Eleyqerotypia 29/08/95

From: Georgios Vetoulis <vetoulis@pppl.gov>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

Subject: Eleyqerotypia 29/08/95

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Τραγουδια φωτιας...

  • [2] Εκδιδονται-(ξε)πουλιουνται...

  • [3] Ενας Προεδρος...

  • [4] Γονυκλισιες

  • [5] Διαφορες

  • [6] Απεργια με 3 αποδεκτες

  • [7] Χαλκιδα: Προβληματα

  • [8] Μαγκριωτης εναντιον Λιανη

  • [9] Αναδρομικα 50 δις. στους δικαστες

  • [10] Αλλος για διαιτησια, αλλος για ατυχια

  • [11] Τα δυσκολα...

  • [12] Πληθωρισμος

  • [13] Προσγειωση


    [1] Τραγουδια φωτιας...

    Δυο πολεις, δυο ακριτικοι προμαχωνες του Ελληνισμου, αδελφοποιηθηκαν τον περασμενο Σεπτεμβρη: Η Μηθυμνα (Μολυβος), στη Μυτιληνη και το Λευκονοικου στην κατεχομενη Κυπρο. Και προχθες το βραδυ οι εξοχες φωνες της χορωδιας του Λευκονοικου, στο καστρο του Μολυβου, εστελναν το μηνυμα στην απεναντι ακτη του Αιγαιου: Εδω ειμαστε και εδω θα μεινουμε . Οι Τουρκοι, βεβαια, οπως παντα εκαναν το σαμποταζ τους. Ενα αγριο μελτεμι που ερχοταν απο απεναντι και πυροβολουσε επιμονα τα μικροφωνα, δεν μπορεσε να χαλασει την ιερη μαγεια της βραδιας. Και οταν ακουστηκε, στο τελος, το τραγουδι της Κερυνειας, δεν εμεινε Μολυβιατης που να μη δακρυσει. Μπραβο στους δυο δημαρχους τον Λυκουργο Καππα του Λευκονοικου και τον Δημητρη Βαττη του Μολυβου για την πρωτοβουλια τους. Μας κανει καλο να δακρυζουμε τετοιες ωρες. Και να θυμομαστε...

    βασω ρεσσου 28/8/1995

    [2] Εκδιδονται-(ξε)πουλιουνται...

    Κοντευει να κλεισει μηνας και οι εγκυροι κυριακατικοι Ταιμς του Λονδινου ακομα να καταδεχθουν να δημοσιευσουν την επιστολη που τους απηυθυνε ο ΕΟΤ Λονδινου, σε απαντηση του δυσφημητικου για την Ελλαδα δημοσιευματος τους, με τις καταγγελιες ανωνυμης αγγλικης οικογενειας, απο τις διακοπες τους στη χωρα μας. Αλλα, ουτε και εχουν καταδεχθει να δωσουν στοιχεια γι' αυτην τη μυστηριωδη οικογενεια. Ειναι γνωστο οτι ο υπουργος Τουρισμου Νικος Σηφουνακης κατεφυγε τελικα στην επιτροπη δεοντολογιας του βρετανικου Τυπου, απ' οπου, ομως, επισης δεν πηρε απαντηση. Τετοια περιφρονηση προς τις επισημες αρχες μιας χωρας απο μια εφημεριδα θα ηταν αδιανοητη βεβαια απο τον μη... εγκυρο ελληνικο Τυπο. Αλλα ολ' αυτα ενισχυουν τις υποψιες οτι το δημοσιευμα ηταν στημενο, για να χτυπηθει ο τουρισμος μας. Και επιβεβαιωνουν, ισως, αυτο που κυκλοφορει διεθνως: Οτι μερικες εγκυρες βρετανικες εφημεριδες εκδιδονται μεν στο Λονδινο, αλλα πουλιουνται στο εξωτερικο. Σ.

    [3] Ενας Προεδρος...

    Επι μια ωρα εκανε βολτες το αερο πλανο του Προεδρου της Δημοκρατιας Κ. Στεφανοπουλου, επανω απο τη Μυ τιληνη, πριν προσγειωθει στο ποδο σφαιρικο γηπεδο του Μολυβου. Ο Προεδρος ηθελε να δει απο ψηλα την Αγιασο, το Πλωμαρι, την Ερεσο, το λι μανι. Και οταν καποιος του παρατηρη σε οτι θυσιαζε ετσι τη μεσημβρινη του αναπαυση, απαντησε:

    Αξιζει το κοπο να χασεις τον υπνο σου για να γνωρισεις τη γη του Ελυτη .

    Οσο πιο πολυ σας ανακαλυπτουμε, τοσο πιο πολυ σας σεβομαστε κ. Προε δρε...

    Φρ.Γ.

    [4] Γονυκλισιες

    Παει, θα μας τρελανουν αυ τοι του ΠΑΣΟΚ. Ακαθεκτοι πια.

