Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-08-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟ 2006
  • [02] ΟΜΙΛΙΑ Δ. ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
  • [03] ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΔΕΙΓΜΑΤΑ DNA
  • [04] ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΠΙΛΟΤΟΥ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ
  • [05] ΚΑΘΗΛΩΝΕΙ ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΤΗΣ Η ΕΤΑΙΡΙΑ «ΗΛΙΟΣ»
  • [06] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΦΙΛΙΚΗ ΗΤΤΑ ΑΠΟ ΚΡΟΑΤΙΑ
  • [07] ΠΟΛΟ: ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ WORLD LEAGUE Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [08] ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ

  • [01] ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟ 2006

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2005 (11:06 UTC+2)

    Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που βασίζεται στην εξωστρέφεια, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αύξηση της παραγωγικότητας, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης, αποδίδει ήδη θετικά αποτελέσματα, τα οποία θα ενισχυθούν από το 2006 και μετά, αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας. Οι ίδιοι προσθέτουν ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης.

    Αναλυτικότερα, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών υποστηρίζει ότι:

    "Οι γενικές παράμετροι του Προϋπολογισμού του 2006 είναι δύο και περιέχονται στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) της Ελληνικής Δημοκρατίας, το οποίο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ, στις 12 Απριλίου 2005:

    1. Συγκράτηση του ελλείμματος για το 2005 αισθητά κάτω από το 4% του ΑΕΠ.

    Οι προσωρινές εκτιμήσεις είναι ότι θα κλείσει στο 3,6% με 3,7% του ΑΕΠ. Επίσης, θα επιτευχθεί σημαντική μείωση του χρέους σε σχέση με το επίπεδο που ήταν στο τέλος του 2004 (110,5% του ΑΕΠ).

    2. Περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στο 2006 κάτω από το 3% του ΑΕΠ με βασικό μοχλό τη συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών. Τουλάχιστον 0,6 ποσοστιαίες μονάδες από αυτήν τη μείωση του ελλείμματος θα έχουν διαρθρωτικό και μόνιμο χαρακτήρα. Αυτή η προσπάθεια, μαζί με σημαντικές αποκρατικοποιήσεις, θα συντείνει στην πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους.

    Εσοδα: Η υστέρηση εσόδων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια οφείλεται κυρίως στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή και πάντως όχι στην οικονομική συγκυρία. Προσωρινά, τα έσοδα θα υποβοηθηθούν με την τιτλοποίηση ενός τμήματος από παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη, που θα συνεισφέρει περίπου 1% του ΑΕΠ για κάθε ένα από τα έτη 2005 και 2006. Παράλληλα, εντείνεται η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με αποτελέσματα να αναμένονται περισσότερο μέσα στο 2006.

    Δαπάνες: Το ΠΣΑ προβλέπει μείωση των δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, κυρίως μέσα από τη συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών. Ο στόχος αυτός φαίνεται να επιτυγχάνεται ικανοποιητικά για το 2005, χωρίς να διακυβεύεται η ποιότητα των κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρονται στον πολίτη από το κράτος. Για το 2006, η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί με κύριους άξονες την περιστολή της δημόσιας σπατάλης, το νοικοκύρεμα των ΔΕΚΟ, τον εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

    Ανάπτυξη: Η ικανοποιητική πορεία του Προϋπολογισμού στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον ταχύ ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Στα μέσα του 2005, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ ήταν 3,5%, δηλαδή αρκετά υψηλότερος από τις προβλέψεις διαφόρων οργανισμών. Στο πρώτο τρίμηνο του 2005 ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας σε ετήσια βάση ήταν ο υψηλότερος στην ευρωζώνη (3,5% με δεύτερη την Ισπανία με 3,3% - στοιχεία Eurostat 11/8/05).

    Οι δείκτες συγκυρίας είναι ενθαρρυντικοί και για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας. Ο όγκος λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε με ρυθμούς εφάμιλλους των περυσινών (5,3% το Μάιο 2005 σε 12μηνη βάση). Η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε κατά 14,2% σε ετήσια βάση, ρυθμός πολύ κοντά στον περσινό και σχεδόν διπλάσιος του αντίστοιχου της ευρωζώνης.

