Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-04-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΜΑΛΑ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [02] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ:ΑΥΞΗΣΕΙΣ 3% ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ 4% ΤΟ 2007 ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ
  • [03] ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST
  • [04] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕΒ-ΓΣΕΕ
  • [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ -
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
  • [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ
  • [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΛΟΡΚΑ
  • [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ

  • [01] ΟΜΑΛΑ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2006 (11:50 UTC+2)

    Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ξεκίνησε το πρωί η εκλογική διαδικασία στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, προκειμένου οι φοιτητές να αναδείξουν τους νέους εκπροσώπους τους στα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων τους.

    Με περίπου μία ώρα καθυστέρηση άνοιξαν οι κάλπες στη Νομική και στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, ενώ μικροκαθυστερήσεις, λόγω προβλημάτων στις κάλπες και τα παραβάν και τις εφορευτικές επιτροπές, σημειώθηκαν σε ελάχιστες άλλες σχολές.

    Αυξημένος παρουσιάζεται ο αριθμός των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια των παρατάξεων στο ΑΠΘ και το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ η προσέλευση των φοιτητών αναμένεται να κορυφωθεί κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα διαφανεί και το ποσοστό συμμετοχής.

    Η καλοκαιρία διευκολύνει την εκλογική διαδικασία, που θα ολοκληρωθεί στις 8.00 μ.μ., ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο παράτασης σε σχολές με μεγάλη προσέλευση.

    Η καταμέτρηση των ψήφων θα ξεκινήσει μόλις κλείσουν οι κάλπες και τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται από εκπροσώπους των παρατάξεων που θα συγκεντρωθούν στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ. Τα προηγούμενα χρόνια, στο ΑΠΘ και το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, οι παρατάξεις κατέληξαν σε κοινά αποδεκτά αποτελέσματα.

    [02] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ:ΑΥΞΗΣΕΙΣ 3% ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ 4% ΤΟ 2007 ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ

    AΘήνα, 5 Απριλίου 2006 (14:08 UTC+2)

    Οι αυξήσεις στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ δεν θα ξεπεράσουν φέτος το 3%. Αυτό ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η Διυπουργική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε σήμερα επί τρεις ώρες στο υπουργείο Οικονομίας. Η Επιτροπή «προτείνει» στις διοικήσεις των ελλειμματικών δημόσιων επιχειρήσεων διετή συμφωνία με αυξήσεις 3% για το 2006 και 4% για το 2007, στους βασικούς μισθούς.

    Οπως δήλωσε, μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης , θα χορηγηθούν αυξήσεις οι οποίες δεν θα ξεπεράσουν το 3% το 2006 (και το συνολικό μισθολογικό κόστος κάτω του 5%), ενώ για το 2007 προβλέπεται αύξηση 4% στους βασικούς μισθούς και το συνολικό μισθολογικό κόστος δεν θα ξεπερνά το 6%.

    Στη Διυπουργική, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης ,εκλήθησαν εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγαλύτερων ΔΕΚΟ, που έχουν ελλείμματα , με πρωτεύοντα στόχο τη διασφάλιση της οικονομικής εξυγίανσης και λειτουργία τους προς όφελος τόσο των εργαζομένων τόσο και των πολιτών.

    Σε περίπτωση που προκύψουν διαφωνίες μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και δεν συμφωνηθούν στις ΔΕΚΟ οι παραπάνω αυξήσεις τότε θα εφαρμοστεί ο νόμος.Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε "κομβικό" το νόμο για την κυβέρνηση, την κοινωνία και την οικονομία.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας είπε ότι "οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο των ΔΕΚΟ, προχωρούν προσεκτικά και αποφασιστικά. Η εξυγίανση των ελλειμματικών ΔΕΚΟ είναι προς το συμφέρον όλων και θα προχωρήσει μέχρι το τέλος. Η προώθηση διετούς συμφωνίας για τις μισθολογικές αυξήσεις χαρακτηρίζει τόσο τις προθέσεις όσο και την ευαισθησία της κυβέρνησης". Τέλος, ο κ. Σιούφας χαρακτήρισε τη σημερινή απόφαση της Διυπουργικής ως σταθμό για την εφαρμογή του νόμου.

