Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-08-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΔΕΘ
  • [03] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΡΑΛΙ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [04] ΝΕΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ ΔΡΟΜΩΝ ΑΠΟ ΡΟΔΑΝΟΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
  • [05] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: ΒΙΣΛΑ ΚΡΑΚΟΒΙΑΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 3-1

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2005 (13:11 UTC+2)

    Για τα θέματα της ακτοπλοΐας και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή,ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης σε συνάντηση που είχε το πρωί μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ.Κεφαλογιάννης τόνισε ότι η πολιτεία λαμβάνει όλα τα μέτρα που χρειάζονται για την ασφάλεια των επιβατών και την απρόσκοπτη επιστροφή τους από τις διακοπές.

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας σημείωσε ότι ήδη έχουν επιβληθεί μεγάλα πρόστιμα σε ορισμένες εταιρίες και προειδοποίησε ότι κρίνονται από τη συμπεριφορά τους και την ικανοποίηση των επιβατών κατά την επιστροφή τους.

    Ανέφερε επίσης ότι οι πολλές εταιρίες διακίνησαν ικανοποιητικά περίπου 2,5 εκατομμύρια επιβάτες,ενώ τόνισε ότι "δεν μπορούμε να τα βάλουμε με το Θεό", αναφερόμενος στις καιρικές συνθήκες και σε ενδεχόμενες καθυστερήσεις που προκαλούν στα δρομολόγια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ετοιμάζεται να επιβάλει και νέα πρόστιμα σε εταιρίες που "δεν ενημερώνουν τους επιβάτες για καθυστερήσεις και τους ταλαιπωρούν και ιδιαίτερα για εκείνες που δεν ζητούν έμπρακτα συγνώμη από τους πελάτες τους".

    Για τις επόμενες μέρες το υπουργείο έχει λάβει μέτρα ώστε αν παραστεί ανάγκη να υπάρξουν έκτακτα δρομολόγια με πλοία τα οποία έχουν κενά.

    Επίσης το υπουργείο για την επόμενη σεζόν σκέφτεται να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για τη μίσθωση πλοίου που θα είναι εφεδρικό και θα χρησιμοποιείται όπου κρίνεται αναγκαίο.

    Ακόμη σε ό,τι αφορά στην άγονη γραμμή θα υπάρξουν συμβάσεις από 5 έως 12 έτη με κριτήριο την ηλικία,την ταχύτητα και το ιστορικό του πλοίου και της εταιρίας προκειμένου να προσελκυσθούν νεότερης ηλικίας πλοία τα οποία μπορούν επίσης να χρηματοδοτηθούν με το δάνειο της Τράπεζας Επενδύσεων που έχει συνάψει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το οποίο θα διατεθεί επίσης για την αναμόρφωση των λιμένων.

    Το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για την πρόσληψη διεθνούς συμβούλου που θα προχωρήσει το έργο.

    Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια είχε συνεργασία και με τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη.

    Συζήτησαν για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής καθώς και για προγραμματισμό των επισκέψεων του κ. Καραμανλή το επόμενο διάστημα στο εξωτερικό.

    Αύριο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Τουρισμού, Δ.Αβραμόπουλο και το γ.γ. της ΝΔ, Ευ.Μεϊμαράκη.

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 9 Αυγούστου 2005 (20:10 UTC+2)

    "Είναι ώρα να αποσαφηνίσουμε το πως θα πορευτούμε στις εκλογές της αυτοδιοίκησης και πιστεύω ότι το σύστημα το οποίο προτείνουμε είναι πιο αναλογικό, πιο αντιπροσωπευτικό, πιο δημοκρατικό, ευνοεί τις συνεργασίες και τις συνεννοήσεις", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αναφερόμενος στην πρόταση για εκλογή δημάρχων από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 42%.

