Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MinPress: The Week in Review, 98-12-03

Hellenic Ministry of Press and Mass Media: The Week in Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ-Ε/Τ ΣΧΕΣΕΙΣ

[Β] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] Αθήνα και Λευκωσία δίνουν έμφαση στη μείωση της έντασης στην Κύπρο
  • [Γ] ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [02] Εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, παρά τη μεγάλη αποχή, το νέο Σύνταγμα της Αλβανίας-Δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα ο Μπερίσα
  • [03] Συγκροτήθηκε η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια- Τη Δευτέρα ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή
  • [Δ] ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

  • [04] Το Ισραήλ συζητά ενδεχόμενη αποχώρησή του από το Λίβανο-Προχωρεί η ειρηνευτική διαδικασία
  • [05] Αγγλοι και Αμερικανοί συνεχίζουν τις απειλές κατά του Σαντάμ Χουσείν
  • [Ε] ΚΥΠΡΙΑΚΟ


    [Α] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ-Ε/Τ ΣΧΕΣΕΙΣ

    [Β] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    [01] Αθήνα και Λευκωσία δίνουν έμφαση στη μείωση της έντασης στην Κύπρο

    Η συνάντηση Κληρίδη-Σημίτη στην Αθήνα σηματοδότησε τις εξελίξεις αυτής της εβδομάδας ως προς το Κυπριακό και ειδικότερα ως προς την τύχη των πυραύλων S-300. Και αυτό γιατί είναι πια ολοφάνερη η αμηχανία μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος, που δημιουργεί η εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος στη νήσο τη στιγμή μάλιστα που στο διεθνές πολιτικό σκηνικό γίνονται παρεμβάσεις προκειμένου να εκδηλωθεί κάποια πρωτοβουλία που να οδηγεί σε διάλογο για τη μείωση της έντασης.

    Αλλωστε όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης σε συνέντευξή του στην Πάτρα την επομένη της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη (ΡΙΚ, 28.11.98) "οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εισηγηθεί την εγκατάσταση ενός τμήματος των πυραύλων στην Κρήτη και το υπόλοιπο στην Κύπρο, ούτως ώστε ούτε το τμήμα της Κρήτης να μπορεί να λειτουργήσει αλλά ούτε και το τμήμα της Κύπρου".

    Στη συνέχεια ο κ. Κληρίδης επεσήμανε ότι "με την ελληνική κυβέρνηση συζητήσαμε διάφορα θέματα αναφορικά με τους S-300. Ηταν φυσικό να συζητήσουμε την αντίδραση που βλέπουμε από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εξετάσαμε τα ενδεχόμενα πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την ενταξιακή πορεία και ποιά είναι τα ενδεδειγμένα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια πιθανή εξέλιξη. Εξετάσαμε ακόμα και τις πιθανότητες και τις επιπτώσεις μιας τουρκικής στρατιωτικής ενέργειας, χωρίς ωστόσο να γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις"

    Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός κ. Σημίτης στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου αμέσως μετά τη σύσκεψη με τον Πρόεδρο Κληρίδη στο Μέγαρο Μαξίμου (27.11.98) τόνισε:

    "Η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος δεν έχουν κανένα συμφέρον στη δημιουργία εντάσεων.

    Η Ελλάδα είναι στο πλευρό της Κύπρου και πάντα ισχύουν οι δεσμεύσεις στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού χώρου. Οι εξοπλισμοί και η εν γένει ενίσχυση της άμυνας δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν αγοράζουμε μέσα για τα μέσα, αλλά τα θέλουμε για να προωθηθεί με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο η επίλυση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

    Σε όλα τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο ή την Κύπρο και την Ελλαδα, ισχύει μια αρχή: Η Κύπρος αποφασίζει. Υπάρχουν τα όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία θα αποφασίσουν. Και είναι λογικό οι αποφάσεις αυτές να παίρνονται και σε συνεννόηση με την Ελλάδα, στο μέτρο που αφορούν την Ελλάδα, στο μέτρο που έχει εμπλοκή και η Ελλάδα. Και σ' αυτή την περίπτωση και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η Κυπριακή Πολιτεία θα αποφασίσει και θα υπάρξει προηγούμενη συνεννόηση με την Ελλάδα".

