Eleyqerotypia 25/08/95

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Ο Ακης θα επιμεινει να μεινει στο κομμα

  • [2] Ο Αρσενης για Σημιτη

  • [3] Στη Μαγιορκα ο Πρωθυπουργος

  • [4] Οικολογικο

  • [5] Οι ανεγγιχτοι

  • [6] Νεες ιδεες...

  • [7] ΔΕΚΟ

  • [8] Παγκαλος

  • [9] Πριμ με ουρα

  • [10] Περιμενοντας το θαυμα

  • [11] Οι ελπιδες στη Μεγαλοχαρη...

  • [12] Αστυνομικοι

  • [13] Ομορφοπαιδα...

  • [14] Περι υποσχεσεων

  • [15] Πλαστικες αληθειες

  • [16] Κλωστηρια Φιλιατων: Ψαχνουν για λυσεις οι υπουργοι

  • [17] Διωξη μετα το πυροτεχνημα

  • [18] Τουριστικη ατραξιον και τα τανκσ;

  • [19] Τι αλλαζει στο Δημοσιο, σε 14 ερωτησεις και απαντησεις

  • [20] Μεγας ευεργετης ανακηρυχθηκε ο Ανδρεας

  • [21] Περι ταπεινοτητος

  • [22] Και ο Βενιζελος

  • [23] Περιοδεια Εβερτ


    [1] Ο Ακης θα επιμεινει να μεινει στο κομμα

    Μαργαριτα Καψιλη 24.8.95

    Τον κυκλο των επαφων του με κομματικα και κυβερνητικα στελεχη ενοψει των απο διμη νου προαναγγελθεντων αλ λαγων σε κομμα και κυβερνηση ανοιγει σημερα ο Α. Παπαν δρεου, δεχομενος στις 3 το με σημερι στην Εκαλη τον Ακη Τσοχατζοπουλο.

    Ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, οπως προκυπτει απο τις μεχρι τωρα πληροφοριες, θα εκφρα σει την επιθυμια να παραμεινει στη θεση του και να μην επι στρεψει στην κυβερνηση, προ κειμενου να πρωθησει την α παιτουμενη ανασυγκροτηση στο κομμα. Δεν ειναι ομως κα θολου σιγουρο οτι θα επιμεινει στην επιθυμια του αυτη, αν αλ λες αποφασεις του ανακοινω σει ο Πρωθυπουργος. Ο Α. Πα πανδρεου προτιθεται να συνα ντησει και αλλα στελεχη, μετα ξυ των οποιων τον Γερ. Αρσενη και τον Κ. Σημιτη.

    Χθες, παντως, ο Α. Δροσο γιαννης σηκωσε τους τονους της διαφωνιας του με τις προα ναγγελθεισες αλλαγες, τονιζο ντας οτι για να διορθωθουν τα πραγματα πρεπει να ερθουν τα πανω-κατω.

    Εχω πει ειπε μεταξυ αλ λων στον ραδιοσταθμο Πλα νετ οτι το ΠΑΣΟΚ σημερα δεν διορθωνεται με απλες κινη σεις υπουργων. Υπαρχει μια κριση στο ΠΑΣΟΚ, και στο κομμα και στην κυβερνηση και πιστευω απολυτα οτι για να διορθωσει την εικονα που εχει στον κοσμο πρεπει να ερθουν τα πανω-κατω. Δεν γινεται με απλες μετακινησεις υπουργων. Αυτες οι μετακινησεις θα εχουν ανασταλτικο χαρακτηρα, γιατι μεχρις οτου ενημερωθουν οι καινουργιοι υπουργοι το κυ βερνητικο εργο οπισθοδρο μει .

    [2] Ο Αρσενης για Σημιτη

    Στο μεταξυ απο τη Ηακυνθο ο Γερασιμος Αρσενης διεψευσε οτι βρισκεται σε κοντρα με τον Κ. Σημιτη, οχι (οπως υπονοει) επειδη δεν εχει διαφορετικες αποψεις αλλα επειδη δεν τις ε χει εκφρασει.

    Κοντρα ειπε δεν υπαρ χει, διοτι θα επρεπε να υπαρ χουν θεσεις και αντιθεσεις. Α ποδιδονται σε μενα θεσεις που δεν εχω εκφρασει. Δεν κρινω καταλληλη αυτη τη στιγμη να κανω δηλωσεις .

    [3] Στη Μαγιορκα ο Πρωθυπουργος

    Ο Πρωθυπουργος θα παρα στει στο εκτο συμβουλιο κορυ φης της Ευρωπα ικης Ενωσης στη Μαγιορκα της Ισπανιας, στα τελη Σεπτεμβριου, διαβε βαιωσε χθες ο κυβερνητικος εκπροσωπος, ο οποιος ομως α πεφυγε να διευκρινησει αν υ παρχει εμπλοκη με την ι σπανικη προεδρια για τον α ριθμο των μελων της ελληνικης αντιπροσωπειας.

    Συμφωνα με δημοσιευμα του Αδεσμευτου , η ισπανικη προεδρια εχει συστησει περιο ρισμενο αριθμο μελων συνοδει ας των πρωθυπουργων στη συ νοδο της Μαγιορκα, πραγμα που εχει προκαλεσει τη δυσφο ρια της Αθηνας.

    [4] Οικολογικο

    Στην Πατμο, τον Σεπτεμβριο κατα την διαρκεια των εκδηλω σεων για την συμπληρωση των 1900 χρονων απο την συγγραφη της Αποκαλυψης του Ιωαν νη θα βρεθει μεταξυ αλλων και ο Νοτιοαφρικανος Αρχιεπι σκοπος Ντεσμοντ Τουτου, προ σκεκλημενος του Οικουμενικου Πατριαρχειου, για να συμμετα σχει στο εν πλω Συμποσιο που διοργανωνει ο Πατριαρχης Βαρθολομαιος με θεμα Απο καλυψη και οικολογια .

    Ολοι οι προσκαλεσμενοι στο συμποσιο εχουν διακριθει για την ευαισθησια τους στα προ βληματα του περιβαλλοντος. Προσφατα, ο Νοτιοαφρικανος Αρχιεπισκοπος χαιρετισε την προσφορα της οικολογικης ορ γανωσης Γκρινπις και τονι σε οτι ο αγωνας της για την ει ρηνη ειναι ο ιδιος με εκεινον για το περιβαλλον.

    Καλως να ορισει ο προκαθη μενος γιατι σαφως θα εχει να πει περισσοτερα.

    [5] Οι ανεγγιχτοι

    Στην υποθεση των Πλαστι κων Καβαλας δεν χωρει και το, εωλο ουτως η αλλως, επιχειρη μα του αιφνιδιασμου. Στις 28-3-1995 υπηρξε ερωτηση του βουλευτη της ΠΟΛ.ΑΝ. Κ. Χα τζηδημητριου επικαλουμενη α ναφορα του σωματειου εργαζο μενων της επιχειρησης που επε σειαν τον κινδυνο απο τοτε να κλεισουν τα Πλαστικα Καβα λας. Η απαντηση του αναπλη ρωτη υπουργου Βιομηχανιας Χρ. Ροκοφυλλου ανατριχιαστι κα λακωνικη (4-5 αραδες) επι λεξει: Η εταιρεια ανηκει στον ιδιωτικο τομεα και συνε πως το υπουργειο μας δεν εχει δυνατοτητα παρεμβασεως στις αποφασεις των ιδιοκτητων της . Τοτε λοιπον γιατι μας πουλανε αυτα τα φουμαρα και τις ψευδοκορωνες περι πει ρατων ; Και τι ειναι οι ετσι δη λουντες υποταγη σ' αυτους τους πειρατες ;

    [6] Νεες ιδεες...

