Eleyqerotypia 23/08/95

From: Georgios Vetoulis <vetoulis@pppl.gov>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

Subject: Eleyqerotypia 23/08/95

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ των ΗΠΑ για λυση του Κυπριακου επανελα βε χθες στη Λευκωσια ο Τζορτζ Στεφανοπουλος

  • [2] Παγκαλος κατα παντων

  • [3] Καλες και κακες

  • [4] Σαν σημερα

  • [5] Πισινες για πεντε

  • [6] Θελει λυση η Τσιλερ

  • [7] Οι συναντησεις στην Αθηνα

  • [8] Η Μπαικαλ

  • [9] Να αναγνωριστει η αναπηρια που μου προκαλεσαν οι Φριτση δες

  • [10] Λαθος

  • [11] Πληρες φως

  • [12] Τοση εξαχρειωση;

  • [13] Εφιαλτικη εγκυροτητα

  • [14] Τοσο αθωος...

  • [15] ΜΕΤΑ τις φωτιες, τρομος για τις επερχομενες πλημμυρες

  • [16] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΜΟΝΟ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ

  • [17] Ετσι, για να μην ξεχνιομαστε...

  • [18] Ανομοια...

  • [19] Περσι και φε τος Η ειδηση ηρθε στο γρα φειο, λιτη και συντομη.

  • [20] Ερχονται οι πλημμυρες

  • [21] Αγωνια για την τυχη των νομαρχιακων

  • [22] Απωλειες γενικως...


    [1] ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ των ΗΠΑ για λυση του Κυπριακου επανελα βε χθες στη Λευκωσια ο Τζορτζ Στεφανοπουλος

    Κληριδης συντομα με Κλιντον

    Του Φ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

    Ο Τζορτζ Στεφανοπουλος επιβεβαιωσε χθες την α ποκλειστικη ειδηση της Ε (της περασμενης Τε ταρτης) οτι προγραμματι ζεται συναντηση Κλιντον- Κληριδη στον Λευκο Οικο το ερχομενο φθινοπωρο.

    Οι πληροφοριες μας προσθε τουν οτι οι σχετικες διεργασιες βρισκονται σε προχωρημενο σταδιο και απομενει ο καθορι σμος της ακριβους ημερομη νιας της συναντησης των δυο η γετων, στην οποια η κυπριακη κυβερνηση αποδιδει ιδιαιτερη σημασια. Ο προεδρος Κληρι δης θα ζητησει επισημα την προσωπικη παρεμβαση του προεδρου Κλιντον για συντομη επιλυση του Κυπριακου. Εν δεχομενως στη συναντηση αυτη να συζητηθει και η πιθανοτητα για ενα Καμπ Ντειβιντ για το Κυπριακο.

    Προεδρικο ενδιαφερον

    Ο Τζορτζ Στεφανοπουλος ε πανελαβε με τον πιο κατηγορη ματικο τροπο την προσωπικη δεσμευση του Αμερικανου προεδρου για επιτευξη προο δου στο Κυπριακο.

    Σε δηλωσεις του μετα τη συ ναντηση του με τον προεδρο Κληριδη τονισε οτι μετεφερε στον Κυπριο προεδρο αυτη τη δεσμευση, καθως και το προ σωπικο και συνεχες ενδιαφε ρον του Αμερικανου προεδρου για την επιτευξη λυσης στο Κυ πριακο.

    Ο κ. Στεφανοπουλος απεκα λυψε οτι ο Αμερικανος πρε σβης στη Λευκωσια Ριτσαρντ Μπαουτσερ - που επεστρεψε την Κυριακη απο τις διακοπες του στις Ηνωμενες Πολιτειες - εχει αναλαβει πρωτοβουλια για επισκεψη του προεδρου Κληρι δη στην Ουασιγκτον το ερχομε νο φθινοπωρο. Μια τετοια επι σκεψη, προσθεσε, θα ηταν πολυ χρησιμη αλλα, τονισε, χρειαζο νται καποιες διευκρινισεις, λο γω του βεβαρημενου προγραμ ματος του προεδρου Κλιντον.

    Δεσμευση για λυση

    Σε συνεντευξη Τυπου που ε δωσε το απογευμα στο Λη δρα Παλας σε Ελληνοκυ πριους και Τουρκοκυπριους δημοσιογραφους, ο Τζορτζ Στεφανοπουλος επανελαβε τη δεσμευση και την ετοιμοτητα των Ηνωμενων Εθνων να εξα κολουθησουν να εργαζονται για την εξευρεση λυσης στο Κυ πριακο.

    Κατα την επιστροφη του στην Ουασιγκτον, ειπε, θα εισηγηθει στον προεδρο Κλιντον οτι οι ΗΠΑ μπορουν να κινηθουν προς τα εμπρος και οτι υπαρχει θεληση και απο τις δυο πλευ ρες. Ειπε επισης οτι πρεπει να προετοιμασθει το εδαφος για συζητησεις για μια λυση που θα ειναι επωφελης για ολη την πε ριοχη και για τις Ηνωμενες Πο λιτειες.

    Επιθυμια της Ουασιγκτον, προσθεσε, ειναι οπως τα δυο μερη καθησουν και ακουσουν το ενα τις αποψεις του αλλου και καταληξουν σε καποια διευθετηση. Δεν υπαρχουν μα γικες λυσεις, ειπε και απο αμε ρικανικης πλευρας υπαρχει εν διαφερον να ακουστει και να συζητηθει ποιο ειναι το κλειδι που ανοιγει την πορτα η οποια οδηγει σε λυση του Κυπριακου.

    Παπαδοπουλου Μαρια

    [2] Παγκαλος κατα παντων

    Χτυπησε παλι χθες στη Βου λη, με αφορμη τη συζητηση για τα Σπατα, ο Θοδωρος Παγκα λος. Δεν ηταν τοσο το γεγονος οτι καταψηφιζει, οπως και αλ λοτε εχει δηλωσει, τη συμβαση για δημιουργια νεου αεροδρο μιου, αλλα το σκεπτικο που α νεπτυξε για να καταληξει στο οτι δεν το χρειαζομαστε, αλλα μας το επεβαλλε το συμπαγες μετωπο των επιχειρηματιων οι οποιοι συναποφασισαν για πρωτη φορα ολοι μαζι .

    Ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ, παρα το οτι ορισμενοι πιστευαν πως ενοψει ανασχηματισμου θα εβαζε νερο στο κρασι του, κατηγορησε τοσο το κομμα του, οσο και τη Ν.Δ. χρησιμοποι ωντας το στιχο του ποιητη βλαπουν και οι δυο το ιδιο τη Συρια ...

    Δεν διστασε μαλιστα να πει οτι την αποφαση ελαβαν αυ τοι που φροντιζουν πριν απο ε μας για εμας. Αυτοι που ελεγ χουν τα πετρελαια (διαβαζε Βαρδινογιαννης), τα εκπαιδευ τικα προγραμματα (εννοησε Λαμπρακης), τις επικοινωνιες (βλεπε Κοκκαλης) και τα μπετα (πες Μπομπολας) .

    Αυτα ειπε, και εως οτου ολο κληρωσει την ομιλια του ο πα ρισταμενος υπουργος ΠΕΧΩ ΔΕ Κ. Λαλιωτης - στην οψη του οποιου ζωγραφιζοταν η αγωνια του τερματοφυλακα πριν απο το πεναλτι - φυσηξε και ξεφυ σηξε αρκετες φορες.

    Π.Η.

