Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-12-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
  • [02] Γ.ΚΑΨΗΣ: "Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΑ ΙΜΙΑ"
  • [03] ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ
  • [04] ΣΤΑ 300 ΕΚ. ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΜΕΣΩ ΕΠΑΝ ΣΤΗΝ
  • [05] ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΣΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

    Μυτιλήνη, 3 Δεκεμβρίου 2005 (18:57 UTC+2)

    Τη Μυτιλήνη, που δοκιμάσθηκε πριν 10 μέρες από τις καταστροφικές πλημμύρες, επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής θέλοντας, όπως χαρακτηριστικά είπε, «να βεβαιώσει την καθεμιά και τον καθένα χωριστά, ότι η Πολιτεία κάνει το χρέος της. Κάνει αυτό που πρέπει και υποχρεούται να κάνει ένα κράτος δίκαιο και πραγματικά κοινωνικό: Βρίσκεται δίπλα σε κάθε πολίτη, όπου και αν ζει την ώρα που το έχει ανάγκη».

    Αμέσως μετά την άφιξη του ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή της Καλλονής στο Δημαρχείο της οποίας ανακοίνωσε ότι «με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ οριοθετήθηκαν οι πλημμυροπαθείς περιοχές, ανετέθη η αποκατάσταση των ζημιών στην αρμόδια υπηρεσία και εγκρίθηκε η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής μέσω άτοκων δανείων και δωρεάν κρατικής αρωγής». Επίσης, ότι «ολοκληρώνονται οι σχετικές διαδικασίες ώστε το συντομότερο δυνατό να καταβληθούν και οι αποζημιώσεις, τα έκτακτα βοηθήματα και οι ενισχύσεις που προβλέπονται από το νόμο» καθώς και ότι ήδη η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει χρηματοδοτηθεί συνολικά με 2,2 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα σε χώρους δημόσιας ευθύνης που υπέστησαν ζημιές.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα συνεχιζόμενα έργα της 1ης Εθνικής οδού Μυτιλήνης - Λάρσου μήκους επτά χιλιομέτρων, της υπό ολοκλήρωση Μαρίνας Μυτιλήνης και της διαμόρφωσης του χερσαίου χώρου του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης.

    Στο Υπουργείο Αιγαίου ο πρωθυπουργός προήδρευσε σύσκεψης με τη συμμετοχή του Υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλη Παυλίδη, των περιφερειαρχών νοτίου και βορείου Αιγαίου και υπηρεσιακών παραγόντων. Επίσης, είχε συνάντηση με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Χριστιάνα Καλογήρου και Γιάννη Γιαννέλλη και το Νομάρχη Λέσβου Παύλο Βογιατζή, ενώ ξεχωριστή συνάντηση είχε με το Δήμαρχο Μυτιλήνης Άρη Χατζηκομνηνό.

    Σε δήλωση του ο πρωθυπουργός και αφού σημείωσε ότι η επίσκεψη του είναι στο πλαίσιο των επισκέψεών του στα Υπουργεία, για την εξέταση της πορείας υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, αναφέρθηκε σε προβλήματα που, όπως είπε, «παρέλαβε στις 7 Μαρτίου. Προβλήματα που συσσωρεύτηκαν και διογκώθηκαν εξαιτίας της ισχύουσας επί χρόνια αντίληψης των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι υπάρχουν "δύο Ελλάδες". Μία του Κέντρου, και μια "άλλη Ελλάδα", η Ελλάδα της Περιφέρειας, που την είχαν σε δεύτερη μοίρα, με αποτέλεσμα το μαρασμό και την απερήμωσή της. Για μας, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, δεν υπάρχουν δύο Ελλάδες. Στο δικό μας αναπτυξιακό πρότυπο η Ελλάδα δεν μπορεί να αναπτύσσεται με δύο ή τρεις ταχύτητες. Εμείς πιστεύουμε βαθιά ότι ο δρόμος για την πραγματικά ισχυρή Ελλάδα, για την ανάπτυξη, για την σύγκλιση περνά από μια ισχυρή Περιφέρεια που αναπτύσσεται και ευημερεί».

    Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «στους είκοσι πρώτους μήνες της Νέας Διακυβέρνησης στο Υπουργείο Αιγαίου έχει γίνει σημαντικό έργο», ενώ σημείωσε ότι «μένουν βεβαίως να γίνουν ακόμη πολλά».

    Ο απολογισμός των πρώτων 20 μηνών διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία για το Αιγαίο, όπως επισημάνθηκαν από τον πρωθυπουργό στη δήλωση στη Μυτιλήνη είναι:

    - Δρομολόγηση μιας νέας πολιτικής για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας. Με την εφαρμογή ολοκληρωμένων αναπτυξιακών παρεμβάσεων για κάθε περιφέρεια, για κάθε νησί ανάλογα με τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει.

    - Αύξηση της απορροφητικότητας των κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ. Σε είκοσι μήνες, αυξήθηκαν οι ρυθμοί απορρόφησης. Τον Απρίλιο του 2004 η απορροφητικότητα του ΠΕΠ Β. Αιγαίου ήταν στο 9%. Σήμερα βρίσκεται στο 26%. Η απορροφητικότητα του ΠΕΠ Ν. Αιγαίου όταν αναλάβαμε βρισκόταν στο 13%. Σήμερα ξεπερνά το 31%.

    - Έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την τουριστική ανάπτυξη και την αγροτική ανασυγκρότηση, εν όψει και της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.

    - Εφαρμογή Ολοκληρωμένης Νησιωτικής Πολιτικής, με έμφαση στην αντιμετώπιση των ειδικών προβλημάτων της νησιωτικής Ελλάδας. Ιδίως μάλιστα των προβλημάτων που υπάρχουν στις μετακινήσεις και τις μεταφορές, την εξυπηρέτηση του πολίτη από το κράτος, τις υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας.

    - Στα νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων εφαρμογή ειδικού προγράμματος τριετούς διάρκειας (2006 - 2008) για την κατασκευή έργων υποδομής ύψους 120 εκ. ευρώ. Με το πρόγραμμα, που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ«συμπληρώνονται πλήρως οι επεμβάσεις που χρηματοδοτήθηκαν από τα ΠΕΠ και το πρόγραμμα «Θησέας» και κλείνουν εκκρεμότητες που για πολλά χρόνια ήταν άλυτο πρόβλημα».

    - Με νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στη Βουλή παρατείνεται, επί 10 ακόμη χρόνια, το ειδικό φορολογικό καθεστώς που ισχύει σήμερα στα νησιά αυτά. Με το ίδιο νομοσχέδιο ο ΦΠΑ που θα ισχύει από 1/1/2006 στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων, στα νησιά του Αιγαίου είναι 13%.

    - Στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για το 2006 και πάρα τη γνωστή σε όλους οικονομική συγκυρία προβλέπεται αύξηση κατά 17,7% της πίστωσης για τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών. Αυτό σε συνδυασμό με τον πρόσφατο νόμο που επιτρέπει για τις άγονες γραμμές τη σύναψη συμβάσεων διάρκειας 6 ετών και όχι ενός έτους, όπως ίσχυε μέχρι τον Οκτώβριο, «πιστεύουμε, είπε ο κ. Καραμανλής, ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στην επίτευξη του στόχου μας για ποιοτική βελτίωση της ακτοπλοΐας».

    - Το θέμα της κατασκευής νέας Μονάδας Παραγωγής Ηλεκτρισμού για τις ενεργειακές ανάγκες της Λέσβου οδηγήθηκε σε λύση.

    - Αξιοποιούνται με κάθε τρόπο οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών, και ιδίως τις πολιτικές εκείνες της Ένωσης που αφορούν τη μετανάστευση και τα σύνορα. Στόχος είναι η πάταξη της λαθρομετανάστευσης, η προώθηση του θεσμού της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής, η προστασία των συμφερόντων των νησιωτών και κυρίως των ψαράδων.

    - Εφαρμογή συγκροτημένης πολιτική για την τουριστική ανάπτυξη με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας και την αναβαθμισμένη διεθνώς εικόνα της χώρας μας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    - Διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και του παραδοσιακού χαρακτήρα οικισμών των νησιών, ανάδειξη και προστασία του πολιτισμικού πλούτου.

