Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia 25/10/95

From: Georgios Vetoulis <giorgos@gvetoulis.extern.ucsd.edu>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Κλειστο και σημερα το Πανεπιστημιο Ιωαννινων

  • [2] "ΚΑΘΑΡΗ ΑΘΗΝΑ": 60 συστασεις και 13 προστιμα την πρωτη ημερα εφαρμογης του μετρου

  • [3] Αλυσιδωτες επιπτωσεις σε μεταβιβασεις και αντικειμενικα κριτηρια. Στα "μαλακα" η μικρη 1η κατοικια και η γονικη παροχη

  • [4] Διασημος εξω, "αγνωστος" στην Ελλαδα

  • [5] Λας... Βεγγος, η Ελλαδα του τζογου

  • [6] ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ διαδηλωνουν στις 6, στην πλ. Κανιγγος, για ανθρωπινη διαβιωση "Τα φιλοδωρηματα να γινουν συνταξεις

  • [7] Η ανεργια

  • [8] Ελληνικες παραβιασεις εμπαργκο κατα Σερβιας

  • [9] Ανοιχτη συγκρουση Μανου-Σουφλια

  • [10] Ελιωσαν οι παγοι, αρχισαν οι προαγωγες

  • [11] Προς διπλη ονομασια κινειται ο Βανς

  • [12] Για Κυπριακο

  • [13] ΑΘΛΗΤΙΚΑ


    [1] Κλειστο και σημερα το Πανεπιστημιο Ιωαννινων

    ΙΩΑΝΝΙΝΑ. Το Πανεπιστημιο Ιωαννινων υστερα απο αποφαση της συγκλητου, ανεστειλε τη λειτουργια του για χθες Δευτερα και σημερα Τριτη, εκφραζοντας μ' αυτο τον τροπο την ανησυχια του για τους ελλειμματικους προ υπολογισμους. Η συγκλητος καταγγελλει ακομα "τον ιδιοτυπο διωγμο των περιφερειακων ΑΕΙ, ενω διαμαρτυρεται εντονα για την πολιτικη που ασκειται στη λειτουργια και αναπτυξη στο Πανεπιστημιο Ιωαννινων". Το Πανεπιστημιο Ιωαννινων εχει συμπληρωσει 31 χρονια λειτουργιας και εξακολουθει να εχει μολις δεκα τμηματα, τη στιγμη που αλλα νεοτερα πανεπιστημια εχουν περισσοτερα. Να σημειωσουμε οτι το συγκεκριμενο πανεπιστημιο χρειαζεται για τις λειτουργικες του αναγκες 500 περιπου εκατομμυρια το χρονο, περα απο τις προσθετες πιστωσεις για τη λειτουργια νεων τμηματων.

    [2] "ΚΑΘΑΡΗ ΑΘΗΝΑ": 60 συστασεις και 13 προστιμα την πρωτη ημερα εφαρμογης του μετρου

    Αρον το απορριμμα σου και... πληρωνε

    Καλημερα σε μια καθαρη και ανθρωπινη Αθηνα, εστω και με την απειλη προστιμων, ειπαν χθες ο Δημος Αθηναιων και η πλειονοτητα των κατοικων της πολης ανταποκριθηκε στην προκληση.

    Χθες ηταν η πρωτη ημερα που αρχισε να ισχυει ο νεος κανονισμος καθαριοτητας του δημου, ο οποιος προβλεπει την επιβολη προστιμων σε οσους συλλαμβανονται να ρυπαινουν την πολη.

    Ειδικα συνεργεια - 60 συνολικα - που συγκροτηθηκαν απο την Αστυνομια, τη Δημοτικη Αστυνομια και υπηρεσιακους παραγοντες της Διευθυνσης Καθαριοτητας του δημου προεβησαν σε συστασεις, ενω σε αλλες περιπτωσεις επεβαλαν προστιμα, αφου η περιοδος χαριτος εξαντληθηκε υστερα μαλιστα και απο την ενημερωτικη καμπανια που ειχε προηγηθει, αλλα και τις σχετικες οδηγιες - 30.000 φυλλαδια - που μοιραστηκαν απο το περασμενο Σαββατο.

    Χθες, πρωτη ημερα, εγιναν 60 συστασεις, ενω εως το μεσημερι ειχαν επιβληθει 13 προστιμα απο 5 εως 200 χιλ. δρχ., που μεταφραζονται σε 380 χιλ. δρχ. Συγκεκριμενα, 200 χιλ. δρχ. πληρωσε καταστηματαρχης που ειχε ριξει στην οδο Αθηνας λαδια, 100 χιλ. δρχ. ιδιοκτητης καταστηματος που ειχε εναποθεσει επι της Πειραιως απορριμματα, 30 χιλ. δρχ. ιχθυοπωλης που ειχε αφησει εξω απο το καταστημα του χαρτοκουτες, και τα υπολοιπα ηταν προστιμα του πεντοχιλιαρου.

    Ο νεος κανονισμος καθαριοτητας προβλεπει προστιμα απο 5 χιλ. δρχ. για οσους πετουν στο δρομο τα μικροαντικειμενα που χωρουν στα καλαθακια απορριμματων η τις σακουλες απορριμματων εως 5 εκ. δρχ. για τα νοσοκομειακα η μολυσματικα αποβλητα.

    Αρκετοι ηταν εκεινοι που συνεληφθησαν να παρανομουν, αλλα αμεσως εσπευδαν να συμμορφωθουν προς τις υποδειξεις των ειδικων συνεργειων του δημου. Για παραδειγμα, καταστηματαρχης επι της οδου Πατησιων, οχι μονο μαζεψε τις σακουλες που ειχε αφησει στο πεζοδρομιο, αλλα προθυμοποιηθηκε να το σκουπισει κιολας. Μια νοικοκυρα, επι της οδου Μαρνη, δικαιολογηθηκε οτι "ξεχαστηκε" και κατεβασε τη σακουλα με τα απορριμματα πριν απο την καθορισμενη ωρα.

    Βεβαια υπηρξε και μια περιπτωση δημοτη που ελεγε "Δεν πληρωνω, δεν πληρωνω, που να το βαλω το αποτσιγαρο, στην τσεπη μου" και ο αρμοδιος αντιδημαρχος Αγγ. Μοσχονας εσπευσε να διευκρινισει οτι δεν προβλεπεται προστιμο για το αποτσιγαρο, αφου "δεν μπορουμε να του λεμε μην πετας τη γοπα σου στο δρομο, οταν δεν του λεμε τι να την κανει".

    Εν κατακλειδι, "εχει αλλαξει η εικονα τουλαχιστον στους κεντρικους δρομους της πολης", αποφανθηκε χθες ο κ. Μοσχονας. Βεβαια αυτη η αλλαγη οφειλοταν οχι μονο στο ενδεχομενο να επιβληθει καποιο προστιμο, αλλα και στην ενημερωση που ειχε προηγηθει.

    Οπως δηλωσε ο αρμοδιος αντιδημαρχος, "σκοπος μας δεν ειναι η εισπραξη, αλλα να γινει συνειδηση οτι πρεπει να διατηρουμε την πολη καθαρη".

    Στο ιδιο πνευμα ηταν και η δηλωση του δημαρχου Δημ. Αβραμοπουλου: "Η πρακτικη των προστιμων που εφαρμοζεται απο σημερα με αυστηροτητα, αντικειμενικοτητα και δικαιοσυνη, δεν εχει σκοπο την τιμωρια αλλα την προληψη".

    Μενανδρου και Γερανιου. Στο πεζοδρομιο πεταμενα κουτια απο κατεψυγμενα ψαρια απο το ιχθυοπωλειο που βρισκεται ακριβως εκει.

    Ο καταστηματαρχης, μετα την επισημανση οτι ρυπαινει, προβαλλει το αιτημα "Βαλτε μου καδο να τα πεταω". Και συνεχιζει να επιμενει σ' αυτο παρα τους ισχυρισμους του συνεργειου οτι "δεν μπορουμε να τοποθετουμε καδο εξω απο καθε καταστημα". Η συγκεκριμενη περιπτωση εισεπραξε προστιμο 30.000 δρχ.

    Χαρακτηριστικη ηταν και η περιπτωση του κυριου που συνεληφθη λιγο μετα την απομακρυνση του απο τοσταδικο να πετα τη σακουλα με το περιτυλιγμα απο δυο τυροπιτες στο δρομο.

    Γιατι δεν πετας τη σακουλα στο καλαθακι;

    Μα εγω πηγαινω απο εδω και το καλαθακι ειναι απο εκει.

    Να ξερεις οτι την επομενη φορα...

    Τι θα μου κανεις, θα με δειρεισ;

    μΘα σου επιβληθει προστιμο.

    Κοψε μου κληση και ελα να με βρεις στην Καρδιτσα...