    Χθες μιλωντας στο Ραδιο- Παρατηρητης , ο βουλευτης Χαλκιδικης Χρ. Παχτας, χαρα κτηρισε την κυβερνηση ως τη χειροτερη κυβερνηση ΠΑΣΟΚ που ειχαμε ποτε , καταληγο ντας με τη δυσοιωνη προβλεψη: Η θα παμε σ' ενα νεο κομμα η θα πεθανουμε ολοι .

    Σε παραπλησιους δραματι κους τονους και ο βουλευτης Κοζανης Ρουλης Κοκκελιδης: Η παραλυση του κομματικου μηχανισμου και η παθητικοποι ηση μελων και ψηφοφορων φθανει στα ορια αμφισβητησης του ιδιου του ΠΑΣΟΚ .

    Ποιος να το 'λεγε μολις πριν απο 2 χρονια; Ποιος να το φα νταζονταν μετα απο τοσες γο νυκλισιεσ; Και πως να το εκλα βει η ευσεβεστατη ;

    Δ.Κ.

    [5] Διαφορες

    Σε ολα τα μικρονησια αλλα και στα μεγαλα νησια του Βο ρειου Αιγαιου τα γευματα και τα δειπνα προς τιμην του Προε δρου της Δημοκρατιας διορ γανωνονταν απο τις εκει κοινο τητες και δημους σε συνερ γασια με τις Νομαρχιακες Αυ τοδιοικησεις.

    Παντου, εκτος απο τη Χιο, ο που νομαρχης και δημαρχος της πολης αρνηθηκαν να ειναι οι διοργανωτες του δειπνου, α κομη και με εξοδα του υπουρ γειου Αιγαιου!

    Ο πρωτος, επειδη το δειπνο δεν θα το παρεθετε στο Αρ γεντικο , χωρο οπου λειτουρ γει και σαν ιταλικο προξενειο και του οποιου ο ιδιοκτητης και προξενος της Ιταλιας υποδε χθηκε Ελληνας ων το Σαβ βατο το πρωι στο αεροδρομιο τον Ελληνα Προεδρο στα... γαλλικα.

    Κι ο δευτερος ετσι, χωρις φα νερο λογο, πλην ομως σε ολους γνωστο. Ο Χιωτης δημαρχος η ταν βουλευτης Χιου πριν απο την ανατολη του αστρου του Χιωτη βουλευτη και υπουργου Αιγαιου Αντωνη Κοτσακα.

    [6] Απεργια με 3 αποδεκτες

    ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τον Ανδρεα ζητει η ΓΣΕΕ πριν απο την ομι λια του στη ΔΕΘ

    Της ΑΣΤΕΡΩΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ

    Ημαχη των ναυπηγειων δε σποζει σε πολλα επιπεδα αυτη την εβδομαδα: Αυ ριο, ευρεια κυβερνητικη συσκεψη θα ασχοληθει με την τυχη των ναυπη γειων Σκαραμαγκα υπο το βαρος της προειδοποι ησης των σωματειων, οτι θα αντιδρασουν σε οποι αδηποτε λυση θα εμπε ριεχει ρυθμιση για α πολυσεις η ακομα την εκ δοχη της ιδιωτικοποι ησης.

    Ακομη αυριο: Το προεδρειο της ΓΣΕΕ συνανταται με τον Γραμματεα της Κ.Ε. της ΠΑ ΣΟΚ Ακη Τσοχατζοπουλο, για το μελλον των ναυπηγειων Ε λευσινας, ενω θα ακολουθη σουν συναντησεις για το ιδιο θεμα και με τους εκπροσωπους των αλλων κομματων.

    Αιτημα της ΓΣΕΕ ειναι να υ παρξει συναντηση με τον πρω θυπουργο Α. Παπανδρεου (πριν απο την ομιλια του στις 9 Σε πτεμβριου στη Θεσσαλονικη) για μια εφ' ολης της υλης συζη τηση γυρω απο τα προβληματα, τα αιτηματα και τις θεσεις των εργαζομενων.

    Η εβδομαδα θα κλεισει με 3ωρη πανελλαδικη σταση εργασιας (7-10 το πρωι) την Παρασκευη 1η Σεπτεμβριου (που πραγματοποιειται και στηριζεται απο τη συντριπτικη πλειοψηφια του συνδικαλιστι κου κινηματος (ΠΑΣΚΕ - ΔΑ ΚΕ - Αυτ. Παρεμβαση).

    Η 3ωρη πανελλαδικη σταση εργασιας, θα εκπεμψει μηνυ ματα προς τρεις κατευθυνσεις:

    Προς την κυβερνηση, απο την οποια ζητειται να χα ραξει μια σταθερη πολιτικη α ναπτυξη, με βαση και την τριμε ρη συμφωνια υπουργου Βιομη χανιας Κ. Σημιτη ΣΕΒ - ΓΣΕΕ που επετευχθη τον περασμενο Μαιο.

    Προς τους εργοδοτες, οτι δεν θα επιτραπει να επιτει νουν το μεγαλο κοινωνικο προ βλημα της ανεργιας, αφου ωφε ληθηκαν απο τις ιδιωτικοποι ησεις του 1992 και οτι το συν δικαλιστικο κινημα θα παρεμ βαινει για τη διασφαλιση των θεσεων εργασιας, για τη λει τουργια των επιχειρησεων και την αποφυγη της εκβιομηχανι σης.

