Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-09-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ
  • [02] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗ Ν.ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ
  • [03] 4 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
  • [04] ΚΑΡΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΑ
  • [05] Ο ΡΑΪΚΟΝΕΝ ΠΡΩΤΕΥΣΕ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΚΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ
  • [06] ΝΙΚΗ ΚΟΪΖΟΥΜΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΕΧΙΤ POLLS
  • [07] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [08] H ΣΧΕΣΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • [09] "Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΗΣ"

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 11 Σεπτεμβρίου 2005 (16:13 UTC+2)

    Προσηλωμένος στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων, στο νοικοκύρεμα της οικονομίας, ώστε αργότερα να απολαύσουν οι πολίτες και κυρίως οι οικονομικά ασθενέστεροι, τους καρπούς, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι στο "Βελλίδειο " Συνεδριακό Κέντρο.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε χαρακτηριστικά "βρισκόμαστε στη μέση μιας δύσκολης και ανηφορικής πορείας, προτεραιότητα έχει η δημοσιονομική κατάσταση και συνεχίζουμε με επιμονή σε αυτή την κατεύθυνση".

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πολλές φορές ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει δυσάρεστες αποφάσεις, αλλά σημείωσε ότι ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ότι αποδίδει η πολιτική της. Τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνεται κοινωνική πολιτική με δανεικά και υπογράμμισε πως οι συνθήκες ζωής για τους μη προνομιούχους και τους ασθενέστερους βελτιώνονται, όταν βελτιώνεται η οικονομία καθώς, όπως είπε, όταν υπάρχει πρόβλημα, αυτές οι κοινωνικές ομάδες έχουν μεγαλύτερα βάρη.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι οι όποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει η κυβέρνηση ισχύουν στο ακέραιο και θα εκπληρωθούν σε βάθος τετραετίας. "Πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι νομίζουν ότι η κοινωνική πολιτική γίνεται με λόγια ή με δανεικά. Προτεραιότητα είναι η οικονομική εξυγίανση. Αυτή είναι πολιτική ευθύνης. Είναι εύκολο να κάνεις πολιτική εντυπωσιασμού και μετά τα βάρη να πέφτουν στις πλάτες των φορολογουμένων".

    Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα δοθεί στην παρούσα συγκυρία επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης. "Η δημοσιονομική πραγματικότητα δεν αφήνει τέτοια περιθώρια στη σημερινή συγκυρία", δήλωσε ξεκάθαρα ο κ. Καραμανλής, ενώ σε άλλη ερώτηση χαρακτήρισε λαϊκίστικες τις φωνές που το ζητούν, σημειώνοντας "αφήνουμε για άλλους πολιτικούς να επιδίδονται σε αυτό το σπορ".

    Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως το νέο καθεστώς για τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ σημείωσε σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις πως "ό,τι ισχύει σήμερα, θα ισχύει με το νέο καθεστώς για τις προσλήψεις, δηλαδή υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του ΑΣΕΠ".

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι αποτελεί θέση αρχής της κυβέρνησής του να καταπολεμήσει φαινόμενα ευνοιοκρατίας και κομματισμού και σημείωσε ότι δεν θα έθετε σε κίνδυνο αυτή την κορυφαία επιλογή για να εξυπηρετήσει αλλότρια συμφέροντα.

    Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ενόψει και της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις στην εταιρία, που αναμένεται την Τετάρτη, ο κ. Καραμανλής είπε οτι πρόκειται για μια δύσκολη ιστορία και υπόθεση και πως εν αναμονή της ευρωπαϊκής απόφασης, το μόνο που μπορεί να πει αυτή τη στιγμή, είναι ότι "η ΟΑ δεν μπορεί με την παρούσα μορφή και δομή να λειτουργήσει".

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εξετάζονται εναλλακτικές επιλογές για την επόμενη ημέρα, σημειώνοντας όμως ότι δεν είναι πολλές, αλλά διαβεβαίωσε ότι "κανένας εργαζόμενος δεν θα βρεθεί στο δρόμο".

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης για μακρύ διάλογο για το ασφαλιστικό, σημειώνοντας ότι "δεν μιλούμε για αιφνιδιασμούς ή γρήγορες αποφάσεις" και προσθέτοντας ότι "αυτή ίσως είναι η μεγαλύτερη διαρθρωτική αλλαγή".

    Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στους πολίτες, στους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα ότι θα πρέπει να υπάρξει διάλογος για να συμφωνήσουν όλοι, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, στο ποιά είναι η κατάσταση του συστήματος και μετά να ληφθούν αποφάσεις.

    Ο κ. Καραμανλής απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, υπογράμμισε ότι "κυβερνητικές αλλαγές δεν είναι στο σχεδιασμό μου" και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει δύσκολο έργο μπροστά της, τα πηγαίνει καλά, ενάμιση χρόνο έχει παράγει σημαντικό έργο, αλλά έχει δρόμο και ανηφόρα.

