Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 06-01-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΕΥΡΕΣΗΣ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ
  • [02] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ - ΚΛΕΙΣΙΜΟ - ΟΡΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ 0,02% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΣΤΙΣ
  • [03] ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΝ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ: Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΤΣΑΚΗΣ ΘΑ "ΔΙΚΑΣΤΕΙ" ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ
  • [05] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: 550 ΑΤΟΜΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

  • [01] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΕΥΡΕΣΗΣ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ ΝΕΚΡΟΥ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2006 (17:50 UTC+2)

    Επιτυχή χαρακτήρισαν τη γιγαντιαία επιχείρηση που είχε στηθεί από την Παρασκευή το μεσημέρι στην περιοχή της Καλαμπάκας και της Κατάρας μετά τη δολοφονία των δύο αστυνομικών ο αρχηγός της Αστυνομίας Γιώργος Αγγελάκος και ο γενικός επιθεωρητής βορείου Ελλάδος αντιστράτηγος Στράτος Κυριακάκης που έδωσαν συνέντευξη Τύπου στις 4 το απόγευμα στην Καλαμπάκα μετά την ανεύρεση του Ρώσου δολοφόνου νεκρού στις όχθες του ποταμού Μαλακασιώτη σήμερα το πρωΐ.

    Στο μεταξύ η ιατροδικαστής στη Λάρισα που εξέτασε το πτώμα επιβεβαίωσε ότι ο θάνατός του οφείλεται σε αυτοκτονία. Συγκεκριμένα όπως είπε, φέρει τραύμα στο δεξιό κρόταφο πιθανότατα από την τελευταία σφαίρα που είχε το περίστροφο του αστυνομικού που είχε πάρει μαζί του μετά την αιματηρή απόδραση. Ο θάνατος του, σύμφωνα με την ιατροδικαστή, προσδιορίζεται χρονικά 20 έως 24 ώρες πριν από την αναύρεση του πτώματος, δηλαδή από χθες το βράδυ.

    Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο κ. Αγγελάκος και ο κ. Κυριακάκης ανέλυσαν το πώς εξελίχθηκε η επιχείρηση. Οπως είπαν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό αποκλείστηκε αμέσως μετά το έγκλημα μία έκταση 40 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων δηλαδή σε μια ακτίνα περίπου τριών χιλιομέτρων γύρω από τον τόπο της διπλής δολοφονίας και στόχος ήταν να μην υπάρξει καμία δίοδος διαφυγής τόσο του Ρώσου εκτελεστή όσο και του Αλβανού κρατούμενου που απέδρασε μαζί του.

    Παράλληλα το βάρος των ενεργειών της Αστυνομίας έπεσε στο να μην υπάρξει δυνατότητα ειδικά στο Ρώσο να πλησιάσει σε κατοικημένες περιοχές όπου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο αθώους πολίτες.

    Στη συνέχεια οι ομάδες της ΕΚΑΜ (συνολικά 10) με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και θερμικές κάμερες εξερευνούσαν σχολαστικά την περιοχή που είχε περικυκλωθεί αλλά το έργο τους ήταν εξαιρετικά δύσκολο λόγω του δύσβατου εδάφους και των πολυ κακών καιρικών συνθηκών.

    Το σημείο όπου βρέθηκε το πτώμα σήμερα το πρωΐ βρίσκεται σε απόσταση περίπου ενάμιση χιλιομέτρου σε ευθεία γραμμή από το σημείο της δολοφονίας των δύο αστυνομικών και οδικώς περίπου 3,5 χιλιόμετρα.

    Οπως τόνισε ο αντιστράτηγος κ. Κυριακάκης η συγκεκριμένη περιοχή είχε ερευνηθεί πολλές φορές τόσο από αέρος όσο και από τις επίγειες δυνάμεις και θεωρείται βέβαιο ότι δεν ήταν εκεί όλες αυτές τις μέρες.

    Οι δύο αξιωματικοί εξέφρασαν την εκτίμηση ότι ο Ρώσος εκινείτο συνεχώς τη νύχτα προσπαθώντας να βρει διέξοδο για να απομακρυνθεί αλλά δεν τα κατάφερε. Την Παρασκευή το βράδυ οι άνδρες της ΕΚΑΜ είχαν εντοπίσει με τις θερμικές κάμερες κινήσεις ατόμου σε δύσβατη περιοχή κοντά στη γέφυρα παραλλαγής. Ωστόσο, δεν έγινε καμία κίνηση από πλευράς αστυνομικών πέρα από το να ενταθούν τα μέτρα στις εξόδους διαφυγής γιατί, όπως τόνισε ο κ. Αγγελάκος δεν πραγματοποιείται επιχείρηση τη νύχτα για λόγους ασφαλείας παρά μόνο αν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διαφυγής του αναζητούμενου.

