Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-08-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ: ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΦΩΝΑ ΚΑΤΡΙΝΑ
  • [02] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
  • [03] ΣΕ ΕΠΤΑ ΑΝΗΛΘΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  • [04] ΕΝΤΟΝΗ ΦΗΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΡΟΥΓΚΟΒΑ
  • [05] ΤΟ "ΚΑΛΑΘΙ" ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΤΟΥ ΟΠΕΚ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΑ 60 ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ
  • [06] Η ΓΑΛΛΙΑ ΘΑ ΕΚΔΩΣΕΙ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡHΣΕΙΣ ΥΠΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
  • [07] Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ
  • [08] ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΙΦΛΙΔΑ

  • [01] ΗΠΑ: ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΦΩΝΑ ΚΑΤΡΙΝΑ

    Ουάσινγκτον, 30 Αυγούστου 2005 (16:25 UTC+2)

    Ο απολογισμός των νεκρών από τον κυκλώνα Κατρίνα αναμένεται να αυξηθεί καθώς τα σωστικά συνεργεία αγωνίζονται μέσα σε βουνά από συντρίμμια και νερά η στάθμη των οποίων φθάνει και τα έξι μέτρα να πλησιάσουν στις περιοχές που καταστράφηκαν από τον κυκλώνα ο οποίος έπληξε τη Δευτέρα την περιοχή.

    Από την θεομηνία υπέστησαν τεράστιες καταστροφές οι παραθαλάσσιες περιοχές της Λουιζιάνα και στην συνέχεια του Μισισίπι, της Αλαμπάμα και της δυτικής Φλόριντα καθώς η ταχύτητα των ανέμων έφθανε τα 224 χιλιόμετρα την ώρα.

    Κατεστραμμένα κτίρια, διαλυμένα σκάφη και αυτοκίνητα, ξεριζωμένα δένδρα και πλημμυρισμένες πόλεις συνθέτουν την γενική εικόνα από την θεομηνία. Αναλυτές εκτιμούν ότι για την αποκατάσταση των ζημιών θα απαιτηθούν από 15 έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την γερμανική εταιρεία Munich Re, που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο στο τομέα των αντασφαλειών. Το 1992,που είχε πλήξει τις ΗΠΑ ο κυκλώνας Αντριους είχαν απαιτηθεί περίπου 26 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Στην πολιτεία Μισισίπι, αξιωματούχοι ανέφεραν προς τις τοπικές εφημερίδες ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 50, από τους οποίους οι 30 έχασαν την ζωή τους σε ένα συγκρότημα κατοικιών όπου πνίγηκαν η καταπλακώθηκαν από συντρίμμια. Η καταστροφή έφερε στη μνήμη των κυκλώνα Καμίλ που έπληξε την περιοχή το 1969 με ταχύτητα ανέμων που έφθανε τα 320 χιλιόμετρα την ώρα και έγινε αιτία να χάσουν την ζωή τους 256 άνθρωποι.

    Την περασμένη εβδομάδα ο Κατρίνα έπληξε τη νότια Φλόριντα και προκάλεσε τον θάνατο σε 7 ανθρώπους. Στην Λουιζιάνα δεν επιβεβαιώθηκαν επίσημα θάνατοι, αλλά ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης ανέφερε ότι πτώματα επέπλεαν στα νερά που είχαν καλύψει το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης.

    "Το 80% της πόλης έχει καλυφθεί από τα νερά το ύψος των οποίων σε ορισμένα σημεία φθάνει τα 6 μέτρα. Πολλοί κάτοικοι έχουν καταφύγει στις στέγες σπιτιών", τόνισε προς το τηλεοπτικό δίκτυο WWL ο δήμαρχος Ρέι Νέιγκιν. Η αστυνομία αναγκάζεται να χρησιμοποιεί πλοιάρια ή ελικόπτερα για να προσεγγίζει σε σημεία που βρίσκονται αποκλεισμένοι άνθρωποι.

    Από τον κυκλώνα σημειώθηκε διακοπή της ηλεκτροδότησης και περίπου 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι στη Λουιζιάνα, το Μισισίπι, την Αλαμπάμα και την Φλόριντα δεν έχουν ρεύμα. Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών μπορεί να απαιτήσει εβδομάδες.

