Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-02-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΣΤΑΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ 253 ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
  • [02] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ"
  • [03] ΕΥ.ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: "ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ"
  • [04] ΝΕΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [05] ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
  • [06] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
  • [07] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.,
  • [08] Σ.ΣΤΑΝΙΣΕΦ: "ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ"
  • [09] Ο ΤΑΝΤΙΤΣ ΞΑΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

  • [01] ΥΣΤΑΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ 253 ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

    Μανίλα, 19 Φεβρουαρίου 2006 (10:42 UTC+2)

    Υστατες προσπάθειες καταβάλλουν τα σωστικά συνεργεία στις Φιλιππίνες για τον απεγκλωβισμό 253 παιδιών, τα οποία έχουν παγιδευθεί σε ένα σχολείο κάτω από τόνους λάσπης, μετά απο την κατολίσθηση που σημειώθηκε στην κωμόπολη Γκινσαουγκόν στο νότιο τμήμα της νήσου Λέιτε, 675 χλμ. νότια της Μανίλας.

    Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, μέχρι στιγμής απο την κατολίσθηση που έθαψε ολόκληρη την κωμόπολη, έχουν χάσει τη ζωή τους 57 άτομα, ενω δεκάδες αγνοούνται

    Ανεπιβεβαίωτες επισήμως πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι μερικά παιδιά και μέλη του προσωπικού στο σχολείο, έστειλαν την Παρασκευή απελπισμένα μηνύματα μέσω τηλεφώνου (SMS) καλώντας σε βοήθεια. "Είμαστε ζωντανοί. Ξεθάψτε μας", ανέφερε ένα, σύμφωνα με την εφημερίδα The Manila Times.

    Όμως, μέχρι στιγμής οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων πνίγονται και αυτές στην λάσπη, καθώς δεν έχει ανασυρθεί κανένας επιζών από το σημείο όπου βρισκόταν το σχολείο και το σωστικό έργο δυσχεραίνουν οι συνεχείς βροχοπτώσεις, η βαθιά, μετακινούμενη λάσπη και η αστάθεια του εδάφους. "Αυτή είναι μια από τις τελευταίες μας ελπίδες", δήλωσε στέλεχος της επαρχίας της Νότιας Λέιτε.

    Εκατοντάδες διασώστες, με την υποστήριξη πεζοναυτών των ΗΠΑ που αποσπάστηκαν από τα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια που εκτελούν από κοινού με τις ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων, συνέχιζαν τις προσπάθειές τους υπό τον φόβο υποχώρησης του εδάφους και υπό τον κίνδυνο πνιγμού στη λάσπη.

    Σήμερα Κυριακή προβλέπονταν νέες βροχοπτώσεις, ενώ στην περιοχή επιβλήθηκε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, για να αποτραπεί η μετακίνηση λάσπης από τις ριπές αέρα από τους έλικες των ελικοπτέρων.

    Το έδαφος "είναι σαν κινούμενη άμμος", είπε ο Αντριάνο Φουέγο, διευθυντής του γραφείου πολιτικής προστασίας.

    Η κυβέρνηση και διεθνείς οργανώσεις αρωγής αποστέλλουν πόσιμο νερό, φάρμακα και άλλα εφόδια στην περιοχή από αέρος και θαλάσσης, όμως το μεγαλύτερο μέρος τους πρέπει να μεταφερθεί οδικώς στην περιοχή, πράγμα δύσκολο λόγω της κατάστασης του οδικού δικτύου και των γεφυρών.

    [02] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ"

    Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2006 (10:41 UTC+2)

    Στο Βελιγράδι, βρέθηκε το Σάββατο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για να παρακολουθήσει τις εργασίες του 12ου Συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος, προσκεκλημένος του προέδρου της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.

    Οι 2.500 σύνεδροι επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον κ. Παπανδρέου κατά την είσοδό του στον συνεδριακό χώρο.Ενθουσιασμό προκάλεσε και το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου άρχισε την ομιλία του χαιρετίζοντας τους συνέδρους στη σερβική γλώσσα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην ομιλία του ανέφερε ότι βρίσκεται στο Βελιγράδι για να μεταφέρει το μήνυμα της ευρωπαϊκής προοπτικής και να εκπληρώσει την υπόσχεση που έδωσε στην κηδεία του Ζόραντς Τζίντζιτς, ότι θα βοηθήσει για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας.