    Το ποσοστό ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2005 ήταν 10,4%, έναντι 11,3% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004. Η τάση αυτή δείχνει να συνεχίζεται. Με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 3,9% και τις εισαγωγές να μειώνονται κατά 4,4% (σε 12μηνη βάση στο τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2005) παρουσιάζεται βελτίωση στην εξωτερική θέση της χώρας μας.

    Παρά τη μείωση των δημόσιων δαπανών, μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων η οικονομική δραστηριότητα δεν φαίνεται να επιβραδύνεται σημαντικά".

    [02] ΟΜΙΛΙΑ Δ. ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Αθήνα, 19 Αυγούστου 2005 (22:24 UTC+2)

    Στις θετικές ενδείξεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας αναφέρθηκε ο υπουργός Aνάπτυξης Δημήτρης Σιούφας μιλώντας σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης που συνεδρίασε στο Zάππειο.

    O κ. Σιούφας ανέφερε συγκεκριμένα ότι:

    -Στον κατάλογο ταχείας ανάπτυξης το 2005 που εκδίδεται από την εταιρεία "GRAND THORNTON INTERNATIONAL" και καλύπτει 24 χώρες, το ποσοστό των ελληνικών ταχέως αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων αυξάνεται από 13% που ήταν το 2004 σε 15% για το 2005.

    -Η δεύτερη θετική ένδειξη είναι η αύξηση των εξαγωγών κατά 8,6% το πρώτο εξάμηνο του 2005 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004.

    -Oι αφίξεις τουριστών σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σημειώνουν αξιοσημείωτη ανάκαμψη.

    O κ. Σιούφας τόνισε ότι χρειάζονται πλέον σοβαρές παρεμβάσεις, τομές και μεταρρυθμίσεις στις δομές του κράτους και της οικονομίας. Όλοι διαμαρτύρονται για τη γραφειοκρατία, την έλλειψη ανταγωνισμού, το μη φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, τη διαπλοκή, την παραοικονομία, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, ωστόσο, τόνισε, όταν μπαίνουμε στο πεδίο του τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, ορισμένες πλευρές εμφανίζουν τις λύσεις ως φόβητρα και απειλές. Kαι υπογράμμισε ότι «η μεγαλύτερη απειλή είναι η εμμονή στην αδράνεια και τη στασιμότητα».

    O κ. Σιούφας παρουσίασε τον προγραμματισμό του υπουργείου, που προβλέπει ότι το Σεπτέμβριο θα κατατεθούν στη Bουλή τα δύο νομοσχέδια για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και την προετοιμασία των ρυθμίσεων για τα βιοκαύσιμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    O υπουργός Aνάπτυξης ανακοίνωσε τέλος ότι:

    -Σύντομα θα υπογραφεί προγραμματική συμφωνία με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος για την αντιμετώπιση σειράς θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος που επηρεάζουν το επίπεδο ζωής των πολιτών, την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα όρια των Δήμων και των Κοινοτήτων.

    -Bρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης οι μελέτες για την ίδρυση της Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας και του Ευρωπαϊκού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου.

    -Tον επόμενο μήνα θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συγκροτήθηκε πρόσφατα.

    -Έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης των επιπτώσεων της νομοθεσίας στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

    -Tις επόμενες μέρες θα ανατεθεί η εκπόνηση της ετήσιας μελέτης για την ανταγωνιστικότητα του 2005 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣEE.

    -Θα υπερδιπλασιασθεί (από 250 σε 600) ο αριθμός των διδακτορικών διπλωμάτων που χρηματοδοτούνται από το κράτος. Στις ΗΠΑ χρηματοδοτήθηκαν 4.000 τέτοια διπλώματα, των οποίων οι ιδέες και το περιεχόμενο πέρασαν στην παραγωγή και έδωσαν ένα εκατομμύριο επιπλέον θέσεις εργασίας.

    [03] ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΔΕΙΓΜΑΤΑ DNA

    Λευκωσία, 20 Αυγούστου 2005 (12:36 UTC+2)

    Το δρόμο για την Αθήνα αναμένεται να πάρουν σήμερα Σάββατο, τα περίπου 220 δείγματα DNA, που λήφθηκαν από συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της περασμένης Κυριακής και δεν έχουν ακόμα αναγνωρισθεί. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας ταυτοποίησης λειψάνων του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας της Κύπρου, Μάριος Καριόλου, τα τυποποιημένα δείγματα θα μεταφερθούν στην ελληνική πρωτεύουσα από μέλος της Αστυνομίας, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για την αποκάλυψη της ταυτότητας των θυμάτων που δεν έχουν αναγνωριστεί.

