Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-04-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΙΣ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ν.Α ΕΥΡΩΠΗΣ-ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 21 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΡΟΝΤΙ
  • [04] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
  • [05] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
  • [06] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ Κ.ΠΛΟΥΜΙΔΑΚΗ «ΠΑΛΙ ΧΩΡΙΣΑ...»
  • [07] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Γ. ΛΥΣΑΡΙΔΗ "ΣΕ ΤΟΥΤΑ ΔΩ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ...ΠΛΑΤΕΙΑ

  • [01] ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2006 (22:25 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι υπάρχουν περιθώρια να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, διατύπωσε απόψε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, προσερχόμενος στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδας (ΣΒΒΕ), στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στις διαπραγματεύσεις, που, όπως είπε, είναι πάντα χρονοβόρες και σκληρές. Πάντως, διατύπωσε την εκτίμηση ότι από τις διαπραγματεύσεις μπορεί να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων και να υπάρξει ένα τέτοιο αποτέλεσμα που θα είναι προς όφελος της εθνικής οικονομίας, της απασχόλησης, των ανέργων, και των ελληνικών επιχειρήσεων, είτε είναι κερδοφόρες, είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Δ' ΚΠΣ, ο υπουργός τόνισε ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ανακοινωθεί η κατανομή των πόρων και διαβεβαίωσε ότι «απόφαση της κυβέρνησης είναι να δοθεί πολύ μεγαλύτερη έμφαση στα περιφερειακά προγράμματα από το εθνικό σκέλος, από ό,τι δόθηκε στο Γ΄ ΚΠΣ».

    Αναφορικά με το μέλλον των δύο ανεξάρτητων σήμερα που συνθέτουν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (HELEXPO AE και ΔΕΘ ΑΕ), ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε μόνο ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης προκειμένου να διερευνηθεί το τι χρειάζεται να γίνει, ενώ σχετικά με το θέμα των Ολυμπιακών Αερογραμμών, παρέπεμψε στον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    Στη συνεδρίαση που ακολούθησε η διοίκηση του ΣΒΒΕ, έθεσε σειρά ζητημάτων στον Υπουργό, με πρώτο, το νέο χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων, που συνδέεται άμεσα με τον αναπτυξιακό νόμο. Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Γιώργος Μυλωνάς σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο Σύνδεσμος ζητά, ο νέος αναπτυξιακός νόμος να έχει μεγαλύτερη περιφερειακή διάσταση από τον προηγούμενο, ενώ επισήμανε ότι οι απόψεις του ΣΒΒΕ διαφοροποιούνται σε αρκετά ζητήματα με αυτές του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «εμείς μιλάμε καθαρά για θέματα περιφέρειας».

    Προς συζήτηση τέθηκαν και διάφορα άλλα φορολογικά ζητήματα, όπως η αναμόρφωση, κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, η συνέχιση της ομαδοποίησης των δαπανών και η δημιουργία σώματος φορολογικών ελεγκτών που θα χορηγεί πιστοποιητικό φορολογικού ελέγχου. Ο ΣΒΒΕ ζητά πιλοτική εφαρμογή με τη δημιουργία σώματος φορολογικών ελεγκτών για τις εισηγμένες.

    Αναφορά έγινε από τον ΣΒΒΕ και στο αίτημα περί ίδρυσης περιφερειακού συμβουλίου ανταγωνιστικότητας στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην ανάγκη χαρακτηρισμού της Θεσσαλονίκης ως «εκθεσιούπολης», με τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ και τη δημιουργία νέου εκθεσιακού κέντρου έξω από το κέντρο της πόλης.

    Η διοίκηση του ΣΒΒΕ έθεσε μεταξύ άλλων και το θέμα των ειδικών κινήτρων στις παραμεθόριες περιοχές, με συνέχιση της επιδότησης σε ποσοστό 12% του κόστους εργασίας στις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης από τον ΟΑΕΔ.

