Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-11-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΑΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΛΙΑΠΗΣ -
  • [02] Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [03] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
  • [04] Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ ΜΕΛΗΜΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [05] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 160 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΥΡΠΟΛΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ 19η ΝΥΧΤΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [06] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [07] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [08] "ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΡΟΧΗ" ΤΟΥ Σ.ΜΠΕΛΙΜΠΕΛ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ
  • [09] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ ΤΗΣ Ν.ΥΟΡΚΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ Κ.ΓΙΑΝΝΑΡΗ

  • [01] ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΑΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΛΙΑΠΗΣ - ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2005 (20:05 UTC+2)

    Την ίδρυση νέας αεροπορικής εταιρείας στη θέση της Ολυμπιακής, ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης.

    Στην εταιρεία αυτή θα συμμετέχουν ιδιώτες επενδυτές με πλειοψηφία και θα έχουν την ευθύνη της διοίκησης και της λειτουργίας της. Παράλληλα το υπουργείο Μεταφορών θα προχωρήσει σε διάλογο με τους εργαζόμενους για να ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

    Για τη δημιουργία της νέας εταιρείας, όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Λιάπης, θα υπάρχει συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, θα τηρήσει τους κοινοτικούς κανόνες ανταγωνισμού.

    Η λύση που δόθηκε για την Ολυμπιακή χαρακτηρίστηκε και από τους δύο υπουργούς ως η μόνη εναλλακτική λύση, η οποία αποβλέπει στην κάλυψη των αναγκών της χώρας.

    [02] Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2005 (16:34 UTC+2)

    «Η περαιτέρω πρόοδος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης θα γίνει κυρίως με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, που θα επικεντρωθούν στη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, στην αντιμετώπιση της σπατάλης και της φοροδιαφυγής, χωρίς πρόσθετα φορολογικά μέτρα», τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σωρεία ερωτήσεων που σχετίζονταν με την οικονομία της χώρας και ειδικότερα την απόσυρση της τιτλοποίησης από το σχέδιο προϋπολογισμού.

    Αναλυτικότερα, ο κ. Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι «καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει καταφέρει να κάνει τόσο πολλά σε τόσο σύντομη χρονική περίοδο - μειώσαμε το έλλειμμα κατά 2% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα έχουμε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη (3,6%), έχοντας μειώσει το ποσοστό ανεργίας κατά 1%. Αυτό αναγνωρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη από τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς οικονομικούς παράγοντες. Είναι τέλος σαφές, ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει την πρόοδο που έγινε το 2005, η οποία είναι μεγαλύτερη από το 1,9% του ΑΕΠ που περίμενε η ίδια η Επιτροπή και έχει επιτευχθεί με διαρθρωτικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Το έλλειμμα, χωρίς την τιτλοποίηση, διαμορφώνεται στο 4,4% του ΑΕΠ, δηλαδή η πρόοδος είναι 2,2% του ΑΕΠ».

    Αναφορικά με την τιτλοποίηση, ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «αποφασίσθηκε να μην συμπεριληφθεί στα έσοδα του 2005 - θα υπάρχει μια σημείωση ότι η τιτλοποίηση θα περιληφθεί στον προϋπολογισμό όταν ολοκληρωθούν οι τεχνικές διεργασίες με την Eurostat. Σε κάθε περίπτωση, η τιτλοποίηση είναι ένα προσωρινό μέτρο - έχει γίνει πολύς θόρυβος επί του θέματος, εν μέρει κατανοητός και πάντως η προσαρμογή από το 2005 στο 2006 δεν αλλάζει από το αν θα περιληφθεί ή όχι η τιτλοποίηση στα έσοδα του προϋπολογισμού».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την «υπαναχώρηση της κυβέρνησης» ως προς την τιτλοποίηση, ο κ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε ότι ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια «με δημόσιες δηλώσεις του έχει δώσει την πολιτική έγκριση να προχωρήσει η διαδικασία. Εκείνο που απομένει είναι η συνέχιση της τεχνικής επεξεργασίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Eurostat, που θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2005. Επειδή ο προϋπολογισμός έπρεπε να υποβληθεί στις 21 Νοεμβρίου, η τιτλοποίηση δεν περιελήφθη στον προϋπολογισμό». Εξάλλου, «η τιτλοποίηση έχει να κάνει με την είσπραξη εσόδων από το παρελθόν. Αντί λοιπόν να προσάπτεται στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι δεν φρόντισε να εισπράξει τα χρέη προς το δημόσιο, εμφανίζεται κατά κάποιο τρόπο ως μομφή προς αυτήν την κυβέρνηση».