    Τα νεα μαντατα για το θεμα των Σκοπιων εφτασαν ηδη στην Αθηνα.

    Εδω και τρεις ημερες, ο Καρ. Παπουλιας εχει λαβει τηλεγρα φημα απο τη Νεα Υορκη, με τις νεες ιδεες του Αμερικανου με σολαβητη Μαθιου Νιμιτς.

    Το σιγουρο ειναι οτι η αμερι κανικη πλευρα επειγεται, πλεον, να κλεισει οριστικως το θεμα των Σκοπιων, μεσα στη γενικοτερη προσπαθεια εξομα λυνσης της καταστασης στην Πρωην Γιουγκοσλαβια.

    Η διπλωματικη κινητικοτητα για το θεμα αναμενεται να κο ρυφωθει μεσα στο Σεπτεμβριο.

    [7] ΔΕΚΟ

    Κον Α. Ξενο, τακτικον αναγνωστη: ΔΕΚΟ σημαι νει Δημοσιες Επιχειρησεις και Οργανισμοι και οχι Κοινης Ωφελεις . Επομενως, ορθως το γραφουμε με ομικρος και οχι με μεγα. (Ο Γρηγο ρης Παπανικολαου θα σας παρατηρουσε αυστη ρα για την απροσεξια σας...).

    [8] Παγκαλος

    Ουτε και χθες ξεστομισε καποιο ονοματακι ο λα λιστατος κ. Θ. Παγκαλος. Μιλαμε για τους μεγα λοεπιχειρηματιες που συναποφασισαν για το αεροδρομιο των Σπατων . Οι δημοσιογραφοι μα ντεψαν ποιους εννοουσε. Ο ιδιος, ομως, γιατι δεν τους κατονομαζει; Ως φαινεται, φρονιμως ποιων, κρατιεται. Τοση εκσυγχρονιστικη τολμη...

    [9] Πριμ με ουρα

    Αυτο το πριμ παραγωγικοτητας που προβλεπει για τους (δικους του) υπαλληλους του υπουρ γειου Προεδριας, του ΑΣΕΠ και του Εθνικου Τυ πογραφειου το σχεδιο νομου του Γ. Ποτακη, ει ναι προφανες οτι, μεσα στο χειμωνα, το συνολο των δημοσιων υπαλληλων θα το διεκδικησει, ακο μη και με απεργιακους αγωνες. Και επειδη η πα ραγωγικοτητα δεν μπορει να μετρηθει με τα ση μερινα δεδομενα, λογικο θα μοιαζει το αιτημα των συνδικατων για κατανομη του ποσου που προοριζεται για τα πριμ παραγωγικοτητας στο συνολο του προσωπικου. Ετσι θα δημιουργηθει ενα νεο... επιδομα.

    Αυτη θα ειναι η σκληρη πραγματικοτητα το προσεχες διαστημα. Ολα τ' αλλα: περι νεων ορ γανισμων για να δουμε επιτελους ποσοι δημο σιοι υπαλληλοι χρειαζονται (ακομη) και ποσοι υ πηρετουν νεου μισθολογιου και θεσμοθετησης των συλλογικων διαπραγματευσεων κ.λπ. ειναι ε ξαγγελιες χωρις αντικρυσμα.

    Αλλα, ασφαλως, θα υπαρξει και αλλη σκεψη: το πριμ θα επεκταθει στους εφορικους

    [10] Περιμενοντας το θαυμα

    Επιτελους, πηρε ανασα ο Α κης, μολις μαλιστα ειχε αρχισει ν' απογοητευεται, αφου μεχρι χθες το μεσημερι, οταν εφευγε ο πρωθυπουργος για την Τηνο δεν ειχε ειδοποιηθει για την προανακοινωθεισα απο μερες συναντηση τους.

    Η συσκευη του τηλεφωνου του κτυπησε αργα το απογευμα και, ω του θαυματος, ηταν εκει νος και του εκλεινε ραντεβου για σημερα στις 3 το μεσημερι. Θελετε το ειχε στο μυαλο του να του τηλεφωνησει, αλλα προς στιγμην το ξεχασε, θελετε η Μεγαλοχαρη του εδωσε τη βοηθεια που ζητησε για ν' αντι μετωπισει τα εσωκομματικα προβληματα, παντως το ραντε βου θα γινει. Και, ποιος ξερει, μπορει και το θαυμα.

    [11] Οι ελπιδες στη Μεγαλοχαρη...

    Τσακιζει κοκκαλα η χθεσινη δηλωση του Ανδρεα Παπνδρεου στην Παναγια της Τηνου:

    Ερχομαι εδω να προσκηνυ σω ως απλος πολιτης και να ζη τησω, πραγματι, να βοηθησει κι εμενα στο εργο μου, τη χωρα και το εθνος...

    Να περιμενουμε λιγο, να δου με μηπως κι εχει αποτελεσματα η... συγχρονη σοσιαλιστικη λυση στα προβληματα που βρηκε ο Πρωθυπουργος. Ε, και μετα κανουμε και μια εξαγωγη της συνταγης...

    Λετε να υπολογιζε στη βοη θεια της Παναγιας ο Πρωθυ πουργος και εγγυηθηκε προσω πικα στους εργαζομενους του ναυπηγειου Ελευσινασ;

    Παντως, αφου εναπεθεσε, πλεον, τις ελπιδες του στη Με γαλοχαρη παει να πει οτι τα πραγματα ειναι μαλον ασχημα.

    [12] Αστυνομικοι

    Πυρετωδως ετοιμαζεται η ηγε σια του υπουργειου Δημοσιας Ταξης για λαμπρη παρουσια στη Διεθνη Εκθεση της Θεσσαλονι κης. Μαθαινουμε πως θα στηθει ειδικο περιπτερο στο οποιο θα ε πιδειχθουν οι εξοπλισμοι της Α στυνομιας απο το κονδυλιο των 6,5 δις. που ενεκρινε πριν απο ενα χρονο ο Πρωθυπουργος για την αντιμετωπιση της τρομοκρα τιας.

    Βεβαιως θα ηταν προτιμοτερο για τον κ. Βαλυρακη να επιδειξει αποτελεσματα και οχι μεσα. Η παρουσια στην εκθεση θα συνο δευθει και απο εξαγγελιες για α ναδιαρθρωσεις των αστυνομικων μοναδων που μαγειρευονται απο την εποχη του κ. Παπαθεμελη.

    Ο Σηφης Βαλυρακης εχει αγ χος να παρουσιασει κι αυτος κα ποιο εργο, αλλα σκονταφτει στην απροθυμια στελεχων να συνερ γαστουν μαζι του, οπως πληροφο ρουμεθα. Το κλιμα ηταν βαρυ εξ αρχης εξαιτιας, οπως λενε, του στριφνου του χαρακτηρα και τε λευταια εγινε βαρυτερο. Η απο φαση της Βουλης να απορριψει οικονομικα αιτηματα των αστυ νομικων ερμηνευθηκε απο το σω μα των ενστολων ως κυβερνητικη, με μοιραια αντανακλαση στο προσωπο του αρμοδιου υπουρ γου.

    [13] Ομορφοπαιδα...

    Που ειναι το ομορφοπαιδο, ρωτουσαν οι Ηακυνθινες οταν διαπιστωσαν οτι μαζι με τον... Μεγαλο, ο Αντωνης Σαμαρας η ταν ο μοναδικος απ' τους πολιτι κους αρχηγους που απουσιαζε απο τις χθεσινες θρησκευτικες εκδηλωσεις για τον πολιουχο του νησιου Αγιο Διονυσιο.

