Eleyqerotypia 01/09/95

From: Georgios Vetoulis <vetoulis@pppl.gov>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

Subject: Eleyqerotypia 01/09/95

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Με βαφτισια

  • [2] Το 100%

  • [3] Η Αθηνα τιμα τον Μικη

  • [4] Πενταμερης για Κυπριακο

  • [5] Καθυστερημενα

  • [6] Ενα Δικαιοπολι χρειαζονται τα Βαλκανια

  • [7] Και οι κορονεσ;

  • [8] Για ονομα...

  • [9] Οι αδιαφοροι

  • [10] Γιατι οχι;

  • [11] Συζητειται τη Δευτερα η ενταξη των Σκοπιων στο Συμβουλιο της Ευρωπης

  • [12] Πηραν φορα

  • [13] Στο... αρμα

  • [14] Αντεχει παρ' ολα αυτα...

  • [15] ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

  • [16] Εκπαιδευτικη μυωπια και ιδεες για θεραπεια

  • [17] Παιδαγωγικη Φιλοσοφια της Παιδειας Σχολειο

  • [18] Καιρος για σοβαροτητα.

  • [19] Καλως ηλθατε στο κλαμπ των πρωτων

  • [20] ... και 11 χωρις τον Κατρακη

  • [21] Στοιχεια, αλλιως...

  • [22] Δεκατρια χρονια περασαν αφο του εφυγε απο κοντα μας η Ελλη Λαμπετη.


    [1] Με βαφτισια

    Αρκετες αληθειες αποκαλυ πτονται σε επιστολη που απε στειλε ο Ελληνοποντιακος Συλ λογος Παλιννοστουντων Προ σφυγων Ξανθης προς την κυ βερνηση, διαμαρτυρομενος για τη διαδικασια παλιννοστησης και την αναγκη τακτοποιησης ομογενων απο την αλλοτε Σο βιετικη Ενωση, που παραμε νουν στην περιοχη ως τουρι στες.

    Ο συλλογος, με την επιστολη του αυτη αποκαλυπτει οτι:

    Η παλιννοστηση ενθαρρυν θηκε απο την πολιτεια, ενω δεν υπαρχει η στοιχειωδης υποδο μη. Πιστοποιητικα ελληνικης καταγωγης πουλιουνται στην αγορα της αλλοτε Σοβιετικης Ενωσης. Ακομη, οτι δεν ι σχυουν αντικειμενικα κριτηρια για τη χορηγηση της ενδειξης παλιννοστηση απο τα ελ ληνικα προξενεια και οτι η εν δειξη αυτη διδεται πολλες φο ρες σε ατομα που καμια σχε ση δεν εχουν με τον Ελληνι σμο. Τελος, οτι ατομα που τους επετραπη η εισοδος στην Ελλαδα, ως τουριστες, δεν ε χουν δικαιωμα εργασιας και πεφτουν θυματα αυτοκλητων προστατων.

    Η επιστολη καταληγει: Ει ναι αναγκη να αγκαλιασει η πολιτεια ως παλιννοστουντες ο μογενεις, αυτους που πραγματι ειναι ομογενεις.

    Εμεις ρωταμε: Χορηγηθηκαν εισοδοι στην Ελλαδα με την εν δειξη παλιννοστουντες σε ατομα που δεν ειναι Ελληνεσ;

    Σ. ΣΟΛ.

    [2] Το 100%

    Ο αιφνιδιασμος, του αιφ νιδιασμου. Και το δεντρο σκε πασε το δασος. Ξαφνιασε ο λους η προταση Σημιτη. Εντυ πωσιασε η ομοφωνη αποδοχη της λυσης για τα Ναυπηγεια Σκαραμαγκα απο τα μελη της διυπουργικης επιτροπης. Δη μιουργησε σαλο η συγκεχυμενη κατασταση που ακολουθησε, καθως ουδεις γνωριζει ακρι βως ποιοι ενδιαφερονται πραγ ματι για αγορα των Ναυπηγει ων Σκαραμαγκα μαζι με τους Αφους Καλογεριδη. Και το εν διαφερον συγκεντρωνεται στο αν η προταση, που διερευναται στο υπουργειο Βιομηχανιας, ει ναι φερεγγυα η ενα ακομη φια σκο...

    Και μεσα στο γενικο χαμο, ξεχαστηκε οτι η ομοφωνη απο φαση δεν αφορουσε στην προ ταση Σημιτη, αλλα στην επιλο γη ιδιωτικοποιησης των Ναυ πηγειων Σκαραμαγκα κατα 100%. Κατα παραβαση των προεκλογικων εξαγγελιων του ΠΑΣΟΚ και κατα παρεκκλιση του ιδεολογικου του προσανα τολισμου. Για την ιδιωτικοποι ηση των ναυπηγειων ειναι υπο λογοι οι συναρμοδιοι υπουργοι και οχι για τα παρεπομενα της...

    [3] Η Αθηνα τιμα τον Μικη

    13, 17, 18 Σεπτεμβριου σε Γκαζι, Ηρωδειο Παναθηνα ικο Σταδιο

    Μικης Θεοδωρακης: Τρεις εκδηλωσεις για τα 70 χρονια του

    Τρεις τιμητικες εκδηλωσεις για τα 70 χρονια του Μικη Θεοδω ρακη στην Αθηνα στις 13, 17 και 18 Σεπτεμβριου με ενα προγραμμα εκδηλωσεων που περιλαμβανει εκθεση εικαστι κων, ρεσιταλ και συναυλια.

    Την Τριτη 13 Σεπτεμ βριου, ημερα εναρξης των τι μητικων εκδηλωσεων, θα γινει εκθεση εικαστικων στο Γκαζι με εργα των σημαντικο τερων ζωγραφων μας που ε χουν εμπνευστει απο το δη μιουργο. Θα εκθεσουν οι: Νι κος Αλεξιου, Γιουλια Γα ζετοπουλου, Γιαννης Γα ζετοπουλος, Μανωλης Ηαχαριουδακης, Οπη Ηουνη, Χρηστος Καρρας, Δημητρης Κουλος, Γιωρ γος Λαζογκας, Μιχαλης Μανουσακης, Θεοδωρος Μανωλιδης, Γιαννης Με τζικοφ, Μηνας, Γιαννης Μιγαδης, Μποστ, Τακης Πουλοπουλος, Παυλος Σαμιος, Βασιλης Σπερα ντζας, Μαριος Σπηλιο πουλος, Γιωργος Σταθο πουλος, Γιαννης Τετσης, Μανωλης Χαρος, Αλεκος Φασιανος και Γιαννης Ψυ χοπαιδης.

    Παραλληλα θα γινουν τα ε γκαινια της εκθεσης βιο γραφικου υλικου του Μι κη Θεοδωρακη με προσωπι κες του φωτογραφιες, δι σκους, βιβλια, αφιερωματα, χειρογραφα, μικροαντικειμε να και αλλα. Επισης θα ακο λουθησει καλλιτεχνικο προ γραμμα απο το χοροθεατρο και ρεσιταλ με τους Βασιλη Λεκκα, Αλικη Καγιαλο γλου, Λουκιανο Κηλαηδο νη, Νενα Βενετσιανου και Πετρο Πανδη.

