Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Ελευθεροτυπια 27/10/95

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Οι καθηγητες

  • [2] ΜΕ απλη εξεταση θα διαγιγνωσκεται η πιθανη εκδηλωση καρκινου του μαστου

  • [3] Μνημες αγωνα για την ελευθερια

  • [4] Εξωση εμπορων απο το αφορολογητο πετρελαιο

  • [5] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

  • [6] Κερκυρα: Το σταυροδρομι των πολιτισμων

  • [7] "Ο δρομος για την ελευθερια"

  • [8] Μπαλακι στην κυβερνηση για τις αποζημιωσεις

  • [9] Το συνθετο ονομα συζητειται με Βανς

  • [10] Προκαλει το "Βημα" ο Σουλαδακης

  • [11] Φωτιες σε ΝΔ και "Ανοιξη" αναψε ο Μητσοτακης


    [1] Οι καθηγητες

    ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ να προχωρησουν σε κινητοποιησεις οι καθηγητες της Μεσης Εκπαιδευσης, οι οποιες θα φτασουν και εως την κηρυξη απεργιας διαρκειας μετα τις διακοπες των Χριστουγεννων. ΜΕΤΑ τα Πανεπιστημια, η αναστατωση επεκτεινεται στα Γυμνασια και τα Λυκεια, οπου η κατασταση ειναι χειροτερη. Και βεβαιως δεν ειναι καλυτερη στα Δημοτικα σχολεια και τα Νηπιαγωγεια. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η εικονα της δημοσιας εκπαιδευσης σ' ολες τις βαθμιδες. Και εχει καταντησει το παραπαιδι του κρατους. Παραμελημενη και μακρια απο οποιο ενδιαφερον, αφηνει ανοιχτο το δρομο για την παραπαιδεια. (Τι εγινε εκεινο το συνθημα: Πρωτος στοχος, η "Παιδεια";) ΤΟ ΚΥΡΙΟ προβλημα ειναι οι αποδοχες εξαθλιωσης που διδονται στους δασκαλους και τους καθηγητες. Ολα τα αλλα επονται και μπορει ν' αντιμετωπιστουν σταδιακα με την εφαρμογη ενος προγραμματος για τα κτιρια, τον εξοπλισμο κ.τ.λ. ΣΥΝΟΛΙΚΑ το προβλημα της εκπαιδευσης δεν μπορει να το λυσει ουτε αυτη η κυβερνηση, ακομη και με διακομματικη συνεργασια. Οποιες προτασεις και να γινουν και να υιοθετηθουν, θα ειναι αδυνατο να εφαρμοστουν χωρις γενναια αυξηση της χρηματοδοτησης απο τον κρατικο προ υπολογισμο. ΑΣ ΚΑΤΑΠΙΑΣΤΕΙ, λοιπον, η κυβερνηση με την αντιμετωπιση του προβληματος των αποδοχων. Εκπαιδευση χωρις σωστα αμειβομενους καθηγητες δεν μπορει να γινει. Και ειναι σημερα οι καθηγητες οι πιο αδικημενοι δημοσιοι υπαλληλοι. ΓΝΩΡΙΗΟΥΝ οι ιδιοι πως δεν υπαρχουν περιθωρια για γενναιες αυξησεις, γι' αυτο και το αιτημα τους ειναι να φτασουν οι μικτες αποδοχες του νεοδιοριστου καθηγητη στις 220.000 δραχμες. ΖΗΤΟΥΝ δηλαδη αποδοχες, με τις οποιες να μπορουν να καλυπτουν τις στοιχειωδεις αναγκες τους. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ και για την ιδια την εκπαιδευση, αλλα προπαντος για τους μαθητες, που θα πληρωσουν την αναστατωση των απεργιακων κινητοποιησεων, οι οποιες ειναι το εσχατο μεσο. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, οι καθηγητες δεν εχουν αλλο μεσο. Μακαρι οι κινητοποιησεις να γινονταν και απο τους γονεις και τους μαζικους κοινωνικους φορεις, που οφειλουν να συμπαρασταθουν.

    [2] ΜΕ απλη εξεταση θα διαγιγνωσκεται η πιθανη εκδηλωση καρκινου του μαστου

    Τεστ σωτηριας για γυναικες

    Με μια απλη εξεταση θα μπορουν στο εξης οι γιατροι να διαπιστωνουν αν οι γυναικες εχουν πιθανοτητες να αναπτυξουν καρκινο του μαστου.

    Μια εξεταση σωτηρια για χιλιαδες γυναικες στο κοσμο, που θα μπορουσαν να προλαβουν την εμφανιση και εξελιξη της νοσου, σωζοντας ισως και την ιδια τους τη ζωη, ανεφερε χθες ο διευθυντης του Κεντρου Μοριακης Βιολογιας του Πανεπιστημιου της Ν. Καρολινας των ΗΠΑ, καθηγητης κ. Τ. Παππας.

    Σε 2 μηνες περιπου, ανακοινωσε ο καθηγητης, θα ειναι ετοιμο ενα τεστ με το οποιο θα μπορουμε, με μια εξεταση, να διαπιστωνουμε αν στον οργανισμο της γυναικας υπαρχουν γονιδια που προδιαθετουν για κληρονομικο καρκινο του μαστου.

    Μια στις 10 γυναικες, προσθεσε ο κ. Τ. Παππας, που εκδηλωνουν καρκινο του μαστου εχουν βεβαρημενο ιστορικο λογω κληρονομικοτητας.

    Αν τωρα το τεστ που θα κανουμε αποδειχθει θετικο, η γυναικα εχει πιθανοτητες να εκδηλωσει τη νοσο σε ποσοστο 90%.

    Η Μοριακη Βιολογια, ανεφερε ο Ελληνας επιστημονας, δημιουργει σοβαρες ελπιδες για την καταπολεμηση πολλων περιπτωσεων καρκινων.

    Ηδη, εξηγησε, εχει εντοπιστει το γονιδιο εκεινο που σταματαει τη μετασταση του καρκινου, σε οσους ασθενεις πασχουν απο κακοηθη προστατη.

    Η γονιδιακη θεραπεια εφαρμοζεται τωρα σε πολλα κεντρα των ΗΠΑ σε περιπτωσεις μελανωματος με επιτυχια που αγγιζει το 30%.

    Επισης χρησιμοποιωντας τον ιο του ερπητος εχουν πολυ καλα αποτελεσματα στην αντιμετωπιση και θεραπεια καρκινικων ογκων στον εγκεφαλο.

    Παιρνουν, ειπε ο καθηγητης, τον ιο του ερπητος, αποβαλλουν το λοιμογονο στελεχος του και εμφυτευουν κατοπιν τον "καθαρο ιο" στον εγκεφαλο.

    Ο ιος αυτος αρχιζει επιλεκτικη δραση αμεσως. Διαλεγει δηλαδη και σκοτωνει σταδιακα τα καρκινικα κυτταρα, χωρις ομως να επηρεαζει τα υπολοιπα ζωτικα οργανα του εγκεφαλου.

    Εχουν ακομη, υπογραμμισε ο κ. Τ. Παππας, εντοπιστει γονιδια που εμφυτευομενα στο παχυ εντερο, που εχει προσβληθει απο καρκινο, μπορουν σταδιακα να θεραπευσουν τη νοσο.

    Ο κ. Τ. Παππας βρισκεται στην Ελλαδα για να παρει μερος στο 1ο διεθνες συνεδριο εργαστηριακων γιατρων, που αρχιζει σημερα σε ξενοδοχειο της Αθηνας.

    Απο τις ανακοινωσεις για τη νεα μεθοδο που εδωσαν οι Τ. Παππας, Η. Αβραμιδης, Δ. Κοπαριδης

    [3] Μνημες αγωνα για την ελευθερια

    ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ πεντε κορυφαιων πνευματικων ανθρωπων οπως δημοσιευτηκαν στο περιοδικο "ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΡΑΜΜΑΤΑ" το Μαιο του 1945

    ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΚΗΣ ΣΕΛΑΜΑΗΙΔΗΣ

    "Τα χελιδονια του θανατου Σου μηναν μιαν ανοιξη καινουρια. Ελλαδα, κι απ' τον ταφο Σου γιγαντεια γεννα. Ματαια βιγλιζει των Ρωμαιων η κουστωδια τριγυρου Σου... Ακομα λιγο, κι ανασταινεσαι σε νεο Εικοσιενα!"

    Απο το ποιημα "Ανασταση" του Αγγελου Σικελιανου, γραμμενο 25 Μαρτιου του '42.

    Δημοσιευθηκε ιδιοχειρως απο τον ποιητη στο περιοδικο "Ελευθερα Γραμματα", στις 5 Μαλου του '45.

    Πενηντα πεντε χρονια συμπληρωνονται απο την 28η του Οκτωβρη 1940.

    Τοτε που η λαιλαπα του φασισμου και του ναζισμου σκεπαζε την Ευρωπη, τον κοσμο ολο.

    Τοτε που τα βλεμματα της ανθρωποτητας στρεφονταν θαυμαστικα προς τη μικρη τουτη χωρα, η οποια εγραφε ηρωικες σελιδες στην παγκοσμια ιστορια, αποκρουοντας τις ορδες των μελανοχιτωνων του Μουσολινι.

    Με αφορμη την επετειο αυτη, η "Ε" παρουσιαζει σημερα προσωπικες μαρτυριες και αποψεις πεντε κορυφαιων πνευματικων ανθρωπων της εποχης εκεινης, οπως με το μοναδικο τους τροπο τις αφηγηθηκαν και δημοσιευθηκαν στο εβδομαδιαιο περιοδικο "Ελευθερα Γραμματα", το Μαιο του 1945: Του Αγγελου Σικελιανου, του Ηλια Βενεζη, του Μαρκου Αυγερη, του Θεμου Κορναρου και του Βασιλη Ρωτα.

    ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ "Αφυπνιση για ολους τους λαους"

    Εδω πρεπει να κανουμε ισως μια μικρη αναδρομη. Η αντισταση του λαου μας, ξεκινωντας απο τα ιστορικα προανακρουσματα των ημερων της Κατοχης, ειταν στο συνολο της καταπληκτικη και μεγαλειωδης. Το υποσυνειδητο του Ελληνικου λαου στην Αλβανια κι απο την Αλβανια κι επειτα, αποδειχτηκεν απυθμενο σε δυναμη και σε κρυμμενες εσωτερικες πηγες. Μην ξεχναμε πως με τον Αλβανικον αγωνα, η Ελλαδα απροσδοκητα εγινε για ολοκληρο τον κοσμο ο κυριοτατος παραγοντας για την αφυπνιση σ' ολους τους αλλους λαους, μιας κοσμικης ηθικης αλληλεγγυης. Το "παρτε παραδειγμα απο την Ελλαδα" δεν ηταν μονο η φωνη την ωρα εκεινη ενος εθνους, της Γαλλιας, που απ' τα βαθη των σκληρων δοκιμασιων της, αποζηταε τραγικα τη λυτρωση του. Ειταν η φωνη ολων των αλλων λαων που δε σταθηκαν εγκαιρα αντιμετωποι στις ιταμες Καισαρικες η Πρωσσικες επιβουλες. Ειταν η φωνη που εφτανε ωκεανεια και πανελευθερη απανω απο τα κυματα του Ατλαντικου. Ειταν η φωνη που ξεκινουσε απο τα βαθη ολης της γης απο τα εγκατα της Κινας. Ειταν !

    η Δημογοργονεια των στεππων ιαχη. Κ' ειτανε η φωνη ολων των αλλων, μακρυνων μας η σιμοτινων συμμαχων, που διψουσανε η διψαν για αληθινην Ελευθερια".

    ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΩΤΑΣ "Μιλανε οι νεκροι μας"

    Ποιες πιεσεις δοκιμασατε απο τις αρχες Κατοχης;

    Το τι τραβηξαμε εμεις που ειμαστε ακομα ζωντανοι, τι ειναι μπροστα στα μαρτυρια εκεινων που πεθαναν; Ας σωπασουμε εμεις ν' αφησουμε να μιλησουν οι νεκροι μας, αιωνια να μιλανε οι νεκροι μας, οι αδικοσκοτωμενοι ηρωες μας. Μονον εκεινους πρεπει στο μελλον ν' ακουμε, αν θελουμε να κρατησουμε ψηλα τα κεφαλια μας.

    Ο λαος μας εφτασε στην κορφη της Αθανασιας, γιατι εφτασε στην ακρη της θυσιας. Οι πνευματικοι του ανθρωποι δεν εχουν παρα να τον ακολουθησουν. Ν' ανεβουνε κι αυτοι σ' αυτο το υψος. Οσοι το καταφερουνε θα γευτουνε τη χαρα της αγαπης εκει που η Δοξα στεφανωνει με λουλουδια τα παιδια της, αγκαλιασμενα. Ακουσαμε πολλους πνευματικους ανθρωπους να λενε πως θελουνε ν' ανεβασουνε τον λαο μας: Α! τους φτωχους! Σα να θενε οι χελωνες ν' ανεβασουνε τους αητους! Τι παρεξηγηση! Ο λαος μας κραζει απο τα μεσουρανα: κοντα μου ελατε! Εγω ειμαι εδω! Θαρρος, ισα, ολοι μαζι!

    ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΗΗΣ "Μερονυχτα σκοταδιου και τρομου"

    Το μεσημερι της 28 Οκτωβριου 1943 ειμαστε μαζεμμενοι στο μεγαλο χωλλ της Τραπεζης της Ελλαδος οι υπαλληλοι, να τιμησουμε τη μνημη των συναδελφων μας που σκοτωθηκαν στην Αλβανια πολεμωντας τον Ιταλικο φασισμο και να πουμε την πιστη μας στην Ελευθερια. Βεβαια η συγκεντρωση μας ηταν απαγορευμενη. Τραγουδησαμε τον Εθνικο μας υμνο, ενας αλλος πολεμιστης της Αλβανιας αρχισε να μιλα, οταν ειδοποιημενα ηρθαν τα Ες-Ες και αρχισαν να ριχνουν με τα αυτοματα καταπανω μας.

    Ενα δυο χτυπηθηκαν. Οι αλλοι σκορπισαμε στα γραφεια μας και οι Γερμανοι γυρεψαν με το τηλεφωνο ενισχυσεις. Υστερα αποκλεισαν την Τραπεζα με μυδραλιοβολο, κατεβασαν ολο το προσωπικο, γυναικες και αντρες πανω απο 1.500 ανθρωπους, στο μεγαλο χωλλ κι αρχισαν τις ανακρισεις και τις συλληψεις. Αυτο βασταξε ωρες πολλες ισαμε αργα τη νυχτα, αναψαν ολα τα φωτα κι ολο αυτο το πληθος περιμενε τη μοιρα του, εχοντας τα χερια σηκωμενα ψηλα. Αργα τη νυχτα εμενα, προδωμενον βεβαια, με ζητησαν ονομαστικα καθως και τρεις αλλους συναδελφους μου. Μας βαλανε εκει μπροστα σε μια κολωνα. Οπως ειπαν οι ιδιοι αργοτερα λογαριαζαν να μας εκτελεσουν τους τεσσερις εκει επι τοπου. Μα υστερα οταν παρουσιαστηκε να ευθυνεται και ο Διοικητης της Τραπεζης, που δεχτηκε πως ειχε δωσει την αδεια για τη συγκεντρωση, νομισαν πως το ζητημα μπορουσε να μην ειναι ετσι απλο, αλλα να ηταν η Τραπεζα εστια μεγαλης συνωμοσιας, θελησαν να το εξετασουν πιο βαθια. Ετσι μας οδηγησαν στην οδο Μερλιν. Ηρθε η αυγη. Μας πηραν κα!

    ι μας πηγανε στις φυλακες Αβερωφ. Εκει μας ξεχωρισανε απ' τους αλλους πιασμενους συναδελφους μας εμας τους τεσσερις, μας πηγαν στο "ΒΟΨΚ Ψ", μας απομονωσαν τον καθενα σ' ενα κελι. Εκει εμεινα δεκαοχτω μερονυχτα σκοταδιου και τρομου περιμενοντας καθε αυγη ναρθουν να με παρουν. Αλλα τοτε εγινε εκεινη η συγκινητικη ιστορια που την ξερετε. Με επικεφαλης τον Αρχιεπισκοπο, η Αθηνα της Επιστημης, της Τεχνης και του Πνευματος ξεσηκωθηκε να με αποσπασει απο τα χερια τους. Τα διαβηματα και οι εκκλησεις φαινεται πως μπορεσαν να φταξουν ισαμε το Βερολινο. Ετσι πραγματικα με αποσπασαν απο τα χερια τους. Οταν λευτερωθηκα κ' εμαθα το τι ειχε γινει για μενα, ειπα πως τετοιο χρεος στους ανθρωπους δε θα μπορεσω να το βγαλω σ' ολη μου τη ζωη. Και μια που ηρθε ο λογος γι' αυτα εχω χρεος συνειδησεως να πω εδω πως και ο τοτε υπουργος της Παιδειας ο καθηγητης Λουβαρις, κινηθηκε ζωηρα για να βοηθησει στην απελευθερωση μου.

    ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΓΕΡΗΣ "Σκοτωναν για το τιποτα"

    Σε λιγο καταλαβαμε ολοι μας, πως δεν ειχαμε να καμομε μ' ανθρωπους, παρα με αιματοποτικα θηρια. Η φασιστικη αγωγη ειχε αποβαρβαρωσει κι αποχτηνωσει αυτους τους λαους, που δε δισταζαν μπροστα σε κανενα εγκλημα και σκοτωναν για το τιποτα μ' αναισθησια πρωτογονων. Οι φασιστικες υαινες χορτασαν απο τις σαρκες και το αιμα του ελληνικου λαου και στο φονικο τους οργιο πηρε μερος κι ο ντοπιος φασισμος, που τοιμαζε με προθυμια τα κοινα καννιβαλικα συμποσια. Απο πολλα χρονια πριν, ολοι οι φιλοι της ελευθεριας μεσα σ' αυτο τον τοπο δεν ενοιωθαν καμμια ασφαλεια για τη ζωη τους και χιλιαδες επεσαν θυματα της ντοπιας φασιστικης θηριωδιας. Μα με την ξενη φασιστικη κατοχη ολοι οι πατριωτες, κ' ιδιαιτερα οι ανθρωποι του λαου, καθε φορα που εβγαιναν απο το σπιτι τους δεν ηξεραν αν θα ξαναγυρισουν. Αυτο δεν εμποδισε την πλειοψηφια του ελληνικου λαου να παρει μερος στο κινημα εσωτερικης αντιδρασης και ν' αγωνιστει ηρωικα στις πολιτειες και στα βουνα.

    ΘΕΜΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ "Περιμεναμε τη ζαρια του χαρου"

    Επεσα στα χερια των Ες-Ες τον Ιουνη του 1944. Με φιλοξενησανε στην οδον Μερλιν πεντε μερονυχτα. Η ανακριση ειτανε χωρις διακοπη σχεδον, τα πεντε μερονυχτα. Το βραδυ βαζανε μια κορωνα στο κεφαλι με πεντε βιδες. Δυο στα μηνιγκια, μια στο κουτελο, μια στην κορφη και μια πισω. Οι βιδες ειχανε ηλεχτροφορα συρματα. Τις ενωνανε με το ρευμα και στριβανε σα δαιμονισμενες. Ειχες την αισθηση πως το κεφαλι μεσα δεν ειχε τιποτ' αλλο παρα χιλιαδες βελονες που κυκλοφορουσανε, σαν το αιμα, και καρφωνονταν στα νευρα. Σε λιγακι ξεχνουσες τ' ονομα σου, και σ' αυτα τα χαλια σε παρατουσαν στο κελι σου να... κοιμηθεις! Μια φορα με γδυσανε. Με πασαλειψανε μελι και ετσι ολογδυμνο, μελωμενο, με βγαλανε σε μιαν αυλη, που ειχανε δυο κυψελες με πεινασμενες μελισσες. Σ' ενα τεταρτο μ' ειχανε κανει σα φουσκωμενο ασκι. Ο πυρετος που ακολουθει, δεν ειναι δυνατο να μοιαζει με κανενος ειδους πυρετο (...) Λιποθυμησα και δε θυμουμαι πια τιποτα παρα πως με κατεβαζανε στην αυλη του Χα ιδαριου, πολτοποιημενο, με!

    σα σε μια κουβερτα. Εκει εμεινα τε σσερις μηνες, περιμενοντας καθε πρωι, σαν και καθε Χα ιδαριωτη, τη ζαρια του Χαρου.

    [4] Εξωση εμπορων απο το αφορολογητο πετρελαιο

    ΕΦΟΔΙΑΣΜΟ των πλοιων μας με φορτηγιδες σχεδιαζει η ΔΕΠ

    Μακρια απο το αφορολογητο πετρελαιο, που προοριζεται για τα πλοια, να μενουν οι μεταπωλητες και την ευθυνη της παραδοσης του καυσιμου να εχουν οι αναγνωρισμενες εταιρειες.

    Το μετρο περιλαμβανεται στα οσα προτεινει η Δημοσια Επιχειρηση Πετρελαιου σε ολους τους συναρμοδιους φορεις για τον περιορισμο του λαθρεμποριου πετρελαιου, το οποιο εχει λαβει τρομακτικες διαστασεις τα δυο τελευταια χρονια με τζιρο, που οι υπηρεσιες του υπουργειου Οικονομικων, υπολογιζουν σε πανω απο 250 δισεκατομμυρια δραχμες.

    Συγκεκριμενα, η ΔΕΠ προτεινει ορισμενα κλασικα μετρα, οπως χρωματισμος του αφορολογητου πετρελαιου με μαυρο χρωμα και εντατικοποιηση των τελωνειακων ελεγχων, κυριως ομως:

    Καταργηση των ατελειων σε σκαφη αναψυχης και αλιευτικα και επιστροφη του φορου, βασει ειδικου μητρωου, που θα περιλαμβανει την ισχυ του κινητηρα κ.λπ.

    Καυσιμα γιοτ απο εταιρειες

    Προμηθεια καυσιμου απο θαλαμηγους με ξενη σημαια, μονο σε ειδικα κεντρα εφοδιασμου, τα οποια θα διαχειριζονται οι αναγνωρισμενες εταιρειες στα λιμανια της χωρας.

    Χρωματισμος με μαυρο χρωμα του ντιζελ, που παραδιδεται για εφοδιασμο πλοιων στην Ελλαδα και διευκολυνση των εταιρειων να ανεγειρουν στην επαρχια ειδικες δεξαμενες για το "μαυρο" πετρελαιο.

    Αναληψη της αποκλειστικης ευθυνης εφοδιασμου των πλοιων μονο απο τις αναγνωρισμενες εταιρειες με δικα τους μεσα και περιορισμος των εμπορων σε ρολο παραγγελιοδοχων, οι οποιοι δεν θα εχουν καμια επαφη με το πετρελαιο

    Καταργηση του εφοδιασμου πλοιων με βυτιοφορα, αλλα μονο με φορτηγιδες (σλεπια), που θα ειναι εφοδιαστικες- αποταμιευτικες, ωστε να ειναι πιο ευκολος ο ελεγχος τους

    Στενος ελεγχος των αποθηκευτικων εγκαταστασεων των μεταπωλητων, πολλες απο τις οποιες λειτουργουν παρανομα

    Συμπληρωση και αυστηρη εφαρμογη των αγορανομικων διαταξεων σε ο,τι αφορα στην τηρηση βιβλιων διακινησης πετρελαιου και διανομης απο τα βυτιοφορα.