    [14] Περι υποσχεσεων

    ΠΟΛΛΑ και ενδιαφεροντα ακουστηκαν στην προχθεσινη συνεδριαση του Κοινοβουλευτι κου Τμηματος Ενεργειας και Βιομηχανιας του ΠΑΣΟΚ, που εγινε παροντος του υπουργου κ. Σημιτη και, φυσικα, αποντος του πρωθυπουρ γου κ. Α. Παπανδρεου. ΑΣ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ να απομονωσουμε μια απο τις επισημανσεις που ακουστηκαν, οπως τις μετεφερε το χθεσινο ρεπορταζ: Πολλοι απο τους βουλευτες επεκριναν την ηγεσια του κομματος, επειδη προεκλογικα ελεγε πραγ ματα (οπως και οι περισσοτεροι υποψηφιοι βουλευτες) που δεν μπορουσαν να εφαρ μοσθουν . ΕΣΤΩ και με καθυστερηση, αυτη η αυτοκριτικη ομολογια εχει καποια αξια. Σημαινει οτι μερι κοι απο τους πατερες τους Εθνους αρχιζουν να κατανοουν οτι η τακτικη των ανευ αντικρυσμα τος υποσχεσεων, τελικα, γινεται μπουμεραγκ. Η ΠΙΚΡΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ απο τις εξελιξεις στα ναυπηγεια ειναι ενα μονο συμπτωμα αυτης της ακριτης τακτικης. Ειναι ευκολο να υποσχεσαι προεκλογικα οτι κανενας εργαζομενος δεν θα απολυθει και δυσκολο να ομολογεις μετεκλο γικα οτι, επειδη υπαρχει προβλημα ανταγωνι στικοτητας σε διεθνες επιπεδο, μοιραια καποι οι θα πρεπει να χασουν τη δουλεια τους. ΑΛΛΑ τι τους φταινε οι εργαζομενοι, οταν εχουν χορτασει απο υποσχεσεις και ξαφνικα αντιμε τωπιζουν το φασμα της ανεργιασ; Ενταξει, ο κ. Σημιτης διαβεβαιωνει οτι, στο πλαισιο της νεας βιομηχανικης πολιτικης , που ξαφνικα μαθαμε οτι εφαρμοζει, θα μετεκπαιδευτουν οι εργαζομενοι σε αλλους τομεις της παραγωγης. Αλλα, στον τοπο που ζουμε, κατι τετοια προ γραμματα σπανιως εφαρμοζονται και σπανιως αποδιδουν. ΑΝ ΠΑΜΕ και σε πιο παλαιες εποχες, θα δουμε αμετρητες υποσχεσεις, που ουδεποτε υλοποι ηθηκαν. Απο την καταργηση των εισαγωγικων εξετασεων (Α. Παπανδρεου, τελευταιος προε κλογικος λογος, Οκτωβριος 1981) ως την εξοδο μας απο το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ, που ηταν το ι διο συνδικατο. ΑΛΛΑ, και πιο προσφατα: Τι απεγινε η προε κλογικη υποσχεση του 1993 οτι θα διασφαλι σθει το εισοδημα των εργαζομενων; Μονο λι τοτητα και ξανα λιτοτητα ακουνε οι εργαζομε νοι, η οποια μαλιστα θα συνεχισθει και το 1996, κατα τον κ. Παπαντωνιου. ΑΠΟ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ, λοιπον, χορτασαν οι Ελ ληνες, αλλα καιρος ειναι να τελειωσει αυτο το παραμυθι. Καποτε επιανε τοπο. Ο κοσμος, μπροστα στον κινδυνο να ξαναρθει στα πραγ ματα η επαρατος Δεξια, εκλεινε τα ματια και ψηφιζε το σοσιαλιστικο ΠΑΣΟΚ. ΤΩΡΑ, ομως, που το παιχνιδι εχει γινει διαφανε στατο τα μεγαλα εργα, οι προμηθειες και οι εργολαβιες εχουν αντικαταστησει τα ιδεολογι κα συνθηματα , καλο θα ηταν και οι πολιτικοι μας, οχι μονο του ΠΑΣΟΚ, να δοκιμασουν μιαν αλλη τακτικη: της ειλικρινειας. Ας μιλη σουν στο λαο αυτη τη γλωσσα και ισως ετσι τον πεισουν ευκολοτερα για την ψηφο του. Τουλα χιστον, δεν θα δυσκολευονται αργοτερα να δι καιολογουν τις ανακολουθιες τους.

    [15] Πλαστικες αληθειες

    Ο εκσυγχρονιστης υπουργος Βιομηχανιας Κ. Σημιτης μας παραπλανησε τουλαχιστον ως προς τα πλαστικα Καβαλας που αποφασισε να κλεισει ο Ομιλος Πετζετακη. Θα πρεπει, λοιπον, να του θυμισουμε (η να του γνωρισουμε αν τυχον δεν ξερει) οτι:

    Ο πρωτος αγοραστης της επιχειρησης απο τον ΟΑΕ το 1991 ηταν τα Πλαστικα Μακεδονιας που ειχε αγορασει ομοιως απο τον ΟΑΕ ο Δημοσθ. Γιαννουλοπουλος δημοτικος συμβουλος Θεσσαλονικης του ΠΑΣΟΚ το 1986-90. Μελος του Δ.Σ. φερεται και ο πρωην υφυπουργος ΠΑΣΟΚ Θ. Καρατζας.

    Ο δευτερος αγοραστης, Ομιλος Πετζετακη, στον οποιο μεταπωληθηκε η επιχειρηση της Καβαλας (μεταξυ ιδιωτων πια) οριζει προεδρο του Δ.Σ. της εταιρειας τον ευρωβουλευτη του ΠΑΣΟΚ καθηγητη Δημ. Τσατσο. Ο τελευταιος, αφου εγγυηθηκε με το ηθικο του αναστημα στους εργαζομενους οτι η επιχειρηση δεν προκειται να κλεισει η να κανει απολυσεις, τους εστειλε τους χαιρετισμους του και παραιτηθηκε παραμονες των ευρωεκλογων τον Ιουνιο 1994 καθ' οτι ευρισκετο στη λιστα. Εαν ετσι εχουν τα πραγματα (και στηριζονται σε αδιαψευστα γεγονοτα) προκυπτει οτι ο Κ. Σημιτης ειπε ψεματα στον ελληνικο λαο. Δεν ξερουμε μονο εαν η εκσυγχρονιστικη του συνειδηση του υπαγορευει να ζητησει συγγνωμη. Δ.Κ. Οδικος μας πολεμος... Μπορει στη Βοσνια ο τετραχρονος πολεμος να προκαλει εκατομβες θανατων, αλλα και εδω στην Ελλαδα δεν παμε και πολυ πισω. Μονο που ο δικος μας πολεμος διεξαγεται στους δρομους. Ο τραγικος απολογισμος: 10.072 νεκροι στα τελευταια πεντε χρονια απο 118.219 τροχαια ατυχηματα! Αλλα και 160.839 τραυματιες. Προκειται για αληθινη σφαγη, οπως σημειωνει το χθεσινο Εθνος που αποκαλυψε τα στοιχεια της Ενωσης Ασφαλιστικων Εταιρειων. Και το κακο δεν λεει να υποχωρησει. Σε 900 ανερχονται οι νεκροι στο πρωτο εξαμηνο του 1995 και παμε για νεο ετησιο μακαβριο ρεκορ. Τωρα, για τις αιτιες, οι περισσοτεροι θα σπευσουν να τις ριξουν αποκλειστικα στο κακο οδικο μας δικτυο. Αλλα, οι πιο ψυχραιμοι θα προσθεσουν και μια αλλη αιτια: Οι Ελληνες ειναι απο τους χειροτερους οδηγους στον κοσμο. Μια απλη ματια στους δρομους πειθει για την ασχετοσυνη μας και τον εγωιστικο τροπο που οδηγουμε (ποιοι π.χ. φορατε ζωνη ασφαλειας και ποσοι σεβονται τα σηματα της Τροχαιασ;). Ας οψονται, παντως, κι εκεινοι που δινουν αδειες οδηγησεως ακομα και απο τηλεφωνου.