    Την Κυριακη 17 Σεπτεμ βριου θα παρουσιαστουν στο Ηρωδειο απο τη Συμφωνι κη Ορχηστρα και τη Χορωδια της ΕΡΤ αποσπασματα απο τα συμφωνικα εργα του Μ. Θεο δωρακη: Πρωτη Συμ φωνια , Τριτη Συμ φωνια (Μαρια Μαρκετου), Ηορμπας (Αλικη Καγιαλο γλου και μπουζουκι ο Χρη στος Κωνσταντινου), Κατα Σαδουκαιων (Φραγκισκος Βουτσινος), Μηδεια (Κα τερινα Οικονομου - Ηαχος Τε ρζακης), Εβδομη Συμ φωνια (Κατερινα Οικονομου - Μαρια Μαρκετου - Ηαχος Τε ρζακης - Φραγκισκος Βουτσι νος). Διευθυνει ο Ηλιας Βου δουρης.

    Οι εκδηλωσεις θα κλεισουν τη Δευτερα 18 Σεπτεμ βριου με συναυλια στο Πανα θηνα ικο Σταδιο στην οποια θα συμμετεχουν οι: Αλεξια, Χαρις Αλεξιου, Ελευθερια Αρβανιτα κη, Αρλετα, Πετρος Γα ιτανος, Γλυκερια, Μαρια Δημητριαδη, Κωστας Θωμαλδης, Γιαννης Θωμοπουλος, Αλικη Καγιαλο γλου, Αντωνης Καλογιαννης, Κωστας Καραλης, Χαρης και Πανος Κατσιμιχας, Ηλιας Κλωναριδης, Σταματης Κοκο τας, Μαριζα Κοχ, Βασιλης Λεκκας, Μανωλης Λιδακης, Μαιρη Λιντα, Αφροδιτη Μα νου, Λαυρεντης Μαχαιριτσας, Μανωλης Μητσιας, Σοφια Μι χαηλιδου, Βικυ Μοσχολιου, Μανος Μουντακης, Γρηγορης Μπιθικωτσης, Θανασης Μω ραλτης, Γιωργος Νταλαρας, Πετρος Πανδης, Πολυ Πανου, Βασιλης Παπακωνσταντινου, Λακης Παπας, Ελλη Πασπαλα, Αλκηστις Πρωτοψαλτη, Μελι να Ταναγρη, Διονυσης Τσα κνης, Ναντια Γουενμπεργκ και Κωστας Χατζης.

    Η συναυλια θα μεταδιδεται ζωντανα απο βιντεογουολ που θα υπαρχουν σε κεντρικα ση μεια της Αθηνας. Η εισοδος για το κοινο ειναι ελευθερη.

    [4] Πενταμερης για Κυπριακο

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Επιτροπης Εξωτερικων Υποθεσεων της Βουλης των ΗΠΑ προτεινε διασκεψη κορυφης Ελλαδας, Κυπρου, Τουρκιας, ΗΠΑ και Βρετανιας. Επιφυλακτικη η Λευκωσια, θετει προ υποθεσεις

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Του ανταποκριτη μας ΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

    Ο προεδρος της Επιτροπης Εξωτερικων Υποθεσεων της αμερικανικης Βουλης Μπεν Γκιλμαν υποστηρι ξε τη συγκληση διασκε ψης κορυφης προς συζη τηση του Κυπριακου, στην οποια θα παρουν με ρος οι ηγετες της Κυ πρου, της Ελλαδας, της Τουρκιας και των Ηνωμε νων Πολιτειων.

    Η προταση Γκιλμαν εγινε σε ομιλια του στο συνεδριο των α ποδημων Κυπριων που γινεται στη Λευκωσια. Πριν απο την πραγματοποιηση της συνοδου κορυφης, ειπε οτι πρεπει να γι νει συσκεψη ολων των ανωτερω στρατιωτικων - αξιωματουχων των χωρων αυτων - με στοχο να ασκηθει η αναγκαια πιεση στους στρατιωτικους της Τουρ κιας, που αποτελουν ουσιαστι κα το κλειδι λυσης στο Κυ πριακο.

    Κατα το πρακτορειο ΚΥ ΠΕ , ο Γκιλμαν ειπε ακομη οτι την προταση του για πενταμερη διασκεψη εκανε κατα την επι σκεψη του στην Αθηνα προς την ελληνικη κυβερνηση, η ο ποια εδεξε μεγαλο ενδιαφε ρον.

    Η κυπριακη κυβερνηση αντι μετωπιζει με σκεπτικισμο την εισηγηση του Μπεν Γκιλμαν για πενταμερη διασκεψη και θετει προ υποθεσεις για την πραγματοποιηση συναντησης Κυπρου-Ελλαδας-Τουρκιας- Βρετανιας-Ηνωμενων Πολιτει ων για το Κυπριακο. Ο υπουρ γος Εξωτερικων Αλεκος Μι χαηλιδης δηλωσε οτι θα πρεπει να εξευρεθει κοινο εδαφος, προτου τα ενδιαφερομενα μερη προχωρησουν σε οτιδηποτε αλλο.

    Υπογραμμιζεται οτι στο συ νεδριο της Παγκοσμιας Συντο νιστικης Επιτροπης Κυπριακου Αγωνα (ΨΕΚΑ) ο κ. Γκιλμαν εισηγηθηκε συναντηση των η γετων τηςs Κυπρου, της Ελ λαδας, της Τουρκιας και των ΗΠΑ, ενω μετα τη συναντηση του με τον προεδρο Κληριδη ει σηγηθηκε πενταμερη διασκεψη για το Κυπριακο με συμμετοχη της Κυπρου, της Ελλαδας, της Τουρκιας, της Βρετανιας και των ΗΠΑ.

    Ο κ. Μιχαηλιδης σχολιαζο ντας την εισηγηση Γκιλμαν ειπε οτι πρωτιστως πρεπει να διευ θετηθει το θεμα της ασφαλειας, δηλαδη της αποστρατικοποι ησης, της αποχωρησης των κα τοχικων στρατευματων και των εγγυησεων, προτου γινει οποι αδηποτε αλλη μεθοδευση στο Κυπριακο.

    Οπως εγνωσθη απο εγκυρη πηγη η κυπριακη κυβερνηση βρισκεται σε επαφη με την Α θηνα για την προταση Γκιλμαν, προκειμενου να γινουν κοινες εκτιμησεις, για να διακριβωθει κατα ποσον η προταση απηχει την επισημη αμερικανικη θεση η κατα ποσον προκειται για βο λιδοσκοπηση η ειναι μια προ σωπικη εισηγηση του Αμερικα νου βουλευτη.

    [5] Καθυστερημενα

    Δεκα ημερες περασαν απο την εστω και ελλιπη καταγγελια του Θοδωρου Παγκαλου, για τα συμ φεροντα που υποχρεωσαν την κυβερνηση να κατασκευασει το αεροδρομιο στα Σπατα.

    Τοτε ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιωτης εδω σε... τοπο στην οργη.

