Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-12-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ
  • [02] Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Σ.Ε.Ε.
  • [04] ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΔΙΑΒΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΙΑΠΗ ΜΕ ΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
  • [06] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ Σ.Κ.Τ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ

    Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2005 (16:38 UTC+2)

    Μήνυμα αποφασιστικότητας ότι οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, αλλά και αισιοδοξίας ότι η επιτυχία της οικονομικής πολιτικής είναι δεδομένη, έστειλε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, με θέμα «Οικονομία και Ανάπτυξη για το Παρόν και το Μέλλον».

    «Οι πολίτες μας έδωσαν μία ξεκάθαρη και ρητή εντολή: Να αλλάξουμε τα πράγματα. Να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν και διογκώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Να συγκρουστούμε με αντιλήψεις και νοοτροπίες του χθες. Να τολμήσουμε όλα αυτά που αναβάλλονταν στα προηγούμενα χρόνια», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

    «Οι πολίτες αξιώνουν να συνεχίσουμε αταλάντευτα το δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων».

    Εκτεταμένη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, τονίζοντας ότι αυτό συνιστά "μια καθοριστική μεταρρύθμιση-τομή στο κράτος".

    Εξήγησε ότι η μεταρρύθμιση αυτή:

    - εξυγιαίνει και περιορίζει τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    θέτει τις βάσεις ώστε να μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη δημιουργία ελλειμμάτων.

    - βελτιώνει την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν οι δημόσιες επιχειρήσεις.

    - ενισχύεται η εποπτεία των ΔΕΚΟ στους αρμόδιους φορείς, εκτός από τις ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

    - εξορθολογίζονται οι αμοιβές των διοικήσεων σε όσες ΔΕΚΟ δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

    - προωθείται σταδιακά η προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στο εσωτερικό τους προς εκείνες του ιδιωτικού τομέα για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους, ενώ δεν θίγονται οι εργασιακές σχέσεις των παλαιότερων υπαλλήλων.

    - διασφαλίζεται η εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και δεν θίγονται οι αρμοδιότητες του ΑΣΕΠ.

    Στο ίδιο θέμα ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι οι αλλαγές που προωθούνται σήμερα στις ΔΕΚΟ είναι μονόδρομος, γιατί είναι υποχρεωμένες να λειτουργήσουν σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, να καλύψουν το χρόνο και το έδαφος που έχασαν, να γίνουν ανταγωνιστικές.

    Εκτεταμένη αναφορά έκανε επίσης ο κ. Καραμανλής και στα θέματα της διαφάνειας, δίνοντας συνολική απάντηση στις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την υπόθεση Παλαιοκρασσά και παράλληλα εξαπολύοντας επίθεση στο ΠΑΣΟΚ.

    "Γι' αυτούς που κυβερνούσαν για 20 χρόνια, γι' αυτούς που συμβιβάστηκαν με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, γι' αυτούς που όψιμα παριστάνουν τις τιμητές, η διαφάνεια δεν είναι παρά μόνο ένα κενό περιεχομένου σύνθημα. Γι' αυτούς δεν είναι παρά μόνο μία κολυμβήθρα του Σιλωάμ, στην οποία νομίζουν πως μπορούν να ξεπλύνουν τις αμαρτίες τους. Για μας είναι μία πάγια και αδιαπραγμάτευτη αρχή που την αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη".

    Στο ίδιο θέμα ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη ότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ούτε οι μειοψηφίες των βολεμένων, ούτε οποιαδήποτε οργανωμένα συμφέροντα και πρόσθεσε ότι "θεσπίζουμε κανόνες διαφάνειας, κανόνες ισονομίας και ισοπολιτείας, κανόνες που δεν επιτρέπουν ούτε εύνοια, ούτε αυθαίρετους αποκλεισμούς, ενισχύουμε και θωρακίζουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της πολιτείας, είμαστε σε πλήρη συστράτευση με ολόκληρη την κοινωνία, δίνουμε αγώνα σε όλα τα μέτωπα της διαφθοράς και της διαπλοκής με αμείωτη ένταση, αδιαπραγμάτευτα και ασυμβίβαστα".