    Στην έρευνα που έγινε το πρωϊ όμως δεν βρέθηκε ο Ρώσος. Σε μία περίπτωση ακόμη τα σκυλιά έδειξαν ότι κάτι είχαν εντοπίσει αλλά και πάλι η έρευνα που ακολούθησε δεν απέδωσε καρπούς.

    Οι δύο αξιωματικοί εξέφρασαν την εκτίμηση ότι ο Ρώσος αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του επειδή δεν κατάφερε να βρει τρόπο να ξεγλιστρίσει από τον κλοιό και είχε φθάσει σε κατάσταση απελπισίας από το κρύο.

    Σημειώνεται ότι είχε χάσει και τα δύο του παπούτσια και ήταν ντυμένος μόνο με την μπλούζα και το παντελονι που φορούσε κατά την μεταγωγή με τα οποία πιθανότατα κρυβόταν σε κοιλώματα στην ύπαιθρο με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

    Ο κ. Αγγελάκος καταλήγοντας είπε ότι θα ήθελε πολύ να είχε συλληφθεί ο δράστης και να είχε παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη αλλά και το γεγονός ότι ο στόχος της επιχείρησης να μην μπορέσει να διαφύγει ολοκληρώθηκε θεωρεί ότι η έκβαση ήταν επιτυχής.

    [02] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ - ΚΛΕΙΣΙΜΟ - ΟΡΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ 0,02% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΣΤΙΣ 3.663,31 ΜΟΝΑΔΕΣ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2006 (17:29 UTC+2)

    Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στην πρώτη συνεδρίαση του χρηματιστηρίου του 2006. Ο γενικός δείκτης έκλεισε 3.663,31 μονάδες παρουσιάζοντας οριακές απώλειες κατά 0,02%.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε οριακή υποχώρηση κατά 0,03%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνοντας κέρδη σε ποσοστό 0,77% και 1,75% αντίστοιχα.

    Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, των ασφαλειών σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο κατά 8,99%, ενώ ακολούθησαν του εμπορίου και της τεχνολογίας με κέρδη 3,76% και 2,32 αντίστοιχα. Αντίθετα ο κλάδος των πρώτων υλών σημείωσε την μεγαλύτερη πτώση κατά 2,24% και ακολούθησαν οι κλάδοι του πετρελαίου και των τροφίμων-ποτών με πτώση 1,24% και 0,72% αντίστοιχα.

    Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 139,5 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που διαπραγματεύθηκαν, 198 έκλεισαν με κέρδη, 81 με απώλειες και 40 έμειναν αμετάβλητες.

    [03] ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Κίεβο, 2 Ιανουαρίου 2006 (09:31 UTC+2)

    Αισθητές, άρχισαν να γίνονται σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες, οι επιπτώσεις της διακοπής εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ουκρανία.

    Αξιωματούχοι της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας ανέφεραν την Κυριακή μείωση της παροχής Ρωσικού φυσικού αερίου στο δίκτυο που περνά από την Ουκρανία καθοδόν προς την Ευρώπη.

    Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι η επιτροπή για θέματα ενέργειας θα συνέλθει την Τετάρτη για να συζητήσει την κατάσταση.

    Οι ΗΠΑ ζητούν από τη Ρωσία και την Ουκρανία να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση στο θέμα της παροχής φυσικού αερίου. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι η ενέργεια της Μόσχας θα μπορούσε να έχει δυσμενείς συνέπειες στις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και εγείρει «σοβαρά ερωτήματα για την χρήση πηγών ενέργειας για την άσκηση πολιτικής πίεσης».

    Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας, Γκαζπρόμ, ζήτησε τον τετραπλασιασμό της τιμής του προϊόντος για εξαγωγή στην Ουκρανία, με το αιτιολογικό ότι το Κίεβο διαθέτει τώρα ελεύθερη οικονομία και θα πρέπει να πληρώνει και αντίστοιχες τιμές. Από την πλευρά της η Ουκρανία καταγγέλλει ότι η Μόσχα ασκεί πιέσεις στην οικονομία της με την ξαφνική αυτή κατακόρυφη άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου.

    Την Κυριακή εκπρόσωπος της Γκάζπρομ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι κλέβει αέριο που προορίζεται για Ευρώπη μέσω δικτύου αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία. Το Κίεβο απαντά ότι προηγούμενη συμφωνία με την Μόσχα δικαιωματικά του παραχωρεί το 15% του φυσικού αερίου που διασχίζει την Ουκρανική επικράτεια. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιούσενκο, διαβεβαίωσε την Ευρώπη ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές στην ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ: Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΤΣΑΚΗΣ ΘΑ "ΔΙΚΑΣΤΕΙ" ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 1 Ιανουαρίου 2006 (19:36 UTC+2)

    Το λεγόμενο στρατοδικείο στα κατεχόμενα παρέπεμψε τον Ευρωβουλευτή Μάριο Ματσάκη σε δίκη για την αφαίρεση, πριν από αρκετές εβδομάδες, τουρκικής σημαίας από φυλάκιο που είχαν ανεγείρει τα κατοχικά στρατεύματα στη νεκρή ζώνη κοντά στο τουρκοκυπριακό χωριό Λουρουτζίνα.