    [5] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Καιει η φανελα με το νο 1

    ΡΑΝΤΟΣ Η ΣΤΡΑΚΟΣΙΑ αυριο κατω απο τα δοκαρια του Ολυμπιακου;

    Ρεπορταζ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

    "Ολα τα ματς ειναι δυσκολα. Τα ντερμπι δεν εχουν καποια επιπλεον ιδιαιτεροτητα", δηλωσε χθες ο προπονητης του Ολυμπιακου Σταυρος Διαμαντοπουλος, αναφερομενος στην αυριανη συγκρουση της Νεας Φιλαδελφειας. Ο Κατερινιωτης τεχνικος, παντως, δεν... σηκωσε κεφαλι αυτες τις μερες, παρακολουθωντας σε βιντεο αγωνες των "κιτρινομαυρων", σε μια προσπαθεια να σχηματισει ακομη καλυτερη γνωμη για την ομαδα του Μπαγεβιτς και τον τροπο με τον οποιο αγωνιζεται.

    Παραμονες του μεγαλου αγωνα, το μοναδικο (σοβαρο) διλημμα του 49χρονου προπονητη δεν εχει να κανει με την αντιπαλο ομαδα, αλλα με τη δικη του. Εχει δε σχεση με τη θεση του τερματοφυλακα. Πληροφοριες αναφερουν οτι υπαρχει ενδεχομενο να καθησει κατω απο τα δοκαρια ο Φωτης Στρακοσια, ομως πριν αποφασισει οριστικα γι' αυτο ο κ. Διαμαντοπουλος προκειται να εχει απανωτα τετ α τετ τοσο με το βασικο γκολκιπερ Αλεκο Ραντο οσο και με τον Βορειοηπειρωτη.

    Αναμφιβολα, ενδεχομενη αλλαγη τερματοφυλακα σ' ενα τοσο δυσκολο ματς και εν οψει της ρεβανς με τη Σεβιγια, την ερχομενη τριτη, εμπεριεχει ασφαλως μπολικο ρισκο. Κι αυτο γιατι ο Ραντος μπορει να ειχε ορισμενες ατυχες στιγμες στα ματς του "Σαντσεθ Πιθχουαν" με τη Σεβιγια και του σταδιου Καρα ισκακη με τον Ηρακλη, ομως απο την αλλη πλευρα ηταν εκεινος που απετρεψε βεβαια γκολ και στις δυο συναντησεις. Υπενθυμιζουμε οτι στο ματς Πρωταθληματος της περασμενης Κυριακης απεσοβησε την ισοφαριση σε σουτ του Μιρτσεκη απο το υψος της μικρης περιοχης...

    Οσον αφορα τις υπολοιπες θεσες της ενδεκαδας, δεν προκειται να υπαρξουν αλλαγες και εκτος απροοπτου θα παιξουν οι Χατζιδης, Καραταλδης, Νταμπιζας, Σκαρταδος, Μαρινακης, Αμανατιδης, Πασσαλης, Γιουσκοβιακ, Καραπιαλης, Ιβιτς.

    Οι "ερυθρολευκοι" υπολογιζεται οτι θα εχουν αυριο στο πλευρο τους περι τους 3-4.000 φιλους τους. Μεχρι χθες οι οπαδοι του Ολυμπιακου ειχαν αγορασει δυο χιλιαδες εισιτηρια απο αυτα που πηρε η ομαδα γι' αυτο το ματς (8.300).

    Απο τους πεντε επιστρεφει μονο ο Μαλαδενης

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

    Πως βελτιωνεται το ηθικο των ποδοσφαιριστων, πως μπορει να αλλαξει η ψυχολογια σ' ενα ποδοσφαιρικο τμημα; Στην ΑΕΚ τουλαχιστον, με νικη σε παραδοσιακο ντερμπι κορυφης. Οι τρεις βαθμοι ουτως η αλλως θα αποτελουσαν τον πρωταρχικο σκοπο του "δικεφαλου", τουτη την φορα ομως η επιτυχια - εκτος των αλλων - θα αποτελεσει και ενα ειδος τονωτικης ενεσης εν οψει... Γκλαντμπαχ. Απο συζητησεις ποδοσφαιριστων, τεχνικης ηγεσιας και κυριως παραγοντων, ασχετα αν οι τελευταιοι δεν παιζουν... μπαλα, ουδεις στην ΑΕΚ εχει ξεγραψει την υποθεση προκριση στην Ευρωπη. Το παραδεχθηκε αλλωστε χθες ξεκαθαρα ο Ντουσαν Μπαγεβιτς: "Ειναι αληθεια οτι αν κερδισουμε τον Ολυμπιακο θα παμε με διαφορετικη ψυχολογια στο ματς με την Γκλαντμπαχ. Το 4-1 στη Γερμανια το ξεχασαμε, νικησαμε τον Ιωνικο, στο Κυπελλο, τωρα θελουμε μια ακομη επιτυχια για να αντιμετωπισουμε με ανεβασμενο το ηθικο την Γκλαντμπαχ...". Ο Ντουσκο εκτιμα οτι φετος ο Ολυμπιακος ειναι πιο σοβαρος, πιο πειθαρχημενος και πιο δυνατος απο αλλες χρονιες. Φιλοφρονησεις προς τον Σταυρο Διαμαντοπουλο, με τον οποιο διατηρει αριστες σχεσεις; Δεν το πιστευουμε, ο Μπαγεβιτς πραγματι παραδεχεται οτι η φετινη ομαδα των "ερυθρολευκων" ειναι σαφως βελτιωμενη σ' ολους τους τομεις. "Δεν ειναι μονο ο Ιβιτς, ο Γιουσκοβιακ και ο Καραπιαλης ολος ο Ολυμπιακος. Υπαρχουν κι αλλοι καλοι παικτες, που χρειαζονται προσοχη. Δεν εχω αποφασισει ακομη για τα μαν του μαν...". Ουσιαστικα μια θεση παιζεται στην οπισθοφυλακη και τη διεκδικουν ο Βαιος Καραγιαννης και ο Κωστας Παυλοπουλος. Αναλογα με τον παικτη που θα χρησιμοποιηθει θα μοιραστουν και οι ρολοι. Ο Καραγιαννης αποτελει "περιπτωση" για τον Ιβιτς (οποτε παει ο Βλαχος στον Γιουσκοβιακ) και ο Παυλοπουλος για Γιουσκοβιακ (χρεωνεται τον Ιβιτς ο Βλαχος). Κατα τα αλλα, οριστικοποιηθηκε η απουσια των Μπατιστα, Σαβεβσκι, Κωστενογλου, Σταματη που γυμναστηκαν και χθες μονοι τους, ενω επιστρεφει ο Μαλαδενης. Τη δεξια πλευρα αναμενεται να καλυψει, οπως και στη Νεαπολη, ο Κωστης. Η πιθανη ενδεκαδα: Καραγιαννης, Κωστης, Βαιος Καραγιαννης η Παυλοπουλος, Μανωλας, Σαμπανατζοβιτς, Βλαχος, Κετσπαγια, Μαλαδενης, Δημητριαδης, Τσαρτας, Κασαπης. Σε ξενοδοχειο θα αποσυρθουν αποψε και οι Ατματσιδης, Μπορμποκης, Κοπιτσης, Κουτουλας, Θεοδωριδης, Σαραβακος. Τα εισιτηρια δεν παρουσιαζουν αυξημενη ζητηση, ο κοσμος τα θεωρει ακριβα (12.000, 10.000, 6.000, 4.000, 3.000, 1.500 και 100 δρχ.). Μεγαλυτερο ενδιαφερον υπαρχει για τη ρεβανς με την Γκλαντμπαχ, οι περισσοτεροι ομως περιμενουν πρωτα το αποτελεσμα του ντερμπι για να αγορασουν εισιτηριο!

    Ποιος θα καθησει κατω απο τα δοκαρια στο ντερμπι; Ο Αλεκος Ραντος (αριστερα) η ο Φωτη Στρακοσια;

    Λεβεντια ο ...σακατης!

    ΓΕΡΟΣ σαν ταυρος ο Βρανκοβιτς επιασε στον υπνο τη Ρεαλ και οδηγησε τον ΠΑΟ σε μεγαλη νικη 54-52

    Του ΗΛΙΑ ΔΡΥΜΩΝΑ

    Να σας πουμε την αμαρτια μας, μολις ειδαμε τον Βρανκοβιτς να βγαινει τελευταιος απο τ' αποδυτηρια του ΟΑΚΑ, και με μια μεγαλοπρεπεστατη επιγονατιδα στο δεξι του ποδι, τα "χρειαστηκαμε". Σκεφτηκαμε μηπως ειχε δικιο τελικα ο Μαλκοβιτς, που επεμενε οτι ο ψηλος του ηταν σοβαρα τραυματιας...

    Α, μπα. Στο "κολπο" ηταν κι η επιγονατιδα! Ακους εκει, τραυματιας ο Στογιαν... Πιο γερος κι απο ταυρος ηταν ο ανθρωπος, αποδειξη οτι καταφερε κατι που στο μπασκετ λεμε οτι σπανιοτατα συμβαινει: να κερδισει μονος του ολοκληρη ομαδα! Κι οχι καμια ομαδουλα της σειρας, ετσι; Η Ρεαλ Μαδριτης παραμενει ακομη πρωταθλητρια Ευρωπης.

    Λεβεντια, λοιπον, ο (δηθεν) σακατης Βρανκοβιτς, απο το πρωτο μεχρι το τελευταιο δευτερολεπτο του πιο αγχωτικου αγωνα που εχει ζησει φετος ο Παναθηνα ικος. Και χαρη στο δικο του ενστικτο, εκανε μαγκες κι ολους τους αλλους στην ομαδα του! Το μονο που δεν εκανε ο Κροατης ηταν να βαλει και το νικητηριο καλαθι, αυτο που διαμορφωσε, 21 πριν απο τη ληξη, το τελικο 54-52 (25-28).

    Τη σφραγιδα της επιτυχιας εβαλε περιεργως ο Ντομινικ Ουιλκινς, ο χειροτερος- συνυπολογιζοντας και τη φημη του- παικτης του Παναθηνα ικου! Οι Ισπανοι δεν τον μαρκαραν οπως επρεπε στην τελευταια επιθεση, αυτος εκανε εναν ελιγμο και με κλασικο λει απ χαρισε στον Παναθηνα ικο την πρωτη του νικη στο Ευρωπα ικο Πρωταθλημα. Αν δεν εβαζε κι αυτο το καλαθι (μεχρι τοτε ειχε 4/15 σουτ και 4 λαθη), θα 'ψαχνε τρυπα να κρυφτει. Δεν λεμε, ο κοσμος τον λατρευει, αλλα τετοια χαλια απο εναν Ντομινικ ποιος τα περιμενε;

    Τα χαλια του "Νικ" απεικονιζαν το γενικοτερο ...σκορποχωρι, που λεγοταν Παναθηνα ικος. Διοτι και ο Αλβερτης, ηρωας των προηγουμενων αγωνων, ηταν ωσει παρων στο παιχνιδι (πετυχε τον πρωτο ποντο του στο 33 ) και οι Κορφας- Παταβουκας απετυχαν ουσιαστικα να οργανωσουν καλα την ομαδα τους. Ας πουμε οτι ο Οικονομου ηταν ενα σκαλοπατι πιο πανω, γιατι και στην επιθεση εκανε αισθητη την παρουσια του και στην αμυνα "βασανισε" τον Αρλαουκας.

