Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-01-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΚΟ
  • [03] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙΑ
  • [04] ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΧΑΪΔΕΛΒΕΡΓΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΡΑΥΣΜΑ ΑΠΟ ΤΑ
  • [05] ΑΚΑΡΠΕΣ ΑΠΕΒΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΛΑΝΤΙΤΣ
  • [06] ΤΖΑΖ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΛΗ
  • [07] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "URINETOWN" ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΑ
  • [08] ΕΞΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΟΥ ΜΜΘ
  • [09] ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ 8ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΟΣ»
  • [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ»
  • [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΒΡΑΔΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
  • [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ
  • [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΛΑΪΚΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ» ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ
  • [16] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ
  • [17] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
  • [18] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
  • [19] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ

  • [01] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2006 (17:42 UTC+2)

    Για την Κίνα αναχώρησε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στο πλαίσιο των επαφών του για τη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας και της προώθησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Κατά την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα ο κ. Καραμανλής θα έχει επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

    Ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδεύεται από τους υπουργούς Π. Μολυβιάτη και Θ. Ρουσόπουλο και τον υφυπουργό κ. Στυλιανίδη, θα επισκεφθεί και τη Σαγκάη, όπου θα βρίσκεται πολυπληθής αντιπροσωπεία οικονομικών παραγόντων και επιχειρηματιών.

    Το πρωί, πριν από την αναχώρησή του για το Πεκίνο, ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και το γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκη, με τους οποίους συζήτησε για τη Συνταγματική αναθεώρηση.

    «Θα ωφεληθεί πολύ η χώρα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση και εκτίμησε ότι θα υπάρξει συναίνεση. «Το συναινετικό κλίμα που υπήρξε στην προηγούμενη αναθεώρηση θα υπάρξει και τώρα, και φαντάζομαι ότι όπως λειτουργήσαμε εμείς ως αντιπολίτευση θα λειτουργήσει και τώρα το ΠΑΣΟΚ», υπογράμμισε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ.

    Για το θέμα μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως αυτή στο πλαίσιο του στενού δημόσιου τομέα «δεν πρόκειται να καταργηθεί. Κανείς δεν το σκέφτεται». Ωστόσο, παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι ανοιχτό το θέμα για τους νεοδιοριζόμενους», ενώ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα «δεν προβλέπεται να υπάρχει μονιμότητα».

    Στο ερώτημα περί των εκλογών και των παραγόντων που θα κρίνουν το αποτέλεσμα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «είναι σύνθετο το πρόβλημα. Οπωσδήποτε τα πρόσωπα παίζουν ένα ρόλο και ο Κώστας Καραμανλής διατηρεί ένα προβάδισμα. Το κλίμα επηρεάζεται επίσης από τη δημόσια τάξη και την παιδεία, το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και οι επενδύσεις. Επ' αυτού απαιτείται μια ξεκάθαρη πολιτική που στο βάθος τη δέχονται όλοι παρά την κριτική που διατυπώνεται», επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός.

    Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι «η ΝΔ με την πρόταση για αναθεώρηση του συντάγματος προχωρά στην ολοκλήρωση θεσμικού πλαισίου μέσα στο οποίο πρέπει να κινείται η συντεταγμένη πολιτεία, το κράτος δικαίου, και το κράτος πρόνοιας που φιλοδοξούμε να χτίσουμε».

    Σε ερώτηση για το αν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του ιδίου και του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, απάντησε:

    «Είμαστε σε ευθεία γραμμή με τον κ. Παυλόπουλο, όπως φαίνεται με σαφήνεια και από τις δηλώσεις μας. Ο διάλογος επιτρέπει σε όλους να καταθέτουμε τις απόψεις μας και να συζητούμε με δημιουργικό τρόπο».

    Σε άλλη ερώτηση για το θέμα της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανομένων στο δημόσιο τομέα απάντησε ότι το ζήτημα έχει εξηγηθεί επαρκώς και η κυρίαρχη άποψη είναι η εκείνη που εκφράστηκε κι έχει καταγραφεί από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Ο κ. Μεϊμαράκης ρωτήθηκε ακόμα για το αν βλέπει ανασχηματισμό και απάντησε ότι κατά την άποψή του το θέμα δεν φαίνεται να είναι στους άμεσους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού.

    Ερωτηθείς, τέλος, αν υπάρχει θέμα με τον κ. Γ. Βαληνάκη, απάντησε ότι θεωρεί πως «η οικογενειακή ευθύνη είναι θέμα φασιστικών αντιλήψεων» και ως εκ τούτου «δεν καταλαβαίνω κιόλας, γιατί κάποιοι που για δικές τους περιπτώσεις δεν αποδέχονται την οικογενειακή ευθύνη, θεωρούν ότι είναι η ώρα να ασπαστούν τέτοιες απόψεις». Σε διευκρινιστική ερώτηση σε ποιους αναφέρεται, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε ότι αναφέρεται «σε όσους έχουν κάνει δηλώσεις για την οικογενειακή ευθύνη».