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης δήλωσε ότι ορισμένες ΔΕΚΟ είχαν ελλείμματα συσσωρευμένα από δεκαετίες και πρόσθεσε ότι οι συγκοινωνίες είναι κοινωνικό αγαθό και επιδοτείται. Αρα προκύπτουν ελλείμματα.

    Πρόσθεσε επίσης ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες εξυγίανσης λαμβάνοντας υπόψη τον κοινωνικό χαρακτήρα των αποφάσεων, ενώ τα ελλείμματα θα περιορίζονται κατά 10% ετησίως.

    [03] ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST

    Αθήνα, 5 Απριλίου 2006 (18:05 UTC+2)

    Υπέρ ενός νέου εθνικού συμβολαίου που απαιτεί μία κοινωνική συμμαχία όλων των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, ώστε η κοινωνία να δεχθεί τις ραγδαίες αλλαγές αλλά και να πρωτοστατήσει σε αυτές, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινή του ομιλία στο Συνέδριο του "Εκόνομιστ".

    "Υπάρχει ο άλλος δρόμος που επενδύει στον άνθρωπο και την κοινωνία, ένα νέο εθνικό συμβόλαιο που απαιτεί μια κοινωνική συμμαχία όλων των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, όπου μέσα από τη συναίνεση και τη διαβούλευση μπορούμε να οδηγηθούμε σε μία συμφωνία ώστε να εμπεδώσουμε ένα κλίμα σιγουριάς και ασφάλειας για τις αλλαγές που έρχονται", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "αυτή η νέα εθνική κοινωνική συμφωνία (θα είναι) ανάμεσα στις γενιές και θα κατανέμει βάρη, ευκαιρίες, δυνατότητες και πόρους".

    Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε ακόμα μία φορά τη συμφωνία ΓΣΕΕ-ΣΕΒ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

    Μιλώντας για το διεθνές περιβάλλον, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρέπει μέσα στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας να διαμορφωθούν βασικά στάνταρ για τους εργαζόμενους που να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα για συλλογικές διαπραγματεύσεις, την εξάλειψη της καταναγκαστικής και της παιδικής εργασίας, καθώς και την εξάλειψη των διακρίσεων και τόνισε ότι όλα αυτά απαιτούν βούληση, συναίνεση και διάλογο έτσι ώστε "να συγκροτήσουμε ένα νέο σύστημα ασφάλισης και προστασίας των εργαζομένων που να ταιριάζουν στις καταστάσεις που έχουμε των ραγδαίων αλλαγών της απασχόλησης αλλά και της κινητικότητας της απασχόλησης".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι είναι άλλο πράγμα η ευελιξία της εργασίας και άλλο η μετατροπή της εργασίας σε εμπόρευμα, "η εργασία δεν είναι μόνο εμπόρευμα, είναι και ταυτότητα του ανθρώπου", είπε χαρακτηριστικά.

    Μιλώντας για τη διεύρυνση της ΕΕ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτή ουσιαστικά σημαίνει προσαρμογή κάποιων χωρών σε νέες αξίες και θεσμούς έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αυτό το πλαίσιο έδωσε προοπτική στις χώρες και το ίδιο πρέπει να γίνει και με τους εργαζόμενους, καθώς πρέπει να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον που να επιτρέπει τις αλλαγές με ασφάλεια.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ήταν πάντοτε υπέρμαχος της διεύρυνσης της ΕΕ και προς τα δυτικά Βαλκάνια και προς την Τουρκία και υπεραμύνθηκε της πολιτικής του ως υπουργού Εξωτερικών λέγοντας πως ξεκινήσαμε με την Τουρκία με μικρά βήματα τα οποία η τότε αξιωματική αντιπολίτευση λοιδωρούσε.

