Eleyqerotypia 26/08/95

From: Georgios Vetoulis <giorgos@gvetoulis.extern.ucsd.edu>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

Subject: Eleyqerotypia 26/08/95

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Συγγνωμη, αλλα...

  • [2] Φιλοτεχνοι

  • [3] Μαγνητισμος

  • [4] Βλεπω 4 λυσεις-ανασα για τον τουρισμο μας

  • [5] ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ των γονεων η αντιμετωπιση χιλιαδων κινδυνων που καραδοκουν παντου

  • [6] Προμηθεας σε ρελαντι

  • [7] Ενοχλησαν την κυβερνηση οι δικαστικες παρεμβασεις

  • [8] Για την ΕΡΤ

  • [9] Οι πισινες

  • [10] ΓΙΑΤΙ ΑΦΗΣΕ τον Τουρκο ελευθερο η ολλανδικη αστυνομια; Τι γυρευε ο δικηγορος εκει; Ποιους φωτογραφιζε ο Φλουδασ;

  • [11] Καλοκαιρινες ιστοριες αστυ νομικης τρελας...

  • [12] Η αρχαιολογια εχασε την Ιουλια Βοκοτοπουλου

  • [13] Η ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ Εταιρεια του Δημοσιου ανακαλει την παραχωρηση στο Δημο Ηλιουπολης και το αποδιδει στους Ναστους

  • [14] Περι ταπεινοτητος

  • [15] ΘΕΑΤΡΟ-ΚΡΙΤΙΚΗ Αγωνας για την εξουσια Διονυσος απο τον ιαπωνικο Θιασο Σκοτ στο Ηρωδειο

  • [16] Ελληνικη Ελλαδα για καλυτερη ζωη των καρδιοπαθων

  • [17] Πολιτικη παρουσια εκανε χθες στη Φλωρινα η συζυγος του Πρωθυπουργου

  • [18] Και ετεκε... διαλογο η συναντηση με Ανδρεα

  • [19] Η Ελλαδα ηλεκτριζει...

  • [20] Το ραντεβου των δυο μεγαλων ...


    [1] Συγγνωμη, αλλα...

    Μαργαριτα Καψιλη 25.8.95

    Συγγνωμη, αλλα... Κατεγισμο απαντησεων γνωρισε το χθεσινο πολιτικο παρασκηνιο του Δημ. Καλση για την τυ χη των πλαστικων Καβαλας . Με επιστολες τους προς την Ε οι υπουργοι κ.κ. Κ. Σημιτη και Χρ. Ροκοφυλλος αντικρουουν τα οσα τους κα ταμαρτυρησε ο συντακτης μας, οπως και ο ευρω βουλευτης, καθηγητης κ. Δ. Τσατσος.

    Επειδη τα κειμενα των επιστολων και οι απα ντησεις του κ. Καλση ξεπερασαν σε εκταση τον προγραμματισμο των σελιδων μας, αναγκαζομα στε να μεταθεσουμε τη δημοσιευση τους για το φυλλο της Δευτερας.

    Συγγνωμη για την αθεμητη αναβολη. Ε Προεδικη ευχη Η επιγραφη ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΘΗΡΑ στο πλατανι της πλατειας του νησιου Φουροιο, τραβηξε χθες την προσοχη του προεδρου της Δη μοκρατιας. Και απευθυνομενος προς τον της κοι νοτητας του νησιου ομοιοβαθμο του ζητησε ε ξηγησεις.

    Δεν θελουμε να σκοτωνουμε τα πουλια στους Φουρνους, προεδρε, ηταν η απαντηση.

    Κι ο Κ. Στεφανοπουλος αποκαλυπτοντας μια ε ντελως αγνωστη αποψη του συμπληρωσε.

    Μωρε σε ολη την Ελλαδα θα 'πρεπε να το 'χουν απαγορευσει! ... Σ.ΜΠΑ. Αληθεια, διερωτηθηκε ποτε ο σεβασμιοτατος μητροπολιτης Συρου, Τηνου, Μυκονου κ.λπ. κ. Δωροθεος αν συμβιβαζεται η χριστιανικη πιστη, με την αστρολογια; Πανε, δηλαδη, μαζι ενας παπας και ενας αστρολογοσ; Μεγαλη η απορια των πιστων, με τη Μεγαλοχαρη...

    Μακρη 25.8.95

    [2] Φιλοτεχνοι

    Αν ακομη μπορουμε να μετραμε σω στα, 14 υπουργοι και υφυπουργοι πηγαν στη Φλωρινα για τις εκδηλωσεις Πρε σπες '95 μαζι η πισω απο την κ. Δημη τρα Λιανη-Παπανδρεου.

    Π.χ. ο κ. Βαλυρακης για να διατηρη σει την ταξη, ο κ. Σκουλαρικης για να προσφερει θεσεις εργασιας, ο κ. Γεωρ γακοπουλος για να επιβλεψει την εφαρ μογη των αντικειμενικων κριτηριων. Ο λοι αυτοι, μανιωδως φιλοτεχνοι, δεν ε πρεπε με τιποτα να χασουν την εκθεση + φορος τιμης στον Γκρεκο.

    Ουτε τους περασε απο το μυαλο το γε γονος οτι την εγκαινιαζε η ευσεβεστα τη πια κυρια Πρωθυπουργου. Δ.Κ.

    [3] Μαγνητισμος

    Τι μαγνητισμος κι αυτος που εκ πεμπουν στους κυβερνωντες οι Πρε σπεσ; Δεκατεσσερις υπουργοι και υφυ πουργοι και μαζι τους αμερητοι αλλοι ε σπευσαν να παραστουν στις εκδηλω σεις...

    Πεστε μου ποσοι απο αυτους θα πη γαιναν αν δεν πετουσε ως εκει η Δημη τρα Λιανη; Κι αν δεν εκκρεμουσε και α νασχηματισμοσ; Οχι, στο Θεο σας, πεστε μασ; Κ.Κ. Εμεις ψαχνομαστε, εκεινη;

    Απο τη στιγμη που το ειπε στη Φλωρι να η κ. Δημητρα Λιανη-Παπανδρεου ε χουμε αρχισει να ψαχνομαστε - θαρθω συντομα να ειμαι αποκλειστικα δικη σας...

    Τι εννοουσε; Οτι θα εγκαταλειψει τη βιλα της οδου Αγραμπελης και θα μετοι κησει στη Φλωρινα; Θα εγκαταλειψει τις οποιες φιλοδοξιες της για να δοθει απο κλειστικα στους κατοικους του νομου; Και κατα ποιον τροπο εννοει αυτη την α ποκλειστικοτητα; Και ποτε θα το αποφα σισει;

    Πονοκεφαλος τα ερωτηματα. Κι ακρη να μην βγαζουμε με τιποτε.

    Βλεπετε υπαρχει κι εκεινη η προηγου μενη δηλωση του εξαδελφου Γ. Λιανη που απεκλειε την υποψηφιοτητα της συ ζυγου του Πρωθυπουργου στο νομο Φλωρινης. Αλλωστε, λογω της διευθυ ντικης της θεσης στο ιδιαιτερο γραφειο του Πρωθυπουργου δεν μπορει να εκτε θει στη Φλωρινα. Μονο δια του ψηφο δελτιου επικρατειας μπορει να γινει βουλευτης.

    Τελος παντων. Η κυρια Λιανη τις τε λευταιες μερες εχει κανω ανω-κατω το ΠΑΣΟΚ. Κατι τα ου καμερα προ σκηνυματα στην Τηνο. Κατι οι φημολο γουμενες - βοα η ΕΡΤ και δη οι ΠΑΣΟ Κοι του ραδιομεγαρου - παρεμβασεις της στα κρατικα καναλια. Κατι οι μπερ δεμενες πολιτικες της φιλοδοξιες που ε πιμενει να μενουν θολες κι ακαθοριστες, εχουν αναστατωσει τη Χαριλαου Τρι κουπη.

    Πιστευει, αραγε οτι με ολα αυτα βοη θα τον ανθρωπο τησ; Του κανει καλο; Του προσφερει; Η του τα φερνει ολα τουμπα στη δυση της πολιτικης του κα ριερασ; Κ.Κ.

    Εφη Λαμπρη

    [4] Βλεπω 4 λυσεις-ανασα για τον τουρισμο μας

    Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Η κριση θα συνεχιστει και το 1996 και δεν οφειλεται σε συγκυριακα φαι νομενα

    1 Δημιουργια ΥΠΕΔΑ για την αισχροκερδεια

    2 Συσταση Διυπουργικου Οργανου για τον τουρισμο

    4 10 δις. για διαφημιση. Θεσπιση τελους

    3 Δημιουργια ειδικης επιτροπης μελετης

    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΩΡΓΟ ΜΕΡΜΗΓΚΑ

    Η διαπιστωση ειναι πλεον κοινη και ακουγεται απο παντου: Ο ελληνικος τουρισμος εχει τα χαλια του .

    Οσο και αν δεν θελουμε να το παραδεχτουμε, οσο και αν αντιδρουμε σε καποια, πιθα νοτατα, υποβολιμιαια και συ κοφαντικα δημοσιευματα που βλεπουν το φως σε εγκυ ρες εφημεριδες του εξωτερι κου, η πραγματικοτητα ειναι οτι οι καμπανες, με τη μορφη σηματος συναγερμου, ηχουν πλεον πενθιμα και δυνατοτε ρα απο ποτε για τον τουρισμο μας που εχει παρει την κα τιουσα.

    Στα αεροδρομια, οι πολυω ρες καθυστερησεις καθηλω νουν χιλιαδες, ξενους και Ελ ληνες, επιβατες και δημιουρ γουνται εικονες αφρικανι κου τοπιου . Στα λιμανια και τα πλοια οι ταξιδιωτες στοι βαζονται σαν σαρδελες , ο πως οι κατ' εξοχην αρμοδιοι υπουργοι ομολογουν, και τι ποτε δεν φαινεται να γινεται. Σκοτεινες φυσιογνωμιες σε λι μανια και αεροδρομια γρα πωνουν επισκεπτες και τους οδηγουν σε αθλια, συνηθως, δωματια και καταλυματα, τα περισσοτερα απο τα οποια ε χουν παρει και το ειδικο ση μα λειτουργιας του ΕΟΤ. Δη λαδη η αθλιοτητα εχει νομιμο ποιηθει κιολας... Σε μπακαλι κα ορισμενων τουριστικων πε ριοχων, οπως μας καταγ γελθηκε, μια φετα καρπουζι κοστιζει 400 δρχ. για τον ξενο τουριστα. Γιατι οχι, αφου κα νεις δεν τους ελεγχει; Στις διαδρομες και τις ταριφες των ταξι φαινεται να επικρατει πληρης ασυδοσια.

    Τι θα γινει επιτελουσ; Ποιος μπορει να βαλει ταξη;

    Με τα ερωτηματα αυτα, που βρισκονται στο στομα χιλια δων ανθρωπων, απευθυν θηκαμε σε εναν υπουργο, που και αρμοδιος ειναι για τη συ νολικη εικονα του ελληνικου τουρισμου και παρεμβασεις, κατα την αποψη μας, μπορει να ασκησει: Στον υπουργο Τουρισμου Νικο Σηφουνακη.

    Στη συναντηση που ειχαμε μαζι του διαπιστωσαμε οτι οχι μονο τον προβληματιζουν και τον καινε τα οξυτατα προ βληματα του ελληνικου τουρι σμου, εστω και αν ειναι μικρη ακομη η θητεια του στο υπουρ γειο Τουρισμου, αλλα εχει ε τοιμες 4 προτασεις-λυσεις για την, κατα το δυνατον, εξοδο απο τη σημερινη κριση, που ει ναι:

    Η δημιουργια ΥΠΕΔΑ για τον τουρισμο. Η συσταση δηλ. ενος Σωματος, αντιστοιχου με αυτου της Υπηρεσιας Διακι νησης και Ελεγχου Αγαθων του υπουργειου Οικονομικων, που θα επιλαμβανεται αστρα πιαια ολων των παρανομιων, σε σχεση με τις τιμες και τις υ πηρεσιες στα τουριστικα με ρη, με αμεση παραπομπη στη δικαιοσυνη.

