Eleyqerotypia 13/09/95

From: Georgios Vetoulis <vetoulis@pppl.gov>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

Subject: Eleyqerotypia 13/09/95

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Ελληνικοι... σποροι στη Δυτ. Αφρικη

  • [2] Ξεκινουν να διδαξουν ελληνικα στην πρωην ΕΣΣΔ χωρις βιβλια

  • [3] "Σκουπα" με μπουλντοζες

  • [4] ΣΟΣ πολεοδομων για το ναο του Ολυμπιου Διος

  • [5] ΑΚΑΡΠΕΣ οι υπουργικες συσκεψεις για τα ναυπηγεια. Ενω πλησιαζει η καταληκτικη ημερομηνια της 13ης Σεπτεμβριου και το προστιμο των 80 δισεκατομμυριων

  • [6] Ανησυχη και η ΓΣΕΒΕΕ απο την παραταση λιτοτητας

  • [7] Ειμαστε ολοι Νεοκλασσικοι

  • [8] Αισχυλοι,Φρυνιχοι,Ανακρεοντες,πλαι πλαι με βουλκανιζατερ η σουβλακερι.

  • [9] Το κειμενο της παραιτησης

  • [10] Αντιπολιτευση: Αλλη μια εκδηλωση της κυβερνητικης κρισης

  • [11] Παπανδρεου - Σημιτης: Τριαντα χρονια, απο σαραντα κυματα...

  • [12] Παγωσε το ΠΑΣΟΚ η διπλη παραιτηση

  • [13] Βασω Παπανδρεου:

  • [14] Θεμα 24ωρων ο ανασχηματισμος

  • [15] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ο υπουργος Εξωτερικων αν και βλεπει "καποια τελευταια υπολοιπα"

  • [16] Νοσηρο κλιμα...

  • [17] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

  • [18] Αν μιλαμε για στρατηγικη!

  • [19] Γερμανικο αφιερωμα -μαμουθ στον Μικη

  • [20] Ανασκαφων παθη

  • [21] Παιχνιδια και με "Αιγαιο πακετο" στο τραπεζι

  • [22] Τρεχοντας

  • [23] Ο ατυχος βενζινοπωλης...

  • [24] Λυπαται, αλλα...

  • [25] Θεσμικα

  • [26] Γιατι οχι μια ατομικη βομβα στην Βοσνια-Ερζεγοβινη

  • [27] Μεσα στη φουρτουνα των εξελιξεων στο ΠΑΣΟΚ, ηρθε και μια ευχαριστη ειδηση για τον Κιμωνα Κουλουρη.

  • [28] Αντιγραφο

  • [29] Καλη χρονια

  • [30] Προτεραιοτητες

  • [31] Αγριεψαν

  • [32] Τα... εργα

  • [33] Γιατι αναποφασιστη;

  • [34] Επικινδυνα μερακλωματα

  • [35] Αφασια

  • [36] Αλλος επιτιμος

  • [37] ΑΘΛΗΤΙΚΑ


    [1] Ελληνικοι... σποροι στη Δυτ. Αφρικη

    Η ελληνικη σημαια στην Ακτη Ελεφαντοστου, οπου οι ελληνικες δραστηριοτητες με αναπτυξιακα προγραμματα ανθουν

    Της ΛΕΝΑΣ ΠΑΓΩΝΗ

    Σε μια μακρινη χωρα της Δυτικης Αφρικης, με μεγαλη φυσικη, εξωτικη ομορφια (οπως μας λενε) και αλλη τοση, ομως, φτωχεια και μιζερια, στην Ακτη του Ελεφαντοστου, η ελληνικη σημαια συχνα κυματιζει, συμβολιζοντας μια δυνατη αναπτυσσομενη ελληνοαφρικανικη συνεργασια.

    Δραστηριοτητες ελληνικες στο πλευρο των ανθρωπων που εχουν αναγκη παιρνουν σαρκα και οστα.

    Ψυχη αυτων των δραστηριοτητων μια αεικινητη Ελληνιδα, η προξενος της Ακτης Ελεφαντοστου (ΨΟΤΕ Δ' ΙΩΟΙΡΕ), στη χωρα μας, η Μερω Κεσεσιογλου.

    Προσφατα, ολοκληρωθηκε σε αφρικανικες πολεις ενα αγροτικο προγραμμα που ειχε εκπονηθει στη χωρα μας υπο την αιγιδα του ελληνικου υπουργειου Υγειας.

    Οι 20 αγροτισσες της Αφρικης που μετεκπαιδευτηκαν με τη βοηθιεα γεωπονων στην Ελλαδα, αμεσως μετα την επιστροφη στην πατριδα τους, δρωντας σαν πυρηνες, εχουν δημιουργησει 27 συνεταιρισμους, με συμμετοχη 55 αγροτισσων ανα συνεταιρισμο!

    Οπως μας εξηγει η Ελληνιδα προξενος, περα απο τις δυνατοτητες που προσφερει μια τετοια αφρικανικη χωρα για επενδυσεις και μεικτες επιχειρησεις, μπορει να χρησιμευσει και σαν γεφυρα για τον ελληνικο επιχειρηματικο κοσμο προς τις αλλες γαλλοφωνες χωρες της Αφρικης.

    Τελος, με ελληνικη βοηθεια εγκατασταθηκε και το πρωτο οδοντιατρειο (αξιας μολις πεντε εκατομμυριων δραχμων), στην πολη Νταουκρο, οπου και κυματισε η ελληνικη σημαια.

    [2] Ξεκινουν να διδαξουν ελληνικα στην πρωην ΕΣΣΔ χωρις βιβλια

    ΠΑΤΡΑ

    Την ιδια στιγμη που οι 18 Ελληνες καθηωγητες αναμενεται να αναχωρησουν για τις χωρες της πρωην Σοβιετικης Εωνωσης στο πλαισιο του προγραμματος για τη διαδοση της ελληνικης γλωσσας, οι αρωμοδιοι φορεις δεν εχουν προμηθευσει ακοωμη με βιβλια τα πανεπιστημια και ινστιτουωτα με τα οποια θα ξεκινησει η συνεργασια. Συγκεκριμενα, ενω στις 15 Σεπτεμβριου θα αναχωρησουν απο τη χωρα μας οι 18 Ελληνες καθηγητες με προορισμο τις πολεις της Ρωσιας, της Ουκρανιας και Γεωργιας οπου θα διδαξουν την ελληνιωκη γλωσσα σε φοιτητες 10 πανεπιστηωμιων και ινστιτουτων με τα οποια εχει υωπογραφει σχετικη συμφωνια, οι αρωμοδιοι φορεις δεν εχουν ακομη προμηωθευσει με βιβλια τα σχετικα κεντρα, με αποτελεσμα να διαγραφεται ο κινδυνος να φτασουν οι καθηγητες στα πανεπιωστημια και να μην μπορουν να ξεκινηωσουν το διδακτικο τους εργο. Αποτελεσμα της αργοποριας και της αωδιαφοριας των αρμοδιων θα ειναι να "τιναχθει" στον αερα η αξιολογη αυτη προσπαθεια με την οποια επιχειρειται για πρωτη φορα η διαμορφωση ενος πλαισιου πολιτικης για τη γλωσσα που αωπευθυνεται τοσο σε παλινοστουντες Ελωληνες και ομογενεις οσο και σε αλλοφωω π ινους που θα ηθελαν να μαθουν ελωληνικα. Η πρωτοβουλια της ολης προσπαθειας ανηκει στο Πανεπιστημιο της Πατρας και συγκεκριμενα στο Τμημα Διαπολιτιωσμικης Επικοινωνιας, σε συνεργασια βεωβαια με το υπουργειο Παιδειας και τη Γενικη Γραμματεια Αποδημου Ελληνιωσμου. Στο πλαισιο του προγραμματος αυτου οωλοκληρωθηκε πριν απο λιγες ημερες στην Πατρα το προγραμμα των σεμιναωριων εκμαθησης της ελληνικης γλωσσας, στο οποιο μετειχαν φοιτητες απο πανεωπιστημια της πρωην Σοβιετικης Ενωσης και το οποιο εντασσεται στο πλαισιο του προγραμματος για τη διαδοση της ελωληνικης γλωσσας. Οπως μας εξηγησε ο κ. Μαλτεζος, παιωδαγωγος-φιλολογος, επιστημονικος συωνεργατης της Μοναδας Διαπολιτισμικης Επικοινωνιας του Πανεπιστημιου Παωτρων, τα παιδια που συμμετειχαν στο προγραμμα μπορουν να χαρακτηριωστουν "παιδια-θαυματα" καθως, οπως ειπε ο ιδιος, "καταφεραν, απιστευτα γρηγορα, μεσα σε ενα μηνα, να καταλαωβαινουν και να χρησιμοποιουν την ελωληνικη γλωσσα". Τα "παιδια-θαυματα" στα οποια αναωφερθηκε ο κ. Μαλτεζος κατα τη διαρωκεια της συνομιλιας που ειχαμε μαζι του ηταν διπλα μας, στην αιθουσα τελετων π ιτου Πανεπιστημιου και παραλαμβαναν απο τον πρυτανη Σταματη Αλαχιωτη τα πιστοποιητικα σπουδων τους...

    Στην αιθουσα, ομως, δεν ηταν μονοι τους. Την ιδια ημερα και ωρα στον ιδιο χωρο βρισκονταν και 15 (απο τους 18 συωνολικα) Ελληνες εκπαιδευτικοι, οι οποιωοι εχοντας περασει σχετικο σεμιναριο δεχονταν απο το Πανεπιστημιο του ΥωΠΕΠΘ και τη Γενικη Γραμματεια Αποωδημου Ελληνισμου το καλο κατευοδιο για πολεις της Ρωσιας, της Ουκρανιας και της Γεωργιας, σε 10 πανεπιστημια και ινστιτουτα των οποιων την προσεχη εκπαιδευτικη περιοδο θα διδασκουν την ελληνικη γλωσσα. ΠΑΝΟΣ ΤΣΟΥΜΑΣ ΛΕΞΙΚΑ απο την "Ε" Η "Ε", ανταποκρινομενη στις αναγκες για βιβλια και συγγραμματα στο προγραμμα για τη διαδοση της ελληνικης γλωσσας στις χωρες της πρωην Σοβιετικης Ενωσης, προσεφερε λεξικα που θα βοηθουσαν τους καθηγητες και τους φοιτητητες που συμμετεχουν στο προγραμμα.

    [3] "Σκουπα" με μπουλντοζες

    Η τακτικη που ακολουθει ο Δημος Αθηναιων ειναι να επεμβαινει και να καθαριζει καθε εστια μολυνσης στην περιοχη του, οπως αυτη που βρισκοταν εως χθες το βραδυ σε εγκατελειμμενο οικοπεδο που περικλειεται απο τις οδους Καισαριας και Μ. Ασιας στα Ιλισια.

    Ηταν ενας χωρος "προσφιλης" στους ναρκομανεις, οπως κατηγγειλαν οι κατοικοι της περιοχης, αλλα και επικινδυνος για τα παιδια της γειτονιας.

    Κατοπιν τουτων, ο δημος πηρε την υποθεση στα χερια του. Με μηχανηματα του ισοπεδωσε τη μισογκρεμισμενη μαντρα που βρισκοταν γυρω απο το επιμαχο οικοπεδο και σημερα προκειται να ολοκληρωσει τον καθαρισμο του με την προθεση να δημιουργησει εκει παιδικη χαρα.

    "Προβηκαμε σ' αυτη την ενεργεια", οπως διευκρινισε ο αρμοδιος αντιδημαρχος Αγγ. Μοσχονας, "αφου προηγουμενως ερευνησαμε, χωρις αποτελεσμα οωμως, για τον εντοπισμο των ιδιοκτητων του οικοπεδου ωστε να ενεργησουν οπως οφειλαν, αφου η περιουσια τους αποτελουσε εστια μολυνσης για τη γειτονια".

    [4] ΣΟΣ πολεοδομων για το ναο του Ολυμπιου Διος

    Την επεκταση των εγκαταστασεων του Εθνικου Γυμναστικου Συλλογου μεσα στον αρχαιολογικο χωρο στο ναο του Ολυμπιου Διος καταγγελλει με ανακοινωση του ο Συλλογος Ελληνων Πολεοδομων και Χωροτακτων (ΣΕΠΟΧ).

    Οπως αναφερεται στην ανακοινωση, δημοπρατειται η ανεγερση κλειστου κολυμβητηριου, γηπεδων, γραφειων και αλλων εγκαταστασεων σε εκταση 3.000 τεωτραγωνικων μετρων μεσα στον αρχαιολογικο χωρο. Η επεκταση των εγκαταστασεων, σημειωνει ο ΣΕΠΟΧ, γινεται σε σημειο το οποιο εντασσεται στους υπο ενοωποιηση αρχαιολογικους χωρους, τη στιγμη που η μελετη ενοποιησης δεν εχει ακομη περατωθει.

    Η ενεργεια αυτη χαρακτηριζεται ως ενα ακομη κρουσμα δομησης και εκμεταλλευσης των χωρων που ειναι απολυτως απαραιτητοι για τον αερισμο και ηλιασμο της πολης, την αναπτυξη του πρασινου, την ανετη διακινηση των πεζων, το παιχνιδι των παιδιων, αλλα και την ανεμποδιστη θεα και προσπελαση προς τα μνημεια του πολιτισμου και της συγχρονης αρχιτεκτονικης. Ετσι, ο ΣΕΠΟΧ καλει τη Γενικη Γραμματεια Αθλητισμου (ΓΓΑ) να ακυρωσει τη δημοπρασια και το ΥΠΕΧΩωΔΕ να επιβαλει αναστολη οικοδομικων εργασιων.

    Οπως εγραψε η "Ε" στις 13/6/95, η Τριτη Εφορεια Αρχαιοτητων εχει εκφρασει αρνητικη αποψη προς τη ΓΓΑ, ενω ολα ξεκινησαν το 1985 οποτε το Κεντρικο Αρχαιολογικο Συμβουλιο ειχε εγκρινει κατ' αρχην και υπο ορους την ανεγερση νεων αθλητικων εγκαταστασεων εφοσον προηγηθει οριστικη μελετη. Δυο χρονια αργοτερα το υπουργειο Πολιτισμου διευκρινιζε οτι η αδεια αφορα βελτιωση των εγκαταστασεων που ηδη υπαρχουν και τον Απριλιο του '95 ενεκρινε την ανεγερωση, αφου προηγηθει ανασκαφη και η οριστικη μελετη συζητηθει με τις αρμοδιες Εφορειες Κλασικων και Βυζαντινων Αρχαιοτητων.

    Απο την πλευρα του Εθνικου Γ.Σ. ο γενικος γραμματεας του Ιωαννης Κολνης ανεφερε στην "Ε" οτι με το εργο που θα γινει απο την Γ.Γ.Α. δεν θα καταληφθει επιπλεον χωρος, αλλα θα γκρεμιστουν κτιρια και στη θεση τους -στις ιδιες επιφανειες και ογκους- θα χτιστουν οι νεες εγκαταστασεις με ενιαια μορφη που θα σεβεται την Ιστορια και το περιβαλλον περισσοτερο απο τις παλιες.

    [5] ΑΚΑΡΠΕΣ οι υπουργικες συσκεψεις για τα ναυπηγεια. Ενω πλησιαζει η καταληκτικη ημερομηνια της 13ης Σεπτεμβριου και το προστιμο των 80 δισεκατομμυριων

    Απο το μηδεν και το παρα 5

    Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑ ΙΤΑΝΤΗΙΔΗ

    Απο το "μηδεν" ξεκινα και παλι η κυβερνηση για να δωσει λυση στο μεχρι στιγμης αλυτο προβλημα του Σκαραμαγκα. Το νεο "ξεκινηωμα" γινεται σε ιδιαιτερα βαρυ κλιμα λογω της παραιτησης Σημιτη και μαλιστα δυο μολις μερες πριν ληξει η προθεσμια που εθεσε η Ευρωπαικη Επιτροπη για την ανακοινωση μιας οριστικης αποφασης και την επιβολη του προστιμου των 40 δισεκατομμυριων δραχωμων.

    Η χθεσινη μερα εκτος απο την παραιτηση του υπουργου Βιομηχανιας, χαρακτηριστηκε και απο δυο πολυωρες συσκεψεις, η πρωτη στο γραφειο του υφυπουρωγου παρα τω Πρωθυπουργω Αντ. Λιβανη το μεσημερι και η δευτερη το βραδυ στο υπουργειο Εθνικης Οικονομιας, στην οποια παρευρισκονταν οι διοικητες των τραπεζων Εθνικη, Εμπορικη και Ιονικη Γ. Μιρκος, Παν. Πουλης και Παν. Κορλιρας.

    "Γερμανικο ενδιαφερον"

    Η καταληξη των δυο συσκεψεων, συμφωνα με δηλωσεις του κ. Μιρκου, ηταν οτι ολα τα υφισταμενα σεναρια εχουν περιθωρια βελτιωσης, ενω ο ιδιος αναφερωθηκε σε ενα γενικο ενδιαφερον Γερμανων, χωρις να δωσει αλλη λεπτομερεια. Ο κ. Παπαντωνιου εξαλλου αναφερομενος στο προστιμο απο την Ευρωπαικη Ενωωση, περιοριστηκε να πει οτι η κυβερνηση το λαμβανει υπ' οψιν.

    Στην ουσια καμια αποφαση δεν προκειται να ληφθει για το ακανθωδες προβλημα των ναυπηγειων με τον ανασχηματισμο επι θυραις, ενω απο χθες το προβλημα του Σκαραμαγκα συνδεεται πλεον με αυτο των Ναυπηγειων Ελευσινας, λογω της υπερχρεωσης που εμφανιζουν και τα δυο.

    Η παραιτηση Σημιτη ξαφνιασε και απογοητευσε τους 7 υπουργους και υφυπουργους που συγκεντρωθηκαν στη 1.00 το μεσημερι στο γραφειο του υφυπουργου παρα τω Πρωθυπουργω Αντωνη Λιβανη, προκειμενου να συζητησουν τη δυνατοτητα υλοποιησης των σεναριων για το Σκαραμαγκα, δηλαδη την εκκαθαριση του ναυπηγειου, τη μετατροπη του σε πολεμικη βιομηχανια η την πωληση του 49% στους εργαζομενους.

