Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-12-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] TO ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
  • [02] ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΔΥΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ
  • [03] ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • [04] ΣΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [05] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
  • [06] Η "ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ" ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
  • [07] ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΗΣΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
  • [08] ΗΠΑ: ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

  • [01] TO ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2005 (09:15 UTC+2)

    Ανοικτά θα είναι σήμερα τα εμπορικά καταστήματα από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Αύριο, παραμονή Πρωτοχρονιάς, πα θα λειτουργήσουν μέχρι τις 5 το απόγευμα και τα σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα έως τις 8, ενώ τα κρεοπωλεία θα είναι ανοικτά από τις 7 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Ανοικτή εως τις 5 θα είναι και η Βαρβάκειος αγορά. Τη Δευτέρα όλα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Ψωμί για τρεις ημέρες θα πρέπει να προμηθευτούν αύριο οι καταναλωτές.

    Το αργότερο στις 11 το βράδυ θα σταματήσουν να κυκλοφορούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς το προσεχές Σάββατο, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, προκειμένου και οι εργαζόμενοι σε αυτά να υποδεχτούν τον καινούργιο χρόνο με τις οικογένειες και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΑΣΑ, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τα τρόλεϊ των ΗΛΠΑΠ θα αποσυρθούν από την κυκλοφορία σταδιακά από τις 22.00.

    Τα τελευταία δρομολόγια των συρμών του μετρό θα πραγματοποιηθούν από το Σύνταγμα προς όλους τους προορισμούς στις 23:00. Την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθούν και τα τελευταία δρομολόγια του ΗΣΑΠ.

    Στα δρομολόγια των συρμών του προαστιακού δεν υπάρχουν τροποποιήσεις, ενώ το τραμ θα λειτουργεί όλο το 24ωρο όπως γίνεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Επίσης όλες οι λεωφορειακές γραμμές και οι γραμμές τρόλεϊ που λειτουργούν σε 24ωρη βάση θα λειτουργήσουν κανονικά.

    [02] ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΔΥΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ

    Ιωάννινα, 30 Δεκεμβρίου 2005 (13:23 UTC+2)

    Δύο αστυνομικοί νεκροί και ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός της απόδρασης κρατουμένων κατά τη διάρκεια μεταγωγής τους από τα Ιωάννινα στις φυλακές Βόλου και Λάρισας.

    Η τραγωδία ξεκίνησε σήμερα το πρωί όταν αστυνομική κλούβα με τρεις κρατουμένους, δύο Αλβανούς και ένα Ρώσο, ξεκίνησε από το Τμήμα Μεταγωγών Ιωαννίνων για τις φυλακές Βόλου και Λάρισας.

    Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, κοντά στο Μαλακάσι Τρικάλων, ένας από τους κρατούμενους ζήτησε από τον συνοδό αστυνομικό να κατέβει από το αυτοκίνητο για προσωπική του ανάγκη. Έτσι κι έγινε, και την στιγμή που ο αστυνομικός του έβγαζε τις χειροπέδες, ο κρατούμενος του άρπαξε το υπηρεσιακό όπλο, τον πυροβόλησε και στη συνέχεια πυροβόλησε τους δύο άλλους αστυνομικούς στην κλούβα.

    Σε βοήθεια του πρώτου κρατουμένου, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, έσπευσε ο δεύτερος κρατούμενος, ενώ ο τρίτος έμεινε αμέτοχος. Στη συνέχεια οι δύο κρατούμενοι διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Νεκροί είναι οι δύο αστυνομικοί, ενώ σοβαρά τραυματισμένος είναι ο τρίτος. Και οι τρεις υπηρετούσαν στο τμήμα Μεταγωγών Ιωαννίνων.

    Από την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων έχουν σταλεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και συνοριοφύλακες στα ορεινά του νομού για τον εντοπισμό των δραπετών, ενώ στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων - Τρικάλων έχουν στηθεί μπλόκα που ελέγχουν όλα τα αυτοκίνητα.

    [03] ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2005 (09:29 UTC+2)

    Με βροχές, ισχυρούς ανέμους και χιόνια στα ορεινά αποχαιρετούν το 2005 οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας όπου από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο καιρός παρουσιάζει νέα επιδείνωση.

    Σ΄ολόκληρη την Κεντροδυτική Μακεδονία επικρατεί συννεφιά και στις περισσότερες περιοχές βρέχει, ενώ η θερμοκρασία παραμένει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, καθώς πνέουν ισχυροί νοτιάδες, έντασης μέχρι και 8 Μποφόρ. Σε ορεινά χωριά του Γράμμου και της Πίνδου χιονίζει, ενώ στη Φλώρινα, στην Καστοριά και σε άλλα αστικά κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας, με χαμηλότερο υψόμετρο, κατά διαστήματα πέφτει χιονόνερο.