    Προς τους εργαζομε νους, οτι το συνδικαλιστικο κινημα, ειναι παρον για την υ περασπιση των συμφεροντων τους.

    Ως προς το καυτο ζητημα των ιδιωτικοποιησεων, η ΓΣΕΕ τασσεται εναντιον τοσο της α κριτης ιδιωτικοποιησης οσο και της δογματικης αντιληψης περι κρατικοποιησης των πα ντων.

    Ειδικοτερα για τα ναυπη γεια:

    Η ΓΣΕΕ υποστηριζει τη λυση για τοποθετηση εκκαθαριστη στα ναυπηγεια Ελευσινας, εφο σον αυτα θα τελουν σε λειτουρ για στη διαρκεια της διαδικα σιας της εκκαθαρισης και στον αποκλεισμο καθε περιπτωσης απολυσης. Για την τελικη τυχη των ναυπηγειων Ελευσινας, η ΓΣΕΕ θεωρει οτι ολες οι ενδια φερομενες πλευρες πρεπει να κανουν ουσιαστικο διαλογο για την εξευρεση της λυσης εκεινης που θα εξασφαλιζει τη μεγαλυ τερη δυνατη συναινεση.

    Φημες για 1.000 απολυσεις

    Για τα ναυπηγεια Σκαραμα γκα, η ΓΣΕΕ προωθει και στη ριζει την προταση των εργαζο μενων σ' αυτα που προβλεπει να αναλαβουν τη διαχειριση, το Δημοσιο κατα 51% και οι ερ γαζομενοι κατα 49%. Ο προε δρος του Σωματειου των ερ γαζομενων στο Σκαραμαγκα Γ. Κοντακης ενοψει και της αυ ριανης κρισιμης κυβερνητικης συσκεψης, με δηλωση του, προειδοποιουσε οτι καμια λυση που θα προεβλεπε απολυσεις (ς.ς.: φημολογειται οτι αυριο θα ζητηθει η απολυση 1.000 απο τους 3.000 εργαζομενους) δεν θα γινει αποδεκτη και απορ ριπτει καθε ιδεα για ιδιωτικο ποιηση τους.

    Με αφορμη την κριση που ξεσπασε στα ναυπηγεια, αξιζει να σημειωθουν οι προσεγγισεις που διακυβευονται απο πλευ ρας αρμοδιων για το μελλον της βιομηχανιας στη χωρα μας.

    Η ΓΣΕΕ τασσεται υπερ μιας εθνικης συμφωνιας για την α ναπτυξη και την απασχοληση.

    Το Εμπορικο Βιομηχανικο Επιμελητηριο (ΕΒΕΑ) υποστη ριζει οτι οι επιχειρησεις χρεο κοπουν επειδη δεν προχωρουν σε απολυσεις του πλεοναζοντος προσωπικου.

    Το υπουργειο Εθνικης Οικο νομιας θεωρει οτι δεν τιθεται θεμα σταδιακης αποβιομηχανι σης στη χωρα μας καθως το ι σοζυγιο λειτουργιας η κλεισι ματος επιχειρησεων κλινει κα θαρα προς την πρωτη περιπτω ση. Μαλιστα το ΥΠΕΘΟ κρινει οτι ο θορυβος που συντηρειται περι αποβιομηχανισης δη μιουργει αρνητικο κλιμα για την πορεια της οικονομιας. Τε λος:

    Το υπουργειο Βιομηχανιας υποστηριζει οτι υπαρχει βιομη χανικη πολιτικη, που ομως δυ σχεραινει απο το κλεισιμο προβληματικων επιχειρη σεων και κυριως αυτων που ι διωτικοποιηθηκαν το 1992 κα τασταση που απαιτει χρονο και μεριμνα σε βαρος της υλοποι ησης του σχεδιασμου του υ πουργειου.

    Η ΕΣΑΚ για τη σταση εργασιας

    Ασαφης ειναι η σταση της Ε ΣΑΚ εναντι της 3ωρης στασης εργασιας, την οποια θεωρει ανεπαρκη και το περιεχο μενο της απορριπτεο, καθως τασσονται υπερ της κρατικο ποιησης οχι μονο των ναυπη γειων αλλα γενκα των προβλη μτικων επιχειρησεων.

    Η μη συμμετοχη της παρατα ξης στη σταση εργασιας θα ει ναι παραδοξη, αφου ο χωρος υ περαμυνεται των οπλων των απεργιων, η δε συμμετοχη θα ειναι επισης προβληματικη, με τα κυριως την ανακοινωση της Ομοσπονδιας Οικοδομων, ο που υποστηριζεται οτι η απερ γιακη αυτη κινητοποιηση απο τελει διευκολυνση για 3ημε ρο διακοπων... χωρις ομως να προτεινονται συγκεκριμενα, αλλης διαρκειας απεργιακες κινητοποιησεις...