    Ε. ΓΛΥΚΟΥ

    Ανταποκριθηκε στην προκληση για καθαρη και ανθρωπινη Αθηνα η πλειονοτητα των κατοικων της πρωτευουσας. Χθες πρωτη μερα των "εφοδων" απο τα ειδικα συνεργεια με συστασεις, αλλα και... λυπητερες

    Απο 22 μεχρι 220% πανω οι αντικειμενικες αξιες

    Βορεια Ελλαδα και Θεσσαλια

    [3] Αλυσιδωτες επιπτωσεις σε μεταβιβασεις και αντικειμενικα κριτηρια. Στα "μαλακα" η μικρη 1η κατοικια και η γονικη παροχη

    Μεσα στην εβδομαδα ανακοινωνονται οι νεες τιμες για Πελοποννησο, Στερεα και Ιονια, αλλα και οι φοροαπαλλαγες

    Στον "αστερισμο" των νεων αντικειμενικων αξιων μπηκε απο χθες σχεδον ολη η Βορεια Ελλαδα. Αυξησεις που φτανουν μεχρι και 105,1% παρουσιαζει η ευρυτερη περιοχη της Θεσσαλονικης, ενω στην υπολοιπη Μακεδονια και τη Θεσσαλια οι νεες τιμες ειναι αυξημενες απο 22,2% και μεχρι 220%.

    Οι νεες τιμες των ακινητων προκαλουν προσθετη φορολογικη επιβαρυνση σε οσους μεταβιβαζουν η κληρονομουν ακινητα, ενω αναμενεται να υποστουν μεγαλο πληγμα οι επιχειρησεις και οι ελευθεροι επαγγελματιες, που φορολογουνται βασει των αντικειμενικων κριτηριων. Αντιθετα, ευνοουνται οι μικρες και μεσαιες κατοικιες, καθως και οσοι αποκτουν ακινητα απο γονικη παροχη.

    Φοβος "παγωματος" Παραγοντες της κτηματαγορας εκτιμουν οτι μετα την ανακοινωση των νεων τιμων η αγορα θα "παγωσει", αφου οσοι ειχαν προγραμματισει αγορες η μεταβιβασεις εσπευσαν να τις πραγματοποιησουν πριν απο τις νεες αξιες. Προσθετος ανασταλτικος παραγοντας ειναι η μεγαλη αυξηση του φορου στις αγοραπωλησιες των ακινητων, η οποια ειναι περιπου ιση με την αυξηση των αντικειμενικων αξιων. Εξαλλου, μεχρι το τελος της εβδομαδας θα ανακοινωθουν εκτος απροοπτου οι νεες τιμες και για τις υπολοιπες περιοχες της χωρας (Πελοποννησο, Στερεα Ελλαδα, νησια Ιονιου κ.λπ.), ενω μεσα στους επομενους δυο μηνες θα εχει ολοκληρωθει και η ενταξη περιπου 150 περιοχων της χωρας στο συστημα των αντικειμενικων αξιων, οπως εχει δηλωσει ο υφυπουργος Οικονομικων Δημητρης Γεωργακοπουλος.

    Χαμηλοτερες των πραγματικων Οι νεες τιμες των ακινητων στη Μακεδονια και τη Θεσσαλια, οπως δηλωσε ο διευθυντης της Φορολογιας Κεφαλαιου του υπουργειου Οικονομικων Π. Πιλατης, ειναι χαμηλοτερες κατα 20% εως 30% απο τις "πραγματικες", δηλαδη απο εκεινες που γινονται οι αγοραπωλησιες. Η μεγαλυτερη τιμη, 440.000 δρχ. ανα τετραγωνικο μετρο, εμφανιζεται στο 1ο διαμερισμα της Θεσσαλονικης και ακολουθουν το Πανοραμα με 400.000 δρχ., με 330.000 δρχ. το 5ο διαμερισμα και η Καλαμαρια με 320.000 δρχ. Ωστοσο, τα μεγαλυτερα ποσοστα αυξησεων παρουσιαζουν οι περιοχες:

    Δημος Αλμυρου αυξηση 220% και με ανωτατη τιμη 160.000 δρχ. ανα τετραγωνικο μετρο εναντι 50.000 δρχ.

    Δημος Εδεσσας αυξηση 142,8%. Η ανωτατη τιμη ειναι 170.000 δρχ. εναντι 70.000 δρχ.

    Δημος Καρδιτσας αυξηση 140% και ανωτατη τιμη πωλησης ανα τετραγωνικο μετρο στις 180.000 δρχ. απο 75.000 δρχ. Ακομη, αυξησεις που κυμαινονται απο 100% εως και 122,2% εμφανιζονται στις περιοχες Πανοραμα Θεσσαλονικης (ανωτατη τιμη 400.000 δρχ.) και στους Δημους της Ναουσας (170.000 δρχ.), του Κιλκις (170.000 δρχ.), της Αριδαιας (130.000 δρχ.), των Γιαννιτσων (150.000 δρχ.), της Κατερινης (190.000 δρχ.), της Καστοριας (200.000 δρχ.), της Φλωρινας (130.000 δρχ.), του Βολου και Ν. Ιωνιας (260.000 δρχ.), των Τρικαλων (200.000 δρχ.), της Καβαλας (270.000 δρχ.) και στο 1ο διαμερισμα της Θεσσαλονικης (440.000 δρχ.). Περιορισμενες ειναι οι αυξησεις στις τιμες των περιοχων Αμπελοκηπων, Ν. Ευκαρπιας, Τριανδριας και στη Δραμα.

    Ανακοινωση αφορολογητων

    Βεβαια, οι φοροαπαλλαγες για πρωτη κατοικια (ς.ς. θα τεθουν σε ισχυ εντος των επομενων ημερων, με τη δημοσιευση στην Εφημεριδα της Κυβερνησεως) επιτρεπουν στους φορολογουμενους να "γλιτωσουν" τελειως απο το φορο μεχρι τα εξης ορια:

    Αγαμος 15 εκατ. δρχ.

    Εγγαμος 23 εκατ.

    Εγγαμος με ενα παιδι 28 εκατ. και 5 εκατ. δρχ. για καθε ενα επιπλεον παιδι. Υπενθυμιζεται οτι το ποσον της γονικης παροχης εχει αυξηθει σε 20 εκατ. δρχ. για καθε γονεα και σε 30 εκατ. αν ο ενας απο τους δυο γονεις εχει αποβιωσει.

    [4] Διασημος εξω, "αγνωστος" στην Ελλαδα

    Το γραφειο του θυμιζει γκαλερι μοντερνας τεχνης. Παντου βλεπει κανεις σχεδια απο μελετες διαστημικων λεωφορειων. Καπως ετσι συνιστουσαν οι "Ταιμς" στο κοινο τους τον καθηγητη της Μηχανικης Ιωαννη Αργυρη, που θεωρειται, μετα το μεγαλο μαθηματικο και θειο του Κωνσταντινο Καραθεοδωρη (1873-1950), ενας απο τους διαπρεπεστερους Ελληνες επιστημονες του αιωνα μας. Πρωτοπορος στην εφαρμογη της θεωριας των πεπερασμενων στοιχειων στην αεροναυπηγικη (η θεωρια του εφαρμοστηκε για την κατασκευη του Μποινγκ 747 στη δεκαετια του '60) και στην υπολογιστικη μηχανικη, μνημονευεται παντα το ονομα του στα επιτευγματα της αεροδυναμικης (διαστημικα λεωφορεια) και τη μελετη της θεωριας του χαους. Ο Ιωαννης Αργυρης, σημερα 81 χρονων, "φορεσε" χθες την τιβεννο του επιτιμου διδακτορα του Πολυτεχνειου σε μια ωραια τελετη που οργανωθηκε απο τα Τμηματα Πολιτικων Μηχανικων και Γενικου Τμηματος του ΕΜΠ. "Περασαν 51 χρονια που τοτε που εγκατελειψα αυτους εδω τους χωρους. Δυσκολα χρονια. Μεσολαβησαν πολεμοι και ακολουθησαν τεραστια οικονομικα και κοινωνικα προβληματα", ειπε συγκινημενος και προσπαθησε να κανει ενα ταξιδι στο παρελθον, στις μερες που εζησε στο Πολυτεχνειο της οδου Πατησιων, αλλα και ενα ταξιδι στο μελλον, δηλαδη στο χαος, με το οποιο ασχολειται ερευνητικα τα τελευταια χρονια. Θυμηθηκε τους καθηγητες που τον "καταδικασαν" βαζοντας του "10" για τις πρωτοτυπες λυσεις του σε προβληματα, καποιους ταλαντουχους φοιτητες που δεν διεπρεψαν ισως εξαιτιας της ελληνικης κοινωνιας και του συστηματος, οπως τονισε, αλλα και καποιον καθηγητη, συντηρητικο, ο οποιος του ειχε συστησει στο τεταρτο ετος των σπουδων του να σταματησει γιατι δεν ηταν για το Πολυτεχνειο. Κι αυτος τον ακουσε. Εφυγε και προκοψε. Ετσι που να θεωρειται σημερα μια παγκοσμια προσωπικοτητα στον τομεα της Μηχανικης, οπως ειπε ο πρυτανης Ν. Μαρκατος στην προσφωνηση του. Απογονος του Ρηγα Φεραιου απο τον πατερα του και ποιητων του Βυζαντιου απο τη μητερα του, σπουδασε στο ΕΜΠ και στο Μοναχο και εκανε μεταπτυχιακα στο Βερολινο. Το 1940 η ναζιστικη Γερμανια επιθυμουσε διακαως να τον χρησιμοποιησει για την πολεμικη βιομηχανια της, με αποτελεσμα να αναγκαστει να διασχισει το Ρηνο κολυμπωντας και ετσι να διαφυγει στη Ηυριχη, ειπε παρουσιαζοντας τον ο καθηγητης Μανολης Παπαδρακακης. Ο τιμωμενος μιλησε για το προσφιλες του θεμα, τη "Φιλοσοφια του χαους", προβαλλοντας μαλιστα σχεδια που προκυπτουν απο τις ερευνες του, τα οποια θα ζηλευε και ο καλυτερος συγχρονος ζωγραφος.

    Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

    [5] Λας... Βεγγος, η Ελλαδα του τζογου

    ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΗΘΟΠΟΙΟ ΘΥΜΙΟ ΚΑΡΑΤΣΑΝΗ

    Τεσσερις χιλιαδες ατομα και η Ουρσουλα Αντρες ως μα ιντανος συγκεντρωθηκαν την Παρασκευη στα εγκαινια του νεου ιδιωτικου καζινου Λουτρακιου. Αν μιλαγε ο πρωθυπουργος, ισως να συγκεντρωνε λιγοτερους... Δεν συμφωνειτε;

    Οχι μονο λιγοτερους, αλλα δεν θα πηγαινε κανεις, εκτος αν ειχε λογο δελφινολογιας η Δημητρολογιας. Μερα με τη μερα γινομαστε μια αμερικανικη Επαρχια, μοιαζουμε εντελως με το Λας- Βεγγος.

    Βεβαια εμεις οι Ελληνες γινομαστε Λας-Βεγκας δηλαδη ασκοποι τρεχαληταριοι.

    Τρεχουμε προς ενα μελλον αβεβαιο, χωρις ιχνος προ ποθεσης για ενα καλυτερο αυριο.

    Η ρουλετα ανακηρυσσεται σε εθνικο σπορ. "Καζινομανια" και πασης Ελλαδος. Μηπως επιβεβαιωνεται για αλλη μια φορα οτι ειμαστε λαος των ακρων;

    Βεβαιως η ρουλετα ειναι μια μορφη τυφλης θεας. Και επειδη οι Ελληνες απο την παραπληροφορηση ειναι σχεδον τυφλοι, βρηκανε τη θεα τους.

    Με μια φραση θα ελεγα οτι "δεν εχουμε το θεο μας".

    Κατα τα αλλα το υπουργειο Οικονομικων να λεει οτι το προβλημα της φοροδιαφυγης ειναι το μεγιστο. Θα ελεγα οτι το προβλημα ειναι "μεγιστον" αλλα εμεις δεν εχουμε μεγιστους πολιτικους για να το αντιμετωπισουν. Και επειδη δεν μπορουμε να παραγουμε τιποτα, "ετσι οπως καταντησαμε", παραγουμε τυχη.

    Λαχαναγοριτες και εμποροι, μανεκεν και επαγγελματιες συνοδοι, μεροκοματιαρηδες και επιχειρηματιες... απαντες παροντες: στον "κουλοχερη", τη ρουλετα, το μπλακ-τζακ, το μπανκο-πουντο. Τι σας λεει η εικονα;

    Οπου τρελος κι η μοιρα του... Κατα τα αλλα αποδεικνυεται οτι οι Ελληνες ειμαστε ενας πλουσιος λαος. Και επειδη δεν ξερουμε που να βαλουμε τα λεφτα μας, τα πεταμε στον "κουλοχερη", ο οποιος επειδη ειναι κουλος δεν μπορει να τα πιασει. Επομενως πανε χαμενα...

    Βεβαια θα ηθελα να συγχαρω τον πρωην υπουργο Τουρισμου κ. Λιβανο, ο οποιος, αν και εμεινε τοσο μικρο διαστημα στο υπουργειο, μας αφησε τα ιχνη του.

    Οι "ακρωτηριασμοι" που μας εκανε πανε στο βροντο, γιατι ουτε περιπτερο στην Ομονοια δεν μπορουμε να παρουμε. Ειμαστε θυματα πολιτικων, οχι πολεμου. Ως εκ τουτου δεν δικαιουμεθα αδεια για περιπτερο.

    Μαζι με τους Αμερικανο- ισραηλινους ιδιοκτητες του νεου καζινου, μετοχος κατα 12% και ο Δημος Λουτρακιου. "Συμβολη στην πολιτισμικη αναπτυξη", παρατηρησε καποιος. Εσεις τι λετε;

    Ο Δημος αυτος για να λεγεται Λουτρακι, καποια σχεση με πλυσιμο θα εχει. Τωρα χρηματος... λουομενων... δεν ξερω ακριβως.

    Τελος του 1996 θα λειτουργουν στην Ελλαδα 13 η 14 "ναοι του τζογου". Υπερανω ολων ο τζογος λοιπον;

    Σε μια χωρα που στο δρομο σου πεταει ο λαχειοπωλης το λαχειο, με την αδεια του κρατους, ασφαλως και με τα οφελη, στους τοπους δουλειας η στις ταβερνες με το Ξυστο, οι υφυπουργοι "Πολιτισμου" και Αθλητισμου σου βαζουν το ΠΡΟΠΟ, το ΛΟΤΤΟ, το ΠΡΩΤΟ... ε, αμα υπαρχουν και 14 νομιμα καζινα, δεν θα υπαρχουν και 100 παρανομα;

    Ξεπερασαμε τη Χουντα με το γνωστο συνθημα: "Καθε πολις και σταδιο, καθε χωριο και γυμναστηριο...".

    Κατα τα αλλα επιμενουμε να λεμε περιλυποι οτι αυξανεται η εγκληματικοτης...

    Εν κατακλειδι κ. Καρακατσανη, θα μπορουσε να υποστηριξει κανεις οτι "αν η μαλακια ηταν εργοχειρο, πολλοι εξ ημων των νεοελληνων θα ειχαμε κανει την προικα μασ;"

    Δεν θα 'χαμε κανει μονο την προικα μας, θα πουλαγαμε και ειδη Προικος....

    Υστερογραφο Διαβολου: Ουδεις απεθανε απο τον τζογον...

    ΜΑΚΗΣ ΣΕΛΑΜΑΗΙΔΗΣ

    [6] ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ διαδηλωνουν στις 6, στην πλ. Κανιγγος, για ανθρωπινη διαβιωση "Τα φιλοδωρηματα να γινουν συνταξεις

    Να μετατραπουν τα φιλοδωρηματα σε συνταξεις, για ενα ανθρωπινο επιπεδο διαβιωσης, διαδηλωνουν σημερα το απογευμα οι συνταξιουχοι ολων των κλαδων.

    Τη συγκεντρωση διαμαρτυριας (πλατεια Κανιγγος, στις 6 μ.μ.) διοργανωνουν, για πρωτη φορα, οι εργαζομενοι (ΓΣΕΕ) με τη συμμετοχη της Συντονιστικης Επιτροπης των συνταξιουχων, την ιδια στιγμη που σε κυβερνητικο επιπεδο φαινεται να εχει αμβλυνθει η ακαμψια των οικονομικων υπουργων που σε επιπεδο μισθωτων εμμενουν στην πολιτικη λιτοτητας και να κερδιζει εδαφος η "πολιτικη Τζουμακα" για μικρη

    κλιμακωτη αυξηση των κατωτατων οριων. Να σημειωθει οτι την τελευταια 5ετια οι συνταξιουχοι του ΙΚΑ εχασαν περιπου απο 700.000 δρχ., ενω την ιδια περιοδο τα εσοδα των Ταμειων, απο τις αυξημενες εισφορες, υπολογιζονται στα 300 δις. δρχ. Τοσο η ΓΣΕΕ οσο και η ΑΔΕΔΥ καλουν οχι μονο τους συνταξιουχους αλλα και τους εργαζομενους στο σημερινο συλλαλητηριο, καθως το προεδρειο της εργατικης Συνομοσπονδιας θα δωσει αυριο στη δημοσιοτητα τη θεση των εργαζομενων για την ανεργια. Παραλληλα διαπιστωνει οτι "3,5 μηνες μετα την ανακοινωση του πακετου μετρων για την ανεργια, δεν εχει σημειωθει καμια προοδος για την πρακτικη υλοποιηση των εξαγγελιων". Ωστοσο, η εργατικη πλευρα φαινεται να δινει πιστωση χρονου στο νεο υπουργο Εργασιας, δηλωνοντας οτι "ελπιζει να κινηθει με ταχεις ρυθμους για τη μετατροπη των κατευθυνσεων σε μετρα πολιτικης".

