Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia 26/10/95

From: Georgios Vetoulis <vetoulis@pppl.gov>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Η ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

  • [2] Καταδυση στην ιστορια

  • [3] "Η γιαγια μου η Αλωση".

  • [4] "Η Κρητη και η ιστορια της"

  • [5] Η Ηοζεφιν απο τη Σρι Λανκα

  • [6] Τριαντα ωρες Χατζιδακις

  • [7] Φιλοπατρια η εθνικισμος

  • [8] Σοφια, μην ανησυχεις

  • [9] Το βαρος στην Ντορα

  • [10] Συνεχεις αγωνες για 4 αιτηματα

  • [11] Και νεες απωλειες για τους μισθους

  • [12] ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

  • [13] Ανησυχια βουλευτων για το Κυπριακο

  • [14] ΒΕΝΙΗΕΛΟΣ προς Ν.Δ.: Το συζηταμε υπο ορους

  • [15] Ο Καψης νεος αντιπροεδρος

  • [16] ΝΕΟΣ ΘΕΣΜΟΣ: Προσωπο κοινης αποδοχης θα ελεγχει την τηρηση της νομιμοτητας απο τους κυβερνωντες "Ομπουντσμαν"... κατα κακοδιαχειρισης

  • [17] "Αντισυνταγματικος ο νεος νομος"

  • [18] Κοκκαλης: "Ηρθε η ωρα να αποκτησουμε γηπεδο"

  • [19] Στο ρυθμο της "Τσαρτα-μανια"

  • [20] Ο ΠΑΟΚ εχασε την πρωτη μαχη

  • [21] Ανοιγει την πορτα των "8"

  • [22] Παραληρημα Μαλκοβιτς

  • [23] Ελπιζουν να γυρισουν "ζωντανοι"

  • [24] Οικουμενικη κοινη λειτουργια του Θεου

  • [25] Πιστη και...

  • [26] "Σταζι" παλι

  • [27] Αποντες

  • [28] Διαφορα

  • [29] Γαλαζιος λαικισμος

  • [30] Διακρισεις

  • [31] Ψιλα γραμματα

  • [32] Κατακεφαλα

  • [33] Φαλιμεντο

  • [34] Επιθετικα

  • [35] Στον αερα


    [1] Η ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

    Σκ !ηνες Κ %α !τοχης ΕΥΘΕΙΑ προκληση προς τους πολιτες και τα συνταγματικα κατοχυρωμενα δικαιωματα τους ηταν η χθεσινη "ασκηση μπλοκων", που εκανε η Αστυνομια προς... ενημερωσιν για τις νεες μεθοδους και τα νεα συστηματα που θα εφαρμοζει για να "ελεγχει" πολιτες και οχηματα. Η ΕΠΙΔΕΙΞΗ ηταν οχι μονο κακοστημενη, αλλα και τρομοκρατικη, αφου οι "υποπτοι" ηταν ανυποπτοι πολιτες, οι οποιοι υποχρεωθηκαν υπο την απειλη των οπλων των αστυνομικων να υποστουν σωματικο ελεγχο και να ερευνηθουν τα αυτοκινητα τους. ΚΑΠΩΣ ετσι γινονταν τα "μπλοκα" κατα τη διαρκεια της Κατοχης και του εμφυλιου πολεμου, τα οποια γνωρισαν οι παλιοτερες γενιες. Δεν αποτελει επομενως εκσυγχρονισμο η εφαρμογη σημερα αληστου μνημης μεθοδων απο την Ελληνικη Αστυνομια. ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΤΑΙ ευθεως ο πολιτης με τετοιες μεθοδους, που δηθεν εφαρμοζονται για την προστασια του. Και δεν δικαιολογει τιποτε το επιχειρημα του διοικητη της Αμεσης Δρασης οτι "ολες οι αστυνομιες των ευρωπα ικων χωρων εφαρμοζουν αυτες τις μεθοδους" με στοχο την παταξη του εγκληματος. ΔΕΝ ΠΑΤΑΣΣΕΤΑΙ το εγκλημα με τετοιες μεθοδους και μαλιστα οταν ειναι πασιγνωστο σε ποια σημεια της πρωτευουσας στηνει "μπλοκα" η Αστυνομια. Γι' αυτο και παντα ελεγχει ως "υποπτους" ανυποπτους πολιτες, τους οποιους και ταλαιπωρει. ΜΕ ΠΟΙΑ δικαστικη εγγυηση ελεγχεται ο πολιτης και ερευναται το αυτοκινητο του; Τι αποκλειει την αυθαιρεσια των οργανων της Αστυνομιασ; ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ της αδυναμιες και την ανεπαρκεια της για την παταξη του εγκληματος, η Αστυνομια δεν θα τις καλυψει με "μπλοκα", ελικοπτερα, ενοπλους και ελεγχους. Χρειαζεται οργανωση και εκσυγχρονισμος στον τροπο σκεψης και δρασης, ωστε να προστατευονται πληρως τα δικαιωματα του πολιτη και να μην προσβαλλεται η προσωπικοτητα του. ΑΛΙΜΟΝΟ αν στους δρομους της Αθηνας, αρχισουμε να ζουμε σκηνες αμερικανικων αστυνομικων σιριαλ, οπου περισσευει η βαρβαροτητα.

    [2] Καταδυση στην ιστορια

    "ΠΑΤΜΟΣ. Το Νησι της Αποκαλυψης" Τοπιο. Αθηνα. Σελ. 160. Δρχ. 14.000

    Ενα εντυπωσιακο λευκωμα, που μας δινει ολη τη γοητεια, τοσο του ιδιου του νησιου οσο και τη μυστικη και συναρπαστικη αναβαση στο περιφημο μοναστηρι του Αγιου Ιωαννη του Θεολογου.

    Το κειμενο του λευκωματος (Η Πατμος αρμενιζει στο χρονο), γραμμενο απο τον Ι.Μ. Χατζηφωτη, μας ενημερωνει για την ιστορικη πορεια του μοναστηριου απο την προ ιστορικη εποχη ως τον αιωνα μας, αναφερεται στην ιδρυση του μοναστηριου και τη δημιουργια του οικισμου γυρω απο αυτο, ενω ξεχωριστο ενδιαφερον παρουσιαζει η ιχνηλασια και περιδιαβαση στη χωρα, οπου μας δινεται, με τροπο αμεσο, η ατμοσφαιρα της -και γενικοτερα η μαγεια του χωρου. Μας προσκομιζει διαφωτιστικα στοιχεια, επισης, για την καθημερινη ζωη και τις θρησκευτικες εκδηλωσεις που συνδεονται αρρηκτα με το μοναστηρι. Σε αλλο του κειμενο, ο ιδιος συγγραφεας αναφερεται στην Αποκαλυψη, περιγραφοντας τοσο το περιεχομενο της οσο και την επιδραση που ασκησε, στη διαδρομη των αιωνων, στη θεολογικη γραμματεια, οσο και ως πηγη δημιουργιας για μεγαλους καλλιτεχνες.

    Τα σημαντικα αυτα κειμενα συνοδευονται απο σπανιες γκραβουρες και φωτογραφιες απο το αρχειο της Μονης Πατμου. Αλλα αν αποκαλυπτικα ειναι τα κειμενα του λευκωματος, εντυπωσιακο ειναι και το φωτογραφικο υλικο που μας δινει ο Δημητρης Ταλιανης, που κατορθωνει, με την εμπνευση και το μερακι που διαθετει, να μας δωσει την ποιητικη ατμοσφαιρα του νησιου και της Χωρας, αλλα, κατ' εξοχην, τη λυτρωτικη δυναμη και ομορφια του μοναστηριου στις πολυποικιλες διαστασεις τους, καθως αντικαθρεφτιζονται τοσο στο χωρο οσο και στα κειμηλια του (θαυμασιες φορητες εικονες, λειτουργικα σκευη και χρυσοκεντητα αμφια). Τις φωτογραφιες συνοδευουν κειμενα των Γ. Σεφερη, Μ.Η. Μαλανδρακη, Ξ. αψαρριερε, Μοναχης Ανθουσας, Χρ. Ιακωβιδη και αποσπασματα απο το κειμενο της Αποκαλυψης.

    Την επιμελεια των κειμενων αυτων εκανε η ιστορικος Αθηνα Δουντση, που ειχε και την επιμελεια της εκδοσης, ενω ειδικος συμβουλος της εκδοσης ειναι ο Πατμιος αγιογραφος Αμφιλοχιος Καμιτσης, μοναχος της Ι.Μ. Θεολογου. Κειμενα και φωτογραφικο υλικο συγκροτουν μια ωραια ενοτητα, που μας παρεχει τη δυνατοτητα να γνωρισουμε την Πατμο και το μοναστηρι του Θεολογου σε βαθος, σε κεινη την αποκαλυπτικη διασταση, που μας οδηγει σε βαθυτερους κι εποικοδομητικους προβληματισμους, ιδιαιτερα χρησιμους στην εποχη μας.

    Το λευκωμα κυκλοφορει και σε αγγλικη εκδοση. Το λευκωμα κυκλοφορησε απο τις εκδοσεις "Τοπιο" σε συνεργασια με την Ι.Μ. Αγ. Ιωαννη Θεολογου Πατμου, με την ευκαιρια των εκδηλωσεων για τον εορτασμο των 1900 χρονων απο τη συγγραφη της Αποκαλυψης του Ιωαννη.

    [3] "Η γιαγια μου η Αλωση".

    Αρμος. Αθηνα. Σελ. 3111. Δρχ. 3.200. Π.Μ. ΣΩΤΗΡΧΟΥ

    Ο Π.Μ. Σωτηρχος, που πλουσια συγγραφικη δραστηριοτητα εχει με θεματα που αφορουν κυριως τον Ελληνισμο και την Ορθοδοξια, μας δινει ενα συναρπαστικο μυθιστορημα, που αναφερεται στην Αλωση της Κωνσταντινουπολης το 1453 και οσα προηγηθηκαν της συγκλονιστικης τραγωδιας. Με σεβασμο στα ιστορικα δεδομενα, προσεγγιζει την ουσια των γεγονοτων και φωτιζει τις διαδικασιες που οδηγησαν στην πτωση, κορυφαια στιγμη στην ιστορια της ανθρωποτητας.

    Με λογο στερεο και μεστο, αναπλαθει, με δυναμη και ζωντανια, την εποχη και τους ηρωες της και μας δινει ετσι καθοριστικα στοιχεια για την Αλωση, διεισδυοντας στην ουσια τους, ενω παραλληλα προβληματιζεται για τα αιτια της καταστροφης και τις προεκτασεις της. Το ζωντανεμα των γεγονοτων γινεται με μια εξαιρετη περιγραφη, οπου η γλαφυροτητα του υφους προσδιδει στο εργο και τη λογοτεχνικη του αξια. Το μυθιστορημα παιρνει, ετσι, τη θεση του στα σημαντικα εκεινα εργα της συγχρονης λογοτεχνιας μας, που αξιοποιουν κορυφαια και οριακα γεγονοτα στην πορεια του Ελληνισμου.

    [4] "Η Κρητη και η ιστορια της"

    Καλεντης. Αθηνα. Σελ. 588. Δρχ. 6.500. ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΗΣΤΑΚΗ- ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΤΕΡΑΚΗ

    Εργο συνθετικο, γραμμενο με τροπο λιτο κι ετσι προσιτο στο ευρυτερο κοινο, μας δινει την πραγματικα συγκλονιστικη πορεια και περιπετεια της Κρητης απο τη Νεολιθικη Εποχη ως σημερα.

    Οι δυο συγγραφεις, με την αξιοποιηση μιας πλουσιας βιβλιογραφιας και με βαση και τα νεοτερα ιστορικα και αρχαιολογικα δεδομενα, διαπραγματευονται σφαιρικα και πολυπλοκα το θεμα τους, καταγραφοντας την πορεια της Κρητης απο τη γοητεια του μυθου, τη βυζαντινη περιοδο, την ενετοκρατια και την τουρκοκρατια, ως την Επανασταση του '21 και τη μαχη της Κρητης, κατα το Β Παγκοσμιο Πολεμο.

    Το πλουσιο ιστορικο υλικο μας επιτρεπει να γνωρισουμε, πληρεστερα και βαθυτερα, αυτη την πορεια, να γνωρισουμε τους κατοικους της και τους αγωνες τους, την ιδιοσυγκρασια τους και το δεσιμο με τη γη τους, καθως και τις πολιτιστικες τους δημιουργιες. Η καταγραφη ιστορικων, κοινωνικων και πολιτιστικων δεδομενων ειναι ιδιαιτερα διαφωτιστικη. Προκειται για ενα εργο που συμβαλλει ουσιαστικα και στην τοπικη, αλλα και στη γενικοτερη ερευνα της πορειας του Ελληνισμου.

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΕΛΟΣ

    [5] Η Ηοζεφιν απο τη Σρι Λανκα

    Ενα ντοκιμαντερ της Ινδης σκηνοθετιδας Νιλιτα Βατσανι για μια απο τις πολλες γυναικες που εργαζονται στα αθηνα ικα σπιτια. Θα προβληθει στο Φεστιβαλ Θεσσαλονικης Της ΒΕΝΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Η Ηοζεφιν ειναι μια απο τις πολλες γυναικες που μεγαλωνουν τα παιδια μας. Εχει ερθει στην Αθηνα απο τη Σρι Λανκα, πανευτυχης που βρηκε την πολυποθητη "καλη δουλεια": ανατρεφει τη μικρη Ιζαντορα, που ζει σε ενα απο τα νοτια προαστια της Αθηνας, και κερδιζει ενα λογικο μισθο. Πισω στη Σρι Λανκα εχει τρια παιδια, τη Σουμιντα, τον Σουρες και τη Νορμα, που στη θεση της μαμας τους εχουν τραπεζικες επιταγες.

    Η ιστορια της Ηοζεφιν μας ειναι πια οικεια. Τοσο οικεια που δεν νιωθουμε καμια συγκινηση, οταν βλεπουμε αυτην, η καποια αλλη απο τις τοσες Ηοζεφινες που υπαρχουν γυρω μας, να στηνεται στο τηλεφωνο με σπασμενη φωνη για να μιλησει για λιγα δευτερολεπτα με τα παιδια της, την ωρα που τα δικα μας την περιμενουν να τα ταλσει, να τα ντυσει, να τα κοιμισει, να τα χαιδεψει. Η κι αν νιωθουμε συγκινηση την προσπερναμε. Θα μας ηταν πραγματικα αφορητο να ζουμε εχοντας κι αυτη την εγνοια.

    Μια Ινδη κινηματογραφιστρια, η Νιλιτα Βατσανι, ανελαβε, ομως, να ανατρεψει την ισορροπια μας. Φερνει στο Φεστιβαλ Θεσσαλονικης, και στο αφιερωμα στα ντοκιμαντερ των "Νεων Οριζοντων", μια ταινια μεγαλου μηκους (109 ) που μιλα για την πραγματικη ζωη της Ηοζεφιν απο την Σρι Λανκα. Το ντοκιμαντερ λεγεται "Οταν ερθει η μαμα για τα Χριστουγεννα" και η ιδια η Ηοζεφιν θα ανεβει στη Θεσσαλονικη για να το δει. Χωρις αυτη και την αμεριστη διαθεσιμοτητα της το προβλημα των γυναικων της πατριδας της δεν θα μπορουσε να φανει στη μεγαλη οθονη.

    Η Νιλιτα Βατσανι μιλα σπασμενα ελληνικα. Ειναι, ομως, παντρεμενη με τον Ελληνα κινηματογραφιστη Βαγγελη Καλαμπακα, που ειναι και διευθυντης φωτογραφιας της ταινιας της. Η Νιλιτα εχει γεννηθει στην Ινδια και εχει σπουδασει κινηματογραφο στην Αμερικη. Απο το 1985 ως το 1988 δουλεψε ως μοντερ. Εχει συνεργαστει και στην περιφημη ταινια της Μιρας Ναλρ "Σαλαμ Μπομπαι". Εχει ηδη γυρισει δυο ντοκιμαντερ ("Ευες οφ στονε", "Διαμονδς ιν ωεγεταβλε μαρκετ").

    Με το συζυγο της ζουσαν τα τελευταια εξι χρονια στην Ινδια και ετοιμαζονται να ξαναγυρισουν. Η Νιλιτα ξεκιναει σε λιγο την καινουργια της ταινια, που αυτη τη φορα θα ειναι με υποθεση. Μιλαει, ομως, για το ντοκιμαντερ "Οταν ερθει η μαμα για τα Χριστουγεννα" και η φωνη της υψωνεται, γεμιζει παθος.

