Eleyqerotypia 05/09/95

From: Georgios Vetoulis <giorgos@gvetoulis.extern.ucsd.edu>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

Subject: Eleyqerotypia 05/09/95

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ 21 χρονια μετα...

  • [2] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

  • [3] Το νεο τοπιο στα Βαλκανια και η Ελλαδα

  • [4] Νεες δουλειες με φουντες

  • [5] ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

  • [6] Μια ιστορια πολυ παλια...

  • [7] Αθανασακης

  • [8] Επετειακος καημος

  • [9] Δωδεκανησιακες καντριλιες

  • [10] Κυκλοφορει στη Ρηγιλλης:

  • [11] Τα κουμπια

  • [12] Εξυπηρετηση...

  • [13] Οι επαιοντες

  • [14] ΣΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

  • [15] ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

  • [16] Μικη αθανατε

  • [17] Η αφυπνιση της Περσεφονης

  • [18] Ενας θησαυρος "για την περιοχη της Θεσσαλονικης"

  • [19] ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ζητουν συναντησεις, αλλα ο πρωθυπουργος ισως και να μην τους δεχθει

  • [20] Στο κατφλι του Πειθαρχικου ο Παγκαλος

  • [21] Παγκαλος: Τα μεγαλα εργα επιβαλλονται απο τα μεγαλα συμφεροντα...

  • [22] ΜΕ ΤΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ 5

  • [23] Με Γκορμπατσοφ απο σημερα η συναντηση των Αθηνων

  • [24] Ο ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ με Παπανδρεου και Παπουλια για το αμερικανικο σχεδιο στο οποιο περιλαμβανεται και το Σκοπιανο. Προβληματισμενη η κυβερνηση

  • [25] Μηνυμα Ανδρεα για την 3η Σεπτεμβρη...του 2000


    [1] Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ 21 χρονια μετα...

    ΜΕ ΚΑΚΗ την εικονα της κυβερνησης και του κομματος, το ΠΑΣΟΚ συμπληρωσε χθες τα 21 χρονια απο την ιδρυση του, απο τα οποια τα 10 χρονια στη διακυβερνηση της χωρας.

    ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ως λα ικο σοσιαλιστικο Κινημα στις 3 του Σεπτεμβρη του 1974 και με την ιδρυτικη του διακηρυξη εδωσε ελπιδες για αλλαγη στην πολιτικη ζωη του τοπου.

    ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ταχυτατα, διευρυνοντας με θεαματικα αλματα τη λα ικη του βαση και την εκλογικη του δυναμη, για να κυριαρχησει γρηγορα στον προοδευτικο δημοκρατικο χωρο και να φτασει το 1981 στην εξουσια.

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ σημαντικο εργο κατα την πρωτη τετραετια, με αποτελεσμα να κερδισει τις εκλογες και για τη δευτερη. Ειχαν γινει και σφαλματα, αλλα το Κινημα δεν εχασε τον δυναμισμο του.

    ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ τετραετια αρχισαν τα προβληματα. Οπως ειπε ο ιδιος ο Ανδρεας Παπανδρεου στην προσφατη συνδιασκεψη του ΠΑΣΟΚ: "Αυτη η πορεια, ομως, ειχε και κοστος. Μαθαμε να κυβερνουμε, αλλα υποστηκαμε και τη φθορα της εξουσιας. Μαθαμε να διαχειριζομαστε το κρατος, αλλα και, εν μερει, ενσωματωθηκαμε στη λογικη του".

    Η ΦΘΟΡΑ της εξουσιας εφερε το ΠΑΣΟΚ εκτος εξουσιας, αλλα παρεμεινε ριζωμενο και με ισχυρη συνοχη στην εκλογικη του βαση. Οι ψηφοφοροι του ξαναδωσαν την εξουσια, ελπιζοντας σε καλυτερες μερες.

    ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΑΣΟΚ, δυστυχως, δεν ειναι το ΠΑΣΟΚ του 1974, ουτε το ΠΑΣΟΚ του 1981, με αποτελεσμα να γιορταζει τα γενεθλια του σε βαρυ κλιμα και με εντονη εσωκομματικη κριση. Το ιδιο εντονη ειναι και η δυσφορια της εκλογικης του βασης, η οποια το στηριξε και στις καταιγιδες.

    ΜΕ ΑΥΤΟ το κλιμα, ειναι δυσκολο να συμμεριστει κανεις το περιεχομενο του μηνυματος του Ανδρεα Παπανδρεου, στο οποιο αναφερει οτι: "Σημερα, εχοντας συνειδηση της ιστορικης διαδρομης, με ενα συγχρονο ΠΑΣΟΚ, ισχυρο, συλλογικο, ενωμενο, δημοκρατικο, θα ανταποκριθουμε στην εμπιστοσυνη και στην ελπιδα του λαου".

    [2] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Σ.Σ. ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ!!!! απο σημερα και καθε μερα "Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ" ΟΝ ΛΙΝΕ μεσω του ΓΑΕΠΙΣ ΩΕΒ

    Τρεις του Σεπτεμβρη, μαιναδες, ΓΕΡΟΙ και "μωροι"...

    Στα παραθυρια βγειτε και πηδηχτε...

    Καλημερα και... εντερ!!! (Ητοι διαβαζε, στραβαδι!!! Ετσι το λεμε τωρα εμεις του "Ιντερνετ"). υ Δριμυ κατηγορω χιλιαδων αναγνωστων κατα της Μαυρης Τρυπας: "Γιατι εγραψες οτι το ΠΑΣΟΚ στα 21 του χρονια επιτελους ενηλιθιωθηκε; Μα παντα δεν ηταν;"

    Και προσθετουν: Ποσο καλυτερα θα 'ταν τα πραγματα, αν μονο μετα τα 25 ετη του αποκτουσε και το ΠΑΣΟΚ το δικαιωμα του εκλεγεσθαι...

    Παντως, τα συκα ειναι το πιο ανωδυνο "φρουτο" του ΠΑΣΟΚ.

    Ιδιως απο κατι βαρια πεπονια, που αποδεικνυονται συνηθως τζουφια, Θεοδωρε.

    Οχι, αλλα... "να λεμε τα συκα, συκα, αλλα και τα βλητα, βλητα".

    κ. Θ. Παγκαλο: Και γιατι δεν κανετε αλλη μια κομψη δηλωση; "Εγω, εγω ειμαι αρχηγος κι οχι ο μεθυστακας ο Αμερικανος".

    Κακως διαμαρτυρονται οσοι ακομη θεωρουν το ΠΑΣΟΚ... Κινημα. Προκειται μαλλον για ΙΕΚ:

    Ινστιτουτο Επαγγελματικης Καταρτισης: Ολοι οι ασχετοι μαθαινουν κουτσα-στραβα καμια δουλιτσα στου κασιδη το κεφαλι.

    Ουδολως συμπαθητικος ειναι ο Κωστης Στεφανοπουλος, διαμαρτυρεται αναγνωστης: Απο πλευρας προσωπικοτητας, προκειται για... υπο-Ακη!

    Και επισημαινει οτι ο Κωστης εχει ηδη αποκτησει... επισημον προεδρικου στιλ βηματισμο και, οπως τον βλεπει, λεει, συντομως θα παρελαυνει με το βημα της χηνας.

    Η αληθεια ειναι οτι, απο επαρχιωτης συνταξιουχος, ηδη φερνει προς συνοικιακο συνταξιουχο. Και ολο και αναβαθμιζεται.

    Και μετα την παρτιζαν... στους παρτουζαν.

    Φερ' τε μας τον Γουιλκινς φερ' τε μας τον Γουιλκινς. (Α... ναι... τον φερανε; Καλα, ασε, θα δουμε).

    Ναι, ενταξει, βρηκαμε τον β ξενο αλλα ειναι μαυρος και δυστυχως ο Ιωαννιδης τον θελει ασπρο. Αλλωστε... τι αν τον κανουμε;

    Αν χανουμε απο τον Γουιλκινς, χασαμε... Ενω αν κερδισουμε, ο κυρ Παυλος πρεπει ν' αλλαξει πλανητη.

    ...κ. Γουιλκινς: Ξερετε μια ελληνικη παροιμια, που λεει... "ζησε μαυρε μου να φας τριφυλλι";

    Και τι ρωτατε εμενα ποιο νεο περιοδικο θα βγαλει ο Κωστοπουλοσ; Ξερω 'γω... Ισως τη "Διαπλαση των Παιδων".

    Δηλαδη και η Μαυρη Τρυπα ειναι ηδη στο "Ιντερνετ"; Θελω τα ποσοστα μου.

    Αλλιως θ' αρχισω τα σχολιακια, τυπου "τι κανεις ρε κοροιδο μπροστα στο κομπιουτερ, δεν βρισκεις καμια Ρωσιδα να ξελαμπικαρεις".

    Σιγα, μην περιμεναμε το... "Ιντερνετ"! Ετσι κι αλλιως η Μαυρη Τρυπα ειναι δικτυωμενη!

    Ετσι, το δικτυο επεσε στα διχτυα μας! Κι αυτη ειναι μονον η αρχη.

    Απ' ο,τι ξερω, μεσα στο "Ιντερνετ" ειναι και η Μπαλατσινου! Επιτελους μονοι, Τζενη!

    Να φυγουν τα ουρι, να ελθουν οι χοντροι!!!

    Και αν ειμαστε λιγο ακαταλαβιστικοι, ειναι επειδη χρησιμοποιουμε το τυφλο συστημα. Δεν βλεπουμε καν τι γραφουμε...

    ΥΓ.: Ανδρεα, προχωρα, σε θελει ολ' η χωρα. (Αφου το 'παμε, η στηλη ειναι χιουμοριστικη).

    Θ.Α.

    [3] Το νεο τοπιο στα Βαλκανια και η Ελλαδα

    Του ΜΙΧ. ΜΟΡΩΝΗ

    Η τροπη που πηρε η γιουγκοσλαβικη κριση δεν ανετρεψε μονο την ισορροπια δυναμεων μεταξυ των εμπολεμων αλλα και το ισοζυγιο των ελπιδων μεταξυ πολεμου και ειρηνης. Οι δυο ηττες που υπεστησαν οι Σερβοι απο τους Κροατες και, για πρωτη φορα, ο μαζικος αεροπορικος βομβαρδισμος τους απο το ΝΑΤΟ, εφεραν πιο κοντα την ειρηνη κατα την εκτιμηση των πραγματιστων Δυτικων. Γι' αυτο και στο ονομα των ανθρωπιστικων τους αξιων βοηθησαν στη σφαγη και το διωγμο των Σερβων απο την Κραινα. Υιοθετησαν δηλαδη την τακτικη της εθνοκαθαρσης που καταδικαζαν μετα βδελυγμιας οσο θυματα της ηταν Κροατες η Μουσουλμανοι. Αντιθετα, στη χωρα μας, τωρα που πραγματικα θυματα της εθνοκαθαρσης ειναι οι Σερβοι, κυριαρχει η αποψη οτι η ειρηνη κινδυνευει, οπως διακηρυσσουν σ' ολους τους τονους πολιτικοι και μεσα ενημερωσης. Δημιουργωντας μαλιστα την εντυπωση οτι ο πολεμος αρχιζει οποτε επεμβαινει στρατιωτικα το ΝΑΤΟ, προωθουν τη θεωρια τους για επικινδυνο ανταγωνισμο των μεγαλων στα Βαλκανια. Θεωρουν εαυτους δικαιωμ!

    ενους, αφου κατα την αποψη τους επ ιβεβαιωνεται οτι στο τελος του 20ου αιωνα ζουμε στον αναρχο κοσμο των αρχων του. Γι' αυτο, καταφευγοντας στην πρωτοφανη ιστορικα θεωρια τους οτι οι νικητες Σερβοι ειναι θυματα και οι ηττημενοι Κροατες και Μουσουλμανοι θυτες και χωριζοντας τους εμπολεμους με θρησκευτικα κριτηρια, προσπαθουν να μας φερουν πισω στην περιοδο των αξονων και των δυναμικων λυσεων των Βαλκανικων πολεμων.

    Σκοπιμη η συσκοτιση της πραγματικοτητας απο τους λατρεις των δυναμικων, στρατιωτικων λυσεων, οι οποιοι προσπαθουν να κρυψουν την υποκρισια τους με φιλειρηνικες κραυγες οταν θυματα της φρικης του πολεμου και της εθνοκαθαρσης ειναι οι εκλεκτοι τους. Αλλα με τις τελευταιες εξελιξεις το τοπιο ξεδιαλυνει. Ακομη και το ινδαλμα μας ο Μιλοσεβιτς, μιλωντας πλεον και εξ ονοματος του αλλου εκλεκτου μας, του Καρατζιτς, μας στελνει το μηνυμα οτι τα Βαλκανια "βρισκονται στο κατωφλι της ειρηνης".