    «Η πολιτική μας, κατέληξε ο κ. Καραμανλής, σταθερά προσανατολισμένη στη νέα εποχή, παράγει ήδη αποτελέσματα. Η οικονομία ανακτά, σταδιακά αλλά σταθερά, την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητά της. Αποκτά επιτέλους αξιόπιστες βάσεις, που εγγυώνται μια καλύτερη προοπτική για όλους και ειδικά τους οικονομικά ασθενέστερους. Μετά από πολλά χρόνια, η πολιτική επιστρέφει στην ελληνική περιφέρεια. Η νησιωτική Ελλάδα είναι στο κέντρο της πολιτικής μας. Η έγνοια μας, το έργο μας σήμερα και ο σχεδιασμός μας για το αύριο είναι πάντα εδώ: Στην περήφανη ακριτική Ελλάδα. Στα νησιά μας. Στην ελληνική περιφέρεια».

    [02] Γ.ΚΑΨΗΣ: "Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΑ ΙΜΙΑ"

    Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2005 (11:43 UTC+2)

    Ιδιαίτερα επικριτικός για την κυβέρνηση Σημίτη στο θέμα των Ιμίων και στην υπόθεση Οτσαλάν, εμφανίζεται ο πρώην υπουργός Γιάννης Καψής, στο νέο του βιβλίο μες τίτλο: «Ζεϊμπέκικο και Κόκα Κόλα - όταν η ιδεολογία έγινε διαπλοκή» , που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. Επίσης, ως προς το θέμα της διαφθοράς που ταλανίζει τη χώρα ο δημοσιογράφος - πρώην υπουργός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «όλοι ξέραμε τη διαφθορά...».

    Όπως αναφέρεται στην προδημοσίευση του βιβλίου που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Καψής χαρακτηρίζει την υπόθεση Ιμίων «καλοστημένη από τη CIA παγίδα» και σχολιάζει: «Όταν ο Κ. Σημίτης είπε 'για τους κανόνες εμπλοκής θα αποφασίσουμε όταν καταλήξουμε τι πρέπει να γίνει', έχασε το παιχνίδι. Όταν η Τσιλέρ είπε δεν παραχωρούμε ούτε μία πέτρα από τα εδάφη αυτής της χώρας κέρδισε το παιχνίδι. Στην Άγκυρα σπουδάζουν τον Ανδρέα Παπανδρέου. Και στην Oυάσιγκτον. Στην Αθήνα αγωνιζόμαστε να τον ξεχάσουμε..».

    Αναφερόμενος στη διαφθορά υπογραμμίζει ότι κατηγορούμενοι υπάρχουν πολλοί, αλλά όχι όμως και κατήγοροι, τόσοι τουλάχιστον που να φτιάξουν τη σύγχρονη Ηλιαία. «Όλοι ξέραμε τη διαφθορά... Τα λαδώματα, τη συναλλαγή, το γρηγορόσημο, τη φοροδιαφυγή, το βρώμικο χρήμα, τη ρουσφετολογία. Και όλοι την καταγγέλλουμε... Αλλά μόνον όταν... Όταν ο ανταγωνισμός πάρει τη σύμβαση... Όταν ο διαπλεκόμενος κλείσει τη δουλειά, όταν κάποιος άλλος τα καταφέρει καλύτερα στο μαύρο παιχνίδι. Όταν οι καταγγελλόμενοι ανήκουν στο αντίθετο κόμμα. Μόνον τότε... Είμαστε όλοι κατηγορούμενοι. Τουλάχιστον ως συνεργοί, μια και δεν μιλήσαμε, που ψηφίσαμε, ό,τι ψηφίσαμε, κι ας ξέραμε... Και τα ξέραμε όλα!» γράφει.

    Σε άλλο σημείο του βιβλίου του αποκαλύπτει ότι την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα στο υπουργείο Εξωτερικών του πρότειναν να υπογράψει αμέσως μια σύμβαση έργου με απευθείας ανάθεση, με πληρωμή από μυστικά κονδύλια. Επίσης, δίνει και ένα εντυπωσιακό στιγμιότυπο από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ του 1996, όταν πρωτοεξελέγη ο κ. Σημίτης πρόεδρος. Συγκεκριμένα, σε κάποια συνομιλία που είχε με Αυγερινό Παρασκευά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε κανένα συνέδριο σοσιαλιστικού κόμματος της Ευρώπης δεν συμμετείχαν τόσοι πολλοί σύνεδροι (6.000 άτομα) και χαριτολογώντας συμφώνησαν ότι η διαδικασία θύμιζε«ζωοπανήγυρη».

