Eleyqerotypia 10/09/95

From: Georgios Vetoulis <giorgos@gvetoulis.extern.ucsd.edu>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

Subject: Eleyqerotypia 10/09/95

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Το ονομα-ψυχη και η τριπλοσυνθετη (η συνθετοτριπλη;) ονομασια

  • [2] Ο συγκυβερνων και συναντιπολιτευομενος δικομματισμος αλλαξε τον... αδοξαστο στο Μακεδονικο

  • [3] "Οι συνταξιουχοι της πολιτικης ιστοριας"

  • [4] Γεροντικα

  • [5] Πυρ και ασμα

  • [6] Πως προσφωνησε τον Πρωθυπουργο ο υπουργος Μακεδονιας-Θρακης Κ. Τριαριδης

  • [7] Πομαρε κατα Ντε Γκολ

  • [8] Ολοι το ξερουν

  • [9] Παλι τα "συμφεροντα"

  • [10] Κατανοηση

  • [11] Τι ενοχλει...

  • [12] Αγιο ξυλο...

  • [13] Χωρις ομπρελες

  • [14] Δεν θα δωσει στη Ρεμβη την καθιερωμενη συνεντευξη Τυπου ο Ανδρεας. Μετα τα οραματα, πανε και οι ρεμβασμοι.

  • [15] Δεν τελειωσε

  • [16] Οι προοπτικες

  • [17] ΣΚΛΗΡΗ αντεπιθεση ΠΑΣΚΕ σε "ανεπαγγελτους" μετα το αιτημα για το "ποθεν εσχες"

  • [18] ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΗΣ αλλα και ...πυγμαχος κατηγορειται οτι χτυπησε 4 αστυνομικους και 3 συγκρατουμενους τους προσπαθωντας να αποδρασει

  • [19] ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ υπερ των εξοδων και παλι στο προσκηνιο, μετα τη γνωστοποιηση της αναφορας Βαλσαμακη προς Αβραμοπουλο

  • [20] ΠΕΡΑΜΑ - Αλιμος κινητοποιουνται εναντιον της καταργησης των τοπικων αστυνομικων τμηματων

  • [21] ΣΑΛΟΣ και μεσα στο κομμα για το "επιχειρημα" υπερ των ιδιωτικων πανεπιστημιων

  • [22] Και ενταξη στην Ευρωπα ικη Ενωση οραματιζονται τωρα στα Σκοπια

  • [23] Γιαννοπουλος οργισμενος: Συνεχιζουμε την πολιτικη Μητσοτακη για Σκοπια

  • [24] Η συναινεση Εβερτ και η διαφωνια Ηαχαρακη

  • [25] ΕΚΤΟΣ κειμενου χθες στη Θεσσαλονικη: Συζηταμε για το μικρο πακετο, δεν δεχομαστε πιεσεις

  • [26] "ΝΑ ΜΗΝ τεθει σε δευτερη μοιρα το Κυπριακο για χαρη του Σκοπιανου", δηλωσε στη Θεσσαλονικη

  • [27] Σ' ΕΝΑ ΜΗΝΑ ιδρυεται η εταιρεια που θα κατασκευασει τον πετρελαιαγωγο Μπουργκας -Αλεξανδρουπολης

  • [28] Το ονειρο που σ' ενα χρονο εγινε πραγματικοτητα

  • [29] Ο Καρολος Παπουλιας υποδεχεται τον Αντρει Κοζιρεφ, χθες στη Θεσσαλονικη

  • [30] Κατασκοποι στο Σταδιο

  • [31] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και ΠΑΟ κοντρα σε Πανιωνιο και ΣΚΟΔΑ Ξανθη, στη σημερινη πρεμιερα της 2ης αγωνιστικης

  • [32] Ολυμπιακος και Πανιωνιος αντιπαλοι ξανα στη Νεα Σμυρνη

  • [33] Ο ΜΑΝΑΤΗΕΡ του Μακ Ντανιελ επιβεβαιωνει την "Ε" και διευκρινιζει: "Να ειστε σιγουροι, ομως, οτι θα του αρεσει στην Ελλαδα και θα μεινει..."!

  • [34] Νικη με το αγχος της πρεμιερας Η ΕΘΝΙΚΗ 3-0 τη Λετονια, οχι και τοσο ανετα οσο φανταζοταν


    [1] Το ονομα-ψυχη και η τριπλοσυνθετη (η συνθετοτριπλη;) ονομασια

    ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Π. ΤΗΑΝΝΕΤΑΚΟΥ

    "Κι αν ξυπολητη χορευω με σημαια μου μια φουστα, ειναι γιατι σε λατρευω και σου κανω ολα τα γουστα". Προκειται περι της επωδου ασματος ερμηνευομενου επαρκεστατα απο την ευειδη και τερπανδρον κατα τη σωματοδομη της αοιδο κ. Αικατερινη (Καιτη) Γαρμπη. "Σαρωσε" το τραγουδι σε ολα τα θερινα "στεκια", οπως πληροφορουμαστε απο τις γραφες ειδικευμενων συναδελφων στις οικειες στηλες, σελιδες και εκδοσεις. Με ποιαν τινα παραλλαγη, ο συγκεκριμενος στιχος θα προσφεροταν για να περιγραψει με εναργεια -αλλως με σαφηνεια, καθαροτητα λογου και εκφρασεως αμα και παραστασεως- τη σχεση του ζευγους (αναφερομαστε σε πολιτικους ορους, μην εχουμε τιποτα παρανοησεις και παρεξηγησεις) Ανδρεα (Ανδρεω) Παπανδρεου και Ριτσαρντ (Ντικ η Ρικυ) Χολμπρουκ. Μετατρεπουμε το γενος του επιθετου "ξυπολυτη" σε αρσενικο και και αντι φουστας (οι Ελληνες δεν ειναι Σκωτσεζοι να φορουν στις τελετες και τις πανηγυρεις κιλτ), εννοουμε φυλλο συκης. Εχουμε, ετσι, μια πληρη και αλληλοσυμβολικη εικονα των διαδραματισθεντων τη φθινουσα εβδομαδα. Αποφραδα, σημειωτεον, για τους ελαχιστους συμπατριωτες μας που διατηρουσαν φρουδες (και ματαιες, εδω που τα λεμε) ελπιδες οτι θα σωζονταν τα προσχηματα, οσον αφορα τη μακεδονικη εκκρεμοτητα. Μια εκκρεμοτητα η οποια προκληθηκε απο την υστεροβουλη πανουργια των γειτονων μας και τη δικη μας επιπολαιοτητα, συγκειμενη απο το οτι θα μπορουσαμε να καταγραψουμε εναν εθνικο θριαμβο "αβροχοις ποσι". Μονο που χρειαστηκε ο θειος Σαμ για να μας ανασυρει ημιθανεις απο τα υδατα απο κοινου ποταμου Αξιου. Βρεγμενους δε εως το κοκκαλο. Εκει που περιμεναμε να μη βραχουν ουδε καν τα κατω ακρα μας.

    Η πλεον μεταδιδομενη τηλεοπτικη απεικονιση των "δρομολογηθεισων" νεων εξελιξεων ειναι η περιλαμβανουσα τον Αμερικανο βοηθαναπληρωτη υπουργο Εξωτερικων, ομιλουντα και χειρονομουντα χαρακτηριστικα και ισταμενο στην αριστερη πλευρα του "καδρου" ως προς εμας τους θεατες, ενω διπλα του απλως παρισταται σιωπων και παρατηρων εμβριθως το εμπροσθιο τμημα των υποδηματων του -προφανως ελεγχων κατα ποσο εχουν στιλβωθει ικανοποιητικως- ο τρεχων (τροπος του λεγειν δηλαδη και φυσικα οχι με την εννοια του κινουμενου με ταχυτητα, αφου ετσι κι αλλιως το πλανο ειναι στατικο) Ελληνας πρωθυπουργος. Φυσικα, ο πρωτος δεν υπαγορευει στον δευτερο το πρακτεο. Προβαινει σε δηλωσεις γενικης ληψης. Η σε δευτερο επιπεδο, ομως, "αναγνωση" της σκηνης οδηγει στη συναγωγη θλιβερων συμπερασματων.

    Ξυπολυτος χορεψε ενωπιον του εχοντος υφος και διαθετοντος μεθοδους εκτροφεα βοοειδων Χολμπρουκ, ο κ. Παπανδρεου, διοτι μονος του εδω και 23 μηνες επελεξε το ρολο του αγγελιοφορου (μεσσενγερ συμφωνα με ευφυη χαρακτηρισμο του κ. Μιχ. Δουντα) των ΗΠΑ στη Βαλκανικη, διαγκωνιζομενος μαλιστα με πολλους ανανηψαντες παλαιοκομμουνιστες που διεκδικουσαν το ιδιο περιστασιακο -η και μονιμο- επιτηδευμα. Διατηρουμε καποιες επιφυλαξεις -για να ειμαστε δικαιοι δηλαδη- ως προς το κατα ποσο λατρευει (συμφωνα με το ασμα παντοτε) τους Αμερικανους, αλλα ειμαστε κατηγορηματικοι οτι "τους κανει ολα τα γουστα". Εκτος του οτι ηταν καμια δεκαπενταρια εκατοστα (σε ιντσες γυρω στις εξι, περιπου) πιο βραχυσωμος, εδινε και την εντυπωση -ετσι ασυνοδευτος που εμφανιστηκε στο τηλεοπτικο πλανο- του ασταθους, ετοιμορροπου, αλλα και του ευρισκομενου αλλου και μακραν. Πολυ μακραν. Και παντως, του ακολουθουντος τις εντολες. Πολλα -και ενδεχομενως παρακινδυνευμενα- συμπερασματα απο την "παρατηρηση" μιας "σκηνης".

    Προσπαθωντας να επικεντρωθουμε στην ουσια του θεματος, θα ισχυριζομασταν οτι το στυγεροτερο εγκλημα το οποιο διεπραξε αυτη η κυβερνηση στο επιμαχο -και υπο επιλυση- προβλημα ειναι η απευρωποιηση του και συνακολουθα ο εξαμερικανισμος του (επιφοβος ως προς την ορθοτητα ορος), αλλως, η αμερικανοποιηση του. Κορυφωση αυτης της μετεξελιξης ηταν η αναληψη δρασης του Χολμπρουκ, ενεργουντος κατ' εντολην του Στειτ Ντιπαρτμεντ και η περιαγωγη σε (προσωρινη) εφεδρεια του Σαιρους Βανς, ο οποιος -τυποις τουλαχιστον- αναφεροταν στον ΟΗΕ και τον Μπουτρος Μπουτρος Γκαλι και οχι στον Γουορεν Κριστοφερ.

    Περαιτερω επιβαρυντικο γεγονος της (πολιτικως) εγκληματικης κυβερνητικης δραστηριοτητας συνιστα το οτι συνεδεθη, ενεπλακη, παριεπλακη, συναρτηθηκε το μακεδονικο ζητημα (εισετι "ψυχρο" εν προκειμενω) με το σερβοβοσνιακο, το οποιο επιλυεται -επιλυεται- επιλυεται εν θερμω, με πολεμο και καθημαγμενους εμπολεμους. Τι σχεση μπορει να εχει ο φαντης με το ρετσινολαδο, πλην ισως της πιθανοτητας οτι αυτη τη φαρμακευτικη ουσια -παμπαλαιας, ειρησθω εν παροδω, τεχνολογιας- εχουμε ηδη αρχισει να δεχομαστε στον εθνικο οργανισμο μας δια κοχλιαριου και απο του στοματος αυτου του οργανισμου;

    Ακριβως δε η διαπλοκη των δυο βαλκανοζητηματων προκαλεσε μετρια συγχυση στον κ. Μιλτ. Εβερτ και τον περιηγαγε σε μια δυσερμηνευτη κατασταση, ωστε να δηλωσει αναμεσα σε ολα τα αλλα οτι: "Οι θεσεις της Ν.Δ. ειναι παγιες. Ειναι η επιλυση του θεματος μεσω ειρηνευτικων πρωτοβουλιων στον ΟΗΕ". Βρε παιδι μου, αυτο το επιθετο "ειρηνευτικος" που σημαινει τον συμφιλιωτικο, αυτον που αποβλεπει στη θεμελιωση της ειρηνης, δεν χρησιμοποιειται κατα κανονα οταν εχει προηγηθει -η και οταν βρισκεται σε εξελιξη- ενοπλη συρραξη, τουλαχιστον; Συνεβη κατι τετοιο η εστω παρομοιο στα ελληνοφυρομιακα και δεν το αντεληφθημεν; Παλι καλα που αγρυπνει -για το καλο μας- κι αυτος ο ερμος ο ηγετης της αξιωματικης αντιπολιτευσης.

    Καταγραφοντας τη... δηλωση - τομη βρεθηκαμε ενωπιον του ορου "παγιες θεσεις". Λοιπον ο συγκυβερνων και συναντιπολιτευομενος (αυτο το φαινομενο εχει πολυ, μα παρα πολυ γουστο και πλακα, αξιζει δε καποτε τον κοπο να εντρυφησουμε πονηματικως...) δικομματισμος κινουμενος και ελισσομενος απο "παγιων θεσεων" σε παγιες θεσεις, εχει -μετα συγχωρησεως- "αλλαξει τον αδοξαστο" στο μακεδονικο προβλημα και ειδικοτερα στην ονοματοδοτικη-ονοματοθετικη πτυχη του, επι της οποιας με πρωτοφανη -αλλα και προφανη- ευηθεια εχει (ειχε;) επικαθησει ο δικομματισμος στην τρικομματικη εκδοχη του. (Προστιθεται η Πολιτικη Ανοιξη, φυσικα). Η εξυφαινομενη μπουζουριερα (κατι ωσαν κρυπτοπαραπετασμα), ωστε να φενακισουμε τους αφελεις, οτι δεν αποδεχομαστε "μακεδονιζουσα" ονομασια,, θα αποτελειται απο τριπλοσυνθετη η συνθετοτριπλη τοιαυτη (τις λεπτομερειες τις γνωριζετε αλλοθεν), η οποια με ακριβεια προηγμενου ηλεκτρονικου υπολογιστη θα οδηγησει σχεδον παραυτα στην απλη και ευθεια "Μακεδονια". Με τις υγειες μα!

    ς. Και με σημαια μας μια φουστα...

    Ξυπολυτοι.

    [2] Ο συγκυβερνων και συναντιπολιτευομενος δικομματισμος αλλαξε τον... αδοξαστο στο Μακεδονικο

    ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ Μοιαζει τρομακτικα δυσκολο, για να μην πουμε ακατορθωτο, να μπορεσει ενας ανθρωπος η μια κοινωνια να ξεπερασει τις συνεπειες της βιας, του αιματος και του μισους. Πολυ περισσοτερο οταν προερχονται απο φιλους, γειτονες, συμπατριωτες, αδελφους... Απο την αλλη πλευρα ομως, η Ιστορια μας διδασκει οτι αν δεν υπαρχει καποιος ν' απλωνει συνεχως δηλητηριο πανω στις ανοικτες πληγες, τα τραυματα, οσο βαρια κι αν ειναι, καποια στιγμη επουλωνονται.

    Ειναι πολυ νωρις για να ξερουμε αν το βηματακι που εγινε χθες στη Γενευη μπορει ν' αποτελεσει την αφετηρια για να σταματησει αυτη η φρικιαστικη ανθρωποσφαγη που συνεχιζεται τρια χρονια τωρα στην πρωην Γιουγκοσλαβια... Το σιγουρο ειναι για την ωρα, οτι ολες οι πλευρες του εμφυλιου σπαραγμου εμφανιζονται ετοιμες για μια συμφωνια ειρηνης. Αυτο βεβαια δεν σημαινει οτι δεν θα υπαρχουν νικητες και ηττημενοι, οτι δεν θα υπαρχουν ανοιχτες πληγες, οτι τα ιχνη του αιματος δεν θα κανουν για πολλα χρονια ακομη αισθητη την παρουσια τους.

    Η οποιαδηποτε συμφωνια θα κριθει ομως απο την ευφυια και την ευλυγισια αυτων που εμφανιζονται με τα ισχυροτερα διαπραγματευτικα ατου αυτη τη στιγμη. Αν οι Κροατες, για παραδειγμα, πιστεψουν οτι εχοντας την υποστηριξη του ΝΑΤΟ και των Αμερικανων ειναι σε θεση να επιβαλουν μια ταπεινωτικη συμφωνια για τους Σερβους, το παιχνιδι εχει χαθει. Παρα πολυ γρηγορα η λογικη της βιας και της χωρις ελεος σφαγης θα επιβληθει και παλι...

    Ομως, οσο κι αν ειναι σιγουρο οτι "δικαιη" ειρηνη δεν μπορει να υπαρξει αλλο τοσο ειναι δεδομενο οτι παρα πολλα θα κριθουν απο την τακτικη και τις σκοπιμοτητες των ισχυρων της Δυσης, και κυριως των Αμερικανων. Αν επιτρεψουν να επικρατησει η λογικη της πλεονεξιας, της απληστιας και του ρεβανσισμου, θα οδηγησουν απλως σε ενα νεο σκληροτερο κυκλο βιας και αιματος. Προς δοξαν των διαπραγματευσεων και των "ειρηνοποιων"...

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [3] "Οι συνταξιουχοι της πολιτικης ιστοριας"

    ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ: ΠΟΙΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΗΑΧΑΡΕΑ

    "Οι συνταξιουχοι της πολιτικης ιστοριας"

    Η φραση που τεθηκε ως τιτλος του αρθρου, ειναι του Αντονιο Γκραμσι. Αυτο το αισθημα μου δημιουργηθηκε οταν διαβασα στην "Αυγη" της 5/9/95 την αποφαση του ΣΥΝ για το πως "θα σωθουν τα Ναυπηγεια". Εξηγουμαι αμεσως. Στο τελος του 1995 και, περιπου, στην αρχη της νεας χιλιετηριδας ενα αριστερο ανανεωτικο (;) κομμα προτεινει τα δυο ναυπηγεια της χωρας να ειναι κρατικα! Εκεινο του Σκαραμαγκα ακραιφνως του Δημοσιου το αλλο της Ελευσινας, εστω και με τη συμμετοχη αλλων φορεων, οπωσδηποτε ομως... "υπο τον ελεγχο του Δημοσιου". (σημειο 5 της αποφασης).

