Eleyqerotypia 24/08/95

From: Georgios Vetoulis <vetoulis@pppl.gov>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

Subject: Eleyqerotypia 24/08/95

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Επιδομα παραγωγικοτητας

  • [2] Ονοματα κ. Παγκαλε!

  • [3] Ενδιαφερον

  • [4] Περι ευθυνων

  • [5] Γειτονας: Προγραμμα παρεμβασεων

  • [6] Ναυπηγεια εκπληξεων

  • [7] Την καθιερωση του μαθηματος της φορολογι κης αγωγης προτεινουν..

  • [8] Η Βασω Παπανδρεου καλυψε τον κ. Σημιτη στο θεμα των ναυπηγειων

  • [9] Θα παει;

  • [10] Μια εξηγηση

  • [11] Το παραμυθι

  • [12] Πιο καθαρα

  • [13] Κατσικες σε ναο της Αμμοχωστου!

  • [14] Απειλη τα 10 τυφλα ρεματα

  • [15] Ηλεια: Ζητουν νοσοκομειο - εκλεισαν την εθνικη

  • [16] Τα νερα παρεσυραν και τις εξαγγελιες...

  • [17] Γαργαρα οι επανορθωσεις...

  • [18] Επιτελους, ενας

  • [19] Εσιωπησε ο Λαλιωτης στη νεα επιθεση Παγκαλου

  • [20] Επικρισεις για τη συμβαση

  • [21] Λαλιωτης: Φταιει η Ν.Δ.

  • [22] Με εγγραφα ο Μανος

  • [23] Δεν σχολιαζει ο Βενιζελος

  • [24] ΚΙΝΔΥΝΟΣ απο τα ανορεξιογονα που κυκλοφορουν και στην Ελλαδα


    [1] Επιδομα παραγωγικοτητας

    Ευη Ρουβαλη

    Επιδομα παραγωγικοτητας, ευκολοτερες μεταταξεις, πε ρισσοτερες αδειες στους υ παλληλους, διορισμος επιλα χοντων, προτεραιοτητα στις προσληψεις των ατομων με ει δικες αναγκες αλλα και Ευ ρωπαιοι στην ελληνικη Δημο σια Διοικηση προβλεπει νομο σχεδιο-μαμουθ που θα κατα θεσει την ερχομενη εβδομαδα στη Βουλη ο υπουργος Προε δριας Γιαννης Ποττακης. Δεκα σημαντικες αλλαγες για το ελληνικο Δημοσιο και τους δημοσιους υπαλληλους. Κοι νωνικα κριτηρια θα ισχυσουν στις προσληψεις στο Δημοσιο αλλα και μεγαλες ιδιωτικες ε πιχειρησεις. ΣΕΛ. 15-17

    Σπυριδουλα

    [2] Ονοματα κ. Παγκαλε!

    Αστραψε και βροντηξε προ χθες στη Βουλη ο κ. Θοδωρος Παγκαλος, κατακεραυνωνο ντας το συμπαγες μετωπο των επιχειρηματιων , οι οποιοι συναποφασισαν για την κα τασκευη του αεροδρομιου στα Σπατα .

    Μονο που η τολμη του στα ματησε εκει. Ακολουθωντας την παγια τακτικη των συνα δελφων του, δεν ανεφερε ουτε ενα ονομα. Περιεγραψε απλως τεσσεις κατηγοριες επιχειρη ματιων και αφησε να εννοηθει, αν δεν τα σφυριξε στους δια δρομους της Βουλης, ποιους ει χε κατα νουν.

    Σου λεει, αν μου πει καποιος απο αυτους κατι, θα πω οτι δεν εννοουσα εσενα. Οι δημοσιο γραφοι τα εγραψαν αυτα.

    Ομως, κ. Παγκαλε, κατι τε τοια δεν αρμοζουν σε πολιτικο που θελει να χαρακτηριζεται εκσυγχρονιστης και ασυμβιβα στος. Αυτα τα κολπα συνιστουν ενα πολυ μεγαλο πολιτικο αδι κημα: Λεγεται δειλια. Χ.Ψ.

    [3] Ενδιαφερον

    Εντονο ενδιαφερον δειχνουν οι ανταποκριτες των τουρκικων μεσων ενημερωσης στην Αθη να, να παρακολουθησουν την τετραημερη περιοδεια του Προεδρου της Δημοκρατιας στα νησια του Βορειου Αιγαιου που αρχιζει αυριο.

    Συμφωνα με πληροφοριες, οι ανταποκριτες αυτοι εχουν κα νει πολλα τηλεφωνηματα στους αρμοδιους της Γραματειας Τυ που, ζητωντας πληροφοριες για το αν θα μπορουσαν να συμ μετασχουν στην αποστολη.

    Σχολιαζοντας την κατασταση αυτη, υπευθυνος της Γραμ ματειας ειπε: Να υπηρχε και εκ μερους των Ελληνων συνα δελφων αναλογο ενδιαφερον, καλα που θα ηταν ! Σ.ΜΠΑ.

    Μακρη 23.8.95

    [4] Περι ευθυνων

    ΣΕ ΠΛΗΡΗ εξελιξη βρισκεται το γα ιτανακι των αλληλοκατηγοριων, αναμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., για το θεμα των ναυπηγειων, αλλα και των αλλων προβληματικων επιχειρησεων που ιδιωτικοποιηθηκαν επι κυβερνησεως Μητσο τακη και τωρα κλεινουν μια μια. ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ κατηγορουν τους γαλαζιους οτι τις εδωσαν χαριστικα σε δικους τους, χωρις να διασφαλισουν τη βιωσιμοτητα τους και τις θε σεις των εργαζομενων, χωρις δηλαδη την πα ραμικρη δεσμευση των νεων ιδιοκτητων. ΟΙ ΓΑΛΑΗΙΟΙ κατηγορουν τους πρασινους για ελλειψη πολιτικης, για μικροκομματισμο και για ενδοκομματικες διαμαχες, που εχουν επι πτωσεις στο μελλον αυτων των βιομηχανικων μοναδων. ΜΟΝΟΝ οι λεξεις σκανδαλο και προσφυ γη σε νεα ειδικα δικαστηρια δεν εκστομισθη καν ακομη, καθως η πειρα του προσφατου πα ρελθοντος εχει βαλει πιπερι στο στομα ολων. Για πολιτικες ευθυνες μιλανε ολοι. ΚΑΙ, ΣΙΓΟΥΡΑ, υπαρχουν πολιτικες ευθυνες. Η εξελιξη των πραγματων δειχνει π.χ. οτι οι επι χειρησεις που ιδιωτικοποιησαν οι νεοδημο κρατες κλεινουν μια μια, σχεδον ταυτοχρονα. Αρα, τιποτα δεν διασφαλισθηκε, πιθανοτατα πολλα λεφτα εξανεμισθηκαν η και φαγωθηκαν και χιλιαδες εργαζομενοι πετιουνται στο δρο μο. Εκτος εαν, οπως υποστηριζει ο προεδρος της ΓΣΕΕ, προκειται για σχεδιο οργανωμενο, με σκοπο να πληγει η Οικονομια και επομενως το ΠΑΣΟΚ... ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ μερια, ουτε το ΠΑΣΟΚ στε ρειται ευθυνων. Ως τωρα δυο-τρεις ψιλοεπι χειρησεις ιδιωτικοποιησε, ενω στα ναυπηγεια της Συρου δεν κρατησε την υποσχεση του να μην απολυθει κανενας. Σημερα το Νεωριο Συ ρου λειτουργει με πολυ λιγοτερους εργαζομε νους απ' ο,τι πριν. ΚΑΙ ΕΔΩ ειναι το κρισιμο θεμα, που δεν τολμα να ξεστομισει η κυβερνηση του κ. Α. Παπαν δρεου, μολονοτι γνωριζει πολυ καλα οτι δεν μπορει να το αγνοησει. Κανενας ιδιωτης δεν θα παρει τα ναυπηγεια η οποιαδηποτε αλλη χρεωκοπημενη επιχειρηση, αν δεν εχει δυνα τοτητα να απολυσει εργαζομενους. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ των Ναυπηγειων Ελευσι νας, φανηκε καθαρα η προθεση της: διασφαλι ζει τις θεσεις ολων των εργαζομενων, μονον ως το περας της εκκαθαρισης. Απο 'κει και περα ο,τι πει ο ιδιωτης που θα τα παρει... ΑΝ, η κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ δεν ξεκαθαρισει τη θεση της, τιποτα δεν θα μπορεσει να πουλη θει. Εχει τη διαθεση και τη δυνατοτητα να στρεψει τους απολυομενους εργατες σε αλλες ειδικοτητες, οπως το ειχε υπαινιχθει ο κ. Πα πανδρεου προεκλογικα (π.χ. στον τουρισμο); ΑΝ ΟΧΙ, ας αποφασισει να τις κρατησει ολες στο Δημοσιο, αναλαμβανοντας και τις παραπε ρα ευθυνες. Παντως, με μισολογα οπως τα χθε σινα του κ. Σημιτη και κορο ιδιες, τιποτα δεν θα καταφερει.