    [02] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

    Λευκωσία, 30 Αυγούστου 2005 (09:08 UTC+2)

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του «Δημοκρατικού Συναγερμού» (ΔΗΣΥ) διαβίβασε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια αίτημα, υπογραμμένο από τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη και άλλα 11 μέλη της ομάδας, με το οποίο ζητά έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής κατά την οποία το σώμα θα καλείται να αποφασίσει να ζητήσει από το Υπουργικό Συμβούλιο το διορισμό ποινικών ανακριτών και ερευνητικής επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ή διοικητικών ευθυνών για το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου.

    Την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Κόμματος σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου , στην οποία παρίστατο και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Ο κ. Αναστασιάδης, αφού ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ δεν έχει πρόθεση πολιτικοποίησης, κομματικοποίησης της αεροπορικής τραγωδίας, ή αντιδικίας με την οποιαδήποτε παράταξη, είπε ότι το αίτημα του ΔΗΣΥ στοχεύει στον άμεσο διορισμό είτε των ποινικών ανακριτών, είτε της ερευνητικής επιτροπής ώστε ''να μην επιτραπεί σε κανένα να αλλοιώσει γεγονότα, έγγραφα ή οποιαδήποτε άλλα στοιχεία, για να μην οδηγηθεί η διερεύνηση στην απόλυτη αλήθεια''.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η απόφαση του ΔΗΣΥ για σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής δεν έχει σχέση με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και ανέφερε ότι ο ίδιος θα ενημερώσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για το αίτημα του ΔΗΣΥ.

    Ο Πρόεδρος του ΕΔΕΚ

    Ο Πρόεδρος του ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι για την εξακρίβωση των αιτίων της συντριβής του αεροσκάφους της εταιρείας ''Ηλιος'' θα πρέπει να διενεργηθεί χωριστή έρευνα, που να έχει το τεκμήριο της ανεξαρτησίας, της αντικειμενικότητας, του αδιάβλητου και της διαφάνειας.

    Σε δηλώσεις στην Πάφο, ο κ. Ομήρου είπε ότι από τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ''δεν προκύπτει ότι απορρίπτεται η πρόταση για διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής Επιτροπής''.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι ''μόνο μια τέτοια σφαιρική έρευνα θα ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα του λαού μας, θα καταλογίσει ευθύνες σε όσους ευθύνονται και θα παραπέμψει ενώπιον δικαστηρίων κάθε τυχόν ένοχο, ενώ ταυτόχρονα με την έρευνα αυτή θα αποκατασταθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις αερομεταφορές που έχει πληγεί καίρια από την πρόσφατη αεροπορική τραγωδία''.

    Ο Πρόεδρος του ΕΔΕΚ δήλωσε ότι θα πρέπει να διερευνηθούν, στο πλαίσιο των ερευνών, κατά πόσο τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας στην αεροπορική εταιρεία ''Ηλιος''.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί το κατά πόσο το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας ''είχε και έχει την αναγκαία στελέχωση για να ασκεί ελέγχους'', προσθέτοντας ότι οι έρευνες πρέπει να καταδείξουν και τυχόν διαπλοκή οποιασδήποτε μορφής που αφορά την εταιρεία ''Ηλιος''.

    Το Κίνημα Οικολόγων για την Αεροπορική τραγωδία

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ζητά την άμεση σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής διερεύνησης των κενών, παραλείψεων και ελλειμμάτων στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Γενικός Γραμματέας και βουλευτής του Κινήματος Γιώργος Περδίκης είπε πως η Επιτροπή αυτή θα πρέπει να ασχοληθεί μόνο με την πτυχή αυτή.

    Είπε ότι οι Οικολόγοι σε καμμιά περίπτωση δέχθηκαν την οποιαδήποτε αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβατών.

    ''Θεωρούμε την οποιανδήποτε έμμεση ή άμεση τοποθέτηση που τείνει να δημιουργήσει ένα κλίμα αμφισβήτησης για την αξιοπιστία της ελληνικής ή της κυπριακής επιτροπής σαν ατυχή, αβάσιμη και επιζήμια. Να αφεθούν οι επιτροπές απερίσπαστες στο έργο τους'', πρόσθεσε.

    Σημείωσε ότι ''έτσι νοιώθουμε ότι δεν μας αγγίζουν οι όποιες επισημάνσεις του Προέδρου της Βουλής σε 'αυτόκλητους και ανεύθυνους εμπειρογνώμονες' ''.

    [03] ΣΕ ΕΠΤΑ ΑΝΗΛΘΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Παρίσι, 30 Αυγούστου 2005 (08:59 UTC+2)

    Σε επτά, ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά από την νέα πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας σε παλιό κτίριο όπου διέμεναν αφρικανοί μετανάστες ,στο κέντρο του Παρισιού, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό της Πυροσβεστικής.