    [03] ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ

    Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2005 (18:21 UTC+2)

    «Οι εξελίξεις στη ΔΕΗ θέτουν ένα μεγάλο θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης. Οι ευθύνες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι βαρύτατες», ανέφερε σήμερα από το Ηράκλειο η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία επισκέπτεται το Νομό Λασιθίου, στο πλαίσιο της πανελλαδικής εξόρμησης διαλόγου με τους πολίτες για την Οικονομία, που πραγματοποιεί το Κίνημα.

    Η Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «υποκρισία της ΝΔ, σε σχέση με τη μεγάλη μάχη για τη λεγόμενη διαπλοκή» και μίλησε για «πελατειακή αντίληψη, έλλειψη συντονισμού, παντελή απουσία στρατηγικού σχεδιασμού» που έχουν σύμφωνα με την ίδια «οδηγήσει μια ανθούσα και δυναμική επιχείρηση, όπως η ΔΕΗ σ' ένα κρίσιμο στρατηγικό τομέα της οικονομίας, όπως είναι ο τομέας της ενέργειας (σε μια περίοδο μάλιστα που απελευθερώνεται), στα όρια της διάλυσης και φυσικά με πλήρη υπονόμευση του δημόσιου συμφέροντος. Η κυβέρνηση πρόσθεσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου είναι υπόλογη στον Ελληνικό λαό γι' αυτές τις εξελίξεις.

    Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «οι εξελίξεις στη ΔΕΗ, πλήττουν άμεσα την εθνική οικονομία, τους εργαζόμενους στην Επιχείρηση, αλλά πλήττουν πάνω απ' όλα το δημόσιο συμφέρον. Γι' αυτό η κυβέρνηση και φυσικά ο πρωθυπουργός είναι υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό».

    Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία της οικονομίας η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε: «Γινόμαστε μάρτυρες μιας επίθεσης της κυβέρνησης στους συνταξιούχους και στους αγρότες. Μία επίθεσης στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στις εργασιακές σχέσεις. Απέναντι σε αυτήν την οικονομικά αδιέξοδη και κοινωνικά άδικη πολιτική, εμείς αναδεικνύουμε ένα διαφορετικό σχέδιο για τη χώρα. Αναδεικνύουμε ένα άλλο δρόμο που βασίζεται στην περιφερειακή ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη. Ένα δρόμο που εγγυάται την κοινωνική ευημερία για όλους του Έλληνες πολίτες».

    Βενιζέλος: Κατέρρευσαν όλα τα προσχήματα

    «Η υπόθεση Παλαιοκρασσά καταρράκωσε το κύρος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά. Κατέρρευσαν όλα τα προσχήματα. Ο πολιτικός πουριτανισμός και η υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας τώρα την μετατρέπει σε απολογούμενο. Όταν κάποιος οικοδομεί την πολιτική του στη μισαλλοδοξία από την οικονομία -μέσω της απογραφής- μέχρι την ίδια την ηθική υπόσταση του αντιπάλου, τότε σκάβει έναν λάκκο στον οποίο αναγκαστικά πέφτει ο ίδιος μέσα».

    Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παραίτηση του κ. Παλαιοκρασσά από τη διοίκηση της ΔΕΗ.

    Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ως «πολιτική αγένεια» το γεγονός ότι η επιστολή είναι γραμμένη στον ενικό, λέγοντας πως «βεβαίως και είναι πολιτική αγένεια να απευθύνεσαι δημόσια στον πρωθυπουργό στον ενικό, αλλά από την άλλη η επιστολή μαρτυρά μια οικειότητα και άρα μια σχέση βαθιά και ουσιαστική».