    Σε ό,τι αφορά την κριτική της αντιπολίτευσης ευρύτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «πέρσι η αντιπολίτευση κινδυνολογούσε ότι η οικονομία θα πέσει σε ύφεση, θα έχουμε έκρηξη της ανεργίας και ότι δεν θα επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος. Διαψεύστηκε σε όλα. Φέραμε αποτελέσματα χωρίς κοινωνικούς κραδασμούς, χωρίς μείωση της ανάπτυξης, χωρίς αύξηση της ανεργίας».

    Σε άλλη ερώτηση, περί της ανάπτυξης, ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη συσχετιζόταν κατά κύριο λόγο με τα πάρα πολλά και πολύ ακριβά έργα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Με δεδομένο ότι οι Ολυμπιακοί ολοκληρώθηκαν και η ανάπτυξη αντί να πέσει στο μηδέν -όπως κινδυνολογούσαν διάφοροι- κυμαίνεται στο 3,6%, πρόκειται για μια συγκεκριμένη επιτυχία της οικονομικής πολιτικής, που προήλθε μάλιστα από μεταρρυθμίσεις και όχι από προσωρινά ή πλασματικά μέτρα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν».

    [03] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 15 Νοεμβρίου 2005 (15:30 UTC+2)

    Μέτρα για την κυκλοφορία των οχημάτων ανακοίνωσε η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης καθώς την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, στο κέντρο της πόλης θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες στο πλαίσιο εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου.

    Από τις 8 το πρωί θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων στις οδούς Εγνατία, Ν.Εγνατία (από πλατεία Συντριβανίου μέχρι Γ' Σεπτεμβρίου), Γ' Σεπτεμβρίου (από Αγ.Δημητρίου μέχρι Εγνατία), Αγ.Δημητρίου (από πλατεία Ευαγγελίστριας μέχρι Γ' Σεπτεμβρίου), Εθν.Αμύνης (από πλατεία Εθν. Αμύνης μέχρι Μελενίκου), Αγίας Σοφίας, Κ.Ντηλ, Β.Ηρακλείου και Λ.Νίκης.

    Στις 3 το μεσημέρι, το κέντρο της πόλης θα αποκλειστεί και δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές και στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.

    Σταδιακά θα υπάρξουν διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων στους δρόμους Ν.Εγνατία, Εγνατία, Αγ.Σοφίας, Τσιμισκή, Μακένζυ Κιγκ, Αγ.Δημητρίου, Εθν.Αμύνης, Πλ.Δημοκρατίας, Ι.Δραγούμη, Κ.Ντηλ, Βασ.Ηρακλείου, Λ.Νίκης αλλά και όπου αλλού χρειαστεί.

    Η τροχαία καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους προς το κέντρο με τα οχήματά τους καθώς και να συνεργάζονται με τους τροχονόμους.

    [04] Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ ΜΕΛΗΜΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2005 (20:19 UTC+2)

    Η ανανέωση του ΠΑΣΟΚ, τόσο στο κόμμα, όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα αποτελεί πρωταρχικό μέλημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, στο πλαίσιο φιλικού γεύματος σε εστιατόριο της Αθήνας, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι έχει προχωρήσει σε μεγάλες οργανωτικές αλλαγές στο κόμμα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι σε 18 μήνες έχουνε γίνει τόσα όσα δεν έκανε η ΝΔ σε 11 χρόνια.