    Η συσταση ενος Διυπουρ γικου Οργανου για τον τουρι σμο, το οποιο θα επιλαμβανε ται των μεγαλων προβλημα των που εχουν σωρευτει.

    Η δημιουργια ειδικης επι τροπης μελετης τουριστικων θεματων, που θα λειτουργει κατω απο το διυπουργικο ορ γανο και ακομη:

    Η θεσπιση ενος μονιμου και ικανου ετησιου τελους (πανω απο 10 δις. δρχ.) για τη διαφη μιση του ελληνικου τουρισμου στο εξωτερικο. Τα εσοδα μπο ρουν να προελθουν ειτε απο τη θεσμοθετημενη συμμετοχη του ιδιωτικου τομεα (λ.χ. ξε νοδοχοι) ειτε απο την αυξηση του τελους παρεπιδημουντων.

    Βεβαιως, ο κ. Σηφουνακης δειχνει να συνειδητοποιει πληρως τις αδυναμιες για ου σιαστικη παρεμβαση του υ πουργειου του, εξαιτιας των διαπλεκομενων δραστηριοτη των μεταξυ των διαφορων συ ναρμοδιων υπουργειων και της δαιδαλωδους νομοθεσιας και γι' αυτο τονιζει: Η ανα ζητηση λυσης στα προβληματα του τουρισμου προ υποθετει τη συνεργασια μεταξυ των υ πουργειων και οχι τη συ γκρουση. Και προς αυτη την κατευθυνση κινουμαστε ...

    Η κριση στον ελληνικο του ρισμο φετος δεν οφειλεται σε συγκυριακα φαινομενα, δια πιστωνει ο υπουργος Τουρι σμου τονιζοντας:

    Πιστευω οτι η φετινη κριση του τουρισμου, που μαλλον θα συνεχιστει και του χρονου, ει ναι αποτελεσμα συσσωρευσης χρονιων και δομικων προβλη ματων, οπως ειναι οι συγκοι νωνιες, το οδικο δικτυο, οι υ πηρεσιες κ.α., τα οποια πρεπει να αντιμετωπιστουν αμεσα. Μπορουμε να ξεπερασουμε τις αδυναμιες μας.

    Για το σκοπο αυτο πραγ ματοποιουμε διαρκεις συσκε ψεις σε περιφερειακο επιπεδο και βρισκομαι σε αμεση συ νεργασια με τα συναρμοδια υ πουργεια και τους φορεις. Υ παρχουν, ομως και τα προβλη ματα των αλλων χωρων. Η Ι σπανια λ.χ. των 40 εκατομ μυριων με 18% ανεργια, βρι σκει, συμφωνα με εκθεσεις που μου εχουν υποβληθει, ακριβη την Ελλαδα ως προορισμο, σε σχεση με την Καρα ιβικη η την Τυνησια. Α ναλογα προβληματα παρου σιαζονται και στη Γαλλια του 1 εκατ. αστεγων και ανεργιας 11% και στη Γερμανια.

    Ειστε αποφασισμενος κ. Σηφουνακη να ασκησετε μια δυναμικη παρεμβαση, εστω και αν αυτη σας φερει σε συ γκρουση με αλλα συναρμοδια υπουργεια η θα περιοριστειτε σε μια απλη διαχειριση και τα προβληματα θα διαιωνιζονται;

    Η αναζητηση λυσης προ υ ποθετει συνεργασια μεταξυ των υπουργειων και οχι τη συ γκρουση. Για το σκοπο αυτο θα πρεπει να δημιουργηθει διυπουργικο οργανο για τον τουρισμο, που θα επιλαμβανε ται των μεγαλων προβλημα των που εχουν συσσωρευτει. Οι προτεραιοτητες επιλυσης των προβληματων θα πρεπει να αποτελεσουν την ενασχο ληση μιας ειδικης, ολιγομε λους επιτροπης τουριστικων θεματων, που θα λειτουργει κατω απο το διυπουργικο ορ γανο και θα παραδιδει εναλ λακτικα σεναρια επιλυσης των προβληματων.

    Την επιτροπη αυτη θα στε λεχωσουν εμπειρογνωμονες απο τα εμπλεκομενα υπουρ γεια και θα εχουν την ευθυνη να παραγουν εφαρμοσιμο εργο σε καθορισμενο χρονο. Ηδη, εγινε η πρωτη συσκεψη σε επιπεδο υπουργων και θα επακολουθησουν συντομα αλ λες. Το υπουργειο Τουρισμου δεν μπορει να λειτουργησει ως υπερυπουργειο , αλλα μπορει να ειναι ο κυριος εκ φραστης της κυβερνητικης πο λιτικης στον τομεα του τουρι σμου. Θα πρεπει επισης να δημιουργησει δικη του ΥΠΕ ΔΑ για την ουσιαστικη αντιμε τωπιση της αισχροκερδειας, της ασυνεπειας και των αλλων δεινων του τουρισμου μας.

    Τι συγκεκριμενες ενεργειες προτιθεστε να κανετε, ωστε να μη μας βρει και το επομενο καλοκαιρι στα ιδια χαλια ; Τι θα κανετε λ.χ. για την α σχημη κατασταση που επι κρατει στα αεροδρομια, στα λιμανια, στα ξενοδοχεια, στα ταξι, στα μουσεια;

    Για το θεμα των αεροδρο μιων ημουν, απο την πρωτη στιγμη, σε επαφη με τον κ. Τσουρα. Ο,τι μπορουσε να γι νει εγινε, προκειμενου να α ποτραπει η απεργια. Οσο για τα λιμανια, οπου το προβλημα ειναι πολυ πιο συνθετο, θα πρεπει να πουμε οτι υπαρχουν ημερες που χιλιαδες ανθρω ποι συσσωρευονται να φυγουν στην ιδια κατευθυνση. Τα λι μανια ειναι μικρα και δεν μπορουμε να βαλουμε 3-4 με γαλα υπερωκεανια που θα ε λυναν και το προβλημα. Υ παρχουν ορισμενες αδυναμιες που δεν οφειλονται μονο στην ανεπαρκη υποδομη του κρα τους, αλλα και στις ανθρωπι νες αδυναμιες.

    Οπως αντιλαμβανεστε, με τρα για την αντιμετωπιση των συγκεκριμενων προβληματων που αναφερετε δεν θα μπο ρουσα να ανακοινωσω αυτη τη στιγμη, αφου βρισκομαστε στο σταδιο εξετασης ολων αυτων των θεματων σε επιπεδο διυ πουργικο. Αλλωστε, ο τουρι σμος ειναι ενα συνολο παρα γωγικων διαδικασιων που προ υποθετουν την ουσιαστικη συνεργασια των συναρμοδιων κυβερνητικων παραγοντων και φορεων. Με αυτο δεν θα ηθελα να πω οτι του χρονου ολα αυτα τα συσσωρευμενα προβληματα, που ειναι αποτε λεσμα ελλειψης συγχρονισμου και μακροχρονιας στρατηγι κης, μπορει να εξαλειφθουν ως δια μαγειας. Σας διαβε βαιω, ομως, οτι θα καταβαλ λουμε καθε δυνατη προσπα θεια για να θεσουμε τις βασεις για την ποιοτικη αναβαθμιση του τουρισμου μας.

    Ειδικοτερα, παντως, οι αξο νες της πολιτικης μας σε σχεση με τα συναρμοδια υπουργεια αφορουν:

    Τη ρυθμιση χρεων στις απο δεδειγμενα βιωσιμες ξενοδο χειακες επιχειρησεις, την ο ριοθετηση οικονομικων δεδο μενων για καθε ετος, την επι ταχυνση των διαδικασιων για την εφαρμογη αναπτυξιακων νομων, τη δημιουργια μονιμης πηγης εσοδων για την προβο λη του ελληνικου τουρισμου, την προωθηση εργων στις ει σοδους και εξοδους της χωρας και, τελος, την επιλυση του θε ματος της βιζας για τους επι σκεπτες απο τα πρωην ανατο λικα κρατη.

    Νικος Σηφουνακης: Η α ναζητηση λυσης στα προβληματα του τουρι σμου προ υποθετει τη συνεργασια μεταξυ των υπουργειων και οχι τη συγκρουση

    1 239.00 2 108.06 3 51.6 4 - 5 8277 6 8677 7 25/08/1995 22:34 8 25/08/1995 22:34 9 Σ:\Φ1\Σ18 : ; < = > 1332 Α Β --/--/---- --:-- Π

    βασω ρεσσου 26/8/1995

    [5] ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ των γονεων η αντιμετωπιση χιλιαδων κινδυνων που καραδοκουν παντου

    Τι προσεχουν των φρονιμων τα παιδια

    Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

    Τ α σχολεια ανοιγουν σε λι γο καιρο και ο Τομεας Προληψης Ατυχηματων του ΕΚΑΒ μας ενημερω νει για το τι πρεπει να προσεξουν τα παιδια, οι γονεις και οι δασκαλοι, ω στε να αποφευχθουν οσο το δυνατον περισσοτερα ατυχηματα, αρχιζοντας απο τους κανονες προσο χης:

    Οι χρωματιστες τσαντες και μπουφαν διευκολυνουν στη διακριση του παιδιου, που ειναι βασικος παραγοντας προληψης ατυχηματων, ιδιαιτερα για τα απογευματινα τμηματα. Εαν το παιδι αλλαξει σχολειο και ειναι κατω των 12 ετων, πρεπει οι γο νεις να το συνοδευσουν τις πρωτες ημερες βρισκοντας τον ασφαλεστερο δρομο και κανο ντας το παιδι προσεκτικο σε ι διαιτεροτητες και επικινδυνα σημεια.

    Σχολικα υλικα (γομες, πλα στελινη, χρωματα), πρεπει να εχουν σφραγιδα ατοξικου προ ιοντος, εστω και αν το μι κρο παιδι δεν το βαλει στο στο μα του. Τα ψαλιδια πρεπει να επιλεγονται με στρογγυλεμενη ακρη.

    Βασικο θεμα το αυτοκινητο

    Τι πρεπει να ξερει το παιδι για τα αυτοκινητα:

    Οτι δεν μπορει να σταματη σει αμεσως (τα μικρα παιδια πιστευουν το εντελως αντι θετο).

    Οτι το χτυπημα με αυτο ειναι επικινδυνο.

    Οτι δεν πρεπει ποτε να περ να μπροστα απο το σχολικο που το εφερε. Πρεπει να περιμενει να φυγει το σχολικο, εκτος αν η συνοδος το κατεβασει και το μεταφερει στην πορτα του σπι τιου.

    Να μην κρατα αιχμηρα αντι κειμενα μεσα στο σχολικο λεω φορειο (σε φρεναρισμα γινο νται επικινδυνα).

    Παιδια με δυσκολιες κατα ποσης (αλλα και τα υγιη) δεν πρεπει να τρωνε η να μασουν τσιχλα μεσα στο λεωφορειο, ι διαιτερα επικινδυνες ειναι οι καραμελες και κομματια φρου του.

    Το παιδι δεν πρεπει να κρα τα μπαλα στο χερι αν παιζει στο δρομο γιατι μπορει να μπει α προσεκτα στην κυκλοφορια.

    Το παιδι πρεπει να φευγει ε γκαιρα απο το σπιτι για να μη βιαζεται. Η βιασυνη οδηγει σε απροσεξιες και επικινδυνα πε ρασματα.

    Για μητερες και δασκαλους

    Επισης:

    Μητερες που μεταφερουν παιδια με το δικο τους αυτοκι νητο πρεπει να το ασφαλιζουν η με ειδικο καθισμα και ζωνη (αν ειναι κατω των 9 ετων) η με τη ζωνη του αυτοκινητου, παντα στο πισω καθισμα.

    Εαν το παιδι εχει καποιο προβλημα υγειας, αυτο πρεπει να γνωστοποιηθει στο δασκαλο και στο διευθυντη του σχολειου για περιπτωση αναγκης.