    Προχθες στο θεμα επανηλθαν, τοσο ο Μ. Κω στοπουλος, οσο και ο Κ. Μητσοτακης. Αλλα ο υ πουργος περιοριστηκε σε ενα εξ ιδιων κρινει για τον επιτιμο της Ν. Δ. και μια γενικολογη ανα φορα περι των συμφεροντων που δεν αγγιζουν το ΠΑΣΟΚ. Χθες, ο κ. Λαλιωτης με ψηφισμενο επι της αρχης το νομοσχεδιο, αστραψε και βροντησε. Ως ετοι μος απο καιρο, δραττομενος της προκλησεως του βουλευτη της Ν. Δ. Αρ. Τσιπλακου να ξεκαθαρισει επιτελους τη θεση της εντιμης, οπως τη χαρακτη ρισε ο νεοδημοκρατης βουλευτης, κυβερνησης, α ποκαλεσε συκοφαντες τους κ. Παγκαλο και Μη τσοτακη και οποιον αλλον γινεται τιμητης με γριφους. Καποιοι ελεγαν χθες καλλιο αργα, παρα ποτε. Καποιοι αλλοι, ομως, αντετειναν οτι στην πολιτι κη το γοργον και χαριν εχει. Π. Η. Μετα τις εξετασεις Καθως η βοσνιακη κριση δειχνει να φτανει στο τελος της, ισως θα επρεπε η ελληνικη κυβερνηση να ξανασκεφτει να αναλαβει συντομα τη διοικη ση της Μονιμης Ναυτικης Δυναμης του ΝΑΤΟ στη Μεσογειο (ΣΤΑΝΑΩΦΟΡΜΕΔ). Η διοικη ση ανατιθεται εκ περιτροπης σε αξιωματικους ο λων των χωρων-μελων, αλλα η Ελλαδα αρνειται να την αποδεχθει, απο την περιοδο που η ναυτικη δυναμη εχει αναλαβει το ναυτικο αποκλεισμο της Νεας Γιουγκοσλαβιας. Η αρνηση αυτη ειχε εντα χθει στο πλαισιο της πολιτικης αποφασης να μην ενεργοποιηθει η χωρα κατα των Σερβων, ταυτο χρονα με τις ειδικες ρυθμισεις συμμετοχης (πα ραμονη εκτος των γιουγκοσλαβικων χωρικων υ δατων) του ελληνικου πολεμικου σκαφους.

    Με δεδομενο, πλεον, οτι οσα ελληνικα σκαφη εχουν συμμετασχει στη ΣΤΑΝΑΩΦΟΡΜΕΔ ε χουν αποσπασει εγκωμιαστικες κριτικες, ειναι κριμα να χανεται η ευκαιρια να λαβει αναλογες κριτικες (και διαφημιστικη προβολη) και η ελ ληνικη διοικηση. Ιδιαιτερα την ωρα που η χωρα καταβαλλει προσπαθειες για τη λειτουργια του Συμμαχικου Στρατηγειου και την εγκατασταση της εδρας της πολυεθνικης μεραρχιας της νοτιας πτερυγας του ΝΑΤΟ σε ελληνικο εδαφος.

    Γ. Δ.

    [6] Ενα Δικαιοπολι χρειαζονται τα Βαλκανια

    Οι Αχαρνης απο το Εθνικο Θεατρο στη Φιλιππουπολη της Βουλγαριας

    Ο Γιωργος Μιχαλακοπου λος στο ρολο του Δικαι οπολι

    ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ (ΠΛΟ ΒΝΤΙΒ)

    Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΛΑΜΑΡΑ

    Ο Δικαιοπολις στεφανωμενος με κλαδι ελιας εφερε τους καρβουνιαρηδες του στα Βαλ κανια. Εφερε την ειρηνη, την καλοφαγια, την καλοπεραση, το γλεντοκοπι, ειδη που οσο πανε και σπανιζουν σ' αυτη την ευαισθητη περιοχη. Και δεν χρειαστηκε περισσοτερο απο δυο ωρες για να μεταδω σει το μηνυμα του.

    Το μηνυμα των Αχαρνεων , της νεανικης αυτης κωμωδιας του Αριστοφανη, αμεσο και α νεπιτηδευτο, δεν συναντησε εμποδια. Το μονο εμποδιο η ταν το κρυο που παγωσε τους χιλιους πεντακοσιους περι που θεατες του ρωμα ικου θεατρου. Η βουλγαρικη πολη φορεσε απο το βραδυ της Τριτης τα φθινοπωρινα της. Τα συννεφα που σκεπαζαν την πολη εφεραν δυνατη νεροπο ντη, η οποια αφησε τις προβες των ηθοποιων του Εθνικου Θεατρου στη μεση. Ξυλιασμε νοι και μουσκεμενοι ετρεξαν προς το πουλμανακι που θα τους μετεφερε, το γρηγορο τερο δυνατο, στο ξενοδοχειο - καταφυγιο (οι νταβατζηδες με τα κοριτσια τους ειχαν παρει ηδη θεση στις πολυθρονες).

    Η κακοκαιρια εφερε τα πα νω κατω και απο το στομα ο λων μπορουσες ν' ακουσεις: Που θα δοθει η παρασταση, εαν βρεξει;. Προς στιγμην προταθηκε ο χωρος του Δρα ματικου Θεατρου της Φιλιπ πουπολης. Κι αυτη δεν ηταν μια καποια λυση, καθως στο θεατρο, αυτο τον καιρο, γινο νται επισκευες. Να, ομως, που ο καιρος σταθηκε συμμαχος καλος του Εθνικου μας Θεα τρου.

    Η Τεταρτη ξημερωσε με κα λη διαθεση: οι ηθοποιοι ανη φορισαν εως το θεατρο και δοκιμασαν ξανα τους ρολους τους. Ειχαν ηρεμησει. Την Τε ταρτη το βραδυ δεν υπηρχε ουτε ενα απειλητικο συννεφο στον ουρανο. Μονο το κρυο που μουδιαζε τα μελη, ανα γκασε ορισμενους να εγκατα λειψουν την παρασταση (οι περισσοτεροι ηταν Βουλ γαροι θεατες και ειχαν κι ενα λογο παραπανω: το εμποδιο της γλωσσας).

    Το γελιο ηρθε προτου καν ακουστει η πρωτη ατακα. Ο ταν ολος ο θιασος εμφανιστη κε επι σκηνης, δειχνοντας στους θεατες πως ετοιμαστη κε η παρασταση. Οι χειρονο μιες των ηθοποιων ηταν αρ κετες για να ζεστανουν την α τμοσφαιρα. Η ανταποκριση η ταν το ιδιο ζεστη και θετικη καθ' ολη τη διαρκεια της πα ραστασης, ωστε ο Δικαιοπο λις - (κατα κοσμον) Γιωργος Μιχαλακοπουλος ειχε να το λεει το ποσο καλο ηταν το κοι νο της Φιλιππουπολης.

    Κοινο, το οποιο δεν ειχε με γαλες διαφορες στη συνθεση του απο εκεινο της παραστα σης της Αντιγονης : φοιτη τες της πολης (κυριως απο τη Βορειο Ελλαδα), Ελληνες της Σωζοπολης, της Βαρνας και της Μεσημβριας, Βουλγαροι θεατροφιλοι, με εναν φανατι κο αναμεσα τους, ο οποιος φτανοντας στα καμαρινια, με σα στον ενθουσιασμο του, ζη τησε και απο εμας αυτο γραφο.

    Οι κατα Διαγορα Χρονο πουλο Αχαρνης παραμενο ντας εντος των οριων μιας κα λοστημενης παραστασης, κα ταφεραν να μην κανουν κοι λια. Ευπλαστοι και ανοιχτοι αφησαν να περασει ο αριστο φανικος λογος τις θυρες της ψυχης των θεατων. Ο Δικαιοπολις μιλησε στους Φιλιππουπολιτες στη γλωσσα του γλεντιου και της συμ φιλιωσης των λαων. Ηταν αμε σος και καλαμπουρτζης και πηγε εναντια στις συνηθειες των πρεσβευτων της Ειρη νης , που πηγαιοερχονται στα Βαλκανια φερνοντας την ειρη νη... και η ειρηνη δεν ερχεται. Το χειροκροτημα πηγε συν νεφο μετα το τελος της παρα στασης και δικαιωσε τον Δι καιοπολι και τους καταταλαι πωρημενους του καρβουνια ρηδες. Φαγητο, ειρηνη και ερ γασια δεν ηθελαν και οι Βουλ γαροι θεατεσ; Παντως οχι τους πιστολερος της ειρηνης της κοινωνικης ανισοτητας.