    Ειδικότερα για την κοινοβουλευτική ομάδα, είπε ότι υπάρχουν ήδη 40 νέα πρόσωπα και ότι, εάν στις επόμενες εκλογές έχει 80-100 νέους βουλευτές θα είναι ευχαριστημένος: «Απ΄ αυτούς θα αντλήσω κι απ' αυτούς θα χρησιμοποιήσω στην κυβέρνηση. Έχω την υποχρέωση να φέρω στο προσκήνιο μια νέα γενιά πολιτικών». Ο κ. Παπανδρέου ερωτήθηκε εάν στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν «βαρίδια» και εάν θα προχωρήσει σε «αποστρατείες»: Συνυπολογίζω και αξιολογώ την άποψη του κόσμου, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε: Τη λέξη αποστρατεία δεν τη χρησιμοποιώ. Το έχω κάνει και στο παρελθόν με την υπόθεση Πάχτα έστω κι αν κάποιοι την πλήρωσαν άδικα. Κληθείς να σχολιάσει εκείνους που λένε ότι «εμένα δεν με αποστρατεύει κανείς» είπε ότι στην αξιολόγηση και στην κρίση, είμαστε όλοι ίσοι.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για μια πλειάδα ακόμα θεμάτων, που άπτονται του ενδεχομένου ενός ανασχηματισμού και των πρόωρων εκλογών, της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, των σχέσεων κράτους-εκκλησίας, καθώς και του πρόσφατου βιβλίου του τέως πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Εάν ήμουν ο Κώστας Καραμανλής θα είχα δίλημμα για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, διότι το 2007 δεν θα μου έβγαιναν, και τώρα θα ήταν ρίσκο, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, εκτίμησε ο κ. Παπανδρέου. «Εμείς θεωρούμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε όποτε κι αν γίνουν», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ για το σενάριο του ανασχηματισμού υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει υλικό: «Με ποια στελέχη, μόνο με τη Ντόρα; Η εικόνα θα αλλάξει ελάχιστα. Άλλωστε, για τη ΝΔ αυτή είναι η πρώτη 'ενδεκάδα' της». Αξιολογώντας τον πρωθυπουργό, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν παίρνει αποφάσεις, και ότι αφήνει τα πράγματα να τρέχουν όπως στη Λουκέρνη.

    Με αφορμή την υπόθεση της τιτλοποίησης, ο κ. Παπανδρέου αναρωτήθηκε γιατί ο κ. Αλογοσκούφης την άρχισε όταν λέει τώρα ότι δεν χρειάζεται. Με την απογραφή και με τον τρόπο που διαχειρίζεται η ΝΔ τα οικονομικά, προκλήθηκε σοκ στην οικονομία, πέφτει η ανάπτυξη, και έχει μπει η χώρα στο «στενό κορσέ» της επιτήρησης. Με την απογραφή, αντί να βάλουν τάξη, τα έχουν κάνει θάλασσα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε επίσης ότι θα ολοκληρώσει «εν καιρώ και με ηρεμία» την ανάγνωση του βιβλίου του κ. Σημίτη, το οποίο άρχισε να διαβάζει το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ερωτηθείς εάν είναι ενοχλημένος από το περιεχόμενό του είπε ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν ενοχλήσεις, υπάρχουν πολιτικές θέσεις. Μπορεί να υπάρχει το συναίσθημα, αλλά αυτό είναι άλλο πράγμα. «Ό,τι ειπώθηκε για το θέμα, ειπώθηκε».

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του μητροπολίτη Αμβροσίου για τον κ. Σημίτη, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι δεν αφορούν μόνο τον τέως πρωθυπουργό, αλλά ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ. Ξέρω τον κ. Αμβρόσιο από το 1983 όταν ήθελε να αφορίσει τον πατέρα μου και τη μητέρα μου με αφορμή το νέο οικογενειακό δίκαιο.

    Με την ευκαιρία, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «οι καθαρές σχέσεις (του κράτους με την εκκλησία) κάνουν τους σωστούς και καλούς λογαριασμούς». Οι σχέσεις αυτές μπορούν να καθοριστούν νομοθετικά χωρίς να περιμένουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος, είπε ο κ. Παπανδρέου ενώ άσκησε κριτική στον κ. Καραμανλή για το ότι έθεσε την υπογραφή του για το θρήσκευμα στις ταυτότητες.

    Τέλος, τοποθετήθηκε στο θέμα της λειτουργίας των ΜΜΕ, λέγοντας ότι απαιτείται διακομματική προσπάθεια για τη θέσπιση κανόνων. Σημείωσε πάντως, ότι όσο πιο ελεύθερα και χειραφετημένα είναι τα ΜΜΕ, τόσο το καλύτερο. Όσο για τη στάση ορισμένων ΜΜΕ απέναντι στην κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «η κριτική τους προς την κυβέρνηση έχει βάση» και αναρωτήθηκε εάν «εμείς ελέγχουμε τα ΜΜΕ για την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση».

