Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-09-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ Ο.Α
  • [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΘΕΛΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ- ΓΚΙΟΥΛ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [04] ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΕΤΩΠΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ
  • [05] ΟΜΙΛΙΑ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
  • [06] ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΕ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ
  • [07] Ο Χ.ΦΩΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ
  • [08] ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ
  • [09] ΕΞΙ ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
  • [10] ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [11] "ΕΦΥΓΕ" Ο ΓΑΛΛΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΟΓΡΑΦΟΣ ΖΑΚ ΛΑΚΑΡΙΕΡ
  • [12] ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ Γ.ΔΗΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [13] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

  • [01] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ Ο.Α

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2005 (16:38 UTC+2)

    Ανεύθυνη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου τη λογική, αλλά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την Ολυμπιακή, υποστηρίζοντας ότι ο Κώστας Καραμανλής υπονόμευσε το μέλλον της εταιρίας όταν δήλωσε ότι θα υπάρξει εκκαθάριση εν λειτουργία.

    "Μα τα λέμε αυτά;", αναρωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο δεν βοηθά τη λειτουργία και την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας προς όφελος της χώρας.Ο κ. Παπανδρέου κατήγγειλε την ΝΔ ότι ενώ παρέλαβε μια εταιρία υγιή και έτοιμη να προχωρήσει σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, ωστόσο επί 18 μήνες δεν έκανε τίποτα.Αντίθετα, φόρτωσε την Ο.Α με επιπλέον βάρη, κάνοντάς την ελλειμματική.

    Για το ζήτημα των ευθυνών στην υπόθεση της Ο.Α, είπε ότι πρέπει «να τις βρούμε και να τις αποδώσουμε», τόνισε ωστόσο ότι στην παρούσα φάση αυτό που προέχει και αυτό που θέλει να ξέρει είναι ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την επιβίωση των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για ανεπάρκεια των αρμόδιων υπουργείων σε ό,τι αφορά την τακτική διευθέτησης της υπάρχουσας κατάστασης στην Ο.Α και τόνισε ότι θα μπορούσε να εξασφαλιστεί περισσότερος χρόνος από την ΕΕ.

    Μεταξύ άλλων, επικαλέστηκε τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας και επισήμανε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να «ξεφύγει» από τους αυστηρούς όρους της ΕΕ και να λάβει επιδοτήσεις, αφού υπάρχουν απομακρυσμένα νησιά που πρέπει να καλυφθούν και με αεροπορικές συνδέσεις.

    Αιχμές κατά της κυβέρνησης και για τα αγροτικά θέματα άφησε ο κ.Παπανδρέου, τονίζοντας ότι η ΝΔ ξέχασε όσα υποσχέθηκε προεκλογικά, ξέχασε ακόμα και να εντάξει τον αγροτικό τομέα στη μεταρρύθμιση που έκανε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Ο αγροτικός τομέας, επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, μπορεί να γίνει ο άξονας,

    η αιχμή του δόρατος της νέας αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας. Είπε ότι το ΠΑΣΟΚ, κατάφερε να διασφαλίσει για την περίοδο 2006-2013 τα ίδια ποσά για τον έλληνα αγρότη, κάτι που πρέπει να διατηρηθεί με αγώνες, που η ΝΔ δεν κάνει. Η νέα ΚΑΠ, όπως υπογράμμισε πρέπει να αξιοποιηθεί προς την κατεύθυνση για πιο ανταγωνιστικά, επώνυμα και ποιοτικά προϊόντα. Στο μεταξύ διευκρίνισε ότι δεν είναι υπέρ των μεγάλων κλήρων και τσιφλικιών και εξέφρασε την εκτίμηση πως ότι η νέα ΚΑΠ εάν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να βοηθήσει τον μικρό και μεσαίο αγρότη.

    Ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της χορήγησης επιδόματος θέρμανσης, που θα

    είναι, όπως τόνισε, ικανό να καλύψει τις βασικές ανάγκες αυτών που πλήττονται περισσότερο. Η κυβέρνηση, όπως επισήμανε, έχει την υποχρέωση να βοηθήσει τους χαμηλά αμειβόμενους, γεγονός που απαιτεί ευαισθησία, κάτι που φαίνεται ότι η ΝΔ δεν διαθέτει.

    Για το θέμα της ακρίβειας στην αγορά είπε ότι δεν είναι αλήθεια η σύνδεση που επιχειρεί ο πρωθυπουργός, με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Υπενθύμισε ότι επί ΠΑΣΟΚ η Ελλάδα ήταν 12η στην κατάταξη για ακρίβεια στο πετρέλαιο και σήμερα έχει αναρριχηθεί στη 2η θέση. Διερωτήθηκε τι κάνει η κυβέρνηση για την κερδοσκοπία και ποια είναι τα μέτρα που λαμβάνει και μήπως χρησιμοποιεί την αύξηση της τιμής του πετρελαίου προκειμένου να ενισχύσει τα έσοδα του κράτους.

    Αναφερόμενος στη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, τόνισε ότι με τη ρύθμιση αυτή θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο περισσότερες Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ότι αντί να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας, θα αυξηθεί το ποσοστό της ανεργίας.

