στο Κορατς με τη Σταλ Μπομπρεκ (21.15) ειναι ενας συνδυασμος αγωνιστικης και οικονομικης επιβιωσης για τον παρακμαζοντα "αυτοκρατορα" του ελληνικου μπασκετ.

    Αυτο που δεν γνωριζουμε ειναι πως θα βρει ο Αρης τη δυναμη ν' ανατρεψει το -26 που κουβαλησε απο την Πολωνια (54-80 το σκορ εκεινου του αγωνα). Η επιστροφη του Μισουνοφ στη δεκαδα δεν σημαινει πολλα πραγματα απο τη στιγμη που θα λειπουν παλι οι ξενοι. Γιατι ποιος θα σταματησει τους Βοιτσικ, Ντοχερτι και Σομπατσκι, ωστε να γινει πραγματικοτητα η επιθυμια του Μαρκοπουλου (θελει 15 ποντους διαφορα στο ημιχρονο);

    Ενα θαυμα σωζει τον Αρη, ενω σε καλυτερη μοιρα πρεπει να νιωθει ο Σπορτιγκ, ετερος πρεσβευτης μας στο Κορατς. Η ομαδα του Κωστα Διαμαντοπουλου υπερασπιζεται αποψε στη Γαλλια (21.30) τους 19 ποντους που πηρε ως αβανταζ απο το πρωτο παιχνιδι με τη Σολε (τελικο 95-76).

    Καλη η διαφορα, δεν λεμε, ωστοσο οι Γαλλοι δεν λενε να εγκαταλειψουν τη μαχη. Απελυσαν προχθες τον προπονητη τους Αλεν Τινε και στη θεση του καλεσαν τον Ηαν Γκαλ για να τους γλιτωσει απο τον αποκλεισμο. Στη συνθεση της Σολε επιστρεφει ο Στεφαν Οστροφσκι, αλλα θα λειπουν ο Κοκεραν και ο Ρον Καρι. Μια η αλλη, λοιπον.

    Ειναι και η ΑΕΚ... Ε, γι' αυτην δεν υπαρχει η παραμικρη ανησυχια! Ετσι ευκολα οπως κερδισε στη Λιθουανια τη Σιλουτε (93-79), αλλο τοσο ευκολα θα πρεπει να την κερδισει και σημερα στο ΟΑΚΑ (ΣΚΑ Ι, 16.30). Στο κατω κατω, ο Τζουροβιτς θελει να ξεχαστει γρηγορα η συντριβη στο Περιστερι...

    Στο παιχνιδι αυτο θα παιξει και ο Λιμπερτι, για τον οποιο υπαρχει ακομη αναβρασμος στην ΑΕΚ. Θελουν να τον αλλαξουν, αλλα δεν ξερουν πως και με ποιον ακομα (Τονι Καμπελ ο πιο σοβαρος υποψηφιος). Η διοικηση προσπαθει να πεισει τον Τζουροβιτς να του δωσει αλλη μια ευκαιρια και- το κυριοτερο- να παψει να τον "θαβει"!

    [4] Ανεξελεγκτες καταστασεις

    ΠΗΡΕ φωτια ο εμφυλιος πολεμος στην ΑΕΚ - Ξυλο μεταξυ μελων της "ΟΡΙΓΙΝΑ" και των σωματοφυλακων του Τροχανα

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

    Εκτος ελεγχου ειναι πια η κατασταση στον ενωσιτικο εμφυλιο" πολεμο. Τελευταια δραματικη πραξη, το μεταμεσονυχτιο ξυλο που επεσε προχθες, εξω απο το ραδιομεγαρο της Αγιας Παρασκευης, με πρωταγωνιστες τον Μιχαλη Τροχανα, καμια δεκαρια σωματοφυλακες του και δεκα μελη της "ΟΡΙΓΙΝΑ". Οι νεαροι οπαδοι της ΑΕΚ (αναμεσα τους και τρεις κοπελες) περιμεναν τον προεδρο εξω απο το κτιριο της ΕΡΤ, οπου ηταν προσκεκλημενος στην εκπομπη (της ΕΤ 3) "Δικη της Δευτερας".

    Δεκα λεπτα μετα τα μεσανυχτα, οι "οριτζιναλιστες" περικυκλωσαν το αυτοκινητο του Τροχανα και ζητησαν να εχουν διαλογο μαζι του. Ουσιαστικα απαιτησαν να ανακαλεσει ολα οσα υποστηριξε σε βαρος των ηγετικων στελεχων της "κιτρινομαυρης" οργανωσης (στην πραγματικοτητα για οργανωση προκειται κι οχι για συνδεσμο φιλαθλων), και απο πανω να ζητησει "συγγνωμη". "Αν δεν ανακαλεσεις, να αποδειξεις αυτα που λες...".

    Συμφωνα με τους ισχυρισμους των οπαδων της ΑΕΚ, ο Τροχανας δεν βγηκε απο το αυτοκινητο, και για εικοσι λεπτα, εγινε ...διαλογος με φωνες, υβρεις και απειλες. "Ειναι προκαθορισμενο το τι θα συμβει με εσας!" φερεται να ειπε ο Τροχανας, που αποκαλεσε και τους δεκα "οριτζιναλιστες" "τσατσους του Βαρδινογιαννη"!

    Ο ιδιοκτητης της ΑΕΚ απαιτησε στη συνεχεια να ζητησουν "συγγνωμη", αντηλλαγησαν βαριες εκφρασεις ("Θελεις λοιπον πολεμο, θα τον εχεις! Να δεις τι θα γινει την Πεμπτη!"), το κλιμα φορτιστηκε επικινδυνα, με τη θλιβερη καταληξη να ξυλοκοπηθει απο τους ανθρωπους του Τροχανα ο 25χρονος Παυλος Χριστοπουλος. Ο οπαδος της ΑΕΚ μεταφερθηκε για πρωτες βοηθειες στο Λαικο Νοσοκομειο, ενω αρκετες "ψιλες" "εφαγαν" και οι φιλοι του, που εσπευσαν να τον υπερασπιστουν. Ολα αυτα βεβαια απο μαρτυριες των ιδιων, αφου απο την πλευρα Τροχανα τηρηθηκε χθες "σιγη ιχθυος".

    Η ειδηση για τον ξυλοδαρμο του "κιτρινομαυρου" οπαδου προκαλεσε χθες αναστατωση στα κλαμπ της "ΟΡΙΓΙΝΑ" αλλα και στους αλλους ενωσιτικους" συνδεσμους. Αρκετοι αναζητησαν τον Τροχανα, αλλα ο μεγαλομετοχος ηταν αφαντος, ενω απο τη γραμματεια του ΣοΕ, δοθηκε η πληροφορια οτι ο προεδρος της ΑΕΚ ειναι στο σπιτι του με πυρετο. Τις φωτιες προσπαθουσε να σβησει ο συμβουλος κι εξ απορρητων του Τροχανα Γιωργος Σκουρτης με αλλεπαλληλα τηλεφωνηματα στην "ΟΡΙΓΙΝΑ" και τους αλλους συνδεσμους.

    Ρολο πυροσβεστη ανελαβε επισης ο Γιαννης Καρρας που ειχε χθες μακρα συνομιλια με στελεχη της "ΟΡΙΓΙΝΑ" ενω στις προθεσεις του ειναι να συναντηθει και με τον Τροχανα. Αλλεπαλληλες επαφες με τα κλαμπ ειχε και ο διευθυνων συμβουλος Νικος Στρατος.

    Η "ΟΡΙΓΙΝΑ" σε ανακοινωση της με τιτλο "Ντροπη σου Τροχανα", χαρακτηριζει "χιτλερικες" και "τρομοκρατικες" τις μεθοδους του Τροχανα και οπως αναφερει τον παραδιδει στη συνειδηση του αγνου κοσμου της ΑΕΚ. Ανακοινωση με την οποια καταδικαζει το επεισοδιο του ξυλοδαρμου, εκδοθηκε και απο τη "ΘΥΡΑ 21". Αξιοσημειωτο ειναι οτι στελεχη των δυο "κιτρινομαυρων" κινηματων θα εχουν αποψε στις 9.30 συναντηση στη λεωφορο Αλεξανδρας για να καθορισουν μεταξυ αλλων τη σταση που θα τηρησουν αυριο στο ματς με την Γκλαντμπαχ. "Την Πεμπτη δεν παιζει η "ΟΡΙΓΙΝΑ" με τον Τροχανα, αλλα η ΑΕΚ με την Γκλαντμπαχ".

    Συμπερασμα: Ο Μιχαλης Τροχανας καταφερε να συσπειρωσει την πλατια μαζα των οπαδων, η οποια καταφερεται πλεον ανοιχτα εναντιον του ιδιοκτητη της ΠΑΕ. Τις εξελιξεις ουδεις μπορει να τις προδικασει, αφου ειναι παντα απροβλεπτος σε λογια και κινησεις ο Τροχανας.

    Σημερα ολοκληρωνει την προετοιμασια της, ΑΕΚ για την αυριανη ρεβανς με την Γκλαντμπαχ. Ο Μπαγεβιτς σε 20λεπτη συνομιλια με τους παικτες, ζητησε να παιξουν χωρις αγχος. Στο χθεσινο διτερμα, 60λεπτης διαρκειας επαιξαν οι Ατματσιδης, Κοπιτσης, Κασαπης, Μανωλας, Σαμπανατζοβιτς, Βλαχος, Κετσπαγια, Μαλαδενης, Δημητριαδης, Τσαρτας, Κωστης.

    Μιχαλης Τροχανας: "Οι πρωτοι τσατσοι του Βαρδινογιαννωη ειναι τα στελεχη της "ΟΡΙΓΙΝΑ"! (Ποιος εχει σειρα;)

    [5] Ολυμπιακος

    Του ΑΛ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Τι το 'θελε ο κυρ-Σταυρος, παραμονη τετοιου αγωνα (τη Δευτερα, στη συνεντευξη Τυπου), ν' ανοιγει γρουσουζικες κουβεντες με τους δημοσιογραφους - και να θυμαται τον Οσιμ - για το ποσο... πορνη ειναι η μπαλα; Λες κι ειχαν αυτια οι τοιχοι, και μαζι τους η... κυρια! Απεδειξε το... πεζοδρομιακο ποιον της στο 119 (βολιδα του Ιβιτς στο οριζοντιο δοκαρι), αλλ' αυτο ηταν το αποκορυφωμα μοναχα, αν συνυπολογισουμε το δοκαρι του Καραπιαλη στο 87 και το γκολ του Χουανιτο στο 90 (πριν δυο εβδομαδες στην Ανδαλουσια), και το δοκαρι του Καραπιαλη με το καλησπερα (5 ), χθες στο Σταδιο Καραισκακη. Ο Ολυμπιακος περασε ολα τα τεστ - υπομονης και χαρακτηρα - το ιδιο και το απαραμιλλο κοινο του (30.000 θεατες), που με τη ληξη ξεσπασε σε χειροκροτηματα και επευφημιες (ο Φανλερ, ο Αυστριακος παρατηρητης της UΕΦΑ, θα 'χει να το λεει). Ομως, την προκριση στους "16" την αρπαξαν οι Σεβιλιανοι. Χαρη στην απιστευτη ρεντα του πορτιερο Ουνθουε. Χαρη και στην "προκλητικη" ευνοια, που εδειξε η... περι η!

    ς ο λογος ανωτερω, στον Κροατη Ντα βορ Σουκερ (φανταστικη εκτελεση φαουλ, γκολ στο 110 ). Τον "δικο μας" τον Σερβο, θαρρεις, δεν τον γεννησε μανα...

    ΘΡΙΛΕΡ

    "Αναμετρηση για γερες καρδιες", αυτο δεν ειναι το κλισε που "κολλαει" σε τουτες τις περιπτωσεισ; Ακριβως αυτο. Για καρδιες γερες, και καρτερικες. Που αγωνιουσαν οσο κυλουσαν τα λεπτα, αλλα ποτε δεν επαψαν να πιστευουν στο "τελος καλο, ολα καλα". Και (νομιζαν, αλιμονο, οτι) δικαιωθηκαν στο 72 με το 1-0: Ο Μαρινακης εγινε απο σποντα κατοχος της μπαλας, εκανε κατι σαν σουτ που του βγηκε... πασα, κι ο Σαπανης - σχεδον εξ επαφης - "εγραψε" εν ριπη οφθαλμου, ακαλυπτος απο την ισπανικη αμυνα. Το οφσαιντ το "ειδε" μονο η καμερα, κι αυτη στην αργη κινηση. Ο Ουγγρος εποπτης Ατιλα Γιουχοσ; Ο καλος θεουλης κι η ψυχη του! Αν δεν προλαβε να το αντιληφθει, ανθρωπινο. Αν το ψυλλιαστηκε και "νικηθηκε" απο το... βαρος του 30 , ανθρωπινο επισης!

    "ΚΛΟΠΗ" Ποιο βαροσ; Της υποδειξης, που στερησε στην ελληνικη ομαδα το γκολ του Γιουσκοβιακ (κεφαλια απο σεντρα του Ιβιτς στο πρωτο δοκαρι). Ο Μαγυαρος εμεινε "καρφωμενος" στην πλαγια γραμμη με τη σημαια ψηλα, την ωρα που ο Καλατζης πασχιζε στον αερα - με το κεφαλι - να κρατησει τη μπαλα εντος τερεν. Οι "ερυθρολευκοι" συνεχισαν, ο Πολωνος εκανε τη δουλεια του, μα οι φιλοξενουμενοι "οδηγησαν" τον διαιτητη Σαντορ Πουλ στον λαινσμαν, καθως στην κερκιδα οι φωτοβολιδες ειχαν αναψει, δεκαδες. Το χερι στη φωτια να μη το βαλουμε (αν η μπαλα ειχε βγει η οχι), ενταξει. Ωστοσο, απο ρεφερι - πνευματικο τεκνο του Παλοται - που περυσι το καλοκαιρι διηυθυνε τελικο Παγκοσμιου Κυπελλου στην Πασαντινα, θα ειχε κανεις βασιμως την απαιτηση, ν' αντιληφθει την υποδειξη του συνεργατη του προ (και οχι κατοπιν) εορτης!

    Του Γιουσκοβιακ, παντως, του ηταν γραφτο να βαλει γκολ, σ' αυτη τη συναντηση. Με πεναλτι στο ξεκινημα της παρατασης-θριλερ (94 ). Πεναλτι... διαρκειας, που "ανηκει" 100% στον χαρισματικο και παμπονηρο Ιβιτς. Χαρισματικο, επειδη "εσυρε" τον Χουανιτο (που τραβουσε κι εσπρωχνε...) ως τη γραμμη του αουτ. Και παμπονηρο, επειδη επεσε τη στιγμη που ο λιμπερο της Σεβιγια... τον αφηνε!

    ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΣ

    Οσο για τις αλλες ευκαιριες των "ερυθρολευκων" - περα απο τα δυο δοκαρια - να "γονατισουν" την αργη και ευαλωτη ισπανικη ζωνη και τον, καλο χθες, Ουνθουε, θα 'ταν οδυνηρο να τις απαριθμησουμε. Προτιμοτερο, ν' αποδωσουμε τα ευσημα (και) στον προπονητη Σταυρο Διαμαντοπουλο, που και σ' αυτο τον αγωνα φανηκε διαβασμενος, προβληματισμενος, με μυαλο ανησυχο και με φαντασια. Δοκιμασε πραγματα (ο Σαπανης αμυντικος χαφ, ο Πασσαλης στοπερ). Αλλαξε πραγματα "στην πορεια" (ο Καραταλδης "πηγε" απο τον Σουκερ στον Καρλος, κι ανελαβε τον Κροατη ο Πασσαλης, που ως τοτε "ειχε" τον Τεβενετ, ωσπου χρησιμοποιηθηκε ο Ιωαννιδης). Ρισκαρε πραγματα στο δευτερο ημιχρονο (με τον Σκαρταδο "παικτη παραπανω" στη δημιουργια επιθεσεων και τον Αλεξανδρη, α λα... Κωστη, σε ρολο δεξιου χαφ-εξτρεμ, αντι του Παχατουριδη). Ο Θοδωρης ηταν, ισως, η μοναδικη επιλογη που δεν "βγηκε" στον Μακεδονα τεχνικο. Εκτος κλιματος, περιπου... παραφωνια. Ευλογα, αν σκεφτουμε πως παιγνιδια πολλα δεν εχει στα ποδια του και πως !

    διαβαζει καθημερινα... σε ποιες ομ αδες υπαρχει πιθανοτητα να συνεχισει την καριερα του, απο τον Δεκεμβριο και μετα!

    Με κιτρινη καρτα παρατηρηθηκαν οι Χιμενεθ, Μοασιρ, Μαρταγον, Γιουσκοβιακ.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ραντος, Παχατουριδης (57 Αλεξανδρης), Καραταλδης, Καλατζης, Σκαρταδος, Μαρινακης, Σαπανης (106 Ιωαννιδης), Πασσαλης, Γιουσκοβιακ, Καραπιαλης (99 Γκωνιας), Ιβιτς.

    ΣΕΒΙΓΙΑ: Ουνθουε, Μαρταγον, Χιμενεθ, Χουανιτο, Διεγο, Μοασιρ (91 Μοια), Ραφα Παθ, Πεπελου, Σουκερ, Μαρκος, Τεβενετ (66 Καρλος).

    [6] ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ: Κινητοποιηση των κατοικων για να μη λειτουργησει το εργοστασιο της ΔΕΗ

    Παρκο, οχι "δρακο"

    "Εδω και τωρα να κλεισει το εργοστασιο της ΔΕΗ, και ο χωρος του να γινει παρκο". Οι κατοικοι του Κερατσινιου επιμενουν. Χθες, για μια ακομη φορα απεκλεισαν την κεντρικη πυλη εμποδιζοντας τη διελευση ολων των αυτοκινητων, αφου μια πληροφορια ηθελε τη συντομη επαναλειτουργια του φουγαρου, του "δρακου".

    Με ταμπουρλα, αλλα και με κατεδαφιστικα εργαλεια, οι μαθητες της εργατουπολης, και οι κατοικοι των σχολειων περικυκλωσαν απο νωρις το πρωι τις εγκαταστασεις του ατμοηλεκτρικου εργοστασιου.

    Εικοσι ολοκληρα χρονια, μας κορο ιδευουν, φωναζει ο αγανακτησμενος Κερατσινιωτης, και με μια "βαριοπουλα" προσπαθει να γκρεμισει τον ψηλο πετρινο τοιχο, που, οπως λεει, του θυμιζει το τειχος του Βερολινου.

    Συμπαραστατες οι κατοικοι του Κερατσινιου εχουν και τους εκπροσωπους των 8 δημοτικων κινησεων της πολης, οι οποιοι ειναι αντιθετοι με την θεση του δημαρχου Γιωργου Χασκα για απομακρυνση του εργοστασιου σε πενταετες ομως χρονοδιαγραμμα.

    Οσον αφορα τη μετατροπη των δυο μοναδων του εργοστασιου σε φυσικο αεριο, ο κ. Χασκας υποστηριζει οτι δεν πραγματοποιειται καμια εργασια, ενω περιμενει την απαντηση της διοικησης της ΔΕΗ για το πενταετες χρονοδιαγραμμα απομακρυνσης. Ο δημαρχος παραβρεθηκε στη διαμαρτυρια κι εκανε την εξης δηλωση: "Βρισκομαι εδω για να τονισω την ενοτητα των κατοικων, οσον αφορα την οριστικη απομακρυνση των δυο μοναδων απο την πολη μας. Αναμφισβητητα, αν και υπαρχουν διαφορετικες προσεγγισεις στην τακτικη απομακρυνσης, ολοι οραματιζονται ενα Κερατσινι διχως το εργοστασιο της ΔΕΗ".

    Θ.Λ.

    Με τραμπαλα οι μαθητες του Κερατσινιου ειπαν "οχι στο φουγαρο"

    [7] "Απαντησαν στις... προκλησεις με βανδαλισμους στη Ροτοντα"

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Στις συνεχεις προκλησεις που δεχτηκαν οι πιστοι απο τα μελη της Ενωσης Πολιτων Θεσσαλονικης, απεδωσε τα προχθεσινα επεισοδια στη Ροτοντα ο πρωτοσυγκελος της Ιερας Μητροπολης Θεσσαλονικης πατηρ Τασιας.

    Ο κ. Τασιας καταδικασε για ακομη μια φορα τα επεισοδια και υποστηριξε οτι ο μοναχος ο οποιος φωτογραφηθηκε να χτυπαει με καρεκλα το πιανο "δεν ειναι δικος μας και ειναι γνωστος ψυχοπαθης".

    Η Ενωση Πολιτων απο την πλευρα της δεν εκανε καμια ανακοινωση σχετικα με τα προχθεσινα γεγονοτα, αλλα οπως εγινε γνωστο συλλεγει μαρτυριες και στοιχεια.

    Η Αστυνομια απο την πλευρα της διενεργει προανακριση για τα προχθεσινα γεγονοτα και τις καταστροφες που καταγγελθηκε οτι εγιναν και απο τις δυο πλευρες.

    Τα επεισοδια καταδικαζουν με ανακοινωσεις τους ο Συνασπισμος, το ΚΚΕ και η Οικολογια Αλληλεγγυη, που καταγγελλουν τον πρωτοσυγκελο της Μητροπολης Θεσσαλονικης ως υποκινητη, κανουν λογο για παραχριστιανικους κυκλους, για καταλυση του πολιτισμου και παραβιαση των νομων. Καλουν τελος την κυβερνηση να δωσει αμεσα λυση στο θεμα, το Δημο Θεσσαλονικης και τους φορεις να παρουν θεση και το λαο της πολης να αντισταθει στο κατασκευαζομενο κλιμα θρησκευτικου φανατισμου.

    [8] ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ για το δραστη συνεχιζονται, ενω πολλα ειναι τα ερωτηματικα

    Το παζλ της φρικης

    Η 29χρονη Ελενη Παπαγγελοπουλου, θυμα του πρωτοφανους για τα ελληνικα χρονικα εγκληματος

    ΛΑΜΙΑ

    Ισως το πιο φρικιαστικο εγκλημα που εχει γινει ποτε στην Ελλαδα, εφερε στην επιφανεια η μακαβρια ανακαλυψη του τεμαχισμενου πτωματος που βρεθηκε προχθες μεσα σε ναιλον σακουλες σκουπιδιων στην εθνικη οδο Αθηνων - Λαμιας.

    Αστυνομικοι και ιατροδικαστης υποστηριζουν οτι τετοιο εγκλημα ειναι πρωτοφανες για τα ελληνικα αστυνομικα χρονικα, αφου το πτωμα της ατυχης γυναικας δεν διαμελιστηκε μονο, αλλα αφαιρεθηκαν απο αυτο και καποια οργανα, τα οποια μεχρι χθες τουλαχιστον δεν ειχαν βρεθει.

    Τα δακτυλικα αποτυπωματα οδηγησαν αμεσως τις αστυνομικες αρχες στην αποκαλυψη της ταυτοτητας του θυματος. Προκειται για την 29χρονη Ελενη Παπαγγελοπουλου, το γενος Παναγιωτοπουλου, μπαργουμαν, που γεννηθηκε στη Γερμανια. Η ατυχη γυναικα ηταν παντρεμενη με τον Κωνσταντινο Παπαγγελοπουλο και διαζευγμενη εδω και 12 χρονια περιπου. Εχει μια κορη 14 χρονων, η οποια ζει με τον πατερα της.

    Η Παπαγγελοπουλου εργαζοταν σε διαφορα μπαρ της Αθηνας και της επαρχιας και τελευταια φορα την ειχαν δει τον περασμενο Απριλιο σε μπαρ της Κρητης. Ηταν σεσημασμενη για υποθεσεις ναρκωτικων και παραβασεις του υγειονομικου κανονισμου.

    Μεχρι πριν απο μερικα χρονια ζουσε στα Ανω Πετραλωνα και εργαζοταν εκει σε καποιο μπαρ.

    Συμφωνα με πληροφοριες, ο πρωην συζυγος του θυματος μιλησε χθες στην Ασφαλεια και ειπε οτι ειχε να τη συναντησει περιπου 4 χρονια.

    Ανατριχιαστικη ειναι η περιγραφη του ιατροδικαστη κ. Νονα ως προς τον τροπο δολοφονιας και στη συνεχεια διαμελισμου του πτωματος της Παπαγγελοπουλου:

    Με πριονι...

    "Ο θανατος προηλθε απο στραγγαλισμο, αλλα και χτυπηματα στο κεφαλι με οξυ οργανο. Μετα το θανατο της γυναικας ο δραστης ψυχραιμος πηρε ενα πριονι τυπου ""Μπλακ Εντ Ντεκερ'' και με απολυτη ακριβεια εκοψε τα δυο χερια και τα δυο ποδια, ενω πηρε την καρδια και το συκωτι και αλλα οργανα, τα οποια τα εξαφανισε. Μετα πηρε δυο σακουλες σκουπιδιων, στη μια εβαλε μεσα το σωμα και στην αλλη τα ποδια και τα χερια και τις πεταξε διπλα απο ενα παρκινγκ της εθνικης οδου πανω στα βραχια της ακτης, με σκοπο να κυλησουν προς τη θαλασσα".

    Στις 7 το πρωι της Δευτερας ενα συνεργειο του Ταμειου Οδοποιιας, που συλλεγει σκουπιδια απο το παρκινγκ της εθνικης οδου, ειδε τη μια σακουλα και μολις οι εργατες την ανοιξαν βρεθηκαν μπροστα στο φοβερο θεαμα. Αμεσως ειδοποιησαν την Αστυνομια και οταν εφτασαν οι αστυνομικοι στον τοπο ειδαν και τη δευτερη σακουλα να επιπλεει στη θαλασσα.

    Συμφωνα με πληροφοριες, εως αργα χθες το βραδυ γινοταν συστηματικος ελεγχος σε μπαρ της Αθηνας, αλλα και της επαρχιας, αφου ηδη οι αστυνομικοι ειχαν εφοδιαστει με φωτογραφιες απο την αστυνομικη της ταυτοτητα. Ακομα στην Ασφαλεια Αττικης εχουν γινει αρκετες προσαγωγες θαμωνων μπαρ.

    Παντως, πληροφοριες ελεγαν οτι η Αστυνομια ηταν παρα πολυ κοντα στα ιχνη του δραστη και η συλληψη του δραστη ηταν θεμα χρονου.

    ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

    [9] Ελλειψει οργανογραμματος -καθυστερει απο τον Ιουνιο- καλειται να δουλεψει με 2

    .500 λιγοτερους

    Ανοργανωσια κοβει τα φτερα της "Ο.Α."

    Σε νεα δοκιμασια η "Ολυμπιακη Αεροπορια" που ενω εχει ηδη καθυστερησει τεσσερις μηνες στη συνταξη συγχρονου οργανογραμματος, καλειται απο σημερα να λειτουργησει με 2.500 υπαλληλους λιγοτερους, καθως αποχωρουν οι εποχικοι.

    Την ιδια στιγμη απειλουνται αμεσα καθυστερησεις στις πτησεις η ακομα και ματαιωσεις δρομολογιων στην περιοδο των Χριστουγεννων, ενω το υπουργειο Μεταφορων μελετα παραταση συμβασεων για περιπου 700 εποχικους.

    Υστερα απο συσκεψη που εγινε χθες στο υπουργειο Μεταφορων, με τη συμμετοχη του αναπληρωτη υπουργου Μεταφορων (αρμοδιου για τη λειτουργια της "Ολυμπιακης") Κιμωνα Κουλουρη, του αντιπροεδρου της "Ο.Α." Ανδρεα Πετροπουλου και του διευθυντη κλαδου προσωπικου Σπυρου Αυγερινου, αποφασιστηκε να παραταθουν οι συμβασεις ορισμενων απο τους 2.500 συμβασιουχους που κανονικα σταματουν σημερα.

    Η παραταση των συμβασεων δεν αντιμετωπιζει νομικα προβληματα, καθως η υπουργικη αποφαση προεβλεπε προσληψη εποχικων για συνολικο διαστημα 8 μηνων. Οι περισσοτεροι απο αυτους ομως εχουν εργαστει εως τωρα για διαστημα λιγοτερο των 6 μηνων, οποτε μπορει να καλυφθει προσθετη χρονικη περιοδος ανω των δυο μηνων, ωστε να αντιμετωπιστουν οι αναγκες της εορταστικης περιοδου.

    Παλινωδιες για το συμβουλο

    Το προβλημα εντοπιζεται στην ελλειψη οργανογραμματος - του σχεδιου εκεινου που θα αναλυει τις αναγκες της εταιρειας σε προσωπικο ανα υπηρεσια. Η διοικηση της "Ολυμπιακης" ειχε αναλαβει την υποχρεωση εναντι της Κοινοτητας να φτιαξει ενα τετοιο σχεδιο μεχρι τις 30 Ιουνιου 1995. Το οργανογραμμα ειχε αναλαβει να συνταξει εναντι αμοιβης η εταιρεια "Μακενζι", η οποια ομως στη συνεχεια απομακρυνθηκε. Το εργο ανελαβαν κατοπιν ομαδα στελεχων της "Ολυμπιακης" αλλα τωρα μελεταται και παλι το ενδεχομενο προσληψης εξωτερικου συμβουλου...