    [05] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 160 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΥΡΠΟΛΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ 19η ΝΥΧΤΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Παρίσι, 15 Νοεμβρίου 2005 (11:09 UTC+2)

    Περισσότερα από 160 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν σε όλη τη Γαλλία καθώς συνεχίστηκαν για 19η νύχτα τα βίαια επεισόδια στα υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού και των άλλων μεγάλων πόλεων.

    «Στη διάρκεια των ταραχών πυρπολήθηκαν 162 αυτοκίνητα και συνελήφθησαν 42 άτομα», δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας, προσθέτοντας ότι τα επεισόδια ήταν πολύ πιό περιορισμένα από τις προηγούμενες νύχτες.

    Από την έναρξη των ταραχών στις 27 Οκτωβρίου έχουν πυρποληθεί 8.900 αυτοκίνητα σε όλη τη Γαλλία, όπως και αρκετά δημόσια κτίρια και σχολεία, με αποτέλεσμα οι ζημιές να ξεπερνούν τα 240 εκατ. ευρώ.

    Για την αντιμετώπιση των επεισοδίων έχουν κινητοποιηθεί 12.000 αστυνομικοί.

    [06] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Λευκωσία, 15 Νοεμβρίου 2005 (10:26 UTC+2)

    Οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσου Τζιωνή σε σχέση με το σχέδιο Ανάν, οι κινητοποιήσεις των πατατοπαραγωγών και η αποτυχία της προσπάθειας του Υπουργού Γεωργίας να τους πείσει να αναστείλουν τα μέτρα τους, το πόρισμα των ιατροδικαστών για τα αίτια θανάτου των επιβατών του μοιραίου αεροσκάφους της «Ηλιος», η χθεσινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου και οι επαφές του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

    Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Βαβέλ του Τ. Παπαδόπουλου» αναφέρει πως πολύ σύντομα η κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου «θα μπορεί να προσδιορίζεται απλώς ως Βαβέλ. Τόσο στο Κυπριακό, όσο και στην εσωτερική διακυβέρνηση ο καθένας τραβά το δρόμο του και εάν έμεινε κάτι να τους ενώνει, είναι μόνο η νομή της εξουσίας». Αλλού αναφέρει πως παγκύπρια εξαπλώνονται οι κινητοποιήσεις των πατατοπαραγωγών, οι οποίες σήμερα αναμένεται να κλιμακωθούν όπως οι ίδιοι είχαν εξαγγείλει. Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του Υπουργού Γεωργίας να μεταπείσει τους πατατοπαραγωγούς να αναστείλουν τα μέτρα τους.

    «Η Μάχη» με κύριο τίτλο «Ενας νεκρός το μήνα από ηρωίνη» γράφει στο κύριο της θέμα πως βάσει των στατιστικών στοιχείων που περισυνέλεξε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά φτάσαμε να μετρούμε ένα θάνατο το μήνα από υπερβολική δόση ηρωίνης. Από το 2003 μέχρι το 2005 οι αιτήσεις για εισδοχή στα κέντρα θεραπείας αυξήθηκαν κατά 100%. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως το Κυπριακό ήταν το βασικό θέμα στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, στον οποίο ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι εξέφρασε στον Ελληνα Πρωθυπουργό τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των Ε/Κ.

    Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο θέμα του με τίτλο «Ζούσαν και ανέπνεαν» ότι ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης και οι συνεργάτες του αποφαίνονται στην ογκώδη έκθεσή τους που συνέταξαν και παραδίνουν σήμερα στο Τμήμα Εγκλημάτων της Αστυνομίας Αθηνών πως οι 121 επιβάτες του Μπόινγκ της «Ηλιος» ήταν ζωντανοί και ο θάνατός τους προήλθε από τη σύγκρουση του μοιραίου αεροσκάφους στο έδαφος. Αλλού σημειώνει πως χθες εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος, στην απουσία του Κύκκου Νικηφόρου και Μόρφου Νεόφυτου, αποφάσισε την έναρξη διαβουλεύσεων με το Φανάρι για το που θα συγκληθεί η Διευρυμένη Σύνοδος σχετικά με τη διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

