Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

OMOGENEIAKA NEA (13/07/1996)

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

"ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ"

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σάββατο 13 Ιουλίου 1996

ΤΙΤΛΟΙ

  • [01] Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ:"ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 1997 ΘΑ ΣΥΝΕΛΘΟΥΝ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΚΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ Σ.Α.Ε. ΚΑΙ Π.Σ.Ε. ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΟΥΣ

  • [01] Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ:"ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 1997 ΘΑ ΣΥΝΕΛΘΟΥΝ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΚΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ Σ.Α.Ε. ΚΑΙ Π.Σ.Ε. ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΟΥΣ

    "Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ως νέος θεσμός, έχει ενηλικιωθεί και αυτό είναι σημαντικό επίτευγμα,γιατί δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος, μερικοί μήνες μόνο,από τη δημιουργία του. Θεωρούμε λοιπόν ότι αυτός ο νέος θεσμός έχει πετύχει." Με αυτή τη εισαγωγική διαπίστωση άνοιξε την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Ρωμαίος, μετά από τις αλλεπάλληλες, χθές και σήμερα, συσκέψεις που είχε με το Προεδρείο του ΣΑΕ, παρουσία του Πρόεδρου της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής κ. Δημήτρη Σωτηρλή και του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού κ.Γιάννη Πανούση.

    Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών διευκρινίζοντας ότι η διαπίστωση αυτή είναι κοινή και απηχεί την άποψη τόσο του ΣΑΕ και της Κυβέρνησης, όσο και της Διακομματικής επισήμανε ότι " η επιτυχία των Περιφερειακών ΣΑΕ, η δραστηριότητα που μέχρι σήμερα έχει επιδείξει και η αποτελεσματικότητα, αναφορικά με την προβολή και την προάσπιση των εθνικών θεμάτων, συνιστούν τα στοιχεία της ενηλικίωσης."

    Ακολούθως ο κ. Ρωμαίος αναφερόμενος στις αποφάσεις που ελήφθησαν ανακοίνωσε ταα εξής: "1ον Ολοκληρώσαμε το θεσμικό πλαίσιο για την παγκόσμια συνέλευση του Ελληνισμού, η οποία θα συγκληθεί του χρόνου στη Θεσσαλονίκη και το ίδρυμα εκείνο, δηλαδή ένα ιδιωτικού δικαίου ίδρυμα, το οποίο θα έχει την οικονομική, διοικητική και τεχνική υποστήριξη του ΣΑΕ και της ΠΣΕ. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή αρχές Αυγούστου, θα έχει ψηφιστεί μεχρι το τέλος Αυγούστου και από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει η εφαρμογή του. 2ον Έχουμε επιλέξει τα κεντρικά γραφεία του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη να είναι στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης, τα οποία θα διαρυθμιστούν σύντομα και με την λειτουργία του ιδρύματος εκτιμούμε ότι σίγουρα μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει στελεχωθεί με προσλήψεις ειδικών συνεργατών μετά από διαγωνισμό, για να έχουν γνώση του αντικειμένου που καλούνται να υπηρετήσουν. 3ον Τα οικονομικά του ΣΑΕ. Είναι φανερό ότι πέρα από τα keitouqcij\ έξοδα, τα οποία ειναι σημαντικά, και πρέπει να είναι σημαντικά, διότι χωρίς υποδομή όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στα Περιφερειακά ΣΑΕ, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει ο θεσμός αποτελεσματικά. Εχουμε συμφωνήσει λοιπόν ότι θα συνεχιστεί η οικονομική στήριξη από το δημόσιο, αλλά κλιμακωτά το ΣΑΕ θα αποκτήσει την οικονομική του αυτοδυναμία μέσα από την προσφορά των αποδήμων, αλλά και ιδιωτών από την Ελλάδα.

