Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-12-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Δ.ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ι.ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑ
  • [02] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ
  • [03] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ ΣΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [04] Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟ

  • [01] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Δ.ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ι.ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2005 (17:18 UTC+2)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας μετά τη σημερινή συνέντευξη του πρώην Προέδρου της ΔΕΗ κ. Γιάννη Παλαιοκρασσά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Σας κάλεσα μετά τη σημερινή συνέντευξη του κ. Παλαιοκρασσά για να απαντήσω στα θέματα που αναφέρονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Τα όσα αναφέρθηκαν σε εμένα με εκπλήσσουν, αλλά δε με αγγίζουν. Εποπτεύω τη ΔΕΗ, είμαι εποπτεύων υπουργός και δεν είμαι υπουργός της ΔΕΗ. Η εταιρία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και έχει τα καταστατικά της όργανα. Από την πρώτη στιγμή της Νέας Διακυβέρνησης καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε να ασκεί η ΔΕΗ πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή αγορά, τόσο στη Χώρα μας, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Βγάλαμε τη Χώρα ασπροπρόσωπη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Σταθεροποιήσαμε το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας για το 2005. Και το ίδιο κάνουμε και για το 2006 και για τα επόμενα χρόνια.

    Είναι αυτονόητο ότι ο τέως διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ δε μπορούσε να αντικατασταθεί πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά ούτε και την αμέσως επόμενη ημέρα. Οι αποφάσεις μας διαμορφώνονταν και διαμορφώνονται με βάση την αντίληψη και τις αρχές της Νέας Διακυβέρνησης. Σε χρόνο που θα εξυπηρετούσε κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της εταιρίας και από πρόσωπο που θα συμφωνείτο, τόσο με το συναρμόδιο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, τον κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, όσο και με τον κ. Παλαιοκρασσά. Μετά την υποβολή από τον κ. Παλαιοκρασσά των επτά φακέλων στην Ελληνική Δικαιοσύνη, κάλεσα τον κ. Νέζη, ο οποίος και υπέβαλε την παραίτησή του.

    Σε ό,τι αφορά την επιλογή των γενικών διευθυντών είναι, όπως όλοι γνωρίζετε, εσωτερικό θέμα της εταιρίας. Ενημέρωσα έγκαιρα, τόσο προφορικά, όσο και γραπτά, τον κ. Παλαιοκρασσά πως, ούτε ήθελα, ούτε μπορούσα να αναμειχθώ. Αποφασίστηκαν οι επιλογές αυτές από δέκα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, εκ των οποίων τα πέντε, είτε προτάθηκαν από τον ίδιο, είτε συμφώνησε ο κ. Παλαιοκρασσάς. Επαναλαμβάνω ότι η εταιρία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και συνεπώς η επιλογή και αυτών των προσώπων είναι αποκλειστικό δικαίωμά της, διότι άλλως δε θα ήταν εταιρία, η οποία λειτουργεί με τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, εταιρία στην οποία έχουν επενδύσει και μέτοχοι από την Ελλάδα, αλλά και κεφάλαια από το εξωτερικό για να είναι η πρώτη, η μεγαλύτερη Ελληνική εταιρία στην Πατρίδα μας.

    Σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις της ΔΕΗ, που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει πάγια θέση: να αντιμετωπίζονται στη βάση των εισηγήσεων που υποβάλλονται στο Υπουργείο από τα αρμόδια καταστατικά όργανα και της ΔΕΗ αλλά και των άλλων εταιριών όταν έχουν υποθέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και απέκλεισα από την πρώτη στιγμή οποιονδήποτε άλλον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της υπόθεσης.

    Τώρα, σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις τις οποίες ο κ. Παλαιοκρασσάς έστειλε στη Δικαιοσύνη, από την ενημέρωση την οποία έχω, δεν προσκομίστηκε σήμερα κανένα νεότερο στοιχείο. Οι υποθέσεις αυτές διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη και θα περιμένουμε τις αποφάσεις της. Επίσης, η διοίκηση της ΔΕΗ, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Μανιατάκης μου έκανε γνωστό, πριν από λίγο, ότι θα δώσει και η διοίκηση της ΔΕΗ απαντήσεις σε αυτές τις υποθέσεις.

    Η επιχείρηση, η ΔΕΗ, έχει όλες τις προοπτικές και δυνατότητες να αντιμετωπίσει τις ευκαιρίες που διανοίγονται μπροστά της, τόσο στη Χώρα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή, για το καλό και των μετόχων και του Ελληνικού Δημοσίου και των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων και, προπάντων, της ίδιας της Ελληνικής Οικονομίας.

