Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-10-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΡΟΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ
  • [02] ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΥΦΥΠΕΞ Π. ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗ ΜΕ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ
  • [03] ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ- ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ
  • [04] ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
  • [05] ΕΚΘΕΣΗ ΦΑΣΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [01] ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΡΟΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ

    Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2005 (21:07 UTC+2)

    Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής,στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ παράλληλα προανήγγειλε πως ανοίγει ο δρόμος ώστε να μπεί τάξη στο τοπίο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

    Σχολιάζοντας το γεγονός ότι βρέθηκε κοινός τόπος με την ΕΕ στο θέμα του βασικού μετόχου, ο κ.Καραμανλής τόνισε πως "ανοίγει τώρα ο δρόμος για τις επόμενες ρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις στα μεγάλα θέματα της συγκέντρωσης και αδειοδότησης των ηλεκτρονικών ΜΜΕ".

    "Είναι η ώρα",είπε,"η πολιτεία να πάρει τις ευθύνες της και να βάλει τάξη σε αυτό το πεδίο αναρχίας που ενίοτε φθάνει στα όρια της ασυδοσίας».

    Ο κ. Κ.Καραμανλής έστειλε μήνυματα:

    -Προς τα Σκόπια: «Ενταξιακή πορεία προς την ΕΕ μπορεί να υπάρχει είτε ύστερα μετά από αμοιβαία αποδεκτή λύση, είτε με ονομασία FYROM. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει».

    -Προς την Άγκυρα: «Οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες δεν συμβιβάζονται ούτε με casus belli ούτε κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους».

    -Προς τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου: Οι πολίτες απαιτούν από τα πολιτικά κόμματα να ενώσουμε και να συνθέσουμε τις δυνάμεις μας και όχι την κατασκευή αιτιάσεων και προσχημάτων για άγονες αντιπαραθέσεις. «Οι Έλληνες απαιτούν ενότητα και ομοψυχία, τουλάχιστον στις μεγάλες εθνικές υποθέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

    Ειδικότερα, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση των Σκοπίων,ο κ. Κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, η γειτονική χώρα αποδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να μη συμφωνήσει στην ένταξη της σε διεθνείς οργανισμούς εάν αυτό επιχειρηθεί με οποιαδήποτε άλλη μη συμφωνημένη ονομασία, πέραν από αυτή της FYROM:

    «Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Ενταξιακή πορεία προς την ΕΕ μπορεί να υπάρξει μόνο σε δύο περιπτώσεις. Είτε ύστερα μετά από αμοιβαία αποδεκτή λύση είτε με την ονομασία FYROM. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Η Ελλάδα απέδειξε και αποδεικνύει έμπρακτα την καλή της πίστη. Απέδειξε και αποδεικνύει ότι τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Απαιτεί όμως και ανάλογο σεβασμό στα δικαιώματα της. Απαιτεί να τηρούνται οι συμφωνίες από όλους. Και αυτό δεν μπορεί να λησμονείται από κανένα. Νομίζω ότι το μήνυμα είναι σαφέστατο».

    Αναφερόμενος στη «μακρά» ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι αυτή θα ελέγχεται από τους «25», άρα και από την Αθήνα και από τη Λευκωσία. Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Άγκυρα θα αξιολογείται, μεταξύ άλλων, για τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, την αποδοχή των διαδικασιών του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, και «τη ριζική αλλαγή στάσης στα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Χάλκης, των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου» κλπ.

    Η Τουρκία, τόνισε ο κ. Καραμανλής, «μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ όταν, και βεβαίως εάν, ανταποκριθεί πλήρως στα ευρωπαϊκά κριτήρια και προαπαιτούμενα, στις αρχές και στις αξίες της ΕΕ, αρχές και προαπαιτούμενα που δεν συμβιβάζονται ούτε με κάζους μπέλι, ούτε με κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους. Μόνο η πλήρης ανταπόκρισή της και η πλήρης συμμόρφωσή της θα ανοίξει την πόρτα της ένταξής της».