    Παροντες ηταν οι Γερ. Αρσενης, Γ. Παπαντωνιου, Αλ. Παπαδοπουλος, Γ. Κατσιφαρας, Γ. Σκουλαρικης, ο Χρ. Ροκοφυλλος - που τυπικα εκανε την εισηγηση εκ μερους του υπουργειου Βιομηχανιας - ο Ν. Κυριαζιδης, ο υφυπουργος παρα τω Πρωθυπουργω Α. Λιβανης και οι συμβουλοι του Πρωθυπουργου Τ. Γιαννιτσης και Αντ. Βγοντζας.

    "Απο μηδενικη βαση"

    Στο τραπεζι επροκειτο να τεθει και η προταση της Εθνικης Τραπεζας για αναληψη του μανατζμεντ του ναυπηγειου απο ιδιωτικο φορεα με συμμετοχη της Τραωπεζας, του Νεωριου και αλλων, εφ' οσον προεκρινετο η λυση με ιδιωτικοποιηση μεσω των εργαζομενων.

    Επισης, και η προταση του οικονομικου συμβουλου του Πρωθυπουργου Τασου Γιαννιτση για την απο μηδενικη βαση εξεταση της βιωσιμοτητας του ναυπηγειου, σε συνδυασμο με την υποβολη αιτηματος προς την Ευρωπαικη Επιτροπη για νεα παραταση μερικων μηνων προκειμενου να πωληθει το ναυπηγειο.

    Τελικα η συσκεψη εληξε αργα το απογευμα, χωρις να ληφθει αποφαση και αφου συμφωνηθηκε επαναληψη της στο υπουργειο Εθνικης Οικονομιας, με τη συμωμετοχη των διοικητων των τραπεζων Εθνικη, Εμπορικη και Ιονικη. Κοινη διαπιστωση ηταν οτι τα σεναρια που προτεινονται, λυνουν καποια προβληματα αλλα προκαλουν αλλα, ειτε στο κοινωνικο επιπεδο - λογω των απολυσεων που προβλεπουν - ειτε με την Ευρωπαικη Ενωση. Ας σημειωθει οτι αυριο ληγει και η τελευωταια προθεσμια μιας εβδομαδας που εδωσε ο επιτροπος Καρελ Βαν Μιρτ στην ελληνικη κυβερνηση προκειμενου να ανακοινωθει στην Επιτροπη οριστικη αποωφαση.

    Πολυ δυσκολη η νεα παραταση

    Συμφωνα με πληροφοριες απο την Επιτροπη της Ευρωπαικης Ενωσης, η παραιτηση Σημιτη προκαλεσε εκπληξη, ενω πηγες προσκειμενες στον κ. Βαν Μιρτ τονιζαν οτι ειναι πολυ δυσκολο να δοθει νεα παραταση περαν της 13 Σεπτεμβριου. Οι ιδιες πηγες τονιζαν επισης οτι η τελευταια παραταση της μιας εβδομαδας δοθηκε με ιδιαιτερη δυσκολια και υστερα απο την προσκομιση εγγραφων οπως η εγγυητικη επιστολη των 250 εκατομμυριων που συνοδευε την προταση Καλογεωριδη.

    Ετσι οι οποιες αποφασεις της κυβερνησης λαμβανουν υπ' οψιν την επικρεμαμενη επιβολη του προστιμου των 80 και πλεον δισεκατομμυριων, με τα 40 δισεκαωτομμυρια να καταβαλονται αμεσα, αφαιρουμενα δηλαδη απο κονδυλια διαφορων ταμειων, τα οποια λαμβανει η Ελλαδα ως κοινοτικη επιχορηγηση για διαφορα εργα.

    Η παραιτηση του Κ. Σημιτη χρεωσε τον Χρ. Ροκοφυλλο με το καθηκον να κανει την εισηγηση εκ μερους του υπουργειου Βιομηχανιας

    [6] Ανησυχη και η ΓΣΕΒΕΕ απο την παραταση λιτοτητας

    Ανησυχητικο κλιμα στις μικρομεσαιες επιχειρησεις δημιουργησαν οι τοποθετησεις για την οικονομια του πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου, κατα την ομιωλια του στην 60η ΔΕΘ και επιδεινωσαν περισσοτερο τις ηδη διαμορφωθεισες προοπτικες τους.

    Αυτο τονιζει σε χθεσινη ανακοινωση της η Γενικη Συνομοσπονδια Επαγγελματιων Βιοτεχνων, Εμπορων Ελλαδος (ΓΣΕΒΕΕ) και προσθετει οτι:

    Η επαναληψη γενικολογων υποσχεσεων, η εμμονη στη συνεχιση μιας σκληρης οικονομικης πολιτικης εναντι των οικονομικα ασθενεστερων ταξεων και η αποωφυγη διατυπωσης συγκεκριμενων μετρων και δεσμευσεων για την εξοδο των μικρομεσαιων μεταποιητικων επιχειρησεων απο την κριση.

    Οι οικονομικες εξαγγελιες της κυβερνησης ικανοποιουν τα συμφεροντα μιας μικρης ομαδας μεγαλων επιχειρησεων και ικανοποιουν οσα επεβαλε το Προγραμωμα Συγκλισης. Δεν ικανοποιουν ομως το λαο και τους επαγγελματιες, βιοτεχνες και εμπορους. Επισης, δεν δινουν απαντηση στην κριση, την αποβιομηχανοποιωηση, την ανεργια και την αποδιοργανωση της οικονομιας.

    Τα σημερινα προβληματα των μικρομεσαιων, η σκληρη φορολογικη πολιτικη, ο αποκλεισμος τους απο καθε μορφης κινητρα και χρηματοδοτηση, η πιεση που ασκουν τα μονοπωλια και οι πολυεθνικες κ.λπ. δεν αγγιξαν το λογο του πρωθυπουργου και ας αγγιζουν το 98% των επιχειρησεων της χωρας.

    Η εξαγγελια διαθεσης κονδυλιων 370 δις. δρχ. ως το 1999 για τις μικρομεσαιες επιχειρησεις δημιουργει ερωτηματα για το ποσο αυτα θα φθασουν σ' αυτες, κατα ποσο μπορουν να λυσουν τα αναπτυξιακα προβληματα.

    Η ΓΣΕΒΕΕ για να βοηθησει την κυβερνηση να απεμπλακει απο την αδιεξοδο πολιτικη της για τις ΜΜΕ, ζητει να γινει πραγματικος διαλογος για τη λυση των προβληματων των εργαζομενων.

    [7] Ειμαστε ολοι Νεοκλασσικοι

    Της ΠΕΠΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

    Τον Σεπτεμβρη, καθε Σεπτεμβρη, τιποτα δεν μοιαζει δεδομενο. Οι διακοπες ηδη ταξιδευουν, γινονται αναμνησεις που ο χρονος σιγα - σιγα τις ωριμαζει. Σαν το παλιο κρασι οι αναμνησεις, τις δοκιμαζεις καθε τοσο για να τις βρεις να αντεχουν η να ειναι ξινισμενες. (Και σαν ξυδι, ωστοσο, εχουν οσο να πεις, την αξια τους...).

    Τον Σεπτεμβρη αρχιζει και παλι να μετρα ο χρονος. Τα αδεια σπιτια ξαφνικα φωτιζονται. Μου θυμιζουν καποιες ζωγραφιες του Εντουαρντ Χοπερ, μ' ενα κιτρινο φως που δεν εγγυαται ωστοσο και την ανθρωπων παρουσια. Σπιτια που περιμενουν ανθρωποι που μετακομιζουν. Σπιτια που περιμενουν, ανθρωποι που μετακομιζουν. Σπιτια που μιλουν, που γινονται τα ιδια προσωπα μεσα στην ερημια τους, με δυο σκοτεινιασμενα παραθυρα για ματια και ανθρωποι που γινονται σπιτια, γινονται το σπιτι τους, κλεισμενοι, περιχαρακωμενοι στην ασφαλεια που τους χαριζει. Ασφαλεια ψευδεπιγραφη, αν θυμηθουμε τα γκρεμισμενα σπιτια της Πομπηλας, με τα αγκαλιασμενα σωματα να προσπαθουν μ' εναν σπασμο να ξορκισουν τη συντελεια του κοσμου. Ασφαλεια ασφυκτικη, καθως τα σπιτια χτιζονται και ξαναχτιζονται για να μην φαινονται τα γεματα χασματα θεμελια τους, πανω σε μπαζωμενους χειμαρρους, για να καλυπτεται πισω απο τις τεντες η αυθαιρεσια, που εχει γινει πλεον δομικο τους συστατικο.

    Οι ανθρωποι διαρκως μετακομιζουν. Και τα σπιτια παντα περιμενουν. Γιατι ο Σεπτεμβρης ειναι ο μηνας τους. Ανηφοριζω την οδο Πειραιως. Ειναι βραδυ και εγω ακομη μισοζαλισμενη απο το καραβι που μ' εφερε στον Πειραια. Αραιη κυκλοφορια, φωτα μουντα στους δρομους. Σε μια δισταυρωση τον βλεπω. Ειναι ηλικιωμενος και καθεται σ' ενα αναπηρικο καροτσακι. Το εχει παρκαρει σ' ενα ιχνος πεζοδρομιου, ισα - ισα τον χωραει και στο καροτσακι δεμενα δυο σκυλια. Εχει σκυψει το κεφαλι του πανω στο δεμενο με λευκο επιδεσμο χερι του και μοιαζει να κοιμαται. Στα ποδια του ακουμπισμενο ενα κιτρινο πλαστικο πιατο. Δεν ζητει τιποτα. Ουτε και του δινουν. Και πως να του δωσουν; Αφου απο το μερος που στεκεται δεν περνουν πεζοι. Μονον αυτοκινητα που τρεχουν για να τον προσπερασουν, να ακουμπησουν τους επιβατες τους στα σπιτια που τους περιμενουν.

    Κι εκεινος, εγκαταλελειμμενος στη συντροφια της ασφαλτου, στους παροδικους ηχους των αυτοκινητων που διασχιζουν καποτε τα ονειρα του. Ναυαγιο της ζωης, εκει στην οδο Πειραιως, τον δρομο που φιλοξενει κι αλλα ναυαγια. Παλια σπιτια που δεν ξερουν τι τα περιμενει, παλια εργοστασια που εχουν μαζι της δεθει.

    Τι ειναι ολα αυτα τα ρημαγμενα σπιτια που επιμενουν; Νεοκλασσικα, θα σου πουν. Και τα οντως νεοκλασσικα, με τις πληγες του χρονου και τις απιστευτες ταμπελες να τα τυφλωνουν κορο ιδευοντας τα αρχαιοπρεπη ονοματα των δρομων που τα φιλοξενουν: Αισχυλοι, Φρυνιχοι, Ανακρεοντες η Τελεσιλες πλαι πλαι με βουλκανιζατερ, αμορτισερ, ουζερι, σουβλακερι περιμενοντας τη δικαστικη αποφαση ενος Χρονου / Κρονου.

    Ποια τα περισσοτερα - θα πεθανουν και ποια θα ανακαινισθουν, αλλοθι της γενικευμενης ακαλαισθησιας

    Ομως δεν ειναι αυτα μοναχα νεοκλασσικα. Στη διαλεκτο της νεοαθηνα ικης αφασιας νεοκλασσικο ειναι καθε τι που παιρνει κατι απο τη φθορα του χρονου. Και το αθηνα ικο σπιτι του 1930 και η πολυκατοικια του 1950, καποτε αγερωχη και σημερα πιο ρημαγμενη απο τα κτισματα του περασμενου αιωνα. Κι ακομη "νεοκλασσικοι" ειναι οι ανθρωποι, καθως το φθινοπωρο και μετα ο χειμωνας εισδυουν κατω απο το πετσι τους, μεταμορφωνονται με ρυτιδες η ισως, καποτε, και σε οικογενεια.

    Και οι γειτονες που ξεριζωθηκαν απο το χωριο τους και ηρθαν να συμπιεσουν φωνες και χειρονομιες αλλοιωτικες στα λιγα τετραγωνικα του μικρου τους διαμερισματος φωτα δεν με ξυπνουν πια στις πεντε το πρωι με το περσινο τους μπριο. Ειναι ισως γιατι και η πολυκατοικια τους, ενα προπερσινο εκτρωμα, που υψωθηκε στη θεση του ερειπωμενου μικρασιατικου σπιτιου που γνωρισα παιδι, αρχισε κι αυτη να πρασινιζει απο την υγρασια. Και καθως ο μεγαλος ασχημος λεκες απλωνει, οι φωνες των γειτονων μου γινονται πιο μουντες, το ουρλιαχτο της μοναξιας σκαλωνει στον λαιμο τους. Γινονται κι αυτοι, σπιτι και ανθρωποι λιγακι νεοκλασσικοι.

    Τραυματισμενοι δηλαδη, αποσβολωμενοι απο τον χρονο που γινεται πιο αιχμηρος καθε φθινοπωρο. Σαν τον γερο με τα σκυλια. Σαν το δικο μας προσωπο, που ο χρονος το κανει πιο δικο μας.

    [8] Αισχυλοι,Φρυνιχοι,Ανακρεοντες,πλαι πλαι με βουλκανιζατερ η σουβλακερι.

    Περιμενοντας τη δικαστικη αποφαση ενος Χρονου Κρονου

    ΝΑ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ

    Να λοιπον που ο κ. Σημιτης αρχιζει σιγα σιγα ν' αποκτα αρχηγικη στοφα. Αρχιζει ν' αποκτα νευρο, να εκμεταλλευεται σωστα το "ταιμινγκ", να παιρνει ρισκα... Προσοντα απαραιτητα για καποιον που φιλοδοξει να παιξει ηγετικο ρολο στο μετα- παπανδρε ικο ΠΑΣΟΚ. Με τη χθεσινη κινηση του, καταφερε να υπερβει τους πραγματικα λαθεμενους χειρισμους που εγιναν με την περιπτωση Καλογεριδη στην υποθεση των ναυπηγειων και να βρεθει σε σαφεστατα πλεονεκτικη θεση.

    Καθως το μελλον του σε μια κυβερνηση που παραπαιει ηταν κατι παραπανω απο αβεβαιο, εκμεταλλευτηκε την ευκαιρια που του προσεφερε ο κ. Παπανδρεου και επιχειρησε την ηρωικη του εξοδο. Ετσι, καθως ο Πρωθυπουργος εχει ελαχιστες εως μηδαμινες δυνατοτητες ν' αλλαξει την εικονα της κυβερνησης του, ο φερελπις δελφινος θα ειναι πλεον ο προνομιακος εκφραστης ολων των δυσαρεστημενων, ολων των αντιηγετικων δυναμεων του ΠΑΣΟΚ. Καθως μαλιστα η κυβερνηση και οσοι την συναποτελουν θα ταυτιζεται ολο και περισσοτερο με την επωνομαζομενη αυλη της Εκαλης, οι ταξεις των αντιρρησιων θα πυκνωνουν και ο κ. Σημιτης θ' ανεβαζει τις μετοχες του. Τακτικη αποδεδειγμενα αποδοτικη, οπως φανερωνει αλλωστε και το παραδειγμα Εβερτ...

    Αν και ειναι πολυ νωρις για να προβλεψουμε με ακριβεια τις συμμαχιες και τις ισορροπιες που θα διαμορφωθουν στην πασοκικη νομενκλατουρα, ειναι δεδομενο οτι απο 'δω και περα ο κ. Σημιτης θα εκφραζει σταθερα τον αντιηγετικο πολο. Η για την ακριβεια το νεο ηγετικο πολο... Αυτο δεν σημαινει φυσικα οτι η μαχη εχει κριθει. Ομως εχει πολλα ατου στα χερια του που του δινουν συγκριτικο πλεονεκτημα στη μαχη της διαδοχης.

    [9] Το κειμενο της παραιτησης

    Το πληρες κειμενο της ανακοινωσης με την οποια ο Κ. Σημιτης γνωστοποιει την παραιτηση του, ειναι το εξης:

    "Υπεβαλα την παραιτηση μου απο υπουργος και μελος του Εκτελεστικου Γραφειου στον Πρωθυπουργο και Προεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Ανδρεα Παπανδρεου. Στην επιστολη παραιτησης μου αναφερω τα εξης:

    Σας υποβαλλω την παραιτηση μου απο υπουργος Βιομηχανιας, Ενεργειας, Τεχνολογιας και Εμποριου μετα τις χθεσινες δηλωσεις σας.

    Η βιομηχανικη πολιτικη ειχε ανακοινωθει απο τα μεσα του 1994. Τα επιχειρησιακα προγραμματα που εφαρμοζουν τη νεα αυτη πολιτικη εγκριθηκαν την ιδια εποχη. Η κατευθυνση της υιοθετηθηκε στις 15 Μαλου 1995 με κοινη ανακοινωση της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ.

    Η πολιτικη της κυβερνησης για τις ναυπηγοεπισκευαστικες μοναδες συζητηθηκε σε κυβερνητικη συσκεψη στις 30 Ιουνιου 1994 και επανειλημμενα, εκτοτε, στο αρμοδιο κυβερνητικο οργανο. Η πολιτικη που αποφασιστηκε σ' αυτες τις συσκεψεις εφαρμοστηκε.

    Δεν πληροφορηθηκα μεχρι σημερα καποια διαφωνια σας για την πολιτικη του υπουργειου. Ουτε εξεφρασαν διαφωνιες εκεινοι που σας εκπροσωπουν στις συσκεψεις των κυβερνητικων οργανων. Ουτε με καλεσατε για να με πληροφορησετε για τη διαφορετικη σας γνωμη, ωστε να μεταβαλω πολιτικη.