    Παπαδοπουλου Μαρια

    [5] Γειτονας: Προγραμμα παρεμβασεων

    Προγραμμα αμεσων παρεμ βασεων στις περιοχες που καη καν προκειται να ανακοινωθει τις επομενες ημερες, διαβεβαι ωσε χθες ο αναπληρωτης υ πουργος ΠΕΧΩΔΕ Κωστας Γειτονας και προσθεσε οτι το υ πουργειο εκτελει εργα αντι πλημμυρικης προστασιας 35 δις. στον Κηφισο και τον Ποδο νιφτη.

    Σε χθεσινη ανακοινωση της ΕΥΔΑΠ αναφερεται οτι η πλη ρης προστασια του λεκανοπε διου απαιτει πιστωσεις της τα ξης των εκατονταδων δις. και διευκρινιζει οτι μερος αυτου του δικτυου βρισκεται υπο κα τασκευη.

    Κανοντας τον απολογισμο της προχθεσινης νεροποντης η ΕΥΔΑΠ αναφερει οτι οι υπη ρεσιες της κατεγραψαν τα εξης περιστατικα:

    Δυτικη Αττικη: 40 περιστατι κα που αντιμετωπιστηκαν στο συνολο τους.

    Ανατολικη Αττικη: 100 περι στατικα απο τα οποια αντιμε τωπιστηκαν 97.

    Νοτιο-ανατολικη Αττικη: 23 περιστατικα που αντιμετωπι στηκαν ολα.

    Στην ανακοινωση αναφερε ται οτι η ΕΥΔΑΠ κινητοποιησε 18 συνεργεια αμεση επεμβαση.

    Με δηλωση του στην Ε ο γενικος γραμματεας του Συν δεσμου Μελετητων Υδραυλι κων Εργων Δημητρης Σωτηρο πουλος επισημαινει: Θα ει ναι τραγικο λαθος να καθαρι σουμε τα ρεματα στις καμενες περιοχες. Αυτη η παρεμβαση θα διευκολυνει την καθοδο των νερων και θα θεσει σε κινδυνο τις πυκνοκατοικημενες περιο χες, κυριως το Πικερμι και την Παληνη. Πρεπει να παρουμε μετρα που θα φρεναρουν τα νε ρα της βροχης στις ορεινες πε ριοχες. Σε καθε περιπτωση α παιτουνται σωστες παρεμ βασεις, αλλιως ας αφησουμε τα πραγματα οπως εχουν .

    Αγγελοπουλου

    [6] Ναυπηγεια εκπληξεων

    Ενδιαφερον για αγορα των Ναυπηγειων Ελευ σινας στο διαγωνισμο που θα ακολουθησει την εκκαθαριση, εξεφρασε, συμφωνα με πληροφο ριες, ο εφοπλιστης κ. Αγγελικουσης. Στον Πει ραια λενε οτι στην αγορα θα συμπραξει αφανως και ο Περατικος, κατι που φυσικα δεν μπορει να αποδειχτει σημερα.

    Παντως, ο κ. Αγγελικουσης με πληρωμενες κα ταχωρισεις του στον Τυπο εξαιρει τη σταση του σωματειου που του ελευθερωσε το πλοιο Μαρια Ι.Α. . Εξαιρει, επισης, τοσο την αρτιοτη τα των ναυπηγειων στα οποια ανεθεσε επισκευες πλοιων αξιας 17 εκατομμυριων δολαριων, οσο και το επιπεδο καταρτισης των εργαζομενων, ευχο μενος τελικα καλη και ταχεια επιτυχια στους στο χους τους.

    Απο το Λονδινο ο προεδρος της Ελληνικης Ε πιτροπης Ναυτιλιακης Συνεργασιας - της γνω στης ως Κομιτι - κ. Χατζηπατερας, αφ' ενος α ποκαλυπει οτι με το κλεισιμο των ναυπηγειων ο Περατικος ηθελε να αφυπνισει την κυβερνηση για να ασχοληθει με το προβλημα του και συστη νει να επαναλειτουργησουν τα ναυπηγεια, ειτε υπο το Δημοσιο (κατι που δεν επιτρεπει η Ε.Ε.) ειτε υπο τον Περατικο.

    Εμεις τα επισημαινουμε ολα αυτα, προς απο φυγην εκπληξεων, οταν θα ελθει το πληρωμα του χρονου. Μ.ΚΑ.

    [7] Την καθιερωση του μαθηματος της φορολογι κης αγωγης προτεινουν..

    Την καθιερωση του μαθηματος της φορολογι κης αγωγης για τους μαθητες της πρωτοβαθμιας και δευτεροβαθμιας εκπαιδευσης προτεινει στο υπουργειο Παιδειας ο υφυπουργος Οικονομικων Δημ. Γεωργακοπουλος.

    Ενδιαφερουσα, ομολογουμενως, η προταση...

    Μονο που το πρωτο μαθημα του προγραμματος αυτου, τιμης ενεκεν, πρεπει να γινει στην Εκα λη... Μ.Σ.

    [8] Η Βασω Παπανδρεου καλυψε τον κ. Σημιτη στο θεμα των ναυπηγειων

    Ακουσαμε οτι η Βασω Παπανδρεου καλυψε τον κ. Σημιτη στο θεμα των ναυπηγειων - προφα νως και για τον τροπο με τον οποιο ο υπουργος αιφνιδιαστηκε .

    Ετσι πρεπει να κανουν οι εκσυγχρονιστες του ΠΑΣΟΚ - ωστε να μην ξανααιφνιδιαστουν απο αλλη πλευρα, περισσοτερο συντροφικη αυτη.

