Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-01-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ - ΤΣΙΑΜΠΙ
  • [03] Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [04] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΥΡΙΑΝΩΝ
  • [05] ΔΥΟ ΝΕΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ
  • [06] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: «ΣΕΛΑΝΑ -
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «Ο ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΑΤΗΣ»
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -«ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ»
  • [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ «Ο ΚΟΣΜΟΣ
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ»
  • [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
  • [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΟΜΟΡΦΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ»
  • [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ «CHINCHORRO» ΟΙ
  • [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ (ΤΕΤΑΡΤΗ) ΘΑ
  • [16] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

  • [01] ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2006 (17:06 UTC+2)

    Με απόφαση της υπουργού Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, οι απουσίες των μαθητών της 24ης Ιανουαρίου δεν θα ληφθούν υπόψη, ενώ σχετική εγκύκλιος θα αποσταλεί προς όλες τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Στο μεταξύ, ελάχιστα σχολεία λειτούργησαν το πρωί στο λεκανοπέδιο, ενώ το σύνολο των σχολείων, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, διέκοψαν τα μαθήματα στις 12 το μεσημέρι.

    Αύριο δεν πρόκειται να λειτουργήσει κανένα σχολείο στην Αττική, δημόσιο ή ιδιωτικό, ύστερα από σχετικές αποφάσεις των αρμοδίων νομαρχιών.

    Το πρωί, έγιναν οι εξετάσεις σε ορισμένα τμήματα του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, αλλά το απόγευμα και αύριο δεν θα γίνουν. Οι εξετάσεις σε όλες τις σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη αναβλήθηκαν σήμερα και δεν θα γίνουν ούτε αύριο. Το ίδιο συνέβη και με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο αλλά και τα ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ - ΤΣΙΑΜΠΙ

    Ρώμη, 24 Ιανουαρίου 2006 (17:39 UTC+2)

    Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον ευρύτερο δυνατό συντονισμό της με την Ιταλία σε θέματα περιφερειακής σταθερότητας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο (Κιρινάλιο) της Ρώμης με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Κάρλο Αντζέλιο Τσιάμπι.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασε το μεσημέρι στην ηλιόλουστη, αν και με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, Ρώμη για πενθήμερη επίσκεψη στην Ιταλία και συζήτησε με τον Ιταλό ομόλογό του όλο το φάσμα των διμερών ελληνο-ιταλικών σχέσεων, για τα ζητήματα της Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και φυσικά για το Κυπριακό, τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και για την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος.

    Με δεδομένες τις άριστες ελληνο-ιταλικές σχέσεις και τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας που έχουν ενισχυθεί ακόμη περισσότερο από τη συμμετοχή των δύο χωρών στην Ε.Ε., οι δύο πρόεδροι επισήμαναν ότι η συνεργασία Αθηνών - Ρώμης είναι πολύ στενή και καρποφόρα σε όλους τους τομείς (πολιτικό, πολιτιστικό, οικονομικό και εμπορικό) και διαπίστωσαν τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξής της .

    Ο κ. Παπούλιας επισήμανε ότι με την Ιταλία έχουμε πολλές κοινές θέσεις όσον αφορά την αντιμετώπιση των νέων παγκόσμιων προκλήσεων όπως στα αγροτικά θέματα και τόνισε ότι η Αθήνα και η Ρώμη προσβλέπουν σε μία Ευρώπη που θα συνδυάζει την ενίσχυση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, την ανάπτυξη και την μακροοικονομική ισορροπία.

    Άλλωστε, όπως σημείωσε ο κ. Παπούλιας, η Ιταλία είναι ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας και υπάρχει αμοιβαία υποστήριξη στην υποψηφιότητα των δύο χωρών στους διεθνείς οργανισμούς.

    Τόσο ο κ. Παπούλιας όσο και ο κ. Τσιάμπι χαρακτήρισαν σημαντικό γεγονός τις σχέσεις των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα, την υπογραφή στο Λέτσε τον περασμένο Νοέμβριο της συμφωνίας για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς την Ευρώπη.

    Ο πρόεδρος της Ιταλίας τόνισε ότι "πρέπει να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες ενίσχυσης των εμπορικών συναλλαγών και των συνεργασιών των δύο χωρών σε τομείς προηγμένης τεχνολογίας" και σημείωσε ότι η συμφωνία για τον αγωγό "διανοίγει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη στρατηγικών, ενεργειακού εφοδιασμού σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Ο Κάρολος Παπούλιας αναφερόμενος στα ευρωπαϊκά ζητήματα εξέφρασε την ελπίδα ότι η περίοδος περισυλλογής για το Ευρωσύνταγμα θα επιτρέψει την ωρίμανση των συνθηκών ώστε να βρεθούν λύσεις στα μεγάλα θεσμικά προβλήματα της Ευρώπης, οι οποίες θα στηρίζονται στη βούληση των ευρωπαϊκών λαών.

