Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA THS OMOGENEIAS (16/04/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory

ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 16 Απριλίου 1996,


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

  • [01] ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ, ΕΚΤΙΜΑ Ο ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

  • [02] 28-30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΑΕ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [03] 24-26 ΙΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΑΕ ΑΣΙΑΣ-ΑΦΡΙΚΗΣ

  • [04] 109.000 ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ Β.ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ

  • [05] ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΕ Ο ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ, Γ.ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, Γ.ΦΟΥΡΑ

  • [06] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΑ ΑΘΛΗΤΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΕΤΡΕΞΕ 294,5 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

  • [07] ΝΕΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ "ΦΡΟΝΤΙΔΑ"

  • [08] ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ 4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

    [01] ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ, ΕΚΤΙΜΑ Ο ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Ως εκκίνηση μιας νέας εποχής στις σχέσεις της ομογένειας με το μητροπολιτικό κέντρο χαρακτηρίζει ο ομογενειακός τύπος την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη. "Ακόμα και αν τα υπόλοιπα αποτελέσματα της επίσκεψης του δεν κρίνονταν τόσο ικανοποιητικά, θα αρκούσε αυτή η στενή επαφή της κορυφής της επίσημης Ελλάδας με την ομογένεια για να χαρακτηρίσει την επίσκεψη του κ.Σημίτη ως εκκίνηση μιας νέας εποχής. Πράγματι, η σοβαρή, απλή, σεμνή και ανθρώπινη παρουσία του κ.Σημίτη, και η επαφή σε πνεύμα ειλικρίνειας με τους απλούς ομογενείς, αλλά και με την ηγεσία της Ομογένειας, δείχνει ότι ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός, τουλάχιστον από άποψη "ύφους", οδηγεί τη γενέτειρα και τον Ελληνισμό έξω από τις χίμαιρες των δημαγωγών και τις ψευδαισθήσεις των λαοπλάνων ", επισημαίνει σχετικά σε κύριο άρθρο του ο "Εθνικός Κήρυξ". Σύμφωνα, μάλιστα, με την ίδια εφημερίδα, "η παρουσία στην προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας του κ.Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, η επίσκεψη του οποίου στις ΗΠΑ μας είχε προκαλέ-σει παρόμοιες εντυπώσεις, όπως και οι αλλεπάλληλες "ενέσεις ειλικρίνειας" από τον κ.Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, μας ενθαρρύνουν στην πίστη ότι πράγματι κάτι έχει (ή μπορεί να) αλλάξει στον τρόπο συμπεριφοράς των Ελλήνων πολιτικών. Η επιβεβαίωση αυτής της διαπίστωσης από την επίσκεψη και την όλη παρουσία του κ.Σημίτη είναι ίσως ό,τι καλύ-τερο θα μπορούσε να περιμένει η Ομογένεια και η Ελλάδα στις δύσκολες αυτές sticl]r".

    Έμφαση στην συνάντηση του κ.Σημίτη με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι, και τις προειδοποιήσεις του προς τον κ.Γκάλι ότι αν δεν ενδιαφερθούν τα Ηνωμένα Εθνη για τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στην Ελλάδα με τις απειλές και τις επεκτατικές της διαθέσεις, δίνει από την πλευρά της η "Πρωινή".

    Σε ό,τι αφορά, δε, στα ουσιαστικά αποτελέσματα της συνάντησης Σημίτη-Κλίντον, ο "Εθνικός Κήρυξ" εκτιμά ότι από πρώτη άποψη δεν δείχνουν ιδιαίτερα ικανοποιητικά. "Το βασικότερο ζήτημα αφορά φυσικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις", σημειώνει σχετικά, προσθέτοντας ότι "από τις επίσημες ανακοινώσεις και τις ανεπίσημες συζητήσεις έγινε φανερό ότι προωθείται μία "βήμα προς βήμα" προσέγγιση με την Τουρκία, σε μια διαδικασία διαλόγου με αμερικανική ενθάρρυνση και διαμεσολάβηση". Οι διαδοχικές φάσεις της διαδικασίας αυτής, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα περιλαμβάνουν παραπομπή του θέματος της Ιμιας, όπως και της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με παράλληλη ολοκλήρωση της σύνδεσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως απαραίτητες προϋποθέσεις για διεξαγωγή ελληνοτουρκικού διαλόγου η εφημερίδα ορίζει τον σεβασμό των συνόρων, του Διεθνούς Δικαίου και των διμερών συνθηκών, καθώς και την επίτευξη κλίματος εμπιστοσύνης. "Εάν λοιπόν συμφωνήθηκαν κάποια "μέτρα εμπιστοσύνης", τονίζει η εφημερίδα, ας προχωρήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Εάν υπάρχει κάποιο φως στο Κυπριακό, που πρέπει πάντα να αποτελεί τον τρόπο μέτρησης της τουρκικής συμπεριφοράς, έχει καλώς. Εάν όχι, τότε ελπίζουμε ότι η "βήμα προς βήμα" προσέγγιση θα μείνει πρόταση χωρίς συνέχεια".