    Τριτη απογευμα ο Γιωργος Μιχαλακοπουλος συναντηθηκε με τους Βουλγαρους δημοσιο γραφους (του εντυπου και του ηλεκτρονικου Τυπου) και με τους Ελληνες που συνοδευαν την αποστολη του Εθνικου. Ο πλο του καλλιτεχνη ο πολιτι σμος, ο οποιος ειναι στην πρωτη γραμμη της αμυνας και μπορει να γαλουχησει την ειρη νη και την επικοινωνια των λαων , ιδιαιτερα αυτες τις στιγ μες που περναμε.

    Σε βαλκανικη πολη ευρισκο μενος και εχοντας συνειδηση του δραματος της γειτονικης Γιουγκοσλαβιας βρηκε ομοι οτητες των Αχαρνεων με το σημερα: Οι καταστασεις της κωμωδιας θυμιζουν αυτα που συμβαινουν σημερα στα Βαλ κανια. Κυριοι με χαρτοφυλα κες πανε κι ερχονται και πισω απο το προβλημα της Γιουγκο σλαβιας θελουν να λυσουν... το δικο τους προβλημα.

    Καθως ειναι η ογδοη αριστο φανικη κωμωδια, στην οποια συμμετεχει, δεν μπορουσε να κρυψει, οτι ο Αριστοφανης ειναι συγγενης μου, γνωστος μου, αναγνωρισιμος.

    Απο την πλευρα του ο διευ θυντης του Δραματικου Θεα τρου της Φιλιππουπολης Λεταρ Ραντεβσκι ευχηθηκε η επαφη με το Εθνικο να μην τελειωσει με αυτες τις παραστασεις, αλλα να συνεχιστει με αμοιβαια α νταλλαγη και στο μελλον, προ ταση που βρηκε προθυμη και την ψυχη της εδω διοργανωσης, της προξενου Ξενιας Στεφανι δου. Χωρις την προσωπικη της συμβολη, και των συνεργατων της (του Τηλεμαχου Χαλκιδη), αλλα και της πρεσβειας της Σο φιας το Εθνικο δεν θα ειχε στειλει το μηνυμα ειρηνης και στον βουλγαρικο λαο.

    Μονο ενας απο τους πεντε βουλευτες του ΠΑ ΣΟΚ, κι αυτος χωρις πιθανοτητα υπουργοποι ησης, που διαφωνουσαν με την κατασκευη του αε ροδρομιου στα Σπατα, καταψηφισε τελικα τη συμβαση.

    Οι αλλοι απλως περιμενουν τον ανασχηματι σμο. Π. Η.

    [7] Και οι κορονεσ;

    Το συνηθως λαλιστατο Τεχνικο Επιμελητηριο ελαμψε δια της απουσιας του στο θεμα του νεου αεροδρομιου στα Σπατα. Δεν υπηρχε λογος να συμμετεχουμε σε αυτη την παρωδια , μας απα ντησε χαμογελωντας ο Κωστας Λιασκας και διευ κρινισε οτι το ΤΕΕ, θεσμοθετημενος τεχνικος συμβουλος της κυβερνησης, ειχε ζητησει να βοη θησει ουσιαστικα κατα τη φαση των πολυμηνων διαπραγματευσεων.

    Μας εξηγησε οτι η Βουλη ειχε δυο επιλογες: να εγκρινει η να καταψηφισει τη συμβαση. Δεν ειχε το δικαιωμα να αλλαξει ουτε κεραια στο κειμενο που ειχε συμφωνηθει μεταξυ του Δημοσιου και των εκπροσωπων της ΗΟΨΗΤΙΕΦ.

    Ψαξαμε και μαθαμε οτι ετσι εχουν τα πραγ ματα. Τοτε προς τι οι κορονες μεσα και εξω απο τη Βουλη; Χ. ΤΗ.

    [8] Για ονομα...

    Ενταξει, μεχρι και χθες αργα το βραδυ, η Ε ΣΑΚ θα ειχε τοποθετηθει στην 3ωρη σταση ερ γασιας που κηρυξε για σημερα το πρωι η ΓΣΕΕ κατα της αποβιομηχανισης, της ανεργιας και για ενισχυση του εισοδηματος εργαζομενων και συ νταξιουχων...

    Αντ' αυτης (της ΕΣΑΚ) μιλησαν χθες στην πρα ξη πεντε σωματεια στον Πειραια, που αυτονο μηθηκαν απο το υπολοιπο συνδικαλιστικο κινη μα και πραγματοποιησαν μονο αυτα 2ωρη στα ση εργασιας. Με τα ιδια αιτηματα που προβαλλει και η ΓΣΕΕ, καθως και οι συνδικαλιστικες παρα ταξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτ. Παρεμβαση και την υπογραμμιση οτι η κινητοποιηση τους στερειται διεκδικητικου πλαισιου.

    Στην ανακοινωση που εξεδωσαν τα πεντε σω ματεια, μας πληροφορουν οτι δεν υπαρχει η πα ραμικρη αναφορα στα προβληματα που αιφ νιδιως ανεκυψαν για τα Ναυπηγεια Σκαραμα γκα, οπου διακυβευονται πολλα, ακομη και εκα τονταδες απολυσεις. Να οφειλεται η παραλει ψη στο γεγονος οτι αναμεσα στα σωματεια περι λαμβανεται και αυτο των εργαζομενων στη ΝΑΥ ΣΙ των Αφων Καλογεριδη, που φλερταρουν με την αγορα των Ναυπηγειων Σκαραμαγκα; Για ονο μα... , που θα 'λεγε και η γνωστη ηρωιδα του Λ. Λαζοπουλου... Α. ΧΡ.

    [9] Οι αδιαφοροι

    Οπως ειπε ο υπουργος Μα κεδονιας-Θρακης Ντινος Τρια ριδης στο μηνυμα του προς την 60η ΔΕΘ, ειναι δεδομενη η αποφαση της κυβερνησης να στηριξει και να επιταχυνει τις διαδικασιες της βαλκανικης και παρευξεινιας συνερ γασιας.

    Ωραια, αρκει να μην τις στη ριξουν οπως αυτες για την εξα γορα των Ναυπηγειων Σκαρα μαγκα απο εταιρειες της Νορ βηγιας και της Σιγκαπουρης, που ομως δηλωνουν οτι ουδο λως ενδιαφερονται. Ακομη κι αν προτασσονται εκσυγχρο νιστες.

    Δ. Κ.

    [10] Γιατι οχι;

    Εσκισαν τα κοριτσια, η ε παρχια και τα δημοσια σχο λεια στις εισαγωγικες εξετα σεις για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, α κουγαμε χθες.

    Και που ειναι το περιεργο; Τα κοριτσια ειναι περισσοτε ρα, τα παιδια της επαρχιας ε χουν... κινητρο να πανε στην πολη (Αθηνα) και τα δημοσια σχολεια εχουν το προβαδισμα, καθως απαιτουν λιγοτερο χρο νο παρουσιας των μαθητων κι ετσι αυτοι εχουν περισσοτερο χρονο για (ιδιωτικα) φροντι στηρια.

    [11] Συζητειται τη Δευτερα η ενταξη των Σκοπιων στο Συμβουλιο της Ευρωπης

    Τη Δευτερα η Πολιτικη Επιτροπη του Συμβουλιου της Ευ ρωπης θα εξετασει την εισηγηση για την ενταξη των Σκο πιων στο Διεθνη Οργανισμο.

    Η σχετικη αποφαση για την ενταξη των Σκοπιων λαμ βανεται μονο με σχετικη πλειοψηφια και επομενως η Α θηνα στερειται του δικαιωματος να προβαλει βετο.