    Το μυστικο, βεβαια, ηταν ο Βρανκοβιτς. Κι ο παικτης που συνεφερε στο τελος την ομαδα του, ο Παναγιωτης Γιαννακης. Καλαθι δεν εβαλε, ωστοσο μοιρασε σωστα την μπαλα, κατι που ο Παναθηνα ικος επιζητουσε εναγωνιως μεχρι το 25 που μπηκε ο Παναγιωτης. Γιατι νομιζετε βρεθηκε να χανει 25-35 στο 23 ;

    Απο θαυμα σωθηκε αυτη η παρτιδα για τους "πρασινους"! Κανονικα, ομαδα που βαζει εναν ποντο ανα λεπτο (!), πρεπει να τιμωρειται παραδειγματικα. Ηταν ομως κι η Ρεαλ στις "μαυρες" της... Δεχομαστε την εξηγηση του Ομπραντοβιτς ("παιξαμε 4 παιχνιδια σε 7 μερες, δεν υπηρχαν λοιπον επιπλεον δυναμεις"), αλλα η ουσια ειναι πως της ελειπαν κι αυτης οι επιλογες στην επιθεση. Ειδικα το μακρινο σουτ.

    Ο παικτης που εκτελουσε τον Παναθηνα ικο με συνεπεια ηταν ο Ηοραν Σαβιτς. Απο την περιφερεια, μαλιστα! Με τα ...ντουζενια που ειχε ο Βρανκοβιτς, που να τον πλησιασει ο Σερβος; Πονηρος λοιπον οπως ειναι, πηγαινε μακρια, εκει που δεν πλησιαζε ο Κροατης. Ο Μαλκοβιτς το 'βλεπε αυτο, αλλα δεν εβρισκε τροπο να το αντιμετωπισει. Παλι καλα που ο Σαβιτς δεν ευστοχησε στο τριποντο της εκπνοης (το καλαθι που εβαλε μετα ο Αρλαουκας ηταν εκπροθεσμο 100%).

    "Αυτο το παιχνιδι δεν ταιριαζε στην αξια ενος Παναθηνα ικου και μιας Ρεαλ", παραδεχθηκε μετα ο κοουτς των νικητων, που απεφυγε να χαρακτηρισει δικαιο το αποτελεσμα, τολμησε ομως να κανει αρνητικο σχολιο για την αμυνα της ομαδας του. Μα αν κατι πηγε καλα, αυτη ηταν η αμυνα! Μονο 52 ποντους δεχτηκε, ενω εχασε μονο 5 ριμπαουντ.

    Το φιναλε του αγωνα σημαδευτηκε κι απο τον εξαλλο Παυλο Γιαννακοπουλο. Παρ' οτι ειχε κερδισει η ομαδα του, ο προεδρος ηταν ...πολλα βαρυς! Αραγε, επειδη δεν μαζεψε παρα μονο 6.000 φιλαθλους στο γηπεδο (ο Παναθηνα ικος ανακοινωσε την παραμονη οτι ειχε προπωλησει κοντα 10.000 εισιτηρια!);

    Τελικα, εφταιγαν και σ' αυτον οι δημοσιογραφοι! Κι αντι να βαλει τον Μαλκοβιτς να ζητησει δημοσια συγγνωμη γι' αυτα που ειπε την Τριτη σε βαρος μας (ο ΨΑΤ τον κατηγγειλε ηδη στον αθλητικο δικαστη και τη ΓΓΑ, ενω ισως τον μηνυσει και για συκοφαντικη δυσφημηση των μελων του και της χωρας μας), μας ειπε κι απο πανω οτι δεν τον νοιαζει ο συνδεσμος των δημοσιογραφων: "Για τον Μαλκοβιτς θα μιλησω οταν εγω νομιζω οτι πρεπει"!

    ΠΑΟ: Αλβερτης 7, Παταβουκας 6 (2), Οικονομου 14, Κορφας, Γιαννακης, Βρανκοβιτς 15, Ουιλκινς 12 (2), Πετσαρσκι.

    ΡΕΑΛ: Ρομερο 2, Αμπαντ, Γκαρθια Κολ, Λασο, Αρλαουκας 10, Αντουνεθ 6 (2), Σαντος 3 (1), Σαβιτς 24, Σμιθ 7 (1).

    Πολλες προσευχες εκανε ο Μαλκοβιτς στη διαρκεια του αγωνα για να γλιτωσει την ηττα, κι η βοηθεια ηρθε με τη μορφη του Βρανκοβιτς, που ηταν μακραν ο κορυφαιος παικτης του Παναθηνα ικου

    Ο... μισος Ηρακλης επεσε αδοξα στο φιναλε (74-72)

    Δυο δευτερολεπτα πριν απο το τελος του αγωνα "λυγισε" ο ελειπεστατος Ηρακλης μεσα στην Κωνσταντινουπολη, οταν ο Ενε με επιθεση απελπισιας ευστοχησε και εδωσε τη νικη στην Ουλκερ με 74-72, στην πρωτη αγωνιστικη του β ομιλου του ευρωπα ικου πρωταθληματος.

    Ο "γηραιος" παιζοντας χωρις Παπαχρονη, με τραυματια τον Ηντοβτς, που ηταν καταπληκτικος και πετυχε 26 ποντους, τραυματια και τον Μπρουγος στο τελος, χωρις Κακιουση απο το 25 , οταν συμπληρωσε πεντε φαουλ, παλεψε τον αγωνα μεχρι το τελος και θα κερδιζε αν οι παικτες του ηταν πιο προσεκτικοι στην αμυνα πανω στον Ενε στην τελευταια επιθεση.

    Ο Σουμποτιτς μιλησε για "ευκαιρια θριαμβου που χαθηκε" και εχει απολυτο δικιο, αν αναλογιστει κανεις οτι ο Ηρακλης επαιξε μπροστα σε ενα φανατισμενο κοινο 10.000 Τουρκων φιλαθλων, που απο το πρωτο εως και το τελευταιο δευτερολεπτο δημιουργησαν μια εχθρικη ατμοσφαιρα για τους Ελληνες παικτες, ενω πεντε λεπτα πριν απο τη ληξη καποιοι μαινομενοι Τουρκοι επιχειρησαν να επιτεθουν σε υπαλληλους του ελληνικου προξενειου, που καθονταν στις θεσεις των επισημων, αλλα τους απομακρυναν οι αστυνομικες δυναμεις.

    Ενα πανο που ανηρτησαν οι Τουρκοι, προκαλεσε διαμαρτυριες απο ελληνικης πλευρας, αλλα δεν κατεβηκε παρα τις συστασεις του κομισαριου. Εγραφε: "Οι Τουρκοι της Δυτικης Θρακης ειναι Τουρκοι και... Τουρκοι θα μεινουν".

    Αγωνιστικα τωρα, απο το πρωτο ημιχρονο φαινοταν οτι θα γινει ντερμπι, αφου ο "γηραιος" προηγηθηκε στο 13 με 16-27, αλλα οι Τουρκοι με ενα σερι 11-0 ισοφαρισαν στο 16 και το "Αμπντι Ιπεκτσι" πηρε φωτια, τη στιγμη που ο Απα ιντιν με συνεχομενες επιτυχημενες προσπαθειες εδωσε το προβαδισμα 34-31 στην Ουλκερ τρια λεπτα πριν απο τη ληξη του α μερους. Στο φιναλε του ημιχρονου η Ουλκερ ηταν μπροστα στο σκορ με 40-35.

    Ετσι, στο 26 το σκορ ηταν 51-42 και λιγο αργοτερα ο Κακιουσης συμπληρωσε πεντε φαουλ και επαθε σοκ ο παγκος του Ηρακλη. Τοτε κληθηκε να δωσει τη λυση ο Αγγελου, που τα πηγε πολυ καλα και ο "γηραιος" ισορροπησε.

    Στα τελευταια κρισιμα δευτερολεπτα πηρε πρωτοβουλιες ο Μακ Ντανιελ και ισοφαρισε 72-72 με εντυπωσιακο καλαθι ακριβως 17 δευτερολεπτα πριν απο τη ληξη. Ο Ενε πηρε την μπαλα και αποφασισε να κανει την επιθεση μονος του, βρηκε "τρυπα" στην αμυνα του Ηρακλη και πετυχε το καλαθι 2 πριν απο τη ληξη (74-72).

    Απο το "γηραιο" ο Ηντοβτς παρα τον τραυματισμο του ηταν εκπληκτικος, ο Μακ Ντανιελ ειχε αναλαμπες στην αποδοση του και οι Μπρουγος, Αγγελου βοηθησαν στο β μερος.

    Απο την Ουλκερ, καλυτερος ο Απα ιντιν και πολυ καλοι οι Ενε, Σακλεφορντ.

    Διαιτητευσαν οι Ρεμς (Σλοβενια), Σουντεκ (Σλοβακια).

    ΟΥΛΚΕΡ: Ενε 18 (1), Ερντεναι 10, Απαιντιν 23 (4), Γιλντιριμ Χ. 5, Τεκιναλτ, Ουιλιαμς 7, Σακλεφορντ 12 (1), Τιναι, Ερμποι.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Ηντοβτς 26 (3), Κακιουσης 5 (1), Μακ Ντανιελ 20 (2), Χολοπουλος 3, Μπρουγος 11, Αγγελου 5 (1), Κουντουρακης 2, Γιαννουζακος, Αστεριαδης.

    Ο Χωλοπουλος σε ενα λει απ στο χθεσινο συγκλονιστικο ματς της Κωνσταντινουπολης

    Θριαμβος και θριλερ!

    ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ νικη Ολυμπιακου 83-72 επι της Μπενετον - Θριλερ και νικη του ΠΑΟ επι της Ρεαλ 54-52. Ο "μισος" Ηρακλης εχασε το θαυμα (74-72) στην Τουρκια, μολις 2 πριν τη ληξη

    Κατι δευτερολεπτα χωρισαν τις 3 ομαδες μας στο Ευρωπα ικο Πρωταθλημα μπασκετ απο την απολυτη επιτυχια στην πρεμιερα της γ φασης. Ο χρονος κυλησε ευνο ικα για Ολυμπιακο και Παναθηνα ικο, οχι ομως και για τον Ηρακλη στην Πολη...

    Πιο καλα εκανε τη δουλεια του ο Ολυμπιακος, αποδειξη και το τελικο σκορ επι της Μπενετον 83-72. Η τριαδα Ριβερς, Μπερι και Ταρλατς μπορει να μην εβγαζε ματια με την αποδοση της, ωστοσο σε συγκριση με τους Ιταλους ηταν μια χαρα. Αυτο δεν μετραει περισσοτερο, αλλωστε;

    Στην Καλογρεζα κοντεψαν να σπασουν πολλες καρδιες για το χατηρι του Παναθηνα ικου. Τη λυση εδωσε ο Ουιλκινς, πετυχαινοντας το καλαθι της νικης επι της Ρεαλ (54-52), ωστοσο ο Παναθηνα ικος τον Βρανκοβιτς πρεπει να ευγνωμονει για την τυχη του. Αυτος ο ανθρωπος ειναι το στηριγμα του Παναθηνα ικου, σας αρεσει, δεν σας αρεσει. Κι ευτυχως που ο τραυματισμος του ηταν τελικα για τα ματια των Ισπανων...

    Η τουρκικη Ουλκερ εκλεψε την μπουκια απο το στομα του Ηρακλη. Δυο δευτερολεπτα πριν τη ληξη, ο Ενε πετυχε το 74-72, σκορ που δεν προλαβαινε πια ο Ηρακλης ν' ανατρεψει. Κι ομως, μεχρι τοτε ειχε ανατρεψει ολα τα προγνωστικα, και στεκοταν σαν ισος προς ισο απεναντι σε 10.000 φανατισμενους Τουρκους φιλαθλους.

