Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

OMOGENEIAKA NEA (24/06/1996)

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

Δευτέρα 24 Ιουνίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΣΥΛΛYΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
  • [02] Α.ΑΘΕΝΣ:" ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ. ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ.
  • [03] Ο ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΠΟΛ ΣΑΡΜΠΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
  • [04] ΙΑΚΩΒΟΣ: Ο Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΦΗΣΕ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΨΥΧΙΑ - ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ.
  • [05] ΣΟΚ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
  • [06] ΘΡΗΝΕΙ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [07] ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
  • [08] ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΘΑ ΤΕΛΕΣΕΙ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΗΔΕΙΑΣ ΤΟΥ
  • [09] Τ.ΚΕΝΕΤ: Ο Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ.
  • [10] ΥΣΤΑΤΟΣ ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ- Η ΝΕΚΡΩΣΙΜΗ ΠΟΜΠΗ- ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠ΄ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ- ΩΣ "ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ", ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΚΛΙΝΤΟΝ.
  • [11] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ Β. ΚΑΙ Ν.ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΪΟΥ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΣΥΛΛYΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

    Τη βαθειά του θλίψη για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με συλλυπητήριο μήνυμα που απέστειλε στον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη.

    "Εκφράζομεν βαθεία και ειλικρινή την συμπάθεια της Μητρός Εκκλησίας προς την υφ' Υμάς έντιμον Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και τους οικογενείς και τους απανταχού φίλους και συνεργάτες αυτού.Το εν γένει έργον του εκλιπόντος δημοσίου ανδρός , τόσο ως ακαδημαϊκού διδασκάλου, όσο και ως πολιτικού, υπήρξε πολυσχιδές και εντυπωσιακό, όντως ηγετικόν", σημειώνεται μεταξύ των άλλων στο συλλυπητήριο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

    [02] Α.ΑΘΕΝΣ:" ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ. ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ.

    "Παρών, παρά την απουσία του από τα εγκόσμια από χθές τα ξημερώματα, ο Ανδρέας Παπανδρέου και η προσφορά του στον Απόδημο Ελληνισμό αποτέλεσε βασικό σημείο αναφοράς, κατά την τελετή ]maqngr των εργασιών του πρώτου συνεδρίου του Περιφερειακού Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Ασίας-Αφρικής, που άρχισε σήμερα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του οραματιστή του θεσμού του ΣΑΕ.

    "Δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος πολιτικός ηγέτης. Ηταν και προσωπικός καλός μου φίλος και πάνω από όλα ο εμπνευστής της ίδρυσης του ΣΑΕ. Του είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες και ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε την πορεία του και θα κάνουμε πραγματικότητα τα οράματά του για τον Απόδημο Ελληνισμό", τόνισε χαρακτηριστικά σε αποκλειστική δήλωσή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου ΣΑΕ Αντριου Αθενς, ο οποίος προεδρεύει του συνεδρίου. Ο κ. Αθενς αναχωρεί αύριο από την Αλεξάνδρεια, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του πρώην Πρωθυπουγού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    "Ηταν ένας ανθρωπος με οραματισμούς. Είχε ζήσει στο εξωτερικό και είχε άμεση σχέση με την ομογένεια. Η συγκρότηση του ΣΑΕ ήταν μια πρωτοβουλία που θα μείνει αξέχαστη. Δημιούργησε ένα θεσμό",επεσήμανε από την πλευρά του στο ΜΠΕ ο αναπληρωτης Πρόεδρος του ΣΑΕ Κώστας Παππάς.

    Το έργο του Ανδρέα Παπανδρέου για τον Απόδημο Ελληνισμό αποτέλεσε βασικό σημείο αναφοράς και του εναρκτήριου χαιρετισμού του Προέδρου του Περιφερειακού ΣΑΕ Ασίας-Αφρικής Στέφανου Ταμβάκη": Ηταν ο μεγαλύτερος Απόδημος Ελληνας. Αφησε έργο ανεξίτηλο στη μνήμη όλων μας. Η απουσία του είναι αισθητή. Εμείς οι απόδημοι χάνουμε ένα υποστηρικτή. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της πατρίδας που θα τον σκεπάζει και η μνήμη του αιώνια".