    [7] Η ανεργια

    Περιπου 15 δις. θα αποδωσει φετος η προσθετη εισφορα 0,36% (0,26% οι εργοδοτες και 0,1% οι εργαζομενοι) για την ανεργια (λογαριασμος ΕΚΛΑ), ποσον που θα διαχειριστουν απο κοινου εργαζομενοι και εργοδοτες. Ηδη ο αναπληρωτης γραμματεας της ΓΣΕΕ Στ. Λαιμος θα καλεσει εκ μερους της Συνομοσπονδιας το Δ.Σ. του ΕΚΛΑ για καλυτερη συνεργασια των δυο πλευρων, ενω θα συνεδριασει ειδικα για το θεμα η διοικηση της ΓΣΕΕ.

    Να σημειωθει οτι ηδη εχει υλοποιηθει η δεσμευση Τζουμακα και αντιπροεδρος του ΟΑΕΔ τοποθετηθηκε ο εργατικος εκπροσωπος Γ. Λαντζουρακης.

    Τελος, το νεο διεκδικητικο πλαισιο της ΓΣΕΕ θα προσδιοριστει στις 13 Νοεμβριου και αναμενεται, η εργατικη πλευρα να διεκδικησει αυξησεις γυρω στο 11% για την υπογραφη της νεας Συλλογικης Συμβασης για τα βασικα ημερομισθια.

    Να καλυφθουν ασφαλιστικα οι ανεργοι μακρας διαρκειας ζητει το Σωματειο Εργατο υπαλληλων της Πειρα ικης-Πατρα ικης, σημειωνοντας χαρακτηριστικα οτι "ειναι το ελαχιστο χρεος και υποχρεωση της πολιτειας προς τους πολιτες αυτης της κατηγοριας, μιας και η πολιτεια δεν θελησε η δεν μπορεσε να τους αποκαταστησει επαγγελματικα".

    Συνεδριαζει σημερα το Δ.Σ. του Συλλογου Υπαλληλων της Εθνικης Τραπεζας με θεμα ανασυνθεση του προεδρειου.

    Η παραταξη ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ) καταγγελλει τη ΔΑΣ (ΣΥΝ και ανεξαρτητοι) για "επικινδυνη δραστηριοτητα ενω η ΔΑΣ κανει λογο για δραση (κι) απο το ΣΥΕΤΕ με στοχους (σχεδον) ιδιους με αυτους της ΓΣΕΕ".

    [8] Ελληνικες παραβιασεις εμπαργκο κατα Σερβιας

    ΕΚΘΕΣΗ της Ευρωπα ικης Επιτροπης αναφερει οτι η Ελλαδα εστειλε τον Αυγουστο 2.267 τονους πετρελαιου στη Σερβια μεσω Αλβανιας

    Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

    Η Ελλαδα παραβιαζει μαζικα τις απαγορευσεις του Συμβουλιου Ασφαλειας που αφορουν τις εξαγωγες πετρελαιου στη Σερβια!

    Αυτο προκυπτει απο τα στοιχεια που περιεχονται σε προσφατη εμπιστευτικη εκθεση της Ευρωπα ικης Επιτροπης που περιηλθε στην κατοχη της "Ε" και αφορα τη διακινηση πετρελαιοειδων μεσω της Αλβανιας τον Αυγουστο. Τα στοιχεια τεκμηριωνουν για πρωτη φορα δραστηριοτητες για τις οποιες η χωρα ειχε επανειλημμενως κατηγορηθει στο παρελθον.

    Οπως ειναι γνωστο, η απαγορευση της εξαγωγης πετρελαιοειδων στη Σερβια εμπεριεχεται στις αποφασεις 757, 787 και 820 του Συμβουλιου Ασφαλειας. Τις αποφασεις αυτες η Ελλαδα οχι μονο τις εχει δεχτει, αλλα επιπλεον τις εχει ενσωματωσει στο εσωτερικο δικαιο της χωρας. Ενω εχει δημιουργηθει μια ιδιαιτερη υπηρεσια στο υπουργειο Εξωτερικων που υποτιθεται οτι φροντιζει για την τηρηση του εμπαργκο προς τη Σερβια. Στην πραγματικοτητα, ομως, μεγαλες ποσοτητες πετρελαιου κατευθυνονται απο την Ελλαδα στην Αλβανια και απο εκει μεταφερονται στη Σερβια, κυριως μεσω του ποταμου Μπουνα. Και το σημαντικοτερο: Με την πληρη γνωση, οπως φαινεται, των ελληνικων αρχων.

    Το Συστημα Προελεγχου

    Οι δυο χωρες της Ευρωπα ικης Ενωσης που στο παρελθον ατηγορηθηκαν οτι πρωτοστατουσαν στην αποστολη πετρελαιου στην Αλβανια με τελικο παραληπτη τους Σερβους, ηταν η Ιταλια και η Ελλαδα. Απο την πλευρα τους οι δυο χωρες προεβαλλαν παντοτε το αντεπιχειρημα οτι δεν μπορουσαν να γνωριζουν, ποσο μαλλον να ελεγξουν, τον τελικο παραληπτη του πετρελαιου που κατευθυνοταν στην Αλβανια.

    Προκειμενου να αντιμετωπιστει αυτο το προβλημα, υιοθετηθηκε τον Ιανουαριο του '95 το λεγομενο Συστημα Προελεγχου η Προεγκρισης, το γνωστο ως ΟΠΩΣ (Οιλ πρε-ωεριφιψατιον αγρεεμεντ). Συμφωνα με αυτο το συστημα, οταν προκειται να αποσταλει ενα φορτιο πετρελαιου στην Αλβανια απαιτειται περα απο τα συνηθισμενα εγγραφα ενα επιπροσθετο το οποιο πιστοποιει την υπαρξη και ταυτοτητα του παραληπτη στην Αλβανια. Το εγγραφο αυτο συγκεκριμενα το ζητει η ΕΥΤΕ Θεσσαλονικης απο τα ΣΑΜ, τις μοναδες επιτηρησης του ΟΗΕ (που τελουν υπο την κηδεμονια της Ευρωπα ικης Ενωσης) στην Αλβανια, οι οποιες το παρεχουν υστερα απο ερευνα σε συνεργασια με τις αλβανικες αρχες.

    Στα εγγραφα που επιστρεφουν οι αλβανικες αρχες στην ΕΥΤΕ, το φορτιο χαρακτηριζεται ειτε ως "ΟΚ", οταν η υπαρξη του παραληπτη ειναι τεκμηριωμενη, ειτε ως "Οχι ΟΚ", οταν δεν υπαρχει παραληπτης η γενικοτερα οταν υπαρχουν βασιμες υποψιες οτι το φορτιο αυτο προκειται να επανεξαχθει στη Σερβια. Το εγγραφο το αποστελλει η ΕΥΤΕ στο τελωνειο φορτωσης, το οποιο ειτε δινει ειτε αρνειται να δωσει την εγκριση για την αποστολη του φορτιου. Ενας δευτερος ελεγχος πραγματοποιειται στα συνοριακα τελωνεια της χωρας.

    Αξιζει στο σημειο αυτο να αναφερθει οτι οι αρμοδιοι του υπουργειου Οικονομικων, με τους οποιους επικοινωνησαμε, μας τονισαν οτι ειναι αδυνατο να φυγει απο τη χωρα ενα φορτιο πετρελαιου που εχει χαρακτηριστει "Οχι ΟΚ".

    "Αποκλειεται", μας ελεγε χαρακτηριστικα ο αρμοδιος υπηρεσιακος παραγοντας του υπουργειου Οικονομικων, "να φτασει στην Αλβανια ενα φορτιο πετρελαιου για το οποιο δεν εχει δοθει εγκριση. Κατι τετοιο ειναι εντελως αδιανοητο".

    Η παραβιαση του εμπαργκο

    Ομως οι ελληνικες αρχες, συμφωνα με τα στοιχεια της Ευρωπα ικης Επιτροπης, ψευδονται. Αν τουλαχιστον ισχυουν τα στοιχεια που αναφερει η εκθεση της Ευρωπα ικης Επιτροπης (που εχει συνταχθει στη βαση των στοιχειων των ΣΑΜ).

    Συμφωνα με την εκθεση, τον Αυγουστο του 1995 το μεγαλυτερο μερος των πετρελαιοειδων που προοριζονταν για εξαγωγη προς την Ελλαδα ανηκε στην κατηγορια "Οχι ΟΚ". Γραφει συγκεκριμενα η απορρητη εκθεση της επιτροπης:

    "Τα στοιχεια που εχουμε για το Συστημα Προελεγχου για τον Αυγουστο του 1995 δειχνουν οτι περιπου τα 2/3 της προαναγγελθεισας αποστολης καυσιμων απο την Ελλαδα ειχαν χαρακτηριστει ως ""Οχι ΟΚ'' απο τις αλβανικες αρχες".