    Ετσι, η χθεσινη συσκεψη δεν κατεληξε σε συγκεκριμενο αριθμο εποχικων που θα πρεπει να παραμεινουν στην "Ολυμπιακη" για να καλυψουν τις αναγκες εως τα μεσα Ιανουαριου. Οι υπηρεσιες της εταιρειας ανελαβαν να τεκμηριωσουν η καθεμια τις αναγκες της σε προσωπικο ωστε να ληφθει η τελικη αποφαση απο τη διοικηση της εταιρειας μαζι με το υπουργειο Μεταφορων.

    Εργαζομενοι στο Δυτικο Αερολιμενα προειδοποιουσαν χθες για καθυστερησεις και προβληματα στη διεκπεραιωση των πτησεων. Αναφερεται χαρακτηριστικα οτι απο τους 90 εργατες που προβλεπονται για τη μεταφορα των αποσκευων μενουν απο σημερα μολις 51, ενω λειπουν και υπαλληλοι απο τα γκισε της "Ολυμπιακης" οπου γινεται η επικυρωση των εισιτηριων.

    Σε ανακοινωση τους οι Ιπταμενοι Συνοδοι και Φροντιστες αφου εκφραζουν την αντιθεση τους στην τοποθετηση ως προισταμενου του Ευαγγελου Λωλη, υποστηριζουν οτι οι ομαδικες αποχωρησεις αεροσυνοδων απειλουν να τιναξουν στον αερα το προγραμμα πτησεων. Υπαρχουν φοβοι, υποστηριζουν, για αδυναμια εκτελεσης πτησεων τσαρτερ την περιοδο των Χριστουγεννων και οι φοβοι αυτοι επιβεβαιωθηκαν και απο τον προεδρο της "Ολυμπιακης" Ρηγα Δογανη, που δηλωσε στις 25 Οκτωβριου οτι προτιθεται να προβει ακομη και σε ακυρωσεις πτησεων για να ξεπερασει το προβλημα.

    Θα πρεπει ομως να σημειωθει οτι δεν μελεταται παραταση συμβασεως για καποιους απο τους 170 εποχικους αεροσυνοδους γιατι αν η εργασιακη τους σχεση ξεπερασει το εξαμηνο μετατρεπεται αυτοδικαιως σε μονιμη. Ετσι, δεν αποκλειεται να γινουν περιορισμενες προσληψεις νεων εποχικων αεροσυνοδων για το διαστημα των Χριστουγεννων εφοσον διαπιστωθει οτι οι αναγκες πρεπει να καλυφθουν και θα αποφερουν κερδη. Το κοστος διατηρησης 700 εποχικων υπαλληλων αναμενεται να ξεπερασει τα 500 εκατομμυρια δραχμες.

    ΑΡΗΣ ΧΑΤΗΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

    [10] Η ΚΟΙΝΗ εμφανιση του επιτελειου με τον Ανδρεα, "σημα" οτι δεν θα υπερβουν το 2,5+2,5% και 3,5+3,5%

    Κοινωνικο προσωπο σε δευτερο πλανο

    Η χθεσινη μεσημεριανη συσκεψη του οικονομικου επιτελειου υπο τον Πρωθυπουργο ασφαλως δεν εγινε για το "θεαθηναι". Ενας ομως απο τους στοχους της ηταν να δειχθει και στους αλλους υπουργους και τα υψηλα ισταμενα κομματικα στελεχη οτι ο κ. Α. Παπανδρεου εχε ηδη επιλεξει την οικονομικη πολιτικη που θα ακολουθηθει το 1996 και επομενως δεν χρειαζονται μεμψιμοιριες.

    Σημειωνεται παντως οτι η χθεσινη συσκεψη, στην οποια πηραν μερος οι υπουργοι Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου και Οικονομικων Αλ. Παπαδοπουλος καθως και ο οικονομικος συμβουλος του Πρωθυπουργου κ. Τασος Γιαννιτσης, ειναι η δευτερη τον τελευταιο καρο κατα την οποια ο Πρωθυπουργος αναβει το πρασινο φως για να εφαρμοστει η γνωστη οικονομικη πολιτικη του προγραμματος συγκλισης.

    Εκεινα που συμφωνα με πληροφοριες εξαγονται απο τη συσκεψη -οπου συζητηθηκε και ολοκληρωθηκε σε γενικες γραμμες ο προ υπολογισμος ειναι:

    Πρωτον, οριστικοποιηθηκε η εισοδηματικη πολιτικη. Για τους εργαζομενους στο Δημοσιο (δημοσιους υπαλληλους) οι αυξησεις θα ειναι 2,5+2,5% για το 1996, με προβλεπομενο πληθωρισμο 5%. Για τους συνταξιουχους, οι αυξησεις θα ειναι 3,5+3,5%.

    Το "κοινωνικο προσωπο" της ακολουθουμενης οικονομικης πολιτικης θα καταστει μεν προσπαθεια να "προβληθει" για πολιτικους λογους, ομως εκ των πραγματων τιθεται σε δευτερη μοιρα, αφου συμπιεζεται στα καυδιανα δικρανα του σφιχτου προ υπολογισμου και του προγραμματος συγκλισης.

    Αναβολη ειδικων μισθολογιων

    Η καταρτιση και εφαρμογη των ειδικων μισθολογιων (δικαστικων, αστυνομικων, στρατιωτικων κ.λπ.) αναβαλλεται για το 1997, λογω των "σφιχτων" περιθωριων του προ υπολογισμου.

    Για το 1996 θα συνεχιστει η χορηγηση των ειδικων επιδοματων που εχουν δοθει στις ταξεις αυτες.

    Υπαρχει απολυτη συμφωνια Παπανδρεου, Παπαντωνιου, Παπαδοπουλου και Γιαννιτση για την εξακολουθηση της σφιχτης οικονομικης πολιτικης.

    Σε 10 μερες ο Αλ. Παπαδοπουλος θα παει το "πακετο των φορων" που θα αυξηθουν στον Πρωθυπουργο, για να λαβει την τελικη εγκριση.

    [11] Πλουσιο ΕΣΥ και... οικογενειακο

    ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ συμβουλος - μανατζερ στα νοσοκομεια Δημιουργειται ο Ενιαιος Φορεας Υγειας Στο Εθνικο Συστημα πανεπιστημιακοι και στρατιωτικοι γιατροι

    Των ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

    Οι ασφαλισμενοι πληρως ειναι η οικονομικη στηριξη των θεσμικων αλλαγων που προβλεπει το νεο ΕΣΥ, το οποιο εδωσε χθες στη δημοσιοτητα ο υπουργος Υγειας-Προνοιας Δημητρης Κρεμαστινος.

    Οπως διευκρινισε ο υπουργος ειναι ηδη διασφαλισμενα 200 δις. για τη συνεχιση της αποπερατωσης 16 μεγαλων περιφερειακων νοσοκομειων, 25 δις. για την επεκταση του ΕΚΑΒ και σε αλλες περιοχες της χωρας, 10 δις. για εξοπλισμους και οποιο ποσον χρειαστει για την οργανωση των υπηρεσιων του Εθνικου Φορεα Υγειας.

    Αναφερθηκε, επισης, οτι για τη σταδιακη εφαρμογη του θεσμου του οικογενειακου γιατρου η κυβερνηση εχει συμφωνησει στη διαθεση ποσου της ταξεως των 20 εως 25 δις. που θα απαιτηθουν για το διορισμο των πρωτων 300-400 γιατρων.

    Οπως εξηγησε ο κ. Κρεμαστινος, η εφαρμογη του θεσμου του οικογενειακου γιατρου θα ξεκινησει το 1996, σταδιακα, σε διαφορες κλειστες περιοχες -για παραδειγμα ακουστηκαν τα νησια Ροδος και Κρητη- και μετα την αναλυση των πρωτων στοιχειων το υπουργειο θα προχωρησει στην εφαρμογη του θεσμου και σε αλλες ανοιχτες περιοχες της χωρας.

    Η σταδιακη εφαρμογη θεσμων οπως ο Ενιαιος Φορεας Υγειας και ο οικογενειακος γιατρος γινεται, οχι μονο για να εξασφαλισουμε χρηματα, ανεφερε ο υπουργος, αλλα κυριως για να παρακολουθησουμε την πορεια υλοποιησης του στο αρχικο σταδιο και για να διαπραξουμε οσο το δυνατον λιγοτερα λαθη.

    Αναλυοντας ο κ. Κρεμαστινος το νομοσχεδιο στους δημοσιογραφους, εκπροσωπους διαφορων φορεων υγειας, συνδικαλιστων, προεδρων νοσοκομειων, σε εκδηλωση που πραγματοποιηθηκε στο Ηαππειο, τονισε οτι το ΕΣΥ οικοδομειται σε τρεις βασεις:

    Η μια βαση ειναι η αναπτυξη των συγχρονων νοσοκομειων. Αυτη τη στιγμη, ειπε, χτιζονται σε καθε μεγαλη περιφερεια ενα νοσοκομειο ευρωπαικου τυπου, που θα παραδοθει σε τεσσερα χρονια.

    Με τη λειτουργια τους, το υπουργειο πιστευει οτι θα συμβαλουν στην απαλλαγη απο τα ραντζα των νοσοκομειων της Αθηνας και στη μειωση εως και την εκμηδενιση του φαινομενου της παραοικονομιας της υγειας και της αναμονης των ασθενων στους διαδρομους των νοσηλευτηριων της Αθηνας και της Θεσσαλονικης.

    Ο δευτερος στοχος ειναι η επεκταση του ΕΚΑΒ και εννοουμε, υπογραμμισε ο κ. Κρεμαστινος, οχι βεβαια το ασθενοφορο, αλλα το εξειδικευμενο ιατρικο και νοσηλευτικο προσωπικο, που αρχιζει τη νοσηλεια και τνη περιθαλψη, αμεσως μολις παραλαβει τον αρρωστο.

    Επι μια πενταετια, την προηγουμενη, ειπε, το ΕΚΑΒ ειχε καταδικαστει σε θανατο, αφου δεν ειχε αγοραστει ουτε μια μοναδα. Σημερα, προσθεσε, με τα 130 συγχρονα αυτοκινητα-κινητες μοναδες που εχει αποκτησει την τελευταια διετια και τις 100 που αποκτα φετος, καθως και τα ελικοπτερα για τα νησια του Αιγαιου, δημιουργει ενα στρατο εντατικης νοσηλειας, που θα λυσει το προβλημα της προνοσοκομειακης νοσηλειας και φροντιδας σε ολη τη χωρα.

    Ο οικογενειακος γιατρος ειναι βαση του συστηματος, τονισε ο υπουργος. Χωρις οικογενειακο γιατρο και χωρις καρτα υγειας δεν μπορει να θεμελιωθει συστημα υγειας. Δεν μπορει δηλαδη να λειπει ο συμβουλος της οικογενειας, που να παρακολουθει ολα τα μελη και να τα παραπεμπει με τη σωστη ενδειξη στο καταλληλο Κεντρο Υγειας, στο καταλληλο μικρο νοσοκομειο, το περιφερειακο η πανεπιστημιακο νοσοκομειο.

    Με το συμβουλο υγειας, προσθεσε, δηλαδη τον οικογενειακο γιατρο και την καρτα υγειας στο χερι, ο Ελληνας για πρωτη φορα αποκτα ουσιαστικο Εθνικο Συστημα Υγειας. Οι πρωτοι οικογενειακοι γιατροι, διευκρινισε, θα αρχισουν να εμφανιζονται μεσα στο '96 και ελπιζουμε οτι το '97 θα ειναι ετος ευρειας εφαρμογης του συστηματος.

    Το νομοσχεδιο αναμενεται να κατατεθει μεχρι τελος του μηνα στη Βουλη για ψηφιση. Η δε υλοποιηση του θα αρχισει αμεσως.

    [12] Μαγκακης: Κωμικα παραλογη η διωξη

    Η ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ εκθεση του σχετικου νομου αναφερει οτι προκειται για διωξη του χουλιγκανισμου η αλλων απροκλητων πραξεων βιας. Αυτα τα αδικηματα δεν μπορουν να τελεστουν δια του Τυπου

    Τις περιπτωσεις βιας, που ειναι κυριως η σωματικη βλαβη, η φθορα ξενης ιδιοκτησιας και η εργω εξυβριση (χειρονομιες, σωματικες επεμβασεις) ηθελε να καλυψει ο νομοθετης με τη διαταξη του ΠΚ 361Α, την οποια χρησιμοποιησαν οι εισαγγελεις για να διωξουν τους δυο εκδοτες, που δημοσιευσαν την επιμαχη φωτογραφια.

    Κολαφο για τις εισαγγελικες ενεργειες αποτελει η εισηγητικη εκθεση του νομοσχεδιου του 1984, οταν ψηφιζοταν η σχετικη διαταξη στη Βουλη, για να αντικαταστησει το νομο 4000 περι τεντιμπο ισμου, αλλα και ο διαλογος που εγινε στις 16 Φεβρουαριου 1984, μεταξυ του τοτε υπουργου Δικαιοσυνης Γ.- Αλ. Μαγκακη και βουλευτων.

    Ο κ. Μαγκακης ειναι αυτος ο οποιος εισηγαγε τη συγκεκριμενη διαταξη και ο πλεον αρμοδιος να ερμηνευσει σημερα το σκοπο της θεσπισης της. Ο ιδιος ο πρωην υπουργος σημερα, αφου κατηγορηματικα τονιζει ο νομος απεβλεπε στην καταστολη του χουλιγκανισμου, δηλωνει οτι τωρα εφαρμοζεται σε μια εντελως ασχετη περιπτωση και προσθετει οτι παραβιαζει το Συνταγμα και το νομο. Αναφερομενος και στην καταδικαστικη αποφαση του δικαστηριου, τη χαρακτηριζει ως μνημειωδη νομικη αδεξιοτητα, που αποτελει κινδυνο.

    Νομικοι κυκλοι παρατηρουν οτι η αρχη της απονομης του δικαιου επιβαλλει, στις περιπτωσεις που το δικαιο δεν οριζει ρητα τις υποθεσεις για τις οποιες θεσπιζεται η συγκεκριμενη διαταξη, οι δικαστες να ανατρεχουν στην εισηγητικη εκθεση των νομων και στα οικεια πρακτικα της Βουλης, για να εφαρμοσουν το νομο. Κατι τετοιο ομως φαινεται οτι δεν εγινε στην περιπτωση των εκδοτων για αγνωστους λογους.