    Τώρα, σε ό,τι αφορά αυτό το οποίο είπε ο κ. Παλαιοκρασσάς για το ύψος των τιμολογίων της ΔΕΗ, που δεν ήταν αυτό το οποίο η εταιρία ζήτησε. Όπως γνωρίζετε, η ΔΕΗ υποβάλλει πρόταση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και η ΡΑΕ εισηγείται στον υπουργό Ανάπτυξης. Αυτό έγινε και με τις τελευταίες αυξήσεις του Σεπτεμβρίου. Δέχτηκα την εισήγηση της ΡΑΕ, διότι καθήκον της Κυβέρνησης είναι να λαμβάνει υπόψη και το συμφέρον των μετόχων, αλλά προπάντων να λαμβάνει υπόψη το συμφέρον των Ελλήνων καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Με αυτόν το γνώμονα κινηθήκαμε. Και πιστεύω ότι η αντιμετώπιση, η οποία έγινε ήταν η καλύτερη δυνατή.

    Τέλος, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι για όλα αυτά τα θέματα και για τον τέως Πρόεδρο της ΔΕΗ, τον κ. Παλαιοκρασσά, αναφέρθηκα εκτεταμένα στην Εθνική Αντιπροσωπεία μόλις την περασμένη Τετάρτη, με την ίδια καθαρότητα, με την ίδια υπευθυνότητα, με την ίδια ευθύνη και απέναντι στον Ελληνικό λαό και προπάντων απέναντι στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της Χώρας, Κώστα Καραμανλή. Ευχαριστώ πάρα πολύ.»

    [02] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2005 (11:11 UTC+2)

    Αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο στις ΔΕΚΟ, το οποίο επιφέρει ριζικές αλλαγές στις εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Πρώτος στόχος είναι η πάταξη της σπατάλης και η εξυγίανση των υπερχρεωμένων ΔΕΚΟ. Σημειώνεται ότι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για τις 14 του μήνα αντιδρώντας στις προωθούμενες αλλαγές στις ΔΕΚΟ με τις οποίες, όπως αναφέρουν επέρχονται ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, σε δηλώσεις του τονίζει ότι το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια των τελευταίων ετών. Θα κοπούν τα προκλητικά οικονομικά προνόμια των διοικήσεων. Οι επικεφαλής των ΔΕΚΟ που δεν αποδίδουν θα απομακρύνονται αζημίως για το Δημόσιο.

    Παρά τις αντιρρήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων και της ΔΑΚΕ, η φιλοσοφία του άρθρου 14 δεν πρόκειται να αλλάξει, αν υπάρξουν προτάσεις που μπορούν να το βελτιώσουν είναι καλοδεχούμενες γι αυτό εξάλλου γίνεται και ο διάλογος, αναφέρει ο κ. Αλογοσκούφης.

    Ερωτώμενος για τις αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς δεσμεύθηκε ότι "θα είναι οι μέγιστες που επιτρέπουν τα περιθώρια του πληθωρισμού"

    Αναφερόμενος στον πρωην πρόεδρο της ΔΕΗ Γ.Παλαιοκρασσά υπογράμμισε ότι "Από τη στιγμή που ο κ. Παλαιοκρασσάς δεν αναφέρεται σε υπουργούς, δεν θα στραφώ δικαστικά εναντίον του"

    [03] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ ΣΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Βουκουρέστι, 5 Δεκεμβρίου 2005 (14:23 UTC+2)

    Συνέντευξη στην Ιωάννα Ράντου

    Προειλημμένη απόφαση εκτιμά πως ήταν η εκτέλεση του ζεύγους Τσαουσέσκου ο τότε εισαγγελέας της δίκης και νυν επικεφαλής της Στρατιωτικής Εισαγγελίας της Ρουμανίας Νταν Βοϊνέα, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, 16 χρόνια μετά τη δίκη, τονίζει ότι με έκπληξη διαπίστωσε πως το εκτελεστικό απόσπασμα βρισκόταν στη βάση ήδη πριν από τη δίκη.

    Σημειώνει ότι ο ίδιος και οι δικαστές που ανέλαβαν τη σύνταξη του κατηγορητηρίου κατά του ανθρώπου που είχε την εξουσία στη Ρουμανία από τις 11 Ιουλίου του 1965 έως τις 22 Δεκεμβρίου του 1989, Νικολάι Τσαουσέσκου και της συζύγου του Έλενας, δεν είχαν ιδέα για το τι επρόκειτο να συμβεί, χαρακτηρίζει αποτυχία τη δίκη, επειδή δεν έγιναν σεβαστές οι προβλεπόμενες διαδικασίες και επισημαίνει ότι κανείς από τους στενούς συνεργάτες του Τσαουσέσκου, οι οποίοι στην ουσία καταπίεζαν τους πολίτες, δεν φυλακίσθηκε.