    Εδω και καιρο εξελισσεται μια συστηματικη εκστρατεια διαστρεβλωσης και δυσφημησης της προσπαθειας του υπουργειου. Αιτια δεν ειναι η πολιτικη του. Αιτια ειναι η διαφορετικη μου γνωμη σε θεματα που αφορουν τη λειτουργια του ΠΑΣΟΚ και της κυβερνησης. Θυμα ομως της εκστρατειας ειναι το εργο του υπουργειου. Η πραγματοποιηση τους γινεται ολο και πιο δυσκολη.

    Σας εχω επισημανει οτι η Κυβερνητικη Επιτροπη, η οποια θα μπορουσε να συντονισει, στηριξει η και διορθωσει πολιτικες, δεν λειτουργει. Επαινοι και κολαφοι απονεμονται κατα καιρους με κριτηριο τις ισορροπιες εξουσιας. Η στηριξη του εργου του υπουργειου απο την κυβερνηση ειναι υπο τις συνθηκες αυτες αντικειμενο συνεχους πολιτικης διαπραγματευσης. Εξαρταται απο την αποδοχη λυσεων σε θεματα ασχετα απο το υπουργειο, οπως θεματα λειτουργιας του ΠΑΣΟΚ. Το εργο του υπουργειου θα αντιμετωπιζει ολο και περισσοτερα εμποδια οσο αυξανονται οι δυσκολιες του ΠΑΣΟΚ.

    Το εργο του υπουργειου, οπως και των αλλων υπουργειων, ειναι προς το συμφερον του ελληνικου λαου. Δεν μπορει να εξαρταται απο συνεχη διαπραγματευση και συμβιβασμους με τον κυκλο εξουσιας.

    Το Ε.Γ. συνηργησε και ενετεινε τα φαινομενα αυτα. Παραδειγμα η συνεδριαση της 8ης Αυγουστου, οταν αποφασισε, σε αντιθεση με την κυβερνηση, να εξετασει τις δημοσιες επικρισεις του επιτροπου κ. Παπουτση κατα του ΥΒΕΤ. Η λειτουργια του σκοπο εχει να ενισχυσει εκεινους που ανηκουν στον κυκλο της εξουσιας και να αποδυναμωσει εκεινους που εχουν διαφορετικη γνωμη. Δεν συνθετει, αλλα επιδιωκει και προωθει τις διαφοροποιησεις.

    Σας υποβαλλω την παραιτηση μου και απο το Ε.Γ.

    Οι δηλωσεις σας, στο πλαισιο που περιεγραψα, περιεχουν ενα πολυ συγκεκριμενο μηνυμα. Ορος παραμονης μου στην κυβερνηση και τερματισμου της δημοσιας μειωσης μου ειναι η ενταξη μου στους μονιμως συμφωνουντες. Ειχα απαντησει σε παρομοια μηνυματα τον περασμενο Δεκεμβρη και τον Ιουλη κατα τη διαρκεια της Συνδιασκεψης και σας επαναλαμβανω και σημερα οτι δεν θυσιαζω την ανεξαρτησια της σκεψης μου.

    Θα συνεχισω να εργαζομαι ως μελος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και ως βουλευτης για μια διαφορετικη λειτουργια της κοινωνιας συμφωνα με τις επιδιωξεις και αρχες του ΠΑΣΟΚ, οπως εργαστηκα απο τη στιγμη της ιδρυσης του".

    [10] Αντιπολιτευση: Αλλη μια εκδηλωση της κυβερνητικης κρισης

    Ως μια ακομη εκδηλωση της κυβερνητικης κρισης θεωρουν τα κομματα της αντιπολιτευσης την παραιτηση Σημιτη. Θεωρουν επισης οτι την κυρια ευθυνη της κυβερνητικης αποτυχιας φερει ο πρωθυπουργος.

    Η Ν.Δ.

    Αρχη του τελους του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρισε ο εκπροσωπος της Ν.Δ. Βας. Μαγγινας την παραιτηση του Κ. Σημιτη. "Οι καθυστερημενες και κατοπιν εορτης καταγγελιες του μεχρι χθες χειροκροτητου κ. Σημιτη πιστοποιουν οτι πρωθυπουργος και κυβερνηση δεν υπαρχουν", προσθεσε ο κ. Μαγγινας, ο οποιος επερριψε ομως ευθυνες και στον κ. Σημιτη, "γιατι δεν ειχε το αναστημα να αντιδρασει πριν απο το χθεσινο διασυρμο του". Ο κ. Μαγγινας ανεφερε οτι "οσα κωμικοτραγικα διαδραματιζονται στο ΠΑΣΟΚ δεν μας αφορουν, αυτο που ενδιαφερει το λαο και τη Ν.Δ. ειναι ο τοπος και τα μεγαλα προβληματα του". Και η δηλωση Μαγγινα κατεληξε: "Οσοι συνεχιζουν να στηριζουν αυτη την επιζημια για τον τοπο κατασταση ειναι συνυπευθυνοι με τον κ. Παπανδρεου και υπολογοι στον ελληνικο λαο. Το ελαχιστο που οφειλει να πραξει η ολεθρια για την Ελλαδα κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ ειναι να εγκαταλειψει αμεσως την εξουσια".

    Επισης, την παραιτηση του πρωθυπουργου ζητησε ο αντιπροεδρος της Ν.Δ. Γ. Βαρβιτσιωτης και προσθεσε: "Οι λογοι που επικαλειται ο κ. Σημιτης για την παραιτηση του αποδεικνυουν οτι η εσωκομματικη κριση στο ΠΑΣΟΚ εχει παρει πλεον διαστασεις που καθιστουν αδυνατη την ασκηση κυβερνητικης πολιτικης".

    Ο Σαμαρας

    "Οι εξελιξεις επιταχυνονται και ειναι το αποτελεσμα του φαυλου κυκλου της κρισης που τροφοδοτουν στην Ελλαδα τα δυο παλαια κομματα", σχολιασε ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντ. Σαμαρας και προσθεσε: "Αυτη τη στιγμη ο καθενας καταλαβαινει ποσο δικιο ειχε η Πολιτικη Ανοιξη οταν ελεγε οτι δεν εχουμε ουτε κυβερνηση ουτε αξιωματικη αντιπολιτευση" .

    Η Παπαρηγα

    Η παραιτηση Σημιτη πρεπει να τοποθετηθει στο πλαισιο της κρισης που μαστιζει το κυβερνων κομμα και του αδιεξοδου μιας πολιτικης βαθυτατα αντιλα ικης. Τη δηλωση αυτη εκανε φτανοντας χθες στη Θεσσαλονικη η γ.γ. του ΚΚΕ Αλεκα Παπαρηγα, που ωστοσο δεν απεκλεισε οτι η υποβολη της παραιτησης "αντανακλα τις ευαισθησιες ενος υπουργου" και οτι στη σημερινη συγκυρια επαιξε το ρολο του "εξιλαστηριου θυματος".

    Ο Συνασπισμος

    Ο Ν. Κωνσταντοπουλος σε δηλωση του τονιζει οτι η κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ με την πολιτικη της γινεται η ιδια μεγιστο προβλημα προσθετης κρισης. Επισης, με ανακοινωση της η Πολιτικη Γραμματεια θεωρει οτι η παραιτηση Σημιτη ειναι μια ακομη εκδηλωση της παταγωδους κυβερνητικης αποτυχιας και της κρισης στο ΠΑΣΟΚ, που αλληλοτροφοδοτουνται και κλιμακωνονται μεσα σε κλιμα βυζαντινης παρακμης. Και προσθετει: "Με πρωταρχικη ευθυνη του Ανδρεα Παπανδρεου η κυβερνηση συνολικα οδηγειται σε πληρη αποτυχια και παραλυση, το ΠΑΣΟΚ σε ραγδαια φθορα και συνεχη συντηρητικη αναδιπλωση και η χωρα σε εντεινομενη κριση πολιτικης αντιπροσωπευσης".

    [11] Παπανδρεου - Σημιτης: Τριαντα χρονια, απο σαραντα κυματα...

    Ο Κωστας Σημιτης γνωριζει απο κοντα τον Ανδρεα Παπανδρεου εδω και 30 χρονια. Οι σχεσεις τους εχουν περασει απο "σαραντα κυματα". Ο μεχρι χθες υπουργος Βιομηχανιας και Εμποριου εχει πολιτογραφηθει ως ο "μονιμως διαφωνων", ουδεποτε ομως βρεθηκε εκτος του πολιτικου και κομματικου χωρου στον οποιο στεγαζοταν και ο νυν Πρωθυπουργος.

    Ο "ομιλος Παπαναστασιου"

    Η πολιτικη δραστηριοτητα του Κ. Σημιτη αρχιζει το 1964, οταν ιδρυεται ο "Ομιλος Παπαναστασιου" του οποιου διετελεσε γραμματεας. Μελη αυτου του ομιλου ηταν πολλα επιφανη (μετεπειτα) στελεχη της δημοσιας ζωης, οπως οι Σακης Καραγιωργας, Γερ. Νοταρας, Β. Φιλιας, Χρ. Ροκοφυλλος, Σπ. Παπασπηλιοπουλος, Αστ. Σταγκος, Δ. Ροκος, Κ. Τσουκαλας, Μ. Πλωριτης, Μπ. Πρωτοπαπας, Γ. Κριμπας κ.α. Απο τοτε αρχισε και η συνεργασια του Κ. Σημιτη με τον Α. Παπανδρεου. Την ημερα του πραξικοπηματος του 1967 ο "Ομιλος Παπαναστασιου" μετονομαζεται σε "Δημοκρατικη Αμυνα". Ειναι η γνωστη αντιστασιακη οργανωση, η οποια εφτα χρονια αργοτερα συμμετεχει στην ιδρυση του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Κ. Σημιτης μετεχει στην 75μελη ιδρυτικη Κεντρικη Επιτροπη του ΠΑΣΟΚ και στις 28 Δεκεμβριου του 1974 μετεχει στο πρωτο 12μελες Εκτελεστικο Γραφειο του Κινηματος. Τον Ιανουαριο του 1975 ο Α. Παπανδρεου αποφασιζει να διαλυσει την ΚΕ και να προκηρυξει προσυνεδριο. Ο Κ. Σημιτης συντασσεται με τους διαφωνουντες, αλλα παραμενει στα ηγετικα οργανα. Ωστοσο, στην κριση που ξεσπασε τον ιδιο χρονο στο ΠΑΣΟΚ με τις διαγραφες πολλων ηγετικων στελεχων του, δεν μετεχει, και για πολλους μηνες απουσιαζει στο εξωτερικο. Μεχρι το 1979 μετεχει στο ΕΓ.

    "Σοσιαλ- δημοκρατης"

    Τοτε αναγκαζεται να παραιτηθει με τη "ρετσινια" του σοσιαλδημοκρατη, καθως ως υπευθυνος προπαγανδας του κομματος ειχε κυκλοφορησει μια αφισα με το συνθημα "Οχι στην Ευρωπη των μονοπωλιων, ναι στην Ευρωπη των λαων". Ηταν η αντι-ΕΟΚ εποχη του ΠΑΣΟΚ, μολονοτι οι "σκληρες" θεσεις του ειχαν αρχισει να αμβλυνονται ενοψει εξουσιας. Η αφισα αυτη στοιχισε στον Κ. Σημιτη τη βουλευτικη εδρα. Ο Α. Παπανδρεου δεν τον εβαλε υποψηφιο.

    Το ΠΑΣΟΚ "σαρωνει" στις εκλογες του 1981 και, προς μεγαλη εκπληξη πολλων και του ιδιου του Κ. Σημιτη, ο Α. Παπανδρεου του αναθετει το υπουργειο Γεωργιας. Η θητεια του χαρακτηριστηκε επιτυχης, κυριως λογω της καλης παρουσιας του στα συμβουλια υπουργων της ΕΟΚ. Δεν εχει ιδιαιτερη επιρροη στο κομμα, ωστοσο καταφερνει και εκλεγεται στις πρωτες θεσεις της ΚΕ.

    Η δευτερη παραιτηση

    Ενα μηνα μετα τις εκλογες του 1985 και την απομακρυνση του μεχρι τοτε "τσαρου" της Οικονομιας Γερ. Αρσενη, ο Κ. Σημιτης αναλαμβανει το υπουργειο Εθνικης Οικονομιας. Η ωρα της "ρεαλιστικης στροφης" του ΠΑΣΟΚ στην Οικονομια εχει σημανει. Ο Κ. Σημιτης αναλαμβανει να τη φερει σε περας. Αγνοει το πολιτικο κοστος, εφαρμοζει ενα "προγραμμα σταθεροποιησης", αλλα δεν εχει υπολογισει τις κομματικες αναγκες και τις αναγκες του Α. Παπανδρεου. Τον Δεκεμβριο του 1987 ο Πρωθυπουργος ανατρεπει την εισοδηματικη πολιτικη και ο Κ. Σημιτης παραιτειται. Αρχιζει η περιοδος που αργοτερα χαρακτηριστηκε απο το συνθημα "Τσοβολα δωσ' τα ολα", το οποιο εριξε ο Α. Παπανδρεου σε προεκλογικη συγκεντρωση στο Περιστερι.

    Ο Κ. Σημιτης εμεινε εκτος κυβερνησης μεχρι τις εκλογες του 1989 και την πτωση του ΠΑΣΟΚ. Στη μετεπειτα περιοδο των σκανδαλων και της σκανδαλολογιας ο Κ. Σημιτης ταχθηκε υπερ της εξυγιανσης της δημοσιας ζωης. Στη διαρκεια των δικων τηρησε χαμηλους τονους, υπερασπιζομενος παντως, τον Α. Παπανδρεου.

    Απο τις 11 Οκτωβριου 1993, που αρχισε η δευτερη κυβερνητικη περιοδος του ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Σημιτης προλσταται των υπουργειων Βιομηχανιας και Εμποριου. Παραλληλα, ειναι και μελος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ.

    Η τελευταια συγκρουση

    Η τελευταια δημοσια "συγκρουση" Παπανδρεου - Σημιτη εγινε στην προσφατη συνδιασκεψη του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σημιτης ειχε ανακοινωσει οτι θα ειναι στο μελλον υποφηφιος διαδοχος του Α. Παπανδρεου. Ο Πρωθυπουργος ειχε επιτεθει ανοιχτα στους "διαφωνουντες". Ο κ. Σημιτης απαντησε σε αρχηγικο στιλ. Πριν απο λιγες μερες ξεσπασε η συγκρουση Σημιτη- Παπουτση, στην οποια ο μεχρι χθες υπουργος Βιομηχανιας διειδε νεα προσπαθεια υπονομευσης του.

    [12] Παγωσε το ΠΑΣΟΚ η διπλη παραιτηση

    ΣΗΜΙΤΗΣ: Δεν αποδεχομαι τον ορο να ενταχθω στου μονιμους συμφωνουντες Τον υποστηριζουν Βασω, Παγκαλο, Αυγερινος, Γιαννοπουλος

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

    Σαν βομβα επεσε χθες στην κυβερνηση και στο ΠΑΣΟΚ η διπλη παραιτηση του Κωστα Σημιτη, ο οποιος απαντησε αμεσως στην προχθεσινη αποδοκιμασια του απο τον πρωθυπουργο, καταγγελλοντας εναν εξωθεσμικο "κυκλο εξουσιας" και καθιστωντας σαφες οτι δεν μενει στην κυβερνηση αποδεχομενος τον ορο να μην εκφραζει διαφωνιες και να ενταχθει στους "μονιμως συμφωνουντες".

    Η παραιτηση του μπορει να αναμενοταν μετα την προχθεσινη δηλωση του Α. Παπανδρεου στη Θεσσαλονικη, οτι ειναι δυσαρεστημενος για την πολιτικη του υπουργειου Βιομηχανιας στο θεμα των ναυπηγειων, αλλα προκαλεσε "παγωμαρα" στην κυβερνηση και στο ΠΑΣΟΚ και νεους "πονοκεφαλους" στον πρωθυπουργο, ο οποιος ειναι εκ των πραγματων πλεον υποχρεωμενος να κανει καποια κινηση για να αλλαξει το κλιμα. Αλλα τα περιθωρια που εχει ειναι περιορισμενα, καθως ανατρεπονται τα οποια σχεδια να ενταχθουν στην κυβερνηση οσο το δυνατον περισσοτεροι "διαφωνουντες". Ηδη η Βασω Παπανδρεου, η μοναδικη αλλωστε που θα μπορουσε να αποδεχθει σχετικη προσκληση (αποκλειονται οι Θ. Παγκαλος, Δ. Τσοβολας, Ευαγγ. Γιαννοπουλος κ.α) δεν ειναι διατεθειμενη να αποδεχθει, με την κατευθυνση που εχουν παρει τα πραγματα στην κυβερνηση και στο κομμα.

    Δεν το επεδιωκε ο Ανδρεας

    Συμφωνα με ορισμενες πληροφοριες, ο Α. Παπανδρεου δεν επεδιωκε να εξωθησει τον κ. Σημιτη σε παραιτηση. Γι' αυτο μετα την αρχικη εκφραση της δυσαρεσκειας του, επιχειρησε να απαλυνει καπως την πρωτη εντυπωση, δηλωνοντας οτι δεν καταγγελλει υπουργους γιατι "πρωτα θα επρεπε να καταγγειλει τον εαυτο του". Ομως, λιγες ωρες αργοτερα, δηλαδη το βραδυ της Κυριακης, ο κ. Σημιτης πηρε την αποφαση του, αφου σταθμισε ολα τα δεδομενα. Εκρινε οτι:

    1. Η παραμονη του στην κυβερνηση, μετα τη δημοσια αποδοκιμασια του απο τον πρωθυπουργο, θα μειωνε πολυ τοσο το εσωκομματικο οσο και το ευρυτερο κυρος του.

    2. Και αυτη τη μειωση του να "καταπινε", θα ακολουθουσαν αλλες, καθως ο ιδιος εκτιμα οτι επιχειρειται μια "εκκαθαριση" οσων εχουν διαφορετικη αποψη και αντιληψη για τη λειτουργια της κυβερνησης και του κομματος.

