Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-11-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
  • [02] ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  • [03] ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΟΥ Π.ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΒΟΥΛΗ
  • [04] ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΑ ΜΜΕ
  • [05] "ΟΠΕΡΕΤΑ"¨: ΕΝΑ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΣ
  • [06] ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2005 (15:56 UTC+2)

    Αυξήσεις στις συντάξεις που θα υπερκαλύπτουν τον πληθωρισμό και αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και τον ΟΓΑ υπερδιπλάσιες του πληθωρισμού θα δώσει η κυβέρνηση το 2006, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά τη συνάντησή του το πρωί με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα που της κληροδότησε το παρελθόν, τα οποία είναι ανάγκη, όπως είπε, να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, για να δημιουργηθούν ισχυρά θεμέλια για την ανάπτυξη, την τόνωση της απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «πολιτικές που αγνοούν την πραγματικότητα, που αδιαφορούν για το αύριο, επιφυλάσσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα σε εκείνους που έχουν περισσότερη ανάγκη, όπως οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι».

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η κυβέρνηση δίνει βασική προτεραιότητα στα προβλήματα των συνταξιούχων, με εκπροσώπους των οποίων συναντήθηκε και άκουσε τις απόψεις τους και πρόσθεσε ότι «συναισθανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τις γνωρίζουμε και δίνουμε μάχη για την αντιμετώπισή τους. Απόφασή μας είναι να εξαντλήσουμε τα όρια αντοχής του προϋπολογισμού, προκειμένου να υπάρξουν αυξήσεις συντάξεων που θα υπερκαλύπτουν τον πληθωρισμό, αλλά και περαιτέρω ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους, με μεγαλύτερες αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και τις αγροτικές συντάξεις, σε επίπεδα υπερδιπλάσια του πληθωρισμού».

    Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι φέτος θα αρχίσει και η επιστροφή των κρατήσεων από συντάξεις που γίνονταν στο παρελθόν για το ΛΑΦΚΑ και σημείωσε πως «είναι και αυτή μία ενίσχυση που δίνεται σήμερα, είναι και αυτό ένα από τα πολλά προβλήματα που μεταφέρθηκαν από το παρελθόν και επιλύονται τώρα».

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η συνολική ενίσχυση μέσω της επιστροφής των παρανόμως παρακρατηθέντων, φτάνει τα 750 έως 800 εκατ. ευρώ.

    Ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη, σημειώνοντας ότι «επιλέγουμε το δρόμο της ευθύνης. Είναι δρόμος δύσκολος, είναι, όμως, ο μόνος δρόμος που οδηγεί σταδιακά, αλλά σίγουρα, σε μία οικονομία με διαρκώς περισσότερες δυνατότητες να στηρίζει εκείνους που είναι οικονομικά ασθενέστεροι. Το νοικοκύρεμα της οικονομίας θα αυξήσει το κοινωνικό μέρισμα, θα δημιουργήσει ασφαλείς προϋποθέσεις για δικαιότερη, σίγουρη και σταθερή στήριξη των οικονομικά ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων». Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι «σταθεροποιώντας την οικονομία, ακολουθούμε τη μόνη πορεία που επιτρέπει σε όλους να είναι πιο σίγουροι για το αύριο».

    Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι ο πρωθυπουργός δεν ικανοποίησε τα αιτήματά τους.

    Ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, πρόεδρος των Συνταξιούχων του ΙΚΑ, τόνισε ότι «φεύγουμε με άδεια χέρια και τσέπες» και πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός είπε ότι από το 2007 και μετά θα δει αν θα ικανοποιηθούν κάποια από τα αιτήματά τους με βάση και την απόδοση των μέτρων που έχει λάβει για την οικονομία.

    Ο Γιάννης Τριάντης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν προσδοκίες για την ικανοποίηση των προβλημάτων των συνταξιούχων και τόνισε πως ο αγώνας συνεχίζεται.

    [02] ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Νοεμβρίου 2005 (16:28 UTC+2)

    Αποκλεισμένα βρίσκονται οκτώ χωριά στο νομό Γρεβενών εξαιτίας του χιονιά. Πρόκειται για τα χωριά Σιταράς, Δεσπότης, Αιμιλιανός, Ανθρακιά, Σαμαρίνα, Φιλιππαίοι, Περιβόλι και Αβδέλλα. Από το πρωί δυνάμεις της νομαρχίας που δουλεύουν με μηχανήματα έχουν καταφέρει να καθαρίσουν τους δρόμους και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία από και προς πολλές περιοχές.

    Κλειστά παρέμειναν σήμερα τα σχολεία στη Φλώρινα, την Κοζάνη, τα Γρεβενά και την Καστοριά λόγω του χιονιού.