    Η κυβερνηση, συμφωνα με τις υπαρχουσες πληροφο ριες, δεν θα αντιταχθει στην εισηγηση για την ενταξη των Σκοπιων, με την απαραβατη προ υποθεση οτι τα Σκοπια θα γινουν δεκτα με το επισημο ονομα που χρησιμοποιει ο ΟΗΕ, δηλ. Πρωην Γιουγκοσλαβικη Δημοκρατια της Μα κεδονιας.

    Το θεμα αυτο συζητησαν χθες ο προεδρος της Ν. Δ. Μ. Εβερτ με τον υπουργο Εξωτερικων Κ. Παπουλια.

    Συμφωνα με τις δηλωσεις του Α. Παυλιδη, που ηταν πα ρων στη συζητηση, εγινε ανταλλαγη αποψεων επι του θε ματος, χωρις να υπαρξει συμφωνια. Ο κ. Παυλιδης ανε φερε παντως οτι η θεση της Ν. Δ. παραμενει η τηρηση ε νος μετωπου σε ο, τι αφορα τα εθνικα θεματα.

    Ο Κωνσταντοπουλος

    Για το ιδιο θεμα ο προεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντο πουλος σε ανακοινωση του εμφανιστηκε υπερ της ενταξης των Σκοπιων στο Συμβουλιο της Ευρωπης, αλλα και της αρσης του εμπαργκο στα Σκοπια. Αναφερει η ανακοινωση:

    Η ελληνικη κυβερνηση αντιφασκει και παραλογιζε ται οταν λεει οτι θελει την προωθηση της ειρηνικης λυσης, αλλα επιμενει να κραταει ανοιχτο το θεμα των Σκοπιων.

    Οταν λεει οτι υποστηριζει την αρση του εμπαργκο σε βαρος της Σερβιας, αλλα επιμενει στο εμπαργκο εναντιον των Σκοπιων.

    Αποτελει θετικη συμβολη στην προωθηση της συνολι κης ειρηνευσης, η ενεργοποιηση του απ' ευθειας διαλο γου με τα Σκοπια, με την αρση του εμπαργκο ως πολιτικη κινηση καλης θελησης και εμπιστοσυνης.

    Μεσα στη γενικη ενταση και την κρισιμοτητα της πε ριοδου θα εμφανιστει η Ελλαδα στο Συμβουλιο της Ευρω πης να υπερασπιζεται, χωρις στρατηγικη, τον αποκλεισμο των Σκοπιων, γιατι η κυβερνηση εξακολουθει να υπερα σπιζει την αγονη γραμμη της πολιτικης της Ν. Δ. και της ΠΟΛ. ΑΝ. στο στιβο του εσωτερικου πολιτικου ανταγωνι σμου.

    [12] Πηραν φορα

    Κεκτημενη ταχυτητα η αντι πολιτευση για την αντιπολιτευ ση; Τι αραγε απο τα δυο ισχυει για τους βουλευτες της Ν. Δ. , οι οποιοι, εχοντας παρει φορα στην κατ' αρθρον ψηφιση της συμβασης για τα Σπατα, κατα ψηφισαν και το αρθρο 9, που προβλεπει τη συγκροτηση ειδι κου φορεα για την αναπτυξη του πρασινου στο Ελληνικο, ο ταν το αεροδρομιο μετεγκατα σταθει;

    Την απορια εξεφρασε ο ει σηγητης του ΠΑΣΟΚ Γ. Ανωμε ριτης σε μια συντροφια βου λευτων της Ν. Δ. μετα το τελος της συνεδριασης.

    Κι αυτοι εκπληκτοι, απλως τον κοιταξαν...

    Π. Η.

    [13] Στο... αρμα

    Για καταστρατηγηση του κα νονισμου μεταθεσεων των πυ ροσβεστων κατηγορει εμμεσως αλλα σαφως τον υπουργο Δη μοσιας Ταξης Σηφη Βαλυρακη η Πανελληνια Ενωση Υπαλ ληλων Πυροσβεστικου Σωμα τος (ΠΕΥΨ)..

    Υποστηριζει οτι ακυρωθη καν ολες οι μετακινησεις πυρο σβεστων μονο απο τα Χανια. Το υπηρεσιακο συμβουλιο με ταθεσεων ειχε αποφασισει τη μετακινηση 173 πυροσβεστων απο διαφορες περιοχες της Ελ λαδας με βαση το Π. Δ. 5/95, το οποιο εχει χαρακτηριστει θε σμικη κατακτηση, καθ' οτι αντι κειμενικο και δικαιο.

    Ομως, σκανδαλωδως ακυρω θηκαν ολες οι μεταθεσεις των πυροσβεστων απο την εκλογικη περιφερεια του υπουργου Δη μοσιας Ταξης.

    Προφανως μεθυσμενος απο τη σφιχτη προσδεση στο αρμα της Εκαλης, ακολουθει στο υπουργειο του την πολιτικη αποφασιζω και λογαριασμο δεν δινω , σε ολα σχεδον τα ζη τηματα. Πολλοι υπηρεσιακοι παραγοντες, που ειναι αναγκα σμενοι να συνεργαζονται μαζι του, δυσκολα κρυβουν τη δυσα ρεσκεια τους.

    [14] Αντεχει παρ' ολα αυτα...

    16-17 Σεπτεμβριου το φεστιβαλ τραγουδιου

    Στο ιδιο πνευμα, χωρις ουσιαστι κες αλλαγες στη φυσιογνωμια τους, το 34ο Φεστιβαλ Ελληνι κου Τραγουδιου και το 5ο Φε στιβαλ Τραγουδιου Χωρων της Ευρωπαικης Ενωσης, Κυπρου και Μαλτας, που διοργανωνει η ΗΕΕΧΠΟ, θα πραγματοποι ηθουν στις 16 και 17 Σεπτεμ βριου, στο πλαισιο λειτουργιας της 60ης Διεθνους Εκθεσης Θεσσαλονικης, στο χωρο του Αλεξανδρειου Αθλητικου Με λαθρου.

    Την πεποιθηση του οτι η διαρκης πολιτιστικη προσφορα της ΗΕΕΧΠΟ και της Θες σαλονικης δεν εχει ημερομηνια ληξης και οτι αποτελει ταυτο χρονα και συνεισφορα στην πο λιτιστικη πρωτευουσα του 1997, εξεφρασε ο εντεταλμενος συμ βουλος του οργανισμου κ. Βα σιλης Δημαρελος, σε χθεσινη συνεντευξη Τυπου. Προσθεσε ακομη οτι η αντοχη στο χρο νο που εδειξε το ελληνικο φε στιβαλ και η δυναμικη που πα ρουσιαζει το διεθνες μαζι με την ευρυτατη ανταποκριση του στο κοινο, μας στηριζουν σε αυ τη τη δυσκολη προσπαθεια.

    Στη συνεχεια, αναφερθηκε στη συμμετοχη της Μαλτας για πρωτη φορα στο θεσμο, που παραπεμπει και στην κοινη πο ρεια με την Κυπρο για την εισο δο τους στην Ευρωπαικη Ενω ση. Περιεγραψε, επισης, τον τροπο βραβευσης των τραγου διων, που θα γινει απο επιτρο πες στις περιφερειες και οχι στους νομους της χωρας.

    Τα χρηματικα επαθλα, που αθλοθετει φετος η ΗΕΕΧΠΟ, ειναι 6 εκατομμυρια δραχμες για τα 3 βραβεια του ελληνικου και 6 εκατομμυρια δραχμες για τα 3 βραβεια του διεθνους φε στιβαλ.