    Αφησε πισω δεκα παιδια

    "Ειχα ερθει στην Ελλαδα πριν απο ενα χρονο για διακοπες με τον ανδρα μου. Εβλεπα γυρω μου χιλιαδες γυναικες απο τις Φιλιππινες και τη Σρι Λανκα να κυκλοφορουν κατα παρεες κυριως τις Κυριακες, οταν οι Αθηναιοι φευγουν στις εξοχες και η πολη αδειαζει. Μια μερα συναντησα στην αρχαια αγορα μια γυναικα απο τη Σρι Λανκα. Επιασα μαζι της κουβεντα. Δουλευε ως οικιακη βοηθος και ειχε αφησει στην πατριδα της δεκα παιδια. Συγκλονιστηκα. Αποφασισα να γυρισω ενα ντοκιμαντερ ειδικα για τις γυναικες της Σρι Λανκα, μιας χωρας που ιστορικα και πολιτισμικα μοιαζει με τη δικη μου πατριδα, την Ινδια, και θα μπορουσα ευκολοτερα να τις καταλαβω".

    Η ερευνα της Νιλιτα Βατσανι κρατησε πολυ και πηγε βαθια. Καταφερε και κερδισε την απολυτη εμπιστοσυνη της μικρης κοινοτητας των Σριλανκεζων γυναικων της Αθηνας. Εζησε μαζι τους μερες, μηνες. Τις κουβεντιασε, της ανοιξαν την καρδια τους, την πηραν μαζι τους στις θρησκευτικες τους τελετες. Καταλαβαν οτι το μονο που θελει απο αυτες ειναι να τις βοηθησει. Υστερα η Νιλιτα ταξιδεψε και στη Σρι Λανκα. Εκει καταλαβε το προβλημα σε ολες του τις διαστασεις.

    "Υπαρχει μια πραγματικη βιομηχανια ""οικιακων βοηθων''. Οι γυναικες εκπαιδευονται απο μικρες γι' αυτο το σκοπο. Καποια στιγμη θα φυγουν για πλουσιες ασιατικες χωρες, για τη Μεση Ανατολη, την Ευρωπη και την Αμερικη αφηνοντας πισω οικογενειες και παιδια. Τα τελευταια εικοσι χρονια η Σρι Λανκα οφειλει στις γυναικες της το μεγαλυτερο ποσοστο του συναλλαγματος που εισρεει στη χωρα".

    Δεν ειναι, ομως, η οικονομικη πλευρα του προβληματος που απασχολει τη Νιλιτα Βατσαρι. Το ντοκιμαντερ της θετει ενα και βασικο ερωτημα: "Με τι κοστος γινονται ολα αυτα; Τι συμβαινει πισω στη Σρι Λανκα; Πως μεγαλωνουν τα παιδια αυτων των γυναικων; Μηπως οι τραυματικες τους σχεσεις με τη μητερα τους ειναι το αποτελεσμα της δικης μας χειραφετησης και εντονης επαγγελματικης δραστηριοτητασ;".

    Ο τιτλος του ντοκιμαντερ, "Οταν η μαμα ερθει για τα Χριστουγεννα", δεν ειναι τυχαιος. Διοτι η Νιλιτα και ολο το συνεργειο ακολουθησαν τη Ηοζεφιν στο ταξιδι της στη Σρι Λανκα για τις διακοπες των Χριστουγεννων. Οκτω ολοκληρα χρονια δεν ειχε δει τα παιδια της. Επιταγες, γραμματα και δωρα ηταν η μονη εικονα που ειχαν για τη μητερα τους. Η καμερα μπηκε στο σπιτι της Ηοζεφιν. Κατεγραψε με σεβασμο και ευαισθησια τις δυσκολες, αντιφατικες σχεσεις της με τα τρια παιδια της. Την ιδια ωρα, πισω στην Αθηνα, η μικρη Ιζαντορα εκανε διακοπες με την πραγματικη της μαμα, που ειχε γυρισει απο το Παρισι...

    Το ντοκιμαντερ της Νιλιτα Βατσανι, που οσο το σκεφτομαι τοσο το θεωρω απο τις σπουδαιοτερες στιγμες αυτου του Φεστιβαλ, ειναι μια συμπαραγωγη του γερμανικου καναλιου ΗΔΦ και του Ελληνικου Κεντρου Κινηματογραφου. Θα το αγορασει αραγε ποτε καποιο ελληνικο καναλι για να το δουμε παρεα με τις Ηοζεφιν απο τη Σρι Λανκα και τις Φιλιππιννες που κανουν τη ζωη μας ευκολοτερη και τα παιδια μας πιο ευτυχισμενα;

    [6] Τριαντα ωρες Χατζιδακις

    Και αλλα απο το Τριτο Προγραμμα

    Το Τριτο Προγραμμα δεν τον ξεχνα

    Τ ο κουμπι ερευνα τα ερτζιανα. Το χερι βιαζεται. Ειναι γιατι, στο βιαστικο ξεφυλισμα πριν, μια συντομη ματια ειχε αρπαξει τυπογραφημενη, την αναγγελια "Δευτερα 23 Οκτωβριου: ο Μανος Χατζιδακις ακουγεται να διαβαζει απο τα Σχολια του Τριτου". Η ασθμαινουσα διαδρομη στα ΦΜ τερματιζεται, η ακοη φωλιαζει στο 95,6, η μνημη ξαναβρισκει το Μανο του Τριτου.

    Πρωτο ομως ηταν το Τριτο Προγραμμα που ξαναβρηκε τις μερες και τις ωρες του Χατζιδακι. Και που επελεξε την 23η Οκτωβριου, μερα της γεννησης του, για να ξεκινησει χωρις φανφαρες, αθορυβα, τη νεα συνθεση των εκπομπων του. Ετοιμαζοντας πρωτα τη μουσικη βιογραφια του συνθετη.

    Και μετα, ενα ταξιδι σε αλλους χωρους και με πολλους σταθμους Τεχνης. Πανετοιμο, δανειζεται, αντι αλλης εισαγωγης στη νεα του εποχη, αυτο που ελεγε καποτε ο Χατζιδακις:

    "Τους ανθρωπους που εχουν φυγει, αλλα παραμενουν ζωντανοι, τους εχουμε καθημερινα τοποθετημενους μεσα μας και τους κουβαλαμε σε ολοκληρη τη ζωη μας... Το θεμα παυει να εχει χρονο. Η μνημη γινεται παρον".

    Εξεχουσα θεση στο παρον του Τριτου εχει η μουσικη βιογραφια του συνθετη, ενα αφιερωμα 30 ωριαιων εκπομπων, μια διαδρομη στις κρυφες και φανερες συναντησεις με τα προσωπα που εκεινος αγαπησε.

    Απευθειας μεταδοσεις

    Για τις υπολοιπες ωρες της ραδιοφωνικης του καθημερινοτητας το Τριτο Προγραμμα, "κλεινει" ακομη περισσοτερες απευθειας μεταδοσεις, επισκεπτεται τις Δευτερες τις ευρωπαικες πρωτευουσες και τις μεγαλες ορχηστρες, "θρονιαζεται" στα θεωρεια της Μετροπολιταν Οπερας της Νεας Υορκης και στηνει το αφτι ακουγοντας Βερντι, Ροσινι, Πουτσινι, Μοτσαρτ, Τσαικοφσκι και Μπιζε, κρυφακουει 7 Κονσερτα με εργα του Μπαχ για οργανο, κρυφοκοιτα τη Φιλαρμονικη του Βερολινου και τη Συμφωνικη του Σικαγου και στα διαλειμματα, τα βραδια της Παρασκευης, αυτοσχεδιαζει με τζαζ.

    Χορτασμενο μουσικη, ανοιγει τα αρχεια της Ελληνικης Ραδιοφωνιας, "κλεβει" φωνες γνωστων ηθοποιων, των παλιων και των νεων, σε καθημερινες "Θεατρικες Ερμηνειες" και αφιερωνει τις πρωτες αυτες εκπομπες στη Μελινα, στην Παξινου, το Μινωτη, τον Κατρακη και τη Λαμπετη. Αλλα και στο "Παγκοσμιο Θεατρο", αφηνοντας καθε Κυριακη τον Σερ Τζον Γκιλγουντ για παραδειγμα, η τον Αλεκ Γκινες, τον Πολ Σκοφιλντ και τον Ραλφ Ριτσαρντσον να ερμηνευουν τον Σεξπιρ στη γλωσσα του. Και επεται συνεχεια με αλλους μεγαλους κλασικους...

    Και λογοτεχνες

    Ο απεραντος κοσμος της λογοτεχνιας δεν περιοριζεται στο θεατρο. Προχωρα με "Συγγραφεις και κειμενα", με Νεοελληνες λογοτεχνες που διαβαζουν τα εργα τους, με "ταξιδια στις χωρες των θαυματων", ταξιδια στη μουσικη και τη λογοτεχνια χωρων, με εκπομπες που αναρωτιουνται "πως περασαν τα χρονια" και αφηνουν προσωπικοτητες του πνευματικου και καλλιτεχνικου χωρου να αυτοβιογραφουνται.

    Το Τριτο, προσκαλει μετα "Εικονολατρες και εικονομαχους", τους ρωτα για την "κριτικη και την κριση της" και αναλυει την εικαστικη επικαιροτητα. Σκαρφαλωνει στον "Πλου αεροστατου" και σχολιαζει τα πολιτιστικα γεγονοτα της Ευρωπης. Χαριζει "Σημειωσεις για μια εβδομαδα", αφηνοντας το μικροφωνο στα σχολια του Νικου Δημου, καθε Κυριακη, και τις υπολοιπες ημερες, στους αλλους νεους συνεργατες του: την Ε. Βαροπουλου, την Εφη Αγραφιωτη, τον Βασιλη Βασιλικο, τον Θαναση Νιαρχο, τον Μανο Στεφανιδη, τον Αντωνη Φωστιερη...

    Και μαζι με ολους νεους και παλιους ευχεται -τι αλλο- "Καλη Ακροαση"!

    [7] Φιλοπατρια η εθνικισμος

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

    "Δ εν αγαπας την πατριδα σου" ειναι η μομφη που συχνα εκτοξευεται εναντιον οσων δηλωνουν αντιθετοι στον εθνικισμο. Μομφη βαρυτατη, που λογικα θεμελιωνεται στην αρχικη υποθεση οτι οι εννοιες της φιλοπατριας και του εθνικισμου ταυτιζονται. Συνεπως, αν υστερεις στη μια, μοιραια υστερεις και στην αλλη. Τοσο απλο η μαλλον τοσο απλο ικο ειναι. Το πως κατασκευαζεται, ομως, η αποψη αυτη, μας δειχνει καθαρα πως θα μπορουσε να ανασκευαστει. Οχι μονο με εκρηξεις αγανακτησης, οσο δικαιολογημενες και να ειναι, αλλα με την επεξεργασια ενος σχηματος που θα στηριζει τη διακριση της φιλοπατριας και του εθνικισμου.

    Ουδεις απατρις. Και ολοι αισθανομαστε κατι ιδιαιτερο για την πατριδα μας. Της αποδιδουμε μια μοναδικη σημασια η, ακομα καλυτερα, μια μοναδικη αξια. Το προβλημα εστιαζεται στο ειδος της αξιας αυτης και το κλειδι του βρισκεται στη λεξη "αποδιδουμε". Η αξια της πατριδας προκυπτει και ειναι τελειως φυσιολογικη μονο μεσα απο τη σχεση που εχει καποιος μ' αυτη. Προκειται, δηλαδη, για ιδιοτητα σχετικη, δηλαδη μη απολυτη και ταυτοχρονα "σχεσιακη", που σημαινει οτι γεννιεται μεσα και δεν νοειται εξω απο την εν λογω σχεση. Αυτο σημαινει "αποδιδω αξια" και γι' αυτο η αξια που εμεις οι Ελληνες αποδιδουμε στην Ελλαδα ειναι συμβατη με την αντιστοιχη αξια που αποδιδουν οι ξενοι στη δικη τους πατριδα. Με αλλα λογια, η φιλοπατρια, απο τη φυση της, δεν μονοπωλειται. Αν για παραδειγμα η Ελλαδα εχει για μενα αξια, επειδη συμβαινει να ειμαι Ελληνας, δεν με ενοχλει ουτε μου δημιουργει κανενα προβλημα το γεγονος οτι καποιος Πολωνος αισθανεται το ιδιο για την Πολωνια η, για να ερθουμε στα πιο δυσκο!

    λα, καποιος Τουρκος για την Τουρκι α. Αυτο σημαινει φιλοπατρια -αυτο και τιποτε αλλο.

    Ο εθνικισμος βρισκεται στον αντιποδα της φιλοπατριας, διοτι αντιστρεφει τη σταση που περιγραψαμε. Ο εθνικιστης δεν αποδιδει αξια στον τοπο του, διοτι νομιζει οτι την ανακαλυπτει. Ετσι, η αξια της Ελλαδας δεν προκυπτει μεσα απο τη φυσιολογικη σχεση που εχουμε με την πατριδα μας, αλλα προ υπαρχει και ενυπαρχει σ' αυτο που ονομαζεται Ελλαδα. Προκειται δηλαδη για αξια "αντικειμενικη" και ως τετοια πρεπει να γινεται, οχι μονο αντιληπτη, αλλα και σεβαστη απο ολους, Ελληνες και ξενους. Ειναι μια ιδιοτητα που ο εθνικιστης ανακαλυπτει, διοτι νομιζει εσφαλμενα οτι υπαρχει πριν και ασχετα απο οποιαδηποτε σχεση. Μια ιδιοτητα απολυτη και, για να φτασουμε στην καρδια του προβληματος, αποκλειστικη.

    Αυτου του ειδους ο εθνικισμος, ακομα και οταν δεν καταληγει σε ακραιες θεσεις, κινει τα ιδεογικα νηματα σημερα σε πολλες χωρες, συμπεριλαμβανομενης δυστυχως και της Ελλαδας. Τα περι Παρθενωνων που εμεις χτισαμε, ενω καποιοι αλλοι ζουσαν σε δεντρα, η αυθαιρετη χρηση του πρωτου πληθυντικου με το ρημα σε ιστορικο χρονο ("εμεις δωσαμε τα φωτα" κ.λπ.) και η αποψη οτι θα πρεπει να μας χαρτζηλικωνουν ως νομιμους κληρονομους ευκλεων προγονων, ασχετα αν εμεις που το απαιτουμε χτισαμε η δωσαμε τιποτα, ολα αυτα μιλουν απο μονα τους. Οποιος δεν αναγνωριζει την "αντικειμενικη" αξια της Ελλαδας η μας υποτιμα η μας επιβουλευεται.

    Τ ο παραλογο του εθνικισμου φαινεται καθαρα απο το γεγονος οτι ειναι μεν ενα φαινομενο γενικο, το οποιο ομως δεν επιδεχεται γενικευση, εφοσον στηριζεται στην "αντικειμενικη" αξια της πατριδας. Κανονικα η αντικειμενικοτητα προ υποθετει κριτηρια γενικως αποδεκτα και απροσωπα. Συμφωνα, ομως, με τον εθνικισμο, "αντικειμενικα" πιο αξια ειναι παντα η πατριδα του ομιλουντος. Γι' αυτο και ο Ελληνας εθνικιστης δεν αισθανεται καμια αλληλεγγυη με τον Τουρκο ομο ιδεατη του, οπως θα περιμενε κανεις στην περιπτωση καποιας αλλης κοινης ιδιοτητας. Αντιθετα, ειναι οι χειροτεροι εχθροι. Διαφωνουν ακριβως επειδη συμφωνουν στο θεμα του εθνικισμου, καταληγοντας και οι δυο στην εξωφρενικη θεση οτι ο "δικος μου" εθνικισμος, ειτε του Ελληνα ειτε του Τουρκου, ειναι ο μονος νομιμος.

    Η σχεση αναμεσα στην ιδεοληψια και τον ορθο λογο ειναι θεμα τεραστιο και δυσκολο. Δεν προκειται να το λυσουμε ετσι βιαστικα. Αν βγαινει ομως καποιο συμπερασμα απο ολα αυτα, ειναι οτι μερικες φορες καποια αντιστοιχια υπαρχει αναμεσα στις ιδεολογικες παρωπιδες και το βιασμο της λογικης.

    Το προβλημα εστιαζεται στο ειδος της αξιας που αποδιδουμε στην πατριδα

    25/10

    24.10.1995

    [8] Σοφια, μην ανησυχεις

    ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ Παπουλια οτι παρα το ανοιγμα των συνορων με τα Σκοπια, οι σχεσεις της Ελλαδας με τη Βουλγαρια θα παραμεινουν προνομιακες και στενοτατες

    Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

    Σ ε επαναβεβαιωση των στενων προνομιακων σχεσεων Αθηνας- Σοφιας, μεσα στον καινουργιο βαλκανικο περιγυρο, μετα την αρση του ελληνικου εμπαργκο στα Σκοπια, προχωρησαν οι υπουργοι Εξωτερικων των δυο χωρων, κατα τη μονοημερη επισκεψη του Κ. Παπουλια στη Σοφια.