    Κυριος πολος διαφωνουντων

    Με τη χθεσινη κινηση του ο κ. Σημιτης καθισταται, αντικειμενικα, κυριος πολος τοσο των λεγομενων "διαφωνουντων" οσο και αλλων στελεχων, που δεν ανηκουν μεν στον αμεσο κυκλο της επιρροης του, αλλα προβληματιζονται για την κατασταση στην κυβερνηση και στο κομμα και βλεπουν με καλο ματι καθε αντιδραση. Αποδεσμευμενος πλεον απο τις υπουργικες υποχρεωσεις και τα καθηκοντα του καθοδηγητικου στελεχους του κομματος, ο κ. Σημιτης αναμενεται να εντεινει τη δραστηριοτητα του και να υψωσει τους τονους της κριτικης και επιχειρωντας παραλληλα να διευρυνει τον κυκλο της επιρροης του.

    Χθες παντως ο τεως -πλεον- υπουργος πηγε στο Κατρακειο να δει την "Αλκηστη".

    Οι αντιδρασεις στην παραιτηση

    Οι αντιδρασεις που προκαλεσε η παραιτηση του ειχαν διαφορετικες αποχρωσεις:

    1. Τον υποστηριξαν ολα τα μελη της ομαδας των "τεσσαρων", η οποια αναμενεται να δραστηριοποιηθει και παλι. Αναμενεται μια συναντηση τους τις επομενες μερες. Θερμο συγχαρητηριο τηλεγραφημα του εστειλε ο Ευαγγ. Γιαννοπουλος.

    2. Η κυβερνηση ανακοινωσε απλως οτι εγινε αποδεκτη και απεφυγε οποιοδηποτε σχολιο. Στενοι συνεργατες του πρωθυπουργου, ομως, καταφερονταν εναντιον του κ. Σημιτη, καταλογιζοντας του ελλειψη πολιτικης και λαθη στο θεμα των ναυπηγειων και υποστηριζοντας οτι με την παραιτηση του επιχειρησε να βγει απο τη δυσκολη θεση στην οποια ειχε περιελθει.

    Η Χαριλαου Τρικουπη, δηλαδη ο Α. Τσοχατζοπουλος, χαρακτηρισε "ακατανοητη" την παραιτηση του κ. Σημιτη και απο το Εκτελεστικο Γραφειο και αντεκρουσε τον ισχυρισμο του οτι ειχε τεθει ο ορος να ενταχθει στους "μονιμως συμφωνουντες". Ο κ. Τσοχατζοπουλος που επικοινωνησε μαζι του, εξεφρασε τη λυπη του και τη διαφωνια του για την παραιτηση απο το ανωτατο κομματικο οργανο. Ο επιτροπος στην Ευρωπα ικη Ενωση Χρ. Παπουτσης, με τον οποιο ο κ. Σημιτης ειχε συγκρουστει προσφατα, δεν εκανε καμια δηλωση. Πληροφορηθηκε την παραιτηση στο εξωτερικο.

    Επικοινωνια και με υπουργους

    Πριν ανακοινωσει την παραιτηση του ο κ. Σημιτης επικοινωνησε με υπουργους και αλλα στελεχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξυ αλλων με τους κκ Λιβανη, Βενιζελο, Τσοχατζοοπουλο, Λαλιωτη, Μανικα, Παπα ιωαννου κ.α. Απευθυνομενος στον πρωθυπουργο ο κ. Σημιτης λεει οτι ουδεποτε πληροφορηθηκε καποια διαφωνια του για την πολιτικη του υπουργειου ουτε εξεφρασαν διαφωνιες εκεινοι που τον εκπροσωπουν. "Ουτε με καλεσατε για να με πληροφορησετε για τη διαφορετικη σας γνωμη, ωστε να μεταβαλω πολιτικη" αναφερει χαρακτηριστικα.

    Ο παραιτηθεις υπουργος καταγγελλει ευθεως τη λειτουργια ενος "κυκλου εξουσιας", εννοωντας σαφως το λεγομενο "περιβαλλον της Εκαλης" και αλλους συνεργατες του πρωθυπουργου. Παραλληλα επικρινει το Ε.Γ. οτι "ενισχυει εκεινους που ανηκουν στον κυκλο της εξουσιας και αποδυναμωνει οσους εχουν διαφορετικη γνωμη".

    Παγκαλος, Βασω, Αυγερινος

    Ακολουθησαν οι εξης δηλωσεις:

    Θ. Παγκαλος: "Ο Κωστας Σημιτης εχει την απεριοριστη εκτιμηση μου και τον βλεπω παντα με αισθηματα ειλικρινειας και φιλιας. Η συνεχιση της πολιτικης του δραστηριοτητας ειναι απαραιτητη και για την παραταξη και για τα λα ικα συμφεροντα".

    [13] Βασω Παπανδρεου:

    "Αισθανομαι βαθυτατη θλιψη γιατι με την παραιτηση Σημιτη διευρινεται η κριση στο ΠΑΣΟΚ. Η ελλειψη συνολικης πολιτικης, η ανεπαρκεια συντονισμου του κυβερνητικου εργου, και η μη λειτουργια των κυβερνητικων και κομματικων οργανων εχουν οδηγησει το χωρο μας σε μια αδελφοκτονα διαμαχη με συνεπεια να εντεινεται η αποστροφη της κοινωνιας προς το ΠΑΣΟΚ και την πολιτικη γενικοτερα.

    Πιστευω οτι ειμαστε στην υστατη στιγμη. Ειμαστε υποχρεωμενοι τοσο ο πρωθυπουργος οσο και τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ να αναλαβουμε τις ευθυνες μας απεναντι στη χωρα και την Προοδευτικη Παραταξη.

    Η συνεννοηση και συνευθυνη των ηγετικων στελεχων του κομματος ειναι μονοδρομος, για την ενοτητα και την προοπτικη του χωρου μας.

    Αυτη ειναι η προταση μου εδω και μηνες. Οι περιστασεις απαιτουν πλεον συνολικες τομες. Επι μερους λυσεις δεν επαρκουν και δεν θα γινουν αποδεκτες ουτε απο την κοινωνια ουτε απο το ΠΑΣΟΚ".

    Π. Αυγερινος: "Ο κυριος Σημιτης, δεν ειχε αλλη επιλογη και εκανε αυτο που του επεβαλε η πολιτικη του ιστορια. Εκτιμω τη σταση του".

    Παπουλιας και αλλα στελεχη Καρολος Παπουλιας: "Ο κ. Σημιτης ειναι μελος της ιστορικης ηγεσιας του ΠΑΣΟΚ, αλλα το ΠΑΣΟΚ διαθετει πλειαδα στελεχων και αυτο ειναι γνωστο".

    Γ. Πασχαλιδης: "Ειναι ευδιακριτη πλεον μια σειρα ""ευφυων λαθων'' με τα οποια επιχειρειται ο ευνουχισμος εως η εκκαθαριση των διαφορετικων αποψεων στο ΠΑΣΟΚ ενω ταυτοχρονα προετοιμαζεται η ελεγχομενη μεταβαση στο νεο πολιτικο σκηνικο. Το κρισιμο λαθος που πρεπει να αποφευχθει, ειναι η επιλεκτικη συμμαχια του Α. Παπανδρεου μ' ενα μερος του ΠΑΣΟΚ".

    Αλ. Μπαλτας: "Η παραιτηση ηταν υπευθυνη πολιτικη πραξη ενος υπευθυνου πολιτικου".

    Φραγκλινος Παπαδελης: "Το ΠΑΣΟΚ βγαινει βαθυτατα πληγωμενο. Περναμε μια πολυ σοβαρη κριση".

    Γιαννης Μαγκριωτης: "Δεν ειναι απο τις πιο ευτυχεις στιγμες του ΠΑΣΟΚ. Αλλα νομιζω οτι το ρηγμα ειναι στιγμιαιο".

    Ο Ροκοφυλλος Εντυπωση προκαλεσε η... μη παραιτηση του αναπληρωτη υπουργου Βιομηχανιας Χρ. Ροκοφυλλου, ο οποιος χειριζοταν το θεμα των ναυπηγειων. Συμφωνα με ορισμενες πληροφοριες, ο κ. Σημιτης του ζητησε να μην παραιτηθει. Ο ιδιος απεφυγε να κανει οποιαδηποτε δηλωση.

    [14] Θεμα 24ωρων ο ανασχηματισμος

    Σε ΑΝΑΜΕΝΑ καρβουνα υπουργοι και... υπουργισιμοι

    Σε "αναμμενα καρβουνα" καθονται απο χθες το μεσημερι υπουργοι και επιδοξοι διαδοχοι τους, καθως ο ανασχηματισμος της κυβερνησης θεωρειται θεμα εικοσιτετραωρων, μετα την παραιτηση του Κ. Σημιτη.

    Ειναι πιθανο οι αλλαγες στην κυβερνηση να γινουν ακομη και σημερα, αλλα μεχρι αργα τη νυχτα δεν υπηρχε καμια εγκυρη πληροφορια, καθως ο πρωθυπουργος κρατουσε κλειστα τα χαρτια του ακομη και στους στενοτερους συνεργατες του.

    Ετσι μονον πληροφοριες απο υπουργους και αλλα στελεχη μπορει να καταγραφουν και μονο εκτιμησεις να γινουν. Συμφωνα με αυτες:

    Μετα την παραιτηση Σημιτη ο πρωθυπουργος πρεπει να κανει καποια "εντυπωσιακη κινηση", ωστε να αντιστρεψει το αρνητικο για την κυβερνηση και το ΠΑΣΟΚ κλιμα που εχει διαμορφωθει. Συμφωνα μ' αυτην την αποψη, θα μπορουσε δηλαδη να επιλεξει δυο η τρια στελεχη και να τα τοποθετησει επικεφαλης κυκλων υπουργειων, οπως ειχε κανει και στο παρελθον. Μαλλον αποκλειεται ο ορισμος αντιπροεδρων.

    Δεν αλλαζουν πιθανοτητα οι οικονομικοι υπουργοι, ουτε οι υπουργοι Εξωτερικων και Αμυνας. Προβλημα ειναι ο ορισμος του αντικαταστατη του κ. Σημιτη στο υπουργειο Βιομηχανιας, καθως πρεπει να αναζητηθει προσωπο που γνωριζει τα προβληματα του χωρου. Αλλαγη θα γινει πιθανοτατα και στο υπουργειο Τυπου, καθως ο κ. Βενιζελος εχει απο καιρο ζητησει να μετατεθει αλλου. Συμφωνα με τις φημες που κυκλοφορουν ειναι πιθανο στο υπουργειο Βιομηχανιας να μετατεθει ο κ. Πεπονης (γνωριζει το υπουργειο απο την πρωτη οκταετια του ΠΑΣΟΚ) και στη θεση του, στο υπουργειο Δικαιοσυνης, να παει ειτε ο κ. Βενιζελος ειτε ο νυν αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων Γ. Α. Μαγκακης. Αναμενεται επισης να μειωθει πολυ ο αριθμος των υφυπουργων. Μεταξυ των απομακρυνομενων φερονται οι κ.κ. Σκουλαρικης και Μωραλτης.

    [15] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ο υπουργος Εξωτερικων αν και βλεπει "καποια τελευταια υπολοιπα"

    Ετοιμοι για υπογραφη Παπουλιας-Τσερβενκοφσκι

    ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Του Δ.Π. ΔΗΜΑ

    Το σκοπιανο "παει για υπογραφη αυριο" οπως ειπε χθες στη Νεα Υορκη ο κ. Καρ. Παπουλιας, υπουργος Εξωτερικων, ο οποιος εξαλλου ανεφερε οτι "υπαρχουν καποια τελευταια υπολοιπα τα οποια πρεπει να ξεπεραστουν".

    Πραγματι, οι δυο πλευρες, μετα απο μακρες κωλυσιεργιες που κατα βαση υπαγορευθηκαν απο εσωτερικες πολιτικες σκοπιμοτητες εκατερωθεν, οδηγουνται τωρα στην υπογραφη του αποκαλουμενου "μικρου πακετου", που προβλεπει την αρση του ελληνικου οικονομικου εμπαργκο, με ανταλλαγμα την αλλαγη των σκοπιανων συμβολων που ενοχλουν την Ελλαδα (σημαια) και την παροχη ερμηνευτικης δηλωσεως για τα επιμαχα αρθρα του συνταγματος της γειτονος χωρας.

    Και στην Ουασιγκτον

    Ο κ. Παπουλιας δεν απεκλεισε το ενδεχομενο να μεταβει στην Ουασιγκτον την Τεταρτη, για συνομιλιες με Αμερικανους αξιωματουχους, κατι που εμμεσα υποδεικνυειτον αποφασιστικο ρολο της αμερικανικης κυβερνησης στο να επανελθουν οι δυο πλευρες στο τραπεζι των διαπραγματευσεων και να καταληξουν σε συμφωνια.

    Ο κ. Παπουλιας παραδεχθηκε οτι "οπωσδηποτε ο Αμερικανος παραγοντας επαιξε ενα σημαντικο ρολο, οπως δεν μπορει να υποτιμηθει και ο ρολος της Ευρωπα ικης Ενωσης ιδιαιτερα μερικων εταιρων".

    "Πρεπει να ειμαστε ρεαλιστες και να βλεπουμε το αποτελεσμα των προσπαθειων, οι Ηνωμενες Πολιτειες προσπαθησαν πραγματι και προσεφεραν τις καλες τους υπηρεσιες οπως και η Ευρωπα ικη Ενωση, διοτι δε μπορουν να υποβαθμισουν και το ενδιαφερον και την παρουσια της Ευρωπα ικης Ενωσης" προσθεσε σε αλλο σημειο ο κ. Παπουλιας.

    Για Εβερτ

    Ερωτηθεις για φερομενη δηλωση Εβερτ οτι το κομμα της αξιωματικης αντιπολιτευσης αποδεχεται τη μικτη ονομασια, ο κ. Παπουλιας τονισε πως "οπωσδηποτε... αν η αξιωματικη αντιπολιτευση σταθει διπλα σ' αυτη τη προσπαθεια, την εθνικη προσπαθεια της κυβερνησης, νομιζω οτι τα πραγματα θα ειναι πιο ευκολα, θα εχουμε ενα συμπαγες μετωπο".

    Σχετικα με εκφραζομενες "ανησυχιες" της ομογενειας για το σημα που θα υιοθετηθει, ο κ. Παπουλιας ειπε οτι: "Το εχουμε πει: η ελληνικη θεση ειναι τελειως ξεκαθαρη στο θεμα αυτο. Ξεκιναμε απο τη βασικη αρχη που διατυπωσε ο Πρωθυπουργος και η ελληνικη κυβερνηση οτι δεν ειμαστε διατεθειμενοι να περιλαβουμε στο σημα προσδιορισμο που περιεχεται στη "Μακεδονια", "μακεδονικο" κ.λπ.. Δεν νομιζω οτι υπαρχει λογος ανησυχιας, αλλα οπωσδηποτε θα ειναι μια σκληρη διαπραγματευση".

    Με Τσερβενκοφσκι

    Εξαλλου, χθες, οι κ. Βανς και Νιμιτς, ειχαν δυο συναντησεις με τον υπουργο Εξωτερικων της ΠΓΔΜ κ. Στ. Τσερβενκοφσκι.

    Για τη διαδικασια που θα ακολουθηθει σχετικα με τη διαπραγματευση του ονοματος, ο Ελληνας υπουργος ειπε οτι "πρεπει να περασαν 30 μερες για την εφαρμογη της συμφωνιας, οποτε εχουμε χρονο, βεβαιως και για το ονομα, ν' αρχισουν διαπραγματευσεις και για το σημα.

    [16] Νοσηρο κλιμα...

    ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ μερα που ο πρωθυπουργος Ανδρεας Παπανδρεου δηλωνε για το σημερινο κυβερνητικο σχημα "Εγω πιστευω ειλικρινα οτι ειναι μια απο τις καλυτερες κυβερνησεις που εχουν περασει", φανηκε, σε ολη της την εκταση, η εικονα διαλυσης της κυβερνησης με την παραιτηση του Κωστα Σημιτη απο το υπουργειο και το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ, αλλα και απο τις αντιδρασεις που ακολουθησαν. ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ διαλυσης, δυσλειτουργιας και παραλυσης ειχαν φανει απο καιρο, απο τοτε που το ενα μετα το αλλο κορυφαια στελεχη βρεθηκαν εκτος κυβερνησης. Αλλα δεν ειναι μονον αυτος ο λογος της διαλυσης. ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ αυτη η κακη εικονα, ο Πρωθυπουργος δεν θα αποφασιζε τον ανασχηματισμο αυτης της κυβερνησης, την οποια κατα τα αλλα θεωρει "μια απο τις καλυτερες που εχουν περασει". Και ειναι η κυβερνηση στην οποια ο Πρωθυπουργος ειχε "δωσει φτερα", αλλα δεν πεταξε, δεν δουλεψε, δεν απογειωθηκε καν. ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ αυτο απο το πενιχρο εργο της σε λιγους τομεις μονο. Και το μονο σημαντικο που εχει να επιδειξει ειναι η πτωση του πληθωρισμου, χωρις ομως και αυτο να αξιοποιηθει για την ανακαμψη και την αναπτυξη, καθως συνοδευτηκε απο διαρκη λιτοτητα και αυξηση της ανεργιας. ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΣ ο βραδυς ρυθμος προωθησης των μεγαλων εργων, ενω επιχειρησεις κλεινουν και ανεβαινει το ποσοστο ανεργιας. ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ επισης οτι δεν εχουν προχωρησει τα βιομηχανικα και αλλα προγραμματα που θα απορροφουσαν μεγαλα κονδυλια απο την Ε.Ε. ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ οτι, οχι μονο για τα ναυπηγεια, αλλα και για αλλους τομεις, "δεν υπηρξε επαρκης στρατηγικη τοποθετηση", για να χρησιμοποιησουμε την πρωθυπουργικη εκφραση. ΠΩΣ, ΛΟΙΠΟΝ, θα προχωρησει η κυβερνηση, ωστε "τα δυο χρονια που ερχονται να ειναι χρονια δημιουργιας"; Και πως θα γινει η χωρα εργοταξιο, οταν υπαρχουν τοσες τριβες, ασυνεννοησιες και ελλειψεις συντονισμου και προγραμματισμου στην κυβερνηση και στο κυβερνητικο κομμα; ΜΙΛΗΣΕ ο Πρωθυπουργος για "νοσηρο κλιμα" και το απεδωσε "σε μεγαλο βαθμο στην... τηλεοραση, στην οποια τρεχει καθε στελεχος, καθε μελος κομματος". ΑΛΛΑ ΠΩΣ να μη δημιουργηθει νοσηρο κλιμα με ολα αυτα που συμβαινουν; Εδω, πια φτασαμε κυριαρχο θεμα να ειναι αν και πως θα πολιτευθει η συζυγος του Πρωθυπουργου και οχι το πως θα ξεκολλησουμε απο το βαλτο της στασιμοτητας - για να μην πουμε της υπαναπτυξης, και οχι μονο της οικονομικης.