    Κληθείς να σχολιάσει το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι πρόκειται για έναν πολιτικό αντιπερισπασμό της κυβέρνησης. «Πρόκειται για μια τρύπα στο νερό. Δεν γίνεται κανένα βήμα εκσυγχρονισμού των ΔΕΚΟ και κυρίως κανένα βήμα για την καλύτερη και φθηνότερη εξυπηρέτηση του πολίτη», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «αυτό που γίνεται είναι να κατεδαφίζονται οι εργασιακές σχέσεις, να απειλούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων, όχι μόνο στις ΔΕΚΟ -το νομοσχέδιο δεν αφορά τους δήθεν προνομιούχους των ΔΕΚΟ- αφορά όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και βεβαίως τους μικροεπαγγελματίες, όπως φάνηκε και στην υπόθεση του ωραρίου».

    Στον Άρειο Πάγο η επιστολή παραίτησης του Γ. Παλαιοκρασσά

    Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου διεβίβασαν την επιστολή παραίτησης του τέως προέδρου της ΔΕΗ, Γιάννη Παλαιοκρασσά, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης Γιώργος Αλογοσκούφης και Δημήτρης Σιούφας επειδή, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «περιέχει καταγγελίες και αναφορές για θέματα μείζονος σημασίας και γενικότερου δημόσιου συμφέροντος που ενδεχομένως χρήζουν δικαστικής διερεύνησης». Οι κ. Αλογοσκούφης και Σιούφας ανακοίνωσαν ότι η κυβέρνηση θα προτείνει ως νέο πρόεδρο της ΔΕΗ τον Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο, διακεκριμένο διευθυντικό στέλεχος του τραπεζικού τομέα.

    Προσωρινά χρέη προέδρου της επιχείρησης, βάσει του καταστατικού, μετά την παραίτηση του κ. Παλαιοκρασσά και μέχρι να οριστεί ο νέος πρόεδρος, εκτελεί ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Δημήτρης Μανιατάκης.

    «Ο αγώνας για την επιβολή της διαφάνειας στο δημόσιο βίο είναι διαρκής. Για να έχει αποτέλεσμα χρειάζεται από τη μια θεσμικές παρεμβάσεις που ήδη γίνονται και από την άλλη τεκμηριωμένη πάντα στοιχειοθέτηση, η οποία πρέπει να οδηγεί στη δικαιοσύνη και να κρίνεται από αυτήν», σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, μετά την υποβολή της παραίτησης του κ. Παλαιοκρασσά.

    Ο κ. Ρουσόπουλος πρόσθεσε, ότι αυτή είναι η σταθερή επιλογή της κυβέρνησης και η εντολή που έδωσαν σε όλους μας οι Έλληνες πολίτες και υπενθύμισε ότι ήδη βρίσκονται στη δικαιοσύνη υποθέσεις που αφορούν θέματα της ΔΕΗ.

    Για σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων με αντικείμενο τον έλεγχο της ΔΕΗ, έκανε λόγο η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    «Η παραίτηση του κ. Παλαιοκρασσά αναδεικνύει την κρίση που επί χρόνια τώρα υπάρχει στη ΔΕΗ και οφείλεται στο γεγονός ότι η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας έχει γίνει πεδίο αντιπαράθεσης και λεηλασίας από μεγάλα και μικρά ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία δεν της επιτρέπουν να επιτελέσει αποτελεσματικά το δημόσιο και κοινωνικό της ρόλο», αναφέρει σε δήλωσή του ο Π. Λαφαζάνης μέλος της Π.Γ. του Συνασπισμού.

    [04] ΣΤΑ 300 ΕΚ. ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΜΕΣΩ ΕΠΑΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 3 Δεκεμβρίου 2005 (13:00 UTC+2)

    Στα 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να φτάσει μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου ο προϋπολογισμός των ιδιωτικών ενεργειακών έργων που χρηματοδοτούνται στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (Ε.Π.ΑΝ).

    Συγκεκριμένα, μετά και τη νέα προκήρυξη του μέτρου 6.5 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) στις 20 Δεκεμβρίου, αναμένονται πρόσθετες εγκρίσεις κονδυλίων, της τάξης των 90 εκατ. ευρώ στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), Σπύρος Σκοτίδας.