    ΕΛ.Α.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ν.Α ΕΥΡΩΠΗΣ-ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 21 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2006 (13:01 UTC+2)

    Επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας που θα ξεπεράσουν τα 21 δισ. ευρώ αναμένονται τα επόμενα χρόνια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, μιλώντας στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της περιοχής με θέμα «Ενέργεια: Θεμελιώδης Πυλώνας Ανάπτυξης της ΝΑ Ευρώπης» που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

    Ο υπουργός τόνισε : «Στο πλαίσιο της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης εργαζόμαστε ώστε να αποτελέσει η περιοχή μας έναν ενιαίο χώρο, ελκυστικό για επενδύσεις στην ενέργεια και στους άλλους τομείς της οικονομίας με σκοπό την παροχή υψηλού επιπέδου ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών».

    Σύμφωνα με τον κ. Σιούφα, η λειτουργία της Ενεργειακής Κοινότητας επιφυλάσσει όφελος και για τους οικιακούς και για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές. «Ολοι έχουμε συμφέρον να μπει σε λειτουργία η Ενεργειακή Κοινότητα, το ταχύτερο δυνατό», είπε και πρόσθεσε πως «είναι ανάγκη, κάθε χώρα να επισπεύσει τις δικές της εσωτερικές διαδικασίες ώστε να κυρωθεί άμεσα και από όλους, η ιδρυτική Συνθήκη της Ενεργειακής Κοινότητας».

    Στο μεταξύ, αναφερόμενος στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης που προωθούν Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρωσία ο κ. Σιούφας τόνισε: «Ανταποκρινόμαστε έτσι στην ανάγκη ενός ακόμη διαύλου μεταφοράς πετρελαίου της Κασπίας στις διεθνείς αγορές, συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά, προς το Βόσπορο ή προς άλλους αγωγούς, που βρίσκονται είτε σε λειτουργία, είτε σε φάση κατασκευής».

    Παράλληλα, πρόσθεσε, «η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και την Ιταλία στηρίζει την κατασκευή δύο αγωγών φυσικού αερίου (του ελληνο-τουρκικού και του ελληνο-ιταλικού) που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής στις αγορές της Ευρώπης».

    Τους κατευθυντήριους άξονες της Κροατίας στον τομέα της ενέργειας, παρουσίασε ο υφυπουργός Οικονομίας, Εργασίας και Επιχειρήσεων Zeljko Tomsic επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα αποτελεί η εναρμόνιση της χώρας του με τις επιταγές της ΕΕ. Οπως είπε, η εξάρτηση της χώρας - σε ό,τι αφορά την ενέργεια - μειώθηκε στο 50%, καθώς βασίζεται στη δική της παραγωγή. Το 2004 έγιναν καθοριστικά βήματα στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εξίσου σημαντική ήταν και η κατασκευή υποδομών στη χώρα για την προώθηση των ενεργειακών project.

    Προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί το έργο ανάπτυξης του αγωγού φυσικού αερίου «Ναμπούκο» τόνισε στην ομιλία του ο υφυπουργός Οικονομίας και Εμπορίου της Ρουμανίας Zsolt Bogos, καθώς «λαμβάνει υπόψη την ασφάλεια της προμήθειας των κρατών της Ευρώπης». Ο αγωγός -που αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στο 2011- θα μεταφέρει αέριο από το Ιράν στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας. Η δυναμικότητά του θα μπορεί να φτάσει έως και στα 30 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

    Ο κ.Bogos σημείωσε ότι στις προτεραιότητες της χώρας είναι η σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε πως η Ρουμανία είναι μια από τις πέντε πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε αποθέματα αργού πετρελαίου. Η αποθηκευτική ικανότητα πετρελαίου ή πετρελαϊκών προϊόντων, της χώρας, ανέρχεται σε 2,8 εκ. τόνους, με αποθεματική ικανότητα για 67,5 μέρες.

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αναστάσιος Νεράντζης τόνισε ότι η Συνθήκη για την Ενεργειακή Κοινότητα άνοιξε το δρόμο για την ενσωμάτωση των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στη μεγάλη ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά Ενέργειας. «Ελπίζουμε σύντομα να προσχωρήσει και η Τουρκία» επισήμανε ο κ.Νεράντζης και πρόσθεσε: «Έχει έρθει πλέον η ώρα να προχωρήσουμε θαρραλέα σε μια κοινή ενεργειακή πολιτική, πάντα όμως με σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων των κρατών, που συνιστούν αυτή την ενεργειακή κοινότητα».