    Η ελληνικη πλευρα εκρινε απαραιτητη αυτη την επισκεψη- αστραπη του Κ. Παπουλια, για να καθησυχασει τη Σοφια, η οποια εκ των πραγματων θα αντιμετωπισει τωρα πρακτικα προβληματα στην οικονομια της, μετα την εξομαλυνση των σχεσεων Αθηνων-Σκοπιων:

    Το βουλγαρικο εμποριο θα χασει εναν "προνομιακο πελατη" του, που ηταν τα Σκοπια, οσο διαστημα υπηρχε το εμπαργκο, και αυτο θα εχει συνεπεια απωλεια εισοδηματος που τοσο χρειαζεται η Βουλγαρια

    Το διαμετακομιστικο εμποριο, μεσω Βουλγαριας, θα υποστει και αυτο απωλειες, τωρα που αρχιζουν σιγα σιγα να λειτουργουν οι καθετοι αξονες της Θεσσαλονικης με τα Σκοπια, που ισχυαν τα τελευταια πενηντα χρονια

    Στη Βουλγαρια ο Ανδρεας

    Ο υπουργος Εξωτερικων Κ. Παπουλιας εσπευσε χθες στη Σοφια, κατα τις συναντησεις του με τον ομολογο του κ. Πιρινσκι και τον πρωθυπουργο Βιντενοφ, να δηλωσει κατηγορηματικως οτι οι σχεσεις Αθηνας-Σοφιας παραμενουν προνομιακες και στενοτατες. Και για του λογου το αληθες, ανακοινωσε οτι ο Πρωθυπουργος Α. Παπανδρεου μεχρι το τελος του χρονου θα επισκεφθει τη Σοφια για την τελικη υπογραφη σειρας διμερων συμφωνιων, που ενδιαφερουν αμεσα στη Βουλγαρια:

    Πιο συγκεκριμενα

    Θα συμφωνηθει η διανοιξη τριων νεων μεθοριακων σταθμων, που θα διευκολυνει τη Σοφια, αλλα και την Αθηνα, στη συνδεση τους με τα διευρωπα ικα οδικα δικτυα, αλλα και με τα λιμανια της Βορειας Ελλαδας. Ετσι αναμενεται να λειτουργησουν οι διασυνοριακοι σταθμοι Ξανθη-Ρουντοζεμ, Κομοτηνη- Κερτζαλι, Δραμα-Γκοτσε Ντελτσεφ

    Θα κλεισει οριστικως το θεμα της ρυθμισης των νερων του Νεστου

    Θα ολοκληρωθουν οι συμφωνιες για την εποχιακη απασχοληση και την επανεισδοχη εργαζομενων

    Η Παραεγνατια

    Η προσφατη υπογραφη της κοινης δηλωσης για την κατασκευη της Παραεγνατιας συζητηθηκε χθες στη Σοφια και ο Κ. Παπουλιας επανελαβε οτι η κατασκευη της Εγνατιας ειναι πραγματικοτητα, γεγονος που ενδιαφερει και τη βουλγαρικη πλευρα.

    Σε ο,τι αφορα στον πετρελαιαγωγο Μπουργκας- Αλεξανδρουπολη, ο Κ. Παπουλιας επανελαβε τη σταθερη αποφαση των δυο πλευρων να προχωρησουν στην κατασκευη του εργου και προσθεσε οτι υπαρχουν "δυσκολες λεπτομερειες που θα πρεπει να συζητηθουν και να συμφωνηθουν".

    [9] Το βαρος στην Ντορα

    Θα ΑΠΟΥΣΙΑΣΟΥΝ απο το Πολιτικο Συμβουλιο της Ν.Δ. οι Μητσοτακης, Κουβελας, Μανος

    Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΩΛΕΤΣΗ

    Με σημαντικες απουσιες (Μητσοτακης, Μανος, Κουβελας) συνερχεται το μεσημερι το Πολιτικο Συμβουλιο της Ν.Δ. Και ο Στ. Μανος απο την Πρεβεζα εδωσε συνεχεια στην κοντρα του με τον Γ. Σουφλια, ο οποιος απαντησε με τη σειρα του στην προκληση, "για τελευταια φορα", οπως ειπε.

    Ετσι στο σκηνικο του Πολιτικου Συμβουλιου πρωτο ρολο αναμενεται να παιξουν ο Γ. Σουφλιας και η Ντ. Μπακογιαννη. Ο πρωτος θα θεσει το θεμα, που δημιουργηθηκε με τη συνεντευξη του στο "Εθνος" και τον τροπο με τον οποιο αντεδρασαν τοσο οι ηγετικοι παραγοντες οσο και ο Στ. Μανος.

    Η Ντ. Μπακογιαννη φερεται διατεθειμενη να θεσει θεμα λειτουργιας των οργανων και να ζητησει εξηγησεις για τον ρολο που παιζει το καθε στελεχος. Αναμενεται να αναφερθει στο γεγονος οτι δυο-τρεις μερες πριν ο Μ. Εβερτ ειχε καλεσει τον Αντ. Λιβανη στη Ρηγιλλης και ειχε προκληθει ολος ο θορυβος με το θεμα των σεναριων για τη Θρακη και ενω ειχε συνεδριαση το Πολιτικο Συμβουλιο κανεις δεν τους ενημερωσε σχετικα.

    Ο αρχηγος της Ν.Δ., ο οποιος χθες προσπαθησε να ενισχυσει την εικονα του, καλωντας στη Ρηγιλλης τους εκπροσωπους της ΓΕΣΕΒΕ και των συνταξιουχων, θα επιχειρησει να καλυψει τις διαφορες και να περασει ενα ενωτικο κλιμα, που θα βγαλει στη συνεχεια στα μεσα ενημερωσης.

    Βεβαια οι απουσιες των Μανου και Κουβελα αποδυναμωνουν το Πολιτικο Συμβουλιο, πολυ περισσοτερο, γιατι πολλες φορες επικριθηκε η Ρηγιλλης γιατι δεν συγκαλει συχνα τα οργανα.

    [10] Συνεχεις αγωνες για 4 αιτηματα

    Οι ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ στο δρομο. Ευνο ικη υποδοχη απο Λιβανη - Κακλαμανη

    Της ΑΣΤΕΡΩΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ

    ΜΕ συμπαθεια και περισκεψη υποδεχτηκαν τα αιτηματα των συνταξιουχων και της ΓΣΕΕ ο προεδρος της Βουλης Απ. Κακλαμανης και ο υπουργος Επικρατειας Αντ. Λιβανης, που παντως θα ειχαν την αρμοδιοτητα για αμεσες απαντησεις.

    "Στο πλαισιο του δυνατου και κατα προτεραιοτητα θα πρεπει η πολιτεια να ασχοληθει με τα προβληματα των συνταξιουχων", ειπε ο κ. Κακλαμανης, αφου προηγουμενως χαρακτηρισε τα αιτηματα λογικα και δικαια. "Δεσμευομαι να μεταφερω τα αιτηματα στον Πρωθυπουργο", ειπε ο κ. Λιβανης, προσθετοντας οτι οι οποιες απαντησεις - λυσεις θα δοθουν απο την κυβερνητικη οικονομικη πολιτικη.

    Και οι συνταξιουχοι, μαζι με τη ΓΣΕΕ, δια στοματος του προεδρου τους Δ. Μαυροδογλου απαντησαν μετα τις συναντησεις με τους αρμοδιους (με τις οποιες ολοκληρωθηκε η χθεσινη μεγαλη συγκεντρωση των συνταξιουχων που εγινε παρα το κρυο και το ψιλοβροχο στην πλατεια Κανιγγος). "Εμεις θα συνεχισουμε τις μαχες μας μεχρι να δικαιωθουμε".

    Πολλα δις. οι απωλειες

    Στα 287 δις. δρχ. εφτασε η απωλεια στις συνταξεις κατα την τελευταια 5ετια ειχε πει στο χαιρετισμο του ο προεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πρωτοπαπας, που καλεσε την κυβερνηση να υλοποιησει τις δεσμευσεις της για επανασυνδεση των συνταξεων με τους μισθους. "Δωστε πισω τα κλεμμενα", ειπε, βασιζομενος στο στοιχειο αυτο, απευθυνομενος στον κ. Κακλαμανη ο κ. Μαυροδογλου, οταν ανεπτυσσε τα αιτηματα των συνταξιουχων.

    Ο κ. Μαυροδογλου ηταν και ο κεντρικος ομιλητης στη συγκεντρωση που πραγματοποιηθηκε στην πλατεια Κανιγγος. Οπως τονισε στην ομιλια του:

    Οι συνταξιουχοι απορριπτουν το σχεδιο του υπουργου Εργασιας - Κοινωνικων Ασφαλισεων για σταδιακη (σε τρια χρονια) επανασυνδεση της κατωτερης συνταξης με τα 20 ημερομισθια του ανειδικευτου εργατη. "Ποιος ζει, ποιος πεθαινει μεχρι τοτε", ειπε χαρακτηριστικα.

    Σε περιπτωση που αποφασιστει να δοθει στους συνταξιουχους αντιστοιχη με την εισοδηματικη πολιτικη του 2,5% συν 2,5%, τοτε οι 700.000 συνταξιουχοι που "αμειβονται" με συνταξεις της ταξεως των 80.000 - 90.000 δρχ., θα παρουν αυξηση ιση με 60 εως 120 δρχ. ημερησιως.

    Η κυβερνηση να καταργησει τους αντιασφαλιστικους νομους που ψηφισε η Ν.Δ.

    Θα συνεχισουν

    Συνταξιουχοι και ΓΣΕΕ θα συνεχισουν τις κινητοποιησεις μεχρις οτου ικανοποιηθουν τα αιτηματα για επανασυνδεση των κατωτερων συνταξεων του ΙΚΑ με τις αυξησεις της Εθνικης Γενικης Συλλογικης Συμβασης Εργασιας και τα 20 ημερομισθια του ανειδικευτου εργατη (Η.Α.Ε.) με την καταβολη των σχετικων κονδυλιων απο τον προ υπολογισμο και να αναπροσαρμοστουν οι κατωτερες συνταξεις στο Δημοσιο με τα 20 Η.Α.Ε.

    Συλλαλητηριο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

    Τη συντονισμενη κινητοποιηση μισθωτων - συνταξιουχων για πραγματικες αυξησεις στις αποδοχες και τις συνταξεις σηματοδοτει η χθεσινη συγκεντρωση με συνδιοργανωτες τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ - ενοψει της καταρτισης του νεου προ υπολογισμου. Σημερα το μεσημερι ο υπ. Εθνικης Οικονομιας Γ. Παπαντωνιου θα συναντηθει με το προεδρειο της ΓΣΕΕ και την Παρασκευη με το προεδρειο της ΑΔΕΔΥ. Ηδη οι δυο κορυφαιες οργανωσεις συνδιοργανωνουν στις 21 Νοεμβριου συλλαλητηριο με βασικο αιτημα τις ουσιαστικες αυξησεις, παραλληλα με τα ζητηματα που προωθουν για την Παιδεια, την Υγεια, το συνταξιοδοτικο και την αναμορφωση του ασφαλιστικου συστηματος.

    [11] Και νεες απωλειες για τους μισθους

    Η ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ πολιτικη προβλεπει αυξησεις στους μισθους κατω του αναμενομενου πληθωρισμου. Δυο χρονια λιτοτητας ακομη ανηγγειλε χθες ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας

    Λιτοτητα για αλλα δυο χρονια προανηγγειλε χθες απο το βημα συνεδριου για την κεφαλαιαγορα και το Χρηματιστηριο ο υπουργος Εθν. Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου.

    Βεβαιως, ο κ. Παπαντωνιου διευκρινισε οτι η σφιχτη οικονομικη πολιτικη που θα ασκηθει την προσεχη διετια βρισκεται εντεταγμενη στο Προγραμμα Συγκλισης της ελληνικης οικονομιας προς τις ευρωπα ικες, το οποιο, ως γνωστο εχει πενταετη διαρκεια.

    Οι αναγκες, ομως, του προγραμματος συγκλισης ειναι τοσο πιεστικες, που σχεδον καμια κυβερνηση (ουτε και η τωρινη του ΠΑΣΟΚ) δεν μπορει να τηρησει τις υποσχεσεις της για βελτιωση της θεσης των εργαζομενων. Βελτιωση που η εισοδηματικη πολιτικη ειχε υποσχεθει περσι για φετος ο κ. Παπαντωνιου, αναφεροντας οτι περαν της διατηρησης της αγοραστικης δυναμης θα υπαρξει και μικρη πραγματικη αυξηση.

    Τωρα, ομως, καθως οι αναγκες μειωσης των ελλειμματων εντεινονται, η κυβερνηση επιλεγει εκτος απροοπτου εισοδηματικη πολιτικη 2,5 + 2,5%, δηλ. ονομαστικη αυξηση μικροτερη και απο τον πληθωρισμο στοχο 5%, που θετει για το 1996.

    Καποιες ισως μεγαλυτερες αυξησεις, ακομη και της ταξης του 4 + 4% συζητιουνται για τους συνταξιουχους που αμειβονται με τα κατωτερα ορια των συνταξεων.

    Απολυτη εμμονη

    Ειναι ενδεικτικο οτι ο κ. Παπαντωνιου μιλησε για "απολυτη εμμονη" στη σταθεροποιηση και για απλη "διασφαλιση του πραγματικου εισοδηματος των εργαζομενων".

    Ο υπουργος υπεραμυνθηκε της πολιτικης της σκληρης δραχμης την οποια παρομοιασε με κινινο. Ειναι πικρη μεν, αλλα αναγκαια, ανεφερε. Ως γνωστον, η πολιτικη της σκληρης δραχμης στηριζεται στη σφιχτη εισοδηματικη πολιτικη, χωρις την οποια δεν θα μπορουσε να εξασφαλιστει η σταθεροτητα του εθνικου νομισματος.

    Αξιζει, παντως, να σημειωθει οτι ακομη και αυτο το προγραμμα συγκλισης που η κυβερνηση επικαλειται ως Ευαγγελιο για να δικαιολογησει τις πτυχες της λιτοτητας

    προβλεπει οτι το 1996 θα υπαρξει ονομαστικη αυξηση του κατα κεφαλη μισθου κατα 6,5%, ενω ο πληθωρισμος προβλεπεται να μειωθει στο 6,1%.

    Επεται συνεχεια...

    Βεβαιως, η Διακυβερνητικη Διασκεψη του 1996, εχει αφ' εαυτης το σπερμα της αναθεωρησης της Συνθηκης του Μααστριχτ (μαζι με τη διευρυνση της Ευρωπα ικης Ενωσης προς την ανατολικη Ευρωπη).

    Η Γερμανια πιεζει να υπαρξει αναθεωρηση επι το αυστηροτερο, με την αυστηρη εφαρμογη των κριτηριων (πληθωρισμος, ελλειμμα, δημοσιο χρεος, επιτοκια), ετσι ωστε να επιτευχθει και να εφαρμοστει το ενιαιο νομισμα.

    Τα μεγαλα, ομως, οικονομικα προβληματα της Γαλλιας (χωρις αυτη, λενε ανωτατοι Ευρωπαιοι παραγοντες, δεν υπαρχει ευρωπα ικη νομισματικη ενοποιηση), ισως "σωσουν" προς στιγμη τους "αδυνατους" της ΕΟΚ και λαβουν αναβολη επιπτωσης των κριτηριων, που σημαινουν σκληροτερη λιτοτητα. Μεταξυ των "αδυνατων" αυτων, περιλαμβανεται και η Ελλαδα, που κινειται μεν προς την επιθυμητη, για τους Ευρωπαιους ηγετες και τεχνοκρατες, κατευθυνση, δεν πειθει ομως, οτι θα επιτυχει την συγκλιση μεχρι το 1999.

    Τα επιτοκια

    Κατα τα λοιπα, ο υπουργος Εθν. Οικονομιας χαρακτηρισε επιτευγμα τη ραγδαια μειωση των επιτοκιων, προσθεσε, ομως, οτι στο εξης οι οποιες μειωσεις πρεπει να γινονται με προσεκτικα βηματα και κατ' ακολουθια με την πτωση του πληθωρισμου. Χαρακτηρισε ακομη ως επιτευγματα τη μειωση της γραφειοκρατιας και τη διευρυνση της φορολογικης βασης.

    [12] ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

    Δεν ξερουμε πως θα εξελιχθει. Το θεμα της Συνταγματικης κατοχυρωσης των μη κρατικων πανεπιστημιων τεθηκε, παντως, επι ταπητος χθες στην αρμοδια κοινοβουλευτικη επιτροπη για την αναθεωρηση του Συνταγματος. Και η κυβερνηση δεν το εκλεισε. Αντιθετα, μαλιστα. Ο υπουργος Μεταφορων, καθηγητης του Συνταγματικου Δικαιου και εισηγητης του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζελος, αν και επισημανε οτι κατι τετοιο δεν περιλαμβανεται στην προταση του ΠΑΣΟΚ, εντουτοις, αφησε ανοιχτη μια ...χαραμαδα, εν ονοματι της συναινεσης, ωστε να γινουν "μεγαλες πολιτικες παρεμβασεις με αφορμη και εφαλτηριο την αναθεωρηση του Σανταγματικου Χαρτη της χωρας". Ειπε, συγκεκριμενα, οτι "αν προκειται να κινηθει η αναθεωρηση του Συνταγματος σε ενα επιπεδο πολιτικης συναινεσης, τοτε -εαν το κλιμα ειναι τετοιο- δεν θα θελαμε εμεις να παρεμποδισουμε την επομενη Βουλη απο το να συζητησει και το ζητημα αυτο". Βεβαιως ο κ. Βενιζελος εθεσε μια σειρα "ρητορικων", οπως τις αποκαλεσε, ερωτησεων προς τη Ν.Δ. για "να αποδειξει οτι εαν ως μη!

