Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-08-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΑΠΛΗΚΤΙΣΜΟΙ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
  • [02] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΣΚΗΣΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [04] ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [05] "ΟΧΙ" ΣΙΡΑΚ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

  • [01] ΔΙΑΠΛΗΚΤΙΣΜΟΙ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2005 (20:17 UTC+2)

    Με αντιδράσεις των εμποροϋπαλλήλων τέθηκε σε εφαρμογή το νέο ωράριο των καταστημάτων ενώ μικρής έκτασης επεισόδια προκλήθηκαν λίγο μετά τις 5 το απόγευμα έξω από την είσοδο δύο πολυκαταστημάτων στη Λεωφόρο Κηφισίας στους Αμπελοκήπους και στην Λεωφόρο Πατησίων στα Κάτω Πατήσια, καθώς και σε πολυκατάστημα στην περιοχή του Φοίνικα Θεσσαλονίκης.

    Συγκεκριμένα έξω από τα δύο πολυκαταστήματα είχαν συγκεντρωθεί περίπου 60 εμποροϋπάλληλοι του Συλλόγου Αθηνών και δεν άφηναν τους πελάτες να μπουν μέσα σε αυτά διαμαρτυρόμενοι με τον τρόπο αυτό για την εφαρμογή του νέου ωραρίου λειτουργίας τους.

    Ακολούθησαν μικροεπεισόδια τα οποία έλαβαν τέλος με την επέμβαση δυνάμεων των ΜΑΤ που παρατάχθηκαν ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες ομάδες

     Όπως έγινε γνωστό από τις διευθύνσεις των δύο πολυκαταστημάτων αυτά θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 8 το βράδυ αλλά οι εμποροϋπάλληλοι, μέλη του ΠΑΜΕ, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από αυτά τόνιζαν ότι θα παραμείνουν μέχρι εκείνη την ώρα στην είσοδο των πολυκαταστημάτων αποτρέποντας τους υποψήφιους πελάτες να μπουν σε αυτά.

    [02] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΣΚΗΣΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 25 Αυγούστου 2005 (19:58 UTC+2)

    Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινή ομιλία του με την οποία άνοιξαν οι εργασίες της διήμερης συνόδου του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματός του στο Λαύριο.

    Η ΝΔ, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, έχει απογοητεύσει ακόμα και τους πιο ένθερμους οπαδούς της. Η ΝΔ, είπε, δεν χρειάζεται σχέδιο, γιατί το σχέδιό της πραγματοποιήθηκε με το να έλθει στην εξουσία. Και αποκαλύπτεται αυτό το σχέδιο, «που είναι η εξουσία για την εξουσία», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας ότι «η ΝΔ συνεχίζει αυτό το σχέδιο, προσπαθώντας απλώς να ελέγξει, ακόμα και υπονομεύοντας δημοκρατικούς θεσμούς, όπως βλέπουμε με τις πρόσφατες πραξικοπηματικές αλλαγές- μέσα στην Βουλή - για το θέμα της Δικαιοσύνης, την πλήρη κομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης που θα έχει σημαντικότατες επιπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών προς τον πολίτη, τα παιχνίδια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως ακούμε για το 42%».

    Αναφερόμενος, ιδιαίτερα, στο τελευταίο θέμα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «αφήνουν ιδέες να αιωρούνται και να συζητούνται χωρίς να παίρνουν οι ίδιοι υπεύθυνη στάση. Όμως, αυτή η συζήτηση δείχνει την βαθιά ηττοπάθεια της ΝΔ, αλλά είναι και παιχνίδια που θυμίζουν την παλιά ΕΡΕ, όταν λίγο πριν τις εκλογές άλλαζαν τα εκλογικά συστήματα για να προσπαθήσουν να αλλάξουν την ροή των πραγμάτων και την βούληση του ελληνικού λαού, κάτι που δεν θα μπορέσουν να καταφέρουν».