    Στη συνάντηση συμμετείχε Τούρκος εκπρόσωπος, ο οποίος τόνισε στους παρευρισκόμενους ότι παρίσταται για «κοινωνικούς λόγους», επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της χώρας του να μην υπογράψει την Ενεργειακή Συνθήκη.

    Εύη Σοφιανού

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΡΟΝΤΙ

    Ρώμη, 1 Απριλίου 2006 (13:19 UTC+2)

    "Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι εδώ στην Ιταλία να υποστηρίξω τον πολύ καλό φίλο Ρομάνο Πρόντι, μία προσωπικότητα που θα δώσει και πάλι φωνή στην Ιταλία, στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο και παγκοσμίως", δήλωσε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του συνδυασμού της Κεντροαριστεράς, Ρομάνο Πρόντι, στη Ρώμη.

    "Χρειαζόμαστε αυτή την προοδευτική φωνή για τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και την Ελλάδα, για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, για μια κοινωνικά δίκαιη και ειρηνική Ευρώπη", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι "νομίζω ότι ο αέρας της αλλαγής που έχει ξεκινήσει από την Ισπανία, την Πορτογαλία έρχεται ελπίζουμε σύντομα και στην Ιταλία για να αγκαλιάσει και τις υπόλοιπες χώρες της Νότιας Ευρώπης και βεβαίως και την Ελλάδα".

    Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με "το φαινόμενο Μπερλουσκόνι", δηλαδή τη συγκέντρωση πολιτικής και οικονομικής δύναμης μαζί με τον έλεγχο των ΜΜΕ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "καθώς προέρχομαι από μία χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, η οποία όμως αντιμετώπισε και δυσκολίες, πρέπει να επαγρυπνούμε. Εχουμε νέες μορφές κυριαρχίας στον κόσμο και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε τις κοινωνίες μας πιο δημοκρατικές".

    "Οπως συζητήσαμε, και έκανε και ο Ρομάνο Πρόντι εδώ και εμείς στην Ελλάδα, με την άμεση εκλογή μας από τον κόσμο πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο για τη συμμετοχή των πολιτών, να φέρουμε νέες μορφές συμμετοχής, αλλιώς οι κοινωνίες θα παθητικοποιηθούν και οι πολίτες θα χάσουν το ενδιαφέρον τους για την πολιτική. Πρέπει να δώσουμε δύναμη στον κόσμο, τη συγκέντρωση τέτοιας εξουσίας, τη θεωρώ αντιδημοκρατική", πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του, ο Ρομάνο Πρόντι ανέφερε ότι συζήτησαν με τον κ. Παπανδρέου θέματα Ευρώπης και Βαλκανίων, θέματα μετανάστευσης και το πως η Ευρώπη θα αποκτήσει δύναμη ώστε να αντιμετωπίσει τον διεθνή ανταγωνισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ανερχόμενη δύναμη της Κίνας.

    Επίσης συζήτησαν την πρόταση για προώθηση της πρωτοβουλίας στη Μεσόγειο, με τη δημιουργία μίας μεσογειακής τράπεζας αλλά και για την ενδυνάμωση του ευρωμεσογειακού διαλόγου με μία πολύ πιο ισχυρή πρωτοβουλία από την υπάρχουσα της Βαρκελώνης, στην οποία οι μεσογειακές χώρες θα διαδραματίσουν το ρόλο ατμομηχανής της ανάπτυξης.

    Επίσης οι κ.κ. Παπανδρέου και Πρόντι, σύμφωνα με όσα είπε ο δεύτερος, συζήτησαν και για την εμπειρία της άμεσης εκλογής τους από τους πολίτες αλλά και τη συμμετοχή των γυναικών σε κυβερνητικές και κομματικές θέσεις.

    Οι κ.κ. Παπανδρέου και Πρόντι έφθασαν πεζοί στην πλατεία Αγίων Αποστόλων, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του συνδυασμού της Κεντροαριστεράς. Ο κ. Παπανδρέου δώρισε στον Ρομάνο Πρόντι ένα κλαδί ελιάς από την ελληνική γη.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου είχε και μία σύντομη συνάντηση με την πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών κα Πία Λοκατέλι, μέλος του πολιτικού γραφείου του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και με τον Ενρίκο Μποζέλι, πρόεδρο του κόμματος, το οποίο συμμετέχει στο συνδυασμό της Κεντροαριστεράς.