    Δυσπιστοι αιθεροβαμονες εμεις, δεν μπορουμε να το πιστεψουμε, αφου δεν ικανοποιουνται οι ευσεβεις μας ποθοι της επικρατησης με τα οπλα των "αδελφων Σερβων" και οι θεωριες μας περι δολοπλοκιων και ανταγωνισμου των μεγαλων και ισχυρων στα Βαλκανια. Γι' αυτο και ως ημερομηνια εναρξης του πολεμου λαμβανουμε τη 16η Δεκεμβριου 1991, οποτε οι υπουργοι Εξωτερικων της ΕΟΚ αποφασισαν ουσιαστικα να αναγνωρισουν την π ιανεξαρτησια της Σλοβενιας και της Κροατιας.

    Η πραγματικοτητα οτι η καθε εθνοτητα της πρωην Γιουγκοσλαβιας επιζητουμε με δυναμικο τροπο την αυτοδιαθεση της, χωρις να αποδεχεται το δικαιωμα αυτο για καμια αλλη, και οτι ο πολεμος ειχε αρχισει πολλους μηνες πριν απο την αποφαση της ΕΟΚ, διαστρεβλωνεται. Το μνημονιο το 1986 της Ακαδημιας Επιστημων της Σερβιας για τη δημιουργια της Μεγαλης Σερβιας, αγνοειται. Η ομολογια του αρχιτεκτονα του μνημονιου και πρωτου προεδρου της νεας Γιουγκοσλαβιας Ντομπριτσα Τσοσιτς στην ελεγχομενη απο το καθεστως του Μιλοσεβιτς "Μπορμπα" στο τελος του 1993, "αρχισαμε τον πολεμο για να δημιουργησουμε τη Μεγαλη Σερβια", δεν λαμβανεται υποψη.

    Οντας καχυποπτοι και ερμηνευοντας το βαλκανικο τοπιο του τελους του 20ου αιωνα με την ιστορικη μνημη των αρχων του αιωνα, οπως οι εμπολεμοι στη Γιουγκοσλαβια δικαιολογουν τα σημερινα τους εγκληματα με το μισος του παρελθοντος, βλεπουμε συνωμοσιες των μεγαλων και συγκρουσεις συμφεροντων. Ακομη και σημερα εξακολουθουμε να μιλαμε για τη δημιουργια δυο ζωνων επιρροης στα Βαλκανια. Μια γερμανικη στο Βορρα και μια αμερικανικη το Νοτο. Οι ρεαλιστες της πολιτικης, μαλιστα, δεν δισταζουν να θεωρουν εαυτους δικαιωμενους, αφου επιβεβαιωνεται οτι το διεθνες συστημα ειναι αναρχο.

    Αλλα οι μεγαλες δυτικες δυναμεις που αναμιγνυονται μετα την εναρξη του πολεμου απο τους Σερβους, εχοντας μολις κερδισει τον ψυχρο πολεμο, δεν ηταν δυνατο να τους επιτρεψουν να διαταραξουν τη σταθεροτητα στην Ευρωπη. Ποσο μαλλον να συναινεσουν οι ΗΠΑ σε μια ενεργεια που θα σημαινε οτι απεμπολουν την αρχη της διατηρησης του στατους κβο απο τους ισχυρους, ειτε ειναι αυτοκρατορες ειτε πλανηταρχες, οπως διδασκει η Ιστορια. Απλως η μορφη και τα μεσα της αναμιξης τους ηταν αναλογα των συμφεροντων τους στην περιοχη. Τη διαβαθμιση αυτη αλλωστε εκαναν οι κυβερνησεις τοσο του Τζορτζ Μπους οσο και του Μπιλ Κλιντον, με τις προειδοποιησεις τους προς το Βελιγραδι για αμεση στρατιωτικη αναμιξη των ΗΠΑ σε περιπτωση επεκτασης της συγκρουσης στο Νοτο, οπου πληττονται αμεσα τα ζωτικα τους συμφεροντα.

    Με την πληρη αναγνωριση απο τους Σερβους του επιδιαιτητικου ρολου των ΗΠΑ και την επικειμενη επιβολη της Παχ Αμεριψανα, την οποια ο Μιλοσεβιτς εκθειαζει ηδη ως "εγγυηση για την ειρηνη και την προστασια των συμφεροντων ολων των αντιμαχομενων πλευρων", καραρρεει ο μυθος περι ανταγωνισμου των μεγαλων για ενισχυση της επιρροης τους στα Βαλκανια. Επιβεβαιωνεται οτι τα οποια οφελη της Γερμανιας στην πρωην Γιουγκοσλαβια ειναι εξ αντιδιαστολης αυτων των Ηνωμενων Πολιτειων, που παραμενουν κυριαρχες στα Βαλκανια. π ιΤο ιδιο ισχυει και για την Τουρκια, η οποια, κατα δηλωση στις αρχες του χρονου του υπ' αριθμον δυο του Στειτ Ντιπαρτμεντ Στροουμπ Ταλμποτ, συνεργαζεται με την Ουασιγκτον για την προωθηση της κροατοβοσνιακης συνομοσπονδιας.

    Η σημασια της συνεργασιας αυτης για τους δυο συμμαχους της Ουασιγκτον, που συνεπαγεται και την εξασφαλιση κερδων απο τον πολεμο, αποκαλυπτεται απο το δημοσιευμα της "Μοντ" της 4/8/95. Συμφωνα προς αυτο, στη συναντηση Ιζετμπεκοβιτς-Τουτζμαν στις 27/7/95 στο Σπλιτ, οποτε εληφθη η αποφαση επεμβασης του κροατικου στρατου στη Βοσνια, "ηταν επισης παροντες, συμφωνα με επιβεβαιωση καλης πηγης, ο Τουρκος προεδρος Σουλε ιμαν Ντεμιρελ και απο ενας εκπροσωπος των ΗΠΑ και της Γερμανιας".

    Αντιστροφως αναλογο ειναι το κοστος που πληρωνουμε εμεις στο βωμο της ανευ ορων στηριξης των "αδελφων Σερβων". Παρουσιαζοντας τους ως παραδειγμα προς μιμηση για την αντιμετωπιση των εθνικων μας προβληματων, δωσαμε την εντυπωση των πολεμοχαρων που επιδιωκουν να εκμεταλλευθουν τον αναρχο κοσμο. Με τις πολεμικες κραυγες, μαλιστα, των πασης φυσεως ανεγκεφαλων στρατηλατων, δημιουργησαμε την εικονα μιας ιμπεριαλιστικης Ελλαδας, που εχει μεινει προσκολλημενη στην πολιτικη των αξονων για την υλοποιηση του οραματος του μεγαλο ιδεατισμου κατα το προτυπο της Μεγαλης Σερβιας.

    Η αυτοκριτικη επιβαλλεται τωρα που οι Σερβοι αποτελουν παραδειγμα προς αποφυγη. Πρωτα πρωτα θα πρεπει να συνειδητοποιησουμε οτι μονο η ειρηνη εξυπηρετει τα συμφεροντα μας, ενω ο πολεμος διευκολυνει το οραμα των νεοοθωμανων της Αγκυρας να καταστησουν την Τουρκια περιφερειακη υπερδυναμη. Σ' ενα ειρηνικο περιβαλλον και με τη διατηρηση ισχυρης αποτρεπτικης στρατιωτικης ισχυος για καθε ενδεχομενο, αλλα και για διαπραγματευτικο πλεονεκτημα, θα μπορεσουμε να δωσουμε προτεραιοτητα αποκλειστικα στα του οικου μας, χωρις αυτο να οδηγει στον απομονωτισμο. Ενισχυοντας την ανεξαρτησια μας δια της οικονομικης αναπτυξης και της εγκαταλειψης της νοοτροπιας του καραγκιοζη, θα μπορεσουμε να αναπτυξουμε αποτελεσματικοτερα την πολιτικη της ηπιας ισχυος, δεδομενων και των πλεονεκτηματων που διαθετουμε στο βαλκανικο και τον ευρωπα ικο χωρο.

    Πως ομως να προχωρησουμε σε αυτοκριτικη οταν η πολιτικη μας ηγεσια προσπαθει να κρυψει την πραγματικοτητα απο τον ελληνικο λαο; Κραυγαλεο παραδειγμα, η αναγνωριση της αναγκης τερματισμου του πολεμου ακομη και με στρατιωτικα μεσα, γι' αυτο και υποστηριζει ουσιαστικα τα σχεδια των ΗΠΑ, και, ταυτοχρονα, η συντηρηση του μυθου οτι οι Σερβοι ειναι θυματα των δολοπλοκιων των μεγαλων και οχι των ηγετων της. μοιριιι χοζεαα

    [4] Νεες δουλειες με φουντες

    Εφυγε πριν απο εικοσι μερες κλεινοντας πισω του την πορτα της Επιτροπης Δεοντολογιας του ΠΑΣΟΚ με την αποφαση παραπομπης του Κυριακου Σπυριουνη στην Κεντρικη Επιτροπη με το ερωτημα της διαγραφης. Επεστρεψε το Σαββατο και βρηκε μπροστα του την υποθεση Παγκαλου. Ο λογος για τον Ν. Αθανασακη, γραμματεα της επιτροπης, ο οποιος με το που μπηκε στο γραφειο του χθες το απογευμα βρηκε δουλειες με φουντες.

    Και τωρα τι κανουνε με τον ιδιομορφο, αλλα και αλλου μεγεθους, σε συγκριση με τον παραπεμφθεντα στρατηγο, Θοδωρο; Το κλιμα στην κυβερνηση και το ΠΑΣΟΚ ειναι σαφως εναντιον του. Ακομα και οι φιλοι του δεν βρισκουν λογια να τον υπερασπιστουν.

    Η ιδεα για διαγραφη του εχει αρχισει να καλλιεργειται. Αυτη τη σημασια εχει και η διασταση που δινουν τα πιο επισημα χειλη στη διαμαχη του με τον Κ. Λαλιωτη, οτι δηλαδη δεν προκειται για μια προσωπικη διαφορα, αλλα για αντιθεση με την κυβερνηση και το ΠΑΣΟΚ.

    Η ιδεα, ομως, θα μετεξελιχθει σε πραξη; Και ποσο μεγαλο θα ειναι το κοστοσ; Τα ζυγιζει και τα ξαναζυγιζει η κομματικη δικαιοσυνη, η οποια ως γνωστον δεν ειναι τυφλη. Και καλα βλεπει και καλα ακουει, κυριως τις επιθυμιες και τις προσταγες του ηγετη.

    [5] ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

    Λυσσαξατε στην γκρινια

    Οριστε, λυσσαξατε με την γκρινια και τι καταλαβατε;

    Τα ακτοπλο ικα δρομολογια εκτελουνται κανονικα.

    Τα αεροπλανα της "Ο.Α." αρχιζουν να φευγουν στην ωρα τους (!!!).

    Στην εθνικη οδο δεν εχει τοσο ατελειωτες ουρες...

    ΓΡ.Ρ.

    [6] Μια ιστορια πολυ παλια...

    Ο αναγνωστης που τηλεφωνησε φαινοταν ηλικιωμενος. Μιλησε ηρεμα και αργα. Δηλωσε αποστρατος αξιωματικος:

    Ξερετε τι θυμηθηκα αυτες τις μερεσ;

    Για πειτε μας.

    Πριν απο 46 χρονια, η τοτε βασιλισσα Φρειδερικη απο τη Φλωρινα ειχε ξεκινησει τη μεγαλη πορεια της προς το λαο.

    Ε, και;

    Ναι, αλλα μετα αρχισε μια συστηματικη προβολη των εργων της και των φιλανθρωπιων της απο τον Τυπο και το ραδιοφωνο τοτε δεν ειχαμε τηλεροραση κι εφτασε στο σημειο να κυβερναει μονη της την Ελλαδα. Ο καημενος ο Παυλος ειχε περασει στο περιθωριο.

    Συμφωνοι, αγαπητε αναγνωστη, αλλα γιατι μας τα θυμιζετε αυτα;

    Ε, ψαξτε λιγο και θα καταλαβετε.

    Ειπε και μας "εκλεισε" το τηλεφωνο.

    Αλλα εμεις δεν μπορουμε να καταλαβουμε τι του θυμισε αυτη η ιστορια. Και ειδικα η Φλωρινα...

    Χ.Χ.

    [7] Αθανασακης

    Ειμαι γραμματεας κι οχι προεδρος της Επιτροπης Δεοντολογιας, μας ελεγε χθες ο Ν. Αθανασακης (παλι στην επικαιροτητα με την ιδιοτητα αυτη). Και προσθεσε: Αλλωστε, στο ΠΑΣΟΚ μονο ενας ειναι ο προεδρος.