    [16] Κλωστηρια Φιλιατων: Ψαχνουν για λυσεις οι υπουργοι

    Αν δεν λειτουργησει ξανα η επι χειρηση, η ""διεξοδοσ'' για αυ τες τις 340 οικογενειες ειναι η αποδημια; θα ισχυσει ξανα ο,τι γινεται τις τελευταιες δεκαε τιες για εκατονταδες χιλιαδες Ηπειρωτες, που εχουν βρεθει στη ξενητεια . Τον κωδωνα του κινδυνου χτυ πησε χθες η Πανηπειρωτικη Συνομοσπονδια Ελλαδος σε συνεντευξη Τυπου για τη σωτη ρια των Κλωστηριων Φιλια των . Αντιπροσωπεια της Συ νομοσπονδιας του Εργατικου Κεντρου Θεσπρωτιας και του εργοστασιακου σωματειου ει χαν χθες σειρα συναντησεων με τη διοικηση της ΕΤΒΑ και τους υπουργους Βιομηχανιας Κ. Σημιτη και Χρ. Ροκοφυλλο και τον υπουργο Οικονομικων Α. Παπαδοπουλο, ζητωντας την επαναλειτουργια της επιχειρη σης. Ο προεδρος της Πανηπειρωτι κης Κωστας Αλεξιου εκανε λο γο για ερημωση της πυλης της χωρας μας προς την Ευρωπη , αρα η εγκαταλειψη της Ηπει ρου θα σημανει εναν ερημικο δρομο της Ελλαδας προς την Ευρωπη.

    Στα υπουργεια Προηγουμενως η αντιπροσω πεια των φορεων της Θεσπρω τιας συναντηθηκε στο υπουρ γειο Βιομηχανιας με τους κ. Ση μιτη και Ροκοφυλλο. Σε δηλω σεις του ο αναπληρωτης υπουρ γος Βιομηχανιας ειπε μεταξυ αλλων οτι το υπουργειο θα ε πιδιωξει να διαπιστωσει την πραγματικη οικονομικη κατα σταση της επιχειρησης και με βαση τα δεδομενα αυτα να δια μορφωσει προτασεις για εναλ λακτικες λυσεις . Η κυβερνηση διερευνα ολες τις δυνατες λυσεις για την αντιμε τωπιση του προβληματος που δημιουργηθηκε με το κλεισιμο του κλωστο υφαντηριου της οι κογενειας Αργυριου στους Φι λιατες Θεσπρωτιας. Αυτο δηλωσε ο υπουργος Οικο νομικων Αλ. Παπαδοπουλος, μετα απο συναντηση που ειχε χθες με εκπροσωπους των κοι νωνικων φορεων της Θεσπρω τιας. Ο υπουργος χαρακτηρισε τοπι κη τραγωδια το κλεισιμο του μοναδικου εργοστασιου της πε ριοχης και επερριψε ευθυνες στην πολιτικη αποκρατικοποι ησεων της Ν.Δ.

    ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Πορεια διαμαρ τυριας και συγκεντρωση με μαυρες σημαιες διοργανωσαν χθες οι εργαζομενοι στα Κλωστηρια Φιλιατων , οι ο ποιοι δηλωσαν την αποφαση τους να συνεχισουν την καταλη ψη και να αγωνιστουν για την ε παναλειτουργια του εργοστα σιου. Την ιδια στιγμη, ομως, που οι εργαζομενοι συνεχιζουν τον αγωνα τους, ο ομιλος Αρ γυρου με δικαστικους επιμελη τες τοιχοκολλαει στα σπιτια των εργαζομενων τις απολυ σεις τους, μετα την αρνηση τους να τις παραλαβουν.

    [17] Διωξη μετα το πυροτεχνημα

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΟΣΥΠΑ δεν αποκαλυψε τα πολιτικα προσωπα που τον προετρεψαν να κηρυξει απεργια

    Του ΑΡΗ ΧΑΤΗΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Ποινικη διωξη για διασπορα ψευδων ειδησεων ασκησε ο εισαγγελεας Ευ. Κας σαλιας κατα του προε δρου της Ομοσπονδιας Εργαζομενων στην Υπη ρεσια Πολιτικης Αεροπο ριας (ΟΣΥΠΑ) Βασιλη Αλε βιζοπουλου.

    Ο προεδρος της ΟΣΥΠΑ ει χε καταγγειλει την περασμενη Παρασκευη απο τηλεορασεως (Σκαι ) οτι πολιτικα προσω πα ασκουν πιεσεις σε συνδικα λιστικα στελεχη και στον ιδιο για να γινουν απεργιες και να προκληθει αναστατωση στα αε ροδρομια εν οψει του κυβερ νητικου ανασχηματισμου.

    Ειχε αναφερει ειδικοτερα οτι συγκεκριμενος υπουργος του ελεγε πως ο υπουργος Με ταφορων Θανασης Τσουρας κοροιδευει τους εργαζομενους και δεν προκειται να πραγ ματοποιησει τις υποσχεσεις του για την ικανοποιηση των αιτη ματων τους.

    Ο κ. Αλεβιζοπουλος ομως ει χε αρνηθει να αποκαλυψει το ονομα του υπουργου που ηθελε τη συκοφαντηση Τσουρα δηλω νοντας οτι αυτο θα το συζητη σει με τον υπουργο Μεταφο ρων και το ΠΑΣΟΚ.

    Την Τριτη 22 Αυγουστου ο προεδρος της ΟΣΥΠΑ εκληθη απο τον εισαγγελεα προκειμε νου να καταθεσει σχετικα με τις καταγγελιες του, αλλα και παλι δεν κατονομασε πολιτικα προσωπα, ενω μετα τη συνα ντηση που ειχε στη συνεχεια με τον κ. Τσουρα ο υπουργος δη λωσε οτι δεν υπαρχει θεμα.

    Ο υπουργος Μεταφορων ε κληθη να σχολιασει τις καταγ γελιες και χθες στο ραδιοφωνι κο σταθμο 9,84 και ειπε: Θελω να ελπιζω οτι δεν ειναι ετσι ακριβως και θελω πραγ ματικα να πιστευω οτι αυτη η προσπαθεια που γινεται στο υ πουργειο με το νομοσχεδιο που θα κατατεθει την επομενη ε βδομαδα κλεινει ολα τα μετω πα πια . Ο κ. Τσουρας ρωτηθη κε ξανα αν το πιστευει οτι οι καταγγελιες ειναι λανθασμε νες, αλλα επεμεινε οτι θελει να το πιστευει .

    Οι ελεγκτες

    Σημερα αναμενεται να εκ δικαστει η προσφυγη του Δημο σιου κατα των στασεων ερ γασιας που εχουν εξαγγειλει για την Κυριακη 27 Αυγουστου (07.30-10.00 και 16.00-18.30) οι ελεγκτες εναεριου κυκλοφο ριας.

    Το Δημοσιο ζητει να κηρυ χθουν οι στασεις παρανομες και καταχρηστικες επειδη δη μιουργουν προβλημα στις αε ροπορικες συγκοινωνιες της χωρας.

    Υπενθυμιζεται οτι οι στασεις της προηγουμενης Δευτερας και Τριτης ανεσταλησαν αφου κηρυχθηκαν παρανομες και καταχρηστικες, ενω η δικαστι κη αποφαση απαγορευε και καθε αλλη κινητοποιηση με τα ιδια αιτηματα εως τις 15 Σε πτεμβριου.