    Μέχρι στιγμής η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται χωρίς προβλήματα σ΄ ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Μακεδονίας, αλλά η τροχαία συνιστά στους οδηγούς να είναι απαραίτητα εφοδιασμένοι με αλυσίδες, να γνωρίζουν να τις τοποθετούν και να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν καθώς ο νότιοι άνεμοι ενδέχεται να στραφούν σε βοριάδες και να χιονίσει ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

    [04] ΣΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2005 (19:18 UTC+2)

    Περιορισμένες αλλαγές στη σύνθεση του επιτελείου του επέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του προέδρου του Ιδρύματος "Ανδρέας Παπανδρέου", ενόψει της εκλογής του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου τοποθέτησε ως υπεύθυνο από το ΠΑΣΟΚ για τις διαδικασίες αναθεώρησης του συντάγματος τον Θόδωρο Πάγκαλο, θέση που στην προηγούμενη διαδικασία αναθεώρησης είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Η σημαντικότερη αλλαγή που επέφερε στο επιτελείο του ο Γ. Παπανδρέου, συνδυάζεται με την επάνοδο του Παύλου Γερουλάνου,ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση τη διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, θέση την οποία κατείχε μέχρι τώρα ο Βασίλης Βαλασόπουλος.

    Ο κ. Γερουλάνος ήταν στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου στο Υπουργείο Εξωτερικών και πρώτος εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος από τον κ.Παπανδρέου.

    Ο κ. Βαλασόπουλος τοποθετήθηκε επικεφαλής της επιτροπής επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αποκέντρωση. Ο κ. Βαλασόπουλος έχει χρηματίσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ η επιτροπή της οποίας θα προΐσταται ο κ. Βαλασόπουλος θα αναφέρεται απευθείας στον πρόεδρο του Κινήματος, καθώς οι διαδικασίες για την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, λειτουργιών και πόρων αποτελεί βασική πολιτική προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ.

    Στη θέση του Προέδρου του Ιδρύματος "Ανδρέας Παπανδρέου", από την οποία αποχώρησε ο Γιώργος Παπανδρέου, τοποθετήθηκε ο Αχιλλέας Μητσός.

    [05] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2005 (17:21 UTC+2)

    Παρατείνεται μέχρι τις 12 Ιανουαρίου η προμήθεια των σημάτων των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων για το 2006, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι.

    Η προμήθεια των σημάτων θα γίνεται στις εφορίες, χωρίς επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους.

    [06] Η "ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ" ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

    Πάτρα, 30 Δεκεμβρίου 2005 (10:07 UTC+2)

    «Η όπερα της πεντάρας», το γνωστό μουσικοθεατρικό έργο των Μπέρτολτ Μπρεχτ - Κουρτ Βάιλ, παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, στο θέατρο «Απόλλων», σε διασκευή και σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Η μετάφραση είναι της Λαμπρινής Παππά, τα σκηνικά - κοστούμια του Γιώργου Πάτσα, η χορογραφία του Φωκά Ευαγγελινού, η μουσική διδασκαλία της Νένης Ζάππα. Συμμετέχει επταμελής ορχήστρα με επικεφαλής τον Ανδρέα Ζαφειρόπουλο. Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Τάνια Τρύπη, Ταξιάρχης Χάνος, Ηλίας Ζερβός, Δημήτρης Βογιατζής, Θεοδώρα Σιάρκου, Φώτης Σπύρος, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Αγγελος Μπούρας, Δημήτρης Ντάσκας, Μαρία Σαλτίρη, Θύμιος Κούκιος, Μαρία Μανιώτη, Δημήτρης Βεργάδος, Ελένη Καλατζοπούλου, κ.ά. Οι παραστάσεις θα μεταφερθούν από τις 14 Γενάρη στην Αθήνα, στο θέατρο «Βεάκη».

    [07] ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΗΣΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2005 (09:46 UTC+2)

    Σε πανηγυρική συνεδρία, παρουσία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, η Ακαδημία Αθηνών απένειμε την Πέμπτη μετάλλια, βραβεία και επαίνους σε πολίτες που διακρίθηκαν για το έργο τους.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υφυπουργός Παιδείας, Γιώργος Καλός, ο υπουργός Αιγαίου, Αριστοτέλης Παυλίδης, ο πρώην πρωθυπουργός, Γεώργιος Ράλλης και πολλά μέλη του πολιτικού και ακαδημαϊκού κόσμου.

    Ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Εμμανουήλ Ρουκούνας, εκφώνησε ομιλία με θέμα τις «Μεταμορφώσεις της διεθνούς κοινότητας» αναλύοντας τη στενή σχέση που υφίσταται ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα και το διεθνές δίκαιο, αλλά και το ρόλο των διεθνών οργανισμών, καθώς επίσης τη διαδρομή των τελευταίων δεκαετιών στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Για το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2005 μίλησε ο γενικός γραμματέας της, Νικόλαος Ματσανιώτης.