    Σε άλλη ερώτηση για το μικρό και ευέλικτο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός το απέκλεισε σε αυτή τη φάση, καθώς, όπως είπε, είναι σύνθετο θέμα και σχετίζεται με τη διάρθρωση του διοικητικού μηχανισμού του κράτους.Οταν φθάσουμε στο σημείο να διαπιστώσουμε ότι αυτό γίνεται και χωρίς να πάρουμε ρίσκα, χωρίς πολιτικές ή κομματικές σκοπιμότητες, μπορεί να γίνει, αλλά πρέπει να έχει προετοιμαστεί καλά, είπε.

    Ο κ. Καραμανλής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, εάν χρειαστεί να γίνουν νέες ρυθμίσεις για τα πανωτόκια, υπογραμμίζοντας όμως οτι η κυβέρνησή του αντιμετώπισε αποφασιστικά το θέμα.

    Ο πρωθυπουργός κάλυψε τον κ. Ρουσόπουλο για τις απαντήσεις που έχει δώσει σε καταγγελίες ή σε δημοσιεύματα για κυβερνητικά στελέχη και στην υπόθεση Κοκκινούλη, σημειώνοντας ότι "ο κ. Ρουσόπουλος έχει απαντήσει με επάρκεια σε αυτά".

    Σε άλλη ερώτηση για τη διαγραφή του βουλευτή Ευάγγελου Πολύζου, ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν είναι πρόθεσή του να κλείσει στόματα, όπως ρωτήθηκε, σημειώνοντας ότι η ελευθερία λόγου και διαλόγου υπάρχει και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να εκφέρονται βαρύτατες, αστήρικτες μομφές κατά του πολιτικού κόσμου, πολύ περισσότερο από ένα βουλευτή. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι αυτό αποτελεί θέση αρχής.

    Ζήτημα αρχής, είπε, είναι και η αντιμετώπιση της αδιαφάνειας, της διαφθοράς και της διαπλοκής, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα του "βασικού μετόχου" ανέφερε πως συνεχίζονται οι διαπραγματέυσεις με την ΕΕ για να βρεθεί κοινός τόπος.

    Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τα ποσοστά κατά τα οποία θα μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές από το 2007, όπως ανακοίνωσε χθες, είπε πως ακόμη δεν είναι έτοιμος να απαντήσει, αλλά πρόσθεσε ότι αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης.

    [02] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗ Ν.ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Νέα Υόρκη, 11 Σεπτεμβρίου 2005 (09:16 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναμένεται να φθάσει στη Νέα Υόρκη την Τρίτη για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών. Τον κ. Καραμανλή θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης και Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο Πρωθυπουργός θα προσφωνήσει τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ την Παρασκευή γύρω στις 5: 45΄ το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) και θα συμμετάσχει στη Συνάντηση Κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας την Τετάρτη, αφού η χώρα μας είναι μη μόνιμο μέλος του Σώματος για τη διετία 2005 και 2006.

    Την Πέμπτη, ο κ. Καραμανλής θα λάβει μέρος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων με αρκετούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Επίσης, θα παρευρεθεί στη Συνάντηση για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης και στην Άτυπη Συνάντηση των Γαλλόφωνων χωρών.

    Ο Πρωθυπουργός θα παρευρεθεί σε δεξίωση που θα παραθέσει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, προς τιμή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής. Θα παρακαθίσει επίσης στο πρόγευμα υποδοχής από τους συμπροέδρους της Συνόδου Κορυφής, καθώς και στο επίσημο γεύμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Καραμανλής θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε αμερικανικά ΜΜΕ και θα έχει συναντήσεις με στελέχη εφημερίδων.

    Προς τιμή του Πρωθυπουργού θα δοθεί δεξίωση στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, όπου θα παρευρεθούν στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων.

    Τέλος, σε εκδήλωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, ο κ. Καραμανλής και ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης θα τιμηθούν με το βραβείο «Δικαιοσύνη για την Κύπρο», παρουσία του Κύπριου προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου.

    [03] 4 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Ουάσιγκτον, 11 Σεπτεμβρίου 2005 (09:36 UTC+2)

    Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του διάγγελμα, την υποχρέωση συμπαράστασης στους πληγέντες από τον τυφώνα.

    Ο κ. Μπους προειδοποίησε συγχρόνως ότι το έργο αποκατάστασης και ανοικοδόμησης των περιοχών που δέχτηκαν τη μανία του τυφώνα, απαιτεί τη συνεισφορά του καθένα, όπως είπε. «Το πνεύμα της 11ης Σεπτεμβρίου θα βοηθήσει την Αμερική να αντεπεξέλθει στα προβλήματα που προκάλεσε ο τυφώνας», είπε ο κ. Μπους, εξαίροντας το έργο των σωστικών συνεργείων και τη συμπαράσταση οργανώσεων, ιδιωτών και κοινοτήτων προς τους πληγέντες. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι οι περιοχές στον κόλπο του Μεξικού θα «ξανανθίσουν» και θα γίνουν καλύτερες από πρώτα.

    Οι Δημοκρατικοί στο μεταξύ εντείνουν την κριτική τους προς την κυβέρνηση Μπους, για τους χειρισμούς της μετά την καταστροφή.