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΚΟ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2006 (15:56 UTC+2)

    Οι αυξήσεις στις ΔΕΚΟ, οι οποίες δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, δεν θα ξεπεράσουν τις αυξήσεις που θα καθορίζονται από την εισοδηματική πολιτική, ενώ τα όρια των απολαβών των προέδρων και των διευθυνόντων συμβούλων των επιχειρήσεων αυτών δεν θα ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ.

    Αυτό αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, από τη Διϋπουργική Επιτροπή των ΔΕΚΟ, η οποία συνεδρίασε στο υπουργείο Οικονομίας, υπό την προεδρία του υπουργού κ. Γιώργου Αλογοσκούφη. Η Επιτροπή αποφάσισε την ενεργοποίηση όλων των άρθρων του νόμου 3429/2005.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής ο κ. Αλογοσκούφης, ολοκληρώνεται η μεγάλη μεταρρύθμιση εξυγίανσης και περιορισμού του δημόσιου τομέα. Με τη μεταρρύθμιση αυτή περιορίζεται η σπατάλη και οι ΔΕΚΟ δεν έχουν μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΔΕΚΟ θα καταρτίσουν Χάρτη υποχρεώσεων προς τους πολίτες μέσα σε ένα εξάμηνο.

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διϋπουργικής Επιτροπής, ενεργοποιείται το άρθρο 1 του νόμου και κάθε ένας υπουργός θα καταρτίσει κατάλογο των επιχειρήσεων που εποπτεύει και για κάθε επιχείρηση θα συγκεντρωθούν στοιχεία για τα έσοδα και τα έξοδα, τις επιχορηγήσεις του Δημοσίου, τις επενδύσεις, τον δανεισμό, το χρέος και την απασχόληση. Με βάση όλα αυτά, θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων, ώστε να καταστεί δυνατή η άντληση στοιχείων σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστεί.

    Επίσης ενεργοποιείται το άρθρο 2 βάσει του οποίου όλες οι ΔΕΚΟ θα πρέπει ώς τις 27 Ιουνίου 2006 να προσαρμόσουν τα καταστατικά τους στο νόμο. Οι επιχειρήσεις καλούνται επίσης να αποστείλουν έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2006 στην (υπό σύσταση) Ειδική Γραμματεία για τις ΔΕΚΟ τους νέους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας τους, ενώ θα υποβάλουν και στρατηγικά σχέδια. Ορισμένες ΔΕΚΟ (ΕΛΟΤ, ΕΛΤΑ, ΟΤΕ κλπ.) έχουν ήδη υποβάλει στρατηγικά σχέδια.

    Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και η ενεργοποίηση του άρθρου 7, σύμφωνα με το οποίο οι ΔΕΚΟ υποχρεούνται να υποβάλουν Χάρτη υποχρεώσεων προς τους καταναλωτές. Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, οι δεσμεύσεις των ΔΕΚΟ θα εγκριθούν από τη Διϋπουργική Επιτροπή. Οι "Χάρτες" θα αποτελέσουν ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης των διοικήσεων.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι οι προσλήψεις νέων υπαλλήλων (νεοπροσλαμβανόμενο προσωπικό) θα γίνεται κατά ενιαίο τρόπο. Ενεργοποιείται επίσης το άρθρο 14 και κατά συνέπεια οι διοικήσεις θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το προσωπικό για την κατάρτιση νέων εσωτερικών κανονισμών του προσωπικού. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο υπουργός, θέλει να επιδιωχθεί συναινετικά η αλλαγή των εσωτερικών κανονισμών.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι:

    -Για το τρέχον έτος επιβάλλεται η εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής με τη γενική κατεύθυνση να μην υπερβούν οι αυξήσεις τους μισθούς που θα καθοριστούν από την εισοδηματική πολιτική. Πρόκειται για μια γενική κατεύθυνση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισοδηματική πολιτική θα προβλέπει αυξήσεις μέχρι 3% και κατά συνέπεια και οι αντίστοιχες αυξήσεις στις ΔΕΚΟ θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα.

    -Δεν οριστικοποιήθηκαν οι αποφάσεις για αυξήσεις στα εισιτήρια.

    -Οποιος υπουργός θέλει να εφαρμόσει από αύριο τις νέες ρυθμίσεις για τους μισθούς των προέδρων και των διευθύνοντων συμβούλων, είναι ελεύθερος να το πράξει.

    [03] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙΑ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2006 (18:03 UTC+2)

    Η καταζητούμενη από τις αρχές για εμπλοκή της στο παραδικαστικο κύκλωμα, δικαστικός Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια συνελήφθη σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι (ώρα Γαλλίας) στο Παρίσι, μετά από συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με τις γαλλικές αρχές.

    Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης προχθές Δευτέρα μετέβησαν στο Παρίσι δυο αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας -από τη διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας και από την ασφάλεια Αττικής- με συγκεκριμένες πληροφορίες και στοιχεία για τις κινήσεις της καταζητούμενης και ζήτησαν τη συνδρομή και της γαλλικής αστυνομίας.

    Σήμερα το μεσημέρι Γάλλοι αστυνομικοί συνέλαβαν την κ. Μπουρμπούλια και θα ακολουθήσει η διαδικασία έκδοσής της στην Ελλάδα.

    Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μπουρμπούλια διώκεται με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

    Μετά τη σύλληψη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, συνεχάρη τον Αρχηγό της Αστυνομίας Γ. Αγγελάκο για την επιτυχία και του ζήτησε να μεταφέρει τις ευχαριστίες στον Γάλλο αρχηγό. Παράλληλα, ο κ. Βουλγαράκης μίλησε με τον Γάλλο πρέσβη στην Ελλάδα, Μπρουνό Ντελέ, και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την πολύ καλή συνεργασία των γαλλικών με τις ελληνικές αστυνομικές αρχές.

    Η κ. Μπουρμπούλια ήταν καταζητούμενη, μετά από ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε σε βάρος της τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο εφέτης ανακριτής της υπόθεσης του παραδικαστικού κυκλώματος, Γιάννης Σίδερης, για τις κατηγορίες της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της κατάχρησης εξουσίας.

    Η πρώτη κατηγορία αφορά χρηματικά ποσά που φέρεται να έλαβε η πρώην

    ανακρίτρια κατά την ενάσκηση των καθηκόντων της (υπόθεση Χρηματιστηρίου) με σκοπό να ευνοήσει συγκεκριμένους κατηγορούμενους. Τα ποσά αυτά φέρεται να έχουν κατατεθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετική UBS.

    Πρόσφατα το αρμόδιο δικαστήριο της Βέρνης έκανε δεκτό το αίτημα των ελληνικών αρχών για άνοιγμα των λογαριασμών αυτών και η υπόθεση αναμένεται να οδηγηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Λοζάνης για τελεσίδικη απόφαση.

    Η κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας αφορά παρέμβαση που αποδίδεται στην τότε ανακρίτρια σε αντιδικία επιχειρηματιών στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου, αλλά και για παραλείψεις που της καταλογίζονται στη διάρκεια ανάκρισης για υπόθεση έκρηξης σε βενζινάδικο στην Αθήνα με ένα νεκρό.

    Η κ. Μπουρμπούλια καταδικάστηκε τον περασμένο Ιούλιο από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων -παρέστη στη δίκη- σε ποινή φυλάκισης 3 ετών και 10 μηνών για τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος και δωροληψίας, σχετικά με τους χειρισμούς της στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου.

    Έχει, επίσης, καταδικαστεί σε 7μηνη ποινή φυλάκισης για την κατηγορία της

    παράλειψης δήλωσης «πόθεν έσχες».

    Η κ. Μπουρμπούλια παραιτήθηκε από το δικαστικό Σώμα τον Μάρτιο του 2003 επικαλούμενη λόγους υγείας.

    [04] ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΧΑΪΔΕΛΒΕΡΓΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΡΑΥΣΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2006 (12:51 UTC+2)

    Για πρώτη φορά Μουσείο του εξωτερικού παραχωρεί στο Μουσείο της Ακρόπολης θραύσμα από τα γλυπτά του Παρθενώνα. Πρόκειται για το Μουσείο Αρχαιοτήτων του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, η πρυτανεία του οποίου αποφάσισε πριν από λίγες ημέρες τη μόνιμη επιστροφή ενός τεμαχίου (θραύσμα ανάγλυφης πλάκας με διαστάσεις 8Χ11 εκατοστά), από τη βόρεια ζωφόρο του Παρθενώνα.

    «Το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης επιστρέφει αυτό το θραύσμα αποκλειστικά και μόνο επειδή αναγνωρίζει τη σημασία του Παρθενώνα ως μνημείου του παγκόσμιου πολιτισμού», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Δρ. Άγγελος Χανιώτης και προσθέτει: «Κίνητρό μας είναι να προωθήσουμε την ενοποίηση του Παρθενώνα ως μοναδικού μνημείου του παγκόσμιου πολιτισμού. Το συγκεκριμένο θραύσμα, που δεν εκτέθηκε ποτέ στη συλλογή του Μουσείου, αποκτά τη σημασία του μόνο με την επανένωση του με την υπόλοιπη ζωφόρο».