    Η «δίκη» θα γίνει αύριο, υπό την προϋπόθεση ότι ο σχετικός φάκελος θα είναι έτοιμος μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι. Διαφορετικά ο Μάριος Ματσάκης θα αφεθεί ελεύθερος.

    Ο κ. Ματσάκης, εξερχόμενος του ψευδοδικαστηρίου μετά την απόφαση, φώναξε συνθήματα για αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο.

    Ο Μάριος Ματσάκης, ο οποίος συνελήφθη χθες παράνομα από τις κατοχικές δυνάμεις όταν επιχείρησε να εισέλθει στον τουρκοκυπριακό τομέα της Λευκωσίας, ανέφερε ενώπιον του ψευδοδικαστηρίου ότι δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, «όπως δεν την αναγνωρίζει κανένας στο εξωτερικό».

    Ωστόσο, είπε ότι είναι πρόθυμος να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις σε ό,τι αφορά την ενέργειά του να κατεβάσει την τουρκική σημαία στη Λουρουτζίνα. Πρόσθεσε ότι η σύλληψή του είναι εκτός νομιμότητας και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων του και των δικαιωμάτων του ως Ευρωβουλευτή.

    Ο Μάριος Ματσάκης είπε ότι ο ίδιος μετέφερε στον «πρόεδρο» Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δώρα και επιστολή με την ευχή να υπάρξει λύση το 2006. Ωστόσο, ανέφερε ότι τα δώρα κατασχέθηκαν και η επιστολή ανοίχθηκε και είπε ότι αυτό είναι παράτυπο και παράνομο. Κατήγγειλε επίσης ότι οι συνθήκες κράτησής του είναι άθλιες.

    Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής δεν ζήτησε συνήγορο υπεράσπισης κατά την προσαγωγή του ενώπιον του ψευδοδικαστηρίου.

    Η προσαγωγή του Μάριου Ματσάκη, έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

    Ο Μάριος Ματσάκης συνελήφθη όταν, μαζί με την Πολωνή Ευρωβουλευτή Γενοβέφα Γκράβοτσκα, Κοσμήτορα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πέρασε το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας για να μπει στα κατεχόμενα και να προσφέρει, όπως ανέφερε, δώρα στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο «υπουργός» εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι ο κ. Ματσάκης συνελήφθη για είσοδο σε στρατιωτική ζώνη, για απόπειρα εισόδου στο ψευδοκράτος από μη αναγνωρισμένο σημείο και για προσβολή της τουρκικής σημαίας.

    [05] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: 550 ΑΤΟΜΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

    Βελιγράδι, 2 Ιανουαρίου 2006 (13:37 UTC+2)

    Χορό, τραγούδι αλλά και εκατοντάδες τραυματισμούς, κυρίως από πυροτεχνήματα και πυροβολισμούς, είχε ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς στο Βελιγράδι, αφού σύμφωνα με στοιχεία από το νοσοκομείο της σερβικής πρωτεύουσας, 550 άτομα προσήλθαν στα Επείγοντα Περιστατικά, οι περισσότεροι- ευτυχώς- με ελαφρά τραύματα.

    Παρά το γεγονός ότι στους περισσότερους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν από το νοσοκομείο, σε 150 από αυτούς χρειάστηκε να γίνει κάποια μικροεπέμβαση, ενώ επτά άτομα υποβλήθηκαν σε εγχείριση.

    Οι περισσότεροι από αυτούς που προσήλθαν στα Επείγοντα Περιστατικά του Νοσοκομείου του Βελιγραδίου τις πρώτες πρωινές ώρες του 2006 ήταν άτομα νεαρής ηλικίας, μεταξύ 25 και 30 ετών.

    Παρά το γεγονός ότι οι αρχές είχαν συστήσει στους πολίτες να μην κάνουν χρήση πυροτεχνημάτων, οι περισσότεροι τραυματισμοί προήλθαν από το πρωτοχρονιάτικο αυτό έθιμο.

    Ορισμένοι μάλιστα τραυματίστηκαν σοβαρά και οι θεράποντες ιατροί εκφράζουν φόβους ότι ενδέχεται να καταφύγουν ακόμη και σε ακρωτηριασμό ορισμένων δαχτύλων προκειμένου να αποφύγουν τυχόν μόλυνση όλου του άνω άκρου.

    Δυο άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας στο στομάχι και ο άλλος στο πόδι και το χέρι, απόεορταστικούς πυροβολισμούς, ενώ λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος ένας 20χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του, πηδώντας από τη γέφυρα Μπράνκοφ της σερβικής πρωτεύουσας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 2 January 2006 - 19:13:44 UTC