    Και πραγματι κανενα οργανο η καμια επιτροπη του κομματος δεν εχει προεδρο. Ως γνωστον, ο προεδρος αποτελει ξεχωριστο καταστατικο οργανο του ΠΑΣΟΚ... ΝΙ.Κ.

    [8] Επετειακος καημος

    Αυτα κι αν ηταν γενεθλια! Ενα ΠΑΣΟΚ σε συγχυση και στα προθυρα νευρικης κρισης, προσπαθουσε χθες να πιαστει απο καπου για να ξεπερασει τα προβληματα του.

    Μεσα σ' αυτο το σκηνικο ο Ανδρεας Παπανδρεου εστειλε το μηνυμα του στην κομματικη εφημεριδα "Εξορμηση". Ενα μηνυμα που λες κι ηρθε απο αλλους καιρους. Λες και ο συγγραφεας του δεν μενει εδω. Δεν εχει επαφη με την ΠΑΣΟΚικη πραγματικοτητα των τελευταιων μηνων και κυριως των τελευταιων ημερων.

    Καλα, τωρα, μας επεισε ο προεδρος, μονολογουσε φιλος μας, φανατικος σοσιαλιστης και μεχρι προσφατα "ανδρε ικος". Λες να μην εχουν τηλεοραση στην Εκαλη; Λες να μη φτανουν εφημεριδες στην οδο Αγραμπελησ;

    Τα υπολοιπα που ακουσαμε, τα κοβει η αυτολογοκρισια μας. Κι ειχε τοσο παραπονο και τοση οργη, που δεν βρηκαμε μια κουβεντα να του απαλυνουμε τον πονο. Την απογοητευση.

    Σκεφτεστε ποσοι αλλοι ειναι στη θεση του; Και πως αντεδρασαν οταν διαβασαν η ακουσαν το μηνυμα του προεδρου, που ολα τα βρισκει ομορφα κι ανθηρα;

    Τοσο πολυ ακριβη και επωδυνη ειναι η καταγραφη της πραγματικοτητας και η γλωσσα της αληθειασ; Τοσο ακριβη;

    Υστερα απ' αυτο το μηνυμα, καταλαβαινετε τι Πατμος μας περιμενει... Κ.Κ.

    [9] Δωδεκανησιακες καντριλιες

    Αν και αφηνει ανοιχτο το θεμα της υποψηφιοτητας του στις επομενες εκλογες ο υπουργος Υγειας Δημητρης Κρεμαστινος, θεωρειται βεβαιο οτι θα μετεχει στο ψηφοδελτιο του ΠΑΣΟΚ στη Δωδεκανησο.

    Ο Δωδεκανησιος καθηγητης δεχεται ασφυκτικες πιεσεις απο επωνυμους και ανωνυμους: Ο Δημος Αρχαγγελου, ενας απο τους τεσσερις στο νησι, με το μεγαλυτερο ποσοστο ψηφων στο ΠΑΣΟΚ, τον στηριζει ανεπιφυλακτα και μαλιστα τον εχει ανακηρυξει επιτιμο δημοτη και τον εχει τιμησει αρκετες φορες.

    Την προθεση αυτη του κ. Κρεμαστινου δεν βλεπει με καλο ματι ο επισης Δωδεκανησιος, απο την Κω, υπουργος Εσωτερικων Κωστας Σκανδαλιδης.

    Εκεινος ομως που τριβει τα χερια του ειναι ο νομαρχης Γιαννης Παρασκευας, ο οποιος τη φυλαει του υπουργου (της Κω) απο τις προηγουμενες εκλογες, οταν επεισε τον κ. Παπανδρεου να ειναι επικεφαλης στο ψηφοδελτιο της Δωδεκανησου και εχασε την εδρα. Εχει ο καιρος γυρισματα... Π.Γ.Κ.

    [10] Κυκλοφορει στη Ρηγιλλης:

    Ξερετε γιατι πηγαινει στο Αγιον Ορος ο Μιλτιαδης Εβερτ; Ειναι ο μονος τοπος που δεν μπορει να πεσει πανω στην Ντορα. Το αβατον, βλεπετε... Οι... συντεκνοι Δεν ακυρωθηκαν μεταθεσεις πυροσβεστων απο τα Χανια, αλλα ανεσταλη η χορηγηση των φυλλων πορειας, δεδομενου οτι συντομα θα λειτουργησει στο Καστελι Κισσαμου πυροσβεστικος σταθμος με προσωπικο 25 ατομα.

    Τα παραπανω αναφερει ο υπουργος Δημοσιας Ταξης Σηφης Βαλυρακης, μεσω του γραφειου Τυπου του υπουργειου, σε απαντηση σχολιου μας και καταγγελιας της Πανελληνιας Ενωσης Πυροσβεστων.

    Προσθετει οτι οι υπο μεταθεση πυροσβεστες απο τα Χανια πληρουν τις νομιμες προ υποθεσεις για να πανε στο Καστελι, οταν θα λειτουργησει ο νεος σταθμος. Αρα, καταληγει ο Χανιωτης υπουργος, οι αποφασεις της πολιτικης ηγεσιας του υπουργειου λαμβανονται "με πνευμα υπηρεσιακης αποτελεσματικοτητας και ανθρωπινης ευαισθησιας".

    Απαντηση: Εφτιαξε, λοιπον, ο κ. Βαλυρακης, Πυροσβεστικη Υπηρεσια 20 χιλιομετρα εξω απο τα Χανια, τη στιγμη που ολοκληρος, ας πουμε ο Νομος Λαρισης, τριτος σε συμβαντα σε ολοκληρη τη χωρα, διαθετει μολις 41 πυροσβεστες. Αλλα και το Ηρακλειο Κρητης, ενα απο τα μεγαλα λιμανια της Μεσογειου, παραμενει χωρις λιμενικο πυροσβεστικο σταθμο. Ας μην αναφερουμε τωρα πολλες αναλογες περιπτωσεις.

    Ενταξει, ας τους βολεψει, λοιπον, τους... συντεκνους ο κ. Βαλυρακης, εστω ιδρυοντας νεα υπηρεσια, αλλα αυτα περι υπηρεσιακης αποτελεσματικοτητας και κοινωνικης ευαισθησιας ας μας τα πει αλλη φορα. Γ.Ι.Μ. Τοτε, καλος Παραξενευονται τωρα ορισμενοι στο ΠΑΣΟΚ με το δρομο που εχει τραβηξει ο Θ. Παγκαλος. Κακως. Επρεπε να το περιμενουν. Ο Θοδωρος δεν αλλαξε χαρακτηρα.

    Ιδιος ηταν και το 1989. Τοτε, ομως, η αθυροστομια του εθιγε τους πολιτικους αντιπαλους. Κι ηταν καλος.

    Τωρα, που νιωθει να θιγεται απο την ηγεσια του κομματος του, τα ψελνει σ' αυτην και στους περι αυτην. Και γινεται κακος. Ε, ολα δικα τους τα θελουν στο ΠΑΣΟΚ. ΓΡ.Ρ.

    [11] Τα κουμπια

    "Η Ελλαδα σημερα αποτελει τη γεφυρα ειρηνης και ασφαλειας και το διαυλο συνομιλιων αναμεσα στην Ευρωπη και τα Βαλκανια και της αξιζει ενα μπραβο για το ρολο αυτο".

    Η διαπιστωση εγινε στα σεμιναρια που κανει το ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικο Ιδρυμα Αμυντικης και Εξωτερικης Πολιτικης) στη Χαλκη απο τον Βαν Εκελεν, πρωην γενικο γραμματεα της Δυτικοευρωπαικης Ενωσης, τον Τζιμ Γουιλκισον, πρωην αναπληρωτη υπουργο Εξωτερικων των ΗΠΑ και πρεσβη στον ΟΗΕ και τον Τζοζεφ Τζιανιγκ, καθηγητη στο Πανεπιστημιο του Μοναχου.

    Καλα τα λογια τους για τη χωρα μας. Αλλα, "πρωην" οι δυο, καθηγητης ο αλλος, τι να σου κανουν; Αλλοι κρατανε τα κουμπια στα χερια τους. Μ.ΠΙΝ. Μπλοκ αουτ Με κλεισιμο απειλειται η εφημεριδα "Ευρω- Ηπειρωτικη", το μηνιαιο φυλλο που εκδιδεται εδω και τρια χρονια σχεδον, απο το Συλλογο Ηπειρωτων Βελγιου και απευθυνεται στους ομογενεις της Ευρωπης. Αιτια, η παρακρατηση 2.000 τευχων στα Βελγικα Ταχυδρομεια απο τις 26 Ιουλιου (!) με πρωτοβουλια συγκεκριμενου διευθυντη, ο οποιος υποστηριζει οτι δεν τηρηθηκε η νομιμη διαδικασια αποστολης απο την Ελλαδα παρα τα αποδεικτικα στοιχεια που ειχε λαβει.

    Οι υπευθυνοι της εφημεριδας αναλωσαν ατελειωτες ωρες μεσα στον Αυγουστο με τους αρμοδιους των Ελληνικων Ταχυδρομειων και του υπουργειου Μεταφορων προκειμενου να βρεθει λυση. Και το αποτελεσμα; Οταν πηγαν να ανοιξουν τα γραφεια της εφημεριδας στις Βρυξελλες, την περασμενη Παρασκευη, βρηκαν απ' εξω στοιβαγμενα τα αδιαθετα φυλλα, προς δοξαν της γραφειοκρατιας και της ανευθυνοτητας, η οποια δεν απουσιαζει απο το κεντρο της Ευρωπης... Α.Χ. Η θεσουλα Ως γενικος διευθυντης της ΕΤ-2, ο φιλοδοξος, και ως φαινεται ικανοτατος να αναρριχαται στα σκαλια της εξουσιας, Παν. Παναγιωτου, αρνηθηκε να προβαλει την εκπομπη του Τζ. Πανουση που το καναλι ειχε παραγγειλει. Αναβαθμισμενος πια, ως προεδρος της ΕΡΤ, ο πρωην "Ρηγας" δικαιολογειται για τη λογοκρισια αυτη στο χθεσινο "Εψιλον": "Ο Πανουσης ειναι φιλος μου και του γουστου μου. Το χιουμορ του ομως ηταν ακραιο για τη δημοσια ΤΩ. Πρασινοι, γαλαζιοι, κοκκινοι θα μας επαιρναν ολοι μαζι το κεφαλι".

    Αντιφατικος στις δηλωσεις του ο κυριος προεδρος. Ως φιλος του Τζ. Πανουση (οπως δηλωνει), αλλα και ως απλος θεατης της πορειας του, γνωριζε το υφος και το χιουμορ του καλλιτεχνη. Οποτε γιατι επι σειρα μηνων στην κυριολεξια τον πιεζε να φτιαξει την εκπομπη; Στην απορια αυτη, βεβαια, απανταει ο ιδιος ο προεδρος της ΕΡΤ. Αν προβαλλοταν η εκπομπη "θα μας επαιρναν ολοι μαζι το κεφαλι", λεει. Αν η λεξη "κεφαλι" αντικατασταθει με τη λεξη "θεσουλα", η απαντηση εχει δοθει... Γ.ΠΑΝ.

    [12] Εξυπηρετηση...

    Στο Μαροκο τουριστρια βρεθηκε αναγνωστρια μας και εχασε το διαβατηριο της. Το πρωτο που σκεφτηκε ηταν να απευθυνθει στην πρεσβεια μας στο Ραμπατ. Ολοκληρη ημερα, την Τριτη 22 Αυγουστου, προσπαθουσε να επικοινωνησει τηλεφωνικως απο την Ταγγερη οπου βρισκοταν, αλλα σταθηκε αδυνατο.

    Ταξιδεψε λοιπον στο Ραμπατ αναγκαστικα. Και την επαυριο περιμενε ως τις 9.30 το πρωι εξω απο την πρεσβεια, οποτε κι ανοιξε η πορτα. Τι κι αν ανοιξε ομωσ;

    Αρμοδιοι της ειπαν πως η πρεσβεια δεν ειναι αρμοδια για να εκδιδει τα χαρτια προσωρινα διαβατηρια. Και την εστειλαν στην Καζαμπλανκα, στο προξενειο μας, το οποιο εχει την αρμοδιοτητα αυτη.

    Αυτα προς το υπουργειο Εξωτερικων, με την επιπλεον απορια γιατι δεν μπορει να ορισθει, σε συνεννοηση με τις μαροκινες αρχες, στην Ταγγερη καποιο γραφειο ελληνικου ενδιαφεροντοσ; Πως εχουν τοσες ευρωπα ικες χωρεσ;

    Για τη μεταφορα

    ΝΙ.Κ.