    Μεταξύ των θυμάτων είναι και ένα παιδί που υπέκυψε τα ξημερώματα στο νοσοκομείο Νεκέρ,όπου είχε μεταφερθεί. Το παιδί είχε πέσει στο κενό από τον τέταρτο όροφο του κτιρίου. Αλλοι 11 μετανάστες νοσηλεύονται με ελαφρότερα τραύματα.

    Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ, τοπική ώρα, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στο κλιμακοστάσιο του πενταόροφου κτιρίου, στην ιστορική συνοικία του Μαρέ. Σύμφωνα με το δήμαρχο του 3ου διαμερίσματος του Παρισιού, Πιερ Εντενμπόμ, στο κτίριο κατοικούσαν 12 οικογένειες από την Ακτή Ελεφαντοστού. "Εδώ και χρόνια τονίζαμε ότι οι συνθήκες διαβίωσης στο κτήριο ήταν απαράδεκτες", πρόσθεσε. Οι δώδεκα οικογένειες επρόκειτο να μεταφερθούν σε άλλο κτίριο τις επόμενες ημέρες.

    [04] ΕΝΤΟΝΗ ΦΗΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΡΟΥΓΚΟΒΑ

    Πρίστινα, 30 Αυγούστου 2005 (10:20 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο οποίος από το Σάββατο νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της αμερικανικής βάσης Λάντστουλ, στη Γερμανία, θα υποβληθεί εκ νέου σε ιατρικές εξετάσεις, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του στην Πρίστινα Μουχάμεντ Χαμίτι χωρίς να διευκρινίσει ποιο είναι το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο κ. Ρουγκόβα.

    «Μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων θα γνωρίζουμε αν χρειάζεται θεραπεία», είπε ο κ. Χαμίτι χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Πρόκειται για την πρώτη επίσημη ανακοίνωση όσον αφορά την κατάσταση της υγείας του 61χρονου προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος μεταφέρθηκε αιφνιδίως το Σάββατο στην αμερικανική βάση στη Γερμανία.

    Η απουσία πληροφοριών για την κατάσταση της υγείας του προκάλεσε έντονη φημολογία σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Η εφημερίδα της Πρίστινας «Ekspress» αναφέρει ότι ενδέχεται ο κ. Ρουγκόβα να πάσχει από καρκίνο των πνευμόνων.

    «Ο κ. Ρουγκόβα δεν ταξίδεψε στη Γερμανία εξαιτίας γρίπης, αλλά επειδή φοβάται ότι πάσχει από καρκίνο των πνευμόνων», αναφέρει η αλφανόφωνη εφημερίδα επικαλούμενη δηλώσεις ανώτατου στελέχους του κόμματος του Ρουγκόβα, της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσσυφοπεδίου.

    Ωστόσο ο εκπρόσωπος του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου απέρριψε ως «αβάσιμες και λανθασμένες» τις συγκεκριμένες πληροφορίες, τόνισε ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη να ειπωθεί ποιο είναι το πρόβλημα υγείας" και πρόσθεσε πως "για οποιαδήποτε διάγνωση απαιτείται χρόνος».

    Τα τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο κ. Ρουγκόβα είχε γρίπη και ότι μετέβη για ιατρικές εξετάσεις στην αμερικανική στρατιωτική βάση Μπόντστιλ στο Ουρόσεβατς, πριν φύγει για τη Γερμανία.

    Στη διάρκεια τελετής στην Πρίστινα την Παρασκευή ο κ. Ρουγκόβα ήταν εμφανώς καταβεβλημένος, όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Η αναχώρηση του κ. Ρουγκόβα για τη Γερμανία έγινε γνωστή στο Κοσσυφοπέδιο, μετά την απογείωση του αεροπλάνου του με προορισμό την αμερικανική βάση Λάντστουλ.

    Ενθερμος υποστηρικτής της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου ο Ρουγκόβα εξελέγη τον περασμένο χρόνο πρόεδρος για δεύτερη θητεία, μετά τη νίκη του κόμματός του στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2004.

    [05] ΤΟ "ΚΑΛΑΘΙ" ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΤΟΥ ΟΠΕΚ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΑ 60 ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ

    Βιέννη, 30 Αυγούστου 2005 (12:16 UTC+2)

    Το «καλάθι» πετρελαίου του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ), που περιλαμβάνει 11 διαφορετικά είδη «μαύρου χρυσού» από τις χώρες μέλη του, διαπραγματευόταν σήμερα στην αγορά του Λονδίνου στα 60,33 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε από τη Βιέννη το ειδησεογραφικό πρακτορείο του καρτέλ Opecna.