    κρατικο πανεπιστημιο εννοουμε παν επιστημιο που δεν ειναι κερδοσκοπικο και που εχει ολες τις εγγυησεις που εχουν τα κρατικα πανεπιστημια, τοτε δεν ικανοποιειται κανεις απο αυτους που εκτος Βουλης διεκδικει το λεγομενο ιδιωτικο πανεπιστημιο για λογους αμιγως επιχειρηματικους". Τι σημαινουν ολα τα παραπανω; Ειναι απλο, νομιζουμε. Εαν η Ν.Δ. δεχτει να ψηφισει καποιες απο τις κυβερνητικες προτασεις, τοτε το ΠΑΣΟΚ θα ενταξει -με μια καποια διατυπωση που θα αφηνει ανοιχτα ολα τα ενδεχομενα στην επομενη Βουλη- να συμπεριλαβει στις υπο αναθεωρηση διαταξεις και εκεινη της Ν.Δ. για τα μη κρατικα πανεπιστημια. Εαν η "διαβουλευση" σ' αυτο το επιπεδο δεν πετυχει, η αξιωματικη αντιπολιτευση, μη εχοντας την απαραιτητη αριθμητικη δυναμη, δεν θα μπορεσει να περασει στις υπο ανεθεωρηση διαταξεις αυτη για τα μη κρατικη πανεπιστημια. Εαν ομως λαβουμε υποψη οτι στη χθεσινη πρωτη συνεδριαση διαπιστωθηκε ηδη συγκλιση αποψεων σε μια ευρεια γκαμα διαταξεων που αναφερονται σε ατομικα και κοινωνικα δικαιωματα καθως και στη θεσπιση, ρητα, της αρχης του κοινωνικου κρατους δικαιου, τοτε θα πρεπει να θεωρειται πολυ πιθανο το ανοιγμα του δρομου για ιδρυση μη κρατικων πανεπιστημιων. Αλλα, ας μην προτρεχουμε, μια και η τελικη αποφαση θα εκδηλωθει κατα τη συζητηση στην ολομελεια της Βουλης. Και κατι τετοιο αργει ακομη.

    ΝΤΟΡΑ ΝΤΑΙΛΙΑΝΑ

    [13] Ανησυχια βουλευτων για το Κυπριακο

    Η εντονη ανησυχια των βουλευτων για τη πορεια του Κυπριακου εκφραστηκε χθες κατα την εκτακτη κοινη συνεδριαση τω κοινοβουλευτικων επιτροπων Αμυνας της Ελλαδας και της Κυπρου στη Βουλη.

    Απο ελληνικης πλευρας οι βουλευτες εκαναν δεκτες τις παρατηρησεις του Κυπριου προεδρου της επιτροπης Τ. Χατζηδημητριου, που μεταξυ αλλων ζητησε αμοιβαια παρακολουθηση των στρατιωτικων ασκησεων στην Ελλαδα και στην Κυπρο, συνεργασια σε διεθνες επιπεδο με ελληνικη πρωτοβουλια και επισκεψη της ελληνικης επιτροπης στη Μεγαλονησο.

    Εκ μερους των Ελληνων βουλευτων, ο εισηγητης του ΠΑΣΟΚ Αντ. Δροσογιαννης ειπε μεταξυ αλλων οτι οι Κυπριοι πρεπει πρωτα απ' ολα να στηριζονται στις δικες τους δυναμεις, καθως οι αποστασεις και οι συνθηκες ειναι τετοιες που δεν επιτρεπουν πολλα.

    Μετα το τελος της συνεδριασης, οι Κυπριοι βουλευτες συναντηθηκαν με τον προεδρο της Βουλης Α. Κακλαμανη.

    [14] ΒΕΝΙΗΕΛΟΣ προς Ν.Δ.: Το συζηταμε υπο ορους

    Χαραμαδα για τα ιδιωτικα πανεπιστημια

    Των Π. ΗΑΓΟΡΙΑΝΙΤΗ ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ

    Ι διωτικα πανεπιστημια επι θυραισ; Για πρωτη φορα χθες τεθηκε στη Βουλη επισημως και απο κυβερνητικης πλευρας, αλλα παρουσιαστηκε ως υποθεση εργασιας.

    Ο υπουργος Μεταφορων Β. Βενιζελος, υπο την ιδιοτητα του μελους της επιτροπης για την αναθεωρηση του Συνταγματος, απευθυνομενος προς τους βουλευτες της Ν.Δ., τους δηλωσε οτι η κυβερνητικη πλειοψηφια θα μπορουσε να συζητησει την προταση τους για ιδιωτικα πανεπιστημια, εφοσον ομως διευκρινισουν εαν: Θα ειναι μη κερδοσκοπικα, θα επιλεγουν φοιτητες μεσω εξετασεων, θα διαλεγουν καθηγητες με τα ιδια κριτηρια των κρατικων και αν θα αναπτυξουν και σχολες με υψηλο κοστος (ιατρικες, εργαστηρια κ.λπ.).

    Τοτε, φυσικα, δεν θα διαφερουν, οπως τονισε, απο τα κρατικα ΑΕΙ και ετσι η κυβερνηση δεχεται να συζητησει επι του θεματος. Παρ' ολα αυτα μιλωντας στους δημοσιογραφους ο κ. Βενιζελος συμπληρωσε οτι το ΠΑΣΟΚ δεν μπαινει στην κουβεντα, αλλα εαν προκειται να κινηθει η αναθεωρηση του Συνταγματος σε ενα επιπεδο πολιτικης συναινεσης, δεν θα θελαμε εμεις να παρεμποδισουμε την επομενη Βουλη απο το να συζητησει και το ζητημα αυτο.

    Σχετικη παντως με το θεμα ηταν και η απαντηση που εδωσε το απογευμα στη Βουλη ο υπουργος Παιδειας Γιωργος Παπανδρεου που τονισε, απαντωντας σε ερωτηση του βουλευτη του ΚΚΕ Γ. Αραβανη, οτι δεν υπαρχει προθεση ιδρυσης ιδιωτικων πανεπιστημιων στην Ελλαδα.

    [15] Ο Καψης νεος αντιπροεδρος

    Κατα τα λοιπα στη χθεσινη πρωτη, υστερα απο πεντε μηνες, συνεδριαση της επιτροπης, αφου εξελεγη νεος αντιπροεδρος ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ Γιαννης Καψης, συζητηθηκε η πρωτη απο τις 6 ενοτητες στις οποιες εχουν χωριστει οι προς αναθεωρηση διαταξεις που αφορα τα ατομικα και κοινωνικα δικαιωματα.

    Συμφωνα με πληροφοριες, σε μια σειρα ζητηματων διεφανη, κατ' αρχην τουλαχιστον, συμπτωση αποψεων μεταξυ του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Οπως για παραδειγμα στην καταργηση των ατομικων διοικητικων μετρων (εκτοπιση) και της θανατικης ποινης, στο απορρητο της οικογενειας και το ασυλο της κατοικιας, στην κατοχυρωση της ελευθεροτυπιας καθως και στην προστασια των ιδιωτικων δασων.

    Ενα θεμα που επισης συζητηθηκε αφορα στην πιθανοτητα υπερψηφισης των προς αναθεωρηση διαταξεων με περισσοτερες απο 180 ψηφους, ετσι ωστε η επομενη Βουλη να επικυρωσει την αναθεωρηση μολις με 151 ψηφους. Το θεμα δεν λυθηκε οριστικα, αλλα θεωρειται πιθανοτατο οτι τελικα σε αρκετες διαταξεις θα ακολουθηθει αυτη η διαδικασια.

    Καταγγελια Σκυλλακου

    Το βραδυ, ο κοινοβουλευτικος εκπροσωπος του ΚΚΕ Α. Σκυλλακος με δηλωση του καταγγελλει το ΠΑΣΟΚ οτι προσανατολιζεται προς την κατευθυνση καθιερωσης ιδιωτικων πανεπιστημιων και χαρακτηρισε τους ορους, που εθεσε ο κ. Βενιζελος, φυλλο συκης για να χρυσωθει το χαπι και να καλυφθουν τα μεγαλα συμφεροντα που θα εισελθουν στο χωρο της τριτοβαθμιας εκπαιδευσης.

    [16] ΝΕΟΣ ΘΕΣΜΟΣ: Προσωπο κοινης αποδοχης θα ελεγχει την τηρηση της νομιμοτητας απο τους κυβερνωντες "Ομπουντσμαν"... κατα κακοδιαχειρισης

    Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ

    Ε να προσωπο εγνωσμενου κυρους, κοινης αποδοχης, που θα ψηφιζεται με ισχυρη πλειοψηφια απο την Ελληνικη Βουλη και θα ελεγχει διοικουντες και κυβερνωντες για κακοδιαχειριση και παραβαση της νομιμοτητας, θα αποτελεσει την προσωποποιηση μιας αληθινης επαναστασης στη δημοσια διοικηση: το θεσμο του "Ομπουντσμαν".

    Ο αναπληρωτης υπουργος Δημοσιας Διοικησης Χαρης Καστανιδης βαφτισε... ελληνιστι το θεσμο αυτο "Συνηγορο του πολιτη", ενω ο υπουργος Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης Ακης Τσοχατζοπουλος καλεσε ολες τις δημοκρατικες δυναμεις (κομματα, κοινωνικους φορεις, εργαζομενους) σε μια συστρατευση για τον εκσυγχρονισμο και τη μεταρρυθμιση στο Δημοσιο.

    Ο κ. Τσοχατζοπουλος εξεφρασε την αισιοδοξια οτι η προσπαθεια αυτη θα αποδωσει καρπους μεσα στο 1996 και ανακοινωσε οτι αρχιζει ανοικτος διαλογος μεσω της Εθνικης Διακομματικης Επιτροπης της Δημοσιας Διοικησης για να επιτευχθει η μεγαλυτερη δυνατη συγκλιση, συμφωνια και στηριξη στις μεταρρυθμισεις που θα ακολουθησουν.

    "Εαν μεσα απο το διαλογο ειπε χαρακτηριστικα ο κ. Τσοχατζοπουλος προκυψουν διαφορετικες αποψεις, ειμαστε ετοιμοι να τις δεχτουμε γιατι μας ενδιαφερει η συμφωνια. Αν πειστουμε οτι εναντι της δικης μας προτασης υπαρχει κατι περισσοτερο αποδεκτο η ορθο, δεν εχουμε κανενα προβλημα να το δεχτουμε".

    Απο τη Βουλη

    Ο θεσμος του "Ομπουντσμαν" συνισταται σε μια κεντρικη φυσιογνωμια, ενος προσωπου που ψηφιζεται απο τη Βουλη και πρεπει, για να συγκεντρωσει τη ζητουμενη πλειοψηφια, να ειναι αποδεκτος απο ολες τις πτερυγες. Θα πλαισιωνεται απο τεσσερις εως πεντε βοηθους, οι οποιοι θα καλυπτουν συγκεκριμενους τομεις (περιβαλλον, καταναλωση κ.λπ.). Τα προσωπα αυτα θα υπηρετουν επι μια συγκεκριμενη θητεια και θα συνεπικουρουνται απο νομομαθεις και υπαλληλους αυξημενων προσοντων, ωστε στο τελος καθε χρονου να εκδιδεται μια εκθεση που να αναφερει ολες τις περιπτωσεις οι οποιες ελεγχθηκαν και να υπαρχει πληρης διαφανεια.

    Το σημαντικοτερο ισως ειναι οτι το οργανο αυτο θα εχει τη δυνατοτητα να παρεμβαινει αυτεπαγγελτως και σε ορισμενους τομεις θα ειναι δεσμευτικες για τη δημοσια διοικηση οι υποδειξεις της. Μεσα σε τακτο χρονικο διαστημα θα υπαρχει πορισμα για ολες τις περιπτωσεις που ειναι δυνατον να καταγγελλονται απο καθε πολιτη, αλλα και απο τους βουλευτες ολων των κομματων υστερα απο ορισμενες προ υποθεσεις.

    Οι προσληψεις

    Ο υπουργος Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης Ακης Τσοχατζοπουλος διευκρινισε οτι τοσο ο νομος Πεπονη (2190) που καθιερωσε αντικειμενικα κριτηρια και διαφανεια στις προσληψεις στο Δημοσιο, και θα αποτελεσει τη σταθερη βαση της πολιτικης των προσληψεων σε ολο το δημοσιο τομεα οσο και ο θεσμος του δευτερου βαθμου της Τοπικης Αυτοδιοικησης, θα κατοχυρωθουν συνταγματικα ωστε να παραμεινουν αναλλοιωτα οροσημα της πορειας του εκσυγχρονισμου της ελληνικης δημοσιας διοικησης τα επομενα χρονια.

    Ακομη υπογραμμισε οτι η παλαια επιτροπη θεσμων μετεξελιχθηκε σε Επιτροπη Θεσμων και Αποκεντρωσης με συμμετοχη δωδεκα υπουργειων ωστε να ειναι ενα συλλογικο οργανο που δεσμευτικα θα ειναι σε θεση να παιρνει αποφασεις για να υλοποιηθει η στρατηγικη της αποκεντρωσης, της ανανεωσης και της αναπτυξης της δημοσιας διοικησης και της περιφερειας.

    Μιλωντας επισης ο αναπληρωτης υπουργος Χαρης Καστανιδης, τονισε, οτι ο θεσμος του "Ομπουντσμαν" εφαρμοζεται σε ολη την Ευρωπη και συνιστα μια ανεξαρτητη αρχη που θελει να ελεγξει τα φαινομενα κακοδιοικησης, να προστατευσει τα δικαιωματα του πολιτη και να υποδειξει και να συστησει συγκεκριμενες ρυθμισεις βελτιωσης στη διοικηση.

    Αντιθετα απο το Σωμα Ελεγκτων Δημοσιας Διοικησης που θα παραμεινει και θα μετεξελιχθει κι εσωτερικος μηχανισμος ελεγχου του κρατους, ο θεσμος "Ομπουντσμαν" ειναι εξωτερικο στοιχειο ελεγχου, δρα ως ανεξαρτητη αρχη εξω απο τη δημοσια διοικηση και διαμορφωνει συνθηκες ελεγχου φαινομενων διοικησης και προστασιας δικαιωματων των πολιτων.

    Μεταταξεις

    Χαρακτηριστικο ειναι επισης οτι ο κ. Τσοχατζοπουλος εξεφρασε την αισιοδοξια οτι πολυ συντομα (ισως και μεχρι το τελος του χρονου) με νεα διαδικασια θα ειναι ετοιμοι οι οργανισμοι των δημοσιων υπηρεσιων και ετσι συντομα θα πραγματοποιηθουν οι μεταταξεις που βρισκονται σε εκκρεμοτητα και θα απελευθερωθει ενα μεγαλο κομματι του δημοσιο υπαλληλικου δυναμικου.

    Μεσα απο διαλογο με την ΑΔΕΔΥ θα επιλεχθουν εκεινες οι διαδικασιες που θα ειναι αποδεκτες σε συνδυασμο με την καταρτιση των νεων οργανισμων.

    Ακομη ο κ. Τσοχατζοπουλος ειπε οτι θα γινει οπωσδηποτε νεος διαγωνισμος μεσα στο 1996 για νεες προσληψεις και τονισε πως υπαρχει φιλοδοξια να γινονται ενιαιοι διαγωνισμοι μια φορα το χρονο υστερα και απο τον ετησιο διαγωνισμο. Εξ αιτιας μαλιστα του μεγαλου κοστους θα υπαρξει ξεχωριστη διαδικασια για διαφορους κλαδους, αλλα ενιαιος διαγωνισμος.

    Για το θεμα των επιλαχοντων του προηγουμενου διαγωνισμου διευκρινιστηκε οτι το ΑΣΕΠ ειναι εκεινο που θα καταρτισει τους πινακες των διοριστεων κατα κατηγορια προσωπικου, με βαση τη φθινουσα βαθμολογικη σειρα.

    Συμφωνα με πληροφοριες επισης και επειδη υπαρχουν πιεσεις απο τους δημους για προσωπικο, ειναι δυνατον οι υπολοιποι επιλαχοντες να διοριστουν σε δημους και κοινοτητες με βαση παντα τη βαθμολογια τους.