    [7] Χαλκιδα: Προβληματα

    Εν τω μεταξυ με ανακοινωση της η επιχειρηση των ναυπηγει ων Χαλκιδας, επισημαινει κατ' αρχην τις αρνητικες επιπτωσεις που εχει για το συνολο του κλα δου ο θορυβος και η αναταρα χη για την Ελευσια, παραδεχε ται δε οτι και αυτη η επιχειρηση αντιμετωπιζει προβληματα.

    Αυτα συμφωνα με την ανα κοινωση εστιαζονται στο οτι το συγκεκριμενο ναυπηγειο χρη ματοδοτει μεσω δικων του κε φαλαιων τις εργασιες ανακαι νισης πλοιων που εχει αναλα βει. Συγκεκριμενα δεν μπορει να προεξοφλει τις εργασιες στις τραπεζες, λογω του οτι δεν του ανηκουν οι εγκαταστασεις του ναυπηγειου, τις οποιες ε νοικιαζει απο την ΕΤΒΑ. Αυ τος ειναι ο λογος που οφειλει στην τραπεζα περιπου 450 εκα τομμυρια δραχμες.

    Στο... μιλητο Για την ταλαιπωρια που υπε στησαν 100 επιβατες δυο καθυ στερημενων πτησεων της Ο λυμπιακης οταν οι υπευθυνοι της Υπηρεσιας Πολιτικης Αε ροποριας εκλεισαν τα μεσανυ χτα του Σαββατου το αεροδρο μιο Σαντορινης, ακολουθωντας το ωραριο, μπορειτε να διαβα σετε ρεπορταζ σε αλλη σελιδα. Εκει θα δειτε και τη δηλωση υ πευθυνου της Ολυμπιακης οτι η ΥΠΑ δεν απαντα ποτε ε πισημως αν δινει η οχι παρατα ση ωραριου και ολα γινονται στο... μιλητο . Το παραξενο ειναι οτι χθες το βραδυ, που η Ο.Α. ζητησε και παλι παρα ταση, ηλθε ως εκ θαυματος επι σημως και εγγραφως η θετικη απαντηση. Και ποιος ο λογος της επισημοτητασ; Θα μπορου σε ισως να αναζητηθει στην πα ρουσια του υπουργου Εθνικης Οικονομιας, ο οποιος - οπως και αλλοι αξιωματουχοι - βρι σκοταν χθες στο νησι και επρε πε να επιστρεψει...

    Α.Χ.

    [8] Μαγκριωτης εναντιον Λιανη

    Παει, και ο βουλευτης επικρα τειας του ΠΑΣΟΚ Γιαννης Μα γκριωτης. Τασσεται κατα της υ ποψηφιοτητας της κ. Λιανη: Δεν υπαρχει λογος ενταξης της στην πολιτικη... Εκτιμω πως μια τετοια προοπτικη δημιουρ γει συγχυση και δεν προσφερει ουτε στην ιδια ουτε στο Κινη μα . Φαινεται, λοιπον, πως τα νεα ιδεολογικα ρευματα που διαμορφωνονται εντος του ΠΑ ΣΟΚ ειναι: Υπερ η κατα της Μι μης. Οι θησαυροι

    Μια ιδεα που ριχτηκε στο περιθωριο της προεδρικης βραδιας του Μολυβου που ει χε σαν αμφιτρυωνα της τον α καταπονητο δημαρχο της πο λης Δημητρη Βαττη:

    Να γινει το ξενοδοχειο Εφταλου πολιτιστικο κε ντρο της Μηθυμνας, προτεινε καποιος στον υπουργο Τουρι σμου Νικο Σηφουνακη.

    Κι ο Σηφουνακης, βαθυς γνωστης της λεσβιακης γεω γραφιας, ειδε αμεσως το ζη τημα ποιητικα -και τουρι στικα:

    Καλη ιδεα, ειπε. Να την προχωρησουμε...

    Η Εφταλου ειναι χτι σμενη αναμεσα στο σπιτι του Βενεζη, του Εφταλιωτη και του Μυριβηλη. Ακριβως απε ναντι απο την αρχαια Τροια. Απο τα Κιμιντενια της Αι ολικης Γης .

    Ο Μυριβηλης, ο Εφτιαλιω της, ο Βενεζης, ο Ελυτης -ολοι μαζεμενοι στο ευλογημενο αυτο νησι του Αιγαιου. Και καποιοι μεγαλοι ζωγραφοι, οπως ο Ιακωβιδης, ο Θεοφι λος, ο Ορεστης Κανελλης.

    Μνημες που δεν πρεπει να πανε χαμενες...

    [9] Αναδρομικα 50 δις. στους δικαστες

    Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Οικονομικων υ πεγραψε την αποφαση. Θα κα ταβληθουν μετρητοις σε 5 ετη σιες δοσεις Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Δευτερο πακετο δισεκα τομμυριων θα παρουν οι δικαστικοι λειτουργοι απο τον Απριλιο του 1996, υστερα απο το πρασινο φως που αναψε το υπουρ γειο Οικονομικων. Οι οι κονομικες τους διεκδικη σεις για τη μισθολογικη ε ξομοιωση τους με τις α ποδοχες των γιατρων του ΕΣΥ, που εχουν αρχισει πριν απο 11 χρονια, ευ οδωνονται.