    Σε αυτό το σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "χαιρετίζω σε πολιτικό επίπεδο την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας για την εξαγορά τουρκικής τράπεζας και περιμένω περισσότερα από την κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει να γίνει λεπτομερής εξέταση της οικονομικής πλευράς της εξαγοράς καθώς η πολιτική της σημασία είναι αναμφισβήτητη, πρόσθεσε ότι αυτή η εξαγορά δεν πρέπει να γίνει άλλοθι για τη μείωση των ποσοστών των ασφαλιστικών ταμείων στην τράπεζα και επισήμανε ότι δεν δικαιολογούνται, σε εποχές μεγάλης κερδοφορίας των τραπεζών, κινήσεις που στηρίζει η κυβέρνηση, για παράκαμψη των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    Αναφερόμενος στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπανδρέου εντόπισε τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά ως δύο αιτίες που δημιουργούν αφενός μεν αγκυλώσεις, αφετέρου δε εμποδίζουν την έλευση ξένων επενδυτών στη χώρα μας και πρότεινε τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής η οποία θα περιλαμβάνει τους εξής πέντε άξονες:

    α. Ανάπτυξη δραστηριοτήτων έντασης της γνώσης και ενσωμάτωσή τους στην παραγωγή, την εκπαίδευση και την κατάρτιση.

    β. Αναβάθμιση της θέσης της εργασίας σε ένα περιβάλλον όπου η ασφάλεια της εργασίας επιτρέπει τη μεγάλη προσαρμοστικότητα στις αλλαγές.

    γ. Ανάπτυξη σύγχρονων πρακτικών, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για προσαρμογή στις αλλαγές.

    δ. Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας και

    ε. Ανάπτυξη στρατηγικών πλεονεκτημάτων σε τομείς όπως η υγεία, η πληροφορική, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η μεταποίηση.

    Στόχος μας είναι η ανάπτυξη εργατικού δυναμικού με υψηλή εξειδίκευση, ο συνδυασμός δημοσιονομικής σταθερότητας και επενδύσεων, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Αναφερόμενος πάντα στην ελληνική οικονομία ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτή παραμένει ακόμα εσωστρεφής και το "άνοιγμά" της στον κόσμο είναι ένα στοίχημα και πρόσθεσε πως η φθηνή εργασία δεν σε κάνει ανταγωνιστικό και αυτή, όπως επεσήμανε, είναι και η διαφορά μας με την κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες που είχε η χώρα μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και την κατηγόρησε για καλλιέργεια φόβου και ανασφάλειας, έλλειψη λειτουργίας θεσμών και έλλειψη σαφών κανόνων ώστε ο εργαζόμενος να νιώθει σιγουριά για το πού πάμε.

    Ο κ. Παπανδρέου και πάλι λόγο για ψευδεπίγραφη απογραφή η οποία, όπως είπε, ανέκοψε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Και πρόσθεσε ότι η Γιουροστάτ λέει πως αν η καταγραφή των αμυντικών δαπανών γινόταν με τον τρόπο που έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν θα ήμασταν τώρα υπό επιτήρηση.

    Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για κοινωνικά άδικες ρυθμίσεις, για εύκολες λύσεις μέσω αύξησης έμμεσων φόρων και για τη δημιουργία τελικά μιας "μικρής φοβικής Ελλάδας των μειωμένων προσδοκιών και με ουσιαστική απουσία από τη διεθνή σκηνή".

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ακόμη ότι παρότι το 2005 είχε κηρυχθεί έτος ανταγωνιστικότητας από την Ελλάδα, σημειώθηκε μία πρωτοφανής φυγή κεφαλαίων ύψους ενός δισ. ευρώ.

    Τασσόμενος υπέρ της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας μέσα από κανόνες και αξίες, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε τέλος ότι "τα σύνορά μας να μην είναι εκείνα που προστατεύουν τον Ελληνα επιχειρηματία αλλά να είναι η αξία του και η ανταγωνιστικότητά του που τον προστατεύει και του δίνει σιγουριά το μέλλον".