    [17] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Τελικα, αντι να κλεισει η κυβερνηση τα ναυπηγεια θα κλεισουν τα ναυπηγεια την κυβερνηση!

    Η, μαλλον, θα κλεισουν και τα δυο μαζι εκκαθαριζομενα εν (υποτιθεμενη) λειτουργια.

    Αλλα καραβια επισκευαζονται στα ναυπηγεια κι αλλα βουλιαζουνε.

    Κον Ανδρεα Παπ.: Ε, και σας ο,τι σας φωτισει ο Θεος.

    Αλλος κ(υβ)ερνα (;) κι αλλη (κατα)πινει.

    Πες μας τωρα προεδρε οτι ρωτησες και τη Δημητρα αν πρεπει να διωξεις τον Σημιτη και οτι αυτη διαφωνησε αλλα δεν της περασε τελικα.

    Τραλανε μας μεγαλε. Εισαι ο πιο θεορατος.

    Θελανε και... γευματα οι τεσσερις! Τελικα τους εφαγε απο μονος του.

    Κον Κ. Σημιτη: Το ηθικο διδαγμα; Ολοι περα(ς)τικοι ειμαστε!

    Οπως γραφει και η εφημερις "Νεα Ανατολη" (οργανο της Κ.Ε. της Οργανωσης για την Ανασυγκροτηση του ΚΚΕ) η Μιμη ειναι μια ρωσοδουλη Φρειδερικη και... Νεο τερας του σοσιαλφασισμου.

    Και διευκρινιζει: "Η Μιμη προοριζεται για πολιτικη εκφραση της ρωσοδουλης κλικας μεσα στην Εκκλησια, στα πλαισια της νεας ""Φρειδερικησ''"...

    Και συνεχιζει: "Γι' αυτο κτιστηκε η βιλα- παλατι, για να μπορει ανετα απο εκει η Λιανη να οργανωνει τις ιντριγκες της και να δουλευει τις συμμαχιες της με το πια αντιδραστικα τμηματα της αστικης ταξης!".

    Δυστυχως η εφημεριδα "Νεα Ανατολη" δεν εχει πληρη αναλυση για το ρολο της πισινας στο νεο διεθνης καταμερισμο "αρπαχτων".

    Κον Ανδρεα Βουτσινα: Αυτο το νεο στιλ με το πηγουνι στο χερι και το ματακι ελαφρως λαγνο, απο που το ξεσηκωσε η Μιμη; Απ' τη Σταη;

    (Παλι καλα δηλαδη. Σκεφθειτε να 'χε υιοθετησει στιλ Λιβανου!).

    Αν εχει πολιτικη κριση δεν ξερουμε, αλλα απο ορεξη αλλο τιποτα.

    Συνηθως ο αντι-σημιτισμος ειναι προαγγελος πολυ μεγαλυτερων δεινων.

    Τουλαχιστον ομως δεν τον εβαλε σε φουρνο αεριων να τον καψει. (Προς το παρον).

    Οπως ειπε κι ο Κωστας Σημιτης, δεν ειμαι διαθετειμενος να θυσιασω την ανεξαρτησια της σκεψης μου. Για λεασινγ το συζηταμε.

    Ειπε καποτε ο Λακαν (και μου ειπε εμενα ο Τριαντης): "Θα απαντω μονο στις ερωτησεις των θαυμαστων μου".

    Θα μου πειτε, αλλο Λακαν κι αλλο βλακαν, αλλα... ουψ! Δεν θελω ευκολιες..

    Μας πρηξανε με τα... χαλια των σχολικων αιθουσων! Κι εμεις σε δημοσιο-ερειπιο πηγαιναμε (τιμημενη Φωκιωνος), αλλα μια χαρα ντουβαρια βγηκαμε.

    Κον Μ. Εβερτ: Μαντεψε τι θα δηλωσεις αυριο!! ("Να παραιτηθει η κυβερνηση").

    Μιμη και ξερο ψωμι. (Αν δεν το καταλαβατε, ειναι η νεα εισοδηματικη πολιτικη).

    Θ.Α.

    [18] Αν μιλαμε για στρατηγικη!

    Μεγαλη πλακα εχει η λεγομενη αντιπολιτευση.

    Ο,τι κι αν συμβει, απο... σεισμο εως ανατιμησεις και παραιτησεις υπουργων, η αντιδραση της ειναι παντα ιδια!

    Η Ν.Δ. καλει τον Πρωθυπουργο να παραιτηθει.

    Κι η ΠΟΛ.ΑΝ. καταγγελλει το στειρο δικομματισμο!

    Αν μιλαμε για ελλειψη στρατηγικης.

    [19] Γερμανικο αφιερωμα -μαμουθ στον Μικη

    Μετα το κεντρικο δελτιο ειδησεων του τριτου καναλιου ΣΦΒ της γερμανικης τηλεορασης αρχισε την Κυριακη το βραδυ το εκτενες αφιερωμα στον Μικη Θεοδωρακη με αφορμη τα εβδομηνταχρονα γενεθλια του. Και το αφιερωμα κρατησε εξι ωρες. Ως τις 2 μετα τα μεσανυχτα. Απο τις οθονες των Γερμανων θεατων περασαν εικονες απο τη ζωη και το εργο του συνθετη του "Αξιον Εστι" και του "Καντο Χενεραλ".

    Οι αντιδικτατορικες συναυλιες του, το '71 και το '72, στη Γερμανια, οι μεγαλες συναυλιες του στο Καραισκακη το 1975 και στην πλατεια Ροζα Λουξενμπουργκ του Βερολινου το '88, δυο φιλμ-ντοκουμεντα για το πως γνωρισε τον Παμπλο Νερουντα και πως εφθασε στη συνθεση του "Καντο Χενεραλ", καθως και μια εκτενη συνεντευξη που εδωσε ο συνθετης στην Κοπεγχαγη τελευταια για το συγκεκριμενο γερμανικο αφιερωμα.

    Μικης Θεοδωρακης

    [20] Ανασκαφων παθη

    Για οικειοποιηση δικων της ευρηματων καταγγελλει η αρχαιολογος Αλ. Σταυριδη το συναδελφο της Θ. Σταυροπουλο

    ΤΡΙΠΟΛΗ

    Της ΘΗΡΕΣΙΑΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ

    Δικα της ειναι τα ευρηματα που οικειοποιηθηκε (και οχι ανακαλυψε) ο αρχαιολογος Θ. Σπυροπουλος στην Κυνουρια, υποστηριζει η συναδελφος του Αλκμηνη Σταυριδη. Κι αυτο ειναι μονο ενα απο τα πολλα που του προσαπτει. Ειδικευμενη στη ρωμα ικη τεχνη, η Αλ. Σταυριδη εχει γραψει μελετες για τον Ηρωδη, τη Ρηγιλλη, τον Αδριανο, εχει εργαστει στο Εθνικο Μουσειο και διδαξει στο Πανεπιστημιο Αθηνων και εχει συμμετασχει σε ανασκαφες στη Λυδια Μακεδονιας, στο ανακτορο της Βεργινας, στο Διον, στη Σπαρτη και στη Λουκου Κυνουριας για τεσσερις περιοδους, το 1984, και απο το 1988 ως το '90.

    Κατ' αρχας, η κ. Σταυριδη τονισε οτι την επαυλη ταυτισε, βασει δυο επιγραφων, μολις το 1906, ο Κωνσταντινος Ρωμαιος. Στους νεοτερους χρονους ανασκαφη εκανε η Ε Εφορεια Προ ιστορικων και Κλασικων Αρχαιοτητων Λακωνιας και Αρκαδιας. Εφορος ηταν ο Ρ. Στα ινχαουερ και υπευθυνος ο Π. Φακλαρης. Το 1984 εκανε ανασκαφη και η ιδια. Και τι βρηκε;

    "Κατα την ανασκαφη απεκαλυφθη ενας διαδρομος, στον οποιο οδηγουσε μια σκαλα. Εκει βρηκα δυο επιτημβιες στηλες της εποχης του Αδριανου (117-135 μ.Χ.), καθως και δυο μεγαλα βαθρα. Τις στηλες τις ανακοινωσα στο Διεθνες Συνεδριο Πελοποννησιακων Σπουδων που εγινε το 1985 στην Καλαματα. Οι στηλες αυτες εκτιθενται τωρα στο Αρχαιολογικο Μουσειο Τριπολης".

    "Οι ανασκαφες συνεχιστηκαν;".

    "Βεβαια, με εμενα υπευθυνη παντα, συνεχισαμε, το 1988, το 1989 και το 1990, με σημαντικα ευρηματα. Στα ευρηματα του 1990 ανηκει και η ανακαλυψη του περιφημου ΤΟΝΔΟ της Αυγης και του Ηρακλη. Αλλα τοτε ο κ. Σπυροπουλος, μου διεμηνυσε με τη φυλακα οτι η ανασκαφη τελειωσε και να μην παω την αλλη ημερα!..".

    "Ομως, φανταζομαι οτι η ανασκαφη τελειωσε εκει!".

    "Οχι βεβαια, συνεχιστηκε απο τον κ. Σπυροπουλο και τα επομενα χρονια στα δικα μου σκαμματα εως σημερα, με σημαντικα ευρηματα, και εδω θα σας αναφερω τα προφητικα λογια του κ. Ρωμαιου, πριν απο 89 χρονια: ""Οποιος σκαψει στην επαυλη θα βρει εργα, πανω απο καθε προσδοκια!''".

    Υπαινισσεσθε οτι ο κ. Σπυροπουλος, οταν ειδε οτι υπηρχαν τοσο σημαντικα ευρηματα στην ανασκαφη, οικειοποιηθηκε τα ευρηματα και την ανασκαφη;".

    "Ναι, αυτο λεω, ετσι εγινε".

    "Κα Σταυριδη, τελικα, τι απεικονιζουν τα τελευταια ευρηματα στη Λουκου; Ειναι ο Μενελαος ο οποιος, οπως εγραψαν οι εφημεριδες, σερνει το νεκρο Πατροκλο η ο Αχιλλεας τη Πενθεσιλεια";

    "Το κατω τμημα του συμπλεγματος (Μενελαου- Πατροκλου η Αχιλλεα- Πενθεσιλειας εκτιθετο στην αυλη του μουσειου του Αστρους, εδω και τουλαχιστον δυο χρονια, και την ταυτιση οτι προκειται για τον Αχιλλεα- Πενθεσιλεια, εκανε πριν απο δυο χρονια ο καθηγητης Ωερνερ Φθψης".

    "Δηλαδη λετε οτι η ταυτιση του συμπλεγματος δεν ειναι του κ. Σπυροπουλου, αλλα του καθηγητη Φθψησ;"

    "Βεβαιως!!! Αλλα εκτος αυτου, δημιουργει παμπολλα ερωτηματικα η μη σιγουρη ταυτιση του κ. Θ. Σπυροπουλου. Τη μια φορα μιλαει για τον Πατροκλο, την αλλη για την Πενθεσιλεια, πραγμα που σημαινει οτι ο εν λογω αρχαιολογος αδυνατει να ξεχωρισει... εναν ανδρα απο μια γυναικα!!!"

    "Εννοειτε οτι ο κ. Σπυροπουλος μπερδευει τα πραγματα;"

    "Μα ναι!!! Για παραδειγμα, παρουσιαζει το διαδρομο και τα δυο βαθρα της βιλας του Ηρωδη ως δικη του ανακαλυψη, ενω εγω ημουν αυτη που το εσκαψε, και βρηκα εκει τις δυο επιτυμβιες στηλες. Επισης, αναφερει ως δικα του ευρηματα, τα ευρηματα του 1990, οπως το περιφημο ΤΟΝΤΟ που απεικονιζει τον Ηρακλη και την Αυγη, και που τα εχω δημοσιευσει στο βιβλιο μου ""Γλυπτα απο τη Θηρεατιδα Κυνουριας- Αθηνα 1993'' χορηγος του οποιου ειναι το Πνευματικο Ιδρυμα Αγγελικης και Λεωνιδα Ηαφειρη, του Αστρους Κυνουριας".

    "Κα Σταυριδη, ο κοσμος της Αρκαδιας συσχετιζει τις επετειους των κλοπων με τις ιδιες ημερομηνιες των ανακαλυψεων, πιστευετε οτι ειναι συμπτωσεισ;"

    "Θα πρεπει να τονιστει, και με εμφαση μαλιστα, οτι ο κ. Σπυροπουλος ειναι ο μονος εφορος αρχαιοτητων που απο την εποχη της ιδρυσης της Αρχαιολογικης Υπηρεσιας απο τον Ι. Καποδιστρια το 1829, εχει παραπεμφευθει σε πειθαρχικο, απο το υπουργειο Πολιτισμου για ραθυμια, αμελεια και ατελη εκπληρωση καθηκοντος οσον αφορα τις ευθυνες του για τη μεγαλη κλοπη των εκατον εικοσι εργων τεχνης απο το Αρχαιολογικο Μουσειο Τεγεας το 1992.

    Και βεβαια, τελος, ειναι οντως περιεργο οτι περιμενει τη θλιβερη επετειο των κλοπων των αρχαιοτητων, στα μουσεια της αρμοδιοτητος του, για να ανακοινωσει τα καινουργια του ευρηματα".

    "Δηλαδη εννοειτε οτι το κανει... συστηματικα;"

    "Μα βεβαια, εχει συστημα, γιατι το ιδιο ακριβως εκανε και περυσι, στις 5/8/94, στην Τριπολη, οπου παρουσιασε τα καινουργια ευρηματα του ναου της Αλεας Αθηνας, γεγονος που αναγκασε το κοινοτικο συμβουλιο της Αλεας να απεχει απο τις εκδηλωσεις σε ενδειξη διαμαρτυριας.

    Το ιδιο εκανε και εφετος, ανακοινωνοντας τα σημαντικα ευρηματα της επαυλης του Ηρωδη του Αττικου, παλια και καινουργια, στις 21/8/95, ημερα κλοπης της πεπλοφορου απο την αυλη του Αρχαιολογικου Μουσειου Τεγεας, λες και ισοφαριζουμε με τα καινουργια ευρηματα την απωλεια των παλαιων!!

    Δηλαδη, χανουμε εκατον εικοσι, μας τα κλεβουν!!! Βρισκουμε 10!! Και ετσι ξεχναμε τα αριστουργηματα που εκλαπησαν. Και θυμιζω οτι ο κ. Σπυροπουλος εχει σωρεια αναφορων και καταγγελιων για καταστροφες αρχαιοτητων (βλεπε και μαρτυρια του Π. Φακλαρη στο ""Αντι'' το 1987 και Πικουλα για τις ανασκαφες στο Παλαιοκαστρο, στον Μπακοπουλο). Και σωρεια κλοπων στην περιοχη των αρμοδιοτητων τους το '86, '87, '88, '92 και αναφερομαι μονο στην Αρκαδια, γιατι και στη Λακωνια συμβαινουν τα ιδια".

    "Τι πιστευετε λοιπον οτι πρεπει να γινει;"

    "Πιστευω οτι η πολιτικη και αρχαιολογικη ηγεσια του υπουργειου Πολιτισμου πρεπει να προσεξουν ιδιαιτερα τη συγκεκριμενη περιπτωση, διοτι ως γνωστον η πολιτισμικη κληρονομια ανηκει σε ολους μας, πανω απο μεσα, διασυνδεσεις και κομματικες τοποθετησεις, οποιες κι αν ειναι αυτες!"

    [21] Παιχνιδια και με "Αιγαιο πακετο" στο τραπεζι

    Του ΒΙΚΤΩΡΑ ΝΕΤΑ

    Μετα την εξομαλυνση των σχεσεων με την Αλβανια και την επικειμενη συμφωνια με τα Σκοπια, φαινεται πως ερχεται και η σειρα των ελληνοτουρκικων σχεσεων με αμερικανικη παντα διαμεσολαβηση. Απο καιρο εγινε φανερο το αμερικανικο ενδιαφερον να προωθηθουν λυσεις, ωστε να "κλεισουν" θεματα, που ειναι ανοιχτα στην περιοχη. Το αμερικανικο ενδιαφερον πρωτιστως καλυπτει αμερικανικα συμφεροντα στην περιοχη, πραγμα που δεν κρυβουν οι ανθρωποι της Ουασιγκτον, αλλα σε καθε ευκαιρια το δηλωνουν απροκαλυπτα. Απο τις δηλωσεις του πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου στη συνεντευξη του την Κυριακη στη Θεσσαλονικη προκυπτει οτι, υπαρχει θεμα συζητησης των ελληνοτουρκικων θεματων.

    Για πρωτη φορα ο Πρωθυπουργος επεσημανε οτι, το "Αιγαιο ειναι μια νεα λεξη που δεν υπηρχε πριν μερικους μηνες" και υπογραμμισε: "Για να ειμαστε ακριβεις: ειναι ενα πακετο θεματων". Μετα το σκοπιανο "πακετο", μικρο και μεγαλο, μπαινει τωρα και πακετο για το Αιγαιο. Ο Πρωθυπουργος ανελυσε με σαφηνεια ποια ειναι τα θεματα που συνθετουν αυτο το πακετο: α) υφαλοκρηπιδα, β) εθνικος εναεριος χωρος, γ) τα χωρικα υδατα. Εθεσε και τεταρτο θεμα λεγοντας: "Το μεγαλο θεμα και το καινουργιο θεμα, το τρεχον θεμα, δεν ειναι αμεσα οι σχεσεις Ελλαδας - Τουρκιας στο Αιγαιο. Ειναι η σχεση η τριγωνικη ΝΑΤΟ-Αγκυρα- Ελλαδα. Στο πλαισιο του ΝΑΤΟ, εχουν αναληφθει υποχρεωσεις απο την Τουρκια και απο ολους μας, πρωτον, για την υπαρξη ενος στρατηγειου στη Θεσσαλονικη. Δευτερον, για στρατηγειο και ξηρας και υποστρατηγειο εναεριου χωρου στη Λαρισα. Εκει επανω η Τουρκια εκανε πισω".