    Ο πρόεδρος της Ιταλίας επισήμανε ότι "χρειαζόμαστε διαρκή συνοχή και αδιάκοπη πολιτική βούληση προκειμένου να προωθήσουμε μακρόπνοα σχέδια , να στηρίξουμε την υλοποίηση των μεγάλων δικτύων υποδομής, να ενισχύσουμε την επιστημονική έρευνα, να ενθαρρύνουμε το συναγωνισμό και μία ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική ικανή να ανταποκριθεί επαρκώς στο διεθνή ανταγωνισμό, να ενδυναμώσουμε το συντονισμό των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών προς την επίτευξη κοινών στόχων" , καθώς όπως σημείωσε, τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Παπούλιας συμφώνησαν ότι η πορεία της Ευρώπης δεν μπορεί να ανακοπεί.

    Ο Ιταλός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι συμφώνησαν με τον κ. Παπούλια πως είναι απαραίτητες, αποτελεσματικές κοινές πολιτικές που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να ασκήσει μεγαλύτερη επίδραση στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της ασφάλειας και της άμυνας και πρόσθεσε ότι χωρίς μία ισχυρή ευρωπαϊκή δέσμευση θα καταστεί αδύνατο να παγιώσουμε την ειρήνη στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και να αντιμετωπίσουμε τις απειλές της διεθνούς τρομοκρατίας και της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής.

    Ο κ. Παπούλιας αναφερόμενος στα Βαλκάνια επανέλαβε ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει θετικά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ώστε να σταθεροποιηθεί στην περιοχή η ασφάλεια και η ευημερία, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι οι χώρες αυτές πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια.

    Ακόμα σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία, ιδρυτικά μέλη του Μεσογειακού φόρουμ και της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας έχουν ως στόχο να γίνει η Μεσόγειος ζώνη ειρήνης , ασφάλειας και ευημερίας. Προσβλέπουμε, είπε ο πρόεδρος, σε μια ενισχυμένη συνεργασία με την Ιταλία, πιστεύοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τον πυρήνα κάθε προσπάθειας ενίσχυσης και ενδυνάμωσης της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας.

    Στις συνομιλίες Παπούλια - Τσιάμπι ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στη διμερή συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα και όπως τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας η ενίσχυση των ιταλικών σπουδών στην Ελλάδα, η λειτουργία ενός σημαντικού αριθμού εδρών βυζαντινής και σύγχρονης ελληνικής φιλολογίας στην Ιταλία, το επιστημονικό και ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία καταδεικνύουν το ενδιαφέρον Αθηνών και Ρώμης για διεύρυνση της συνεργασίας τους στον τομέα αυτό. Και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προσπάθεια που άρχισε από ετών για την ίδρυση ελληνικής αρχαιολογικής σχολής στην Ιταλία θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα με την πολιτική συμβολή των υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσκεψή του στην Ιταλία συνοδεύουν η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάκης Σκανδαλάκης, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της προεδρικής επίσκεψης στη Ρώμη θα έχουν επαφές με Ιταλούς ομολόγους τους.

    [03] Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2006 (11:24 UTC+2)

    Κοινό συνδετικό κρίκο και κίνητρο το οποίο ωθεί προς τη δημοκρατική και κοινωνική ανάπτυξη και την οικονομική πρόοδο χαρακτήρισε τον ευρω-ατλαντικό προσανατολισμό των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανοίγοντας νωρίτερα σήμερα τις εργασίες της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο Ζάππειο.

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι κοινή "βούληση είναι να απελευθερώσουμε τις κοινωνίες μας από τα βάρη του παρελθόντος και να διευρύνουμε τους ορίζοντές τους" και πρόσθεσε: "Σ' αυτές τις κοινωνίες η τρομοκρατία και οι ακρότητες, η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα δεν έχουν θέση".