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση στην οικονομία που παρέλαβε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα μπήκε στον 21ο αιώνα κουβαλώντας τεράστια οικονομικά βάρη και βαθιά ριζωμένα δομικά προβλήματα και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είχε μείνει ουραγός μεταξύ των εταίρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κρίσιμους οικονομικούς δείκτες, όπως η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, το δημόσιο χρέος, τα δημοσιονομικά ελλείμματα, το κατά κεφαλήν εισόδημα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.

    Πρόσθεσε, πάντως, με αισιοδοξία ότι "η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει το μέλλον, η νέα εποχή ανοίγει καινούργιους δρόμους για την αξιοποίηση της δημιουργικότητας των Ελλήνων, των μεγάλων δυνατοτήτων της κοινωνίας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας".

    Ο Κώστας Καραμανλής κινήθηκε σε συναινετική λογική, λέγοντας ότι "ακούμε όλους τους κοινωνικούς εταίρους και όλους τους πολίτες, επιζητούμε την ενεργό συμμετοχή του πολίτη στα δημόσια πράγματα, επιδιώκουμε σταθερά το διάλογο, τη συνεννόηση, τη σύνθεση απόψεων και ιδεών, επιδιώκουμε τη συνεργασία και τη συνένωση των δυνάμεών μας. Είναι επιλογή ευθύνης με στόχο το μέγιστο κοινωνικό όφελος".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι όλοι οι υπουργοί, οι γενικοί γραμματείς υπουργείων, οι επικεφαλείς δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, υποχρεούνται να συνεργάζονται στενά με όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όλοι οι βουλευτές μπορούν να πυκνώσουν ακόμη περισσότερο τις επαφές που έχουν με τις τοπικές κοινωνίες.

    Ομιλία Αλογοσκούφη

    Αισιόδοξη νότα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έδωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε εκτεταμένα "στις μεγάλες αντιξοότητες που κληρονόμησε από το παρελθόν η κυβέρνηση" και επεσήμανε ότι υπήρχαν μεγάλα κρυφά ελλείμματα και χρέη που κανείς δεν γνώριζε το ακριβές ύψος τους.

    Υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης, λέγοντας ότι οι αρνητικές προβλέψεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν επαληθεύτηκαν και ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε πολιτική ήπιας προσαρμογής, πετυχαίνοντας όμως τη μείωση των ελλειμμάτων, χωρίς ύφεση ούτε αύξηση της ανεργίας.

    Αντίθετα, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, η ελληνική οικονομία το 2005 πέτυχε αξιοσημείωτο ρυθμό ανάπτυξης 3,6%, ενώ παράλληλα μειώθηκε η ανεργία περισσότερο απο μισή ποσοστιαία μονάδα, κάτι το οποίο χαρακτήρισε πρωτοφανές στη πρόσφατη ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αναφερόμενος στην επόμενη χρονιά, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το 2006 είναι ένα ακόμη κρίσιμο έτος για την ελληνική οικονομία και έδωσε τις βασικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής, που είναι:

    - η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε το έλλειμμα να μειωθεί κάτω απο το 3% του ΑΕΠ,

    - η αύξηση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων,

    - η αύξηση της απασχόλησης, με στοχευμένες δράσεις για τη μείωση του κινδύνου του κοινωνικού αποκλεισμού.

    Αναφέρθηκε, δε, στους άμεσους στόχους του προϋπολογισμού, στους οποίους περιλαμβάνονται η μείωση του ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ, ο περαιτέρω περιορισμός του δημοσίου χρέους, η ενίσχυση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

    Ειδική αναφορά έκανε στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής, το οποίο χαρακτήρισε ένα διαχρονικό, διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, το οποίο στο παρελθόν δεν αντιμετωπίστηκε με σοβαρά μέτρα, αλλά με μπαλώματα και ημίμετρα.

    Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τους νόμους και τις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και πρόσθεσε ότι ήδη σημειώνονται μεγάλες επιτυχίες απο την υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, με την αναδιοργάνωση των μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών, τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων, την επαναφορά της υποχρεωτικής υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και με τις κυρώσεις για τους μη συνεπείς φορολογούμενους.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε με έμφαση ότι η κυβέρνηση προωθεί μεταρρυθμίσεις που ξεπερνούν τον ορίζοντα της τετραετίας και που αποβλέπουν όχι μόνο στη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά σε μία μακρόπνοη αναπτυξιακή διαδικασία.

    Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση με υπευθυνότητα θα συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, με στόχο την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και κατέληξε: «Κινούμε τα πράγματα προς τα εμπρός, βάζουμε τη χώρα σε κύκλο μακροχρόνιας και διατηρήσιμης ανάπτυξης, διαμορφώνουμε συνθήκες ατομικής και κοινωνικής ευημερίας».

    Ομιλία Σιούφα

    Στη δική του ομιλία ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ξεφύγει απο την αδράνεια, την απραξία, τη συντήρηση και τη στασιμότητα και πρόσθεσε ότι εδώ και 20 μήνες η κυβέρνηση χτίζει ένα ανθρωποκεντρικό πρότυπο ανάπτυξης που δεν χτίστηκε στα 20 χρόνια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

    "Ακολουθούμε απόλυτα εφικτό σχέδιο για μια νέα αναπτυξιακή προοπτική, εφαρμόζουμε με τόλμη και κοινωνική ευαισθησία συγκροτημένο σχέδιο αλλαγών, τομών και μεταρρυθμίσεων", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιούφας.

    Αναφέρθηκε εκτεταμένα στη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την ενέργεια, λέγοντας ότι μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να καλύψει κενά και ελλείψεις του παρελθόντος και παράλληλα άρχισε να δημιουργεί μία νέα δυναμική και μακρόπνοη στρατηγική ενέργειας.

    Εδωσε τους βασικούς άξονες της πολιτικής του, οι οποίοι είναι η απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς, η προώθηση μεγάλων έργων που καθιστούν τη χώρα διεθνή ενεργειακό κόμβο, ο περιορισμός της πετρελαϊκής εξάρτησης της χώρας και η εξοικονόμηση ενέργειας.

    Σημείωσε ότι προωθούνται με εντατικούς ρυθμούς μεγάλα διεθνή έργα, όπως η κατασκευή του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου και ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο απο τις χώρες παραγωγής στην Ελλάδα, την Ιταλία και την κεντρική Ευρώπη. Ανέφερε επίσης την πολιτική συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

    Οι πολιτικές που εφαρμόζονται, έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, είπε ο κ. Σιούφας και πρόσθεσε ότι "το κλίμα αλλάζει, μπαίνουμε σε μία νέα τροχιά ανάπτυξης, σε μία εποχή μεγάλων ευκαιριών".

    Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων

    Στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, οι οποίοι εκλήθησαν να μιλήσουν σήμερα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στην πρακτική αυτή, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Απόστολος Σταύρου σημείωσε ότι είναι μία διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και εκτιμήσεων με τους κοινωνικούς φορείς και παράλληλα εκπέμπει το μήνυμα για διαρκή, αμφίδρομη επικοινωνία, για συνεννόηση και συναινετικές μεταρρυθμίσεις.

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας πως "τα προβλήματα διογκώνονται και δεν αντιμετωπίζονται, οι εργαζόμενοι ανησυχούν για το οικονομικό περιβάλλον που δημιουργείται και μέσα στο οποίο εντείνονται οι κοινωνικές αντιθέσεις".

    Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, του είπε "δεν έρχονται όλα στα αυτιά σας" και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία θα μπορούσαν να έχουν αναζητηθεί συνθέσεις, εάν οι αρμόδιοι υπουργοί ανταποκρίνονταν στις εκκλήσεις διαλόγου της Συνομοσπονδίας και ανέφερε χαρακτηριστικά το ασφαλιστικό και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2006 επιφυλάσσει μείωση εισοδημάτων και περισσότερους φόρους για τους εργαζόμενους, καθώς επίσης και αύξηση της αδυναμίας ανταπόκρισης στο κόστος ζωής. Υποστήριξε ότι υπάρχει υποχρηματοδότηση στους τομείς της παιδείας, υγείας, κοινωνικής ασφάλισης και παράλληλα αύξηση των ιδιωτικοποιήσεων. Κατέληξε ότι όσο η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο, το συνδικαλιστικό κίνημα καταθέτει προτάσεις.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να εκπέμπει ένα σαφές μήνυμα και σημείωσε ότι είναι πρόβλημα η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην ελληνική οικονομία. Ανέφερε ακόμη ότι η χώρα μας δαπανά τα λιγότερα για έρευνα μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών.

    Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, είπε ότι η κοινωνία είναι ώριμη για τις μεταρρυθμίσεις και δεν πρέπει να υπάρχει πλέον δισταγμός, ενώ σημείωσε ότι η αύξηση των δημοσίων δαπανών, που στον προϋπολογισμό είναι 6,4%, θα έπρεπε να είναι βραδύτερη για να δοθεί το μήνυμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Δημήτρης Αρμενάκης, ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να αναπτύξει τις δικές της δυνάμεις και ότι η χώρα έχει κρυμμένες και αναξιοποίητες δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν με το άνοιγμα των αγορών. Είπε ακόμη ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να είναι πιο τολμηρό, είναι όμως ένα εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας. Τέλος, ανέφερε ότι έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα στο νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών και ότι χρειάζεται μεγαλύτερη τόλμη στις ιδιωτικοποιήσεις.

    Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Γιώργος Κασιμάτης, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός επιδιώκει δημοσιονομική ισορροπία, που θα έχει αποτέλεσμα τον απεγκλωβισμό της χώρας απο την Ευρωπαϊκή επιτήρηση. Η κυβέρνηση, είπε, θα πρέπει να διατηρήσει τους υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς για τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο και θα πρέπει να συνεχίσει τις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις και ρήξεις με το παρελθόν, με τολμηρότερα βήματα.

    Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Μουμουλάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των εισοδημάτων των αγροτών.

    [02] Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

    Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2005 (17:35 UTC+2)

    Για έλλειμμα στον κοινωνικό τομέα στην Ε.Ε. έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος στο Προεδρικό μέγαρο το προεδρείο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), μετά από το αίτημα της τελευταίας.

    «Έχουμε φτάσει στα μισά της Λισαβόνας και δεν μπορεί να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι», ανέφερε ο κ. Παπούλιας. Απευθυνόμενος στα μέλη της ΟΚΕ, τους συνεχάρη για το έργο τους και πρόσθεσε: «Ο αγώνας είναι κοινός, εσείς είστε πρωτοπόροι και εμείς συμπαραστεκόμαστε».

    Μετά την επίσκεψη, ο πρόεδρος της ΟΚΕ Νίκος Αναλυτής, δήλωσε ότι συζητήθηκε το θέμα της κοινωνικής συναίνεσης και τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι κατ' εξοχήν άνθρωπος της συνεννοήσεως και της συνοχής, υπογραμμίζοντας ότι από αυτού του είδους τη συνοχή και τη συναινετική διαδικασία εξαρτάται το μέλλον της χώρας.

    Εν τω μεταξύ, εθνικό στόχο χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και τη συνεχή άνοδο των εξαγωγών υπό τις σημερινές συνθήκες, εντεινόμενης ανταγωνιστικότητας. Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων με την ευκαιρία των 60 χρόνων λειτουργίας του, τόνισε ότι η συνεχής άνοδος των εξαγωγών δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ενισχύει την κοινωνική συνοχή και ισχυροποιεί τη χώρα. Αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα για την εθνική οικονομία της ποιότητας του προϊόντος -είτε είναι βιομηχανικό είτε τουριστικό, είτε αγροτικό, είτε υπηρεσίες- που παράγεται και είπε ότι η προσπάθεια για ποιοτική παραγωγή ξεκινά από τα μαθητικά χρόνια. Ελπιδοφόρο χαρακτήρισε το γεγονός της αύξησης των ελληνικών εξαγωγών κατά 12,3% κατά το τελευταίο 9μηνο.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Σ.Ε.Ε.

    Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2005 (18:06 UTC+2)

    «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην οικονομία, ο προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της χώρας και ξεκινώντας από μία κακώς εννοούμενη απογραφή που όλοι μας είχαμε συμφωνήσει να γίνει με διαφάνεια, σοβαρότητα αλλά και έλεγχο για να μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι στα στοιχεία, έχουμε βρεθεί σε μια οικονομική κατάσταση που πάει το κακό στο χειρότερο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια της συνάντησής του με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.).

    «Μεταρρυθμίσεις δεν βλέπουμε, ο νόμος για τις ΔΕΚΟ δεν είναι για μας σοβαρή μεταρρύθμιση και κινείται σε μια λογική που δεν θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, ούτε θα συμβάλει σε ένα σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και την ανταγωνιστικότητα των κρατικών υπηρεσιών και εξυγίανση της αγοράς», είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος σε σχετικές επισημάνσεις του προέδρου του ΣΕΒ για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας είπε ότι «το θέμα είναι πάρα πολύ σημαντικό».

    «Η εργασιακή ειρήνη», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «είναι ένα σημαντικό στοιχείο σταθερότητας και ανάπτυξης της χώρας μας που είχαμε καταφέρει και είχαν καταφέρει οι κοινωνικοί φορείς να διαμορφώσουν τα τελευταία χρόνια».

    [04] ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΔΙΑΒΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2005 (11:45 UTC+2)

    Πραγματοποιούνται αύριο, παρουσία και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, τα εγκαίνια της νέας συνοριακής διάβασης στην περιοχή Εξοχή (Δράμας) μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και η υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου.

    Στην εκδήλωση θα παραστούν οι υπουργοί Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Τσαρτσιώνης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης. Από βουλγαρικής πλευράς θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. Parvanov, ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων κ. Gagauzov και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. N. Kyuchukov.

    Η νέα συνοριακή διάβαση μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας μέσω της Σήραγγας Ελληνο-Βουλγαρικής Φιλίας αποτελεί πρότυπο συνοριακής διάβασης για την Ελλάδα αφού είναι και η μοναδική σήραγγα που συνδέει τη χώρα μας με γειτονική χώρα. Η σήραγγα έχει μήκος 448μ, από τα οποία 300μ βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος και τα υπόλοιπα στο βουλγαρικό.

    Κατασκευάστηκε με διεθνή πρότυπα και φιλικότητα προς το περιβάλλον, είναι διπλής κατεύθυνσης, διαθέτει όλες τις διευκολύνσεις, σύγχρονα συστήματα επιτήρησης, έλεγχου και ενημέρωσης και συγχρηματοδοτήθηκε από πόρους της ελληνικής Κυβέρνησης και της Ε.Ε. (ΙΝΤΕRREG).

    Παράλληλα με τη συνοριακή σήραγγα κατασκευάστηκαν και 800μ οδικής σύνδεσης, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και ανεμπόδιστη λειτουργία της διάβασης. Το έργο αυτό περιλαμβάνει, ακόμα, κτίριο με αυτόνομο κέντρο ελέγχου ηλεκτρονικά συνδεδεμένο με τις βουλγαρικές αρχές, το οποίο διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της διάβασης. Επίσης, κατασκευάσθηκε νέο κτίριο μεθοριακού σταθμού που θα στεγάσει τις υπηρεσίες των τελωνείων, της αστυνομίας και του φυτο-υγειονομικού ελέγχου, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μέσα άμεσης επέμβασης για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών (νοσοκομειακή υποστήριξη, πυροσβεστικά οχήματα κ.α.).