    Μορφη του αγωνα ηταν ο Ηντοβτς, που επαιξε μ' ενα ποδι αλλα πετυχε 27 ποντους. Αν επαιζε κι ο Παπαχρονης, αυτο το 74-72 μαλλον θα "καθοταν" αναποδα...

    Αναλυτικα ρεπορταζ σελ. 62-63

    ΔΕΞΙΑ: Ο Στογιαν Βρανκοβιτς ηταν και χθες ...ολα τα λεφτα, για τον Παναθηνα ικο. Μονο τραυματιας δεν εδειχνε. Πηρε στις πλατες του τους πρασινους και τους οδηγησε σε μεγαλη νικη. ΠΑΝΩ: Το ...κλασικο ελληνικο φιναλε. Βροχη τα αντικειμενα απο την εξεδρα, ειχαν σαν στοχο τους Ισπανους. Ενα απο αυτο σωριασε στο εδαφος τον δευτερο Ισπανο προπονητη και ο ΠΑΟ κινδυνευει με βαρεια καμπανα

    Οταν αναψε το φυτιλι

    ΜΟΛΙΣ ΞΥΠΝΗΣΑΝ Μπερι και Ταρλατς ο Ολυμπιακος πηρε σβαρνα τη Μπενετον 83-72

    Του ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

    Μη μας πειτε, οτι δεν σας ειχαμε προ ιδεασει για το τι θα γινοταν χθες το βραδυ στο Φαληρο! Ηταν το χρονικο ενος προαναγγελθεντος θριαμβου...

    Οπως σας τα 'παμε, οι Ιταλοι της Μπενετον, εμφανιστηκαν στο γηπεδο με τα ωραια τους, "σινιε" ρουχαλακια, μπηκαν στο παρκε με υφος χιλιων καρδιναλιων και εφυγαν σαν βρεγμενες γατες, μ' ενα σωρο ποντους στην πλατη τους (83-72), απο εναν Ολυμπιακο σοβαρο, αποφασισμενο, ετοιμο για μπιζνες. Ευρωμπιζνες...

    Τα πραγματα ηταν ζορικα για ενα ημιχρονο, κι αυτο σκαρτο. Οι Ιταλοι ηταν μεσα στο κολπο οσο κοιμοντουσαν ο Μπερι με τον Ταρλατς, καπου 15 λεπτα δηλαδη. Προηγηθηκαν τελευταια φορα στο 18 (36-37, μ' ενα μικρο μπαραζ 0-6) και μετα κουνησαν το μαντιλιστο ονειρο της νικης, αφου ο Ολυμπιακος αποφασισε να σταματησει τ' αστεια.

    Το τελειο πρωτο ημιχρονο του Ριβερς (9 ποντοι με 4/5 σουτ, 8 ασιστ, 4 ριμπαουντ και μηδεν λαθη) αναψε το φυτιλι. Καποια στιγμη πηραν φωτια οι ψηλοι και ..αριβεντερτσι Τρεβιζο. Απο τους 20 πρωτους ποντους του Ολυμπιακου στο δευτερο ημιχρονο. ο Ταρλατς με τον Μπερι και τον Φασουλα εβαλαν τους 18! Οι πρωταθλητες Ελλαδας προηγηθηκαν 5-38 στο 21 και δεν απειληθηκαν, παρα μονο για μερικες στιγμες, γυρω στο 29 (59-55). Ακομα και τοτε, ακολουθησε ενα σερι 11-2.

    Ενα κλασικο σεναριο ελληνο ιταλικης αναμετρησης, συνεπως - λες και οι δυο ομαδες θελησαν να τιμησουν την αυριανη επετειο!

    Ο Ολυμπιακος απλουστευσε τα πραγματα οταν καταφερε να τρεξει, αφου ο Ριβερς αποδειχθηκε πραγματικος μετρ στο ανοιχτο γηπεδο. Οι 7 αιφνιδιασμοι του πρωτου ημιχρονου αποδειχθηκαν υποθηκη νικης. Σ' αυτους, αλλωστε, σταθηκε και ο Ντ' Αντορι: "Δεν επρεπε να τους αφησουμε να τρεξουν. Καπου εκει χασαμε την ευκαιρια να διεκδικησουμε τη νικη".

    Η αποδειξη, των βλαβερων συνεπειων του αργου μπασκετ; Ο Ολυμπιακος ξεκινησε με 3 στα 11 προσπαθειες, οταν ομως ο Ιωαννιδης εγκατελειψε το παραδοξο σχημα με τους τρεις ψηλους και ελαφρυνε την πενταδα, οι παικτες του εβρισκαν το καλαθι με κλειστα τα ματια: εβαλαν 16 απο τα επομενα 21 σουτ που επιχειρησαν.

    "Εγω σας το 'χα πει, οτι ειμαστε ακομα ανετοιμοι", ενιωθε δικαιωμενος ο ξανθος. Δεν του αρεσε η ομαδα του, του αρεσε ομως η νικη (τεταρτη συνεχομενη νικηφορα πρεμιερα στο Ευρωπα ικο Πρωταθλημα!) και ακομα περισσοτερο η διαφορα των 11 ποντων.

    Για να την ενισχυσει, μαλιστα, πηρε ταιμ-αουτ 3 πριν το φιναλε. Ο Ντ' Αντονι δεν παρεξηγηθηκε. Και στραβομουτσουνιαζε ομως ο Ιταλοαμερικανος, ο Ιωαννιδης θα ειχε την απαντηση ετοιμη: αυτα τα 3 δευτερολεπτα ηταν αρκετα για να βαλει ενα ακομα καλαθι ο Ριβερς και να μετατρεψει το συν 9 σε συν 11.

    Οπως αλλωστε επισημανε ο προπονητης του Ολυμπιακου, "αυτες οι διαφορες μπορει να παιξουν ρολο εκει που δεν το περιμενεις".

    Συμφωνησαν σε κατι, οι δυο αντιπαλοι κοουτς: οτι οι ομαδες του θα προκριθουν σιγουρα στα πλει-οφ της διοργανωσης. "Αποκλειεται να μην ειναι στην τετραδα του Ομιλου η Μπενετον", προφητεψε ο Ιωαννιδης. "Ο Ολυμπιακος ειναι η καλυτερη ομαδα του γκρουπ", ανταπεδωσε το σχεδον -κοπλιμεντο ο Ντ' Αντονι. Και προσθεσε οτι και της δικης του ομαδας οι πιθανοτητες ειναι καλες, "αρκει να βελτιθουν μερικοι παικτες".

    Τι να βελτιωθουν, που τους εκανε χθες ο Ταρλατς γιο γιο! Ο νεαρος εβαλε το πρωτο του καλαθι στο 14 , μετα ομως αφηνιασε, εβαλε 24, μαζεψε και του κοσμου τα ριμπαουντ. Χωρια οι ταπες, που μοιρασε δεξια-αριστερα. Ο νεαρος Κιατσιγκ περιεσωσε ο,τι γινοταν απο την τιμη της Μπενετον. Ο Ουιλιαμς ρεζιλευτηκε στις δαγκανες των Σιγαλα-Μπακατσια, ενω ο Ρεμπρατσα, πολυ απλα, νικηθηκε.

    Περισσοτεροι απο 10.000 οπαδοι του Ολυμπιακου κατεβηκαν στο Φαληρο και εφυγαν χαμογελαστοι. Ομως, ο Παναγιωτης Φασουλας τους ζητησε να κανουν κρατει: "Δεν θελω να ειμαι αισιοδοξος, απο τωρα. Οσοι φανηκαν αισιοδοξοι στο παρελθον, ετσι πηγαν, ετσι γυρισαν". Καμενος στο χυλο ο ψηλος, φυσαει και το γιαουρτι.

    Γενικως, η χθεσινη κασετα επαιζε συνεχως τη λεξη "ανετοιμοι". "Παντως, ανεβαινουμε μερα με την ημερα", εσπευσε να προσθεσει ο Γιωργος Σιγαλας. Στο διεθνη γκαρντ, η Μπενετον φανηκε "καλυτερη απ' ο,τι ηταν τον καιρο του Κουκοτς". Ναι, βρε Γιωργο μου, αλλα με τον Κουκοτς επαιξε τελικο Ευρωπα ικου Πρωταθληματος. Φετος, δηλαδη, θα το παρει; ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (33/57 δ., 2/7 τρ., 11/17 β., 28-12 ρ.): Μπακατσιας, Σιγαλας 4 (5 ας., 3 κλ.), Μπερι 18 (8/19, 10 ρ.), Νακιτς 11 (1), Φασουλας 9 (8 ρ.), Τομιτς, Ταρλατς 24 (9 ρ., 3 τ.), Ριβερς 17 (5 ρ., 10 ας.).

    ΜΠΕΝΕΤΟΝ (23/44 δ., 4/14 τρ., 14/18 β., 21-6 ρ.): Μπανορα 9 (1), Γκρατσις 6 (2), Πιτις 9 (1), Κιατσιγκ 15 (7 ρ.), Ρεμπρατσα 15 (11 ρ.), Πεσινα 10, Ουιλιαμς 8.

    Ο Ριβερς εκανε χθες πραγματα και θαυματα στο Φαληρο. Με 15 ποντους και βροχη απο ασιστ οδηγησε τον Ολυμπιακο στην πρωτη νικη

    [6] Κερκυρα: Το σταυροδρομι των πολιτισμων

    Πεντε αιωνες απο την προσφατη Ιστορια, την αρχιτεκτονικη και την αστικη ζωη του νησιου σε μια εκθεση

    Η πολη της Κερκυρας με το Παλιο Φρουριο (χαρακτικο του 16ου αιωνα)

    Η Ιστορια, η αστικη ζωη και η αρχιτεκτονικη της Κερκυρας απο τον 14ο εως το 19ο αιωνα αποτελουν το αντικειμενο της εκθεσης, που συνδιοργανωθηκε απο τα Αρχεια της Κερκυρας και την Αρχιτεκτονικη Σχολη του Πανεπιστημιου της Βενετιας, με την οικονομικη στηριξη του υπουργειου Εξωτερικων και του Πολιτιστικου Συλλογου "Κορκυρα".

    Η εκθεση-πειραμα "της απευθειας συνεργασιας αναμεσα σε κεντρα ιστορικης ερευνας και κεντρα που επιμελουνται τη φυλαξη της αρχειακης κληρονομιας, με την προοπτικη της δημιουργιας ενος ευρωπαικου δικτυου πολιτισμικου διαλογου", φιλοξενειται στο Κεντρο Τεχνων του Δημου Αθηναιων (Παρκο Ελευθεριας), μεχρι τη Δευτερα (30 Οκτωβριου).

    Οι επισκεπτες μπορουν μεσα απο την επιλογη των εκθεματων, εγγραφων, χαρτων, σχεδιων, χαρακτικων και εικονων, που προερχονται απο τα Αρχεια της Κερκυρας, της Βενετιας, του Τορινο, του Ουντινε, αλλα και του Παρισιου και του Λονδινου, να παρακολουθησουν τους πεντε αιωνες πορειας της Κερκυρας μεσα στο χρονο. Και βεβαια τη διαμορφωση της πολεοδομικης και της εμπορικης της αναπτυξης, της οχυρωματικης της πολιτικης και γενικα της αρχιτεκτονικης της φυσιογνωμιας. Μιας φυσιογνωμιας ιδιαζουσας, αφου "Βυζαντιο, Βενετια, Γαλλια, Αγγλια και αλλες μεσογειακες παρουσιες διαπλεκονται κατα την ιστορικη τους πορεια στα Ιονια Νησια, καθιστωντας τα εναν τοπο παραδειγματικης συνθετοτητας", οπως επισημαινουν η Αλικη Νικηφορου-Τεστονε και ο Ενιο Κοντσινα, που επιμεληθηκαν την εκθεση και τον καλαισθητο καταλογο της. Οι ιδιοι επισημαινουν πως η εκθεση φιλοδοξει να πραγματοποιησει ενα βημα προς τη διασωση και την ορθη εκτιμηση μιας τετοιας κληρονομιας, μοναδικης στη Μεσογειο και την Ευρωπη.