    Προηγηθηκαν τεσσερα αλλα σημεια τα οποια αποτελουν μνημεια αγνοιας του προβληματος του συγκεκριμενου αυτου κλαδου των δραστηριοτητων, ταυτολογια (το σημειο 1 εντασσεται στο 4 και αντιστροφως), κυνισμο απεναντι στις διεθνεις συμβασεις της χωρας (στις 5/9 εληξε η προθεσμια της Ε.Ε.), μας σερνουν στα ευρωπα ικα δικαστηρια και την ιδια ημερα ο ΣΥΝ ζηταει "παραταση των προθεσμιων" (σημειο 3) και τελος κακοποιηση της εννοιας του ορθου λογου οταν, στο σημειο 2, προτεινεται η συσταση Εθνικου Συμβουλιου για τη βιομηχανια αυτη. Η τελευταια αυτη θεση δημιουργει αυθορμητως... κλαυσιγελω. Γιατι αν χρειαζεται Εθνικο Συμβουλιο για τα Ναυπηγεια (αμεσως μετα προταθηκε να ειναι κρατικα αλλα προφανως ξεχαστηκε απο τους συντακτες της αποφασης) πολυ περισσοτερο χρειαζεται για τη βιομηχανια τσιμεντου, αλουμινιου, σιδηρου και χαλυβα, χημικης βιομηχανιας, αλλα και χαρτου υγειας... (μηπως δεν ειχε αιτιολογηθει η ΣΟΦΤΕΞ οτι ειναι "...στρατηγικης σημασιασ;".

    Που ζουμε τελος παντων;

    Ας επιτραπει να παρατηρησω οτι τετοιου ειδους προτασεις που αναζητουνται και σε αλλα ζωτικα για τη χωρα προβληματα δεν οφειλονται μονο σε αγνοια των ειδικων θεματων και σε αμεριμνησια για το τι συνθετουν τα στοιχεια της επιχειρηματικης πολιτικης. Ουτε προτεινεται η λυση του "κρατικου", εναντι της κερδοσκοπικης μανιας του ιδιωτη, για να καταφανει η αριστερη ιδιοτητα. Οχι, οφειλεται στην ιδιοτελεια της εκαστοτε κομματικης και κυβερνητικης γραφειοκρατιας να νεμονται προνομια εξουσιας και οικονομικες απολαβες μεσα απο τον κρατικο τομεα. Αυτο διαπιστωθηκε απο τα 70 χρονια του "υπαρκτου", το ιδιο επιβεβαιωθηκε και στις αλλες χωρες και στην Ελλαδα. Αυτο καταδειχθηκε και απο την εργασια του μεγαλου κοινωνιολογου Ν. Λουμαν.

    Η κομματικη αυτη νομενκλατουρα "τακτοποιει" στελεχη του μηχανισμου στις διαφορες επιχειρησεις και οργανισμους, επηρεαζει την πολιτικη, αν συνεργαζεται η μετεχει σε κυβερνησεις, "ελεγχει" αν ειναι αντιπολιτευση και βολευει και βολευεται απομυζωντας απο το φορολογουμενο λαο που πληρωνει το κοστος των προβληματικων. (Αληθεια τι θα γινει με τα 650 δις. χρεη της "Ολυμπιακης";) Οι προτασεις λοιπον του ΣΥΝ και του ΚΚΕ ικανοποιουν συμφεροντα ατομικα η κομματικων ομαδων που επωφελουνται απο ορισμενες κρατικες και παντελως ασυμφορες επιχειρησεις, αποκτωντας εξουσια και οικονομικα προνομια. Ολα τα αλλα αποδειχθηκαν, για ορισμενους απο εμας ηδη τη δεκαετια του '60, οτι συνθετουν πολιτικη παραπλανησεως της κοινης γνωμης.

    Αν ηθελαν πραγματικα ο ΣΥΝ και το ΚΚΕ να προτεινουν μιαν πολιτικη που να συνδεει το νημα της πολιτικης αυτης με τη "φιλοσοφια" της Αριστερας, επρεπε να κανουν τα παρακατω:

    Πρωτον, ν' αρνηθουν οτι τα "κρατικα" η τα "ιδιωτικα" αφεντικα ειναι σε θεση να διευθυνουν καλυτερα απο τους εργαζομενους τα Ναυπηγεια.

    Δευτερον, αντι να ειναι οι εργοδοτες (κρατος η ιδιωτης) προσλαμβανουν το καταλληλο η αναγκαιο προσωπικο να ειναι οι ιδιοι οι εργαζομενοι.

    Τριτον, πωσ; Με το ν' αποκτησουν οι εργαζομενοι προσβαση στους χρηματοδοτικους οργανισμους, προτεινοντας συγκεκριμενα επιχειρηματικα σχεδια δρασης, ετησια και πενταετη Ψαση-Φλοω, κ.λπ. ωστε μεσα απο τις προτεινομενο οργανογραμμα στο οποιο θα εμφανιζονται και οι προσληψεις του καταλληλου διευθυντικου προσωπικου, να δημιουργειται η εικονα της μελλοντικης κερδοφοριας των επιχειρηματικων αυτων μοναδων. Αυτα με την προ υποθεση οτι αποδεικνυεται οτι ο κλαδος εχει προοπτικη. Η αντληση κεφαλαιων θα γινεται μεσω της αγορας και χωρις προνομια. Ας αποφασισουν λοιπον οι ιδιοι οι εργαζομενοι τη συνθεση του προσωπικου, τη λειτουργια της μοναδας και να μην την αποδωσουν στον καθε ανικανο κρατικο η κομματικο γραφειοκρατη και σε ιδιωτες της "αρπαχτης". Το Δημοσιο, ας αναλαβει τα χρεη και ας αφησει χρονικο περιθωριο μιας πενταετιας για να δουμε τ' αποτελεσματα. Οταν υπαρξουν κερδη, θα επιστρεφονται, σταδιακα και χωρις αγχη, τα οφειλομενα.

    Αυτο θα εκανε ενα αριστερο κομμα που εμπιστευεται τους εργαζομενους και δεν θελει να τους καθοδηγει. Αυτο θα ζητουσε ενα συνδικατο "επαναστατικο" που επιθυμει ν' αποδειξει οτι τ' αφεντικα δεν γνωριζουν καλυτερα τη δουλεια απο τους ιδιους. Και οτι δεν ανεχεται να εξευτελιζονται οι εργαζομενοι απαιτωντας να τους συντηρει η κοινωνια που πληρωνει τα σπασμενα. Αν τα παραπανω, φαινονται απιθανα, αλλα δεν ειναι γιατι εχουν εφαρμοσθει αλλου, τοτε ας μη διαμαρτυρομαστε για την επικαιροτητα της γκραμσιανης φρασεως. Στην παρουσα πολιτικη συγκυρια αυτο που πρεπει να καταδειχθει ειναι οτι οι προτασεις περι κρατικων ναυπηγειων εχουν γινει απο ατομα και ομαδες κομματικων γραφειοκρατων, αποκλειστικως προς ιδιον οφελος.

    Ναυπηγειον "Ο Μυλος"

    Τελικα, υπαρχει "δυσφορια" του πρωθυπουργου Α. Παπανδρεου για τους χειρισμους των υπουργων Βιομηχανιας στο θεμα των ναυπηγειων; Αν υποθεσουμε οτι τον εκφραζει ο Ευαγγ. Βενιζελος, ειναι δυσκολο να βγαλουμε συμπερασμα απο τις χθεσινες δηλωσεις του.

    Απο τη μια, ειπε οτι καθε υπουργειο εχει την ευθυνη για τους χειρισμους που κανει, αφηνοντας ετσι μια αιχμη για τους συναδελφους του Κ. Σημιτη και Χρ. Ροκοφυλλο.

    Απο την αλλη, ομως, ειπε οτι η εγγυηση που κατεβαλε ο ομιλος Καλογεριδη ηταν "ασυνηθιστα υψηλη" (250 εκατομμυρια) και προσθεσε οτι η κυβερνηση ειχε την υποχρεωση να διερευνησει την προταση. "Φανταζεσθε τι θα συνεβαινε αν πηγαιναμε σε αλλη λυση και στη συνεχεια αποδεικνυοταν οτι η προταση της ΝΑΥΣΙ ηταν σοβαρη και βιωσιμη;", διερωτηθηκε. Η δηλωση, ομως, αυτη δειχνει να καλυπτει τις ενεργειες του υπουργειου Βιομηχανιας.

    Πως να βγαλεις ακρη; Αλλα ελεγε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικα, αλλα θελει τωρα η μαλλον δεν ξερει τι θελει η, στη χειροτερη εκδοχη, δεν μπορει να εφαρμοσει αυτο που θελει.

    Οι υπουργοι διαφωνουν μεταξυ τους ("εγω επιμενω οτι πρεπει να πουληθουν τα ναυπηγεια", μας ελεγε χθες ο υπουργος Οικονομικων Αλ. Παπαδοπουλος), ο Πρωθυπουργος ουτε καν προεδρευει και παει λεγοντας. Μυλος, δηλαδη... Γ.ΚΑΡ.

    [4] Γεροντικα

    Αν αλλαζες τα ονοματα και τις ιδιοτητες, περισσοτερο ...καλογεροφερνε ο προεδρος της Ν.Δ. Μιλτιαδης Εβερτ, παρα ο πρωτεπιστατης του Αγιου Ορους Γερων Επιφανιος, που τον υποδεχθηκε χθες στο Πρωτατο των Καρυων.

    ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ: "...Σας υποδεχομεθα σημερον ως προεδρον κομματος και αυριον ως πρωθυπουργον... Σας παρακαλουμεν να μεταφερητε εις την Βουλην των Ελληνων οτι υπηρξε ολεθρια η αποφασις χωρισμου κρατους - Εκκλησιας...".

    ΕΒΕΡΤ: "Ερχομαι ως προσκυνητης. Οταν με τη βοηθεια του Θεου και της Παναγιας ελθει το πληρωμα του χρονου, θα κυβερνησουμε και θα προσφερουμε στον τοπο...".

    Αλληλουια.

    Γ.Λ.

    [5] Πυρ και ασμα

    Μερακλωσε τις προαλλες, πλαι στην πισινα μεγαλου ξενοδοχειου της Λημνου, ο βουλευτης Λεσβου του ΠΑΣΟΚ Δημ. Βουνατσος. Ειχε, βλεπετε, αποχωρησει απο το νησι, λιγα λεπτα πριν, ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κ. Στεφανοπουλος εχοντας ζητησει συγγνωμη απο τους Ιμβριους και τους Τενεδιους εκ μερος της πατριδας ("ο αγωνας τωρα δικαιωνεται" θα σκεπτοταν ο "και Ιμβρου και Τενεδου" Λεσβιος βουλευτης). Επεφταν και τα ασματα το ενα μετα το αλλο, ακουστηκε και το "σαν τα μαρμαρα της Πολης που 'ναι στην Αγια- Σοφια...", τι να κανει ο ανθρωπος, βγαζει το περιστροφο που εχει παντα στην τσεπη δια τον φοβο των Τουρκων πρακτορων και το αδειασε στον αερα.

    Μερακλωνει κοντα στο Λεσβιο βουλευτη και ενας αστυνομικος, που ειχε παει με το σκυλο του στο νησι απο την Αθηνα να ψαξει το ξενοδοχειο, οπου θα κοιμοταν ο Προεδρος, για εκρηκτικα, αδειασε κι αυτος το περιστροφο του στον αερα. Κοντα στον πρωτο μερακλωνει και δευτερος αστυνομικος, ε, κι εγινε η νυχτα μερα!

    Βγηκαν οι τουριστες στα μπαλκονια και χαζευαν τον Ελληνα βουλευτη και τους αστυνομικους, που πυροβολουσαν του καλου καιρου.

    Χθες, βεβαια, αρχισε η προανακριση σε βαρος των αστυνομικων. Ξεχασαν, βλεπετε, οι ανθρωποι οτι να μερακλωνουν μετα χρησεως οπλων δικαιουνται μονο... βουλευτες!

    Σ.ΜΠΑ.

    !

    [6] Πως προσφωνησε τον Πρωθυπουργο ο υπουργος Μακεδονιας-Θρακης Κ. Τριαριδης

    Πως προσφωνησε τον Πρωθυπουργο ο υπουργος Μακεδονιας-Θρακης Κ. Τριαριδης στη χθεσινη τελεση εγκαινιων της Διεθνους Εκθεσεως Θεσσαλονικησ;

    Ουτε "κυριε Πρωθυπουργε" ουτε "κυριε προεδρε" ουτε "αγαπητε κυριε Πρωθυπουργε", αλλα νετα-σκετα "προεδρε Ανδρεα".

    Παλι καλα που δεν ειπε "συντροφε προεδρε"...

    Γ.ΚΑΡ.

    [7] Πομαρε κατα Ντε Γκολ

    Δυο κεντρικες λεωφορους διαθετει η γραφικη πρωτευουσα της Τα ιτης, η Παπεετε. Η μια λεγεται "Σαρλ Ντε Γκολ", η αλλη "Βασιλισσας Πομαρε".

    Το πρωτο ονομα ειναι, βεβαιως, γνωστο παγκοσμιως. Το δευτερο, μαλλον αγνωστο. Αλλα το "Πομαρε" λεει πολλα στους Τα ιτινους. Ηταν η τελευταια τους βασιλισσα. Μετα απο αυτην εγκατασταθηκε στη Γαλλικη Πολυνησια ο Γαλλος υπατος, που εμπεδωσε τη γαλλικη κυριαρχια στην καποτε παραδεισια αυτη γωνια του Νοτιου Ειρηνικου.

    Αυτες τις μερες ο Ντε Γκολ και η Πομαρε συγκρουσθηκαν βιαια. Οι ειρηνικοι υπηκοοι του κ. Σιρακ ξεσηκωθηκαν και τα 'καναν γυαλια- καρφια στις δυο αυτες λεωφορους. Η πρωτη συμβολιζε τις πρωτες πυρηνικες δοκιμες, που εγιναν στα χρονια του στρατηγου, το 1966. Η δευτερη θυμιζε στους Τα ιτινους την εποχη που, ξεχασμενοι απο τους αποικιοκρατες, ζουσαν τη δικη τους ειρηνικη και "πρωτογονη" ζωη.

    Μετα, τους προεκυψαν οι "πολιτισμενοι" Γαλλοι. Και τωρα, γευονται τους καρπους του "πολιτισμου" τους. Γαλλικο πιατο, γαρνιρισμενο με μπολικη ραδιενεργεια. Χιλιαδες μιλια μακρια απο την "Πολη του Φωτος". Τετοια ντροπη δυσκολα θα την ξεπλυνει η Γαλλια...

    Φ.

    [8] Ολοι το ξερουν

    Ποιος βρισκεται πιο κοντα στην πραγματικοτητα; Ο υπουργος Εξωτερικων Καρολος Παπουλιας, ο οποιος αφησε να εννοηθει δειλα δειλα οτι το επομενο βημα στο Σκοπιανο θα ειναι η αποδοχη μιας συνθετης ονομασιασ; ' Η μηπως ο υπουργος Τυπου Ευαγγ. Βενιζελος, ο οποιος εσπευσε να ερμηνευσει διαφορετικα το συναδελφο του, κατηγορωντας τον Τυπο οτι... δεν καταλαβε καλα;

    Ο καιρος θα δειξει. Παντως, ο κ. Παπουλιας, μιλωντας με δημοσιογραφους χθες στη Θεσσαλονικη, φαινοταν σιγουρος για την ορθοτητα της σημερινης επιλογης της κυβερνησης. "Οποιος ξερει κατι καλυτερο, να μας το πει. Νομιζω οτι πρεπει να εχουμε αισθηση της πραγματικοτητας", ελεγε.

    Για ποιους τα λεει; Οχι, βεβαιως, για τον Τυπο (η μονο γι' αυτον), αλλα πρωτιστως για οσους απο το ΠΑΣΟΚ δεν θελουν ουτε ν' ακουνε για καποιο συμβιβασμο και στο ονομα.

    Και αντε να τους πεισουν ετσι οπως, σχεδον ολοι, καλλιεργησαν και υποστηριξαν την απολυτη αρνηση σε καθε συζητηση και συμβιβασμο με το γειτονικο κρατος...

    Γ. ΚΑΡ.

    [9] Παλι τα "συμφεροντα"

    Παραπονα εχει ο αναπληρωτης υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Κ. Γειτονας απο τον τροπο που προβληθηκαν τα περι """μεγαλων συμφεροντων'', που επεβαλαν την κατασκευη του αεροδρομιου των Σπατων", κατα τη γνωστη καταγγελια του Θ. Παγκαλου.

    "Τα μεγαλα εργα ειναι αναγκαια για την αναπτυξη και τον εκσυγχρονισμο της χωρας και, ακομη περισσοτερο, για εθνικους λογους (βλεπε Εγνατια οδος κ.α.) και ο νοων νοειτω", ελεγε χθες στη Θεσσαλονικη.

    Προσθεσε, μαλιστα, κατι που δυσκολα θα ελεγε παλιοτερα στελεχος του ΠΑΣΟΚ:

    "Εμεις αποφασισαμε οτι χρειαζεται το αεροδρομιο και τα αλλα μεγαλα εργα και δεν μας τα επεβαλε κανενα ""μεγαλο συμφερον''. Αλλα, αν συνεβαινε το αντιθετο, θα ειχαμε φτασει στο τραγικο σημειο τα συμφεροντα αυτα να ενεργουν υπερ των συμφεροντων της χωρας κι εμεις να αντιδρουμε".

    Προφανως υπερεβαλε, για να δωσει εμφαση στην αξια των μεγαλων εργων -και να απαντησει στις επικρισεις-, που προηλθαν κυριως απο το εσωτερικο του ΠΑΣΟΚ.

    Δυστυχως, πρεπει να περιμενουμε πολλα χρονια για να δουμε ποιος εχει δικιο...

    Γ. ΚΑΡ.

    [10] Κατανοηση

    Μεσα σε θερμο κλιμα και με πολλες φιλοφρονησεις εκατερωθεν διεξηχθησαν χθες στη Θεσσαλονικη οι ελληνορωσικες συνομιλιες.

    Χειροπιαστο αποτελεσμα, η ταχεια προωθηση της συμφωνιας για τον αγωγο πετρελαιου απο το Μπουργκας (Βουλγαρια) στην Αλεξανδρουπολη.

    "Θα ημασταν ευτυχεις αν μας βοηθουσε ο Θεος να τον εγκαινιασουμε κιολας", ειπε γελωντας ο Καρ. Παπουλιας και ο - κατα πολυ νεοτερος του - Αντρει Κοζιρεφ γελασε με κατανοηση...