    Στοχος ο χουλιγκανισμος

    Ακρως διευκρινιστικη για το θεμα ειναι η εισηγητικη εκθεση του νομοσχεδιου στην οποια τονιζεται μεταξυ αλλων:

    Η εξαρση ορισμενων μορφων βιας απαιτει τη θεσπιση ποινικων διαταξεων, που θα προσαρμοζουν ορισμενα κεφαλαια του ΠΚ, ετσι ωστε να καλυπτονται απο αυτα ορισμενες πραξεις μεγαλης επιθετικοτητας εναντιον ανυποπτων και ασχετων ανθρωπων και ιδιαιτερα οταν γινονται απροκλητα.

    Η ρητρα "απροκλητα εκ μερους του παθοντος" επικεντρωνει την προσοχη της διωκτικης η της δικαστικης αρχης στις περιστασεις της πραξης, με κριτηριο αν η πραξη εγινε με καποιο συγκεκριμενο κινητρο εναντιον καποιου η αν εγινε "απροκλητα", δηλαδη χωρις να υπαρχει κανενα απολυτως στοιχειο συνδεσης του δραστη με το θυμα.

    Ειδικοτερα για την εξυβριση, θεωρηθηκε σκοπιμο να μην αποτελεσει αντικειμενο της διακεκριμενης παραλλαγης η "λογω εξυβριση".

    Συμφωνα με τα πρακτικα της Βουλης, στη συζητηση που εγινε με αφορμη την ψηφιση του νομοσχεδιου, ο κ. Μαγκακης εξηγει με εξαιρετικη σαφηνεια ποιος ειναι ο σκοπος του νομοθετη για τη θεσπιση της επιμαχης διαταξης του αρθρου 361Α σχετικα με την απροκλητη εμπρακτη εξυβριση. Απο το διαλογο αυτο διαφαινεται ξεκαθαρα οτι η συγκεκριμενη διαταξη θεσπιστηκε για να παταχθει το φαινομενο της βιας στα γηπεδα, ο χουλιγκανισμος.

    Η νεα μορφη βιας

    Ανεφερε επι λεξει ο τοτε υπουργος Δικαιοσυνης κ. Μαγκακης, με αφορμη σχετικη ερωτηση του αειμνηστου βουλευτη της Ν.Δ. Ι. Σεργακη:

    "Εδω δεν θελουμε απλως να επιβαρυνουμε την ποινη στις περιπτωσεις που η αφορμη ειναι ασημαντη. Εμεις θελουμε να χτυπησουμε την καινουργια μορφη βιας, και θα σας παρακαλεσω να το σημειωσετε αυτο, που εκδηλωνεται απροκλητα. Βια δεν ειναι ομως η λογω εξυβριση. Βια ειναι τρια πραγματα: Ειτε σωματικη βλαβη ειτε φθορα ξενης ιδιοκτησιας ειτε εργω εξυβριση. Μια φραση που λεγεται σε καποιον ανθρωπο η μια χυδαια συμπεριφορα δεν ειναι βια και γι' αυτο εκει αρκουν οι κοινες διαταξεις. Ομως το συγχρονο, το μοντερνο φαινομενο που θελουμε να αντιμετωπισουμε ειναι ακριβως οι βιαιες εκδηλωσεις και αυτες ειναι ειτε σωματικη επενεργεια σε ανθρωπο ειτε σε πραγμα ειτε εργω εξυβριση, δηλαδη με χειρονομιες και σωματικες επεμβασεις κ.λπ.

    Ν. Αθανασοπουλος: Το γιαουρτι.

    Γ.-Αλ. Μαγκακης: Το γιαουρτωμα ναι. Ομως τη χυδαιοτητα της εκφρασεως την αντιμετωπιζουμε με τις κοινες διαταξεις. Αυτη ειναι η λογικη του θεματος και γι' αυτο περιοριζομαστε στην εργω εξυβριση.

    Η αφορμη

    Αλλωστε, οπως μας ανεφερε ο κ. Μαγκακης, η αφορμη (οψψασιο) για τη θεσπιση της ρυθμισης ηταν δυο τραγικα περιστατικα που συνεβησαν την περιοδο εκεινη. Το πρωτο ηταν ο αγριος ξυλοδαρμος ενος ζωγραφου, γνωστου αγωνιστη της Αντιστασης, ο οποιος περνουσε ανυποπτος εξω απο γηπεδο και του επιτεθηκαν χουλιγκανς χωρις κανενα λογο και το δευτερο ο ξυλοδαρμος στο δρομο απο χουλιγκαν ενος καθηγητη φιλολογου, που δυστυχως οδηγησε στο θανατο του.

    Η δηλωση Μαγκακη

    Ολοκληρη η δηλωση του κ. Μαγκακη εχει ως εξης:

    "Στον εκχυδα ισμο της δημοσιας και στο διασυρμο της ιδιωτικης ζωης, που παρατηρειται με τη δημοσιευση των γνωστων φωτογραφιων τουτες τις μερες, ερχεται να προστεθει τωρα με την καταδικαστικη αποφαση ως επιστεγασμα και η παραβιαση του ποινικου νομου και του Συνταγματος. Γιατι η αποφαση αυτη εφαρμοζει το νομο που τιμωρει την απροκλητη εργω εξυβριση και που αποβλεπει στην καταστολη του χουλιγκανισμου σε μια ασχετη τελειως περιπτωση. Συνιστα συνεπως αδεξια προσπαθεια αναλογης εφαρμογης του ποινικου νομου, που σαν τετοια παραβιαζει καταφωρα και το Συνταγμα. Φθανει δε και στο κωμικα παραλογο να θεωρει οτι ο χουλιγκανισμος, δηλαδη η αναπτυξη καταστρεπτικης δρασης, για λογους ψυχικης εκτονωσης, μπορει να τελεστει και δια του Τυπου.

    Η αποφαση ομως αυτη δεν ειναι μονο μνημειωδης νομικη αδεξιοτητα, αλλα αποτελει και κινδυνο. Γιατι με αυτην επιχειρειται η νεκρανασταση της οριστικα καταδικασμενης περιυβρισης αρχης, σε βαρος του θεσμου της ελευθεροτυπιας". (Αναλογη δηλωση εκανε στην "Ε" και ο Ευαγελος Γιαννοπουλος. ΣΕΛ. 6)

    [13] Ανησυχουν οι Ιταλοι μηπως υπαρξει μιμηση

    ΡΩΜΗ

    Του ΛΑΚΗ ΧΑΤΗΗΚΥΡΙΑΚΟΥ

    Τις ανησυχιες της εκφραζει η εφημεριδα "Ρεπουμπλικα", οτι τα οσα συμβαινουν στην Ελλαδα με τις φωτογραφιες, θα μπορουσαν να αποτελεσουν φαινομενο προς μιμηση. Σε σχολιο της γραφει μεταξυ αλλων: "Το θεαμα που δινει η πολιτικη μαχη της Αθηνας στον κοσμο ειναι πραγματικα θλιβερο. Η εφημεριδα που δημοσιευσε στην πρωτη σελιδα τη γυμνη φωτογραφια της Δημητρας, ανακοινωσε οτι θα συνεχισει την εξυγιανση δημοσιευοντας και αλλες φωτογραφιες. Καμια σημασια δεν δοθηκε στην παρατηρηση οτι οι φωτογραφιες θα μπορουσαν να ηταν φωτομονταζ. Ολα τα μεσα χρησιμοποιουνται προκειμενου να πληξουν τον οχι βεβαια αμεμπτο πρωθυπουργο Α. Παπανδρεου.

    Αυτη η μεθοδος πολιτικου αγωνα ακομη και στις ΗΠΑ, οπου η σκανδαλοθηρια προκαλεσε πολλα πολιτικα θυματα, εγκαταλειφθηκε. Αυτο ομως που δεν εχουμε ακομη καταλαβει, ειναι αν η αθηνα ικη εκρηξη ειναι μονο αποτελεσμα καθυστερησης της ελληνικης δημοκρατιας, η βρισκομαστε μπροστα σε ενα φαινομενο που θα μπορουσε να βρει μιμητες. Το ερωτημα ενδιαφερει και την Ιταλια, οπου δεν φτασαμε σε τετοιες υπερβολες, αν και η ερωτικη ζωη ορισμενων πολιτικων ηγετων μας και των συζυγων τους συχνα σκανδαλισαν. Γι' αυτο καλο θα ηταν να εμβολιαστουμε, λεγοντας οτι αυτο που συμβαινει στην Αθηνα ειναι εξω απο τους κανονες δημοκρατικων ηθων. Ειναι αληθεια οτι η γυναικα του Καισαρα δεν πρεπει να εχει κηλιδες, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι για να το ξεσκεπασουμε θα πρεπει να την ξεγυμνωσουμε...".

    [14] "Επιδειξη δυναμης"

    ΠΑΡΙΣΙ

    Της ΗΡΑΣ ΦΕΛΟΥΚΑΤΗΗ

    Η εφημεριδα "Φιγκαρο" δημοσιευσε χθες ρεπορταζ σχετικο με τις διαστασεις που πηρε η υποθεση της "Αυριανης". Με τον τιτλο "Δεν υπαρχει αναπαυλα για τη Δημητρα" και υποτιτλο "Επιδειξη δυναμης μεταξυ μιας σκανδαλοθηρικης εφημεριδας και του ζευγους Παπανδρεου", η εφημεριδα αναφερεται στο θεμα της δημοσιευσης φωτογραφιων της συζυγου του Πρωθυπουργου γυμνης.

    Η εκστρατεια της "Αυριανης" εχει δηλωμενο στοχο να επιτυχει την παραιτηση της Παπανδρεου απο τα καθηκοντα της διευθυντριας του γραφειου του Πρωθυπουργου. Ενδεχομενο που αρνηθηκε ο εκπροσωπος της κυβερνησης. Προκειμενου να εμποδισει τη δημοσιευση των φωτογραφιων η ελληνικη Δικαιοσυνη προχωρησε σε διωξεις εναντιον του διευθυντη της εφημεριδας Κουρη για "εξυβριση", χαρακτηρισμος που ως τωρα δεν ειχε χρησιμοποιηθει εναντιον του Τυπου. Αλλα η "Αυριανη" αντεπετεθη δημοσιευοντας νεα φωτογραφια της Δημητρας.

    Η δικαστικη διασταση αυτης της υποθεσης απασχολει τον ελληνικο Τυπο. Ετσι τη Δευτερα η εφημεριδα "Εθνος" που ειναι προσκειμενη στο ΠΑΣΟΚ, αναρωτιοταν αν η κ. Παπανδρεου δεν θα εκανε καλυτερα να δωσει παραιτηση απο τα επισημα καθηκοντα της για να κλεισει την ιστορια. Απο την πλευρα της η Ενωση Εκδοτων Τυπου χαρακτηρισε την επεμβαση της Δικαιοσυνης "δικαστικο πραξικοπημα".

    Μια πρωτη σειρα σκανδαλοθηρικων φωτογραφιων απο την εποχη που η συζυγος του κ. Παπανδρεου ηταν αεροσυνοδος ειχε δημοσιευθει απο την "Αυριανη" το Σεπτεμβριο. Την εποχη εκεινη η κ. Παπανδρεου ειχε γινει στοχος απο το συνολο του Τυπου που της ειχε προσαψει αμεση αναμιξη στις κυβερνητικες υποθεσεις.

    Η εφημεριδα ξαναρχισε το περασμενο Σαββατοκυριακο δημοσιευοντας ενα κλισε που ο κυβερνητικος εκπροσωπος χαρακτηρισε "φωτομονταζ".

    Η "Φιγκαρο" αναφερεται στη συνεχεια στις διωξεις κατα του διευθυντη της "Αυριανης" και του Μακη Ψωμιαδη και επισημαινει οτι η "Αυριανη", που αντιπροσωπευε το "υπερ λα ικιστικο" ρευμα του ΠΑΣΟΚ, εστραφη κατα του Α. Παπανδρεου μετα την αρνηση μιας δημοσιας Τραπεζας να του χορηγησει δανειο υστερα απο προβληματα που ειχε με τα Ταμεια Κοινωνικων Ασφαλισεων.

    Στο ιδιο θεμα αναφερεται και η οικονομικη εφημεριδα "Εκο", με τον τιτλο "Σκανδαλο Παπανδρεου", επισημαινοντας οτι η "Αυριανη" ειναι σκανδαλοθηρικη εφημεριδα και οτι στον αγωνα της επιδειξης δυναμης με τον πρωθυπουργο Α. Παπανδρεου εχει βαλει στοχο την παραιτηση της κ. Παπανδρεου απο τη θεση της.

    [15] 5 ριζικες αλλαγες στη Στρατιωτικη Δικαιοσυνη

    ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ η ποινη του θανατου για περιοδο ειρηνης. Υποχρεωτικα θα παριστανται δικηγοροι στα κακουργηματα

    Του Γ. ΤΣΑΚΙΡΗ

    Νεα Στρατιωτικη Δικαιοσυνη απο χθες το απογευμα. Η επισημη εναρξη του πλαισιου, που εχει ανακοινωθει εδω και αρκετους μηνες, εγινε χθες το απογευμα παρουσια του Προεδρου της Δημοκρατιας και της πολιτικοστρατιωτικης ηγεσιας του υπουργειου Εθνικης Αμυνας.

    Την αναμορφωση της Στρατιωτικης Δικαιοσυνης ειχε αναλαβει να κανει ο υφυπουργος Εθνικης Αμυνας Μ. Μπετενιωτης, και πριν απο εναν περιπου χρονο ειχε παρουσιασει το νεο κωδικα, που αλλαξε ριζικα και ουσιαστικα τα οσα μεχρι τωρα γινονταν στα στρατοδικεια. Χθες, και επισημα εγινε η εναρξη του νεου πλαισιου στο Πολεμικο Μουσειο, οπου διαβαστηκε και μηνυμα του πρωθυπουργου Α. Παπανδρεου, με το οποιο συνεχαρη τους συντελεστες του εργου και ευχηθηκε υψηλη επιτυχια στη Στρατιωτικη Δικαιοσυνη.

    Ο υπουργος Εθνικης Αμυνας Γερ. Αρσενης τονισε οτι "ηταν αναγκαιο πλεον να υπαρξει διασφαλιση των δικαιωματων των ενστολων υπο το πρισμα του σεβασμου των ατομικων και κοινωνικων τους δικαιωματων. Ο καθ' υλην αρμοδιος υπουργος κ. Μπετενιωτης αναφερθηκε στους λογους που επεβαλαν τις αλλαγες, κανοντας μια αναδρομη στις εξελιξεις της Στρατιωτικης Δικαιοσυνης και τονιζοντας οτι οι τελευταιες αλλαγες εγιναν το 1941. Στη συνεχεια εγινε αναφορα στα βασικα σημεια, που διδουν και το νεο πλαισιο της Στρατιωτικης Δικαιοσυνης και ειναι:

    Καταργηση της ποινης του θανατου για στρατιωτικα εγκληματα, που γινονται σε περιοδο ειρηνης.