    [3] Καλες και κακες

    Επιτελους, ο Κ. Σημιτης το καταλαβε οτι το μοντελο ι διωτικοποιησεων της Ν.Δ. κα ταρρεει οπως αιφνης χθες μας διαβεβαιωσε. Μεχρι τωρα προ φανως το ανεχοταν, χωρις να μας ενημερωσει για τη διαφω νια του. Το κακο ειναι οτι αυτο καταρρεει επι ΠΑΣΟΚ και οχι επι Ν.Δ. Και το ακομη χει ροτερο οτι αυτο συμβαινει επι δικης του υπουργειας και οχι επι υπουργειας καποιου αντι- δελφινου.

    Σου λεει: Αφου με χτυπουν ε σωκομματικα και πανε να μου το χρεωσουν θα τους το παιξω σφοδρα αντιδεξιος.

    Καλη τακτικη για ενα καθη γητη.

    Αλλα, μας εκανε και διαλεξη περι των ιδιωτικοποιησεων: Οι κακες ιδιωτικοποιησεις της Ν.Δ. με τις αρπαχτικες συ μπεριφορες και οι καλες του ΠΑΣΟΚ που δεν θα εχουν τιποτα το αρπαχτικο (ισως για τι δεν εμεινε τιποτα προς διαρ παγη οπως π.χ. στο Νεωριο Συ ρου).

    Κι εμεις ακουμε τον απιθα νως βαλλομενο εκσυγχρονι στη και νομιζουμε οτι προκει ται περι των ναυπηγειων. Μαλ λον περι της εξουσιας τους προ κειται.

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ Φ. 22-8-95

    [4] Σαν σημερα

    Μας το θυμιζει ο φιλος της στη λης, δικηγορος Πρ. Μιχαηλι δης. Σαν σημερα πριν απο 20 χρονια (23 Αυγουστου του 1975) το Πενταμελες Εφετειο Αθηνων με προεδρο τον Γιαννη Ντεγιαννη εξεδωσε την κατα δικαστικη (σε θανατο) αποφα ση του για τους πρωταιτιους του πραξικοπηματος της 21η Απρι λιου. Η αποφαση εκδοθηκε γυ ρω στη 1 το μεσημερι και μια ωρα αργοτερα ο τοτε πρωθυ πουργος μετετρεψε την ποινη τους σε ισοβια, με βασικο σκε πτικο οτι η Δημοκρατια δεν εκ δικειται.

    Να θυμαται ομως και να προ φυλασσεται. ΓΡ.Ρ.

    [5] Πισινες για πεντε

    Πολυς λογος γινεται τελευ ταια για πισινες σε νεες πολυ τελεις σουιτες που φτιαχνονται για υψηλους φιλοξενουμενους, στο Ξενια Λαγονησιου .

    Ε, λοιπον το υπουργειο Του ρισμου ξεκαθαριζει τα πραγ ματα. Λεει πως προκειται για τρεις νεες η ανακατασκευασμε νες υψηλης ποιοτητος σουιτες με ισαριθμες -και οχι μια- ατο μικες πισινες, που προοριζο νται για τη φιλοξενια του εκα στοτε προεδρου της Δημοκρα τιας, πρωθυπουργου, αρχηγου αξιωματικης αντιπολιτευσης και υπουργου Τουρισμου.

    Οσο για το κοστος, υποστη ριζει οτι δεν ειναι 1 δις. δρχ. γιατι το ποσο αφορα συνολι κα την ανακατασκευη και δεν σχετιζεται με εργα για ανετη διαμονη του πρωθυπουργικου ζευγους .

    Εμεις δεν εχουμε λογους να ειμαστε δυσπιστοι. Περιμενου με μονο να δουμε ποιοι θα κα νουν χρηση των τριων πισινων: ο κ. Κ. Στεφανοπυλος, ο κ. Α. Παπανδρεου, ο κ. Εβερτ η ο κ. Σηφουνακησ;

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ Φ. 22-8-95

    [6] Θελει λυση η Τσιλερ

    Απαντωντας σε σχετικες ε ρωτησεις, ο κ. Στεφανοπουλος επανελαβε οτι κατα τις επαφες του στην Αγκυρα εχει εν θαρρυνθει ιδιαιτερα απο την εμμονη, οπως ειπε, της πρωθυ πουργου Τανσου Τσιλερ οτι ε πιδιωκει ειλικρινα λυση στο Κυπριακο και οτι ειναι αποφα σισμενη να εργαστει σκληρα γι' αυτο.

    Για το ενδεχομενο συναντη σης Κληριδη-Ντενκτας, ο κ. Στεφανοπουλος δηλωσε οτι πρεπει να βεβαιωθει οτι μπορει να γινει και σε περιπτωση πραγματοποιησης πως πρεπει η συναντηση να ειναι παραγωγι κη. Προσθεσε οτι η σημερινη κατασταση στην Κυπρο δεν ει ναι αποδεκτη και προσθεσε οτι η Ουασιγκτον επιδιωκει λυση διζωνικης δικοινοτικης ομο σπονδιας, στην οποια, οπως ει πε, οι Τουρκοκυπριοι πρεπει να εχουν φωνη. Διευκρινησε οτι στην Αγκυρα δεν μιλησε για παραχωρησεις και απο τις δυο πλευρες αλλα ειπε οτι και οι δυο πλευρες πρεπει να ειναι α ναμιγμενες στη διαδικασια για λυση του Κυπριακου. Τελος, α νεφερε οτι θα ελθει συντομα στη Λευκωσια ο προεδρικος α πεσταλμενος Ριτσαρν Μπιτι για επαφες.

    [7] Οι συναντησεις στην Αθηνα

    Συναντησεις με την ελληνικη πολιτικη ηγεσια θα εχει απο σημερα στην Αθηνα ο συμβου λος του προεδρου Κλιντον, Τζορτζ Στεφανοπουλος.

    Αν και δεν κομιζει συγκεκρι μενο σχεδιο για την επιλυση του Κυπριακου, το θεμα θα θι γει αναλυτικα κατα τις συνα ντησεις του με τον Πρωθυπουρ γο και τον υπουργο Εξωτερι κων.

    Ουσιαστικη, ακομη, αναμε νεται η συζητηση για τις ελ ληνοτουρκικες σχεσεις και τους τροπους μειωσης της εντασης στο Αιγαιο.

    Το θεμα των Σκοπιων και η αμερικανικη μεσολαβητικη προσπαθεια θα ειναι και αυτα στην ημερησια διαταξη.

    Κατα την παραμονη του στην Αθηνα, ο κ. Στεφανοπουλος -που ειναι προσκεκλημενος της εφημεριδας ΕΘΝΟΣ - θα ε χει δυο μακρες συναντησεις με τους Ελληνες δημοσιογραφους, τη Δευτερα το πρωι, θα προγευ ματισει με τους διευθυντες των ελληνικων εφημεριδων και αρ γοτερα θα δωσει συνεντευξη Τυπου.

    Το βραδυ της ιδιας ημερας θα μιλησει με θεμα Η πολιτι κη των ΗΠΑ για την Ελλαδα, τα Βαλκανια και την Ευρωπη .

    [8] Η Μπαικαλ

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Την αποψη της οτι οι γυναι κες της Ελλαδας και της Τουρ κιας ισως μπορεσουν να γι νουν πρωτοποροι για την επιλυ ση των ελληνοτουρκικων δια φορων και την ενδυναμωση των σχεσεων φιλιας , εξεφρασε χθες, μιλωντας στο Μακεδονι κο Πρακτορειο Ειδησεων, η υ φυπουργος της Τουρκιας, αρ μοδια για γυναικεια θεματα, κ. Αισελ Μπαικαλ. Αναφερομενη στη διασκεψη για την ειρηνη στο Πεκινο η κ. Μπαικαλ ειπε γιατι να μην αρχισουμε απο εδω την προωθηση αυτης της ειρηνησ; . Προσθεσε ακομη οτι χρειαζεται πολιτικη βουληση και καλη θεληση απο τις δυο χωρες και οτι δεν υπαρχει προβλημα που να μην μπορει να λυθει με τον διαλογο . Ανα φερομενη στην ελληνικη μεινο τητα της Κωνσταντινουπολης και στη μουσουλμανικη της Δυ τικης Θρακης, ειπε οτι αυτες δεν ειναι θεμα διενεξης για την Τουρκια, αλλα μπορουν να γινουν γεφυρα ειρηνης .

    ΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ 22.08.1995

    [9] Να αναγνωριστει η αναπηρια που μου προκαλεσαν οι Φριτση δες

    Παλικαρακι 18χρονο ηταν ο Γιαννης Βλαχουλης στα 1944. Δουλευε εργατης στα λιπασμα τα της Δραπετσωνας. Μια μερα του Απριλη ειχε σχολασει απο τη φαμπρικα και πηγαινε ποδα ρατα στο σπιτι του. Ενα γερ μανικο καμιονι τον χτυπησε κα ταμεσης του δρομου. Ηταν η ε ποχη που οι Γερμαναραδες ει χαν παρει την κατιουσα σ' ολα τα μετωπα. Εχαναν τον πολεμο, δεν λογαριαζαν τιποτα. Πεφταν επανω μας με τα αυ τοκινητα, με τα οπλα... , θυμα ται ο μπαρμπα-Γιαννης, κοντα 70 χρονων σημερα... Το γερμανικο καμιονι τον τραυματισε σοβαρα... του αφη σε ανεξιτηλα τα σημαδια της α ναπηριας μεχρι τα τωρα... Τον μαζεψαν μισοπεθαμενο απο το δρομο καποιοι πατριω τες. Τον εβαλαν, κατα πως λεει, σ' ενα καροτσι που φορτωναν τους πεθαμενους και τον πηγαν στο νοσοκομειο Σαπορτα , το σημερινο Κρατικο της Νι καιας. Την αλλη μερα, αιμορραγου ντα, με σπασμενα χερια και πο δια, τον μετεφεραν σε μια κλι νικη του ΙΚΑ, στην Κουμουν δουρου. Εκανε δυο εγχειρησεις στο κε φαλι και μια στο σαγονι. Επε ζησε... Δυσκολευεται ωστοσο να μιλησει, δεν ακουει καλα, το χτυπημα τον αφησε αναπηρο κατα 67%. Με τα χαρτια στο χερι απο τα νοσοκομεια οπου ειχε νοσηλευ θει τοτε, ηρθε στη νομαρχια της Αθηνας να υποβαλει την αγωγη του. Και το μονο που θελει ειναι να αναγνωριστει η ανα πηρια που του προκαλεσαν οι Φριτσηδες στην Κατοχη, ν' α ναγκαστει η Γερμανια να πλη ρωσει για τα δεινα που προκα λεσε στην ανθρωποτητα... . Συνεληφθη ως ομηρος υπο των γερμανικων αρχων κατο χης. Εκρατηθη εις το στρατοπε δο συγκεντρωσεως Χα ιδαριου Αττικης... Μετηχθη την 16ην Αυγουστου 1944 εις Γερμανιαν, οπου εκρα τηθη εις τα στρατοπεδα συγκε ντρωσεως ΒΑΙΝΓΕΝ και Ο ΒΕΡΖΕΣΚΙΝ... Επεστρεψεν εις την Ελλαδα την 27ην Ιου λιου 1945 , γραφει η βεβαιωση του Ερυθρου Σταυρου για τον 77χρονο Χρηστο Σαμαντη.

    Στο μπλοκο Τον επιασαν οι Γερμανοι στο μεγαλο μπλοκο του Βυρωνα μαζι με αλλα 1.500 ατομα, τον Αυγουστο του 1944. Τον μετε φεραν στα γερμανικα στρατο πεδα συγκεντρωσης, 30 χιλιο μετρα εξω απο τη Στουτγκαρ δη... Εφυγε στη Γερμανια φο ρωντας ενα κοντο παντελονακι και αθλητικη φανελα. Μας πηγαιναν στην πρωτη γραμμη του μετωπου... Σκαβα με χαρακωματα... Ενα ολοκλη ρο δασος, δουλευοντας κατω απο απανθρωπες συνθηκες, το καναμε αεροδρομιο... . Συνταξιουχος του ΙΚΑ σημερα, ο μπαρμπα-Χρηστος δηλωνει... κοκαλο Βενιζελικος . Κι οταν τον ρωταμε τι πιστευει για το θεμα των πολεμικων ε πανορθωσεων, τι να πω κυ ριε μου, επρεπε το ελληνικο κρατος τοσα χρονια να τις ειχε διεκδικησει... , αποκρινεται. Τοσοι ανθρωποι θυσιασαν τη ζωη τους, η Ελλαδα καταστρα φηκε, η Ευρωπη καταστραφη κε... Αυριο θα μας πουν οτι ο Καραμανλης τα πηρε κι εφυγε, να το πιστεψω; . Ο αδελφος του Αγγελου Φρα γκη ειχε συλληφθει κι αυτος στο μπλοκο του Βυρωνα. Τον μετεφεραν, μαζι με χιλιαδες Ελληνες, στα στρατοπεδα συ γκεντρωσης ΜΕΝΓΕΝ, ΒΕ Ι ΖΚΟΦΦΕΝ και ΣΑUΓΑΝ. Σε αθλια κατασταση εισηχθη στο σανατοριο του ΡΟΣΕ ΝΗΑΡΖ. Μετα απο νοσηλεια ενος χρο νου, πεθανε στο νοσοκομειο στις 22 Νοεμβριου του 1945. Εμεις, λεει ο Αγγελος Φρα γκης, πριν απο πολλα χρονια διεκδικησαμε καποια αποζη μιωση, μεσω δικηγορων, ειτε γι' αυτους που επεστρεψαν, ει τε για οσους πεθαναν στη Γερ μανια. Οι απαντησεις που παιρναμε η ταν οτι οι αποζημιωσεις ειχαν εισπραχτει απο το ελληνικο κρατος, με τη μορφη της γερ μανικης βοηθειας... . Οπως αναφερει ο κ. Φραγκης, κατοπιν ενεργειων των ορ γανωσεων ομηρων και θυμα των κατοχης, ειχαν επιδικαστει στο παρελθον ως αμοιβη ερ γασιας στα γερμανικα στρατο πεδα συγκεντρωσης , 35.000 δραχμες για καθε θανοντα στα στρατοπεδα και 15.000 για κα θε επανακαμψαντα. Απο τις 35.000 τους δοθηκαν 18.000, αλλα τα υπολοιπα δεν δοθηκαν ποτε.

    ΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ 22.08.1995

    [10] Λαθος

    Οχι δεν εφταιγε ο δαιμων της φωτοσυνθεσης για τη χθεσινη πρωτοσελιδη ανακριβεια της Ε που μιλουσε για συμφωνια στα ναυπηγεια Σκα ραμαγκα και οχι της Ελευσινας. Ηταν απλως λα θος. Το προλαβαμε ευτυχως στα περισσοτερα φυλλα. Οπωσδηποτε, ομως, καποιοι απο μας χρειαζομαστε, ισως, και... αλλες διακοπες.

    [11] Πληρες φως

    Αρνειται ο αντεισαγγελεας Αμαλιαδας Ι. Κου λης, με δηλωσεις που εκανε, χθες, σε τηλεοπτικο σταθμο, τις σε βαρος του καταγγελιες για τον τρο πο που χειριζεται υποθεσεις ναρκωτικων.