    Και οχι βεβαια απο τον καλλιλογουντα Μ. Εβε ρτ. Δ.Κ.

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ Φ. 22-8-95

    [9] Θα παει;

    Τι απασχολει τις τελευταιες ημερες τους Ηακυνθινουσ;

    Οχι, παντως, τα προβληματα με τον τουρισμο, την ανεργια, τον πολεμο, τη φαγωμαρα με ταξυ των δελφινων του ΠΑ ΣΟΚ, τη χρονια κοντρα Εβερτ- Μητσοτακη.

    Θα παει, ρωτανε, η Αλεκα Παπαρηγα στο δειπνο που ορ γανωνει ο νομαρχης του νησιου Γιαννης Τουρικης σε παραλια κο εστιατοριο, προς τιμην ολων των επισημων που θα παρακο λουθησουν αποψε τις εορταστι κες εκδηλωσεις για τον προ στατη της Ηακυνθου αγιο Διο νυσιο; Παντως, στο ιδιο γευμα ειναι προσκεκλημενος και ο προεδρος του ΣΥΝ Νικος Κων σταντοπουλος, που ηδη εκλεισε θεση...

    Κ.Ι.Μ.

    [10] Μια εξηγηση

    Παρηγορο ειναι που εσεις οι πνευματικοι ανθρωποι μα ζευετε τοσο πολυ κοσμο, γιατι εμεις οι πολιτικοι δεν μπορου με , ειπε στον Μαριο Πλωριτη ο βουλευτης Χιου της Νεας Δη μοκρατιας Θανασης Βαρινος, αναφερομενος στις εκατοντα δες που ειχαν κατακλυσει τις προαλλες τον ορμο του Λω στη Χιο για να τιμησουν τα 40 χρο νια της Προοδευτικης Εκπολι τιστικης Κοινωνικης Ενωσης Βρονταδου, που ιδρυσε ο Χιω της ποιητης Ματθαιος Μου ντες.

    Λιγα λεπτα αργοτερα, προ σπερασε τον Χιωτη βουλευτη, χωρις καν να τον χαιρετησει, ο αιωνιος αντιπαλος του και πρωην υπουργος Αιγαιου Γιωρ γος Μισαηλιδης. Και ηταν εκα τονταδες κοσμου εκει και ολοι ειδαν και σχολιασαν το συμβαν και εβγαλαν τα συμπερασματα τους. Για να μην αναρωτιεται ο κ. Βαρινος γιατι οι διανοητες μαζευουν περισσοτερο κοσμο απο τους πολιτικους...

    Σ. ΜΠΑ.

    [11] Το παραμυθι

    Μπορει το ονομα, απο μονο του, να προδιαθετει αρνητικα και να προκαταλαμβανει ανα λογως. Αλλα χθες ο Κ. Μητσο τακης ειπε μερικα πραγματα πολυ σοβαρα και αληθινα. Θες γιατι δεν εχει πια το ρισκο του πολιτικου κοστους, θες γιατι ε τσι ξεχωριζει, τα ειπε εξω απο τα δοντια για την πολιτικη των αποκρατικοποιησεων:

    Μαγικες λυσεις δεν υπαρ χουν, ειπε. Η διεθνης εμπειρια και των πιο κολοσσιαιων επι χειρησεων και βιομηχανιων ε χει αποδειξει οτι, οταν εχουν ζημιες η κλεινουν η μειωνουν το προσωπικο.

    Κι επειδη πολλα παραμυθια εχουμε φαει στη (συγγνωμη) μαπα, απο σοσιαλιστες και αλ λους, καιρος να το συνειδητο ποιησουμε. Το δικαιο του συνο λου των εργαζομενων ειναι να μην πληρωνει τα σπασμενα προβληματικων επιχειρησεων και βιομηχανων που κερδοσκο πουν εκ του ασφαλους με θα λασσοδανεια.

    Δυστυχως, τα καναμε -τα ε καναν δηλαδη- μανταρα οι πο λιτικοι. Ολοι. Και δεξιοι και Πασοκοι.

    Το κρατος-επιχειρηματιας δεν απεδωσε. Και οι πωλησεις σε ιδιωτες, με τα σταθμα που ι σχυουν, δεν αποδιδουν. Αφου εχουν μαθει οτι εν οψει εκλο γων θα παρουν και δανεια και επιχορηγησεις και ο,τι μπο ρουν. Κι οταν αυτο δεν συμβαι νει, τα ξαναριχνουν στο κρα τος.

    Επιτελους, ας παψουν να μας κορο ιδευουν. Το παραμυθι το μαθαμε.

    Κ. Κ.

    [12] Πιο καθαρα

    Δηλωσεις της χθεσινης με ρας απο τον Μ. Εβερτ:

    Οταν ζητουμε να φυγει η κυβερνηση, ασφαλως ζητουμε εκλογες... Το προβλημα μας δεν ειναι οι προωρες εκλογες η μη προωρες εκλογες. Το προ βλημα μας ειναι να δωσουμε α παντηση και λυση στα προβλη ματα του ελληνικου λαου. Α σφαλως η Ν.Δ. ειναι ετοιμη αυ τη τη στιγμη να δωσει λυση στα προβληματα του ελληνικου λαου. Εχει συγκεκριμενο προ γραμμα. Αλλα παρακαλω (ς.ς. απευθυνομενος προς τους δη μοσιογραφους) να σεβαστουμε τον ελληνικο λαο, τους απολυο μενους, τους ανεργους, τους μι κρομεσαιους, των οποιων οι ε πιχειρησεις κλεινουν και να μη μεταθετουμε το θεμα. Το προ βλημα ειναι σοβαροτατο .

    Να γινουν προωρες εκλογες η οχι; Να απολυσουν εργαζομε νους για να επιβιωσουν οι επι χειρησεις η οχι, αρχηγε; Ιδου το προβλημα. Τα περι σεβασμου, ειναι, αν μη τι αλλο, κουφια λο για...

    Μακρη 23.8.95

    [13] Κατσικες σε ναο της Αμμοχωστου!

    Συνυπαρξη εικονων (κα κοποιημενων απο τους Τουρκους) και αιγοπρο βατων στο ναο του Αγιου Μαμα στη Νεα Σπαρτη Αμμοχωστου