    Αναφέρει ότι κάποιοι προσπάθησαν να σκοτώσουν τον ίδιο μετά τη δίκη «επειδή δεν ήθελαν να μάθουν οι πολίτες τι συνέβη εκεί», ενώ αποσυνδέει την αυτοκτονία του δικαστή Γκίτσα Πόπα, ο οποίος είχε την ευθύνη της δίκης, από τα όσα διαδραματίστηκαν στη βάση του Ταργκόβιστε.

    Θυμάται ότι η δίκη, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου του 1989, διήρκεσε μόλις μια ώρα και πως ο Τσαουσέσκου αντιμετώπισε με αξιοπρέπεια και δύναμη το εκτελεστικό απόσπασμα, σε αντίθεση με τη σύζυγό του.

    Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

    ΕΡ.: Πώς φτάσατε στο να αναλάβετε εσείς την υπόθεση;

    ΑΠ.: Αφού υπέγραψα το ένταλμα σύλληψης στις 23 Δεκεμβρίου του 1989 κατά του Τούντορ Ποστέλνικου, υπουργού Εσωτερικών κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Τσαουσέσκου, ο οποίος συνελήφθη από τους εξεγερθέντες, μου ανατέθηκε να αναλάβω τον Τσαουσέσκου, ο οποίος συνελήφθη και κρατούνταν στο Ταργκόβιστε (κεντρική Ρουμανία). Το Υπουργείο Άμυνας ζήτησε από το Γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας να αναλάβει την υπόθεση του πρώην κομμουνιστή δικτάτορα. Δεν θα μπορούσα να αρνηθώ, καθώς ήταν η δουλειά μου και έπρεπε να την κάνω.

    ΕΡ.: Πόσο καιρό σας πήρε για να συντάξετε το κατηγορητήριο;

    ΑΠ.: Μισή ημέρα. Εργάστηκα από κοινού με τους στρατιωτικούς δικαστές που είχαν επίσης διοριστεί από το Υπουργείο Άμυνας. Σκεφτήκαμε μαζί ποιες θα μπορούσαν να είναι οι βασικές κατηγορίες κατά του δικτάτορα, κρίνοντας από το τι είχε συμβεί κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού του καθεστώτος.

    ΕΡ.: Περιμένατε ότι το ζεύγος Τσαουσέσκου θα εκτελεστεί αμέσως μετά τη δίκη;

    ΑΠ.: Όχι, κανείς δεν το είχε συζητήσει μαζί μας και δεν περιμέναμε ότι θα εκτελεστούν. Μας ανατέθηκε να χειριστούμε μια υπόθεση και να ξεκινήσουμε μια δίκη. Σε ό,τι αφορά στην εκτέλεση, δεν είχαμε ιδέα για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει, έως ότου φτάσαμε στη στρατιωτική βάση του Ταργκόβιστε, όπου προς έκπληξή μας ανακαλύψαμε ότι βρισκόταν εκεί ήδη ένα εκτελεστικό απόσπασμα για να κάνει τη δουλειά. Δεν είχα τη δύναμη να αλλάξω κάτι, καθώς τα γεγονότα διαδραματίστηκαν σε μια στρατιωτική βάση και την όλη κατάσταση χειριζόταν τότε ο στρατηγός Ατανάσιε Στανκουλέσκου (σσ. ο Στανκουλέσκου διετέλεσε για σύντομο χρονικό διάστημα επικεφαλής του Στρατού, μετά τη φυγή του ζεύγους Τσαουσέσκου από το Βουκουρέστι).