    Μετα την περιγραφη του "πακετου" και την αναλυση των ελληνικων θεσεων για την υφαλοκρηπιδα, τον εναεριο χωρο και τα χωρικα υδατα, εφτασε και στο κρισιμο σημειο, δηλωνοντας: "Το θεμα του Αιγαιου, υπο την πιο οξυμενη του μορφη ειναι θεμα του σχετικου ρολου Τουρκιας-Ελλαδας στο Αιγαιο, μεσα και στα πλαισια του ΝΑΤΟ. Αυτο ειναι το πακετο, βασικα, που λεγεται Αιγαιο". Σαφεστατη η περιγραφη του πακετου. Και σαφεστατα προκυπτει αμερικανικος ρολος, οταν γινεται λογος για ΝΑΤΟ και πλαισια του ΝΑΤΟ, οπου το πανω χερι το εχει η Ουασιγκτον, οπως το ειδαμε και με τους βομβαρδισμους των Σερβων στη Βοσνια, με τη δηλωση μαλιστα Κλιντον "πηραμε την ηγεσια στο θεμα...".

    Εδω αρχιζουν τα δυσκολα, τα οποια δεν εκρυψε ο Ανδρεας Παπανδρεου. Τα ειπε ανοιχτα: "Εδω να ειμαστε ευθεις και ειλικρινεις: Και οι Ευρωπαιοι και οι Ηνωμενες Πολιτειες παιρνουν μαλλον φιλοτουρκικες θεσεις. Θελουν να κατσουμε γυρω απο ενα τραπεζι και να λυσουμε αυτα τα προβληματα κυριως, περιπου ως ισοι, ως ισος προς ισον. Δηλαδη βασικες παραχωρησεις να ζητηθουν απο την Ελλαδας σε ο,τι αφορα κυριαρχικα της δικαιωματα και διοικητικα της - οπως στον εναεριο χωρο - δικαιωματα".

    Και το ερωτημα που μπαινει ευθεως μετα απ' ολα αυτα, που σημαινουν κατα καποιο τροπο πιεσεις για "να κατσουμε στο τραπεζι", ειναι: Θα αποδεχτουμε εναν ελληνοτουρκικο διαλογο για το "πακετο Αιγαιο", αφηνοντας στο ραφι το Κυπριακο και οποια αλλα θεματα, οπως εκεινο της περιουσιας των Ελληνων της Κωνσταντινουπολης η της Ιμβρου και Τενεδου κ.τ.λ.; Δηλαδη θα "στριμωχθουμε" μεσα στα πλαισια του ΝΑΤΟ, με δεδομενες, κατα τη δηλωση του Πρωθυπουργου, τις "μαλλον φιλοτουρκικες θεσεις" των Ευρωπαιων και των Ηνωμενων Πολιτειων;

    Τα πραγματα γινονται ακομη πιο δυσκολα σ' ενα τραπεζι μ' αυτα τα δεδομενα, οπου βαραινουν τα συμφεροντα και οχι το δικαιο. Και το δικαιο της Ελλαδας ειναι αδιαμφισβητητο και στο θεμα της υφαλοκρηπιδας και στο θεμα του εθνικου εναεριου χωρου και των χωρικων υδατων. Για ποιο λογο, λοιπον, ο διαλογος με "πακετο Αιγαιο"; Προφανως για να ζητηθουν παραχωρησεις απο την Ελλαδα "σε ο,τι αφορα κυριαρχικα της δικαιωματα και διοικητικα", οπως ειπε ο Πρωθυπουργος.

    Ανοιγει, ωστοσο, θεμα διαλογου, υπο πιεσεις και διαμεσολαβησεις για να "λυθουν αυτα τα προβληματα". Ο Πρωθυπουργος δεν τον απεκλεσει τον διαλογο. Ειπε: "Εμεις ακολουθουμε μια φιλειρηνικη πολιτικη. Ειμαστε στην Ευρωπη. Θα συμβαλουμε στην ολοκληρωση της στο μετρο του δυνατου. Εχουμε ανοιχτη την πορτα και προς τις Ηνωμενες Πολιτειες. Αλλα η απαντηση μας προς ολους θα ειναι οτι, η Ελλαδα ειναι σε θεση να συζητησει. Αλλα με κανενα τροπο να παραχωρησει κυριαρικα δικαιωματα. Ουτε ειναι βημα πισω. Αυτη ειναι η θεση της κυβερνησης της Ελλαδας. Ειναι μια δεσμευση μας".

    Καθαρες μεν οι ελληνικες θεσεις, αλλα φιλοτουρκικες οι θεσεις, των Ευρωπαιων και των Ηνωμενων Πολιτειων. Και στην προκειμενη περιπτωση περισσοτερο βαραινουν οι θεσεις των Ημεμενων Πολιτειων, που πρωτοστατουν στην αναβαθμιση του ρολου της Τουρκιας στην περιοχη. Το παιχνιδι ειναι δυσκολο, αλλα και διαφανες. Και να το πουμε πιο καθαρα: Ειναι μπιζνες και συμφεροντα. Το θεμα δεν ειναι ποιες παραχωρησει ζητουνται να γινουν προς την Τουρκια, αλλα τι ζηταει η Ουασιγκτον απο την Τουρκια και τι ζηταει απο την Ελλαδα. Τι μπορει να προσφερει η μια και τι μπορει να προσφερει η αλλη για την προωθηση των αμερικανικων συμφεροντων στην περιοχη. Αν δεν υπηρχε αμεσο και εντονο αμερικανικο συμφερον στη Βαλκανικη, δεν θα υπηρχε κανενα ενδιαφερον των ΗΠΑ για την ελληνοαλβανικη προσεγγιση και για συμφωνια με τα Σκοπια. Το θεμα, λοιπον, ειναι, αν συμπιπτουν τα συμφεροντα μας, αν ειναι κοινα η δημιουργουμε κοινα συμφεροντα οικονομικης διεισδυσης στη Βαλκανικη. Διαφορετικα, τι εννοει ο Πρωθυπουργος,!

    οταν δηλωνει "εχουμε ανοιχτη την πορτα και προς τις Ηνωμενες Πολιτειες". Δεν αποδεχτηκαμε αλλωστε και τη διαμεσολαβηση τους, τις "διευκολυνσεις" οπως ειπε ο Πρωθυπουργοσ;

    Δεν θα ηταν υπερβολη να πει κανεις οτι εμπιστευτηκαμε την αμερικανικη διαμεσολαβηση για την αντιμετωπιση εξωτερικων μας θεματων. Αν ειμαστε στην εποχη της αληθειας και του ρεαλισμου, δεν μπορει να μην αναγνωρισουμε πως, οταν η υπερδυμανη δεν θελει, δεν λυνονται προβληματα των μικρων. Το προβλημα για τους μικρους ειναι η επιλογη των συμμαχιων τους, οι χειρισμοι και οι ισορροπιες. Με δυο λογια η εξωτερικη πολιτικη που ακολουθουν στην εκμεταλλευση του συσχετισμου των δυναμεων και του ρολου που μπορει να αναλαβουν, προκειμενου να εξυπηρετησουν τα συμφεροντα τους.

    Μετα την αλλαγη των καθεστωτων στην Ανατολικη Ευρωπη η Ελλαδα μπηκε σε ενα νεο παιχνιδι σχεσεων και ανταγωνισμου, χωρις να ειναι προετοιμασμενη. Ωστοσο ειναι υποχρεωμενη να παιξει, να προωθησει και να αναπτυξει τις σχεσεις της, να φτασει και σε συμφωνιες στρατηγικης σημασιας, οπως αυτη για τον πετρελαιαγωγο Πυργου Βουλγαριας - Αλεξανδρουπολης, για τον οποιο οπωσδηποτε υπαρχει και αμερικανικο ενδιαφερον. Εντυπωση προκαλεσαν οι επιφυλαξεις του Αμερικανου πρεσβη στην Αθηνα Τομας Ναιλς, για τον πετρελαιαγωγο, τις οποιες διατυπωσε σε μια πολυ ενδιαφερουσα συνεντευξη του στην ΕΤ3.

    Ολα δειχνουν οτι το παιχνιδι ειναι μεγαλο στην περιοχη. Η Ελλαδα ειναι μεσα στη δινη του παιχνιδιου και τα πακετα θα πεφτουν στο τραπεζι. Μπορουμε να παιξουμε και να κερδισουμε;

    [22] Τρεχοντας

    Κανεις, βεβαια, δε θα ηθελε να βρισκεται στη Θεση του κυβερνητικου εκπροσωπου Βαγγελη Βενιζελου, οταν μεσα σε δυο ωρες αναγκασθηκε να διαψευσει εαυτον και τον πρωθυπουργο στο θεμα της παραιτησης Σημιτη. (Κατα τις 11 το πρωι ειχε διαβεβαιωσει οτι δεν υπαρχει θεμα παραιτησης). Ομως πολλοι δημοσιογραφοι θα ηθελαν να ...ξεμοναχιαστουν μαζι του στην τουαλετα του μεγαρου "Σταιν", οπου εσπευσε τροχαδην, λες και επροκειτο περι λιαν επειγουσης αναγκης αλλης φυσεως. Ωστοσο, τους δημοσιογραφικους ...ποθους προκαλεσε το γεγονος οτι ο κ. Βενιζελος εφερε το κινητο του τηλεφωνο ανα χειρας, προφανως για να μιλησει χωρις να ακουσθει, Κυριος οιδε με ποιον, λιγα λεπτα μετα την αναγγελια αποδοχης της παραιτησης Σημιτη απο τον Πρωθυπουργο.

    Ηταν μια σκηνη απειρου καλους με αποκορυφωμα την ταχυτατη κινηση διεισδυσης του κ. Βενζελου στην τουαλετα και τα βλεμματα των δημοσιογραφων στο πορτοφυλλο που ανοιγοκλεινε - λες και μολις ειχε μπει εκει η κα Κουλιανου. Γ. Λ.

    [23] Ο ατυχος βενζινοπωλης...

    Ειναι ανεκδοτο και κυκλοφορησε στους διπλωματικους κυκλους του Πεκινου μετα τη σαρωτικη εμφανιση της Χιλαρι Κλιντον στην Παγκοσμια Διασκεψη Γυναικων του ΟΗΕ που γινεται εκει 4-15 Σεπτεμβριου. Η "πρωτη κυρια" των ΗΠΑ τα εψαλλε στους Κινεζους, για την καταπατηση των ανθρωπινων δικαιωματων και γενικως επαιξε αψογα το ρολο της "πλανηταρχισας".

    Λεει, λοιπον, το ανεκδοτο.

    Το προεδρικο ζευγαρι των ΗΠΑ το "σκαει" απο το Λευκο Οικο για μια ρομαντικη βολτα με το αυτοκινητο. Καποια στιγμη, ομως, ο Μπιλ Κλιντον διαπιστωνει οτι τελειωνει η βενζινη στην προεδρικη λιμουζινα και σταματαει σ' ενα βενζιναδικο.

    Μολις η Χιλαρι βλεπει τον βενζινοπωλη, συγκινημενη βγαινει απο το αυτοκινητο και τον αγκαλιαζει. Οταν επιστρεφει αποκαλυπτει στο νυν συζυγο της οτι ο βενζινοπωλης ηταν ο πρωτος ερωτας της ζωης της -ενας ερωτας που τη σημαδεψε.

    "Καλα, μην κανεις ετσι -της λεει ο Κλιντον, μαλλον ενοχλημενος. Εισαι τυχερη που χωρισες μαζι του γιατι αλλοιως δεν θα γνωριζες εμενα και δεν θα ησουν σημερα η πρωτη κυρια των Ηνωμενων Πολιτειων..."

    "Δεν ξερω αν ημουν τυχερη εγω η ατυχος εκεινος απαντησε εκεινη. Γιατι αν δε χωριζαμε τοτε, ισως σημερα αυτος να ηταν ο προεδρος των Ηνωμενων Πολιτειων..."

    Λετε να ειχε δικιο; ΧΡ. ΚΟΡ.

    [24] Λυπαται, αλλα...

    Με πολλη περηφανεια η Ευρωπα ικη Επιτροπη μας πληροφορει πως αποφασισε να χορηγησει βοηθεια υψους 500.000 ΕΨU (περι τα 180 εκατ. δρχ.) στα θυματα του τυφωνα που επληξε την Μαρτινικα, τη γαλλικη, δηλαδη, κτηση στον Ατλαντικο.

    Για εκεινη, ομως, την αλλη γαλλικη κτηση στον Ειρηνικο, τη νησο Μορουροα, που πληττεται απο τις γαλλικες πυρηνικες δοκιμες η Ευρωπα ικη Επιτροπη δεν δειχνει την ιδια ευαισθησια...

    Ο προεδρος της Ηακ Σαντερ δηλωσε πως, προσωπικα ο ιδιος, ειναι αντιθετος με τη χρηση της πυρηνικης ενεργειας, ακομη και για μη στρατιωτικους σκοπους. Ομως, λυπαται πολυ διοτι η "Κομισιον" εκρινε πως δεν εχει στα χερια της αρκετα στοιχεια για να ενεργοποιησει το αρθρο 34 της Συνθηκης ΕUΡΑΤΟΜ και - βασει αυτου - να ζητησει την αναστολη των πυρηνικων δοκιμων, πραγμα το οποιο ζητησε μεγαλη μεριδα του Ευρωπα ικου Κοινοβουλιου.

    Για φαντασου...

    Λ.Π.

    [25] Θεσμικα

    "Ενστερνιζεστε οσα ειπε ο υπουργος Πολιτισμου που χαρακτηρισε το Μεγαρο Μουσικης... θεσμο και επειδη, ως επιστημων, ασχολειστε με τους θεσμους, θελετε να σχολιασετε αυτο του κ. Μικρουτσικου οτι "το Μεγαρο Μουσικης αποτελει το μοναδικο θεσμο, λεει, που μας ενεταξε στον παγκοσμιο πολιτιστικο χαρτη;" ρωτησαμε τον κυβερνητικο εκπροσωπο Βαγγελη βενιζελο.

    "Δεν ειθισται να σχολιαζω επισημες ομιλιες συναδελφων μου...".

    "Να σας το θεσω αλλιως: Ειναι θεσμος το μεγαρο μουσικης η δεν ειναι;"

    "Γνωριζετε κι εσεις παρα πολυ καλα οτι η λεξη ειναι μια συμβαση, την οποια χρησιμοποιουμε για να συνεννοουμαστε...".

    Κι ετσι συνεννοηθηκαμε παρα πολυ καλα.

    Γ.Λ.

    [26] Γιατι οχι μια ατομικη βομβα στην Βοσνια-Ερζεγοβινη

    Απο τον σκηνοθετη Στρατο Στασινο η εγγραφη απορια: "Κυριε διευθυντα, ακουσα στα δελτια ειδησεων οτι, η Βοσνια-Ερζεγοβινη πληγηκε απο το ΝΑΤΟ και με πυραυλους ""ΤΟΜΑΧΟΚ'' και η μονη απορια που εχω πλεον, ειναι γιατι δεν ριχνουν μια ατομικη βομβα. Αλλωστε, και σ' αυτο, δεν προκειται ν' αντιδρασει κανεις".

    [27] Μεσα στη φουρτουνα των εξελιξεων στο ΠΑΣΟΚ, ηρθε και μια ευχαριστη ειδηση για τον Κιμωνα Κουλουρη.

    Η γυναικα του, η κ. Ρουλα, γεννησε χθες στο "Ηρα" ενα υγιεστατο κοριτσακι. Ετσι, το... σκορ στην οικογενεια εγινε κοριτσια 3 - αγορι 1. Να τους ζησουν ολα!

    [28] Αντιγραφο

    Πιστο αντιγραφο του πατρος της, η Ντορα Μπακογιαννη, τον μιμειται ως φαινεται ακομη και στα συναισθηματα για τον νυν προεδρο της Ν.Δ. Ηητηθηκε χθες απο τη θυγατερα του επιτιμου, να σχολιασει την αναφορα του Πρωθυπουργου στα περι ανυπαρκτης αντιπολιτευσης. Η απαντηση της δεν χρειαζεται σχολια: "Το οτι η Ν.Δ ε.ιναι ενα κομμα της αξιωματικης αντιπολιτευσης το γνωριζει πολυ καλα ο κ. Παπανδρεου!". Ναι τοσο μαχητικα υπαρασπισθηκε τον αρχηγο της.

    Καποιες πληροφοριες ανεφεραν οτι αναλογου υφους δηλωση θα κανει σημερα και ο επιτιμος, προκαλωντας τον Μ. Εβερτ. Βλεπετε περασε καιρος απο την τελευταια αρχηγικη του εμφανιση στην Κρητη και ο κινδυνος να ξεχαστει ειναι ορατος... Γ.ΠΑΝ.

    [29] Καλη χρονια

    Με την ιδιοτητα οχι του υπουργου - αλλα την πιο σημαντικη - αυτη του πατερα, ο αναπληρωτης υπουργος Παιδειας Φ. Πετσαλνικος συνοδευσε χθες την εξαχρονη κορη του, στο πρωτο της μαθημα. Στο δημοτικο σχολειο του Μαυροχωριου Καστοριας. "Μου κρατουσε σφιχτα το χερι μεχρι που την αποχαιρετησα", μας ειπε ο κ. Πετσαλνικος.