    Σε δηλώσεις του ο γερουσιαστής, Έντουαρντ Κένεντι τόνισε: «Τέσσερα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο τρόπος που η κυβέρνηση αντέδρασε στον τυφώνα Κατρίνα, καθιστά ξεκάθαρο ότι προφανώς δεν είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι να χειριστούμε ένα άλλο καταστροφικό χτύπημα.

    Στη Νέα Ορλεάνη, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχουν ολοκληρωθεί οι επιχειρήσεις διάσωσης και απομάκρυνσης των κατοίκων από την πόλη και ότι αρχίζει η επιχείρηση περισυλλογής των πτωμάτων.

    Οι αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ χαμηλότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις που είχαν γίνει και που έκαναν λόγο ακόμη και για 10.000 νεκρούς.

    [04] ΚΑΡΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΑ

    Θεσσαλονίκη, 11 Σεπτεμβρίου 2005 (13:17 UTC+2)

    «Κλειδί» για όλες τις συναλλαγές των ατόμων με αναπηρία θα αποτελέσει η Κάρτα Λειτουργικότητας που θα εφαρμόσει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μέσω του Ινστιτούτου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης.

    Η Κάρτα Λειτουργικότητας θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται εντός του 2006 και στοχεύει στη διευκόλυνση της ζωής των αναπήρων, οριοθετώντας την κατηγορία αναπηρίας και το βαθμό λειτουργικότητας του αναπήρου, με τη χορήγηση ισόβιας κάρτας ή κάρτας με πρόβλεψη μακράς διαρκείας επαναξιολόγησης σε καίριες περιπτώσεις, προς αποφυγήν ταλαιπωρίας.

    Ο τρόπος λειτουργίας της κάρτας παρουσιάστηκε στον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικήτα Κακλαμάνη κατά τα εγκαίνια του περιπτέρου του υπουργείου στο πλαίσιο της 70ης ΔΕΘ.

    Ο κ. Κακλαμάνης σε δηλώσεις του τόνισε ότι «γίνεται εδώ το πάντρεμα της τεχνολογίας με την κοινωνική ευαισθησία με τελικό αποδέκτη τον Έλληνα και την Ελληνίδα που έχουν πρόβλημα αναπηρίας. Αυτό σημαίνει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα οι πραγματικά ανάπηροι θα πάψουν να ταλαιπωρούνται όπως παραδείγματος χάρη κάθε Ιανουάριο ή Φεβρουάριο για να ανανεώσουν την κάρτα αναπηρίας». Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, οι μη πραγματικά ανάπηροι, θα μπει, όπως λέει ο λαός, ''κάθε κατεργάρης στον πάγκο του''. Παράλληλα τόνισε ότι «είναι αυτονόητο ότι τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τους ανάπηρους ''μαϊμούδες'' δεν θα τα κάνουμε δώρο στο φίλο μου τον Γιώργο Αλογοσκούφη, αλλά θα αναδιανεμηθούν για να αυξηθούν τα χαμηλά προνοιακά επιδόματα των ανθρώπων που τα έχουν πραγματικά ανάγκη».

    Η κάρτα θα χορηγείται αφού προηγηθεί αξιολόγηση της αναπηρίας και θα εφαρμόζεται στους τομείς υγείας (κλινική χρήση, έρευνα, αποκατάσταση), κοινωνικής ασφάλισης, εκπαίδευσης, εργασίας, οικονομικών και ανάπτυξης, νομοθεσίας κ.α.

    [05] Ο ΡΑΪΚΟΝΕΝ ΠΡΩΤΕΥΣΕ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΚΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ

    Θεσσαλονίκη, 11 Σεπτεμβρίου 2005 (17:25 UTC+2)

    Ο Κίμι Ραϊκόνεν ήταν ο νικητής στο βελγικό γκραν πρι που διεξήχθη στην πίστα του Σπα. Ο πιλότος της ΜακΛάρεν-Μερτσέντες τερμάτισε πρώτος αφήνοντας πίσω του τον Ισπανό Φερνάντο Αλόνσο με Ρενό και τον Βρετανό Τζένσον Μπάτον με BAR Χόντα. Σε αυτό το γκραν πρι σημαδεύτηκε από το ατύχημα του Τζιανκάρλο Φιζικέλα, που βγήκε εκτός δρόμου και χτύπησε με μεγάλη ταχύτητα στα προστατευτικά, χωρίς ο ίδιος να πάρει τίποτε, καθώς και η εγκατάλειψη του Μίκαελ Σουμάχερ, μετά από επαφή με τον Τακούμα Σάτο.