    Ερωτηθείς πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγνώρισης, ο κ. Καριόλου είπε πως το προσωπικό του Ινστιτούτου Γενετικής εργάστηκε καθ' όλην τη διάρκεια της νύκτας της Τετάρτης, για να μπορέσει να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Και συμπλήρωσε: «Μακάρι να είχαμε κι εμείς δείγματα από τα θύματα εδώ για να εργαστούμε πάνω τους. Δεν έχουμε όμως και άρα εναπόκειται στους συναδέλφους από την Ελλάδα πότε θα ολοκληρώσουν την εργασία τους».

    Από πλευράς του, ο Yπουργός Υγείας της Κύπρου, Αντρέας Γαβριηλίδης ανέφερε πως η διαδικασία της ταυτοποίησης αναμένεται να διαρκέσει γύρω στις 10-12 μέρες, οπότε πλέον και θα διαπιστωθεί ποια είναι ακριβώς τα τρία πρόσωπα που αγνοούνται.

    Ερωτηθείς για τις νεκροτομές που διενεργούνται στην Αθήνα, ο υπουργός

    διαβεβαίωσε πως έχει συνεχή ενημέρωση και αποκάλυψε ότι ζήτησε από τον ιατροδικαστή Νίκο Καλογριά να δώσει λεπτομερή έκθεση για το θέμα του παιδιού, που διαπιστώθηκε ότι επέζησε για λίγο μετά τη συντριβή.

    O Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος καλεί τους οδοντιάτρους που κατέχουν οδοντιατρικό ιστορικό των μη αναγνωρισθέντων θυμάτων, να το αποστείλουν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών. Για περισσότερες πληροφορίες, οι οδοντίατροι παρακαλούνται να επικοινωνούν με το σύλλογό τους.

    [04] ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΠΙΛΟΤΟΥ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

    Λευκωσία, 20 Αυγούστου 2005 (12:29 UTC+2)

    Η οικογένεια του Γερμανού κυβερνήτη του μοιραίου Μπόινγκ της εταιρίας

    "Hλιος", του Mαρτέν Χανς Γιούργκεν έδωσε σημεία ζωής, για πρώτη φορά από την περασμένη Κυριακή που σημειώθηκε η τραγωδία,. Ζήτησαν τηλεφωνικώς από την Αστυνομία να τους δοθεί το πράσινο φως για παραλαβή των προσωπικών αντικειμένων του αγαπημένου τους από το χώρο διαμονής του. Στα χέρια της ερευνητικής επιτροπής είναι και το βιογραφικό του Γερμανού, το οποίο εξασφαλίστηκε από την Αστυνομία της χώρας του.

    Την αποκάλυψη για το ενδιαφέρον, που άρχισαν να επιδεικνύουν οι συγγενείς του Γερμανού κυβερνήτη Mαρτέν Χανς Γιούργκεν έκανε ο Υπαρχηγός της Κυπριακής Αστυνομίας Χαράλαμπος Κουλέντης. Όπως είπε, η οικογένεια του Γερμανού επικοινώνησε με το Αρχηγείο και ζήτησε να παραλάβει κάποια προσωπικά του αντικείμενα, από το χώρο στον οποίο διέμενε πριν από το τραγικό συμβάν.

    «Δεν ζήτησαν να ενημερωθούν για τις έρευνες και τις συνθήκες του

    ατυχήματος», σημείωσε ο κ. Κουλέντης και απέδωσε το γεγονός στο ότι η

    διερεύνηση των συνθηκών συντριβής του Μπόινγκ γίνεται κατά πρώτο λόγο από την Ελληνική Αστυνομία. «Ίσως να έχουν ενημερωθεί από τις ελληνικές Αρχές, ανέφερε.Αποκάλυψε ακόμη πως η Γερμανική Αστυνομία απέστειλε ήδη στην Κύπρο το βιογραφικό με τα προσόντα που διέθετε ο κυβερνήτης, το οποίο και

    αξιολογείται από τους ανακριτές του ΤΑΕ, αλλά και από την ερευνητική

    επιτροπή που διορίστηκε για να ρίξει φως στα αίτια της τραγωδίας.