    Καθιερωση της αξιοποινης πραξης, ακομα και της προπαρασκευης του εγκληματος της στασης.

    Καθιερωση της υποχρεωτικης παραστασης δικηγορων στα κακουργηματα.

    Απαγορευση των διακρισεων μεταξυ των κρατουμενων και ιδιαιτερα εκεινων που βασιζονται στην κοινωνικη καταγωγη η στις ιδεολογικες πεποιθησεις.

    Σωστη διαρρυθμιση των φυλακων και υπολογισμος των ημερων εργασιας ως μερος της ποινης.

    [16] "Καραμπινατη κακη ερμηνεια απο δικαστες και εισαγγελεα" Συνεντευξη του πρωην υπουργου ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ στον ΜΑΚΗ ΜΣΕΛΑΜΑΗΙΔΗ για την αυτεπαγγελτη διωξη των δυο εκδοτων, επειδη Μδημοσιευσαν τη φωτογραφια της

    Δημητρας Του ΜΑΚΗ ΣΕΛΑΜΑΗΙΔΗ

    "Προκειται για καταδηλη καραμπινατη κακη ερμηνεια και εσφαλμενη εφαρμογη του αρθρου 361Α του Ποινικου Κωδικα", τονιζει σε συνεντευξη του προς την "Ε" ο πρωην υπουργος Ευαγγελος Γιαννοπουλος, αναφορικα με τη διωξη των δυο εκδοτων.

    Στην αρχη της συνεντευξης, ο κ. Γιαννοπουλος εκανε, για το νομικο θεμα της υποθεσης, την ακολουθη τοποθετηση:

    Εδω προκειται για καταδηωλη καραμπινατη κακη ερωμηνεια και εσφαλμενη εφαρωμογη του αρθρου 361Α του Ποινικου Κωδικα, που θεσπιωστηκε με το αρθρο 19 του νοωμου 1419/84, οπως θεσπιστηωκαν και τα αρθρα 16 και 17, για την αντιμετωπιση του χουλιωγκανισμου της εποχης εκεινης και περιλαμβανουν την απροωκλητη σωματικη βλαβη, την αωπροκλητη εργω εξυβριση και την απροκλητη φθορα ξενης ιωδιοκτησιας. Ο σκοπος της διαταξης Κι οταν μια διαταξη προκειωται να εφαρμοστει και ειτε παωρουσιαζεται νομικα δυσνοητη ειτε γενναει αμφιβολια, τοτε θα παμε στην αφορμη του νοωμου (οψασιο λεγις) και στο σκοωπο του νομου (ρατιο λεγις) και κατοπιν στις νομοπαρασκευωαστικες εργασιες και στις συωζητησεις της Βουλης, αφου προηγουμενως διαβασουμε καλα την εισηγητικη εκθεση. Βρισκουμε τοτε τη νομικη αωληθεια, το νομικως σωστο.

    Που σκοπευει η διαταξη: Εδω προκειται να τιμωρησει τους δραστες εγκληματικων πραξεων μεγαλης επιθετικοωτητας εναντιον ανυποπτων και ασχετων ανθρωπων, ιδιαιτερα οταν αυτες γινονται απροκληωτα (βλ. εισηγητικη εκθεση), που "εμεις θελουμε να χτυωπησουμε την καινουργια μορωφη βιας ειτε σωματικης βλαωβης, ειτε φθορας ξενης πεωριουσιας, ειτε εργω εξυβριωσης", οπως ειπε ο τοτε υπουρωγος Δικαιοσυνης Γ.-Α. Μαω π ιγκακης στη Βουλη.

    Ερωτηση Ν. Αθανασοπουωλου: "Το γιαουρτι;"

    Γ.-Α. Μαγκακης: "Ναι, το γιαουρτωμα...".

    Τι να κανουμε ομως "με την πληγη των ποινικολογουωντων συνταγματολογων", που τους βρισκεις εκει που δεν τους σπερνεις.

    Παρακολουθησα προχθες βραδυ στο δελτιο του κ. Μαωνωλη Καψη στο "Σκαι", μια αναιδη, ασεβεστατη και προωκλητικη παρουσια καποιου εωπικουρου καθηγητη του Συωνταγματικου Δικαιου. Και ηωγανακτησα. Οι ποινικολογουντες Το ιδιο τραβηξαμε απο "ποινικολογουντες συνταγωματολογους" στο θεμα της παωραγραφης του Ν.Δ. 802/71 στην υποθεση της Τραπεζας Κρητης. Ειχε φιλοξενησει μια μελετη μου και τοτε η "Ε". Ποιος με ακουσε...

    Και εφθασε στο τερμα της η δικη στο Ειδικο Δικαστηριο και ολοι τοτε ειπαν οτι ειναι υωπερ της παραγραφης. Και αωναφερθηκαν σε μενα ευφημως ο καθηγητης Αλεκος Κατσαωντωνης και ομοφωνα, αργοτεωρα, υπερ της παραγραφης.

    Το συνεδριο των συνταγωματολογων.

    Ερωτ.: Η αυτεπαγγελτη παωρεμβαση της Δικαιοσυνης σε βαρος των δυο εκδοτων, επιωκριθηκε σφοδρα, ως εξωφρενιωκη απο τον κ. Μαγκακη, ως μη εχουσα νομικο ερεισμα απο τον καθηγητη κ. Παπαδημηωτριου, ως επιλεκτικη απο το γενικο γραμματεα της Ενωσης Δικαστων και Εισαγγελεων κ. Παλαιοκαστριτη.

    Θεωρειτε δικαιολογημενες τις καθολικες αντιδρασεις του νομικου και πολιτικου κοωσμου;

    Απ.: Και ειναι επιεικεις. Το μονο ελαφρυντικο που δινω, ειναι οτι οι δικαστες που δικαωσαν ειναι ανενημερωτοι, αωπληροφορητοι και μακρια απο το τι ειχε γινει με το Ν.Δ. 4000/59, που αντιμετωπιζε τον τεντιμπο ισμο ως "ιδιαζουσα θρασυτητα και προκλητικοτηω π ιτα εναντι της κοινωνιας" και το καταργησαμε το 1983, γιατι η κακη-κακιστη εφαρμογη του εναντιον ολων ανεξαιρετως των μηνυομενων για εξυβριωση, περιυβριση αρχης, εργω εωξυβριση, αντισταση κατα της αρχης, σωματικη βλαβη κ.λπ., ειχε προκαλεσει την οργη και αγανακτηση, οχι μονο του νοωμικου κοσμου αλλα και του λαου (ς.ς. Ο κ. Γιαννοπουλος χειριστηκε πανω απο 1.000 τεωτοιες υποθεσεις ενωπιον των δικαστηριων).

    Οταν δε εμφανιστηκαν εκ νεου τα κρουσματα χουλιγκαωνισμου στα γηπεδα και στους εξω χωρους, η πολιτεια κατεωφυγε στη θεσπιση της διαταωξης 19 κ.λπ. του νομου 1419/84. Επιλεκτικη παρεμβαση Ερωτ.: Η Δικαιοσυνη εχει αωραγε το δικαιωμα να επεμβαιωνει επιλεκτικα, για να προσταωτευσει την τιμη και την υποωληψη της συζυγου του πρωθυωπουργου, πραγμα που δεν εκαωνε ποτε για τους απλους πολιωτεσ;

    Απ.: Ειπαμε, ειναι λαθος και των εισαγγελεων και του δικαστηριου.

    Ερωτ.: Η κ. Λιανη-Παπανωδρεου δεν υπεβαλε μηνυση, αρκουμενη να παραδωσει τους δυο εκδοτες "στην περιφροωνηση του ελληνικου λαου", οωπως ειπε.

    Μηπως η εκδηλωθεισα, στην παρουσα περιπτωση, διωκαστικη αυθαιρεσια μας οδηωγει σε επικινδυνες ατραπους, για την ελευθερια του Τυπου και τη λειτουργια του δημοωκρατικου πολιτευματοσ;

    Απ.: Ναι... Ειναι επικινδυνη η ερμηνεια που δοθηκε με την ψευδη εφαρμογη της διαταωξεως για την ελευθερια του Τυπου και των πολιτων.

    Εκει ειχε καταληξει σιγα σιγα το περιβοητο Ν.Δ. 4000/59 που εφαρμοστηκε και για επιστημονες και για ιερεις και αρχιμανδριτες αδιακριωτως.

    Ερωτ.: Θα ελεγα οτι φανταωζει υποκριτικος στα ματια της κοινης γνωμης ο ισχυρισμος π ιτου κυβερνητικου εκπροσωωπου κ. Χυτηρη, οτι η κυβερωνηση δεν επεμβαινει στη Διωκαιοσυνη. Το ιδιο υποστηριξε και ο κ. Ευαγγελος Βενιζελος.

    Εσεις τι λετε;

    Απ.: Μου ειναι αδιανοητο να δεχθω επεμβαση οποιουωδηποτε κυβερνητικου η αλλου παραγοντα. Πιθανον καποιος η καποιοι ανοητοι να ειπαν καμια κουβεντα στο "ους" κανενος εισαγγελεα. Παντως, εδω εχουμε απαραδεκτη εκωδηλωση ενδιαφεροντος προωστασιας, κατα ψευδη ερωμηνεια και εσφαλμενη εφαρωμογη του νομου.

    Ερωτ.: Καλα ολα αυτα. Ειωναι ομως, φανερο οτι για να προστατευθει η συζυγος του πρωθυπουργου απο τετοιες χυδαιοτητες, ο μονος τροπος ειναι να υποβαλει μηνυση η ιωδια.

    Πως εξηγειτε την αρνηση της να το κανει;

    Απ.: Το νομικως ορθον, αυωτο θα ηταν. Μια μηνυση, ομως, θα διαιωνιζε το θεμα απαραωδεκτως για πολυ χρονο, σε μια διαδικασια χρονοβορα. Για τον Ανδρεα Εσεις, κ. Γιαννοπουλε, επι πεντε χρονια ειχατε εκπομπες και στο ραδιοφωνο και στο τηωλεοπτικο καναλι του κ. Κουρη. Αποχωρησατε, βεβαιως, οταν αλλαξε πολιτικη.

    Τι σκεψεις σας διακατεχουν αυτη τη στιγμη;

    Απ.: Χρησιμοποιησα τα καωναλια για να περασω τη γραμωμη του ΠΑΣΟΚ, πανω στο θεωμα της ποινικης σκευωριας σε βαρος του Ανδρεα Παπανωδρεου και του ΠΑΣΟΚ, με την κατηγορια που απηγγειλε στη Βουλη εναντιον μας η συγκυωβερνηση Ν.Δ. και ενιαιου τοτε Συνασπισμου και της προδοωσιας του λα ικου κινηματος, οωπως χαρακτηρισα αυτη την παρα φυσιν συνεργασια, μεσα κι εξω απο τη Βουλη. Και επεωτυχα. Και εκδοθηκε η αθωωτιωκη αποφαση. Ειμαι περηφαωνος γι' αυτη την εποχη.

    [17] Διαφορα

    Τι δυστυχια για την Ορθοδοξια... Απο την πορφυρογεννητη Παωπανδρεου στον Πορφυριο Παπαωρουπα.

    Δεν ξερω αν σημειωνεται στροφη προς την Ορθοδοξια; διαστροφη, παντως, σιγουρα.

    Αν θα δοθει αυξηση στις συνταωξεισ; Μπα... Μαλλον συνταξη στις αυξησεις.

    Η ενιαιος φορεας Υγειας, η αλωλιως ενιαια φορεια. Δυο δυο στο ιδιο με πηγαινανε.

    ...Καρτα υγειας, για καθε Ελωληνα. Για τον Ανδρεα θα 'ναι, φανταζομαι, μαγκνα καρτα...

    Οχι κυριε μου, ως εργενης δεν διωκαιουστε οικογενειακο γιατρο. Αλλωστε... δεν χρειαζεστε γιαωτρο.

    Ποιος ειπε οτι υπαρχουν διαφωωνιες στη Ν.Δ. για τα εθνικα θεμαωτα; Επετευχθη πληρης ομοφωνια στο θεμα Κεμπεκ.

    Οπως μαθαινουμε, υπαρχει και μια νεα φωτογραφια της Μιμης, ηθικοπλαστικου περιεχομενου: Οπου αποδεικνυεται οτι οι καλοι χωρανε παντου.

    Σσσσς!!! Απο το στομα σου και στου Κουρη τ' αυτι...

    Και για να μην παρεξηγουμεθα: Ναι! Χλευαζουμε τη Μιμη γι' αυωτο που παριστανει σημερα και την "παμε πολυ" γι' αυτο που ηωταν καποτε.

    Αβροτατος ο Αβραμοπουλος, δεν ειπε χθες στον νεονυμφο Παγκαωλο καλως τον κυριον... "τιποτα πλεον".

    Μα πως και δεν υπηρξε δηλωση του Βαγγελη Γιαννοπουλου υπερ του ελευθερου Κεμπεκ;

    Πολυ κακογουστο ομολογουμεωνως το αστειο μας για Δημητρα - Λιανη Παπαρουπα. Ας μην προωσβαλλουμε χωρις αποδειξεις τη θρησκεια.

    Ειδατε, παντως, τα... πνευματιωκα τεκνα του Παπαρουπα; Οχι εναν αρχιμανδριτη, αλλα τον ιδιο τον Αγιο Πετρο θα παρεσυραν στην ακολασια.

    "Τι το θελεις το ευχελαιο αγαπη μου; Εγω δηλαδη δεν σου κανω;" (ο Λακης σατιριζει στον "Φλας"...).

    Και σαν να μην ειναι αρκετη ηδη η καταπτωση των ηθων, σημερα ο Πετρος βγαζει και το νεο του "ΝΙΤΡΟ" "το... περιοδικο που σκοτωνει".

    Τον ειδατε στις αφισες στιλ δαωσκαλος να μιλα για τη... διαπλαωση των παιδων; Δεν λεει καλυτεωρα τη στρεβλωση;

    Παντως, ειναι επιτυχια της αναωσυσταθεισης συμμοριας Μητσοωτακη οτι καταφερνει να κανει θεωμα το βιβλιο του... ανθυποτσαωτσου της Ντορας, Σκυλακακη εωναντιον ολων πριν Ψηλου.

    Να σε λενε Σκυλακακη και να 'σαι Ντορακι... Σκεφτεστε τιποτα αρμονικοτερο;

    Διαφορα Μιμη-οειδη παρασιτα μας καταγγελλουν οτι... ξεπεωφτουμε σε χυδαιες επιθεσεις εις βαρος της κ. Λιανη... Μονο και μονο επειδη απορησαμε που 'ναι ο αντιχειρασ;

    Μα το καναμε για ν' αποδειξουωμε την πλαστοτητα της φωτοωγραφιας! Εκτος κι αν ηταν παωρεα με τον δεικτη.