    [02] 28-30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΑΕ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Από τις 28 μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, όπου βρίσκεται και η έδρα του, το πρώτο συνέδριο του Περιφερειακού Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Ευρώπης. Στους στόχους του προεδρείου του Συμβουλίου περιλαμβάνεται η όσο το δυνατόν πιο εμπεριστατωμένη γνωριμία των συνέδρων με το Κυπριακό πρόβλημα και η ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος με την Κυπριακή Κυβέρνηση, την Κυπριακή Βουλή και διάφορους άλλους φορείς, όπως συλλόγους προσφύγων, εγκλωβισμένων στα κατεχόμενα και συγγενών αγνοουμένων.

    Ιδιαίτερη σημασία θα έχει, όπως τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Ευρώπης, Αγγελος Ασλανίδης, για τον αγώνα του Κυπριακού λαού να νιώσει ότι ο Ελληνισμός είναι δίπλα του και θα μεταφέρει το μήνυμά του σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει ο κ.Ασλανίδης, οι εκπρόσωποι των χωρών της τέως ΕΣΣΔ και της Ανατολικής Ευρώπης θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με κυβερνητικούς παράγοντες της Μεγαλονήσου με αντικείμενο την παροχή βοήθειας για την στήριξη και ανάπτυξη του Ελληνισμού στις περιοχές τους.

    [03] 24-26 ΙΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΑΕ ΑΣΙΑΣ-ΑΦΡΙΚΗΣ

    Στις 24-26 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και το πρώτο συνέδριο του Περιφερειακού ΣΑΕ Ασίας-Αφρικής, το οποίο, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Στέφανο Ταμβάκη, θα επικεντρωθεί σε οργανωτικά κυρίως θέματα και στην προσπάθεια αντιμετώπισης των κυριοτέρων προβλημάτων και ιδιαιτεροτήτων του διάσπαρτου στις δύο ηπείρους Ελληνισμού.

    Σήμερα το μεσημέρι ο κ.Ταμβάκης συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γιώργο Ρωμαίο, τον οποίο ενημέρωσε για τους στόχους και την προετοιμασία του Συνεδρίου, και για θέματα των Αποδήμων της Ασίας και της Αφρικής.

    [04] 109.000 ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ Β.ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ

    Το ποσό των 109.285 δολλαρίων (Αυστραλίας) για την ανακαίνιση των Ελληνορθόδοξων εκκλησιών και των ελληνικών σχολείων στη Βόρεια Ήπειρο συγκέντρωσαν τα μέλη της ελληνικής παροικίας της Μελβούρνης, το Μεγάλο Σάββατο, ανταποκρινόμενοι στον έρανο που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αυστραλίας και η Επιτροπή Συμπαράστασης Ελλήνων Βορείου Ηπείρου μέσω του ελληνικού ραδιοσταθμού 3XY και άλλων ομογενειακών ΜΜΕ.

    Ο έρανος διοργανώθηκε κατόπιν σχετικής παράκλησης της εκκλησιαστικής επιτροπής του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου.

    [05] ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΕ Ο ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ, Γ.ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, Γ.ΦΟΥΡΑ

    Πρόσκληση να επισκεφθεί τη Μελβούρνη απηύθυνε προς τον Έλληνα υφυπουργό Αθλητισμού, κ.Φούρα, ο ομογενής βουλευτής και σκιώδης υπουργός Αθλητισμού της Βικτώρια, Γιάννης Πανταζόπουλος. Σε σχετική επιστολή του προς τον κ.Φούρα, ο κ.Πανταζόπουλος υποβάλλει επίσης την πρόταση για προετοιμασία των Ελλήνων αθλητών για την Ολυμπιάδα του 2.000, που θα πραγματοποιηθεί στο Σίδνεϊ, στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Μελβούρνης.