    [13] Οι επαιοντες

    Στη Βουλη ολο και περισσοτερο, οταν βεβαιως τα κομματα χρησιμοποιουν επαλοντες βουλευτες, η συζητηση γινεται στη διαλεκτο των ειδικων, την υπερκομματικη. Αποδειξη, η συζητηση σε νομοσχεδιο του υπουργειου Εργασιας. Η εισηγητης της Ν.Δ. Νικη Τζαβελλα, εκτος απο τα χειροκροτηματα ολων των πτερυγων, απεσπασε για την ομιλια της τους επαινους των επα ιοντων Λ. Κανελλοπουλου (πρωην γενικο γραμματεα της ΓΣΕΕ) Δ. Πιπεργια (συνδικαλιστη) και του υπουργου Εργασιας Γιαννη Σκουλαρικη.

    Η ιδια επεκρινε και επηνεσε αρθρα κατα κρισιν ειδικοτητος (πρωην προεδρος του ΟΑΕΔ γαρ). Μετα ταυτα, ο προεδρευων Παν. Σγουριδης δεν μπορουσε παρα να εκφρασει την μετ' επαινων ευμενεια του.

    [14] ΣΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

    Η Πυθια σε εμμηνοπαυση

    Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗ

    Φτανοντας στους Δελφους, ως τουριστας, για να παρακολουθησω την "ΩΙΙΙ Διεθνη Συναντηση Αρχαιου Ελληνικου Δραματος", ειχα ολες τις προσδοκιες που εχει καθε ανθρωπος που θελει να κανει το ψωνιο του. Παρα το περιορισμενο βαλαντιο του, ειναι διαθετειμενος να πληρωσει το αντιτιμο. Το μινιμουμ κοστος των εξι ημερων ειναι 150.000 δραχμες. Με το ποσον αυτο θα αγορασει κανεις μερικα πρωτοποριακα θεαματα. Θα ακουσει τους ξενους και ντοπιους σοφους, θα δει τους Δελφους, θα φαει μια "χοιρινη, μοσχαρισια η πα ιδακια" και με μια καλη τυχη θα αποφυγει τις "μπομπες". Δηλαδη, αν ειναι ετσι, οπως νομισατε, κερδισατε μια ωραια βδομαδα.

    Μπαινοντας ομως στο χωριο Δελφοι, διαπιστωνεις πως ο κεντρικος δρομος λεγεται "Λεωφορος Βασιλεων Παυλου και Φρειδερικης". Η αυθαιρεσια της δομησης βγαζει ματι. Ολο το χωριο ειναι διακοσμημενο με κιλιμια και μπλουζακια, που συχνα καλυπτουν ολη την προσοψη του μαγαζιου. Αυτο ειναι πρακτικο γιατι ο τοιχος δεν θελει ποτε βαψιμο. Τα δευτεροκλασατα ξενοδοχεια με τα ενδοξα αρχαια τους ονοματα, προσπαθουν να δειχτουν, σ' αντιθεση με τα καλα ξενοδοχεια που ειναι κρυμμενα και δεν φαινονται. Αν τα πραγματα ερθουν ευνο ικα και βρεις δωματιο απο την "κατω μερια" και εχεις παραθυρο με θεα το δελφικο τοπιο, ξεχνας αμεσως την αθλιοτητα που διαπιστωσες μολις. Αν ομως παρεις δωματιο με θεα το αντικρινο ξενοδοχειο, τοτε νομιζεις πως βρισκεσαι στην Ακομινατου, που απεκτησε ξαφνικα τουριστες.

    Το ΕΠΚεΔ (Ευρωπα ικο Πολιτιστικο Κεντρο Δελφων) μαζι με το πλεγμα των ακριβων ξενοδοχειων που το περιστοιχιζουν ειναι φιλικα με το περιβαλλον και αφομοιωνονται στη φυση χωρις να ενοχλουν, παρα μονο τους επαγγελματιες της περιοχης. Το ΕΠΚεΔ, σε σχεση με τους ντοπιους, λειτουργει κατ' αναλογια των αμερικανικων βασεων. Δεν εχει καμια σχεση με τους ιθαγενεις. Το κοινο των εκδηλωσεων ειναι φερτο και στην πλειοψηφια του γερασμενο. Οι νεοι ελαχιστοι.

    Και οταν μια τοσο μεγαλη συναντηση δεν απευθυνεται ουτε στην περιοχη που φιλοξενειται ουτε στους νεους δημιουργους, τοτε που απευθυνεται; Στον εαυτο της.

    Δυστυχως αυτη ειναι η θλιβερη απαντηση που βγαινει αβιαστα τοσο απο τα θεαματα οσο και απο τις εργασιες του Συμποσιου. Τα θεαματα ειχαν επιλεχθει μ' ενα συγκεκριμενο κριτηριο. Να αυτοπροσδιοριζονται σαν "πειραματικα" η "εργα εν εξελιξει", ασχετα αν οι σκηνοθετες τους ανηκουν στο πιο σκληρο και σνομπ κατεστημενο του θεατρου. (Ο Ρομπερτ Γουιλσον π.χ. αφησε τους θεατες να περιμενουν δυο ωρες και ο Λιουμπιμοφ δεν ειχε προβλεψει χωρο για θεατες). Αυτη η πρωτοπορια, που για δεκαετιες τωρα επαναλαμβανεται, ειναι ενας νεος ακαδημα ισμος και συχνα πιο φορμαλιστικος και δογματισμος απο τον κλασικο. Αν και ολες οι παραστασεις που ειδα ειχαν ενα θαυμασιο επαγγελματισμο και μια αποψη, εντουτοις δεν σου αποτρεπουν το ερωτημα: Γιατι ολο αυτο το κακο και ο σκοτωμος επι σκηνησ; (Σιγουρα το σημειωμα αυτο αδικει καποιες καλες στιγμες, αλλα εδω δεν κρινουμε τις παραστασεις αλλα το θεσμο, με στοχο τη βελτιωση του).

    Οι σοφοι το θεατρου στο Συμποσιο, ελεγαν συχνα τετοιες μπουρδες που οι παρευρισκομενοι τεχνιτες του Διονυσου εκαναν το σταυρο τους και ελεγαν: "Τι σχεση εχουν ολα αυτα με τη δουλεια μασ;". Και αυτο φανηκε καθαρα οταν οι ηθοποιοι Ασπασια Παπαθανασιου, Λυδια Κονιορδου και Χριστος Τσαγκας ανεβηκαν στο βημα. Εκει καταλαβαινες πως το θεατρο ειναι πραξη και σε καμια περιπτωση θεωρητικη κοζερι. Και εκει διαπιστωσα για μια ακομη φορα πως ενας θεατρολογος ειναι κατα κανονα ενας ανθρωπος που μπορει να μιλησει για τα παντα, εκτος απο θεατρο. Και αν σκεφθει κανεις πως αυτοι οι ανθρωποι ειναι πανισχυροι, χωμενοι σε οργανισμους και δημοσιες θεσεις, τοτε μπορει να καταλαβει κανεις γιατι το θεατρο παει κατα διαβολου. Διευθυνεται απο ανθρωπους που δεν το κατανοουν. Κανουν την ιδια δουλεια που κανουν και οι πολιτικοι. Λειτουργουν προς ιδιον οφελος, στο ονομα καποιου λειτουργηματος.

    Εκει που γινοταν πραγματικη δουλεια ηταν στο αιθριο του Κεντρου. Γνωριμιες, επαφες, κολακειες μπροστα, θαψιμο πισω. Ελαχιστοι ειχαν το θαρρος να πουνε μια γνωμη. Γλωσσα-γραβατα που λενε. Ειχαν ερθει παιδια απο Αγρινιο, Ναυπλιο, Αργος, Λαμια κ.λπ. για την αγαπη του θεατρου. Ειχαν ερθει νεοι ηθοποιοι και σκηνοθετες με δικα τους εξοδα για να ενημερωθουν. Ολοι αισθανθηκαν παρεισακτοι. Σαν να βρεθηκαν σε μια κλικα που λειτουργουσε για τον εαυτο της. Σιγουρα και οι κλικες εχουν τα δικαιωματα τους. Ας παρουν το θαρρος και να πουν "κλειστον δια το κοινον". Σπονσορες εχουν σωρο. Και ας αφησουν τα δημοσια χρηματα γι' αυτους που θελουν να κανουν θεατρο για το κοινο.

    ΥΓ. Αμεση αναγκη να δημιουργηθει ενα πληρες ιατρειο στους Δελφους. Οπως ο χωρος του Σταδιου ειναι κακοτραχαλος, γινονται συχνα τραυματισμοι. Ο ηθοποιος Φωτης Ζηκος παρα τριχα να χασει το ματι του και επρεπε να μεταφερθει στην Αμφισσα. Οι γιατροι, με τα μεσα που ειχαν, προτειναν μεταφορα στην Αθηνα. Τελικα εκαναν την επεμβαση μ' επιτυχια. Ημουν αυτοπτης στην επεμβαση. Ας δεχτουν απ' αυτη τη στηλη και τις δικες μου ευχαριστιες.

    [15] ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

    Μια διεθνης συναξη σοφων θεατρανθρωπων, απ' οπου, δυστυχως, απουσιαζε το θεατρο

    ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ Εγωιστικο δεν λεω, αλλα ταυτοχρονα και γοητευτικο να μπορεις ν' αφηνεσαι στην απεραντοσυνη της θαλασσας, ν' αγνοεις προσωπα και γεγονοτα και να απολαμβανεις την ηρεμια και την ξεγνοισια που σου προσφερει το μοναδικο ελληνικο καλοκαιρι. Γιατι οσο κι αν τα 'χει κανει... θαλασσα η πασιγνωστη πλεον ανα την υφηλιο τσαπατσουλια κι ο αρπακολισμος της τουριστικης μας βιομηχανιας, υπαρχουν ακομα γωνιες και ανθρωποι που σου δινουν τη δυνατοτητα ν' απολαυσεις μοναδικες αυγουστιατικες μερες και νυχτες.

    Αντε λοιπον τωρα μπροστα στην πεζη κι απροσωπη οθονη του υπολογιστη να προσπαθεις να συγκεντρωθεις, να ξεχασεις αυτη τη γευση θαλασσας απο τα χειλη, για να προσγειωθεις στην ανυδρη και επικινδυνη δυστυχως πραγματικοτητα που μας περιβαλλει. Αντε να ξεχασεις την αγρια ηρεμια του Λιβυκου, η τη μοναδικη γοητεια μιας εποχης που φαινοταν να μην υπαρχει πια στο Βαθυ της Σιφνου, μια γωνια που ο "πολιτισμος" του ηλεκτρισμου και ο,τι αυτος συνεπαγεται δεν εχει επισκεφτει ακομα...

    Επιστροφη λοιπον στους συνηθεις καβγαδες, τη συνηθη μιζερια και τη συνηθη ευκολια του ασπρου μαυρου. Με τις κραυγες και τις ιντριγκες να δεσποζουν και τα θλιβερα μικροκομματικα μαγειρεια να επιμενουν να σερβιρουν τις ιδιες αθλιες συνταγες. Με τα ιδια προσωπα στους ιδιους ρολους θλιβερες φιγουρες κι απολιθωματα μιας εποχης που σβηνει αλλα που δεν λεει να δωσει τη θεση της σε κατι πιο φρεσκο, κατι πιο γοητευτικο...

    Εδω λοιπον και παλι με πληθος σημαιες ευκαιριας να αρμενιζουν γυρω μας εμεις στη συνηθη ροτα... Ν' αναζητουμε προσανατολισμο κατω απο τις θολες γραμμες των οριζοντων, να ψαχνουμε διαττοντες αστερες και μηνυματα απο την ερημο της πολιτικης.

    [16] Μικη αθανατε

    Ενθουσιασμος και συγκινηση στην προχθεσινη συναυλια στο Ηρωδειο

    Το Ηρωδειο γεμισε προχθες (και χθες) ασφυκτικα απο τις ελαχιστες βραδιες που το ειδαμε γεματο εφετος για τη συναυλια την αφιερωμενη στα 100 χρονια του Κινηματογραφου και στα 70 του Μικη Θεοδωωρακη.

    "Κραχτες", εκτος φυσικα απο τα δυο αυτα γεγονοτα, ο Γιωργος Νταλαρας και η ολλανδιωκη "Μετροπολ Ορκεστρα".

    Ηταν μια βραδια τιμης, κυριως για το συνωθετη, στην οποια ανταποκριθηκε το κοινο, οχι ομως και η πολιτικη ηγεσια του τοπου, της οωποιας η παρουσια υπηρξε ισχνη, ενω ελαμψε δια της απουσιας του και ο πνευματικος και καλλιτεχνικος κοσμος.

    Το προγραμμα, στο α μερος, αρχισε με τον "Πολεμο των αστρων", για να περασει σε μια σειρα κομματιων (απο τον "Ροζ Πανθηρα", τα "Αρματα της φωτιας" του ημετερου Βαγωγελη Παπαθανασιου και ενα χορταστικο αφιεωρωμα στις μουσικες του Νινο Ροτα) και να καωταληξει στο "Γουεστ Σαιντ Στορι" του Μπερωνσταιν.