    [7] "Ο δρομος για την ελευθερια"

    Του ΠΑΥΛΟΥ ΝΑΘΑΝΑΗΛ

    "Οποιος ηθελε, μπορουσε να παρει το λογο. Ηταν δημοκρατια στην πιο καθαρη της μορφη. Τηρουνταν ισως καποια ιεραρχια σπουδαιοτητας αναμεσα στους ομιλητες, ομως ολοι ακουγονταν, αρχηγος και υπηκοος, πολεμιστης και θεραπευτης, καταστηματαρχης και γεωργος, κτηματιας και εργατης". Με αυτα τα λιτα λογια περιγραφει το συστημα που επικρατουσε στη φυλη του ο Νελσον Μαντελα, ο σημερινος προεδρος της Νοτιας Αφρικης.

    Η προσφατη εκδοση στα ελληνικα της αυτοβιογραφιας του αγωνιστη ηγετη δεν πρεπει να περασει απαρατηρητη. Το βιβλιο ειχε κυκλοφορησει στα αγγλικα περυσι και ασφαλως μερικοι συμπατριωτες μας θα το διαβασαν στο πρωτοτυπο. Ομως η ελληνικη μεταφραση θα δωσει σιγουρα την ευκαιρια σε ενα ευρυτερο κοινο στη χωρα μας να εκτιμησει τη σκεψη του Μαντελα και πανω απο ολα να κατανοησει, ως ενα μεγαλο βαθμο, γιατι ο ανθρωπος αυτος καταφερε να οδηγησει την πατριδα του στο δρομο της συνδιαλλαγης αναμεσα σε ομαδες που μεχρι προσφατα τις διχαζε ο αποτροπαιος διαχωρισμος που στηριζοταν αποκλειστικα στο χρωμα της επιδερμιδας.

    "Ο δρομος για την ελευθερια" ειναι ο τιτλος της ελληνικης εκδοσης που δεν αποτελει ακριβη μεταφραση του πιο εκφραστικου τιτλου στο πρωτοτυπο ΟΝΓ ΩΑΚ ΤΟ ΦΡΕΕΔΟΜ (Μακρα πορεια προς την ελευθερια). Ομως αυτη ειναι μια λεπτομερεια που δεν αφαιρει τιποτε απο τις αρετες των εξακοσιων και πλεον σελιδων οπου ο Νελσον Μαντελα αφηγειται τη ζωη του απο τα παιδικα του χρονια στη νοτιοαφρικανικη επαρχια, περναει απο την περιοδο των πρωτων σκληρων αγωνων, στη συνεχεια διεξερχεται τα ατελειωτα χρονια της φυλακης, για να φτασει στην αποφυλακιση και τις διαπραγματευσεις που οδηγησαν στην καταργηση του "απαρτχα ιντ" και τις πρωτες ελευθερες εκλογες. Ομως σκοπος τουτων των γραμμων δεν ειναι η παρουσιαση του βιβλιου. Το εργο αυτο ανηκει σε αλλες στηλες της εφημεριδας. Εκεινο που ο γραφων θα ηθελε να καταθεσει, με αφορμη την εκδοση, ειναι μερικες σκεψεις για τη σημερινη Νοτια Αφρικη και για την προσωπικη συμβολη του προεδρου της στη διαμορφωση της νεας εποχης που βρισκεται ακομη στα πρωτα της!

    βηματα.

    Ο ι περισσοτεροι μελετητες των εξελιξεων στην περιοχη αυτη του κοσμου πριν απο λιγα μολις χρονια ηταν γενικα απαισιοδοξοι. Προβλεπανε αγρια αιματοχυσια και προεβαλαν ποικιλα πιθανα σεναρια που μιλουσαν για μαζικες μετακινησεις πληθυσμων, για διασπαση σε πολυαριθμα κρατιδια και για μακρα περιοδο ασταθειας και χαους. Το θαυμα ομως συντελεστηκε. Ενας συμβιβασμος, που εγινε ανεκτος απο ολα τα μερη, τελικα θριαμβευσε. Η χωρα παραμενει ενωμενη, η μαυρη πλειοψηψια αποκτησε τα δημοκρατικα της δικαιωματα, η λευκη μειοψηφια εχασε τα παραλογα προνομια της, αλλα μετεχει στην εξουσια και εξακολουθει να παιζει βασικο ρολο στην οικονομικη ζωη. Ολα φαινονται να λειτουργουν κανονικα κατω απο την καθοδηγηση του γηραιου αλλα σεβαστου Μαντελα. Ο ιδιος ο προεδρος, με την απλοτητα και τη μετριοπαθεια του, εχει κερδισει την εμπιστοσυνη ενος μεγαλου μερους των λευκων. Η πλειοψηφια των μαυρων εχει πειστει πως ο προεδρος κανει ο,τι ειναι εφικτο και ετσι αυτοχαλιναγωγει την ανυπομονησια της οταν ορισμεν!

    ες μεταρρυθμισεις δεν προχωρουν με

    την ταχυτητα που θα επιθυμουσε ενας λαος που μολις ανακτησε την αξιοπρεπεια του.

    Μεσα σε ολα αυτα τα ευχαριστα, ασφαλως υπαρχει και το προβλημα των εξτρεμιστων και απο τις δυο πλευρες. Μια μικρη μεριδα λευκων ονειρευεται τις παλιες μερες της αυθαιρεσιας και των ταπεινωτικων διακρισεων σε βαρος της πλειοψηφιας του πληθυσμου. Μια μειονοτητα μαυρων, παλι, δεν ειναι ικανοποιημενη απο τον "πουλημενο" Μαντελα που συμβιβαστηκε με τον "εχθρο". Ομως και οι δυο ακραιες τασεις χανουν ολοενα οπαδους. Η ιδια η πραγματικοτητα πειθει πως στην πλουσια Νοτια Αφρικη υπαρχει χωρος για ολους. Το ερωτημα επομενως που ανακυπτει ειναι τουτο: Θα συνεχιστει, εστω και με παροδικα προβληματα, η πορεια προς τη μονιμη συνυπαρξη και συνεργασια η μηπως προκειται για μηνα του μελιτος που καποτε θα τελειωσει;

    Π ολλοι ειναι εκεινοι που πιστευουν πως οσο περναει ο καιρος και εμπεδωνεται η δημοκρατικη διαδικασια, η ελξη του νεου συστηματος αποκταει τη δικη του δυναμικη και τιποτε δεν προκειται να το υπονομευσει. Ακομη και οταν ο Μαντελα δεν θα ειναι παρων, λενε οι ιδιοι παρατηρητες, το νερο θα εχει πια μπει στο αυλακι και ολα θα κυλησουν κανονικα. Υπαρχει ομως και η απαισιοδοξη αποψη, που υποστηριζει οτι η ακτινοβολια του προεδρου διατηρει σημερα τις ισορροπιες αλλα οταν εκλειψει η εγγυητικη παρουσια του, οι αντιθεσεις αναμεσα σε λευκους και μαυρους αλλα και αναμεσα στις διαφορες φυλες, θα φουντωσουν και θα εκδηλωθει κριση με απροβλεπτες συνεπειες.

    "Το να ειναι κανεις ελευθερος δεν σημαινει απλα να σπασει τα δεσμα του, αλλα να ζησει μ' ενα τροπο που να σεβεται και να αναβαθμιζει την ελευθερια των αλλων", γραφει στην τελευταια σελιδα της αυτοβιογραφιας του ο Νελσον Μαντελα. Ας ελπισουμε πως οι διαδοχοι του δεν θα το ξεχασουν ποτε αυτο!

    [8] Μπαλακι στην κυβερνηση για τις αποζημιωσεις

    Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ κυβερνηση παραπεμπει στην ελληνικη για επισημες διεκδικησεις των αποζημιωσεων των πολιτων

    Του ΜΑΚΗ ΣΕΛΑΜΑΗΙΔΗ

    Φουντωσε παλι ο "πολεμος" Γερμανιας και Ελλαδας για το θεμα των πολεμικων επανορθωσεων και του κατοχικου δανειου.

    Μετα την προκλητικη επιστροφη απο τη Γερμανια, ως νομω αβασιμες, περιπου 1.000 αγωγων Ελληνων πολιτων κατα του γερμανικου κρατους, η ελληνικη κυβερνηση επιμενει στην περελκυστικη τακτικη.

    Χθες, ο κυβερνητικος εκπροσωπος Τηλεμαχος Χυτηρης επανελαβε τη γνωστη κυβερνητικη θεση οτι το θεμα "παραμενει ανοιχτο για την Ελλαδα και η κυβερνηση θα το θεσει τη στιγμη που θα κρινει καταλληλη".

    Η κυβερνητικη θεση Απαντωντας σε επιμονες ερωτησεις δημοσιογραφων, ο κ. Χυτηρης εκανε σαφες οτι η ελληνικη κυβερνηση θα διεκδικησει απο τη Γερμανια το αναγκαστικο κατοχικο δανειο, αλλα δεν θα συμπαρασταθει δικαστικα στους πολιτες οι οποιοι καταθετουν αγωγες εναντιον της Γερμανιας, διεκδικωντας πολεμικες αποζημιωσεις.

    "Ο Ελληνας πολιτης ειναι ελευθερος να κανει προσφυγες. Η ελληνικη κυβερνηση δεν μπορει να κανει αυτο που λετε, γιατι το θεμα ειναι στην ελληνικη Δικαιοσυνη. Η κυβερνηση δεν μπορει να επεμβει, γιατι κατι τετοιο θα εθεωρειτο παρεμβαση στο εργο της Δικαιοσυνης", ειπε χαρακτηριστικα ο υπουργος Τυπου.

    "Βασιμες οι αγωγες" Ο νομαρχης Βοιωτιας Ιωαννης Σταμουλης, πρωην ευρωβουλευτης του ΠΑΣΟΚ, καταριπτοντας τους γερμανικους ισχυρισμους, δηλωσε χθες στην "Ε" οτι "η βασιμοτητα των αγωγων των Ελληνων πολιτων στηριζεται σε κανονες του διεθνους δικαιου, που απορρεουν απο διεθνεις συμβασεις, τις οποιες και η ιδια η Γερμανια εχει υπογραψει...".

    Και ηθικο θεμα Ο εκπροσωπος του υπουργειου Εξωτερικων Κωστας Μπικας, χαρακτηριζοντας χθες "μειζον" το θεμα, τονισε οτι "περα απο τη στερεη νομικη και πολιτικη του διασταση, υπαρχει ενα τεραστιο ηθικο θεμα, στο οποιο θα πρεπει να τοποθετηθει η γερμανικη κυβερνηση".

    "Μεχρι τωρα ειχε τηρηθει και απο τις δυο πλευρες η τακτικη της εκκρεμοτητας και της ακινησιας, που οδηγει στην αποτελματωση", στηριζει ο πρωην αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων Γεωργιος- Αλεξανδρος Μαγκακης. Ο κ. Μαγκακης θεωρει οτι "ηρθε πια η ωρα να εγκαταλειφθει αυτη η τακτικη", κρινοντας πως "ο αποτελεσματικοτερος δρομος ειναι η διπλωματικη οδος και οι διακυβερνητικες συνομιλιες, για την επιτευξη διακρατικης συμφωνιας". Αλλωστε, οπως αναφερει, αυτο το δρομο ακολουθει η Γερμανια με τις βαλτικες χωρες και την Τσεχια.