    Η τιμή του «καλαθιού», που περιλαμβάνει τα είδη Sahara, Minas, Iran Heavy, Basra Light, Kuwait Export, Es Sider, Bonny, Qatar Marine, Arab Light, Murban και BCF 17 (Furrial), είχε κλείσει την Παρασκευή στα 59,76 δολάρια, χτες όμως κέρδισε 57 σεντ. Από τις 2 Αυγούστου μέχρι σήμερα η τιμή του «καλαθιού» τσίμπησε 5,2 δολάρια το βαρέλι.

    [06] Η ΓΑΛΛΙΑ ΘΑ ΕΚΔΩΣΕΙ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡHΣΕΙΣ ΥΠΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

    Παρίσι, 30 Αυγούστου 2005 (12:01 UTC+2)

    Η κυβέρνηση του Παρισιού θα κοινοποιήσει, μέσα στις επόμενες μέρες, κατάλογο με εγχώριες επιχειρήσεις, οι οποίες θεωρούνται ότι έχουν εθνικό και στρατηγικό

    ενδιαφέρον και θα «προστατεύονται» από επιθετικές εξαγορές των διεθνών ανταγωνιστών τους, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα «Λε Εχό», ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Φρανσουά Λοό.

    Οι προθέσεις της παρισινής κυβέρνησης διαφάνηκαν στα τέλη του περασμένου μήνα, όταν κυκλοφόρησαν φήμες πως ο αμερικανικός κολοσσός PepsiCo (παράγει μεταξύ άλλων και την Πέπσι Κόλα), ήθελε να εξαγοράσει τη μεγαλύτερη γαλλική εταιρία παραγωγής τροφίμων Danone. Κορυφαίοι πολιτικοί, ακόμη και ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ αλλά και ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν, είχαν μιλήσει τότε απαξιωτικά για πιθανή εξαγορά.

    Τελικά, το deal δεν προχώρησε και, επιπλέον, η PepsiCo με ανακοίνωσή της διέψευσε τις φήμες ότι ενδιαφερόταν για την εξαγορά της Danone. Πάντως, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ποτέ δε διευκρινίστηκε εάν η διάψευση έγινε επειδή πράγματι δεν υπήρξε ενδιαφέρον εκ μέρος του αμερικανικού κολοσσού ή εξαιτίας της γενικής κατακραυγής.

    Ο Λοό δε διευκρίνισε ποιοι είναι οικονομικοί τομείς στους οποίους ανήκουν οι υπό «προστασία» γαλλικές επιχειρήσεις. Πάντως, η περίπτωση της Danone αλλά και η πολύ πιο πρόσφατη της Eramet, που παράγει νικέλιο και θεωρείται ότι έχει μεγαλύτερο στρατηγικό ενδιαφέρον από την πρώτη, οριοθετούν, τρόπον τινά, το πλαίσιο.

    Σε ό,τι αφορά στην Eramet, κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα φήμες πως ο βραζιλιάνικος όμιλος Vale do Rio Doce (CVRD), που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός σιδήρου ανά τον κόσμο, επιδίωκε την εξαγορά της. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε διάψευση ή επιβεβαίωση των διαδόσεων αυτών.

    Από την πλευρά του ο Λοό ανέφερε στην εφημερίδα πως «δεν είναι στις προθέσεις μας να εγείρουμε ενστάσεις σε κάθε προσπάθεια εξαγοράς μιας γαλλικής επιχείρησης. Αντίθετα, η πολιτική μας στοχεύει στο να ενισχύσει

    την ανταγωνιστικότητα και την ανεξαρτοποίησή τους. Κι αυτό πρέπει να το δούμε ως μέτρο που θα δώσει στις εταιρίες μας τα ίδια όπλα με εκείνα του διεθνή ανταγωνισμού».

    [07] Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Αυγούστου 2005 (11:01 UTC+2)

    Τη 16η Διεθνή Biennale Αθλητισμού στη Σύγχρονη Τέχνη (Bienal Internacional del Deporte en el Arte) - BIDA θα φιλοξενήσει η Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του υφυπουργείου Αθλητισμού, από τις 7 - 30 Σεπτεμβρίου 2005, στο πλαίσιο του 2005 - Διεθνούς Έτους Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού που όρισε ο Ο.Η.Ε. και έχει ως κεντρική επιδίωξη να αντικρίσει τον Αθλητισμό μέσα από μια διαφορετική και πιο σύγχρονη καλλιτεχνική ματιά, διευρύνοντας ουσιαστικά, τα όρια της έννοιας Πολιτισμός.