    Αραγε δικαιουται να γκρινιαζει οταν μενει πανι με πανι οποιος παντρευτηκε την... Ημερα της Αωποταμιευσησ; Ας προσεχε! Χροωνια πολλα μωρο...

    Εμπρος για ενα-δυο τρια ευχεωλαια!

    Παντως, οταν κοπτεται περι Ορωθοδοξιας γενικως ασφαλως δεν εννοει και το ορθοδοξο σεξ οπως ειδατε... Ηητω οι... αιρετικες (ς)τασεις.

    Θ.Α.

    [18] Τον θελω οικογενειακο

    Πολυ σοβαρες και εν γενει προς τη σωστη κατευθυνση ειναι οι προτασεις του υπουργου Υωγειας Κρεμαστινου, για ενιαιο φορεα, οικογενειακο γιατρο και καρτα υγειας για ολους και τα λοιπα! Η Μαυρη Τρυπα τουλαχιστον τον εμπιστευεται απολυτα, αν μη τι αλλο, για το οτι ναι, ο Ανδρεας ζει! Μπορω να 'χω οικογενειακο γιαωτρο κι εγω τον Κρεμαστινο;

    [19] ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ Του ΚΩΣΤΑ ΖΟΥΡΑΡΙ

    Οθτ: ΟΧΙ Ιν: Ο,τι εχετε ευχαριστηση

    "Αηδια ως τα ρουθουνια. Η "Μπρετανια" φοβαται... Ο συγχρωτισμος μ' αυτους τους ανθρωπους μου φερνει σηψαιμια... ...Ειναι παραξενο και υπερογκο να το συλλογιζεται κανεις: ο λαος εκανε μονος του αυτο που εκανε - μονος του. Οι εξι μηνες του πολεμου ηταν δυο πραγματα ολοτελα ξεχωριστα. Απο το ενα μερος, ενα ανθισμα, μια ανωνυμη ανασταση; και απο το αλλο μερος, ο καρκινος της "Μπρετανιας" με τους σκοτεινους διαδρομους και τις απελπιστικες χερονομιες".

    Γιωργος Σεφερης: "Μερες" (15, 16/3/1941, 6/5/1941).

    Φυλλομετρω τις "Μερες" του Σεφερη και ξερω πως δεν θα ειναι ευκολο. Μ' εχει καλεσει το αιρετο πλεον νομαρχιακο συμβουλιο του νομου Ρεθυμνης, να εκφωνησω μνημοσυνης λογο για την εικοστη ογδοη Οκτωβριου. Να πω οχι για το ΟΧΙ, δυσκολο. Να πω κατι για το ΟΧΙ, βουνο. Μολις προχθες, προλαμβανε τα λογια μου, εδω, ο Περικλης Κοροβεσης: "Καθε φορα που θελω να πω κατι δημοσια, σκεφτομαι με δεος οτι μπορει να ειμαι το ιδιο γελοιος, οπως και οι πολιτικοι μας. Οποτε το ραβω". Δεν πρεπει να 'μαστε, ισως, τοσο αυστηροι. Οι πολιτικοι μας, δεν ειναι ολοι τους γελοιοι, ουτε εξισου, ολοι τους. Γινονται. Συχνα, απο την ατολμια τους παγιδευομενοι, συχνοτερα απο την απαιδευσια τους ελαυνομενοι. Αλλωστε, οπως τα 'φερε η δια της συναινεσεως μου τυχη, δεν μπορω εγω να αποφευγω το διαρκως επικρεμαμενο γελοιο, διοτι, φυσει και θεσει, δεν μου επιτρεπεται να το ραβω. Γι' αυτο, συρραπτω, ευχομενος, ετσι, να περιοριζω το γελοιο στον δεκαρικο", που οφειλω να "βγαλω".

    Συρραπτω λογια, στιγμες και εικονες ανθρωπων, που μπορουν να μας στελνουν απ' οπου βρισκονται τα λογια τους, επειδη αυτοι μπορεσαν να πνιξουν το δικο τους γελοιο - που τους αναλογουσε - "στο μονο αχολοι που ξεραμε: στο αργο και στο βαρυ των κανονιων, στο ξερο και το γρηγορο των πολυβολων... και ξυνομασταν με λυσσα ωρες πολλες, οσο να τρεξουν τα αιματα. Τι μας ειχε ανεβει η ψειρα ως το λαιμο". (Οδ. Ελυτης. Η πορεια προς το Μετωπο, "Το Αξιον Εστι"). Ισως αυτη να ειναι η συνταγη του αντι-γελοιου: Να σου ανεβαινει η ψειρα ως τον λαιμο κι ο,τι δεν προλαβαινει η ψειρα, να τα τελειωνει το πολυβολο.

    Φυλλομετρω παλι τις "Μερες", για να "ετοιμασω" την ομιλια. Κι ειναι μια φραση, που οσο τη διαβαζω, τοσο μου φαινεται πιο σωστη, τοσο με φωτιζει καλυτερα. Σημειωνει ο Σεφερης: "Τριτη, 21 Γεναρη (1941)... Ελληνικη εκπομπη του Βερολινου: "Με τα ξυλα που κανετε καταφυγια, καλυτερα να κανετε σταυρους για τα νεκροταφεια". Μου 'ρχεται αμεσως στον νου και την συναρμοζω με τα νεκροταφεια μας, η προσφατη εκπομπη της νυν "Ντοιτσε Βελλε", η μεταδιδουσα την τελευταια ανακοινωση του γερμανικου υπουργειου Εξωτερικων (Σημ. Συντ.: του νυν, οχι του Τριτου Ραιχ...): "ενδεχομενη ανακινηση εκ μερους της Ελλαδας απαιτησεων, αποζημιωσεων κ.λπ., θα εχει δεσμενη επιδραση στις διμερεις σχεσεις Ελλαδας- Γερμανιας"...

    Ο Θουκυδιδης μας εχει διδαξει οτι το χειροτερο πραγμα για την ησυχια μας, ειναι ο αιφνιδιασμος. "Ο Θεος να δινει στους Γερμανους μαρκα και εμας, σταυρους για τα νεκροταφεια", σκεφτηκα. "Τουλαχιστον, δεν μας αιφνιδιαζουν. Τι τριτο, τι τεταρτο Ραιχ...". Η ανακοινωση του γερμανικου υπουργειου Εξωτερικων μια, "οδος ανω κατω μια και εαυτη"... Τα Ραιχ παρερχονται και επανερχονται με αυξοντα αριθμο φθινουσης νοημοσυνης, αλλα η ενιαια, αδιαταρακτη γερμανικη ψυχη, παραμενει... Μια...

    Φως, περισσοτερο φως: ξανα στον Σεφερη και αναρριγω: "Οι Κρητικοι, αλλοι χωρις οπλα, αλλοι χωρις φυσιγγια, πεφτοντας με τα χαντζαρια πανω στον εχθρο... Το Ηρακλειο ζωσμενο απο παντου; το λιμανι του γεματο βουλιαγμενα καραβια και οι Κρητικοι λεγοντας στος Εγγλεζους: "Φυγετε εσεισ; εμεις εχουμε τα βουνα". Τα νοσοκομεια γκρεμισμενα πρωτα-πρωτα απο τους βομβαρδισμους. Γερμανοι αιχμαλωτοι ομολογησαν πως το εκαναν επιτηδες, συμφωνα με διαταγες, για να ριξουν το ηθικο του κοσμου" (οπ. παρ. "Μερες Δ ", 30/5/41).

    Ε χει δικιο το υπουργειο Εξωτερικων του νυν, Τεταρτου Ραιχ: ανακινηση αποζημιωσεων, θα βλαψει σοβαρα τις διμερεις σχεσεις Ελλαδας-Γερμανιας και ενδεχεται να βελτιωσει σημαντικα τις διμερεις σχεσεις Γερμανιας-Τουρκιας: "Αφανταστο μακελειο; βρωμα απο την αποσυνθεση των νεκρων, που δεν προφταιναν να τους θαψουν" (οπ. παρ. "Μερες Δ "). Οντως. Ολα αυτα βλαπουν τις διμερεις σχεσεις και βλαπτουν σοβαρα τη διμερη υγεια. Με τη μονομερη αλητεια, διαβλεπω οτι θα ξαναεχουμε προβλημα, διοτι οπως πολυ σωστα ανακοινωνει το γερμανικο (νυν και αει) υπουργειο Εξωτερικων, "αι αυται δοξαι ανακυκλουνται εν τοις ανθρωποις". (Αριστ. "Μετεωρολογικα", 339 β, 29)...

    Ειναι αληθεια, οτι σε μια ανωτερη μορφη συνθεσης του ανωτατου τελικου Ευρανθρωπου (σψριβε ευρωπιθηκου), ειναι μπασκλασαρια βαλκανικη να ζηταει κανεις μαρκα εναντι νεκρων και δη, απο ευειδη εταιρον. Περιμενω την ανακοινωση του ημετερου ΥΠΕΞ προς την Βιλχεμστρασσε: "Ειναι αληθεια οτι τα μαρκα σας δεν θα αναστησουν τους νεκρους μας. Ειναι εξισου αληθες οτι μας σκοτωσατε (χωρις τους Ιταλους), εσεις, μονοι σας (και χωρις τους Βουλγαρους), περιπου 500-600 χιλιαδες Ελληνες. Εχετε λοιπον κοινοτικο περισσευμα εις βαρος μας, μισου, τουλαχιστον εκατομμυριου νεκρων. Δωστε μας λοιπον να εκτελεσουμε αντισταθμιστικως 500.000 Γερμανους (αντε, ας ειναι και μερικοι Τουρκοι, γερμανικης υπηκοοτητας), ως κοινοτικα μονταντς ψομπενσατοιρες, κι εμεις, ως καλη θελησις συγκλισης, δεν θα ξαναμιλησουμε για μαρκα...".

    Αερα, αλητιμονες, Αερα!

    Ο Θεος να δινει στους Γερμανους μαρκα κι εμας σταυρους για τα νεκροταφεια

    [20] ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΟΧΕΣ

    Ειναι ισως αχαρο και εν πολλοις αντιπαθητικο να δινεις μια μαχη για την ελευθερια του Τυπου με αφορμη τη διωξη καποιων εφημεριδων που εχουν ταυτιστει στη συνειδηση του μεσου πολιτη με τη χυδαιοτητα και τον τραμπουκισμο. Το ουσιαστικο προβλημα ομως δεν παυει να υφισταται, ανεξαρτητα απο την ποιοτητα και το ρολο του μεσου η απο την αφορμη που το δημιουργησε. Και ειναι σιγουρο οτι οπως δεν μπορεις να κλεισεις τα ματια στην μποχα της συγκεκριμενης εφημεριδας, αλλο τοσο δεν μπορεις να αγνοησεις την πρακτικη και τις μεθοδους της εξουσιας.

    Αλλωστε ειναι δεδομενο οτι η εκαστοτε εξουσια επιλεγει να δινει τις "μαχες" και να επιβαλλει τις αποψεις της στο εδαφος που τη συμφερει. Και φυσικα το... γηπεδο που εχει δημιουργησει η "Αυριανη" ειναι ιδανικο για να περασουν καθε λογης αυθαιρεσιες και παρανομιες. Ενα εντυπο που μεσα απο τις στηλες του εχουν περασει καθε λογης βρωμιες και εχουν παιχτει καθε λογης παιχνιδια, ακομα κι οταν εχει δικιο, δυσκολα το βρισκει και πολυ δυσκολοτερα, βεβαια, βρισκει συμπαραστατες.

    Αυτη ειναι η μια -και σιγουρα ουσιαστικη - παραμετρος. Υπαρχει ομως και η αλλη παραμετρος, που επιβαλλει την ενασχοληση και την αντιπαραθεση για ενα μειζον θεμα, ανεξαρτητα απο το ποια ηταν η αφετηρια που το δημιουργησε. Και βεβαια οι διωξεις κατα του Τυπου, του οποιουδηποτε Τυπου, για... αυτεπαγγελτη προστασια με βαση ενα νομο που παραπεμπει στους χουλιγκαν ειναι ενα μειζον θεμα. Γιατι οσο μας απωθει και μας ενοχλει η ηθικη και η αισθητικη του συγκεκριμενου εντυπου, αλλο τοσο μας ενοχλει η επιλεκτικη προσαρμογη των νομων αναλογα με το τι θιγει την εκαστοτε ηθικη και αισθητικη των εισαγγελεων...

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [21] Δεν συνεμορφωθη...

    Πολλα και ενδιαφεροντα ειπε ο Νεοδημοκρατης βουλευτης και πρωην υπουργος Παν. Χατζηνικολαου σε συνεντευξη του στην "Α ΤΩ" Αλεξανδρουπολης και στο συναδελφο Δ. Κολιο. Οταν ρωτηθηκε, για παραδειγμα, για τις προσληψεις που "κατα παραβαση του νομου" πραγματοποιει η σημερινη κυβερνηση, ο κ. Χατζηνικολαου δεν ειχε προβλημα να παραδεχθει πως και το κομμα του τα ιδια εκανε.

    Ενδιαφερον, ομως, ειχε και μια αλλη αποψη του. Πως ο τοπος δεν εχει αναγκη απο αυτοδυναμες κυβερνησεις, αλλα απο κυβερνησεις "εθνικης ενοτητας".

    Το πλεον ενδιαφερον, ομως, το φυλαξαμε για το τελος. Αυτο δεν το ειπε ο κ. Χατζηνικολαου, αλλα ειναι απορροια αυτων που ειπε. Καποιοι θερμοαιμοι κομματικοι, πιστοι στον αρχηγο τους, αναζητουν απο χθες την κασετα με τη συνεντευξη, προκειμενου να προσκομιστει στη Ρηγιλλης για τα δεοντα, καθοτι οι αποψεις του βουλευτη δεν συναδουν με αυτες του αρχηγου. Ητοι, δεν συνεμορφωθη με τας υποδειξεις...

    Γ. ΠΑΝ.

    ! "Το ΠΑΣΟΚ θα πρεπει να παρει τολμηρα βηματα..." ειπε χθες στους δημοσιογραφους ο Κωστας Σημιτης μετα τη συναντηση του με τον Κωστα Σκανδαλιδη. Περιεργη διατυπωση. Φαινεται, τελευταια αρκετοι, ακομη και "προοδευτικοι εκσυγχρονιστες", τεινουν να μιμουνται το γλωσσικο στιλ Εβερτ. Και μαλλον δεν εννοουσε τα "βηματα" που... πηρε ο ιδιος στα ναυπηγεια.

    Δ.Κ.