    Ιδιαίτερα θερμή για την προσφορά του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν και η αναφορά του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Παρθένιου: "Ηταν ένας πολιτικός ταλαντούχος, χαρισματικός, που δημιούργησε μια νέα πορεία για την πατρίδα μας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου άκουγε τις φωνές των ανθρώπων και έτσι μπόρεσε να χαράξει μια γραμμή σε σχέση με το παρελθόν της χώρας", σημείωσε χαρακτηριστικά δίνοντας έμφαση στην κοινωνική διάσταση της πορείας που χαραξε ο πρώην Πρωθυπουργός. "Είχε τόλμη και θάρρος. Αυτό που χρειαζόμαστε και τώρα για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα μας".

    Σε χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την τελετή έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου ο κ. Αθενς τόνισε την ανάγκη συμπόρευσης ολόκληρου του Απόδημου Ελληνισμού σε μια πορεία ενότητας, κατανόησης και συνεργασίας, ώστε όπως είπε χαρακτηριστικά, "να μιλάμε με μια φωνή για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Γατί μόνο έτσι μπορουμε να τα υποστηρίζουμε και τα δύο".

    Από την πλευρά του ο κ. Παππάς επικέντρωσε στην ανάγκη εξέλιξης της Ελλάδας και της Κύπρου σε γέφυρα προόδου, φιλίας και συνεργασίας της ενωμένης χριστιανικής Ευρώπης με τα κράτη και τους λαούς της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. "Η Μεσόγειος και η Μαύρη Θάλασσα ήταν και είναι οι θάλασσες που ενώνουν και δεν χωρίζουν τους λαούς που κατοικούν στις ακτές τους" είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα και ο Ελληνισμός "δεν πρέπει να επιλέξουν το ρόλο του Ακρίτα και του Προμαχώνα της Ευρώπης ενάντια σε κάποια αναμενόμενη ισλαμική επέκταση στην Ευρώπη. Και αν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, αυτό αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και όχι κύρια και μόνο την Ελλάδα.

    Για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, ο ευρωασιατικος και ο avqijamij|r χωρος με κέντρο τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα είναι γεωπολιτικά, στρατηγικά και οικονομικά ενιαίος. Το κέντρο της Ευρωπαϊκης ανάπτυξης πρέπει να μεταφερθεί προς τη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη και οι χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής να ενταχθούν στη γενικότερη ανάπτυξη μαζί με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Για μια τέτοια κατεύθυνση δεν μπορούμε να περιμένουμε τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    Στήριξη του Απόδημου Ελληνισμού της Ασίας και της Αφρικής υποσχέθηκαν εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας τα μέλη της Διαρκούς Διακομματικής Επιτροπής που συμμετέχουν στις εργασίες κ.κ. Μπρακατσούλας και Πετραλιάς (ΠΑΣΟΚ), Χαραλαμπόπουλος(Ν.Δ), Νικόπουλος(ΠΟΛΑΝ) και Αραβανής(ΚΚΕ), όπως και οι εκπρόσωποι του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Γιώργου Ρωμαίου και του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Πανούση. Ο κ. Πανούσης δεν συμμετέχει στις εργασίες, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, λόγω του εθνικού πένθους για την απώλεια του Α.Παπανδρέου.

    Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Σινά Δαμιανός, ο Μητροπολίτης Γιοχάνεσμπουργκ και Πρετόριας Παύλος, και ο Διοικητής της Αλεξάνδρειας Σαϊντ Ισμαήλ Ελ Γκαουσάκι.

    [03] Ο ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΠΟΛ ΣΑΡΜΠΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

    "Θα θυμόμαστε τον Ανδρέα Παπανδρέου σαν τον ηγέτη που αγωνίστηκε για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα και τον φλογερό υπερασπιστή των στόχων και των αρχών, που υποστήριζε ", δήλωσε ο ελληνοαμερικανός γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

    [04] ΙΑΚΩΒΟΣ: Ο Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΦΗΣΕ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΨΥΧΙΑ - ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ.