    Σε πιο δίκαιη κατανομή των πόρων στοχεύει η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, διευκρίνισε ο κ. Παπανδρέου και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι η γραμμή της οδηγεί σε κοινωνική αδικία, καθώς ουσιαστικά αναφέρεται στο να πληρώνει τον ίδιο φόρο ο πλούσιος και ο φτωχός. Η ΝΔ όπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου επιτίθεται στο εργατικό εισόδημα, ενώ αντιθέτως, το μοντέλο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ δίνει αξία στην εργασία, με επένδυση στον άνθρωπο. Η δίκαιη κατανομή του πλούτου και των φορολογικών βαρών θα οδηγήσει στην ενίσχυση της

    ανταγωνιστικότητας.

    Απλοποίηση των διαδικασιών στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση, αλλά και τη σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την έρευνα και τις ανάγκες παραγωγής, ζήτησε ο κ. Παπανδρέου. Με ριζικές αλλαγές, καινοτομία, αλλά και με επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό θα προσελκύσουμε τους ξένους επιχειρηματίες, τόνισε.

    Τέλος ο κ. Παπανδρέου τόνισε μεταξύ άλλων ότι το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με τη λογική να πληρώνει η ευρύτερη κοινωνία τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, τύπου ΟΤΕ, ενώ σχετικά με την άρση της μονιμότητας επισήμανε ότι δεν υπάρχει μονιμότητα, αλλά συλλογικές συμβάσεις.

    Τόνισε ότι το πρόβλημα των ΔΕΚΟ είναι οι αθρόες κομματικές προσλήψεις και ότι η ΝΔ υπονομεύει και γκρεμίζει την εμπιστοσύνη που έχτιζε το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που έφερε το ΑΣΕΠ για να εξασφαλίσει τη διαφάνεια.

    [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΘΕΛΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ

    Βερολίνο, 18 Σεπτεμβρίου 2005 (20:25 UTC+2)

    Η υποψήφια των Συντηρητικών για τη γερμανική καγκελαρία Ανγκελα Μέρκελ, δήλωσε απόψε ότι θα έχει συνομιλίες με όλα τα κόμματα, εκτός από το Κόμμα της Αριστεράς, για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

    "Επιθυμώ να έχω συνομιλίες με όλα τα κόμματα εκτός από το Κόμμα της Αριστεράς", διευκρίνισε μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

    «Η κοκκινο-πράσινη κυβέρνηση (SPD/Πράσινοι) έχει τελειώσει. Δεν πετύχαμε όμως να εξασφαλίσουμε απόλυτη πλειοψηφία", των Συντηρητικών (CDU/CSU) και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP), παραδέχτηκε τέλος η Μέρκελ.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ- ΓΚΙΟΥΛ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Νέα Υόρκη, 18 Σεπτεμβρίου 2005 (17:50 UTC+2)

    Την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις και την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Άγκυρα, συζήτησαν σε σημερινή 45λεπτή συνάντησή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Πέτρος Μολυβιάτης και Αμπντουλλάχ Γκιούλ, στα γραφεία της τουρκικής μόνιμης αντιπροσωπείας, στη Νέα Υόρκη.

    Μετά τη συνάντηση, οι δυο υπουργοί αναφέρθηκαν στα θέματα που συζήτησαν.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Με την ευκαιρία της Γενικής Συνελεύσεως των Ηνωμένων Εθνών είχα την χαρά να συναντήσω και φέτος τον Τούρκο συνάδελφό μου, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, στα γραφεία της τουρκικής αντιπροσωπείας.

    »Όπως ήδη ελέχθη (από τον κ. Γκιούλ), το περασμένο έτος είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας και έτσι αρχίζει να δημιουργείται νομίζω μια καλή παράδοση συναντήσεων εδώ στη Νέα Υόρκη.

    »Οι σημερινές συνομιλίες μας διεξήχθησαν σ' ένα πολύ θετικό και φιλικό κλίμα. Ανασκοπήσαμε την πορεία των διμερών μας σχέσεων και επαναβεβαιώσαμε τη θέλησή μας να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών μας.

    » Στο πλαίσιο αυτό εξετάσαμε και πιθανές ημερομηνίες για την πραγματοποίηση της επισκέψεως του πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Κώστα Καραμανλή στην Τουρκία.

    »Συζητήσαμε για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με την Τουρκία. Συζητήσαμε θέματα σχετικά με την εφαρμογή της αποφάσεως του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στις 3 Οκτωβρίου.

    »Η θέσεις μας πάνω σ' αυτό το θέμα είναι πολύ γνωστές και παραμένουν αμετάβλητες.

    »Συζητήσαμε επίσης τις διαγραφόμενες προοπτικές για μια πιθανή επαναδραστηριοποίηση των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέως για την εξεύρεση μιας λύσεως του Κυπριακού προβλήματος».

    [04] ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΕΤΩΠΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2005 (20:29 UTC+2)

    Έκκληση στους νέους να συνεργαστούν με το ΚΚΕ, έστω και αν δεν συμφωνούν με όλες τις θέσεις του, για τη συγκρότηση ενός μετώπου που θα αναζητήσει μια ριζοσπαστική εναλλακτική λύση, απηύθυνε η γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, κλείνοντας απόψε τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στη Φοιτητική Εστία στα Ιλίσια.

