Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-01-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
  • [02] ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
  • [03] Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ: ΤΟ 2006 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
  • [04] ΙΣΡΑΗΛ:Ο ΣΑΡΟΝ ΤΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΣΕ ΒΑΘΥ ΚΩΜΑ ΓΙΑ 24 ΩΡΕΣ
  • [05] ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ Θ.ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ
  • [06] ΤΟ ΥΠΠΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2006 (21:09 UTC+2)

    «Για ένα άλμα προς τα εμπρός το 2006, συνεχίζουμε και εντείνουμε τις προσπάθειές μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προσερχόμενος στην ετήσια δεξίωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε : «Η κοινωνία μας ζητά να αλλάξουμε τα πράγματα. Αυτό κάνουμε, με πίστη στις δυνατότητες των Ελλήνων, με εμπιστοσύνη στους πολίτες διαμορφώνουμε μέρα με την ημέρα μία νέα προοπτική».

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, προσερχόμενος στην ίδια εκδήλωση και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ανέφερε χαρακτηριστικά : «Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται», ενώ σχολιάζοντας την πορεία της εθνικής οικονομίας είπε ότι η ανεργία περιορίζεται και η ανάπτυξη είναι βεβαιωμένη.

    Στη δήλωσή του για τη νέα χρονιά ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «κερδίζουμε τη μάχη για τη μείωση των ελλειμμάτων και μάλιστα με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο». «Έχουμε πετύχει, πρόσθεσε, υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ε.Ε., μετά από χρόνια επενδυτικής άπνοιας και η Ελλάδα προσελκύει πλέον το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών».

    «Εικοσιπέντε χρόνια μετά την ένταξή μας στην Ε.Ε., ο στόχος της πραγματικής κοινωνικής σύγκλισης με τους εταίρους μας καθορίζει όλες μας τις πολιτικές. Σήμερα βάζουμε τις βάσεις για μια ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία. Μια οικονομία που να αναπτύσσεται διαρκώς, να γεννά νέες θέσεις δουλειάς, να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες και μεγαλύτερη ευημερία σε όλους», τόνισε.

    [02] ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Αλεξανδρούπολη, 5 Ιανουαρίου 2006 (13:52 UTC+2)

    H Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποζημιώσει άμεσα τους πληγέντες απο τις πλημμύρες ,όπως έπραξε και σε άλλες περιπτώσεις, δήλωσε στη σύσκεψη που πραγματοποίθηκε στη νομαρχία Εβρου, ο υπουργός Αγροτικής Ανά[πτυξης και τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος.

    Τόνισε επίσης οτι το υπουργείο θα προχωρήσει σε συγκεκριμένα αντιπλημμυρικά έργα για την αποτροπή της εκδήλωσης ανάλογων φαινομένων στον Έβρο σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία .

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός, ο γεν. γρ. Κώστας Σκιαδάς, ο γεν. γρ. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Μιχ Αγγελόπουλος,οπρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Κατσαρός, ο νομάρχης Εβρου Ν.Ζαμπουνίδης, οι βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων του νομού και της ΤΑ.

    Ο κ. Μπασιάκος ενημερώθηκε από τον κ Ζαμπουνίδη για την υπάρχουσα κατάσταση,ενώ αμέσως μετά επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές στα Λάβαρα και στο Τυχερό οπου και ενημερώθηκε από τους δημάρχους των περιοχών.

    "Θεωρώ ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθεί με σχεδιασμό και στρατηγική που εχει ηδη προχωρήσει στα πλαίσια κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων ώστε να αποτρέψουμε τέτοιου ειδους φαινόμενα στο μέλλον'' είπε ο κ Μπασιάκος και τόνισε "Η δική μας η αποστολή είναι να επισκεφθούμε τις πληγείσες περιοχές ειτε από πλημμύρες, είτε από βροχοπτώσεις και να αξιολογήσουμε την επίπτωση των ζημιών αυτών και να αναγγείλουμε τα μέτρα που η κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ θα λάβουν για την αποκατάσταση των ζημιών στον αγροτικό τομέα.''

    Από την πλευρά του ο νομάρχης Έβρου Ν.Ζαμπουνίδης μεταξύ των άλλων τόνισε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και πρότεινε να παρθούν πρωτοβουλίες από την πλευρά της Ελλάδας σε συνεργασία με την Τουρκία και την Βουλγαρία για να δοθεί μια οριστική λύση.

    "Το ποτάμι εχει γίνει κατάρα, κάθε χρόνο πλημμυρίζει και ζούμε ολοι με αυτή την αγωνία. Προσπαθούμε οι τρείς νομάρχες του Έβρου, της Αδριανούπολης και του Χασκόβου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Μόνοι μας όμως δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση'', είπε ο κ. Ζαμπουνίδης.

