Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-11-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • [02] ΣΤΟΥΣ 128 ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΙΝΔΙΑ
  • [03] Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΑΝΙΚΑΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ
  • [04] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ Ι.ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑ ΓΙΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΣΤΗ ΔΕΗ
  • [05] 5 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΧΥΡΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΙΡΑΝ
  • [06] ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 25.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

  • [01] Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2005 (13:06 UTC+2)

    Στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη της Ισπανίας θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Στο περιθώριο της διάσκεψης δεν αποκλείεται ο κ. Καραμανλής να έχει σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

    Χθές διεξοδική αναφορά στα επιτεύγματα της κυβέρνησης, στις προτεραιότητες και στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, αλλά και δριμεία επίθεση εναντίον του ΠΑΣΟΚ περιελάμβανε η ομιλία του υπουργού Επικρατείας Θεόδωρου Ρουσόπουλου σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΟΔΕ Λάρισας.

    Ο κ. Ρουσόπουλος μίλησε για σύγκρουση της κυβέρνησης με τα προβλήματα και για αποτελέσματα τα οποία είναι ήδη ορατά. Αναφέρθηκε στην πολιτική της ήπιας προσαρμογής στην Οικονομια, η οποία "οδηγεί στην ουσιαστική βελτίωση των δηυμοσιονομικών μεγεθών με το μικρότερο δυνατό κόστος στις πλάτες των φορολογουμένων" και τόνισε ότι "τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι είμαστε στον σωστό δρόμο". Σε ό,τι αφορά τον Προϋπολογισμό του 2006, ο οποίος κατατέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή, ο κ. Ρουσόπουλος μίλησε για "αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ενίσχυση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων και για τόνωση της απασχόλησης, ιδιαίτερα στις περιοχές της περιφέρειας και στις κοινωνικές ομάδες που πλήττει περισσότερο η ανεργία". Ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης την αναζωογήνηση της ελληνικής περιφέρειας, με την τόνωση της γεωργίας, του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας.

    Αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι "αυτοί που έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση φτάνουν τώρα να μιλούν σαν ένα κόμμα που ιδρύθηκε μετά τις εκλογές, σαν να μην έχουν παρελθόν, σαν να ξέπλυναν από πάνω τους τις ευθύνες που τους βαραίνουν". Και συνέχισε: "Είκοσι χρόνια στην κυβέρνηση, τι έκαναν; Τίποτα! Μεγάλα λόγια τότε, ψεύτικα μεγάλα λόγια και σήμερα. Δεν άλλαξαν καθόλου, δεν μπορούν να αλλάξουν". Ειδικότερα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι "ο ευαγγελιστής υποτίθεται της «ανανέωσης», φτάνει στο σημείο να απαιτήσει από τα ΜΜΕ να προβάλλουν τα στελέχη της αρεσκείας του. Η απαίτηση του κυρίου Παπανδρέου είναι ακόμη μια απόδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει. Ότι δεν είναι παρά ένα μόνο κομμάτι του πλέγματος της αντίδρασης. Ενός πλέγματος που λειτουργεί με συνεννοήσεις κάτω από το τραπέζι, αθέμιτες εξυπηρετήσεις και ανταποδοτική λογική. Ενός πλέγματος που μπροστά στην εξασφάλιση διαφόρων συμφερόντων, δεν διστάζει να παρακάμψει βασικές αρχές της δημοκρατίας: την ανεξαρτησία των ΜΜΕ, την ισονομία, τη διαφάνεια. Αυτό που πέτυχε με την απαίτησή του αυτή ο κύριος Παπανδρέου ήταν να καταδείξει ότι το κόμμα του δεν είναι παρά ο πολιτικός εκφραστής όλων όσοι έχουν λόγο να φοβούνται την πολιτική αλλαγή".

    Απάντηση Αθανασάκη

    "Ο καθημερινός ψεύτης της κυβέρνησης της Ν.Δ., είτε μιλά για το δήθεν πλούσιο έργο της κυβέρνησης, είτε επιτίθεται εναντίον του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου του, επιβεβαιώνει ότι, στο στόμα του οι λέξεις χάνουν το νόημά τους. Ο λόγος του, ο λόγος της κυβέρνησης της Ν.Δ., γίνεται συνώνυμος του ψέματος, της διαστρέβλωσης και της υποκρισίας. Αλλά, με ψέματα, ύβρεις και απίθανες ανοησίες, ούτε καν καλή αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση δεν μπορείς να κάνεις. Πολύ περισσότερο, δεν μπορείς να κυβερνήσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, σχετικά με την ομιλία του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Θ. Ρουσόπουλου σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Λάρισας.