    Γ. ΚΑΡ.

    [11] Τι ενοχλει...

    Υπαρχουν στην Ελλαδα αμετρητα σκυλακια, ολων των ειδων και των χρωματων. Ακομα και αυτα που δεν ειναι ρατσας, ειναι τρισχαριτωμενα, πιστα, πανεξυπνα.

    Γι' αυτο απορησαμε οταν ειδαμε, χθες, στον "Αδεσμευτο Τυπο" φωτοτυπια φορτωτικης της "Ολυμπιακης Αεροποριας" για ενα σκυλακι που αγορασθηκε στο Λονδινο (προφανως σκυλακι ρατσας), για να παραδοθει σε μια κυρια που κατοικει στην Εκαλη. Και μαλιστα με την ενδειξη Τοπ Uργεντ (υπερ-επειγον).

    Δεν εχει τοση σημασια το γεγονος οτι η κυρια αυτη ειναι η Δημητρα Λιανη- Παπανδρεου. Σημασια εχει η πρεμουρα μιας Ελληνιδας ν' αποκτησει σκυλακι απο το εξωτερικο. Μονο αυτο ενοχλει... Ηλι

    [12] Αγιο ξυλο...

    Εμειναν ανεργοι, αλλα τους χτυπησε με κλομπ η Αστυνομια. Ειναι χρονια αδιοριστοι, αλλα προπηλακιστηκαν σκληρα. Ειναι βουλευτης του ΚΚΕ, αλλα ουτε αυτον σεβαστηκαν. Ολα αυτα συνεβησαν χθες εξω απο τη ΔΕΘ λιγο προτου καταφθασει ο Πρωθυπουργος για τα μεγαλοπρεπη εγκαινια. Και λιγες ωρες αφου η πρωθυπουργικη συζυγος προσκυνησε ευλαβικα στην εκκλησια του πολιουχου της πολης. Δ.Κ.

    [13] Χωρις ομπρελες

    Οχι, να μη δοθει το 49% της επιχειρησης στους εργαζομενους των Ναυπηγειων Σκαραμαγκα. Να δοθει το 51%, οχι ομως και το δικαιωμα εκποιησης των περιουσιακων στοιχειων. Να αναλαβουν τη διοικηση της επιχειρησης με μηδεν χρεη, να τους δοθει επιπλεον και ενα δανειο για κεφαλαιο κινησης. Μεχρι εκει, ομως. Απο εκει και περα τιποτα το χαριστικο. Ο,τι προβλεπουν οι κειμενες διαταξεις. Και ο ανταγωνισμος. Καμια "ομπρελα" πλεον.

    Θα ηταν η πιο εντιμη και υπευθυνη προταση των συνδικαλιστων, αν βεβαιως πιστευουν στα οσα μεχρι σημερα εχουν ισχυριστει και με τοσο δυναμισμο εχουν διεκδικησει. Γ.Κ.

    [14] Δεν θα δωσει στη Ρεμβη την καθιερωμενη συνεντευξη Τυπου ο Ανδρεας. Μετα τα οραματα, πανε και οι ρεμβασμοι.

    [15] Δεν τελειωσε

    Πως αισθανεστε οταν εχετε διαβασει ενα συναρπαστικο βιβλιο η οταν εχετε συζητησει με ενα θαυμασιο συνομιλητη;

    Ε, κατι αναλογο ισως και καλυτερο και πιο ζωντανο προκαλεσε το ακουσμα της ωριαιας και πανω ομιλιας του Μιχαηλ Γκορμπατσοφ, σε επισημο δειπνο, στο Γκολφ της Γλυφαδας.

    Αγωνιωδης η φωνη του κορυφαιου αυτου ηγετη, που πραγματικα σημαδεψε, οσο λιγοι του αιωνα μας, την Ιστορια: "Χρειαζομαστε αλλαγες, αλματα. Στη διαθεση. Στις μεθοδους. Στα συστηματα. Στην εξελιξη. Και μαλιστα γρηγορα", ειπε.

    "Αν με ρωτησετε τι θα ειναι αυτο το καινουργιο, θα σας πω, αληθεια, οτι δεν ξερω... Αυτο που ξερω ειναι οτι χρειαζομαστε ενα νεο πολιτισμο. Νεες αξιες...". Δεν ηταν πρωτοτυπες οι ιδεες του, την αγωνια του αποκαλυπταν.

    Δεν εκρυβε την πικρα του. Τις τρομακτικες εμπειριες του στην αλλοτε Σοβιετικη Ενωση. Τα σφαλματα του. Κι ολα αυτα ηθελε να τα κοινοποιησει. Να τα προσφερει. Σε ολους εμας. Να χρησιμευσουν καπου.

    Φανερο ηταν, τελος, το οτι δεν βλεπει να εχει τελειωσει ο ιστορικος του ρολος. Λ.Π.

    Μαρια Αυγερινου 9/9

    [16] Οι προοπτικες

    ΕΙΝΑΙ, ΠΡΑΓΜΑΤΙ, μεγαλης στρατηγικης σημασιας, οπως υπογραμμισαν και οι υπουργοι Παπουλιας και Κοζιρεφ, η ελληνορωσικη συμφωνια συνεργασιας για την κατασκευη του πετρελαιαγωγου Πυργου Βουλγαριας - Αλεξανδρουπολης, που υπεγραψαν χθες στη Θεσσαλονικη. ΜΕ ΤΟΝ πετρελαιαγωγο αυτον η Ελλαδα γινεται ουσιαστικα κρουνος ροης του ρωσικου πετρελαιου στο χωρο της Μεσογειου, αλλα και προσεγγιζει οικονομικα και πολιτικα περισσοτερο με τη Ρωσια, με την οποια υπαρχει ευρυ πεδιο συνεργασιας, που αναπτυσσεται και με την προμηθεια φυσικου αεριου και την κατασκευη εργοστασιου αλουμινας, οπως αναφερεται στη χθεσινη κοινη ανακοινωση των δυο χωρων. ΑΥΤΕΣ οι συμφωνιες συνεργασιας προωθουν την εκτελεση μεγαλων εργων αναπτυξης, αναβαθμιζουν την αλλοτε παραμελημενη Βορεια Ελλαδα, για την οποια ανοιγουν νεοι οριζοντες για ουσιαστικο ρολο στη Βαλκανικη και ευρυτερα στην Ανατολικη Ευρωπη. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ κυβερνηση πρεπει να αξιοποιησει και μεσα στην Ευρωπα ικη Ενωση αυτες τις ελληνορωσικες συμφωνιες συνεργασιας, οχι μονο για να εξασφαλισει - οπως δηλωθηκε - χρηματοπιστωτικη υποστηριξη για τον πετρελαιαγωγο, αλλα και για την προεκταση του διευρωπα ικου οδικου αξονα Ελσινκι - Πετρουπολη - Μοσχα - Κιεβο - Βουκουρεστι - Φιλιππουπολη - Αλεξανδρουπολη. ΗΔΗ υπαρχουν και χειροπιαστα στοιχεια για το ρολο που μπορει και πρεπει να διαδραματισει η Ελλαδα στην περιοχη ως η μονη χωρα-μελος της Ευρωπα ικης Ενωσης και παραγοντας σταθεροτητας. ΟΛΑ ΑΥΤΑ τα στοιχεια επειγει να αξιοποιηθουν και να προχωρησει η εξομαλυνση των σχεσεων με ολους τους γειτονες, ωστε να προωθηθει η ειρηνικη συνεργασια των λαων. ΠΕΡΑ, ομως, απο τα εργα συνεργασιας, η κυβερνηση οφειλει να σχεδιασει και να προγραμματισει την αναπτυξη της Μακεδονιας και της Θρακης και προπαντος των παραμεθοριων περιοχων. ΥΠΗΡΧΑΝ παντοτε τεραστιες δυνατοτητες για τη Βορεια Ελλαδα. Τωρα υπαρχουν και οι γενικοτερες διεθνεις πολιτικες συνθηκες για να αξιοποιηθουν οι δυνατοτητες. Αν, μαλιστα, διευθετηθει και η χρονιζουσα και αιματηρη κριση στην πρωην Γιουγκοσλαβια, οι προοπτικες θα ειναι ακομη πιο λαμπρες. ΑΡΚΕΙ το κρατος να προγραμματισει, να αποκεντρωθει και να σχεδιασει με προοπτικη, εγκαταλειποντας τους πειραματισμους και τους αυτοσχεδιασμους.

    08.09.1995

    [17] ΣΚΛΗΡΗ αντεπιθεση ΠΑΣΚΕ σε "ανεπαγγελτους" μετα το αιτημα για το "ποθεν εσχες"

    Δειχνουν την... εξοδο στην ΕΣΑΚ Της ΑΣΤΕΡΩΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ

    Βραδυφλεγη βομβα σε πρωτη φαση κατα του κυρους, της ισχυος και της ενοτητας της ΓΣΕΕ στο απωτερο μελλον, αποτελει η οξυνση που πυροδοτειται στα ανωτατα κλιμακια της ΓΣΕΕ, καθως η συνδικαλιστικη παραταξη ΕΣΑΚ (ΚΚΕ) διαφοροποιειται πληρως πολιτικα και επιτιθεται κατα της πλειοψηφιας της διοικησης (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτονομη Παρεμβαση).

    Ετσι, σκληρη ηταν χθες η απαντηση της ΠΑΣΚΕ στο περιεχομενο συνεντευξης Τυπου που εδωσε η ηγεσια της ΕΣΑΚ (προχθες), ενω εντονες αντιδρασεις προκληθηκαν και στο εσωτερικο των παραταξεων ΔΑΚΕ (Ν.Δ.) και "Αυτ. Παρεμβαση" (ΣΥΝ), που συνοπτικα ζητουν "να ξεκαθαρισει, επιτελους, η κατασταση που εχει δημιουργηθει στα ανωτατα κλιμακια της ΓΣΕΕ. Ως προς την εγγραφη καταγγελια- απαντηση της η ΠΑΣΚΕ αναφερεται σε τρια ουσιαστικα ζητηματα που εθεσε (με δυσμενεις χαρακτηρισμους) ο γεν. γραμματεας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρικος, προς τον οποιο υποδεικνυεται εμμεσως πλην σαφως οτι οφειλει να παραιτηθει απο το αξιωμα το οποιο κατεχει στη Συνομοσπονδια, την ηγεσια της οποιας θεωρει "σχεδον η τελειως πουλημενη". Διευκρινιζεται, παντως, οτι η ΠΑΣΚΕ δεν προκειται να θεσει θεμα κατα των στελεχων της ΕΣΑΚ στο προεδρειο της ΓΣΕΕ "απλως επισημαινει οτι υπαρχει θεμα φιλοτιμου...".

    Ταυτιση με υπερσυντηρητικους Η αντεπιθεση της ΠΑΣΚΕ ξεκινα απο τη διαπιστωση οτι ορισμενες θεσεις που υποστηριζε η ΕΣΑΚ "ερχονται (συνειδητα;) να ενισχυσουν την επιθεση των πιο αντιδραστικων κυκλων και γραφιδων κατα του ελληνικου συνδικαλιστικου κινηματος". Και η διαπιστωση αυτη της ΠΑΣΚΕ "χοντραινει" ακομη περισσοτερο την κοντρα με την ΕΣΑΚ (ς.ς. που υποβοσκει εδω και πολλους μηνες), οταν προστιθεται η θεση οτι: "Την ιδια ωρα που τα συνδικατα αποκαλουνται απο υπερσυντηρητικους κυκλους, στρατος κατοχης, και συκοφαντουνται προκειμενου να επιτευχθει η αποδυναμωση των διεκδικησεων τους, η ΕΣΑΚ, σε πληρη ταυτιση με αυτους τους κυκλους, ενισχυει την επιθεση με το να:

    Αποκαλει τη ΓΣΕΕ περιπου ""πουλημενη'' και τη χειροτερη της τελευταιας 15ετιας.

    Αφηνει αστηρικτες αιχμες κατα των συνδικαλιστικων στελεχων περι δηθεν παρανομου πλουτισμου (το αστηρικτες το δεχτηκε και σε ερωτηση της "Ε" ακομη και ο γενικος γραμματεας Γ. Μαυρικος)". "Η ΠΑΣΚΕ και τα στελεχη της", αναφερει η ανακοινωση, "δεν εχουν τιποτε να κρυψουν και αποδεχονται ευχαριστως το οποιοδηποτε ""ποθεν εσχεσ''", για να υπογραμμισει στη συνεχεια (οξυνοντας τα πνευματα) οτι "με τον τροπο αυτο ειναι και ευκαιρια να μαθουμε πως ζουν και ορισμενοι της ΕΣΑΚ, που δεν εχουν κανενα επαγγελμα". Η ΠΑΣΚΕ εκτιμα, παντως, οτι "την πομφολυγα αυτη, η ΕΣΑΚ την πετα μονο για λογους φθορας", κατηγορωντας την παραταξη οτι "αδιαφορει γιατι η αναιτια αυτη φθορα αφορα ολα τα συνδικατα".

    Διαφωνια και για το 21% Η τριτη ενσταση της ΠΑΣΚΕ ως προς το περιεχομενο της συνεντευξης Τυπου της ΕΣΑΚ αφορα το υψος των αυξησεων (21%) στα κατωτατα ημερομισθια, που ανακοινωσε η παραταξη οτι θα υποστηριξει ενοψει της νεας Εθνικης Γενικης Συλλογικης Συμβασης Εργασιας. Η ΠΑΣΚΕ θεωρει οτι ενα τετοιο ποσοστο αυξησης οδηγει ουσιαστικα σε μη υπογραφη ΕΓΣΣΕ εαν υιοθετηθει, και υπογραμμιζει οτι η νεα συμβαση θα διεκδικηθει και θα υπογραφει εφοσον ειναι θετικη για τους εργαζομενους αποφευγοντας να κανει λογο για το ποσοστο που προτιθεται να υποστηριξει. Πληρη στηριξη στην πλειοψηφια της ηγεσιας της ΓΣΕΕ παρεχει η ΠΑΣΚΕ, καθως υποστηριζει οτι:

    Η πορεια της ΓΣΕΕ εχει πανηγυρικα εγκριθει απο τη συντριπτικη πλειοψηφια του προσφατου συνεδριου της (ς.ς. υπενθυμιζεται οτι για πρωτη φορα στα συνδικαλιστικα χρονικα "εσπασαν οι γραμμες", και υπερψηφιστηκε ο απολογισμος της απερχομενης διοικησης, της οποιας οι συσχετισμοι και εν πολλοις τα προσωπα ) ειναι και στη σημερινη ηγεσια).

    Υποστηριζεται η ΓΣΕΕ και η πορεια της, εστω και αν ως ΠΑΣΚΕ υποχρεωθουμε να αγωνιζομαστε απεναντι σε συγκλινουσες επιθεσεις δηθεν διαφορετικων χωρων, ενω θα συνεχιστει σταθερα και αταλαντευτα η πορεια που ειναι η μονη που εγγυαται το μελλον των ελληνικων συνδικατων. "Εμεις καταληγει η ΠΑΣΚΕ σε λογικες απογνωσης και καταστροφολογιας δεν θα παρασυρθουμε. Το συνδικαλιστικο κινημα πρεπει να ειναι κινημα δημιουργιας, πρεπει να προσφερει στους εργαζομενους και οχι να τους οδηγει σε βερμπαλισμους και μηδενικα αποτελεσματα". Η ενταση αναμεσα στις συνδικαλιστικες παραταξεις ειναι δεδομενη και προδιαγραφεται οτι θα κλιμακωθει με αντιπαραθεση γυρω απο την εισοδηματικη πολιτικη και τον προσανατολισμο για την οικονομικη και βιομηχανικη πολιτικη. Αρκει να μην προσλαβει διαστασεις μετωπικης συγκρουσης, που πιθανως να οδηγησει σε φαινομενα διαλυσης, υστερα απο μια ενωτικη πορεια 15 περιπου χρονων, που εμπεριειχε και διαφωνιες και διαφοροποιησεις, ομως υπερισχυε η θεληση για συνθεση των αποψεων.

    [18] ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΗΣ αλλα και ...πυγμαχος κατηγορειται οτι χτυπησε 4 αστυνομικους και 3 συγκρατουμενους τους προσπαθωντας να αποδρασει

    Εκανε ρινγκ το ...Τμημα

    Τρεις υπαστυνομους κι εναν αρχιφυλακα κατηγορειται οτι χτυπησε μεσα στο αστυνομικο τμημα οπου εκρατειτο μικροπωλητης, που ομως ειναι και.. πυγμαχος.

    Ολα αυτα φερεται οτι τα εκανε ο 32χρονος Γεωργ. Ι. Τσοτης στην προσπαθεια του να αποδρασει κι ενω προηγουμενως- συμφωνα με την κατηγορια- ειχε δειρει μεχρι αναισθησιας εναν αλλοδαπο συγκρατουμενο του, που μεταφερθηκε στο νοσοκομειο. Οι αστυνομικοι που προσετρεξαν για να αποσπασουν τον αλλοδαπο απο τα χερια του γνωρισαν κι αυτοι τη δυναμη της γροθιας του, οπως κι αλλοι δυο κρατουμενοι που βρισκονταν μεσα στο κρατητηριο.

    Τελικα, παρα την επιδειξη τετοιων... πυγμαχικων ικανοτητων, δεν τα καταφερε να το "σκασει" παρα μονον να φορτωθει και με αλλες κατηγοριες εκτος απο εκεινες που ηδη αντιμετωπιζε.

    Η δικογραφια που σχηματιστηκε για τις σκηνες που διαδραματιστηκαν στο ΚΣΤ Αστυνομικο Τμημα διαβιβαστηκε χθες στον εισαγγελεα με χαραχτηριστικη "προειδοποιηση": "Προσοχη, επικινδυνος για αποδραση". Ο φερομενος ως πρωταγωνιστης δεν οδηγηθηκε ενωπιον του εσαγγελεα και παραπεμφθηκε σε δικη.

    Διωξη

    Εναντιον του ασκηθηκε χθες ποινικη διωξη για:

    Επικινδυνη σωματικη βλαβη κατα συρροη, αποπειρα αποδρασης, εξυβριση κατα συρροη και για βλασφημια "οχι κακοβουλη", οπως χαρακτηριστηκε.