    Αλλά και την προηγούμενη μέρα, ο κ. Σημίτης κατά τη συνέντευξη Τύπου προς τους ξένους ανταποκριτές (26.11.98) είχε καταστήσει σαφές ότι "οι πύραυλοι δεν είναι αυτοσκοπός και κάθε απόφαση θα πρέπει να ληφθεί σε συνάρτηση με τις ευρύτερες επιδιώξεις του ελληνισμού".

    Ανάλογη άποψη είχε διατυπώσει δύο μέρες νωρίτερα και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης (ΡΙΚ,24.11.98), ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Σπύρο Κυπριανού, τόνισε: "Αθήνα και Λευκωσία θα σταθμίσουν το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κύπρου και του ελληνισμού και θα καταλήξουν σε ανάλογα συμπεράσματα".

    Εξάλλου και ο υπουργός Γεωργίας, κ. Θεμιστοκλέους, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ (ΡΙΚ, 26.11. 98) αν και υποστήριξε ότι "είναι λογικό ο λαός να αναζητά το αίσθημα ασφάλειας στους εξοπλισμούς και τους S-300", εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι για τον κυπριακό λαό ασφάλεια σημαίνει "να μην μπούμε σε νέες περιπέτειες και να μην θέσουμε σε κίνδυνο στόχους που είναι πολύ σημαντικοί για την Κύπρο σήμερα".

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μετά την πραγματοποίηση της συνάντησης Κληρίδη-Σημίτη δήλωσε στο ΡΙΚ (28.11.98) ότι "σε Ελλάδα και Κύπρο υπάρχει σοβαρός προβληματισμός, ώστε να ληφθεί η σοφότερη και πιο συμφέρουσα απόφαση για τον ελληνισμό".

    Πάντως, πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, "η συμφωνία για τους πυραύλους S-300 παραμένει αμετάβλητη".

    Αυτό άλλωστε υπογράμμισε λίγο αργότερα την ίδια μέρα κατά την επιστροφή του από την Αθήνα και ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης. Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας (ΑΠΕ, 28.11. 98) ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι "ισχύουν οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου που λήφθηκαν το καλοκαίρι για το θέμα των S-300". Επεσήμανε, ωστόσο, ότι "στη σύσκεψη της Αθήνας δόθηκε έμφαση στην επιθυμία των δύο κυβερνήσεων για μείωση της έντασης στην Κύπρο με στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ενός κατάλληλου κλίματος μέσα στο οποίο θα δεξαχθούν οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού. Αυτός είναι ο σκοπός μας και αυτή ακόμη τη στιγμή δηλώνουμε την ετοιμότητά μας στη διεθνή κοινότητα να συνεργαστούμε για εξεύρεση αμοιβαίων τρόπων μείωσης της έντασης".

    Συνάντηση Κληρίδη-Χάνεϋ στο Λονδίνο

    Πριν την άφιξή του στην Αθήνα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε επισκεφθεί το Λονδίνο, όπου συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο της Βρετανίας στο Κυπριακό σερ Ντέηβιντ Χάνεϋ. Σύμφωνα με πηγή του Φόρεϊν Οφις (BBC, 24.11.98) οι κύριοι Κληρίδης και Χάνεϋ συζήτησαν όλο το φάσμα των διαφορών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και το ζήτημα της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300, ενώ επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην ειρηνευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών. Εξάλλου, ο κ. Χάνεϋ ενημέρωσε τον κ. Κληρίδη για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα. Κατά το BBC, ο Βρετανός απεσταλμένος επιχείρησε ανεπιτυχώς να αποσπάσει ανταλλάγματα από την τουρκική πολιτική ηγεσία, ώστε να αποφευχθεί η εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο.

    Απειλεί ο Ντεμιρέλ

    Στο μεταξύ, νέες απειλές κατά της Κύπρου εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Μιλώντας στον παράνομο ραδιοσταθμό των κατεχομένων ΜΠΑΥΡΑΚ (26.11.98) και αναφερόμενος στους πυραύλους S- 300, ο κ. Ντεμιρέλ είπε πως "η Τουρκία είναι το ισχυρότερο κράτος στην περιοχή και όποιος επιχειρήσει να δημιουργήσει προβλήματα μαζί του θα μετανοιώσει". Πρόσθεσε πάντως, ότι "δεν τα λέω αυτά ως απειλή, είμαστε μια φιλειρηνική χώρα. Για 75 χρόνια ζούμε ειρηνικά. Η στρατιωτική μας επιχείρηση στην Κύπρο ήταν το αποτέλεσμα των υποχρεώσεών μας προς τα αδέλφια μας στο νησί".