    «Τα παιχνίδια αυτά συνδυάζονται με ένα συγκεντρωτισμό στο κράτος, με παιχνίδια με τα ΜΜΕ και βεβαίως το σχέδιο της ΝΔ νομοτελειακά οδηγεί την χώρα να μην έχει κατεύθυνση», ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας οτι «είμαστε μια χώρα χωρίς κατεύθυνση που άγεται και φέρεται ακριβώς λόγω της λογικής της ΝΔ, σύμφωνα με τα εκάστοτε συγκυριακά συμφέροντα μεγαλύτερα, μικρότερα ή και διεθνή, όχι όμως με τα οργανωμένα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ακόμη ότι η πορεία του ΠΑΣΟΚ αυτό τον χρόνο είναι πορεία προς τον λαό, έχοντας ήδη μετά από αρκετούς μήνες διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο δομής του κίνηματός μας, ένα πλαίσιο συμμετοχικής και ανοιχτής πολιτικής λειτουργίας, που τώρα, με την συμπλήρωση των νέων οργάνων πριν από λίγους μήνες, θα δοκιμαστεί και θα είναι πρωτόγνωρη στην ελληνική πολιτική ζωή η λειτουργία μιας τέτοιας πολιτικής οργάνωσης».

    «Το διήμερο αυτό θα είναι η απαρχή μιας πορείας μας προς όλη την επικράτεια, όπου το ΠΑΣΟΚ θα βάζει ως επίκεντρο τους πολίτες και θα είναι το ΠΑΣΟΚ ενωμένο έξω από μικροδοβλέτια και προσωπικές στρατηγικές,που θα δώσει την μάχη για μια διαφορετική Ελλάδα που μπορεί να αντιμετωπίσει τις νέες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο»,υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Και πρόσθεσε λέγοντας ότι «είμαστε εδώ για να δώσουμε σάρκα και οστά στο χρονοδιάγραμμα για τις πρωτοβουλίες μας,να δώσουμε το έναυσμα για όλο το κίνημά μας και για τον λαό που περιμένει,πια, με αγωνία.Λόγω της αποτυχίας της ΝΔ, λόγω της καθημερινής αποτυχίας της ΝΔ,ο λαός στρέφεται προς το ΠΑΣΟΚ και περιμένει απο μας και εμείς θα ανταποκριθούμε».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε σαν «πρώτο σταθμό» την μεγάλη εκδήλωση που ετοιμάζει το κόμμα, επί τη επετείω της «3ης Σεπτέμβρη» στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Τάε Κβό Ντό, όπου θα τιμηθούν τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της ιδρυτικής Διακήρυξης του κινήματος και αποτέλεσαν την πρώτη Κεντρική Επιτροπή του.

    Ο κ .Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση για «απίστευτους χειρισμούς» στην οικονομία που «πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο". Πρόκειται, είπε, για ένα σοκ στην οικονομία που πληρώνει σήμερα και θα πληρώσει ακόμα περισσότερο ο μέσος Ελληνας.

    Ο κ.Παπανδρέου είπε ότι "η συντηρητική παράταξη καλλιεργεί ένα μύθο πως τα ίδια θα κάνατε και εσείς» και τόνισε με έμφαση ότι «δεν θα κάναμε τα ίδια, θα κάναμε πολύ διαφορετικά. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα κάνει διαφορετικά, όπως και η χώρα έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα κάνει διαφορετικά όταν θέτει στόχους».

    «Υπάρχουν επιλογές. Δεν είμαστε μοιρολάτρες και αυτή είναι η διαφορά», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και έφερε ως παραδείγματα στόχων που επιτεύχθηκαν - «αν και πολλοί έλεγαν ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε» - τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τους ρυθμούς ανάπτυξης στο ύψος του 5,5% του ΑΕΠ, την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη και τα μεγάλα έργα.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θεωρεί χωρίς υπόσταση την κριτική που ασκεί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής όταν δηλώνει ότι «για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ» και πρόσθεσε οτι «αυτό το παραμύθι όλο και ξεφτίζει μετά από 18 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ».

    Αναφερόμενος στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε εκ νέου υπέρ της αποκέντρωσης και τόνισε ότι πρέπει «να αναδείξουμε ό,τι καλύτερο έχει ο τόπος στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε την μεγάλη μεταρρύθμιση που θα γίνει όταν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση και θα γίνει στις επόμενες εκλογές».

    [03] ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Λευκωσία, 27 Αυγούστου 2005 (10:20 UTC+2)

    Οι εξελίξεις στην αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου με τη συντριβή

    αεροσκάφους της εταιρείας "Helios" και οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού

    Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου, δεσπόζουν των πρωτοσέλιδων των

    σημερινών εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η πρόθεση της

    Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υιοθετήσει κατάλογο αερογραμμών που δεν θα

    επιτρέπονται να εκτελούν πτήσεις προς την ΕΕ, η πορεία ένταξης της

    Τουρκίας στην ΕΕ, η υπόθεση απώλειας πέντε περίπου εκατομμυρίων λιρών από

    το Ταμείο Σύνταξης της ΑΗΚ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι

    μετανάστες που φθάνουν στην Κύπρο.

    Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Πρώτο φως από Γερμανία", γράφει ότι θέμα

    ωρών είναι η έκδοση δεύτερου ενδιάμεσου πορίσματος της ελληνικής Επιτροπής

    Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων και Συμβάντων, και ότι, σύμφωνα με

    πληροφορίες της εφημερίδας, από χθες ο επικεφαλής της Επιτροπής, Ακριβός

    Τσολάκης, έχει στα χέρια του τα πορίσματα γερμανικού εξειδικευμένου οίκου,

    ο οποίος εξέτασε συντρίμμια των συστημάτων συμπίεσης και ψύξης του

    μοιραίου αεροπλάνου, μεταξύ των οποίων η βαλβίδα συμπίεσης και τα όργανα

    ελέγχου στο πιλοτήριο. Γράφει, επίσης, ότι μπλόκο στην ενταξιακή πορεία

    της Τουρκίας θέτει το Παρίσι, καθώς και το φαβορί των γερμανικών εκλογών,

    Αγκέλα Μέρκελ.

    Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Λερναία Υδρα τα έγγραφα καίνε τον Θράσου",

    γράφει ότι άλλη μια επιστολή φωτιά, την οποία συνέταξε αυτή τη φορά ο

    ανώτερος λειτουργός Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας Μ. Αγησιλάου και

    απέστειλε στον διευθυντή του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, στις 24

    Ιουνίου 2004, καταγράφοντας τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στο Τμήμα

    Πολιτικής Αεροπορίας, αφήνει σοβαρά εκτεθειμένο τον Υπουργό Συγκοινωνιών.

    Γράφει, επίσης, ότι η ποινική υπόθεση για την απώλεια πέντε περίπου

    εκατομμυρίων λιρών από το Ταμείο Σύνταξης της ΑΗΚ, με κατηγορούμενους το

    ζεύγος Γιάννου και Ρέας Ανδρονίκου, έχει οριστεί για εκδίκαση στο

    Δικαστήριο Λευκωσίας, στις 20 Σεπτεμβρίου 2005.

    Η "Μάχη", υπό τον τίτλο " 'Σούμα' με... αποτέλεσμα μηδέν", γράφει ότι με

    μια συνέντευξη Τύπου, που θύμιζε περισσότερο διαφημιστική καμπάνια

    μπακάλικου, επιχείρησε χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών να διαψεύσει τα όσα

    κατήγγειλε προχθές ο υπεύθυνος αδειοδότησης στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας

    Χαράλαμπος Χατζηγεωργίου, και ότι ο κ. Θράσου προσπάθησε παράλληλα, με

    υπονοούμενα και αιχμές, να πλήξει το κύρος και την αξιοπιστία του κ.

    Χατζηγεωργίου. Γράφει, επίσης, ότι ούτε λέξη δεν παίρνει πίσω από τα όσα

    συγκλονιστικά αποκάλυψε για την Πολιτική Αεροπορία ο κ. Χατζηγεωργίου, ο

    οποίος χαρακτήρισε αναλήθειες τα όσα είπε χθες ο κ. Θράσου.

    Ο "Πολίτης", υπό τον τίτλο "Θράσος χωρίς όρια", γράφει ότι ούτε τον σάλο

    από τις καταγγελίες του υπεύθυνου αδειοδότησης στην Πολιτική Αεροπορία δεν

    μπόρεσε να εκτιμήσει σωστά ο Υπουργός Συγκοινωνιών, και αντί να

    αξιοποιήσει τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για να δώσει σαφείς απαντήσεις για

    καθεμιά από τις καταγγελίες, ισχυρισμούς έστω, του Χαράλαμπου

    Χατζηγεωργίου, ο Χάρης Θράσου επιχείρησε να βγει στην αντεπίθεση. Γράφει,

    επίσης, ότι με ψυχές βαλαντωμένες στο κλάμα, η Κύπρος έθαψε χθες άλλους 18

    νεκρούς από την αεροπορική τραγωδία, ενώ το βράδυ έκλαψε με το χάλι των

    πολιτικών μας, που αφού έβγαλαν τις μαύρες - για τις κηδείες - γραβάτες,

    καβγάδιζαν επί σορών στα τηλεοπτικά παράθυρα.

    Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο "Δεν έπεισε ο Θράσου και ένιψε τα χείρας του",

    γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών άφησε να αιωρούνται οι καταγγελίες ότι

    το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας παρουσιάζει εικόνα αποσύνθεσης και ότι ο

    ίδιος γνώριζε εδώ και δέκα μήνες για την κατάσταση αυτή, σημειώνοντας ότι

    ο κ. Θράσου συγκάλεσε διάσκεψη Τύπου, αλλά περιοριζόταν στο στερεότυπο πως

    "όλα εξετάζονται από την αρμόδια επιτροπή" κάθε φορά που του υποβαλλόταν

    ερώτηση ουσίας. Γράφει, επίσης, ότι θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η

    δημοσιοποίηση της πρόθεσης της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη

    δημιουργία χωματερής στον χώρο της συντριβής του μοιραίου Μπόινγκ.

    Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Νέα ευρήματα στον τόπο της τραγωδίας", γράφει

    ότι νέα ευρήματα, όπως το κάλυμμα του πιλοτηρίου, καθώς και άλλα τεκμήρια,

    που ίσως ρίξουν περισσότερο φως στις έρευνες της Επιτροπής Αεροπορικών

    Ατυχημάτων της Ελλάδας, βρέθηκαν χθες στον τόπο της τραγωδίας, στο

    Γραμματικό, και βρίσκονται ήδη υπό εξέταση, σημειώνοντας ότι χθες τα μέλη

    της Επιτροπής μελέτησαν τις εκθέσεις των Γερμανών εμπειρογνωμόνων, οι

    οποίοι αποκρυπτογράφησαν τα κομμάτια του πιλοτηρίου που σχετίζονται με το

    σύστημα συμπίεσης. Γράφει, επίσης, ότι πέραν των εκατό καταθέσεων έχουν

    ληφθεί μέχρι σήμερα από την Αστυνομία, αναφορικά με το αεροπορικό

    δυστύχημα της 14ης Αυγούστου.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", υπό τον τίτλο "Υπάρχει αρκετή στήριξη για τους

    νέους μας μετανάστες;" γράφει ότι ο οργανισμός στήριξης των μεταναστών

    ΚΙΣΑ μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άτομα που φθάνουν στην

    Κύπρο, και έδωσε έμφαση στην περίπτωση Ούγγρου που φαίνεται ότι

    αυτοκτόνησε όταν πίστεψε πως βρισκόταν αντιμέτωπος με την οικονομική

    καταστροφή. Γράφει, επίσης, ότι ένας κατάλογος αερογραμμών, στις οποίες θα

    απαγορεύεται να εκτελούν πτήσεις προς τις χώρες της ΕΕ, πιθανό να

    βρίσκεται στη διάθεση των επιβατών μέσα σε έξι μήνες, σύμφωνα με την

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζητά την άμεση υιοθέτηση του καταλόγου, ύστερα

    από μια σειρά αεροπορικών δυστυχημάτων.

    [04] ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 27 Αυγούστου 2005 (10:16 UTC+2)

    Ταυτοποιήθηκε μέσω αναλύσεων DNA της σορού του Γερμανού πιλότου του

    μοιραίου αεροσκάφους της «Ηλιος», ενώ οργίλη ήταν η αντίδραση του υπουργού

    Συγκοινωνιών της Κύπρου, Χάρη Θράσου μετά τις χθεσινές δηλώσεις του

    υπευθύνου αδειοδότησης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Χαράλαμπου

    Χατζηγεωργίου.

    Ο κ. Θράσου αφήνοντας να αιωρούνται και προσωπικές αιχμές, τόσο για την

    επαγγελματική πορεία όσο και για τα κίνητρα του κ. Χατζηγεωργίου, απέρριψε

    τις καταγγελίες του υπευθύνου αδειοδότησης της κυπριακής Πολιτικής

    Αεροπορίας.

    Υπενθυμίζουμε ότι χθες ο κ. Χατζηγεωργίου κατήγγειλε ελλείψεις, προβλήματα

    και ανεπαρκή στελέχωση στην Πολιτική Αεροπορία (Π.Α.) αναφέροντας

    χαρακτηριστικά ότι τους τελευταίους 10 μήνες ούτε ένας πτητικός έλεγχος

    διενεργήθη.