    Το κοινο μπηκε απο την αρχη στο πνευμα της βραδιας, συμμετειχε, ενω η ορχηστρα και ο μαεστρος της εμφανιστηκαν χωρις σοβαροφαωνεια. Ως ελαφρα ορχηστρα εχει, αλλωστε, διαωπρεψει, σ' ενα ρεπερτοριο που περιλαμβανει τζαζ, ποπ, μιουζικαλς, κινηματογραφικη μουωσικη.

    Το αφιερωμενο στα κινηματογραφικα κομω π ιματια του Μικη Θεοδωρακη β μερος αρχισε ζωηρα με το "Χορο των αετων" απο τη "Γειωτονια των αγγελων", με τους σολιστ του μπουωζουκιου Κωστα Παπαδοπουλο και Λακη Καρωνεζη, που μπηκαν δυναμικα στην ορχηστρα ξεωσηκωνοντας το κοινο.

    Ακολουθησε ο Γιωργος Νταλαρας, με τραωγουδια απο τον "Ανθρωπο με το γαριφαλο", το "Ζ", τη "Φαιδρα", το "Χονε ι μουν", το "Νησι της Αφροδιτης", το "Συνοικια το Οωνειρο", το "Σερπικο", την "Κατασταση ποωλιορκιας". Τραγουδια, τα περισσοτερα, αγαωπημενα, τα οποια συνοδευε και το κοινο - με τη φωνη του η ρυθμικα χειροκροτηματα. Σε μεριωκα συνοδευσε και η χορωδια "Φονς Μουζικαωλις", με διευθυντη τον Κ. Κωνστανταρα.

    Το φιναλε γραφτηκε με τον "Ζορμπα", ενω οταν ο μαεστρος κατεβηκε απο τη σκηνη για να ανεβασει τον Μικη Θεοδωρακη, ο δευτερος εωνεδωσε και τραγουδησε, μαζι με τον Νταλαρα το "Ειναι μεγαλος ο καημος" - που ηταν το πιο συγκινητικο σημειο της βραδιας. Και, μοωνος του ο Νταλαρας, επειτα απο επιμονα χειωροκροτηματα του κοινου, που δεν ελεγε να φυωγει, δυο ακομη κομματια: Το "Γελαστο παιδι" και το "Βρεχει στη φτωχογειτονια".

    Χειροκροτηματα για πολλη ωρα, "μπραωβο", αλλα και πολλα επιφωνηματα, που απευωθυνονταν προσωπικα στον τιμωμενο συνθετη: "Μικη, αθανατε!", "Να ζησεις, Μικη!", "Αξιος!".

    [17] Η αφυπνιση της Περσεφονης

    Ενας πολιτιστικος χωρος γεννιεται σ'ενα παλιο εργοστασιο σαπουνοποιιας στην Ελευσινα

    Της ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Παει καιρος που σ' αυτο το μπαλκονι του κοσμου η Περσεφονη ειχε σταματησει να βγαινει. Πριν, οσο ακομη εβγαινε, εβλεπε δεξαμενες, σκουρια, φουγαρα και μια θαλασσα αφυσικα σκουρα, μυριζε καπνο και πετρελαιο κι ακουγε για τα Ναυπηγεια, για την ΠΥΡΚΑΛ και για την οικολογικη καταστροφη. "Κοιμησου... στην αγκαλια της γης", τη συμβουλευε και ο Νικος Γκατσος. Και σ' αυτη την περιπτωση, την περιπτωση της Ελευσινας, προτιμησε να τον ακουσει. Κατω απο ξυλα, πισσα, τσιμεντο και λιγο χμα, κοιμηθηκε...

    Ξυλα, πισσα, τσιμεντο και λιγο χμα ηταν η πρτη υλη μιας "εικαστικης ανακυκλισης". Καποιων που, αντιθετα, αποφασισαν να μην κοιμηθουν οσο κι αν τραγουδουν οι Σειρηνες (των εργοστασιων). Οσο για την Περσεφονη τους...

    "Εγ δεν τη θελω κοιμομενη, οπως ο Γκατσος. Τη θελω ενηλικη κι οχι νεαρη να πετιεται απο τα εγκατα της γης. Σε μια γεννα πραγματικη". Διασχιζοντας την εισοδο του παλιου σαπουνοποιιου Κανελοπουλου, το βλεμμα, προτου να πεσει στα ερειπωμενα κτιρια, συνελαβε την εικονα της επιβλητικης μαρμαρινης κορης, ατελους ακομη, σε τρια κομματια, ενα σφηνωμενο στο χμα και δυο ακουμπισμενα πιο περα.

    Ο γλυπτης με τη σμιλη, με τζιν σορτς και πουκαμισο κοντομανικο, βουτηγμενος στη σκονη, λαξευει κατω απο τον ηλιο. Κανει ζεστη καθς, σε πεισμα των συνειρμν που συνδεουν την Ελευσινα με εικονες μουντες και βροχερες, ο ηλιος καιει, ξεραινοντας το εδαφος αλλα επιτρεποντας σε καποιους να διασχιζουν το πλακοστρωτο της παραλιας με ποδηλατα.

    Περα απο τον ηχο της σμιλης που σκαει στο μαρμαρο, σκορπιζοντας θρυμματα, ο ηχος του φτιαρισματος και των μηχανηματων. Μπροστα αυτη η πηχτη θαλασσα, πισω ο αρχαιολογικος χρος. Και στη μεση η φυογενεση της Περσεφονης του Κστα Κλουβατου αλλα και ενας ακομη δυσκολος τοκετος. Σε 40 ημερες το Πνευματικο Κεντρο του Δημου της Ελευσινας, ο Κστας Κλουβατος και οι τεχνικοι, που αποφασισαν να βοηθησουν εστω κι αν δεν πληρνονται κανονικα, γεννησαν απο την "ερειπωση" ενα τεραστιο γλυπτο, σκηνικο και δρμενο, ενα μικρο θεατρο, δυο αιθουσες εκθεσεων. Ενα πολυ-πολιτιστικο κεντρο για τα Αισχυλεια '95 (3-30 Σεπτεμβριου). Και οχι μονον... Εικαστικη φωλια Η ιδεα για τη δημιουργια μιας εικαστικης φωλιας στην αγκαλια της Ελευσινας ανηκει στον Κστα Κλουβατο. Στο δημαρχο της Ελευσινας Γιργο Γεωργοπουλο ανηκει ομως η ιδεα της στρατευσης του γλυπτη. Αν και...

    "Με φναξαν για να κανω μια εκθεση στο πλαισιο των Αισχυλειων -ειχα ζησει εφηβος εδ- ειδα το χρο και παθιαστηκα", λεει ο καλλιτεχνης.

    Υπερδραστηριος, σμιλευει και δινει οδηγιες. Καμαρνει στο "αιθριο" του εργοστασιου το μικρο αμφιθεατρο που δημιουργηθηκε μεσα σε 20 ημερες, τη μικρη σκηνη, προσανατολισενη βορειοανατολικα, "προς το ανοιγμα της θαλασσας". Τρεχει. Μας ξεναγει...

    Χανομαστε στους δαιδαλους ενος συγκροτηματος που καποτε εσφυζε απο ζωη, σε καθε γωνια των δεκαδων σημειων της διαδικασιας παραγωγης και που τρα σπαει σε κομματια, φτυνει τσιμεντο και παλια ξυλα. Κι ομως, τα κτιρια, ενα ενα οπως τα διασχιζουμε σκυβοντας, προσεχοντας, εχουν μια μαγεια καθς αποκαλυπτουν κι αλλες αιθουσες, κι αλλες γωνιες. Χωρις το μιτο της Αριαδνης, χανομαστε βαθια στα τουνελ των κτιριων, βρισκομαστε στο εργοστασιο Βοτρυς και στα συνορα των "αρχαιων". Στις αιθουσες, πανω στα ξυλινα αετματα, στεκονται, στιγμιαια, χελιδονια και υστερα χτυπουν τα φτερα τους με θορυβο, ξαναβγαινουν.

    Σκαρφαλνουμε απο τη στενη σκαλιτσα, μετα φοβου ψυχης, στην κορυφη των τεραστιων δεξαμενν που αλλοτε φυλασσοταν το κρασι. "Κρακ", κατω απο τα ποδια σπαει η στερεοποιημενη σκονη. Κατω το χαος. Ελαχιστα πιο περα το Αρχαιολογικο Μουσειο της Ελευσινας. Στη μεση το θεατρακι. Και σκορπισμενο το μικρο σμαρι των ανθρπων που δουλευουν.

    "Απλωσε τα χελιδονια. Ετσι", φωναζει ο Κστας Κλουβατος. Κατω, σε ενα ζεμπιλι χελιδονια, αυτη τη φορα απο ορειχαλκο, ετοιμα να παρουν τη φυσικη τους θεση.

    "Η αφυπνιση της Περσεφονης", δεν ειναι το μοναδικο εργο του γλυπτη που θα φιλοξενηθει στο χρο, λοιπον. Στην κορυφη του πρτου κτιριου, μπαινοντας στο παλιο εργοστασιο, εχει ηδη εγκατασταθει ο ξυλινος περιστερνας του, και στη βαση του κτιριου θα απλωθουν τα ορειχαλκινα χελιδονια. Πιο περα θα τοποθετηθει ενας στυλος της ΔΕΗ, με χελιδονια κι αυτη τη φορα. "Οταν ξαναρχιζει η ζωη, οι ανθρωποι επονται. Στη συναντηση αυτη θελουμε να διεκδικησουμε την πνευματικη υποσταση της Ελευσινας. Την αναγεννηση. Την πνευματικη ειρηνικη ζωη", εξηγει ο γλυπτης. Εργα του, ζωγραφικης αυτη τη φορα σε πανι, θα παρουσιαζονται σε μια απο τις αιθουσες των κτιριων, που εγκαινιαζεται αποψε. Σχεδον στο μισοσκοταδο, αναμεσα στα διαβρωμενα ξυλα. Ειρηνικη παρεμβαση Η εισβολη της τεχνης σε αυτο το χρο των 30 στρεμματων ειναι απολυτα ειρηνικη. Γινεται με σεβασμο στη φυση πρτα, στο παρελθον μετα. Στο ιστορικο παρελθον, της αρχαιας Ελευσινας -τοπου καταγωγης του Αισχυλου- και των Μυστηριων. Και στο παρελθον του ιδιου του χρου, του περιγυρου αυτης της εργατουπολης και του εργοστασιακου συγκροτηματος που θεμελιθηκε στις αρχες του αινα απο τον Κανελοπουλο. Που απλθηκε καταπινοντας εκταρια μεχρι το 1912. Και που, το 1971, εχοντας γινει σχεδον μια πολιτεια βιομηχανικης παραγωγης, στον κολπο της Ελευσινας εγκαταλειφθηκε.

    Ιδιοκτησια σημερα της Εθνικης Τραπεζας, εχει παραχωρηθει στο δημο που, παρ' ολα τα προβληματα, με κεραιες ευαισθησιας αποφασισε να χρησιμοποιησει το χρο για τα Αισχυλεια του '95. Η παρεμβαση του Κστα Κλουβατου και τα οραματα του δεν εχουν, ωστοσο, ημερομηνια ληξεως. Γοητευμενος απο ενα περιβαλλον μνημης και μοχθου, οραματιστηκε τη λειτουργια του χρου σε μονιμη βαση. Μια "εικαστικη χωροπλαστικη που μεσα της να ζησει ο κοσμος. Να γινει ο ιδιος στοιχειο. Και μερος του δρμενου". Εξ ου και η "προσπαθεια να μην αλλισουμε την ερειπωση". Γι' αυτο καθε πετρα, καθε θαμνος, καθε χαλασμα μενουν οπως εχουν.

    Το αποτελεσμα δεν απευθυνεται σε καλλιτεχνες η σε ανθρπους "περι των καλλιτεχνικν", ικανους απο τη χρονια μαθητεια να δεχονται την υπερβολη και την ακροτητα ενος εικαστικου ερεθισματος. Απευθυνεται σε ολους οσοι μπορουν να χαρουν τη μεταμορφωση ενος χρου σε ενα γιγαντιαιο πολιτιστικο σκηνικο και παραλληλα τη διατηρηση της ταυτοτητας. Το συγκροτημα δεν αρνειται την Ελευσινα. Τη συγχωνευει, την αποδεχεται σε καθε γωνια που διατηρειται αυτουσια. Την εκμεταλλευεται... Ολα απο εκει "Ο σκοπος μας ηταν να μην αγοραστει τιποτε καινουργιο. Εκμεταλλευομαι την ερειπωση σαν στοιχειο. Ειναι η συνεχεια της εικαστικης μας προτασης...", επιμενει ο Κστας Κλουβατος. Ο ιδιος σεβεται, νομιζεις, και την κληρονομια των ανθρπων που δουλευαν εδ. Και ντυμενος εργατικα, με παπουτσια πνιγμενα στη σκονη, τρεχει απο το πρωι μεχρι το βραδυ. "Ο καθενας φορα την πανοπλια του καθωσπρεπισμου... Εγ δεν ειμαι ετσι", εξηγει. Μαζι του, οι τεχνικοι και οι εργατες που κατορθωσαν τον αθλο της εικαστικης αναπλασης σε 40 ημερες. Χωρις καμια βοηθεια, εκτος απο αυτην των δημοτν και του ευαισθητοποιημενου δημαρχου.