    Θα ανεμενε κανεις λοιπον, συμφωνα με τις διαβεβαιωσεις των ελληνικων αρχων, οτι αυτα τα φορτια ειτε θα παρεμεναν στην Ελλαδα ειτε θα διοχετευονταν αλλου -αλλα οπωσδηποτε οχι προς την Αλβανια, με τελικο προορισμο τη Σερβια. Ομως το "αδιανοτητο" συνεβη. Ενα πολυ μεγαλο μερος του "Οχι ΟΚ" πετρελαιου βρηκε τελικα το δρομο για την Αλβανια (Σερβια). Αναφερει η εκθεση:

    "Τον Αυγουστο εισηχθησαν απο την Ελλαδα στην Αλβανια 9.764 τονοι πετρελαιου. Απο αυτη την ποσοτητα οι 2.267 τονοι ειχαν εξαχθει απο την Ελλαδα παρα το χαρακτηρισμο τους ως ""Οχι ΟΚ''".

    Με αλλα λογια, τον Αυγουστο η Ελλαδα εξηγαγε 2.267 τονους πετρελαιου σε ανυπαρκτους παραληπτες στην Αλβανια! Συμφωνα δε με ολες τις ενδειξεις, ο τελικος παραληπτης ηταν η Σερβια.

    Ειναι προφανες οτι οι τελωνειακες αρχες της χωρας επιτρεπουν τις αποστολες πετρελαιου στην Αλβανια παρα το γεγονος οτι δεν εχουν την εγκριση των μοναδων επιτηρησης του εμπαργκο των Η.Ε.

    Αξιζει στο σημειο αυτο να σημειωθει οτι σε αντιθεση με την Ελλαδα, η Ιταλια φαινεται οτι συμμορφωνεται με τις αποφασεις του Συμβουλιου Ασφαλειας. Ετσι, το μηνα Αυγουστο εξηγαγε μονο 101 τονους ενα ασημαντο μεγεθος σε σχεση με τους... 9.764 (!) τονους, που εξηγαγε την ιδια περιοδο η Ελλαδα. Επισης, να σημειωθει οτι ολοκληρη η ποσοτητα των πετρελαιοειδων που εξηγαγε η Ιταλια, ειχε την εγκριση των ΣΑΜ της Αλβανιας. Τον Αυγουστο, οταν συνταχθηκε η εκθεση, οι ελληνικες πετρελα ικες εταιρειες φαινεται οτι ειχαν υποκαταστησει ολοκληρωτικα τις ιταλικες στη λαθραια εξαγωγη πετρελαιου προς της Αλβανια.

    Ο πιο κρισιμος μηνας

    Η εκθεση της Ευρωπα ικης Επιτροπης εξηγει αναμφιβολα σε καποιο βαθμο το αρνητικο κλιμα που εχει αρχισει να διαμορφωνεται εκ νεου για την Ελλαδα στην Ευρωπα ικη Κοινοτητα. Θα πρεπει εδω να σημειωθει οτι ο Αυγουστος, στον οποιο επικεντρωνεται η εκθεση, ηταν απο πολλες σκοπιες ο πιο κρισιμος μηνας για την επιλυση του Γιουγκοσλαβικου.

    Να σημειωθει στο σημειο αυτο οτι η εκθεση της Ευρωπα ικης Επιτροπης ερχεται να επιβεβαιωσει πληρως μια εκθεση των αμερικανικων μυστικων υπηρεσιων, που ειχε διαρρευσει στο διεθνη Τυπο στις αρχες του καλοκαιριου. Συμφωνα με την αμερικανικη εκθεση, η Ελλαδα προμηθευει με χιλιαδες βαρελια πετρελαιου την Αλβανια, το μεγαλυτερο μερος των οποιων επανεξαγεται στη Σερβια. Ετσι υπολογιζοταν οτι το Μαρτιο η Αλβανια εισηγαγε 9.000 βαρελια περισσοτερα την ημερα απ' οσα χρειαζοταν!

    [9] Ανοιχτη συγκρουση Μανου-Σουφλια

    ΓΙΑ ενδεχομενη κυβερνητικη συνεργασια Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, αν δεν εξασφαλισει κανενα κομμα αυτοδυναμη, κοινοβουλευτικη πλειοψηφια

    Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΩΛΕΤΣΗ

    Στο στοχαστρο βρεθηκε χθες ο Γ. Σουφλιας. Η συνεντευξη του στο "Εθνος της Κυριακης" και η σκοπιμη απομονωση φρασεων του πρωην υπουργου αποκαλυψε μια υφερπουσα κριση στις σχεσεις του με τον Στ. Μανο.

    Προκαλεσε τη δημοσια αντιδικια του με τους σκληρους ηγετικους της Ν.Δ. Και προκαλεσε την αντιδραση του Τ. Χυτηρη και του Α. Τσοχατζοπουλου. Ολα αυτα μια εβδομαδα μετα την απογοητευση που σκορπισε στα μελη της Ν.Δ. ο αρχηγος του κομματος με τη σταση του στα θεματα ΝΑΤΟ ικων σεναριων για τη Θρακη.

    Απογοητευμενος, εκνευρισμενος και οργισμενος τοσο με τα δημοσιευματα οσο και με τις αντιδρασεις των συναδελφων του ηταν χθες ο Γ. Σουφλιας.

    "Ορισμενα πραγματα στη χωρα μας δεν γινονται σεβαστα", δηλωσε στην "Ε" ο πρωην υπουργος. "Προκειμενου να μιλησει κανει για μια συνεντευξη καλο ειναι να διαβαζει προσεκτικα αυτα που λεγονται η γραφονται".

    Η ενταση στις σχεσεις των δυο πρωην υπουργων αποδιδοταν χθες, απο παραγοντες της Ν.Δ., στην αδυναμια του Μ. Εβερτ να πεισει οτι ειναι σταθερος ηγετης, κυριως μετα τα οσα διαδραματιστηκαν την περασμενη εβδομαδα. Και καποιοι νεοδημοκρατες απεδιδαν στην επανεναρξη της κουρσας διαδοχης τη νεα διαμαχη Σουφλια-Μανου.

    Ο Στ. Μανος, αν και εχει δηλωσει, "στηριζω ολες τις προσπαθειες εκεινων στο ΠΑΣΟΚ που επιμενουν στο προγραμμα συγκλισης και θα ημουν ευτυχης να ειχα ως υπουργο Οικονομικων τον Α. Παπαδοπουλο", κατηγορησε χθες τον Γ. Σουφλια οτι πηγαινει στον πολεμο προεξοφλωντας την ηττα. Ειπε:

    "Δεν μπορεις να πας στον πολεμο αν δεν εισαι αποφασισμενος να κερδισεις και να το λες αυτο".

    Η δηλωση αυτη εκανε εξαλλο τον Γ. Σουφλια και του απαντησε δια του "Φλας":

    "Αποφευγω να σχολιαζω δηλωσεις συναδελφων. Αλλα θα κανω 2-3 παρατηρησεις: Πρωτον, τα αυτονοητα δεν πρεπει να τα κανουμε προβλημα. Δευτερον, οταν συζηταμε, καλο ειναι να διαβαζουμε το θεμα για το οποιο συζηταμε. Τριτον, οτι εκανα μια συνεντευξη επιπεδου πολιτικης αναλυσης και οχι συνεντευξη συνθηματων. Τεταρτον, η πολιτικη μου ιστορια δεν επιτρεπει σε κανενα να δινει μαθηματα αγωνων και αγωνιστικοτητας σε μενα. Ξερω πως δινονται οι αγωνες και πως κερδιζονται. Και πεμπτον, μεσα στα πλαισια της πολιτικης αναλυσης, ειμαι υποχρεωμενος να μην κρυβομαι πισω απο το δαχτυλο μου. Αν ο ελληνικος λαος χρειαστει κυβερνησεις συνεργασιας, ειναι προτιμοτερες οι κυβερνησεις μεταξυ μεγαλων κομματων. Και εδω ειναι ενα μηνυμα που καλυτερα να σχολιαζοταν αυτο, παρα ολα τα υπολοιπα".