    "Ο θάνατος του Ανδρέα Παπανδρέου αφήνει ένα κενό στην εξεύρεση και καθιέρωση μιας εθνικής πορείας, που θα ένωνε ολόκληρο τον ελληνικό λαό στην αναζήτηση του για ειρηνική συμβίωση και συνένωσή του γύρω απο την αντιμετώπιση των κρίσιμων στιγμών που διέρχεται ο τόπος", δήλωσε συγκλονισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Ανδρεα Παπανδρέου.

    "Νέος, πριν τριάντα χρόνια, όταν κατέβαινε στην πολιτική κονίστρα της ελληνικής πολιτικής, τολμηρός ιδεαλιστής και μαχητής, σφραγίζει στα 77 του χρόνια μια πολυκύμαντη για τον ίδιο, για τον τόπο, πολιτική ζωή, αφήνοντας ως παρακαταθήκη το πολύ γνωστό σύνθημά του για εθνική ομοψυχία. Θα ήταν ευχής έργο να τιμούσαμε τη μνήμη του με την ένωση και σύμπραξη όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, για μια Ελλάδα ενωμένη, περήφανη, φιλειρηνική και συγχρόνως μαχητική, όσον αφορά στην υπεράσπιση των εθνικών δικαίων του ελληνικού λαού".

    Τα βαθύτατα συλλυπητήρια του για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου εξέφρασε και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Διόδωρος με τηλεγράφημα που απέστειλε τόσο στην οικογένεια του εκλιπόντος, όσο jai στον Γενικό Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη.

    Επίσης τα θερμά συλλυπητήρια για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου εξέφρασαν και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνισμού της Αμερικής με ανακοίνωση τους, στην οποία τονίζουν ότι "ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου τα τελευταία 30 χρόνια ήταν ένα από τα δυναμικότερα μέλη του πολιτικού κόσμου, παίζοντας βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της ιστορίας της Ελλάδας για το περισσότερο από το 1/4 του αιώνα".

    [05] ΣΟΚ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

    Σοκ προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου σε όλο τον κόσμο. Ραδιόφωνα και τηλεοράσεις από το πρωί προβάλλουν σαν πρώτη ειδηση τον θάνατό του.

    ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Θλίψη προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου στην ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ. Η είδηση που μεταδόθηκε λόγω της διαφοράς ώρας με τηλεφωνήματα φίλων και συγγενών των ομογενών από την Ελλάδα συγκλόνισε την Ελληνοαμερικανική κοινότητα στη Νέα Υόρκη και στα άλλα ομογενειακά κέντρα των ΗΠΑ. Ομογενείς σε δηλώσεις τους, ανεξαρτήτου πολιτικής προτίμησης, υπογραμμίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ανδρέα Παπανδρέου στις πολιτικές εξελίξεις της μεταπολίτευσης και στο μεγάλο έργο του στην πορεία της ανάπτυξης της χώρας. Ελληνοαμερικανοί στη Νέα Υόρκη που γνώριζαν και στήριξαν τον Ανδρέα Παπανδρέου, από την εποχή της ίδρυσης του ΠΑΚ, αναφέρονται ακόμη στην ηγετική του φυσιογνωμία και στο μεγάλο ακαδημαϊκό του έργο σε πανεπιστήμια της Αμερικής και του Καναδά.

    Η τραγική είδηση κυριαρχεί και στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης. Το εθνικό ελληνικό κανάλι άλλαξε τη ροή του προγράμματός του παρουσιάζοντας ειδικές εκπομπές με τη ζωή και το έργο του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ η ομογενειακή εφημερίδα "Πρωινή" θα κυκλοφορήσει έκτακτη έκδοση με ειδικό αφιέρωμα στον πρώην Πρωθυπουργό και αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

    Στη Γαλλία

    Από νωρίς το πρωί όλα τα ραδιόφωνα και τα ειδησεογραφικά τηλεοπτικά δίκτυα της γαλλικής πρωτεύουσας προβάλλουν σαν πρώτη είδηση τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Τα κανάλια υπογραμμίζουν ότι ο Α. Παπανδρέου ήταν ο πρώτος σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ελλάδας, ότι με το θάνατό του κλείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας της χώρας και ότι μια νέα πολιτική περίοδος αρχίζει τώρα στην Ελλάδα. Αυτά τα λόγια ακούγονται σήμερα στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις του Παρισιού.