    Οι κατηγοριες για τις οποιες εκρατειτο ηδη στο Τμημα, προκειμενου να οδηγηθει για απολογια στον 5ο τακτικο ανακριτη, ειναι για:

    Παραβαση του νομου περι οπλων, λαθραια εισαγωγη αυτοκινητου και παραβαση του Κωδικα Οδικης Κυκλοφοριας.

    Συμφωνα με τις κατηγοριες αυτες, ο Γ. Τσοτης συνεληφθη να κατεχει ενα λαθραιο αυτοκινητο μαρκας Μερσεντες με ξενες πινακιδες κυκλοφοριας χωρις αδεια, και σε ερευνα που εγινε βρεθηκαν μεσα μια κοντοκαννη καραμπινα και φυσιγγια.

    Οι αστυνομικοι τους οποιους κατηγορειται οτι χτυπησε, οπως αναφερεται στη δικογραφια, ειναι ο υπαστυνομος Β' Λ. Αλεξοπουλος, οι υπαστυνομοι Θ. Γκλεζακος και Γ. Τσικουριαρης και ο αρχιφυλακας Δ. Ηαμπαρας.

    [19] ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ υπερ των εξοδων και παλι στο προσκηνιο, μετα τη γνωστοποιηση της αναφορας Βαλσαμακη προς Αβραμοπουλο

    Τριβες... 30 δις. στο Δημο Αθηναιων

    Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ενεκρινε τους ορους αποδοχης δανειου 1,5 δις. απο το Ταμειο Παρακαταθηκων και Δανειων

    Λεων Αυδης: Απελπιστικη η κατασταση των οικονομικων του δημου

    Δημ. Αβραμοπουλος: Κατι παει να γινει, παραλαβαμε χαος

    Η οικονομικη κατασταση του Δημου Αθηναιων και παλι στο προσκηνιο. Το αιτημα να συζητηθει εκ νεου το θεμα ανεκυψε υστερα απο το σημειωμα για τα οικονομικα του δημου -ανοιγμα υψους 30 δις. υπερ των εξοδων κατα το πρωτο εξαμηνο του '95- που ειχε στειλει στο δημαρχο Δημ. Αβραμοπουλο η Ηρα Βαλσαμακη, λιγο πριν απαλλαγει απο την ασκηση των αρμοδιοτητων της, και εγινε σχετικη μνεια απο τη Μαρια Δαμανακη, κατα το προχθεσινο δημοτικο συμβουλιο.

    Σε χθεσινη ανακοινωση της η δημοτικη παραταξη στην οποια ηγειται ο Λ. Αυδης εκτιμα μεταξυ αλλων οτι "απο τα εγγραφα που εθεσε η Η. Βαλσαμακη υποψη των δημοτικων συμβουλων, προκυπτει οτι η αφαιρεση των αρμοδιοτητων της συνδεεται με τις αντιρρησεις της για την απελπιστικη πορεια των οικονομικων του δημου, για την ασκηση των κυριοτερων οικονομικων εξουσιων απο ενα επιτελειο μη εκλεγμενων συνεργατων και συμβουλων του δημαρχου και για τους ορους συναψης του δανειου απο την Εμπορικη Τραπεζα".

    Κατα τη διαρκεια της προχθεσινης συνεδριασης ο δημαρχος Δημ. Αβραμοπουλος επεμεινε οτι η απομακρυνση της αντιδημαρχου οφειλεται σε λογους ελλειψης συνεργασιας, υπογραμμιζοντας πως "ειναι ανοιχτο το πεδιο για συζητηση στα οικονομικα. Εχουμε να σας δωσουμε περισσοτερα στοιχεια, οτι κατι παει να γινει, παρα το γεγονος οτι γνωριζετε ποια κατασταση παραλαβαμε την 1η Ιανουαριου 1995".

    Στην ιδια συνεδριαση, λογο για την τραγικη οικονομικη κατασταση στην οποια βρισκεται ο δημος εκανε και ο Λεων Αυδης, ο οποιος ζητησε επισης, οπως και η Μαρια Δαμανακη, να αναβληθει το θεμα της ημερησιας διαταξης για την αποδοχη των ορων του δανειου υψους 1,5 δις. δρχ. απο το Ταμειο Παρακαταθηκων και Δανειων -το θεμα της συναψης του ειχε περασει κατα πλειοψηφια σε προηγουμενο συμβουλιο-, προκειμενου να παρευρισκεται στη συζητηση και ο δημαρχος, ο οποιος ειχε αποχωρησει.

    Το θεμα ομως τελικα συζητηθηκε και περασε κατα πλειοψηφια. Και οι οροι με τους οποιους συνηφθη το δανειο -τριετους διαρκειας και με επιτοκιο 18%- ειναι οι ευνο ικοτεροι που κυκλοφορουν στην πιστωτικη αγορα, οπως ειπε ο αρμοδιος αντιδημαρχος Ν. Γιατρακος.

    "Σκανδαλωδη" χαρακτηριζει ο Λ. Αυδης σε ανακοινωση του την αποφαση που ειχε λαβει τον Αυγουστο το δημοτικο συμβουλιο και ζητησε προχθες να ανακληθει, για τοποθετηση γλυπτου στην πλατεια Συνταγματος εν οψει των Ολυμπιακων Αγωνων του '96, το οποιο θα διαφημιζει παραλληλα και μια συγκεκριμενη μαρκα ρολογιων, σπονσορα της Ολυμπιαδας.

    "Ο αντιδημαρχος Ηλ. Σκαλαιος -τονιζεται στην ιδια ανακοινωση- δικαιολογησε τη χαριστικη τοποθετηση με τη δηλωση οτι η αρμοδια υπηρεσια θα εισπραξει δηθεν τα αναλογα δημοτικα τελη, ενω ο προεδρος του Δ.Σ. αρνηθηκε να θεσει σε ψηφοφορια την προταση ανακλησης της αποφασης".

    Ε.ΓΛ.

    [20] ΠΕΡΑΜΑ - Αλιμος κινητοποιουνται εναντιον της καταργησης των τοπικων αστυνομικων τμηματων

    Διαδηλωση για την ΕΛΑΣ της γειτονιας

    ΔΗΜΑΡΧΟΙ: Ο υπ. Δημ. Ταξης αρνειται το διαλογο

    Κατοικοι του Περαματος, με επικεφαλης το δημαρχο Γ. Πατσιλινακο, εξω απο το τοπικο αστυνομικο τμημα, "κλεινουν το δρομο" στη συγχωνευση του με το Τμημα Αμφιαλης

    Νεες εστιες αντιδρασης στα σχεδια του υπουργειου Δημοσιας Ταξης να συγχωνευσει τα αστυνομικα τμηματα της Αττικης, εκδηλωθηκαν χθες στο Περαμα και τον Αλιμο.

    Με πρωτοστατες τους δημαρχους και με τη συμμετοχη πολιτων, τα υπο διαλυση Αστυνομικα Τμηματα Αλιμου και Περαματος πολιορκηθηκαν χθες το μεσημερι και οι γυρω χωροι αποκλειστηκαν συμβολικα με απορριμματοφορα.

    Οι δημαρχοι Α. Αργυριου και Γ. Πατσιλινακος ζητουν επιμονως συναντηση με τον υπουργο Δημοσιας Ταξης και καταγγελλουν οτι οι εκκλησεις τους για διαλογο περιφρονηθηκαν.

    Στον Αλιμο

    Η κινητοποιηση στο Δημο Αλιμου, οπου αποκλειστηκε με απορριμματοφορα το Αστυνομικο Τμημα Καλαμακιου, ειχε συμβολικο χαρακτηρα. Ομως, ετοιμαζονται δυναμικοτερες και μαζικοτερες κινητοποιησεις, που θα κλιμακωθουν φτανοντας μεχρι αποκλεισμο της παραλιακης λεωφορου, δηλωνει ο δημαρχος της πολης Α. Αργυριου, χαρακτηριζοντας "απαραδεκτη" την αποφαση του υπουργειου Δημοσιας Ταξης, με την οποια καταργειται το αστυνομικο τμημα της περιοχης.

    Χθες, μαλιστα, πραγματοποιηθηκε εκτακτο δημοτικο συμβουλιο, στο οποιο αποφασιστηκε η κινητοποιηση της δημοτικης αρχης, αλλα και των πολιτων, ωστε να μην υλοποιηθει η επιμαχη αποφαση.

    "Το μηνυμα προς τον κ. Βαλυρακη ειναι σαφες", δηλωσε χθες ο δημαρχος και διευκρινισε οτι εχουν αποσταλει δυο εγγραφα (το Φεβρουαριο και τον Αυγουστο) και ενα τηλεγραφημα πριν απο τρεις μερες, "αλλα ο υπουργος δεν απαντησε, επιμενοντας προφανως στο αποφασιζομεν και διατασσομεν και παραγνωριζοντας οτι αυτες οι εποχες περασαν ανεπιστρεπτι".

    Στο Περαμα οι γειτονιες κινδυνευουν να μεινουν χωρις αστυνομικη επιτηρηση, αφου το τμημα της περιοχης, με δυναμη 50 περιπου ανδρων, "μετακομιζει" στην Αμφιαλη, μετα την αποφαση για συγχωνευση του με το τοπικο τμημα.

    Στην προοπτικη αυτη αντιδρουν οι 45.000 περιπου κατοικοι της εργατουπολης, στην οποια, οπως υποστηριζουν, τα τελευταια χρονια η εγκληματικοτητα εχει αυξηθει κατακορυφα. Ετσι, χθες το πρωι, αποφασισαν να ματαιωσουν τη μετακομιση και με επικεφαλης το δημαρχο Γιαννη Πατσιλινακο συγκεντρωθηκαν εξω απο το αστυνομικο τμημα, ζητωντας την παραμονη του τμηματος στην υποβαθμισμενη περιοχη τους.

    Κλοιος

    Την ιδια ωρα, ο διοικητης του τμηματος, αστυνομος Α' , Κ. Πεταχτης, ειχε αρχισει να ετοιμαζεται για τη μεταφορα και τους παρεπεμψε στην Αστυνομικη Διευθυνση του Πειραια.

    Οι συγκεντρωμενοι, με συμφωνη γνωμη του δημαρχου, τοποθετησαν μπροστα στην κεντρικη πυλη του κτιριου, οπου στεγαζεται το Α.Τ., στη Λεωφορο Δημοκρατιας, τρια απορριμματοφορα, εμποδιζοντας ετσι πιθανη μετακομιση.

    Αν το τμημα μεταφερθει τελικα στην Αμφιαλη, η κατασταση εδω θα χειροτερεψει, λεει ο δημαρχος Γιαννης Πατσιλινακος και τονιζει οτι θα ζητησει συναντηση με τον υπουργο Δημοσιας Ταξης Σηφη Βαλυρακη.

    Ομως, εκτος απο τους Περαματιωτες, αναστατωμενοι ειναι, συμφωνα με εγκυρες πληροφοριες, και δεκαδες αξιωματικοι των Τμηματων Ταξης και Ασφαλειας του Πειραια, οι οποιοι εκφραζουν φοβους για αυξηση της εγκληματικοτητας στις υποβαθμισμενες περιοχες.

    Την ποινικη διωξη παντος υπευθυνου, αν με την καταργηση των αστυνομικων τμηματων αυξηθει η εγκληματικοτητα στους νεους, θα ζητησει η Νομαρχιακη Επιτροπη Α' Πειραια και Νησων της Ν.Δ.

    Σε δελτιο Τυπου, που υπογραφει ο προεδρος της Νικος Πηρουνιας, τονιζεται οτι δεν χρειαζεται η "καταργηση των 13 απο τα 15 τμηματων, αλλα η διοικητικη ανεξαρτησια της Διευθυνσης Πειραια απο τη Γενικη Αστυνομικη Διευθυνση Αττικης.

    [21] ΣΑΛΟΣ και μεσα στο κομμα για το "επιχειρημα" υπερ των ιδιωτικων πανεπιστημιων

    Εθνικως υποπτοι για Ν.Δ. οι φοιτητες εξωτερικου; Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

    Την εντονη αποδοκιμασια του για την προτεινομενη πνευματικη "εθνοκαθαρση" που εισαγει το εκπαιδευτικο προγραμμα της Νεας Δημοκρατιας για την Παιδεια, εκφραζει ο τ. υπουργος Γ. Σουφλιας, βουλευτες της Ν.Δ. καθως και πανεπιστημιακοι. Επισης, εντονες υπηρξαν και οι αντιδρασεις του υπουργου Παιδειας Γ. Παπανδρεου.

    Η επιμαχη φραση αφορα το τμημα στο οποιο αναφερονται οι λογοι για τους οποιους η Νεα Δημοκρατια προτιθεται να αναθεωρησει το αρθρο 16 του Συνταγματος του '75, που απαγορευει την ιδρυση ιδιωτικων πανεπιστημιων στη Ελλαδα. Συγκεκριμενα, στο κεφαλαιο με τιτλο "Μη Κρατικα Τριτοβαθμια Εκπαιδευτικα Ιδρυματα", το προγραμμα αναλυει τους κυριοτερους λογους για τους οποιους η Ν.Δ. αντιτιθεται στη σημερινη κατασταση της μεταβασης Ελληνων φοιτητων στο εξωτερικο. Η σημερινη κατασταση, κατα τη Ν.Δ., ισοδυναμει με:

    "Απομακρυνση των νεων απο το οικογενειακο και γιατι οχι ελληνικο περιβαλλον, σε μια πολυ κρισιμη ηλικια, ενω υπαρχει και ο κινδυνος αλλοιωσεως της εθνικης ταυτοτητας των νεων μας". Αξιζει να σημειωθει οτι αναλογη συλλογιστικη δεν υπαρχει σε κανενα πολιτικο κομμα χωρας της Ευρωπα ικης Ενωσης με εξαιρεση, πιθανως, το κομμα του κ. Λεπεν.

    Αρνειται ο Σουφλιας την... πατροτητα Σε τηλεφωνικη επικοινωνια που ειχαμε μαζι του, ο Γ. Σουφλιας αρνηθηκε οποιαδηποτε ευθυνη για την επιμαχη φραση και δηλωσε: "Υπαρχουν πολλοι λογοι για τους οποιους θα πρεπει να επιτραπει η ιδρυση των ιδιωτικων πανεπιστημιων αλλα, ασφαλως, ο λογος της ""αλλοιωσης της εθνικης ταυτοτητασ'' δεν ειναι ενας απο αυτους. Αλλωστε, δεν γνωριζω τι νοημα μπορει να εχει αυτη η εκφραση σε μια χωρα που ειναι μελος της Ευρωπα ικης Ενωσης και του ευρυτερου ευρωπα ικου πολιτισμου". Κεραυνοβολος υπηρξε και η αντιδραση του υπουργου Παιδειας Γ. Παπανδρεου (που σημειωτεον, καθ' οσο εχει σπουδασει στο εξωτερικο θα πρεπει να θεωρειται "εθνικα υποπτος").

    Τελικα ειναι ευρωπαιστεσ; "Ειναι σκανδαλωδες", δηλωσε ο υπουργος, "οτι ενα κομμα που διατεινεται οτι υποστηριζει τις διαδικασιες της ευρωπα ικης ενοποιησης να προβαινει σε μια τετοια γενικευμενη τοποθετηση που ασφαλως στρεφεται και εναντιον των εκπαιδευτικων ιδρυματων της Ευρωπα ικης Ενωσης". Αξιζει στο σημειο αυτο να σημειωθει οτι αναλογες ηταν και οι διαταξεις που εμποδιζαν τη μεταβαση των κατοικων των χωρων του "υπαρκτου σοσιαλισμου" στο εξωτερικο αν και εκει ο "κινδυνος" αφορουσε την πιθανοτητα αλλοιωσης, οχι τοσο της "εθνικης" οσο της "ιδεολογικης ταυτοτητας του ατομου". Η επιμαχη φραση, ομως, προκαλει και ευρυτερες αντιδρασεις στους κυκλους της Ν.Δ., καθ' οσον θεωρειται ενδεικτικη του γεγονοτος οτι ο κομματικος μηχανισμος εχει πλεον αλλωθει ολοκληρωτικα απο στελεχη που δεν διακρινονται για τις εκσυγχρονιστικες τους τασεις.

    Μανος: Ετσι αυτοαναιρειται Ετσι ο βουλετης Αθηνας Στ. Μανος σε δηλωσεις του στην "Ε" ειπε: "Ειναι κριμα οτι μια τετοια ενδιαφερουσα προταση οπως της λειτουργιας μη κρατικων πανεπιστημιων αυτοαναιρειται οταν συνοδευεται απο μια τετοια αναχρονιστικη επιχειρηματολογια". Καυστικοτατα ηταν και τα σχολια κυκλων του πολιτικου γραφειου της Ντορας Μπακογιαννη: "Συμφωνα με αυτη την προταση, ολα τα στελεχη, βουλευτες και πρωην υπουργοι της Ν.Δ. που ειχαν την ατυχια να σπουδασουν στο εξωτερικο θα πρεπει να περασουν απο επανεκπαιδευση ωστε να διορθωθει η αλλοιωμενη εθνικη τους ταυτοτητα!" Ομως, εντονες αντιδρασεις προκαλει η προταση της Ν.Δ. και στον πανεπιστημιακο κοσμο καθ' οσον αιφνης ολοι οι πανεπιστημιακοι που εχουν σπουδασει στο εξωτερικο μπορουν να χαρακτηριστουν ως "εθνικα υποπτοι". Προκειται για ενα διχασμο που ασφαλως ειναι ιδιαιτερα επικινδυνος σημερα, που ως γνωστον το εθνος δινει σκληρους αγωνες και απαιτειται η ομοψυχια των πνευματικων του ταγων.

    Απο "ανοησια" εως "αδιανοητο"

    Ανοησια!, δηλωσε μονολεκτικα ο καθηγητης Γ. Αλογοσκουφης που ειναι μεταξυ των υπευθυνων για τη διαμορφωση του οικονομικου προγραμματος της Ν.Δ. Απο την πλευρα του, καθηγητης του Πανεπιστημιου Αθηνων Ν. Διαμαντουρος λεει: "Στη σημερινη εποχη που οι μικρες χωρες χρειαζονται κατ' εξοχη επαφη με ευρωπα ικες χωρες για να γινουν ανταγωνιστικες, ειναι αδιανοτητο να προτεινει η αξιωματικη αντιπολιτευση οτι οι νεοι μας θα πρεπει να φορεσουν παρωπιδες".