    [05] ΚΑΘΗΛΩΝΕΙ ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΤΗΣ Η ΕΤΑΙΡΙΑ «ΗΛΙΟΣ»

    Λευκωσία, 20 Αυγούστου 2005 (12:15 UTC+2)

    Η αεροπορική εταιρεία Helios Airways, καθηλώνει στο έδαφος τα

    εναπομείναντα αεροσκάφη της, παραδίδοντας προσεχώς δύο Boeing του στόλου της σε ανεξάρτητο οίκο του εξωτερικού προκειμένου να ελεγχθεί κατά πόσο είναι ασφαλή για πτήση. Ο διευθύνων σύμβουλος της Helios ενημέρωσε ήδη τον Κύπριο υπουργό Μεταφορών και Συγκοινωνιών για την απόφαση της εταιρείας να σταματήσουν οι πτήσεις. Κατά πληροφορίες τηλεοπτικών δικτύων, η εταιρεία ζήτησε από την κυπριακή κυβέρνηση να την ενημερώσει σε ποιο διεθνή οργανισμό να παραδώσει τα αεροσκάφη για έλεγχο. Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι η κυβέρνηση της Κύπρου ήταν ήδη έτοιμη να «μπλοκάρει» τα αεροσκάφη της Helios Airways. Το θέμα του ελέγχου των αεροσκαφών φέρεται να τέθηκε επιτακτικά την Τετάρτη προς την εταιρεία από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου με οδηγίες του υπουργού Συγκοινωνιών Χάρη Θράσου.

    Το πρωί της Παρασκευής αεροσκάφος της Helios Airways πραγματοποίησε

    αναγκαστική προσγείωση στο βρετανικό αεροδρόμιο Στάνστεντ. Το Boeing

    εκτελούσε το δρομολόγιο Λάρνακα-Λούτον, όταν ο πιλότος ανέφερε πιθανό

    πρόβλημα σε μία από τις πτέρυγες του αεροσκάφους.

    Εν τω μεταξύ, οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων της αεροπορικής

    τραγωδίας έχουν προβάλει ενστάσεις σχετικά με την εμπλοκή του υπουργού Μεταφορών και Συγκοινωνιών Χάρη Θράσου στις έρευνες της αστυνομίας και της ανεξάρτητης Αρχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, θέτουν θέμα διαφάνειας και αναφέρουν ότι δεν εμπιστεύονται τη συνεργασία του υπουργού.

    [06] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΦΙΛΙΚΗ ΗΤΤΑ ΑΠΟ ΚΡΟΑΤΙΑ

    Αθήνα, 20 Αυγούστου 2005 (13:28 UTC+2)

    Η εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών ηττήθηκε στο πρώτο της φιλικό παιχνίδι, σε διεθνές τουρνουά στην Ιταλία, από την Κροατία με 70-78. Οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη εμφανίστηκαν ανέτοιμοι, κάτι που άλλωστε ήταν αναμενόμενο, αφού στο πρώτο μέρος της προετοιμασίας το βάρος έπεσε στην φυσική κατάσταση των παικτών, με αποτέλεσμα να πιάσουν ελάχιστα μπάλα. Το θετικό, ωστόσο, ήταν ότι κατά διαστήματα έπαιξαν καλό μπάσκετ και κυρίως καλή άμυνα.

    Τα δεκάλεπτα της αναμέτρησης, ήταν: 23-20, 40-31, 56-55, 70-78.

    ΕΛΛΑΔΑ: Παπαλουκάς 10, Σπανούλης 2, Ζήσης 4, Κόμματος 6, Φώτσης 2, Χατζηβρέττας 5, Ντικούδης 7, Τσαρτσαρής 10, Διαμαντίδης 2, Παπαδόπουλος 8, Κακιούζης 14, Μπουρούσης.

    ΚΡΟΑΤΙΑ: Ούκιτς 9, Βούιτσιτς 10, Ζίζιτς 6, Γκίριτσεκ 10, Πλάνινιτς 21, Τόμας 3, Μπάγκαριτς 10, Κασούν 9.