    Ωστόσο οι Γάλλοι δημοσιογράφοι χαρακτηρίζουν το 1996 μαύρη χρονιά για τους σοσιαλιστές ηγέτες που ταυτίστηκαν με την δεκαετία του '80. Πριν από έξι μήνες άφηνε την τελευταία του πνοή στο Παρίσι ένας στενός φίλος του Α. Παπανδρέου, αλλά και της Ελλάδος, ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος της 5ης γαλλικής δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Φρανσουά Μιττεράν.

    Στη Κύπρο

    Συγκίνηση προκάλεσε στην Κύπρο η είδηση του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου. Την είδηση μετέδωσε γύρω στις 3:00 στην αρχή το Κρατικό Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, το οποίο προσάρμοσε αναλόγως τη ροή του προγράμματός του. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ταυτισμένος στην συνείδηση του ελληνισμού της Κύπρου με την αντίσταση κατά των συνωμοσιών της Ελλάδας και της Κύπρου από την ανεξαρτησία της και μετά. Η πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο νησί πραγματοποιείται το 1964 με την ιδιότητα του Υπουργού Συντονισμού στη κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου.

    Η παρουσία του τότε στην Κύπρο αποτέλεσε έμπρακτη δήλωση συμπαράστασης στον Πρόεδρο Μακάριο στην προσπάθειά του να αναχαιτίσει τις ξένες πιέσεις μετά την τουρκοκυπριακή ανταρσία κατά του κράτους. Επισκέφθηκε ξανά την Κύπρο το 1982 ως πρωθυπουργός πια. Ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που επισκέφθηκε την Κύπρο. Η υποδοχή που του έγινε τότε ήταν πρωτοφανής για την Κύπρο. Στη συνείδηση του ελληνισμού του νησιού είναι επίσης ταυτισμένος με την αντίσταση κατά του τουρκικού επεκτατισμού. Ήταν ο πρώτος που είχε προειδοποιήσει, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίησή του πολλές φορές ότι τυχόν προέλαση των Τούρκων στην Κύπρο θα ήταν αιτία πολέμου με την Ελλάδα. Το 1993 διατύπωσε την αρχή της Ενιαίας Αμυντικής Γραμμής που αρχίζει από τον Έβρο και καταλήγει στην Κύπρο, η οποία μετουσιώθηκε στο ρεύμα του ενιαίου αμυντικού χώρου.

    [06] ΘΡΗΝΕΙ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου θρηνεί απο χθές η ελληνική ομογένεια από άκρη σε άκρη του Καναδά, ενώ μεσίστια κυματίζει η Ελληνική Σημαία εξω από την Πρεσβεία της Οττάβα και από τα Προξενεία των μεγάλων καναδικών πόλεων, όπου συρρέουν κατά εκατοντάδες Ελληνες και ξένοι να υπογράψουν στα βιβλία συλλυπητηρίων.

    Ο Καναδός Πρωθυπουργός, Ζάν Κρετιέν, απηύθυνε συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, τονίζοντας ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε μια μεγάλη πολιτική προσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας με ιδιαίτερους δεσμούς με τον Καναδά λόγω της παραμονής του στο Τορόντο κατά τη διάρκεια της επταετίας και της θητείας του ως καθηγητού στο Πανεπιστήμιο Γιόρκ της πόλης.

    Ο καναδικός τύπος και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα αναφέρονται διεξοδικά από χθες στη ζωή του Ανδρέα Παπανδρέου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον αγώνα του ενάντια στη δικτατορία, που δόθηκε από τις επάλξεις του Τορόντο.