    Για διασπορα ψευδων ει δησεων κατηγορειται ο προεδρος της Ομοσπον διας εργαζομενων στην Υ πηρεσια Πολιτικης Αερο ποριας Βασιλης Αλεβιζο πουλος, που ειχε καταγ γειλει οτι πιεστηκε απο υ πουργο για να γινει απερ για στα αεροδρομια 1

    [18] Τουριστικη ατραξιον και τα τανκσ;

    Μεσημερακι, και στην ειδυλλιακη συνοικια Κιοσκι της Μυτι ληνης, αναμεσα στα αρχοντο σπιτα με τους κηπους, βγαινο ντας απο το κτιριο του υπουρ γειου Αιγαιου, συναντησα μια ατελειωτη αυτοκινητοπομπη. Αποκλειεται, μονολογησα, καποιο ατυχημα εχει συμβει εδω κοντα, γι' αυτο εχουν μπλο καρει τοσα αυτοκινητα . Ξυ πνησε το δημοσιογραφικο μου δαιμονιο. Τετοια ουρα ακι νητοποιημενων αυτοκινητων ουτε στις εισοδους των Αθηνων οταν επιστρεφουν στο νεφος τους οι Αθηναιοι υστερα απο εορταστικο τριημερο. Τι να ε χει συμβει; .

    Επιβιβαστηκα στο επαγ γελματικης χρησεως... παπακι μου κι ετρεξα προς την πηγη του κακου.

    Στο δρομο και ξεπερνωντας οδηγους που ειχαν αρχισει να παραγγελνουν απο τα παρακει μενα μαγαζακια φραπεδακια, θυμηθηκα το κυκλοφοριακο προβλημα της Μυτιληνης. Εχει βεβαια ενα καποιο μεγαλουτσι κο προβληματακι οταν κλει νουν το καλοκαιρι τα μαγαζια και οι υπηρεσιες, εκει γυρω στη μιαμιση το μεσημερι, οποτε και απαξανπαντες επιβιβαζονται του καταλυτικου τους για να διανυσουν αποσταση 200-300 μετρων ως τα σπιτια τους κι α ντε μετα η τοπικη παραγωγη λαδιου να κατεβασει τις χολη στερινες, αλλα τετοιο προβλη μα μηκους δυο χιλιομετρων δεν δημιουργηθηκε ποτε!

    Κοιταξα το ρολοι μου. Αυ το ειναι , ειπα. Μιαμιση η ωρα, την ωρα που γινεται χα μος, κατι πηγε και στραβα και κολλησαν απαξαπαντα τα Ι.Χ. της Μυτιληνης στην προκυμαια κι εφτασε η ουρα στο Κιοσκι και στην Επανω Σκαλα κι αντε τωρα να τα ξεκολλησεις .

    Ξαφνικα σταματησα. Πα γωσα.

    Μανα μου , ειπα... Χου ντα .

    Μπροστα μου ενα κομβοι τεθω ρακισμενων αρματων μαχης μουγκριζοντας εκανε παρελα ση μπροστα απο το καινουργιο αρχαιολογικο μουσειο και οι τουριστες ειχαν παρατησει τα αρχαια και φωτογραφιζαν τα αρματα. Και δωσ' του τα ελα δεξια, ρε μαλακα και τα λι γο δεξιοτερα, γαμω τον ανοητο που πηγε και παρκαρισε και δεν μπορουμε να περα σουμε... .

    Αυτο ηταν. Την ωρα που γι νεται ο κυκλοφοριακος χαμος καποιοι αποφασισαν να κατε βασουν στο λιμανι της Μυτιλη νης 17 τεθωρακισμενα αρματα. Και ηρθαν και τα εκατονταδες καταλυτικα καπακι κι εδεσε το γλυκο.

    Γωνια οδων Μελινας Μερ κουρη και 8ης Νοεμβριου 1912, ενας αρχιλοχιας της Στρατονο μιας προσπαθει να χωρεσει ενα τεθωρακισμενο πλατους δυο μετρων σε ενα δρομο πλατους τριαμισι μετρων, με παρκαρι σμενο κιολας στο πλαι αυτοκι νητο.

    Που τα πατε τα αρματα, καλε κυριε , τον ρωτησα. Δεν ξερω, κυριε , μου απα ντησε.

    Ποιος ξερει, καλε κυριε στρατονομε , τον ματαρωτησα. Αρχιλοχιας ειμαι , μου μα ταπαντησε. Απελιπε πασα ελ πιδα συνεννοησεως.

    Παρκαρισα το παπακι μου, κατηφορησα με τα ποδια και μπηκα στο παλιο Αρχαιολογικο Μουσειο. Καθησα πλαι στο λιονταρι, που σαν ημουνα 6 χρονων το ανακαλυψαν στο οι κοπεδο πλαι στο σχολειο μου και εμεινα ολο το απογευμα χα ζευοντας το μεχρι που βραδια σε και πηγα σπιτι κι εφαγα το ξυλο της χρονιας, και τα λε γαμε.

    Σε λιγο αρχιζαν να κατηφο ριζουν και τα αρματα.

    Οου... γουορ! ακουσα το ζευγος των Ολλανδων τουρι στων. Απο την αλλη μερια, κορ ναρισματα, χαμος.

    Γουατ χαπεντ, μιστερ , με ρωτησε ενας Εγγλεζος.

    Τι να του πεις του ανθρωπου; Το Γερμανο εκανα...

    Κατα τις 4 το απογευμα, τα κατε βασαν τα τεθωρακισμενα και τα βαλαν στο λιμανι, καμια ε κατοστη μετρα απο εκει που σταματα το καραβι της γραμ μης για Πειραια.

    Το ενα πισω απο το αλλο, πε ριμεναν να τα φορτωσουν για καπου. Αγνωστο για που. Στις εξι το απογευμα πηγα να απο χαιρετησω καποιους φιλους στο λιμανι, εκει τα αρματα. Ση μαδευαν με τις καννες τους α πεναντι τη νοτια πολη εως και το αεροδρομιο.

    Και οι τουριστες εκει. Φωτο γραφιες και σχολια... Οου, οου, τανκς. Οοου, οου τανκς.. . Φευγοντας, πηγα κοντα στην... Υλη. Κατι σειρουλες στη σκια καπνιζαν.

    Τι γινεται, ρε αδελφια; , τους ρωτησα.

    Περιμενουμε το καραβι να ερθει να τα μαζεψει... , μου α παντησαν.

    Και ποτε θα ερθει το κα ραβι , τους ματαρωτησα.

    Τις αυγες , μου ματαπα ντησαν οι σειρουλες.

    Πηγα να ρωτησω αν θα πα ρει το καραβι μαζι με τα αρ ματα και τους υπερλαμπρους σοφους αστερες του Στρατευ ματος, που αποφασισαν στα με σα του Αυγουστου να περα σουν αρματα απο τους δρομους της Μυτιληνης τους γεματους με Ελληνες και ξενους τουρι στες, αλλα λεω ασε... που να ξερουν τα φανταρια .

    Ορθως επραξα. Αυτα ειναι σοβαρα πραγματα και τα χειρι ζονται ανωτατοι αξιωματικοι, που γνωριζουν καλα οτι υπηρε τουν στην τουριστικη Μυτιληνη, μεσα Αυγουστου και οτι η Ελ λαδα δεν βρισκεται σε πολεμο.

    [19] Τι αλλαζει στο Δημοσιο, σε 14 ερωτησεις και απαντησεις

    Για να αρθουν αποριες και συγ χυσεις σχετικα με τις διαταξεις του νομοσχεδιου για τη δημο σια διοικηση, η Ε προσπα θει και σημερα να επισημανει τα κυρια σημεια με τη μορφη των ερωτησεων απαντησεων.