    Οι 10 πρώτοι στο γκραν πρι του Σπα:

    1. Κίμι Ραϊκόνεν (Φινλανδία/ΜακΛάρεν) 1ωρ.30:01.295 (μ.ω.τ. 204,569 χλμ/ώρα)

    2. Φερνάντο Αλόνσο (Ισπανία/Ρενό) +28.394

    3. Τζένσον Μπάτον (Βρετανία/BAR) +32.077

    4. Μαρκ Ουέμπερ (Αυστραλία/Γουίλιαμς) +1:09.167

    5. Ρούμπενς Μπαρικέλο (Βραζιλία/Φεράρι) +1:18.136

    6. Ζακ Βιλνέβ (Καναδάς/Ζάουμπερ) +1:17.435

    7. Ραλφ Σουμάχερ (Γερμανία/Τογιότα) +1:27.574

    8. Τιάγκο Μοντέιρο (Πορτογαλία/Τζόρνταν) +1 γύρος

    9. Κρίστιαν Κλιν (Αυστρία/Ρεντ Μπουλ) +1 γύρος

    10. Φελίπε Μάσα (Βραζιλία/Ζάουμπερ) +1 γύρος

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ

    1. Φερνάντο Αλόνσο (Ισπανία) 111

    2. Κίμι Ραϊκόνεν (Φινλανδία) 86

    3. Μίκαελ Σουμάχερ (Γερμανία) 55

    4. Χουάν Πάμπλο Μοντόγια (Κολομβία) 50

    5. Γιάρνο Τρούλι (Ιταλία) 43

    6. Τζιανκάρλο Φιζικέλα (Ιταλία) 41

    7. Ραλφ Σουμάχερ (Γερμανία) 37

    8. Ρούμπενς Μπαρικέλο (Βραζιλία) 35

    9. Τζένσον Μπάτον (Βρετανία) 30

    10. Μαρκ Ουέμπερ (Aυστραλία) 24

    11. Νικ Χάιντφελντ (Γερμανία) 28

    12. Ντέιβιντ Κούλθαρντ (Βρετανία) 21

    13. Ζακ Βιλνέβ (Καναδάς) 9

    14. Φελίπε Μάσα (Βραζιλία) 8

    15. Τιάγκο Μοντέιρο (Πορτογαλία) 7

    16. Αλεξάντερ Βουρτς (Αυστρία) 6

    17. Ναραϊν Καρθικέιαν (Ινδία) 5

    17. Κρίστιαν Κλιν (Αυστρία) 5

    19. Κρίστιαν Αλμπερς (Ολλανδία) 4

    19. Πέδρο ντε λα Ρόσα (Ισπανία) 4

    21. Πάτρικ Φριζάχερ (Αυστρία) 3

    22. Αντόνιο Πιτσόνια (Βραζιλία) 2

    23. Βιταντόνιο Λιούτσι (Ιταλία) 1

    23. Τακούμα Σάτο (Ιαπωνία) 1

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ

    1. Ρενό 152

    2. ΜακΛάρεν-Μερτσέντες 146

    3. Φεράρι 90

    4. Τογιότα 80

    5. Γουίλιαμς-BMW 59

    6. BAR-Χόντα 31

    7. Red Bull-Κόσγουορθ 27

    8. Ζάουμπερ-Πετρόνας 17

    9. Τζόρνταν-Τογιότα 12

    10. Μινάρντι-Κόσγουορθ 7.

    [06] ΝΙΚΗ ΚΟΪΖΟΥΜΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΕΧΙΤ POLLS

    Τόκιο, 11 Σεπτεμβρίου 2005 (17:06 UTC+2)

    Μεγάλη νίκη για τον Γιουνιχίρο Κοϊζούμι δείχνουν τα πρώτα exit polls στην Ιαπωνία. Οι κάλπες έκλεισαν το μεσημέρι της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ετοιμάζεται για μία ακόμη θητεία.

    Σύμφωνα με το exit poll του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού NHK έδειξε ότι το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) αναμένεται να κερδίσει 285-325 έδρες επί συνόλου 480 στο Κοινοβούλιο της Ιαπωνίας.

    Αντίστοιχα, στο exit poll του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού TBS, το κυβερνών κόμμα φαίνεται να εκλέγει 298-313 βουλευτές. Εάν οι προβλέψεις των exit polls επιβεβαιωθούν και στα τελικά αποτελέσματα, θα πρόκειται για μία μεγάλη νίκη του Κοϊζούμι, ο οποίος είχε «σημαία» του προεκλογικού αγώνα την ιδιωτικοποίηση των Ταχυδρομείων.

    Το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) κρατά την εξουσία της Ιαπωνίας τα τελευταία 50 χρόνια.

    [07] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2005 (10:59 UTC+2)

    Κυριακή 11/9

    Την «Αγγέλα Παπάζογλου» παρουσιάζει η Αννα Βαγενά, σήμερα, στο Θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα. Την επιλογή και θεατρική προσαρμογή των αποσπασμάτων από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου «Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης», έκανε ο μουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας. Αναγνώστρια η Νίκη Καράλη.

    «Ορέστης» του Ευριπίδη, από τη «Θεατρική Διαδρομή», στο Κηποθέατρο Παπάγου, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, με τους Αργύρη Ξάφη, Καρυοφιλλιά Καραμπέτη, Στέλιο Μάινα κ.ά.

    Δευτέρα 12/9

    Στο Κατράκειο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Νίκαια - Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2005», θα παρουσιαστεί η συναυλία «Η γυναίκα στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη», με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Τραγουδούν: Σόνια Θεοδωρίδου, Νένα Βενετσάνου, Παντελής Θεοχαρίδης.

    Συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Θέατρο Λυκαβηττού. Θα παρουσιάσει κομμάτια από τις «Περιπέτειες ενός προσκυνητή» και από τους προηγούμενους δίσκους του, καθώς και τραγούδια άλλων δημιουργών, διασκευασμένα από τον ίδιο για κουαρτέτο εγχόρδων, πιάνο, κρουστά, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά όργανα.