    [04] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕΒ-ΓΣΕΕ

    Αθήνα, 5 Απριλίου 2006 (13:38 UTC+2)

    Επαίσχυντη από οικονομική πολιτική και ηθική άποψη θεωρεί το ΚΚΕ τη συμφωνία ΣΕΒ-ΓΣΕΕ, δήλωσε σήμερα η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ότι με τη συμφωνία αυτή επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ ότι ο καυγάς μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων είναι κατασκευασμένος.

    Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα με τη συμφωνία αυτή η Νέα Δημοκρατία επαύξησε την αξιοπιστία της, απέναντι στην εργοδοσία και το ίδιο συνέβη και με το ΠΑΣΟΚ, με τη διαφορά, όπως είπε, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μία ιδιαίτερη ικανότητα να παραπλανά και να εξαπατά τους εργαζόμενους.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η οικονομία της χώρας αντέχει όσο αφορά τη ραγδαία αύξηση των κερδών, των επιχειρήσεων και των Βιομηχανιών, ωστόσο δεν αντέχει για ουσιαστικές αυξήσεις στους εργαζόμενους.

    Το ΚΚΕ επομένως θεωρεί ότι οι αυξήσεις που δόθηκαν δεν είναι καν ψίχουλα, αν ληφθούν υπόψη και οι μεγάλες όσο και συνεχείς αυξήσεις του κόστους ζωής των εργαζομένων στην υγεία, την παιδεία, τις υπηρεσίες κλπ.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι στο προσεχές διάστημα το ΚΚΕ θα αυξήσει τις προσπάθειες και τις δραστηριότητές του ώστε να ενταθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι:

    α. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να καταδικάσουν τη συμφωνία και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση της 13ης Απριλίου.

    β. Οι εργαζόμενοι να εγκαταλείψουν τα δύο μεγάλα κόμματα, αφού βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε.

    γ. Η συμφωνία δεν θα είχε επιτευχθεί αν δεν υπήρχε ο ρόλος των εργατοπατέρων. Αν οι εργαζόμενοι δεν διώξουν τους εργατοπατέρες, η πίεση δεν θα έχει αποτέλεσμα.

    δ. Είναι ανάγκη να ενταθεί η ενότητα και η συσπείρωση των εργαζομένων, ώστε να υπάρξει ένα ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα.

    Η κ. Παπαρήγα απέρριψε επικρίσεις που διατυπώθηκαν από συνδικαλιστές, ότι σε κλάδους που οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ έχουν υπεροχή πέτυχαν συμφωνίες με μικρότερες αυξήσεις, λέγοντας ότι πρόκειται για ψέματα, προσθέτοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις όπως στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και στους οικοδόμους η συμφωνία ήταν μεγαλύτερη.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης των συνδικαλιστών του κόμματος από τη ΓΣΕΕ, λέγοντας ότι το ΚΚΕ και οι συνδικαλιστές που στηρίζει μετέχουν στη ΓΣΕΕ "για να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη".

    Για αποδοκιμασίες Γ.Παπανδρέου Κληθείσα να σχολιάσει τις ύβρεις που εκτόξευσαν φοιτητές σε χθεσινή φοιτητική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, η κ. Παπαρήγα είπε ότι πάντα συνέβαιναν αυτά, όπως παλιά με την ΕΚΟΦ, έτσι γίνονται και τώρα, ωστόσο η ίδια και το κόμμα της απορρίπτουν κατηγορηματικά τέτοιες συμπεριφορές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν αυτοί που εξύβρισαν χθες ήταν στελέχη της ΚΝΕ σήμερα δεν θα ήταν στελέχη της ΚΝΕ.

    Ωστόσο, επισήμανε επίσης, ότι η συμπεριφορά των δύο μεγάλων κομμάτων στη Βουλή για παράδειγμα δεν είναι η δέουσα, λέγοντας ότι υπάρχουν απρεπείς φράσεις αλλά και απρεπείς πράξεις, εννοώντας την πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη λίστα δημοσιογράφων που παρακολουθούνταν, η κ. Παπαρήγα εξέφρασε αμφιβολίες για την εγκυρότητά της, λέγοντας ωστόσο ότι ανεξάρτητα αν η λίστα αυτή είναι πραγματική ή όχι, παρακολουθήσεις γίνονται.