    [02] ΣΤΟΥΣ 128 ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΙΝΔΙΑ

    Νέο Δελχί, 27 Νοεμβρίου 2005 (12:36 UTC+2)

    Στους 128 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τις καταστροφικές πλημμύρες, που προκάλεσαν οι ραγδαίες βροχοπτώσεις, στο νότιο κρατίδιο Ταμίλ Νάντου στις Ινδίες, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τις αρχές.

    Δώδεκα επαρχίες του Ταμίλ Νάντου δέχθηκαν ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν ποταμοί και να υπερχειλίσουν φράγματα. Όσο κοπάζει η βροχόπτωση, τόσο γίνεται ορατό το μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί ιδίως η πλημμυρισμένη επαρχία Τρίτσι, σε απόσταση 320 χλμ νοτίως της πρωτεύουσας Μαντράς.

    Σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα, στην περιοχή έχουν καταστραφεί οι κατοικίες περίπου 30.000 ανθρώπων, ενώ οι αρχές πασχίζουν να αποκαταστήσουν τις οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις σε πολλές πόλεις και κοινότητες, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

    [03] Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΑΝΙΚΑΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2005 (12:53 UTC+2)

    Για πρωτοφανή ανικανότητα να διαχειριστεί τα οικονομικά της χώρας κατηγορεί την κυβέρνηση η υπεύθυνη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ για την Οικονομία, Βάσω Παπανδρέου, σε συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα στο "'Έθνος της Κυριακής".

    Η κα.Παπανδρέου κάνει λόγο για "επέκταση της κοινοτικής επιτήρησης ως το 2007, για δραματική αύξηση των ανισοτήτων στην ελληνική κοινωνία, για μείωση των δημοσίων επενδύσεων και για προσφυγή σε φορομπηχτικά μέτρα για τους πολλούς, με στόχο να απαλλαγούν οι ολίγοι". Ακόμη κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "επιβάρυνε τους πολίτες με επιπλέον φόρους τους οποίους και αδυνατεί να εισπράξει", ενώ προβλέπει ότι "ο Προϋπολογισμός του 2006 δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την επιβολή πρόσθετων μέτρων".

    Η ίδια επισημαίνει ακόμη πως το κόμμα της θα κερδίσει τις εκλογές όποτε και αν διενεργηθούν και κάνει λόγο για "μεγάλες ευθύνες του ΠΑΣΟΚ να αναδείξει το σχέδιό του για την διακυβέρνηση", ενώ αναγνωρίζει και τα λάθη που έγιναν στο κόμμα κατά το παρελθόν. "Με περηφάνια προασπίζουμε το έργο μας, αλλά και με ειλικρίνεια κάνουμε την αυτοκριτική μας", επισημαίνει.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανανέωση που εξήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου για το κόμμα του, η κυρία Παπανδρέου τονίζει πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε κάτι που θα έπρεπε να είναι κοινός τόπος στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και συνεχίζει: "ο καθένας πρέπει να αναρωτιέται καθημερινά αν έχει να πει κάτι καινούργιο για τα προβλήματα των πολιτών. Αν ναι, καλώς. Σε κάθε άλλη περίπτωση, κανείς δεν είναι απαραίτητος".

    [04] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ Ι.ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑ ΓΙΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΣΤΗ ΔΕΗ

    Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2005 (13:16 UTC+2)

    Η ΔΕΗ κινδυεύει να μετατραπεί σε προβληματική επιχείρηση, προειδοποιεί ο πρόεδρος της επιχείρησης Γιάννης Παλαιοκρασσάς σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριάκης".

    Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, επισημαίνει ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ρεύματος αναπροσαρμόζουν τα τιμολόγια τους όταν αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων, ενώ στη ΔΕΗ επιβάλλεται κρατικό τιμολόγιο που της απαγορεύει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό.

    Ο κ.Παλαιοκρασσάς, καταγγέλλει το "σύστημα ιδιότυπης μαφίας που διαιρεί τους Ελληνες σε προστάτες και προστατευόμενους". Αποκαλύπτει την "ορχήστρα της διαπλοκής" με όργανα τα μέσα ενημέρωσης της διαπλοκής, δημοσιογράφους,υπαλλήλους ΔΕΚΟ, αλλά και μαέστρους "υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη υπουργείων".

    Η μόνη ηγεσία,επισημαίνει, που είχε το ανάστημα να κάνει κάθαρση είναι της Δικαιοσύνης και αποδίδει την εντονη πολεμική που δέχεται στο μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων των 900 εκατ.ευρώ της δεη, αλλά και τις ετήσιες προμήθειες 1,7 δισ. της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας.