    Ο «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου παρουσιάζεται, στην Ηλιούπολη, σε μετάφραση - σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, με τον Γιάννη Μπέζο, στον επώνυμο ρόλο. Παίζουν: Ναταλία Τσαλίκη, Περικλής Μουστάκης, Ελένη Κοκκίδου, Νίκη Παλληκαράκη κ.ά.

    Τους «Αχαρνείς» του Αριστοφάνη, παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο, στο Αλσος Βεΐκου, στο Γαλάτσι.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Αγ. Βαρβάρας, στο Θέατρο «Ι. Καμπανέλλης», στις 9μμ, παρουσιάζεται αφιέρωμα στον Μ. Θεοδωράκη. Είσοδος ελεύθερη.

    Αλκίνοος Ιωαννίδης

    Τρίτη 13/9

    Τον «Προμηθέα Δεσμώτη» παρουσιάζει, στην Ηλιούπολη, το Θεσσαλικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου και με τον ίδιο να ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο. Παίζουν επίσης: Φιλαρέτη Κομνηνού, Κωνσταντίνος Καζάκος, Βασίλης Κολοβός, Δημήτρης Ναζίρης, Χρήστος Κάλλοου κ.ά.

    Η Ελευθερία Αρβανιτάκη δίνει συναυλία στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα. Θα παρουσιάσει κομμάτια από τον τελευταίο δίσκο της «Ολα στο φως» και παλιότερα αγαπημένα της τραγούδια.

    Στο Κερατσίνι (Πλατεία Κύπρου) δίνουν συναυλία τα «Υπόγεια Ρεύματα» και οι «Ενδελέχεια». Είσοδος ελεύθερη.

    Τετάρτη 14/9

    Το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και η Εταιρία Θεάτρου «ΕΥΜΟΛΠΙΣ» παρουσιάζουν, στο θέατρο Πέτρας, τον «Βιολιστή στη Στέγη» σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Ρένια Λουιζίδου, Κοσμάς Ζαχάρωφ κ.ά.

    Τους «Αχαρνείς» του Αριστοφάνη παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο, στο Κηποθέατρο Παπάγου, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα, σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, μουσική Θάνου Μικρούτσικου. Παίζουν: Λάκης Λαζόπουλος, Δημήτρης Πιατάς, Κώστας Γαλανάκης, Λαέρτης Μαλκότσης, Σωτήρης Τζεβελέκος κ.ά.

    Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου παρουσιάζει, στο Ηρώδειο, τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη και μουσική Νίκου Ξυδάκη. Παίζουν: Γιώργος Μωρόγιαννης, Αννα Φόνσου, Πασχάλης Τσαρούχας, Λουκία Πιστιόλα κ.ά.

    Ο «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου παρουσιάζεται, στο Κερατσίνι, σε μετάφραση - σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, με τον Γιάννη Μπέζο, στον επώνυμο ρόλο.

    «Το Βλέμμα της Γης» από το Χοροθέατρο Νατάσσας Ζούκα, στο Θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα.

    Συναυλία Μαχαιρίτσα - Πλιάτσικα - Τσακνή, στα Βριλήσσια.

    Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια στην πλατεία Παναγίας Ελεούσας (Δημαρχείο Αγ. Βαρβάρας), στις 9μμ, με τους Πετρολούκα Χαλκιά και Κώστα Βιτζηλαίο. Είσοδος ελεύθερη.

    «Ο βιολιστής στη στέγη»

    Πέμπτη 15/9

    Τις «Βάκχες» του Ευριπίδη παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο, στο Θέατρο Βράχων στο Βύρωνα, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, κοστούμια Ερσης Δρίνη, μουσική Σαββίνας Γιαννάτου, Παίζουν: Λυδία Φωτοπούλου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Μανώλης Μαυροματάκης, Θεμιστοκλής Πάνου κ.ά.

    Η Παιδική Σκηνή «Αργώ» της Αιμ. Υψηλάντη παρουσιάζει στο Κερατσίνι (Πάρκο Παπανδρέου) την παράσταση «Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος».

    Την παιδική παράσταση «Ο μεγάλος βασιλέας» - λαϊκό παραμύθι από την Κω - παρουσιάζει το Θέατρο Τέχνης «Κ. Κουν» στο Θέατρο Πέτρας, σε θεατρική προσαρμογή - σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη.

    Στο Θέατρο Ηλιούπολης παρουσιάζεται «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, με τον Στράτο Τζώρτζογλου και τη Μάνια Παπαδημητρίου.

    Παρασκευή 16/9

    Στο Θέατρο Βράχων στο Βύρωνα, η Ομάδα Σύγχρονου Χορού «Sinequanon», ανεβάζει την παράσταση «Μυστικός δείπνος».

    Σάββατο 17/9

    «Δον Κιχώτης» από το Εθνικό Μαύρο Θέατρο της Πράγας, στο Θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα.

    Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου παρουσιάζει, στο Κηποθέατρο Παπάγου, τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη.