    "Μεταφέρω την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς εσάς, την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ένα μήνυμα από το κόμμα μας το ΠΑΣΟΚ, ένα προσωπικό μήνυμα. Είναι το μήνυμα μιας σοσιαλιστικής οικογένειας, της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Πιστεύω στη Σερβία, πιστεύω ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις ενωμένες μπορούν να φέρουν την πραγματική αλλαγή", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.Προσκάλεσε το Δημοκρατικό Κόμμα και τον πρόεδρό του Μπόριτς Τάντιτς να εργαστούν από κοινού, μέσω της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για να επιτευχθεί ο στόχος που είναι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία των πολιτών. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δώρισε στον κ.Τάντιτς έναν κλαδί ελιάς με την ευχή να εδραιωθεί η ειρήνη στην περιοχή.

    Ο κ. Παπανδρέου είχε κατ' ιδίαν συνάντηση διάρκειας μιας ώρας με τον Σέρβο πρόεδρο Μπόριτς Τάντιτς όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα του Κοσόβου, ενόψει των διαπραγματεύσεων για το οριστικό καθεστώς που θα αρχίσουν σε δύο ημέρες στη Βιέννη.

    Στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Παπανδρέου είχε πεντάλεπτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπουτσκόφσκι, ο οποίος τον προσκάλεσε στα Σκόπια στις εκδηλώσεις για τα 15 χρόνια από την ίδρυση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

    Ο κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα περιοδεύσει την Κυριακή και τη Δευτέρα, 19 και 20 Φεβρουαρίου, στην Αργολίδα.

    Την Κυριακή θα συναντηθεί με νεολαίους της περιοχής, στην Πλατεία Συντάγματος του Ναυπλίου, και με κομματικά στελέχη του Νομού.Το απόγευμα., θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση στο κλειστό Γυμναστήριο Αργους.

    Την Δευτέρα, θα επισκεφθεί το Λυγουριό και το Κρανίδι,όπου θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με πολίτες.

    [03] ΕΥ.ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: "ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ"

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2006 (10:38 UTC+2)

    Η κυβέρνηση επιθυμεί την εργασιακή ειρήνη σε αντίθεση με κάποιους που θέλουν να τη δυναμιτίσουν, γι αυτό και παρακολουθούμε τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στη διάρκεια ομιλίας του, στη Θεσσαλονίκη.

    Παρατήρησε ότι ορθώς η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ορθώς ζητεί από τον ΣΕΒ να βελτιώσει τις προτάσεις του, αλλά σημείωσε ότι έχουν ευθύνες και οι κοινωνικοί εταίροι.

    Για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «έχει χάσει το μέτρο» και ο Γιώργος Παπανδρέου ανέβασε τους τόνους στη Βουλή για να προκαλέσει το χειροκρότημα των βουλευτών του και να δείξει ότι τον εμπιστεύονται.

    Για τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή τόνισε ότι θα μείνει στην ιστορία για τις μεταρρυθμίσεις του 2005 και για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, που είναι η «ναυαρχίδα» των μεταρρυθμίσεων.

    Σε ό,τι αφορά στην εκλογή νέου γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ., είπε ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι εσωστρεφής. Η ομοφωνία δεν είναι στα πρόσωπα, αλλά στις αρχές, και ο ίδιος θα στηρίξει όποιον εκλεγεί. Σημείωσε, μάλιστα, για τον εαυτό του ότι δεν θα πάψει ποτέ να είναι στέλεχος του κόμματος και να λειτουργεί ως τέτοιο, με περιοδείες και ομιλίες ανά την Ελλάδα.

    Με αφορμή τις συζητήσεις γύρω από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, υπενθύμισε ότι ήταν ο πρώτος που είχε συμφωνήσει με την επιλογή του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, να μην λειτουργούν τα κινητά εντός του Κοινοβουλίου. Το απόρρητο των τηλεφωνικών συνομιλιών διασφαλίζεται, αλλά όσοι κατέχουν σοβαρές θέσεις πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί, είπε.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Γιώργου Καρατζαφέρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης, απάντησε ότι δεν ανησυχεί τη Ν.Δ. «Η Θεσσαλονίκη έχει έναν πολύ πετυχημένο δήμαρχο κι έναν πολύ πετυχημένο νομάρχη, που είχαν υποστηριχθεί από τη Ν.Δ. Η διαδικασία είναι ανοιχτή. Κατά συνέπεια αυτό που εμάς μας ενδιαφέρει είναι οι πολίτες να γνωρίζουν όλο και περισσότερο και όλο και καλύτερα το πρόγραμμα και την υλοποίηση του έργου που έχει γίνει, από τον κ. Παπαγεωργόπουλο και τον κ. Ψωμιάδη και είμαι σίγουρος ότι θα το εκτιμήσουν θετικά. Χωρίς να υποτιμούμε τίποτα, θεωρούμε ότι έχουμε την πρωτοπορία», υπογράμμισε.