    Τι θα πρεπει να απαιτησουν οι γονεις απο τους δασκαλους:

    Χωρο διαλειμματος χωρις τζαμια, σιδερα, σκουριασμε νους καδους σκουπιδιων.

    Καγκελα προστασιας καλα στερεωμενα.

    Πυροσβεστηρες σε καθε ο ροφο.

    Σχεδιο εκκενωσης κτιριου σε περιπτωση πυρκαγιας η σει σμου.

    Ασφαλεις μπασκετες.

    Σκαμμα και μονοζυγα πρεπει να καταργηθουν διοτι σπανια συντηρουνται και ειναι επικιν δυνα.

    Προστατευτικα καγκελα στις σκαλες στην εξοδο του σχο λειου.

    Επιβλεψη των δασκαλων στην προσελευση και στην απο χωρηση.

    Σηματοδοτηση των δρομων γυρω απο το σχολειο.

    Επειγουσα αντικατασταση ο λων των ραγισμενων τζαμιων και τοποθετηση τζαμιων ασφα λειας σε επικινδυνα σημεια.

    Ελεγχο των ηλεκτρικων ε γκαταστασεων.

    Ιδιαιτερη προσοχη σε ημιτε λεις οικοδομες. Τα παιδια παι ζουν σε αυτες συνηθως γυριζο ντας απο το σχολειο. Υπαρχει μεγαλος κινδυνος σοβαρου α τυχηματος απο πτωση. Η νομο θεσια επιβαλλει στον κατα σκευαστη το ασφαλες κλεισιμο ωστε να μην μπορουν να μπουν παιδια.

    Μαργαριτα Καψιλη 25.8.95

    [6] Προμηθεας σε ρελαντι

    Και ενα βραβειο για τη Μαριανα Μακ Ντοναλντ

    ΔΕΛΦΟΙ

    π ιΤου ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΙΔΑΛΗ

    Τ α βασανα του κοσμου εν τη γενεσει τους στο αλυσοδεμε νο σωμα του αισχυλικου Προμηθεα Δεσμωτη ζωντανεψαν με την προχθεσι νη παρασταση που εδωσε η ο μαδα Αττις σε σκηνοθεσια Θοδωρου Τερζοπουλου στο αρχαιο Σταδιο των Δελφων.

    Εμβολιμο πρελουδιο στην εναρξη, η μικρη αλλα τοσο δυ νατη εμφανιση της Ρωσιδας Αλα Ντεμιντοβα με το ποι ημα Μονολογοι της Φαι δρας της συμπατριωτισσας της Μαρινα Σβεταγεβα, που το εγραψε στις φυλακες του Γκουλαγκ.

    Ο Προμηθεας πασχων και αγανακτων για το διχτυ της συμφορας στο οποιο τον τυ λιξε ο Διας, προβαλλε εδω το μαρτυριο του και στους γυρω: στην Ιω, στο χορο, ακομη και στον Ερμη, στον Ηφαιστο, στο Κρατος και στον Ωκεανο.

    Μια παρασταση λιτη, με μετωπικο παιξιμο των ηθο ποιων. Στα συν της, η σωματι κη ενεργεια (χαρακτηριστικο της δουλειας του Τερζοπου π ιλου), σε σχετικα ρελαντι αλλα καθοριστο ρυθμο. Οι φιγου ρες και οι συμβολισμοι που γι νονταν με αντικειμενα οπως μια πανινη οθονη η ασπρα και μαυρα σεντονια που δημιουρ γουσαν σχηματα αλλοκοτα.

    Στα πλην της η απουσια της βαρυτητας και της πειστικοτη τας ενος εσωτερικου παιξιμα τος που βγαζει την ουσια και το ριγος του αισχυλικου αρ χετυπικου λογου. Με την Ανε ζα Παπαδοπουλου να ξε χωριζει σαν σεληνιασμενη γυ μνοστηθη Ιω (αν και ακραια ε νιοτε στους οδυρμους της) και να συγκινει με το ομορφο μελαγχολικο δημοτικο τρα γουδι: Και κλαιει της θαλας σας το κυμα . Με πολυ ιδρω τα και η δουλεια των αλλων η θοποιων, του Τασου Δημα (Προμηθεας), του Ιερωνυ μου Καλετσανου (Κρατος- Ωκεανος), της Σοφιας Μιχο πουλου (χορος) και του Λα ζαρου Ανδριωτη (Ηφαιστος- Ερμης).

    Στο τελος χειροκροτηθηκαν θερμα κι ακουστηκαν αρκετα μπραβο απο τους χιλιους και πλεον θεατες. (Αναμεσα τους και η αρτι αφιχθεισα Ει π ιρηνη Παπα).

    Ο Θοδωρος Τερζοπου λος ειπε λιγο πριν οτι κλεινει μ' αυτο το εργο τον εννιαχρο νο κυκλο της ενασχολησης του με την αρχαια τραγωδια. Η βακχεια τις Βακχες , ο θρηνος στους Περσες ηταν οι κινητηριες δυναμεις με τις οποιες ξεκινησε την ερευνα του, για να φτασει στη θρη σκευτικοτητα, τη συγκρουση θειου κι ανθρωπινου με την Αντιγονη του Σοφοκλη και τον Προμηθεα Δεσμωτη του Αισχυλου.

    Τωρα θελει ν' ασχοληθει κυ ριως με τον Τσεχοφ, τον Στρι ντμπεργκ. Παραμενει ομως παντα αναζητητης του λογου και του σωματος . Μια αναζη τηση που τον οδηγησε στο αρχαιο δραμα.

    Στο Κεντρο Δελφων βρα βευτηκε χθες η Αμερικανιδα φιλολογος και ελληνιστρια Μαριανα Μακ Ντοναλντ για την προσφορα της, οσον αφορα τον αρχαιοελληνικο λογο (εχει καταγραψει σε κο μπιουτερ την αρχαια ελληνικη γραμματεια, ενα εργο γνωστο και ως Θησαυρος της γνω σης ).

    π ι Ο διευθυντης του Κεντρου κ. Καρασμανης της προσφερε ενα γλυπτο απο τη σειρα Δελφικα του γλυπτη Θοδω ρου. Εκεινη τον ευχαριστησε και ειπε στα ελληνικα: Οι Δελφοι ειναι ο ομφαλος της Γης και τα νερα της Καστα λιας η πηγη της ζωης και της αληθειας. Ας πιουμε απ' αυτο το νερο .

    Η Περσεφονη , ενα εργο σε εξελιξη οπως αναφερει σε σημειωμα του ο πρωτοπορια κος Αμερικανος σκηνοθετης του Μπομπ Γουιλσον , θα πα ρουσιαστει σε παγκοσμια πρεμιερα αυριο στο αρχαιο Σταδιο των Δελφων, κλεινο ντας τις εκδηλωσεις της πρω της θεατρικης Ολυμπιαδας, που διοργανωσε το Ευρωπαι κο Πολιτιστικο Κεντρο Δελ φων. Στην πολυπροσωπη πα ρασταση, που ανεβαινει με τη μορφη χοροθεατρου, συμ μετεχουν και δυο νεοι Ελ ληνες ηθοποιοι, απο τους βα σικους συνεργατες του θεα τρου Αττις του Θεοδωρου Τερζοπουλου, ο Δημητρης Σιακαρας και η Ευρη Σο φρωνιαδου.

    π ι 1 33.11 2 15.34 3 51.6 4 - 5 3798 6 7578 7 25/08/1995 20:49 8 25/08/1995 20:49 9 Σ:\Φ1\Σ37 : ; < = > 627 Α Β --/--/---- --:-- Μ

    βασω ρεσσου 26/8/1995

    [7] Ενοχλησαν την κυβερνηση οι δικαστικες παρεμβασεις

    Ανησυχια και εκνευρισμο - παρα την προσπαθεια να φανει το α ντιθετο - προκαλεσε στην κυ βερνηση η εισαγγελικη ερευνα για τις πισινες στον Αστρα της Βουλιαγμενης, τα προσωπα που φιλοξενουνται στις καμπα νες του ξενοδοχειου, αλλα και για τις φημολογουμενες παρεμ βασεις της Δημητρας Λιανη στην ΕΡΤ για την προσληψη ο ρισμενων θεωρουμενων μεγα λων ονοματων της τηλεορασης.

    Ο κυβερνητικος εκπροσω πος, κατα τη χθεσινη συναντη ση του με τους δημοσιογρα φους, απεφυγε να μπει στην ου σια του θεματος. Ερμηνευοντας μαλιστα την εισαγγελικη πα ρεμβαση ισχυριστηκε οτι αυτη αφορα στη διερευνηση της δη μοσιογραφικης αξιοπιστιας.

    Αντικειμενο -ειπε- των πρωτοβουλιων αυτων της Ει σαγγελιας - αν καταλαβα καλα - ειναι η αξιοπιστια των δημο σιευματων και αρα η αξιοπι στια των Μεσων Ενημερωσης και των λειτουργων τους. Και νομιζω οτι ολοι μας πρεπει να αξιωνουμε τον ελεγχο αυτων α κριβως των στοιχειων: των χα ρακτηριστικων δηλαδη της α ξιοπιστιας των Μεσων Ενημε ρωσης και των λειτουργων τους. Φανταζομαι οτι οι συντα κτες των δημοσιευματων η οι υ πευθυνοι των Μεσων Ενημε ρωσης θα εχουν να πουν κα ποια πραγμα, αλλιως δημιουρ γειται οντως θεμα γυρω απο το ζητημα αυτο .

    Και αιχμες

    Κι οταν του ζητηθηκε να σχο λιασει γιατι ο εισαγγελεας να διενεργησει εξεταση ειδικα γι' αυτα τα δημοσιευματα, αρ κεστηκε να παραπεμψει σ' αυ τον: Αυτη -ειπε- ειναι μια πα ρα πολυ καλη και ευλογη ερω τηση που πρεπει ν' απευθυνθει στον εισαγγελεα, οχι σε μενα . Και προσθεσε:

    Υπαρχει μια δεσμη τετοι ων εισαγγελικων ερευνων. Δεν εχω επιβεβαιωσει τα δημοσιευ ματα. Φανταζομαι οτι πραγματι εχει διαταχθει η διενεργεια μιας προκαταρκτικης εξετα σης. Εξαλλου βλεπετε οτι υ παρχει κοινος παρονομαστης γυρω απο τα θεματα αυτα .

    ΕΡ.: Η ερωτηση μου λοιπον, αφου δεν απαντατε σ' αυτο, ει ναι: Πως νιωθει η κυβερνηση που διατασσεται αυτη η προκα ταρκτικη ερευνα;

    ΑΠ.: Τι εννοειτε;

    ΕΡ.: Πως νιωθει, πως αισθα νεται;

    ΑΠ.: Ψυχραιμη. Εαν εννοει τε: Υπαρχει καποιος κοινος παρονομαστης σε ολα αυτα; . Σας αφηνω να το βρειτε μονος σας.

    [8] Για την ΕΡΤ

    Προηγουμενως, και ειδικα για την ΕΡΤ, ειπε οτι ο ιδιος ως αρμοδιος υπουργος δεν εχει α ντιληφθει καμια παρεμβαση στην κρατικη ραδιοτηλεοραση. Και αν ειχε υποπεσει κατι τε τοιο στην αντιληψη του θα το ει χε καταστειλει χωρις να περι μενει τα δημοσιευματα. Εψεξε μαλιστα τον συντακτη του δη μοσιευματος επειδη δεν ρωτη σε και τον ιδιο για το θεμα.