    ! Με μια δηλωση του και ενα τηλεφωνημα στον Εμπορικο Συλλογο Θεσσαλονικης ο Στεφανος Τζουμακας πηρε πισω τα οσα ειπε περι... "εμπορου Κουρη". "Η ευαισθησια που επιδειξατε σας τιμα ιδιαιτερα, αλλα και αποδεικνυει οτι η γενικη εκτιμηση, που ο εμπορικος κοσμος τρεφει στο προσωπο σας, δεν ειναι συμπτωματικη" ανακοινωσε ο συλλογος. Τωρα το σχολιο ...δουλεια δεν ειχε ο διαολος, ειναι υπερβολικο;

    Γ. ΚΑΜ.

    [22] Η αλλη Γερμανια Την ιδια ωρα που στη Βονη η κυβερνηση Κολ επεστρεφε ως απαραδεκτες στην ελληνικη π

    ρεσβεια τις 1.000 αιτησεις Ελληνων πολιτων που ζητουσαν αποζημιωσεις για τα δεινα που υπεστησαν αυτοι και οι οικογενειες τους στη διαρκεια της γερμανικης Κατοχης, στην αλλη ακρη της Γερμανιας, στο Αμβουργο, νεοι Γερμανοι και Ελληνες καλλιτεχνες ανεβαζαν απο κοινου στο αμφιθεατρο του εκει πανεπιστημιου το "Ασμα ηρωικο και πενθιμο για τον χαμενο ανθυπολοχαγο στην Αλβανια" του Οδυσσεα Ελυτη, τιμωντας τους Ελληνες νεκρους του Β Παγκοσμιου Πολεμου.

    Καταμεστη η αιθουσα της συναυλιας. Γερμανοι και Ελληνες σειουν ελληνικες σημαιουλες. Καθηγητες πανεπιστημιου, δημοσιογραφοι, καλλιτεχνες, πολιτικοι τιμουν, μαζι με τον Ελληνισμο του Αμβουργου, την 28η Οκτωβριου και τη συμβολη της Ελλαδας στη νικη κατα του ναζισμου.

    "Ανακλασις" ειναι το ονομα της ορχηστρας που αποτελουν νεοι Γερμανοι και Ελληνες καλλιτεχνες κλασικης μουσικης. Επικεφαλης, ο πολυταλαντος συμπατριωτης μας Δημητρης Γκαλων, παρεα με τη βελουδενια φωνη της Καλλιοπης Λαζου, Ελληνοπουλα δευτερης γενιας και οι δυο. Ευτυχως υπαρχει και μια αλλη Γερμανια, διαφορετικη απο εκεινη του Χελμουτ Κολ...

    Π.Β.

    [23] Με... συναινεση Μιλουσε χθες το πρωι ο Γιαννης Δημαρας στο ραδιοσταθμο "Φλας 9,61" για τους Περατικο και Λελακη, οι οποιοι ως "φιλοι" του πρωην πρωθυπουργου Κωστα Μητσοτακη, ε

    βαλαν χερι στα Ναυπηγεια Ελευσινας και Χαλκιδας. Να συμπληρωσω, απλως, οτι για να κανεις τετοιες δουλειες δεν αρκει να εισαι φιλος του νυν πρωθυπουργου, αλλα και του επομενου.

    Η παραχωρηση του Ναυπηγειου Χαλκιδας στον Λελακη, εναντι ευτελους ενοικιου που κι αυτο επαψε να πληρωνει στην ΕΤΒΑ, εγινε στη δευτερη τετραετια του ΠΑΣΟΚ. Του Ναυπηγειου Ελευσινας στον Περατικο απο την κυβερνηση της Νεας Δημοκρατιας, που ακολουθησε. Αμφοτεροι ενδιαφερθηκαν να ελεγξουν και τον Σκαραμαγκα. Ο πρωτος, στο διαγωνισμο που εγινε επι Ν.Δ., εκμεταλλευομενος τις σχεσεις του με τον τοτε πρωθυπουργο, και ο δευτερος επι ΠΑΣΟΚ, εκμεταλλευομενος τις σχεσεις του με το "περιβαλλον".

    Τα "φεσια" αμφοτερων σε κρατικες Τραπεζες φτανουν μεχρι τα αυτια των διοικητων τους.

    Συμπερασματικα: Τα πραγματικα μεγαλα σκανδαλα προ υποθετουν διακομματικη συναινεση.

    Μ.Κα.

    [24] Αμετανοητοι καραβαναδες

    Ε, λοιπον, μερικοι ενστολοι καραβαναδες δεν θα αλλαξουν ποτε. Μαθαμε οτι οι φανταροι που μιλησαν στην εκπομπη του Λακη Λαζοπουλου (Φλας 9,61) πηραν δυσμενη μεταθεση, παρα το γεγονος οτι για να μιλησουν ειχε δωσει αδεια το ΓΕΣ και ειχε εγκρινει και ο υπουργος Εθνικης Αμυνας.

    Καποιος θα πρεπει να πει σε αυτους τους ανεγκεφαλους καραβαναδες που εκαναν τις μεταθεσεις οτι:

    Πρωτον, η μεταθεση στα συνορα δεν μπορει να επιβαλλεται ως τιμωρια. Ειναι τιμη να υπερασπιζεσαι τα συνορα της χωρας σου.

    Δευτερον, ο φανταρος εχει δικαιωμα να εχει αποψη για τις συνθηκες στο στρατευμα, αφου ειναι αυτος που μενει μεσα και δεν περναει μονο ενα 8ωρο σε ενα γραφειο με δεκα ενστολους υπηρετες και

    Τριτον, η μεχρις ασυδοσιας εξουσια των γαλονιων εχει περασει ανεπιστρεπτι.

    Ο λογος στον υπουργο Εθνικης Αμυνας, μια και οι κρισεις των αξιωματικων δεν ειναι μακρια.

    Γ.Τσακ.

    [25] Με αντικρισμα;

    Το αδιαχωρητο προχθες στη δεξιωση της τουρκικης πρεσβειας για την 72η επετειο απο την ανακηρυξη της Δημοκρατιας απο τον Κεμαλ. Το γεγονος οτι ο πρεσβευτης Ουμιτ Παμιρ και η κομψη συζυγος του εφθασαν στην Αθηνα μολις πριν απο δυο μηνες, δινει μια εξηγηση του ιδιαιτερου ενδιαφεροντος επισημων και μη.

    Οι τελευταιες εξελιξεις στην Τουρκια με την κυβερνητικη κριση, που συμβαδιζει με την προσπαθεια επικυρωσης της τελωνειακης ενωσης απο το Ευρωκοινοβουλιο, προσεδιδε και μεγαλο πολιτικο ενδιαφερον στη δεξιωση.

    Εκεινο ομως που δεν διευκρινιστηκε, ειναι αν η ευνο ικη σταση που κρατα η Αθηνα στην προσπαθεια της Αγκυρας να συσφιγξει τις σχεσεις της με την Ευρωπα ικη Ενωση, θα εχει αντικρισμα απο την τουρκικη πλευρα. Ο χαρακτηρισμος απο τους γνωριζοντες του κ. Παμιρ ως μετριοπαθους, ενισχυει ισως τις οποιες προσδοκιες. Ιδωμεν.

    Μ.Μ.

    [26] Προσφερονται

    Επιστημονες και επαγγελματιες, οι οποιοι ζουν απο κοντα το δραμα των ναρκομανων, τασσονται υπερ του μετρου της μεθαδονης. Ειναι οι φαρμακοποιοι, που καθημερινα στα φαρμακεια τους πωλουν συριγγες στους εξαρτημενους. Τωρα, μεσω του Φαρμακευτικου Συλλογου Αττικης δηλωνουν οτι τιθενται στη διαθεση του υπουργειου και του οργανισμου.

    Προτεινουν να μοιραζουν απο τα φαρμακεια τους τα φυλλαδια της ενημερωσης στους εξαρτημενους και περιμενουν απαντηση απο τους αρμοδιους και στην προταση τους αυτη και στη διαθεση τους να βοηθησουν παντι τροπω την προσπαθεια.

    ΝΙ.Κ.

    [27] Δεν επιασε...

    Εξυπνη ηταν η κινηση του Μ. Εβερτ να καλεσει και τον Κ. Μητσοτακη σε εκτακτη συσκεψη για το Σκοπιανο χθες το βραδυ, μια μερα πριν απο την παρουσιαση του βιβλιου του Θ. Σκυλακακη που προλογιζει ο επιτιμος και δυο μερες πριν απο την εφ' ολης της υλης συνεντευξη του επιτιμου. Ομως η κινηση Εβερτ δεν φανηκε να εχει σπουδαια αποτελεσματα, γιατι η επισημη κομματικη ανακοινωση δεν περιειχε καμια δεσμευση για τη θεση του κομματος στο Σκοπιανο. Ανεφερε απλως ποιοι συμμετειχαν και ποιο ηταν το θεμα.

    Δεν φαινεται να επεσε στην παγιδα ο επιτιμος, οποτε σημερα και αυριο εχει λυμενα τα χερια του για να πει ο,τι θελει και να πεταξει και ορισμενα καρφια...

    Κ. Κ.

    [28] Βοηθεια σας...

    Απο την Ελλαδα περιμενουν τα Σκοπια να τα βοηθησει για να εξασφαλισουν την κοινοτικη συμπαρασταση. Το εκμυστηρευθηκε ο διευθυντης του "Γραφειου" που εχουν εγκαταστησει τα Σκοπια στις Βρυξελλες, κ. Τεγκοφσκι, στον ελληνα Μονιμο Αντιπροσωπο πρεσβη κ. Αποστολιδη.

    Ο κ. Τεγκοφσκι προοριζεται ν' αναλαβει τη θεση του πρεσβη Μονιμου Αντιπροσωπου των Σκοπιων στις Βρυξελλες. Απο τους πρωτους που επισκεφθηκε, με την προοπτικη των νεων του καθηκοντων, ηταν ο Ελληνας πρεσβης. Και τα ειπε καθαρα και ξαστερα: Μονο η Ελλαδα μπορει να μας βοηθησει να παρουμε μια θεση... στον ηλιο της Ενωμενης Ευρωπης.

    Τα Σκοπια αργησαν, αλλα φαινεται το καταλαβαν. Δεν μπορουν να τα εχουν και τα δυο: Την κοινοτικη βοηθεια και τον... ηλιο της Βεργινας!

    Π. Π.

    [29] Του αλσους

    Μια ακομη φωνη απο το Κοινοβουλιο, αυτη του κοινοβουλευτικου εκπροσωπου της Πολιτικης Ανοιξης Σταθη Γιωτα, ερχεται να προστεθει σε οσους διαφωνουν με την επιλογη του αλσους του Αγιου Νικολαου στη Ρηγιλλης για την ανεγερση Μουσειου Μοντερνας Τεχνης. Ο κ. Γιωτας εφερε το θεμα στη Βουλη με σχετικη ερωτηση του, στην οποια μεταξυ αλλων απευθυνει ενα απλο και καιριο ερωτημα: "Για ποιο λογο επελεγη αυτος ο χωρος, ενω υπηρχαν εναλλακτικες λυσεις, ορθοτερες περιβαλλοντικα και πολεοδομικα, οπως και στο παρελθον ειχε προτεινει και ο προεδρος της Βουλης Απ. Κακλαμανησ;"

    Ηητειται απαντηση...

    Γ. ΠΑΝ.

    [30] Εγινε... Τουρκος

    Γραψαμε χθες, αποτολμωντας μια προβλεψη, οτι ο προεδρος του ΣΥΝ Νικος Κωνσταντοπουλος μιλωντας για τη Ροτοντα και καταγγελλοντας "αναδιπλωσεις αναχρονισμου και σκοταδισμου" (δικαιωθεις αλλωστε εντος ελαχιστων ωρων) μπορουσε να επιφερει την μηνιν του πρωτοσυγκελου Τασια της Μητροπολης Θεσσαλονικης και οτι ισως αυτος τον παραλληλιζε με "αλητοσκοπιανο".

    Ολιγον λαθεψαμε. Διοτι ερωτηθεις απο αγαπητη συναδελφο ο κ. Τασιας παραλληλισε τον προεδρο του ΣΥΝ με "Τουρκο εκπροσωπο".

    Αφου, ομως, δεν τον αποκαλεσε αντιχριστο, σημαινει οτι εκινηθη απο γνησια φιλαλληλα χριστιανικα αισθηματα.

    Δ.Κ.

    [31] Διαφοροποιειται; Πολλα λεγονται κι ακουγονται δεξια κι αριστερα περι "ειδυλλιου" Μ

    ητσοτακη- Κουρη. Κι ενω ο επιτιμος δεν εχει κανει κανενα σχολιο για τις προσφατες αθλιοτητες του Ταυρου, χθες η Ντορα Μπακογιαννη μιλησε σε εντελως διαφορετικο κλιμα απο αυτο των φημων.

    Μεταξυ αλλων ειπε: "Καταδικαζω ευθεως τα φαινομενα παρακμης και σηψης, γιατι ανηκω σ' εκεινους που τα κατηγγειλαν και στο παρελθον οταν εκδηλωθηκαν με απανθρωπη βιαιοτητα, με στοχο τοτε τον Κ. Μητσοτακη, τον Χ. Φλωρακη, τον Λ. Κυρκο, τον Α. Χριστοδουλιδη, τον Στ. Τζουμακα και αλλους...."

    Δειχνει να διαφοροποιειται η Ντορα απο τον πατερα της, τον τελευταιο καιρο. Προκυπτει απο ομιλιες και δηλωσεις. Εκεινο που δεν προκυπτει ειναι η αιτια, ο λογος της διαφοροποιησης. Εκτος αν τα φαινομενα απατουν.

    Κ. Κ.

    [32] Ητα και Ζητα Κινητικοτητα παρατηρειται τελευταια στο χωρο των μεγαλων τεχνικων ε

    ταιρειων. Αφορμη, η δημιουργια της νεας κατηγοριας, των εταιρειων Η ταξης, που θα εχουν και τον πρωτο λογο στο μοιρασμα των εργων.

    Παρ' ολο που στο χωρο υπαρχουν ηδη δυο ενωσεις -η ΠΕΔΜΕΔΕ με προεδρο τον Αντωνη Σγαρδελη και ο ΣΑΤΕ υπο τον Νικο Οικονομου- οι 39 εταιρειες Η ταξης εσπευσαν να δημιουργησουν δικο τους Συνδεσμο. Ορισαν μαλιστα προεδρο τον Χρηστο Αρφανη, ενα απο τα αφεντικα της "Μετων".

    Η κινηση θορυβησε τις εταιρειες Η ταξης, που ηθελαν πολυ να γινουν Η αλλα εμειναν εκτος νυμφωνος. Μαζευτηκαν λοιπον και ετοιμαζουν το δικο τους Συνδεσμο.