    «Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Αλαλούμ στη συγκυβέρνηση» γράφει πως «η πλήρης σύγχυση που επικρατεί στους κόλπους της συγκυβέρνησης αποκαλύπτεται στον απόηχο των δηλώσεων του κ. Τάσου Τζιωνή, διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας». Ο ίδιος ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αντέδρασε, λέγοντας ότι δεν υπάρχει αλλαγή της πολιτικής στο Κυπριακό, αλλά, ταυτόχρονα, στηρίζει και τον κ. Τζιωνή, λέγοντας ότι στις επαφές του με τα ΗΕ μετέφερε τις θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Αλλού αναφέρει πως δικαιώματα σε όλη τη θαλάσσια ζώνη γύρω από την Κύπρο διεκδικούν τώρα Τουρκία και ψευδοκράτος, με προφανή στόχο να «κλειδώσουν» οποιαδήποτε δικαιώματα από ανεύρεση πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

    «Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Νέα τρικυμία για το σχέδιο» πως τα λιμνάζοντα νερά στο Κυπριακό τάραξε η συνέντευξη του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, πρέσβη Τάσου Τζιωνή, στο «Φ», με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, κυρίως από το ΑΚΕΛ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρενέβη στο θέμα «δίδοντας επί της ουσίας κάλυψη στο στενό τους συνεργάτη, κρατώντας παράλληλα ισορροπίες σε σχέση με το ΑΚΕΛ». Αλλού αναφέρει πως επείγουσα πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος, αλλά περιορισμένης μορφής, καταθέτει η Γενική Εισαγγελία, ώστε να υπερισχύει και στη χώρα μας το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Αλλα εντός και άλλα εκτός» γράφει πως ο ΓΓ των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης «ενώ το Σάββατο, κατά τη συνάντηση των συνεργαζόμενων κομμάτων στο Προεδρικό απολογήθηκε για τη δημόσια κριτική του, την Κυριακή άσκησε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση διερωτώμενος μάλιστα 'που είναι η Αλλαγή'». Αλλού αναφέρει πως το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι δημιουργείται πρόβλημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τις δηλώσεις Τζιωνή για το Κυπριακό, ενώ υποδεικνύει στο Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου ότι πολιτική καθορίζει η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις και όχι οι διπλωμάτες.

    Η αγγλόφωνη Cyprus Mail γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εμπρηστές βάζουν φωτιά σε ξενοδοχείο της Πάφου» σε εμπρηστές αποδίδονται οι εστίες φωτιάς που ξέσπασαν την ίδια ώρα χθες το απόγευμα σε διάφορα σημεία ξενοδοχείου στην Πάφο, το οποίο δεν λειτουργούσε. Οι πυροσβέστες άρχισαν την προσπάθεια κατάσβεσής της στις 5.45 μμ και τελικά την κατέσβεσαν στις 7μμ. Καταστράφηκαν τέσσερα δωμάτια ενώ οι ζημιές εξαπλώθηκαν και σε άλλα μέρη του ξενοδοχείου. Αλλού αναφέρει πως οι Κυπριακές Αερογραμμές συνέχισαν χθες την εξέταση προτάσεων των συντεχνιών της για διάσωση της εταιρείας.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [07] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Νοεμβρίου 2005 (10:52 UTC+2)

    Συνέδριο με θέμα «Φυτώρια λογοτεχνίας στη Θεσσαλονίκη - Λογοτεχνικά περιοδικά 1912 - 2000» θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Νοεμβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δημητρίων.

    Η Θεσσαλονίκη, από την απελευθέρωσή της το 1912 έως το τέλος του περασμένου αιώνα, υπήρξε το μόνο περιφερειακό κέντρο της χώρας που κατόρθωσε να δημιουργήσει τη δική του σύγχρονη λογοτεχνική ιστορία - και παράδοση - που επηρέασε θετικά την εξέλιξη των γραμμάτων μας.

    Ομιλητές στο συνέδριο θα είναι συγγραφείς, ποιητές και κριτικοί λογοτεχνίας. Συγκεκριμένα: Ρούλα Αλαβέρα, Γιώργος Αράγης, Αλέξανδρος Αργυρίου, Γιώργος Ζεβελάκης, Αλέξης Ζήρας, Βίκυ Καλαντζοπούλου, Γιώργος Κεχαγιόγλου, Δημήτρης Κόκορης, Γιώργος Κορδομενίδης, Γιάννης Κοτσιφός, Αγλαΐα Λυπουρλή, Μιχάλης Μπακογιάννης, Περικλής Σφυρίδης και Ντίνος Χριστιανόπουλος.

    Οι φιλόλογοι και άλλοι μελετητές που θα ασχοληθούν με τη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης, θα έχουν στη διάθεσή τους τεκμηριωμένο υλικό για να την γνωρίσουν και να την αξιολογήσουν.