    Όπως μας είπε ο Δρ. Χανιώτης, ο οποίος εδώ και 23 χρόνια ζει στη Γερμανία έχοντας κάνει αξιόλογες σπουδές αρχαιολογίας και ιστορίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δεν είναι γνωστό πως το συγκεκριμένο θραύσμα βρέθηκε στη Χαϊδελβέργη. Στον κατάλογο του Μουσείου Αρχαιοτήτων καταχωρήθηκε το 1871 και εικάζεται ότι δωρήθηκε από κάποιον ιδιώτη, αφού κατά τον 18ο και 19ο αιώνα συχνά επισκέπτες της Ακρόπολης συγκέντρωναν μικρά θραύσματα και με ευκολία τα μετέφεραν στο εξωτερικό. Στο θραύσμα εικονίζεται τμήμα ποδιού ανδρικής μορφής, ενώ στην πίσω πλευρά του υπάρχει η επιγραφή ΠΑΡΘΕΝΩΝ, που τελικά επέτρεψε στον αρχαιολόγο German Hafner σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε το 1948/49 να το αποδώσει στο γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα και να προσδιορίσει την ακριβή του θέση (κάτω δεξιά γωνία της πλάκας, αριθμός 8 της βόρειας ζωφόρου).

    Η μεταφορά του θραύσματος, την παραχώρηση του οποίου είχε ζητήσει στις αρχές του 2005 από το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης ο πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα Άγγελος Δεληβοριάς, θα γίνει στην Αθήνα μέσα στο 2006.

    Σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα κατά την επανένωση τεμαχίων έργων Τέχνης το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης προσβλέπει στην παραχώρηση από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού κάποιου άλλου έργου Τέχνης στην Αρχαιολογική του Συλλογή. Μία παρόμοια προσπάθεια ανταλλαγής ενός θραύσματος από το διάκοσμο του Παρθενώνα που βρίσκεται στο Μουσείο Salinas του Παλέρμο της Ιταλίας απέτυχε το 2002. Μέρη του διάκοσμου του Παρθενώνα, εκτός από το Μουσείο στο βράχο της Ακρόπολης, βρίσκονται σε αρκετά μουσεία της Ευρώπης.

    Δ.Ριμπά

    [05] ΑΚΑΡΠΕΣ ΑΠΕΒΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΛΑΝΤΙΤΣ

    Μπάνια Λούκα, 18 Ιανουαρίου 2006 (17:14 UTC+2)

    Άκαρπες απέβησαν για ακόμη μια φορά οι έρευνες για τον εντοπισμό του Ράτκο Μλάντιτς, αφού όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της σερβοβοσνιακής αστυνομίας Ντράγκομιρ Αντνάν, δεν βρέθηκε κανένα ίχνος του καταζητούμενου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) στις τοποθεσίες που ερευνήθηκαν.

    Ο ίδιος δήλωσε ότι οι έρευνες αποφασίστηκαν μετά από πληροφορίες από μια «πολύ σοβαρή πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών» ότι ένα από τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα από το ICTY θα βρίσκεται στην περιοχή της Βέλικα Ζέπα ή στις γύρω από τη Ζέπα τοποθεσίες.

    Σύμφωνα με τον κ. Αντνάν, η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί λεπτομερώς, γεγονός που, όπως είπε, καταδεικνύει την αποφασιστικότητα του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας να συλλάβει τους καταζητούμενους από το ICTY.

    Ικανοποιημένα από την επιχείρηση, η οποία άρχισε στις 4 τα ξημερώματα και διήρκεσε έως νωρίς το απόγευμα, δήλωσαν και τα μέλη της EUFOR που είχαν την επίβλεψη των ερευνών.

    [06] ΤΖΑΖ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2006 (11:41 UTC+2)

    Μια κολεκτίβα μουσικών με μια ανοικτή και πολυπολιτισμική προσέγγιση στη τζαζ μουσική η Agora θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 8 Φεβρουάριου στη Θεσσαλονίκη, στο χώρο της ΑΙΓΛΗΣ.

    Η παράσταση θα ξεκινήσει στις 22.00 και η είσοδος είναι ελεύθερη. Στο κουαρτέτο συμμετέχουν οι: CLAY ROSS -Κιθάρα, SOLOMON DORSEY-Μπάσο, NATΕ SHAW -Κημπορντς, SCOTT KETTNER -Ντραμς

    [07] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "URINETOWN" ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2006 (11:29 UTC+2)

    Το 'Drama Club', ο αγγλόφωνος θεατρικός όμιλος του Κολλεγίου «Ανατόλια» θα ανεβάσει την θεατρική παράσταση "Urinetown" των Greg Kotis και Mark Hollmann στις 21, 22, 27, 28 και 29 Ιανουαρίου, στις 9:00 μ.μ στο Θέατρο 'Πάππας' του Κολλεγίου.