    Με αλλα λογια "Η-ταδες" εναντιον "Η-ηταδων" και ολοι μαζι να ζητανε, φυσικα, απο τον πακτωλο των κοινοτικων προγραμματων.

    Χ. ΤΗ.

    [33] Αντι-σεναρια

    "Μιλουν για τη Θρακη οσοι δεν ξερουν τι ειναι η Θρακη". Με αυτη τη φραση ο γενικος γραμματεας περιφερειας Αν. Μακεδονιας-Θρακης Χαρης Τσιοκας... καθαρισε "κατασκευαστες" σεναριων και... ειδικους που ασχολουνται με την περιοχη, χωρις προφανως να γνωριζουν ουτε ποιοι νομοι την αποτελουν.

    Προγραμματα εκατονταδων εκατομμυριων για την αναβαθμιση των μουσουλμανικων χωριων και επιλογες που, επιτελους, δινουν το δικαιωμα στους νεους να μορφωθουν και να δημιουργησουν, ακολουθησαν, ως ανακοινωσεις, τη δηλωση. Αν τα προγραμματα δεν μεινουν στα χαρτια (θα δειτε με τα ματια σας, υποσχεθηκε ο περιφερειαρχης), τοτε...

    "Σεναριογραφοι" εντος και εκτος συνορων μαλλον θα πρεπει ν' αναζητησουν αλλου δουλεια. Για οσους επι δεκαετιες δεν το καταλαβαν, τα προβληματα με τη μουσουλμανικη μειονοτητα αρχιζαν απο τη στιγμη που εκπαιδευτικα και οικονομικα βρισκοταν στο περιθωριο.

    Γ. ΚΑΜ.

    [34] Τελος εκπομπης

    Αδοξα και προωρα εκλεισε τον κυκλο της η εκπομπη του Σταυρου Ψυχαρη "Το βημα του Αντεννα". Ο διευθυντης του "Βηματος", στο τελος της προχθεσινης εμφανισης του με συνεντευξιαζομενο τον Ακη Τσοχατζοπουλο, ανακοινωσε οτι αυτη ηταν και η τελευταια του εκπομπη. (Ηταν η τεταρτη, ενω ειχαν προγραμματιστει οχτω). Αιτια, φυσικα, η πολυ χαμηλη θεαματικοτητα.

    Παντως, ο Σταυρος Ψυχαρης ισορροπησε τη δικαιολογημενη δυσφορια του, με τα ευτυχη βαφτισια της κορης του Χριστινας, που εγιναν αυτες τις μερες. Νονοι, η κ. Ελενη Κοκκαλη και ο κ. Χρ. Λαμπρακης, οι οποιοι ηταν και κουμπαροι, περυσι, στο γαμο του.

    Τηλεοραση-Χριστινα, σημειωσατε 2.

    Ηλι

    [35] Η χαμενη τιμη της ...Μιμης και του Κουρη

    (Συγγνωμη που χαλασε η "συνταγη")

    Του ΘΕΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

    Αν ειναι να ψαχνουμε να βρουμε τη χαμενη τιμη της κοινωνιας μας μεταξυ ...Μιμης και Κουρη, αστε καλυτερα, ας το παρατησουμε το αθλημα. Αλλα γιατι πρεπει οπωσδηποτε μια απο τις δυο πλευρες να εχει, μερικο εστω, δικιο στην πολυθρυλητη πλεον διενεξη των καλλιτεχνικων ψιλο-πορνο φωτογραφιων απο το παρελθον της νυν πρωθυπουργικης συζυγου; Μηπως αποτελουν τις δυο οψεις του αυτου νομισματος, θα ρωταγε ισως ο σοβαρος και αποστασιοποιημενος πολιτικως παρατηρητικος παρατηρητης.

    Α, εμεις οχι! Οι αναγνωστες της "Ε", που τοσα και τοσα εχουν επιτρεψει στον υπογραφοντα τα τελευταια χρονια, δεν θα με εμποδισουν, υποθετω, να υποστηριξω οτι ΟΛΟ το ΔΙΚΙΟ ειναι αυτη τη φορα με την πλευρα της κ. Δημητρας Λιανη Παπανδρεου! Και οτι κακως οι διωκτικες αρχες δεν συντονιστηκαν μεταξυ τους, ωστε εκτος απο τον ατυχη διερχομενο Μακη Ψωμιαδη να μαζεψουν και το τερας που λεγεται Γιωργος Κουρης, πριν ολοκληρωσει το τερατωδες εργο του. Ε, μα θα το αντεξετε αν οντως προβαλλει, οπως απειλει, σε πριμε-ζονε στην Τ.Ω. και βιντεοκασετα αισθησιακου περιεχομενου με πρωταγωνιστη τον Ανδρεα; Αλλα, για να σοβαρευτουμε...

    Ν ΑΙ, εχει δικιο η Μιμη, οταν υποστηριζει οτι προκειται για παραβιαση του ιδιωτικου της ασυλου! Καθ' οτι, ως γνωστον, θεωρει οτι συμπασα η χωρα, πολεις, καμποι, βουνα, αρα και παραλιες ειναι κατι σαν τον κηπο της Εκαλης. Αμπελοχωραφο της. Συνεπως, οταν φωτογραφιζεται δημοσιως σε οικολογικες στασεις (που ουσιαστικα σηματοδοτουν την αναγκη επιστροφης στη φυση) γυμνη, εστω στην παραλια, παρουσια πολλων αλλων, πως να της περασει απο το μυαλο οτι μπορει αυτο το θεμα να παρει τετοια δημοσιοτητα; Ε, μα, φερτε τον εαυτο σας στη θεση της. (Αλλο που δεν θελετε, ε; Παλιανθρωποι!!) Ποιος απο μας δεν ξεγυμνωνεται σε οποια παραλια βρεθει και δεν χα ιδευει και λιγο τον επισης γυμνο διπλανο του; Μιλαμε για ρουτινα. Και συνηθως δεν εχουμε και κανα φωτογραφο απο κοντα να μας απαθανατισει; Ε, πως, ετσι; Πρεπει να μας κανουνε βουκινο στις εφημεριδεσ; Που ξανακουστηκε να μην μπορει ο καθε απλος πολιτης, και δη μια εργαζομενη νεα γυναικα να φοβαται να ερωτροπησει ξεβρακωτη στην πλαζ; Μα, επιτελους,!

    που ζουμε; Το ηδη δεδικασμενο υπε ρ Δημητρας θα σας χρησιμευσει, αν σας συρουν καποια στιγμη στα δικαστηρια για ...προσβολη δημοσιας αιδους και επιδειξιομανια, την ωρα που προφανως εσεις θεωρειτε οτι διαγετε ιδιωτικο βιο.

    Ν ΑΙ, εχει δικιο, πρεπει να ομολογησουμε, η Μιμη, οταν λεει οτι ο Τυπος εχει πεσει σε επιπεδο τοσο ευτελες οσο σε καμια αλλη χωρα της Δυσεως. Ποτε στο εξωτερικο δεν θα εφταναν οι εφημεριδες στο σημειο να δημοσιευσουν τετοια πλανα σαν αυτα του αχρειου Κουρη! Καθ' οτι δεν θα χρειαζοταν κιολας να το κανουν. Αν ζουσε σε οποιαδηποτε αλλη χωρα της Δυσεως, η κ. Μιμη, θα ειχε ηδη αναγκαστει να αποσυρθει απο το δημοσιο βιο, μονο και μονο με το πρωτοφανες σκανδαλο της βιλας της των δυο δισεκατομμυριων δρχ. Και ουτε θα τολμουσε να ξεμυτισει απο το σπιτι της με το χαμο απο δημοσιογραφους και Τ.Ω. συνεργεια, που θα γινοταν, με τη δημοσιευση της πρωτης, εστω και πιο αθωας, φωτογραφιας απο το παρελθον της. Εκει που γυμνοστηθη πλατσουριζει με δυο Ελληνες λεβεντες η την αλλη που ξαπλωμενη κοιταει εναν ημιγυμνο συναγωνιστη.

    Ασφαλως εχει δικιο η κυρια Μιμη, ποτε σε οποιαδηποτε αλλη χωρα δεν θα χρειαζοταν να δημοσιευθει και η προχθεσινη φωτογραφια, προκειμενου να αντιληφθει οτι το καλυτερο που της απομενει να κανει ειναι να σιωπησει. Και να αποσυρθει διακριτικα στο χρυσο κλουβι της...

    Στην Αγγλια η πριγκιπισσα Ντα ιανα εξωθηθηκε σε διαζυγιο απο πολυ ...σεμνοτερες φωτογραφιες, στις ΗΠΑ γινεται σκανδαλο απο την πληροφορια και μονο οτι ο Κλιντον ειχε καποτε λοξοκοιταξει μια γραμματεα, χωρις να της προτεινει γαμο, οι ερωμενες του Μιτεραν μολις εγιναν πρωτοσελιδα εξαφανιστηκαν και ο Τριντο του Καναδα (ζητω το ελευθερο Κεμπεκ!) καταστραφηκε μονο και μονο επειδη η γυναικα του πηγαινε με ...μινι σε ντισκο! Αλλα εδω δεν ειμαστε καμια συντηρητικη αγγλοσαξωνικη χωρα και ουτε μας πολυκοφτει τι κανει η εκανε γυμνη η Μιμη, αφου δεν ημασταν κι εκει... Ισως διοτι ολοι εχουμε σχηματισει ιδια γνωμη περι της Μιμης, χωρις καν τα φωτογραφικα ντοκουμεντα, που δεν μας λενε και τιποτα, ε; Πολυ χυδαιοτερη, πολιτικα και αισθητικα, ηταν η παρουσια της στην Πατμο και το θρασος της να βγαζει λογους για την Αποκαλυψη του Ιωαννου, απ' ο,τι η αποκαλυψη του ...Γεωργιου Κουρη. Εμας, λοιπον, δεν μας κοφτει. Ουτε σοκ παθαινουμε ουτε τιποτα. Σοκ παθαινει προφανως μονο η ιδια και ολοι καταλα!

    βαινουμε γιατι... Χαλαει η "συνταγ η", ε, Μιμη;

    Ν ΑΙ, εχει απολυτο δικιο η κυρια Μιμη, οταν αυτοαποκαλυπτεται μιλωντας για ωμο πολιτικο εκβιασμο εις βαρος της (και οχι του Ανδρεα). Ναι, ειναι πολιτικος εκβιασμος, γιατι η ...κακοηθεστατη, κατα τα αλλα, και αντιαισθητικη παρεμβαση του Κουρη εριξε την οριστικη ταφοπλακα στην ηδη μισο-αποτυχημενη πολιτικη "επιχειρηση Αγια Δημητρα". Αν θυμαστε, τα τελευταια δυο-τρια χρονια που η Μιμη καθοταν ησυχη στις πισινες της, ο Τυπος δεν ασχοληθηκε και τοσο μαζι της. Μεχρι και το ροζ ανακτορο επεσε ΠΟΛΥ στα μαλακα!! (Εδω ο Σιρακ κοντευει να παραιτηθει μονο και μονο γιατι πληρωνει ...χαμηλο νοικι σε διαμερισμα ιδιοκτησιας του Δημου Παρισιων). Ο ολος χαμος και οι οντως ανελεητες επιθεσεις εναντιον της αρχισαν οταν ανεγκεφαλοι (-ες) νεοι συμβουλοι επεισαν αυτη την ελαφρομυαλη "καβαλα στο καλαμι" γυναικα οτι εκτος απο το να εκλεγει βουλευτης, για να γλιτωσει τη φυλακη, μπορει να κληρονομησει και τμημα του ΠΑΣΟΚ! Εβαλαν λοιπον μπροστα ενα σεναριο που θα οδηγησει στην καταστροφη της, ακριβως επε!

    ιδη ειναι εκτος των μεγεθων της.

    Πως να το κανουμε, οταν απευθυνεσαι στα πιο συντηρητικα και αποχαυνωμενα τμηματα των ψηφοφορων παριστανοντας τη θεουσα, την ηγερια της Ορθοδοξιας, ασφαλως και σου χαλαει το ιματζ μια φωτογραφια στιλ Σοδομα και Γομορρα. Γι' αυτους ενοχλειται η Μιμη! Αντε να ξαναπαει σε πατριαρχη... Οταν καμωνεσαι τη μοναδικη γυναικα του κοσμου που συμπαρασταθηκε σαν "κορη, συζυγος και μητερα" στον Ανδρεα, ασφαλως και σου χαλαει τη βιτρινα το φωτογραφικο αλμπουμ των διαδοχικων "πολυ στενων φιλων", που βγαινει στη δημοσιοτητα. Γι' αυτο γινεται εξαλλη η Μιμη.

    Αν αντι αυτου του προτυπου της θεοσεβουμενης Εβιτας, που 'χε συλλαβει, ειχε προβαλει την εικονα μιας γυναικας που δεν φοβαται να κανει τιποτα στη ζωη, τοτε οντως δεν θα 'χε και τιποτα να φοβηθει. Κι εμεις τιποτα να την κατηγορησουμε...

    Ας της πουν, οσοι και οσες ιδιοτελως της πιπιλιζουν ολο τουτο τον καιρο το μυαλο, οτι δεν ειναι καθολου κακο να παραδεχθει οτι εκπροσωπει απο πολιτικη αποψη ενα ολοστρογγυλο ξανθο μηδενικο. Ας κατσει στο παλατακι της, και ας μη φοβαται, ο κοσμος (και τα κομματα) εχουν πικρα εμπειρια απο Ειδικα Δικαστηρια.

    Κανενας δεν θα θελησει να την τιμωρησει η να της παρει πισω τα "δωρα" και τα κλοπιμαια... Τι να κανουμε, το 'χουμε παρει αποφαση, βλεπεις, οτι καθε πρωθυπουργος δικαιουται και μια αξιοπρεπη "αρπαχτη". Αλλα μην το παρατεντωνεις, αγαπη μου, το σκοινι, γιατι θα σε πνιξει...

    ΥΓ. Αν νιωθω αποστροφη για τον Κουρη; Μα, καθολου, ειναι αυτος που ειναι!! Αλλοι τον ειχαν υιοθετησει. Αν μ' ενοχλει το αισχος στα περιπτερα; Να 'ταν αυτο μονο; Απλως το χαζευω και το χλευαζω!! Το ιδιο, οπως τους ηθικολογους υπερ Μιμης, τους "δεοντολογους" κατα "Αυριανης" και τον Κουρη οταν κοπτεται υπερ της ...δημοσιογραφικης ελευθεριας (!!).

    Και α, ναι, και μενα, οποτε παρασυρομαι και τα παιρνω ολ' αυτα στα σοβαρα.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Wednesday, 1 November 1995 - 09:49:35