    Στην ομιλία του, ο κ. Κ. Καραμανλής ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της επίτευξης σταθερότητας, συνεργασίας και ανάπτυξης στην ΝΑ Ευρώπη, όπως αυτή για την εξεύρεση μιας «ευρωπαϊκής λύσης» αναφορικά με το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και την ένταξη -σταδιακά- των γειτονικών χωρών στην ΕΕ.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε επίσης η θέση του κ. Κ. Καραμανλή απέναντι στο πρόβλημα που ανέκυψε με τα δημοψηφίσματα του γαλλικού και ολλανδικού λαού για το ευρωσύνταγμα:

    Το καλύτερο για την ΕΕ είναι να προχωρήσει με όλα τα κράτη-μέλη. Αλλά αν κάποιοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν, υπάρχει ο δρόμος των ενισχυμένων συνεργασιών, σε τομείς όπως αυτοί της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής, της ασφάλειας και της άμυνας είπε ο κ. Καραμανλής και έφερε ως παράδειγμα αυτής της οδού την ΟΝΕ και την ομάδα του ευρώ.

    Τέλος,για το θέμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είπε ότι η υπάρχουσα συμφωνία θα εφαρμοστεί έως το 2013 και ότι στην Αθήνα «δεν συζητάμε νέες περικοπές».-

    [02] ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΥΦΥΠΕΞ Π. ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗ ΜΕ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ

    Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2005 (12:05 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, κατά την οποία έγινε εκτενής συζήτηση και εκτίμηση όλων των πρόσφατων εκδηλώσεων προκλητικής συμπεριφοράς από ακραίους Τούρκους εθνικιστές κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση στη συζήτηση επισημάνθηκε ιδιαίτερα η σημασία που προσλαμβάνουν τέτοιου είδους γεγονότα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, ειδικότερα δε μετά την 3η Οκτωβρίου και την έναρξη της διαδικασίας προσαρμογής της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά κριτήρια και προαπαιτούμενα τα οποία καθορίζουν την πρόοδο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

    Ο Σκανδαλάκης είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει για μια ακόμη φορά την αμέριστη συμπαράσταση, τη σταθερή και αμείωτη υποστήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη καθώς και στο θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    [03] ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ- ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ

    Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2005 (12:56 UTC+2)

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και οι συνομιλίες τους επικεντρώθηκαν στο θέμα του Κοσόβου.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι οι διαδικασίες για τον προσδιορισμό του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσόβου έχουν προσδιοριστεί, σημειώνοντας ότι επί του θέματος η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη.

    "Η λύση που θα δοθεί πρέπει να προέλθει από ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και να μην είναι προϊόν επιβολής", είπε ο κ.Καραμανλής και σημείωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και ιδίως η απόφαση 1244, ενώ σημείωσε ότι η λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με τις αξίες της ΕΕ και να συνεκτιμά τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Σερβίας.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή των κριτηρίων για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου, σημειώνοντας ότι θα πρέπει όλοι οι κάτοικοι του Κοσόβου να έχουν τα ίδια δικαιώματα. Υπογράμμισε ακόμη ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί βασικό παράγοντα για τη σταθερότητα της περιοχής, όπως επίσης ο σεβασμός και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα εργάζεται στους οργανισμούς που μετέχει ώστε να τηρηθούν όλες αυτές οι προϋποθέσεις.

    Ο κ. Κοστούνιτσα υπογράμμισε ότι βρήκε μεγάλη κατανόηση στις θέσεις του από τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι η επίλυση του θέματος θα πρέπει να εδράζεται στην εφαρμογή και το σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων των Σέρβων, των Αλβανών και των άλλων μειονοτικών πληθυσμών, καθώς και στο σεβασμό που αφορά στην κυριαρχία της περιοχής.

    Ακόμη τόνισε πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ακόμη και η συμφωνία του Ντέιτον, για να βρεθεί λύση, ενώ σημείωσε πως "δεν υπάρχει λύση που να μπορεί να επιβληθεί. Μέσα από ουσιαστικό διάλογο μπορεί να βρεθεί λύση και εκεί θα υπάρξουν συμβιβασμοί και αμοιβαίες υποχωρήσεις μεταξύ των δύο πλευρών".

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε σε δηλώσεις του ότι συζητήθηκαν ακόμη η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, καθώς, όπως είπε, ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ και σημείωσε ότι η Ελλάδα θεωρεί πως η φυσική θέση της Σερβίας είναι η ΕΕ και δεν σταματά να εργάζεται με γνώμονα την υλοποίηση αυτού του στόχου.

    Οι προσπάθειες του κ. Κοστούνιτσα, είπε ο πρωθυπουργός, βλέπουμε να επιβραβεύονται και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς.