    Τελος, απο την πλευρα του ο καθηγητης Π. Καζακος αρνηθηκε να κανει σχολια δηλωνοντας: "Αρνουμαι να πιστεψω οτι πολιτικο κομμα μιας χωρας που ανηκει στην Ευρωπα ικη Ενωση θα εβγαζε ποτε μια τετοια ανακοινωση. Καποιο λαθος θα εχει γινει".

    Γ. Σουφλιας: Υπαρχουν πολλα αλλα επιχειρηματα Ντ. Μπακογιαννη: Βουλευτες της Ν.Δ. εχουν σπουδασει εξω Στ. Μανος: Μια ενδιαφερουσα προταση αυτοαναιρειται Γ. Παπανδρεου: Στρεφεται εναντιον της ευρωπα ικης ενοποιησης Π. Καζακος: Αρνουμαι να το πιστεψω. Καποιο λαθος εγινε Ν. Διαμαντουρος: Απαραιτητες οι διευρωπα ικες επαφες

    [22] Και ενταξη στην Ευρωπα ικη Ενωση οραματιζονται τωρα στα Σκοπια

    ΣΚΟΠΙΑ

    Του ΤΑΚΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

    "Ειμαστε σοβαροι εταιροι και περιμενουμε και απο την αλλη πλευρα να ειναι σοβαρη οπως εμεις", δηλωσε χθες ο προεδρος της σκοπιανης Βουλης Στογιαν Αντοφ, αναφερομενος στην Ελλαδα.

    Σε ομιλια του, κατα τη διαρκεια δεξιωσης με αφορμη την 4η επετειο του δημοψηφισματος για την εγκριση του νεου Συνταγματος, που ταυτοχρονα σημανε και την ανεξαρτητοποιηση των Σκοπιων απο τη Γιουγκοσλαβικη Ομοσπονδια το Σεπτεμβριο του 1991, ο Αντοφ δηλωσε:

    "Πριν απο τεσσερα χρονια, το ονειρο γενεων εγινε πραγματικοτητα και τωρα το μελλον της Μακεδονιας φαινεται ολοκαθαρο".

    Επισης, υπεραμυνθηκε της δυναμικης και αποτελεσματικης, οπως ειπε, πολιτικης των Σκοπιων και αναφερομενος στη συναντηση της ερχομενης εβδομαδας στη Νεα Υορκη για την ελληνοσκοπιανη διενεξη προσθεσε:

    "Περιμενουμε να υπογραφει μια μακροπροθεσμη συμφωνια, με την οποια θα δημιουργηθουν οι προυποθεσεις για την επιβολη των ευρωπαικων αρχων στις σχεσεις των δυο χωρων".

    Το Συνταγμα

    Σχετικα με το Συνταγμα των Σκοπιων, στο προοιμιο και ορισμενα αρθρα του οποιου η Ελλαδα προβαλλει αντιρρησεις, η σκοπιανη Βουλη ηδη απο το 1992 ειχε υιοθετησει καποιες αλλαγες -διευκρινιστικου χαρακτηρα- που ομως τοτε δεν θεωρηθηκαν επαρκεις απο την ελληνικη πλευρα.

    Παρ' ολα αυτα ομως τα Σκοπια επιμενουν και για το λογο αυτο, συμφωνα με την εφημεριδα "Βετσερ", στο κειμενο της συμφωνιας που θα υπογραφει την ερχομενη εβδομαδα στη Νεα Υορκη, δεν περιλαμβανεται η υποχρεωση αλλων αλλαγων στα διαφιλονικουμενα αρθρα του σκοπιανου Συνταγματος.

    "Αντ' αυτου -προσθετει η εφημεριδα- θα επαναληφθει η παλια δηλωση του προεδρου Κιρο Γκλιγκοροφ οτι το Συνταγμα αυτο δεν περιεχει καμια εδαφικη διεκδικηση εναντι οποιασδηποτε γειτονικης χωρας".

    Η ιδια εφημεριδα γραφει επισης οτι στο 1ο αρθρο της συμφωνιας προβλεπεται η εγκαθιδρυση διπλωματικων σχεσεων μεταξυ των δυο χωρων, αρα και αναγνωριση των Σκοπιων εκ μερους της Ελλαδας, "γεγονος που τερματιζει τον τετραχρονο αγωνα για ανεξαρτησια και θα ανοιξει το δρομο για την τελικη επιλυση του προβληματος με ολους τους γειτονες, αφου καταρρεει και το επιχειρημα της Σερβιας, η οποια μεχρι τωρα προεβαλε την επιλυση της διενεξης με την Ελλαδα ως ορο για την αναγνωριση της Μακεδονιας".

    Στην Ευρωπη

    Κατα τη "Βετσερ", η συμφωνια θα καθιστα "ματαιη" την ασκηση βετο για την ενταξη των Σκοπιων στον ΟΑΣΕ και σε συνεχεια στο προγραμμα "συμπραξη για την ειρηνη" και φυσικα θα ανοιγει το δρομο για την εγκαθιδρυση διπλωματικων σχεσεων με την Ευρωπαικη Ενωση και την τελικη ενταξη των Σκοπιων στην ιδια την Ενωση.

    Η εφημεριδα προσθετει οτι στη συμφωνια θα περιεχεται και η υποχρεωση των δυο πλευρων να αποφευγουν ενεργειες οπως το κλεισιμο των συνορων -γι' αυτο και μετα την υπογραφη της συμφωνιας θα αρθει το ελληνικο εμπαργκο- και καταληγοντας αναφερεται στον καθορισμο των λεπτομερειων σχετικα με τα ταξιδιωτικα εγγραφα και τα διαβατηρια, για τα οποια, οπως γραφει, Αμερικανοι εμπειρογνωμονες εχουν ηδη ολοκληρωσει εδω και τρεις μηνες ενα σχεδιο, που θα περιλαμβανεται στη συμφωνια και το οποιο "θα εμποδιζει την Ελλαδα στο μελλον να δημιουργησει προβληματα σε οχηματα και πολιτες στα συνορα".

    [23] Γιαννοπουλος οργισμενος: Συνεχιζουμε την πολιτικη Μητσοτακη για Σκοπια

    "Απορρυθμιση", "αποσυνθεση", "αποδιαλυση", "αδρανοποιηση" και "περιθωριοποιηση" ειναι μερικοι απο τους χαρακτηρισμους που χρησιμοποιησε ο Β. Γιαννοπουλος για να δωσει την εικονα του κομματος και της κυβερνησης. Κι ακομη, διατυπωσε τις εντονες επιφυλαξεις του αν θα μπορεσει το ΠΑΣΟΚ να παει στις εκλογες ενωμενο υπο τον Α. Παπανδρεου.

    Η συνεντευξη που εδωσε χθες ο πρωην υπουργος στο "Καναλι 5" ηταν για ολα: Για τον Α. Παπανδρεου, το θεμα των Σκοπιων, τον Δ. Τσοβολα, την ομαδα των τεσσαρων κ.α., κι ολα οσα ειπε, τα ειπε με πληρη συνειδηση, αδιαφορωντας αν θα ενοχλησουν τον Πρωθυπουργο. "Να τον θιξουν -ειπε- εκατο φορες! Χιλιες φορες να τον θιξουν! Την αληθεια θα την πω!".

    Αναφερομενος στη μικρη υποδοχη που επιφυλαχθηκε κατα την αφιξη του Α. Παπανδρεου στη Θεσσαλονικη, τονισε:

    "Οταν θυμαμαι τις αφιξεις του Ανδρεα Παπανδρεου στη Θεσσαλονικη, εβρονταγε η Μακεδονια. Κι απο τη Λαρισα κι απανω ξεκιναγε ο λαος να τον υποδεχθει στη Θεσσαλονικη, και χθες δεν ειδα καν υποδοχη. Σε αυτο λοιπον το σταδιο εφθασε το ΠΑΣΟΚ κατρακυλωντασ;"

    Σκληρη γλωσσα χρησιμοποιησε για την πολιτικη της κυβερνησης στο θεμα των Σκοπιων ταυτιζοντας την με αυτην του Κ. Μητσοτακη:

    "Οταν τα ακουσα αυτα, ανατριχιασα. Λεω, τι κανουμε εδω περα. Τι καναμε τοσα χρονια, κι ερχομαστε εμεις ν' ακολουθησουμε την πολιτικη του Μητσοτακη. Ναι μεν σ' αυτη τη φαση δεχομαστε ν' αρχισουμε... αλλα το θεμα του ονοματος εμεις θα το πολεμησουμε. Αυτο επρεπε να πει ο Παπουλιας! Τωρα βεβαια, το ειπε κι ο Παπανδρεου χθες, αλλα ποιος το πιστευει;".

    Επεκρινε επισης τον Πρωθυπουργο απεναντι στον Δ. Τσοβολα λεγοντας οτι "εβαλε καποτε το κεφαλι του στον ντορβα και μολονοτι του ειχε υποσχεθει υπουργοποιηση, τωρα δεν τον κοιταζει κανεις.

    Οσο για τους τεσσερις, ειπε οτι ειναι παροπλισμενοι με την προοπτικη του αρχηγου, και απ' ολους ενας ηταν αυτος που ξεχωριζε, ο Κ. Σημιτης.

    [24] Η συναινεση Εβερτ και η διαφωνια Ηαχαρακη

    ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Του Δ.Π. ΔΗΜΑ

    Με ανταλλαγη ουσιας εναντι εντυπωσεων προσερχεται στη Νεα Υορκη η ελληνικη πλευρα για τις συνομιλιες της προσεχους εβδομαδας, που, εκτος απροοπτου παντοτε, θα αποφερουν την "ενδιαμεση συμφωνια" πανω στο αποκαλουμενο "μικρο πακετο" στο Σκοπιανο την αρση δηλαδη του ελληνικου οικονομικου εμπαργκο με ανταλλαγμα την αλλαγη των σκοπιανων συμβολων που ενοχλουν την Ελλαδα (σημαια) και την παροχη ερμηνευτικης δηλωσης για τα επιμαχα αρθρα του συνταγματος της γειτονος χωρας.

    Συμφωνα με συγκλινουσες πληροφοριες πολιτικων και διπλωματικων κυκλων, η ελληνικη πλευρα "εξαγορασε" τη σκοπιανη προσελευση στις συνομιλιες με τη διατηρηση του οικονομικου εμπαργκο. Ενω δηλαδη πριν η ελληνικη πλευρα μιλουσε μονο για εξομαλυνση στις οικονομικες σχεσεις των δυο χωρων μετα την υπογραφη των μετρων οικοδομησης εμπιστοσυνης, τωρα, μετα τη δυναμικη αμερικανικη παρεμβαση, γινεται λογος και για συναψη διπλωματικων σχεσεων με την προσωρινη ονομασια ΦΥΡΟΜ.

    "Νοβα Μακεντονια"

    Επισης, μετα την αμερικανικη παρεμβαση, η ελληνικη πλευρα φερεται να εχει προδεσμευτει, υπο ορισμενες βεβαια προ υποθεσεις, να αρχισει συνομιλιες με δυνατοτητα υπαρξης καταληκτικης ημερομηνιας και για το ζητημα της ονομασιας, με την προοπτικη να διευθετηθει το προβλημα με συγκεκριμενο συνθετο ονομα που εχει προταθει απο τους Αμερικανους, το Νοβα Μακεντονια. Στην επανεναρξη των συνομιλιων, "κλειδι" πιστευεται οτι ειναι και η ανεξαρτητη συμφωνια διακινησης αγαθων που διαπραγματευτηκε ο Αμερικανος απεσταλμενος Μαθιου Νιμιτς με τους εκπροσωπους των δυο κυβερνησεων στη Νεα Υορκη. Οι ιδιες πληροφοριες αναφερουν οτι με τις κυβερνητικες προδεσμευσεις διαφωνησε ριζικα ο Ελληνας διαπραγματευτης, πρεσβης Χρηστος Ηαχαρακης διοτι κατα τη συλλογιστικη του, η ελληνικη πλευρα υποκυπτοντας, οπως θεωρει, στις αμερικανικες υποδειξεις, εδινε το "τακτικο πλεονεκτημα" στους Σκοπιανους στις συνομιλιες της Νεας Υορκης.

    Σημειωνεται επισης η απουσια Ηαχαρακη απο τις συνομιλιες Χολμπρουκ στην Αθηνα, με τους κ. Παπανδρεου και κ. Παπουλια, το αποτελεσμα των οποιων απ' ο,τι λεγεται, υστερα απο σοβαρη πιεση αναγκαστηκε να ανακοινωσει ο πρεσβης Καρα ιτιδης, διευθυντης του διπλωματικου γραφειου του Πρωθυπουργου.

    Κατοπιν τουτου εξακολουθουν να υπαρχουν ερωτηματικα για τις συνομιλιες της Νεας Υορκης που προκυπτουν απο τις εντονες αυτες διαφωνιες.

    Συμφωνια με Εβερτ

    Στην Ουασιγκτον θεωρουν οτι το πιο σημαντικο στην ολη προσπαθεια να φερουν την ελληνικη πλευρα στο τραπεζι των διαπραγματευσεων ηταν η συμφωνια του κ. Εβερτ, του αρχηγου της αξιωματικης αντιπολιτευσης, κατι που λεγεται οτι επιτευχθηκε κατα την επισκεψη του το Μαιο στις Ηνωμενες Πολιτειες, να μην ασκησει "αντιπαραγωγικη πολιτικη" στο Σκοπιανο. Καθοριστικη θα ειναι επισης για την υπογραφη συμφωνιας με τη ΦΥΡΟΜ η σταση της Ν.Δ. Με την τροπη που εχουν παρει τα πραγματα, το ζητημα της ονομασιας εχει τη δυναμικη για να προχωρησει με βαση την αμερικανικη προταση, την οποια αποδεχονται στα Σκοπια.

    Στο πλαισιο αυτο πιστευεται οτι οι δηλωσεις Παπουλια περι δυνατοτητας για συνθετη ονομασια και οι διευκρινιστικες δηλωσεις Βενιζελου, επιδιωκουν ακριβως τη μετρηση των εσωτερικων αντιδρασεων, χωρις επι του παροντος και για ευνοητους λογους να σημαινει οτι θα υπαρξει σιγουρη καταληξη στο ζητημα της ονομασιας στο δευτερο και ξεχωριστο σταδιο διαπραγματευσης.

    [25] ΕΚΤΟΣ κειμενου χθες στη Θεσσαλονικη: Συζηταμε για το μικρο πακετο, δεν δεχομαστε πιεσεις

    Ανδρεας: Εχουμε περιπου συμφωνησει...

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Του απεσταλμενου μας

    ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

    Να διασκεδασει τις εντυπωσεις περι ελληνικων υποχωρησεων στο θεμα των Σκοπιων υπο την πιεση των Αμερικανων επιχειρησε ο Πρωθυπουργος χθες απο τη Θεσσαλονικη.

    Μιλωντας, εκτος κειμενου, για το θεμα αυτο στην τελετη των εγκαινιων της Διεθνους Εκθεσεως, ο Α. Παπανδρεου:

    Ανηγγειλε οτι τη συμφωνια με την αλλη πλευρα, στο πλαισιο του μικρου πακετου, "την εχουμε περιπου βρει".

    Ειπε οτι ο ιδιος ειχε μιλησει προ πολλων μηνων στη Βουλη για το μικρο πακετο, που σημαινει αρση του ελληνικου εμπαργκο και αλλαγη των συμβολων και του Συνταγματος των Σκοπιων.

    Ισχυριστηκε οτι "εγιναν δεκτες θεσεις μας" και "απο κανεναν δεν μας επεβληθη" αυτη η θεση.

    Αρνηθηκε οτι η Ελλαδα δεχτηκε πιεσεις και χαρακτηρισε τη δραστηριοτητα των Αμερικανων "διευκολυνσεις που παρεσχεθησαν".

    Λιγο νωριτερα, στο γραπτο κειμενο της ομιλιας του, ο κ. Παπανδρεου ειχε φροντισει να τονισει οτι οι συνομιλιες που θα γινουν στη Νεα Υορκη την προσεχη εβδομαδα θα διεξαχθουν χωρις να εχει αρθει το ελληνικο εμπαργκο. Αν και εξεφρασε καποιες επιφυλαξεις για το ενδεχομενο απροοπτων που μπορει να ανατρεψουν το σημερινο σκηνικο, τονισε οτι εχει "πολυ βασιμες ελπιδες" οτι συντομα θα δημιουργηθουν νεες δυνατοτητες και προοπτικες για τη σταθεροτητα στην περιοχη.

    Εκθειαζει ο Χολμπρουκ

    Τη συμφωνια Αθηνων-Σκοπιων εξεθειασε ο υφυπουργος Εξωτερικων των ΗΠΑ Ριτσαρντ Χολμπρουκ στη Γενευη και αναφερθηκε στη "Μακεδονια".

    Κατα τη συνεντευξη του, μετα τη συμφωνια στο Βοσνιακο, ο Αμερικανος αξιωματουχος δηλωσε:

    "Επιτρεψτε μου, αν και δεν αναφερεται εδω (στο κειμενο) το θεμα της Μακεδονιας, να αναφερω το ποσο σημαντικο βημα ηταν για την ειρηνη αυτο που επετευχθη μεταξυ Αθηνων και Σκοπιων.

    Αναγνωριστηκαν συνορα μεταξυ Αθηνων και Σκοπιων στη σημερινη τους μορφη. Στοχος μας ειναι να επιλυσουμε ολο αυτο το θεμα.

    Προκειται για τεραστια επιτυχια μεταξυ Αθηνων και Σκοπιων, πολυ μεγαλυτερη απο αυτο που εκφραζουν δυο φρασεις σε 20 λεξεις".

    Λ. Κυρκος: Θετικο βημα

    Εν τω μεταξυ συνεχιστηκαν χθες οι αντιδρασεις, θετικες και αρνητικες, στη συμφωνια Αθηνων-Σκοπιων.

    Ο Λ. Κυρκος τη χαρακτηρισε "θετικο βημα", γιατι "βγαινουμε απο την ακινησια". Κατηγορησε την κυβερνηση γιατι "η αναγγελια εγινε απο τον Αμερικανο επιτετραμμενο", γεγονος που "γυριζει σε παλιοτερα χρονια και δεν ελειψαν οι ανθρωποι που εχουν μνημη". Ακομη, παρατηρησε οτι η υπομονη που συνεστησε ο Πρωθυπουργος οδηγει στο να μη νικησουμε.