    Την ίδια στιγμή οι Ελληνες του Τορόντο, που γνώρισαν τη λεβεντιά του Ανδρέα Παπανδρέου εκείνα τα σκληρά χρόνια της αντίστασης στη δικτατορία και ανέπτυξαν προσωπικούς δεσμούς μαζί του, αρνούνται να θρηνήσουν με δάκρυα τον τέως Πρωθυπουργό και πίνουν τσικουδιά στα καφενεία σε μνήμη της πληθωρικής ζωής του και των πολιτικών επιτευγμάτων του.

    [07] ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ A.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

    Τεράστια συγκίνηση προκάλεσε ο αιφνίδιος θάνατος του Ανδρέα Παπανδρέου στον Ελληνισμό της Αυστραλίας, ενώ όλα τα μέσα ενημέρωσης στη Μελβούρνη, στο Σίδνεϋ και τις άλλες πόλεις μετέδωσαν ως πρώτη είδηση την απώλεια του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.

    Η Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης και Βικτωρίας με τηλεγράφημά της, προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη και τον Πρόεδρο της Βουλής, Α. Κακλαμάνη εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο "του πολιτικού ηγέτη που κυριάρχησε στο πολιτικό γίγνεσθαι της μεταπολιτευτικής Ελλάδας" και δηλώνει ότι "ο απανταχού Ελληνισμός, ενωμένος στις χαρές και στις δύσκολες στιγμές, ενώνει τις προσευχές και παρακαλεί τον Παντοδύναμο να κατατάξει τον εκλιπόντα "εν σκηναίες δικαίων".

    Η είδηση του θανάτου του Α. Παπανδρέου μεταδόθηκε αστραπιαία σ' όλα τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, με εκτεταμένες αναφορές στη ζωή και το έργο του, ενώ ο Τύπος δεν πρόλαβε την είδηση, αφού αυτή έγινε γνωστή στις 9,30 το πρωί (ώρα Αυστραλίας). Το κρατικό ABC τον χαρακτήρισε ως τον "πιο σημαντικό Έλληνα πολιτικό της μεταπολεμικής περιόδου", ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο "7" ανέφερε ότι ο Α. Παπανδρέου έκανε τους Έλληνες υπερήφανους με τη στάση του στα εθνικά θέματα.

    Το ΣΑΕ Ωκεανίας με δήλωση του Προέδρου του κ.Η. Ράλλη αναφέρει:" Η Ενωση του Απανταχού Ελληνισμού ήταν ένα από τα μεγάλα οράματα του Ανδρέα Παπανδρέου. Εχοντας ζήσει ο ίδιος στο εξωτερικό γνώριζε τη δύναμη του Απόδημου Ελληνισμού. Ευτύχησε να δει το ΣΑΕ να παίρνει σάρκα και οστά. "

    [08] ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΘΑ ΤΕΛΕΣΕΙ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΗΔΕΙΑΣ ΤΟΥ

    Την Τετάρτη, την ώρα που θα γίνεται στην Αθήνα η κηδεία του τέως Ελληνα Πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, θα πραγματοποιηθεί τρισάγιο στη μνήμη του, στον ιστορικό ναό του Ευαγγελισμού, το οποίο αναμένεται να παρακολουθήσουν πολυάριθμοι ομογενείς.

    Εξάλλου, από σήμερα εως και την Τετάρτη στο ελληνικό Προξενείο της Μελβούρνης αλλά και στα άλλα ελληνικά Προξενεία της Αυστραλίας, άνοιξε βιβλίο Συλλυπητηρίων και πολλοί είναι αυτοί που προσέρχονται για να το υπογράψουν.

    Στο μεταξύ, όλα τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, ραδιόφωνο, τύπος και εφημερίδες εξακολουθούν να δίνουν πρωτοφανή δημοσιότητα τόσο στην είδηση του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου, όσο και στους σταθμούς της ζωής του.

    Πάντως, τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης δείχνουν "ξαφνιασμένα" από την αίσθηση, που έχει προκαλέσει στην ομογένεια η είδηση του θανάτου και καταγράφουν τις αντιδράσεις της, φιλοξενώντας δηλώσεις παραγόντων αλλά και απλών ομογενών, που χαρακτηρίζουν τον Ανδρέα Παπανδρέου ως έναν από τους πλέον χαρισματικούς Ελληνες πολιτικούς και τον θάνατό του εθνική απώλεια.