    Καθοριστικής σημασίας για την προώθηση και επιτυχή ολοκλήρωση του έργου, η κατασκευή του οποίου είχε συμφωνηθεί και υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών προ δεκαετίας, υπήρξε η συντονισμένη προσπάθεια του Υπουργείου Εξωτερικών και του αρμοδίου Υφυπουργού, έτσι ώστε μέσα σε εννέα μήνες να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί το συγκεκριμένο έργο που θα προσφέρει μια νέα ώθηση στην οικονομία της περιοχής, στην ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας και στην ικανοποίηση ενός παγίου αιτήματος των κατοίκων.

    Η νέα Σήραγγα Ελληνο-Βουλγαρικής Φιλίας και η νέα συνοριακή διάβαση θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τους φιλικούς μας δεσμούς με τη γειτονική χώρα ενώ θα διευκολύνει σημαντικά τις μεταξύ μας οδικές μεταφορές και εμπορικές συναλλαγές.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΙΑΠΗ ΜΕ ΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2005 (16:49 UTC+2)

    Την προώθηση και προβολή του τρένου υψηλών ανέσεων μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σόφιας, ώστε να αποκτήσει περισσότερη επιβατική κίνηση, αλλά και την πρωτοβουλία που προωθεί η ελληνική Προεδρία, στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, για τη δημιουργία ενός σιδηροδρομικού δικτύου υψηλών ανέσεων μεταξύ των μεγαλύτερων πόλεων της ΝΑ Ευρώπης, συζήτησαν στη Θεσσαλονίκη οι υπουργοί Μεταφορών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, Μιχάλης Λιάπης και Petar Mutafchiev.

    Σε κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν οι δύο υπουργοί συμφώνησαν: α) στην αναβάθμιση της υποδομής των μεταφορών κατά μήκος του Πανευρωπαϊκού ’ξονα IV και ειδικότερα την βελτίωση του σιδηροδρομικού ’ξονα ΙV (Θεσσαλονίκη - Σόφια -Vidin Kalafat) έως το 2011, β) στη δημιουργία αυτοκινητοδρόμου έως το 2013, γ)στην οδική και σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το παραδουνάβιο λιμάνι στη βουλγαρική πόλη Lom έως το 2013.

    Συμφωνήθηκε επίσης η καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για τη βελτίωση των διασυνοριακών διελεύσεων μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας, με την υπογραφή και του σχετικού Πρωτοκόλλου που προωθείται στο πλαίσιο του ’ξονα Χ, καθώς και η προώθηση της απελευθέρωσης των λεωφορειακών γραμμών που συνδέουν τις δύο χώρες.

    Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Λιάπης, τον επόμενο μήνα στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα θα τοποθετηθούν περισσότεροι υπάλληλοι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των οδηγών. Παράλληλα, όπως είπε, συζήτησε με τον Βούλγαρο ομόλογό του την αύξηση της συχνότητας των αεροπορικών δρομολογίων, αλλά και τη δρομολόγηση νυχτερινής κλινάμαξας, που θα συνδέει την Αθήνα με την Σόφια.

    Σε ότι αφορά στην πρωτοβουλία για τις μεταφορικές διελεύσεις στις χώρες της Ν.Α Ευρώπης ο κ. Λιάπης ανακοίνωσε ότι σε περίπου δύο μήνες θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα σύνοδος των υπουργών Μεταφορών για να συζητήσουν το θέμα.

    Ο κ. Mutafchiev τόνισε ότι η συνεργασία της Βουλγαρίας και της Ελλάδα στον τομέα των μεταφορών θα ενδυναμωθεί περαιτέρω, όχι μόνο με τις νέες συνδέσεις και την πύκνωση των δρομολογίων για τη μεταφορά επιβατών, αλλά και με τη διευκόλυνση μεταφοράς εμπορευμάτων.

    «Είναι βεβαιωμένη η πολιτική βούληση και των δύο πλευρών για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη βελτίωση των υποδομών και την ανάπτυξη των μεταφορών στην περιοχή μας» επισήμανε ο κ. Mutafchiev.