    Επισης, ο προεδρος της ΕΡΤ Παν. Παναγιωτου δηλωσε:

    Ουδεποτε προσωπα αναρ μοδια, αλλα ουτε και αρμοδιοι πιεσαν τη διοικηση η την ιεραρ χια της ΕΡΤ για προσληψεις δημοσιογραφων που χαρακτη ριζονται απο το δημοσιευμα της ""ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ'' ως ""βε ντετεσ''. Πολυ φοβουμαι οτι το δημοσιευμα ειναι υπαγορευμε νο με πολλαπλους στοχους. Ε νας, απο τους οποιους ειναι να πληγει η συνεχως βελτιουμενη δημοσια εικονα της ΕΡΤ, η ο ποια την καθιστα πολο ελξης ε γκυρων και καταξιωμενων δη μοσιογραφων. Αυτο ενοχλει ι διως σε μια τηλεοπτικη αγορα ιδιαιτερα ανταγωνιστικη. Ο α νταγωνισμος ομως οταν χρησι μοποιει αυτη τη μεθοδολογια ειναι τουλαχιστον αθεμιτος. Περιμενω απο το συντακτη του αναληθους δημοσιευματος να ενημερωσει τους αναγνωστες και για το αποτελεσμα της προ καταρκτικης εξετσης οταν αυτη ολοκληρωθει .

    [9] Οι πισινες

    Το υπουργειο Τουρισμου απο την πλευρα του σε ανακοι νωση που εξεδωσε χθες υπο στηριζει (ατομικες πισινες, μπαγκαλοουζ, σουιτες κ.λπ.) οτι οι νεες κατασκευες γινονται για ν' ανεβασουν την ανταγωνι στικοτητα του Ξενια, πολιτει ακοι παραγοντες οντως φιλοξε νουνται στο ξενοδοχειο και οσο για τη μητερα της Δημητρας Λιανη, Πολυξενη δικαιουτια την εκπτωση του 15% επειδη περιλαμβανεται στους μονι μους πελατες (απο εξαετιας) του ξενοδοχειου.

    1 106.04 2 48.09 3 51.6 4 - 5 3786 6 3548 7 26/08/1995 00:17 8 26/08/1995 00:17 9 Σ:\ΠΑ\Π14 : Σ:\ΠΑ\Π14 ; < = > 605 Α Β --/--/---- --:-- Τ

    βασω ρεσσου 26/8/1995

    [10] ΓΙΑΤΙ ΑΦΗΣΕ τον Τουρκο ελευθερο η ολλανδικη αστυνομια; Τι γυρευε ο δικηγορος εκει; Ποιους φωτογραφιζε ο Φλουδασ;

    Ομπρελα προστασιας για Χουσελνογλου και Ηεκεριδη

    Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Σ τενη συνεργασια μεταξυ υπουργειου Δι καιοσυνης και Ιντερπολ βρισκεται σε ε ξελιξη προκειμενου να εξακριβωθει για τι αφεθηκε ελευθερος απο τις ολλανδι κες αρχες ο Τουρκος μεγαλεμπορος ναρκωτικων Αντεμ Χουσελνογλου, ο ο ποιος ειχε συλληφθει τον περασμενο Ιουλιο στο Ροτερνταμ.

    Ο Α. Χουσελνογλου μαζι με τον Αλεξ. Ηεκεριδη, ο οποιος, οπως αποκαλυψε χθες η Ε , συνελη φθη στην Τουρκια, κατηγορουνται για τη μεγαλη υποθεση εισαγωγης και διακινησης ναρκωτικων στις Φυλακες Κορυδαλλου.

    Σοβαρα ερωτηματα εγειρονται για την περι πτωση Χουσελνογλου, ο οποιος, συμφωνα με στοιχεια του υπουργειου Δικαιοσυνης, συνελη φθη στο Ροτερνταμ στις 18 Ιουλιου για παρανομη οπλοφορια, αλλα... αφεθηκε ελευθερος, αν και εκκρεμει σε βαρος του ενταλμα συλληψης. Το υ πουργειο Δικαιοσυνης βρισκεται σε συνεχη επα φη με το ελληνικο τμημα της Ιντερπολ, προκειμε νου να υπαρξει επισημη ενημερωση απο τις ολ λανδικες αρχες για ποιους λογους τον αφησαν ε λευθερο. Ο Χουσελνογλου εμφανιζοταν στην Ολ λανδια με το ψευδωνυμο Λαιμοδοτης Μιχαηλ.

    Αναμιξη δικηγορου

    Συμφωνα με πληροφοριες, το διδυμο Χουσελ νογλου-Ηεκεριδη βρισκοταν το ιδιο χρονικο δια στημα στην Ολλανδια (ο Ηεκεριδης συνεληφθη στην Τουρκια ερχομενος απο Ολλανδια), ενω γνωστος δικηγορος των Αθηνων, ο οποιος εχει κατα καιρους αναλαβει την υπερασπιση του Ηε κεριδη, επισκεφθηκε την Ολλανδια την επιμαχη χρονικη περιοδο.

    Οπως ειναι γνωστο, σε βαρος και των δυο εχει ασκηθει ποινικη διωξη για αγορα, εισαγωγη και διαθεση ενος κιλου καθαρης ηρωινης μεσα στις φυλακες του Κορυδαλλου, τον Ιουνιο του 1993.

    Ο Χουσελνογλου, ο οποιος συμφωνα με εγγρα φο της Ασφαλειας εχει χαρακτηρισθει ως ενας απο τους μεγαλυτερους εμπορους ναρκωτικων στην Ελλαδα και το εξωτερικο , εκμεταλλευομε νος πενθημερη αδεια που πηρε στις 8 Μαλου 1994 απο τις Φυλακες Αγιου Στεφανου Πατρων, το 'σκασε. Δεν ειναι βεβαια η πρωτη φορα που δρα πετευει. Στο παρελθον το ειχε σκασει μια φορα απο τα δικαστηρια και αλλη μια απο το νοσοκο μειο, οπου ειχε μεταφερθει για ανηκεστο βλαβη της υγειας του.

    Υψηλοι προστατες

    Το δικαστικο θριλερ του Χουσελνογλου περι λαμβανεται και στο πορισμα του αειμνηστου ει σαγγελεα Ανδρεα Φλουδα, το οποιο περιειχε σα φεις υπαινιγμους κατα ψυχιατρων, νομικων ακο μη και δικαστων, οι οποιοι επετρεπαν στο μεγα λεμπορο αλλοτε να εγκλειεται σε ψυχιατρικα κα ταστηματα, χωρις να το δικαιουται, αλλοτε να α πολυεται και αλλοτε να δραπετευει.

    Αντεμ Χουσελνογλου

    Αλεξανδρος Ηεκεριδης

    Λιαπη Γρηγορια 25-8-95

    [11] Καλοκαιρινες ιστοριες αστυ νομικης τρελας...

    Των ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΘΩΜΑ ΤΣΑΤΣΗ

    Α πο την εποχη του φιλμ Κορι τσια στον ηλιο , οπου ο ταλαι πωρος ενωμοταρχης σωφρονι ζε τον Γιαννη Βογλη στο κρατη τηριο του νησιου και η λαγνα Αναμπελ ξεροσταλιαζε στο πα ραθυρο με ρετσινα και γαυρο, πολλα εχουν αλλαξει στα νησια μας. Τωρα πια τα αστυνομικα τμηματα δεν ειναι... μονοθεσια, οι ντοπιοι Βογληδες ουτε βο σκοι ειναι ουτε... καρυδια προ σφερουν. Κι αν ο αστυφυλακας δεχθει καταγγελια για βιασμο καποιας γαλανοματας λυγερης εκ του εξωτερικου, το μυαλο του δεν θα παει κατευθειαν στο δραστη αλλα στην ασφαλιστικη της εταιρεια...

    Τροχαια ατυχηματα με νεα νιες τουριστες που καβαλανε παπακια για πρωτη φορα. Κα ταγγελιες για βιασμους, ωστε να εισπραχθουν τα ασφαλιστρα απο την πατριδα τους, οχι ντε και καλα οτι δεν συμβαινουν και κανονικοι. Τουριστες ξαν θωποι με ροδομαγουλα και πρησμενες μυτες απο το φτηνο για τα δεδομενα τους ελληνικο αλκοολ, χυμενοι κι ανασκελοι στα πεζοδρομια. Φασαριες με Ελληνες κι Ελληνιδες, ζηλοτυ πιες εως μαλλιοτραβηγματος, γιαγιαδες που τα παιρνουν στο κρανιο απο τους γυμνιστες, κλοπες καθε ειδους, απο πορ τοφολια και σλιπινγκ μπαγκς μεχρι βιντεοκαμερες κι απο πα γωτα μεχρι... κιλοτες. Ολα αυτα και ακομη περισσοτερα συν θετουν μερικες απο τις καλο καιρινες ιστοριες αστυνομικης τρελας στα μεγαλυτερα ελληνι κα νησια. Εκει, δηλαδη, οπου οι νομοι της τουριστικης αποδη μησης, εσωτερικης και εξωτε ρικης, σωρευουν τις ανθρωπι νες φυλες μεσα στο γλυκο κα λοκαιριατικο κορβανα.

    Την ωρα, λοιπον, του ξερο ψησιματος στην παραλια, ενω ακολουθουμε κατα ποδας, δια βαζοντας, την εξιχνιαση ενος φοβερου εγκληματος στις σελι δες φερ' ειπειν του Ρειμοντ Τσαντλερ, λιγα μετρα παραπα νω απο τη θαλασσα ο τοπικος αστυνομικος διοικητης μπορει να ιδρωνει και να ξεφυσα ανι χνευοντας τους λογους που ο δηγησαν τον τουριστα να βαλει ενα γα ιδαρακο στο νοικιασμε νο του δωματιο...

    Μια τηλεφωνικη γυρα σε κα ποια απο τα μεγαλυτερα ελ ληνικα νησια θα μας πεισει για του λογου το αληθες. Κερκυρα, Σαντορινη, Παρος, Σκοπελος, Σκιαθος, Μυκονος, Σπετσες, Κως. Παντου σχεδον τα ιδια προβληματα. Εχουμε και λεμε:

    ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

    Πανω-κατω, ολοι εχουμε πε ρασει απ' αυτη την ομορφια του Αιγαιου. Μπολικοι Ιταλοι, φα σαριοζοι, στενοι δρομοι, πλα κωματα μεταξυ ενοικιαστων και ιδιοκτητων δωματιων. Ο μεγαλος πονοκεφαλος για την Αστυνομια του νησιου ειναι τα τροχαια ατυχηματα, κυριως με τα μηχανακια. Απο τροχαια, καλα παμε , θα μας πει ενας α στυνομικος του νησιου. Καθε καλοκαιρι γινονται αρκετα α τυχηματα, ευτυχως ελαφρα. Και οι τουριστες επιδιδονται με καλες επιδοσεις στο αθλημα των καταγγελιων για κλοπες. Απο οδοντοβουρτσες μεχρι... μαγιο , μας ειπε. Στην πλειονο τητα των περιπτωσεων, η κλοπη δεν μπορει να αποδειχθει. Και, βεβαια, ζητουν επιμονως να παραλαβουν χαρτι απωλειας, ωστε να το παραδωσουν αρ γοτερα στην ασφαλιστικη τους εταιρεια. Ασφαλιζουν μεχρι και τα σεντονια τους...

    Οπως ενας τουριστας που πηγε κατα τις εντεκα το βραδυ και ζητουσε να δηλωσει οτι του εκλεψαν το ρολοι... Η Αστυνο μια του νησιου του ειπε οτι δεν μπορει να παρει τετοιο χαρτι ε κεινη την ωρα. Την επομενη πη γε λαχανιασμενος και ανακοι νωσε οτι το πλοιο του αναχωρει σε μια ωρα. Εγινε ολοκληρη κι νητοποιηση της Τουριστικης Α στυνομιας για να του δωσουν το χαρτι απωλειας του ρολογιου του...

    ΠΑΡΟΣ

    Εκει ειναι πιο ησυχα τα πραγματα, αν και προσφατα ε γινε ενας χαλασμος στην Αντι παρο με τους φιλους του Τζιμη Πανουση, που ειχαν παει για τη συναυλια του. Επιασαν 12 ατο μα, επεσαν και μερικες σφα λιαρες. Κι ολα αυτα επειτα απο αλλεπαλληλες καταγγελιες των κατοικων για φασαριες και σπασιματα. Τους κρατησαν τους πιτσιρικαδες μεχρι το πρωι και τους αφησαν. Τους κερασαν και καφε, λεει. Σημα ντικο προβλημα αντιμετωπιζει η στυνομια της Παρου και με τους Ελληνες, με ολη τη σημα σια της λεξης, που δεν θελουν να πληρωσουν τις κλησεις...