    Σήμερα, μέσω του Ε.Π.ΑΝ, στις δύο περιφέρειες υλοποιούνται 84 ιδιωτικά ενεργειακά έργα, ύψους 210 εκατ. ευρώ, με τη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε περίπου 80 εκατ. Σύμφωνα με τον κ.Σκοτίδα, η «μερίδα του λέοντος» των κονδυλίων κατευθύνεται στη δυτική Μακεδονία, αν και ο νομός Θεσσαλονίκης έχει τα «πρωτεία» ως προς τον αριθμό των έργων που «τρέχουν» (περισσότερα έργα, χαμηλότερου προϋπολογισμού).

    Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα έργα για τα οποία οι ιδιώτες ζητούν χρηματοδότηση από το ΕΠ.ΑΝ αφορούν είτε την εξοικονόμηση ενέργειας είτε την υποκατάσταση συμβατικών καυσίμων με υγραέριο ή φυσικό αέριο, όπως επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Σκοτίδας, στο περιθώριο ημερίδας που διοργάνωσε το Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ).

    Παράλληλα, ο κ.Σκοτίδας εξέφρασε την πεποίθηση ότι στον ενεργειακό τομέα δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μείωση κονδυλίων από το Δ' ΚΠΣ, καθώς η ενέργεια, μαζί με το περιβάλλον και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αποτελούν προτεραιότητες, που δεν είναι δυνατόν να βγουν από την κοινοτική ατζέντα.

    Από την πλευρά του, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, ο Παναγιώτης Παπασταματίου, ειδικός σύμβουλος του υφυπουργού Ανάπτυξης, Γεώργιου Σαλαγκούδη, υπενθύμισε ότι το συνολικό όφελος της χώρας μας από τις ΑΠΕ ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ ετησίως, χωρίς να συνυπολογίζονται τα έσοδα από τη φορολογία και τα οφέλη από την περιφερειακή ανάπτυξη και την απασχόληση.

    Ο κ.Παπασταματίου τόνισε ακόμη ότι σήμερα, στην Ελλάδα, έχουμε ξεπεράσει τα 650 MW από ΑΠΕ σε λειτουργία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα παλαιά έργα, πριν από το 1994. Κατά τον ίδιο, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τέθηκαν σε λειτουργία νέα έργα ΑΠΕ, ύψους επένδυσης άνω των 170 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 50 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε ξένες επενδύσεις.

    «Σε μόλις ενάμιση χρόνο θέσαμε σε λειτουργία νέα έργα ΑΠΕ ίσα με το 50% εκείνων που είχαν γίνει στην Ελλάδα από το 1994», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Παπασταματίου, ο οποίος -μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του υπουργού Ανάπτυξης, Δ.Σιούφα και του Γ.Σαλαγκούδη, διαβεβαίωσε ότι είναι συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η προώθηση των ΑΠΕ, με στόχο, μεταξύ άλλων, την απεξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο πετρέλαιο._

    Αλεξάνδρα Γούτα

    [05] ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΣΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2005 (23:26 UTC+2)

    Αφίσες που «μιλούν» για τη φτώχεια, τον πόλεμο, τη βία, τη θνησιμότητα των παιδιών και προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό αποτελούν το θέμα της έκθεσης με τίτλο «Ανακαλύπτοντας τη Διεθνή Αμνηστία» που εγκαινιάστηκε σήμερα και θα διαρκέσει για δύο εβδομάδες στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των μ' Δημητρίων.

    Περίπου 200 αφίσες από εθνικά τμήματα της Διεθνούς Αμνηστίας απ' όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν για να δώσουν την ευκαιρία στο κοινό της Θεσσαλονίκης να γνωρίσει τον οργανισμό αλλά και τη δράση του.

    «Ελπίζουμε και προσπαθούμε με τέτοιες εκδηλώσεις να μαζέψουμε και να ενώσουμε τους ανθρώπους σε μια συνωμοσία ελπίδας» τόνισε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων η αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος του οργανισμού Ειρήνη Τσολάκη.

    Η κα. Τσολάκη δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους περίπου 30 καλλιτέχνες της πόλης που προσέφεραν τα έργα τους, καθώς τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για τη στήριξη του οργανισμού.

    Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Νεολαίας του δήμου Θεσσαλονίκης Χαράλαμπος Αηδονόπουλος τόνισε ότι η Διεθνής Αμνηστία χρήζει και αξίζει προβολής καθώς καταγγέλλει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 3 December 2005 - 19:13:32 UTC