    [09] Τ.ΚΕΝΕΤ: Ο Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ GCETGS ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ.

    "Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε μοναδικός και χαρισματικός ηγέτης της ελληνικής πολιτικής σκηνής" δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βικτόρια Τζεφ Κένετ, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του πρωην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    Με μεγάλη θλίψη δήλωσε ο κ. Κένετ μεταβιβάζω τα ειλικρκρινή μου συλλυπητήρια και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης μου προς την ελληνική παροικία για το θάνατο του τέως πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου".

    Ο κ. Κένετ που επισκέφθηκε δύο φορές στα τελευταία τρία χρόνια με την επίσημη ιδιότητα του την Ελλάδα και είχε ξέχωρες συναντήσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου τον χαρακτήρισε "μοναδικό". Πρόσθεσε οτι ο Ανδρέας Παπανδρέου δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ ένα κίνημα με οράματα, που αγκαλιάστηκε από τον ελληνικό λαό. "Ο θάνατος του, είπε, είναι εθνική αλλά και διεθνής απώλεια".

    Στο μεταξύ σε βαθύ πένθος έχει βυθισθεί η ομογένεια της Αυστραλίας και δεκάδες οργανώσεις εκδίδουν ανακοινώσεις, οπου εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και χαρακτηρίζουν τον Ανδρέα Παπανδρέου ως τον πρώτο Ελληνα πρωθυπουργό που έδειξε ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για τους απόδημους, εχοντας ζήσει ο ίδιος πολλά χρόνια στο εξωτερικό, και τη δημιουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

    [10] ΥΣΤΑΤΟΣ ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ- Η ΝΕΚΡΩΣΙΜΗ ΠΟΜΠΗ- ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠ΄ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ- ΩΣ "ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ", ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΚΛΙΝΤΟΝ.

    Χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας, κοινωνικής τάξης και φύλου, με δάκρυα στα μάτια κρατώντας λουλούδια στα χέρια ,εξακολουθούσαν καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας και κάτω απο τον καυτό ήλιο, να συρρέουν στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, πέριμένοντας υπομονετικά στην ουρά, προκειμένου να πουν το ύστατο χαιρε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον πολιτικό ηγέτη που με την παρουσία, τη δράση και το έργο του, σφράγισε ανεξίτηλα τη νεώτερη πολιτική ιστορία της χώρας.

    "Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ήταν ένας από τους πιό ισχυρούς ηγέτες στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, ένας`απο τους ανθρώπους που έπαιξε ρόλο-κλειδί στη νίκη της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και είχε πολύ στενέςσχέσεις με τις ΗΠΑ, όπου είχε ζήσει για πολλά χρόνια", υπογραμμίζει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Για να προσθέσει ότι ο Α.Παπανδρέου αφήνει πίσω του μια κληρονομιά επιτυχιών, η οποία θα συνεχίσει να εμπνέει τους συμπατριώτες του.

    Η σορός του Ανδρέα Παπανδρέου, που η φλογερή καρδιά του σταμάτησε να χτυπάει στις 2,30 τα ξημερώματα της Κυριακής, μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη της Αθήνας στις 11 το πρωϊ, όπου εψάλλει η νεκρώσιμη ακολουθία, παρουσία της συζύγου του κας Δήμητρας Λιάνη- Παπανδρέου, των μελών του υπουργικού συμβουλίου, του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδη Εβερτ και δεκάδων χιλιάδων λαού, ενω λίγο αργότερα, απότισαν φόρο τιμής στο νεκρό ηγέτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός Κώστας Sgl_tgr, ο οποίος μετέβη στη Μητρόπολη αμέσως μετά την εσπευσμένη επιστροφή του απο τη Φλωρεντία.

    Οπως ανακοινώθηκε απο την κυβέρνηση, η κηδεία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, θα γίνει το μεσημέρι της Τετάρτης, με τιμές αρχηγού κράτους, πράγμα που σημαίνει ότι η σορός θα μεταφερθεί απο την Μητρόπολη με πομπή στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών επι κιλίβαντος πυροβόλου, ενω την ίδια ώρα θα υπερίπτανται σμήνη αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας και θα παραταχθούν στρατιωτικά αγήματα σε όλο το μήκος της νεκρώσιμης πομπής.