    «Δεν απαιτούμε να συμφωνήσετε στο πρόγραμμά μας», είπε η κ. Παπαρήγα, «είναι ανάγκη όμως να ενισχυθεί η γραμμή αντιπαράθεσης με τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, με τη στρατηγική του ιμπεριαλισμού. Είναι ανάγκη να περάσουμε από την αφηρημένη συζήτηση για το όραμα της λαϊκής ευημερίας, σε μια πιο συγκεκριμένη για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, την κοινωνικοποίηση, τον εργατικό και λαϊκό έλεγχο».

    Η κ. Παπαρήγα μίλησε για προσπάθεια εκμαυλισμού των συνειδήσεων με πακτωλό χρημάτων από το σύστημα. "Το σύστημα δεν τσιγκουνεύεται καθόλου όταν πρόκειται να διαθέσει πόρους και μέσα για να διαβρώσει και να εξαγοράσει συνειδήσεις. Πακτωλός χρημάτων για χρηματοδότηση προγραμμάτων με πρόσχημα την κατάρτιση, πακτωλός χρημάτων στα ταμεία συνδικαλιστικών εργατοπατερικών οργανώσεων, αλλά και επιστημονικών εταιριών και ιδρυμάτων, χρήμα στις τσέπες διαφόρων ειδικών και ειδημόνων, στα παπαγαλάκια που ασκούν δήθεν λειτούργημα στα μέσα ενημέρωσης, στις λεγόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις, που στην πλειοψηφία τους είναι προϊόντα μηχανισμών του κράτους, χρήματα για να κλείσουν στόματα".

    Η γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ θεωρεί αναγκαίο για να αποκτήσει αποτελεσματικότητα ο αγώνας των εργαζομένων ένα αδιάλλακτο ιδεολογικοπολιτικό και πολιτιστικό αγώνα κατά της διάβρωσης, εξαγοράς και τρομοκράτησης συνειδήσεων, τονίζοντας ότι ο καπιταλισμός έδωσε ότι είχε να δώσει, ενώ ο σοσιαλισμός παραμένει ένα ζωντανό όραμα. "Οτι και αν συνέβη στην τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα το κύριο και βασικό δεν αλλάζει. Ο χαρακτήρας της εποχής μας, παρά τη νίκη της αντεπανάστασης, παρά τα λάθη και τις αστοχίες που έγιναν κατά την πρώτη προσπάθεια να οικοδομηθεί ο σοσιαλισμός σε συνθήκες ιμπεριαλιαστικής περικύκλωσης, η εποχή μας παραμένει εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό". Η κ. Παπαρήγα πρόσθεσε ότι όλα τα ρεύματα των ριζοσπαστικών δυνάμεων πρέπει να συναντηθούν τελικά σε ένα σκοπό, την ανατροπή της κυρίαρχης αστικής τάξης σε κάθε χώρα, σε ένα κύκλο χωρών, παντού όπου είναι δυνατό, άμεσα σήμερα ή αύριο.

    Αναφέρθηκε στους βραχυπρόθεσμους στόχους, σημειώνοντας ότι δεν υποτιμά καθόλου τη δυνατότητα και σήμερα οι λαοί να βάζουν εμπόδια ή να αποσπάσουν κάποιες κατακτήσεις προσωρινές, αυτό όμως δεν θα γίνει, συμπληρώνει, με τον κάλπικο διεθνισμό που προβάλλουν οι λεγόμενοι αριστεροί σοσιαλδημοκράτες, ούτε με τα σενάρια της κεντροαριστεράς.

    Επέκρινε τις λεγόμενες ρεαλιστικές επιλογές, τονίζοντας ότι καταλήγουν να ταυτίζουν την ευρωπαϊκή συνεργασία με την ΕΕ και να έχουν στρατηγική επιλογή την αύξηση των κερδών και την ανταγωνιστικότητα.

    Η γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε ειδική μνεία στις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για τη νεολαία (δημοσιοποιήθηκαν στις 10 Ιουλίου και ο διάλογος συνεχίζεται), καθώς και στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Νέων που θα πραγματοποιηθεί 29 και 30 Οκτωβρίου, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα ανέλαβε τις ευθύνες του απέναντι στη νέα γενιά.

    Τέλος, παρέπεμψε στη ρήση του πρώην γραμματέα του κόμματος Χαρίλαου Φλωράκη: "Οι ζευγάδες φεύγουν, η σπορά μένει και φουντώνει".

    [05] ΟΜΙΛΙΑ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2005 (15:49 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να ολοκληρώσει τον νεοφιλελεύθερο δρόμο, που άνοιξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

    Ο κ. Αλαβάνος διατύπωσε την εκτίμηση ότι με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρύθμισης 2005-2008 το οποίο έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα, παραδίδεται κυριολεκτικά η χώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις, τα κέρδη των επιχειρηματιών μέσα από την έννοια της ανταγωνιστικότητας αναγορεύονται σε πρώτη προτεραιότητα.

    «Αυτό δεν είναι πρόγραμμα μεταρρύθμισης, είναι το τελεσίγραφο του ΣΕΒ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Περαιτέρω, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει εναλλακτική πρόταση και άσκησε κριτική στις θέσεις που διατύπωσε ο κ. Παπανδρέου σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής και τον έλεγχο του ΟΑΕΔ από τους κοινωνικούς εταίρους, δηλαδή και τον ΣΕΒ.