    [07] ΠΟΛΟ: ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ WORLD LEAGUE Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Αθήνα, 19 Αυγούστου 2005 (23:47 UTC+2)

    Ακόμη πιο κοντά στο χρυσό μετάλλιο στο 2ο World League βρίσκεται η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των γυναικών. Τα κορίτσια του Κούλη Ιωσηφίδη επικράτησαν 10-9 στα πέναλτι του Καναδά (κ. δ. 5-5) και με νίκη το Σάββατο επί της Ιταλίας κατακτούν την πρώτη θέση στον β΄ όμιλο και προκρίνονται στον τελικό της διοργάνωσης, που διεξάγεται στο Κίρισι της Ρωσίας.

    Τα οκτάλεπτα: 1-2, 2-0, 1-2, 1-1 (κ.δ.), 5-4 (πεν.)

    ΚΑΝΑΔΑΣ: Αλόγκμπο 1, Ράντου 2, Γκάρντινερ 2, Μπεκχάζι 2, Μπράντεν 2.

    ΕΛΛΑΔΑ: Λιόση 2, Κοζομπόλη 1, Ρουμπέση 2, Μωραϊτίδου 1, Καραγιάννη 3, Λαρά 1.

    [08] ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ

    Ιερουσαλήμ, 20 Αυγούστου 2005 (12:02 UTC+2)

    Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, μιλώντας την Παρασκευή ενώπιονενθουσιώδους πλήθους, τόνισε πως η διαδικασία που άρχισε αυτή την εβδομάδα στη Γάζα θα πρέπει να επαναληφθεί στη Δυτική Όχθη και, Θεού θέλοντος, όπως είπε, και στην Ιερουσαλήμ. Ζούμε, είπε ο κ. Αμπάς, «ιστορικές ημέρες χαράς».

    Εμείς οι Παλαιστίνιοι, είπε ο κ. Αμπάς, θα πρέπει τώρα να εργασθούμε

    σκληρά για ν'ανοικοδομήσουμε το έθνος μας και την υποδομή μας.

    Ο Μαχμούντ Αμπάς προέβη στις δηλώσεις αυτές στο αεροδρόμιο της Ράφα που θα πρέπει, όπως τόνισε, να ξαναχτισθεί για να μπορούν οι Παλαιστίνιοι να έχουν το δικό τους αεροδρόμιο.

    Αλλά όπως επισημαίνει ανταποκριτής του BBC, το Ισραήλ θέλει να διατηρήσειτον έλεγχο όλων των διόδων στη Γάζα, από αέρος και δια θαλάσσης, επειδή φοβάται πως ακραία στελέχη των Παλαιστινίων μπορεί να χρησιμοποιήσουν τις διόδους αυτές για να φέρουν λαθραία στη Γάζα βαρέα όπλα. Ολοκληρώνεται η εκκένωση των εποίκων

    Εν τω μεταξύ, στο τελευταίο της στάδιο βρίσκεται η επιχείρηση του

    ισραηλινού στρατού που στόχο έχει την απομάκρυνση των Εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας. Από τους 21 αρχικά οικισμούς είχαν μείνει την Παρασκευή μόνο τέσσερις.

    Ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν μπουλντόζες για να απομακρύνουν όσους παρέμεναν την Παρασκευή στον μικρό οικισμό Γκαντίντ, όπου συνάντησαν μικρότερη αντίσταση σε σύγκριση με την αντίσταση που προέβαλαν την προηγουμένη οι διαδηλωτές στους οικισμούς Κφαρ Νταρόμ και Νέβε Ντεκαλίμ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ισραηλινές αρχές, πάνω από 70 στρατιώτες και διαδηλωτές τραυματίσθηκαν την Πέμπτη στις συγκρούσεις που έγιναν στον οικισμό Κφαρ Νταρόμ και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

    Μπορεί η επιχείρηση αυτή να έφερε τον ισραηλινό στρατό αντιμέτωπο με

    Ισραηλινούς πολίτες, αλλά δημοσκόπηση της ισραηλινής εφημερίδας Γεντιόθ Αρονόθ δείχνει ότι σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων επιδοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίον ο στρατός χειρίστηκε την απομάκρυνση των εποίκων


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 20 August 2005 - 18:13:56 UTC