    Η στάθμη του ποταμού Έβρου στο Πύθιο παραμένει σταθερή από το πρωί στα 5,38μ με οριο συναγερμού 5,70μ.Η κατάσταση σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές παραμένει ελεγχόμενη, ανησυχίες όμως υπάρχουν εάν εισρεύσουν όγκοι υδάτων από την Βουλγαρία. Στην παρούσα φάση κρίνεται θετικό το γεγονός ότι η Βουλγαρική πλευρά δεν εχει απελευθερώσει ποσότητες νερού από τα φράγματα κατά μήκος του ποταμού Αρδα, ενώ υπάρχει συνεχής επικοινωνία και αλληλοενημέρωση του νομάρχης Έβρου Ν. Ζαμπουνίδη με τους ομολόγους του της Αδριανούπολης και του Χασκόβου μέσω του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας.

    Όλγα Ορφανίδου

    [03] Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ: ΤΟ 2006 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2006 (14:31 UTC+2)

    Το 2006 θα είναι χρονιά του φυσικού αερίου, τόνισε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Δ.Σιούφας υπογραμμίζοντας ότι θα γίνουν αποφασιστικά βήματα επέκτασης του δικτύου σε αρκετούς νομούς της χώρας.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα τελευταία δύο χρόνια η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 17%. Η μεγαλύτερη αύξηση ήταν στον οικιακό τομέα (100%) και στη βιομηχανία (28%), ενώ για το 2006 αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης κατά 30%.

    Ο κ.Σιούφας ανακοίνωσε ότι μεθαύριο Σάββατο ο πρωθυπουργός κ.Κ.Καραμανλής θα εγκαινιάσει το σταθμό ανεφοδιασμού λεωφορείων της ΕΘΕΛ με φυσικό αέριο, στην Ανθούσα Αττικής. Ο σταθμός έχει τη δυνατότητα ανεφοδιασμού έως και 36 λεωφορείων την ώρα και δυναμικότητα παράδοσης 5.000 κυβικών μέτρων αερίου ωριαίως. Είναι ο μεγαλύτερος σταθμός ανεφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη και ο δεύτερος που λειτουργεί στην Αττική (ο πρώτος είναι στα Άνω Λιόσια). Από το σταθμό της Ανθούσας θα ανεφοδιάζονται 500 λεωφορεία, ενώ στα Άνω Λιόσια εφοδιάζονται 415.

    Η κατασκευή του σταθμού κόστισε 4,9 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε κατά 25% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, 25% από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του υπουργείου Ανάπτυξης και 50% από ίδιους πόρους της ΔΕΠΑ.

    [04] ΙΣΡΑΗΛ:Ο ΣΑΡΟΝ ΤΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΣΕ ΒΑΘΥ ΚΩΜΑ ΓΙΑ 24 ΩΡΕΣ

    Τελ Αβιβ, 5 Ιανουαρίου 2006 (14:44 UTC+2)

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, ο οποίος νοσηλεύεται αφού υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία, τέθηκε σήμερα από τους γιατρούς σε "βαθύ κώμα για τουλάχιστον 24 ώρες" και συνδέθηκε με αναπνευστήρα, ανακοίνωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου, σύμφωνα με τον οποίο η κατάσταση του Σαρόν είναι κρίσιμη, αλλά σταθερή.

    "Θέσαμε τον πρωθυπουργό σε βαθύ κώμα με αναπνευστήρα για τουλάχιστον 24 ώρες για να διατηρήσουμε χαμηλή την πίεση στην κρανιακή χώρα", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο διευθυντής του νοσοκομείου Χαντάσα Σλόμο Μορ Γιόσεφ.

    Ο διευθυντής του νοσοκομείου υποσχέθηκε να αναφέρει "αμέσως" οποιαδήποτε αλλαγή στην κατάσταση του Σαρόν.

    [05] ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ Θ.ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ

    Βερολίνο, 5 Ιανουαρίου 2006 (09:51 UTC+2)

    Ανταπόκριση του πρακτορείου dpa στην K@lner Stadt-Anzeiger, με τίτλο «Η Πάτρα χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή», αναφέρεται στην παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 2006. Συγκεκριμένα, τονίζει:

    «Η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης δεν έχει πλέον καλλιτεχνικό διευθυντή. Ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος υπέβαλε χθες την παραίτησή του στον Δήμαρχο της Πάτρας, Ανδρέα Καράβολα. Ο Μικρούτσικος αιτιολόγησε την παραίτησή του, κάνοντας λόγο για «λάθη σχεδιασμού και οργάνωσης». Επιπλέον, ο Μικρούτσικος κατηγόρησε τη Διεύθυνση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2006 ότι δεν έδωσε εγκαίρως χρήματα για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να κινδυνεύουν «να τιναχτούν στον αέρα».

    Η παραίτηση του Μικρούτσικου πάντως δεν αποτέλεσε αιφνίδια έκπληξη. Κάποιος εκ των συντελεστών δήλωσε πως «οι οιωνοί ήταν εξαρχής κακοί για τον θεσμό «Πάτρα: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006».