    Το ΚΚΕ και ο Συνασπισμος κατηγορουν την κυβερνηση για "υπεκφυγη" και την καλουν επισημα και δημοσια να προχωρησει σε συγκεκριμενες ενεργειες, ενημερωνοντας τον ελληνικο λαο.

    Ο κ. Σταμουλης Σημαντικες νομικες πτυχες του περιπλοκου και επιμαχου προβληματος, εξηγει με τη δηλωση του στην "Ε" ο νομαρχης Βοιωτιας κ. Σταμουλης, η οποια εχει ως εξης:

    "Η ενεργεια του γερμανικου υπουργειου Εξωτερικων προδιδει απροσδοκητη προχειροτητα.

    Διοτι ως προς το δικαιωμα των πολιτων να προσφυγουν οι ιδιοι στα δικαστηρια και οχι το κρατος αντ' αυτων, στηριζεται στις ρητες διαταξεις της Συμβασεως των Δικαιωματων του Ανθρωπου, την οποια εχει κυρωσει και η Γερμανια και συνεπως δεσμευεται απο τις διαταξεις της.

    Σε ο,τι αφορα τον αλλο ισχυρισμο, οτι δηθεν το γερμανικο Δημοσιο δεν μπορει να δικαστει απο τα ελληνικα δικαστηρια, διοτι ταχα εχει το προνομιο της ετεροδικιας, την απαντηση τη δινει η Ευρωπα ικη Συμβαση για την ετεροδικια των κρατων, την οποια επισης εχει υπογραψει η Γερμανια.

    Συμφωνα με αυτην, δεν της αναγνωριζεται το δικαιωμα της ετεροδικιας, αφου αντικειμενο των αγωγων ειναι η αποκατασταση των ζημιων που προκληθηκαν απο τα ναζιστικα εγκληματα των στρατευματων κατοχης, σε προσωπα και πραγματα ευρισκομενα στην Ελλαδα.

    Τελος, ο καθενας ξερει οτι κριτης των δικαιωματων και των ισχυρισμων, που προβαλλονται απο τους διαδικους, ειναι μονο το δικαστηριο και οχι οι ιδιοι οι διαδικοι...".

    Η γερμανικη θεση Απο το Βερολινο ο ανταποκριτης μας Παντελης Βαλασοπουλος, για το ιδιο θεμα μεταδιδει:

    Το γερμανικο υπουργειο Εξωτερικων αρνηθηκε χθες να σχολιασει τις δηλωσεις του εκπροσωπου του ελληνικου ΥΠΕΞ Κων. Μπικα, αλλα και ο,τι εχει σχεση με το θεμα των πολεμικων αποζημιωσεων προς την Ελλαδα.

    Καποιοι στη γερμανικη πρωτευουσα θετουν εμμεσα το ερωτημα τι εγιναν τα 115 εκ. μαρκα που μας εδωσαν το 1960. Ακομη, εμπειροι πολιτικοι παρατηρητες στη Βονη, σημειωνουν οτι η γερμανικη πλευρα "ριχνει τωρα το μπαλακι" προς το ελληνικο κρατος και την κυβερνηση. Με τη μεχρι τωρα σταση της, λενε οι ιδιοι ανθρωποι, δειχνει στην Ελλαδα οτι υπαρχει ενας μονο δρομος για τη διεκδικηση των πολεμικων αποζημιωσεων.

    "Η ελληνικη πλευρα πρεπει να ζητησει αυτη επισημως τις αποζημιωσεις, θετοντας αυτη το θεμα και οχι μεσω ιδιωτων". Επισης, θυμιζοντας τις διεθνεις συμβασεις, οι ιδιες πηγες λενε οτι τετοια προβληματα λυνονται μονο μεσω διμερων διαβουλευσεων και συμφωνιων, ενω η γερμανικη πλευρα θεωρει ξεκαθαρα νομικως αβασιμες τις ιδιωτικες αγωγες εναντιον της. Ετσι, το πρωτο βημα διεκδικησης αναμενεται τωρα απο το επισημο ελληνικο κρατος.

    Ακομη ομως και εαν η Ελλαδα θεσει επισημως το θεμα προς τη Γερμανια, ειναι πολυ αμφιβολο οτι η δευτερη θα δεχθει να καθησει στο τραπεζι των διαπραγματευσεων. Κατι τετοιο ειχε τονισει με προσφατες δηλωσεις του και ο υφυπουργος Εξωτερικων της Γερμανιας κ. Σεφερ. Η γερμανικη κυβερνηση στην πραγματικοτητα τρεμει στην ιδεα οτι θα ανοιξουν οι απαιτησεις των αποζημιωσεων, αφου στο μακρυ καταλογο δεν βρισκεται μονο η Ελλαδα, αλλα και γειτονικες της χωρες, οπως η Πολωνια, η Τσεχια και αλλες.

    [9] Το συνθετο ονομα συζητειται με Βανς

    ΤΑ Σκοπια μελετουν την προταση του για "Νοβα Ματσεντονια"

    Τις εισηγητικες προτασεις του μεσολαβητη Σαιρους Βανς για το τελικο συνθετο ονομα των Σκοπιων, εξεταζουν η ελληνικη και σκοπιανη πλευρα, προκειμενου να "αναπροσαρμοσουν" την αρχικη διαπραγματευτικη τακτικη τους και να αποδεχθουν συνθετη ονομασια.

    Συμφωνα με διπλωματικες πληροφοριες ο Σαιρους Βανς στις προτασεις του προς την ελληνικη κυβερνηση αναφερει μεταξυ αλλων οτι το "οποιοδηποτε υποκαταστατο του ονοματος ""Μακεδονια'' δεν πρεπει να σταθει εμποδιο στις διαπραγματευσεις για την οριστικη ονομασια της Πρωην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατιας της Μακεδονιας (ΦΥΡΟΜ)".

    Ο λογος που ο κ. Βανς κανει αυτες τις προτασεις- εισηγησεις, προς την ελληνικη κυβερνηση, ειναι το γεγονος οτι και στη σημερινη ονομασια των Σκοπιων, με την οποια εγινε μελος του ΟΗΕ "συμπεριλαμβανεται και η λεξη ""Μακεδονια''".

    Οι ιδιες διπλωματικες πληροφοριες αναφερουν οτι απο την πλευρα των Σκοπιων δεν εχει απορριφθει η προταση του κ. Βανς, να δεχτουν το ονομα "Νοωα Μαψεδονια", αλλα αντιθετα "μελετουν σοβαρα τη λυση αυτη".

    Επιφυλαξεις στην Αθηνα

    Την ιδια επιφυλακτικη σταση φαινεται οτι ακολουθει για την ωρα και η Αθηνα, η οποια θα προσελθει, βεβαιως με την παγια ελληνικη θεση (με τον αποκλεισμο της λεξης "Μακεδονια", δηλαδη), αλλα δεν αντιδρα στην προοπτικη να υπαρξει τελικως μια συνθετη ονομασια για τα Σκοπια.

    Το "διαδικαστικο" προβλημα, που αποτελει και το μεγαλο προβλημα του κ. Βανς, ειναι ποια απο τις δυο πλευρες θα κανει το πρωτο "νευμα" για τη συνθετη ονομασια.

    Συμφωνα, παντως, με ορισμενες εκτιμησεις, τα Σκοπια δεν προκειται να αντιδρασουν σε συνθετη ονομασια, αφηνοντας ομως το "πλεονεκτημα" στην Αθηνα, να υποδειξει η να αποδεχθει τη βασικη συνθετη ονομασια.

    [10] Προκαλει το "Βημα" ο Σουλαδακης

    ΚΑΤΑ του Ψυχαρη σε ανοιχτη συζητηση "για το ρολο το δικο του και του συγκροτηματος του"

    Νεα επιθεση εναντιον του συγκροτηματος Λαμπρακη εξαπελυσε χθες ο Γιαννης Σουλαδακης, μελος του Εκτελεστικου Γραφειου του ΠΑΣΟΚ, κατηγορωντας ταυτοχρονα ορισμενους πολιτικους οτι "δινουν γην και υδωρ" σε καποια συγκροτηματα Τυπου.

    Μιλωντας στο ραδιοσταθμο "ΠΑΝΕΤ 104,5," ειπε οτι "το συγκροτημα Λαμπρακη και καποιοι αλλοι κυκλοι" παρεμβαινουν στις εξελιξεις και διαμορφωνουν την κοινη γνωμη. "Δεν λεω οτι ειναι χαρτινοι τιγρεις" προσθεσε με νοημα.

    Αναφερομενος στον εκδοτη και διευθυντη του "Βηματος", ο κ. Σουλαδακης ειπε: "Προκαλω τον κ. Ψυχαρη σε ανοιχτη δημοσια συζητηση για το ρολο το δικο του και του συγκροτηματος του. Καθαρα και οχι να λεει "μα και μου" με υπεκφυγες και να κανει λεονταρισμους σε διαφορα καναλια που εχει τις δυνατοτητες προσβασης. Για να ξεκαθαρισει το τοπιο, για να καταλαβουν επιτελους οτι η λα ικη κυριαρχια εκφραζεται μεσω των πολιτικων δυναμεων που ψηφιζονται απο το λαο. Οι πολιτικες δυναμεις οφειλουν να σεβονται το λαο και να μη διαπλεκονται".

    Σε ερωτηση αν αυτοι οι κυκλοι που καταγγελλει, κυβερνουν τον τοπο, τονισε: "Πολλες φορες παρακυβερνουν. Μια κατηγορια πολιτικων πρεπει να καταλαβει οτι πρεπει να απεξαρτηθει. Οπως λεμε οτι οι ναρκομανεις πρεπει να απεξαρτηθουν απο τα ναρκωτικα, καποιοι απο τους πολιτικους πρεπει να απεξαρτηθουν απο διαφορες διασυνδεσεις που εχουν".