    Με προβλήματα διεξάγεται όμως και η κυκλοφορία σε πολλές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

    Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των Γρεβενών, στις επαρχιακές οδούς Καστοριάς - Φλώρινας μέσω Βιτσίου και Βίγλας, από Καστοριά προς Θεσσαλονίκη μέσω Αμυνταίου, από Καστοριά προς Ιωάννινα μέσω Νεστορίου αλλά και στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αρναίας μέσω Χολομώντα.

    Με αλυσίδες διεξάγεται επίσης η κυκλοφορία προς τα χιονοδρομικά κέντρα του Σελίου, των 3-5 Πηγαδιών, του Ελατοχωρίου, του Καϊμακτσαλάν και της Βασιλίτσας.

    Τέλος, στη Θεσσαλονίκη έχει ανοίξει η επαρχιακή οδός Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου που ήταν κλειστή από χθες λόγω χιονιού, ενώ προσοχή χρειάζεται σε όσους κινούνται στο δρόμο Μαδύτου-Ζαγκλιβερίου και στις περιοχές του Φιλύρου, του Πανοράματος, των Πετροκεράσων, του Λιβαδίου, του Βερτίσκου, της Περιστεράς, του Σοχού και του Ασκού.

    [03] ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΟΥ Π.ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2005 (12:22 UTC+2)

    Την άρση της ασυλίας του ανεξάρτητου βουλευτή Πέτρου Μαντούβαλου, αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί στην ολομέλεια της βουλής, η επιτροπή δεοντολογίας του σώματος μετά από αίτημα του ανακριτή της υπόθεσης για το παραδικαστικό κύκλωμα. Ο κ.Μαντούβαλος, ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι θύμα σκευωρίας, είχε από την αρχή τεθεί υπέρ της άρσης της ασυλίας του. Η επιτροπή ολομέλειας της Βουλής συμφώνησε ομόφωνα στην άρση ασυλίας του βουλευτή Π. Μαντούβαλου. Ο κ. Μαντούβαλος ζήτησε από την επιτροπή την άρση της ασυλίας του. Τόνισε ότι για αυτόν πια η ασυλία είναι μομφή και ποινή και όχι ένα προνόμιο. Πρόσθεσε επίσης ότι αυτό δεν είναι κάτι τυπικό αλλά κάτι ουσιαστικό που θα του δώσει το δικαίωμα να υπερασπιστεί την αθωότητα του.

    Ο κ.Μαντούβαλος φέρεται να κατηγορείται για δωροδοκία δικαστή. «Δεν υπάρχει διάκριση γιά κανέναν, ο νόμος εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση, σας βεβαιώνω ότι η κάθαρση συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί», είχε δηλώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσιος Παπαληγούρας, απαντώντας σε ερώτηση γιά το παραδικαστικό κύκλωμα και τον κ.Μαντούβαλο, ο οποίος είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στον Πειραιά, αλλά στην πορεία ανεξαρτητοποιήθηκε.

    [04] ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΑ ΜΜΕ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2005 (12:16 UTC+2)

    Η Συντονιστική Επιτροπή των συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, εξήγγειλαν για αύριο 24ωρη απεργία από τις 6.00 το πρωί έως τις 6.00 το πρωί της Παρασκευής.

    Στην απεργία μετέχουν οι δημοσιογράφοι και οι υπάλληλοι που εργάζονται σε όλα τα ΜΜΕ. Αύριο, στις 11.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Βουκουρεστίου και στη συνέχεια θα γίνει πορεία προς τη Βουλή, όπου θα επιδοθεί σχετικό ψήφισμα. Στο διεκδικητικό πλαίσιο, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, αιτήματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την καταβολή οφειλόμενων δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, την τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τη θέσπιση μέτρων διαφάνειας στο ιδιοκτησιακό καθεστώς στα ΜΜΕ και άλλες θεσμικές παρεμβάσεις.

    [05] "ΟΠΕΡΕΤΑ"¨: ΕΝΑ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Νοεμβρίου 2005 (15:09 UTC+2)

    Με ένα πολιτικό έργο , την «Οπερέτα» του Βίτολντ Γκομπρόβιτς , που κάνει πρεμιέρα στις 25 Νοεμβρίου, το ΚΘΒΕ ανοίγει για τη χειμερινή σεζόν το Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Πρόκειται για ένα έργο από το οποίο περνάει όλη η ιστορία του 20ου αιώνα με την παρακμή , τη φθορά και την αποσύνθεση της άρχουσας τάξης και τις επαναστάσεις κάθε είδους. Ο συγγραφέας με καταλυτικό χιούμορ και «παράλογους» πολλές φορές διαλόγους ασκεί δριμεία κριτική προς όλες τις κατευθύνσεις χωρίς να παίρνει θέση ουσιαστική. «Η Οπερέτα δεν έχει σχέση ούτε με την αριστερά , ούτε με τη δεξιά. Δεν έχει σχέση με την πολιτική. Εκείνο που μ΄ ενδιαφέρει δεν είναι η μια ή η άλλη ιδεολογία αλλά η σχέση του ανθρώπου με κάθε ιδεολογία» είχε πει το Σεπτέμβριο του 1968 ο Γκομπρόβιτς.

    Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Νικήτας Τσακίρογλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την έναρξη των παραστάσεων της «Οπερέτας» τόνισε ότι με το έργο αυτό επανέρχεται στη σκηνή το πολιτικό θέατρο το οποίο «απουσίαζε» εδώ και καιρό. Ανέφερε ακόμη ότι το επόμενο πολιτικό έργο που θα ανεβάσει το ΚΘΒΕ θα είναι το «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» του Άρθουρ Μίλερ.

    Ο σκηνοθέτης της παράστασης Βασίλης Νικολαϊδης από την πλευρά του επισήμανε ότι το έργο είναι από τα πιο δύσκολα που έχει σκηνοθετήσει γιατί ενώ είναι βαθύτατα πολιτικό η μορφή του έχει τη φαιδρότητα της οπερέτας πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με το περιεχόμενο.

    Η μουσική του έργου, η οποία είναι του Γιώργου Κουρουπού, είναι ζωντανή από δύο πιάνα και ένα κρουστό ορχήστρα, ενώ ζωντανά τραγουδούν και οι ηθοποιοί που μετέχουν στην παράσταση. Η χορογραφία του έργου είναι της Αμάλια Μπέκετ, τα σκηνικά-κοστούμια της Αγνής Ντούτση και η φωτισμοί του Γιώργου Ταρκάση. Παίζουν οι ηθοποιοί Γιάννης Σαμσιάρης, Αγγελος Παπαδημητρίου, Βέρα Κρούσκα, Τάσος Γιαννόπουλος, Νίκος Καπέλιος, Ερατώ Πίσση, Στράτος Τρίπκος, Ρούλα Παντελίδου, Θωμάς Βούλγαρης, Γιάννης Λαζαρής, Δημήτρης Σταμούλης, Δήμος Κουτρούλης, Βασίλης Σπυρόπουλος, Κατερίνα Γιαμαλή, Κώστας Μπάσης, Βασίλης Σεϊμένης, Γιώργος Κάφκας, Ιορδάνης Αϊβαζόγλου, Θανάσης Κεραμίδας, Γιώργος Κώτσος, Τάσος Πανταζής, Αλέξανδρος Τσακίρης, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Τίνα Γιωτοπούλου, Ραχήλ Λιαποπούλου, Αναστασία Κουμίδου, Κυριακή Ρωμανού, Εύη Στωϊδου, Γιάννης Κλίνης, Γιώργος Μπαγιώκης, Χρήστος Παπαστεργίου, Δημήτρης Σπορίδης

    [06] ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 23 Νοεμβρίου 2005 (12:15 UTC+2)

    Για 11η συνεχή χρονιά θα φιλοξενήσει από 26-30 Νοεμβρίου η Αλεξανδρούπολη τις περιφερειακές εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που διοργανώνουν ο Δήμος της πόλης ,η Νομαρχία Έβρου και η Κινηματογραφική Λέσχη.

    Φέτος στην αίθουσα του Δημοτικού θεάτρου της πόλης οι λάτρεις της 7ης τέχνης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν έξι ταινίες που είναι "Η ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ,'' "ΙΝ ΤHIS WORLD'', "LA REINE MARGOT'', "THE CLAIM","Το πήδημα του Κατσαντώνη και ο Μπάρμπα-Λάμπρος", "Κι αν φύγω θα ξανάρθω''. Στις παράλληλες εκδηλώσεις εντάσσεται μια ξεχωριστή μουσική παράσταση με τίτλο "Από τη μεγάλη οθόνη στη μουσική σκηνή''.

    Η διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Αλεξανδρούπολης Μερόπη Κολλάρου ,θα ζωντανέψει στο πιάνο αξέχαστες μελωδίες από τον παγκόσμιο κινηματογράφο,ενώ θα τραγουδήσει η σοπράνος Αθηνά Καφετζή.

    "Θεωρούμε πως πρόκειται για το μεγάλο ετήσιο κινηματογραφικό γεγονός για την Αλεξανδρούπολη'', σημειώνει ο πρόεδρος της Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αναστάσιος Τσαγιαννίδης, υπογραμμίζοντας ότι ο θεσμός αυτός προάγει τον πολιτισμό στην περιφέρεια και μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τις σύγχρονες τάσεις της παγκόσμιας και εγχώριας κινηματογραφίας και συνάμα να απολάυσουμε την εμπειρία της συμμετοχής''.

    Ο.Ο


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 23 November 2005 - 19:13:57 UTC