    Αυτός είναι ο στόχος μας και η αποφασή μας για πάρα πολλούς λόγους. Πιστεύουμε ότι από το 1997 θα λειτουργεί αυτό το νέο σύστημα χρηματοδότησης, μικτό στην πρώτη φάση και πιστεύω πολύ σύντομα να έχουμε την πληρη οικονομική αποδέσμευση από το δημόσιο. "

    Στη συνέχεια ο κ. Ρωμαίος αφού γνωστοποίησε πως τον ερχόμενο χρόνο μαζί με την Παγκόσμια Συνέλευση του Ελληνισμού θα συνέλθει στη Θεσσαλονίκη και η Συνέλευση για την εκλογή του νέου Προεδρείου του ΣΑΕ(για ευνόητους λόγους τόσο οργανωτικούς όσο και οικονομικούς, αφού 100 από τα μέλη του ΣΑΕ θα είναι και μέλη της ΠΣΕ), ανακοίνωσε ότι παρατείνεται η θητεία του παρόντος Προεδρείου του ΣΑΕ για δύο χρόνια επειδή,όπως τόνισε, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της θητείας του το σημερινό Προεδρείο αναλώθηκε στην οργάνωση και την δημιουργία υποδομής για τη στήριξη του θεσμού.

    "Ενας ακόμη λόγος της παρατασης ,εξήγησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αφορά και την ανάγκη το σημερινό Προεδρείο να μελετήσει και να μας εισηγηθεί αναφορικά με τις αδυναμίες που υπήρξαν κατά την πρώτη εκλογή σε σχέση με την αντιπροσώπευση. Στόχος όλων μας και της κυβέρνησης και του ΣΑΕ και της Διακομματικής Επιτροπής είναι η επόμενη εκλογή του Προεδρείου του ΣΑΕ να είναι ακόμη πιο αντιπροσωπευτική, απ' ότι ήταν τον περασμενο χρόνο."

    Ο κ. Ρωμαίος αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εξωτερικών για την αξιοποίηση της ελληνικής ομογένειας προς όφελος των εθνικών μας θεμάτων ανακοίνωσε πως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους θα κληθούν στην Ελλάδα 40 περίπου βουλευτές ελληνικής καταγωγής από τα κοινοβούλια όλου του κόσμου.

    Αναφορικά με τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με τη συγκρότηση του ΣΑΕ ο κ. Ρωμαίος επισήμανε ότι, μετά τις αναγκαίες επαφές και συναντήσεις," δεν υπάρχουν πλέον προβλήματα ", ενώ σχετικά με την ιδέα δημιουργίας Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού ο Υπουργός επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί, προτείνοντας όμως ταυτόχρονα τη θέσπιση θέσης Μόνιμου Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού διακομματικής αποδοχής με τη ριζική και " εκ βάθρων" αναδιοργάνωση της δομής και λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας.

    Τέλος ο κ. Ρωμαίος τόνισε πως έχει ήδη ανατεθεί μελέτη ανασυγκρότησης της Γεν. Γραμ. Απόδημου Ελληνισμού , μελέτη η οποία θα προσδιορίσει και τον καλύτερο δυνατό τρόπο συντονισμού των διάσπαρτων σε διάφορα υπουργεία υπηρεσιών , ιδρυμάτων και οργανισμών που ασχολούνται με θέματα της Ομογένειας.

    "Μέχρι τώρα είχαμε τον Απόδημο Ελληνισμό των εθνικών κρίσεων. Εγώ θεωρώ ότι ο Ελληνισμός μπορεί μέσα από τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας να διαμορφώνει ένα πλέγμα συνθηκών αποτροπής, am όχι στο πεδίο της σύγκρουσης, σίγουρα στο πεδίο της ενημέρωσης", τόνισε από την πλευρά του ο κ.Πανούσης. Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματεία εκπονεί σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού πρόγραμμα φιλοξενίας στην Ελλάδα όλων των Ολυμπιονικών που θα αναδειχθούν στους Χρυσούς Ολυμπιακούς της Ατλάντα.

    Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς, εξέφρασε την αισιοδοξία του για μια ακόμα αποτελεσματικότερη προώθηση των εθνικών θεμάτων στο εξωτερικό από την ομογένεια, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν ένονες πιέσεις στον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, για υποστήριξη των ελληνικών θέσεων. "Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την στάση των ΗΠΑ στα εθνικά μας θέματα. Οι εκλογές είναι τον Νοέμβριο. Αν είναι να κάνουμε κάτι περισσότερο, πρέπει να το κάνουμε τώρα. Πρέπει να πάρουμε αυτήν τη δύναμη. Και θα την πάρουμε", τόνισε ο κ.Αθενς.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegro2html v1.00 run on Saturday, 13 July 1996 - 11:00:59