    Τι γραφει για τη διοργανωση συλλαλητηριων ΕΝΑ αλλο τμημα του βιβλιου του Θ. Σκυλακακη αναφερεται στη διοργανωση συλλαλητηριων για τη Μακεδονια. Καταλογιζει ευθυνες στον Σαμαρα, αφου εδωσε το πρασινο φως για τα συλλαλητηρια, χωρις να ενημερωσει τον Μητσοτακη. Το επιμαχο σημειο (σελ. 86, 87) εχει ως εξης: "Στη Θεσσαλονικη εν τω μεταξυ, η επιτροπη η οποια ειχε συσταθει απο παραγοντες της πολης για το Μακεδονικο, ειχε αρχισει να συζητει τροπους για να βοηθησει στην επιλυση του προβληματος, με βαση τα ελληνικα εθνικα συμφεροντα. Ενα απο τα πρωτα θεματα τα οποια τεθηκαν στην επιτροπη στην οποια μεταξυ αλλων συμμετειχαν ο δημαρχος Θεσσαλονικης Ν. Κοσμοπουλος, ο κ. Α. Μπακατσελος (τοτε προεδρος της ΔΕΘ), καθως και ο δημοσιογραφος Ν. Μερτζος, που επι δεκαετιες ασχολειται με αυτη την υποθεση ηταν η διοργανωση συλλαλητηριων για τη Μακεδονια. Οι ανθρωποι που απαρτιζαν την επιτροπη, δεν εκαναν, ομως, τοτε του ""κεφαλιου'' τους. Πριν αναλαβουν οποιαδηποτε δημοσια πρωτοβουλια, ρωτησαν το υπουργειο Εξωτερικων, το οποιο ειχε την ευθυνη της ακολουθουμενης πολιτικης εναντι των Σκοπιων. Ο κ. Σαμαρας, χωρις να ενημερωσει τον τοτε πρωθυπουργο, εδωσε το πρασινο φως για το συλλαλητηριο. Ο κ. Ν. Μερτζος, ο οποιος ειχε και τον ρολο του συμβουλου του τοτε πρωθυπουργου, ανελαβε την πρωτοβουλια, πριν ολοκληρωθει η διαδικασια ληψης της αποφασης απο την επιτροπη, να ενημερωσει ο ιδιος τον πρωθυπουργο. Δεν μπορεσε ομως, οπως ανεφερε σε συζητηση του με τον συγγραφεα, να ερθει σε επαφη μαζι του, πριν απο τη δημοσιοποιηση του θεματος του συλλαλητηριου. Οταν η σχετικη ειδηση δημοσιευθηκε στον Τυπο, ο κ. Μητσοτακης βρισκοταν εκτος Ελλαδος, ξεκουραζοταν για λιγες μερες στην Ιταλια. Μετα την επιστροφη του, απο τους πρωτους που επικοινωνησαν μαζι του ηταν ο τοτε Προεδρος της Δημοκρατιας, ο οποιος του επισημανε τους κινδυνους που εκρυβε το συλλαλητηριο. Ο κ. Μητσοτακης ομως, ο οποιος παρα τις ""υποχρεωτικεσ'', υπερ του συλλαλητηριου, δημοσιες δηλωσεις του συμμεριζοταν απολυτως αυτη την αποψη, δεν μπορουσε πλεον να εμποδισει την πραγματοποιηση του, γιατι απο την ωρα που το θεμα ειχε φτασει στη δημοσιοτητα, υπηρχε ο κινδυνος, αν δημοσια το παρεμποδιζε, να αναλαβουν τη διοργανωση του ανεξελεγκτα στοιχεια (η ειρωνεια στην περιπτωση αυτη ειναι βεβαια οτι οπως αποδεικνυε η μη ενημερωση του πρωθυπουργου, το ιδιο το υπουργειο Εξωτερικων ειχε αρχισει να συμπεριφερεται με τροπο ανεξελεγκτο). Την ιδια σημασια με τη διενεργεια του συλλαλητηριου ειχε, απο αποψεως ελληνικης κοινης γνωμης, και το κειμενο ψηφισματος, το οποιο θα υιοθετουσαν οι συγκεντρωμενοι. Στη διαμορφωση του κειμενου εκεινου επαιξε επισης καθοριστικο ρολο το υπουργειο Εξωτερικων. Η κρισιμη φραση του ψηφισματος, οτι δηλαδη η Ελλαδα δεν θα δεχθει ποτε τα Σκοπια να αναγνωριστουν με οποιαδηποτε ονομασια που να περιεχει τη λεξη Μακεδονια, ειναι βεβαιον οτι μπηκε στο κειμενο με την παρακινηση και τις ευλογιες του κ. Α. Σαμαρα. Οι οργανωτες του συλλαλητηριου και ιδιαιτερα η τοπικη αυτοδιοικηση της Θεσσαλονικης δεν φερουν κατα συνεπεια ουσιαστικη ευθυνη για τις βαρειες συνεπειες που επροκειτο να εχει το συλλαλητηριο. Σε καθε περιπτωση κινηθηκαν συμφωνα με τις οδηγιες των υπευθυνων χειριστων του θεματος. Αν ο κ. Σαμαρας εμφορειτο την περιοδο εκεινη απο κινητρα που δεν ειχαν καμια σχεση με την εξωτερικη πολιτικη, δεν ηταν σε θεση να το γνωριζουν, ιδιως απο τη στιγμη που ο πρωθυπουργος Κ. Μητσοτακης ειχε εμπιστευτει και διατηρουσε στη θεση αυτη τον κ. Σαμαρα".

    [11] Φωτιες σε ΝΔ και "Ανοιξη" αναψε ο Μητσοτακης

    Δεν σχολιαζει ο Καραμανλης. Σιωπα ο Εβερτ. Ενωνει τη φωνη με τον πατερα της η Ντορα. Βολες απο Βαρβιτσιωτη. Τι λεει ο Παπακωνσταντινου. Σαμαρας: Φαιδροτητες

    Φωτιες αναψε χθες η προδημοσιευση στην "Ε" του βιβλιου "Στο Ονομα της Μακεδονιας", του πρωην συμβουλου του Κ. Μητσοτακη, Θ. Σκυλακακη.

    Οι βολες του Κ. Μητσοτακη κατα Κ. Καραμανλη, Εβερτ και Σαμαρα προκαλεσαν ενταση στη Ν.Δ., οργη στην Πολιτικη Ανοιξη και το "ουδεν σχολιον" απο το Γραφειο του τεως Προεδρου της Δημοκρατιας.

    Το Σκοπιανο, για αλλη μια φορα, αποτελεσε κεντρικο θεμα των συζητησεων χθες, ενω στη Ν.Δ. και την Πολιτικη Ανοιξη περιμενουν την παρουσιαση του βιβλιου την ερχομενη Τεταρτη και τη δηλωση που θα κανει ο Κ. Μητσοτακης κατα την εκδηλωση.

    Στη Ν.Δ. η ενταση εκφραστηκε με τη δηλωση του αντιπροεδρου του κομματος Γ. Βαρβιτσιωτη, ο οποιος εξαπελυσε "καρφι" κατα του Κ. Μητσοτακη, λεγοντας "Μπορει να υπαρχουν και αλλοι οι οποιοι θα ηθελαν να εκφρασουν με βιβλιο τις αποψεις τους για την εποχη εκεινη. Δεν το πραττουν ομως διοτι πιστευουν οτι δεν ειναι η καταλληλη στιγμη".

    Αντιθετα ο προεδρος του κομματος Μ. Εβερτ, που βρισκεται στη Θεσσαλονικη εδειξε πως δεν επιθυμει να σχολιασει το θεμα. Ενω παρασκηνιακως λεγονταν απο το αρχηγικο περιβαλλον πως ο Μ. Εβερτ δεν ειναι και ιδιαιτερα ευτυχης με την αντιδραση του Γ. Βαρβιτσιωτη, γιατι "εριξε λαδι στη φωτια".

    Παραγοντες της Ν.Δ. απεδιδαν τη σιωπη του Μ. Εβερτ στο γεγονος οτι συμβουλευεται τον πρεσβη επι τιμη Π. Μολυβιατη, ο οποιος απο την προπερασμενη Κυριακη ασκει καθηκοντα συμβουλου του προεδρου της Ν.Δ. Και συνδυαζαν τη σταση Εβερτ με το "ουδεν σχολιον" του περιβαλλοντος του τεως Προεδρου της Δημοκρατιας.

    Ο Κ. Μητσοτακης οταν ρωτηθηκε, περιοριστηκε να πει "Ιστορια γραφεται".

    Παπακωνσταντινου

    Θεμα ομως προκαλεσε ο πρωην υπουργος Εξωτερικων Μ. Παπακωνσταντινου, ο οποιος ανεφερε ονομαστικα τον Μ. Εβερτ, τον Στ. Δημα και τον Θ. Κανελλοπουλο και ειπε πως οταν βρισκοταν στον ΟΗΕ την ανοιξη του '93 για το Σκοπιανο, ο τοτε πρωθυπουργος του ειπε να επιστρεψει γιατι οι τρεις βουλευτες τοτε απειλουσαν να ριξουν την κυβερνηση, αν προχωρουσε σε συμβιβασμο στο ονομα.

    Το γεγονος ειναι γνωστο τοσο απο το βιβλιο του πρωην υπουργου, αλλα και απο οσα ειπε ο Κ. Μητσοτακης στην προσφατη συνεντευξη του στον "Οικονομικο Ταχυδρομο".

    Η Ντορα Μπακογιαννη υποστηριξε χθες τα οσα αναφερονται στο βιβλιο του Θ. Σκυλακακη και οσα προλογιζει ο Κ. Μητσοτακης. Και δεχθηκε οτι "εχει ευθυνες" ο Κ. Καραμανλης γιατι δεν συγκαλεσε το 1993 συσκεψη πολιτικων αρχηγων.

    ΠΟΛ.ΑΝ.: Φαιδροτητες

    Για "φαιδροτητα" εκανε λογο ο εκπροσωπος της Πολιτικης Ανοιξης Νοτης Μαρτακης, σχολιαζοντας το αποσπασμα του βιβλιου του Θ. Σκυλακακη που αναφερεται στον Αντ. Σαμαρα. Συμφωνα με το βιβλιο-αποσπασμα του οποιου δημοσιευσε χθες η "Ε"-ο Αντ. Σαμαρας ως υπουργος Εξωτερικων στις 27 Αυγουστου 1991, σε νον παπερ εγγραφο που ειχε διανειμει, αναφεροταν σε ορους "Μακεδονια" και "Σλαβομακεδονια".

    Ο εκπροσωπος της Πολιτικης Ανοιξης ειπε οτι "αυτη η δηθεν αποκαλυψη του συγγραφεα-συμβουλου του κ. Μητσοτακη, αγγιζει τα ορια της φαιδροτητας, αφου αναφερεται σε περιοδο πριν τη διαλυση της Γιουκοσλαβιας, τοτε δηλαδη που τα Σκοπια, επι 50 χρονια, με την ανοχη των πολιτικων οπως ο κ. Μητσοτακης ειχαν οικειοποιηθει και χρησιμοποιουσαν διεθνως το ονομα της Μακεδονιας". Και ο κ. Μαρτακης προσθεσε: "Αλλωστε και σημερα, εστω και προσωρινα, η αναγνωριση της και απο την Ελλαδα γινεται με το ονομα Πρωην Γιουκοσλαβικη Δημοκρατια της Μακεδονιας".

    Ο κ. Μαρτακης, αναφερομενος στον Κ. Μητσοτακη, τον κατηγορει οτι με τη δια αντιπροσωπου του δημοσια απολογια ομολογει οτι στην πιο κρισιμη καμπη του προβληματος η σκοπιανη αδιαλλαξια ειχε βρει τον καλυτερο συνηγορο της στο προσωπο του τοτε Ελληνα πρωθυπουργου. Και στην δηλωση του καταληγει: "Φαινεται να ξεχνα ο "αντικειμενικος" συγγραφεας-συμβουλος του κ. Μητσοτακη, πως ο Αντ. Σαμαρας παραιτηθηκε και απο βουλευτης ακομη "αρνουμενος να αναγνωρισει στους Σκοπιανους το δικαιωμα να αποκαλουνται Μακεδονες", οταν ο κ. Μητσοτακης δηλωνε δημοσια οτι "το ονομα της Μακεδονιας θα ξεχασθει σε 10 χρονια".

    Ο Καραμανλης

    "Ουδεν σχολιον" ηταν η απαντηση συνεργατη του τεως Προεδρου της Δημοκρατιας Κ. Καραμανλη, οταν ρωτηθηκε πως σχολιαζει οσα αναφερονται στο βιβλιο σχετικα με τον τεως Προεδρο.

    Ειναι γνωστο, παντως, οτι και παλαιοτερα η πλευρα της Προεδριας της Δημοκρατιας ειχε αναφερθει στα γεγονοτα της εποχης εκεινης. Ο Κ. Μητσοτακης ειχε στειλει πραγματι επιστολη στον Κ. Καραμανλη και του ζητουσε να συγκαλεσει τη συσκεψη των αρχηγων των κομματων.

    Ο τεως Προεδρος της Δημοκρατιας τον ειχε παρακαλεσει να την αποσυρει διοτι ειχε την προθεση να παρει ο ιδιος την πρωτοβουλια να συγκαλεσει τη συσκεψη. Ειχε παρει την πρωτοβουλια, αλλα ο Α. Παπανδρεου την απερριψε. Και ειχε εκδοθει ανακοινωση της Προεδριας της Δημοκρατιας οτι μετα την αρνηση του Α. Παπανδρεου ναυαγει η συγκληση της συσκεψης.

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Saturday, 28 October 1995 - 20:35:01