    Σε ότι αφορά την πολιτική του Συνασπισμού, υπογράμμισε ότι «πρέπει να αναπτύξουμε ένα σκληρό και επί της ουσίας μέτωπο απέναντι στην πολιτική της ΝΔ, με προσανατολισμό την ανάπτυξη μεγάλων κοινωνικών αγώνων για την ήττα της κυβέρνησης και της πολιτικής της».

    «Θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε σε μια προσπάθεια γνήσιας εναλλακτικής απάντησης στη ΝΔ που θα δώσει έμπνευση και ορμή στην κοινωνία. Και να καλύψουμε τα κενά που δημιουργούνται από τη στάση συναίνεσης πολιτικών δυνάμεων. Έχει σημασία παράλληλα να συγκροτήσουμε την εναλλακτική μας πρόταση. Να την αναπτύξουμε παραπέρα σχετικά με την επανεισαγωγή της έννοιας του δημοκρατικού σχεδιασμού, των κλαδικών πολιτικών, της περιφερειακής ανάπτυξης, της ανανέωσης, μαζί με τη στήριξη του δημόσιου τομέα. Ριζοσπαστικής και βαθιάς ανανέωσης», ανέφερε.

    Ο κ. Αλαβάνος πρότεινε δημοψήφισμα για το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας, προκειμένου να αποφασίσουν οι Ελληνες πολίτες αν θέλουν να πωληθεί ή όχι η εταιρία.

    Εξέφρασε και πάλι την αντίθεση του στις αλλαγές που προωθούνται στον εκλογικό νόμο για την τοπική αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι οδηγούν σε ασθενείς αυτοδιοικητικές διοικήσεις, αφαιρώντας τη νομιμοποιητική βάση του 50% του β΄ γύρου από δημάρχους και νομάρχες.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση έχει σκάψει ένα λάκκο υπέρ του δικομματισμού, αλλά μπορεί να πέσει η ίδια μέσα.

    Τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με πλατύτατες δυνάμεις της Αριστεράς, μεταξύ των οποίων και το ΚΚΕ.

    Σε ότι αφορά τις επικρίσεις που διατύπωσε από τη Θεσσαλονίκη, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα για τον Συνασπισμό και την ηγεσία του, ο κ. Αλαβάνος σημείωσε: «Οι χαρακτηρισμοί του ΚΚΕ απέναντί μας δεν κάνουν τόσο ζημιά στον ΣΥΝ, όσο κάνουν ζημιά στην υπόθεση συνολικά της Αριστεράς. Ενισχύουν την απαισιοδοξία, την ματαιότητα, την παραίτηση. Το να απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο θα κάνει διπλή τη ζημιά. Η πολιτική η δική μας θα είναι ανοιχτή. Και είναι. Με τεκμηρίωση όμως, με πολιτικούς όρους και πάντα με σεβασμό στην ιστορία και την προσφορά του ΚΚΕ».

    [06] ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΕ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2005 (13:39 UTC+2)

    Ξεκινάει η διαδικασία για την πληρωμή της προκαταβολής ύψους 50% της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε δικαιούχους αμπελοκαλλιεργητές στο πλαίσιο της διαδικασίας απόσταξης κρίσης, δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός, μετά από επικοινωνία με τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Πέτρο Δούκα.

    Ο κ. Κοντός, αφού υπογράμμισε το μεγάλο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για το ελληνικό σταφύλι και την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων του αμπελοοινικού κλάδου, επεσήμανε ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων παράνομης διακίνησης εισαγόμενων προϊόντων από Τρίτες χώρες.

    Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής έχει συσταθεί Διυπουργικό Όργανο, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, το οποίο έχει ως αποστολή τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων στην αγορά, και ότι για το σκοπό αυτό έχουν κινητοποιηθεί και οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, που με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τους συμβάλουν στις προσπάθειες του υπουργείου. Τόνισε δε ότι αυτή την περίοδο οι έλεγχοι είναι ιδιαίτερα αυξημένοι.

    Ο κ. Κοντός επεσήμανε επίσης ότι το υπουργείο καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη του κλάδου και βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

    «Το υπουργείο θα εντείνει τις προσπάθειές, έτσι ώστε να αυξηθούν και να διευρυνθούν και προς άλλες χώρες οι εξαγωγές αμπελοοινικών προϊόντων, να ενισχυθεί και ο πρωτογενής τομέας αλλά και ο τομέας της τυποποίησης των ελληνικών κρασιών και παράλληλα να χαραχθεί πολιτική η οποία να διασφαλίζει το μακροχρόνιο συμφέρον του Έλληνα αμπελουργού», τόνισε.

    [07] Ο Χ.ΦΩΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2005 (12:45 UTC+2)

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου στο δείπνο προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων στο πλαίσιο της 70ης ΔΕΘ, για το βαθμό απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλιών, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστος Φώλιας δήλωσε τα εξής:

    "Θα ήθελα να υπενθυμίσω στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τα εξής τρία στοιχεία.

    -Για πρώτη φορά από την ημέρα που η χώρα μας άρχισε να απορροφά κοινοτικά κονδύλια, μόλις στις 22 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, κατάφερε να αποκτήσει επιτέλους ένα αξιόπιστο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου, για τις πληρωμές του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Γ` ΚΠΣ, το οποίο όφειλε να διαθέτει από το 2000.