    Στη συνέχεια, ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι "182.000 υπήκοοι της ΤΔΒΚ ζουν σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως και αιχμαλώτων γιατί δεν έχουν επικοινωνία με τον έξω κόσμο και δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα που παράγουν", ενώ υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα απαλλάξει τους Τουρκοκύπριους από τον "βραχνά του εμπάργκο".

    [Γ] ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    [02] Εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, παρά τη μεγάλη αποχή, το νέο Σύνταγμα της Αλβανίας-Δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα ο Μπερίσα

    Παρά το υπερβολικά χαμηλό ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες, το νέο, δυτικού τύπου, Σύνταγμα της Αλβανίας εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από όσους συμμετείχαν στο δημοψήφισμα που οργάνωσε η αλβανική κυβέρνηση στις 22 Νοεμβρίου.

    Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε στις 27 Νοεμβρίου τα τελικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία: Από 1.914.859 εγγεγραμμένους στις κάλπες προσήλθαν 968.346 ψηφοφόροι, ποσοστό συμμετοχής 50,57%.

    Υπέρ του νέου Συντάγματος ψήφισαν 879.488 ψηφοφόροι, που ισοδυναμεί με ποσοστό 93,5%.

    Το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, ημέρα της Εθνικής Εορτής της Αλβανίας, ο Πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Μεϊντάνι σε ειδική τελετή υπέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο το νέο Σύνταγμα τίθεται σε ισχύ.

    Στην τελετή ήταν παρόντες ο Πρωθυπουργός Παντελί Μάϊκο, υπουργοί, μέλη της επιτροπής που επεξεργάστηκε το Σύνταγμα και εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ, ενώ απουσιάζε ο Σαλί Μπερίσα.

    "Το Σύνταγμα είναι το σύμβολο για το μέλλον του αλβανικού κράτους", είπε ο κ. Μεϊντάνι, ο οποίος ευχαρίστησε τη διεθνή κοινότητα για τη συμβολή της στην κατάρτιση του νέου Συντάγματος, που θα βοηθήσει στην οργάνωση δημοκρατικών θεσμών στην Αλβανία.

    Δεν αναγνωρίζει ο Μπερίσα

    Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα αρνήθηκε να παραστεί στην τελετή της υπογραφής του νέου Συντάγματος και επανέλαβε τις κατηγορίες του εναντίον της Κυβέρνησης για νοθεία, ισχυριζόμενος ότι το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα έφτασε μόλις στο 36,9%.

    Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Μπερίσα τόνισε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν αναγνωρίζει το Σύνταγμα και ότι σύντομα το κόμμα του θα παρουσιάσει δικό του σχέδιο Συντάγματος.

    "Οι Αλβανοί στις 22 Νοεμβρίου μαζικά καταψήφισαν το Διαβατήριο της Κυβέρνησης, καταψήφισαν το κείμενο του εξελληνισμού και της κατάργησης της εθνικής τους ταυτότητας, καταψήφισαν το κείμενο της πιο αντιαλβανικής κυβέρνησης", επεσήμανε ο κ. Μπερίσα.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα οργάνωσε το Σάββατο συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία των Τιράνων, όπου ο Μπερίσα, μιλώντας σε 2. 000 περίπου οπαδούς τους, υπογράμμισε ότι ένας τυφώνας θα ελευθερώσει την Αλβανία. "Είμαστε αποφασισμένοι, περισσότερο από ποτέ, να υπερασπίσουμε τη χώρα μας", είπε ο Μπερίσα. (Γαλλ. Πρακτ., 28.11.98).

    Διεθνής συμπαράσταση

    Πάντως, σε αντίθεση με την τακτική του Δημοκρατικού Κόμματος, η διεθνής κοινότητα εκφράζει τη συμπαράστασή της στην αλβανική κυβέρνηση για την έγκριση του νέου Συντάγματος.

    Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Αλβανία με "ειρηνικό" τρόπο για την έγκριση του νέου Συντάγματος.

    "Είμαστε ικανοποιημένοι που τόσοι πολλοί Αλβανοί άσκησαν το δικαίωμά τους για την έγκριση αυτού του θεμελιώδους εγγράφου", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν.