    ΕΡ.: Ήσασταν παρών στην εκτέλεση;

    ΑΠ.: Ναι, θυμάμαι ότι το εκτελεστικό απόσπασμα με προσπέρασε γρήγορα. Οι στρατιώτες (του αποσπάσματος) δεν ήθελαν να καταγραφούν τα πρόσωπά τους στην κάμερα, καθώς δεν ήθελαν να τους δει το κοινό. Η εκτέλεση ήταν όντως πολύ γρήγορη. Η Έλενα Τσαουσέσκου αντιστάθηκε και ζήτησε από τους στρατιώτες να την αφήσουν. Νομίζω, ότι ποτέ δεν περίμεναν ότι θα εκτελεστούν. Ο Νικολάι Τσαουσέσκου ήταν περισσότερο αξιοπρεπής και δεν μίλησε στους στρατιώτες. Δεν μου φάνηκαν φοβισμένοι. Νομίζω ότι δεν γνώριζαν τι σημαίνει να είναι κανείς φοβισμένος, μετά από μια ζωή ως δικτάτορες. Η δίκη και η εκτέλεση διήρκεσαν συνολικά περίπου μια ώρα. Προσπάθησα να βρω καταφύγιο, γιατί όταν ξεκίνησε η εκτέλεση, όλοι οι στρατιώτες στη βάση άρχισαν να πυροβολούν, όχι κατά του ζεύγους, αλλά ψηλά στον ουρανό. Μετά, κάποιος τους παρότρυνε να σταματήσουν.

    ΕΡ.: Είπατε ότι κάποιος προσπάθησε να σας δολοφονήσει, μετά την αμφιλεγόμενη αυτή δίκη. Γιατί;

    ΑΠ.: Επειδή δεν ήθελαν να μάθουν οι πολίτες τι συνέβη εκεί (στη δίκη).

    ΕΡ.: Τι νομίζετε ότι συνέβη με τον δικαστή Τζίκα Πόπα, ο οποίος είχε την ευθύνη της δίκης και αυτοκτόνησε πριν από 14 χρόνια (δυο χρόνια μετά τη δίκη); Νομίζετε ότι επηρεάστηκε από τη δίκη, όπως υποστηρίζει η οικογένειά του;

    ΑΠ.: Το πόρισμα θανάτου του ήταν πράγματι αυτοκτονία. Αλλά φαινόταν τόσο σίγουρος και δυνατός στη δίκη, γι' αυτό και πιστεύω ότι εάν αυτοκτόνησε πράγματι, δεν ήταν εξαιτίας της δίκης. Δεν μετάνιωσε ούτε για μια στιγμή για την ετυμηγορία.

    Θέλω, ωστόσο, να τονίσω ότι η δίκη ήταν μια αποτυχία, καθώς δεν έγιναν σεβαστές οι διαδικασίες. Φυσικά, δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι οι συνθήκες της δίκης δεν ήταν φυσιολογικές. Αλλά θα έπρεπε να είχαμε ακούσει (τις συστάσεις) ορισμένων σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων της εποχής και η δίκη να διαρκούσε περισσότερο χρόνο. Δεν ξέρω ποιος ήθελε να τη συντομεύσει. Αλλά καμιά από τις δίκες της επανάστασης δεν διεξήχθη βάσει των διαδικασιών. Κανείς από τους στενούς συνεργάτες του Τσαουσέσκου (στο Εκτελεστικό Πολιτικό Συμβούλιο), που στην ουσία καταπίεζαν τους πολίτες, δεν φυλακίσθηκε. Χωρίς αμφιβολία, ωστόσο, μετανιώνουν για την αποτυχία του συστήματος και το θάνατο του Τσαουσέσκου.

    [04] Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΜΙΣΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΝΕΚΡΗΣ ΖΩΝΗΣ

    Λευκωσία, 5 Δεκεμβρίου 2005 (14:46 UTC+2)

    Την ύπαρξη σχεδίου του τουρκικού στρατού να καταλάβει το μισό έδαφος της "νεκρής ζώνης", καταγγέλλει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Με αφορμή τα συνεχιζόμενα έργα των κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή της "νεκρής ζώνης", στην οδό Λήδρας, στη Λευκωσία, ο Κύπριος πρόεδρος προειδοποίησε ότι "δεν πρόκειται να αποτελέσει η περίπτωση της οδού Λήδρας προηγούμενο, για να διεκδικούν οι κατοχικές δυνάμεις περίπου το μισό της νεκρής ζώνης".

    «Αυτό», κατήγγειλε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, «φαίνεται να είναι το σχέδιό τους σε όλη την Κύπρο».

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε - επίσης - πως κανένας δε θέλει αναμέτρηση με τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά "εκεί, που πιστεύουμε ότι έχουμε δίκαιο, πρέπει να μείνουμε σταθεροί".

    Σύμφωνα με τον Κύπριο πρόεδρο, ο ΟΗΕ έχει δείξει μεγάλη ανοχή για πολλά χρόνια και αυτό είναι, που δίνει προσχήματα στο κατοχικό καθεστώς να μιλά για "δικαιώματα, τα οποία έχει στη νεκρή ζώνη".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 5 December 2005 - 19:13:39 UTC