    Ο υπουργος Οικονομικων Α λεξ. Παπαδοπουλος εστειλε χθες στο συναρμοδιο υπουργο Δικαιοσυνης Αν. Πεπονη προς υπογραφη το κειμενο της απο φασης, συμφωνα με το οποιο ο ριζεται οτι οι δικαστες θα λα βουν τα αναδρομικα που αντι στοιχουν απο τη διαφορα των αποδοχων τους απο εκεινες των γιατρων του ΕΣΥ για την περιοδο απο την 1η Δεκεμβριου 1991 μεχρι τις 31 Δεκεμβριου 1995. Συμφωνα με υπολογι σμους το ποσο που θα δοθει στους δικαστικους και εισαγ γελικους λειτουργους ολων των βαθμιδων φθανει περιπου τα 50 δισεκατομμυρια δραχμες, ενω αγγιζει τα 65 δισεκατομ μυρια συνολικα για δικαστες και βουλευτες, αφου και σε αυ τους εχει αναγνωριστει αναλο γο δικαιωμα. Η καταβολη των αναδρομικων θα γινει σε με τρητα σε 5 ετησιες ισοποσες δο σεις, θα αρχισει απο τον Απρι λιο του 1996 και θα ολοκληρω θει το 2000.

    Το πρωτο ποσον Απο το ποσον αυτο πρεπει να αφαιρεθει, συμφωνα με εκτιμη σεις οικονομικων και δικαστι κων κυκλων, και το ποσοστο που αφορα ασφαλιστικες ει σφορες και παρακρατηση φο ρου. Συμφωνα με αποφαση του Συμβουλιου της Επικρατειας που εκδοθηκε το 1994, οι ανα δρομικες αποδοχες που κατα βληθηκαν με δικαστικες απο φασεις σε δικαστες υποκεινται σε φορολογια. Το πρωτο μεγαλο ποσο που πη ραν οι λειτουργοι της Θεμιδας για τη διαφορα των μισθων τους με τους γιατρους του ΕΣΥ αφορουσε το χρονικο διαστημα απο την 1η Ιανουαριου 1987 με χρι τις 30 Δεκεμβριου 1991 και ηταν περιπου 35 δισεκατομ μυρια δραχμες. Το ποσο αυτο ειχε αρχισει να καταβαλλεται με τη μορφη των ομολογων και μετρητων στους δικαστες απο το 1992 και προκειται να εξο φληθει το 1996. Οι συγκεκριμενες οικονομικες απαιτησεις των δικαστων εχουν επιδικαστει με πολλες αποφα σεις των διοικητικων δικαστη ριων καθως και του Συμβου λιου της Επικρατειας, το οποιο το 1991 αναγνωρισε τη βασικη απαιτηση τους να υπερβαινουν οι αποδοχες τους εκεινες των γιατρων διευθυντων του ΕΣΥ. Ειχε κριθει, δηλαδη, οτι οι μισθοι των δικαστων πρεπει να ειναι ανωτεροι των μισθων ολων των λειτουργων του δημο σιου και ιδιωτικου τομεα.

    Το ειδικο μισθολογιο Παντως, οι διεκδικησεις αυτες συνδεονται αμεσα με τη θεσπι ση ειδικου μισθολογιου που ει ναι παγιο αιτημα των δικαστι κων ενωσεων, συμφωνα και με τη συνταγματικη επιταγη. Η κυ βερνηση Μητσοτακη ειχε εξαγ γειλει τη θεσπιση ειδικου μι σθολογιου, υποσχεση που δεν υλοποιησε, ενω σημερα ειδικη επιτροπη απο εκπροσωπους των δικαστων και του υπουρ γειου Οικονομικων θα καταρ τισει εντος των ημερων σχετικο πορισμα. Οι οικονομικες απαιτησεις του δικαστικου σωματος θα σταμα τησουν οταν θεσπιστει το ειδι κο μισθολογιο και καθιερωσει αυξησεις στους μισθους των δι καστων που θα υπερβαινουν και τους μισθους των γιατρων του ΕΣΥ, οταν, δηλαδη, θα υ περκαλυφθει η διαφορα των α ποδοχων τους. Μας δουλευει Στην πρωτη παραγραφο της ανακοινωσης του υπουργειου Βιομηχανιας αναφερεται:

    Την προθεση της κυβερνησης να παρεμβει για την αμεση εξευρεση λυσης στο θεμα των επι χειρησεων ""Πλαστικα Καβαλασ'' και ΡΟΚΑ Α.Ε., οι οποιες εχουν διακοψει τη λειτουργια τους, εξεφρασε ο αναπληρωτης υπουργος Βιομη χανιας κ. Ροκοφυλλος .