    Δεκάδες ηγέτες κρατών απο όλο τον κόσμο, εξεδήλωσαν την επιθυμία να παραστούν στην κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου, μεταξύ αυτών και ο στενός του φίλος Γιασέρ Αραφάτ, ενω σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος Κλίντον πρόκειται να αποστείλει τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ.

    Για την απώλεια του Α.Παπανδρέου, ανοίχθηκε βιβλίο συλλυπητηρίων για το κοινό στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στη Βουλή, τη Δευτέρα απο τις 2 το μεσημέρι μέχρι και τις 6 το απόγευμα και την Τρίτη απο τις 10 το πρωϊ μέχρι τις 12 το μεσημέρι και απο τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 8:30 το βράδυ.

    Η είδηση του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου, έκανε απο τα ξημερώματα της Κυριακής το γύρο του κόσμου, μέσα απο τα τηλεγραφήματα των ειδησεογραφικών πρακτορείων και τις εκπομπές των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.

    Το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο CNN, μετέδωσε ρεπορτάζ, εξαίροντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Α. Παπανδρέου στην ελληνική και διεθνή πολιτική σκηνή. "Αυτή η Κυριακή, είναι για τους Ελληνες ημέρα μνήμης για τον ηγέτη που σφράγισε το πολιτικό σκηνικό της μεταπολεμικής Ελλάδας", σημείωσε το CNN, χαρακτηρίζοντας τον Ανδρέα Παπανδρέου χαρισματικό ηγέτη. Ο Παπανδρέου, εξόργισε αρκετές φορές τη Δύση, συμπλήρωσε το CNN, με την απειλή ότι θα αποσύρει την Ελλάδα αποτο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., μια υπόσχεση που δεν πραγματοποίησε ποτέ, αλλα που του χάρισε πολλούς φανατικούς υποστηρικτές. Τελικά ήταν η καρδιά του και όχι οι πολιτικοί του αντιπαλοι που εβαλαν τέλος στην εποχή Παπανδρέου, κατέληξε το τηλεοπτικό δίκτυο.

    Η Κύπρος θρηνεί το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, του μεγάλου αυτού πολιτικού που συνέδεσε το όνομά του με τον αγώνα του Κυπριακού ελληνισμού για ελευθερία και δικαίωση. Τη λύπη του εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληριδης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα στερείται των υπηρεσιών ενός διαπρεπούς πολιτικού. Ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Σπύρος Κυπριανού, δήλωσε: "Ο Ανδρέας Παπανδρέου έγραψε ιστορία. Η Κύπρος χάνει έναν ανιδιοτελή συμπαραστάτη.

    Απο τη Φλωρεντία ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ χαρακτήρισε τον Ανδρέα Παπανδρέου σημαντικό πολιτικό άνδρα και εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στον ελληνικό λαό. "Ο Ανδρέας Παπανδρέου, πρόσθεσε, είναι συνώνυμο του πνεύματος του Νταβός και ελπίζω πως ο Σημίτης θα συνεχίσει το ίδιο πνεύμα".

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, εξέφρασε τη λύπη του για το χαμό του. "Η συμβολή του στην επιτυχή συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή οικοδόμηση, υπήρξε καθοριστική", πρόσθεσε.

    Ο θάνατος του Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν η πρωτη είδηση στα dekt_a ειδήσεων του BBC. Ο σχολιαστής του σταθμού χαρακτήρισε τον Παπανδρέου ως ένα απο τους πλέον χαρισματικούς ηγέτες της σύγχρονης Ευρώπης.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Τζων Μέϊτζορ, σε συλλυπητήριο τηλεγράφημά του που έστειλε στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, αναφέρει τη συμβολή του Ανδρέα Παπανδρέου στην ανάπτυξη της σύγχρονης Ελλάδας, που ήταν τεράστια.