    Σε ολα τα πρωτακια που κρατουσαν σφιχτα καποιο χερι χθες, αλλα και τους υπολοιπους μαθητες, ευχομαστε καλη χρονια. Ο.ΛΙΑ.

    [30] Προτεραιοτητες

    Με το που ανοιξαν τα σχολεια (ωσπου να ξανακλεισουν με τις επικειμενες απεργιες καθηγητων και δασκαλων) προβαλαν αναγλυφα και τα λειτουργικα τους προβληματα.

    Ενα στα τεσσερα σχολεια θα λειτουργησει κι εφετος σε διπλη βαρδια (στο Ηρακλειο Κρητης ολα τα σχολεια) αφου, με επισημα στοιχεια, λειπουν συνολικα 22.300 αιθουσες διδασκαλιας (οι 9.000, περιπου, στην Αττικη).

    Ε, και; Σπουδαια τα λαχανα: στην Θεσσαλονικη αποκτουμε το δευτερο Μεγαρο Μουσικης...Γ.Β.

    [31] Αγριεψαν

    Ολο και οξυνονται οι σχεσεις της νεολαιας του ΠΑΣΟΚ με την ηγεσια του υπουργειου Παιδειας. Συμφωνα με ασφαλεις πληροφοριες, ο γραμματεας της νεολαιας Δ. Καλογεροπουλος ζητησε προχθες ακομα και την παραιτηση του υπουργου Παιδειας Γ. Παπανδρεου!

    Η προταση δεν εγινε δεκτη καθως τα περισσοτερα μελη της Εκτελεστικης Γραμματειας διαφωνησαν, διατυπωνοντας την αποψη οτι η αντιθεση τους μπορει να εκδηλωθει με αλλους τροπους. Ειναι πια συνηθες φαινομενο οι ανακοινωσεις της νεολαιας του ΠΑΣΟΚ, η οποια διαφωνει με τις εξαγγελιες του υπουργου σε μειζονα θεματα παιδειας. Κι οπως ολα δειχνουν, επεται συνεχεια...70 Ο. ΛΙΑ.

    [32] Τα... εργα

    Οχι, δεν απεργουν κιολας οι δασκαλοι στο 14ο Δημοτικο Σχολειο του Λυκαββητου, στο συγκροτημα που εχτισε προπολεμικα ο Πικιωνης. Απλα, μετα τον χθεσινο αγιασμο ανακοινωθηκε σε παιδια και γονεις οτι σημερα, δευτερη μερα του σχολικου ετους δεν θα κανουν μαθημα γιατι δεν εχουν τελειωσει οι εργασιες συντηρησης στις τουαλετες του σχολειου. Λες και δεν μπορουσαν ολο το καλοκαιρι, περιμεναν ν' ανοιξουν τα σχολεια να τελειωσουν τα ...εργα! Ηλι

    [33] Γιατι αναποφασιστη;

    Μετα την παραιτηση του Κ. Σημιτη (να που υπαρχουν ακομη καποια ψηγματα αξιοπρεπειας στον κυβερνητικο χωρο) και με τον Θ. Παγκαλο αποδιοπομπαιο, η Βασω Παπανδρεου, λενε οι πληροφοριες, προβληματιζεται σοβαρα αν πρεπει να δεχθει υπουργειο στον επι θυραις ανασχηματισμο.

    Προς τι η αναποφασιστικοτητα;

    Μονο να χασει εχει απο τη χρησιμοποιηση της σε μια προσπαθεια εξωρα ισμου αυτου του κυβερνητικου σχηματος, που παραπαιει.

    Προρευεται με συνεση, τελευταια, η "Ηγερια του εκσγυγχρονισμου". Ας μην ανακοψει αυτη την πορεια με ενα σοβαροτατο λαθος.

    Γ.Β.

    [34] Επικινδυνα μερακλωματα

    Περι των πυροβολισμων του Λεσβιου βουλευτη Δημητρη Βουνατσου στη Λημνο, αμα τω ακουσματι του ασματος "σαν τα μαρμαρα της Πολης που 'ναι στην Αγια Σοφια..." γραφαμε το Σαββατο.

    Μονο που δεν ξεραμε και, αναγνωστες απο το Μανταμαδο της Λεσβου μας ενημερωσαν για αυτο οτι το γεγονος της Λημνου ηταν απλα και μονο επαναληψη ενος αναλογου γεγονος που συνεβη στις 12 Αυγουστου στο χορο του ΠΑΣΟΚ στην Κλειου της Λεσβου. Μονο που εκει το μερακλωμα του βουλευτη και οι πυροβολισμοι που το ακολουθησαν ηταν αποτελεσμα του ασματος "Περγαμε, ορε Περγαμε"...

    Δεδομενου λοιπον που οτι τραγουδια με αναφορες στις χαμερες Μικρασιατικες πατριδες υπαρχουν ουκ ολιγα και πανηγυρια, ακομα περισσοτερα και τελος επειδη και σφαιρες ατελειωτες κυκλοφορουν στην πιατσα, δεν αναλαμβανει ο Προεδρος της Βουλης την πρωτοβουλια να θυμισει στον κουμπουροφορο πατερα του εθνους οτι οι σφαιρες καμια φορα εξοστρακιζονται και τα θυματα τους δεν ειναι απαραιτητα ...Τουρκοι.

    Σ.ΜΠΑ.

    [35] Αφασια

    Με νεκρωμενη τη σκεψη το κοινωνικο σωμα αντιδρα με τις δηλωσεις και τις παραιτησεις των πολιτικων αλλα πως "αντιδρα", ακομα και οταν προκειται για στελεχη οπως ο Κ. Σημιτης, ο Θ. Παγκαλοσ;

    Με τον ιδιο τροπο που αντιδρα ενας κοιμισμενος, τον οποιο ενοχλει καποιο κουνουπι η μυγα...

    Δεν γνωριζουμε αν αυτο ισχυει και για το περιβαλλον του Πρωθυπουργου και το Εκτελεστικο Γραφειο και ουτε ενδιαφερει να μαθουμε ισως...

    Εκεινο που ενδιαφερει να γνωριζουμε ειναι αν οι διαφωνουντες και οι παραιτουμενοι εχουν συνειδηση αυτης της "νεκροζωντανης" καταστασης, στην οποια εχει περιελθει η χωρα και αν διαθετουν αντιδοτα προκειμενου να συνελθουμε απο την αφασια...

    Αν δεν εχουν συνειδηση και τους λειπουν τα "αντιδοτα" τοτε δεν εχουμε να κανουμε παρα με "μια απο τα ιδια".

    Παν. Τς.

    [36] Αλλος επιτιμος

    Σοβαρο επεισοδιο στην τελευατια συνεδριαση της Νομαρχιακης Επιτροπης Μαγνησιας της Νεας Δημοκρατιας. "Πρωταγωνιστης" ο αντιπροεδρος του κοματικου οργανου και προεδρος της κοινοτητας Αφετων Κ. Ηαφειριου. "Μηλο της εριδος" ο μαγνησιωτης γενικος γραμματεας του υπουργειου Περιβαλλοντος Χωροταξιας και Δημοσιων Εργων Αλ. Βουλγαρης, ο οποιος φερεται και ως υποψηφιος για το συνδυασμο του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησια.

    Τι σχεση, ομως εχουν ο αντιπροεδρος της Ν.Ε. της Ν.Δ. και ενα στελεχος του ΠΑΣΟΚ; Κι ομως εχουνε... Ο πρωτος με την ιδιοτητα του κοινοταρχη, ανακηρυξε τον γενικο γραμματεα του ΥΠΕΧΩΔΕ επιτιμο δημοτη Αφετων, γεγονος που εξοργισε τα αλλα μελη της Νομαρχιακης Επιτροπης. "Ουτε κοινοταρχες του ΠΑΣΟΚ δεν εκαναν κατι αναλογο", ελεγαν.

    Τα πνευματα οξυνθηκαν, σκληρες φρασεις αντηλλαγησαν, επεσαν καποιες "ψιλες" και λιγο ελειψε να μετατραπει η αιθουσα συνεδριασεων σε ρινγκ. Και το θεμα δεν εκλεισε. Επεται συνεχεια, ισως στη Ρηγιλλης.

    Α.Γ.

    [37] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Δικαιωμα στην ελπιδα ΝΙΚΗ με 3-0 θελει αποψε (ΕΤ-2, 18.30) η Εθνικη κοντρα στην Ουκρανια στο Ευρωβολε ι '95

    Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΗΤΣΗ

    Νικη με 3-0 σετ θελει η Εθνικη στο σημερινο παιχνιδι, με την Ουκρανια (6.30 μ.μ. ζωντανο απο την ΕΤ2) για να μπορεσει να διατηρισει τις εστω και λιγες ελπιδες για την προκριση στην 4αδα του 19ου ευρωπα ικου πρωταθληματος ανδρων βολε ι.

    Αυτο και μονον αυτο ειναι το αποτελεσμα που θα κρατησει ορθιο, εστω και προσωρινα, το αντιπροσωπευτικο μας συγκροτημα. Αν χασει εστω και ενα σετ, τοτε θα βρεθει σε απελπιστικη κατασταση. Η αποστολη της, απο αγωνιστικης πλευρας, δεν θεωρειται δυσκολη, καθως η Ουκρανια οχι μονο δεν εχει νικη στο ενεργητικο της, αλλα δεν εχει κερδισει ουτε ενα σετ. Το ερωτημα ειναι αν οι διεθνεις μας εχουν τα ψυχικα αποθεματα να ξεπερασουν το σοκ της ηττας απο τη Γιουγκοσλαβια, να ξαναβρουν το ρυθμο τους και να παιξουν συμφωνα με τις πραγματικες τους δυνατοτητες.

    Απο χθες το πρωι προπονητες και παραγοντες ξεκινησαν εναν αγωνα για την αναστηλωση του ηθικου των διεθνων μας που τη Δευτερα το βραδυ σμπαραλιαστηκε απο την ηττα, μια ηττα καθοριστικη για τους στοχους που υπηρχαν πριν την εναρξη του Ευρωβολε ι. Βεβαια, οπως ειπε και ο Χιλμπερτο Χερερα, η ελπιδα σβηνει παντα τελευταια και παντα υπο αυτη την προ υποθεση υπαρχουν ακομα περιθωρια για το θαυμα.

    Ο Γιωργος Ντρακοβιτς, ο μονος παικτης που διασωθηκε απο το προχθεσινο ναυαγιο, δινει πρωτος το συνθημα για τη μεγαλη αντεπιθεση:

    "Πρεπει να ξεχασουμε το γρηγοροτερο δυνατο το παιχνιδι με τη Γιουγκοσλαβια. Γιατι με το να το σκεφτομαστε δεν βγαινει τιποτα. Χρειαζεται να κοιταξουμε μπροστα. Πρωτα απ' ολα πρεπει να κερδισουμε 3-0 την Ουκρανια, δεν εχουμε περιθωρια να χασουμε σετ. Και απο κει και περα να παλεψουμε με την Ολλανδια. Πρεπει να παιξουμε τελεια για να την κερδισουμε. Τουλαχιστο να προσπαθησουμε οσο μπορουμε περισσοτερο κι αν χασουμε χασαμε. Το θεμα ειναι οτι μετα το παιχνιδι μας με την Ολλανδια θα γινει η συναντηση Γερμανιας - Γιουγκοσλαβιας και σημαινει οτι το προγραμμα ευνοει τους Γιουγκοσλαβους. Δεν ξερω παντως αν οι Γερμανοι μπορουν να τους κερδισουν".

    Ο Χιλμπερτο Χερερα ανελαβε την προγραμματισμενη για χθες το πρωι προπονηση. Ο Κουβανος προπονητης θελησε να ξεκουρασει ψυχολογικα τους παικτες του, αλλα το απογευμα τους γυμνασε κανονικα. Τοσο ο ομοσπονδιακος προπονητης, οσο και οι παικτες πιστευουν οτι ο κοσμος θα τους συμπαρασταθει και θα τους βοηθησει να ξεπερασουν την ηττα απο τη Γιουγκοσλαβια και να διατηρησουν τις ελπιδες τους για προκριση στην τετραδα.

    Την πρωτη θεση στη λιστα των σκορερ του Ευρωπα ικου μαζι με τον Ρωσο Ντμιτρι Φομιν κατεχει ο Νικος Σαμαρας, παρα την ασχημη αποδοση που ειχε στο προχθεσινο παιχνιδι. Ο παικτης της Ορεστιαδας, με 23 ποντους στην επιθεση, 6 στο μπλοκ και 8 στο σερβις εφτασε τους 37, οσοι και ο Φαμιν. Ομως τα 30 χαμενα σερβις που τον εριξαν στην 6η θεση στην κατηγορια του σερβις και την Ελλαδα στη 10η θεση με συνολικα 99 χαμενα σερβις. Πιο αναλυτικα, οι ατομικες και ομαδικες στατιστικες ειναι:

    Το προγραμμα των αγωνων που θα διεξαχθουν αυριο ειναι: Α ομιλος: Γιουγκοσλαβια - Λετονια (16.00), Ελλαδα - Ουκρανια (ΕΤ2, 18.30), Ολλανδια - Γερμανια (ΕΤ3, 22.00).

    Β ομιλος: Ιταλια - Τσεχια (16.00, ΕΤ3), Πολωνια - Ρουμανια (18.30), Βουλγαρια - Ρωσια (21.00).

    Η βαθμολογια των ομαδων του Α ομιλου: Ολλανδια 6, Ελλαδα 5, Γερμανια 5, Γιουγκοσλαβια 5, Λετονια 3, Ουκρανια 3.

    Η βαθμολογια στον Β ομιλο ειναι: Ιταλια 6, Ρωσια 5, Τσεχια 5, Βουλγαρια 5, Πολωνια 3, Ρουμανια 3.

    "Εχουμε καλη ομαδα; Αποδειξη"

    Ο ΙΒΙΤΣ μιλαει για δυο νικες επι της Μαριμπορ, αρχης γενομενης αποψε στο Φαληρο

    Ρεπορταζ ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

    Ο Ιλια Ιβιτς το ξεκαθαρισε εδω και δυο-τρεις μερες εν οψει των δυο αγωνων του Ολυμπιακου με την Μαριμπορ:

    "Αν ειμαστε καλη ομαδα πρεπει να κερδισουμε και στο σταδιο Καρα ισκακη και στο Μαριμπορ".

    Η λακωνικη δηλωση του Σερβου αντικατοπτριζει πληρως την πραγματικοτητα: Οι "ερυθρολευκοι", που ξεκινουν αποψε τη διπλη μαχη τους με τους Σλοβενους (9 μ.μ. ζωντανο απο το ΣΤΑΡ), υπερεχουν θεωρητικα σε ολους τους τομεις.

    "Αυτο δεν λεει τιποτε" αντικρουει ο προπονητης τους Σταυρος Διαμαντοπουλος. "Αν δεν ειμαστε σοβαροι και πειθαρχημενοι μπορουμε να κινδυνεψουμε απο οποιονδηποτε αντιπαλο. Αν παιξουμε σαν Ολυμπιακος δεν εχουμε να φοβηθουμε τιποτε απο κανεναν".

    Μη νομιζετε πως επειδη η Μαριμπορ ειναι μια αγνωστη ομαδα οι "κοκκινοι" περιμενουν να την αντιμετωπισουν με κλειστα ματια.

    "Ας την ειδα μονο σ' ενα παιχνιδι εγω. Υπηρξε ανθρωπος μας που την κατασκοπευσε και σ' αλλα ματς του σλοβενικου πρωταθληματος, οπως το προχθεσινο που εφερε 0-0", αποκαλυψε ο Διαμαντοπουλος στη χθεσινη συνεντευξη Τυπου.

    Πως επαιξε; Τον ρωτησαν.

    "Αμυντικα. Κινδυνεψε σε πολλες περιπτωσεις να φαει γκολ αλλα την εσωσε ο τερματοφυλακας της".

    Κατα τον ιδιο τροπο αναμενεται να παιξουν κι αποψε οι αδυναμοι Σλοβενοι. Και ειναι στο χερι (για την ακριβεια... στο ποδι) των παιχτων του Ολυμπιακου να ξεκαθαρισουν απο τωρα την υποθεση προκριση.

    "Το σκορ δεν δειχνει παντα την αληθεια", υπογραμμισε ο "ερυθρολευκος" προπονητης. "Μπορει να παιζεις καλα, να εχεις πεντε δοκαρια και οι αντιπαλοι να πετυχουν ενα γκολ και να κερδισουν. Αυτο ομως δεν σημαινει οτι εισαι καταδικασμενος. Πας στη ρεβανς, πετυχαινεις ενα γκολ παραπανω και προκρινεσαι".

    Σχολιαζοντας την (εντυπωσιακη απο πλευρας αποτελεσματων) πορεια του Ολυμπιακου σε Ελλαδα και Ευρωπη (13 ματς, 13 νικες) ο Κατερινιωτης τεχνικος σημειωσε:

    "Για μενα δεν λενε τιποτε ολ' αυτα. Πρεπει παντα να ειμαστε ολοι προσγειωμενοι, ετσι ωστε να μην βρεθουμε στη δυσαρεστη θεση να μας προσγειωσει η μπαλα. Αν αρχισουμε απο τωρα τις γιορτες και τις φιεστες, χαθηκαμε. Επιβαλλεται να ειμαστε στεγνοι απο συναισθηματα αν θελουμε να πετυχουμε".

    Το ξαφνικο προβλημα Σκαρταδου δεν φαινεται να δημιουργει σοβαρο προβλημα στον προπονητη του Ολυμπιακου, αφου, οπως εγινε αρμοδιως γνωστο, ο πεπειραμενος αμυντικος θα μπορεσει τελικα να δωσει το παρον στην αποψινη συναντηση. Ο Διαμαντοπουλος, που γυμνασε ελαφρα χθες βραδυ τους παιχτες του στο σταδιο Καρα ισκακη, δεν προκειται, συμφωνα με ολες τις ενδειξεις, ν' αλλαξει ενδεκαδα. Κατι που σημαινει οτι ο Αλεκος Αλεξανδρης στο ξεκινημα τουλαχιστον του αγωνα θα βρισκεται... διπλα στον προπονητη του.