    Αύριο οι δύο υπουργοί θα παραβρεθούν στα εγκαίνια της νέας συνοριακής διάβασης Δράμα-Εξοχή-Ντέλτσεφ και στην τελετή υπογραφής συμφωνίας για τη διάνοιξη της σήραγγας στην Εξοχή, παρουσία των προέδρων της Ελλάδας Κάρολου Παπούλια και της Βουλγαρίας Georgi Parvanov.

    [06] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ Σ.Κ.Τ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2005 (23:03 UTC+2)

    Ο πλουραλιστικός χαρακτήρας της σύγχρονης τέχνης αποτυπώνεται στην έκθεση ζωγραφικής «Σχεδι-άσματα» του συλλόγου αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης που εγκαινιάζεται αύριο (Πέμπτη), στις 8.30 μ.μ., στο Γενί Τζαμί Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των 40ων Δημητρίων.

    Στην έκθεση συμμετέχουν 48 μέλη του συλλόγου με έργα βασισμένα στην αρχική ιδέα-θέμα που τους δόθηκε, «Σχεδι-άσματα», και η οποία λειτούργησε ως αφετηρία για διαφορετικές ερμηνείες. Το εύρος και η πρωτοτυπία των απαντήσεων που δόθηκαν αποδεικνύει την έρευνα και τον προσωπικό προβληματισμό του κάθε καλλιτέχνη.

    Η πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων της Σ.Κ.Τ.Θ., Συμέλα Μαυρίδου, αναφερόμενη στην έκθεση σχολιάζει: «Σχεδιάζοντας με χρώμα και με υλικά φτάνουμε σε κάτι που μας 'αρέσει' σχεδιαστικά και αυτό είναι μια ξεχωριστή επιλογή για τον καθένα. Μέσα από μια ποιητική χροιά ή μέσα από ένα κοινωνικό πολιτικό σχολιασμό, από ένα παιχνίδι με τα υλικά, τη ματιέρα, τον ρυθμό, με νατουραλιστική ή αφηρημένη διάθεση φαίνεται ξεκάθαρα ο πλουραλιστικός χαρακτήρας της σύγχρονης τέχνης».

    Ενώ η θεωρητικός της Τέχνης, Μαρία Χατζηκεφαλά, που προλογίζει τον καλαίσθητο κατάλογο - ημερολόγιο 2006 που εξέδωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων της Σ.Κ.Τ.Θ., συμπληρώνει: «Ο συγκερασμός αυτός των τάσεων επιβεβαιώνει τόσο την ανάγκη της εσωτερικής περιπλάνησης όσο και το δικαίωμα της προσωπικής έκφρασης, μέσω της τέχνης, που κάποιες φορές λειτουργεί σαν μια μορφή εξαγνιστικής εξομολόγησης».

    Ο Σύλλογος Αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε το 1996, με σκοπό την επαφή και συνεργασία των νέων καλλιτεχνών, την προώθηση της δουλειάς τους και την αναζήτηση νέων τρόπων επικοινωνίας με το κοινό. Στα 9 χρόνια ύπαρξής του, αριθμεί συνολικά 23 ομαδικές εκθέσεις σε διακεκριμένους πολιτιστικούς χώρους τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και άλλων νομών αλλά και στο εξωτερικό, οι οποίες απέσπασαν ευνοϊκές κριτικές από φιλότεχνους και τεχνοκριτικούς.

    Για το 2006 ο Σύλλογος Αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, εξέδωσε ένα καλαίσθητο ημερολόγιο-κατάλογο με τα έργα των συμμετεχόντων στην έκθεση «Σχεδι-άσματα», που διατίθεται στο χώρο της έκθεσης.

    Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:

    Τρίτη - Παρασκευή: 10:00 π.μ. - 2:00 μ.μ. και 6:00 μ.μ. - 9:00 μ.μ.

    Σάββατο: 6:00 μ.μ.- 9:00 μ.μ.

    Κυριακή: 10:00 π.μ. - 2:00 μ.μ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 8 December 2005 - 19:13:51 UTC