    Τελος, ο κ. Τσοχατζοπουλος δηλωσε οτι στο μελλον θα καταργηθει η βαση και οπως στις Πανελληνιες Εξετασεις, βαση θα θεωρειται η βαθμολογια εκεινου που θα καταλαμβανει την τελευταια διαθεσιμη θεση του Δημοσιου.

    24.10.95

    [17] "Αντισυνταγματικος ο νεος νομος"

    Ο ΠΑΟ επιμενει στην αντιθεση του και επιτιθεται κατα του Γ. Λιανη: "Η ψηφιση του δημιουργει αλλης μορφης αλχημειες και εξυπηρετει συμφεροντα ξενα προς το ποδοσφαιρο"

    Ρεπορταζ: ΑΛΕΞΗΣ ΔΕΔΕΣ

    Πριν προλαβουν να συμπληρωθουν 24 ωρες απο την ανακοινωση της συμφωνιας του προεδρου του Ολυμπιακου Σωκρατη Κοκκαλη για το νεο νομο για τον αθλητισμο, ανακοινωθηκε απο την ΠΑΕ Παναθηνα ικος, η διαφωνια της, μετα απο δημοσιευματα, τα οποια ανεφεραν οτι συμφωνει.

    "Η ΠΑΕ Παναθηνα ικος ειναι κατηγορηματικα αντιθετη με το νεο νομο περι αθλητισμου, τον οποιον καταγγελλει ως αντισυνταγματικο και για τον οποιον πιστευει οτι αποτελει Δουρειο Ιππο για να εξυπηρετηθουν συμφεροντα ξενα προς το ποδοσφαιρο" αναφερεται σε σχετικη ανακοινωση της ΠΑΕ Παναθηνα ικος.

    Ειναι γνωστο βεβαια οτι ο προεδρος της ΠΑΕ Γιωργος Βαρδινογιαννης ειχε και στο παρελθον εκφρασει τη διαφωνια του για τις διαταξεις του νεου νομου που αφορουν τη ρυθμιση των χρεων, αλλα η κινηση του να διατυπωσει - μια μολις ημερα πριν απο τη συναντηση των προεδρων των ΠΑΕ Α Εθνικης, οπου θα εδιναν και τυπικα την εγκριση τους στον κ. Λιανη για το νεο νομο τη συνολικη αντιθεση του, ερμηνευεται ως αποφαση του να πολεμησει το νεο νομο.

    Η ΠΑΕ Παναθηνα ικος μαλιστα δεν δισταζει να προχωρησει σε βαρεις υπαινιγμους κατα του υφυπουργου Αθλητισμου λεγοντας: "Σε τι η επιμονη να περασει ο νεος νομος και ποια συμφεροντα εξυπηρετει, αφου δημιουργει αλλης μορφης αλχημειες στο χωρο".

    Οσον αφορα τη ρυθμιση των χρεων, την οποια ο αντιπροεδρος της ΕΠΑΕ και προεδρος του Απολλωνα Κωστας Αλαμανος ειχε χαρακτηρισει ιστορικη, η ΠΑΕ Παναθηνα ικος τη θεωρει ως διασπαθιση του δημοσιου χρηματος με την προσθηκη "οτι δεν μπορει ο νεος νομος να αποτελεσει το βημα εκεινο που θα πρεπει να κανουν καποιες ΠΑΕ για να ξεχρεωσουν τα τεραστια ποσα που οφειλουν στο κρατος".

    Η χθεσινη ανακοινωση της ΠΑΕ Παναθηνα ικος αιφνιδιασε τον κ. Λιανη, ο οποιος μεχρι χθες ειχε την ελπιδα οτι θα μπορουσε να περασει το νεο νομο για τον αθλητισμο εχοντας εξασφαλισει στην καλυτερη περιπτωση τη συναινεση των ΠΑΕ Α Εθνικης και στη χειροτερη, τη σιωπηρη αποδοχη τους. Ομως, ο Παναθηνα ικος του χαλασε τα σχεδια.

    Ο κ. Λιανης δεν βρεθηκε χθες το βραδυ για να σχολιασει την ανακοινωση της "πρασινης" ΠΑΕ. Συμφωνα με πληροφοριες, θα επιδιωξει να συναντηθει εντος των προσεχων ημερων με τον κ. Βαρδινογιαννη για να τον πεισει οτι οι διαταξεις του νεου νομου ειναι σωστες.

    Μετα τη χθεσινη ανακοινωση ειναι αγνωστο αν ο κ. Βαρδινογιαννης θα δωσει το "παρων" στη σημερινη συναντηση (12 το μεσημερι) των προεδρων των ΠΑΕ στο ΟΑΚΑ.

    [18] Κοκκαλης: "Ηρθε η ωρα να αποκτησουμε γηπεδο"

    Ρεπορταζ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

    "Τη δημιουργια ιδιοκτητου γηπεδου" εξηγγειλε στη διαρκεια χθεσινης συνεντευξης Τυπου ο προεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακος Σωκρατης Κοκκαλης ζητωντας ταυτοχρονα "τη συνδρομη της πολιτειας προκειμενου ν' αποκτησουν οι "ερυθρολευκοι" το δικο τους σπιτι".

    Η συνεντευξη δοθηκε στην αιθουσα επισημων του Σταδιου Καραισκακη με την υπογραφεισα συνεργασια με την Εθνικη Τραπεζα (ο Ολυμπιακος διαφημιζει τη "Μαστερ Ψαρδ" στη φανελα του), αλλα, ευκαιριας δοθεισης, το αφεντικο της ομαδας του μεγαλου λιμανιου αναφερθηκε και στο χρονιζον γηπεδικο προβλημα.

    "Ηητουμε τη βοηθεια της πολιτειας για να γινει πραγματικοτητα ενα ονειρο γενεων", σημειωσε ο κ. Κοκκαλης. "Αυτος ακριβως ειναι ο επομενος στοχος μας. Ν' αποκτησει ο Ολυμπιακος δικο του γηπεδο".

    Συμφωνα με πληροφοριες, ο Σωκρατης Κοκκαλης σκεφτεται σοβαρα να προτεινει στον υφυπουργο Αθλητισμου Γιωργο Λιανη την "ανταλλαγη" του γηπεδου του Ρεντη με το Σταδιο Καραισκακη, μια προταση η οποια εκ πρωτης οψεως φαινεται συμφερουσα και για τις δυο πλευρες.

    Για τους Πειραιωτες, οι αθλητικες εγκαταστασεις του Ρεντη ειναι μη αξιοποιησιμες περαιτερω. Αντιθετα μπορουν, εκχωρουμενες στο κρατος αντι του Σταδιου Καρα ισκακη, ν' αποτελεσουν την αθλητικη Κυψελη για τη νεολαια, αλλα και τις ομαδες της περιοχης.

    Κατι τετοιο ειπε, μεσες, ακρες, κι ο προεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακος στη χθεσινη συνεντευξη.

    "Μια λυση για τα επομενα εικοσι-τριαντα χρονια ειναι να μας δωσει η ΕΟΑ το Σταδιο Καραισκακη". Το οποιο βεβαια θα μπορεσει η διοικηση της ομαδας ν' αναμορφωσει αναλογα, κανοντας τις απαραιτητες βελτιωσεις.

    "Ειναι η πρωτη φορα που ανακοινωνουμε επισημα θεμα γηπεδου και σκοπευουμε να δωσουμε αναλογη συνεχεια, οχι με τη μορφη ατυπης και φιλικης συναντησης με τον υφυπουργο Αθλητισμου Γιωργο Λιανη. Θα γινει μια σοβαρη και εμπεριστατωμενη παρουσιαση του θεματος, τοσο στον υφυπουργο οσο και στους αλλους αρμοδιους φορεις".

    Αναφερομενος στη συνεργασια με την Εθνικη Τραπεζα για τη "Μαστερ Ψαρδ" και τη "Ρεδ Ψαρδ", ο κ. Κοκκαλης την χαρακτηρισε "ως ενα βημα ακομη για την οικονομικη αυτοτελεια του Ολυμπιακου". Ο προεδρος των "ερυθρολευκων" ζητησε απο τα εκατομμυρια των φιλαθλων της ομαδας να συνεισφερουν, αποκτωντας "Μαστερ Ψαρδ" και "Ρεδ Ψαρδ". Κι αυτο γιατι θα εχουν τεραστιες διευκολυνσεις στις αγορες τους.

    Τα ιδια περιπου ειπε και ο υποδιοικητης της Εθνικης Τραπεζας κ. Σταμουλης, που μιλησε υστερα απο τον Σωκρατη Κοκκαλη. Στην εκδηλωση εδωσαν το παρων ολοι οι ποδοσφαιριστες του Ολυμπιακου, καθως επισης και πολλοι ανθρωποι της πολιτικης και του αθλητισμου. Μεταξυ αυτων ο υπουργος Εμπορικης Ναυτιλιας Γιωργος Κατσιφαρας, βουλευτες του Πειραια, αθλητικοι παραγοντες κ.α.

    Μιλωντας στους δημοσιογραφους, στο περιθωριο της εκδηλωσης, ο Ιλια Ιβιτς εξεφρασε την αισιοδοξια του για την εκβαση του σαββατιατικου αγωνα με την ΑΕΚ.

    "Μπορουμε να νικησουμε και να μεινουμε στην κορυφη της βαθμολογιας", τονισε ο 24χρονος Σερβος, ενω στο ιδιο μηκος κυματος ηταν και οι δηλωσεις των υπολοιπων.

    [19] Στο ρυθμο της "Τσαρτα-μανια"

    ΥΜΝΟΙ για το νεαρο ασο της ΑΕΚ που δεν θελει να μιλαει: "Καλυτερα να μιλα η αποδοση μου"

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

    Σ το ρυθμο της "Τσαρτα-μανια" ζουν αυτες τις μερες στην ΑΕΚ. Τα απιθανα πραγματα που κανει φετος το χρυσο δεκαρι της "Ενωσης" στα γηπεδα, με αποκορυφωμα τα δυο ασυλληπτα προχθεσινα γκολ στην Κοκκινια, δινουν το ερεθισμα στον αθλητικο Τυπο να αφιερωνει υμνους για το ταλεντο του, τον Μπαγεβιτσ; και τον Τροχανα να τον εγκωμιαζουν δημοσια και τους δασκαλους του απο παλια, τον Σιουγγαρη, τον Μαντζουρακη και τον Αλεκο Παπαδοπουλο να καμαρωνουν για τον παικτη που ανακαλυψαν στα τελη της προηγουμενης δεκαετιας στην Ημαθια.

    Να του δωσουμε το λογο του παλικαριου; Μαλλον, ατυχησαμε! "Καλυτερα να μιλα για μενα η αποδοση μου στα γηπεδα...", συνηθιζει να λεει σε φιλους του.

    Ο Μπαγεβιτς, παντως, και χθες, στην συνεντευξη Τυπου εκανε (εκ νεου) εξαιρεση και αφιερωσε δυο καλα λογια για τον παικτη που θα... εσχιζε το διπλωμα του, αν δεν ειχε την εξελιξη που παρουσιαζει στις μερες μας.

    "Ο Βασιλης σε καθε παιχνιδι δειχνει την αξια του. Εχει τετοια προσφορα και πιστευω οτι μπορει να γινει ακομη καλυτερος. Με τον Ιωνικο ηταν πραγματι ενας Τσαρτας που μας αφησε μ' ανοιχτο το στομα, με την εμφανιση του! Ο Βασιλης μπορει να παιξει ακομη καλυτερα και η ομαδα μπορει να παιζει καλυτερα μ' αυτον. Για μενα, για την ΑΕΚ ειναι μια πολυ καλη λυση να υπαρχει στην ομαδα τετοιος ποδοσφαιριστης, που κανει γκολ με ανεση, απο δεκαπεντε και εικοσι μετρα!..".

    Δεν εχει αδικο ο Ντουσκο. Ετσι οπως μας εχει συνηθισει ο Τσαρτας θα ειναι πραγματικα ειδηση αν σκοραρει μεσα απο την περιοχη! Φετος απο τα 8 γκολ, το μοναδικο μεσα στην ακτινα των 16 μετρων ειναι το πεναλτι κατα του Αρη. Ολα τα υπολοιπα, εφτα γκολ, ειναι... ρουκετες απο τα 16 και πλεον μετρα, ολα, φυσικα, με το αριστερο. Αληθεια, υπαρχει αυτη τη στιγμη πουθενα στην Ευρωπη ποδοσφαιριστης με 7 γκολ απο μακρινη αποσταση στη φετινη περιοδο; Μαλλον οχι.

    Να προχωρησουμε περισσοτερο. Απο το Δεκεμβριο του '92 μετρα 19 γκολ στο Πρωταθλημα, τα 13 με... τριποντα (9 μακρινα σουτ και 4 φαουλ), τεσσερα με πεναλτι και μολις δυο γκολ με σουτ μεσα απο την περιοχη!

    Συμπερασμα: Οσοι αφηνουν αυτο το παιδι να κοβει... βολτες εξω απο την περιοχη του αντιπαλου γκολκιπερ, τοτε πρεπει να υποστουν και τις αναλογες συνεπειες.

    Ο Μιχαλης Τροχανας δηλωνε χθες "συγκινημενος" που του αφιερωσε το δευτερο γκολ ο Τσαρτας. "Δεν χρειαζεται ιδιαιτερος λογος για να αφιερωσει ενας παικτης γκολ στον προεδρο της ομαδας. Το παιχνιδι του Τσαρτα δεν ειναι μονο σοου, αλλα και ουσια...".

    Τι μενει τωρα; Να μπει και στις καρδιες των σκληροπυρηνικων της σκεπαστης. Τα παιδια της ΟΡΙΓΙΝΑ ειχαν διαδραματισει σημαντικο ρολο το Νοεμβριο του '92 για την πραγματωση της μεταγραφης απο τη Ναουσα στην ΑΕΚ. Το ονομα του, ωστοσο, ελαχιστες φορες ως τωρα εχει ακουστει ρυθμικα απο τον πυρηνα των φανατικων.

    Σημειωστε, τελος, οτι ο Βασιλης Τσαρτας πρωτοπαιξε σε επισημο αγωνα πρωταθληματος (μη ερασιτεχνικο), πριν κλεισει τα 15 του χρονια. Εκανε ντεμπουτο με τα χρωματα της Αλεξανδρειας στην Γ Εθνικη, το 1987 σε ηλικια 14 χρονων και 10 μηνων. Κατι αναλογο (μπαλα στα 14) ειχε συμβει τις προηγουμενες δεκαετιες με τον Πολ Χατζοπουλο, στον Παναρκαδικο και τον Τακη Συνετοπουλο στον Ολυμπιακο Βολου.

    [20] Ο ΠΑΟΚ εχασε την πρωτη μαχη

    Ο ΧΑΑΝ κερδισε την πρωτη δικη στο Ροτερνταμ

    Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ

    Χαθηκε, σε πρωτο βαθμο, για τον ΠΑΟΚ η αντιδικια του με Φεγενορντ και Χααν. Το τμημα ασφαλιστικων μετρων του Ροτερνταμ εκρινε οτι το συμβολαιο δεν ηταν δεσμευτικο για τον ΠΑΟΚ κι οτι η ομαδα της Θεσσαλονικης δεν μπορει να απαιτει την επιστροφη του Ολλανδου προπονητη στη Θεσσαλονικη.

    Το πρωι στον ΠΑΟΚ, σε συνεργασια με τον Ολλανδο δικηγορο, αποφασιζουν για προσφυγη σε δευτερο βαθμο αλλα και καταθεση αιτησης ασφαλιστικων μετρων.

    Ο ΠΑΟΚ απαιτουσε απο τον Χααν αποζημιωση, υψους 76 εκατ. δρχ., ενω ο Ολλανδος

    οπως δηλωσε σε τηλεοπτικη συνεντευξη στην πατριδα του ειναι διατεθειμενος να δωσει στην ελληνικη ομαδα μολις 20 εκατ. δρχ.

    Στον ΠΑΟΚ το μεγιστο αυτες τις μερες ειναι η δυσαρεσκεια Βουλινου:

    Για τους παικτες, οι οποιοι στην τελευταια τους συναντηση μαζι του, αντι να κουβεντιασουν για τις κινησεις που πρεπει να γινουν ωστε να βγει απο την κριση η ομαδα, εθεσαν οικονομικα ζητηματα.

    Για μελη της διοικησης, τα οποια με τη σταση τους δινουν τροφη για γιγαντωση της κρισης.

    Για ανθρωπους της κερκιδας, οι οποιοι με την ολη τους συμπεριφορα δημιουργουν κλιμα αβεβαιοτητας και ανασφαλειας στην ομαδα.

    Η δυσαρεσκεια αυτη, ισως και σημερα, διατυπωθει στα μελη του διοικητικου συμβουλιου και ειναι πιθανον να παρει και ακραιες διαστασεις.