    Δυο φωτογραφιες απο το εσω τερικο του Αγιου Μαμα μαρ τυρουν τη βεβηλωση της εκ κλησιας στην κατεχομενη Νεα Σπαρτη Αμμοχωστου, που ε χει μετατραπει σε σταυλο ζωων. Εικονογραφουν μερος του πληθους των συλησεων, που καταγγελλει ο δημαρχος Εγκωμης Λευκωσιας, δρ Πε τρος Στυλιανου, στις οποιες ε πιδιδονται συστηματικα τα τουρκικα στρατευματα κατο χης και οι εποικοι μαζι με Τουρκοκυπριους συνεργους σε βαρος της πολιτιστικης κληρονομιας του κατεχομε νου απο τα τουρκικα στρατευ ματα εισβολης τμηματος της Κυπρου. Ο δρ Πετρος Στυλιανου, υστε ρα απο σχετικη αποφαση του δημοτικου συμβουλιου, ενη μερωνει για το θεμα Ελληνες και ξενους αρμοδιους φορεις. Το εγγραφον του εχει ηδη σταλει στους Προεδρο της Ελληνικης Δημοκρατιας, Πρωθυπουργο Ελλαδας, υ πουργο Πολιτισμου Θανο Μι κρουτσικο, γενικο γραμματεα των Ηνωμενων Εθνων, Παγκο σμιο Συμβουλιο Εκκλησιων, γενικο γραμματεα του Συμ βουλιου της Ευρωπης, γενικο διευθυντης της Ουνεσκο, Προεδρο της Κοινοβουλευτι κης Συνελευσης του Συμβου λιου της Ευρωπης, Ευρωπα ι κο Κοινοβουλιο, γενικο γραμ ματεα της Ευρωπα ικης Δια κοινοβουλευτκης Συνελευσης της Ορθοδοξιας, στη Βουλη των Ελληνων, προεδρο Επι τροπης για την κατασταση στην Κυπρο Διακοινοβουλευ τικη Ενωση στη Γενευη. Ο δημαρχος Εγκωμης Λευκω σιας με την επιστολη του ζητει να προβουν στα δεοντα δια βηματα για: την αποχωρηση των τουρκικων στρατευματων εισβολης απο την Κυπρο, την επιβολη κυρωσεων σε βαρος της Τουρκιας, που για 21 χρο νια διατηρει στρατευματα ει σβολης στα κατεχομενα εδα φη της και να προβουν στα κα ταλληλα διαβηματα για προ στασια της συλουμενης και εκποιουμενης στο εξωτερικο κυπριακης πολιτιστικης κλη ρονομιας και ταυτοτητας.

    Αγγελοπουλου

    [14] Απειλη τα 10 τυφλα ρεματα

    ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ: Ρεματα εχουν μπαζωθει η καταληγουν στη λεωφορο ΕΥΔΑΠ Ευτυχως η βροχη κρατησε μονον 35 λεπτα - Χρειαζομαστε 300 ΔΙΣ. για να οχυρωσουμε αντιπλημμυρικα την Αττικη

    Της ΧΑΡΑΣ ΤΗΑΝΑΒΑΡΑ

    Δεκα τυφλα ρεματα α πειλουν την Ανατολικη Αττικη. Η μεγαλη πυρ καγια του περασμενου μηνα αποκαλυψε οτι οι κοιτες τους κατω απο την παραλιακη λεωφορο ε χουν καταπατηθει, μπα ζωθει και χτιστει.

    Δεν υπαρχουν ουτε τα ιχνη τους , μας αποκαλυψε ο ανα πληρωτης γενικος διευθυντης της ΕΥΔΑΠ Χριστος Αγγελο πουλος και προσθεσε οτι ο κινδυνος για την περιοχη ειναι πολυ μεγαλος . Μας ενημερω σε οτι εχει συγκροτηθει ηδη ε πιτροπη στο υπουργειο Γεωρ γιας, με τη συμμετοχη και εκ προσωπων της εταιρειας, που θα καταληξει πιθανον και ση μερα σε συγκεκριμενο προ γραμμα αμεσων παρεμβασεων για την αντιπλημμυρικη θωρα κιση των καμενων περιοχων.

    Οι παρεμβασεις στην ορεινη ζωνη ανηκουν στην αρμοδιοτη τα του υπουργειου Γεωργιας. Για την υπολοιπη περιοχη ο κ. Αγγελοπουλος μας πληροφο ρει: Εκτος απο τα 10 καταπα τημενα ρεματα, η περιοχη εχει αλλα δεκα που καταληγουν στο ρεμα της Ραφηνας. Το προβλη μα θα το αντιμετωπισουμε με δυο τροπους. Οπου ειναι δυνα τον θα διευκολυνουμε την κα θοδο των νερων της βροχης προς τη θαλασσα και οπου αυτο δεν ειναι εφικτο θα κανουμε α νασχεση για να μειωσουμε την ταχυτητα ροης. Πρεπει να σας πω οτι μετα την πυρκαγια η τα χυτητα απορροης διπλασιαζε ται .

    Ειδικα για την προχθεσινη καταρρακτωδη βροχη ο ανα πληρωτης γενικος διευθυντης της ΕΥΔΑΠ επισημαινει Ει ναι ευτυχημα οτι διηρκεσε μο νον 35 λεπτα. Αν κρατουσε μια μιση η δυο ωρες θα ειχε πνιγει η Αθηνα. Ο Ποδονιφτης εφθα σε στα ορια της υπερχειλισης . Διευκρινιζει ωστοσο οτι δεν ε πληγησαν περιοχες κοντα στα προσφατα καμενα δαση.

    Η νεροποντη, υπογραμ μιζει, επληξε κυριως τα Μελις σια, τα Βρηλισια, το Χαλανδρι, την Πεντελη και την Κηφισια. Στις περιοχες αυτες, στο μεγι στο ποσοστο, δεν υπαρχει δι κτυο ομβριων. Οπου υπηρχε λειτουργησε αποτελεσματικα .

    Αποκαλυφθηκε ομως και ενα αλλο... σπορ των Νεοελληνων. Εντοπιστηκαν παρανομες συνδεσεις των σωληνωσεων που υπαρχουν σε κατοικιες για τα νερα της βροχης με το δικτυο αποχετευσης. Οι αγωγοι αυτοι εχουν μικρη διαμετρο και δεν μπορουν να αντεξουν τετοιες παροχες, με αποτελεσμα να υ περπιεζονται και τα νερα, ακα θαρτα και της βροχης, να γυρι ζουν πισω και να πνιγουν τις γυρω περιοχες. Τα περισσοτε ρα περιστατικα της βροχης της Δευτερας ανηκουν σε αυτη την κατηγορια. Εχουμε ομως και αλλες περιπτωσεις. Για παρα δειγμα το προβλημα που πα ρουσιαστηκε στην κατοικια του πρεσβευτη της Βενεζουελας ο φειλεται στο γεγονος οτι ο δη μος της περιοχης εριξε ασφαλ το στο δρομο και καλυψε τα φρεατια. Επομενως δεν πρεπει να λεμε αβιαστα οτι φταιει πα ντα η ΕΥΔΑΠ που δεν συντη ρει τα φρεατια .

    Ωστοσο ο μεγαλος πονοκε φαλος ειναι η αντιπλημμυρικη προστασια του λεκανοπεδιου και ο κ. Αγγελοπουλος ειναι κατηγορηματικος: Χρειαζο μαστε σημαντικα κονδυλια, πε ριπου 300 δις. που δεν εχουν ε ξασφαλιστει. Βλεπετε τα αντι πλημμυρικα ειναι υψηλου κο στους και επιπλεον δεν ειναι α νταποδοτικου χαρακτηρα, ο πως για παραδειγμα τα εργα α ποχετευσης .

    Μας ειπε ομως οτι, εκτος απο τα χρηματα, λειπουν και οι μελετες, που αποτελουν την προυποθεση για την κατασκευη ενος εργου. Με αυτο το δεδο μενο η διοικηση της ΕΥΔΑΠ προχωρησε στην αναθεση των μελετων για ολοκληρο το λεκα νοπεδιο. Χωριστηκε σε τες σερις ζωνες, η σωστοτερα λε κανες απορροης, με βαση τον τελικο αποδεκτη των νερων. Ο πως μας πληροφορει ο κ. Αγ γελοπουλος τα νερα της βροχης καταληγουν σε τεσσερις μεγα λους αποδεκτες: Τον Κηφισσο, τον Ποδονιφτη, το ρεμα των Ευπυριδων και ανατολικα το ρεμα της Πικροδαφνης. Μεσα στο 1996 θα παραδοθουν οι προκαταρτικες μελετες και τα επομενα δυο χρονια οι προμε λετες, ωστε να μπορει να προ χωρησει η δημοπρατηση των εργων.