    Ακομη, πολλοι τουριστες, ο ταν νιωθουν το οικονομικο τελ μα, πουλουν στην ξεφτιλα τις βιντεοκαμερες και τις φωτο γραφικες τους μηχανες. Και με τα λενε οτι τους τις εκλεψαν... Οι μονιμοι κατοικοι της Παρου φτανουν τις 10.000. Το καλοκαι ρι, μαζι με τους παραθεριστες, ο πληθυσμος αγγιζει τις 90.000. Η δουλεια της Αστυνομιας ει ναι εξαντλητικη.

    Μεσα στη γενικη παρακρου ση, εγινε κι αυτο: Ενας αστυνο μικος τηλεφωνησε σε αστυνομι κο σταθμο για να δωσει ενα ση μα: Ελα, συναδελφε, γρα ψε... . Ειμαι μοναχος , του απαντησε ο αλλος. Ε, και θες παρεα για να γραψεισ; . Ξε ρεις, σου ειπα, ειμαι μοναχος . Ακολουθησαν μερικα λεπτα συνεννοησης-παπουτσι , για να διαπιστωσει ο αστυνομικος οτι ειχε τηλεφωνησει σε... μο ναστηρι!

    ΣΚΟΠΕΛΟΣ

    Εγκλημα, τι ειναι αυτο; . Μας το ειπε αστυνομικος που υπηρετει χρονια τωρα στο πα νεμορφο νησι των Σποραδων. Οσο κι αν ακουγεται παραδο ξο, το μεγαλυτερο προβλημα του νησιου ειναι το κυκλοφο ριακο. Οι 2.000 κατοικοι του νησιου γινονται 30.000 το καλο καιρι. Η Αστυνομια μοιραζει κλησεις αβερτα. Τι να κανου με, δεν υπαρχουν χωροι σταθ μευσης , μας ειπαν. Και το κουφο της αστυνομικης δραστηριοτητας. Πριν απο με ρικες μερες οι αστυνομικοι χρειαστηκε να συμβιβασουν μια τουριστρια και μια Ελληνι δα σερβιτορα. Η θερμοαιμη και ζηλιαρα Ελληνιδα βουτηξε απο τα μαλλια την αλλοδαπη α ντιζηλη γιατι ειχε υποψιαστει οτι γλυκοκοιταζε το φιλο της. Ορμησε, που λετε, η σερβιτορα και ανυψωσε το ηθικο της φυ λης εναντιον του ξενοφερτου καμακιου...

    ΚΕΡΚΥΡΑ

    Εδω τα πραγματα ειναι δυ σκολα. Οι Αλβανοι φερνουν στη χωρα χασις και αλλα. Κα θημερινα, ολο και καποιος Αλ βανος θα πιαστει με μικρη η με γαλη ποσοτητα. Η Κερκυρα, ο μως, μαζευει σαν μαγνητης και τους απανταχου επωνυμους. Τους ΩΙΨ, πουy λεμε. Εσχατως ο Καρολος της Αγγλιας, πριν απο αυτον ο πρωην προεδρος της Κυπρου, Σπ. Κυπριανου. Ε κει να δειτε κινητοποιηση η Α στυνομια. Η ασφαλεια των υ ψηλων προσωπων προεχει. Ει ναι πολλοι οι κινδυνοι. Κι αντε, μετα, να αντιμετωπιστουν τα καθημερινα προβληματα. Ο πως, πριν απο αρκετο καιρο, την παλαβη ιστορια με τον του ριστα που εβαλε μεσα στο δω ματιο του ενα γαιδαρο... Ειπε, μετα, οτι ηθελε να κανει παρεα με το γαιδαρο... Η, προσφα τως, τους τουριστες που μεθυ σμενοι κυκλοφορουσαν τυλιγ μενοι σε σεντονια και παλαβω μενοι αναστατωσαν ολοκληρη περιοχη του νησιου του Φαι ακων!

    ΣΚΙΑΘΟΣ

    Παλι πισω στις Σποραδες. Φουντα και δοξα τω Θεω... Την περασμενη εβδομαδα οι αστυ νομικοι ξηλωσαν 160 δενδρυλ λια χασις. Και περσι ειχαν ξη λωσει παρομοιας εκτασης χα σισοφυτεια. Οι κατοικοι του νησιου του Παπαδιαμαντη δεν ειναι περισσοτεροι απο 5.000. Το καλοκαιρι, ομως, ο πληθυ σμος ανερχεται γυρω στις 50.000. Και απο ηχορυπανση, καλα παμε , μας ειπαν. Απο αρκετα νυχτερινα μαγαζια α φαιρεθηκαν οι αδειες λειτουρ γιας. Επισης, μεγαλο προβλημα προκαλει το γεγονος οτι πολλοι τουριστες νοικιαζουν μικρα μη χανακια χωρις διπλωμα, αλλα μονο με το διαβατηριο τους. Λενε στην Αστυνομια οτι στην πατριδα τους δεν ισχυουν τετοι οι ηλικιακοι περιορισμοι. Και οι περισσοτεροι απο αυτους ο δηγουν μηχανακι για πρωτη φορα στη ζωη τους. Και στη Σκιαθο, η Αστυνομια μοιραζει κλησεις στα αυτοκινητα. Δυ σκολευει τη ζωη (και την τσε πη) των παραθεριστων και τη δουλεια της, καθως πολλοι τιμωρημενοι μαζευονται στο Τμημα απαιτωντας να τους σβησουν τις κλησεις...

    ΜΥΚΟΝΟΣ

    Το χωνευτηρι των απαντα χου ΩΙΨ. Περισσοτερες απο 80.0000 αφιξεις-αναχωρησεις καθημερινως. Εκει οπου μπο ρεις να βρεις τα παντα. Ολα, μα ολα. Ειναι δεκαδες αυτη την περιοδο τα υψηλα ονοματα που κανουν τις διακοπες τους στο νησι. Η Αστυνομια εχει επι φορτιστει με την ασφαλεια τους. Ποιος ξερει τι κακο μπο ρει να γινει. Κανει ο,τι μπορει η Αστυνομια, αλλα δεν ειναι δυ νατον συμφωνα με τα ελληνικα αστυνομικα δεδομενα να προ στατευονται ολοι. Λιμανι, αε ροδρομιο, πολη, δρομοι...

    Και, βεβαιως, η νυχτα στη Μυκονο ειναι ατελειωτη. Τα μαγαζια κανουν φασαρια αλλα η Αστυνομια δεν ενοχλειται ι διαιτερα, αφου αυτο σημαινει ζωη για το νησι. Περσι, λεει, ε γινε μια επιθεση εναντιον του ριστριων. Συνελαβαν καποιον κι εληξε εκει η ιστορια. Πται σμα μπροστα σε αυτα που ε χουν ακουστει...

    ΚΩΣ

    Επιασαν, λεει, καποιον πριν απο αρκετο καιρο, εναν 28αρη Ελληνα, κατηγορουμενο για βιασμο σε τουριστρια. Περασε ο καιρος της προφυλακισης και προεκυψαν νεα δεδομενα υπερ του νεαρου. Μαλλον ηταν η γνωστη ιστορια με την ασφαλι στικη εταιρεια της... βιασθει σης. Πινουν, ομως, πολυ οι του ριστες στην Κω, κυριως οι Σου ηδοι και οι Αγγλοι. Πριν απο λιγες ημερες μια παρεα Βρετα νων απαγορευσε στο σερβιτο ρο να μαζεψει τα αδεια μπου καλια της μπιρας που ειχαν πιει. Ηθελαν να τα μετρησουν στο τελος. Αν μπορουσαν να τα δουν κανονικα κι οχι διπλα... Και πριν απο δυο τρια καλο καιρια, ενας τουριστας ηπιε το σο πολυ, αποκοιμηθηκε στην α κροθαλασσια, κι ο φουκαρας ε πεσε στη θαλασσα και πνιγηκε.

    Πολλες ειναι στην Κω και οι καταγγελιες για κλοπες απο ντοπιους μαγαζατορες. Πινουν και χαριν φιγουρας στην πα ρεα, οταν ολα εχουν κλεισει, σπανε τα λουκετα σε υπαιθρια ψυγεια για να κλεψουν μπιρες και παγωτα... Για τα μηχανα κια, ουτε λογος... Εδω μαθαι νουν να οδηγουν , μας ειπαν.

    ΣΠΕΤΣΕΣ

    Ακριβο νησι και, ως εκ του του, τα προβληματα απο τη συ μπεριφορα των παραθεριστων ειναι περιορισμενα. Η δουλεια της Αστυνομιας εξαντλειται στις κτηματικες διαφορες μετα ξυ των ντοπιων, που τις περις σοτερες φορες λυνονται εκ του ενοντων. Προβλημα αντιμετω πιζει η Αστυνομια, επισης, με τα αυτοκινητα, καθως στο νησι απαγορευεται η κυκλοφορια τους εκτος απο αυτα των μονι μων κατοικων. Και τα παρα τραγουδα ειναι αρκετα, οπως και με τα νοικιαζομενα μηχα νακια. Αυτο ομως που προβαλ λει ως κοινος πονοκεφαλος της Αστυνομιας ολων των νησιων ειναι το... σταφιδιασμα των τουριστων. Και εκει τους μα ζευουν απο τα πεζουλια και τους δρομους... Πεφτουν οπου βρουν, ακομη και διπλα στις καβαλινες των αλογων...

    1 258.10 2 117.05 3 51.6 4 Α 5 9755 6 10400 7 25/08/1995 22:08 8 25/08/1995 22:08 9 Σ:\Φ1\Σ18 : ; < = > 1584 Α Β --/--/---- --:-- Θ

    Λιαπη Γρηγορια 25-8-95

    [12] Η αρχαιολογια εχασε την Ιουλια Βοκοτοπουλου

    Πεθανε χθες στα 56 της

    Η Ανεζα Παπαδοπουλου, στο ρολο της Ιους, στον Προμηθεα Δεσμωτη

    Δ ιευθυντρια του Αρχαιολογι κου Μουσειου της Θεσσαλο νικης και προεδρος του Συλ λογου Ελληνων Αρχαιολογων, η Ιουλια Βοκοτοπουλου υ πεκυψε χθες στην ανιατη α σθενεια, σε ηλικια 56 ετων, απο την οποια επασχε εδω και καιρο.

    Παροτι σοβαρα αρρωστη, η επιφανης αρχαιολογος ερ γαζοταν μεχρι τελους, σχε διαζοντας μαλιστα να μετα σχει ως μελος της ελληνικης αρχαιολογικης αποστολης στις ανασκαφες της Κριμαιας. Τη θλιψη τους για το θανατο της Ιουλιας Βοκοτοπουλου ε ξεφρασαν σε δηλωσεις τους ο υπουργος Πολιτισμου Θανος Μικρουτσικος και ο γ.γ. του ΥΠΠΟ Γιωργος Θωμας.

    Διεθνως καταξιωμενη αρ χαιολογος με πλουσιο ανα σκαφικο και συγγραφικο ερ γο, η Ιουλια Βοκοτοπουλου, το γενος Κουλε ιμανη, ειχε γεννηθει στην Αθηνα το 1939. Σπουδασε στη Φιλοσοφικη Σχολη του Πανεπιστημιου Α θηνων και το 1975 με τη διδα κτορικη της διατριβη Χαλκαι Κορινθιουργεις Προχοι: Με λετη της Αρχα ικης Μεταλ λοτεχνιας , αναγορευτηκε δι δακτορας του Αρχαιολογικου Τμηματος του Πανεπιστημιου.

    Απο το 1965 υπηρετησε την Αρχαιολογικη Υπηρεσια του ΥΠΠΟ καταρχην στην Ηπειρο (1965-1977) και στη συνεχεια στη Θεσσαλονικη, οπου το 1982 ανελαβε τη διευθυνση του Αρχαιολογικου Μουσειου.