    ΕΡ.: Στους οργανισμους που θα γινουν θα αλλαξουν ειδικο τητες και κλαδοι που τωρα υ παρχουν στις δημοσιες υπηρε σιεσ;

    ΑΠ.: Με τους οργανισμους που θα γινουν ειναι δυνατον να ενοποιηθουν η να καταργηθουν κλαδοι αλλα και ειδικοτητες, καθως και να διαχωριζονται και να μετονομαζονται κλαδοι. Οι θεσεις ειδικοτητας που κα ταργειται παραμενουν στον οι κειο κλαδο. Μπορουν επισης να μεταφερθουν θεσεις απο κλαδο σε κλαδο της ιδιας κατη γοριας η αλλης κατηγοριας και να μετατρεπονται σε οριστικες θεσεις προσωρινες η υπεραριθ μες, εφοσον καλυπτουν παγιες αναγκες της υπηρεσιας.

    ΕΡ.: Με την καταρτιση των οργανισμων ειναι δυνατον ενας υπαλληλος να χασει τη δουλεια του η να μεταφερθει σε αλλη θεση κατωτερη;

    ΑΠ.: Η αναδιαμορφωση των κλαδων και των θεσεων δεν μπορει να εχει συνεπεια την α πολυση η υποβιβασμο υπαλ ληλων. Αν υπαρξουν υπαλληλοι που λογω της αναδιαμορφωσης των κλαδων παραμεινουν ως πλεοναζοντες, καταλαμβανουν προσωρινες θεσεις που συνι στωνται στον οικειο κλαδο με το ιδιο προεδρικο διαταγμα.

    ΕΡ.: Πως θα γινονται οι προ σληψεις στο Δημοσιο;

    ΑΠ.: Οπως κατα βαση εχει ο ρισει ο νομος Πεπονη, δηλαδη με διαγωνισμο η με μορια και αξιοκρατικα κριτηρια. Το τα κτικο διοικητικο προσωπικο θα προσλαμβανεται υστερα απο διαγωνισμο. Το τεχνικο η οποι οδηποτε αλλο προσωπικο, θα διοριζεται με μορια, στα οποια θα προστιθενται μπονους απο κοινωνικα κριτηρια. Τα ιδια ι σχυουν και για το εποχιακο προσωπικο.

    ΕΡ.: Καθε ποτε θα γινονται οι μεταταξεισ;

    ΑΠ.: Καθε εξαμηνο, δηλαδη δυο φορες τον χρονο, κατα τους μηνες Δεκεμβριο και Ιανου αριο και Ιουνιο και Ιουλιο. Αρ μοδια για να απαντησουν στις αιτησεις των υπαλληλων ειναι τα υπηρεσιακα συμβουλια, που το αργοτερο μεσα σε δυο μηνες πρεπει να αποφανθουν αν γινε ται δεκτη η οχι η αιτηση του υ παλληλου.

    ΕΡ.: Οι υπαλληλοι που ειναι αποσπασμενοι μπορουν να με ταταγουν;

    ΑΠ.: Μπορουν, αρκει μαζι με την αποφαση του οικειου υπη ρεσιακου συμβουλιου να υπαρ χει και συμφωνη γνωμη του υ πηρεσιακου συμβουλιου του υ πουργειου Εσωτερικων.

    ΕΡ.: Πρεπει να γινουν πρωτα οι οργανισμοι σε μια υπηρεσια και στη συνεχεια να πραγματο ποιηθουν οι μεταταξεισ;

    ΑΠ.: Οχι, η διαδικασια των μεταταξεων εχει αποδεσμευτει απο τη διαδικασια της ολοκλη ρωσης των οργανισμων. Ο θε σμος των μεταταξεων θα πραγ ματοποιηθει σε εθελουσια βα ση και οχι υποχρεωτικα και βα σει κριτηριων που εχουν ηδη καθοριστει. Αυτο αναμενεται να εξυπηρετησει την κινητικο τητα των υπαλληλων στις δια φορες υπηρεσιες του Δημοσιου και το αντικειμενο της δουλειας να αποτελει ταυτοχρονα και την επιθυμια του υπαλληλου.

    ΕΡ.: Μπορουν να μετατα γουν υπαλληλοι ΝΠΙΔ, για τα οποια εχει ληφθει αποφαση να ιδιωτικοποιηθουν;

    ΑΠ.: Οχι, ουτε οταν εχει λη φθει αποφαση ιδιωτικοποι ησεως, ουτε οταν εχουν τεθει υπο εκκαθαρισης ουτε οταν α νηκουν στον Οργανισμο Ανα συγκροτησης Επιχειρησεων.

    ΕΡ.: Μπορουν υπαλληλοι Τραπεζων να μετακινηθουν σε υπηρεσιες θυγατρικεσ;

    ΑΠ.: Ναι, αυτο επιτρεπεται υστερα απο αιτηση του υπαλ ληλου και μετα απο αποφαση του διοικητικου συμβουλιου της Τραπεζας.

    ΕΡ.: Μπορει να καλυφθουν κενες θεσεις απο τον τελευταιο διαγωνισμο του Δημοσιου στο υπουργειο Οικονομικων απο μεταταξεις υπαλληλων που ηδη υπηρετουν στο Δημοσιο;

    ΑΠ.: Οχι, οι θεσεις αυτες α παγορευεται να καλυφθουν με μεταταξεις υπαλληλων.

    ΕΡ.: Θα γινουν μεταταξεις υ παλληλων στο ΑΣΕΠ;

    ΑΠ.: Ναι και ειδικα σε αυτη την περιπτωση δεν απαιτειται αποφαση του υπηρεσιακου συμβουλιου απο την υπηρεσια οπου προερχεται ο μετατας σομενος. Ειδικα για τς απο σπασεις υπαλληλων στο Α ΣΕΠ, δεν υπαρχει και χρονικος περιορισμος. Επισης εχει ορι στει να μπορουν να αποσπα σθουν στο ΑΣΕΠ και υπαλ ληλοι δικαστηριων και εισαγ γελιων.

    ΕΡ.: Οσοι υποψηφιοι υπαλ ληλοι συμμετειχαν στον διαγω νισμο του Δημοσιου και συγκε ντρωσαν βαθμολογια μεγαλυτε ρη απο την βαση χωρις ομως τε λικα να διοριστουν, εχουν ελ πιδα ως επιλαχοντες να καλυ ψουν καποιες θεσεισ;

    ΑΠ.: Οχι. Η δυνατοτητα αυτη διδεται μονον σε εκεινους που συμφωνα με τη βαθμολογια η ταν πρωτοι, εχασαν ομως την σειρα τους επειδη αλλοι υπο ψηφιοι με κατωτερη βαθμολο για προηγηθηκαν λογω των μο ριων που πηραν απο τα κοινω νικα κριτηρια που ισχυσαν για ορισμενες κατηγοριες πολιτων (πολυτεκνοι, τεκνα αγωνιστων Εθνικης Αντιστασης κ.τ.λ.). Αυτοι και μονον αυτοι θα διο ριστουν στις θεσεις που υπαρ χουν κι αν δεν υπαρχουν, σε θε σεις προσωποπαγεις που θα συσταθουν.