    Αλλες δηλωσεις

    Ο υπουργος Παιδειας Γ. Παπανδρεου ευχηθηκε "να κλεισει το συνολο του πακετου, ειτε ειναι γρηγοροτερα αυτο, ειτε αργοτερα. Αν στη διαρκεια των διαπραγματευσεων μπορει να υπαρξει προσεγγιση και στην επιλυση του ονοματος, θα ημουν υπερ της λυσης αυτης.

    Η ζημια που εχει η Ελλαδα απο το να μην μπορει να ασκησει μια βαλκανικη πολιτικη γενικοτερη λογω του προβληματος αυτου, ειναι πολυ σημαντικη".

    Ο Γ. Σουφλιας (Ν.Δ.) τονισε: Αν ολοκληρωθει η συμφωνια για το "μικρο πακετο" χωρις το ονομα, τοτε το πιθανοτερο ειναι το ονομα να "σερνεται" στο χρονο, με αποτελεσμα τελικως τα Σκοπια να ονομαστουν σκετα "Μακεδονια".

    Ο εκπροσωπος του Συνασπισμου Δ. Παπαδημουλης ζητησε να μπει στο τραπεζι του διαλογου στη Νεα Υορκη και το ονομα και προτεινε να ξαναμαζευτουν οι αρχηγοι των κομματων.

    Ο βουλευτης Κυρ. Σπυριουνης παρατηρησε οτι ο κακος προγραμματισμος της εξωτερικης πολιτικης, η υπαγωγη της στις εσωτερικες κομματικες αντιθεσεις, εχει πληρωθει πολλες φορες με δεινα απο την πατριδα μας.

    Τελος, ο βουλευτης Λευτ. Κωνσταντινιδης (ΠΑΣΟΚ) ειπε οτι ενδεχομενη αποδοχη συνθετης ονομασιας εμπεριεχει κινδυνους, αλλα στην κυβερνηση ειναι ανθρωποι με αξιοπιστια. Αν ομως δεχθουμε συνθετη ονομασια, "δεν ειναι δυνατον να σκεφθω οτι μπορω να συμπορευτω μαζι τους" και "αυτο θα πρεπει να περασει μεσα απο τη Βουλη και τοτε θα διαχωρισουμε τις θεσεις μας".

    [26] "ΝΑ ΜΗΝ τεθει σε δευτερη μοιρα το Κυπριακο για χαρη του Σκοπιανου", δηλωσε στη Θεσσαλονικη

    Οι φοβοι Κληριδη

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Με αρκετα σαφη τροπο ο προεδρος της Κυπριακης Δημοκρατιας Γλαυκος Κληριδης εξεφρασε χθες το φοβο του, μηπως εγκαταλειφθει το Κυπριακο για χαρη του Σκοπιανου.

    "Πιστευω οτι η ελληνικη κυβερνηση δεν θα θεσει σε δευτερη μοιρα το Κυπριακο προσπαθωντας να βρει λυση στο Σκοπιανο", ειπε κατα την αφιξη του στο αεροδρομιο "Μακεδονια".

    Ο κ. Κληριδης ηρθε στη Θεσσαλονικη με αφορμη τα εγκαινια της Διεθνους Εκθεσης και αυριο αναμενεται στο Αγιον Ορος.

    Στην Κυπρο

    Στο μεταξυ, οπως μεταδιδει απο τη Λευκωσια ο Φανος Κωνσταντινιδης, ο Κυπριος προεδρος μολις επιστρεψει απο την Ελλαδα προτιθεται να συγκαλεσει το εθνικο συμβουλιο ωστε να μελετηθουν οι διεργασιες γυρω απο το Κυπριακο και κυριως η επικειμενη νεα κινηση των Αμερικανων, που αναμενεται να εκδηλωθει το Νοεμβριο. Στη Λευκωσια ειναι διαχυτη η εντυπωση οτι ο επομενος στοχος των Αμερικανων ειναι οι ελληνοτουρκικες σχεσεις και το Κυπριακο. Οι Αμερικανοι πιστευουν οτι η βελτιωση των ελληνοτουρκικων σχεσεων θα βοηθησει στην επιλυση του Κυπριακου. Αντιθετα, Αθηνα και Λευκωσια πιστευουν οτι η επιλυση πρωτα του Κυπριακου θα βοηθησει στη βελτιωση των ελληνοτουρκικων σχεσεων.

    Παντως στη Λευκωσια υπαρχει η εκτιμηση οτι με την επιλυση του Σκοπιανου, το Κυπριακο παιρνει σειρα με αμερικανικο σεναριο, πρωταγωνιστης του οποιου εμφανιζεται ο Ριτσαρντ Χολμπρουκ. Φημολογειται μαλιστα οτι ο κ. Χολμπρουκ εχει ηδη ετοιμο σχεδιο, το οποιο θα κομισει στην περιοχη ο προεδρικος απεσταλμενος Ριτσαρντ Μπιτι. Προσπαθεια των Αμερικανων ειναι να υπαρξει μια κατ' αρχην συμφωνια στο Κυπριακο, οι δε λεπτομερειες της να τυχουν επεξεργασιας αργοτερα.

    [27] Σ' ΕΝΑ ΜΗΝΑ ιδρυεται η εταιρεια που θα κατασκευασει τον πετρελαιαγωγο Μπουργκας -Αλεξανδρουπολης

    Συμφωνια-σταθμος για τον αγωγο

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Του απεσταλμενου μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

    Σ'ενα μηνα θα ιδρυθει η εταιρεια, η οποια θα αναλαβει την κατασκευη του αγωγου που θα μεταφερει ρωσικο πετρελαιο απο τη βουλγαρικη πολη Μπουργκας στην Αλεξανδρουπολη.

    Την αναγγελια εκαναν χθες στη Θεσσαλονικη οι υπουργοι Εξωτερικων Ελλαδας και Ρωσιας, οι οποιοι υπεγραψαν σημαντικες συμφωνιες και εμφανιστηκαν με ταυτοσημες θεσεις για την κριση στη Βοσνια.

    Οπως αναφερεται στο κοινο ανακοινωθεν, οι κ.κ. Παπουλιας και Κοζιρεφ συμφωνησαν στην ταχυτατη συσταση της Διαβαλκανικης Εταιρειας Πετρελαιαγωγου, με τη συμμετοχη εταιρειων απο τη Βουλγαρια, την Ελλαδα και τη Ρωσια. Και υστερα απο αυτο η ελληνικη κυβερνηση θα κανει τις αναγκαιες ενεργειες για να εξασφαλιστει η χρηματοπιστωτικη υποστηριξη της Ευρωπα ικης Ενωσης για τη μελετη του εργου. Ο κ. Παπουλιας υπογραμμισε τη σημασια της προεκτασης του διευρωπα ικου οδικου αξονα υπ' αρ. 9 (Ελσινκι, Αγια Πετρουπολη, Μοσχα, Κιεβο, Βουκουρεστι, Φιλιππουπολη) προς το λιμανι της Αλεξανδρουπολης. Ο κ. Κοζιρεφ χαρακτηρισε τον αγωγο εργο "στρατηγικης σημασιας".

    Οι δυο υπουργοι υπεγραψαν επισης συμφωνια για την ιδρυση προξενειων της Ελλαδας στην Αγια Πετρουπολη και στο Νοβοροσισκ και της Ρωσιας στη Θεσσαλονικη. Και διαβεβαιωσαν οτι συνεχιζονται απο κοινου οι προσπαθειες για την προωθηση των εργων του φυσικου αεριου και της αλουμινας.

    Και οι δυο υπουργοι διαβεβαιωσαν οτι οι δυο χωρες εχουν "αριστες σχεσεις" σε ολους τους τομεις. Μαλιστα, οι δυο χωρες εμφανιστηκαν με ταυτοσημες θεσεις οσον αφορα τους βομβαρδισμους του ΝΑΤΟ στη Βοσνια και τον τροπο επιλυσης του προβληματος.

    Για Βοσνια και Κυπρο

    Λιγο πριν ανακοινωθει η συμφωνια της Γενευης, οι κ.κ. Παπουλιας και Κοζιρεφ ειχαν δηλωσει οτι οι βομβαρδισμοι δεν συμβαλλουν στην εξευρεση ειρηνευτικης λυσης και υπογραμμισαν οτι πρεπει να αναζητυθει λυση με πολιτικα μεσα. Μαλιστα, ο κ. Παπουλιας τονισε τη σημασια της προτασης Γιελτσιν να συγκληθει διεθνης διασκεψη για την πρωην Γιουγκοσλαβια και ο κ. Κοζιρεφ ειπε οτι θα ηταν θετικο να συμμετασχει και η Ελλαδα σε μια τετοια διασκεψη.

    Οι δυο υπουργοι αναφερθηκαν στοεμα της Κυπρου και ζητησαν να δραστηριοποιηθει εντονοτερα το Συμβουλιο Ασφαλειας και ο γενικος γραμματεας του ΟΗΕ ωστε να επιτευχθει ουσιαστικη προοδος. Προσθεσαν δε οτι η ιδεα της αποστρατιωτικοποιησης του νησιου θα μπορουσε να συμβαλει αποφασιστικα στη δημιουργια θετικου κλιματος.

    Ο κ. Παπουλιας ενημερωσε τον ομολογο του για την εξελιξη στο θεμα των Σκοπιων. Ο κ. Κοζιρεφ τη χαρακτηριε θετικη και ειπε οτι συμβαλλει στη δημιουργια κλιματος σταθεροτητας στην περιοχη.

    Ο κ. Κοζιρεφ συναντηθηκε και με τον Α. Παπανδρεου. Μεσα στο φθινοπωρο θα επισκεφθει την Ελλαδα ο Ρωσος πρωθυπουργος Βικτωρ Τσερνομιρντιν.

    Το κλιμα των ελληνορωσικων συνομιλων ηταν πολυ θερμο. Χαρακτηριστικα, ο Ρωσος υπουργος ειπε οτι η χωρα του βλεπει την Ελλαδα ως "τον πιο στενο φιλο και πολυ στενο συνεργατη της".

    [28] Το ονειρο που σ' ενα χρονο εγινε πραγματικοτητα

    Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

    Οταν τον περασμενο Αυγουστο, περιπου, στη Θεσσαλονικη και παλι, η ηγεσια του υπουργειου Εξωτερικων αποφασισε να καταταξει σε θεμα υψιστης προτεραιοτητας για την εξωτερικη πολιτικη την κατασκευη του πετρελαιαγωγου Μπουργκας- Αλεξανδρουπολης, ουτε η ιδια πιστευε καλα καλα οτι αυτο το "απαγορευμενο ονειρο" θα μπορουσε να γινει πραγματικοτητα.

    Υστερα απο ενα χρονο με τις συστηματικες προσπαθειες του υπουργειου Εξωτερικων και επιχειρηματικων παραγοντων, μακρια απο την αμεση δημοσιοτητα, το απιαστο αυτο ονειρο αρχιζει στα σοβαρα να γινεται πραγματικοτητα.

    Στη Θεσσαλονικη, χθες, οι υπουργοι Εξωτερικων Ελλαδας και Ρωσιας Κ. Παπουλιας και Α. Κοζιρεφ με τη συμφωνη γνωμη και του Βουλγαρου ομολογου τους Α. Πιρινσκι (ς.ς. εκκρεμει η τυπικη υπογραφη του) ανακοινωσαν τη συσταση ενος "διακρατικου κονσορτσιουμ" για την κατασκευη του πετρελα ικου αγωγου Μπουργκας-Αλεξανδρουπολης που θα διακινει το ρωσικο πετρελαιο προς τη Δυση. Στην κοινη ανακοινωση Τυπου οι κ.κ. Παπουλιας και Κοζιρεφ συμφωνησαν "στην ταχυτατη συσταση της Διαβαλκανικης Εταιρειας Πετρελαιαγωγου (Τρανσβαλκαν Οιλ Πιπελινε Ψομπανυ), με τη συμμετοχη εταιρειων των Βουλγαριας, Ελλαδας και Ρωσιας, και επανεβεβαιωσαν την προθεση τους να προωθησουν με καθε τροπο την κατασκευη του πετρελαιαγωγου Μπουργκας- Αλεξανδρουπολης...".

    Τα επομενα βηματα

    Τα επομενα βηματα που πρεπει να γινουν ταχυτατα ειναι δυο ειδων:

    Ποιος θα εγγυηθει τις ποσοτητες των ρωσικων πετρελαιων που θα φτανουν τελικως απο το ρωσικο λιμανι του Νοβοροσκισκ στο βουλγαρικο λιμανι του Μπουργκας και απο κει στην Αλεξανδρουπολη. Οι δυο ρωσικες εταιρειες που θα παιξουν τον καθοριστικο ρολο ειναι η "θψοιλ" και η "Γαζπρομ", η οποια ελεγχει το 35% της παγκοσμιας παραγωγης φυσικου αεριου, (ως μετρο συγκρισης η Σαουδικη Αραβια ελεγχει μονο το 11%) και επιπλεον ειναι εταιρεια διεθνως αναγνωρισμενη με εγγυησεις απο ξενες Τραπεζες. Δυο ηγετικα στελεχη της ρωσικης κυβερνησης, ο πρωθυπουργος Τσερνομιρντιν και ο υπουργος Ενεργειας Νταβιντοφ ηταν και παραμενουν ηγετικα στελεχη της εταιρειας αυτης. Ο Ρωσος πρωθυπουργος αναμενεται μεσα στο φθινοπωρο στην Αθηνα για την υπογραφη και των αλλων σχετικων συμφωνιων.

    Το κονσορτσιουμ των εταιρειων των τριων χωρων, Ελλαδας, Ρωσιας, Βουλγαριας, αποκτα εδρα στο Λουξεμβουργο και απο εδω και περα αρχιζει το "κυνηγι" των κεφαλαιων για τη χρηματοδοτηση του εργου. Το βαρος πεφτει κυριως στην πλατη της Ελλαδας, η οποια ως χωρα της Ευρωπα ικης Ενωσης ζητει απο την Ε. Ενωση τη χρηματοδοτηση μερους του τεραστιου αυτου ενεργειακου εργου που θα καλυψει σε μεγαλο μερος τις προσθετες αναγκες των χωρων-μελων σε πετρελαιο, που υπολογιζονται σε 550 εκ. τονους.

    Η Αθηνα εχει ηδη βολιδοσκοπησει την Ε. Ενωση σε διαφορα επιπεδα για τη χρηματοδοτηση του εργου με 200 εκ. δολαρια. Ακομη και στη χειροτερη περιπτωση, αν δηλαδη οι εταιροι αρνηθουν να διευκολυνουν την Ελλαδα στην κατασκευη του εργου αυτου, θελοντας κατ' αυτο τον τροπο να βοηθησουν τα σχεδια για την κατασκευη του τουρκικου αγωγου πετρελαιου, η Ε. Ενωση ειναι υποχρεωμενη να χρηματοδοτησει το κοστος της κατασκευης του αγωγου σε ελληνικο -κοινοτικο εδαφος- που αποτελει και το 40% του συνολικου κοστους κατασκευης.

    Μικρο το κοστος κατασκευης

    Ισχυροι οικονομικοι παραγοντες που μετεχουν ενεργως στην υλοποιηση του εργου αυτου απο την αρχη, επιμενουν οτι ο αγωγος Μπουργκας-Αλεξανδρουπολης δεν υπαρχει περιπτωση να μην κατασκευαστει, γιατι διαθετει ενα αδιαμφισβητητο πλεονεκτημα: Το μικρο, σχετικα, κοστος κατασκευης του εναντι του μεγαλεπιβολου σχεδιου του τουρκικου αγωγου και η αμεση εξυπηρετηση των πετρελα ικων αναγκων της Ε. Ενωσης.

    Τα υπαρχοντα σχεδια προβλεπουν ακομη μικρο κοστος κατασκευης εγκαταστασεων στα λιμανια του Μπουργκας και της Αλεξανδρουπολης για τη μεταφορα του πετρελαιου. Κατ' ουσιαν δεν θα χρησιμοποιουνται οι λιμενικες εγκαταστασεις, αλλα καταλληλες σημαδουρες μερικα μιλια εξω απο τα λιμανια, στις οποιες θα δενουν τα πετρελαιοφορα. Απο αυτα, με ειδικες υποθαλασσιες "φισουνες", το πετρελαιο θα ξεφορτωνεται (απο το Μπουργκας) και θα φορτωνεται (στην Αλεξανδρουπουλη).

    Ο τουρκικος αγωγος

    Και η Τουρκια; Πως προσπαθει να κινηθει ολο αυτο το διαστημα; Οι συγκλινουσες πληροφοριες απο επιχειρηματικους και οικονομικους κυκλους αναφερουν οτι το μεγαλεπιβολο σχεδιο για την κατασκευη του τεραστιου αγωγου που θα διασχιζει ολα τα ασταθη εδαφη απο το Αζερμπα ιτζαν και το Κουρδισταν μεχρι το λιμανι του Σε ιχαν, μαλλον εγκαταλειπεται. Ενα δευτερο, πιο "λογικο", σχεδιο φαινεται να ειναι η μεταφορα των πετρελαιων απο το λιμανι της Σαμσουντας στο Σε ιχαν. Τα πετρελαια αυτα θα προερχονται ειτε απο το Νοβοροσκισκ ειτε απο το Μπατουμι, οπου θα καταληγουν ποσοτητες πετρελαιου απο το Μπατουμ της Κασπιας. Αν συμβει αυτο το τελευταιο, επιμενουν καλα πληροφορημενοι οικονομικοι και πετρελα ικοι κυκλοι, αυτο σημαινει οτι και η Τουρκια αρχιζει να σκεπτεται σοβαρα να εγκαταλειψει μονη της την αυστηρη πολιτικη εκβιασμου που ασκει σε ο,τι αφορα τα Στενα του Βοσπορου και των Δαρδανελιων. Μια πολιτικη που ασκει μεχρι τωρα "αγαρμπα" θελοντας να επιβαλει την αποψη οτι μονον η Αγκυρα μπορει να ελεγχει τις πετρελα ικες οδους τ ων χρυσοφορων περιοχων της Κασπιας και της Μαυρης Θαλασσας.

    Για την ιστορια, αυτη η εμμονη της Τουρκιας να ελεγξει απολυτως τα Στενα, εκανε την ελληνικη πλευρα να σκεφθει και να επιμεινει στην κατασκευη του εναλλακτικου αγωγου Μπουργκας-Αλεξανδρουπολης...