    Η παράσταση πραγματεύεται περίτεχνα την απληστία, τη διαφθορά, την αγάπη και την επανάσταση. Η υπόθεση διαδραματίζεται στο μέλλον σε μια μεγαλούπολη όπου το νερό κοντεύει να τελειώσει και έχει αποκτήσει αξία χρυσού. Ενώ οι άνθρωποι πληρώνουν αδρά για να χρησιμοποιήσουν τα τελευταία αποθέματα νερού, η κυβέρνηση αποφασίζει να καταργήσει την ιδιόκτητες τουαλέτες και να αναγκάσει τους πολίτες να χρησιμοποιούν μόνο τις κοινόχρηστες, των οποίων την αποκλειστική διαχείριση έχει αναλάβει μία εταιρεία, η οποία έχει βάλει σκοπό την αισχρή εκμετάλλευση μίας εκ των βασικότερων ανθρώπινων αναγκών. Κάποιος όμως δεν θα αργήσει να φέρει την επανάσταση.

    Μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις η παράσταση προκαλεί άφθονο γέλιο αλλά και προβληματισμό.

    Το μιούζικαλ των Greg Kotis και Mark Hollmann τιμήθηκε το 2002 με τρία βραβεία "Tony", δύο από τα οποία ήταν για καλύτερο σενάριο και καλύτερη μουσική η οποία θα παιχτεί ζωντανά από την ορχήστρα του Drama Club. Το έργο είναι επηρεασμένο από τα πολιτικά μιούζικαλς των Berthold Brecht και Kurt Weill και συνδυάζει την κωμωδία, το μελόδραμα, την όπερα και το γκροτέσκο.

    Συμμετέχουν 31 μαθητές του Κολλεγίου «Ανατόλια», ενώ την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο σύμβουλος-καθηγητής κ. Άγγελος Κλωνάρης. Ο αγγλόφωνος θεατρικός όμιλος του Κολλεγίου ανεβάζει μιούζικαλ τα τελευταία 20 χρόνια κι έχει αποτελέσει φυτώριο πολλών γνωστών ηθοποιών.

    [08] ΕΞΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΟΥ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2006 (10:56 UTC+2)

    Εξι ξεχωριστές συναυλίες ζωντανεύουν τα δευτεριάτικα βράδια και ταξιδεύουν το κοινό σε διαφορετικά μουσικά είδη, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μουσική στο Φουαγιέ».

    Ο κύκλος συναυλιών ξεκινάει στις 23 Ιανουαρίου με το Ensemble Dissonart σε μία βραδιά σύγχρονης μουσικής. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το «αποκαλυπτικό» Κουαρτέτο για το τέλος του χρόνου (Quatuor pour la fin du temps) του Ο. Μessiaen.

    Ο κύκλος συνεχίζεται στις 13 Φεβρουαρίου με την Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου υπό την διεύθυνση της Μαρίας Ε. Μελιγκοπούλου που θα μας ξεναγήσει στην μουσική της Αναγέννησης μέσα από έργα του φωνητικού ρεπερτορίου της περιόδου 1780 - 1840.

    Στις 13 Μαρτίου ο γνωστός Θεσσαλονικιός πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος σε μία βραδιά μουσικής για πιάνο μας ξεναγεί σε αγαπημένες μελωδίες των Γ.Σ. Μπαχ, Φ. Σοπέν, Β.Α. Μότσαρτ και Φ. Λιστ. Το κοινό θα έχει την σπάνια ευκαιρία να απολαύσει τον ήχο του βιεννέζικου πιάνου του 1890 που κοσμεί το φουαγιέ του ΜΜΘ και αποτελεί δωρεά της Μαργαρίτας Γελβάρη.

    Στις 27 Μαρτίου σε μία συναυλία που εντάσσεται στον Θεματικό Κύκλο Μότσαρτ - 250 χρόνια από την γέννησή του θα ακουστούν διάσημα έργα του σπουδαίου συνθέτη για βιολί και πιάνο. Τα έργα θα ερμηνεύσουν οι: Όμηρος Γιαβρούμης (βιολί) και Χαράλαμπος Αγγελόπουλος (πιάνο).

    Στις 10 Απριλίου η σολίστ Κορίνα Βουγιούκα θα ερμηνεύσει μουσική για κιθάρα, ενώ ο κύκλος θα κλείσει με μία βραδιά για φλάουτο και άρπα με τους Ζαχαρία Ταρπάγκο (φλάουτο) και Ιωάννα Τσιλιγκίρη (άρπα), οι οποίοι θα ερμηνεύσουν έργα μεγάλων συνθετών του 20ού αιώνα.

    Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης καθώς και από το εκδοτήριο του ΟΜΜΘ στην πλατεία Αριστοτέλους. Η τιμή των εισιτηρίων είναι 10.

    [09] ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ 8ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2006 (10:56 UTC+2)

    Το 8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 19 Μαρτίου 2006. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ λήγει στις 5 Φεβρουαρίου 2006.

    Για περισσότερες πληροφορίες για τους όρους συμμετοχής καθώς και για αιτήσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ στη διεύθυνση: www.filmfestival.gr και να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 210 87.06.000 ή στο e-mail: kaklamani-program@filmfestival.gr

    [10] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Κοζάνη, 18 Ιανουαρίου 2006 (14:09 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2005 και ώρα 13.00, στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, η συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων με θέμα την πορεία των ενεργειών και υλοποίησης του έργου «Μετεγκατάσταση Κλείτου».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, κ. Ανδρέα Λεούδη.