    Για την τάξη των θετικών επιστημών με βραβείο τιμήθηκαν οι κ.κ.: Μιχάλης Σταματάκης, Χρυσάνθη Ιωακείμ, Θεοδώρα Ροντογιάννη, Αντώνης Μέττος, Δημήτριος Σινάπης, Αντώνιος Μελάς, Συμεών Μποζαπαλίδης, Αντώνιος Καλαμπάκας, Ιωάννης Γκουντινάκος, Ιωσήφ-Μόσχος Σπάρταλης, Ευαγγελία Αθανασούλα, Νικόλαος Κανταρτζής. Έπαινο έλαβε ο κ.Νικόλαος Χιωτέλης.

    Για την τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών τιμήθηκαν με μετάλλιο οι κυρίες Αλεξάνδρα Π.Κανελλοπούλου και Λουίζα Λουκοπούλου, ενώ βραβεία απονεμήθηκαν στους κ.κ.: Τασούλα Καραγεωργίου, Δημήτρη Κοσμόπουλο, Ελένη Ηλιοπούλου-Ζαχαροπούλου, Παναγιώτη Γώγο, Παντελή Καβακόπουλο, Ιωάννη Βάσση, Κωσταντίνο Οικονομάκο, Μιχαήλ Σκανδαλίδη, Ζήση Τζιαμούρτα. Με επαίνους τιμήθηκαν οι κ.κ. Γεώργιος Ραυτόπουλος, Ηλίας Χρυσοχοίδης και Χρήστος Ανδρεάδης.

    Με βραβεία από το ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη τιμήθηκαν οι κ.κ. Κλείτος Κύρου, Μάρω Δούκα, Χριστόφορος Μηλιώνης, Γιάννης Παπακώστας, ενώ από το ίδρυμα Πέτρου Χάρη τιμήθηκαν ο κ. Βασίλειος Τσιαμπούσης και η κυρία Αθηνά Κακούρη.

    Για την τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών τιμήθηκαν με αργυρό μετάλλιο ο κ. Χιου Γκίλχριστ, με βραβείο οι κ.κ. Δημήτριος Φούφουλας, Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος, Κωνσταντίνος Μαυρομαράς και Θεόδωρος Μητράκος, ενώ τέλος με επαίνους τιμήθηκε το Σωματείο «Αρχείον Τσακωνιάς», η κυρία Μαρία Καψάλη και ο κ. Γεώργιος Ζέρβας.

    [08] ΗΠΑ: ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

    Νέα Υόρκη, 29 Δεκεμβρίου 2005 (22:28 UTC+2)

    Τη διαχρονική όψη της Ακρόπολης, με έργα που αποτελούν συνδυασμό φωτογραφιών, αξιοποιώντας την ψηφιακή εικόνα, παρουσιάζει με έκθεσή του στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, ο καθηγητής στο ΤΕΙ Αθήνας, Απόστολος Παπαποστόλου. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν χθες το βράδυ.

    «Μελέτησα την Ακρόπολη για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχοντας την επιθυμία να φωτογραφήσω τα μνημεία της», ανέφερε ο κ. Παπαποστόλου, σημειώνοντας ότι έψαχνε πάντα για ένα «διαφορετικό τρόπο, ένα μοναδικό τρόπο λήψης, πέρα από τις συνηθισμένες πρακτικές, βρίσκοντας τη λύση στη βοήθεια της ψηφιακής επεξεργασίας των εικόνων».

    Μιλώντας για τη συγκεκριμένη καλλιτεχνική του δουλειά, η οποία εκτίθεται για πρώτη φορά, τόνισε ότι επιχειρεί να δώσει τις «παραμέτρους του χώρου και του χρόνου», καθώς και την «αναλλοίωτη παρουσία» του ιστορικού μας μνημείου.

    Ο κ. Παπαποστόλου συνέθεσε φωτογραφικό υλικό με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία, απεικονίζοντας τα μάρμαρα μέσα σε σχηματισμούς συννέφων, με φόντο τον αττικό ουρανό, δηλαδή τις «εικόνες που υπάρχουν για χιλιάδες χρόνια».

    Τον κ. Παπαποστόλου παρουσίασε στο κοινό ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Θεοδόσης Δημητρακόπουλος, τονίζοντας ότι με την έκθεση αυτή η Ακρόπολη εμφανίζεται από μια «διαφορετική οπτική γωνία, εντυπωσιάζοντας ακόμη περισσότερο τον Έλληνα και τον ξένο θεατή».

    Ο κ. Παπαποστόλου δήλωσε ότι υπάρχει πρόταση για να συμπεριληφθούν τα έργα του σε σειρά γραμματοσήμων, ενώ προγραμματίζει να εκδώσει και σχετικό άλμπουμ. Τέλος, ευχαρίστησε τη σύζυγό του Μαίρη Θωμά και τον γιο του Τάσο Παπαποστόλου, που ήταν παρόντες στα εγκαίνια, για τη «βοήθεια που πρόσφεραν στην πραγματοποίηση της έκθεσης».

    Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους στην τελετή των εγκαινίων ήταν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 30 December 2005 - 19:13:48 UTC