    Η Λολα Νταιφα, ο Γιαννης Κακουλιδης, ο Φιλιππος Γρα ψας και ο Γιωργος Θεοδοσια δης, μελη της επιτροπης προ κρισης των τραγουδιων, μιλη σαν για τον τροπο και τα κριτη ρια που υιοθετησαν για την α ντικειμενικοτερη και με κριτη ριο την ποιοτητα στη μουσικη, το στιχο και την ερμηνεια, επι λογη των τραγουδιων.

    Την πρωτη ημερα του ελληνι κου φεστιβαλ θα δοθουν δυο 40λεπτες συναυλιες, η πρωτη του Μαριου Τοκα με τον Δημη τρη Μητροπανο, Μαρια Αλε ξιου, Φανη Μεζινη και Κωστα Χατζηχριστοδουλου και η δευ τερη του Χρηστου Νικολοπου λου με τους Κατερινα Κουκα και Μιχαλη Δημητριαδη. Τη δευτερη ημερα του διεθνους φεστιβαλ θα δοθει 50λεπτη συ ναυλια του Ηωρζ Μουστακι με ολη την ορχηστρα του.

    Το προγραμμα και των δυο ημερων θα προβληθει ζωντανα απο το πρωτο καναλι της ελ ληνικης τηλεορασης με παρου σιαστρια τη Δαφνη Μποκοτα.

    [15] ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

    Με μακρα κατ' ιδιαν συνομιλια των δυο υπουργων Εξωτερι κων ξεκινησε χθες το βραδυ η επισημη επισκεψη του υπουρ γου Εξωτερικων της Αλβανιας Α. Σερεκι Με δεδομενο το καλο κλιμα στις μεταξυ τους σχεσεις οι δυο υπουργοι συζητησαν σε βαθος χθες το βραδυ τα δυο δυσκολα θεματα που παραμε νουν προς επιλυση στην ατζε ντα τους: Η ελληνικη πλευρα περιμενει τη θετικη ανταποκριση των Τι ρανων στο αιτημα της να λει τουργησει πληρως η αλβανικη εκπαιδευτικη πολιτικη για την ελληνικη μειονοτητα και να λειτουργησουν μειονοτικα σχολεια σε ολη την αλβανικη επικρατεια, οπου υπαρχει α ριθμος Ελληνων μαθητων στην καταγωγη και οχι μονον τρια σχολεια με ελαχιστο α ριθμο 32 μαθητων και μονον για 3-5 ωρες εβδομαδιαιως. Παραλληλα, η ελληνικη πλευ ρα επιθυμει να χορηγηθει ε λευθερη εισοδος Ελληνων στην Αλβανια. Η αλβανικη πλευρα αναμενει να λυθει, τουλαχιστον, το ε πειγον γι' αυτη θεμα των επο χικων Αλβανων εργαζομενων στην Ελλαδα, σε αριθμο ικα νοποιητικο γι' αυτους Τα δυο θεματα ειναι προφα νες οτι θα αποτελεσουν ενα πακετο συμφωνιας και εν δεχομενως να χρειαστει λιγος χρονος ακομα εως οτου προ σαρμοσει τη μειονοτικη εκπαι δευτικη πολιτικη της η Αλ βανια στις συγχρονες απαιτη σεις.

    Το προσχεδιο, παντως, της δι μερους συμφωνιας για τους ε ποχικους εργαζομενους ειναι ετοιμο απο ελληνικης πλευ ρας. Ο κ. Σερεκι, συμφωνα με τις υπαρχουσες πληροφοριες εδειξε να ανταποκρινεται θετι κα στα ελληνικα αιτηματα. Τα θεματα αυτα θα συζητη θουν εκτενως σημερα κατα τη συνεδριαση των δυο αντιπρο σωπειων. Χθες το βραδυ οι δυο αντι προσωπειες εκαναν ανασκο πηση της καταστασης στα Βαλκανια, με τις εξελιξεις στη Βοσνια.

    [16] Εκπαιδευτικη μυωπια και ιδεες για θεραπεια

    Του ΦΑΝΟΥΡΗ Κ. ΒΩΡΟΥ

    Ελληνες ειμαστε και ζητουμε παιδεια. Με αυτη την επιγραμματικη διατυπωση μπορει κανεις να συνοψισει τη συλλογι κη προθυμια της ελληνικης νεολαιας για περισσοτερη και καλυτερη παιδεια. Τεκμηριο της προθυμιας αμαχητο ειναι τουτο: καθε χρονο, παρ' ολες τις ατελει ες και δυσλειτουργιες του εκπαιδευτι κου μας συστηματος, οι νεοι που επιτυγ χανουν επιδοσεις ζηλευτες για μεταβα ση στην τριτοβαθμια εκπαιδευση ειναι πολυ περισσοτεροι απο τις θεσεις που προσφερονται και μενουν απεξω, γιατι λειτουργει η λογικη που λεγεται ψλαθ σθς νθμερθς. Ως ποιο σημειο ειναι λο γικη;

    Πως απαντα η κοινωνια-πολιτεια στο αιτημα και την προθυμια των νεων, που ειναι ισως συνεχεια μιας μακραιωνης παραδοσης η γενικευμενη διαγνωση μιας σημερινης αναγκησ; Με μια δεσμη προτασεων για συζητηση, που εχουν τουτα τα γνωρισματα: (1) Υπολειπονται σε ευσταθεια και πληροτητα, (2) Δε φαι νονται να εχουν εσωτερικη συνοχη, (3) Κινουνται οι πιο πολλες στην επιφανεια του προβληματος, μολονοτι (4) Περι λαμβανουν εναν αξιοπροσεκτο τελικο στοχο (απολυτηριο με υποληψη), αλλα κι αυτος εμφανιζεται ως επιστεγασμα οι κοδομης χωρις ευσταθεια υποδομης.

    Ως δειγμα μονο κριτικης προσεγγισης προσθετουμε σημερα ενα φαινομενικα ασημαντο και απλο ερωτημα: Αυτοι που εισηγηθηκαν και αλλοι που αποδεχτη καν ως ενα απο τα εξεταζομενα μαθημα τα για το Ακαδημα ικο Απολυτηριο την αγγλικη (μονο) γλωσσα δεν σκεφτηκαν οτι (1) εισαγουν κριτηριο ανισης μετα χειρισης και (2) εμμεσα καταργουν τη διδασκαλια αλλης γλωσσασ;

    Κατ' αναγκην αφηνουμε την κριτικη των προτασεων, αφου ειδαμε και την επιση μη εκδοχη σε επισημο ενυπογραφο αρ θρο (Ελευθεροτυπια , 13. 8. 95), για να επιχειρησουμε ανατοποθετηση του εκ παιδευτικου προβληματος στις πραγ ματικες διαστασεις του, με απλη απαριθ μηση:

    α. Ο θεσμος της Εκπαιδευσης κατα τη διαδρομη αιωνων ιστοριας εχει εμπνευ σει σε φορεις και μελετητες ποικιλους στοχασμους, που συνοψιζονται στους τιτλους γυρω απο το διαγραμμα, το ο ποιο ακολουθει:

    [17] Παιδαγωγικη Φιλοσοφια της Παιδειας Σχολειο

    Κοινωνιολογια της Εκπαιδευσης Εκπαιδευτικη πολιτικη

    Και καμια εκπαιδευτικη προταση δεν μπορει ουτε να διατυπωθει, αν το βλεμ μα του συντακτη δεν ελεγχει ολο το πε διο με εναργεια; ουτε μπορει να υλοποι ηθει, αν οι επιμερους εκπαιδευτικοι θε σμοι δεν εναρμονιζονται προς αυτην ε γκαιρα, για να την υπηρετησουν.