    "Στειλαμε εγκαιρα το προγραμμα των εκδηλσεων. Το '88 μας ειχαν επιχορηγησει για τα Αισχυλεια. Τρα, δεν μας εστειλαν ουτε μια απαντηση απο το υπουργειο Πολιτισμου", παρατηρει πικρα ο Γιαννης Μοιρας, μελος της Επιτροπης Διοργανωσης των Αισχυλιων. Ο ιδιος, αποκαλυπτει οτι το οικονομικο βαρος της αναπλασης σηκνουν οι δημοτες. Ανθρωποι που, ουτως η αλλως, εχουν φορτωθει και αλλα πολλα βαρη. "Τα χρηματα (15 εκατομμυρια), για την αναπλαση του ελαιουργειου, ειναι απλν πολιτν. Απο εισφορες..."!

    Ο οικονομικος μοχθος των δημοτν, ο μοχθος των τεχνικν, των εργατν για τη διαμορφωση της εικαστικης παρεμβασης αξιζει μια καλυτερη, μονιμοτερη τυχη. Γιατι τα Αισχυλεια καποτε θα τελεισουν. Αλλα...

    Ειναι κριμα να βυθιστει ο χρος σε μια ενοχλητικη ανυπαρξια και η Περσεφονη, που αναγενναται απο την Ελευσινια Γη σπαζοντας τις πλακες της πισας και του μπετον, να γυρισει στα μουχλιασμενα σκοταδια.

    Βγαινοντας, καθς οι εργατες τοποθετουν τους γιγαντιαιους κορμους ελιας, δεντρων που ειχαν καποτε ζωη και τρα επιλεχθηκαν να διακοσμησουν την εισοδο στον "εικαστικο λαβυρινθο", ο Κστας Κλουβατος μας το αποκαλυπτει: "Στοχος μου ειναι να απευθυνω προς πασα κατευθυνση προταση για τη δημιουργια εδ ενος προτυπου εικαστικου κεντρου", λεει. Και φευγει για να πιασει παλι τη σμιλη, "να προλαβω το φως". Βλεπετε, η "Αφυπνιση της Περσεφονης" θελει κοπο, προγραμματισμο. Και πανω απ' ολα χρειαζεται το φως του ηλιου...

    [18] Ενας θησαυρος "για την περιοχη της Θεσσαλονικης"

    Ενα αγνωστο μεχρι σημερα αρχειο εντοπιστηκε στις αποθηκες της Εθνικης Τραπεζας στη Θεσσαλονικη. Προκειται για το αρχειο με ολα τα στοιχεια της ανεγερσης του κτιριου της Τραπεζας στην πλατεια Ελευθεριας της Θεσσαλονικης, στα χρονια του Μεσοπολεμου (1928-1933).

    Ολο το υλικο (σχεδια, εγγραφα και σημεισεις των μηχανικν και αρχιτεκτονων που επεβλεψαν το εργο), καθς και φωτογραφιες απο το τεχνικο αρχειο της Εθνικης Τραπεζας, αλλα και απο το αρχειο του επιβλεποντος μηχανικου Ιωαννη Ισηγονη, θα εκτεθουν στο περιπτερο της Τραπεζας, στην 60η Διεθνη Εκθεση Θεσσαλονικης (9-18 Σεπτεμβριου).

    Παρ' ολο που εκ πρτης οψεως το υλικο φαινεται να εχει στενα τεχνικο ενδιαφερον, πισω απο την ψυχρη τυπικη διατυπωση των εγγραφων και των τεχνικν σχεδιων κρυβεται ενας θησαυρος πληροφοριν που καλυπτουν ευρυτατο φασμα: Πληροφοριες για την καθημερινη ζωη στην τοσο σημαντικη αυτη περιοδο, αγνωστα στοιχεια για την τοπογραφια της αλλοτε παραθαλασσιας αυτης περιοχης της Θεσσαλονικης και, βεβαια, πληροφοριες για το σημαντικο αρχιτεκτονικο εργο που εκτελεστηκε εκεινη την εποχη.

    Το καταστημα της Θεσσαλονικης ηταν το πιο μεγαλοπρεπο απο τα 25 κτιρια που οικοδομηθηκαν την περιοδο 1925-1940 σε ολη τη χρα για να στεγασουν τις υπηρεσιες της Εθνικης Τραπεζας.

    Η αρχιτεκτονικη των κτιριων που χτιζονται απο την Εθνικη Τραπεζα στο Μεσοπολεμο χαρακτηριζεται απο εντονες κλασικιστικες τασεις, εν για την κατασκευη τους χρησιμοποιειται η νεα, πρωτοποριακη για την εποχη της, τεχνολογια του μπετον.

    Ο ενιαιος αρχιτεκτονικος ρυθμος που επιλεγεται στο σχεδιασμο των κτιρι π ιων της Τραπεζας συχνα ειναι ξενος προς την τοπικη παραδοση. Η πολιτικη ομως αυτη εκφραζει τις ιδεολογικες αναγκες που χαρακτηριζουν τη διαδικαια ενσωματωσης των νεων χωρν στην παλαια Ελλαδα.

    Το εκτεταμενο οικοδομικο προγραμμα που υλοποιησε η Τραπεζα στο Μεσοπολεμο, εδωσε την ευκαιρια σε αξιολογους αρχιτεκτονες και μηχανικους της εποχης να δημιουργησουν κτιρια που για πολλες δεκαετιες υπηρξαν τα αξιολογοτερα των επαρχιακν πολεων και επηρεασαν σημαντικα την αρχιτεκτονικη της εποχης τους.

    [19] ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ζητουν συναντησεις, αλλα ο πρωθυπουργος ισως και να μην τους δεχθει

    Στον Ανδρεα, για να βρουν το δικιο τους

    Συγκεντρωση στις 11 π.μ. στην Κλαυθμνος και πορεια στο Μαξιμου οργαννουν για αυριο οι εργαζομενοι στα Ναυπηγεια Σκαραμαγκα

    Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

    Ολες οι ...πορειες οδηγουν στου Μαξιμου αυτη την εβδομαδα, καθς οι δυο κορυφαιες συνδικαλιστικες οργανσεις, του δημοσιου και του ιδιωτικου τομεα (ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ) και το σωματειο των Ναυπηγειων Σκαραμαγκα απευθυνονται στον πρωθυπουργο Ανδρεα Παπανδρεου για "να βρουν το δικιο τους".

    Ταυτοχρονα δεν παραλειπουν να "καρφσουν" και ορισμενους (αρμοδιους) υπουργους που τους θεωρουν υπευθυνους για την ολη κατασταση.

    ΗΓΣΕΕ κλεινει σημερα τον κυκλο των επαφν της με τα πολιτικα κομματα, με τη συναντηση που θα εχει το προεδρειο της με τη γενικη γραμματεα του ΚΚΕ Α. Παπαρηγα. Ωστοσο εχει ζητησει ηδη συναντηση με τον προεδρο της κυβερνησης. Απο τον Πρωθυπουργο, η εργατικη πλευρα, εν οψει της ομιλιας του στη Διεθνη Εκθεση Θεσσαλονικης και τη διαμορφωση της νεας οικονομικης πολιτικης (προ υπολογισμος, εισοδηματικη πολιτικη κ.λπ.) θελει να ζητησει το σταματημα του 10χρονου προγραμματος λιτοτητας και μετρα αναπτυξης της οικονομιας. Μεχρι χθες παντως απο το γραφειο του Πρωθυπουργου δεν ειχε ορισθει το σχετικο ραντεβου, γεγονος που δημιουργει ανησυχια στη ΓΣΕΕ κατα ποσο θα πραγματοποιηθει η συναντηση πριν απο την Παρασκευη η θα εμφανιστει ο κ. Α. Παπανδρεου στη Θεσσαλονικη χωρις να εχει δει τους εκπροσπους των εργαζομενων, τους οποιους ωστοσο εχουν συναντησει ολοι οι πολιτικοι αρχηγοι και ο κ. Α. Τσοχατζοπουλος, εκ μερους του κομματος.

    Ετσι η εργατικη πλευρα θα διατυψει τις θεσεις της στην ολομελεια τηςs διοικησης της ΓΣΕΕ μεθαυριο Τεταρτη, οπου αναμενεται να ζητησει: Αναπτυξη παραλληλα με τη σταθεροποιηση της οικονομιας, η ανταγωνιστικοτητα (της οικονομιας) να μη στηριζεται μονο στη συρρικνωση του κοστους εργασιας, να χαραχθει βιομηχανικη πολιτικη, να δοθει προτεραιοτητα στο κοινωνικο προφιλ - (υγεια-παιδεια) και να ασκηθει συγκροτημενη πολιτικη στην Ευρωπα ικη Ενωση, με εμφαση στην κοινωνικη διασταση της διαδικασιας ενοποιησης.

    Η ΑΔΕΔΥ

    Τη ΓΣΕΕ ακολουθησε χθες η ΑΔΕΔΥ η οποια με επιστολη της στον Πρωθυπουργο ζητει συναντηση μαζι του, γιατι "οι εξαγγελιες για προστασια του εισοδηματος υπηρξαν ""γραμμα κενο'' για τους δημοσιους υπαλληλους και στην πραξη σημαιναν νεα οικονομικη υποβαθμιση". Παραλληλα η ΑΔΕΔΥ στρεφεται και κατα υπουργν της κυβερνησης για την "πολιτικη επιλεκτικν παροχν και επιδοματων που εχει καταρρακσει καθε εννοια μισθολογιου... ορθης και αποδοτικης διαχειρισης του δημοσιου χρηματος...", αλλα και για "την απουσια ενος μακροπνοου σχεδιου εκσυγχρονισμου και εκδημοκρατισμου" εν "προσθετα προβληματα δημιουργουν οι νεοφιλελευθερης προελευσης αποψεις για συρρικνωση και υποβαθμιση των δημοσιων υπαλληλων...".

    Τα ναυπηγεια

    Τελος, αυριο στη 1 το μεσημερι οι 3.000 εργαζομενοι στα Ναυπηγεια Σκαραμαγκα θα πορευτουν απο την πλατεια Κλαυθμνος (απεργιακη συγκεντρωση στις 11 π.μ.) στο Μεγαρο Μαξιμου, στε να ενημερσουν τον Πρωθυπουργο για τις επιλογες των αρμοδιων υπουργν Βιομηχανιας (Κ. Σημιτης και Χρ. Ροκοφυλλος) που "οδηγουν σε κλεισιμο μεσω της ιδιωτικοποιησης των ναυπηγειων ως κατασκευαστικης μοναδας και τη μετατροπη τους σε εμποροναυτικη ζνη, εν 800 εργαζομενοι θα απολυθουν".

    Καθημερινα λοιπον διαφορες κοινωνικες δυναμεις νιθουν την αναγκη να απευθυνθουν στον Πρωθυπουργο, αφου προηγουμενως αντιμετωπιζουν "τοιχος αδιαλλαξιας" σε επιπεδο αρμοδιων υπουργν. Και οσο πιο αραιες εμφανισεις κανει ο Πρωθυπουργος, τοσο δημιουργειται το αισθημα στο κοινωνικο συνολο, οτι "αν βγει και μιλησει (μας συναντησει) θα βαλει τα πραγματα στη θεση τους...".

    [20] Στο κατφλι του Πειθαρχικου ο Παγκαλος

    Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ καθς και αλλα ηγετικα στελεχη του ΠΑΣΟΚ ερμηνευουν, οχι ως προσωπικη διαφορα την κοντρα με τον Λαλιτη αλλα ως πολιτικη διαφωνια

    Του ΓΡΗΓΟΡΗ ΡΟΥΜΠΑΝΗ

    Η Επιτροπη Δεοντολογιας (Πειθαρχικο) ανοιγει τις πορτες της για τον Θ. Παγκαλο για δευτερη φορα φετος.