    -Απόρροια αυτής της εκκρεμότητας που κληρονομήσαμε από το ΠΑΣΟΚ ήταν να κινδυνεύσουμε άμεσα με αναστολή πληρωμών για πάνω από 4.500 έργα. Καταφέραμε μέσα σε λίγους μόνο μήνες και με σκληρές διαπραγματεύσεις όχι μόνο να αποκαταστήσουμε την εικόνα και την αξιοπιστία τη χώρας αλλά και να περισώσουμε τα κονδύλια που αποτελούν έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της ανάπτυξης της Χώρας.

    -υπενθυμίζω στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που διαφαίνεται από τις δηλώσεις του ότι έχει ελλιπή αν όχι λανθασμένη πληροφόρηση, και για να μην εκτίθεται στο μέλλον, ότι η απορροφητικότητα σε πόρους κοινοτικών κονδυλιών το 2004 όχι μόνο δεν είχε υστέρηση όπως ισχυρίζεται, αλλά αντίθετα άγγιξε το δυσθεώρητο δείκτη για τα μέχρι σήμερα Ελληνικά δεδομένα του 99%! σε σχέση με τον κανόνα Ν+2

    Τέλος οι οποίες μέχρι τώρα απώλειες κοινοτικών κονδυλιών έχουν καταγραφεί, είχαν και έχουν να κάνουν με του ελέγχους της περιόδου 2000-03. Τότε που ο βαθμός απορροφητικότητας ήταν μετά από 50 μήνες διαχείρισης και για το σύνολο της περιόδου 2000-06, μόλις 21,5%".

    [08] ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2005 (10:18 UTC+2)

    Με τον «αέρα» της Αγροτικής προσπαθούν να κινηθούν οι ισχυρότερες μετοχές των FTSE-40 και FTSE-80.

    Χρηματιστηριακά στελέχη, όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», σημείωναν πως η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τη μεσαία και τη μικρή κεφαλαιοποίηση έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός ευρύτατου αλλά ετερόκλητου μετώπου επενδυτών, θεσμικών, επιχειρηματιών και επενδυτικών σχημάτων που αγοράζει μετοχές. Τις εξελίξεις τροφοδοτούν και τα επιχειρηματικά δρώμενα σε επιμέρους κλάδους και εταιρείες.

    Εύλογα το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος επικεντρώνεται στον «μεσαίο» τραπεζικό χώρο, τις τηλεπικοινωνίες αλλά και επιμέρους εταιρείες από το εμπόριο, την πληροφορική και κατασκευές. Είναι ενδεικτικό πως στον τραπεζικό κλάδο οι εξελίξεις σε Εγνατία, Aspis Bank, Κύπρου, Αττικής και Marfin έχουν αντίκτυπο και στο ταμπλό.

    *Το ενδεχόμενο διάθεσης μειοψηφικού ποσοστού της Αγροτικής, ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση του 38% της Τράπεζας Αττικής και οι εξελίξεις από το μέτωπο Εγνατίας - Marfin συντηρούν το θερμό κλίμα. Από την αρχή του μήνα η απόδοση αυτών των τραπεζικών μετοχών φτάνει μέχρι και 27,6% (Εγνατία Τράπεζα) έναντι απωλειών 1,40% του κλαδικού δείκτη.

    *Την ευνοϊκή συγκυρία σπεύδουν να εκμεταλλευτούν και ορισμένα λόμπι, που κάνουν εμφανή και πάλι την παρουσία τους στον «περιφερειακό χώρο». Η καταγραφή ακραίων διακυμάνσεων σε πολλούς τίτλους και η επανεμφάνιση ποσοστών ανόδου 18%-19% σε μετοχές που σε απόλυτες τιμές βρίσκονται κάτω των 50 λεπτών ενισχύουν την εκτίμηση περί ανάδυσης επενδυτικών σχημάτων που βρισκόταν «εν υπνώσει».

    Από την αρχή του μήνα, τίτλοι της μικρής κεφαλαιοποίησης, όπως οι Informatics (37,50%), Veterin (23,33%), Σελόντα (21,7%) και Περσεύς (20%), έχουν μονοπωλήσει την άνοδο της αγοράς.

    *Τον πρώτο λόγο πάντως συγκεντρώνουν οι επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία της κατηγορίας. Με βάση την κεφαλαιοποίησή τους, υψηλή στάθμιση στον Mid-40 έχουν οι τραπεζικές μετοχές Γενικής, Εγνατίας, Αττικής αλλά και αυτές των Σαράντη, Μυτιληναίου, Τεχνικής Ολυμπιακής, Intralot, ΕΥΔΑΠ.

    Στον ίδιο δείκτη όμως συμπεριλαμβάνονται και μετοχές και των εταιρειών ΕΧΑΕ, Ακτωρ, J&P Αβαξ, Jumbo, Marfin F.G., Notos Com, τίτλων δηλαδή που αντιδρούν το τελευταίο διάστημα.

    *Ανοδική τάση εκδηλώνεται και για τον «αφρό» του FTSE-80. Στον δείκτη συμπεριλαμβάνονται και μετοχές αναπτυσσόμενων εταιρειών και επιχειρήσεων με βελτίωση των οικονομικών τους μεγεθών (Flexopack, Inform Λύκος, Σέλμαν, Βάρδας, Πετρόπουλος κ.ά.) που συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων.

    Και σε αυτή την κατηγορία μετοχών, η θέση των ξένων διαμορφώνεται σε υψηλό επίπεδο (23,72%).