    ΕΡ.: Ποια ατομα θεωρουνται ειδικες κατηγοριες πολιτων κι εχουν προτεραιοτητα για να προσληφθουν στον δημοσιο το μεα αλλα και τις ιδιωτικες επι χειρησεις που αριθμουν απο 50 και πανω ατομα;

    ΑΠ.: Τα ατομα που προστα τευονται ειναι ατομα με ειδικες αναγκες ηλικιας 15 με 65 ετων, που εχουν περιορισμενες δυνα τοτητες για επαγγελματικη α πασχοληση, εφοσον ειναι γραμμενα στα μητρωα ανεργων αναπηρων του ΟΑΕΔ με ποσο στο αναπηριας 50% τουλαχι στον. Επισης ενα απο τα τεκνα εργαζομενου που κατα τη διαρ κεια της εργασιας του πεθανε η υπεστη αναπηρια σε εργατικο ατυχημα. Επισης προστατευο νται οσοι εχουν γονεις, παιδια, αδελφους, συζυγο με βαρια σω ματικα η ψυχικα προβληματα με ποσοστο αναπηριας 67%, οι πολυτεκνοι γονεις, οι εν χηρεια γονεις με τρια παιδια, οι αγα μες μητερες, ατομα που μεγα λωσαν σε προνο ικα ιδρυματα, παλιννοστουντες Ποντιοι ομο γενεις που εχουν εγκατασταθει στη Θρακη, τη Χιο, τη Σαμο, τη Λεσβο, αφου δηλωσουν οτι θα υπηρετησουν στις περιοχες αυ τες επι δεκα χρονια τουλαχι στον.

    ΕΡ.: Σε ποιο ποσοστο ειναι υ ποχρεωμενες οι υπηρεσιες του Δημοσιου και σε ποιο οι ιδιωτι κες επιχειρησεις να προσλαμ βανουν ατομα απο τις ειδικες κατηγοριες πολιτων που προ στατευονται απο τον νομο.

    ΑΠ.: Οι ιδιωτικες απο 50 α τομα και πανω σε ποσοστο 8% και οι δημοσιες σε ποσοστο 10%. Επισης οι επιχειρησεις κοινης ωφελειας, οι ΟΤΑ και τα ΝΠΙΔ σε ποσοστο 10%

    ΕΡ.: Υπαρχουν αλλαγες στο Εθνικο Κεντρο Δημοσιας Διοι κησησ;

    ΑΠ.: Ναι. Κατ' αρχην το δι δακτικο προσωπικο κατανεμε ται σε δυο κατηγοριες: στους διδασκοντες πληρους απασχο λησης και στους διδασκοντες μερικης απασχολησης με ιδιαι τερα προσοντα σε καθε κατη γορια. Το επιστημονικο εκπαι δευτικο συμβουλιο αποκτα α ποφασιστικες αρμοδιοτητες στα αντικειμενα ευθυνης του.

    [20] Μεγας ευεργετης ανακηρυχθηκε ο Ανδρεας

    Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

    Ερχομαι εδω στην Τηνο να προ σκυνησω ως κοινος πολιτης την Παναγια και να ζητησω πραγ ματι, τη βοηθεια της στο εργο μου, τη χωρα και το εθνος .

    Με αυτην τη δηλωση ο πρω θυπουργος Ανδρεας Παπαν δρεου ολοκληρωσε το προσκυ νημα του στην Παναγια της Τη νου, χθες, εις εκπληρωσιν του παλαιου ταματος να την επι σκεπτεται καθε χρονο με τη συ ζυγο του Δημητρα. Ηταν η πε μπτη φορα, φετος, που βρισκο ταν στο νησι της Μεγαλοχαρης για τον ιδιο ιερο σκοπο και τον συνοδευαν εκτος, βεβαιως, απο την τη συζυγο του. Ο υπουργος Εξωτερικων Καρολος Παπου λιας (ειναι η δευτερη φορα που παραβρεθηκε στο ταμα).

    Ο υπουργος Ναυτιλιας Γιωρ γος Κατσιφαρας (παλαιος προ σκυνητης).

    Ο υφυπουργος Τυπου Τηλε μαχος Χυτηρης (μονιμος) και

    Η υπευθυνη των δημοσιων σχεσεων του πρωθυπουργου κ. Τετη Γεωργαντοπουλου (ο συ ζυγος της ειναι ο αεχιτεκτονας της βιλας της Εκαλης). Ειναι ε πισης καθε χρονο παρουσα στην εκπληρωση του ταματος, αλλα τον τελευταιο καιρο δεν εχει εμφανιστει δημοια με το πρωθυπουργικο ζευγος γι αυτο και η παρουσια της στο νησι της Μεγαλοχαρης ηταν η φετεινη εκπληξη (η περυσινη ηταν του κ. Παπουλια).

    Παροντες ηταν ακομη η υφυ πουργος ΠΕΧΩΔΕ Ελισαβετ Παπαζωη και ο ετερος βουλευ της Κυκλαδων του ΠΑΣΟΚ Λεοναρδος Χατζηανδρεου.

    Με αεροπλανο ως τη Συρο

    Η πρωθυπουργικη συντρο φια σ'αυτο το ταξιδι -αστραπη- προσκυνημα πεταξε με αε ροπλανο για τη Συρο και απο ε κει συνεχισε με ελικοπτερο για την Τηνο οπου εφτασε, τελικα, στις 2.30 το μεσημερι. Στο ελι κοδρομιο υποδεχθηκε τον πρω θυπουργο ο νομαρχης Κυκλα δων Παναγιωτης Ρηγας.

    Οι προσκυνητες αμεσως με τα επιβιβαστηκαν στα αυτοκι νητα και κατευθυνθηκαν στον Ιερο Ναο της Παναγιας οπου οπαδοι-προσκυνητες μολις ει δαν τον Ανδρεα Παπανδρεου αρχισαν να χειροκροτουν.

    Ο μητροπολιτης Συρου, Τη νου, Ανδρου, Κεας και Μυκο νου Δωροθεος εψαλε παρακλη ση και η συζυγος του πρωθυ πουργου προσκυνησε γονυπε της την εικονα. Στη συνεχεια ο σεβασμιωτατος επαινεσε τον πρωθυπουργο που οδηγημε νος απο την καλη του συζυγο, τη ευσεβεστατη Δημητρα, βρεθη κε και παλι καντα τους , ενω ο Ανδρεας Παπανδρεου στη συ ντομη αντιφωνηση του δηλωσε οτι σημερα περισσοτερο απο ποτε η πολιτεια οφειλει να στη ριξει την ορθοδοξια .

    Στη συνεχεια η ευσεβης πρω θυπουργικη συντροφια οδηγη θηκε στην αιθουσα υποδοχης του Πανελληνιου Ιερου Ιδρυ ματος Ευαγγελιστριας Τηνου οπου η διοικουσα επιτροπη του Ιδρυματος ανακηρυξε τον Αν δρεα Παπανδρεου μεγαλο ευεργετη . Ο λογος για την α ποδοση αυτου του τιμιτικου τιτ λου ηταν οτι με προσωπικη συμβολη του πρωθυπουργου ε πιλυθηκε ενα δικαιο χρονιζον αιτημα του Ιδρυματος οπως ειπε στην Ε ο προεδρος του Βαγγελης Γκυζης.

    Το αιτημα αυτο ειχε να κανει με εκκρεμοτητα 16 ετων που υ πηρχε αναμεσα στο Ιδρυμα και το ΤΑΚΕ (ηταν το ταμειο α σφαλισεως των κληρικων το ο ποιο τωρα συγχωνευτηκε στο ταμειο των δημοσιων υπαλ ληλων) το οποιο επι χουντας αρχισε να διεκδικει ποσοστο 6% επι των εσοδων του Ιδρυμα τος, ενω πριν το σχετικο ποσο στο ηταν μονο 2%. Με νομοθε τικη ρυθμιση την οποια ψηφησε η βουλη πριν απο εναμισι μηνα περιπου, το ζητημα τακτοποι ηθηκε και τωρα το Ιδρυμα θα πληρωσει αναδρομικα στο δη μοσιο μονο το 2% -ποσον που θα ειναι πολυ μικροτερο απο το μισο δις που εμφανιζοταν να χρωσταει στο δημοσιο.