    Η κοντρα του με τον Κ. Λαλιωτη ερμηνευεται απο τον πρωθυπουργο και την ηγεσια του ΠΑΣΟΚ οχι ως προσωπικη διαφορα αλλα ως αντιθεση του με την κυβερνηση και το κομμα. Ωστοσο, οι γνωριζοντες επιμενουν οτι δεν εχει ληφθει οριστικη αποφαση για διαγραφη. Οι λογοι ειναι δυο:

    Η σημερινη πολιτικη συγκυρια, με το ΠΑΣΟΚ να γνωριζει τη μεγαλυτερη, στην ιστορια του, κριση, ακριβς στην 21η επετειο απο την ιδρυση του.

    Το μεγεθος του Θ. Παγκαλου και οι αντιδρασεις που θα προκληθουν.

    Βαρυ κλιμα Παντως, το κλιμα που εχει διαμορφωθει ειναι κατι παραπανω απο αρνητικο για τον πρην υπουργο. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος και ο γραμματεας του κομματος με τις δηλσεις τους τον αντιμετωπιζουν πλεον ως ξενο σμα, ο Κ. Κουλουρης επισης, ο Γ. Κατσιμπαρδης δηλνει την πληρη αντιθεση του, ο Γιαννης Μαγκριτης θεωρει οτι ο δρομος που εχει παρει ειναι αδιεξοδος, εν σαφεις αποστασεις τηρουν πλεον οι αλλοι τρεις της ομαδας των τεσσαρων. Ο Ν. Αθανασακης, γραμματεας της επιτροπης δεοντολογιας και τηρησης του καταστατικου, σε ερτηση δημοσιογραφων αν προκυπτει θεμα απο τις δηλσεις Παγκαλου απαντησε ως εξης: "Υπαρχει τετοια καταντια και τετοιο ελλειμμα ηθους στις δηλσεις αυτες, που αμφιβαλλω αν ειναι θεμα που μπορει να εξεταστει με πολιτικους ορους απο την επιτροπη. Η επιτροπη, ουτως η αλλως, εξεταζει στις καθιερωμενες συνεδριασεις της τις εκκρεμοτητες και τα τρεχοντα θεματα που υπαρχουν". Αφηνει, δηλαδη, ανοιχτο το ενδεχομενο νεας παραπομπης του πρην υπουργου στην επομενη συνεδριαση, εκτος και αν μεταστραφει το κλιμα με καποια επανορθωτικη δηλωση του. Η καταδικη, παντως, των οσων ειπε εναντιον του Κ. Λαλιτη ειναι σαφης.

    Το Πειθαρχικο

    Η Επιτροπη Δεοντολογιας εχει προγραμματιστει να συνελθει σε τακτικη συνεδριαση μεθαυριο Τεταρτη (αυριο συνεδριαζει το Εκτελεστικο Γραφειο). Υπαρχει ομως το ενδεχομενο να αναβληθει η συνεδριαση για την αλλη εβδομαδα, επειδη πολλα απο τα μελη της θα πρεπει να βρεθουν στη Θεσσαλονικη ενοψει της επισκεψης του πρωθυπουργου στα εγκαινια της Διεθνους Εκθεσης. Ο Α. Παπανδρεου θα αναχωρησει την Πεμπτη και προφανς καποιοι θα χρειαστει ν' ανεβουν νωριτερα για την τελικη προετοιμασια της υποδοχης.

    Ο Ε. Βενιζελος σε δηλσεις του απο τη Θεσσαλονικη εδειξε να αποδεχεται πληρως την αποψη Παγκαλου οτι η διαφωνια του με τον Κ. Λαλιτη ειναι πολιτικη.

    "Η σταση του κ. Παγκαλου ειπε ειναι αντιθετη με την πολιτικη αυτη της κυβερνησης (για το αεροδρομιο των Σπατων) και εχει εκφραστει με το υφος που επελεξε ο κ. Παγκαλος και στο επιπεδο που επελεξε να κινηθει". Και προσθεσε οτι τετοιου ειδους αντιθεσεις "πληττουν την εικονα και της κοινοβουλευτικης πλειοψηφιας και της κυβερνησης".

    Ο Τσοχατζοπουλος

    Ο Ακης Τσοχατζοπουλος τονισε οτι ο πρην υπουργος οφειλει να σεβεται τις αποφασεις της κυβερνησης και μαλιστα αυτες οι οποιες πλεον εχουν περιβληθει με την εγκριση της Βουλης. Και προσθεσε:

    "Ειναι ομως λυπηρο, οταν στο ονομα της οποιασδηποτε σκοπιμοτητας, διολισθαινει σε συμπεριφορες, που αποδεικνυουν περαν της ελλειψης πολιτικν επιχειρηματων και ενα εντυπωσιακο ελλειμμα ηθικης".

    Αλλες δηλσεις

    Ο Κ. Κουλουρης, υφυπουργος Εσωτερικν, δηλωσε στο "Μεγκα" οτι ξεπερασε καθε οριο ηθικης και κομματικης ταξης και δεν μπορει να συνυπαρχει με τους αλλους συντροφους του στο ΠΑΣΟΚ.

    Ο Γ. Κατσιμπαρδης, μελος του Ε.Γ., ειπε μεταξυ αλλων στο ραδιοσταθμο "Φλας":

    "Υπαρχει εργο απο την κυβερνηση, αλλα αυτα τα λιγα στελεχη δυσκολευουν πλεον σκοπιμα πολιτικα την ολη προσπαθεια και κυριως δεν αφηνουν να αξιοποιηθει το εργο της".

    Ο Γιαννης Μαγκριτης, μελος του ιδιου οργανου, ειπε στον ιδιο ραδιοσταθμο:

    "Νομιζω πως οι προσεγγισεις των στελεχν του ΠΑΣΟΚ και του κ. Παγκαλου στο συγκεκριμενο θεμα ειχαν το στοιχειο της υπερβολης και της απολυτοτητας. Που οταν μπουμε σ' αυτο το δρομο σιγουρα ο δρομος αυτος ειναι αδιεξοδος και οδηγει σε τυφλες αντιπαραθεσεις".

    Η Βασω

    Ιδιαιτερη αισθηση ομως προκαλεσε η δηλωση της Βασως Παπανδρεου, η οποια περαν των αποστασεων που παιρνει απο τον Θ. Παγκαλο (αλλα και τον Κ. Λαλιτη φυσικα) κανει και ηγετικη εμφανιση λεγοντας οτι εκφραζει τη θεληση ολου του ΠΑΣΟΚ οταν υποστηριζει πως ηρθε η στιγμη για ριζικες αλλαγες στην κυβερνηση και το κομμα.

    Ειπε λιγο πριν αναχωρησει απο την Αθηνα:

    "Οπως γνωριζετε αναχωρ για το Παρισι για μια σημαντικη εθνικη αποστολη και μαλιστα μια μερα οπως η 3η του Σεπτεμβρη, που θα επρεπε να μας θυμιζει τις ριζες μας και το οραμα μας για τη χρα μας. Δεν μπορ παρα δυστυχς να αισθανομαι θλιψη. Θλιβομαι γιατι αποδεικνυομαστε καττεροι των περιστασεων.

    Οι αντιπαραθεσεις, ειτε με μορφη πολιτικν υβρεων ειτε με τη μορφη προσωπικν υπαινιγμν, εχουν ξεπερασει καθε οριο και δημιουργουν το αισθημα αποστροφης της ελληνικης κοινωνιας προς το ΠΑΣΟΚ, αλλα και την πολιτικη γενικοτερα. Η κοινωνια μας αγωνια για το μελλον αυτης της χρας. Περιμενει απο εμας να την καθοδηγησουμε με σιγουρια και αποτελεσματικοτητα στον 21ο αινα. Αυτο ειναι το χρεος μας κι αυτο πρεπει να υπηρετησουμε. Ειμαι σιγουρη οτι εκφραζω τη θεληση ολου του ΠΑΣΟΚ, οτι ηρθε η στιγμη για ριζικες αλλαγες στην κυβερνηση και το κομμα. Κρινομαστε ολοι, απο τον προεδρο ς το τελευταιο μελος του ΠΑΣΟΚ".

    Σαφς αποστασιοποιημενος ειναι και ο Π. Αυγερινος, ο οποιος αρκεστηκε να πει οτι για λογους πολιτικης δεοντολογιας δεν θελει να κανει δηλσεις.

    Ο Σημιτης

    Ενοχλημενος ειναι και ο Κ. Σημιτης. Ωστοσο δεν θελησε να προβει σε δηλσεις, εν συνεργατες του ελεγαν οτι πρεπει να καταβληθουν προσπαθειες να καταλαγιασουν τα πνευματα και να ληξει η ιστορια χωρις μαστιγματα.

    Οι αμεσως προσεχεις μερες θα δειξουν.

    [21] Παγκαλος: Τα μεγαλα εργα επιβαλλονται απο τα μεγαλα συμφεροντα...

    ΚΕΡΚΥΡΑ

    Ο Θ. Παγκαλος απεφυγε να δσει συνεχεια στην προσωπικη κοντρα με τον Κ. Λαλιτη και τους αλλους επικριτες του. Αφησε, ωστοσο, αιχμες για τα συμφεροντα γυρω απο το νεο αεροδρομιο, λεγοντας: "Τα μεγαλα εργα τα ζητουν και τα επιβαλλουν τα μεγαλα συμφεροντα. Αυτο δεν ειναι συκοφαντια. Ειναι πολιτικη κριτικη. Διαβαστε τις εφημεριδες και θυμηθειτε το '89. Σημερα ολοι ειναι μαζι μας και σκεφτομαι οτι αμα σε παινευουν οι αντιπαλοι σου καποιο λαθος εχεις κανει". Εδωσε, ομως, και το στιγμα του με αφορμη την επετειο για τα 21 χρονια του ΠΑΣΟΚ: "Και τοτε και τρα ειμαστε μπροστα σε νεους δρομους. Εγ σας ειπα με ποιο ΠΑΣΟΚ ειμαι. Και ειμαστε πολλοι. Η συζητηση θα γινει εναντια στους αποκλεισμους, τους μηχανισμους και τις ομαδες". Ο πρην υπουργος μιλντας στο συνεδριο για την ευρωπαικη ασφαλεια και τη γιουγκοσλαβικη κριση, που οργανωσε το Παντειο Πανεπιστημιο σε ξενοδοχειο της Κερκυρας, βρηκε την ευκαιρια να κανει διακηρυξη αρχν και να υποβαλει τις προτασεις του για θεματα εκσυγχρονισμου, εξωτερικης πολιτικης, μεχρι και θεματα παιδειας. Για τον εκσυγχρονισμο ανεφερε: "Μπορει ορισμενοι να τον θεωρουν υβρι. Εγ τον αποδεχομαι με υπερηφανεια. Εναν δημοκρατικο εκσυγχρονισμο με αμεση λαικη συμμετοχη. Εναν κοινωνικο εκσυγχρονισμο. Ειμαστε με τους αριστερους, επειδη ειναι πολλοι, φτωχοι και αδικημενοι". Για την εξωτερικη πολιτικη: Να συσταθει το Βαλκανικο Συμβουλιο Συνεργασιας με τη συμμετοχη των Βουλγαριας, Ρουμανιας, Σκοπιων και Ελλαδας και να γινει περισσοτερο ενεργη η εξωτερικη μας πολιτικη. Για το θεμα των Σκοπιων: Να αρθει το εμπαργκο και να αρχισουν αμεσες διαπραγματευσεις. Για τις ΗΠΑ: Οτι προωθουν τα συμφεροντα των Τουρκων στην περιοχη, κατι που κατεστησε σαφες ο Τζορτζ Στεφανοπουλος στην προσφατη επισκεψη του. Για την αμυνα: Ευελικτες ομαδες επιλεκτων και παλλαικη αμυνα στα προτυπα του Ισραηλ. Ζητησε αναπτυξη και σταθεροποιηση οχι μονο απο την κυβερνηση και προτεινε να σταματησει η μετατροπη των συμβασεων σε μονιμοτητα στο Δημοσιο. Προτεινε την καταργηση της επετηριδας των καθηγητν. Τελος, ζητησε αλλαγη του εκλογικου συστηματος, προτεινοντας να εκλεγονται 100 βουλευτες Επικρατειας και 200 σε δυο γυρους.

    [22] ΜΕ ΤΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ 5

    Με τη μεσολαβηση του υπουργου Εξωτερικν Καρ. Παπουλια στο Βελιγραδι απελευθερθηκαν οι πεντε παρατηρητες της Ευρωπα ικης Ενωσης τους οποιους κρατουσαν ομηρους οι Σερβοβοσνιοι, εγινε γνωστο απο το υπουργειο Εξωτερικν. Ο υπουργος Εξωτερικν της Ισπανιας κ. Σολανα, ο οποιος προεδρευει του Συμβουλιου Υπουργν της Ευρωπα ικης Ενωσης τηλεφνησε προχθες το απογευμα στον Καρ. Παπουλια, και του ζητησε να παρεμβει σχετικα. Ο Ελληνας υπουργος επικοιννησε αμεσως με τον Γιουγκοσλαβο υπουργο Εξωτερικν Μ. Μιλουντινοβιτς, ο οποιος ηταν στην Αθηνα για να παραλαβει την οικοσκευη του, καθς μολις πριν απο λιγες ημερες ηταν ακομη πρεσβης της χρας του. Και ενηργησε επισης αμεσως, με αποτελεσμα να απελευθερωθουν οι πεντε. Διπλωματικοι παραγοντες στην Αθηνα εκτιμουσαν πως το αιτημα της ισπανικης ευρωπα ικης προεδριας αποτελει δειγμα αναγνρισης του ρολου της Ελλαδας.