    [09] ΕΞΙ ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

    Λισσαβόνα, 18 Σεπτεμβρίου 2005 (17:20 UTC+2)

    Μάχη με τις φλόγες δίνουν και πάλι εκατοντάδες πυροσβέστες στην Πορτογαλία καθώς έξι πυρκαγιές ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας σε δασικές εκτάσεις στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας.

    Τουλάχιστον 400 πυροσβέστες και 100 πυροσβεστικά οχήματα έχουν κινητοποιηθεί για την κατάσβεση των πυρκαγιών σε έξι περιοχές στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της χώρας: στο Αβέιρο, το Καστέλο Μπράνκο, τη Γουάρδα, το Πόρτο, τη Βίλα Ρεάλ και το Βισέου.

    Η πιο μεγάλη πυρκαγιά είναι εκείνη που έχει ξεσπάσει κοντά στην πόλη Αγιουέδα, στην περιοχή του Αβέιρο, όπου έχουν κινητοποιηθεί 150 πυροσβέστες.

    "Δεν υπάρχει κίνδυνος όσον αφορά τους ανθρώπους, όμως οι άνεμοι παραμένουν ισχυροί και υπάρχουν πολλές τοποθεσίες που απειλούνται", δήλωσε πυροσβέστης στο πρακτορείο ειδήσεων Lusa.

    Η Πορτογαλία αντιμετώπισε φέτος τη χειρότερη ξηρασία στην ιστορία της τα τελευταία 60 χρόνια, η οποία είχε ως συνέπεια την πρόκληση μιας σειράς πυρκαγιών που κατέστρεψαν 240.000 εκτάρια βλάστησης και προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπων.

    [10] ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 18 Σεπτεμβρίου 2005 (13:42 UTC+2)

    Άνοιξαν το πρωί της Κυριακής οι κάλπες στο Αφγανιστάν για τις εκλογές που θα αναδείξουν την εθνοσυνέλευση και τα τοπικά συμβούλιο. Οι εκλογές, που σχεδιαζόταν αρχικά να γίνουν ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές που κέρδισε ο Χάμιντ Καρζάι πέρυσι, πραγματοποιούνται τέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή από δυνάμεις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

    Στο μεταξύ άγνωστοι οπλοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον περιπόλου της αστυνομίας στην επαρχία Χοστ στο ανατολικό Αφγανιστάν, σκοτώνοντας δύο αστυνομικούς και τραυματίζοντας άλλους δύο, και στην μάχη που ακολούθησε έχασαν την ζωή τους τέσσερις από τους ενόπλους, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Την ίδια ώρα τουλάχιστον δύο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν εναντίον ενός κτιριακού συγκροτήματος του ΟΗΕ κοντά σε εκλογικό κέντρο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν το πρωί της Κυριακής, ενώ άνοιγαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές, τραυματίζοντας ελαφρά έναν Αφγανό εργαζόμενο στον οργανισμό, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου.

    Η μία από τις ρουκέτες παρουσίασε αφλογιστία και δεν εξερράγη, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κοινής εκλογικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών και του Αφγανιστάν.

    [11] "ΕΦΥΓΕ" Ο ΓΑΛΛΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΟΓΡΑΦΟΣ ΖΑΚ ΛΑΚΑΡΙΕΡ

    Παρίσι, 18 Σεπτεμβρίου 2005 (20:05 UTC+2)

    Ο γάλλος συγγραφέας και δοκιμιογράφος Ζακ Λακαριέρ, που λάτρευε την αρχαία Ελλάδα και είχε μεταφράσει πολλούς αρχαίους συγγραφείς, πέθανε χθες σε ηλικία 79 ετών από επιπλοκές μετά από εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε, ανακοίνωσε ο εκδότης του Ρομπέρ Λαφόν.

    "Ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος, ένας μεγάλος ποιητής και ένας μεγάλος συγγραφέας, δήλωσε η Νικόλ Λατές , γενική διευθύντρια των εκδόσεων Λαφόν. "Ήταν ένας ουμανιστής με μεγάλη αίσθηση του χιούμορ, που λάτρευε τη ζωή. Ήταν επίσης ένας εξαιρετικός συγγραφέας ταξιδευτής".

    Το μυθιστόρημα του "Το ελληνικό καλοκαίρι", που εκδόθηκε το 1976 από τον οίκο Plon, και ανατυπώνεται συνεχώς, αποτέλεσε τεράστια επιτυχία.

    Ο Ζακ Λακαριέρ που ήταν παντρεμένος σε δεύτερο γάμο με την αιγυπτιακής καταγωγής κωμικό Σίλβια Λίπα, εξέδωσε περίπου 40 έργα του: ταξιδιωτικές εντυπώσεις, μυθιστορήματα, ποιήματα μεταφράσεις, βιβλία τέχνης και φωτογραφίες.

    Ο Λακαριέρ είχε εκφράσει την επιθυμία η σορός του να αποτεφρωθεί και οι στάχτες του να σκορπιστούν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Νικόλ Λατές.

    [12] ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ Γ.ΔΗΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2005 (12:40 UTC+2)

    Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Αιγυπτιώτη ζωγράφου και χαράκτη Γιώργη Δήμου εγκαινιάζεται στις 19 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.