    [21] Ανοιγει την πορτα των "8"

    ΓΙΑ ΝΙΚΗ που θα ξεδιαλυνει τα πραγματα στον ομιλο του, ο ΠΑΟ (με Ουζουνιδη) κατα της απροβλεπτης Ααλμποργκ

    ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΑΜΠΟΡΓΚ

    Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    Τ ι καπνο... φουμαρει και ποσο αδυνατη ειναι, αν ειναι - οπως λενε ειδικοι και μη, αντιπαλοι και ανταγωνιστες - αυτη η Ααλμποργκ, που ξεπηδησε τοσο ξαφνικα μπρος στο δρομο του Παναθηνα ικου, θα φανει αποψε το βραδυ (ΜΕΓΚΑ, 21.30).

    Η μεχρι τωρα πορεια της στο πρωταθλημα Δανιας δημιουργει την εντυπωση οτι προκειται για απροβλεπτη ομαδα, ικανη για το καλυτερο και το χειροτερο. Χωρις αμφιβολια ο προικισμενος κανονιερης Ερικ Μπο Αντερσεν θελει μεγαλη προσοχη, αφου εχει αποδειξει οτι οταν βρει την ευκαιρια δεν συγχωρει. Η Ααλμποργκ, πρωταθλητρια περσι, συγκεντρωνει ολα τα χαρακτηριστικα του ποδοσφαιρου της Δανιας, που εχει μεγαλη παραδοση, της λειπουν ομως τα μεγαλα αστερια. Ο Γρηγορης Παπαβασιλειου που την παρακολουθησε δυο-τρεις φορες, εχει εντοπισει κενα στην αμυνα. Με εξαιρεση την επιθεση, στις αλλες γραμμες, κεντρο και αμυνα, οι ποδοσφαιριστες της παιζουν αργα. Υπαρχουν πλεονεκτηματα και μειονεκτηματα, και το θεμα ειναι αν ο Παναθηνα ικος θα καταφερει να εξουδετερωσει τα πρωτα και να εκμεταλλευτει τα δευτερα. Το παιχνιδι ειναι πολυ δυσκολο. Συμφωνουν ολοι σ' αυτο, προπονητης και παικτες. Ειναι και αποφασιστικης σημασιας, γιατι μ' ενα θετικο αποτελεσμα ξεκαθαριζει το... τοπιο στον ομιλο και σιγουρευεται η προκριση στους "οχτω" του Τσαμπιονς Λιγκ.

    ΠΑΙΗΕΙ Ο ΟΥΗΟΥΝΙΔΗΣ

    Ο Μαρινος Ουζουνιδης θα παιξει. Η θεραπεια με ενεσεις "Ωολταρεν", που ακολουθησε εφερε αποτελεσμα. Ο παικτης ηταν επιφυλακτικος στις δυο τελευταιες προπονησεις, δηλωσε ωστοσο πανετοιμος για τον αποψινο αγωνα. Αλλα προβληματα δεν αντιμετωπιζει ο Ροτσα. Εκτος απροοπτου, ο ΠΑΟ θα παραταχθει με τους δεκα "ηρωες" του Οπορτο, συν τον Γιωργο Καπουρανη που θα παρει στην ενδεκαδα τη θεση του τιμωρημενου Αλεξουδη. Υποψηφιος για να αγωνιστει, εστω για λιγο στο δευτερο ημιχρονο, ειναι και ο Σπυρος Μαραγκος, που εχει αποθεραπευτει πληρως απο τον προσφατο τραυματισμο του στον εσω πλαγιο συνδεσμο. Ο Λουης Χριστοδουλου, ως... ειθισται πλεον, θα παρακολουθησει αλλο ενα ευρωπα ικο παιχνιδι απο την εξεδρα, οποτε στον παγκο εκτος του Μαραγκου θα καθησουν οι Νικοπολιδης, Λαγωνικακης και δυο απο τους Γκουμα, Καφε, Κολιτσιδακη (ο τελευταιος ειναι τραυματιας). "Αισθανομαι πολυ καλυτερα και θα κανω τα παντα για να παιξω", δηλωσε χθες ο Ουζουνιδης διαλυοντας και τα τελευταια ερωτηματικα γυρω απο τη συμμετοχη του.

    ΠΙΟΝΤΕΚ: ΦΑΒΟΡΙ Ο ΠΑΟ

    "Φαβορι" χαρακτηρισε ο Ηεπ Πιοντεκ τον Παναθηνα ικο, οχι μονο στο σημερινο παιχνιδι, αλλα και για προκριση στους "οχτω", μαζι με την Πορτο. Φιλικος προς τους Ελληνες δημοσιογραφους, στους οποιους προσεφερε καφε και αναψυκτικα, ο Γερμανος τεχνικος της Ααλμποργκ μιλησε για τις διαφορες που υπαρχουν μεταξυ των δυο συλλογων και τα προβληματα που αντιμετωπιζει. "Ειμαστε ακομη ξαφνιασμενοι απο τη συμμετοχη μας στο Τσαμπιονς Λιγκ", δηλωσε χθες το απογευμα, αρχιζοντας ετσι τη συνεντευξη που παραχωρησε στο παλιο γηπεδο της ομαδας και οχι στο "Ααλμποργκ σταντιουμ" οπου θα διεξαχθει ο αγωνας. "Το προγραμμα μας ειναι πολυ σκληρο και ειμαστε υποχρεωμενοι να παιζουμε καθε δυο η τρεις ημερες αγωνες, χωρις να ειμαστε καταλληλα προετοιμασμενοι. Δεν ειμαστε επαγγελματικος συλλογος. Παρα τα 110 χρονια Ιστορια μας, περσι κατορθωσαμε να κατακτησουμε πρωτη φορα τον τιτλο. Ορισμενοι ποδοσφαιριστες μας πηγαινουν το πρωι στη δουλεια τους και το απογευμα ερχονται για προπονηση. Συγκρινετε μας, λοιπον!

    , με τον Παναθηνα ικο, που ειναι α μιγως επαγγελματικη ομαδα, εχει παικτες υψηλου επιπεδου και διεθνεις εμπειριες". Για το παιχνιδι ο Πιοντεκ, οταν ρωτηθηκε συγκεκριμενα, ανεφερε: "Εμεις δεν εχουμε να χασουμε τιποτα. Δεν προκειται να κλειστουμε στην αμυνα. Θα κανουμε το παιχνιδι μας και ο,τι βγει". Στη συνεντευξη του προπονητη της Ααλμποργκ, που ειναι ο μονος... ξενος, μαζι με το Νορβηγο τερματοφυλακα Τομας Γκιλ, το παρων εδωσαν και οι παικτες Ερικ Μπο Αντερσεν, η μεγαλη βεντετα της ομαδας, και ο δευτερος διεθνης, ο επιθετικος Πετερ Ρασμουσεν. "Οι πιθανοτητες νικης κατα τη γνωμη μου ειναι πενηντα πενηντα", υπογραμμισε ο Αντερσεν, πρωτος σκορερ μεχρι τωρα του πρωταθληματος Δανιας με 12 γκολ. Και προσθεσε: "Θα κοιταξουμε να εκμεταλλευτουμε την εδρα. Ασκωντας πιεση, πιστευω οτι μπορουμε να κερδισουμε. Δεν ξερω πολλα πραγματα για το ελληνικο ποδοσφαιρο, βλεποντας ωστοσο τα αποτελεσματα του ΠΑΟ, συμπεραινω οτι το παιχνιδι θα ειναι πολυ δυσκολο". Τις ιδιες πιθανοτητες για νικη, φιφτι φιφτι, εδωσε απο την πλευρα του ο Ρασμουσεν. Σε περιπτωση νικης οι παικτες της Ααλμποργκ θα εισπραξουν πριμ, το υψος του οποιου δεν ανακοινωθηκε. Οι τραυματιες Ταμσεν (χαφ), Κριστενσεν (λιμπερο), ειναι τα προβληματα του Πιοντεκ, που ανακαλυψε οτι εχει... ξεμεινει απο παικτες ("Απο τους δεκατρεις ισαξιους, οι δυο ειναι τραυματιες"). Ελληνες φιλαθλοι θα υπαρχουν και στο "Ααλμποργκ σταντιουμ" για να δωσουν τη μαχη της εξεδρας. Περιπου 20 μελη της ΠΑΛΕΦΙΠ βρισκονται εδω απο τη Δευτερα, ενω αναμενονται ακομη αρκετοι Ελληνες απο το Λονδινο, τη Γερμανια και τις σκανδιναβικες χωρες. Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 1ου ΟΜΙΛΟΥ (3 αγωνες) $ΠΑΟ$6$4-1 $Πορτο$4$2-1 $Ναντ$4$4-4 $Ααλμποργκ$0$1-5

    ΠΑΟ και Ααλμποργκ εχουν εναν αγωνα λιγοτερο.

    Επομενο ραντεβου: 1η Νοεμβριου - (4η αγωνιστικη): ΠΑΝΑΘΗΝΑ ΙΚΟΣ - Πορτο, Ααλμποργκ - Ναντ.

    [22] Παραληρημα Μαλκοβιτς

    ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ επιθεση κατα των δημοσιογραφων, επειδη ενοχληθηκε απο καποιο δημοσιευμα: "Οι περισσοτεροι εξαγοραζονται"!

    Του ΗΛΙΑ ΔΡΥΜΩΝΑ

    Τ ρια χρονια εψαχνε ο Μποζινταρ Μαλκοβιτς την ευκαιρια να βγαλει το αχτι του για τους Ελληνες δημοσιογραφους. Και μολις βρεθηκε ενας απ' ολους μας να τον "ενοχλησει", πηρε το φτυαρι ο Σερβος κι αρχισε να ριχνει ...λασπη, με απιστευτη μανια, κατα παντων!

    Ο ανθρωπος που τον Απριλη στη Σαραγοσα, κατα τη διαρκεια του φαιναλ-φορ, μοιραζε εισιτηρια σε Ισπανους φιλαθλους με "τσιμπημενη", οπως μας καταμαρτυρουσαν τοτε, τιμη, δηλωσε χθες οτι το συνολο των δημοσιογραφων στη χωρα μας "εκφραζει αποψη που εχει τιμη, αρα εξαγοραζεται"! Κι οτι οι δημοσιογραφοι "εφαγαν" κατα καιρους τους Ηελικο Παβλισεβιτς, Κωστα Πολιτη, Ευθυμη Κιουμουρτζογλου και ...Νικο Γκαλη, αρα ειναι σε θεση να τον διωξουν κι αυτον απο τον παγκο του Παναθηνα ικου.

    Στο φιναλε, μας ειπε μαλιστα οτι κακως κανουμε ρεπορταζ της ομαδας του! Τοσο ωραια, δηλαδη, απο τον προπονητη των 200 εκατομμυριων δραχμων ανα ετος...

    Το παραληρημα του Μαλκοβιτς, που ξεπερασε ολα τα ορια, εξοργισε οσους βρισκονταν εκεινη την ωρα στην αιθουσα συνεντευξεων του ΟΑΚΑ κι ολους τους αλλους ρεπορτερ μπασκετ βεβαιως και οδηγησε σε αδοξο τελος τη συνεντευξη.

    Και να πει κανεις οτι δεν υπηρχε εντιμος τροπος να τα βαλει με οποιον τον πειραξε... Κατονομαζε, με στοιχεια φυσικα, τον δημοσιογραφο που αμφισβητει κι αυτοματως απεφευγε τη ρηξη με επαγγελματιες ανθρωπους που δεν του φταινε σε τιποτα. Ουτε σ' αυτον, ουτε στον Παναθηνα ικο...

    Ο "Μποζα" ομως δεν ηθελε να κανει διαχωρισμους σε καλους και κακους δημοσιογραφους. Εβαλε κατα παντων, λεγοντας χαρακτηριστικα:

    Γελανε ολοι στον Παναθηνα ικο με τη φαντασια σας. Οι ανθρωποι του Παναθηνα ικου με ειχαν προειδοποιησει, βεβαια, για ο,τι συνεβαινε τα προηγουμενα χρονια και για το πως εφυγαν οι Παβλισεβιτς, Πολιτης, Κιουμουρτζογλου και Γκαλης.

    Ο καθενας δημοσιογραφος δικαιουται να εχει γνωμη, ομως αυτη στην Ελλαδα εχει συγκεκριμενη τιμη, αρα εξαγοραζεται.

    Ασχολειστε παρα πολυ με τον Παναθηνα ικο. Αυτο ειναι απαραδεκτο.

    Δεν διαβαζω εφημεριδες, θελω ομως να συνεργαζομαι με τον Τυπο, γι' αυτο και σας κανω τη χαρη να δινω συνεντευξεις Τυπου!

    Προς το τελος, ο Μαλκοβιτς πηγε να βαλει τα πραγματα στη θεση τους ("δεν μιλαω γενικα για τους δημοσιογραφους"), αλλα η τελευταια του κουβεντα ηταν μια ακομα παραφωνια: "Η ιστορια των προκατοχων μου στον παγκο του Παναθηνα ικου επαναλαμβανεται".

    Τι φοβαται, μηπως χασει τη δουλεια του και τα εκατομμυρια του Γιαννακοπουλου, επειδη δεν παιζει καλα ο Παναθηνα ικοσ; Περιεργο, γιατι το βραδυ της Δευτερας ο Γιαννακοπουλος του ξεκαθαρισε: "Εσυ εισαι το αφεντικο στην ομαδα"!

    Ο Μαλκοβιτς παρεξηγησε, οπως φαινεται, τον ρολο του κι επιχειρησε χθες να στρεψει τον κοσμο του Παναθηνα ικου σε βαρος των δημοσιογραφων. Ετσι δικαιολογουνται και οι πρωτες αντιδρασεις καποιων "θερμοαιμων", που εδωσαν βαση στις συκοφαντιες του Μαλκοβιτς και τα 'βαλαν με τον Τυπο!

    Αναζητησαμε τον προεδρο του ΠΑΟ, κ. Γιαννακοπουλο, για να παρει θεση στο τεραστιο θεμα που προεκυψε, αλλα δεν σταθηκε χθες δυνατο να μιλησουμε μαζι του. Κανονικα, επρεπε μονος του να επιδιωξει καποιες εξηγησεις, για ενα ζητημα που αφορα ολοκληρον τον Παναθηνα ικο. Μην ξεχνατε οτι ο Μαλκοβιτς ειπε πως "ολοι γελανε στον Παναθηνα ικο με τον Τυπο".

    Μηπως πρεπει ολοι οι υπολοιποι να κλαιμε γι' αυτο το καταντημα;

    Ο Μαλκοβιτς, βλεπετε, εκανε και κατι ακομα χθες: Ειπε ψεματα για την κατασταση του Βρανκοβιτς! "Θα ειναι θαυμα αν παιξει 10 στον αγωνα με τη Ρεαλ, γι' αυτο και προετοιμαζω την ομαδα μου χωρις αυτον", ηταν τα λογια του Σερβου. Αντιθετα, ο γιατρος του ΠΑΟ, Χ. Σκορδης, ειπε οτι ο "Στοικο" θα παιξει. Ο δε Βρανκοβιτς πηγε χθες και στις δυο προπονησεις της ομαδας του! Θαυμα κι αυτο, Μποζα;

    [23] Ελπιζουν να γυρισουν "ζωντανοι"

    ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ εκτος εδρας στο Κορατς: Σταλ-Αρης (ΕΤ-3, 18.00), Μποροβιτσα-Πανιωνιος (ΕΤ-2, 21.30) και Σιλουτε-ΑΕΚ

    Του ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

    Για την ΑΕΚ, ταξιδι στο αγνωστο. Για τον Πανιωνιο, ταξιδι στο ...πασιγνωστο. Και για τον Αρη, ταξιδι στη χωρα του πανικου! Ποσοι θα γυρισουν ζωντανοι απο αυτη την περιεργη περιπετεια της αποψινης βραδιας στο Κορατσ;

    Ν' αρχισουμε απο αυτο το τελευταιο. Το περι πανικου. Στον Αρη θυμουνται τη μαυριλα της περυσινης χρονιας, οταν η Ντιναμο Μοσχας αφησε την αλλοτε κραταια ομαδα εκτος Ευρωπης και φτυνουν στον κορφο τους! Και φτυνουν ακομη περισσοτερο οποτε κοιταζουν τη δεκαδα που ταξιδεψε στην Πολωνια για να αντιμετωπισει την ισχυρη Σταλ Μπομπρεκ: εξι-εφτα ετοιμοπολεμοι, μερικοι εφηβοι, κανενας ξενος - ο Ελις συμπεριληφθηκε στην αποστολη σαν τουριστας, ηθελε μαλιστα να παρει και τη μνηστη του μαζι αλλα εμεινε με τη γλυκα μετα την παρεμβαση Μαρκοπουλου.