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδοκιμάζουν την κυβέρνηση και τον λαό της Αλβανίας για το ειρηνικό και συνετό δημοψήφισμα", ανέφερε ο Ρούμπιν, προσθέτοντας ότι το νέο Σύνταγμα θα αποτελέσει για την κυβέρνηση των Τιράνων "ένα σημαντικό εργαλείο" για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα". (ΑΠΕ-Ρόιτερ, 26.11.98).

    Ικανοποίηση εξέφρασε και το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών και σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι το νέο Σύνταγμα πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ σε μήνυμά του προς τον Αλβανό ομόλογό του κ. Μεϊντάνι μεταξύ άλλων ανέφερε ότι "η ψήφιση του Συντάγματος από τον αλβανικό λαό πρέπει να εκτιμηθεί ως ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος στην πορεία της Αλβανίας προς τη Δημοκρατία".

    Τέλος, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Αλβανίας, η Ευρωπαϊκή Ενωση με ανακοίνωσή της χαιρέτισε το νέο Σύνταγμα της Αλβανίας, εξέφρασε τη λύπη της για την πολιτική που ακολούθησε το Δημοκρατικό Κόμμα κατά τη συνταγματική διαδικασία και ζήτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά του ΟΑΣΕ και του εκπροσώπου του στα Τίρανα πρέσβη κ. Εβερτς. (Γραφείο Τύπου Τιράνων, 28.11.98).

    [03] Συγκροτήθηκε η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια- Τη Δευτέρα ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή

    Ο ηγέτης του VMRO και εντολοδόχος Πρωθυπουργός Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι παρουσίασε την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή της ΠΓΔΜ.

    Στη νέα κυβέρνηση το VMRO-DPMNE συμμετέχει με δεκατρείς υπουργούς, η Δημοκρατική Εναλλαγή του Βασίλ Τοπουρκόφσκι με οκτώ και το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών του Αρμπέν Τζαφέρι με πέντε.

    Κάθε ένα από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού θα έχει από έναν αντιπρόεδρο. Από τα σημαντικότερα Υπουργεία, το VMRΟ παίρνει τα Οικονομικών και Αμυνας, η "Δημοκρατική Εναλλαγή" τα Εξωτερικών, Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Δικαιοσύνης και το "Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών" του Αρμπέν Τζαφέρι το Υπουργείο Πληροφοριών. Νέος υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Αλεξάντερ Δημητρόφ, 49 ετών, γεννημένος στα Σκόπια και απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Σκοπίων (ΑΠΕ, 27.11.98).

    Υπουργός Αμυνας αναλαμβάνει ο Νίκολα Κλιούσεφ του VMRO, ενώ ο ηγέτης της Δημοκρατικής Εναλλαγής Βασίλ Τοπουρκόφσκι δεν μετέχει στο κυβερνητικό σχήμα αλλά θα αναλάβει επικεφαλής μιας νέας υπηρεσίας, της Υπηρεσίας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης και από τη θέση αυτή αναμένεται το 1999 να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα της χώρας.

    Η ψήφος εμπιστοσύνης θεωρείται δεδομένη, καθώς απαιτούνται 61 ψήφοι ενώ τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού διαθέτουν 73 έδρες. Στόχος όμως του Πρωθυπουργού Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι είναι να εξασφαλίσει την υποστήριξη των δύο τρίτων (81) των ψήφων της Βουλής, ώστε να μπορέσει η κυβέρνησή του να περάσει ορισμένα σημαντικά νομοσχέδια και κυρίως κάποιες αλλαγές στο Σύνταγμα.

    Πολιτικοί σχολιαστές στα Σκόπια αναφέρουν ότι θετική ψήφο στη νέα κυβέρνηση θα δώσουν οι βουλευτές του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς και ορισμένοι βουλευτές του μετριοπαθούς αλβανικού κόμματος PDP.

    Eπίσκεψη Σολάνα

    Την ΠΓΔΜ επισκέφθηκαν την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα και ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Ουέσλι Κλάρκ, με σκοπό να εξασφαλίσουν τη συγκατάθεση της ηγεσίας των Σκοπίων για την εγκατάσταση της δύναμης ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ, που στοχεύει στην προστασία των άοπλων παρατηρητών του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο.

    Οι δύο αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ είχαν συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόροφ, τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι και τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.

    Αμέσως μετά το πέρας των συνομιλιών, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες της ΠΓΔΜ συμφώνησαν κατ' αρχήν για την ανάπτυξη στη χώρα μιας δύναμης ταχείας επέμβασης για το Κοσσυφοπέδιο.

    Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου αν οι ηγέτες της ΠΓΔΜ του έδωσαν το πράσινο φως για την ανάπτυξη της δύναμης αυτής στην ΠΓΔΜ, ο Σολάνα απήντησε: "Ναι".

    Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ διευκρίνισε πάντως ότι η ΠΓΔΜ θα ανακοινώσει επισήμως ότι συμφωνεί μέσα στην προσεχή εβδομάδα, μετά τον σχηματισμό στα Σκόπια της νέας κυβέρνησης που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές.

    "Πριν από την προσεχή Τετάρτη, την Πέμπτη ή την Παρασκευή δεν μπορούμε να ελπίζουμε στην επίσημη συμφωνία της κυβέρνησης, διότι αναμένουμε να αναλάβει αυτή τα καθήκοντά της", διευκρίνησε.

    "Μόλις η κυβέρνηση δώσει τη σύμφωνη γνώμη της η δύναμη ταχείας επέμβασης θα φθάσει στην ΠΓΔΜ το ταχύτερο δυνατό", πρόσθεσε.

    Το ΝΑΤΟ υιοθέτησε στις 13 Νοεμβρίου επιχειρησιακό σχέδιο για μια δύναμη περίπου 1.700 ανδρών που θα εδρεύει στην ΠΓΔΜ και θα είναι έτοιμη σε περίπτωση ανάγκης να σπεύσει σε βοήθεια των 2.000 παρατηρητών του ΟΑΣΕ που θα αναπτυχθούν στο Κοσσυφοπέδιο. (ΑΠΕ- Γαλλ. Πρακτ., 26.11.98).

    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι κ.κ. Σολάνα και Κλαρκ μετέβησαν στο Κουμάνοβο, στη βόρεια ΠΓΔΜ, όπου εγκαινίασαν το κέντρο του ΝΑΤΟ για το συντονισμό της δύναμης επαλήθευσης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Συνάντηση στις Βρυξέλλες

    Στις 8 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες συνάντηση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Τρόικα (Αυστρία, Βρετανία, Γερμανία) και τη νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε η αυστριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Η συνάντηση αυτή, που ορίστηκε για μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ, θα επιτρέψει την "ανταλλαγή απόψεων σε πολιτικά και οικονομικά θέματα, αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας σε πολιτικό επίπεδο", τονίζεται στην ανακοίνωση. (ΑΠΕ- Γαλλ. Πρακτ., 24.11.98).

    [Δ] ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    [04] Το Ισραήλ συζητά ενδεχόμενη αποχώρησή του από το Λίβανο-Προχωρεί η ειρηνευτική διαδικασία

    Κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και σε ένα άλλο "μέτωπο" του Μεσαντολικού προβλήματος, αυτό της Συρίας και του Λιβάνου, στο οποίο κυριαρχεί η παραμονή των στρατευμάτων του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο. Η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα εν λόγω εδάφη είναι ένα πάγιο αίτημα των κυβερνήσεων της Συρίας και του Λιβάνου, το οποίο αρνιόταν κατηγορηματικά να συζητήσει το Τελ Αβίβ. Την τελευταία εβδομάδα όμως έχουν αναζωπυρωθεί οι συζητήσεις και φαίνεται ότι τώρα το Ισραήλ είναι πιο διαλλακτικό, αφού εμφανίζεται διατεθειμένο να εξετάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Χαρακτηριστική, στην προκειμένη περίπτωση, είναι η δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου από το Λονδίνο, όπου βρισκόταν στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ευρώπη. Ο κ. Νετανιάχου είπε ότι επιστρέφοντας στο Ισραήλ, προτίθεται να "επανεξετάσει τις μεθόδους" που η χώρα του έχει υιοθετήσει στο νότιο Λίβανο, με κύριο γνώμονα τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας των Ισραηλινών στρατιωτών.

    Παράλληλα, ο κ. Νετανιάχου διευκρίνισε ότι άλλη παράμετρος του ίδιου θέματος είναι το πως θα γίνει αναδίπλωση των στρατευμάτων, χωρίς όμως να απειληθεί η ασφάλεια των μεθοριακών πόλεων, χωριών και οικισμών (ΑΠΕ-Γαλλ. Πρακτ., 26.11.98).