    [04] ΝΕΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2006 (10:47 UTC+2)

    Νέες χειρουργικές τεχνικές με υλικά όπως τα οστικά υποκατάστατα, παρουσιάστηκαν από επιστήμονες, στη διάρκεια του σεμιναρίου «Νέοι ορίζοντες στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας», που διοργανώθηκε από την πανεπιστημιακή ορθοπαιδική κλινική του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, σε ξενοδοχείο της πόλης.

    Οι αντικαταστάσεις φθαρμένων αρθρώσεων, εξαιτίας της οστεοαρθρίτιδας, με τεχνητές προθέσεις, οι λεγόμενες ολικές αρθροπλαστικές, γίνονται πλέον και στην Ελλάδα με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή.

    Η μεσολάβηση του υπολογιστή έχει ως αποτέλεσμα ακόμη πιο λεπτές και ακριβείς παρεμβάσεις, έτσι ώστε η επέμβαση να ολοκληρώνεται με πολύ μικρή χειρουργική τομή, με απόλυτη εφαρμογή των ενδοπροθέσεων, ο δε χρόνος νοσηλείας του ασθενούς να μειώνεται σημαντικά.

    Όπως επiσήμαναν οι επιστήμονες, η αρθροπλαστική δεν θα πρέπει να θεωρείται ως λύση της τελευταίας στιγμής. "Ανακαλύψαμε ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αυτή την επέμβαση βελτίωσαν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους, προτού ακόμη οι πόνοι τους γίνουν οξείς", ανέφεραν χαρακτηριστικά στις εισηγήσεις τους.

    Στο πλαίσιο μιας μελέτης, οι ασθενείς που επρόκειτο να υποβληθούν σε αρθροπλαστική, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, αναλόγως με το βαθμό άλγους που ένιωθαν και τις κινητικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν. Αυτό που διαπίστωσαν οι γιατροί ήταν, ότι οι ασθενείς που ένιωθαν περισσότερο πόνο πριν από την επέμβαση έκαναν δύο χρόνια να αισθανθούν ξανά ισχυρό πόνο. Αντιθέτως, όσοι ανέβαλαν για αργότερα την επέμβαση χρειάζονταν σε καθημερινή βάση βοήθεια ακόμη και για τις πιο απλές δραστηριότητες, όπως το μπάνιο ή το ντύσιμο.

    [05] ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

    Βρυξέλλες, 19 Φεβρουαρίου 2006 (11:51 UTC+2)

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (EP) υιοθέτησε ψήφισμα, προτρέποντας τους εκπροσώπους των Βοσνίων, των Σέρβων και των Κροατών στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε) να επιτύχουν συμφωνία για τις θεσμικές και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου κάλεσαν επίσης την ΕΕ να στηρίξει πιο σθεναρά τις προσπάθειες για επίτευξη συναίνεσης. Τόνισαν τη σημασία ανάπτυξης μιας πιο αποδοτικής δημόσιας διοίκησης και ενός κατάλληλου νομικού πλαισίου, καθώς επίσης την αναγκαιότητα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων για αστυνόμευση, άμυνα, δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις και πληροφορίες.

    [06] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

    Βουκουρέστι, 19 Φεβρουαρίου 2006 (11:48 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, ξεκίνησε διαβουλεύσεις την εβδομάδα που μας πέρασε με διάφορα πολιτικά κόμματα, για ένα κρίσιμο νομοσχέδιο το οποίο θα αναδιαρθρώσει την εθνική υπηρεσία ενάντια στη διαφθορά. Την προηγούμενη εβδομάδα, η γερουσία απέρριψε απρόσμενα το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, επειδή ο κυβερνών συνασπισμός δεν κατάφερε να καλέσει όλους τους βουλευτές του στο κοινοβούλιο για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία. Ο Μπασέσκου ξεκίνησε τις συνομιλίες όταν του ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου να χρησιμοποιήσει τις προεδρικές του εξουσίες για να καταθέσει εκ νέου το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο. Τα μέτρα για πάταξη της διαφθοράς είναι εξαιρετικά σημαντικά για την προγραμματισμένη ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ το επόμενο έτος.