    Ο Ιταλός πρόεδρος Οσκαλ Λουϊτζι Σκάλφαρο χαρακτήρισε τον Ανδρέα Παπανδρέου ως θαρραλέο μαχητή της Ελευθερίας και σημαντική προσωπικότητα της Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας πολιτικής σκηνής.

    Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ζακ Ντεάν, επισημαίνει σε δήλωσή του το θαρραλέο ρόλο που διαδραμάτισε ο Ανδρέας Παπανδρέου στην πολιτική ζωή της Ελλάδας.

    Στο Βελιγράδι, ραδιόφωνο και τηλεοράσεις μεταδίδουν απο το πρωϊ την είδηση του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο χαρακτηρίζουν ως μία απο τις πιο μεγαλοπρεπείς και χαρισματικές προσωπικότητες της νεότερης Ελλάδας με διεθνή ακτινοβολία.

    Ο θάνατος του Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν σήμερα η πρώτη είδηση στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και στην Αυστραλία, ενω το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι χαρακτήρισε τον Ανδρέα Παπανδρέου ως τον πιο σημαντικό Ελληνα πολιτικό της μεταπολιτευτικής περιόδου και ηγέτη των μη προνομιούχων Ελλήνων.

    [11] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ Β. ΚΑΙ Ν.ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΪΟΥ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ.Ιάκωβος φέρεται αποφασισμένος να παραδώσει στον πρώτο τη τάξει Μητροπολίτη, την αρχιεπισκοπή, αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της Κληρικολαίκής Συνέλευσης,που θα ολοκληρωθεί στις 6 Ιουλίου.

    Αυτό αναφέρει η ομογενειακή εφημερίδα "Πρωϊνή" σε εκτενές ρεπορτάζ που δημοσιεύει.Σύμφωνα μ΄αυτό ο Αρχιεπίσκοπος συγκέντρωσε πρίν λίγες μέρες το προσωπικό της Αρχιεπισκοπής και ζήτησε να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, όπως είναι υποχρεωμένο να πράττει απέναντι στην Εκκλησία.

    "Γνωρίζω είπε ο Αρχιεπίσκοπος, ότι άλλοι είναι χαρούμενοι που φεύγω και άλλοι δυσαρεστημένοι,πρέπει όμως να θυμάστε ότι η υποχρέωσή σας είναι απέναντι στο Θεό και στην Εκκλησία και όχι σε πρόσωπα."

    Ο κ.Ιάκωβος, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, τόνισε ακόμη ότι μέχρι να αναλάβει ο νέος Αρχιεπίσκοπος, που θα διοριστεί απο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δεν θα γίνουν αλλαγές στο προσωπικό.

    Ο τοποτηρητής κ.Σίλας,που είναι πρώτος τη τάξει Μητροπολίτης της Αρχιεπισκοπής, θα μεριμνά για τα καθημερινά διοικητικά θέματα μέχρι τις 29 Ιουλίου ημέρα της επίσημης παραίτησης του κ.Ιακώβου.

    Ο Αρχιεπίσκοπος αναφερόμενος στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο που διορίζεται απο τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο και του οποίου η θητεία λήγει στη διάρκεια της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης, τόνισε πώς θα παραταθεί η θητεία του μέχρι να ενθρονιστεί ο αντικαταστάτης του.

    Μεταξύ των υποψηφιοφήτων για την Αρχιεπισκοπή της Βορείου και Νοτίου Αμερικής η εφημερίδα αναφέρει και τον Μητροπολίτη Βρεσθένης Δημήτριο,που διετέλεσε καθηγητής στο Χάρβαρντ και στη θεολογική Swok^ της Βοστώνης,καθώς και του Μητροπολίτη Ελβετίας Δαμασκηνού,αλλά και του Αρχιεπισκόπου Ιταλίας Σπυρίδωνα.

    Επικαλούμενη εκκλησιαστικές πηγές, η ομογενειακή εφημερίδα αναφέρει οτι αποκλείστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός,που χαρακτηρίζεται "πανέξυπνος, αλλά παράξενος χαρακτήρας" και έχει τάσεις δημιουργίας προβλημάτων.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegro2html v1.00 run on Monday, 24 June 1996 - 13:14:09