    Εδώ και μήνες, υπήρχαν πληροφορίες για αψιμαχίες ανάμεσα στον σοσιαλιστή Δήμαρχο Καράβολα και τον, επίσης φίλα προσκείμενο στο ΠΑΣΟΚ, συνθέτη Μικρούτσικο από τη μία πλευρά, και στον, διορισθέντα από την κυβέρνηση της Ν.Δ., Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Χρήστο Ροϊλό από την άλλη. Σύμφωνα με τοπική εφημερίδα, «ένας συντηρητικός τεχνοκράτης όπως ο Ροϊλός, δεν θα είχε καμία ελπίδα στην Πάτρα, ένα παραδοσιακό προπύργιο του ΠΑΣΟΚ».

    Ένα επιπλέον πρόβλημα, σύμφωνα με τον αθηναϊκό Τύπο, ήταν το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια των αποφασιστικών τελευταίων ετών, κατά τα οποία θα έπρεπε να τεθούν οι βάσεις για επιτυχή προετοιμασία του θεσμού «Πάτρα: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», η ελληνική κυβέρνηση ήταν πολύ απασχολημένη με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, με αποτέλεσμα η οργάνωση του θεσμού της Πάτρας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης να αρχίσει μόλις τον Απρίλιο του 2005.

    Το σύνολο του ελληνικού Τύπου κατηγορεί τους υπευθύνους ότι αμέλησαν να διαφημίσουν ευρέως την Πάτρα και τις σχετικές εκδηλώσεις, προσθέτοντας ότι οι ξένοι δημοσιογράφοι δεν είχαν καμία υποστήριξη ή παροχή υλικού, ενώ τόσο ο Μικρούτσικος όσο και ο Ροϊλός «ήταν εξαφανισμένοι».

    [06] ΤΟ ΥΠΠΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2006 (23:24 UTC+2)

    Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται ότι «Επειδή ο κ. Θάνος Μικρούτσικος υπαινίχθηκε στην επιστολή αποχώρησής του από τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Οργανισμού ``Πάτρα 2006``, ότι θα περικοπεί η χρηματοδότηση των έργων και των δράσεων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ``Πάτρα 2006``, ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Πέτρος Τατούλης με σημερινή επιστολή του, προς τον Οργανισμό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης τηρούνται. Το Υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδοτεί κανονικά την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σύμφωνα με την πρόοδο των έργων και των συμβάσεων, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει γίνει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και των ποσών που έχουν εγγραφεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

    «Καμία περικοπή χρηματοδότησης δεν προωθείται, αλλά και καμία υπέρβαση προϋπολογισμού δεν γίνεται δεκτή. Το Υπουργείο Πολιτισμού επιμένει πάντοτε στα θέματα της καλής διαχείρισης και διαφάνειας, διότι ο σεβασμός στο δημόσιο χρήμα αποτελεί θεμέλιο της πολιτικής μας», προσθέτει ο κ. Τατούλης.

    Το Υπουργείο Πολιτισμού υπενθυμίζει ότι «η πρώτη εκδήλωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, η έκθεση Da Vinci, στο χώρο Λαδόπουλου, ανοίγει για το κοινό από την 10/1/2006, σύμφωνα με το Πρόγραμμα και την 14/1/2006 θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια, που θα σηματοδοτήσουν και την επίσημη έναρξη του εορτασμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάτρα 2006», όπως είχε ήδη προγραμματιστεί».

    Στην ίδια ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού προστίθεται ότι «όπως έγινε γνωστό, σε χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού ``Πάτρα 2006``, ενημερώθηκε για την επιστολή του κ. Μικρούτσικου, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός και διακήρυξε την εμμονή στους στόχους του, που είναι η επιτυχία της διοργάνωσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ``Πάτρα 2006``. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα ορίσει νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή σε επόμενη συνεδρίασή του, όπως προβλέπεται από τον ιδρυτικό του νόμο. Προσωρινά ανέθεσε χρέη Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο Διευθυντή Κατάρτισης του Καλλιτεχνικού Προγράμματος και συνεργάτη του κ. Μικρούτσικου, κ. Αλέξη Αλάτση».

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιανουαρίου 2006 (18:02 UTC+2)

    Τα ονόματα των καλυτέρων αθλητών της χρονιάς που πέρασε θα ανακοινώσει την ερχόμενη Τρίτη 10 Ιανουαρίου, στις 13:00, στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, σε Συνέντευξη Τύπου, παρουσία των μελών της αρμόδιας επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι καλύτεροι αθλητές αναδείχθηκαν ύστερα από ψηφοφορία των αθλητικών συντακτών, μελών της ΕΣΗΕΜΘ και του ΠΣΑΤ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 5 January 2006 - 19:13:42 UTC