    [08] H ΣΧΕΣΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑΣ

    Θήβα, 11 Σεπτεμβρίου 2005 (10:36 UTC+2)

    Το διαχρονικό ζήτημα της σχέσης Θεάτρου και Τελετουργίας συζητείται στη Θήβα, σε διεθνή Συνάντηση θεατρολόγων και ανθρωπολόγων, σκηνοθετών και ηθοποιών στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Θηβαίων - ΔΕΠΟΑΘ. Η Συνάντηση αυτή, που σχεδιάστηκε από το Κέντρο Κλασικού Δράματος του Παντείου Πανεπιστημίου, το οποίο διευθύνει ο καθηγητής Γιάγκος Ανδρεάδης, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Θηβαίων, καθώς και την ενίσχυση και οργανωτική συμβολή του Συλλόγου Προστασίας και Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Θήβας.

    Οι Καδμείοι, ο αρχαίος διονυσιασμός θα συσχετιστούν με την τελετουργία του Ταραντίσμο (τελετουργική Ταραντέλα της Κάτω Ιταλίας), των ελληνικών και των βουλγαρικών Αναστεναρίων και των Δερβίσηδων της Ανατολής. Μετέχουν, μεταξύ άλλων: Κιρίλ Τοπάλοφ (θεατρικός συγγραφέας), Αλί Ταϊγκούν (διευθυντής δημοτικού θεάτρου Κωνσταντινούπολης), Πάολο Απόλιτο (καθηγητής Πανεπιστημίου Ρώμης), Βασίλης Καραποστόλης, Χαρίκλεια Τσοκανή, Δήμος Αβδελιώδης, Γιάννης Βόγλης, Περικλής Κοροβέσης. Τη Συνάντηση θα χαιρετίσει ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Στάμος Παπαστάμου. Θα προβληθεί, σε πρώτη προβολή, η ταινία «Κανείς δεν ρωτά για την ψυχή μου», της Πέπης Ρηγοπούλου, καρπός πολύχρονης έρευνας για τα Αναστενάρια στην Ελλάδα και στην Ινδία. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, χτες βράδυ, οι σύνεδροι και το κοινό παρακολούθησαν, στο θέατρο του Μοσχοποδίου, τις «Βάκχες» του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.

    Σχέση θεάτρου και τελετουργίας

    Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού και διευθυντής του Κέντρου Κλασικού Δράματος του Παντείου Πανεπιστημίου, Γιάγκος Ανδρεάδης, ανέφερε μεταξύ άλλων:

    «Στην Ινδία το άναμμα και το σβήσιμο ενός ιερού λυχναριού από τον σκηνοθέτη ορίζουν την αρχή και το τέλος μιας παράστασης που θεωρείται πως είναι και μια τελετουργία. Στην αρχαία Αθήνα ο θεός Διόνυσος εθεωρείτο ότι παρίσταται ως θεατής στις παραστάσεις των έργων που διαγωνίζονταν στις εορτές που τελούνταν για να τον τιμήσουν. Γενικότερα, κάθε θέατρο άξιο του ονόματός του διατηρεί φανερούς και κρυμμένους δεσμούς με την τελετουργία.

    Η ίδια η έννοια της σκηνικής σύμβασης, που έχει να κάνει πρωταρχικά με τον θεατρικό χρόνο και χώρο και τους ερμηνευτικούς κώδικες, παρούσα και στις πιο ακραιφνείς εκδοχές του ρεαλιστικού θεάτρου, επιβεβαιώνει τη βαθιά αυτή συνάφεια. Σαν τον αρχέγονο μύστη, ο θεατής του θεάτρου, οσοδήποτε ανεπτυγμένο και αν έχει το συνειδησιακό στοιχείο, μεταφέρεται από τη θεατρική πράξη σε έναν κόσμο διαφορετικό από αυτόν της καθημερινής εμπειρίας και μυείται στην αόρατη και άγνωστη πλευρά των πραγμάτων. Από την άλλη πλευρά, οποιοσδήποτε θεατής διαθέτει τη στοιχειώδη εκγύμναση, αμέσως κατανοεί ότι τελετουργίες όπως η Ταραντέλα της Νοτίου Ιταλίας, τα Αναστενάρια των Βαλκανίων και οι αντίστοιχες τελετές μυητικής πυροβασίας σε κάθε γωνιά της Γης, οι χοροί των δερβίσηδων στη Μέση Ανατολή και η Γιορούμπα και το Κοντομπλέ στην Κεντρική και τη Νότιο Αμερική έχουν μια έντονη θεατρικότητα, την οποία και έχουν πολύ συχνά αξιοποιήσει διάφοροι σκηνοθέτες».