    [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ - ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ ΚΑΙ ΜΗΝΑΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ ΑΦΗΓΗΤΕΣ ΙΕΡΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ!

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2006 (16:08 UTC+2)

    Συνέντευξη Τύπου θα δώσει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Γάκης, παρουσία των ηθοποιών Καριοφυλλιάς Καραμπέτη, Μηνά Χατζησάββα, Αθηνάς Μαξίμου και Θάλειας Προκοπίου, προκειμένου να παρουσιάσει το πρόγραμμα της Λατρευτικής Εβδομάδας που διοργανώνει η η Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων της αντιδημαρχίας Πολιτισμού, ενόψει των εορτών του Πάσχα.

    Η Συνέντευξη Τύπου θα δοθεί μεθαύριο Παρασκευή 7 Απριλίου, στις 11:30, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη (Εθν. Αμύνης 27 & Αλεξ. Σβώλου).

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προαναφερόμενοι ηθοποιοί θα πλαισιώσουν τις λατρευτικές αυτές εκδηλώσεις ως αφηγητές ιερών κειμένων της Μεγάλης Εβδομάδας σε βυζαντινούς ναούς της πόλης!

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΛΚΥΟΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2006 (16:08 UTC+2)

    Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση - αφιέρωμα στη συγγραφέα Αλκυόνη Παπαδάκη, το ερχόμενο Σάββατο 8 Απριλίου, στις 20:00, στην αίθουσα διαλέξεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27 & Αλεξ. Σβώλου).

    Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ιωάννης Κεσσόπουλος.

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2006 (16:07 UTC+2)

    Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Ελευθερουδάκη - Τόλια, στην Αίθουσα Τέχνης (Εθνικής Αμύνης 9Α), τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν μεθαύριο (Παρασκευή), στις 20:00. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 30 Απριλίου.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜ. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2006 (16:07 UTC+2)

    Στο πλαίσιο των πασχαλινών δραστηριοτήτων, οι μαθητές του Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Τμήματος Περιφερειακών Βιβλιοθηκών, θα εκθέσουν, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, πασχαλινές κατασκευές και αγιογραφίες.

    Τα θέματα των κατασκευών που θα εκτεθούν, επικεντρώνονται στην πασχαλινή χαρά και την ανοιξιάτική φύση. Για τη φιλοτέχνηση των έργων, οι μαθητές και οι μαθήτριες του εργαστηρίου χρησιμοποίησαν διάφορα πρόσθετα υλικά και δημιούργησαν πρωτότυπες συνθέσεις με γύψο, πηλό, χαρτί, στόκο, πέτρες κ.ά., με αισθητικό αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει με την ευρηματικότητά τους.

    Η έκθεση θα λειτουργήσει στο φουαγιέ της αίθουσας εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27 & Αλεξ. Σβώλου, 2ος όροφος), από σήμερα (Τετάρτη). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Απριλίου και θα εκτεθούν συνολικά 80 έργα.

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2006 (17:19 UTC+2)

    Με αφορμή θέσεις που εκφράστηκαν σε σημερινή Συνέντευξη Τύπου σχετικά με την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλειος Παπαγεωργόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Οι Θεσσαλονικείς πλέον γνωρίζουν, ότι οι γνωστοί αντιδραστικοί και οπισθοδρομικοί κύκλοι είναι αντίθετοι με όλες τις αναπλάσεις και όλα τα έργα που υλοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την εντολή που πήρε από το λαό της πόλεως.

    Ήταν αντίθετοι με το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της Νέας Παραλίας, ήταν αντίθετοι με το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Νέο Δημαρχείο και το μεγάλο πάρκιγκ των 870 θέσεων, ήταν αντίθετοι με το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την Πινακοθήκη και το Κολυμβητήριο στην Αλάνα της Τούμπας, ήταν αντίθετοι με τις αναπλάσεις στη Ροτόντα, την Καμάρα, την παλαιά Παραλία κλπ. Σήμερα δηλώνουν ότι είναι αντίθετοι και στην ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους και ότι είναι πολύ ευχαριστημένοι με την σημερινή τραγική κατάσταση.