    Θα πνιγομαστε εως τοτε; Στο ευλογο αυτο ερωτημα ο ανα πληρωτης γενικος διευθυντης της ΕΥΔΑΠ μας ενημερωνει οτι απο κοινοτικα προγραμ ματα εξασφαλιστηκαν 5 δις. και προκειται να ξεκινησει η διευθετηση του ρεματος των Ευπυριδων. Με κονδυλια του υπουργειου ΠΕΧΩΔΕ κατα σκευαζεται ενα τμημα του Πο δονιφτη, ενω εχει υποβληθει ενα προγραμμα για το ρεμα Πι κροδαφνης.

    Παραλληλα εκτελουνται σποραδικες εργολαβιες . Προκειται για εργα τοπικου χαρακτηρα που προωθουνται σε συνεργασια με δημους. Στη Σαλαμινα και το Φαληρο εχουν υπογραφει προγραμματικες συμβασεις με τους δημους, οι ο ποιοι εχουν εξασφαλισει τα κονδυλια, αλλα με βαση το υ παρχον νομικο καθεστως δεν ε χουν δικαιωμα να κανουν τα εργα που ανηκουν στην απο κλειστικη αρμοδιοτητα της ΕΥΔΑΠ. Το μοντελο προχω ραει καλα και προβλεπεται να επεκταθει, σε πρωτη φαση, στην Κηφισια και την Πευκη.

    Παπαδοπουλου Μαρια

    [15] Ηλεια: Ζητουν νοσοκομειο - εκλεισαν την εθνικη

    ΠΥΡΓΟΣ

    Αποκομμενη παραμενει απο χθες η δυτικη Ελλαδα, αφου οι κατοικοι Αμαλιαδας, Γαστου νης, Λεχαινων, Ανδραβιδας, Ηαχαρως εχουν αποκλεισει την εθνικη οδο Πατρων-Πυργου, με κυριο αιτημα τους το νομαρ χιακο νοσοκομειο στην Ηλεια να εγκατασταθει στη θεση Με σολογγακι.

    Οι κατοικοι των δημων Αμα λιαδας, Γαστουνης, Λεχαινων, Ανδραβιδας, Ηαχαρως αλλα και ο Αναπτυξιακος Συνδεσμος Πηνειας πραγματοποιησαν χθες στις 10 το πρωι συγκε ντρωση διαμαρτυριας στην κε ντρικη πλατεια της Αμαλιαδας, προκειμενου το νομαρχιακο νοσοκομειο στην Ηλεια να γι νει στη θεση Μεσολογγακι.

    Στη συγκεντρωση μιλησαν ο δημαρχος Γαστουνης Κωστας Λουρμπας και Αμαλιαδας Δη μητρης Κραλλης, οπου για μια ακομα φορα διακηρυξαν την ε πιθυμια τους για επισπευση των διαδικασιων ανεγερσης του νο μαρχιακου νοσοκομειου στη θεση Μεσολογγακι.

    Οι συγκεντρωθεντες οδηγη σαν τα αυτοκινητα τους εξω απο την Αμαλιαδα στην εθνικη οδο και στο σημειο Λατιφι διε κοψαν την κυκλοφορια των ο χηματων, καταλαμβανοντας το οδοστρωμα. Ορισμενοι απ' αυ τους μαλιστα, συνεχισαν την πορεια και κατελαβαν στη συ νεχεια και τη σιδηροδρομικη γραμμη στο υψος του σταθμου ΟΣΕ Αμαλιαδας, διεκοψαν τη συγκοινωνια και κατελαβαν και τους γυρω δρομους, εμπο διζοντας τη διελευση των οχη ματων. Η συγκοινωνια διεκοπη τελειως, ενω την ιδια στιγμη οι καταληψιες δηλωναν πως θα παραμεινουν στις θεσεις τους επ' αοριστον. Η σιδηρο δρομικη συγκοινωνια αποκα τασταθηκε στις 4.30 το απο γευμα.

    Υπενθυμιζεται οτι η τοποθε σια ανεγερσης του νομαρχια κου νοσοκομειου στην Ηλεια ε χει διχασει τους πολιτικους πα ραγοντες και τους κατοικους του νομου, καθως η αποφαση του Νομαρχιακου Συμβουλιου να κατασκευαστει το νομαρ χιακο νοσοκομειο στη θεση Μεσολογγακι σκονταψε στην αντιδραση του περιφερει ακου διευθυντη κ. Ηλιακοπου λου και διαφορων πολιτικων παραγοντων που προτειναν και αλλες τοποθεσιες.

    Το θεμα ηρθε προς συζητηση σε συνεδριαση που εγινε στο υ πουργειο Υγειας τη Δευτερα 21 Αυγουστου, παρουσια του αρ μοδιου υπουργου Δημητρη Κρεμαστινου, βουλευτων του νομου, του νομαρχη Θαναση Ραλλη και περιφερειακου διευ θυντη κ. Λιακοπουλου και των δημαρχων, χωρις ομως να λη φθει καμια αποφαση. Ανακοι νωθηκε μονο οτι ο υπουργος συντομα θα εδινε ο ιδιος τη λυ ση στο προβλημα της ανεγερ σης του νομαρχιακου νοσοκο μειου στην Ηλεια.

    ΜΑΚΗΣ ΝΟΔΑΡΟΣ

    Μαρια Αυγερινου 24/8

    [16] Τα νερα παρεσυραν και τις εξαγγελιες...

    Τα ψευτικα τα λογια τα μεγα λα... . Βροχη ειχαν πεσει οι ε ξαγγελιες μετα τις προσφατες φωτιες στη βορειοανατολικη Αττικη. Θα διατεθουν κον δυλια, θα γινει αυτο, θα γινει κι εκεινο... .

    Μιση ωρα βροχουλα ηταν αρκετη για να προσγειωθουν οι παντες στην αδυσωπητη πραγ ματικοτητα.

    Τα νερα ξεβρασαν στη λεω φορο Διονυσου - Νεας Μακρης αγκωναρια, ξυλα, χωματα... Ο δρομος εκλεισε για αρκετες ω ρες. Στις περιοχες Ξυλοκεριζα και Αγια Μαρινα της Νεας Μακρης, οι οποιες επληγησαν προσφατα απο τη μεγαλη φω τια, τα νερα κατεβηκαν ερμητι κα απο τα καμενα, πλημμυρι σαν αρκετα υπογεια σπιτιων. Πετρες και χωματα εκλεισαν δρομους, οι κατοικοι δεν μπο ρουσαν να φτασουν στα σπιτια τους. Χρειαστηκε η επεμβαση του δημου της Νεας Μακρης, τα μηχανηματα του οποιου συ νεδραμαν τους παθοντες...