    Και μια προβλεψη για το μελλον: Οι επιχειρηματικοι και πετρελα ικοι κυκλοι προβλεπουν οτι τελικως και η Αγκυρα θα σκεφθει σοβαρα την κατασκευη αντιστοιχου αγωγου με αυτον του Μπουργκας- Αλεξανδρουπολης στην περιοχη της Α. Θρακης, παρακαμπτοντας ετσι η ιδια τα Στενα. Αν συμβει κατι τετοιο, τοτε το Αιγαιο γινεται μια διεθνης πετρελα ικη οδος.

    [29] Ο Καρολος Παπουλιας υποδεχεται τον Αντρει Κοζιρεφ, χθες στη Θεσσαλονικη

    ΑΝΔΡΕΑΣ: Με σχεδιο, οραμα και ρεαλισμο στο δρομο της αναπτυξης "Πολεμος στην ανεργια" με κλομπ για τους ανεργους Ο Πρωθυπουργος στην πρωτη σειρα, κατα τα χθεσινα εγκαινια ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Του απεσταλμενου μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

    Οι ανεργοι (πρωην εργατες των "Πλαστικων Καβαλας" και των κλωστηριων Λαρισας και Θεσπρωτιας) ηταν εξω απο την αιθουσα τελετων της Διεθνους Εκθεσεως.

    Και δεν μπορεσαν ν' ακουσουν τον Πρωθυπουργο να διαβεβαιωνει οτι η κυβερνηση του νοιαζεται για την ανεργια, γνωριζει τα βαρη που σηκωνουν μεγαλα τμηματα του λαου και να εκφραζει τη βεβαιοτητα οτι "οικοδομειται ενα καλυτερο μελλον για τον καθενα". Ευτυχως που δεν τον ακουσαν. Γιατι μπορει να εξαγριωνονταν περισσοτερο και να μην μπορουσε κανενας υπουργος να τους καλμαρει, οπως επιχειρησε ο Αντ. Λιβανης παραλαμβανοντας ενα ψηφισμα τους, ωστε να κρατηθουν μακρια απο το κτιριο και να μη χαλασουν την τελετη.

    Μια απο τα ιδια Μεσα στην αιθουσα, ουδεμια πρωτοτυπια. Ο μητροπολιτης Παντελεημων ευλογησε, ο προεδρος της ΔΕΘ απαριθμησε τα επιτευγματα της, ο υπουργος Μακεδονιας- Θρακης Ντ. Τριαριδης ζητησε απο τον "προεδρο Ανδρεα" να παρει η κυβερνηση "γενναιες αποφασεις" για το υπουργειο του και το υπουργειο Αιγαιου, να τους δωσει δηλαδη περισσοτερες αρμοδιοτητες. Και προκειμενου να δειξει οτι ειναι μεν "δυσκολη η ωρα" για πολλες ταξεις, αλλα η κυβερνητικη προσπαθεια αναγνωριζεται, ξεστομισε μια φραση που κοντεψε να κοψοχολιασει τον υπουργο Οικονομικων. "Θα επρεπε ειπε να ειναι το πιο μισητο προσωπο της χωρας". Ο κ. Παπαδοπουλος εσκυψε το κεφαλι αμηχανος, αλλα ο συναδελφος του προσθεσε αμεσως: "Ο λαος μας τον περιβαλλει με εκτιμηση και εμπιστοσυνη".

    Η ομιλια Κατα τα αλλα ο Ανδρεας Παπανδρεου στην ομιλια του:

    Διαβεβαιωσε οτι κατα την προσεχη διετια "η κυβερνηση ειναι αποφασισμενη να προχωρησει με σχεδιο, οραμα και ρεαλισμο" στο δρομο της αναπτυξης, με στοχους την αντιμετωπιση της ανεργιας, την αυξηση των επενδυσεων, τη μειωση των ανισοτητων κ.α.

    Ανεφερε σειρα μεγαλων και μικροτερων εργων, που θα κανουν την Ελλαδα "συγχρονο κρατος". Μερικα απ' αυτα, νεοι οδικοι αξονες με τη Βουλγαρια, ολοκληρωση της συμφωνιας για τα νερα του Νεστου, ο πετρελαιαγωγος Μπουργκας- Αλεξανδρουπολης, η Εγνατια οδος. Απαριθμησε, επισης, καμποσα εργα που γινονται η θα γινουν στη Θεσσαλονικη.

    Εκανε μνεια της "πολυδιαστατης συνεργασιας" Ελλαδας - Βουλγαριας - Ρουμανιας, που αποφασιστηκε προσφατα στα Γιαννενα.

    Εξεφρασε τη λυπη του γιατι "δεν ευδοκιμησε" η προσφατη ελληνοαλβανικη συναντηση και διαβεβαιωσε οτι "η προσπαθεια θα συνεχισει". Υπενθυμισε οτι η Ελλαδα εχει συμβαλει σημαντικα στην οικονομικη ανασυγκροτηση της Αλβανιας. Και προσθεσε οτι η προστασια των δικαιωματων των Ελληνων της Αλβανιας "ειναι μια προ υποθεση αυτονοητη" για την καλυτερη εξελιξη των σχεσεων των δυο χωρων. Ο Πρωθυπουργος εκλεισε την ομιλια του διαβεβαιωνοντας οτι "οι οποιες παραλειψεις, καθυστερησεις η κοινωνικες αδικιες θα αντιμετωπιστουν και θα διορθωθουν". Ομως, οι ανεργοι διαδηλωτες ειχαν φυγει. Λετε να διασκεδασει τις αγωνιες τους σημερα, που θα εκφωνησει ομιλια με καθαρα οικονομικο περιεχομενο;

    8-9-95

    [30] Κατασκοποι στο Σταδιο

    ΝΤΙΝΑΜΟ και ΝΑΝΤ παιρνουν σημερα γευση απο τον ΠΑΟ

    Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    Υπο το βλεμμα των "κατασκοπων" της Ντιναμο Κιεβου και της Ναντ, ο Παναθηνα ικος υποδεχεται σημερα τον κακο του δαιμονα της περσινης περιοδου, ΣΚΟΔΑ Ξανθη, στο Ολυμπιακο Σταδιο. Ο Μιχαηλ Μιχαηλοφ, παλιος γνωριμος απο τη θητεια του στον Απολλωνα, και ο Ηαν Λουι Γκαρσια, βοηθος του Σουαντο, βρισκονται απο χθες στην Αθηνα και συλλεγουν πληροφοριες και στοιχεια για τον Παναθηνα ικο.

    Ο Ροτσα κραταει κρυφα τα χαρτια του και δεν εχει αποκαλυψει τις προθεσεις του οσον αφορα το σχημα που θα παραταξει. Υπαρχουν δυο εκδοχες: η θα προσπαθησει να... θολωσει τα νερα και να αποπροσανατολισει τους απεσταλμενους των αντιπαλων του ΠΑΟ στο Τσαμπιονς Λιγκ η θα βαλει την ομαδα που εχει κατα νου να παραταξει και στο Κιεβο για να κανει την τελικη προβα.

    Δεδομενα πρεπει να θεωρουνται:

    Δεν αλλαζει ο τερματοφυλακας. Θα ξεκινησει ο Αντωνης Νικοπολιδης και ο Βαντσικ θα καθησει στον παγκο.

    Κατα πασα πιθανοτητα επανερχεται ο Μπορελι, που δεν επαιξε στο παιχνιδι Κυπελλου με τον Παναιγιαλειο.

    Σοβαρη υποψηφιοτητα για μια θεση στην ενδεκαδα θετουν οι Καπουρανης, Χριστοδουλου, οι οποιοι εχουν... δικαιωμα συμμετοχης στον αγωνα της Τεταρτης.

    Ενα απο τα διλημματα του Ροτσα ειναι αν θα χρησιμοποιησει η οχι σημερα εναντιον της ΣΚΟΔΑ Ξανθη τους τρεις τιμωρημενους, Καλιτζακη, Γεωργιαδη του Χαραλαμπους, Κολιτσιδακη.

    Πιθανη ενδεκαδα:

    Νικοπολιδης, Αποστολακης, Ουζουνιδης, Καπουρανης, Γ.Σ. Γεωργιαδης, Χριστοδουλου, Μπορελι, Μαρκος, Βαζεχα, Μαραγκος, Δωνης.

    ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

    Το μεγαλο οπλο της Ντιναμο ειναι το σταδιο "Ρεπουπλικανσκι" που στα ευρωπα ικα παιχνιδια γεμιζει απο 100.000 κοσμο. Αυτο τονισε ο Μιχαηλ Μιχαηλοφ, που εφθασε χθες το μεσημερι στη χωρα μας. Σε δηλωσεις του ο παλιος τερματοφυλακας του Απολλωνα και τωρα δευτερος προπονητης της Ντιναμο Κιεβου, υποστηριξε ακομη:

    "Το γηπεδο, οταν παιζει η Ντιναμο, παιρνει φωτια. Οι φιλαθλοι δινουν φτερα στα ποδια των παικτων. Ειδα τον Παναθηνα ικο σε βιντεο στα δυο παιχνιδια με την Χαιντουκ. Ειναι καλη ομαδα, μου αρεσε. Ξεχωρισα τους Βαζεχα, Αποστολακη και τους δυο μπακ (Γεωργιαδηδες). Δεν κανω προγνωστικα".

    Ο Μιχαηλοφ συναντηθηκε το απογευμα με τον Ολεγκ Μπλαχιν.

    ΤΟ "ΓΚΟΥΕΡΙΝ ΣΠΟΡΤΙΒΟ"

    Αφιερωμα στη φαση των "16" του Τσαμπιονς Λιγκ και φυσικα στον Παναθηνα ικο δημοσιευεται στο ιταλικο αθλητικο περιοδικο "Γκουεριν Σπορτιβο", που κυκλοφορησε χθες στην Ελλαδα.

    "Καθε χρονο στον Παναθηνα ικο ονειρευονται διακριση στην Ευρωπη, αλλα συντομα προσγειωνονται στην πραγματικοτητα. Θα ειναι αρκετα φετος τα γκολ του Πολωνου Βαζεχα και τα μαγικα του ασταθη Αργεντινου Μπορελι; Σιγουρα οχι, αν και η δευτερη θεση στον Α' ομιλο δεν ειναι κατι απιθανο ουτε απαγορευμενο. Στον Παναθηνα ικο, που δεν εκανε μεταγραφες το καλοκαιρι, αγωνιζονται οι διεθνεις Αποστολακης, Καλιτζακης, Μαραγκος, Δωνης, ενω στον παγκο καθεται ο Ροτσα, που επαιζε τη δεκαετια του '80". Αυτα επισημαινονται μεταξυ αλλων για τον Παναθηνα ικο απο το περιοδικο.

    Ευρωπα ικες προβες

    [31] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και ΠΑΟ κοντρα σε Πανιωνιο και ΣΚΟΔΑ Ξανθη, στη σημερινη πρεμιερα της 2ης αγωνιστικης

    Ανοιγει το απογευμα στις 5.30 η αυλαια της 2ης αγωνιστικης του Πρωταθληματος μετα τη διακοπη (12 ημερες) λογω του αγωνα της εθνικης ομαδας με το Σαν Μαρινο για τα προκριματικα του Ευρω '96.

    Στις 5.30 το απογευμα, λοιπον, στη Νεα Σμυρνη ξεκινα η 2η αγωνιστικη του Πρωταθληματος.

    Ο Πανιωνιος θα υποδεχθει τον Ολυμπιακο (απευθειας ΦΙΜΝΕΤ), σ' ενα παιχνιδι το οποιο θα αποτελεσει για τους "ερυθρολευκους" προβα εν οψει της αναμετρησης με την Μπρανικ Μπαριμορ την προσεχη Τριτη στο Σταδιο Καραισκακη για το Κυπελλο UΕΦΑ.

    Ο Σταυρος Διαμαντοπουλος δεν αντιμετωπιζει κανενα προβλημα και θα εχει στη διαθεση του για πρωτη φορα φετος σε αγωνα Πρωταθληματος και τον Ιλια Ιβιτς, οποιος εξετισε την τιμωρια που του ειχε επιβληθει περυσι, επειδη ειχε βρισει το διαιτητη Ηαχαριαδη.

    Ο Κατερινιωτης τεχνικος αναμενεται να χρησιμοποιησει τους εντεκα παικτες που θα παραταξει εναντιον των Σλοβενων, ενω στο πλευρο του Ολυμπιακου θα βρεθουν και περι τις 4.000 οπαδοι του οι οποιοι... εξαφανισαν τα εισιτηρια που πηρε η ΠΑΕ για το συγκεκριμενο παιχνιδι.

    Στον αντιποδα ο Πανιωνιος δεν αντιμετωπιζει αγωνιστικα προβληματα, ωστοσο οι "κυανερυθροι" δεν θυμιζουν σε τιποτα την ομαδα του παρελθοντος.

    Στις 8.30 το βραδυ, τωρα, ο εκ των Ευρωπαιων Παναθηναικος θα παιξει με τη ΣΚΟΔΑ Ξανθη στο Ολυμπιακο Σταδιο της Αθηνας.

    Ο Χουαν Ραμον Ροτσα δεν εχει αποκαλυψει τα χαρτια του οσον αφορα την ενδεκαδα που θα παραταξει.

    Αν δηλαδη θα επιλεξει να κατεβασει τους παικτες που θα χρησιμοποιησει και εναντιον της Δυναμο Κιεβου την προσεχη Τεταρτη στην Ουκρανια, στο παιχνιδι με το οποιο ξεκινουν οι υποχρεωσεις των "πρασινων" στο Τσαμπιονς Λιγκ, η αν θα βαλει απο την αρχη στην ενδεκαδα τους τιμωρημενους Καλιτζακη - Γ. Χ. Γεωργιαδη, που δεν θα ειναι παροντες στο Κιεβο.

    Βεβαιη θεωρειται η συμμετοχη του Χουαν Χοσε Μπορελι, ο οποιος θα επανεμφανιστει με τη φανελα του Παναθηναικου για πρωτη φορα υστερα απο τη ρεβανς με τη Χαιντουκ στο Σπλιτ τον Αυγουστο.

    Η ΣΚΟΔΑ Ξανθη, απο την πλευρα της, δεν θα εχει στην αποστολη της τον Λεωνιδα Πανου, καθως ο Βασιλης Δανιηλ προτιμησε να τον αποκλεισει απο τη 16αδα, ενω σχεδον βεβαιη θα πρεπει να θεωρειται η συμμετοχη, απο την αρχη, του Γιωργου Τσιφουτη αλλα και του Νικου Καραγεωργιου, που ξεπερασε πληρως τον τραυματισμο του και θετει υποψηφιοτητα για την ενδεκαδα.

    Η ΑΕΚ, η οποια συμπληρωνει το τριο των Ευρωπαιων, εχει ασφαλως τον πιο δυσκολο ρολο αυτης της αγωνιστικης.

    Ταξιδευει στο Χαριλαου, οπου θα αντιμετωπισει τον πολυ ισχυρο Αρη στις 8.00 αυριο το βραδυ (απευθειας ΦΙΜΝΕΤ) στον αγωνα με τον οποιο θα ολοκληρωθει η 2η αγωνιστικη.

    Ο Ντουσαν Μπαγεβιτς εχει αποφασισει να χρησιμοποιησει απο την αρχη τον Κωστα Παυλοπουλο για να περιορισει το ρολο του Λιουμπισα Μιλογεβιτς, ενω δεν θα εχει στη διαθεση του τον Δημητρη Σαραβακο που αντιμετωπιζει προβληματα με την πατουσα του ποδιου του (αιματολογικο προβλημα).

    Ο Γιωργος Φοιρος δεν υπολογιζει τον Κωστα Ποζαπαλιδη, ο οποιος πηρε κοκκινη καρτα στον αγωνα Κυπελλου με τη Λαμια, ωστοσο αλλα προβληματα δεν εχει. Ο προπονητης του Αρη αναμενεται να χρησιμοποιησει στη θεση του Ποζαπαλιδη τον Δημητριαδη.

    Στα υπολοιπα παιχνιδια τωρα, τα οποια ξεκινουν αυριο το απογευμα στις 5.30.

    Ο ΠΑΟΚ υποδεχεται στην Τουμπα τον Αθηναικο, ενω ο Ιωνικος ταξιδευει στον Πυργο οπου θα αντιμετωπισει το φιλοδοξο Πανηλειακο, που εμφανιζεται ενισχυμενος με την επιστροφη του Στραντζαλη, αλλα και τη σιγουρη συμμετοχη του Παππα.

    Ο ΟΦΗ περιμενει στο "Γεντι Κουλε" τον Εδεσσαικο, ενω η Καλαματα θα παιξει στο Σταδιο Καραισκακη με τον Εθνικο χωρις τα δυο φετινα μεταγραφικα της αποκτηματα απο τη Γκανα, τον Τζονσον και τον Χαγκαν, που ταλαιπωρουνται απο τραυματισμους, αλλα με τους Μουφ, Κωστουλα, Στυλιανοπουλο και Κωνσταντινιδη να επιστρεφουν στην ενδεκαδα.

    Ο νικητης του πρωτου φετινου ντερμπι (με τον Αρη) Ηρακλης πηγαινει στην Πατρα για να αντιμετωπισει την Παναχαικη που εκανε την εκπληξη στην πρεμιερα του Πρωταθληματος, ενω ο τεως Ευρωπαιος Απολλων φιλοξενει στη Ριζουπολη τη Λαρισα.

    [32] Ολυμπιακος και Πανιωνιος αντιπαλοι ξανα στη Νεα Σμυρνη

    Μακ Ντανιελ: "Ξερω για εναν περιεργο ορο στο συμβολαιο μου"

    Του Ν. ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ

    Αμα διανοηθει εστω ενας απο τους 1.000 φιλαθλους του Ηρακλη, που υποδεχτηκαν χθες τον Ηειβιερ Μακ Ντανιελ στο αεροδρομιο της Θεσσαλονικης, οτι σε τριαντα μερες αυτος ο μεγαλος σταρ του ΝΒΑ θα 'ναι ικανος να μπει στο πρωτο αεροπλανο που θα βρει μπροστα του και να εγκαταλειψει τον Ηρακλη, σιγουρα θα παρει φορα για να χτυπησει το κεφαλι του στον τοιχο!