    Αναφερόμενος στις προοπτικές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια περιοχή η οποία πρέπει να πάψει να αποτελεί χώρο παρεξηγήσεων, βίας και πολέμων. "Της αξίζει να γίνει μια περιοχή συνεργασίας και διαλόγου, δημιουργικά ενταγμένη σε ευρύτερους διεθνείς θεσμούς, ως μέρος της Ευρώπης, όπου ανήκει", σημείωσε και στάθηκε ιδιαίτερα στην οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη υποδομών, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών, τις οποίες χαρακτήρισε απαραίτητες προκειμένου η Νοτιοανατολική Ευρώπη να ενσωματωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Η Ενεργειακή Κοινότητα Νοτιονατολικής Ευρώπης, εντός του πλαισίου της "Διαδικασίας των Αθηνών", οι Πανευρωπαϊκοί Διάδρομοι, οι αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου είναι ουσιώδη στοιχεία αυτών των δράσεων. Πιστεύουμε επίσης ότι ένας Ενιαίος Χώρος Ελεύθερου Εμπορίου θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στις οικονομίες της περιοχής", εξήγησε ο κ. Καραμανλής.

    Οι εργασίες της Διαβαλκανικής Συνάντησης θα ολοκληρωθούν μετά το μεσημέρι. Στην ημερήσια διάταξη των εργασιών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν την ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των χωρών της περιοχής και προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας, την συνεργασία για την ανάπτυξη περιφερειακών υποδομών, τη μελλοντική αναπροσαρμογή των δραστηριοτήτων του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Διαβαλκανικής. Οι υπουργοί Εξωτερικών που συμμετέχουν στη συνάντηση θα συζητήσουν ακόμη και τις εξελίξεις στα τρέχοντα θέματα της περιοχής, με κύριο θέμα το Κόσοβο.

    Τα μέλη της Διαβαλκανικής (Αλβανία, Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ελλάδα, Τουρκία, Σερβία - Μαυροβούνιο) εκπροσωπούνται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών εκτός από την Τουρκία, την Ρουμανία, την Αλβανία, οι οποίες εκπροσωπούνται από άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ως προσκεκλημένοι συμμετέχουν ο εκπρόσωπος της αυστριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης υφυπουργός Εξωτερικών Χανς Βίνκλερ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τσαρλς Ρις, ο πρέσβης της Μόσχας στην Αθήνα Αντρέι Βντόβιν, ο Γενικός Γραμματέας του Τομέα Νοτιοασνατολικής Ευρώπης του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών Ακίρα Ιμαμούρα και ο εκπρόσωπος του Συμφώνου Σταθερότητας για την Νοτιοανατολική Ευρώπη Έρχαρντ Μπούσεκ.

    [04] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΥΡΙΑΝΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Ραμάλα, 24 Ιανουαρίου 2006 (11:49 UTC+2)

    Οι βασικές ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις συμφώνησαν στην ήρεμη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών αύριο, Τετάρτη, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ-Ακσα."Οι ένοπλες οργανώσεις θα ενισχύσουν την παλαιστινιακή αστυνομία γύρω από τα εκλογικά κέντρα.

    Τα μέλη τους θα φορούν πολιτικά και δεν θα φέρουν όπλα", επισήμανε ο Αμπού Αντχάμ, εκπρόσωπος της οργάνωσης που συνδέεται με την Φατάχ.

    [05] ΔΥΟ ΝΕΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2006 (13:18 UTC+2)

    Αφιέρωμα στην κομμωτική τέχνη, αλλά και στο επάγγελμα του οδηγού ταξί θα πραγματοποιηθεί στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο "Προβολείς στους επαγγελματίες" και των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης "Επαγγέλματα του χθες και του σήμερα στο Τελλόγλειο".

    Η εβδομάδα κομμωτικής θα πραγματοποιηθεί από τις 6-15 Φεβρουαρίου και θα παρουσιαστούν παραδοσιακά εργαλεία και αντικείμενα κουρείου και κομμωτηρίου, παλιοί και νέοι επαγγελματίες του χώρου. Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο "Η τέχνη της κομμωτικής", κατά την οποία τρεις επαγγελματίες θα μιλήσουν στο κοινό για την τέχνη τους και θα παρουσιάσουν ζωντανά δείγματα της δουλειάς τους.

    Το επάγγελμα του οδηγού ταξί, παλιά ταξίμετρα, τιμόνια και τρία αυτοκίνητα που αντιπροσωπεύουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον θα παρουσιαστούν από τις 20-28 Φεβρουαρίου. Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, στις19.00 θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση "Σταθμοί αυτοκινήτου: 1930 - 1960 - 2010". Ενα ταξί του 1925, μία Rambler του 1963 και ένα υβριδικό αυτοκίνητο της Toyota μας ταξιδεύουν στο παρελθόν και στο μέλλον. Μέλη του σωματείου ιδιοκτητών ταξί Θεσσαλονίκης θα μιλήσουν για το επάγγελμά τους και θα συζητήσουν με το κοινό.