    Μονο ο ανετοιμος Θεοφιλος Καρασσαβιδης, ο -ξενος για την Ευρωπη- Φωτο Στρακοσια και οι Τρουπκος, Αλεκος Κακλαμανος δεν θα βρισκονται στη διαθεση του 48χρονου τεχνικου το βραδυ. Ολοι οι αλλοι αποσυρθηκαν στο ξενοδοχειο μετα τη χθεσινη προπονηση.

    Το αποψινο ματς αναμενεται να παρακολουθησουν πανω απο 25.000 θεατες.

    Οι Σλοβενοι ηρθαν χθες το πρωι στην Αθηνα και σε δηλωσεις τους εξεφρασαν συγκρατημενη αισιοδοξια για την εκβαση του αγωνα.

    Ο προπονητης τους Χοριακ "θελει ενα γκολ και, εστω μια ηττα με τη μικροτερη διαφορα προκειμενου η ομαδα του να διατηρησει τις ελπιδες για προκριση στην επομενη φαση της διοργανωσης".

    Γηπεδα - καρμανιολες

    ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ να μεινει παραλυτος ο νεαρος οπαδος της ΑΕΚ - Ευθυνες στην Αστυνομια απο Τροχανα - Καρρα, νιπτει τα χειρας της η ΕΠΑΕ, λυπαται ο Αρης

    Το γηπεδο Χαριλαου ειχε κριθει ακαταλληλο, απο την αρμοδια επιτροπη, οπως και πολλα απο τα γηπεδα ομαδων Α Εθνικης. Η διορια που ειχε δοθει για τις επισκευες

    κυριως ενισχυση των κιγκλιδωματων εληγε στις 6 Σεπτεμβριου. Τεσσερις μερες αργοτερα εγινε ο αγωνας Αρη - ΑΕΚ. Περιπου 2.500 οπαδοι της ΑΕΚ στριμωχτηκαν σε ενα χωρο που μετα βιας χωραει 1.200 ατομα. Κατα τη διαρκεια του αγωνα (η ακριβης ωρα αποτελει αντικειμενο διαφωνιας) και καθως οι Αστυνομικοι πιεζαν τους οπαδους της ΑΕΚ, εγινε το κακο. Ο νεαρος οπαδος της ΑΕΚ, Ν. Ξηροκωστας κινδυνευει τωρα να μεινει αναπηρος, καθως το κιγκλιδωμα υποχωρησε και του τσακισε τη σπονδυλικη στηλη...

    Ποιος φταιει;

    Ο ιδιοκτητης της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μιχαλης Τροχανας, ριχνει τις ευθυνες στην Αστυνομια και καλει τους οργανωμενους οπαδους σε εξεγερση εναντιον της "συμμοριας των εξοπλισμενων συμμοριτων".

    "Προτιμω για το μελλον καθε δολοφονο ""αστυνομικο'' μισο, παρα ενα δευτερο μισο Νικο" δινει γραμμη, μεσω της επισημης ανακοινωσης του ο Μιχαλης Τροχανας.

    Οι οργανωμενοι συνδεσμοι της ΑΕΚ ειδαν με καλο ματι την επιθετικη σταση του Τροχανα και ηδη απειλουν με αντιποινα στους αγωνες του Σαββατοκυριακου, οταν ο Αρης θα κατεβει στη Νεαπολη και ο ΠΑΟΚ στη Νεα Σμυρνη.

    Η ΠΑΕ Αρης εξεφρασε "τη λυπη" της για το περιστατικο, αφου προηγουμενως πηρε αφεση απο τον Τροχανα, ο οποιος δηλωσε οτι σε τιποτα δεν ευθυνεται ο Αρης. Κι ετσι εμεινε η Αστυνομια να προσπαθει να δικαιολογησει τα αδικαιολογητα, με δηλωσεις του αστυνομικου διευθυντη Θεσσαλονικης, κ. Καρακουντινου γνωστου απο την υποθεση με τις Ρωσιδες χορευτριες ο οποιος αρνειται τα παντα, και υποστηριζει οτι οι αρχες εκαναν οπως επρεπε τη δουλεια τους, αλλα τα ...παλιοπαιδα τσαλαπατηθηκαν, οποτε τι να κανει κι αυτη η ερημη η Αστυνομια...

    Ολοι φταινε, κανεις δεν φταιει, ενα νεο παιδι κινδυνευει να μεινει αναπηρο και τα γηπεδα της Α εθνικης εξακολουθουν να θυμιζουν καρμανιολες, δινοντας προσθετες αφορμες για ποδοσφαιρικους και εθνικους διχασμους. Διοτι οι υπευθυνοι εξακολουθουν να δηλωνουν ανευθυνοι, οποτε ο κομπος φτανει στο κτενι...

    Ντερμπι με το καλημερα

    ΜΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ-ΠΑΟΚ ξεκιναει στις 30 του μηνα το πρωταθλημα μπασκετ της Α1

    Του ΝΙΚΟΥ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ

    Ολυμπιακος-ΠΑΟΚ στην πρεμιερα και ΠΑΟ- Ολυμπιακος στην 6η αγωνιστικη του νεου πρωταθληματος μπασκετ που αρχιζει στις 30 Σεπτεμβριου και ολοκληρωνεται στις 16 Μαλου, μαζι με τα πλει-οφ, "καλως εχοντων των πραγματων" οπως ειπε ο Κωστας Ρηγας.

    Η κληρωση του 4ου επαγγελματικου πρωταθληματος της ΕΣΑΚ εγινε -για πρωτη φορα- χθες στη Θεσσαλονικη και ηταν παροντες εκπροσωποι ολων των ομαδων, ενω υστερα απο την παρουσιαση των χαι-λαιτς του περυσινου πρωταθληματος, αρχισε η διαδικασια και δοθηκαν κλειδαριθμοι σε ΠΑΟ-ΑΕΚ, Αρη-ΠΑΟΚ και Ηρακλειο, αφου το γηπεδο του δεν θα ειναι ετοιμο στις 30 του μηνα.

    Το μακροσυρτο σχολιο πολλων, οταν βγηκε το ζευγαρι Ολυμπιακος-ΠΑΟΚ ηταν το ξεκινημα των σχολιων για την κληρωση, κι ο Βαγγελης Αλεξανδρης τονισε: "Για μας αποτελει ενα πραγματικο σοκ, αφου θα παιξουμε χωρις το Στογιακοβιτς, αλλα σε γενικες γραμμες, περα απο αυτο το παιγνιδι, ειμαι ευχαριστημενος απο την κληρωση".

    Στον Σωκρατη Κοκκαλη αρεσε η κληρωση! "Ειναι σημαντικο που ξεκιναμε μ' ενα μεγαλο παιχνιδι", ειπε ο προεδρος του Ολυμπιακου. Και στη συνεχεια, επιδοθηκε σε κηρυγμα κατα της βιας. Ο ετερος των μεγαλων της Αθηνας, ο Παναθηναικος, εκπροσωπηθηκε απο το Ντειβιντ Στεργακο, που δηλωσε: "Ισως θα περιμεναμε ενα πιο ευκολο αντιπαλο στο ξεκινημα απο τον Πανιωνιο, αλλα επειδη παιζουμε στην εδρα μας δεν πιστευω οτι θα εχουμε προβλημα". Οι οπαδοι του Παναθηναικου ηδη ετοιμαζουν φιεστα για τον Ντομινικ.

    Εξω απο την αιθουσα του ξενοδοχειου οπου εγινε η κληρωση, βρισκοταν ο Ξαβιερ Μακ Ντανιελ, τον οποιο ξεναγουσαν -ισως και για γουρι- οι ανθρωποι του Ηρακλη, αλλα δεν μπηκε μεσα. Ο Τακης Καρατζουλιδης ειπε για την κληρωση που φερνει αντιπαλο το "γηραιο" με τον Παπαγου στην πρεμιερα: "Ειναι εκτος εδρας αγωνας και μαλιστα με μια νεοφωτιστη ομαδα, που κανενας δεν ξερει πως θα παρουσιαστει στο γηπεδο, γι' αυτο και θα πρεπει να προσεξουμε".

    Αντιδραση και απο τον προεδρο της ΑΕΚ, Μιχαλη Λεφακη, του οποιου η ομαδα παιζει με τους Αμπελοκηπους εκτος εδρας: "Θα δωσουμε μαχη με ολες τις ομαδες και δεν μας απασχολει με ποια θα παιξουμε στην πρωτη αγωνιστικη" ενω για την β αγωνιστικη (ΑΕΚ-ΠΑΟ) ο προεδρος της "Ενωσης" ειπε: "Θα ειναι ενα σπουδαιο παιγνιδι μεταξυ δυο μεγαλων ομαδων".

    Ο Σουλης Μαρκοπουλος δηλωσε ικανοποιημενος για το προγραμμα του Αρη: "Το ξεκινημα δεν λεει τιποτε, αλλα πιστευω οτι το προγραμμα του Αρη ειναι αρκετα καλο, αν και οπως αντιλαμβανεστε επειδη θα αγωνιστουμε με ολες τις ομαδες δεν μπορουμε να κανουμε απο τωρα, προβλεψεις".

    Τις προβλεψεις τις απεφυγαν οι περισσοτεροι, τουλαχιστον στις επισημες τοποθετησεις τους. Οι Πατρινοι, παντως, πιστευουν οτι ο Απολλωνας "θα μαζεψει τη σοδεια του κυριως στον πρωτο γυρο, αφου ο δευτερος ειναι πολυ δυσκολος". Ο Πετροπουλος ονειρευεται Ευρωπη κι ας μην το λεει. Οσο για τους νεοφωτιστους Κρητικους, αυτοι πανηγυριζαν για τον κλειδαριθμο που τους δοθηκε για να ξεκινησουν με εκτος εδρας παιχνιδι! "Στην αρχη, το προγραμμα μας ειναι δυσκολο. Ομως το πρωταθλημα κρινεται σε 26 αγωνιστικες και οχι σε 5-6", δηλωσε ο Γιωργος Καλαφατακης.

    Απο τους ουδετερους, ο Ευθυμης Κιουμουρτζογλου ηταν απολυτος: "Δεν παιζει κανενα ρολο με ποιον θα παιξεις την α αγωνιστικη, αφου θα πρεπει η μια ομαδα να αντιμετωπισει ολες τις υπολοιπες, γι' αυτο και δεν πρεπει να βγαζουμε συμπερασματα για καλη η ασχημη κληρωση. Οσο για τον ΠΑΟΚ, καλυτερα ειναι που θα παιξει στον Πειραια χωρις το Στογιακοβιτς, γιατι σκεφτεστε τι θα γινοταν αν επαιζε στη Θεσσαλονικη με τον Ολυμπιακο, στην πρεμιερα;"

    Ο Θοδωρος Καρατζας, προεδρος της ΕΣΑΚ, στην αρχικη του εισηγηση ειπε οτι υπαρχει "μεγαλη αναγκη για κατασκευη νεων γηπεδων, για να μην παιζουμε πλεον σε γηπεδα-κλουβια, που υποβαθμιζουν το Πρωταθλημα", αλλα ακομη και για "επιστροφη των οικογενειων στα γηπεδα".

    Ο αντιπροεδρος της ΕΣΑΚ, Κωστας Χαιτογλου, μιλησε και για σκεψη αλλαγης των κανονισμων: "Αυτο ειναι υπο σκεψη, και μετα απο εισηγηση που θα κανει ο προεδρος της ΕΣΑΚ, θα συζητησουμε στο διοικητικο συμβουλιο...".

    Στο παρασκηνιο της κληρωσης, μια σκηνη που δεν την περιμενε ουτε ο πιο φανατικος ΠΑΟΚτζης:Τετ-α- τετ δυο τεως προεδρων, που δεν αλλαζαν ουτε ματια, εδω και δυο χρονια!

    Ο Νικος Βεζυρτζης και ο Αποστολος Οικονομιδης βρεθηκαν και μιλησαν για πολλα πραγματα σχετικα με τον ΠΑΟΚ, αλλα αυτη η συναντηση ηρθε σαν επακολουθο δηλωσεων του κ. Οικονομιδη, που ειχε πει: "Θελω να βρεθω με το Βεζυρτζη και να μιλησουμε για θεματα που πρεπει να ξεκαθαριστουν...".

    Αλλαζουν τα ...γουρια για τον Ολυμπιακο

    Του ΗΛΙΑ ΔΡΥΜΩΝΑ

    Μας ειχε γινει συνηθεια τα προηγουμενα δυο χρονια να γραφουμε για την πρωτοφανη ευνοια του Ολυμπιακου στην κληρωση του Πρωταθληματος. Μα να παιζει εκ συστηματος εντος εδρας ολα τα παραδοσιακα ντερμπι του β γυρου...

    Κι εκατσε τωρα η πρεμιερα με τον ΠΑΟΚ στο ΣΕΦ (και λιγο αργοτερα η ΑΕΚ), οποτε το σκηνικο αλλαζει για τον προληπτικο Γιαννη Ιωαννιδη. Δεν ειναι μαλιστα μονο αυτο: η... συνηθης ηττα απο τον Ηρακλη στο Ιβανωφειο ερχεται "καπακι" για τον Ολυμπιακο, στη δευτερη αγωνιστικη! Αλλαζουν τα γουρια, Γιαννη μας...

    Δεν ειμαστε παντως σιγουροι οτι θα 'ναι κακο για τον Ολυμπιακο που θα παιξει μεσα με τον ΠΑΟΚ στην πρεμιερα. Θα 'ταν καλυτερα να παιξει στο Αλεξανδρειο χωρις δευτερο ξενο, η με καποιον ξενο που μολις θα 'χει μαθει τα ονοματα των συμπαικτων του;

    Το αλλο μεγαλο φαβορι για τον τιτλο, ο Παναθηνα ικος, θα ξεκινησει φουριοζος το Πρωταθλημα, δεν θα γλιτωσει ομως και παλι 4 δυσκολα ματς μακρια απο την Καλογρεζα στο β γυρο: Ολυμπιακο, ΠΑΟΚ, Αρη και Πανιωνιο.

    Ο ΠΑΟΚ εχει αντιθετη μοιρα, αφου παιζει εκτος εδρας με Ολυμπιακο, ΑΕΚ, Ηρακλη και Παναθηνα ικο στον πρωτο γυρο! Καλο αυτο, εκ πρωτης οψεως τουλαχιστον...

    Για τον Ηρακλη υπαρχουν ματς-φωτια στο β γυρο, καθως Ολυμπιακος, Παναθηνα ικος, ΠΑΟΚ και Αρης θα τον περιμενουν στις εδρες τους! Ο,τι προλαβει να μαζεψει στον πρωτο γυρο, λοιπον.

    Απο νωρις θ' αρχισουν τα δυσκολα για τον Πανιωνιο, ενω η ΑΕΚ εχει ισορροπημενο προγραμμα, κατι που ευχοταν ο Τζουροβιτς, ωστε να προλαβουν οι δυο ξενοι του να μπουν στον ισιο δρομο. Ο Αρης φαινεται να 'χει μπλεξει με το προγραμμα που του 'λαχε, αλλα το μεγαλο του προβλημα ειναι να "δεσει" η ομαδα του, κι οχι η σειρα των αγωνων του. Λαθοσ;

    Για τις υπολοιπες ομαδες δεν βρηκαμε κατι που να "χτυπαει" στο ματι, με εξαιρεση το νεοφωτιστο Ηρακλειο, που θα παρει πολυ νωρις την... κρυαδα της Α1, καθως υπολογιζεται να κανει μονο μια νικη στις 6 πρωτες αγωνιστικες! Εκτος βεβαια κι αν κανει την εκπληξη στη Λαρισα (1η αγωνιστικη) η στο ματς με τον Ηρακλη (5η)... Αν παντως παρει 3 νικες στον πρωτο γυρο, τοτε μπορει να φτασει τις 7 νικες στο τελος (οριο σωτηριας με βαση την ιστορια της Α1), γιατι θα φιλοξενησει στο β γυρο στην εδρα του 6 ομαδες που μπορει να τις κερδισει: Λαρισα, Απολλωνα Π., Παπαγου, Περιστερι, ΑΕΚ και Πανιωνιο.

    Περιπου τα ιδια ισχυουν για τον αλλο "νεο" της Α1, τον Παπαγου. Ειναι παντως πιο ισορροπημενο το προγραμμα του, χωρια που ξερει καλυτερα τα κατατοπια της κατηγοριας απο τους Κρητικους...

    Λογω συνθεσης προγραμματος, καλυτερες αγωνιστικες ειναι η 1η, η 2η, η 6η και η 10η, ενω οι πιο ανιαρες θα 'ναι η 3η και η 4η.

    Οι διακοπες του Πρωταθληματος ειναι περισσοτερες απο καθε αλλη φορα λογω των υποχρεωσεωνν της εθνικης ομαδας, ενω υπαρχει ενας συνωστισμος αγωνιστικων στο διαστημα 16/3-3/4: πεντε αγωνιστικες σε 18 ημερες.

    Να κανουμε και λιγη πλακα; Λοιπον, η ρεβανς... Καρατζα- Βρουσγου, δηλαδη το ματς Παπαγου-Αρη, θα γινει στις 25 Νοεμβριου. Θα 'χει ενδιαφερον κι αυτη η αντιπαραθεση των προσφατων μονομαχων για την προεδρια της ΕΣΑΚ.

    Τα πλει οφ της νεας σεζον δεν θα εχουν καμια διαφορα απο τα περσινα, περαν του οτι θα στριμωχθουν σε μικροτερο χρονικο διαστημα. Στον πρωτο γυρο λοιπον θα παιξουν οι ομαδες που θα τερματισουν στις θεσεις 5-12 (οι δυο τελευταιες της κανονικης περιοδου θα πεσουν αυτοματως στην Α2), ενω στο β γυρο θα αρχισουν οι αγωνες και των 4 πρωτων της κανονικης περιοδου. Οι 8 ομαδες που θα παιξουν στο β γυρο των πλει οφ θα παρουν ταυτοχρονα το εισιτηριο για την Ευρωπη.


    [Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.11 run on Wednesday, 13 September 1995 - 04:10:04