    β. Μια εκπαιδευτικη πολιτικη με πλη ροτητα και εσωτερικη συνοχη υποτιθε ται οτι φωτιζεται απο τους τρεις αλλους τομεις στοχασμου και πριν διαμορφωσει νεες προτασεις εχει επιλυσει τρια συνα φη προβληματα:

    Τη συνολικη ποιοτητα της εκπαιδευ σης.

    Την ιση μεταχειρηση ολων των νεων για λογους δικαιοσυνης και κοινωνικης συνοχης.

    Σεβασμο της ελευθεριας συνειδησης ολων των νεων με καταλληλες ρυθμισεις προγραμματων και μεθοδων.

    Ενδεικτικα σημειωνω εδω οτι ο θε σμος της επιμορφωσης των εκπαιδευτι κων δεν βασιζεται σε καποιο σχεδια σμο! Διαμορφωνεται απο τις προτασεις εκεινων που επιθυμουν να διδαξουν, οχι απο τις αναγκες που διαπιστωνει η πολι τεια, η οποια ενδιαφερεται για μια εκ παιδευτικη πολιτικη.

    γ) Η εκπαιδευτικη πολιτικη, εκτος απο την παιδαγωγικη (φιλοσοφικη και κοινωνιολογικη) αποψη, λαβαινει υπο ψη και αλλες αναγκες της κοινωνιας.

    Ειδικοτερα αξιζει να αναφερθουν τα ε ξης:

    (1) Η Εκπαιδευση δεν απορροφα μονο οικονομικους πορους αλλα και προσανα τολιζεται προς την εξυπηρετηση των οι κονομικων αναγκων-επιδιωξεων της κοι νωνιας. Μια τετοια ομολογια δεν αποτε λει μομφη, αλλα απαιτει σχεδιασμο συ νετο και πειστικο.

    (2) Μεσα απο το θεσμο της εκπαιδευ σης υπηρετειται και η εσωτερικη οικονο μια και η δημογραφικη ισορροπια, με πολλους τροπους (π. χ. ιδρυση και λει τουργικη στελεχωση και πλυθυσμιακη ε νισχυση τριτοβαθμιων ιδρυματων σε πε ριοχες που απειλουνται δημογραφικα και οικονομικα). Εμεις... στοιβαζομαστε στο λεκανοπεδιο!

    (3) Η Εκπαιδευση εχει πρωτο στοχο την ολοπλευρη μορφωση των νεων, επι διωκει ομως και τη διαμορφωση πολιτι σμικης-εθνικης ταυτοτητας των νεων, με αξιοποιηση της πολιτισμικης κληρονο μιας για μορφωτικους σκοπους. Εμεις, προνομιουχοι ως κληρονομοι ενος μονα δικου πολιτισμου, ζουμε θαμπωμενοι απο τη γοητεια του, αλλα παραβλεπουμε οτι ειναι πρωτα παιδαγωγικο ζητημα η αξιοποιηση του; αποτελεσμα: ταλανι ζουμε τους νεους με τυπολατρεια και χα νουμε για κεινους και γιας μας την ου σια. Επειτα... οσοι τυχεροι σπουδαζουμε στο εξωτερικο... Ελληνικη Φιλοσοφια!

    (4) Η Εκπαιδευση λειτουργει και ως μεσο εργαλειο εκσυγχρονισμου (επι στημονικου, τεχνολογικου, μεθοδολογι κου), ξεκινωντας βεβαια απο την επι μορφωση του προσωπικου, συστηματικη και γενικευμενη. Ως προς τη συγχρονη τεχνολογια υπαρχει ενα κρισιμο διλημ π ιμα και ορατο ολισθημα: θα αξιοποιηθει για εξυπηρετηση της μαθησιακης διαδι κασιας (με κριτηριο παιδαγωγικο) η για εξυπηρετηση καποιας βιομηχανιας (με κριτηριο εμπορικο) η για τεχνουρ γημενη ιδεολογικη παρεμβαση (κριτη ριο πολιτικο);

    (5) Η λεγομενη Ευρωπα ικη Διαστα ση στην Εκπαιδευση ειναι και προκλη ση και αναγκη, αλλα δεν μπορει να προωθειται με κριτηριο το ποια προ γραμματα χρηματοδοτει και προς ποια κατευθυνση η Κοινοτητα. Ειναι αναγκη να διαμορφωσουμε εμεις τα κριτηρια, γιατι εμεις γνωριζουμε τη δικη μας πραγματικοτητα και τις δικες μας ευαι σθησιες. Ενα δειγμα προσφατης ολισθη ρης επιλογης: συγκροτηθηκαν δυο ομα δες ιστορικων για την εκπονηση προ γραμματων Τοπικης Ιστοριας σε δυο ι στορικα πλουσιες περιοχες της χωρας (με χρηματοδοτηση απο το κοινοτικο ταμειο στηριξης ). Ειναι τοσο πλου σιες οι δυο περιοχες σε ιστορια (ευτυ χως), ωστε στοιχειωδες προγραμμα Το πικης Ιστοριας μπορει να εκτοπισει τη γενικη ιστορικη παιδεια, δηλαδη να οδη γησει σε ιστορικη μυωπια και απωτερα σε... βοσνιοποιηση των συνειδησεων. Οι Ευρωπαιοι ως προς αυτο εχουν ανα προσανατολιστει: η Τοπικη Ιστορια γραφουν

    ειναι κινητρο παιδαγωγικο- μεθοδολογικο για προσεγγιση του αφη ρημενου, του μακρινου, του παρωχημε νου μεσα!

    απο κατι ορατο, κοντινο και παρον

    για την ορατοτητα των παιδιων. Και υποδεικνυουν οι Ευρωπαιοι: ο ψαλ ηιστορυ τηροθγη Εθροπεαν περσρεψτι ωε (μεσα απο ευρωπα ικη προοπτικη)! Εμεις, γιατι γλιστρησαμε;

    (6) Η εκπαιδευτικη πολιτικη προ υπο θετει (οπως δηλωθηκε στην α παραγρα φο) μακροχρονια ενημερωση, προσωπι κη εμπειρια αποκτημενη στην αιθουσα διδασκαλιας και ειδικη σπουδη των προ βληματων που επιχειρει καποιος να λυ σει, αλλα και ολικη θεαση της οικοδο μης. Δεν γινεται με περαστικους, οσοδη ποτε σπουδαιους (εκει που ειχαν στα διοδρομησει) και καλοπροαιρετους και αφοσιωμενους. Η πολιτεια δοκιμασε καποια ωρα, με τη συμπραξη συνετου πολιτικου και δυο σοφων εκπαιδευτι κων, να συγκροτησει ενα σωμα ειδικων. Το εχει καταδικασει σε μαρασμο σημε ρα και συχνα το επικαλειται ως αλ λοθι , οχι ως σωμα συμβουλευτικο. Ισως οχληθηκαν καποιοι απο την ανεξαρ τησια γνωμης ενος συλλογικου επιστη μονικου σωματος. Μα, αυτη ακριβως ει ναι η χρησιμοτητα του. Και απεναντι στην ανεξαρτησια γνωμης κρινεται η πο λιτικη συνεση.

    [18] Καιρος για σοβαροτητα.

    Το απαιτουν οι καιροι. Το διαισθανονται και οι κοινο λαλτες της κοινωνιας μας. Και ειναι πι θανο να μας εγκαλεσουν... οχι μονο για μυωπια!.

    Αναγκαιο υστερογραφο: Δεν διεκδικω τιποτε. Η θεση μου μου αρκει, ο μισθος μου μου περισσευει, αισθανομαι ελευθε ρος ως κοινολαλτης.

    Ο κ. Φ. Κ. Βωρος, Πη. Δ. Φιλοσοφιας, ειναι συμβουλος στο Παιδαγωγικο Ινστιτουτο.