    Κοινωνική λειτουργία

    «Στα σύνορα μύθου και ιστορίας, η καταγωγική αφήγηση του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, που μας παρουσιάζει τον Θέσπη να αποκρίνεται, δηλαδή να ξεχωρίζει και να απευθύνεται σε ένα τελετουργικό χορό από ένα πατάρι που επρόκειτο να εξελιχθεί σε αυτό που έγινε η σκηνή του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, αποδίδει με εμβληματικό τρόπο την αινιγματική σχέση θεάτρου και τελετουργίας. Από τη μια μας αποκαλύπτει τη βαθιά σχέση αρχαίου θεάτρου και τελετουργίας και από την άλλη μας δείχνει ότι το θέατρο αναδύθηκε μέσα από τη μερική τουλάχιστον αποδέσμευση από τα τελετουργικά περιεχόμενα και φόρμες. Η ειδοποιός διαφορά ήταν πρωταρχικά η εμφάνιση του λόγου, της έλλογης κριτικής σκέψης που αντιπαρατέθηκε στο μύθο, που εμπλέκεται συχνά, αλλά όχι πάντα, με την τελετουργία, και της πόλεως-κράτους, με τις αξίες, τις ιδιαίτερες αναπαραστάσεις και τις μορφές συλλογικής απόφασης, όπως κατά κύριο λόγο η εκκλησία του δήμου που παρουσιάζει ενδιαφέρουσες αναλογίες με τη θεατρική πράξη. Η εμφάνιση του κυρίαρχου σώματος των ελευθέρων πολιτών αντιστοιχεί με το νέο στρατιωτικό σώμα των οπλιτών, βασισμένο στην αλληλεγγύη ανδρός προς άνδρα και με τον θεατή του αθηναϊκού θεάτρου, ικανό να συνδυάζει συγκίνηση και κριτική σκέψη».

    Σε ό,τι αφορά στην καταγωγή και στον κοινωνικό ρόλο που κατείχε το θέατρο στην αρχαία δραματουργία, ο Γιάγκος Ανδρεάδης θεωρεί: «Παρά τις εξελίξεις αυτές, η τραγωδία, η κωμωδία και το σατιρικό δράμα διατήρησαν μορφολογικά στοιχεία όπως το προσωπείο, η αγγελική ρήση, ο κομμός και τα χορικά, τα οποία επιβεβαιώνουν την επιμονή τελετουργικών στοιχείων στο αρχαίο δράμα.

    Η πιο έντονη και σταθερή σχέση των αρχαίων δραμάτων με τα προθεατρικά δρώμενα ήταν ωστόσο η κοινωνική τους λειτουργία: Σύμφωνα με κάποιες πειστικές θεωρήσεις το ελληνικό θέατρο του 5ου αιώνα στο σύνολό του αποσκοπούσε στην αισθητική, ηθική και πολιτική κάθαρση της πόλεως μέσα από ένα είδος πάνδημου σκηνικού ψυχοδράματος. Η επιβίωση αυτή μιας αρχέγονης καθαρτικής λειτουργίας μέσα στο αρχαίο θέατρο χρησίμευε και σαν ένα είδος αισθητικού και ηθικού ελέγχου επί των πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών που μπορούσαν να παρεκτραπούν οδηγώντας στην ύβριν. Η μυθική Θήβα, όπως παρουσιάζεται στο έργο των τραγικών, σε έργα όπως οι "Επτά", η "Αντιγόνη", ο "Οιδίποδας Τύραννος" και ο "Οιδίποδας επί Κολωνώ", ο "Ηρακλής μαινόμενος", οι "Φοίνισσες" και οι "Βάκχες", αποτελεί το τυπικό παράδειγμα της πόλεως - που ενδεχομένως είναι η μαύρη πλευρά της ίδιας της Αθήνας - η οποία πάσχει από την πολιτική νόσον της ύβρεως και αναζητά την ίασή της σε ένα είδος θεατρικής τελετουργίας, που συμπίπτει με το ξετύλιγμα της τραγικής πλοκής, του μύθου της Ποιητικής, που ο Αριστοτέλης θεωρούσε ψυχή της τραγωδίας».

    Εκλογίκευση και πειράματα

    Στη συνέχεια, όμως, κατά τον Μεσαίωνα, τόσο στη φεουδαλική Δύση όσο και στη Βυζαντινή Ανατολή, «το θέατρο» - πιστεύει ο Γιάγκος Ανδρεάδης - «μοιάζει να επιστρέφει τρόπον τινά στις τελετουργικές καταβολές του.

    Παρέμεινε περιορισμένο σε εποχιακά δρώμενα, σε θεάματα τσίρκου με χορευτές, ακροβάτες και τροβαδούρους ή αγείροντες και σε θεάματα ή ακροάματα που ελέγχονταν από την Εκκλησία και είχαν θρησκευτικά θέματα.