    Ιδιαιτερο κεφαλαιο της δραστηριοτητας της ηταν η διοργανωση πολλων εκ θεσεων στην Ελλαδα και το ε ξωτερικο, οι οποιες βοηθησαν σημαντικα στην προβολη της Ιστοριας και της τεχνης της αρχαιας Μακεδονιας.

    Συγγραφεας των αρχαιολο γικων οδηγων του Μουσειου Ιωαννινων και Θεσσαλονικης και κυριως σειρας επιστημονι κων βιβλιων, η Ιουλια Βοκοτο πουλου τιμηθηκε με το βρα βειο της Ακαδημιας Αθηνων για το συγγραμα της Βιτσα. Τα νεκροταφεια μιας μολος σικης κωμης (1986).

    Σε συνεργασια με το Αρ χαιολογικο Τμημα του Πανεπι στημιου Θεσσαλονικης, κα θιερωσε το θεσμο του ετη σιου συνεδριου στη Θες σαλονικη για το Αρχαιολογι κο εργο στη Μακεδονια και τη Θρακη .

    Η Ιουλια Βοκοτοπουλου η ταν μελος της Αρχαιολογικης Εταιρειας, αντεπιστελλον με λος του Γερμανικου Αρχαιο λογικου Ινστιτουτου και της Ε ταιρειας για την Προωθηση των Ελληνικων Σπουδων του Λονδινου. Αγωνιστηκε για την αναδειξη του ιστορικου προ σωπου της Θεσσαλονικης και προς αυτη την κατευθυνση ει χε εργαστει προετοιμαζοντας το αρχαιολογικο κομματι των εκδηλωσεων της Θεσσαλονι κης, Πολιτιστικης Πρωτευου σας της Ευρωπης 1997.

    Ηταν συζυγος του καθηγη τη της Βυζαντινης Αρχαιολο γιας στο Πανεπιστημιο Αθη νων, Παναγιωτη Βοκοτοπου λου.

    Ο υπουργος Πολιτισμου Θανος Μικρουτσικος, μολις ε μαθε το θανατο της Ιουλιας Βοκοτοπουλου, εκανε την ε ξης δηλωση: Η Ιουλια Βοκο τοπουλου ηταν μια ξεχωριστη μορφη της αρχαιολογικης επι στημης και επιλεκτο στελεχος της Αρχαιολογικης μας Υπη ρεσιας. Υπηρξε χαρακτηριστι κο παραδειγμα της ταυτισης του αρχαιολογου με το αντι κειμενο των ερευνων του. Το εργο της σφραγισε την αρ χαιολογικη ερευνα στην Ηπει ρο και τη Μακεδονια. Λατρε ψε τη Θεσσαλονικη και η Θες σαλονικη θα της χρωσταει το 1997, οταν θα ειναι Πολιτιστι κη Πρωτευουσα της Ευρω πης, το αρχαιολογικο της προσωπο . Και ο γ.γ. του ΥΠ ΠΟ Γιωργος Θωμας δηλωσε: Ειναι δυσαναπληρωτο το κε νο που αφηνει ο θανατος της Ιουλιας Βοκοτοπουλου στην Αρχαιολογικη Υπηρεσια και στην αρχαιολογικη επιστημη. Ευχομαι να αποτελεσει φωτει νο παραδειγμα για τους νεο τερους της .

    Τη θλιψη του για το θανατο της αρχαιολογου, προεδρου του συλλογου τους απο τις αρχες του 1995, εξεφρασε με σχετικη του επιστολη και ο Συλλογος Ελληνων Αρχαιολο γων.

    Η νεκρωσιμος ακολουθια θα ψαλει αυριο, πιθανοτατα στις 12.00 το μεσημερι, στην Αγια Σοφια της Θεσσαλονι κης, η ταφη ομως θα γινει τη Δευτερα το απογευμα (η ακρι βης ωρα δεν εχει ανακοινωθει ακομη) στο νεκροταφειο της Νεας Σμυρνης.

    1 110.07 2 50.01 3 51.6 4 - 5 3787 6 4106 7 25/08/1995 20:37 8 25/08/1995 20:37 9 Σ:\Φ1\Σ37 : ; < = > 589 Α Β --/--/---- --:-- Ν

    Μαργαριτα Καψιλη 25.8.95

    [13] Η ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ Εταιρεια του Δημοσιου ανακαλει την παραχωρηση στο Δημο Ηλιουπολης και το αποδιδει στους Ναστους

    Θυμα... ιδιωτικοποιησης και το σινε Μελινα;

    π ιΤης ΑΓΑΘΑΣ ΗΑΡΑΚΟΒΙΤΟΥ

    Θ α περασει τελικα στα χε ρια ιδιωτων ο πετυχημε νος Δημοτικος Κινημα τογραφος Μελινα Μερκουρη στην Ηλιου πολη;

    Το Δημοτικο Συμβουλιο του δημου που συνεδριασε χθες ειπε ομοφωνα και κατη γορηματικα οχι . Ενεκρινε την κινητοποιηση των κατοι κων και των φορεων των δη μων Ηλιουπολης και Αρ γυρουπολης για τη συνεχη ε παγρυπνηση, προστασια και αξιοποιηση των ακινητων του Δημοσιου και για το σκοπο αυτο προκειται να συσταθει διαπαραταξιακη Επιτροπη. Αποφασισε, τελος, την πραγ ματοποιηση κοινου συλλαλη τηριου των πολιτων της Η λιουπολης και της Αργυρου πολης.

    Σημαντικη προσφορα

    Ο κινηματογραφος Με π ιλινα Μερκουρη ειναι ο μο ναδικος θερινος κινηματο γραφος για τους 130.000 κα τοικους του δημου. Απο το 1988 μεχρι σημερα ο αριθμος των εισιτηριων του διπλασια στηκε. Η πλειονοτητα των ταινιων του ειναι φετινης πα ραγωγης. Καθε Δευτερα απο γευμα στην αιθουσα προβαλ λεται ταινια για παιδια με μειωμενο εισιτηριο. Την ιδια μερα η δευτερη παρασταση ειναι για σινεφιλ. Καθε Τριτη η Κινηματογραφικη Λεσχη Ηλιουπολης παρουσιαζει επι λεγμενες ταινιες κυριως απο το παρελθον. Δωρεαν εισο δος παρεχεται στους εθελο ντες αιμοδοτες και τους υπαλ ληλους του δημου. Για τους μερακληδες προσφερεται ου ζο με μεζεδες στα τραπεζακια του εξωστη.

    Για την πληρη λειτουργια του ειναι υπευθυνη η ομαδα στηριξης του κινηματογρα φου. Ο Νικος Δεσιπρης, ο Παυλος Μαρινακης, ο Γιαν νης και η Χρυσανθη Κυπριω τακη, η Κατερινα και η Αννα Ταγαρα, ο Παυλος Ανδρεας, ο Κωστας Καραγιαννακης και ο Κωστας Ραμιωτης δου π ιλευουν εθελοντικα ολη τη σε ζον, γιατι αποτελει προσω πικο μας θεμα , ενα κομ ματι απο τη ζωη μας .

    Συμφωνα με προσφατη α ποφαση του Δ.Σ. της Κτηματι κης Εταιρειας του Δημοσιου (ΚΕΔ), εγινε ανακληση της παραχωρησης του κινηματο γραφου απο την εταιρεια στο Δημο Ηλιουπολης και αποδο θηκε στο φερομενο ως πρωην μισθωτη, και, οπως καταγ γελλει ο δημαρχος Ηλιουπο λης Θ. Γεωργακης, στην ου σια αποδιδεται στην οικο γενεια των Νασταιων .

    Καταγραμμενα στο Υποθηκοφυλακειο

    Ο δημαρχος Ηλιουπολης ε ξηγει οτι υστερα απο συνε χεις αγωνες της δημοτικης αρχης και με την αριθμ. 3910/1984 αποφαση του υφυ πουργου Οικονομικων, τα λε γομενα οικοπεδα Ναστου που ηταν ανεκαθεν δημοσια περιουσια κατεγραφησαν και καταγραφονται επισημα με χρι σημερα ως δημοσια πε ριουσια και μετεγραφησαν στο Υποθηκοφυλακειο ως δη π ιμοσια κτηματα.

    Απο τοτε, η παραχωρηση αυτων των εκτασεων στο δη μο απο την Κτηματικη Εται ρεια του Δημοσιου, καθως και η αξιοποιηση τους απ' αυτον, εδωσε αλλη οψη και περιεχο μενο στη ζωη χιλιαδων κατοι κων, αφου σε αυτες τις εκτα σεις δημιουργηθηκαν παρκα, παιδικες χαρες και παιδοτο ποι, αθλητικες εγκαταστα σεις, ελευθεροι χωροι πρασι νου, σχολεια, νηπιαγωγεια, ΚΑΠΗ, Πολυατρειο, το κτιριο του Οργανισμου Προωθησης Εξαγωγων (ΟΠΕ) και αλλα .

    Η αποφαση της Κτηματι κης Εταιρειας του Δημοσιου δημιουργει τεραστιο πολιτικο θεμα, υποστηριζει ο κ. Γεωρ γακης. Και αυτο γιατι με τα ιδια περιστατικα που αποφα σισε την παραχωρηση, απο φασιζει τωρα τη διαδικασια ανακλησης και ενω εχει πα ραγραφει το δικαιωμα επανε γκαταστασης του πρωην μι σθωτη και γιατι αυτο γινεται χωρις να εχει εκδοθει αποφα ση με καταψηφιστικη διαταξη που να διατασσει την απο δοση .

    π ι

    Οι κατοικοι της Ηλιου πολης κινδυνευουν να στερηθουν μια απο τις λιγες εστιες αναψυχης που διαθετουν

    1 38.04 2 17.33 3 57.6 4 - 5 3839 6 7408 7 25/08/1995 23:01 8 25/08/1995 23:01 9 Σ:\Φ1\Σ41 : ; < = > 607 Α Β --/--/---- --:-- Μ

    Μακρη 25.8.95

    [14] Περι ταπεινοτητος

    ΜΕ ΟΛΟ το σεβασμο που τρεφουμε και προς τις θρησκευτικες προτιμησεις καθενος και προς την ιδια την ορθοδοξη πιστη, ας μας επιτραπει να κανουμε ορισμενες παρατηρησεις, μετα το προχθεσινο προσκυνημα του πρωθυπουργικου ζευγους στην Παναγια της Τηνου. ΕΙΠΑΝ και ο κ. Ανδρεας Παπανδρεου και η συ ζυγος του οτι ηρθαν στο νησι της Μεγαλοχαρης ως κοινοι πολιτες και μαλιστα η κ. Δημητρα Λιανη-Παπανδρεου μιλησε για την αξια της ταπεινοτητας (η πιστη για τους χριστιανους ειναι πραξη ταπεινοτητας ). ΟΜΩΣ αυτη η ταπεινοτητα αυτοαναιρεθηκε απο τα ιδια τα γεγονοτα. Οποιος επιθυμει να εκπληρωσει ενα ταμα και να προσκυνησει μια εικονα, αν συμβαινει να ειναι Πρωθυπουργος η συζυγος του Πρωθυπουργου, με επισημη μα λιστα θεση, δινει εντολη να απομακρυνθουν οι τηλεοπτικες καμερες και δεν προβαινει σε δη λωσεις μπροστα στο φακο τους. ΟΠΟΙΟΣ γονατιζει για να προσκυνησει την ει κονα της Παναγιας, αν επιθυμει να το κανει με ταπεινοτητα, διωχνει τους φωτογραφους απο διπλα του απαγορευοντας τους να απαθανατι σουν την ευλαβικη σκηνη. ΟΠΟΙΟΣ προστρεχει στο ναο της Παναγιας, ως κοινος πολιτης, δεν συνοδευεται απο υπουρ γους, βουλευτες και αλλα μελη της ακολουθιας του, συν τους συνηθεις χειροκροτητες που δεν χανουν ευκαιρια. ΟΛΑ ΑΥΤΑ δεν τα υπολογιζει ποτε το πρωθυ πουργικο ζευγος και, ας μη γελιεται, ο κοσμος τα σχολιαζει ειρωνικα η σηκωνει αδιαφορα τους ωμους. ΟΛΑ ΑΥΤΑ θα περιμενε κανεις απο το σεβα σμιοτατο μητροπολιτη Συρου, Τηνου, Μυκο νου κ.λπ. να τα εχει πει στο πρωθυπουργικο ζευγος και να το συμβουλευσει να αποφυγει το σοου . Ευσεβεια, ταπεινοτητα και επιδειξη δεν ταιριαζουν στη χριστιανικη πιστη. ΑΝΤΙ ΓΙ' ΑΥΤΑ, ομως, ο κ. Δωροθεος αναλωθη κε σε δημοσιους υμνους και επαινους προς τους υψηλους προσκυνητες, για να δωσει την ευκαιρια στους πιστους να διερωτηθουν μηπως ολες αυτες οι κολακειες εχουν καποια σχεση με την επικειμενη εκλογη νεου αρχιεπισκοπου. ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ οτι η κ. Δημητρα Λιανη- Παπανδρεου ειναι αυτη που ενεπνευσε στον προεδρο του Πανελληνιου Σοσιαλιστικου Κι νηματος τη στροφη προς τη θρησκευτικη πιστη. Ας φροντισει, λοιπον, να τον προστατευσει, α ποφευγοντας τα θεαματικα προσκυνηματα και τις δηλωσεις περι ταπεινοτητος. ΕΙΘΕ η Μεγαλοχαρη να φωτισει και τους δυο να συμπεριφερονται με αληθινη θρησκευτικη τα πεινοτητα και να διαγουν βιο λιτο και ασκητι κο, συμφωνα με τη διδασκαλια του Κυριου η μων Ιησου Χριστου που ειπε: Πωλησον τα υ παρχοντα σου και δευρο ακολουθειτω μοι . Α μην.

    ΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ 24.08.1995

    [15] ΘΕΑΤΡΟ-ΚΡΙΤΙΚΗ Αγωνας για την εξουσια Διονυσος απο τον ιαπωνικο Θιασο Σκοτ στο Ηρωδειο

    Αν πιστευετε πως σκοπος του Ευριπιδη στις Βακχες ηταν να παρουσιασει τη συγκρου ση αναμεσα σε δυο ομαδες τη μια θρησκευτικη και την αλ λη πολιτικη για την αποκτη ση της εξουσιας τοτε, ο Τα ντασι Σουτζουκι το πετυχε περα ως περα στην παραστα ση του Διονυσου που ει δαμε στο Ηρωδειο. Ιδιαιτερα σε μια εποχη οπου η θρησκεια αποκτα συνεχως φανατικους οπαδους (βλεπε τους ισλαμι στες) με την απελευθερωμε νη κοινωνια μας να βρισκεται στο στοχαστρο τους. Ελευθερη διασκευη των Βακχων σε μια παραστα ση συγχρονη, ανανεωμενη, σι γουρα προκλητικη, εντυπω σιακη μαζι και θεαματικη (ι σως λιγο περισσοτερο απ' οσο χρειαζεται, πραγμα ομως συζητησιμο). Με αλλα λογια, μια παρασταση ζωντανη, ο πως πρεπει να ειναι οι παρα στασεις ενος εργου ειτε αυτο ειναι αρχαιο δραμα ειτε συγ χρονο. Μερικοι παλι, ισως υ ποστηριξουν πως αυτο που ει δαμε δεν ηταν αρχαια τραγω δια. Και μεχρι σ' ενα βαθμο θα εχουν δικαιο. Οπως δεν ειναι Σοφοκλης η Αντιγονη του Α νουιγ η Σεξπιρ ο Κοριολα νος του Μπρεχτ. Ομως, μπο ρουμε να πουμε πως η ουσια της τραγωδιας περναει τελικα μεσα απο αυτο τον ανακαινι σμενο, ιαπωνικο Διονυσο . Ο Διονυσος του Σουτζουκι δεν αντλει μονο απο τις Βακχες αλλα και απο τον Σεξπιρ (ειναι στιγμες που ακουμε αποσπα σματα απο τον Μακμπεθ ) για να υποστηριξει την αποψη της αντιπαραθεσης των δυο ομαδων, τη συνυπαρξη δυο α ντιθετων αποψεων, δυο δια φορετικων κοσμων : την πι στη στις ομαδικες αξιες της ι στοριας και ταυτοχρονα την αμφ!

    ισβητηση τους. Ξεκινωντας απο το γεγονος οτι δεν ξερουμε πως ανεβαζο ταν η αρχαια τραγωδια η και το ελισαβετιανο δραμα στην εποχη τους, ο Σουτζουκι στη ριξε την παρασταση του Διο νυσου στο σωμα του ηθοποι ου κατι στο οποιο οι Ιαπωνες ειναι ειδικοι, φτανει να σκε φτουμε το Νο και το Κα μπουκι . Το σωμα εκφραζει τα διαφορα αισθηματα, τις σκε ψεις, ακομη και τις αποψεις. Τα προσωπα του εργου κινου νται με το ρυθμο της τελε τουργιας που χαρακτηριζει ολο το ιαπωνικο θεατρο και ι διαιτερα το Θιασο Σκοτ (θα θυμαστε ισως τις παραστα σεις των Τρωαδων και της Κλυταιμνηστρας , στο Ηρω δειο το 1986 και 1987), ρι χνουν τις λεξεις με εκπληκτι κη δεξιοτεχνια, στεκονται ακι νητα η κινουνται με αφαντα στη αυστηροτητα και στρα τιωτικη πειθαρχια σ' ενα κρα μα ηχων, σιωπων και μουσι κης. Αληθεια, ο χορος των ιε ρεων, με τα κοστουμια, τις κι νησεις (αλλα και την απολυτη, οταν χρειαζεται, ακινησια τους) αξιζει να εμπνευσει τους δικους μας ερμηνευτες του αρχαιου δραματος. Εκτος ομως απο το σωμα υ παρχουν και τα διαφορα αξε σουαρ που εχουν τη δικη τους θεση στην παρασταση. Τα κοστουμια, τα χρωματα, οι φωτισμοι, οι αναπηρικες κα ρεκλες (με τους τρεις πιστους να περιφερονται βγαζοντας α ναρθρα συνηθως λογια), η α φηγηση στα αγγλικα (με την ι δια ομως, ιαπωνικη εκφορα του λογου) του Σεβασμιου Πατερα, που ολα εχουν τη θε ση τους. Τι μπορει να πει κα νεις για τις εξοχες αυτες ερ μηνειες, σε μια παρασταση συνολου, οπου και ο πιο αση μαντος ηθοποιος ειναι τελειος στο ρολο του; Ο Καδμος (Κο σουκε Τσουταμορι), ο Πεν θεας (Τσουγιοσι Κιτζιμα), η Α γαυη (Ελεν Λορεν), ο Σεβα σμιος Πατερας (Τζον Νομψ), χωρις να ξεχναμε τους ερ μηνευτες των ιερεων του Διο νυσου αλλα και τιςs Μαιναδες, ολοι μας εδωσαν δειγματα υ ψηλης υποκριτικης τεχνης. Σε μια θαυμασια παρασταση.

    ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙ ΔΗΣ

    Αγγελοπουλου

    [16] Ελληνικη Ελλαδα για καλυτερη ζωη των καρδιοπαθων

    ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ Του απε σταλμενου μας ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ

    Σημαντικες ελπιδες για καλυ τερη και περισσοτερη ζωη σε ασθενεις του πασχουν απο καρδιακη ανεπαρκεια δινει μια φαρμακευτικη ουσια, η - Καρνιτινη, που δοκιμαστηκε τα 2 τελευταια χρονια και στην Πανεπιστημιακη Καρδιολογι κη Κλινικη του Ιπποκρατειου νοσοκομειου.

    Οπως ανακοινωσε στο 17ο Πανευρωπα ικο Καρδιολογικο Συνεδριο, που εγινε στο Α μστερνταμ, ο επικουρος καθη γητης Ιωαννης Ριζος, οι ασθε νεις, στους οποιους χορηγηθη κε η ουσια - Καρνιτινη, ειχαν καλυτερη ποιοτητα ζωης ενω εμφανισαν και καλυτερους αι μοδυναμικους παραμετρους. Μπορουσαν, διευκρινησε στην Ε ο κ. Ιωαννης Ριζος, να περπατησουν περισσοτερο, ει χαν λιγοτερη η καθολου δυ σπνοια, ενω μειωθηκαν η εξα φανιστηκαν και οι στηθαγχικοι πονοι.

    Οι ερευνες με τη χορηγηση της -Καρνιτινης θα συνεχι στουν, για να διαπιστωθουν τυ χον και αλλες ευεργετικες επι δρασεις της, να αποδειχτει η παραταση του χρονου ζωης των καρδιοπαθων με ανεπαρκεια και κυριως να εξεταστει το εν δεχομενο χορηγησης της προ ληπτικα σε εν δυναμει καρδιο παθεις ασθενεις.

    Ειναι χαρακτηριστικο, τονι σε ο Ελληνας γιατρος, οτι απο τη χρηση της ουσιας δεν υπηρ ξαν παρενεργειες, ενω τα απο τελεσματα ηταν ιδια και για τους ανδρες και για τις γυναι κες.

    Η ερευνα του κ. Ριζου αφο ρουσε τους ασθενεις που εφτα σαν στην καρδιακη ανεπαρκεια απο διατατικη μυοκαρδιοπα θεια.

    Η καρδιακη ανεπαρκεια προκαλειται και απο αλλες αι τιες, οπως για παραδειγμα απο τη χρονια υπερταση. Η -Καρ νιτινη ειναι μια φυσιολογικη ουσια, που βρισκεται σε ολα τα κυτταρα του οργανισμου, ειδι κοτερα δε στο χωρο μεταξυ ε σωτερικης και εξωτερικης μεμ βρανης των μιτοχονδριων. Σχε δον το 95% της συνολικης πο σοτητας ειναι συγκεντρωμενη στα κυτταρα των μυων και της καρδιας. Η ουσια δε που βρι σκεται στα κυτταρα των μυων και της καρδιας ειναι απαραι τητη για την παραγωγη ενερ γειας στους μυς.

    Εχει διαπιστωθει οτι πολλες παθησεις της καρδιας και των μυων συνοδευονται απο ελλει ψη Καρνιτινης. Αυτο ηταν και το γεγονος που ωθησε και τους επιστημονες να μελετησουν τη χρησιμοτητα της ουσιας στη θε ραπεια των παθησεων της καρ διας.

    Ισπανικη επιβεβαιωση

    Πολυκεντρικη μελετη υπο την αιγιδα του Ισπανου καθη γητη Φερναντεζ, τα αποτελε σματα της οποιας ανακοινωθη καν προσφατα εδειξε οτι η χο ρηγηση -Καρνιτινης βελτιωσε αισθητα την κλινικη εικονα σε περισσοτερους απο 1.000 ασθε νεις με στηθαγχη. Οπως ανα φερθηκε, η συχνοτητα των στη θαγχικων κρισεων μειωθηκε κατα 60%, το 70% των ασθε νων διεκοψε τη χρηση νιτρο γλυκερινης, ενω το 1/3 μειωσε την καταναλωση αλλων καρ διοπροστατευτικων φαρμακων.

    Αλλες επισης εδειξαν οτι η -Καρνιτινη συμβαλλει ουσια στικα σε περιπτωσεις που χρει αζεται βελτιωση της αποδοσης στον αθλητισμο, ειδικοτερα ο ταν χρειαζεται εντονη και πα ρατεταμενη μυικη δραστηριο τητα.