    Δεν θα σχολιάσω ούτε αυτήν την θέση τους. Τους αφήνω στην κρίση των Θεσσαλονικέων».

    [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2006 (16:08 UTC+2)

    Συνεχίζεται ο θεσμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου που επιζητούν την επιμόρφωση στους τομείς:

    Διοίκηση και Οικονομία,

    Ιατρική - Βιολογία - Ψυχολογία, AIDS,

    Ιστορία - Αρχαιολογία - Τέχνη,

    Νομική.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :

    Σήμερα (Τετάρτη) 5 Απριλίου, στις 20:00, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4), η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ, Ευθυμία Συγκολλίτου, θα δώσει διάλεξη στους ενδιαφερόμενους του τμήματος της Ιατρικής-Βιολογίας με θέμα: «Η ζωή στις μεγαλουπόλεις. Ψυχολογικές επιπτώσεις».

    Αύριο (Πέμπτη) 6 Απριλίου, στις 19:30, στο τμήμα της Νομικής θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Αστικού Δικαίου του τμήματος της Νομικής του ΑΠΘ, Θεοφανώ Παπαζήση, η οποία θα αναφερθεί στο θέμα: «Συγγένεια εξ αίματος στον 21ο αιώνα».

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2006 (16:06 UTC+2)

    Αύριο (Πέμπτη), στις 10:30, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κάτω Τούμπας «Γιώργος Ιωάννου», θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου της Αγγελικής Βαρελλά με τίτλο «Δράκε, δράκε είσ' εδώ;».

    Το βιβλίο θα παρουσιάσει η παιδαγωγός Άλκηστις Χρονάκη με τη συμμετοχή Δημοτικού Σχολείου της περιοχής και θα γίνει αναπαράσταση της ιστορίας από τα παιδιά χρησιμοποιώντας τις εικαστικές τέχνες.

    [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2006 (16:06 UTC+2)

    Μεθαύριο (Παρασκευή), στις 11:00, στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης θα γίνει, η παρουσίαση με βίντεο του Εθνικού Δρυμού Πίνδου και του Υδροβιότοπου Έβρου από τον δασολόγο Θωμά Αβράμη.

    Επίσης μεθαύριο (Παρασκευή), στις 20:00, στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας, θα γίνει η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Τόλη Νικηφόρου με τίτλο «Το κίτρινο περπάτημα στα χόρτα». Ο συγγραφέας θα συζητήσει με το αναγνωστικό κοινό για την περιπέτεια της ζωής και την περιπέτεια της γραφής. Παράλληλα θα υπάρχει έκθεση βιβλίου του συγγραφέα.

    [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΛΟΡΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2006 (16:05 UTC+2)

    Μεθαύριο (Παρασκευή), στις 11:00, στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο Federico Garcia Lorca: 70 χρόνια από το θάνατό του.

    Η εκδήλωση διοργανώνεται από το 1ο Ενιαίο Λύκειο Θεσσαλονίκης και το Ελληνοϊσπανικό Κέντρο Πολιτισμού F.G. LORCA.

    Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2006 (16:05 UTC+2)

    To ερχόμενο Σάββατο 8 Απριλίου, στις 21:00, στην αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, το σύνολο «Κέλσος» θα παρουσιάσει ένα μουσικό, ιστορικό και εικαστικό ταξίδι στην Ευρώπη του 16ου και 17ου αιώνα.

    Μουσική και τραγούδια της αναγέννησης και του μπαρόκ, με όργανα της εποχής και παράλληλη προβολή διαφανειών με εικαστικά θέματα της περιόδου.

    Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

    Φαίνη Νούσια - τραγούδι

    Mechthild Stark - φλάουτο με ράμφος

    Νίκος Νικολαϊδης - φλάουτο με ράμφος

    Σταύρος Κατηρτζόγλου - θεόρβη

    Helga Γιαννούλα - βιόλα ντα γκάμπα

    Παρουσιάζει η γλύπτρια Ιωάννα Ομορφοπούλου.

    Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 5 April 2006 - 18:13:56 UTC