    Υποστηριζει οτι, με συμφωνη γνωμη και του α νακριτη αποφυλακισε χωρις περιοριστικους ο ρους τον Κ. Δημητρακοπουλο και τους γιους του που κατηγορουνται για καλλιεργεια 2.000 δεν δρυλιων χασις, ενω ειπε στην Ε οτι δεν θυ μαται τι συνεβη σε αλλες υποθεσεις για τις οποι ες τον κατηγορουν αστυνομικοι και δικηγορικοι συλλογοι.

    Η περιπτωση του ειναι σιγουρο οτι θα παρει το δρομο της Δικαιοσυνης και εκει θα κληθουν να καταθεσουν τοσο ο ανωτερος αξιωματικος της Α στυνομιας οσο και ο προεδρος του Δικηγορικου Συλλογου Αμαλιαδας Ευαγ. Μπουρος. Και οι δυο οφειλουν να αποκαλυψουν ο,τι ξερουν και να βοηθησουν να χυθει απλετο φως στην υποθεση. Β.Φ. Παντως εχουν στιλ Δεν κρυβοταν ο ερωτας αναμεσα στον πρωην υπουργο Στεφανο Μανο και τον εκπροσω που Τυπου του κομματος Βασιλη Μαγγινα κατα τη χθεσινη συνεντευξη Τυπου για τα Σπατα.

    Να πω δυο λογια για τις δηλωσεις Σημιτη και θα φυγω , δηλωσε ο κ. Μαγγινας και ο κ. Μα νος του παραχωρησε το βημα. Αρκει να τα πεις καλα του ειπε, προκαλωντας ποικιλα σχολια και χαμογελα στους δημοσιογραφους. Ενα καρφι μαλιστα δεν κρατηθηκε και ρωτησε τον πρωην υ πουργο τι υπονοει.

    Τρωγονται, εχουν ομως ενα στιλ, βρε αδελφε... Χ.ΤΗ.

    Μαρια Αυγερινου 23/8

    [12] Τοση εξαχρειωση;

    ΑΥΤΗ η καταγγελια, που εκανε ο συνδικαλι στης, προεδρος των εργαζομενων στην πολιτι κη αεροπορια κ. Β. Αλεβιζοπουλος, οτι πολιτι κα προσωπα και ιδιαιτερα ενας υπουργος πιε ζουν να γινονται απεργιες στα αεροδρομια, τωρα που επικειται κυβερνητικος ανασχηματι σμος, δεν μπορει να περασει απαρατηρητη. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ο εισαγγελεας κ. Ευ. Κασαλιας τον καλεσε να καταθεσει στη Δικαιοσυνη οσα ειπε σε καποιο τηλεοπτικο σταθμο. ΑΛΛΑ ο κ. Αλεβιζοπουλος, συμφωνα με οσα δη λωσε ο ιδιος στους δημοσιογραφους, αρνηθη κε να κατονομασει τον υπουργο. Θα συζητη σει, ομως, ειπε το ολο θεμα με τον υπουργο Μεταφορων κ. Θαναση Τσουρα. ΤΟ ΤΙ θα συζητησει η συζητησε ηδη με τον υ πουργο, μας αφηνει αδιαφορους. Εκεινο που προεχει ειναι η ακριβεια και η σοβαροτητα της καταγγελιας του. ΥΠΑΡΧΟΥΝ πολιτικα προσωπα, και μαλιστα ε νας υπουργος, που πιεζουν να γινονται απερ γιες στα αεροδρομια, για να προκληθει ανα στατωση και να φαγωθουν αλλοι υπουργοι και προφανως ο ιδιος ο κ. Τσουρασ; ΥΠΑΡΧΟΥΝ τετοια προσωπα, που αδιαφορουν για τη ζημια που υφισταται ο τουρισμος, αλλα και η εθνικη μας οικονομια, μονο και μονο για να παιξουν τα πολιτικα τους παιχνιδια; ΕΚΕΙ ΕΦΤΑΣΕ, αραγε, η εξαχρειωση ορισμε νων πολιτικων προσωπων; Εκτος εαν ο κ. Αλε βιζοπουλος πεταξε μια ρουκετα, παιζοντας και ο ιδιος καποιο παιχνιδι και τωρα επιχειρει να τη συμμαζεψει, οποτε εχουμε ενα αλλο δειγμα εξαχρειωσης. ΑΛΛΑ ας μας επιτραπει και μια αλλη παρατηρη ση. Τοσα και τοσα συμβαινουν αυτο τον καιρο στα αεροδρομια μας, με αποτελεσμα να ταλαι πωρουνται βαρβαρα οι επιβατες και να δυσφη μειται διεθνως ο τουρισμος μας και ο αρμοδιος υπουργος κ. Τσουρας και ο υφυπουργος κ. Κοκκινοβασιλης σιωπουν αιδημονως. ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να εχουν κανει μια επιτοπια επιθεωρηση στα αεροδρομια, τουλαχιστον για να διαπιστωσουν το χαλι των χωρων αναμονησ; Δεν θα επρεπε να ειχαν επιβαλει κυρωσεις η να δωσουν καποιες εξηγησεις στον ξενο Τυπο, που τοσα και τοσα γραφει γι' αυτο το χαλι; ΕΧΟΥΜΕ την εντυπωση οτι η γενικη αρρυθμια που επικρατει στην κυβερνηση εχει πληξει κυ ριως τον τουρισμο μας, που θα επρεπε να ειναι ο υπ' αριθμον ενα στοχος μας για την ενισχυση και την ανακαμψη της οικονομιας μας. ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ, αληθεια, κυβερνηση και Πρωθυπουργοσ; Μηπως κανενα θαυμα της Παναγιας της Τηνου;

    Μαρια Αυγερινου 23/8

    [13] Εφιαλτικη εγκυροτητα

    Συνηθως, οταν αναφερονται καποιοι σε μια απο τις γνωστες ξενες εφημεριδες προτασσουν το επιθετο εγκυρη . Το ιδιο συμβαινει και με τους Κυρια κατικους Ταιμς του Λονδινου.

    Αυτη, λοιπον, η εγκυρη βρετανικη εφημεριδα δημο σιευσε πριν απο τρεις εβδομα δες το γνωστο δισελιδο ρεπορ ταζ με τις εφιαλτικες εμπειριες αγγλικης οικογενειας απο τις διακοπες της στην Ελλαδα. Δεν ανεφερε, ομως, ουτε ονοματα, ουτε αλλο στοιχειο που να κα θιστα τις καταγγελιες εξ ισου εγκυρες .

    Η συνεχεια ηταν, επισης, ε φιαλτικη. Στα διαβηματα του ΕΟΤ Λονδινου που ζητησε συ γκεκριμενες πληροφοριες η διευθυνση της εφημεριδας α παντησε με τη σιωπη. Και οχι μονο αυτο, αλλα αρνηθηκε να δημοσιευσει τις επιστολες δια μαρτυριας του ελληνικου υ πουργειου Τουρισμου.

    Δικαιως, λοιπον, η ελληνικη πλευρα υποψιαζεται οτι το δη μοσιευμα της εγκυρης λον δρεζικης εφημεριδας ηταν συ κοφαντικο και στημενο. Και ο υπουργος Τουρισμου Νικος Σηφουνακης, μη εχοντας αλλο τροπο, κατεφυγε στην επιτροπη παραπονων Τυπου της Βρετα νιας, απο οπου επισης δεν εχει παρει απαντηση.

    Τοση εγκυρη - χωρις εισαγω γικα - ξετσιπωσια απο μια ε γκυρη - με εισαγωγικα - βρε τανικη εφημεριδα! Και ας χαι ρονται οι θαυμαστες των μεγα λων ξενων εφημεριδων το σε βασμο στη δημοσιογραφικη δεοντολογια.