    Ισως μονο οποιος ηταν χθες στο αεροδρομιο και αντικριζε στα προσωπα αυτων των ανθρωπων τη χαρα τους για τον ερχομο του φημισμενου "Χ- Μαν", καταλαβαινει απολυτως αυτο που σας γραφουμε. Για τους φιλαθλους του Ηρακλη, αλλωστε, δεν υπαρχει προηγουμενο τετοιας εκτονωσης μακρια απο το Ιβανωφειο, την εδρα της ομαδας τους, αφου ποτε αλλοτε δεν υπεγραψε στο "γηραιο" συμβολαιο παικτης σαν τον Μακ Ντανιελ.

    Τωρα, τι σοι συμβολαιο ειναι αυτο που υπεγραψε ο Αμερικανος παικτης, μονον ο Τζορτζ Αντριους δειχνει να το γνωριζει καλα. Γιατι νομιζετε ζητησε ο Λευτερης Σουμποτιτς να μιλησει χθες μαζι του; Μετα την αποκαλυψη του περιφημου "περιοριστικου" ορου των τριαντα ημερων - ο παικτης εχει το δικαιωμα να φυγει απο τον Ηρακλη, αν δεν περασει καλα στη διαρκεια του πρωτου μηνα του στην Ελλαδα- τον εζωσαν τα φιδια τον "Πιξι". Σε κανενα σοβαρο προπονητη δεν αρεσουν παικτες με ημερομηνιες ληξης...

    Οταν τελειωσε το μιτινγκ Αντριους-Σουμποτιτς, ο κοουτς του Ηρακλη φαινοταν καθησυχασμενος: "Πηρα τη διαβεβαιωση του Τζορτζ οτι ο Μακ Ντανιελ δεν προκειται να μας εγκαταλειψει υστερα απο ενα μηνα. Αυτο μου φτανει".

    Επειτα απο λιγα λεπτα, ο "Χ-Μαν" φροντισε επισης να ηρεμησει τα τεντωμενα νευρα του νεου προπονητη του και ειπε στους δημοσιογραφους που πηγαν στο Ιβανωφειο για μια πρωτη γνωριμια μαζι του: "Ακουσα κι εγω για εναν περιεργο ορο στο συμβολαιο μου, αλλα ειλικρινα δεν γνωριζω λεπτομερειες. Εγω ηρθα στον Ηρακλη για να παιξω δυο χρονιες και ειμαι βεβαιος οτι θα περασουμε ολοι πολυ καλα σε αυτο το διαστημα. Μου ειπαν και για την περιφημη Ευρωπα ικη Λιγκα της επομενης χρονιας, που θα 'ναι σιγουρα ενα καλο Πρωταθλημα. Δεν θελω να το χασω".

    Πως τον ειδατε; Αρκετα διαβασμενος...

    Φυσικα, ολες αυτες οι κουβεντες που ειπωθηκαν χθες δεν ειναι απιθανο να αποδειχτουν ...λογια του αερα, αν κατι στραβωσει στις σχεσεις του Μακ Ντανιελ με τον Ηρακλη. Δεν το ευχομαστε, παντως, γιατι η παρουσια του στη χωρα μας θα εξυπηρετησει το ελληνικο μπασκετ απ' ολες τις αποψεις.

    Το καταλαβαινει και ο ιδιος ο Αμερικανος: "Τα βηματα προοδου που κανει το ελληνικο μπασκετ τα τελευταια χρονια εγιναν ακομη πιο μεγαλα απο τη στιγμη που προσελκυσε το ενδιαφερον μεγαλων ονοματων του ΝΒΑ".

    Ποιο ειναι το βασικο προσον αυτων που "προσγειωνονται" απο το ΝΒΑ στην Ευρωπη, περαν των μοναδικων αθλητικων ικανοτητων τους, θα το διαπιστωσετε στα επομενα λογια του Ηειβιερ: "Στην πατριδα μου μας μαθαινουν να ζουμε με το ονειρο της επιτυχιας. Κανεις μας δεν χωνευει την ηττα! Γι' αυτο λοιπον και υποσχομαι στον Ηρακλη να τον βοηθησω να φτασει πολυ ψηλα. Δωστε μου λιγο χρονο να μαθω την ομαδα, τους φιλαθλους της, να συνηθισω στη Θεσσαλονικη, και θα δειτε"...

    Ο Μακ Ντανιελ ειναι δημοσιογραφικος τυπος, αλλα χθες το απογευμα δεν ειχε τη δυναμη να πει περισσοτερα στον Τυπο λογω του κουραστικου ταξιδιου του. Χωρια τα ...βασανιστηρια που περασε στο αεροδρομιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, οπου τον πηγαν "καροτσακι" οι ενθουσιασμενοι φιλαθλοι του Ηρακλη, στην προσπαθεια τους να τον πεισουν οτι θα τον εχουν σαν ...Θεο οσο καιρο θα ειναι κοντα τους!

    Η φιεστα συνεχιστηκε αργοτερα στο Ιβανωφειο, οπου 500 περιπου φιλαθλοι περιμεναν με ανθοδεσμες τον "Χ-Μαν" και καθησαν μαζι του, για να παρακολουθησουν τη βραδινη προπονηση των υπολοιπων παικτων του Ηρακλη. Και οι 500 του υποσχεθηκαν να ξαναπανε στο γηπεδο, οταν θα μπει κι αυτος για πρωτη φορα σε ρυθμο προπονησης. Τι, μονο ο Ουιλκινς θα προκαλει αναταραχη;

    [33] Ο ΜΑΝΑΤΗΕΡ του Μακ Ντανιελ επιβεβαιωνει την "Ε" και διευκρινιζει: "Να ειστε σιγουροι, ομως, οτι θα του αρεσει στην Ελλαδα και θα μεινει..."!

    Θα μεινει ...εκτος κι αν φυγει

    Του ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

    "Πραγματικα, ο Μακ Ντανιελ εχει συμβολαιο μονο για ενα μηνα. Να ειστε ομως σιγουροι οτι η Ελλαδα θα του αρεσει τοσο που δεν θα θελει να φυγει"!

    Ε, τωρα τα πιασαμε τα λεφτα μας. Για να λεει ετσι ο (εκπροσωπος αυτης της τοσο φιλαληθους ταξης επαγγελματιων) ατζεντης του "Χ", δεν υπαρχει λογος να ανησυχει ο Ηρακλης...

    Ο Ντειβιντ Φοκ, μανατζερ- φιρμα, που εκπροσωπει μεταξυ πολλων αλλων και τον Τζορνταν, εσπευσε μετα το σαλο που ξεσπασε να διασκεδασει τις εντυπωσεις. Και δηλωσε οτι ο πελατης του νιωθει ενθουσιασμενος και ανυπομονει να αντιμετωπισει τον Ντομινικ Ουιλκινς!

    Μολις εφτασε ο Μακ Ντανιελ στη Θεσσαλονικη κι εμαθε για τη ματαιωση του τουρνουα του Παναθηναικου (οπου ηταν να παιξει και ο Ηρακλης), εσκασε απο τη στενοχωρια του...

    "Ο Ηρακλης ειναι μια ομαδα που διοικειται απο εναν νεο και πολυ πλουσιο επιχειρηματια", ειπε απο τις ΗΠΑ ο Φοκ. "Πιστευω οτι θα φανε και θα πιουνε με τον ""Χ'', σαν να προσπαθουν να τον πεισουν να ελθει στο κολεγιο τους"! Τα τεχνασματα με τα οποια οι προπονητες του ΝΨΑΑ προσπαθουν να προσελκυσουν τους αστερες των γυμνασιων ξεπερνουν καθε φαντασια - εξ ου ο παραλληλισμος.

    Οσο για το ...φαλ και το ...πιοτο, μην τα παρετε τοις μετρητοις. Για αμερικανικο ιδιωματισμο προκειται ("τηευ'λλ ωινε ανδ δινε ηιμ").

    "Ειναι μεγαλη η ευκαιρια για τον Μακ Ντανιελ. Θα παιζει 40 λεπτα, θα βαζει σε καθε αγωνα 25 με 30 ποντους και θ' αποδειξει οτι μονο ξοφλημενος δεν ειναι", εκτιμα ο ατζεντης του περιφημου Αμερικανου. Η θεση του λοιπον ειναι στο ΝΒΑ; "Καθε παικτης θα προτιμουσε να αγωνιζεται στο ΝΒΑ, ομως ο ""Χ'' νιωθει οτι αδικηθηκε στη Βοστονη. Αλλωστε, το λοκαουτ δεν μας αφησε να συζητησουμε με τους Σελτικς".

    Ενω τωρα που φαινεται οτι θα ληξει το λοκαουτ, ε; Τουλαχιστον, ο Φοκ δεν κρυβει τις διαθεσεις του "Χ-μαν".

    Οσο για το οικονομικο σκελος της υποθεσης, ιδου τα δεδομενα:

    Αν μεινει ο Μακ Ντανιελ στον Ηρακλη, θα εισπραξει 2,5 εκατομμυρια δολαρια (600 εκ. δραχμες, αφορολογητες φυσικα) μεσα στην ερχομενη διετια.

    Το συμβολαιο του με τους Σελτικς του εδωσε περυσι το ιδιο ακριβως ποσον, μονο που η εφορια ψαλιδισε το 40%, δηλαδη στην τσεπη του μπηκαν 1,5 εκ. δολαρια. Προσθεστε σ' αυτα μια αποζημιωση 1,565 εκ. δολαριων (περιπου 1 εκ. καθαρα), που προβλεποταν απο το συμβολαιο σε περιπτωση διακοπης του απο πλευρας του παικτη (το λεγομενο βθυοθτ).

    Το ΝΒΑ λοιπον τον πληρωνε μαλλον καλυτερα, μονο που στα 32 του και με δεδομενο τον κατηφορο της τελευταιας τριετιας, ο "Χ" δεν θα πρεπει να περιμενει αλλο ηγεμονικο συμβολαιο στις ΗΠΑ...

    Και κατι τρελο: συμφωνα με ρεπορταζ αμερικανικης εφημεριδας, ενας απο τους λογους που εφεραν τον Μακ Ντανιελ στην Ελλαδα ειναι "η προσληψη του βετερανου κοουτς Τομ Νιουελ στη θεση του ασισταντ του Ηρακλη"! Πως ειπατε; ΟΑΚΑ Πολυ βαθια θα πρεπει να βαλουν το χερι στην τσεπη Γιαννακοπουλος και Φιλιππου αν θελουν να καμαρωνουν τις ομαδες τους στο Σταδιο. Με το που ενημερωθηκαν απο την προσωρινη διοικουσα επιτροπη του ΟΑΚΑ οτι πρεπει να πληρωσουν συμπληρωματικο ενοικιο για τη χρηση του (περαν του θεσμοθετημενου 15% επι των εισπραξεων απο τα εισιτηρια και 30% επι των διαφημιστικων εσοδων), Παναθηναικος και ΑΕΚ αρχισαν να ετοιμαζουν εγγραφες παραστασεις προς τον υφυπουργο Αθλητισμου και τον γ.γ. Α. Οι δυο προεδροι βγαζουν καπνους απ' τα ρουθουνια... ΠΑΤΡΑ Παπουτσωμενος Απολλων! Η εταιρεια "Δεχιμ", που φτιαχνει υποδηματα, υποσχεθηκε 100 εκατομμυρια για την επομενη διετια και πηρε τη σκυταλη απο την "ΔUΡ" στη χορηγια του Απολλωνα. Η παρεα των Τζονσον-Μιλιτσεβιτς θα μετρησει τις δυναμεις της το αλλο Σαββατοκυριακο σε τουρνουα με Παρτιζαν, ΠΑΟΚ και Ηρακλη. ΨΑΚ Ηλθαν τα πρωτοβροχια, μυρισε πρωταθλημα κι αποφασισε να δραστηριοποιηθει οo Συνδεσμος των καλαθοσφαιριστων... Στη χθεσινη επιστολη του ΨΑΚ προς την ΕΣΑΚ,, καταγραφεται η προθεση των παικτων να αποχωρουν απο το γηπεδο οταν τα υβριστικα συνθηματα φτανουν στο απροχωρητο και προτεινεται η απαγορευση του καπνισματος στα γηπεδα και η προσθηκη του Αλλ-Σταρ Γαμε στο ετησιο καλενταρι. ΚΥΠΡΟΣ Επανασταση του μπασκετ στη Μεγαλονησο! Μετα τον ΑΠΟΕΛ, που κερδισε μεσα στην Αυστρια τη Σεντ Πελτεν με 67-60 και αγκαλιασε την προκριση στο δευτερο γυρο του Ευρωπαικου Πρωταθληματος (εκει περιμενει η Τσιμπονα), ο Κεραυνος Στροβολου εκανε το δικο του θαυμα και "καθαρισε" με 86-69 τη Σλαβια Σοφιας, στο Κορατς. Λετε να κινδυνευσει κι ο ΠΑΟΚ απο την ΠΑΕΕΚ; Μπα...

    [34] Νικη με το αγχος της πρεμιερας Η ΕΘΝΙΚΗ 3-0 τη Λετονια, οχι και τοσο ανετα οσο φανταζοταν

    Του ΔΗΜ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

    Δεν ηταν σιγουρα ευχαριστο να βλεπει καποιος την εθνικη μας ομαδα του βολει να τα βρισκει σκουρα απεναντι στη Λετονια. Την ομαδα που ολοι ειχαμε χρισει ως την ασθενεστερη του ομιλου μας στο Ευρωβολει... Αλλα τα οσα ειπαν μετα το χθεσινο αγωνα και τη νικη με 3-0 (16-14 σε 30' , 15-13 σε 47' , 15-7 σε 21' ) τοσο ο Χιλμπερτο Χερερα οσο και ο αρχηγος, ο Δημητρης Ανδρεοπουλος, δινουν πολλες απαντησεις. Και σε εμας τους βιαστικους και... σε εσας του βιαστικους! Εμας που βιαστηκαμε να "βαφτισουμε" τη Λετονια ακινδυνη, χωρις να μετρησουμε τα λογια του ομοσπονδιακου μας προπονητη... "Ειχα μιλησει πριν απο λιγες ημερες για την Ιστορια του λετονικου βολει, γιατι την ηξερα καλα. Μπορει να μην ειχαμε στοιχεια γι' αυτους, αλλα εγω περιμενα με ανησυχια αυτο το ματς, αφου ηταν και πρεμιερα. Τελικα οι ανησυχιες μου επιβεβαιωθηκαν...", μας υπενθυμισε χθες, για να συμπληρωσει ο Ανδρεοπουλος: "Και τωρα να με ρωτησετε, θα σας πω οτι η Λετονια ειναι η ασθενεστερη ομαδα του ομιλου. Αυτο, ομως, δεν σημαινει οτι δεν ειναι καλη ομαδα. Και εκτος απο αυτο, το σφιξιμο της πρεμιερας ειναι παντα μεγαλο εμποδιο"! Οσο για εσας τους βιαστικους, που ισως... τα βαψατε μαυρα σκεφτομενοι τη συνεχεια, υπαρχουν επισης απαντησεις. Πρωτα απ' ολα ξεχνατε οτι η Εθνικη μας νικησε με 3-0, εστω και αν χρειαστηκε μια ωρα και τριανταοκτω λεπτα για να τα καταφερει. "Ενα παιχνιδι που τελειωνει με 3-0 δεν αφηνει αμφιβολιες για το ποιος ηταν ο καλυτερος. Αυτο μου λεει η εμπειρια μου. Και εν παση περιπτωσει δεν μπορεις να κερδιζεις καθε φορα με 15-1 η 15-2 τα σετ...", ειπε ο Χερερα και αντε να του πεις οτι εχει αδικο... Οι Λετονοι εκαναν ο,τι καλυτερο μπορουσαν χθες, αλλα δεν καταφεραν να παρουν ουτε σετ. Και μπορει ο προπονητης τους, ο Βαλντις Λαριονοφ, να τα εβαλε με τους διαιτητες λεγοντας οτι επαιξαν... σαν στο σπιτι τους, αλλα η ουσια ειναι οτι περα απο τ' οτι οι Λετονοι εκαναν ενα σωρο λαθη στα κρισιμα σημεια, η Εθνικη ακομη και στα δυσκολα αντεδρασε μια χαρα. Ειδε τον αντιπαλο της να προηγειται 13-10 και 14-13 στο πρωτο σετ και 12-10 στο δευτερο, αλλα αυτη ηταν που πανηγυρισε τελικα, αφου τους "εσπασε" ψυχολογικα, οπως παραδεχθηκε ο αρχηγος τους, ο Μιχελσονς. Και τι θα πει (αν το πειτε δηλαδη...) "Καλα που υπηρχε και ο Σαμαρας"; Αυτο που εκανε χθες ειναι μεταξυ αλλων που ζηταει η Εθνικη απο τον Σαμαρα. Οχι μονο το ταλεντο του, που αλλωστε το εχουν ολοι, αλλα το φοβερο παθος, την ορμη και την πιστη του στη νικη. Αυτο που ξυπναει και παρασερνει τους αλλους οταν κατι δεν παει καλα. Ο Χερερα σταθηκε ιδιαιτερα σ' αυτον χαρακτηριζοντας τον "κλειδι" στη νικη της Εθνικης, αλλα ειχε καλα λογια και για τον Ανδρεα Θεοδωριδη, που ηταν πραγματικα θαυμασιος στο τριτο σετ, και τον Ανδρεοπουλο, που ηταν το μυαλο που θελει το αντιπροσωπευτικο μας συγκροτημα στην πασα. "Οχι οτι οι αλλοι επαιξαν ασχημα, αλλα αυτοι ηταν σε πραγματικα υψηλο επιπεδο...", τονισε ο Κουβανος προπονητης, και αποψη μας ειναι οτι αδικησε λιγο τον Ντρακοβιτς. Ισως, ομως, να περιμενει ακομη περισσοτερα απο αυτον... Για την Εθνικη μας επαιξαν χθες οι: Γκιουρδας (9 ποντοι +12 αλλαγες), Χατζηαντωνιου (1+7), Πανουσος, Σαμαρας (10+13, 4 ασοι), Τσακιροπουλος (2+6), Ντρακοβιτς (3+19), Ανδρεοπουλος (4+0), Θεοδωριδης (8+11), Μποζιδης, Μπαεφ. Για τη Λετονια οι: Αουκμανις, Μπιριουκοφς (8+19), Οζολινς, Ειντα (6+14), Μιχελσονς (7+11), Γκρινφελντς (0+13), Κραστινς (0+1), Σεπλιτις (4+2).


    [Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.11 run on Saturday, 9 September 1995 - 23:48:31