    Και στη δευτερη διατυπωνεται η παρατηρηση:

    Ο κ. Ροκοφυλλος υπογραμμισε ωστοσο οτι και στις δυο περιπτωσεις υφιστανται νομικα προ βληματα που δημιουργουν τεραστιες δυσκολιες στην κυβερνηση να παρεμβει δραστικα . Στην τριτη παραγραφο, παντως, αποκαθιστανται τα πραγματα για τα Πλαστικα Καβαλας για τα οποια ο αναπληρωτης υπουργος ...αποκλειει την παρεμβαση της πολιτειας , ενω αναλογη προοπτικη διαφαινεται (απο τον υπουργο, βε βαια) και στην τεταρτη παραγραφο για τη ΡΟΚΑ Α.Ε.

    Μας δουλευει κανονικα ο υπουργος δηλαδη... Και φαινεται οτι βρισκει και τα κανει. ΝΙ.Κ. Το χαμογελο του Προε δρου... Στην προχθεσινη δεξιωση του Μολυβου, ο Προεδρος της Δημοκρατιας ειχε την ευκαιρια να δειξει μια αγνωστη πλευρα του το χιουμορ του. Καθως μιλουσαμε για τη Μυτιληνη και για τα λα μπερα μυαλα που γεννησε το ευλογημενο αυτο νησι, τολμησα να του πω σε καποια στιγμη:

    Εμεις οι Μυτιληνιοι νιωθουμε οτι ανηκουμε σ' ενα ειδος Αριας φυλης. Εσεις, βεβαια, κ. Προεδρε δεν ειστε Μυτιληνιος αλλα στο κατω κατω κανεις δεν ειναι τελειος .

    Για να απαντησει αμεσως ο κ. Στεφανοπουλος μ' ενα αφοπλιστικο χαμογελο:

    Μα γι' αυτο ακριβως ηρθα στη Μυτιληνη για να τελειοποιηθω .

    Ο Τσορτσιλ ειχε πει καποτε: Οι πολιτικοι που εχουν χιουμορ βρισκονται σιγουρα ενα σκα λοπατι παραπανω απ' τους αλλους .

    Ποσο, μαλλον, οταν ειναι προεδροι της Δημο κρατιας. Φρ.Γ.

    [10] Αλλος για διαιτησια, αλλος για ατυχια

    ΦΩΝΑΗΕΙ η ΣΚΟΔΑ Ξανθη για το διαιτητη Φασολη - Με την γκινια της τα εχει η Λαρισα - Εν θουσιασμος στην Παναχα ικη - Πληγμα για τον Πυργο

    Επιμελεια: Π. ΚΟΡΚΟΔΕΙΛΟΣ

    ΞΑΝΘΗ

    Φωναζουν ακομη στην ακριτικη πολη οι παραγοντες της ΣΚΟ ΔΑ Ξανθης για τη διαιτησια του Αθηναιου Γιωργου Φασολη στο προχθεσινο παιχνιδι με τον ΠΑΟΚ (2-2) καθως θεωρουν οτι ο διαιτητης ηταν η αιτια που εχασε η ΣΚΟΔΑ Ξανθη τους τρεις βαθμους της νικης.

    Ειναι χαρακτηριστικο οτι οι φωνες για τη διαιτησια του Φα σολη επισκιασαν την πολυ κα λη, ομολογουμενως, αποδοση της ομαδας εναντιον του ΠΑΟΚ και κυριως των νεαρων παικτων του Βασιλη Δανιηλ που κληθηκαν να βγαλουν τα... καστανα απο τη φωτια στην πρεμιερα του πρωταθληματος σε ενα γηπεδο το οποιο ηταν πολυ βαρυ απο τη δυνατη βρο χη που προηγηθηκε.

    Ο κ. Δανιηλ εμεινε απολυτα ικανοποιημενος απο την απο δοση του 19χρονου Μαχαιριδη ο οποιος καλυψε με επιτυχια την απουσια του Νικου Καρα γεωργιου στην αμυνα (λιμπε ρο) αλλα και του, επισης 19χρο νου, Παρασκευα Αντζα ο οποι ος ηταν και ο κορυφαιος του γηπεδου δειχνοντας οτι η απο χωρηση του Χηστου Μαλαδενη δεν θα φανει.

    Ο κ. Δανιηλ εμεινε ικανοποι ημενος και απο την αποδοση του Τσιφουτη ο οποιος προερ χοταν απο ασθενεια που τον ταλαιπωρησε για μεγαλο δια στημα.

    Σημερα η ομαδα θα προετοι μαστει για τον αυριανο εντος ε δρας αγωνα της εναντιον της Νικης Βολου για το Κυπελλο Ελλαδος.

    Δ. ΞΑΝΘΑΚΗΣ

    ΛΑΡΙΣΑ: Με την... ατυχια τους τα εχουν παικτες και προπονη της στη Λαρισα μετα την ηττα στην πρεμιερα απο τον Πανα θηναικο.

    Ποδοσφαιριστες και τεχνικη ηγεσια στη διαρκεια της χθεσι νης προπονησης δεν σταματη σαν να κανουν λογο για τα... παλιο-(σικ) -δοκαρια που τους στερησαν τη δυνατοτητα να πα ρουν τη νικη εναντιον των πρω ταθλητων.