    Σηαμε ον τηεμ , οπως λε νε οι Αγγλοι οταν δεν φτυνουν στα δικα τους μουτρα.

    Μαργαριτα Καψιλη 22.8.95

    [14] Τοσο αθωος...

    Αληθεια, κ. Κοκκινοβασιλη, πιστευετε οτι πει σατε τον κοσμο με την απαντηση που δωσατε για το εμποριο που κανατε με τη Μερσεντες 200 Ε με ανταλαγμα, σε πεντε μερες να κερδισετε 10.000.000 δρχ. κανοντας χρηση ενος παραθυρου που αφηνει ο νομος για τα αυτοκινητα των βου λευτων; Ωστε, δεν γνωριζατε και δεν σας ενδιε φερε αν ο εμπορος, τον οποιο εξουσιοδοτησατε, εκανε παρατυπιες που ζημιωσε το δημοσιο σε φο ρους και δασμουσ;

    Τοση ευαισθησια κ. υφυπουργε, και πρωην αρ χισυνδικαλιστη; Κι υστερα απορειτε για το 2,2% που δινουν οι δημοσκοπησεις στην αξιοπιστια των πολιτικων... Ηλι Καπιταλιστες Ωστε μετα τα ναυπηγεια Ελευσινας κλεινουν αιφνιδιαστικα και αλλες επιχειρησεις στην Κα βαλα και τη Θεσπρωτια.

    Σιγουρα προκειται για συνομωσια του κεφα λαιου κατα της σοσιαλιστικης κυβερνησης του ΠΑΣΟΚ.

    Η μηπως απλως κατα του κ. Σημιτη; Δ.Κ. Περι εκλογων Το ακουσαμε σε ΠΑΣΟΚικο πηγαδακι, μας α ρεσε και σας το μεταφερουμε:

    Θα γινουν τελικα προωρες εκλογεσ; Ρωτησε ε νας εκ της παρεας.

    Γιατι, επειδη το λεει ο Σαμαρας και το πεταει ο Εβερτ; Αντιγυρισε ετερος της συντροφιας.

    Κι ο τριτος αποφανθηκε:

    Ειναι ολα μπουρδες. Κανενας δεν θελει εκλο γες. Ουτε ο Ανδρεας, ουτε το κεφαλαιο, ουτε το... διευθυντηριο των Βρυξελλων, ουτε και οι βουλευ τες. Εκλογες θα γινουν μονο αν τις θελει η Δημη τρα. Κι οσο πιο γρηγορα το καταλαβουμε τοσο καλυτερα θα το καταπιουμε...

    Μα καταπινεται κατι τετοιο; Κ.Κ. Στο πανηγυρι Η ανακοινωση του υπουργειου Τυπου ειναι σα φης και δεν σηκωνει παρμηνειες:

    Στον εορτασμο του Πολιουχου και Προστατη της Ηακυνθου Αγιου Διονυσιου που θα γινουν στις 24 Αυγουστου, τον Πρωθυπουργο και την κυ βερνηση θα εκπροσωπησει ο υπουργος Αμυνας κ. Γερασιμος Αρσενης .

    Μονο εκει (δηλαδη στο πανηγυρι) και για τιπο τε αλλο. Ειναι σαφες. ΓΡ.Ρ.

    Μαργαριτα Καψιλη 22.8.95

    [15] ΜΕΤΑ τις φωτιες, τρομος για τις επερχομενες πλημμυρες

    Η καμενη Αττικη εγινε ...χειμαρρος

    Και ηταν μια μπορα που κρατησε μολις μιση ωρα. Και ευτυχως δηλαδη που δεν εβρεξε περισσοτερο και δεν προκληθηκαν με γαλυτερα προβληματα απο τα συνηθισμενα.

    Πλημμυρες, δηλαδη, σε υπο γεια καταστηματα και σε σπι τια των βορειων προαστιων. Ο φοβος ομως ειναι μεγαλος, κα θως οι καταστροφες που προ καλεσε η φωτια στη Βορειοα νατολικη Αττικη ειναι τερα στιες και τον ερχομενο χειμωνα η Αθηνα θα βρισκεται στο ε λεος της φυσης.

    Τα μεγαλυτερα προβληματα που εχουν αμεση σχεση και με τις φωτιες του καλοκαιριου ει ναι εκεινα που δημιουργηθη καν στη λεωφορο Διονυσου, μετα το Γερμανικο Νεκροτα φειο. Ο δρομος εκλεισε απο τα χωματα του βουνου που τον πε ρασμενο Ιουλιο καηκε απο τη μεγαλη φωτια που στο περασμα της δεν αφησε τιποτα απο τη χλωριδα και την πανιδα της πε ριοχης. Τοτε καηκαν 40.000 στρεμματα πυκνου πευκοδα σους.

    Η κυκλοφορια των οχημα των, που για πολλες ωρες δεν μπορουσαν να κινηθουν στη λεωφορο, αποκατασταθηκε αρ γα το βραδυ. Οταν δηλαδη οι ειδικοι φορτωτες της Νομαρ χιας Ανατολικης Αττικης ανε λαβαν να καθαρισουν τη λεω φορο απο τα μπαζα που ειχαν κλεισει το δρομο.

    Η δυνατη νεροποντη δη μιουργησε προβληματα κυριως στο Χαλανδρι, την Κηφισια, τη Νεα Πεντελη, τα Μελισσια και τα Βριλησσια. Η Πυροσβεστικη κατα τη διαρκεια της βροχης δεχθηκε περιπου 25 κλησεις για πλημμυρες σε σπιτια και καταστηματα, χωρις ομως να χρειαστει να επεμβει σε ολες τις περιπτωσεις.

    Στη συμβολη των οδων Η. Πηγης και Αμοργου στα Βρι λησσια, τρια αυτοκινητα παγι δευτηκαν σε ενα φρεατιο οταν υποχωρησε το οδοστρωμα, χω ρις ομως να προκληθουν σοβα ρες ζημιες. Εκτος ομως απο την Πυροσβεστικη κινητοποιηθηκε και η Νομαρχια Ανατολικης Αττικης που επιστρατευσε τους φορτωτες που εχει στη διαθεση της για να καθαρισουν τους δρομους, κυριως τη λεωφορο Διονυσου, απο τα μπαζα που ε κλεισαν το δρομο.

    Η λεωφορος Διονυσου, μετα το Γερμανικο Νεκρο ταφειο, εκλεισε για αρ κετες ωρες λογω της κα τολισθησης που σημει ωθηκε στην περιοχη

    Γυρω στις 25 κλησεις δε χθηκε η Πυροσβεστικη κατα τη διαρκεια της νε ροποντης. Πολλοι ηταν ε κεινοι ομως που πηραν τους κουβαδες και ανελα βαν να βγαλουν μονοι τους τα νερα απο τα πλημμυρισμενα σπιτια

    Λιαπη Γρηγορια 22-8-95

    [16] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΜΟΝΟ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ

    Μονον οι ιδιωτες και οχι το Δη μοσιο εχουν δικαιωμα να προ σφυγουν στα πολιτικα δικα στηρια και να διεκδικησουν α ποζημιωσεις για τις ζημιες που υπεστησαν απο τις γερ μανικες κατοχικες δυναμεις, διευκρινισε χθες ο κυβερνητι κος εκπροσωπος Ευ. Βενιζε λος.

    Ειπε: Για το Ελληνικο Δη μοσιο ο,τι υπηρχε εχει ειπω θει. Δεν υπαρχει τιποτα νεοτε ρο. Το προβλημα δεν ειναι διακρατικο. Δεν αντιμετωπιζε ται στο επιπεδο των σχεσεων Ελλαδας - Γερμανιας. Ειναι προβλημα σχεσεων ιδιωτων με τον αντιδικο τους. Για τα θεματα που αφορουν το Ελ ληνικο Δημοσιο ισχυει η επι φυλαξη μας .