    Πως θα βγουν τα καστανα απο τη φωτια στο παγωμενο Μπιτομ; Ο Λιαδελης, ο Αγγελιδης και οι αλλοι να 'ναι καλα. Δεν θα ειναι ευκολο παντως. Η Σταλ ειναι αηττητη στο πρωταθλημα της χωρας της, εχει τρεις διεθνεις (Βοιτσικ, Σομπατσκι, Μπατσικ), εχει και Αμερικανους, αγνωστους παντως (Στερν, Ντοχερτι). Με τη ληξη του αγωνα, που θα μεταδοθει ζωντανα στις 6.00 μ.μ. απο την ΕΤ-3, ο Αρης θα φυγει οδικως για τη ...Βιεννη (400 χιλιομετρα διαδρομη) και θα επιστρεψει, ξενυχτισμενος, αυριο.

    Τη γευση του πανικου τη δοκιμασε και η ΑΕΚ, που αιφνης καλειται να αντιμετωπισει τη λιθουανικη Σιλουτε με εναν ξενο, κι αυτον ...Λιμπερτι. Ο Πελ παει για το χειρουργειο, ο αντικαταστατης του (Φαντερμπερκ;) αργει, που ουτως η αλλως δεν θα ειχε δικαιωμα συμμετοχης, και ο Τζουροβιτς τραβαει τα μαλλια του.

    Απειλειται αραγε η "ενωση"; Η Σιλουτε τερματισε μολις εβδομη περυσι στη Λιθουανια, εχει ενα μονο διεθνη (Τιμινσκας) και δυο Αμερικανους που δεν τους ξερει ουτε η μανα τους, ονοματι Τομας και Σρειμπερ. Τρεχα γυρευε! Στη μικρη πολη της Βαλτικης δεν εφτασε η ελληνικη τηλεοραση, εφτασε ομως η ΕΡΑ Σπορ. Συντονιστειτε στις 8 παρα τεταρτο.

    Ο Πανιωνιος βρισκεται στην πολη Ρουμα, 50 χιλιομετρα εξω απο το αγαπημενο Βελιγραδι του Ιβκοβιτς και του Πασπαλι. Οχι για τουρισμο, βεβαια. Η Μποροβιτσα, φιναλιστ περυσι στο πρωταθλημα Γιουγκοσλαβιας, δεν αστειευεται - κι ας εχασε φετος τον Σρετενοβιτς. Εμειναν ο σκορερ Στοικοβιτς, ο "ξιφιας" Ντραγκουτινοβιτς και αλλοι λιγοτερο γνωστοι φορεις της σερβικης κληρονομιας.

    Ηορικα τα πραγματα για τα μωρα του "Ντουντα", ειδικα αν δεν μπορεσουν να ξεπερασουν το σοκ των δυο συνεχομενων ηττων. Ο Ηαρκο παντως νιωθει καλα οποτε παταει το ποδι στην πατριδα του και ο Ντινκινς υποσχεθηκε να βαλει το νικητηριο καλαθι για να εξιλεωθει για το χαμενο λει απ του Αλεξανδρειου, οποτε ας κλεισουμε αισιοδοξα. Ο αγωνας θα μεταδοθει απο την ΕΤ-2 στις 9.30 μ.μ.

    Για το "Ρονκετι", τελος, η Καλαμαρια υποδεχεται στις 8.00 μ.μ. την εκ των πρωτοπορων του ιταλικου πρωταθληματος Ντακα Μεσινα, με τις Αμερικανιδες Λορενς και Γκιλομ. Η ελληνικη ομαδα ελπιζει οτι θα το παλεψει....

    [24] Οικουμενικη κοινη λειτουργια του Θεου

    ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ Του ΚΩΣΤΑ Ε. ΜΠΕΗ

    Ηομαδα των συνεδρων, κορυφαιων δικονομολογων απο 14 χωρες της Ευρωπης και της Ασιας, ανεβαινε σιωπηλα τα καλλιμαρμαρα σκαλια της Μεγαλοχαρης στην Τηνο. Ειχαν ερθει απο τη Συρο, οπου επι μια εβδομαδα διαλεγονταν για τα προβληματα της παραβιασης θεμελιακων δικαιωματων στο πλαισιο της αναγκαστικης εκτελεσης, της πτωχευσης και της εκκαθαρισης επιχειρησεων. Με ευλαβεια περασαν μπροστα απο το εικονισμα της Παναγιας, πολλοι αναψαν το κερακι τους: ορθοδοξοι, καθολικοι, διαμαρτυρομενοι, μουσουλμανοι, βουδιστες, σιντο ιστες, ανεκδηλωτοι, καθως και φανεροι αθεοι. Η βλασφημη περιεργεια με παρακινησε να αναζητησω με το βλεμμα τους συναδελφους απο την Τουρκια. Εστεκαν με σεμνοτητα εμπρος στο ιερο. Η κατανυξη που επικρατουσε στο ναο ηταν "γεφυρα, μεταγουσα τους εκ γης προς ουρανον", ανεξαρτητα αποτο αν ο ενας προβλεπει στον Χριστο, ο αλλος στον Μωαμεθ ο παραπερα στον Βουδα κ.ο.κ.

    Διχως συνορα, διχως μισαλλοδοξες προτακαληψεις, ο ιερος ναος μπορουσε να λειτουργησει και οντως λειτουργουσε ως κοινος τοπος επικοινωνιας καθενος με το δικο του Θεο.

    Αυτο το ιδιο συναισθημα ειχα αισθανθει πριν απο τρια χρονια, μπροστα στο επιβλητικο επιχρυσο αγαλμα της θεας Κανον, στον ομωνυμο βουδιστικο ναο του Κιοτο. Ειχα ρωτησει, λιγες μερες πριν, ποια ηταν η θρησκευτικη αναλογικη κατανομη του ιαπωνικου πληθυσμου. Και μου ειχε δοθει η απαντηση: 75% βουδιστες, 67% σιντο ιστες και 23% χριστιανοι. Στην απορια μου οτι το αθροισμα ξεπερνουσε κατα πολυ το 100% ο συνομιλητης μου, με το ευγενικο πατροπαραδοτο ιαπωνικο χαμογελο, μου ειχε εξηγησει πως αρκετοι ανηκαν σε δυο η και στις τρεις θρησκειες!

    Ετσι, δεν ηταν να απορει κανεις πως, οχι μονον ξενοι τουριστες, αλλα και ντοπιοι, διχως συνορα και διχως μισαλλοδοξες προκαταληψεις, στεκομασταν μπροστα στο αγαλμα της Κανον, αναπνεαμε το ιδιο θυμιαμα, που καιει και στους χριστιανικους ναους της Δυσης, ειχαμε ολοι αναψει το ιδιο κερακι και καθενας ειχε βρει μεσα στον ιερο χωρο γεφυρα επικοινωνιας με το δικο του Θεο.

    Θυμαμαι πριν απο πεντε χρονια μεσα στο μεγαλοπρεπη ναο του Βασιλικου Κολεγιου του Κεμπριτζ, συνεπαρμενος απο την ιεροτητα της μυσταγωγιας, ειχα προσελθει να κοινωνησω μαζι με τους αλλους προσκυνητες. Ο αγγλικανος ιερεας ειχε δειξει εκπληξη και δισταγμο, καθως αντικρισε καποιον να σταυροκοπιεται κατα το ορθοδοξο τυπικο, πριν δεχτει την οστια. Φαινεται πως σκανδαλιστηκε. Φαινεται πως το ζητημα συζητηθηκε. Γιατι, δυο χρονια αργοτερα, οταν ημουν και παλι στην ιδια εκκλησια, το βιβλιο της λειτουργιας, που ειχε καθενας στο στασιδι του, ηταν π ινεοτερη εκδοση. Και εκει οπου ο ιερεας εκφωνει "μετα φοβου Θεου, πιστεως και αγαπης προσελθετε", υπηρχε τωρα μια υποσημειωση, με καθε αλλο παρα μικρα τυπογραφικα στοιχεια, που καλουσε ολους τους παρευρισκομενους, ανεξαρτητα απο δογμα η θρησκευμα, να προσελθουν σε κοινη κοινωνια συμβολο της ενοτητας της ανθρωπινης αδυναμιας ενωπιον του παντοδυναμου Θεου οποιος κι αν ειναι αυτος κατα τις ατομικες καθενος πεποιθησεις.

    Με αυτες τις καταβολες, που φανηκε αμεσως οτι δεν ηταν μονο του συντακτη αυτων των γραμμων, οργανωθηκε την τελευταια ημερα του συνεδριου οικουμενικη λειτουργια στον καθεδρικο καθολικο ναο της Ανω Συρου. Προσπαθεια, να προηγηθει οικουμενικη θεια λειτουργια στον ιερο ναο του Αγ. Νικολαου της Ερμουπολης, ειχε ναυαγησει. Ειχε βεβαια προσελθει ο καθολικος επισκοπος. Αλλα ειχε παραμεινει σιωπηλος προσκυνητης. Δεν του δοθηκε η δυνατοτητα να αναπεμψει καποια ευχη μετα το τελος της ορθοδοξης λειτουργιας. Ο ιδιος τονιζε προς καθε κατευθυνση, μετα, οτι τον συνδεει στενη και ειλικρινης φιλια με τον ορθοδοξο μητροπολιτη. Ειχε ομως κατανοηση για τις δυσκολιες του μητροπολιτη, να ξεπερασει τις προκαταληψεις καποιων και να κανει εκεινο που η δικη του προσωπικη παιδεια και καλη διαθεση ασφαλως του υπαγορευε. Ειναι αληθεια οτι καποιοι φανατικοι ειχαν σκανδαλιστει διαβαζοντας στα συνεδριακα προγραμματα πως θα τελουνταν οικουμενικες θειες λειτουργιες.

    Η οικουμενικη λειτουργεια στην Ανω Συρο ηταν μια ανεπαναληπτη εμπειρια. Ειχε ελθει η περιφημη χορωδια του Αγ. Νικολαου της Ερμουπολης και οι ψαλμωδιες της ειχαν ενταχθει μεσα στην καθολικη λειτουργια. Προηγηθηκε η ωραιοτατη καθολικη χορωδια, που ξεκινησε με το "Κυριε Ελεησον...". Ακολουθησε η ορθοδοξη χορωδια με τη Δοξολογια. Ορθοδοξοι, καθολικοι και διαμαρτυρομενοι, Ελληνες και ξενοι διαβασαν και ξαναδιαβασαν σε περισσοτερες γλωσσες δυνατα απο την προς Γαλατας επιστολη του Αποστολου Παυλου:

    "Παντες γαρ υιοι Θεου εστε δια της πιστεως εν Χριστω Ιησου. (...) Ουκ ενι Ιουδαιος, ουδε Ελλην, ουκ ενι δουλος ουδε ελευθερος, ουκ ενι αρσεν και θηλυ. Παντες γαρ υμεις εις εστε εν Χριστω Ιησου".

    Και μετα, κατα την αναγνωση του Ευαγγελιου και παλι υψωθηκε το μηνυμα της ενοτητας απο το κατα Ιωαννη Ευαγγελιο:

    "Πατερ αγιε, τηρησον αυτους εν τω ονοματι σου (...) ινα ωσιν εν, καθως ημεις".

    Κατα τις δεησεις, μνημονευθηκαν απο κοινου ο επισκοπος Ρωμης και Παπας Ιωαννης και ο αρχιεπισκοπος Κωνσταντινουπολεως και Οικουμενικος Πατριαρχης Βαρθολομαιος.

    Εκ περιτροπης στην κοινη τουτη λειτουργια εψελναν η ορθοδοξη και η καθολικη χορωδια. Και ριγη διαπερνουσαν το πολυποικιλο εκκλησιασμα.

    Οταν ηλθε η στιγμη να απαγγελθει το π ι"Πιστευω", ο καθολικος επισκοπος καλεσε ολους τους πιστους, αδιακριτα απο δογματα, να το απαγγειλουν κατα το αρχικο τυπικο της Συνοδου της Νικαιας, διχως το φιλλιοθθε. Και οταν ηλθε η ωρα της θειας κοινωνιας, εμβαπτιζε την οστια στο δισκοποτηρο με τον οινο, ετσι ωστε κατα το λογο του μεγαλου Αθηναγορα να μπορουμε ολοι να κοινωνησουμε απο το ιδιο δισκοποτηρο.

    Και κοινωνησαμε. Καθολικοι, ορθοδοξοι και διαμαρτυρομενοι. Απο το κοινο δισκοποτηρο της κοινης πιστης. Διχως συνορα και διχως μισαλλοδοξες προκαταληψεις.

    Οταν τελειωσε η ανεπαναληπτη τουτη οικουμενικη λειτουργια σε ελληνικο εδαφος, επακολουθησαν οι αποχαιρετιστηριοι λογοι και ο μουσικος επιλογος απο το λαμπρο μουσικο συγκροτημα του Κελσου, που συνταιριαξε την αρμονια της προκλασικης μουσικης με τις ενορχηστρωμενες μελωδιες του Χατζιδακι. Μεσα στον ιερο χωρο. Και με τα απαραιτητα ευχαριστηρια χειροκροτηματα προς τους λαμπρους καλλιτεχνες. Ο επισκοπος αισθανθηκε την αναγκη να δωσει εξηγησεις: "Η εκκλησια ειναι το σπιτι του Θεου. Συνακολουθα ειναι και το σπιτι των παιδιων του. Ειναι ο πιο καταλληλος χωρος για να εκφραστουν ολα τα ευγενικα συναισθηματα. Και αυτο συμβαινει και με τα χειροκροτηματα προς τους εκτελεστες της ωραιας μουσικης".

    "Ποτε ως τωρα δεν εχω βιωσει με τετοια πηγαια συγκινηση την αποχαιρετιστηρια τελετη επιστημονικου συνεδριου", ελεγε σεβαστος παλαιοτερος Γερμανος συναδελφος, απο τα πρωτα εγκυρα ονοματα της διεθνους κινησης της επιστημης του Δικονομικου Δικαιου. Δεν ηταν απλη φιλοφρονηση. Ολοι, συνεδροι και ταπεινοι προσκυνητες, διακατεχονταν απο την ιδια πηγαια συγκινηση.

    Ασφαλως, δεν θα λειψουν εκεινοι που θα σκανδαλιστουν διαβαζοντας για κοινη οικουμενικη θεια λειτουργια σε ελληνικο εδαφος, εστω και διχως την παρουσια εκπροσωπου της Ορθοδοξης Εκκλησιας. Ομως, οι πολλοι αυτοι που ειναι απαλλαγμενοι απο παθη, προκαταληψεις, μισαλλοδοξιες και ανοητη επαρση - θα στηριξουν αυτο το ανοιγμα. Και θα ευχηθουν να ερθει η ευλογημενη μερα, οπου τα δογματα και οι θρησκειες δεν θα χωριζουν, αλλα θα ενωνουν, διχως διακρισεις, στη λατρεια του Θεου. Που ειναι απροσπελαστος και πανταχου παρων, ανεξαρτητα απο τη διαφορετικη μορφη και ονομασια, με τις οποιες οι λαοι προσπαθουν να τον προσεγγισουν. Καθενας με τις δικες του εθνικες και ατομικες πολιτισμικες και θρησκευτικες καταβολες και ιδιαιτεροτητες του. Ολες αυτες οι ιδιαιτεροτητες ειναι κοινη πολιτισμικη κληρονομια ολοκληρης της ανθρωποτητας. Ο σκοτεινος Μεσαιωνας ειναι εκεινος που τις ειχε αντιληφθει και απολακτισει ως πετρα σκανδαλου και διχασμου.

    Ποιος τολμητιασ;

    Στα μισολογα εμεινε παλι ο προεδρος της Βουλης Απ. Κακλαμανης, μιλωντας στην εκπομπη του εκδοτη του "Βηματος" Στ. Ψυχαρη, για την υπερεξουσια των "μιντιοκρατων". Οχι δεν μιλαει αυτος για "διαπλεκομενα συμφεροντα" (πολιτικης ηγεσιας και ιδιοκτητων των ΜΜΕ) -αυτα τα λεει ο Μητσοτακης. Ο κ. Κακλαμανης δεχεται, λεει, επιθεσεις απο τον Τυπο, διοτι εχει την τολμη να καταγγελλει οτι καποιοι απο τους μεγαλο ιδιοκτητες των ΜΜΕ (επιχειρηματιες ασχετοι με τον Τυπο και "μπαταχτσηδες" στις οφειλες τους σε δημοσιους οργανισμους και τ' ασφαλιστικα ταμεια των δημοσιογραφων) απεκτησαν δυναμη και παιζουν ρολους, που δεν συναδουν με το κοινοβουλευτικο μας πολιτευμα...

    Κριμα. Διοτι ο προεδρος της Βουλης ειχε τη μοναδικη ευκαιρια να πει, επιτελους, τα πραγματα με το ονομα τους ως προς την επικινδυνη για τη δημοκρατια εξωθεσμικη "μιντιοκρατια". Οταν λ.χ. τον προκαλουσε ο Ψυχαρης "δωστε μας, κ. προεδρε, ενα παραδειγμα", ν' απαντουσε: "Ιδου! Μπροστα μου το 'χω. Εσεις, κ. Ψυχαρη!".