    Αλλά και ανώτατοι αξιωματούχοι του ισραηλινού Υπουργείου Αμυνας, συνεδρίασαν μαζί με αξιωματικούς του στρατού και συζήτησαν τη στρατηγική των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στο Νότιο Λίβανο.

    Οπως όμως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο (23.11.98), κατά τη σύσκεψη απορρίφθηκε κάθε ιδέα για μονομερή ισραηλινή αποχώρηση.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, μιλώντας στους δημοσιογράφους (29.11.98), δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να γίνει "όμηρος" της Συρίας, αναφερόμενος στις ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Δαμασκού για την κατάσταση στο Λίβανο.

    Στο μεταξύ, η ισραηλινή εφημερίδα "Μααρίβ" σε δημοσίευμά της (29.11. 98), αναφέρει ότι πράκτορες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Λιβάνου και της Συρίας για να συζητήσουν το ενδεχόμενο της αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από το νότιο Λίβανο.

    Υπέρ της νομερούς αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από το νότιο Λίβανο τάχθηκε ο πρώην Πρωθυπουργός του Ισραήλ Σιμόν Πέρες. Ο κ. Πέρες σε δηλώσεις του στον κρατικό ραδιοσταθμό του Ισραήλ, είπε: "Πρέπει να αποφασίσουμε να εφαρμόσουμε την απόφαση 425 του ΟΗΕ, η οποία απαιτεί τη σύναψη σχετικής συμφωνίας με το Λίβανο και να οδηγήσουμε τα στρατεύματά μας στα διεθνή σύνορα".

    Οσον αφορά στην εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ουάι Πλαντέισον, ο κ. Νετανιάχου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του BBC (29.11.98), δήλωσε ότι θεωρεί πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το τελικό καθεστώς των εδαφών που διεκδικούν οι Παλαιστίνιοι, με τον όρο ότι οι τελευταίοι θα διαπραγματευθούν χωρίς προϋποθέσεις.

    Εκκληση προς την Ευρώπη, να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, απηύθυνε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με το Γάλλο πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν, στο Παρίσι.

    Στην έκκληση αυτή έδειξε να ανταποκρίνεται ο Γάλλος Πρωθυπουργός, ο οποίος μιλώντας στους ηγέτες της γαλλοεβραϊκής κοινότητας, προσφέρθηκε να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, και πιθανότατα και στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Συρία, (ΑΠΕ-Ρόιτερ, Γαλλ. Πρακτ., 28.11.98).

    Πάντως, το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών, με δήλωση της εκπροσώπου του Αν Γκατό-Σεκρέ (27.11.98), φρόντισε να εκφράσει την αντίθεση της Γαλλίας με τη μονομερή διακήρυξη ενός παλαιστινιακού κράτους. Μια τέτοια ενέργεια-εκτιμά το Υπουργείο- θα προκαλούσε "ρήξη" στη λογική των διαπραγματεύσεων.

    Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο (27.11.98),ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον θα επισκεφθεί το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη της Γάζας και της Δυτικής Οχθης από τις 12 έως τις 15 Δεκεμβρίου, για μια σειρά επαφών σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    [05] Αγγλοι και Αμερικανοί συνεχίζουν τις απειλές κατά του Σαντάμ Χουσείν

    Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία συνεχίζουν να απειλούν το Ιράκ με σκληρά μέτρα, σε "περίπτωση που προβάλλει και πάλι εμπόδια στο έργο των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση φαίνεται, προς το παρόν,να εκτονώνεται.

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, συγκεκριμένα, μιλώντας ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων (27.11.98), προειδοποίησε εκ νέου τη Βαγδάτη με άμεση ανάληψη στρατιωτικής δράσης, σε περίπτωση παρεμπόδισης του έργου των παρατηρητών του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

    Αλλά και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, στο Λόκχαρτ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ "θα καταφύγουν σε άλλες επιλογές" εάν οι Ιρακινοί δε συνεργαστούν με την Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ (ΑΠΕ-Γαλλ. Πρακτ., 24. 11.98).

    Από την πλευρά του το Ιράκ, η εφημερίδα "Βαβέλ" κατηγόρησε (29.11. 98) τον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, ότι επιδιώκει "μια νέα κρίση" για να δικαιολογηθεί μια αμερικανική επιθεώρηση.

    του Σαντάμ Χουσείν "


    Hellenic Ministry of Press and Mass Media: The Week in Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    weekgr2html v1.00 run on Thursday, 3 December 1998 - 8:35:51 UTC