    Μαργαριτα Καψιλη 22.8.95

    [17] Ετσι, για να μην ξεχνιομαστε...

    Ο Λουκιανος Κηλαηδονης ετοιμαζει με τον Βαγγελη Γκουφα Τα καλυτερα μας χρονια - ενα σπονδυλωτο θεαμα με μνημες απο τον Μεταξα ως το '67

    Αναζητωντας πρωτοτυπες εικο νες, ψαχνοντας για ευρηματι κες γεφυρες κι ατμοσφαιρι κα στιγμιοτυπα, ο Λουκιανος Κηλαηδονης, σε συνερ γασια με τον Βαγγελη Γκου φα, θα διηγηθουν στο πλαι σιο μιας παραστασης, στην ο ποια η μουσικη θα συμπρωτα γωνιστει με το λογο, τριαντα χρονια ελληνικης ζωης.

    Θα πιασουν το μιτο της Ι στοριας, θα εκφρασουν τις ι δεες, θα περιγραψουν την κα θημερινη ζωη και τις συνηθει ες στον τοπο μας, απο τη δι κτατορια του Μεταξα, για να φτασουν μεχρι τον Απρι λιο του '67. Διατηρωντας σταθερα την αποσταση των 28 χρονων. Γιατι οι αναμνη σεις για να ειναι μαγικες, λεει ο Λουκιανος, πρεπει να μεσο λαβησει καποιο διαστημα.

    Απο το '67 , προσθετει, ε χει πια περασει αρκετος χρο νος για να κατασταλαξουν ολα. Για τα χρονια απο το '70 και μετα, που ακομα δεν εχου με καταλαβει πως περασαν, ειναι πολυ νωρις να μιλη σουμε .

    Τα καλυτερα μας χρονια , οπως θα επιγραφεται η μουσι κοθεατρικη παρασταση, βρι σκονται αυτη την εποχη εν τη γενεσει τους για να παρουσια στουν στο τελος Οκτωβριου στο θεατρο Περοκε . Θα ει ναι, οπως μας εξηγησε ο Κη λαηδονης, ενα σπονδυλωτο θεαμα με νουμερα συντομης κυριως διαρκειας, αλλα και μεγαλυτερης οταν χρειαζε ται και, φυσικα, με αφθονη π ιζωντανη μουσικη. Η ορ χηστρα θα βρισκεται επι σκη νης.

    Η μουσικη θα υπογραμ μιζει τις καταστασεις , συ μπληρωνει. Δεν θελω η ορ χηστρα να βρισκεται απο κα τω, οπως στις επιθεωρησεις, και δεν εχω σκοπο να τη χρη σιμοποιω διαρκως. Κομματια μπορουν να ακουστουν απο ενα γραμμοφωνο, ενα πικαπ, η ακομα να ειναι μπακ, αναλο γα με τις αναγκες .

    Η παρασταση, με δοσεις νοσταλγιας, θα αφησει μια γευση γλυκοπικρη , επισημαι νει ο τραγουδοποιος, δικαι ολογωντας το με τη φραση ετσι ηταν, οντως, τα κα λυτερα μας χρονια .

    Τα γεγονοτα που θα αφηγη θουν με τις πενες τους ο Λου κιανος Κηλαηδονης και ο Βαγ γελης Γκουφας δεν ειναι λιγα: Πολεμος, Κατοχη, Εμφυλιος, η δεκαετια του '50 με τα χαρα κτηριστικα της, το ροκ εντ ρολ... Η ποικιλια των γεγονο των, η σοβαροτητα τους, αλ λα και το αισθημα ευθυνης με το οποιο θελουν να τα αντιμε τωπισουν, τους επιβαλλει να ανατρεχουν σε αρχεια εφημε ριδων, σε αλλα εντυπα της ε ποχης και βιβλια με σκοπο να συλλεξουν το υλικο για τα νουμερα.

    Στο τελος θα γινει ξεκαθα ρισμα , εξηγει ο Λουκιανος. Μεχρι στιγμης εχουμε γρα ψει τα μισα κειμενα. Ο καθε νας δουλευει μονος του και μετα τα βλεπουμε μαζι. Προτι μουμε να εχουμε περισσοτε π ιρο υλικο και να διαλεξουμε στο τελος τι θα μεινει .

    Παραλληλα, ο Κηλαηδονης μιλα και για ενα ξεκαθαρι σμα λογαριασμων μεσα απο το λογο, εννοωντας οτι τα κειμενα θα κρατουν τις πρε πουσες αποστασεις απο τα γεγονοτα, δεν θα τα ωραι οποιουν ουτε θα τα ξορκιζουν.

    Η επιλογη της μουσικης ει ναι μια αλλη αγωνια. Ο τρα γουδοποιος εφοδιασμενος με τις μουσικες τους γνωσεις κι εχοντας την εμπειρια απο την παρασταση Αχ πατριδα μου γλυκια , που παρουσιασε με μεγαλη επιτυχια πριν απο δυο χρονια, θα επιλεξει τα κομ ματια, επιχειρωντας μια ιστο ρικη-μουσικη διαδρομη, χω ρις ομως να χρησιμοποιησει κλισε.

    Θα αποφυγω τα πολυχρη σιμοποιημενα τραγουδια , το νιζει. Θα αναζητησω σκο πους που να θυμιζουν, αλλα να μπορουν να εκπληξουν . Η μουσικη θα συνοδευσει τα κει μενα, αλλοτε κωμικα κι αλλοτε σοβαρα, ενω οι εικονες θα ε ναλλασσονται γρηγορα με ρυθμους κινηματογραφικους. Θα χρειαστει να γραφτουν και καποια καινουργια τρα γουδια και μικρες μελωδιες που να συνδεουν τις εικονες μεταξυ τους , επισημαινει.

    Και δεν φτανουν ολα αυτα, θα παιρνει μερος και ο ιδιος στην παρασταση. Θα παιξω το ρολο του αφηγητη. Χωρις να αλλαζω ρουχα, θα εχω την ευχερεια να μπαινοβγαινω στη σκηνη, παρουσιαζοντας π ιτις εικονες .

    Οι επιχειρηματιες Ταγαρης και Παρισης θα χρηματοδοτη σουν την παραγωγη που δεν θα εχει εφε και κολπακια, αλ λα θα ειναι πολυπροσωπη, με πολλα κοστουμια και θα χρει αστει ολη την γκαμα των ηλι κιων. Δηλαδη θα ειναι ενα πο λυεξοδο εγχειρημα, μια υπερ παραγωγη. Καθετι, βεβαια, θα αναπαρασταθει μεσα στο πλαισιο της συμβασης του θεατρου και των δυνατοτητων που προσφερει ενας κλει στος χωρος . Ευελπιστουμε με εξυπνο τροπο , λεει ο Λου κιανος, να φτιαξουμε μια πα ρασταση πολυ χορταστικη και αισθητικα . Βασικοι συντελε στες της θα ειναι η Αννα Βαγε να, εμπνευστρια της ιδεας, η Νενα Μεντη, ο Μιμης Χρυσο μαλλης, ο Γιωργος Σαμπανης και ο σκηνογραφος Γιωργος Ηιακας.