    [19] Καλως ηλθατε στο κλαμπ των πρωτων

    Ψυχραιμια, συστηματικο διαβα σμα και καθολου αγχος, χαρα κτηρισαν οσους πρωτευσαν στα ΑΕΙ. Βεβαια δεν ελειψαν τα παιχνιδια της τυχης. Ο Γιαννης Πολιτης απο το Αιγαλεω, δευ τεροετης στο Χημικο, περασε πρωτος στη Γεωργικη Βιολο για-Βιοτεχνολογια του Γεωρ γικου Πανεπιστημιου Αθηνων. Εδωσε για πλακα μονο στην εκθεση, για να συμπαρασταθει σε φιλο του. Νιωθει ξαφνια σμενος για την πρωτια, αλλα δεν προκειται να αλλαξει κα τευθυνση σπουδων.

    Η Μαρια Μαχαιρα, πρωτη στο Αρχαιολογικο Ιστορικο Α θηνων με 6. 254 μοναδες, απο φοιτος του 2ου Λυκειου Κηφι σιας, βρισκεται σε διακοπες. Η μητερα της Ελενη, φιλολογος καθηγητρια στη Μεση Εκπαι δευση μας ειπε: Ξεραμε οτι η Μαρια θα περνουσε με καλη σειρα, αλλα δεν το φανταζομα στε οτι θα ηταν πρωτη. Δεν δια βαζε εξαντλητικα, ειχε πολυ γε ρες βασεις και λιγο αγχος.

    Απροσμενη ηταν η πρωτια στο Γεωλογικο Πατρας και για τον Γιαννη-Βαλτερ Φιλιππακη απο το Λυκειο Ηωγραφου. Ε δωσε για δευτερη χρονια στη Φυσικη και Χημεια. Ο ιδιος λεει πως δεν ζοριστηκε ιδιαιτε ρα στο διαβασμα. Μελετουσε τρεις ωρες την ημερα και φορ τσαρισε τους τρεις τελευταιους μηνες, διατηρωντας την ηρεμια του και αποφευγοντας το αγ χος. Την πρωτια δεν την περι μενε - τη χαρακτηριζει πει ρασμο και στοχευει να τη δια τηρησει μεχρι το πτυχιο.

    [20] ... και 11 χωρις τον Κατρακη

    Εντεκα χρονια απο τοτε που μας αφησε ο Μανος Κατρακης ο ηθοποιος και ο ανθρωπος που πληρωνε με το ταλεντο και τη λεβεντια του τις ψυχες μας.

    Αυριο Σαββατο στις 12 το με σημερι η αγπημενη του Λιντα Αλμα-Κατρακη, οι συγγενεις και οι φιλοι θα βρεθουνε στον ταφο του στο Α Νεκροταφειο, οπου αναπαυεται ανταμα με αλλους ομοτεχνους του, για το ετησιο μνημοσυνο του.

    [21] Στοιχεια, αλλιως...

    ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ δημοσιως και μα λιστα απο το βημα της Βουλης, οφειλει να κατηγορει με συγκεκριμενα στοιχεια, τα οποια και να προσκομιζει. Διαφορετικα, ο δημοσιος βιος εκφυλιζεται επικινδυνα. ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ χθες ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Κωστας Λαλιωτης, με βαρεις χαρακτηρι σμους εναντιον οσων κατηγορησαν την κυβερνηση για το αεροδρομιο των Σπα των. Ειπε ο υπουργος: Αν εχει καποιος κατι να πει, να το πει, οποιος κι αν ειναι αυτος, να τελειωνουμε καποια στιγμη. Δεν μπορει να ειναι τιμητες ο καθε κυριος Πα γκαλος, ο καθε κυριος Τσιπλακος και ο καθε κυριος Μητσοτακης. Δεν μπορει να ειναι τιμητης με γριφους. Αν εχει κατι να πει να το πει, αλλιως ειναι συκοφαντης ο οποιοσδηποτε. ΤΑ ΠΥΡΑ στρεφονταν εναντιον κυριως του Θεοδωρου Παγκαλου, ο οποιος στις 22 Αυγουστου ειχε πει στη Βουλη οτι η απο φαση για το αεροδρομιο των Σπατων ελη φθη απο αυτους που αποφασιζουν πριν απο εμας για εμας. Μονο που αυτη τη φο ρα ηταν ολοι ενωμενοι, ολοι οσοι εχουν τα πετρελαια, τα εκπαιδευτικα προγραμ ματα, τις τηλεπικοινωνιες και τα μπετα. ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ειναι βαρυτατες και α πευθυνονται στην κυβερνηση και σε ολο τον πολιτικο κοσμο. Αλλα ο κατηγορος κυβερνητικος βουλευτης και πρωην υ πουργος δεν προσεκομισε κανενα στοι χειο, γι' αυτο και ειναι δικαιολογημενη η σκληρη αντιδραση του υπουργου ΠΕ ΧΩΔΕ. ΤΑΚΤΙΚΑ και κατα συστημα εξαπολυονται κατηγοριες για διαπλεκομενα συμ φεροντα - προσφιλης χαρακτηρισμος του κ. Μητσοτακη, αλλα ποτε δεν προσκομι στηκαν στοιχεια. Τωρα, την ιδια τακτικη ακολουθει και ο Θεοδωρος Παγκαλος. Κατηγορει, αλλα δεν κατονομαζει και δεν προσκομιζει στοιχεια. ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ των μεγαλων εργων μπαινουμε σε χορο δισεκατομμυριων δραχμων. Απαιτηση ειναι, σ' αυτο τον χο ρο να υπαρχει πληρης διαφανεια. Και βε βαιως ελεγχος και αμειλικτη κριτικη, κα ταγγελιες με στοιχεια προς ερευνα. Δια φορετικα, οι κατηγοροι μενουν ανεπα νορθωτα εκθετοι, οπως οι κυριοι Παγκα λος, Μητσοτακης και Τσιπλακος. ΠΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ η απαιτηση της Ε , οταν καταγγελλονται διαπλεκομενα συμ φεροντα , να κατονομαζονται τα συγκε κριμενα συμφεροντα και οι συγκεκριμε νοι φορεις τους. Και να προσαγονται στοι χεια, που να αποδεικνυουν τη διαπλο κη τους. Αλλιως, οι καταγγελλοντες ειναι πραγματι συκοφαντες.

    [22] Δεκατρια χρονια περασαν αφο του εφυγε απο κοντα μας η Ελλη Λαμπετη.

    Κι αυριο, στις 10 το πρωι, η αδελφη της Αντιγονη Λουκου κανει το ετησιο μνημο συνο της στο Α Νεκροταφειο.

    Αρκουν ομως τα μνημοσυνα για να θυμισουμε στη νεα γενια ποια ηταν η Λαμπετη; Μετα τους πρωτους θρηνους, το 1982, τα καναλια μας εσιγησαν-το ι διο και ο Τυπος. Και τα σημερι να παιδια μεγαλωνουν χωρις να ξερουν σχεδον τιποτα για τη μεγαλυτερη θεατρινα των και ρων μας- αφου ειχε την ατυχια να μην παιζει στη Λαμψη του κυριου Φωσκολου. Η να εμφανιζεται στο Τσαο Α ντενα.

    Μηπως ο εργωδης υπουργος Πολιτισμου μας θα πρεπει, α ναμεσα στις πολυσχιδεις του δραστηριοτητες, να κανει κατι για να καλυψει αυτο το θλιβερο κενο μνημησ; Ισως η παρουσια του στο αυριανο μνημοσυνο, στο Α Νεκροταφειο, να ηταν μια μικρουτσικη αρχη...


    [Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.11 run on Friday, 1 September 1995 - 13:37:53