    Ο Γ. Δήμου γεννήθηκε στο Κάιρο το 1911 και από πολύ μικρή ηλικία συνδέθηκε

    με το έντυπο, βιβλία και περιοδικά, ως αποτέλεσμα της στενής του φιλίας με τον γνωστό λογοτέχνη Στρατή Τσίρκα αλλά και της ένταξής του στους ριζοσπαστικούς κύκλους της ελληνικής παροικίας του Καϊρου. Σε ηλικία 17 ετών έρχεται στην Αθήνα και φοιτά στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ αργότερα γίνεται δεκτός στο εργαστήριο χαρακτικής του Γ.Κεφαλληνού. Μετά τη φυλάκισή του κατά την περίοδο του Μεταξά φεύγει για τη Ρουμανία, όπου μαζί με τη γυναίκα του στελεχώνει τον ελληνικό εκδοτικό τομέα, όπου επιμελείται και εικονογραφεί πολλές εκδόσεις. Μετά την επάνοδό του στην Ελλάδα το 1965, ο Γιώργης Δήμου, στην ακμή της ηλικίας τότε,(54 χρόνων), δεν θα μπορέσει να ενσωματωθεί ουσιαστικά στην κοινωνία των Ελλήνων καλλιτεχνών για τούτο ο ίδιος και το έργο του θα παραμείνουν σχεδόν άγνωστοι στο ευρύ κοινό.

    "Ερευνώντας τα λιγοστά απομεινάρια της τέχνης του, τακτοποιώντας τα σιγά

    σιγά και όπως μπορούσαμε για την παρούσα έκθεση,(έγραφε ο Διονύσης Καψάλης

    αναφερόμενος στην ίδια εκθεση που έγινε τον Ιανουάριο του 2005 στην Αθήνα) βρεθήκαμε να ψηλαφούμε τη ζωή ενός ανθρώπου με ξεχωριστή προσωπικότητα, επιφυλακτικού και κάπως απόμακρου στην πρώτη επαφή, ζεστού κατόπιν και γενναιόδωρου και ασφαλώς ακέραιου κάτω από το στρώμα των θραυσμάτων που εκθέτουμε. Και αποκομίσαμε εντέλει την αίσθηση μιας πολύτιμης γνωριμίας.

    Όχι πως ανασύραμε από την αφάνεια ένα εικαστικό έργο -- θα ήταν τουλάχιστον αλαζονικό να το πούμε~ ευγνώμονες όμως ότι μας δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουμε, αποσπασματικά ίσως αλλά ειλικρινά, μ' έναν από τους πολλούς που αναμετρήθηκαν με τα θηρία της ιστορίας και τσακίστηκαν...".

    Θυμίζουμε ότι έργο του δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ σε ατομική έκθεση. Η πορεία του καλλιτέχνη αποτυπώνεται στα 100 περίπου έργα του (σχέδια, ξυλογραφίες, ακουαρέλες, λιθογραφίες) καθώς και στα περιοδικά και τα βιβλία που παρουσιάζονται στην έκθεση.

    Με την έκθεση του Γιώργη Δήμου, το Μορφωτικό Ίδρυμα συνεχίζει την προσπάθειά του να παρουσιάσει όσο το δυνατόν καλύτερα και πληρέστερα τις μορφές που πήρε η τέχνη της χαρακτικής στη χώρα μας, καθώς επίσης και τους ανθρώπους που την υπηρετούν. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Ιανουαρίου 2006 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

    [13] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2005 (09:35 UTC+2)

    Κυριακή 18/9

    · Ο Κυπριανός Κατσαρής θα είναι ο σολίστ της συναυλίας, που θα δώσει σήμερα (9μμ), στο Ηρώδειο, η ορχήστρα «Dresden Staatkapelle», υπό τη διεύθυνση του Myung-Whun Chung. Ο διάσημος πιανίστας θα παρουσιάσει το «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 3» του Μπετόβεν. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τη «Συμφωνία αρ. 4» του Μπρούκνερ.

    · Συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Κηποθέατρο Παπάγου.

    · Τις αριστοφανικές «Εκκλησιάζουσες» παρουσιάζει το «Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν», στο θέατρο «Θανάσης Βέγγος» στον Κορυδαλλό, σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου. Παίζουν: Ελένη Ράντου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γιάννης Δεγαΐτης, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Γιάννης Καρατζογιάννης, Θόδωρος Γράμψας κ.ά.

    · Συναυλία του Κώστα Χατζή, στις 9μμ, στην Αγ. Βαρβάρα («Βιοχρώμ» - Ελ. Βενιζέλου 3).

    · Πολύχρωμα και αγέρωχα, τα ζωγραφικά ανθρωπάκια του Λογό, παρουσιάζονται στην γκαλερί Σκουφά (Σκουφά 4), φορώντας όλα αληθινά γυαλιά. Τίτλος της έκθεσης «Ρε γυαλάκια πονηρέ!».

    Δευτέρα 19/9

    · Συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου, στο Θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα.

    · «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου, στο Κηποθέατρο Παπάγου, σε μετάφραση - σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Ναταλία Τσαλίκη, Περικλής Μουστάκης, Ελένη Κοκκίδου, Νίκη Παλληκαράκη κ.ά.

    · Συναυλία του Γιάννη Κότσιρα, στον Κορυδαλλό (Εθνικό Αθλητικό Κέντρο). Μαζί του οι Μανώλης Φάμελλος και Ραλλία Χρηστίδου. Αύριο, εμφανίζονται στο Αλσος Ν. Σμύρνης και την Τετάρτη στο Αλσος Βεΐκου (Γαλάτσι).