    [23] Με Γκορμπατσοφ απο σημερα η συναντηση των Αθηνων

    Με τη συμμετοχη πολλν προσωπικοτητων, Ελληνων και ξενων, της πολιτικης, της πολιτιστικης, της οικονομικης ζωης, αρχιζουν σημερα στην Πνυκα οι εργασιες της "Συναντησης των Αθηνων", οι οποιες θα τελεισουν μεθαυριο και εχουν θεμα τις πολιτικες, οικονομικες και πολιτιστικες εξελιξεις στο κατφλι του 21ου αινα. Την επισημη εναρξη της "συναντησης", την οποια οργαννει το Πολυτεχνειο, υπο την αιγιδα του προεδρου του Ευρωκοινοβουλιου Κλαους Χενς, θα κηρυξει στις 7 μ.μ. στην Πνυκα ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κ. Στεφανοπουλος, εν εχει κληθει να απευθυνει χαιρετισμο ο πρωθυπουργος Α. Παπανδρεου. Στη "συναντηση" συμμετεχουν, μεταξυ αλλων, ο Μιχ. Γκορμπατσοφ, ο Κλ. Χενς, ο προεδρος της Κυπρου Γλ. Κληριδης, ο Μισελ Ροκαρ, ο Λιονελ Ζοσπεν, ο Τζον Μπραδημας, ο Πιτερ Ουστινοφ, ο υπουργος Οικονομικν της Ουγγαριας Λαγιος Μποκρος, ο Απ. Κακλαμανης, ο Α. Τσοχατζοπουλος, ο Μιλτ. Εβερτ, ο Αντ. Σαμαρας, ο Ν. Κωνσταντοπουλος, υπουργοι, βουλευτες και ευρωβουλευτες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.

    Ο Γκορμπατσοφ Απο τη Χιο οπου βρισκεται, ο Μιχαηλ Γκορμπατσοφ εξεφρασε τη λυπη του για τον συνεχιζομενο πολεμο στην πρην Γιουγκοσλαβια, αλλα και την ελπιδα του οτι ο πολεμος αυτος δεν θα εξαπλωθει στην υπολοιπη Βαλκανικη. Τονισε ακομα οτι η διεθνης κοινοτητα πρεπει να εντεινει τις προσπαθειες για να ξαναγυρισει η ειρηνη στα Βαλκανια. Νωριτερα, ο τελευταιος ηγετης της Σοβιετικης Ενωσης ανακηρυχθηκε επιτιμος δημοτης Καρδαμυλων σε τελετη που εγινε στην πλατεια του χωριου. Ο δημαρχος Μ. Νεραντζης και ο εφοπλιστης κ. Τσακος, που τον φιλοξενει, αναφερθηκαν εκτενς στο εργο και την προσωπικοτητα του Γκορμπατσοφ και εξηραν τις προσπαθειες του για τη διεθνη ειρηνη.

    [24] Ο ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ με Παπανδρεου και Παπουλια για το αμερικανικο σχεδιο στο οποιο περιλαμβανεται και το Σκοπιανο. Προβληματισμενη η κυβερνηση

    Συζητουν το πακετο ΗΠΑ

    Του ΝΙΚΟΥ ΚΙΑΟΥ

    Προβληματισμενη εμφανιζεται η ελληνικη κυβερνηση απεναντι στο αμερικανικο πακετο λυσης του Γιουγκοσλαβικου, στο οποιο περιλαμβανεται και το Σκοπιανο.

    Το σχεδιο συζητει σημερα με τον Α. Παπανδρεου και με τον Καρ. Παπουλια ο υφυπουργος Εξωτερικν των ΗΠΑ Ριτσαρντ Χολμπρουκ.

    Ο Αμερικανος επισημος επροκειτο να αφιχθει στις 10 το πρωι στην Αθηνα, συμφωνα με το προγραμμα, προερχομενος απο το Βελιγραδι, με σκοπο να μεινει μονο τεσσερις ρες. Ηδη χθες αμερικανικη αντιπροσωπεια ειχε συνομιλιες στα Σκοπια με την ηγεσια της ΠΓΔ της Μακεδονιας.

    Το ερτημα που υπαρχει ειναι τι θα κανει ο Ελληνας πρωθυπουργος καθς λυση του Βοσνιακου εχει ως συνεπεια την αρση του διεθνους εμπαργκο στο Βελιγραδι και τις αμοιβαιες πληρεις αναγνωρισεις των χωρν της παλαιας Γιουγκοσλαβιας.

    Θα μεινει εν ισχυι το ελληνικο εμπαργκο στα Σκοπια, τα οποια παντως θα εχουν αναβαθμισει πληρως τις διπλωματικες τους σχεσεις και με το Βελιγραδι. Οπως κι αν εχουν τα πραγματα, φαινεται πως ειναι δυσκολο να μετακινηθει η Αθηνα απο τη θεση της, πρτα να κανουν το βημα οι Σκοπιανοι και μετα να αρθει το εμπαργκο. Κι ακομα ισως δυσκολοτερο θεωρειται να αρχισουν οι διαπραγματευσεις και μετα να αρθει το εμπαργκο, οπως λεγεται οτι προβλεπει το νεο αμερικανικο σχεδιο.

    Αρμοδιοι κυβερνητικοι παραγοντες δεν εκρυβαν, παντως τον προβληματισμο και ισως την ανησυχια τους ψ θα μπορουσε να εκληφθει η αποδοχη των νεωνn αμερικανικν προτασεων. "Υπαρχει σχεδιο αλλα και υπαρχουν και προβληματα", ελεγαν.

    Οι Αμερικανοι επιθυμουν να προωθηθει το σχεδιο τους πριν απο τη νεα συνοδο του Κογκρεσου στην Ουασιγκτον. Ηδη ο Ρ. Χολμπρουκ συναντηθηκε χθες το απογευμα στο Βελιγραδι με τον Γιουγκοσλαβο υπουργο Εξωτερικν Μ. Μιλοντινοβιτς. Στην Αθηνα εκτιμαται οτι συζητηθηκε και το Σκοπιανο και οτι ο Αμερικανος αξιωματουχοκς κομιζει σημερα στην Αθηνα τις συνολικες αποψεις του Βελιγραδιου.

    Με Μιλοντινοβιτς

    Το γιουγκοσλαβικο γενικοτερα αλλα και το Σκοπιανο ειδικοτερα συζητησαν χθες το μεσημερι στην Αθηνα ο Καρ. Παπουλιας κι ο Μ. Μιλοντινοβιτς κατα τη σναντηση μιας ρας, που ειχαν. Και φαινεται πως αναπτυσσεται εν δυναμει "τριγωνο" Αθηνας, Βελιγραδιου και Ουασιγκτον.

    Εκτακτη συγκληση της Ολομελειας της Βουλης και προ ημερησιας διαταξεως συζητηση για τα εθνικα θεματα, ζητησε χες με δηλωση του ο Αν. Σαμαρας, κατηγορντας κυβερνηση και ΝΔ οτι ομφαλοσκοπντας γυρω απο τα εσωκομματικα τους προβληματα, αφηνουν τους ξενους να ρυθμισουν την πορεια των εθνικν μας θεματων.

    [25] Μηνυμα Ανδρεα για την 3η Σεπτεμβρη...του 2000

    Το χρεος του ΠΑΣΟΚ να οδηγησει την ελληνικη κοινωνια προς το 2000 σε μια πορεια ευημεριας, προοδου και ανατασης των Ελληνων τονιζουν σε μηνυματα τους ο πρωθυπουργος Α. Παπανδρεου και ο γραμματεας του κομματος Ακης Τσοχατζοπουλος, στην 21η επετειο απο την ιδρυση του, την 3η Σεπτεμβριου του 1974.

    Ο Α. Παπανδρεου, αφου αναφερεται στην ιστορικη πορεια του ΠΑΣΟΚ, επισημαινει τα εξης:

    "Σημερα οι πολιτες αναζητουν ενα νεο συστημα αξιν. Η κοινωνια αναζητα την παρουσια της στις διεργασιες και τις εξελιξεις μεσα απο την ελευθερη εκφραση των ατομικν και συλλογικν δικαιωματων.

    Ειναι προφανες οτι σ' αυτα τα νεα εδεδομενα της εποχης που διανυουμε, οι κονωνικοι και πολιτικοι φορεις για να μπορεσουν να προσφερον λυσεις στους ρυθμους που απαιτουν οι μεγαλες ανακαταταξεις στις διεθνεις σχεσεις, τις παραγωγικες δυναμεις και την κοινωνικη συμπεριφορα, εχουν αναγκη απο βαθιες αλλαγες, τομες και ανανεωση.

    Γι' αυτο σημερα δημιουργουμε συλλογικα και δημοκρατικα το συγχρονο ΠΑΣΟΚ:

    Ως θεσμο ιδεολογικης συμφωνιας, προγραμματικης ενοτητας και ηθικης αλληλεγγυης.

    Ως Κινημα γνμης, ελευθερης σκεψης, δημοκρατικης πραξης και σοσιαλιστικης προοπτικης, ανοικτο στα συγχρονα κοινωνικα ρευματα και τις συγχρονες αναζητησεις.

    Ως φορεα αυτονομιας απο το κρατος, τα ισχυρα οικονομικα συμφεροντα και τις συντεχνιες καθε μορφης.

    Ως πολιτικο οργανισμο, που ολα τα μελη του θα εχουν ισες δυνατοτητες να δρουν, να συμμετεχουν, να κρινουν τα προσωπα, να αποφασιζουν.

    Αποκεντρωμενο, χωρις γραφειοκρατικες αγκυλσεις και δογματισμους, που θα εμπνεει τους πολιτες και θα αντεχει στο χρονο.

    Το Κινημα μας, με μια σειρα δικαιωμενες θεσεις και επιλογες, ριμο, ενωμενο και με βαση την εμπειρια του απο την 21χρονη πορεια κατοχυρωσης των στοχων του λαικου κινηματος, εχει την ευθυνη σημερα να ανταποκριθει στις απαιτησεις της Ελληνιδας και του Ελληνα, να διαμορφσει σταθερους ρυθμους παρεμβασης στην κοινωνια, να οδηγησει σε χειροπιαστα θετικα αποτελεσματα, εδ και τρα.

    Η χρα, η κοινωνια και η νεα γενια απαιτουν να πετυχουμε τρα. Να ολοκληρσουμε την προσπαθεια μας το γρηγοροτερο δυνατο. Μονον ετσι μπορουμε να ελπιζουμε οτι η πορεια προς το 2000 θα ειναι μια πορεια ευημεριας, προοδου και ανατασης των Ελληνων.

    Εμεις απαντουμε δεσμευτικα, πως θα συνεχισουμε και θα τους δικαισουμε".

    Ο Ακης Τσοχατζοπουλος τονιζει οτι η ιδρυση του ΠΑΣΟΚ απο τον Α. Παπανδρεου αποτελεσε ιστορικη, ιδεολογικη και πολιτικη τομη για την Ελλαδα της μεταπολιτευσης, και προσθετει: "Το Κινημα μας εχει καταγραφει στη συνειδηση του ελληνικου λαου ως καταλυτης προοδευτικν αλλαγν, που σηματοδοτουν τη φυσιογνωμια της συγχρονης Ελλαδας. Το ΠΑΣΟΚ, επιφορτισμενο και παλι με νεες κυβερνητικες ευθυνες, προχωρει με οραμα, σιγουρια, ρεαλισμο και τολμη, στη στηριξη της νεας, συγχρονης, δημιουργικης εθνικης και κοινωνικης πορειας προς το 2000".

    Με αφορμη την 21η επετειο απο την ιδρυση του ΠΑΣΟΚ επανακυκλοφορησε σε πανηγυρικη εκδοση η "Ρωμιοσυνη" υπο τη διευθυνση του Κ. Γερονικολου. Η εφημεριδα εκθειαζει την προσφορα του Α. Παπανδρεου στην πολιτικη ζωη, αλλα διακειται εχθρικα απεναντι στους εκσυγχρονιστες. Στο μελλον η εκδοση υποσχεται οτι θα γινει καθημερινη.


    [Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.11 run on Tuesday, 5 September 1995 - 14:15:59