    [08] "ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΡΟΧΗ" ΤΟΥ Σ.ΜΠΕΛΙΜΠΕΛ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 15 Νοεμβρίου 2005 (10:51 UTC+2)

    Το έργο του Σέρτζι Μπελιμπελ «Μετά τη Βροχή» θα παρουσιάσει η Πειραματική Σκηνή της Τέχνης στις 18, 19 και 20 Νοεμβρίου, στις 21:00, στο θέατρο Αμαλία.

    Το έργο εκτυλίσσεται στην ταράτσα ενός ουρανοξύστη, όπου οι εργαζόμενοι μιας μεγάλης εταιρείας καταφεύγουν για να καπνίσουν κρυφά, επειδή το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλο το κτίριο. Φυσικά, το ζήτημα που απασχολεί το συγγραφέα δεν είναι τα βάσανα των καπνιστών.

    Όπως τα περισσότερα έργα του Mπέλμπελ, το «Mετά τη βροχή» μελετάει τις προσωπικές σχέσεις των ανθρώπων μέσα σε μια απάνθρωπη κοινωνία και απεικονίζει τις εντάσεις, την υποβόσκουσα βία και τη δίψα για επικοινωνία που χαρακτηρίζουν την εποχή μας. Όλα αυτά σε ένα έργο που συνδυάζει την ωμότητα με την ποίηση, τον παραλογισμό των καταστάσεων με το καταλυτικό χιούμορ.

    Οι συντελεστές της παράστασης:

    Mετάφραση: Λεωνίδας Kαρατζάς,

    Σκηνοθεσία: Eρση Bασιλικιώτη,

    Σκηνικά-κοστούμια: Aπόστολος Bέττας,

    Παίζουν: Γιάννης Mόχλας, Στάθης Mαυρόπουλος, Έφη Σταμούλη, Nανά Παπαγαβριήλ, Αννα Kυριακίδου, Eλένη Δημοπούλου, Mάριος Mεβουλιώτης, Kούριερ, Mένη Kυριάκογλου.

    [09] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ ΤΗΣ Ν.ΥΟΡΚΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ Κ.ΓΙΑΝΝΑΡΗ

    Νέα Υόρκη, 15 Νοεμβρίου 2005 (09:43 UTC+2)

    Αφιέρωμα στον διεθνούς εμβέλειας έλληνα σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Γιάνναρη, οργάνωσε το πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα το πρόγραμμα νεοελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου. Η εκδήλωση διήρκησε από τις 5 μέχρι τις 10 Νοεμβρίου και προβλήθηκαν οι ταινίες : «Από την άκρη της πόλης» (παραγωγής του 1994), «Δεκαπενταύγουστος» (παραγωγής του 2001) και «Όμηρος» (παραγωγής του 2005). Ιδιαίτερα θερμά ήταν τα σχόλια και η κριτική των παρευρισκομένων καθηγητών και φοιτητών της ευρύτερης περιοχής της Νέας Υόρκης.

    Το αφιέρωμα παρακολούθησαν επίσης πλήθος ελλήνων μέλη της ελληνικής κοινότητας ιδιαίτερα στην προβολή της πολυσυζητημένης ταινίας «Όμηρος». Ο ίδιος ο σκηνοθέτης κ. Κωνσταντίνος Γιάνναρης ήταν παρών στις προβολές όπου και συμμετείχε σε συζήτηση μετά τις προβολές απαντώντας σε πολλές από τις ερωτήσεις του κοινού΄.

    Συντονιστής της εκδήλωσης αλλά και των συζητήσεων ήταν ο καθηγητής κ. Βαγγέλη Καλότυχος, αναπληρωτής διευθυντής του Προγράμματος των Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Είναι ο ίδιος που διοργάνωσε φόρουμ κατά το οποίο οι φοιτητές του Πανεπιστημίου είχαν την ευκαιρία να επικεντρωθούν και να εμβαθύνουν με τον κ. Γιάνναρη σε θέματα που αφορούν την πορεία του ελληνικού κινηματογράφου, την πρoβολή της καινούργιας του ταινίας «Όμηρος» στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και τη σύγχρονη πολυπολιτισμική ελληνική πραγματικότητα, θεματική που είναι κεντρική στην κινηματογραφική γλώσσα του Κ. Γιάνναρη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 15 November 2005 - 19:14:03 UTC