    Μόνο κατά την Αναγέννηση, σε ό,τι τουλάχιστον αφορά στην Ευρώπη, αρχικά στην Ιταλία και στη συνέχεια στην Αγγλία, στην Ισπανία, στη Γαλλία και σε ελληνικές περιοχές όπως η Κρήτη, ο κόσμος της θεατρικής δημιουργίας επανεμφανίστηκε με περιεχόμενα και φόρμες που χειραφετήθηκαν σταδιακά από τη θρησκεία και την τελετουργία, διατηρώντας ωστόσο μαζί τους φανερούς και υπόγειους δεσμούς. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε μια πορεία η οποία στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα κατέληξε στη διαμόρφωση του ρεαλιστικού ύφους το οποίο παραμένει πάντοτε ισχυρό στη θεατρική γραφή, τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία. Η προσπάθεια αυτή να οδηγηθεί το θέατρο στην απόλυτη εκλογίκευσή του οδήγησε και σε μια αντίρροπη εξέλιξη. Η εξέλιξη αυτή εκφράστηκε με τις προσωπικότητες και το έργο δημιουργών όπως ο Κρεγκ και ο Αρτό στις αρχές του 20ού και πιο πρόσφατα του Τζούλιαν Μπεκ, της Τζούντιθ Μαλίνα και του Γκροτόβσκι, οι οποίοι με τα γοητευτικά θεατρικά τους πειράματα δοκίμασαν να δώσουν στην τελετουργία τον ρόλο της ψυχής και του κέντρου της θεατρικής πράξης. Εκτοτε, πολλοί θεατρικοί δημιουργοί προσπάθησαν να εντάξουν στις παραστάσεις τους διάφορα τελετουργικά στοιχεία, προερχόμενα συνήθως από την περιφέρεια ή και τους αντίποδες του Δυτικού κόσμου».

    Τέλος, αναφέρθηκε στην ισοπεδωτική επίδραση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη θεατρική δημιουργία επισημαίνοντας: «Η σημερινή συζήτηση για τις σχέσεις θεάτρου και τελετουργίας εν μέρει μόνον αναφέρεται στις εξελίξεις αυτές που εκτείνονται σε μια διαδρομή πολλών αιώνων. Το πιο σημαντικό ίσως πρόβλημα που απασχολεί τη θεατρική ζωή στην Ελλάδα και το εξωτερικό είναι κάτι το σχετικά καινοφανές. Πρόκειται για την ισοπεδωτική επίδραση των Μέσων στη θεατρική ζωή και την κρίσιμη θέση στην οποία βρίσκονται η δημιουργία και ο κριτικός στοχασμός στις περισσότερες σύγχρονες κοινωνίες όπου κυριαρχούν οι νόμοι της αγοράς. Τα στοιχεία αυτά έχουν συμβάλει στην επιβολή ενός νέου ύφους που θα αποκαλούσα τηλεοπτικό ψευδορεαλισμό. To είδος αυτό του ψευδορεαλισμού επιβάλλεται στη θεατρική γραφή, σκηνοθεσία και ηθοποιία, από το ύφος των τηλεοπτικών σίριαλ, των ριάλιτι σόου, κλπ.

    Ηθοποιοί που μετέχουν σε τέτοια θεάματα μεταφέρουν το ύφος τους και στις θεατρικές παραστάσεις, ανάμεσά τους και σε παραστάσεις του αρχαίου δράματος, στις οποίες πρωταγωνιστούν βασισμένοι στην τηλεοπτική τους λάμψη. Το πράγμα όμως αυτό δεν είναι απλώς ζήτημα ύφους. Το πιο βασικό ίσως στοιχείο αυτής της νέας ροπής των θεατρικών πραγμάτων, που φυσικά δεν κυριαρχεί χωρίς αντίλογο, είναι ότι, αντί να αμφισβητεί δημιουργικά, αποδέχεται και αναπαράγει κατ' ουσίαν την κρατούσα αισθητικά, ηθικά και πολιτικά τάξη συμβάλλοντας τελικά στην περαιτέρω υποβάθμισή της».

    [09] "Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΗΣ"

    Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2005 (22:33 UTC+2)

    Έντεκα ορχηστρικά κομμάτια περιλαμβάνει το νέο CD «Η μοναξιά και η συντροφιά της» του κλασσικού κιθαρίστα και μουσικού Κώστα Μουστάκα, που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τον «Καθρέφτη».

    Στις ηχογραφήσεις του δίσκου εκτός από την κλασσική κιθάρα που παίζει ο ίδιος, ακούγονται συνθέσεις και για πιάνο. Η κιθάρα και το πιάνο είναι τα κυρίως σολιστικά όργανα, ενώ παράλληλα ακούμε ήχους από τσέλο, όμποε, βιολί και κοντραμπάσο, που συμπληρώνουν την ορχήστρα.

    Στη δημιουργία της μουσικής, που περιλαμβάνεται στο CD, συνυπάρχουν στοιχεία από την ελληνική και την κλασσική μουσική.

    Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από την «ακριβή» λειτουργικότητα των μουσικών συνθέσεων και δημιουργεί στον ακροατή μία αίσθηση ηρεμίας-χαλάρωσης που τον μεταφέρει μέσα από ηχητικές εικόνες σε μια κινηματογραφική ατμόσφαιρα.

    Ο Κώστας Μουστάκας μουσικός και κιθαρίστας, σπούδασε κλασσική κιθάρα με τον Έλληνα κιθαριστή, Δημήτρη Φάμπα. Τελειώνοντας τις σπουδές του έδωσε ρεσιτάλ και μουσικές βραδιές τραγουδιού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία Λουξεμβούργο Ιταλία κ.α.) με ρεπερτόριο κλασσικό και νεώτερο. Μελέτησε την ελληνική παραδοσιακή και ρεμπέτικη μουσική συμμετέχοντας σε μουσικά σύνολα και ορχήστρες και υπήρξε για πολλά χρόνια δάσκαλος κιθάρας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 11 September 2005 - 18:13:42 UTC