    Πρόκειται για μια σημαντική καλλιτεχνική συνάντηση που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού της Ισπανίας. Η BIDA διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία από το 1967, σε πόλεις της Ισπανίας με διαφορετικούς προσκεκλημένους καλλιτέχνες.

    Τα έργα που παρουσιάζονται στους χώρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Καυτανζόγλειου Σταδίου της Θεσσαλονίκης, αμέσως μετά, θα μεταφερθούν στη Σεβίλλη της Ισπανίας προκειμένου να παρουσιασθούν στο ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας ιστορικό μνημείο του 13ου αιώνα των Αυτοκρατορικών Νεωρίων Las Atarazanas, το Νοέμβριο του 2005.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2005, στις 6.30 μ.μ. στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

    Οι Έλληνες καλλιτέχνες, που εκπροσωπούν διαφορετικές γενιές, είναι: Γιώργος Λαζόγκας, Μανώλης Μπαμπούσης, Δημήτρης Ξόνογλου, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Δανάη Στράτου, Χρυσή Τσιώτα, Έφη Χαλυβοπούλου, Έρση Χατζηαργυρού, Γιούλα Χατζηγεωργίου (Κύπρος), Έλλη Χρυσίδου, Αλέξανδρος Ψυχούλης.

    Οι διεθνείς καλλιτέχνες είναι: Fernando Baena (Spain), Yoav Ben-David (Israel), Juan Carlos Bracho (Spain), Joan Cort?s (Spain), Javier Grandes (Spain), Rula Hallawani (Palestine), Frederique Lecerf (France), Clara Montoya (Spain), Tobias Putrih (Slovenia), Daniel Vega (Spain), Jos? Luis Vicario (Spain).

    «Ένα χρόνο μετά την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων που αποτέλεσαν αναμφισβήτητα ένα κορυφαίο αθλητικό, πολιτιστικό γεγονός με παγκόσμια αναγνώριση, η οργάνωση και παρουσίαση της 16ης Διεθνούς Biennale Αθλητισμού στην Τέχνη, σηματοδοτεί μία τολμηρή απόφαση αλλά και ένα γενναιόδωρο άνοιγμα του Αθλητισμού προς τη Σύγχρονη Τέχνη» τονίζει σε μήνυμά του, ο υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, επισημαίνοντας ότι «η έκθεση αποτελεί ταυτόχρονα, γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ δύο χωρών με μακρά παράδοση κοινών καλλιτεχνικών πρωτοβουλιών».

    [08] ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΙΦΛΙΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2005 (23:44 UTC+2)

    Οκτώ Ελληνες καλλιτέχνες (Μπάμπης Βενετόπουλος, Λυδία Δαμπασίνα, Χριστίνα Δημητριάδου, Γιώργος Κατσάγγελος, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Δανάη Στράτου, Ευανθία Τσαντίλα και Αλέξανδρος Ψυχούλης) θα παρουσιάσουν τα έργα τους στην Τιφλίδα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με το διεθνές εικαστικό forum Caravansarai 5.

    Στην έκθεση, η οποία θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 8 Οκτωβρίου , θα παρουσιάσουν έργα τους (Φωτογραφία και Βίντεο) μαζί με άλλους καλλιτέχνες από 15 χώρες.

    Η συνεργασία αυτή αποτελεί προαναγγελία της εικαστικής διοργάνωσης COSMOPOLIS 2 που θα πραγματοποιήσει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το 2007και στην οποία θα συμμετέχουν καλλιτέχνες από τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και του Νοτίου Καυκάσου (Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία, Μολδαβία, Ρωσία, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν).

    Ενόψει της επικείμενης αυτής συνεργασίας, θα επισκεφθούν την Τιφλίδα στις αρχές Οκτωβρίου ο Διευθυντής του ΚΜΣΤ, Μιλτιάδης Παπανικολάου και η επιμελήτρια του ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου. όπου Θα έχουν επαφές με αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού της Γεωργίας, με εκπροσώπους μουσείων και καλλιτέχνες, για να συζητήσουν το καλύτερο δυνατό πλαίσιο συνεργασίας με το COSMOPOLIS 2, το οποίο φιλοδοξεί να δημιουργήσει δίκτυο με όλους τους μεγάλους εικαστικούς θεσμούς της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας και του Νοτίου Καυκάσου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 30 August 2005 - 18:13:44 UTC