    Ιδιως ο σκοπευτης τους, ο Καμερουνεζος Ντειβιντ Εμπε, δεν μπορουσε να πιστεψει πως η μπαλα βγηκε αουτ στη φαση του 67ου λεπτου. Δεν γινο νται αυτα τα πραγματα. Μαγια ειχαν κανει; Πως γυρισε η μπα λα και βγηκε αουτ δεν μπορω να το καταλαβω , ελεγε χθες ο επιθετικος της Λαρισας.

    Ο Γιαννης Μαντζουρακης ει πε χθες στους παικτες οτι η ητ τα απο τον Παναθηναικο δεν σημαινει τιποτα για τη συνε χεια και τους ζητησε να συνεχι σουν με την ιδια συγκεντρωση και προσοχη τις προσπαθειες τους.

    Αυριο η Λαρισα παιζει στο γηπεδο του Αιγινειου με τον Κολινδρο για το κυπελλο.

    Λ. ΠΑΠΑΔΟΥΛΗΣ

    ΠΑΝΑΧΑ ΙΚΗ: Ενθουσιασμος επικρατει στις ταξεις της ομα δας του Χρηστου Αρχοντιδη μετα την εντυπωσιακη νικη επι του Εθνικου μεσα στο Καραι σκακη στην εναρξη του πρωτα θληματος.

    Ο προπονητης της Παναχαι κης προσπαθησε χθες να κρα τησει χαμηλα τους τονους επι σημαινοντας οτι η νικη αυτη δεν σημαινει πολλα πραγματα, αφου η ομαδα δεν ειναι ακομη ετοιμη και εχει πολλες αδυνα μιες.

    Ειναι για μας ευνοικη η διακοπη του πρωταθληματος α φου θα μπορεσουμε να δουλε ψουμε και να βελτιωσουμε τα κενα μας σε ορισμενους το μεις , ειπε χθες ο κ. Αρχοντι δης.

    Παντως ο προπονητης της Παναχαικης συνεχισε και χθες την γκρινια του για τη διαιτησια του Αθηναιου Σωτηρη Βοργια και τις επτα κιτρινες που μοιρα σε στους παικτες του.

    Παραλληλα ο κ. Αρχοντιδης εξεφρασε την ικανοποιηση του για την κληση του Γρηγορη Γεωργατου στην Εθνικη Αν δρων.

    Αυριο η Παναχαικη υποδε χεται για το Κυπελλο Ελλαδος την Καρδιτσα.

    Χ. ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗΣ

    ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Θετικη χαρα κτηρισε χθες τη διακοπη του πρωταθληματος ο προπονητης της Καλαματας Ντραγκαν Κο κοτοβιτς αφου, οπως τονισε, θα του δοθει η ευκαιρια να ανασυ γκροτηθει η ομαδα μετα την ητ τα απο τον ΟΦΗ στην πρε μιερα.

    Η επιστροφη καποιων βα σικων παικτων που ειτε ηταν τι μωρημενοι ειτε τραυματιες θα μας ενισχυσει σημαντικα ενω θα μπορεσουμε να βελτιωσου με και καποια κενα που ει χαμε .

    Παντως στις ταξεις της Κα λαματας επικρατει παρα την ηττα αισιοδοξια για τη συνε χεια.

    Αυριο η Καλαματα θα παιξει στη Ριζουπολη για το Κυπελλο Ελλαδος με τον Απολλωνα.

    Β. ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    ΟΦΗ: Φτηνα τη γλιτωσε ο Κωνσταντινιδης που τραυματι στηκε εναντιον της Καλαματας. Ο νεαρος αμυντικος υπεστη ε λαφρα κακωση στο γονατο του και χθες ελαβε μερος στην προ πονηση -χωρις να πιεστει- ενω θα αγωνιστει κανονικα και ε ναντιον του Φωκικου αυριο για το κυπελλο. Το ιδιο ισχυει και για τον Πραζενιτσα που αντιμε τωπιζε προβλημα τραυματι σμου.

    Παντως το κλιμα στον ΟΦΗ μετα τη νικη επι της Καλαματας φαινεται να φτιαχνει και τα οσα ακολουθησαν τον αγωνα στην Κρυα Βρυση να αποτε λουν πλεον παρελθον.

    Μ. ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗΣ

    ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ: Τουλαχι στον 3 μηνες θα μεινει εκτος γηπεδων ο αμυντικος του Πα νηλειακου Παναγιωτης Κου μουλιδης ο οποιος υπεστη κα ταγμα περονης στον εναρκτη ριο αγωνα με την ΑΕΚ.

    Ο παικτης εγχειριστηκε χθες απο τον Λακη Νικολαου και σημερα θα βγει απο το νοσοκο μειο.

    Παικτες και τεχνικη ηγεσια χαρακτηρισαν την ηττα απο την ΑΕΚ αναμενομενη και θεω ρουν οτι η συνεχεια θα ειναι καλυτερη με την επιστροφη στην ενδεκαδα αρκετων βασι κων παικτων (Στραντζαλης- Τσεκος-Μαυρομματης).