    [04] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2006 (13:07 UTC+2)

    Την αποφασιστικότητα της χώρας της να προχωρήσει στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου του Μπέλενε αλλά και σε μια σειρά από άλλες δράσεις, όπως ο εκσυγχρονισμός των παλαιών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες από το κλείσιμο δυο ακόμη αντιδραστήρων του Κοζλοντούι έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, τόνισε η υφυπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ιβάνκα Ντίλοφσκα, σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Η κ. Ντίλοφσκα, η οποία βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τις εργασίες της συνάντησης των Υπουργών Ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης, παραδέχθηκε ότι οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας, που το 2005 έφτασαν το ρεκόρ των 7 δισ. κιλοβατωρών, θα μειωθούν σημαντικά από το κλείσιμο των αντιδραστήρων, αλλά εκτίμησε ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα οδηγήσει σε κρίση στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο εσωτερικό της χώρας.

    Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της στον δρόμο προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), η Βουλγαρία υποχρεούται να κλείσει έως το τέλος του έτους τους αντιδραστήρες 3 και 4 του Κοζλοντούι, ενώ ήδη, από το Δεκέμβριο του 2002 έχει παύσει κάθε δραστηριότητα στους αντιδραστήρες 1 και 2, γεγονός που σημαίνει πως από τις αρχές του 2007 θα λειτουργούν μόνο οι αντιδραστήρες 5 και 6.

    Η υφυπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας τόσο στην ανάπτυξη μιας κοινής ενεργειακής αγοράς όσο και στον τομέα κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου, μέσω των οποίων- όπως είπε- θα διασφαλιστεί η σταθερότητα στην προμήθεια φυσικού αερίου στην περιοχή.

    Κληθείσα να σχολιάσει τη νέα επιπλοκή στη διαδικασία πώλησης του θερμοηλεκτρικού σταθμού «Μπόμποφ Ντολ» στη ΔΕΗ, μετά την απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της βουλγαρικής Υπηρεσίας Ιδιωτικοποιήσεων να προσφύγει στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση της διαδικασίας, η Βουλγάρα υφυπουργός, αν και όπως είπε δεν πρόλαβε να ενημερωθεί λεπτομερώς για τα αίτια της προσφυγής, εξέφρασε τη λύπη της γι' αυτή την εξέλιξη.

    «Θα χαιρόμουν αν έμπαινε η ΔΕΗ ως επενδυτής στη Βουλγαρία» τόνισε, εκτιμώντας ότι η είσοδος της ΔΕΗ στη βουλγαρική αγορά θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη τόσο για τη μονάδα του «Μπόμποφ Ντολ» όσο και για τα βουλγαρικά λιγνιτωρυχεία.

    Επισήμανε ότι ο νέος αυτός «σκόπελος» φέρνει τη διαδικασία σε μια κατάσταση ρευστότητας και εμφανίστηκε προβληματισμένη και μάλλον απαισιόδοξη για το τι μέλλει γενέσθαι.

    «Δεν τρέφω αισιοδοξία ότι θα είναι θετική η απόφαση του Δικαστηρίου, αφού τον πρώτο λόγο σε τέτοιες υποθέσεις έχει η Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων και συγκεκριμένα η Επιτροπή Παρακολούθησης (σσ. Πρόκειται για την υπηρεσία που προσέφυγε στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο)» είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ό,τι αφορά δε στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η υλοποίησή του, δίνοντας έτσι νέα προοπτική στη σύνδεση του βουλγαρικού και του ελληνικού ενεργειακού δικτύου.

    (Σ.Π.- Δ.Ρ.)

    [05] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2006 (12:23 UTC+2)

    Την αποφασιστικότητα της χώρας της να προχωρήσει στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου του Μπέλενε αλλά και σε μια σειρά από άλλες δράσεις, όπως ο εκσυγχρονισμός των παλαιών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες από το κλείσιμο δυο ακόμη αντιδραστήρων του Κοζλοντούι έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, τόνισε η υφυπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ιβάνκα Ντίλοφσκα, σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Η κ. Ντίλοφσκα, η οποία βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τις εργασίες της συνάντησης των Υπουργών Ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης, παραδέχθηκε ότι οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας, που το 2005 έφτασαν το ρεκόρ των 7 δισ. κιλοβατωρών, θα μειωθούν σημαντικά από το κλείσιμο των αντιδραστήρων, αλλά εκτίμησε ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα οδηγήσει σε κρίση στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο εσωτερικό της χώρας.

    Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της στον δρόμο προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), η Βουλγαρία υποχρεούται να κλείσει έως το τέλος του έτους τους αντιδραστήρες 3 και 4 του Κοζλοντούι, ενώ ήδη, από το Δεκέμβριο του 2002 έχει παύσει κάθε δραστηριότητα στους αντιδραστήρες 1 και 2, γεγονός που σημαίνει πως από τις αρχές του 2007 θα λειτουργούν μόνο οι αντιδραστήρες 5 και 6.

    Η υφυπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας τόσο στην ανάπτυξη μιας κοινής ενεργειακής αγοράς όσο και στον τομέα κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου, μέσω των οποίων- όπως είπε- θα διασφαλιστεί η σταθερότητα στην προμήθεια φυσικού αερίου στην περιοχή.

    Κληθείσα να σχολιάσει τη νέα επιπλοκή στη διαδικασία πώλησης του θερμοηλεκτρικού σταθμού «Μπόμποφ Ντολ» στη ΔΕΗ, μετά την απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της βουλγαρικής Υπηρεσίας Ιδιωτικοποιήσεων να προσφύγει στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση της διαδικασίας, η Βουλγάρα υφυπουργός, αν και όπως είπε δεν πρόλαβε να ενημερωθεί λεπτομερώς για τα αίτια της προσφυγής, εξέφρασε τη λύπη της γι' αυτή την εξέλιξη.

    «Θα χαιρόμουν αν έμπαινε η ΔΕΗ ως επενδυτής στη Βουλγαρία» τόνισε, εκτιμώντας ότι η είσοδος της ΔΕΗ στη βουλγαρική αγορά θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη τόσο για τη μονάδα του «Μπόμποφ Ντολ» όσο και για τα βουλγαρικά λιγνιτωρυχεία.

    Επισήμανε ότι ο νέος αυτός «σκόπελος» φέρνει τη διαδικασία σε μια κατάσταση ρευστότητας και εμφανίστηκε προβληματισμένη και μάλλον απαισιόδοξη για το τι μέλλει γενέσθαι.

    «Δεν τρέφω αισιοδοξία ότι θα είναι θετική η απόφαση του Δικαστηρίου, αφού τον πρώτο λόγο σε τέτοιες υποθέσεις έχει η Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων και συγκεκριμένα η Επιτροπή Παρακολούθησης (σσ. Πρόκειται για την υπηρεσία που προσέφυγε στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο)» είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ό,τι αφορά δε στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η υλοποίησή του, δίνοντας έτσι νέα προοπτική στη σύνδεση του βουλγαρικού και του ελληνικού ενεργειακού δικτύου.

    (Σ.Π.-Δ.Ρ.)

    [06] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ Κ.ΠΛΟΥΜΙΔΑΚΗ «ΠΑΛΙ ΧΩΡΙΣΑ...»

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2006 (23:42 UTC+2)

    To βιβλίο της Κατερίνας Πλουμιδάκη «Πάλι χώρισα» παρουσιάστηκε απόψε σε κεντρικό καφέ-μπαρ στη Θεσσαλονίκη.

    Το βιβλίο -όπως είπε η συγγραφέας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ- ξεκίνησε σαν ημερολόγιο, στο οποίο καταγράφηκαν σκέψεις της που επεκτάθηκαν σε ιστορία και έχει ως κύριο θέμα τις σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η ιστορία του βιβλίου ξεκινάει μόλις η ηρωίδα, η Άννα, έχει χωρίσει και αναγκάζεται να ξεκινήσει τη ζωή της από την αρχή έχοντας μια τάση αυτοσαρκασμού που θα την βοηθήσει για να ξεπεράσει ανώδυνα τον χωρισμό της.