    «Βρισκόμαστε σήμερα όλοι μαζί (Περιφέρεια, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, Δήμος Ελλησπόντου, ΔΕΗ, Δήμος Κοζάνης, ΔΕΥΑ Κοζάνης και ΑΝΚΟ Α.Ε.) για να σας κάνουμε κοινωνούς της προσπάθειάς μας και να σας ενημερώσουμε για την πορεία των μέχρι σήμερα ενεργειών, για την μετεγκατάσταση του Κλείτου.

    Καθένας από εμάς συνέδραμε ανάλογα με το ρόλο και τις ευθύνες που ανέλαβε.

    Φθάσαμε στο τέλος μιας σημαντικής προσπάθειας τόσο σε θεσμικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, που ξεκίνησαν οι φορείς της περιοχής, με στόχο την προετοιμασία μετεγκατάστασης του Κλείτου.

    Ήταν μια προσπάθεια μακρόχρονη αλλά με τον επιταγχυνόμενο ρυθμό το τελευταίο διάστημα, έφερε πιο κοντά τη στιγμή της κατασκευής των πρώτων σπιτιών από τους πολύπαθους κατοίκους.

    Και βέβαια σε τέτοιες στιγμές δε θα πρέπει να εστιάζουμε την προσοχή μας στα προβλήματα αλλά στο αποτέλεσμα των ενεργειών μας και ιδιαίτερα στο μελλοντικό σχεδιασμό μέχρι την ολοκλήρωση της προσπάθειας που ξεκινήσαμε.

    Πόσο μάλλον τη στιγμή που τα ορυχεία βρίσκονται κοντά στον οικισμό ενώ η προστασία της υγείας των κατοίκων και η ανάγκη αύξησης της παραγόμενης θερμικής ενέργειας αποτελούν αυτονόητη επιλογή.

    Για το λόγο αυτό το υπόψη θέμα ξεπερνά τα τοπικά όρια και αποκτά Εθνική σημασία.

    Το ταξίδι όμως μέχρι σήμερα ήταν μακρόχρονο και σημαδεύτηκε από αρκετές καθυστερήσεις και έλλειψη συντονισμού σε Περιφερειακό επίπεδο.

    Αυτή ήταν και η αιτία που η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ανέλαβε να προωθήσει τα ζητήματα, μέσα από στενή συνεργασία με τους εμπλεκόμενους και σε εφαρμογή ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος δεσμεύσεων και προτεραιοτήτων, που οδήγησαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα με επιταγχυνόμενους ρυθμούς.

    Όλες μας οι ενέργειες είχαν στόχο την συμπληρωματική δράση σε πνεύμα συνεργασίας.

    Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε και αποτελεί οδηγό για άλλες προσπάθειες στο μέλλον που μας αφορούν όλους και αποτυπώνουν την πολιτική μας βούληση για συμπόρευση.

    Το έργο του Κλείτου μπήκε σε κατασκευαστική περίοδο με την έναρξη υλοποίησης της Α' φάσης οδοποιίας.

    Ήδη η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (Ν.Α.) Κοζάνης ολοκλήρωσε τις εργασίες και προχώρησε στην κύρωση διανομής των οικοπέδων.

    Ταυτόχρονα χρηματοδότησε μέσω του Τοπικού Πόρου τις μελέτες εφαρμογής των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.

    Ο Δήμος Ελλησπόντου, εκφράζοντας την τοπική κοινωνία με συνεχείς επαφές με τη ΔΕΗ, συνεισέφερε σημαντικά στην προώθηση από μέρους της των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τον νέο οικισμό και την ανταποδοτική δράση της ΔΕΗ προς την τοπική κοινωνία.

    Βοήθησε παράλληλα στην προώθηση των θεσμικών ζητημάτων που αφορούν στη διαδικασία μετεγκατάστασης του οικισμού.

    Υπέβαλε πλήρη φάκελο για το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης, με στόχο την ένταξη του έργου στο Π.Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας, αίτημα που θα στηρίξουμε στο πλαίσιο των κανόνων υλοποίησης του προγράμματος.

    Η ΔΕΗ, με απόφαση του Δ.Σ., αποφάσισε τη χρηματοδότηση, με το πρόσθετο ποσό των 1,0 εκατομ. , της υλοποίησης των εσωτερικών δικτύων και μας παρέδωσε προ ημερών τις μελέτες εφαρμογής για τα εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης του νέου οικισμού.

    Ο Δήμος Κοζάνης, δια μέσω της ΔΕΥΑ Κοζάνης που θα υλοποιήσει πιθανά τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, συνέδραμε στον έλεγχο των μελετών που συνέταξε η ΔΕΗ και αντιμετώπισε θετικά την προοπτική σύνδεσης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης του νέου οικισμού, με τα αντίστοιχα του Δήμου Κοζάνης.