    [21] Περι ταπεινοτητος

    Ο πρωθυπουργος δεχθηκε και ενα συμβολικο δωρο: μια συγχρονη μικρη εικονα του Ευ αγγελισμου ρωσικης τεχνοτρο πιας.

    Η κ. Δημητρα Παπανδρεου δεν παρελειψε, μιλωντας στην τηλεοραση του Σταρ να δια κηρυξη οτι η πιστη για τους χριστιανους ειναι πραξη ταπει νοτητας, εμεις ειμαστε εδω α πλα οπως καθε χρονο, στην Παναγια, στο Αιγαιο και παρα καλω μην το εκλαβετε αυτο ως δηλωση . Φαινεται ομως οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου δεν εν στερνηθηκε πληρως αυτη τη δη λωση, διοτι αμεσως μετα εξα πελυσε καθολον ταπεινη επιθε ση κατα του Μιλτ. Εβερτ.

    Η πρωθυπουργικη συντρο φια αναχωρησε απο την Τηνο στις 3.20.

    Ταματα και... θαματα ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ της Τη νου ο Ανδρεας και απο τον Αγιο Διονυσιο της Ηακυνθου ο Εβε ρτ ζητησαν, ο πρωτος να βοη θησει η Παναγια το εργο του και το εθνος και ο δευτερος να... μεσολαβησει ο Αγιος για προωρες εκλογες Σε μετωπικη αντιπαραθε ση υψηλων τονων προε βησαν χθες ο πρωθυ πουργος Ανδρεας Παπαν δρεου και ο αρχηγος της Ν.Δ. Μ. Εβερτ. Ο πρωτος απο την Τηνο, οπου πηγε για το καθιερωμενο ταμα με τη συζυγο του και ζη τησε τη βοηθεια της Πα ναγιας στο εργο του και στο εθνος.

    Ο δευτερος απο τη Ηακυνθο, ο που πηγε καλεσμενος για τον Αγιο Διονυσιο και την τοπικη γιορτη. Διασταυρωσαν λεκτικα τα ξι φη, εν μεσω θρησκευτικης κα τανηξης.

    Θα περιμενει μεχρι το τελος της τετραετιας ειπε ο Αν δρεας Παπανδρεου και θα δοκιμασει ακομη μια τετραε τια, εαν βεβαια αυτος συνεχι σει να ειναι αρχηγος στη Ν.Δ. Η δηλωση του πρωθυπουργου, προσεβαλε τον Μ. Εβερτ και γεματος οργη, ξεπερασε τα ο ρια που ο ιδιος ειχει χαραξει στη σχεση του με τον Ανδρεα Παπανδρεου, απαντησε:

    Αποκομμενος απο την πραγ ματικοτητα ο πρωθυπουργος, μονιμος τουριστας της πολιτι κης ζωης, αποκομμενος απο την πραγματικοτητα, καταμεσημε ρα βλεπει ονειρα θερινης νυ κτος. Αλλα δεν φταιει ο πρωθυ πουργος. Φταινε αυτοι που τον στηριζουν και τον ανεχονται. Υπεχουν ευθυνες εναντι του το που και ο πρωθυπουργος και οι συνεργατες του μεσα στην κυ βερνηση... Η προκλητικη δηλωση του πρω θυπουργου ηρθε ως απαντηση της προχθεσινης δηλωσης του Μ. Εβερτ με την οποια ζητουσε εκλογες γιατι η κυβερνηση ει ναι ανικανη και επικινδυνη να διαχειριστει τα κοινα. Η αντιδραση του Μ. Εβερτ η ταν τοσο σκληρη γιατι ενοιωσε πως ο Ανδρεας Παπανδρεου τον υποτιμα.

    [22] Και ο Βενιζελος

    Προηγουμενως ο κυβερνητικος εκπροσωπος Ευ. Βενιζελος ει χε τον εξης διαλογο με τους δη μοσιογραφους στην αιθουσα Τυπου: Δημοσιογραφος: Δεν εχετε ε γκαταλειψει την εξουσια; Δεν εχετε παραιτηθει; Γιατι ετσι ε λεγε η Νεα Δημοκρατια. ΒΕΝΙΗΕΛΟΣ: Η Νεα Δημο κρατια, οντως, χθες, ειχε αυτην την ωραια ιδεα, η οποια, νο μιζω οτι απεδειχθη ατυχης. Γιατι, οπως δηλωσα και χθες, γραπτα, παει πολυ. Παει πραγ ματικα πολυ, ο κ. Εβερτ να κα τηγορει την Κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ για αποφασεις και ε νεργειες της Κυβερνησης του κ. Μητσοτακη, της περιοδου 1990-1993. Το δε παραδοξο και αντιφατικο και προκλητικο ει ναι, ενω ο κ. Εβερτ ασκει κριτι κη ουσιαστικα στην περιοδο λ1990-1993, απο την αλλη μερια, ταυτοχρονα, να προτεινει τι; Την επαναληψη της ιδιας πολι τικης. Οταν εχει κανεις τετοια διλημματα και τετοιες εσωτερι κες αντιφασεις εχει μια λυση παρα πολυ απλη, την οποιαν εγω, απλως την επισημαινω. Μπορει να παραμενει σιωπη λος. Δεν χρειαζεται να λεει τι ποτα. Δημοσιογραφος: Εξεταζει η Κυβερνηση το ενδεχομενο να ανταποκριθει θετικα στο αιτη μα του κ. Εβερτ για προωερες εκλογεσ; ΒΕΝΙΗΕΛΟΣ: Δεν υπεβαλε τε τοιο αιτημα ο κ. Εβερτ. Ο κ. Ε βερτ βρεθηκε, νομιζω, σε μια δυσκολη θεση, επειδη σε κα ποια ανακοινωση της Ν.Δ., ειχε παρεισφρησει αυτη η φραση περι εκλογων. Δεν νομιζω οτι εννοει σοβαρα αυτο το πραγμα κανεις απο τη Ν.Δ.

    [23] Περιοδεια Εβερτ

    Το πρωι ο Μ. Εβερτ περιοδευ σε στο Αιγιο και συμμετειχε σε συσκεψη των τοπικων παραγο ντων κατα την οποια εκφρα σθηκε για την πορεια αποκατα στασης της πολης μετα το σει σμο. Κατηγορησε την κυβερ νηση για καθυστερηση στην προσφορα βοηθειας και επετε θη στον πρωθυπουργο ξανα: Πιστευω οτι αποστολη καθε πολιτικου που σεβεται το λει τουργημα του ειναι να βρισκε ται κοντα στα προβληματα του λαου, ιδιαιτερα οταν πλητ τονται απο θεομηνιες και τοτε δεν θα αιφνιδιαζονταν ως κυ βερνηση και τα προβληματα δεν θα λυνονταν απο μακρια, με τη γραφειοκρατια της Αθη νας, ουτε απο την απομακρυ σμενη περιοχη των θερινων διακοπων ειπε χαρακτηριστι κα ο Μ. Εβερτ αναφερομενος στο τροπο επιλυσης των προ βληματων απο την πλευρα της κυβερνησης και προσωπικα του πρωθυπουργου. Αναφερομενος στη δικια του α ντιληψη για την πολιτικη ειπε οταν σε μικρη ηλικια ξεκινη σα την πολιτικη ειχα στοχο να βρισκομαι παντα κοντα στο λαο. Οταν θα

    --ΩΑΑ08272.809319222/πππλ.γοω--


    [Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.11 run on Friday, 25 August 1995 - 00:43:25