    Την επιστολή του αυτή κοινοποίησε ο ομογενής βουλευτής και προς τον πολιτειακό πρωθυπουργό της Βικτώρια, κ.Κένετ, από τον οποίο ζήτησε υποστήριξη και βοήθεια για την καλύτερη δυνατή οργάνωση ενδεχόμενης επίσκεψης του κ.Φούρα στην Αυστραλία.

    [06] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΑ ΑΘΛΗΤΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΕΤΡΕΞΕ 294,5 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

    Εξι παγκόσμια ρεκόρ κατέρριψε ανήμερα το Πάσχα στη Μελβούρνη ο Ελληνας δρομέας, Γιάννης Κούρος, ο οποίος τρέχοντας ασταμάτητα επί ένα 24ωρο, από το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα, στο στάδιο του Κόμπουργκ, διένυσε συνολικά ap|stasg 294,5 χιλιομέτρων. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο ίδιος με 286,4 χιλιόμετρα. Ταυτόχρονα ο αθλητής κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ σε στίβο 400 μέτρων (το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 283,6 χιλιόμετρα), σε στίβο 300 μέτρων (το προηγούμενο ήταν 285,5 χιλιόμετρα), δρόμου (το προηγούμενο ήταν 286,7 χιλιόμετρα) ενώ πέτυχε χρόνο-ρεκόρ για τα πρώτα 250 και 200 χιλιόμετρα αντίστοιχα.

    Ο ίδιος πάντως ολοκληρώνοντας τη διαδρομή του δεν δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την επίδοσή του. "Ήμουν σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση και περίμενα να κάνω ένα ρεκόρ, που θα ήταν ανέγγιχτο για αιώνες, τόνισε σχετικά. Όμως, η δυνατή βροχή με εμπόδισε να το πετύχω". Ο Γιάννης Κούρος ζει εδώ και αρκετά χρόνια μόνιμα στη Μελβούρνη, μαζί με την οικογένειά του, και είναι γνωστός για τις νίκες του σε σούπερ-μαραθώνιους.

    [07] ΝΕΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ "ΦΡΟΝΤΙΔΑ"

    Νέο γηριατρείο δημιουργεί στο St.Albans της Βικτώρια ο Σύλλογος "Φροντίδα", γνωστός στην Αυστραλία για την 20ετή προσφορά του στους ηλικιωμένους Έλληνες που διαβιούν στην πέμπτη ήπειρο. Το νέο γηριατρείο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου, δρ.Κώστα Κωνσταντίνου, αποτελεί τη δεύτερη φάση προσφοράς του Συλλόγου στους ηλικιωμένους Έλληνες των δυτικών προαστίων της Μελβούρνης. Η πρώτη φάση είχε αρχίσει τον Ιούλιο του 1995 και περιελάμβανε περίθαλψη και φροντίδα των ηλικιωμένων στο σπίτι τους. Η νέα ιδιοκτησία περιλαμβάνει έκταση 12 acres (περίπου 48.600 τ.μ.), όπου σύμφωνα με τον κ.Κωνσταντίνου θα αναπτυχθούν επιπρόσθετες και διαφορετικές υπηρεσίες για τους ηλικιωμένους.

    Τα σχέδια συμπεριλαμβάνουν την ίδρυση ενός νέου Γηροκομείου για τους αδύναμους ηλικιωμένους, καθώς και ανεξάρτητα διαμερίσματα και διαμερίσματα για "διαμονή με συμπαράσταση". Για τον εορτασμό της απόκτησης των νέων εγκαταστάσεων και της 20ετούς λειτουργίας του Συλλόγου, η διεύθυνση της "Φροντίδας" διοργανώνει την Κυριακή μεγάλο πανηγύρι στο χώρο του νέου γηριατρείου.

    [08] ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ 4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ

    Με τον "Ορφέα τον Αύγουστο" αρχίζει το Σάββατο στο State Film Theatre της Μελβούρνης το 4ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Μαΐου. Επίσης, στις 18 και 19 Απριλίου η ορχήστρα "Ν.Μάντζαρος" από την Ελλάδα δίνει δύο συναυλίες στο St.Johns Southgate και στο Melba Hall του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, αντίστοιχα.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 16 April 1996 - 12:19:27