    Οι εξαγγελιες των μαγων της εξουσιας παραμενουν με χρι τωρα εξαγγελιες. Η χθεσι νη βροχουλα ηταν ενα προμη νυμα... Δυο μηνες απομενουν ουσιαστικα, Σεπτεμβρης και Ο κτωβρης. Ο χειμωνας ποιος ξε ρει τι μας επιφυλασσει;

    Η Ε εκανε χθες ενα μικρο οδοιπορικο στην περιοχη της Νεας Μακρης και του Διονυ σου.

    Με τον αντιδημαρχο της Νεας Μακρης Βασιλη Κορω ναιο επισκεφθηκαμε την περιο χη της Ξυλοκεριζας.

    Ο δημος με τις δικες του δυ ναμεις, μετα τις φωτιες, εκανε διανοιξη ρεματων, οπου τουλα χιστον μπορουσε. Αυτο ομως δεν αρκει , λεει ο κ. Κορω ναιος.

    Καναμε ενεργειες σε ολα τα αρμοδια υπουργεια, ζητησα με να διατεθουν κονδυλια, ν' α νοιξουν τα μπαζωμενα ρεματα, ν' ανοιξουν διοδοι για να πανε τα νερα προς τη θαλασσα. Ε μεις ειχαμε προειδοποιησει α μεσως μετα τις φωτιες. Απαντη σεις ακομη δεν πηραμε... Κι ο χειμωνας πλησιαζει...

    Να παρουν μετρα

    Ο κινδυνος να εχουμε κατα στροφες μεγαλυτερες και απο την προσφατη πυρκαγια ειναι πλεον ορατος. Ας παρουν ε γκαιρα μετρα για να μη θρηνη σουμε ανθρωπινες ζωες... . Ο πως λεει ο αντιδημαρχος της Νεας Μακρης, τα νερα απο τα καμενα ειχαν φτασει προχθες μεχρι την περιοχη γυρω απο την πρωην αμερικανικη βαση, οπου υπαρχουν πολλα σπιτια...

    Στην περιοχη της Αγιας Μα ρινας εξ' αιτιας του μπαζωμε νου ρεματος, τα νερα ξεχυλι σαν και εισχωρησαν στα υπο γεια των σπιτιων. Το υπουρ γειο Περιβαλλοντος ειναι υπο χρεωμενο να ερθει εγκαιρα και να κανει διανοιξη στα μπαζω μενα ρεματα. Αλλιως το χειμω να ειναι σιγουρο οτι τα νερα θα φτασουν μεσα στην πολη μας, θα πλημμυρισουν τη λεωφορο Μαραθωνος , τονιζει ο αντιδη μαρχος της Νεας Μακρης.

    Οδυνηρη η στιγμη, καθως παιρναμε το δρομο προς το Διονυσο. Συχνα στο παρελθον ετυχε να κανουμε τη διαδρομη, την ωραιοτερη ισως στην πε ριοχη της Αττικης. Πνιγμενη στο πευκο και στις ευωδιες αλ λοτε... Αποκαλδια και μυρωδια καμενης ρετσινης τωρα...

    Στο Διονυσο μας περιμενε ο προεδρος της κοινοτητας Σα κελλαρης Σωτηριου.

    Εδω τα σπιτια δεν κιν δυνευουν απο τα νερα της βρο χης. Κινδυνευουν ομως οι διερ χομενοι με τα αυτοκινητα τους. Γιατι, οπως εξηγει ο προεδρος της κοινοτητας, αν αυτο που εγινε χθες (προχθες) το μεση μερι, με τις πετρες, τα χωματα και τα κλαδια να κατακλυζουν το δρομο, συνεβαινε τη νυχτα, θα εγκυμονουσε κινδυνους γι' αυτους που θα κινουνταν στον αυτοκινητοδρομο εκεινη την ωρα... .

    Ο κ. Σωτηριου κανει ιδιαιτε ρη αναφορα στις εξαγγελιες των αρμοδιων: Την επομενη μιας θεομηνιας οι αρμοδιοι α ρεσκονται να κανουν εξαγ γελιες για τη ληψη διαφορων μετρων. Συνηθως αυτες ομως γρηγορα ξεχνιουνται... .

    Προτασεις

    Τον βρηκαμε σε στιγμες πε ρισυλλογης, καθως ετοιμαζει τις προτασεις του για την ανα γκη ληψης αμεσων μετρων... Τι προτεινει;

    Στο δρομο Διονυσου - Νεας Μακρης να διανοιχθουν τα χα ντακια, αριστερα και δεξια, γιατι μπαζωθηκαν με την προ χθεσινη βροχη.

    Στα σημεια που υπαρχουν γεφυρακια, καθετα στο δρομο, να καθαριζονται τακτικα, ωστε να εχουν διοδο τα νερα της βροχης.

    Να γινουν πολλα μικρα τει χακια στην Πεντελη, με τις πε τρες του βουνου, για τη συ γκρατηση υδατων και χωμα των. Οπως λεει ο προεδρος της κοινοτητας Διονυσου, μια ο λιγολεπτη συγκρατηση του νε ρου την ωρα της μεγαλης βρο χοπτωσης, μπορει να αποτρε ψει μια μεγαλη πλημμυρα. Πε ραν τουτου η συγκρατηση των νερων μ' αυτο τον τροπο θα βοηθησει στον εμπλουτισμο του υδροφορου οριζοντα των πε ριοχων και στην αναπτυξη του δασους.

    Ο καθαρισμος των καμενων εκτασεων και η αναδασωση να γινει προσεκτικα, οπως εγινε στη μεγαλη φωτια του '82, για να εχει γρηγορα και σιγουρα α ποτελεσματα.

    Να αποτραπει η βοσκη γιδο προβατων στις καμενες εκτα σεις.

    Νομιζω οτι για την Πεντε λη αξιζει να διατεθουν τα απα ραιτητα κονδυλια και το κρατι κο ενδιαφερον, ωστε να ξανα γεννηθει το δασος. Η τοπικη αυτοδιοικηση ειναι ετοιμη να αναλαβει αυτη την προσπα θεια , καταληγει ο προεδρος της κοινοτητας Διονυσου.

    ΜΑΚΗΣ ΣΕΛΑΜΑΗΙΔΗΣ

    Σακελλαρης Σωτηριου, προεδρος της κοινοτητας Διονυσου: Οι εξαγ γελιες μετα τις θεομηνιες συνηθως γρηγορα ξε χνιουνται...

    Αν δεν γινει διανοιξη στα μπαζωμενα ρεματα υ παρχει κινδυνος να θρη νησουμε θυματα , τονιζει ο αντιδημαρχος Νεας Μα κρης Βας. Κορωναιος 1 142.07 2 64.46

    Παπαδοπουλου Μαρια

    [17] Γαργαρα οι επανορθωσεις...

    Αισθηση προκαλεσε το χθε σινο ρεπορταζ της Ε για το θεμα των πολεμικων επανορ θωσεων και τις αγωγες που κα ταθετουν Ελληνες πολιτες στα ελληνικα δικαστηρια εναντιον της Γερμανιας. Πληθος τα τηλε φωνηματα στην εφημεριδα μας απο τους αμεσα ενδιαφερομε νους, θυματα της κατοχικης γερμανικης θηριωδιας.

    Αντικειμενο συζητησης το σχετικο ρεπορταζ και στη χθε σινη ενημερωση των πολιτικων συντακτων απο τον κυβερνητι κο εκπροσωπο Ευαγγελο Βενι ζελο.