    · Εκθεση έργων του Β. Βασίλη φιλοξενείται στην «Titanium Yiayiannos Gallery» (Βασ. Κωνσταντίνου 44).

    Τρίτη 20/9

    · Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Δήμου Νίκαιας, στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσης), με συναυλία σόουλ, ρυθμ και μπλουζ από τους «SOUL FINGERS». Εναρξη: 9 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

    · «Mala Junta» - μουσικο-χορευτική παράσταση τάνγκο, στο Θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα.

    · Το έργο «Ουζερί Τσιτσάνης - Παύλου Μελά 22» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, από το ΚΘΒΕ, παρουσιάζεται στο δημοτικό θέατρο «Δ. Κιντής» στην Ηλιούπολη. Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης. Παίζουν: Θωμάς Βούλγαρης, Κατερίνα Γιαμαλή, Μιχάλης Γούναρης, Ιπποκράτης Δελβερούδης, Γιάννης Ηλιόπουλος, Γιώργος Καύκας, Δημήτρης Κολοβός κ.ά.

    Τετάρτη 21/9

    · Ρεσιτάλ πιάνου του Δημήτρη Σγούρου, στο Θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα.

    · Μελωδικές «διαδρομές» από τον Μανώλη Λιδάκη, στο Κηποθέατρο Παπάγου.

    · Οκτώ Ελληνες χαράκτες συμμετέχουν στην έκθεση «Αντιθέσεις ΙΙ», που παρουσιάζεται στην Ενωση Ελλήνων Χαρακτών (Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη). Εκθέτουν έργα τους οι: Ρ. Γριμάλδη - Κορομηλά, Ν. Δεσεκόπουλος, Ε. Διονυσοπούλου, Μ. Εμμανουηλίδης, Ε. Καπρου, Μπ. Καρούση, Γ. Κεφαλληνός, Γ. Κολιός.

    · Τη σαιξπηρική «Δωδέκατη νύχτα» παρουσιάζει στον Ασπρόπυργο, στον κινηματογράφο «Γαλαξίας», το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους. Παίζουν: Χρήστος Βαλαβανίδης, Γιώργος Λέφας, Τάσος Παλαντζίδης, Πάνος Σκουρολιάκος, Δήμητρα Χατούπη, Σπύρος Σαραφιανός κ.ά.

    · Το «Ουζερί Τσιτσάνης - Παύλου Μελά 22» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, από το ΚΘΒΕ, παρουσιάζεται στο Αίθριο Πολιτιστικό Κέντρο Δημαρχείου Κηφισιάς.

    Πέμπτη 22/9

    · Συναυλία του Μιχάλη Τζουγανάκη, στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσης), σε συνεργασία με το περιοδικό «Δίφωνο».

    · «Χρώματα της Ελλάδας - Τοπία, ιστορία, συγκίνηση» τιτλοφορείται η έκθεση, στο χώρο τέχνης «Αιγόκερως» (Ξενοκράτους 45). Εκτίθενται δημιουργίες των: Π. Πρέκα, Σπ. Βασιλείου, Π. Τέτση, Κ. Μαλάμου, Μ. Πρέκα, Π. Ζουμπουλάκη, Π. Γράββαλου, Τ. Κατσουλίδη, Ν. Κληρονόμου, Δ. Καραβάκου κ.ά. Στην έκθεση παρουσιάζεται και το δίγλωσσο λεύκωμα «Η Ελλάδα του Π. Πρέκα».

    · «Ουζερί Τσιτσάνης - Παύλου Μελά 22» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, από το ΚΘΒΕ, στο Αλσος Βεΐκου, στο Γαλάτσι.

    Παρασκευή 23/9

    · Στο «Κατράκειο» πραγματοποιείται συναυλία του συλλόγου «Φλόγα», με τη συμπαράσταση του Δήμου Νίκαιας. Τραγουδούν: Λ. Μαχαιρίτσας, Φ. Πλιάτσικας, Δ. Τσακνής.

    · «Ουζερί Τσιτσάνης - Παύλου Μελά 22» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, από το ΚΘΒΕ, στο Κηποθέατρο Παπάγου.

    Σάββατο 24/9

    · Συναυλία - αφιέρωμα στον Στράτο Διονυσίου, στο Θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα (9μμ), για τα 15 χρόνια από το θάνατό του. Εκτός από τους γιους του Αγγελο και Στέλιο Διονυσίου, συμμετέχουν οι τραγουδιστές Π. Τερζής, Γ. Ανδρεάτος, Π. Παπαδοπούλου, Αντ. Ρέμος, Β. Καρράς, Αγγ. Σφακιανάκης, Μ. Ασλανίδου, Θ. Αδαμαντίδης κ.ά. Επίσης οι συνθέτες Μ. Πλέσσας, Γ. Χατζηνάσιος, Χρ. Νικολόπουλος, Τ. Σούκας, Αντ. Ρεπάνης, Θ. Πολυκανδριώτης, Σπ. Παπαβασιλείου.

    · Συναυλία των «RAINING PLEASUR» στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας, με το πρόγραμμα «Manos Hadjidakis - REFLECTIONS». Είσοδος ελεύθερη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 18 September 2005 - 18:13:45 UTC