    «Όλες οι σκέψεις και οι διάλογοι είναι αληθινοί. Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα ανθρώπων, εμπειριών και βιωμάτων που μεταφέρθηκαν σε μία ιστορία», επισήμανε η κ. Πλουμιδάκη. «Ταυτίζει προβλήματα πολλών από εμάς και όλοι θα μπορέσουν να βρουν κομμάτι του εαυτού τους, γιατί είναι αληθινά αυτά που γράφω», πρόσθεσε η συγγραφέας και συμπλήρωσε ότι εξαιτίας της «γλαφυρότητας» της «ζωντάνιας» των χαρακτήρων, ένιωσε μια λύπη όταν τους αποχωρίστηκε με το κλείσιμο της ιστορίας.

    «Το να χωρίζεις δεν είναι εύκολο ούτε να το ζήσεις ούτε να το ομολογήσεις» τόνισε, προλογίζοντας την παρουσίαση του βιβλίου η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Έλενα Ράπτη. Για γλαφυρό, βατό και αληθοφανές περιεχόμενο με το οποίο μπορεί να ταυτιστεί ο καθένας μας αλλά συνάμα να μας προβληματίσει έκανε λόγο η κ. Ράπτη. «Δεν παρακολουθούμε απλώς τα γεγονότα, αλλά ο καθένας μας μπορεί να αντικατοπτρίζεται σ'αυτά, ανακαλύπτοντας πράγματα ανομολόγητα και σε αυτό στηρίζεται η επιτυχία αυτού του βιβλίου» παρατήρησε η βουλευτής.

    Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης, δήλωσε πως ενώ αρχικά ήταν προκατειλημμένος με τα βιβλία που παρουσιάζουν στις σχέσεις ανδρών και γυναικών μέσα από την γυναικεία σκοπιά, διαβάζοντας το βιβλίο εντυπωσιάστηκε από την παραστατικότητα του γραψίματος αλλά από τη δυνατότητα που δίνει σε πολλούς από εμάς να δούμε τη «γυναικεία λογική», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

    Στο βιβλίο αναφέρθηκαν επίσης η δικηγόρος Όλγα Ηρακλείδη, η επικοινωνιολόγος Δέσποινα Πορτοκάλη, η δημοσιογράφος Σύνθια Σάπικα και η θεατρολόγος Φαίη Σκορδά.

    [07] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Γ. ΛΥΣΑΡΙΔΗ "ΣΕ ΤΟΥΤΑ ΔΩ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ...ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ"

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2006 (23:03 UTC+2)

    Το βιβλίο του με τίτλο «Σε τούτα δω τα μάρμαρα Πλατεία Διοικητηρίου, μια γειτονιά της Θεσσαλονίκης που άφησε τα σημάδια της στην ιστορία της πόλης», (εκδόσεις «Ιανός»), παρουσίασε απόψε στην «Εύξεινο Λέσχη» της Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Λυσαρίδης.

    Το βιβλίο είναι μια νοσταλγική ανασκόπηση μιας εποχής (1960-1975) που πέρασε, αλλά παραμένει ζωντανή μέσα από τις βιωματικές μνήμες του συγγραφέα. Γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Πλατεία Διοικητηρίου, το επίκεντρο μιας ολόκληρης περιοχής, αλλά και γύρω απ' αυτήν, οι περιπέτειες μιας παρέας που άφησε τη δική της ιστορία και που ακόμη διατηρεί δεσμούς.

    Για το βιβλίο μίλησαν οι: Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου (τέως ομοσπονδιακός προπονητής μπάσκετ), Γιώργος Κούδας (παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής), Θεόδωρος Μπαχάρογλου (καθηγητής Α.Τ.Ε.Ι.Θ.), Κλέαρχος Τσαουσίδης (δημοσιογράφος) και ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγγραφέας, ο οποίος διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και Γ.Γ Αθλητισμού, τόνισε τα εξής:

    «Βεβαίως δεν διεκδικώ ούτε τη δόξα του συγγραφέα ούτε καμία άλλη αναγνώριση. Εκείνο που ήθελα να κάνω ήταν να καταγράψω κάποιες βιωματικές μνήμες από την ζωή την παιδική και εφηβική τη δική μου, σε μια διαχρονική γειτονιά της Θεσσαλονίκης, στο κέντρο της πόλης, το Διοικητήριο».