    Ο οποιος απεφυγε να απα ντησει ευθεως στο επιμονο ε ρωτημα των συναδελφων αν θα εγειρει η χωρα μας τις νομι μες αξιωσεις της ενωπιον του Διεθνους Δικαστηριου .

    Το θεμα ειναι πολιτικο και θα το χειρισθει η κυβερνηση κατα τροπο που να αρμοζει στο εθνικο συμφερον , απεκριθη ο κ. Βενιζελος.

    Κατα το κοινως λεγομενο, θα το κανει γαργαρα , οπως γαργαρα το εκαναν ολες οι μεταπολεμικες ελληνικες κυ βερνησεις...

    Μ.Σ.

    [18] Επιτελους, ενας

    Στον Α ι-Στρατη και στην Ι καρια ποτε δεν πηγε Ελληνας ανωτατος αρχοντας. Ουτε καν πρωθυπουργος.

    Αντιθετα, χιλιαδες φορες τα νησια τα επισκεφθηκαν Ελ ληνες πολιτες, καταταλαιπωρη μενοι απο τους κατα καιρους α νωτατους αρχοντες, αιρε τους η αυτοαναγορευθε ντες σε τετοιους. Καποιοι απο αυτους τους πολιτες, μη αντεχο ντας τη λαμψη της δοξας των νεων Παρθενωνων , αφησαν στα νησια αυτα την τελευταια τους πνοη.

    Αυτους τους ταφους στον Α ι- Στρατη θα επισκεφθει την ερ χομενη Δευτερα ο συντηρητι κος Προεδρος της Δημοκρα τιας Κωστης Στεφανοπουλος στο πλαισιο της περιοδειας του στα νησια του Βορειου Αι γαιου.

    Και θ 'ναι για τα πνευματα των εξοριστων που πετουν πα νω απο το βραχο αυτο του Αι γαιου, αυτη η αναβαση κατι σαν δικαιωση της θυσιας.

    Μπραβο στον Προεδρο!

    Σ.ΜΠΑ.

    Λιαπη Γρηγορια 23-8-95

    [19] Εσιωπησε ο Λαλιωτης στη νεα επιθεση Παγκαλου

    ΕΠΙΚΡΙΘΗΚΕ η συμβαση για το αεροδρομιο απο το δημαρ χο Σπατων, τον νομαρχη Αν. Αττικης και την ΟΣΥΠΑ

    Του ΠΑΝΤ. ΗΑΓΟΡΙΑΝΙΤΗ

    Ενα λατομειο ηταν αυτη τη φορα η αφορμη της νεας, δευτερης συνεχομενης ε κρηξης του Θοδωρου Πα γκαλου κατα του αερο δρομιου των Σπατων, την ιδια ωρα που οι δημαρχοι και ο νομαρχης της περιο χης εξεφραζαν την κατη γορηματικη τους αντιρ ρηση στην κατασκευη του.

    Αναρωτιεμαι αν το νεο αε ροδρομιο θα αρχισει να δια φθειρει περα για περα τη δημο σια ζωη του τοπου , ειπε ο βου λευτης του ΠΑΣΟΚ. Και το ε ρωτημα ειχε συγκεκριμενο πα ραληπτη, οπως ο ιδιος ειπε. Τον παρισταμενο υπουργο ΠΕΧΩ ΔΕ Κ. Λαλιωτη, απο τον οποιο ζητησε πειστικη εξηγηση γιατι δεν κλεινει εδω και περισσοτε ρο απο ενα χρονο το λατομειο του κ. Σταυρου στην περιοχη του Μαρκοπουλου, παρα το οτι υπαρχει σχετικη αποφαση.

    Δεν σταματησε ομως εκει. Ε θεσε και ενα δευτερο ερωτημα, παλι αρμοδιοτητας του κ. Λα λιωτη. Γιατι, ενω ο κ. Σταυρου εχτισε διαπιστωμενα ενα αυ θαιρετο στην Τζια, εκτασης 1.200 τ.μ., αντι των 200 τ.μ. της αρχικης αδειας, οχι μονο δεν του το γκρεμισε κανενας, αλλα, αντιθετα, του το νομιμοποιησαν μετατρεποντας την αρχικη α δεια. Ο κ. Λαλιωτης δεν απα ντησε.

    [20] Επικρισεις για τη συμβαση

    Η συμβαση που την ερχομε νη εβδομαδα θα κληθει να κυ ρωσει το Τριτο Θερινο Τμημα της Βουλης, αποντος του Θ. Παγκαλου, αλλα παροντων των Ντ. Βρεττου και Ηλ. Παπαηλια επισης εχουν εκφρασει κατα καιρους επιφυλαξεις επικρι θηκε δριμυτατα και απο τους εκπροσωπους της πρωτοβαθ μιας και δευτεροβαθμιας αυτο διοικησης της περιοχης.

    Ο δημαρχος Μαρκοπουλου κ. Κατσικης, εκλεγεται υποστη ριζομενος απο το ΠΑΣΟΚ, η ταν μαλιστα κατι περισσοτερο απο σαφης: Εμεις τοσα χρο νια αντιδρουσαμε στη δημιουρ για του αεροδρομιου υπο την καθοδηγηση του σημερινου πρωθυπουργου, αλλα και υ πουργων. Σημερα εμεις συνεχι ζουμε να αντιδρουμε, υποστη ριζοντας οτι η δημιουργια του αεροδρομιου θα δημιουργησει τεραστια προβληματα στην πε ριοχη και τους κατοικους .

    Αλλα επειδη προφανως το χρημα μπορει κατα την αποψη των κατοικων της περιοχης να γιατρεψει πολλα απο τα δεινα που θα προκληθουν απο το αε ροδρομιο, ο δημαρχος ηταν και παλι σαφης. Ηητω, ειπε, να αποζημιωθουν οι κατοικοι της περιοχης, αλλιως θα αναγκα στουμε να ξαναρχισουμε τις κι νητοποιησεις .

    Αντιθετος εμφανιστηκε και ο νομαρχης Αν. Αττικης Δ. Φρα γκος, που δηλωσε οτι οι συνε πειες απο την κατασκευη του αεροδρομιου θα ειναι κατα στροφικες.

    Οι παρατηρησεις αυτες προ καλεσαν το ερωτημα του κοινο βουλευτικου εκπροσωπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Χαραλαμπους, που ζητησε να μαθει αν το αερο δρομιο θα πρεπει να γινει σε διπλανο κρατος, απο τη στιγμη που αντιδρουν οι κατοικοι ο λων των περιοχων.

    Αντιθετος, τελος, ηταν και ο προεδρος των εργαζομενων στην Ολυμπιακη (ΟΣΥ ΠΑ), εκφραζοντας φοβους για την τυχη των εργαζομενων. Υ περ του αεροδρομιου ταχθηκε μονο ο εκπροσωπος των ερ γοληπτων, αντιπροεδρος της ΣΑΤΕ Χαρ. Αγγελου, που μα λιστα καλυψε και την κυβερ νηση σε καθε αρνητικη ερωτη ση που του υπεβαλαν οι βου λευτες της Ν.Δ., κυριως σε ο,τι αφορα το θεμα των υπερ βασεων στο κοστος κατα σκευης.

    [21] Λαλιωτης: Φταιει η Ν.Δ.