    "Παιζουμε τις κουμπαρες"

    Τονισε ακομα οτι: "Δεν πρεπει να παιζουμε τις κουμπαρες. Ολοι γνωριζουμε οτι εχουμε πολυ μεγαλες διαφορες με το ΠΑΣΟΚ, αλλα ολοι επισης γνωριζουμε οτι το ΠΑΣΟΚ κανει μια προσπαθεια αλλαγης της ιδεολογικης του τοποθετησης και κατευθυνσης και αντιμετωπισης των προβληματων. Βεβαιως με αγκιλωσεις και ανικανο να τα αντιμετωπισει, αλλα κανει μια προσπαθεια. Οταν το αναγκαζουν οι συνθηκες να παμε σε κυβερνηση συνεργασιας, τοτε προσπαθεις να βρεις μια κοινη προγραμματικη συγκλιση και υλοποιησιμη στα μεγαλα εθνικα θεματα, οικονομια, παιδεια. Αν δεν τη βρεις δεν την κανεις. Εγω λοιπον θεωρω οτι μπορει να βρεθουν στα μεγαλα θεματα καποιοι κοινοι τοποι, ωστε για καοιο μικρο χρονικο διαστημα να αντιμετωπιστουν απο μια τετοια κυβερνηση συνεργασιας".

    Απαντηση

    Και ο Στ. Μανος, ο οποιος μολις πριν απο μερικες ημερες δηλωνε οτι ειναι αυτος ικανος να βγαλει τη χωρα απο την κριση, τονισε τα εξης:

    "Νεα Δημοκρατια και ΠΑΣΟΚ δεν ειναι το ιδιο.

    Η Νεα Δημοκρατια θελει να περιορισει την εκταση του κρατους, να αποκρατικοποιησει, θελει μεγαλα εργα με πρωτοβουλια του ιδιωτικου τομεα, θελει ιδιωτικα πανεπιστημια. Το ΠΑΣΟΚ σε ολα αυτα θελει τα αντιθετα. Πως μπορει να γινει συνεργασια; Η Ελλαδα εχει ανακη απο καθαρες και οχι μεσοβεζικες λυσεις.

    Και κατι αλλο. Την εκλογικη μαχη, οποτε δοθει και με οποιο εκλογικο συστημα γινει, πρεπει να τη δωσουμε για να την κερδισουμε".

    Ενω σε ηπιους και χαμηλους τονους ο Στ. Δημας καλυψε το θεμα ως εξης:

    "Θεωρητικες απαντησεις βουλευτων σε ερωτησεις που στηριζονται σε υποθεσεις, σειρα υποθεσεων, εχουν περιορισμενη και μονο σημασια".

    Κατα τ' αλλα, αυριο στο Πολιτικο Συμβουλιο θα κριθουν αρκετα. Αν οι πληροφοριες απο τα κεντρα που διοχετευονται αληθευουν, τοτε η Ντ. Μπακογιαννη θα θεσει θεμα για τους χειρισμους του Μ. Εβερτ στο θεμα της Θρακης. Ο Σωτ. Κουβελας θα θεσει θεμα για τα οσα ειπε ο Κ. Καραμανλης κατα την παρουσιαση του βιβλιου του Γ. Ραλλη και στραφηκε κατα του Κ. Μητσοτακη.

    Ο Γ. Σουφλιας θα θεσει θεμα της διαστρεβλωσης των δηλωσεων του απο συναδελφους του στη Ν.Δ., ενω ο Μ. Εβερτ θα προσπαθησει να εκτονωσει το κλιμα, δεδομενου οτι επιθυμει να παρουσιασει εικονα ενωτικη στο κομμα, αντιστοιχη με αυτη του ΠΑΣΟΚ.

    Και Βαρβιτσιωτης ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Το αναπαντεχο δεν ηταν που χθες, στη Θεσσαλονικη, ο αντιπροεδρος της Ν.Δ. Γιαννης Βαρβιτσιωτης "αδειασε" με μαλλον καταφρονητικο τροπο τον κοινοβουλευτικο εκπροσωπο του κομματος Γιωργο Σουφλια και το βουλευτη Μιχαλη Λιαπη.

    Οταν του ζητησαν να σχολιασει τα περι κυβερνησης συνεργασιας ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. και ζητηματος ηγεσιας στη Ν.Δ., αν χασει τις επομενες εκλογες, απαντησε:

    Δεν με απασχολουν τα διαφορα σεναρια τα οποια τον τελευταιο καιρο ειδαν το φως της δημοσιοτητας. Αλλωστε πιστευω ακραδαντα οτι οι επομενες εκλογες θα δωσουν αυτοδυναμη κυβερνηση στη Νεα Δημοκρατια.

    Δεν ηταν ομως τοσο κατηγορηματικος, οταν τον ρωτησαν αν "τιθεται θεμα διαδοχης στο χωρο της Ν.Δ., αλλαγες στην ηγεσια...".

    Αυτο ειναι ενα αλλο σεναριο, ειπε, που και αυτο δεν με βρισκει συμφωνο.

    Πιστευετε οτι θα κριθει ο κ. Εβερτ στις επομενες εκλογεσ; επεμειναν οι δημοσιογραφοι.

    Καθε πολιτικος κρινεται καθε μερα, απαντησε.

    [10] Ελιωσαν οι παγοι, αρχισαν οι προαγωγες

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Δικαιοσυνης και Αρειος Παγος ξεμπλοκαραν και τις μεταθεσεις των δικαστων υστερα απο πολυ καιρο

    Σε αντεισαγγελεα Εφετων προαγεται ο προ ισταμενος της Εισαγγελιας Πρωτοδικων Αθηνων, Γ. Μασσαλης, με αποφαση του Ανωτατου Δικαστικου Συμβουλιου του Αρειου Παγου, που αρχισε να ασχολειται με μεταθεσεις και προαγωγες υστερα απο αρκετο καιρο.

    Οπως ειναι γνωστο, η ψυχροτητα που υπηρχε στις σχεσεις ηγεσιας του Αρειου Παγου και του υπουργειου Δικαιοσυνης ειχε "μπλοκαρει" και τα αντιστοιχα ερωτηματα, με αποτελεσμα βεβαια, να δημιουργουνται κενα σε ολα τα δικαστηρια της χωρας.

    Η αποκατασταση των σχεσεων δρομολογησε και την αποστολη των ερωτηματων απο το υπουργειο προς το ανωτατο δικαστηριο, που κανει τις προαγωγες.

    Κατα τα αλλα, εν αμφιβολω τιθεται πλεον αν ο κ. Μασσαλης μετα την προαγωγη του μπορει να ασκει τα καθηκοντα του προ ισταμενου, εφοσον η θεση προβλεπεται μονο για εισαγγελεις Πρωτοδικων, ενω η μεταβατικη διαταξη, που ειχε θεσπισθει, φαινεται οτι καλυπτει μονο τους προ ισταμενους των δικαστηριων και οχι των Εισαγγελιων, που δεν εκλεγονται.

    Προηχθησαν επισης σε αντεισαγγελεις Εφετων και οι εισαγγελεις Πρωτοδικων, Ευτερπη Κουτζαμανη και Ρουσος Παπαδακης. Σε εφετες προαγονται οι προεδροι Πρωτοδικων Βασιλικη Θανου, Μιχαηλ Μαραγακης, Γεωργ. Γεωργελλης, Ιωαν. Μπουκουρας, Βας. Ανδρονικος, Χρηστ. Τριτακης, Παν. Κομνηνακης και Δημ. Μουστακας. Φημολογια ηθελε τον κ. Ανδρονικο να ειναι υποψηφιος για τη θεση του προ ισταμενου του Πρωτοδικειου Αθηνων στη θεση του κ. Καραβοκυρη, η προαγωγη του, ομως δεν επιτρεπει κατι τετοιο. Ο κ. Μουστακας ηταν επισης υποψηφιος στις εκλογες του 1994.

    [11] Προς διπλη ονομασια κινειται ο Βανς

    ΑΡΧΙΗΟΥΝ σημερα στη Νεα Υορκη οι διαπραγματευσεις για το ονομα και αναμενεται να ειναι δυσκολες και μακρας διαρκειας

    ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Του Δ. Π. ΔΗΜΑ

    Με ενισχυμενη τη σκοπιανη πλευρα απο τη δηλωση Μπουτρος Γκαλι, οτι η ΦΥΡΟΜ αποτελει αρχαια χωρα, μια δηλωση που ευνοει τη σκοπιανη διεκδικηση του ονοματος "Μακεδονια", αρχιζουν σημερα στη Νεα Υορκη προκαταρκτικες διερευνητικες συνομιλιες για το ζητημα της ονομασιας.

    Ο Σαιρους Βανς, ο μεσολαωβητης του ΟΗΕ, αναμενεται να εχει για ενα διημερο εκ τους συνεγγυς συνομιλιες ξεωχωριστα με τους εκπροσωωπους των δυο πλευρων, για διαδικαστικα κυριως ζητημαωτα, με την προοπτικη οι διαωπραγματευσεις να παρουν το ρυθμο τους προς τα μεσα Νοεμβριου λογω προγραμωματισμενης απουσιας του κ. Βανς εκτος Αμερικης.