    Επίσης ανέφερε ότι συζητήθηκαν θέματα πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας αλλά και το ζήτημα της κρατικής ένωσης Σερβίας και Μαυροβουνίου.

    Ο κ.Καραμανλής ανέφερε ότι με τον πρωθυπουργό της Σερβίας υπάρχει σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας, η οποία αντανακλά και το εξαιρετικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις.

    Ο κ.Κοστούνιτσα είπε ότι περιμένει τη στήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του,σημειώνοντας,επίσης ότι υπάρχουν και λεπτά θέματα που έχουν τις ρίζες τους και στο θέμα του Κοσόβου.

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας ανέφερε ακόμη ότι συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, σημειώνοντας ότι υπάρχει η συνεχής τάση ανάπτυξης των σχέσεων.

    Ζήτησε δε βοήθεια και για την ανακατασκευή της μονής Χιλανδαρίου που καταστράφηκε πρόσφατα από πυρκαγιά.

    Ο κ.Κοστούνιτσα επισκέφθηκε επίσης και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    [04] ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2005 (15:44 UTC+2)

    Εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, με κανόνες, ενώ πριν το τέλος του Νοεμβρίου ακολουθεί ένα ακόμη σημαντικό νομοσχέδιο με το οποίο συστήνεται το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας.

    Μετά την κατάθεση για ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την Απελευθέρωση της Αγοράς Φυσικού Αερίου και του νομοσχεδίου για την Εισαγωγή των Βιοκαυσίμων και των Άλλων Ανανεώσιμων Καυσίμων στην Ελληνική Αγορά, ο κ. Σιούφας έκανε την παρακάτω δήλωση:

    "Η κυβέρνηση, πιστή στις προγραμματικές της δεσμεύσεις, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, δύο πολύ σημαντικά νομοσχέδια. Την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, με κανόνες, και την εισαγωγή των βιοκαυσίμων στο ενεργειακό μας ισοζύγιο. Στο χώρο του φυσικού αερίου, η περαιτέρω διείσδυση του οποίου στο ενεργειακό μας ισοζύγιο, αποτελεί βασική μας προτεραιότητα, απελευθερώνουμε την αγορά και βάζουμε τους κανόνες για την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Απελευθερώνεται άμεσα η αγορά για τους μεγάλους πελάτες, με κατανάλωση 100.000 MWh και άνω και, σταδιακά, για τις άλλες κατηγορίες πελατών.

    Επιπλέον, με τη νομοθετική μας πρωτοβουλία για την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας για τα βιοκαύσιμα, ικανοποιούμε τη δέσμευσή μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δημιουργούμε νέες προοπτικές για τους Έλληνες αγρότες, καθώς η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών μπορεί να αποτελέσει μια προσοδοφόρο εναλλακτική καλλιέργεια.

    Με τις νομοθετικές μας πρωτοβουλίες, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες μεγάλες διεθνείς δράσεις στα δίκτυα και τους αγωγούς φυσικού αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρισμού και την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας που αναμένεται να οδηγήσει σε επενδύσεις της τάξης των 21 δις ευρώ στην περιοχή της Nοτιοανατολικής Ευρώπης, δημιουργούμε ένα νέο τοπίο στο χώρο της ενέργειας.

    Διεκδικούμε, με σχέδιο και στρατηγική, πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή με στόχο την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας, την προσέλκυση μεγάλης κλίμακας επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και, φυσικά, ένα καλύτερο περιβάλλον για τις επόμενες γενιές".

    [05] ΕΚΘΕΣΗ ΦΑΣΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2005 (14:13 UTC+2)

    Εκθεση ζωγραφικής - αρχιτεκτονικής του Αλέκου Φασιανού και του Τάσου Παπαϊωάννου φιλοξενείται στην Βίλα Μπιάνκα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δημητρίων και θα διαρκέσει έως τις 27 Νοεμβρίου.

    Ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός και ο αρχιτέκτονας Τάσος Παπαϊωάννου

    συνεργάστηκαν στενά για να καταθέσουν τις εικαστικές προτάσεις τους, οι οποίες επιβεβαιώνουν την πρακτική εφαρμογή των σκέψεων τους.

    Πρόκειται για δημιουργήματα με αίσθηση ευθύνης και βαθιά διανοητική επεξεργασία που αγγίζουν αυτό που ο Πικιώνης αποκαλούσε μεγάλη τέχνη: την «ενδόμυχη γεωμετρία».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 31 October 2005 - 19:13:38 UTC