    Ο Λουκιανος Κηλαηδονης και ο Βαγγελης Γκουφας σκυ βουν με κεφι πανω απο τα χαρτια τους, ανταλλασσοντας εμπειριες και μιλωντας για τα βιωματα τους που δεν απε χουν και πολυ, οπως λεει ο τραγουδιστης. Με χιουμορ, παντως, απειλουν: Αν το 1998 γινει μια δικτατορια, εμεις θα γραψουμε Τα καλυτερα μας χρονια Νο 2 , που βεβαια θα παι χτουν το 2000 κατι ! Ετσι για να μην ξεχνιομαστε...

    ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

    ΓΚΟΥΤΗΙΟΥ 22/8/95

    [18] Ανομοια...

    Φιλοτιμες προσπαθειες κανει ο πρωην υπουργος Στεφανος Μανος για να βρει ψεγαδια στη συμβαση που προωθει η κυβερνηση για τα Σπατα. Ψαχνει, ο μως, σε λαθος δρομο. Οι διαφορες αναμεσα στη συμ βαση που προωθουσε η Ν.Δ. και σ' αυτη του ΠΑ ΣΟΚ ειναι καθαρα ιδεολο γικου χαρακτηρα.

    Η πρωτη αναζητουσε μα νατζερ για το εργο ενω η σημερινη κυβερνηση ερ γολαβο. Πως μπορει να συ γκριθουν δυο ανομοια πραγματα και να βγει μαλι στα ο καλυτεροσ; Χ. ΤΗ.

    [19] Περσι και φε τος Η ειδηση ηρθε στο γρα φειο, λιτη και συντομη.

    Επεστρεψε απο τη Μυ κονο, οπου περασε τις θερι νες διακοπες ο τ. Προεδρος της Δημοκρατιας κ. Κων σταντινος Καραμανλης .

    Θυμηθειτε την περσυνη επιστροφη του απο τη Μυ κονο. Για μια κουβεντα του συνωστιζονταν γυρω του τα τηλεοπτικα συνεργεια και οι δημοσιογραφοι.

    Και δεν εχουν περασει παρα μονο μερικοι μηνες απο την ημερα που αφησε το Προεδρικο Μεγαρο.. Κ. Κ.

    Αντ' αυτου... Τις αποκευες του ετοιμα ζει για το φθινοπωρο ο Μ. Εβερτ. Στο προγραμμα του ειναι ηδη τρια σημαντικα ταξιδια. Το πρωτο, στα με σα Σεπτεμβριου, ειναι για την εκθεση της Θεσσαλονι κης και την παραδοσιακη συνεντευξη στη Ρεμβη . Σ' αυτο πονταρει πολλα ο αρχηγος της Ν.Δ.

    Τα αλλα δυο ταξιδια ακο λουθουν και ειναι ενα στη Γαλλια και ενα στη Γερ μανια. Οι ανθρωποι του προεδρου της ΝΔ λενε πως στοχος των επισκεψεων του Μ. Εβερτ ειναι να συμ βαλει στην αναθερμανη των σχεσεων των δυο χωρων με την Ελλαδα . Γιατι, οπως λενε, οι σχεσεις μας δεν ειναι ο,τι καλυτερο και ω φελιμοτερο για τη χωρα.

    Με δυο λογια, επιδιωκει να εμφανισθει διεθνως αντ' αυτου - του Α. Πα πανδρεου δηλαδη... Κ. Κ.

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ Φ. 22-8-95

    [20] Ερχονται οι πλημμυρες

    Χωρις το φρενο των δεντρων που αφα νιστηκαν απο την λαιλαπα του Ιουλιου, ο γκοι χωματων και νερου κατεβαιναν χθες απο τον Διονυσο και την Πεντελη ετοιμοι να πνιξουν την Αθηνα - με την πρωτη θε ρινη νεροποντη. Οι ειδικοι ειχαν χτυπη σει τον Ιουλιο μετα τη φωτια το καμπανα κι: Θα μας καψουν οι βροχες του χειμωνα. Και εχουμε Αυγουστο... (ΣΕΛ. 19)

    Μαρια Αυγερινου 23/8

    [21] Αγωνια για την τυχη των νομαρχιακων

    ΤΕΛΟΣ Αυγουστου η αρχες Σε πτεμβριου το Συμβουλιο της Ε πικρατειας θα εκδωσει την α ποφαση του επι της προσφυ γης Κατριβανου Να επανα ληφθει η εκλογη σε Αθηνα και Πειραια προτεινει ο εισηγητης

    Ο Θοδωρος Κατριβανος (αριστερα) προσεφυγε κατα της εκλογης του Ευ αγγελου Κουλουμπη και ο εισηγητης του Συμβου λιου της Επικρατειας προτεινει η προσφυγη να γινει δεκτη

    Του ΝΙΚΟΥ ΚΙΑΟΥ

    Εναν ακομη σκοπελο με πολιτικες συνεπειες σο βαροτατες ειναι ενδεχο μενο να αντιμετωπισουν συντομα ο πρωθυπουρ γος Α. Παπανδρεου και το ΠΑΣΟΚ περα απο τα εν δοκυβερνητικα και εσω κομματικα προβληματα και περα απο τα προβλη ματα που συνεχως ανα φυονται στον κοινωνικο, τον οικονομικο και τον πολιτικο τομεα.

    Ειναι ενδεχομενο να ακυρω θουν οι νομαρχιακες εκλογες του περασμενου Οκτωβριου στη Νομαρχιακη Αυτοδιοικηση Αθηνων - Πειραιως και να επα ναληφθει η ψηφοφορια στην περιφερεια αυτη, αν το Συμ βουλιο της Επικρατειας κανει δεκτη τη σχετικη προσφυγη του Θ. Κατριβανου και τη θετικη επι της προσφυγης προταση του εισηγητη συμβουλου της Επι κρατειας Στ. Σαρηβαλαση.

    Το αποτελεσμα των ενδεχο μενων επαναληπτικων νομαρ χιακων εκλογων στην περιοχη της Αθηνας και του Πειραια δεν θα εχει αμεση επιπτωση στα πολιτικα πραγματα της χω ρας, καθως δεν εχει σχεση με τη δυναμη των κομματων στη Βουλη. Αν ομως αυτο το αποτε λεσμα ειναι αρνητικο για την κυβερνηση, δημιουργειται με γαλο και σοβαροτατο πολιτικο προβλημα. Δεν ειναι μονον οτι θα ανατραπει στην περιπτωση αυτη το εκλογικο αποτελεσμα του περασμενου Οκτωβριου, ο ταν κερδισε το ψηφοδελτιο του ΠΑΣΟΚ με τους κ.κ. Κουλου μπη, Ευσταθιαδη και Φωτιου, αλλα δημιουργει εκ των πραγ ματων πολιτικο προβλημα, κα θως τα κομματα της αντιπολι τευσης και πρωτιστως η Ν.Δ. θα ζητησουν προωρες εκλογες θεωρωντας οτι η κυβερνηση δεν διαθετει πλεον την εντολη του λαου.

    Τηρουμενων των αναλογιων, οι ενδεχομενες επαναληπτικες νομαρχιακες εκλογες στην πε ριοχη αυτη θα θυμιζουν την ε παναληπτικη εκλογη στη Β πε ριφερεια Αθηνων το Φεβρου αριο του '92, μετα την εκπτωση του Δημ. Τσοβολα απο το βου λευτικο αξιωμα και την παραι τηση ολων των επιλαχοντων του ψηφοδελτιου του ΠΑΣΟΚ. Στην εκλογη εκεινη ειχε θριαμ βευσει το ΠΑΣΟΚ.