    Αρμοδιοι πολιτικοι και διωπλωματικοι κυκλοι εχουν υποωστηριξει οτι θα προκειται για "δυσκολες" διαπραγματευωσεις προλειαινοντας ετσι το εωδαφος για μακρες συνομιλιες, μια αντιληψη που απολυτα συμμεριζονται και αλλοι παωραγοντες που εχουν ασχοληωθει επι μακρον με το Σκοπιανο και οι οποιοι ελεγαν στην "Ε" οτι με τα δεδομενα που εχουν υπ' οψη τους, δεν βλεωπουν συντομα καταληξη στις συνομιλιες για το ζητημα της ονομασιας.

    Πιστευεται εδω οτι μετα την "ενδιαμεση συμφωνια" της Νεας Υορκης, οι Σκοπιανοι εωχουν τον ελεγχο των κινησεων και θα αποφασισουν, με τα διωκα τους κριτηρια, για την καωταλληλη στιγμη της συναψης της συμφωνιας για την ονομαωσια.

    Εν παση περιπτωσει, κατα τις υπαρχουσες ενδειξεις, η διπλη ονομασια, με το "Νοωβομακεντονια" και "Δημοωκρατια της Μακεδονιας" για εσωτερικη χρηση των Σκοπιαωνων, εξακολουθει ν' αποτελει το επικρατεστερο σεναριο, αλλα θα φανει περισσοτερο στην πορεια των συνομιλιων.

    Εν τω μεταξυ, ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κωστης Στεφανοπουλος σε συνεντευωξη Τυπου ειπε οτι θα αποδεωχθει τη συγκληση του Συμβουωλιου Πολιτικων Αρχηγων με θεμα τις επερχομενες συνομιωλιες για την ονομασια των Σκοπιων, υπο την προ υποθεωση, ωστοσο, οτι αυτο θα του ζητηθει απο κοινου απο τα ποωλιτικα κομματα.

    [12] Για Κυπριακο

    Ο κ. Στεφανοπουλος, που βρισκεται στη Νεα Υορκη για τα 50 χρονια του ΟΗΕ, μιλησε χθες στον Οργανισμο και υποωγραμμισε οτι η Κυπρος ειναι ενα χαρακτηριστικο παραωδειγμα της αδυναμιας του ΟΗΕ να καταδικασει με συνεωπεια και σταθεροτητα μια επιωθετικη ενεργεια που συνοδευωτηκε απο χρηση στρατιωτικης βιας, καθως και συνεχιζομενη στρατιωτικη κατοχη που διαρωκει περισσοτερο απο 20 χροωνια.

    Ο κ. Στεφανοπουλος καυτηωριασε την "απειλη πολεμου" που διατυπωθηκε απο την Τουρκια κατα της Ελλαδας, αν αυτη εφαρμοσει τις διαταωξεις της Συμβασεως για το Διωκαιο της Θαλασσας.

    "Το καταπληκτικο εν προωκειμενω και ακομη περισσοτεωρο απαραδεκτο", ειπε ο κ. Στεφανοπουλος στην ομιλια του, "ειναι το γεγονος οτι η αυθαιρετη αυτη απειλη διατυωπωθηκε απο ενα εθνικο κοινοωβουλιο οχι για την αποκρουση καποιας παρανομης πραξεως, αλλα προς αποτροπη νομιμου ενεργειας".

    [13] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Πονοι στη μεση και στην... αμυνα

    ΠΟΝΟΥΣ στη μεση εχει ο Ουζουνιδης και ο Ροτσα αγωνια και περιμενει

    ΑΠΟΣΤΟΛΗ- ΑΑΛΜΠΟΡΓΚ

    Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    Δεν προλαβαν καλα καλα να βγαλουν τα πραγματα τους απο τις βαλιτσες μετα την επιστροφη απο το Οπορτο και χθες ξαναμπηκαν στο αεροπλανο με κατευθυνση το Ααλμποργκ. Εδω, οι παικτες του Παναθηνα ικου θα προσπαθησουν αυριο βραδυ να σφραγισουν τα διαβατηρια τους στους "οκτω" του Τσαμπιονς Λιγκ. Το παιχνιδι με την πρωταθλητρια Δανιας, που δεν πηγαινει και τοσο καλα φετος, θεωρειται, απο τον Ροτσα μεχρι και το... φροντιστη της ομαδας, το κλειδι. Μετα την ιστορικη νικη επι της Πορτο, ενα θετικο αποτελεσμα μεσα στο γραφικο, μικρο γηπεδο της Ααλμποργκ αυριο, ασφαλιζει την προκριση.

    Εχει γινει συνηθεια στον Παναθηνα ικο κατα τη φετινη ευρωπα ικη του πορεια να αντιμετωπιζει προβληματα τις παραμονες κρισιμων αγωνων. Αυτη τη φορα το προβλημα εντοπιζεται στην αμυνα και συγκεκριμενα στον Μαρινο Ουζουνιδη, που εχει τις τελευταιες ημερες δυνατους πονους στη μεση. Ο γιατρος και αρχηγος της αποστολης του ΠΑΟ Αργυρης Μητσου εξεφρασε την αισιοδοξια του οτι ο διεθνης λιμπερο θα ξεπερασει την οσφυαλγια και θα παιξει, εστω με ενεση. Ο ιδιος ο Ουζουνιδης δεν θελει με τιποτα να λειψει απ' αυτο το ματς. Μετα απο συσταση του γιατρου ακολουθει ειδικη θεραπεια με ενεσεις Ωολταρεν (καθε 12 ωρες) που ειναι εξαιρετικα επωδυνες.

    Εκτος του Ουζουνιδη, λαβωμενος απο το κυριακατικο παιχνιδι με την Παναχα ικη βγηκε και ο Θανασης Κολιτσιδακης, που εχει συσφιγξη του δικεφαλου μυος. Απο την αλλη πλευρα ο Σπυρος Μαραγκος ειναι ιατρικως ενταξει, καθως ξεπερασε την κακωση στους συνδεσμους, αλλα εχει μεινει πισω σε φυσικη κατασταση. Στα μειον και ο τιμωρημενος Αλεξης Αλεξουδης, που θα απουσιασει και απο το παιχνιδι της 1ης Νοεμβριου με την Πορτο. Καλως εχοντων των πραγματων, αν δηλαδη δεν προκυψει προβλημα συμμετοχης του Ουζουνιδη, εναντιον της Ααλμποργκ θα αγωνιστουν οι δεκα της θριαμβευτικης νικης στο "Ντας Αντας" του Οπορτο με την προσθηκη, κατα πασα πιθανοτητα, του Καπουρανη.

    ΠΕΜΠΤΗ Η ΑΑΛΜΠΟΡΓΚ

    Μετα απο τρεισημισι ωρες ταξιδι η αποστολη του Παναθηνα ικου εφθασε στο πανεμορφο λιμανι του Ααλμποργκ, ενα απο τα σπουδαιοτερα βιομηχανικα και εμπορικα κεντρα της Δανιας, στην καρδια της Βαλτικης, απεναντι ακριβως απο το Γκετεμποργκ. Η πολη, τεταρτη σε πληθυσμο με 155.000 κατοικους, ανακαλυφθηκε απο τους Βικινγκς. Βρισκεται μεσα στοφιορδ Λιμ και εχει σπουδαια ιστορικα μνημεια των 14ου και 15ου αιωνων. Ξεχωριζει ο καθεδρικος ναος του Μπουντολφι και το Μοναστηρι που χτιστηκε το 1431, καθως επισης ο πυργος του Ααλμποργκ που φθανει 105 μετρα υψος πανω απο την επιφανεια της θαλασσας.

    Αρκετα εκατομμυρια τουριστες, συμφωνα με τα επισημα στοιχεια του κρατους, επισκεπτονται καθε χρονο την πολη, που ειναι ο συνδετικος κρικος με τις λευκες παραλιες, γεματες παγους, της σκανδιναβικης χερσονησου. Λογω των πολλων αξιοθεατων, αλλα και της φυσικης ομορφιας, αποκαλειται το "Παρισι του Βορρα". Τα τελευταια χρονια εχει αναπτυχθει πολυ και αξιοσημειωτο ειναι οτι διαθετει μαρινα για 600 πλοια.

    Η ομαδα τωρα, η Ααλμποργκ, δεν περναει, χωρις αμφιβολια, τις καλυτερες στιγμες της. Ειναι μολις πεμπτη στη βαθμολογια του πρωταθληματος Δανιας υστερα απο 15 αγωνες, με 8 νικες, 2 ισοπαλιες, 5 ηττες και τερματα 32-15. Στη βαθμολογια προηγειται η ΑΓΦ με 34 ποντους και ακολουθουν Λιντμπι με 28, Μπροντμπι και ΟΒ με 27.