    Απο την πλευρα του, ο Κ. Λαλιωτης στην ομιλια του κα τηγορησε τη Ν.Δ. οτι επιδιωκει να δημιουργησει συγχυση και αποπροσανατολισμο με αλ χημειες και ψεματα. Την κατη γορησε επισης για ελλειμμα πολιτικης γενναιοτητας, για λα ικισμο και πολιτικο θρασος.

    Και κατεληξε απευθυνομε νος στον Στ. Μανο και λεγο ντας οτι αλλο πολιτικο βαρος ε χουν οι υπογραφες του Α. Πα πανδρεου και των υπουργων του και αλλο του Κ. Μητσοτακη και των δικων του υπουργων.

    [22] Με εγγραφα ο Μανος

    Παρα ταυτα, ο κ. Μανος δεν πτοηθηκε. Αντεπιτιθεμενος κα τεθεσε στη Βουλη σειρα εγγρα φων, μεταξυ των οποιων και ε πιστολη της εταιρειας Χο χτιφ που ανελαβε την κατα σκευη, συμφωνα με την οποια οι Γερμανοι δεχονται απο τις 25 Ιουνιου του 1994 να παραχω ρησουν το 55% του αεροδρο μιου στο Δημοσιο και να εχουν το δικαιωμα εκμεταλλευσης μονο για 30 χρονια. Αρα, συ μπληρωσε, αυτα που μας λετε πως πετυχατε επειτα απο επι πονες διαπραγματευσεις, τα ει χε κανει αποδεκτα η εταιρεια εδω και περισσοτερο απο ενα χρονο. Τι διαπραγματευοσα σταν τοσο καιρο, ρωτησε.

    Απαντωντας, ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ σημειωσε πως αφ' ε νος η συμβαση ηταν ετοιμη απο τις 10 Οκτωβριου του 1994, αλ λα υπηρχε η εμπλοκη της Κομι σιον μετα την προσφυγη της γαλλικης εταιρειας και αφ' ετε ρου με τις διαπραγματευσεις που συνεχιστηκαν απο την ημε ρα της επιστολης, η ελληνικη πλευρα πετυχε και προσθετα ο φελη, οπως: Η ενταξη των ρα διοβοηθηματων υψους 100 εκα τομμυριων μαρκων στο κοστος κατασκευης, η μειωση του συ νολικου κοστους κατα 100 δισε κατομμυρια και η αποφυγη κα ταβολης προσθετης αποζημιω σης λογω της μειωσης του κο στους εκμεταλλευσης απο 50 σε 30 χρονια.

    [23] Δεν σχολιαζει ο Βενιζελος

    Ουτε ο Ευ. Βενιζελος ουτε ο Κ. Λαλιωτης θελησαν χθες να σχολιασουν τα οσα ο Θ. Πα γκαλος ισχυριστηκε περι επι βολης της λυσης των Σπατων απο μεγαλα οικονομικα συμ φεροντα.

    Δεν εχω ασχοληθει με την ταξικη δομη του αεροδρομιου , ειπε ο κυβερνητικος εκπροσω πος, ενω ο Κ. Λαλιωτης μιλω ντας στο ραδιοσταθμο Πλα νετ υποστηριξε οτι οι αιχμες του πρωην υπουργου Μεταφο ρων αφορουν τον Στ. Μανο και τη Ν.Δ.

    Λιαπη Γρηγορια 23-8-95

    [24] ΚΙΝΔΥΝΟΣ απο τα ανορεξιογονα που κυκλοφορουν και στην Ελλαδα

    Κοβουν την ορεξη αλλα και τη ζωη...

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Εξαιρετικα επικινδυνα μπορει να ειναι για την υ γεια του ανθρωπου τα α νορεξιογονα σκευασματα που κυκλοφορουν και στην ελληνικη αγορα, ο πως τονιστηκε κατα τη διαρκεια συνεντευξης Τυ που που δοθηκε με την ευκαιρια του 33ου Διε θνους Συνεδριου Τοξικο λογων Ιατροδικαστικης, που θα πραγματοποιηθει απο 27 εως και 31 Αυγου στου στη Θεσσαλονικη.

    Συμφωνα με τους ομιλητες, τα σκευασματα που στοχευουν στο γρηγορο αδυνατισμα πολ λες φορες ειναι υπευθυνα για την εμφανιση σοβαρων παρε νεργειων, οπως ειναι οι ταχυ/ βραδυκαρδιες, νευρικες διατα ραχες και α υπνιες, αλλα και οι ενδοκρινολογικες διαταραχες και, σε σπανιες βεβαιως περι πτωσεις, ο θανατος.

    Προσφατες παντως ιατρικες ερευνες που εχουν γινει σε ολο τον κοσμο εχουν αποδειξει πως η αλογιστη χρηση ουσιων α θωων φαινομενικα, οπως τα γνωστα τσαγια αδυνατισματος απο την Απω Ανατολη, προκα λουν σε υψηλο ποσοστο σοβα ρες επιπλοκες (ς.ς.: παραδειγ μα η Γαλλια, οπου τα τελευταια δυο χρονια, συμφωνα με δημο σιευμα εφημεριδας, εχασαν τη ζωη τους 22 ατομα).

    Στην Ελλαδα, οπως τονισαν οι επιστημονες που μιλησαν στη συνεντευξη, δεν αποκλειεται να εχουν σημειωθει θανατηφο ρα κρουσματα, ο αριθμος των οποιως ομως δεν εχει γινει επι σημα γνωστος, ουτε βεβαια και η ακριβης αιτια τους...

    Με ειδικη συνταγη

    Οι επιστημονες υπογραμ μισαν οτι τα υπερβαρα ατομα πρεπει πρωτα να επισκεπτο νται ενδοκρινολογο, ο οποιος ειναι σε θεση να σταθμισει τις επιπτωσεις απο τη χρηση των σκευασματων αυτων, πολλα απο τα οποια εχουν μεν την ε γκριση του Εθνικου Οργανι σμου Φαρμακων, χορηγουνται ομως με ειδικη ιατρικη συντα γη. Ο ενδοκρινολογος ειναι ο υπευθυνος για να συστησει και την αναλογη για την καθε περι πτωση αγωγη.

    Κατα τη διαρκεια του συνε δριου, οπως και του Πρωτου Συνεδριου Περιβαλλοντικης Τοξικολογιας, που θα γινει πα ραλληλα, θα αναλυθουν και τα νεοτερα δεδομενα απο την εμ φανιση φυτοφαρμακων και αλ λων τοξικων ουσιων στο νερο διαφορων περιοχων της χωρας. Με ιδιαιτερο ενδιαφερον ανα μενονται στοιχεια τα οποια α ναφερονται στη μολυνση των υ πογειων υδροφορων οριζοντων της Δυτικης Θεσσαλονικης, κυ ριως αρσενικου το οποιο, οπως προκυπτει απο μελετες, εντοπι ζεται σε πολλα απο τα μεταλ λευματα της Χαλκιδικης.

    Στις περιοχες της Ολυμπια δας και του Στρατωνιου εχουν τα τελευταια χρονια μετρηθει αυξημενες ποσοτητες αρσενι κου, οι οποιες προερχονται απο αποβλητα της χημικης βιομηχα νιας, γεγονος που επιβαλλει, ο πως υπογραμμισαν οι επιστη μονες, το συνεχη και αυστηρο ελεγχο των νερων που χρησιμο ποιουνται για την υδρευση των πολεων.


    [Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.11 run on Thursday, 24 August 1995 - 14:01:13