    Μάλιστα ανέφερε ότι τα προβλήματα είχαν επισημανθεί γραπτώς τόσο προς τους

    επικεφαλής της Πολιτικής Αεροπορίας όσο και προς το αρμόδιο υπουργείο, το

    υπουργείο Συγκοινωνιών, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση ή

    διορθωτική κίνηση.Ο υπουργός Συγκοινωνιών, Χάρης Θράσου μίλησε, αυτός τώρα με τη σειρά του, για παραπληροφόρηση εκ μέρους του κ. Χατζηγεωργίου και σημείωσε ότι τα όσα

    ο υπεύθυνος αδειοδότησης της Π.Α. κατήγγειλε αποτελούσαν «ισχυρισμούς και

    όχι στοιχεία».

    Τα στοιχεία, είπε, θα προκύψουν από τη διερεύνηση. Όσον αφορά στους

    πτητικούς ελέγχους, ο κ.Θράσου σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ευρωπαίκοί

    κανονισμοί που να υπαγορεύουν τη συχνότητα αυτών των ελέγχων.

    Επικαλούμενος δε την πρακτική που ακολουθείται στη Βρετανία, ανέφερε ότι

    πέρυσι έγιναν παρόμοιοι έλεγχοι και θα γίνουν και φέτος αφου αυτοί -όπως

    είπε- είναι ετήσιοι.

    Όσον αφορά σε ελέγχους στα αεροσκάφη ο κ. Θράσου επικαλέστηκε έκθεση του

    περιφερειακού διευθυντή της βρετανικής πολιτικής αεροπορίας με βάση την

    οποία το τελευταίο διάστημα έγιναν 14 έλεγχοι σε αεροσκάφη όλων των

    αεροπορικών εταιρειών στην Κύπρο.

    Πάντως γεγονός παραμένει ότι μετά και τις καταγγελίες Χατζηγεωργίου,

    αρκετά είναι τα κόμματα, ανάμεσα σ? αυτά και από το κυβερνητικό στρατόπεδο

    που ζητούν νέα ανεξάρτητη και ολοκληρωμένη έρευνα που θα αφορά σε ολόκληρο

    το φάσμα του τομέα αεροπορικών πτήσεων στην Κύπρο, των κυβερνητικών

    υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένων.

    [05] "ΟΧΙ" ΣΙΡΑΚ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Παρίσι, 27 Αυγούστου 2005 (10:13 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, έθεσε υπό αμφισβήτηση τα σχέδια της ΕΕ να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι θα πρέπει πρώτα οι υπουργοί Εξωτερικών της Κοινότητας να συζητήσουν την στάση της Άγκυρας στο θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Χοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο κ. Σιράκ τόνισε ότι η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Λευκωσία δημιουργεί πολιτικά και νομικά προβλήματα. Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η στάση της Τουρκίας δεν συνάδει με τη νοοτροπία που πρέπει να έχει μια χώρα που θέλει να γίνει μέλος της Κοινότητας. Έτσι ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε να συζητηθεί το θέμα από τους αρμόδιους υπουργούς. Τον περασμένο μήνα η Τουρκία υπέγραψε το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης με τα δέκα νέα μέλη της ΕΕ μεταξύ των οποίων και με την Κύπρο. Όμως σε δήλωση της η Αγκυρα κατέστησε σαφές ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου δεν συνιστά αναγνώριση της Κύπρου.

    Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, ο πρόεδρος Σιράκ, αρχικά ήταν ενθουσιώδης υποστηρικτής της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Όμως η απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από τους Γάλλους ψηφοφόρους που μεταξύ άλλων εναντιώνονται στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας έχει οδηγήσει τον Γάλο πρόεδρο να αλλάξει τη πολιτική του. Νωρίτερα τον Αύγουστο ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν , είχε χαρακτηρίσει «αδιανόητη» την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς προηγούμενη αναγνώριση της Κύπρου από την Αγκυρα.

    Σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό «Ευρώπη Ένα», ο κ. Ντε Βιλπέν είχε τονίσει ότι «η έναρξη μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων, οποιουδήποτε είδους, προϋποθέτει αναγνώριση όλων των μελών που συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 27 August 2005 - 18:13:27 UTC