    Στον πινακα των σκορερ του πρωταθληματος προηγειται ο Ερικ Μπο Αντερσεν με 12 γκολ, απο τα οποια τρια σημειωσε στον αγωνα της Παρασκευης εναντιον της Ικαστ που παρακολουθησε ο Γρηγορης Παπαβασιλειου. Ο Αντερσεν ειναι, οπως εχει γραφτει κατ' επαναληψη, το μεγαλο αστερι της πρωταθλητριας Δανιας, ο "πυργος" της, τον οποιο ολοι ψαχνουν οταν επιτιθενται. Στον πινακα των σκορερ του πρωταθληματος στις χαμηλες θεσεις βρισκονται και οι Γιενς Μαντσεν με 4 γκολ, Ρασμουσεν με 3.

    Μεσα στο γηπεδο της η Ααλμποργκ σε 8 αγωνες εχει 6 νικες και 2 ηττες.

    Οσον αφορα το τερεν, οι πληροφοριες που εχει συγκεντρωσει ο Ροτσα αναφερουν οτι ειναι μαλακο, με πολλη υγρασια και λασπη στην αριστερη πλευρα. Στην αποψινη προπονηση οι ποδοσφαιριστες του ΠΑΟ θα παρουν "ιδιοις ομμασι" γευση των γηπεδικων συνθηκων. Η χωρητικοτητα του γηπεδου ειναι 15.000 θεατες, αλλα η ΟΥΕΦΑ εχει αποφασισει, επειδη δεν πληρουνται οι οροι ασφαλειας, να επιτρεψει την εκδοση μονο 8.000 εισιτηριων.

    Ο ΡΟΤΣΑ

    Ο Ροτσα δεν φοβαται, αλλα υπολογιζει πολυ την Ααλμποργκ. Ισως γιατι πιστευει οτι η υποθεση της προκρισης πρεπει να ξεκαθαρισει τωρα, μια και η ομαδα βρισκεται σε καλη αγωνιστικη και ψυχολογικη κατασταση. "Περιμενουμε", ειπε "να γυρισουμε χαρουμενοι πισω στην Αθηνα. Ελπιζω σε μια καλη εμφανιση. Χρειαζεται πανω απ' ολα σοβαροτητα. Την Ααλμποργκ την εχουμε δει δεκα φορες και ξερουμε περισσοτερα απο τους... αλλους, που λενε οτι ειναι μικρη ομαδα. Προκειται για την πρωταθλητρια Δανιας, μην το ξεχναμε. Και το ποδοσφαιρο της Δανιας εχει σαφως καλυτερη υποδομη απο το ελληνικο".

    Ο προπονητης και οι παικτες του ΠΑΟ θα δουν σε βιντεο αυριο ημερα του αγωνα τα παιχνιδια της Ααλμποργκ με τη Ναντ (στη Γαλλια) και με την Ικαστ.

    Τον "εφαγε" το ασανσερ!

    ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ αποτομα η καριερα του Πελ στην ΑΕΚ απο ρηξη συνδεσμων - Σοκ στο "δικεφαλο", στο χειρουργειο ο παικτης

    Του ΗΛΙΑ ΔΡΥΜΩΝΑ

    Τον Μαρκους Λιμπερτι εψαχνε τροπο να ...ξεφορτωθει ο Βλαντο Τζουροβιτς απο την ΑΕΚ (γιατι νομιζετε ηρθε σε επαφη με το μανατζερ του Λορενς Φαντεμπεργκ;), ομως τον Αντονι Πελ εσβησε χθες απο το ροστερ της ομαδας του! Ειναι να μη μιλαει μετα για "καταστροφη";

    Οτι ο Αμερικανος σεντερ της ΑΕΚ ειχε προβλημα με το ποδι του το ξερετε απο την περασμενη εβδομαδα. Οτι επαιζε με σφιγμενα τα δοντια εναντιον του Ηρακλειου ισως να το ειδατε το Σαββατο. Τη μεγαλη ζημια ομως την επαθε προχθες το βραδι στο ...ασανσερ του σπιτιου του: ρηξη οπισθιου συνδεσμου!

    Φαινεται απιστευτο, ειναι παντως αληθινο. Η καριερα του Πελ στο "δικεφαλο" διακοπηκε αποτομα γιατι απλα δεν χωρουσε στο ασανσερ της πολυκατοικιας του! Κι ετσι οπως στριμωχτηκε στο θαλαμο και πατησε το κουμπι για να ανεβει στο διαμερισμα του το ασανσερ ξεκινησε και του 'πιασε το παντελονι, με αποτελεσμα να τρανταχτει το ποδι του. Ενα "τραβηγμα" και ο συνδεσμος του εγινε κομματια...

    Ο Πελ ειδοποιησε αμεσως τον Νικο Νεσιαδη και μαζι πηγαν χθες το πρωι στο νοσοκομειο για ακτινογραφιες. Το αποτελεσμα ηταν ο,τι χειροτερο για τον Πελ και την ΑΕΚ. Ηταν γραφτο της μοιρας του, φαινεται, να καταληξει στο χειρουργειο...

    Τελος λοιπον ο Πελ απο την ΑΕΚ, υστερα απο 3 μολις αγωνιστικες στην Α1 και παραμονες του αυριανου αγωνα Κορατς με τη Σιλουτε στη Λιθουανια. Αντικαταστατης δεν υπαρχει αυτη τη στιγμη στον οριζοντα ("εδω δεν μπορουσαμε να βρουμε φοργουορντ, πως λοιπον να ανακαλυψουμε ελευθερο σεντερ στην αγορα", αναρωτηθηκε ο Τζουροβιτς), ετσι αυριο θα επιχειρησει να βγαλει το φιδι απο την τρυπα ο Παπαγιαννης. Ο Τζουροβιτς παντως δεν το κρυβει οτι τον Πελ θα τον εχει παντα το μυαλο του. Κι αν μετα απο 2-3 μηνες ειναι καλα, ισως να τον ξαναπαρει στην ΑΕΚ!

    Η ΑΕΚ γλιτωσε την τελευταια στιγμη και δευτερο "σοκ". Ο Ποδαρας πονουσε αφανταστα στον αντιχειρα του και το πρωι ο Τζουροβιτς τον απεκλεισε απο την αποστολη για τη Λιθουανια. Το απογευμα ομως ο παικτης πηγε στην προπονηση και ξαναπηρε τη θεση του στο αεροπλανο για τη Λιθουανια, εστω κι αν εχει ακομα σοβαρο προβλημα.

    ΣΠΟΡΤΙΓΚ: Καθε αρχη και δυσκολη, δεν λενε; Για τον Σπορτιγκ εμεις λεμε οτι το αποψινο πρωτο ματς με τη γαλλικη Σολε στον γ γυρο του Κορατς (η ΕΤ-2 θα συνδεθει απ' ευθειας με τα Πατησια στις 20.00) ειναι σιγουρα πολυ δυσκολο. Η Σολε ειναι ομαδα που εχει φαει την Ευρωπη με το κουταλι! Ευκολο ειναι να την αποκλεισει η ομαδα του Διαμαντοπουλου;

    Οστροφσκι και Ντεμορι, διεθνεις για πολλα χρονια και οι δυο, ειναι οι κινητηριοι μοχλοι των Γαλλων, που δεν τα πανε καθολου καλα στο πρωταθλημα τους (1-6 νικες!), δεν παυουν ωστοσο να ειναι το φαβορι για την προκριση. Εκτος κι αν επαληθευτον οι φοβοι του προπονητη τους. Ο Αλεν Βινετ ελεγε προχθες οτι με τους δυο Αμερικανους που εχει η Σολε (Μιτσελ Καρι- Ροναλντ Καρι) δεν προκειται να κανει κατι καλο φετος!

    ΠΑΟ: Η πρωτη προσευχη του Μαλκοβιτς, για να 'χει την υγεια του ο Βρανκοβιτς επιασε τοπο. Ο Κροατης σεντερ υποβληθηκε χθες σε μαγνητικη τομογραφια που δεν εδειξε για το γονατο του κατι χειροτερο απο αυτο που το ιατρικο τιμ των "πρασινων" περιμενε. Ετσι ο "Στοικο" συνεχισε τη θεραπεια που ξεκινησε την Κυριακη και αυριο θα ξεκινησει ελαφρες προπονησεις για να προλαβει το ντερμπι του Ευρωπα ικου Πρωταθληματος με αντιπαλο τη Ρεαλ στο ΟΑΚΑ (εχουν ηδη προπωληθει 8.000 εισιτηρια αυτου του παιχνιδιου).

    Αυτος που σιγουρα θα ειναι στη διαθεση του Μαλκοβιτς την Πεμπτη ειναι ο Βουρτζουμης! Η ΦΙΒΑ δεχτηκε χθες να του δωσει αδεια συμμετοχης στο Ευρωπα ικο Πρωταθλημα, επειδη μεσολαβησε ο Αρης και τον διεγραψε απο τη λιστα παικτων που ειχε καταθεσει τον Αυγουστο. Μετρησε και το γεγονος οτι ο Βουρτζουμης δεν ειχε παιξει μεχρι τωρα στο Κορατς.

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Wednesday, 25 October 1995 - 12:09:22