    Η ΑΝΚΟ Α.Ε. ανέλαβε και έφερε σε πέρας με επιτυχία, την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων τεχνικού χαρακτήρα και ταυτόχρονα τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης της Α' φάσης οδοποιίας και των μελετών εφαρμογής για τα εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, συμπληρωματικά και σε συντονισμό με την ΔΕΥΑ Κοζάνης.

    Παράλληλα, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑ Κοζάνης έδωσαν κατευθύνσεις για την τοπική προσαρμογή των μελετών που συνέταξε η ΔΕΗ.

    Όπως γίνεται αντιληπτό ο συντονισμός και η κοινή δράση μας οδήγησε, με γρήγορους ρυθμούς, στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

    Το συνολικό κόστος του έργου είναι βέβαια μεγάλο και θα απαιτήσει πρόσθετους πόρους, τους οποίους θα πρέπει να αναζητήσουμε και να εντάξουμε στις προτεραιότητές μας.

    Το εγχείρημα όμως της μετεγκατάστασης ενός οικισμού δεν αποτελεί τεχνικό μόνο ζήτημα αλλά και πολιτικό και πρωτίστως κοινωνικό.

    Για το λόγο αυτό κατανοούμε πλήρως τις ανησυχίες των κατοίκων του Κλείτου για καλύτερους όρους διαβίωσης στο νέο οικισμό και διατυπώνουμε τη μέριμνά μας για διατήρηση του κοινωνικού ιστού του χωριού τους.

    Επιτρέψτε μου λοιπόν να εκφράσω, για λογαριασμό και των παρευρισκόμενων, τη σταθερή μας βούληση για συνέχιση των προσπαθειών μας.

    ΥΠΑΓΩΓΗ ΚΛΕΙΤΟΥ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

    Επίσης θα ήθελα να αναφέρω την υπαγωγή των ιδιοκτητών των μεταφερόμενων λόγω αναπτυξιακών έργων οργανισμών κοινής ωφέλειας οικισμών (Κλείτο) στα Μέτρα για την αγροτική κατασκευή και ειδικότερα :

    Η πρώτη κατοικία , η προσθήκη και επισκευή αυτής, με μέγιστο συνολικό εμβαδόν 140 τ.μ. εάν συμπεριλαμβάνονται στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου μία φορά για κάθε οικόπεδο.

    Οι αμοιβές των μηχανικών για τη μελέτη και επίβλεψη, όπως αυτές καθορίζονται από το π.δ. 515/1989, μειώνονται κατά πενήντα τοις εκατό (50%).

    Καταργούνται οι κρατήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις για την έκδοση των οικοδομικών αδειών των αγροτικών κατασκευών, δηλαδή η εισφορά του ΚΗ΄ ψηφίσματος, τα πάσης φύσεως παράβολα Δημοσίου, το παράβολο του ν. 1041/1980 (ΦΕΚ 75 Α΄) καθώς και τα τέλη χαρτοσήμου στις εισφορές που γίνονται υπέρ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Ταμείου Συντάξεως Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων.

    Μειώνεται στο πενήντα τοις εκατό (50%) ο αριθμός ημερών εργασίας που προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις ως ελάχιστος, υποχρεωτικά απαιτούμενος για τον υπολογισμός των καταβλητέων εισφορών προς το Ι.Κ.Α. για τα οικοδομοτεχνικά έργα, όπως επίσης και ο τεκμαρτός προϋπολογισμός του έρ

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΟΣ»

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2006 (13:02 UTC+2)

    Την ερχόμενη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, στις 20:30, στην αίθουσα Β΄ Εικαστικών Εκδηλώσεων του 5ου ορόφου, του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Παναγιώτη Καλάβρια με θέμα «Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΟΣ - Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΥΡΟΣ». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου.

    [12] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ»

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2006 (13:01 UTC+2)

    Την ερχόμενη Τρίτη 24 και την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, στις 10:00, στην παιδική βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου η μουσικοπαιδαγωγός Κατερίνα Τσαούσογλου θα παρουσιάσει την ηχοϊστορία «Το παραμύθι του Χειμώνα». Πρόκειται για μια θεατρική πρόταση με ζωγραφικά έργα, μουσική, χορό, κίνηση ως ελεύθερη έκφραση των παιδιών, με ηχητικούς, ρυθμικούς και μελωδικούς αυτοσχεδιασμούς καθώς και με ζωγραφική ως απεικόνιση του παραμυθιού. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΒΡΑΔΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2006 (13:00 UTC+2)

    Μεθαύριο (Παρασκευή), στις 21:00, στην αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά με το Ensemble μουσικής δωματίου AMADEUS. Μαέστρος: Βίκτωρ Βασιλειάδης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ «ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ»

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2006 (12:59 UTC+2)

    Αύριο (Πέμπτη) και μεθαύριο (Παρασκευή), στις 10:00, στην παιδική βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, η θεατρολόγος-σκηνογράφος Μαρία Καβαλιώτη, θα παρουσιάσει σε παιδιά Γ', Δ' Δημοτικού ένα πρόγραμμα θεατρικού παιχνιδιού και δραματοποίησης του έργου «Τα τρία μικρά λυκάκια» του Ευγένιου Τριβιζά. Τα παιδιά παίζοντας θα έρθουν σε άμεση επαφή με το βιβλίο και τις πρακτικές του θεάτρου.