    Αυριο ο Πανηλειακος παιζει για το κυπελλο εντος εδρας με τον Απολλωνα Λαρισας.

    Κ. ΑΡΓΥΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    ΕΔΕΣΣΑ ΙΚΟΣ: Την ικανοποι ηση του παρα την ισοπαλια με τον Απολλωνα εξεφρασε ο προπονητης του Εδεσσαικου Αγγελος Αναστασιαδης για την αποδοση των παικτων του.

    Με την επιστροφη των τραυματιων θα δυναμωσει η ο μαδα η οποια παρα τις απου σιες που ειχαμε σταθηκε αξιο πρεπεστατα στο γηπεδο κι αν ηταν τυχερη θα μπορουσε να παρει τη νικη .

    Αυριο ο Εδεσσαικος υποδε χεται για το κυπελλο τον Πα ναργειακο.

    Ν. ΦΙΣΤΑΣ

    [11] Τα δυσκολα...

    Και ανετος και ευγλωττος και με περισση αισθηση χιου μορ και ειρωνειας ηταν χθες ο Ευ. Βενιζελος. Οχι βεβαια οταν στριμωχθηκε να μιλησει για τις δραστηριοτητες της Δημητρας Λιανη, αλλα οταν του ζητηθηκε να σχολιασει τον ...κεραυνο Μητσοτακη.

    Για τις δηλωσεις Μητσοτακη μενετε στα χθεσινα; ρωτησε ο πολιτικος συντακτης.

    Οι δηλωσεις του κ. Μητσο τακη αφορουν μονο τον κ. Εβε ρτ και τις ενδοκομματικες συ γκρουσεις στο χωρο της Ν.Δ., απαντησε με ανεση ο Ευαγγε λος.

    Και ποιον αφορουν οι ...με γαλες πορειες της Δημητρασ; Σιγουρα οχι τη Ν.Δ. Αρα αφο ρουν το ΠΑΣΟΚ. Κι οχι μονο το αφορουν, το τσουρουφλι ζουν.

    Σ' αυτο ομως το θεμα ο κυ βερνητικος εκπροσωπος χανει και το χιουμορ του και την ει ρωνεια του και φυσικα την ευ γλωττια του.

    Αν ο Μητσοτακης ειναι α πειλη , οπως ειπε, τοτε τι ειναι για το κυβερνων κομμα οι φιλο δοξες προσπαθειες της συζυ γου του Πρωθυπουργου;

    Κ.Κ.

    [12] Πληθωρισμος

    Τι κακη συνηθεια ειναι κι αυτη που εχει ο Δημος Αθηναι ων. Μην τολμησει ξενος και πα τησει στο αθηνα ικο εδαφος, α μεσως του κοτσαρουν στο λαι μο κι ενα μεταλλιο.

    Χθες ο Δ. Αβραμοπουλος, σοβαρος σοβαρος φορεσε το σχετικο μεταλλιο στον Τζορτζ Στεφανοπουλο.

    Τωρα ποια ειναι τα κριτηρια, βασει των οποιων προσφερο νται αφειδως τα μεταλλια στους επισκεπτες της Αθηνας, θα σας γελασουμε.

    Αλλα θα πειτε, αυτο ειναι το θεμα που μας μαρανε; Τελος παντων.

    Κ.Κ.

    [13] Προσγειωση

    Τα μεγαλα εργα περιμεναν, ιθυνοντες και μη, για την τονω ση της απασχολησης. Και ηρθε η συμβαση για το αεροδρομιο για να μας ...προσγειωσει ο λους.

    Στην παραγραφο 12.2.5 προ βλεπεται: Το αλλοδαπο προ σωπικο που προσλαμβανεται απο την εταιρεια (Ηοψητιεφ) ...δεν θα υποχρεουται να πλη ρωνει φορους στην Ελλαδα για την αμοιβη του... Ουδεμια ει σφορα κοινωνικης ασφαλισης εργοδοτων η εργαζομενων θα καταβαλλεται... .

    Δικαιως λοιπον το συνδικατο οικοδομων διαμαρτυρεται, επι σημαινοντας οτι με αυτη τη συμβαση καταδικαζομαστε στην ανεργια, την πεινα και το Μεσαιωνα... .

    Κατα τ' αλλα η κυβερνηση (υπουργειο Εργασιας) υποτι θεται οτι εχει ετοιμο νομοσχε διο για τη νομιμοποιηση των ξε νων εργατων, ενσωματωνοντας το βασικο αιτημα της ΓΣΕΕ για: ιση αμοιβη (και κοινη α σφαλιση) για ιση εργασια . Και οι εκπροσωποι των κομ ματων, αλλα και των εσωκομ ματικων τασεων, εξαντλουν την επιχειρηματολογια τους στις ...γεωγραφικες παραμετρους (τοποθεσια του νεου αεροδρο μιου) της συμβασης.


    [Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.11 run on Tuesday, 29 August 1995 - 13:53:59