    [06] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2006 (10:55 UTC+2)

    Η ομαδική έκθεση Φωτογραφίας του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Φ.Κ.Θ.), που φιλοξενείται στο ανακαινισθέν αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Φθεγγόμενοι Λίθοι», ανοίγει τη Φωτογραφική Συγκυρία 2006 του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

    Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες με αρχαιολογικούς χώρους και ο όρος «Φθεγγόμενοι Λίθοι», «ομιλούντες λίθοι», αναφέρεται στα μνημεία της Μακεδονίας.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, στις 13.00 και θα διαρκέσει ένα μήνα.

    Την έκθεση έχει επιμεληθεί η αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης, Καλοπαίδη Νίκη, και συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Αναστασιάδης Γιώργος, Δαγτζίδης Σταύρος, Καρκατσέλης Βασίλης, Παπαφράγκου Χριστίνα, Παπαχαραλάμπους Γιώργος, Προκοπίου Δημήτρης, Φιλίππου Στέλιος, Χολογγούνης Γιάννης.

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: «ΣΕΛΑΝΑ - LUNA»

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2006 (14:59 UTC+2)

    Την ερχόμενη Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, στις 21:00, στο Θέατρο του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί μουσική παράσταση με τίτλο: «Σελάνα - Luna». Γεωργία Συλλαίου - φωνή,Θοδωρής Οικονόμου - πιάνο. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «Ο ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΑΤΗΣ»

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2006 (14:58 UTC+2)

    Την ερχόμενη Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, στις 10:00, στην παιδική βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, η θεατρολόγος-συγγραφέας Ελευθερία Μπάκα, θα παρουσιάσει σε παιδιά Γ' και Δ' Δημοτικού το έργο «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου. Θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -«ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ»

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2006 (14:56 UTC+2)

    Μεθαυρίο (Πέμπτη), στις 10:00, στην παιδική βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, η «Κάτια με τα παραμύθια» θα αφηγηθεί το παραμύθι της «Το ποτάμι των ξωτικών» σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού. Θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι και αναπαράσταση κάποιων σκηνών του παραμυθιού από τα ίδια τα παιδιά. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ»

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2006 (14:55 UTC+2)

    Αναβάλλεται η ομιλία του καθηγητή του Α.Π.Θ. Αντώνη Μπουσμπούκη, με θέμα «Ο κόσμος των χρωμάτων» που είχε προγραμματιστεί για αύριο (Τετάρτη), στις 20:30, στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του 4ου ορόφου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Ιουνίου.

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ»

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2006 (14:53 UTC+2)

    Σήμερα (Τρίτη) και αύριο (Τετάρτη), στις 10:00, στην παιδική βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου η μουσικοπαιδαγωγός Κατερίνα Τσαούσογλου θα παρουσιάσει την ηχοϊστορία «Το παραμύθι του Χειμώνα». Πρόκειται για μια θεατρική πρόταση με ζωγραφικά έργα, μουσική, χορό, κίνηση ως ελεύθερη έκφραση των παιδιών, με ηχητικούς, ρυθμικούς και μελωδικούς αυτοσχεδιασμούς καθώς και με ζωγραφική ως απεικόνιση του παραμυθιού. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2006 (14:51 UTC+2)

    Το Συμβούλιο του Α΄ Δημοτικού Διαμερίσματος διοργανώνει την ερχόμενη Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, στις 20:30, στο Θέατρο ΑΝΕΤΟΝ, μουσική παράσταση με τον Σαράντη Κασσάρα και τον Απόστολο Σωτηρούδη με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη στο κατώφλι του αιώνα». Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΟΜΟΡΦΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ»

    Θεσσαλονίκης, 24 Ιανουαρίου 2006 (14:48 UTC+2)

    Την ερχόμενη Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, στις 20:00, εγκαινιάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, έκθεση με τίτλο «Όμορφες πινελιές από τη Συρία».

    Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 100 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής καταξιωμένων Συρίων καλλιτεχνών. Η χώρα της Συρίας με το πλούσιο πολιτιστικό υπόβαθρο διαθέτει και σήμερα αξιόλογο έργο στον τομέα του Πολιτισμού, εκπροσωπούμενη από τους δημιουργούς και εκφραστές της σύγχρονης Συριακής Τέχνης.

    Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από το Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Δημοτική Πινακοθήκη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μεσογειακής Συνεργασίας και την Αναπληρωτή Πρόεδρο Βίκυ Πανταζοπούλου, τον Υπουργό της Συρίας Δρ. Mohmoud Al Sayed και την Πρέσβειρα της Συρίας στην Αθήνα Souad M. Al Ayoubi. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 12 Φεβρουαρίου.

    [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ «CHINCHORRO» ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΕΣ ΜΟΥΜΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2006 (14:47 UTC+2)

    Την ερχόμενη Τρίτη 31 Ιανουαρίου, στις 20:30, εγκαινιάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη η έκθεση με τίτλο «ΤΣΙΝΤΣΟΡΡΟ - ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΕΣ ΜΟΥΜΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ».

    Η Έκθεση αναφέρεται στον προκολομβιανό πολιτισμό Chinchorro (Τσιντσόρρο) που άκμασε στην έρημο Ακατάμα της Χιλής, τους ιστορικούς αρχαιολογικούς τόπους της χώρας που έχουν ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά από την ΟΥΝΕΣΚΟ στη Χιλή (στην έρημο Ακατάμα ήκμασε ο πολιτισμός Τσιντσόρρο πριν από 9.000 χρόνια).

    Η Έκθεση περιλαμβάνει:

    Μούμιες αντίγραφα που δημιούργησαν αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Ταραπακά και οι οποίες θα εκτεθούν σε ειδικά διαμορφωμένες βιτρίνες, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό σχετικά με τον πολιτισμό του Τσιντσόρρο που αναπτύχθηκε στη Βόρεια Χιλή περίπου 7.000 π.Χ. κατά μήκος της άγονης ακτής της ερήμου Ακατάμα, της πιο ξηρής ερήμου στον κόσμο.

    Φωτογραφικό υλικό Χιλιανών τόπων που έχουν ανακηρυχθεί Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά από την ΟΥΝΕΣΚΟ, όπως το Νησί του Πάσχα, οι ξύλινες εκκλησίες του 18ου αιώνα του νησιού Chiloe (Τσιλόε), η πόλη Βαλπαράισο, καθώς και η εγκατάσταση εξαγωγής νίτρου (19ος- 20ος αιώνας ) που βρίσκονται στην Έρημο Ακατάμα.

    Φωτογραφίες και προβολή σλάιντς από ένα σημαντικό αριθμό αστρονομικών ανακαλύψεων και μερικές από τις εντυπωσιακότερες φωτογραφίες του ουρανού που έχουν επιτευχθεί χάρη στα περίφημα τηλεσκόπια της ερήμου Ακατάμα, υλικό που έχει συγκεντρώσει η αστροφυσικός Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου, η οποία εργάστηκε επί σειρά ετών στη Χιλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι Ευρωπαϊκές χώρες όσο και οι ΗΠΑ έχουν ιδρύσει πολλά από τα σημαντικότερα αστεροσκοπεία τους στην Ακατάμα, που θεωρείται ότι έχει τον καθαρότερο ουρανό στον πλανήτη μας.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες του Χιλιανού Υπουργείου Παιδείας, μετά τη λήξη της η Έκθεση θα δωριθεί στο Μουσείο Ανθρωπολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Προξενείο της Χιλής στη Θεσσαλονίκη και τον Επίτιμο Πρόξενο Δρ. Ρήγα Τζελέπογλου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 28 Φεβρουαρίου.

    [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ (ΤΕΤΑΡΤΗ) ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2006 (14:45 UTC+2)

    Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανακοινώνει ότι το τμήμα Αλλοδαπών & Μετανάστευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης που στεγάζεται επί της οδού Καραολή & Δημητρίου 14 - 6ος όροφος, θα λειτουργήσει από αύριο (Τετάρτη), για την εξυπηρέτηση των υπηκόων τρίτων χωρών.

    Τηλ επικοινωνίας:2310.502.380.

    [16] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΟΒΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2006 (14:43 UTC+2)

    Ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει συνεστίαση των μελών του και κοπή βασιλόπιτας για το νέο έτος, μεθαύριο (Πέμπτη), στις 21:00, στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο (Ν. Παραλία, στάση Λαογραφικό Μουσείο).

    Προσκλήσεις διατίθενται στα γραφεία του Συλλόγου που βρίσκονται στο Δημαρχιακό Μέγαρο (Βενιζέλου 45) καθώς και στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο την ημέρα της εκδήλωσης. Τηλέφωνα του Συλλόγου 2310.268.670 & 2310.375.311.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 24 January 2006 - 19:13:59 UTC