    Και να ξετυλιγοταν σιγα σιγα ο μιτος -με τον Ψυχαρη, το αφεντικο του, Χρ. Λαμπρακη, τον κουμπαρο του, Σωκρ. Κοκκαλη, και το ρολο τους στο πλεγμα εξουσιας, τις προσωπικες του σχεσεις με διαχειριστες της εξουσιας απο τη δικτατορια και δωθε, τις προσωπικες του "μπιζνες" και παει λεγοντας...

    Θα ηταν μια εκπομπη εξοχως αποκαλυπτικη. Συναρπαστικη. Αλλα τετοια τολμη δεν την εχει ο κ. Κακλαμανης. Κι εδω που τα λεμε, αν περισσευαν οι πραγματικοι τολμητιες και οι αθωοι στην πολιτικη σκηνη, δεν θα ημασταν σ' αυτο το χαλι...

    Γ.Β.

    [25] Πιστη και...

    Ειπε ο προεδρος της Βουλης Απ. Κακλαμανης, στην προχθεσινη συνεντευξη του, στον Στ. Ψυχαρη (Αντεννα): "Εμεινα πιστος στον Γεωργιο Παπανδρεου ως το θανατο του στις 3 Νοεμβριου 1968. Και τοτε εγραψα στον Ανδρεα Παπανδρεου: ""Απο σημερα μονο εσενα αναγνωριζω ως αρχηγο".

    Δεν ειναι απολυτως φυσικο ο κ. Κακλαμανης να ειναι οπαδος της θεωριας, που συμπυκνωνεται στη φραση του "μας αρκει και η σκια του;". Ειναι. Τοτε γιατι τον πειραξε τοσο πολυ η κοινολογηση της φρασης αυτης, η οποια αποδιδει πιστα αυτο που πρεσβευει;

    Γ.ΚΑΡ.

    ...προστασια

    Και με την ευκαιρια: Μανιωδως πασχιζει ο κ. Κακλαμανης ν' ανακαλυψει πως εφτασαν στις εφημεριδες οσα ειπε ο Ανδρεας Παπανδρεου στη συνεδριαση του Εκτελεστικου Γραφειου του ΠΑΣΟΚ για το ρολο του διευθυντη του "Βηματος" κ. Ψυχαρη στην προβολη του κ. Εβερτ ως "αυριανου πρωθυπουργου".

    Ειναι σιγουρος ο κ. Κακλαμανης οτι ο Πρωθυπουργος δεν ηθελε να μαθευτουν οσα ειπε; Αν ηξερε, ισως δεν θα εκανε τοσες προσπαθειες να τον "προστατευσει"...

    Γ.ΚΑΡ.

    [26] "Σταζι" παλι

    Με τα ποδια να τρεμουν απο την ...κουραση, γυρισαν απο τη Γερμανια οι αστυνομικοι που πηγαν να εξετασουν τον φακελο Βαινριχ, υπαρχηγου του Καρλος. Ετσι τουλαχιστον λεγεται.

    Τα αλλα που ψιθυριζονται, ειναι οτι τα στοιχεια της "Σταζι" δενονται ολο και πιο σφιχτα, με αποτελεσμα, το κανονι των διωξεων να σκασει δι' ευνοητους λογους κοντα στις γιορτες. Και πως μια απο τις αιτιες της προσφατης αντικαταστασης του διοικητου της Αντιτρομοκρατικης εχει να κανει με τους χειρισμους του σχετικα με τους Ελληνες εμπλεκομενους με βαση τα αρχεια της "Σταζι".

    Αβυσσος η ψυχη της... ΕΛ.ΑΣ.

    Γ.Ι.Μ.

    [27] Αποντες

    Ακομη 12 βουλευτες, μετα τον Θ. Κοκκελιδη, κατεθεσαν ερωτηση στη Βουλη για την οφειλη 20 δισεκατομμυριων απο τους εργοδοτες μας στα ασφαλιστικα ταμεια του Τυπου.

    Και οι 12 ειναι βουλευτες της Ν.Δ., αλλα δυστυχως και παλι λαμπουν δια της απουσιας τους οι βουλευτες-μελη της ΕΣΗΕΑ, ενας απο τους οποιους εχει διατελεσει και προεδρος του σωματειου μας και αλλος ενας διευθυντης μιας απο τις μεγαλυτερες εφημεριδες.

    Θα τους περιμενουμε λιγο ακομη πριν τους κατονομασουμε.

    Π.Η.

    [28] Διαφορα

    ! Πως το ειπε χθες ο Νικος Κωνσταντοπουλος εν οργη περιπου για τα συμβαινοντα περι την πολιτιστικη πρωτευουσα;

    "Η πολιτικη πρεπει να εμπνεεται απο τον πολιτισμο και οχι η μικροπολιτικη να επικρατει επι του πολιτισμου".

    Πολυ ωραιο για να ειναι αληθινο η μοτιβο αριας για το Μεγαρο Μουσικης.

    Δ.Κ.

    ! Και ομως η προταση να καθιερωθει και στην Ελλαδα ο Επιτροπος Διοικησεως (ΟΜΒUΔΣΜΑΝ) δεν ειναι τωρινη: Ο καθηγητης και πρωην υπουργος Μαν. Δρεττακης την ειχε κανει απο τις στηλες της "Ε" στις 8-10-1986. Να δουμε ποτε, επιτελους, θα υλοποιηθει.

    Γ.ΚΑΡ.

    Χωρις ταυτοτητα...

    Ο Προεδρος της Βουλης Αποστολος Κακλαμανης αποφασισε ξαφνικα προχθες το βραδυ στην εκπομπη το "Βημα του Αντενα" να δημιουργησει υπαρξιακο προβλημα στις γυναικες που επωφελουμενες απο ενα νομο του ΠΑΣΟΚ, που ψηφιστηκε με τις δικες μας και μονον πιεσεις, δεν αλλαξαμε το επωνυμο μας οταν παντρευτηκαμε και, επιπλεον, το δωσαμε και στο παιδι ΜΑΣ.

    "Α, υπαρχουν νομοι που απενεργοποιουνται", ειπε ο σοφος κ. Κακλαμανης, αφου πρωτα πειστηκε απο τον Σταυρο Ψυχαρη οτι υπαρχει τετοιος νομος και τον εχει ψηφισει και ο ιδιος. Ωραιος Προεδρος της Βουλης οταν αγνοει και περιφρονει τις Ελληνιδες. Που να προλαβει. Εχει τον νου του να διορθωνει τον Σταυρο Ψυχαρη οταν αναφερεται στην συζυγο του Πρωθυπουργου ως Δημητρα Λιανη. "Δημητρα Παπανδρεου, κυριε Ψυχαρη μου". Να χασω εγω την ταυτοτητα μου επειδη καποια αλλη την βρηκε, το βρισκω υπερβολικο.

    Β. ΓΕΩΡΓ.

    [29] Γαλαζιος λαικισμος

    "Την αγοραστικη δυναμη, την οποια χασατε τα τρια τελευταια χρονια να σας δοθει αμεσως" ειπε, κατα λεξη, χθες ο Μ. Εβερτ (σε αψογα ελληνικα, ως συνηθως) στους συνταξιουχους, για να συμπληρωσει: "Εχουμε διαπραξει και τα σφαλματα μας. Τα αναγνωριζουμε ολοι - πριν απ' ολα αυτοι που εφεραν το νομο, ο φιλος μου ο κ. Σιουφας...".

    Αλλα γιατι να δοθουν στους συνταξιουχους οι αυξησεις που θα επαιρναν την τελευταια τριετια, αν δεν ισχυαν οι νομοι της Ν.Δ. και να μην χορηγηθουν οι αυξησεις της τελευταιας πενταετιας. Ποιο ειναι το κριτηριο;

    Εκτος και αν ειναι η διαφωνια του Γ. Σουφλια (εμπνευστη του πρωτου νομου, 1902/90, της Ν.Δ.) ο οποιος εχε διατυπωσει την αντιθεση του στην εξομοιωση των συνταξεων της ΔΕΗ με το 80% του μισθου. Αντιθετα ο αρχηγος φαινεται να εξασφαλισε την συγκαταβαση του φιλου του Δ. Σιουφα, που προωθησε τις υστερες (μετα το 1992) ρυθμισεις.

    Ακομη και ο λαικισμος "χορηγειται" με δοσεις εσωκομματικων ισορροπιων...

    ΜΓΣ

    [30] Διακρισεις

    Την ιδια ωρα που η "διαρροη" ειχε συντελεστει και το γενικο πλαισιο του πιλοτικου προγραμματος χορηγησης μεθαδονης αναλυοταν σε πρωτοσελιδο καθημερινης εφημεριδας οι υπευθυνοι του προγραμματος απο τον ΟΚΑΝΑ αρνουνταν πεισματικα να δωσουν οποιαδηποτε πληροφορια.

    Ο μεν επιστημονικος υπευθυνος του προγραμματος απαγορευε την εισοδο δημοσιογραφων στο κεντρο της οδου Ερεσσου 40, οπου θα χορηγειται η μεθαδονη. Η δε υπευθυνη ενημερωσης του ΟΚΑΝΑ κρατωντας το "εφτασφραγιστο μυστικο" εφτασε στο σημειο να πει "ε, δε θα τιναξουμε στον αερα μια ολοκληρη συνεντευξη Τυπου που εχουμε προγραμματισει".

    Φαινεται οτι αυτες οι διακρισεις συμβαινουν οταν δημοσιογραφικα στελεχη στελεχωνουν και κρατικους οργανισμους...

    Ν.Γ.

    [31] Ψιλα γραμματα

    Ωραιο κι αυτο οπως το καταγγελλει η Συντονιστικη Επιτροπη για τη σωτηρια του Παρκου Ελευθεριας:

    Το Συμβουλιο Επικρατειας (τμημα Διακοπων) ειχε ζητησει απο το ΥΠΕΧΩΔΕ Μελετη Περιβαλλοντικων Επιπτωσεων, που να συνοδευει το υπο επεξεργασια νεο σχεδιο Προεδρικου Διαταγματος, για τα παρανομως συνεχιζομενα εργα στο Παρκο.

    Αντι του υπουργειου, λοιπον, εσπευσε να καταθεσει Μελετη (συνταχθεισα εκ των ενοντων) ο... Οργανισμος Μεγαρου Μουσικης!

    Διαμαρτυρεται, τωρα, η Συντονιστικη Επιτροπη κι επικαλειται νομους και κιταπια (οτι η μελετη επρεπε να ανατεθει "σε ομαδα επιστημονων με αξιοκρατικα κριτηρια μεταξυ περισσοτερων υποψηφιων", να εγκριθει απο το ΥΠΕΧΩΔΕ και το αρμοδιο Νομαρχιακο Συμβουλιο, να τυχει ευρειας δημοσιοτητας κ.α.).

    Προς τι τοση τυπολατρεια;

    Αντι του κρατους ανταπεκριθη το κρατος εν κρατει.

    Κι επιτελους, ποια θα ηταν η διαφορα αν τη μελετη του ΟΜΜΑ την κατεθετε το ΥΠΕΧΩΔΕ σαν δικη του;

    Γ.Β.

    [32] Κατακεφαλα

    Τρεις βουλευτες ηταν χθες το βραδυ στην αιθουσα της Ολομελειας στη Βουλη, κι ο ενας απ' αυτους παραλιγο να δεχθει μια τηλεοπτικη καμερα στο κεφαλι.

    Απο τα θεωρεια της Βουλης λιγο μετα την εναρξη της συνεδριασης, υπο το εκπληκτο βλεμμα του προεδρου του Σωματος Απ. Κακλαμανη ...απογειωθηκε η μονιμη καμερα της ΕΡΤ με στοχο το κεφαλι του Ηλια Βεζδρεβανη.

    Τη γλυτωσε βεβαια τελικα καθως η καμερα ηταν δεμενη και με μονωτικη ταινια και απλως κρεμαστηεκ στον αερα.

    Ε, ρε και να 'πεφτε. Σκεφτειτε τοτε καποιοι, ονοματα δεν λεμε και εμεις, τι θα ελεγαν για τις επιθεσεις των ΜΜΕ κατα του θεσμου.

    Π.Η.

    [33] Φαλιμεντο

    Πρωτοτυπο τροπο διαλεξαν οι υπευθυνοι του γραφειου του ΟΗΕ στην Αθηνα, για να υπογραμμισουν το οικονομικο προβλημα του Οργανισμου. Αποφασισαν να ματαιωσουν, χθες για λογους οικονομιας την προγραμματισμενη -πριν ενα μηνα- δεξιωση στην αιθουσα της Ενωσης Ξενων Ανταποκριτων, για την επετειο των 50 χρονων οπου παραλληλα θα προβαλλονταν το προγραμμα για την προστασια του περιβαλλοντος στη Μεσογειο, και οι δραστηριοτητες για την περιθαλψη των προσφυγων.

    Ετσι, οι υπευθυνοι του Διεθνους Οργανισμου στην Αθηνα, ανταποκριθηκαν στο "μηνυμα" του γ.γ. κ. Μπουτρος-Μπουτρος Γκαλι ο οποιος εκρουσε τον κωδωνα του κινδυνου για το ανοιγμα του 3.3 δις. δολαριων στον κανονικο προ υπολογισμο και για το κοστος των ειρηνευτικων αποστολων, (το 40% της συμμετοχης χρωστουν οι ΗΠΑ).

    Λετε με τη Νεα Ταξη πραγματων να δουμε και χρεωκοπια του ΟΗΕ;

    Μ.ΠΙΝ

    [34] Επιθετικα

    "Χρειαζομαστε μια πιο επιθετικη Αστυνομια", ειχε πει προ μηνων στην "Ε" ο υπουργος Δημοσιας Ταξης Σηφης Βαλυρακης. Μερα τη μερα το δογμα Βαλυρακη γινεται πραγματικοτητα. Ενδεικτικη ειναι η χθεσινη παρουσιαση του τροπου ελεγχου των εποχουμενων, απο τα αστυνομικα μπλοκα. Τους τελευταιους μηνες το υπουργειο Δημοσιας Ταξης εχει ξοδεψει πανω απο 10 δις. δραχμες για εξοπλισμους, απο ελικοπτερα μεχρι ...χειροπεδες. Και επεται συνεχεια.

    Την ιδια στιγμη η Παιδεια δοκιμαζεται απο την οικονομικη ανεχεια και οι συνταξιουχοι φυτοζωουν. Οχι πως ο εκσυγχρονισμος στην Αστυνομια δεν ειναι αναγκαιος. Αλλωστε καθε τρεις και λιγο την εγκαλουμε για ανικανοτητα που εχει σχεση και με την ελλειψη μεσων.

    Ομως εκεινα που προεχουν ειναι ο απολυτος σεβασμος στα δημοκρατικα δικαιωματα, ο "εκσυγχρονισμος" των αντιληψεων του αστυνομικου προσωπικου και ο σεβασμος στα δισεκατομμυρια που πληρωνουν οι φορολογουμενοι για το ...καλο τους.

    Γ.Ι.Μ.

    [35] Στον αερα

    Δε προλαβε ο Ευαγγελος Βενιζελος να καταθεσει τροπολογια περι δημιουργιας Ανεξαρτητης Αρχης για το ελεγχο τω συμβασεω του Δημοσιου και καλειται ηδη να αντιμετωπισει επειγοντως την ιδιαιτερα μπερδεμενη υποθεση αγορας τεσσαρων περιφερειακωνν ρανταρ για τον ελεγο της εναεριου κυκλοφοριας. Η ισχυς των προσφορων εχει κανονικα ληξει απο τον περασμενο Ιουλιο, η εισηγηση της αρμοδιας επιτροπης δεν κατακυρωθηκε, ενστασεις εγιναν, ενω κινδυνευει και η χρηματοδοτηση των 10 περιπου δισεκατομμυριων απο την Κοινοτητα.

    Ο κ. Βενιζελος φερεται αποφασισμενος να ξεκιησει διαπραγματευσε για να βρει λυση. Οι ενδιαφερομενοι ομως τον περιμενουν "στη γωνια", ο καθενας με τα δικα του οπλα. Ας ελπισουμε να τα καταφερει, γιατι το καλοκαιρι με τις γνωστες καθυστερησεις των πτησεων απεχει ελαχιστα...

    Α.Χ.

    Οταν δεν βλεπεις Το ζητημα δεν ειναι τοσο οτι οι συνταξιουχοι βρισκονται στα ορια της φτωχειας η κατω κι απ' αυτα.

    Ειναι περισσοτερο, οπως επισημανε χθες στη Θεσσαλονικη ο Νικος Κωνσταντοπουλος, οτι αυτο συμβαινει ενω γυρω τους "οργιαζει η κατασπαταληση του δημοσιου χρηματος και η διαφθορα".

    Τη φτωχεια πιο ευκολα την αντεχεις οταν δεν βλεπεις βιλες και πρωθυπουργικες πισινες οταν δεν ακους λογια παχεια και ψεματα πολλα. Δ.Κ.

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Wednesday, 25 October 1995 - 21:05:49