    Επίκεντρο της περιοχής -είπε ο κ. Λυσαρίδης- ήταν η μαρμάρινη πλατεία, η οποία βεβαίως τώρα δεν υπάρχει. Στη θέση της υπάρχει αρχαιολογικός χώρος. Έγιναν ανασκαφές και «αποκαθηλώθηκε» η πλατεία το 1990. «Όμως, οι μνήμες εξακολουθούν να είναι ζωντανές και ακμαίες και χαίρομαι που θα τις μοιραστώ σήμερα με πολλούς και καλούς παιδικούς φίλους, με τους οποίους διατήρησα τη φιλική αυτή σχέση, που παραμένει το ίδιο θερμή όπως τότε στα παιδικά μας χρόνια», επισήμανε ο συγγραφέας.

    Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος Κλέαρχος Τσαουσίδης, ανέφερε ότι τον Γιώργο Λυσαρίδη τον θαύμαζε ως ποδοσφαιριστή. «Μολονότι είναι μικρότερος, ήταν δαιμόνιος ποδοσφαιριστής 'επί των μαρμάρων', βεβαίως. Δηλαδή, έκανε κάτι τρίπλες τόσο καλές, ίσως καλύτερες και από του Κούδα μερικές φορές. Εκείνο, επίσης, που με εντυπωσίαζε ήταν ότι ήταν εξαιρετικός μαθητής. Σπάνιο εκείνη την εποχή να συνδυάζει κανείς και τα δύο ταλέντα».

    Ο κ. Τσαουσίδης, αναφερόμενος στο βιβλίο, είπε ότι «ο κ. Λυσαρίδης βρήκε ένα θέμα το οποίο μας πονάει όλους: τα μάρμαρα. Τα οποία -ελαφρά τη καρδία- ξεπατώθηκαν από μια διοίκηση του Δήμου. Ακολούθησε η ανασκαφή, φυσικά, όπως όλοι οι Διοικητηριώτες το ξέραμε, και τώρα έχουμε μια πληγή εκεί να χάσκει. Έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μια, κατά τη γνώμη μου, μεσοβέζικη λύση». «Ελπίζω, κάποτε, να συναισθανθούν οι Θεσσαλονικείς και αυτοί που διοικούν ή θα διοικούν το Δήμο, και να αποκαταστήσουν αυτό το τοπίο, που είναι χαρακτηριστικό, είναι σαν η απόληξη του Μεγάρου του Διοικητηρίου», πρόσθεσε ο Τσαουσίδης.

    Ο κ. Ευθ. Κιουμουρτζόγλου ανέφερε ότι το βιβλίο του Γ. Λυσαρίδη δημιουργεί περίεργα συναισθήματα, θετικά, όπως είπε. «Είναι μια προσπάθεια που προέρχεται από μια επιθυμία ενός ανθρώπου να γράψει για τα παιδικά του χρόνια. Ο συγγραφέας, μέσα από τις πινελιές του, περνάει πολύ σημαντικά μηνύματα».

    Ο Γιώργος Κούδας δήλωσε ότι είναι πολύ συγκινημένος, γιατί -όπως είπε- το βιβλίο το έχει γράψει ένας μεγάλος φίλος.

    «Διαβάζοντας το βιβλίο 'Σε τούτα δω τα μάρμαρα' του Γ. Λυσαρίδη, όπως και το δικό μου 'Της ζωής μου το παιχνίδι', περνάει όλη η ζωή μας, μπορώ να πω, μια ζωή μαρμάρινη, όχι πέτρινα χρόνια, με παρά πολύ ωραίες στιγμές».

    Ο καθηγητής του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Μπαχάρογλου, ανέφερε ότι το βιβλίο του κ. Λυσαρίδη είναι ένα ηθογράφημα, με την έννοια ότι γράφει μέσα για πρόσωπα, πράγματα, καταστάσεις, γεγονότα ενός ορισμένου τόπου και χρόνου. «Το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί απ' όλο τον κόσμο και ιδίως από τους νέους, για να δουν ότι το τότε ήταν πιο ειδυλλιακό, πιο ρομαντικό, ενώ το σήμερα είναι λίγο χρηματοφονικό», είπε ο κ. Μπαχάρογλου.

    Τέλος, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, αναφέρθηκε με νοσταλγία στα χρόνια εκείνα, ενώ ευχήθηκε η Πλατεία Διοικητηρίου να ξαναβρεί το παλιό της «χρώμα».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 1 April 2006 - 19:13:33 UTC