    Η -Καρνιτινη μειωνει τη δυσπνοια και τους στη θαγχικους πονους

    Ευη Ρουβαλη

    [17] Πολιτικη παρουσια εκανε χθες στη Φλωρινα η συζυγος του Πρωθυπουργου

    Πολιτικη παρουσια και μαλι στα καλα σχεδιασμενη, εκανε χθες στη Φλωρινα η συζυγος του Πρωθυπουργου με συνο δεια 14 υπουργων και υφυ πουργων και τις τηλεοπτικες καμερες να παρακολουθουν βημα-βημα τη θεαματικη πο ρεια της εν μεσω θαυμαστων, στους οποιους εδωσε και τη δηλωση οτι συντομα θα ειναι παλι κοντα τους και αποκλει στικα δικη τους... ΣΕΛ. 4, 5

    Λιαπη Γρηγορια 25-8-95

    [18] Και ετεκε... διαλογο η συναντηση με Ανδρεα

    Ο ΑΚΗΣ μετα απο τη μακρα συνομιλια του χθες με τον πρωθυπουργο, ανακοινωσε κοινωνικο διαλογο με ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΣΕΓΕΣ για τα προβληματα της προσεχους 5ετιας

    Τη διατηρηση της θεσης του γραμματεα του ΠΑ ΣΟΚ δειχνει να εχει εξα σφαλισει ο Ακης Τσοχα τζοπουλος μετα τη χθεσι νη μακρα μετα γευματος συναντηση του με τον Α. Παπανδρεου.

    Παντως συνεργατες του πρωθυπουργου ελεγαν χθες το βραδυ οτι εκεινος ειναι που θ' αποφασισει οταν ολοκληρωσει τις επαφες του και με τα αλλα στελεχη.

    Ο κ. Τζοχατζοπουλος ανε πτυξε στον πρωθυπουργο τις προτασεις του για τη δραστη ριοποιηση του κομματος και την επανακτηση της επαφης του με το εκλογικο σωμα.

    Διαλογος για 5ετια

    Εκεινο το οποιο θα προω θησουμε αμεσα ειπε μεταξυ αλλων στις δηλωσεις του ει ναι, ενας ουσιαστικος κοινωνι κος διαλογος με τους εκπροσω πους των κοινωνικων ομαδων. Ηδη την εβδομαδα που ερχεται εχω προγραμματισει μια σειρα συναντησεων με τη ΓΣΕΕ, τον ΣΕΒ, την ΑΔΕΔΥ, την ΠΑΣΕ ΓΕΣ και αλλους κοινωνικους εκπροσωπους. Ωστε να ξεκινη σουμε, στη βαση των αναγκων μιας ουσιαστικης αναπτυξια κης πορειας της χωρας με στο χο οχι μονο τη διετια που εχου με μπροστα μας μεχρι να ληξει αυτη η κυβερνητικη θητεια, αλ λα γενικοτερα τις αναγκες της πορειας της χωρας στη δεκαε τια προς το 2000.

    Και συγχρονως βεβαια, ε χουμε την προθεση, παραλληλα με την ολοκληρωση των μετρων που αποφασισαμε στην Ορ γανωτικη Συνδιασκεψη του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκροτη ση και την ουσιαστικοτερη πο λιτικη παρεμβαση του Κινημα τος, να προωθησουμε κοινωνι κο διαλογο με τους αντιστοι χους φορεις στα θεματα ανασυ γκροτησης του κρατους, της πε ριφερειας και της αποκεντρω σης, οπως επισης της κοινωνι κης πολιτικης, οπως επισης της οικολογιας και γενικοτερα της ποιοτητας ζωης .

    Επισης, αναφερθηκε σε πρωτοβουλια του ΠΑΣΟΚ σε επιπεδο Βαλκανιων, οπως ταξι δια και διοργανωση συνδια σκεψης στη Θεσσαλονικη. Α ναλογες πρωτοβουλιες θα ανα πτυχθουν και στις μεσογειακες χωρες.

    Θα μεινει γραμματεας

    Επι των αλλαγων στην κυ βερνηση δεν θελησε ν' απαντη σει σε καμια ερωτηση των δη μοσιογραφων αφηνοντας να εννοηθει η αποστασιοποιηση του απο το θεμα. Ερωτωμενος ομως αν ο σχεδιασμος που ανε πτυξε στον πρωθυπουργο ση μαινει οτι θα παραμεινει για πολυ καιρο στη θεση του γραμ ματεα απαντησε: Αυτο θα το δειτε. Πως αλλιως θα γινουν αυτα τα πραγματα .

    Συνεργατες του πρωθυπουρ γου ελεγαν χθες στην Ε οτι οι αλλαγες σε κυβερνηση και κομμα δεν προκειται να γινουν βεβιασμενα. Ο προεδρος ακου ει εισηγησεις και προτασεις και αφου σχηματισει πληρη εικονα θα παρει τις αποφασεις του.

    Αγγελοπουλου

    [19] Η Ελλαδα ηλεκτριζει...

    Πρεμιερα σημερα κι αυ ριο στο Πρωταθλημα με την επαρχια να φλεγεται

    Στην... αλλη, εκτος Λεκανοπε διου Αττικης, Ελλαδα ο κοσμος το 'χει παρει χαμπαρι, πολυ πε ρισσοτερο απ' ο,τι οι Αθηναιοι (αφιερωμενοι οι πιο πολλοι ως χθες στην κληρωση των Κυ πελλων Ευρωπης), οτι το Πρω ταθλημα αρχιζει! Πολεμος τις προηγουμενες μερες στη Θεσσαλονικη για τα εισιτηρια του τοπικου ντερμπι Ηρακλη- Αρη. Εκστρατεια χιλιαδων οπαδων του ΠΑΟΚ στην Ξαν θη. Στο ποδι η Καλαματα, να δει την ομαδα σε... επισημη πρωτη στην Α Εθνικη υστερα απο δυο πετρινες δεκαε τιες! Στο Βορρα, επισης, Λαρι σα και Εδεσσα περιμενουν με αδημονια τους υψηλους μου σαφιρηδες απο την πρωτευου σα, τον Παναθηναικο και τον Απολλωνα...

    Οι φιλοι της ΑΕΚ και του Πανηλειακου ειναι οι... δυστυ χεις της πρεμιερας! Απαγο ρευεται να πανε στη Νεα Φι λαδελφεια να δουν το παιχνιδι, οι πορτες θα 'ναι κλειστες, η Ενωση ξεχρεωνει (επιτε λους...) αυριο την ποινη που κουβαλαει απο τον τελικο Κυ πελλου του περασμενου Απρι λιου, μοναδικη λυση η απευ θειας μεταδοση του ΦΙΜΝΕΤ (8 μ.μ.).

    Το τηλεοπτικο μενου, που το σες τριβες προκαλεσε (κι εξα κολουθει να προκαλει...), περι λαμβανει πρωτο πιατο ση μερα (5.30) την αναμετρηση στη Μεσσηνια: Καλαματα- ΟΦΗ. Η ποιοτητα των αντιπα λων υποσχεται, θεωρητικως τουλαχιστον, καλα πραγματα. Μενει να τα δουμε κιολας...

    Αυριο, περα απο τη συναντη ση στο αδειο Νικος Γκου μας , στις 5.00 μ.μ. αρχιζει το παιχνιδι Εδεσσαικου-Απολ λωνα. Και στις 5.30 τα υπολοι πα εξι: * Ηρακλης-Αρης, οπως ειπαμε, στο Καυταντζογλειο και ΣΚΟΔΑ-ΠΑΟΚ στην Ξανθη. * Λαρισα-Παναθηναικος στο Αλκαζαρ. * Και στο Λεκανοπεδιο, Αθη ναικος-Ολυμπιακος στη Λεω φορο Αλεξανδρας, Εθνικος- Παναχαικη στο Σταδιο Καραι σκακη, Ιωνικος-Πανιωνιος στη Νεαπολη.

    [20] Το ραντεβου των δυο μεγαλων ...

    Ραντεβου δυο μεγαλων του ευρωπαικου ποδοσφαιρου στον αγωνα Ιωνικος-Πανιω νιος! Απ' τη μια ο Μπλαχιν, κυ πελλουχος Ευρωπης (ως παι κτης της Δυναμο Κιεβου) το '75 και το '86, απ' την αλλη ο Εμε ριχ Γενε ι, πρωταθλητης Ευρω πης (ως προπονητης της Στεαουα) το '86. Συναντιουνται στη Νεαπολη, δεν εχουν τα συ νηθη προβληματα του... επαγ γελματος (τραυματισμοι, τιμω ριες), γλυκοκοιταζουν το καλο αποτελεσμα. Ο Ιωνικος με Κουρκουνα, Σιδηροπουλο, Καλυκα, Κλαγεβιτς, Φιλη, Ξαν θοπουλο, Καπαγεριδη, Νταρα κλιτσα, Ντα Σιλβα, Οτιτζι, Γρι μπιλα. Κι ο Πανιωνιος με Α μπαδιωτακη, Μαντζιο, Φυσσα, Βωκολο, Τζανετη, Ντε Μολ, Κουρμπανα, Φιγγα, Σαπουτζη, Πρεντατου, Ναλιτζη.

    ΑΘΗΝΑ ΙΚΟΣ: ...Με το κα λημερα στα βαθια πεφτει ο Α θηναικος, αλλα το ονομα του Ολυμπιακου προδιαθετει θετι κα τους παικτες κι ας ξερουν οτι το Αποστολος Νικολαλ δης θα 'ναι ουσιαστικα εδρα του... αντιπαλου! Σαμπως και περυσι τι ηταν, που νικησαν 1-0; Στα ισια κι ο,τι βγει , συν θηματολογει ο Μπαμπης Τεν νες, που σκοπευει να ξεκινησει με τους Μπακοπουλο, Τσιρω νη, Κολτζο, Χατζηαγγελη, Θεο δωρακο, Τασιοπουλο, Σιδηρο πουλο, Τεπιτς, Νταμπιτς, Ηω ταλη, Αλβερτη.

    ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Πληγωμενη απο τον... εφιαλτη της Σλοβε νιας, η Ελαφρα Ταξιαρχια ανεβαινει στην Εδεσσα (περυ σι ειχε νικησει εκει 1-0 με γκολ του Νικολαλδη) με στοχο νι κη για να ξεχασει ! Ο Γιαννης Παθιακακης δεν πηρε μαζι του δυο στοπερ, τον τιμωρημενο Κεφαλα και το στρατευμενο Θεοδωροπουλο, ομως το πιο σημαντικο προβλημα του ειναι αλλο. Η απουσια του τραυματια καπτεν Λευτερη Βελεντζα. Η πιθανη ενδεκαδα: Μηνου, Ε ρακ, Παπαδοπουλος, Τατσης, Αποστολου, Λαχανας, Αλεξης, Κολα, Μπαρνιακ, Δαμιγος, Νι κολαλδης.

    ΕΘΝΙΚΟΣ: Ο τιμωρημενος Τσαουσης (αποβληθηκε στον αγωνα Κυπελλου με την Ανα γεννηση Γιαννιτσων) ειναι ο μοναδικος παικτης στον οποιο δεν μπορει να πονταρει ο Κω στας Τσαγκαλιδης, που πρωτη φορα κοουτσαρει ομαδα σε α γωνα Α Εθνικης! Θα παρατα ξει τους Καρασαββα, Μπαντο βιτς, Τσιοτρα, Καψη, Τσιπλα κη, Ξανθη, Καμιτση, Βασμπερ γκ, Ντρασκοβιτς, Νινιαδη, Πα παπαναγη.

    ΠΑΤΡΑ: Στοχος της Πανα χα ικης ειναι η γρηγορη εξα σφαλιση της παραμονης της στην Α Εθνικη. Δεν μπορουμε να μιλησουμε για τιποτα παρα πανω. Τουλαχιστον προς το πα ρον .

    Παντα ρεαλιστης ο Χρηστος Αρχοντιδης, αποφευγει τα με γαλα λογια και μιλα για τα πραγματικα γεγονοτα. Ενα ντιον του Εθνικου στο Καρα ι σκακη θα παραταξει τους Δα φκο, Κομινιωτη, Σαμαρα, Μι κε, Αργυροπουλο, Κοτζια, Τσε ροβιτς, Καριμποφ, Βαλτση, Γεωργατο, Κλαιχ.


    [Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.11 run on Saturday, 26 August 1995 - 15:55:05