    Επίσης, το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέθεσε, όπως αναμενόταν, πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Οι Ρουμάνοι σοσιαλιστές υποστηρίζουν ότι η προτεινόμενη κυβερνητική μεταρρύθμιση για το σύστημα υγείας θα πλήξει τους φτωχούς. Η ψηφοφορία πρόκειται να διεξαχθεί την Τρίτη.

    [07] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε., ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Ο ΚΑΛΦΙΝ

    Σόφια, 19 Φεβρουαρίου 2006 (11:25 UTC+2)

    "Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αιτίες για ανησυχία ότι λόγω διαδικαστικών προθεσμιών κάποια από τις χώρες της ΕΕ δε θα επικυρώσει τη Συνθήκη προσχώρησης της Βουλγαρίας στην ΕΕ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών Ιβάιλο Κάλφιν σε συνέντευξη για τον ραδιοφωνικό σταθμό «Ντάρικ».

    Η ένταξη της Βουλγαρία στην ΕΕ προβλέπεται για την 1 Ιανουαρίου 2007. Ο υπουργός Κάλφιν πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή η Βουλγαρία εργάζεται σκληρά για την υλοποίηση των ανειλημμένων δεσμεύσεων της προς την ΕΕ

    [08] Σ.ΣΤΑΝΙΣΕΦ: "ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ"

    Σόφια, 19 Φεβρουαρίου 2006 (11:22 UTC+2)

    H Βουλγαρία θα λάβει δραστήρια μέτρα για την ενίσχυση της εξαγωγής βουλγαρικών προϊόντων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Σεργκέϊ Στανίσεφ, στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βορειοανατολική Βουλγαρία. Η επίσκεψη ξεκίνησε από την βιομηχανική περιοχή Ντέβνια, κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Βάρνα, με συνάντηση με τα στελέχη της βιομηχανικής ζώνης «Λιμάνι Βάρνα - Δύση».

    Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός τόνισε ότι τα προβλήματα υποδομής των βουλγαρικών λιμανιών, σε μεγάλο βαθμό θα λυθούν μέσω προγραμμάτων με την επιδότηση της ΕΕ για την κατασκευή σταθμών καθαρισμού, προστασίας του περιβάλλοντος και για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

    [09] Ο ΤΑΝΤΙΤΣ ΞΑΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 19 Φεβρουαρίου 2006 (10:50 UTC+2)

    Στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βελιγράδι, ο Μπόρις Τάντιτς επανεξελέγη πρόεδρος λαμβάνοντας την ψήφο 1.880 συνέδρων από τους 1.931 που συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου.

    Ο Τάντιτς, σύμφωνα με το νέο καταστατικό που ψηφίστηκε χθες, θα ηγείται του Δημοκρατικού Κόμματος για την ερχόμενη τετραετία, ενώ μέχρι σήμερα η θητεία του προέδρου διαρκούσε δύο χρόνια.

    Στην ομιλία του, μετά την επανεκλογή, ο Μπόρις Τάντιτς έθεσε τους βασικούς στόχους του κόμματος του στο μέλλον που είναι, μεταξύ άλλων, η εδραίωση της δημοκρατίας, η καταπολέμηση φαινομένων εθνικισμού και διακρίσεων και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας.

    Ο Μπόρις Τάντιτς κάλεσε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από αυτούς τους στόχους και να μοιραστούν την ευθύνη για την τύχη της χώρας, ενώ επισήμανε ότι το ζήτημα του Κοσόβου, το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση στο Μαυροβούνιο και η συνεργασία με το δικαστήριο της Χάγης θα αποτελέσουν τις νέες δοκιμασίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι πολιτικές παρατάξεις.

    Ειδικότερα, για τη Χάγη επισήμανε ότι «θα πρέπει ο πολιτικός κόσμος να επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις και την ενέργεια που διαθέτει για να αποτραπεί το ενδεχόμενο η Σερβία να καταδικαστεί για γενοκτονία, ένα στίγμα που θα βάρυνε πολλές γενεές στο μέλλον».

    Αναφερόμενος στη σερβική πολιτική σκηνή, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος τόνισε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα διότι όπως είπε χαρακτηριστικά «προσπαθούν ξανά να αναρριχηθούν στην εξουσία εκείνοι που τη δεκαετία του '90 κατέστρεψαν τη χώρα, που έβαζαν στην πρώτη γραμμή τον εθνικισμό και που αποτελούν την πηγή όλων των κακών».

    Στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, ο γενικός γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Λουίς Αγιάλα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπουτσκόφσκι, και εκπρόσωποι άλλων ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 19 February 2006 - 19:13:50 UTC