    Η προσφυγη

    Με την προσφυγη τους στο Συμβουλιο της Επικρατειας ο Θ. Κατριβανος, υποψηφιος προεδρος της Ενιαιας Νομαρ χιακης Αυτοδιοικησης Αθηνων και Πειραιως, και οι Δημ. Μα θιοπουλος και Μιχ. Νικολαρα κος, υποψηφιοι Νομαρχες Α θηνων και Πειραιως αντιστοι χως, υποστηριζουν οτι ανακα θοριστηκαν τα χωρικα ορια των Νομαρχιων Αθηνων και Πει ραιως και καθοριστηκε ετσι η εκλογικη περιφερεια της Νο μαρχιακης Αυτοδιοικησης Α θηνων και Πειραιως μετα την ε ναρξη της προεκλογικης περιο δου. Η προεκλογικη περιοδος, αναφερουν στην προσφυγη τους, η οποια ειναι αιτηση ακυ ρωσης της 192/95 αποφασης του Διοικητικου Εφετειου Αθηνων, αρχισε στις 19.9.94, ενω ο νομος 2240/94, με τον οποιο ανακαθο ρισθηκαν τα ορια των δυο Νο μαρχιων, δημοσιευθηκε στην Εφημεριδα της κυβερνησεως στις 16.9.94 και το σχετικο ΦΕΚ κυκλοφορησε στις 21.9.94. Αρα, συμπεραινουν, η οριοθετηση των εκλογικων περιφερειων ε γινε με νομο αναδρομικης ι σχυος. Και ο εκλογικος νομος δεν μπορει απο τη φυση του να εχει αναδρομικη ισχυ. Τιθεται!

    λοιπον ζητημα συνταγματικο τητας των εκλογικων νομων.

    Οι προσφευγοντες στο Συμ βουλιο της Επικρατειας υπο στηριζουν ακομη οτι η εκλογικη περιφερεια της Ενιαιας Νο μαρχιακης Αυτοδιοικησης Α θηνων - Πειραιως συγκροτηθη κε αφου ανακαθορισθηκαν τα χωρικα ορια των Νομαρχιων Αθηνων και Πειραιως με κομ ματικο κριτηρια. Δηλαδη, απο σπασθηκαν δημοι και κοινοτη τες απο τις υφισταμενες ομορες νομαρχιες του νομου Αττικης με καθαρα κομματικα κριτη ρια και κατα μιμηση της διε θνως γνωστης μεθοδου Γε ρρυμανδερ . (Αναλογη μεθο δος ειχε εφαρμοσθει το 1812 στη Μασαχουσετη απο τον κυ βερνητη Ελβριδγε Γερρυ, ο ο ποιος καθορισε τα ορια των ε κλογικων περιφερειων με βαση τις εκ των προτερων γνωστες κομματικες προτιμησεις των κατοικων τους. Μια απο τις πε ριφερειες ειχε το σχημα σαλα μανδρας (σαλαμανδερ) και ο αρχισυντακτης μιας τοπικης ε φημεριδας αντικατεστησε τα τεσσερα πρωτα γραμματα της λεξης σαλαμανδερ με το ονομα του κυβερνητη και αποκαλεσε το συστημα Γερρυμανδερ ).

    Με τον ανακαθορισμο των ο ριων ο πληθυσμος της Ενιαιας Νομαρχιας απο 2.113.103 κατοι κοι, που ηταν με το προηγουμε νο καθεστως, εγινε 3.064.168 κατοικοι, δηλαδη αυξηθηκε κα τα 951.065 κατοικους, δηλαδη αλλαξαν τα πληθυσμιακα δεδο μενα. Ειδικοτερα η Νομαρχια Αθηνων απο 1.156.650 κατοι κους με το προηγουμενο νομο θετικο καθεστως ειχε τωρα, με την προσθεση δημων, 2.509.609, δηλαδη επιπλεον 1.352.953 κατοικους, ενω η Νο μαρχια Πειραιως με την αφαι ρεση δημων απο 956.453 κατοι κους μειωθηκε στους 554.564 κατοικους.

    Η αποφαση

    Η προσφυγη εχει συζητηθει στο Γ Τμημα του Συμβουλιου της Επικρατειας. Κατα πληρο φοριες, ο εισηγητης Συμβουλος της Επικρατειας Σπ. Σαρηβα λασης προτεινει να γινει δεκτη η προσφυγη. Η αποφαση του Γ Τμηματος μπορει να εκδοθει ειτε προς το τελος Αυγουστου ειτε στις αρχες Σεπτεμβριου, α νεφεραν πληροφοριες απο τους ενδιαφερομενους.

    Τα προβληματα (και τα ερω τηματα) θα ανακυψουν στην περιπτωση που η αποφαση δε χεται την προσφυγη και αρα ο δευουμε προς επαναληπτικες ε κλογες στις Νομαρχιες Αθηνων και Πειραιως ειτε με τα σημερι να ορια ειτε με τα προηγουμε να. Τα κομματα δεν μπορει πα ρα να δωσουν καθαρα πολιτικο χαρακτηρα στην επαναληπτικη εκλογη, καθως θα ειναι η καλυ τερη ευκαιρια για την αντιπολι τευση να αντιπαρατεθει με την κυβερνηση. Ταυτοχρονα θα φανει σε ποιο βαθμο εχει τεθει σε δοκιμασια η ενοτητα και η συσπειρωση στο ΠΑΣΟΚ και δεν αποκλειεται η εκλογη να α ποτελεσει την ουσιαστικη εναρ ξη των αλλαγων στην ηγεσια του.

    Δεδομενου δε οτι σε μια επα ναληπτικη εκλογη ειναι δυνα τον να εχουμε και νεους υποψη φιους θα εχουμε στην πραξη την καταγραφη της ενδεχομε νης μεταστροφης των ψηφοφο ρων και, τελικα, θα εχουμε χει ροπιαστο δειγμα της σημερινης λα ικης απηχησης που εχουν τα κομματα.

    Ο πρωθυπουργος Α. Παπαν δρεου απευχεται βεβαια μια τε τοια εξελιξη, καθως ειναι ο μο νος ο οποιος δεν ενθουσιαζεται απο την ιδεα της επαναληπτι κης εκλογης...

    ΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ 22.08.1995

    [22] Απωλειες γενικως...

    Ο Απολλων (3-1) εξω απο το χορο της Ευρωπης και ο Ολυ μπιακος (1-0) εχασε ευκαιριες και τις εντυπωσεις

    Κανενα κερδος δεν αποκομησε το ελληνικο ποδοσφαιρο απο τη χθεσινη ευρωπα ικη βραδια. Ο Απολλων, αν και προηγηθη κε νωρις νωρις στη Λουμπλια να δεχθηκε κατοπιν τρια γκολ απο την Ολιμπια και αποκλει σθηκε των αγωνων του Κυπελ λου ΟΥΕΦΑ. Οσο για τον Ολυμπιακο που ει χε εξασφαλισει την προκριση επι της Σλαβια απο τη Σοφια, ε χασε πολλες ευκαιριες, επαιξε ασχημα στο β ημιχρονο και ε τσι παρα τη νικη του με το 1-0, ε χασε και αυτος τις εντυπωσεις που επιζητουσε εν οψει μιας χρονιας που πιστευει οτι θα ει ναι διαφορετικη απο τις προη γουμενες. Σημερα στη Ριεκα γινεται το κρισιμοτερο ελληνικου ενδια φεροντος παιχνιδι, με τον Πα ναθηνα ικο να επιδιωκει ο,τι δεν καταφερε στον αγωνα της Αθηνας (0-0) με αντιπαλο την Χαιντουκ. Αν τα καταφερε (προκρινεται με νικη η ισοπαλια, εκτος του 0-0) θα ειναι κι αυτος παρων, μαζι με τον Ολυμπιακο και την ΑΕΚ στην κληρωση των αγω νων της επομενης φασης, που θα γινει την Παρασκευη στη Γενευη.


    [Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.11 run on Wednesday, 23 August 1995 - 00:44:16