    [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - «ΛΑΪΚΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ» ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΠΘ, ΣΤΙΣ 20:30

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2006 (12:58 UTC+2)

    Ο «Λαϊκός Χειμώνας» αποτελεί μία από τις πλέον επιτυχημένες θεσμοθετημένες εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης με πορεία απόλυτα επιτυχή, με κριτήριο πάντα την ποιότητα, την αυθεντικότητα των εκδηλώσεων, αλλά και την πολύ μεγάλη ανταπόκριση του κοινού το οποίο κατακλύζει πάντα τους χώρους των εκδηλώσεων.

    Την ερχόμενη Κυριακή 22 Ιανουαρίου στις 20:30, στην αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. παρουσιάζεται η 23η περίοδος του Λαϊκού Χειμώνα, διανθισμένη με χρώμα, ρυθμό και γνήσια λαϊκή παράδοση.

    Συγκεκριμένα η βραδιά περιλαμβάνει «Λαϊκά δρώμενα» από τον ελληνικό χώρο, τα οποία με την αρχαιοελληνική καταγωγή τους επηρέασαν τους λαούς της Βαλκανικής, ώστε σήμερα να τα θεωρούν δικά τους, εκφράζοντας το πολιτιστικό ενιαίο της Βαλκανικής, στα οποία φυσικά είναι έκδηλη η αρχαιοελληνική τους προέλευση.

    Όπως πάντα ο «Λαϊκός Χειμώνας» διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Δημοσιογράφο - Λαογράφο Γιώργη Μελίκη, ο οποίος έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [16] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2006 (12:55 UTC+2)

    Συνεχίζεται ο θεσμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου που επιζητούν την επιμόρφωση στους τομείς :

    Διοίκηση και Οικονομία

    Ιατρική - Βιολογία - Ψυχολογία, AIDS

    Ιστορία - Αρχαιολογία - Τέχνη

    Νομική.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :

    Αύριο (Τετάρτη) 18 Ιανουαρίου, στις 20:00, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4), η παιδίατρος - γιατρός κοινωνικής ιατρικής και καθηγήτρια Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Α.Π.Θ. Άννα Φαχαντίδου, θα δώσει διάλεξη στους ενδιαφερόμενους του τμήματος της Ιατρικής-Βιολογίας με θέμα: «Παιδική παχυσαρκία».

    Μεθαύριο (Πέμπτη) 19 Ιανουαρίου, στις 19:30, στο τμήμα της Νομικής θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας από την καθηγήτρια Αστικού Δικαίου του τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ. Έφη Κουνουγέρη - Μανωλεδάκη, η οποία θα αναφερθεί στο θέμα: «Η λύση του γάμου με διαζύγιο».

    [17] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2006 (12:53 UTC+2)

    Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Αγωγή Υγείας» διοργανώνουν το ερχόμενο Σάββατο 21 Ιανουαρίου ημερίδα με θέμα «Ευαισθητοποίηση στα δικαιώματα του παιδιού».

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται στον χώρο της «Άρσις» (Πτολεμαίων 35, 2ος όροφος), από τις 09:15 έως 14:30, σε συνεργασία με το Γραφείο Αγωγής Υγείας της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης και τη συμμετοχή του Συνηγόρου του Πολίτη.

    [18] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2006

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2006 (12:52 UTC+2)

    Με 197 θέματα στην ημερήσια διάταξη θα συνεδριάσει μεθαύριο (Πέμπτη), στις 19:00, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση του Σώματος για το νέο έτος θα συζητηθεί το έργο την ανάπλασης της Νέας Παραλίας καθώς και η ανάπλαση των παιδικών χαρών του Δ΄ και Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος.

    [19] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΜΕΘΑΥΡΙΟ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ), ΣΤΙΣ 11:30

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2006 (12:50 UTC+2)

    Η καθιερωμένη συνάντηση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου με τους δημοσιογράφους θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο (Παρασκευή) 20 Ιανουαρίου, στις 11:30, στην αίθουσα συσκέψεων του Δημαρχείου (Βενιζέλου 45, 1ος όροφος).

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα αναφερθεί σε ζωτικά θέματα που αφορούν τους δημότες, το Δήμο και την πόλη της Θεσσαλονίκης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 18 January 2006 - 19:14:07 UTC