    Συνέντευξη Αλογοσκούφη-Σουφλιά

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης,σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής", παραδέχεται ότι το 2006 θα είναι μια δύσκολη χρονία και δεν αποκλείει νέους φόρους αν παραστεί ανάγκη. Ζητεί εμμέσως ανασχηματισμό και αποδέχεται ότι υπάρχουν υπουργοί που δεν τον συμπαθούν.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα,θεωρεί ότι "κομβικό σημείο για την αλλαγή στους θεσμούς του τόπου και κατ' επέκταση στη νοοτροπία του Ελληνα είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος". Πρέπει να γίνουν κρίσιμες αλλαγές, ορισμένες από τις οποίες υποστηρίζω εδώ και μια δεκαετία.

    Ο κ.Σουφλιάς τόνισε ότι πρέπει τα κόμματα να συμφωνήσουν ότι δεν θα "απλώνουν χέρι" πιά στη δημόσια διοίκηση. Το κράτος έχει συνέχεια που δεν πρέπει να διακόπτεται από κομματικά συμφέροντα.Ετσι θα έχουμε επιτέλους αξιοκρατία και μια δημόσια διοίκηση αποδοτική.

    Ο υπουργός επεσήμανε επίσης ότι "εμείς οι πολιτικοί και εσείς των ΜΜΕ πρέπει να πάψουμε να παίζουμε τον "παπά".Υποκρισία,υπερβολές,ψέμματα και αλήθειες ανακατεμένα για να υπηρετούν σκοπιμότητες.Ολα αυτά θολώνουν τις αρχές και τις αξίες κάθε πολίτη".

    [05] 5 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΧΥΡΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΙΡΑΝ

    Τεχεράνη, 27 Νοεμβρίου 2005 (15:16 UTC+2)

    Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και δεκάδες τραυματίστηκαν από το σεισμό των 5,9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το νησί Κεσμ, στο νότιο Ιράν, δήλωσε ο κυβερνήτης του νησιού Χεϊντάρ Αλισμπάντι στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

    "Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν. Τέσσερα χωριά επλήγησαν" από το σεισμό, σημείωσε ο κυβερνήτης του νησιού αυτού που βρίσκεται στην επαρχία Χορμουζγκάν.

    Από το σεισμό, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές στα χωριά Τουριάν, Γαμπαρντίν, Χαλντίν και Τομπάν, που βρίσκονται στο δυτικό τμήμα του νησιού, πρόσθεσε ο ίδιος διευκρινίζοντας ότι "η πόλη του Κεσμ", που βρίσκεται βορειοανατολικά του νησιού, "δεν υπέστη ζημιές".

    "Ο σεισμός, ο οποίος διήρκεσε περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα, έγινε αισθητός στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς", στον Κόλπο, περίπου 1.000 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης, είχε μεταδώσει νωρίτερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

    Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε κοντά στο νησί Κεσμ, το οποίο βρίσκεται 35 χιλιόμετρα ανοιχτά του Μπαντάρ Αμπάς, και κοντά στο λιμάνι αυτό.

    Το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ότι το επίκεντρό του ήταν περίπου 58 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μπαντάρ Αμπάς.

    Σύμφωνα με το IRNA, όταν έγινε ο σεισμός οι κάτοικοι έσπευσαν να βγουν από τα σπίτια τους. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ως το Ντουμπάι, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 250 χιλιομέτρων από το Κεσμ.

    [06] ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 25.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Βερολίνο, 27 Νοεμβρίου 2005 (15:10 UTC+2)

    Περίπου 250.000 άνθρωποι στη Γερμανία δεν είχαν σήμερα ηλεκτρικό ρεύμα μετά τις ισχυρές χιονοπτώσεις που σημειώνονται στη δυτική Γερμανία από την Παρασκευή, έγινε γνωστό από την εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος RWE.

    Στο μεταξύ, γύρω στις 25 κοινότητες δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω βλαβών που προκλήθηκαν στο δίκτυο από την κακοκαιρία, κυρίως στην περιοχή του Μύνστερ, κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία, διευκρίνισε εκπρόσωπος της RWE."Ελπίζουμε ότι το δίκτυο θα επαναλειτουργήσει σε πολλές περιοχές πριν από το τέλος της ημέρας, αλλά δεν μπορούμε ακόμη να πούμε πότε θα έχει αποκατασταθεί πλήρως", πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

    Πολλά σουπερμάρκετ της περιοχής άνοιξαν κατ'εξαίρεση σήμερα για τον ανεφοδιασμό των κατοίκων. Οι τοπικές αρχές διένειμαν 600 ηλεκτρικές γεννήτριες στα νοσοκομεία, στα ιδρύματα και στα κέντρα υγείας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 27 November 2005 - 19:13:53 UTC