    "Η κυβέρνηση αφού ακούσει όλα τα κόμματα και τους φορείς, είναι δικό της θέμα πότε θα πάρει την πρωτοβουλία και αν την πάρει και πως θα γίνει το τελικό σύστημα", πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση για διαφωνίες από βουλευτές της Ν.Δ. και δημάρχων που υποστηρίχθηκαν από το κυβερνών κόμμα, απάντησε: "Κατ' αρχήν το υπάρχον σύστημα είναι απόλυτα πλειοψηφικό και πιστεύω ότι δεν βοηθάει τις συνεργασίες. Αυτό δεν το λέω σήμερα αλλά το έχουμε καταθέσει πολλοί συνάδελφοι από τις προηγούμενες εκλογές. Έχει συζητηθεί κατ' επανάληψη κι έχουν γίνει τρεις συνδιασκέψεις στο κόμμα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι στο πρόγραμμα μας που εγκρίθηκε από το συνέδριο του κόμματος μας και από τον ελληνικό λαό. Πρέπει να γνωρίζετε ότι σε όλα αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχουν ομοφωνίες. Υπάρχουν κατά πλειοψηφία αποφάσεις και βεβαίως μπορεί να υπάρχουν και επιμέρους διαφορετικές απόψεις. Εγώ πιστεύω ότι μέσα από το διάλογο μπορεί να βρεθεί το σύστημα εκείνο των εθνικών εκλογών, αυτούσιο αν θέλετε, και στις αυτοδιοικητικές εκλογές που να μην ταλαιπωρεί τον κόσμο".

    Σε ερώτηση για τα συλλαλητήρια που προγραμματίζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τα εγκαίνια της 70ης ΔΕΘ, είπε ότι "η ΔΕΘ τιμά τη Θεσσαλονίκη και τη Β.Ελλάδα και εκπέμπει διεθνώς το μήνυμα της η Ελλάδα μέσω της ΔΕΘ. Δεν είναι ευχάριστες εκδηλώσεις οι οποίες δημιουργούν καταστάσεις άλλες από εκείνες που θέλει να εκπέμψει η ίδια η Θεσσαλονίκη. Θεωρώ ότι πρέπει να σεβαστούμε και τη Β. Ελλάδα και τους Θεσσαλονικείς. Νομίζω ότι όποιος σκέφτεται κάτι τέτοιο δεν κινείται αντικυβερνητικά γιατί μπορεί να υπάρξουν αντικυβερνητικές εκδηλώσεις κάθε άλλη μέρα. Θεωρώ ότι πλήττει κυρίως την εικόνα της Εκθεσης. Για αυτό όχι μόνο δεν ενθαρρύνω αλλά αποθαρρύνω τέτοιες διεργασίες και τέτοιες κινήσεις".

    Σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η ΔΑΚΕ στα συλλαλητήρια παρατήρησε πως "η ΔΑΚΕ δεν χειραγωγείται, είναι αυτόνομη. Εγώ θα πω την άποψη μου πολιτικά και η ΔΑΚΕ πολιτικά θα αποφασίσει".

    Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του ΕΚΘ Ηλίας Περπερίδης δήλωσε ότι η ΔΑΚΕ θα πάρει μέρος στα συλλαλητήρια εφόσον περιοριστούν στα προβλήματα των εργαζομένων και δεν εξελιχθούν σε αντικυβερνητικές κινήσεις.

    Ο κ. Μεϊμαράκης είχε σύσκεψη με τις γραμματείες οργανωτικού και αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη καθώς και με συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης.

    [03] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΡΑΛΙ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Λονδίνο, 10 Αυγούστου 2005 (09:07 UTC+2)

    Συνεχίζεται το ράλι ανόδου της τιμής του πετρελαίου, το οποίο την Τρίτη σκαρφάλωσε πάνω από τα 64 δολάρια το βαρέλι στις ασιατικές αγορές. Το αμερικανικό αργό, που έκλεισε τη Δευτέρα στα 63 δολάρια και 94 σεντς το βαρέλι, έφτασε σήμερα Τετάρτη στα 64,27 δολάρια.

    Οι νέες τιμές ρεκόρ έχουν φτάσει σε ύψος υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο προ διετίας. Τον Αύγουστο του 2003 η τιμή του μαύρου χρυσού ήταν στα 28 δολάρια το βαρέλι.

    Οι πρόσφατες αυξήσεις οφείλονται σε ένα συνδυασμό ανησυχιών σχετικά με την επάρκεια των αποθεμάτων λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και τις συνθήκες ασφαλείας σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως εξήγησε μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο καθηγητής πετρελαϊκής οικονομίας στο πανεπιστήμιο του Αμπερντίν, Άλεκ Κεμπ.

    «Η αγορά σε όλο τον κόσμο είναι πολύ σφιχτή τα τελευταία δυο-τρία χρόνια κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης πετρελαίου από αρκετές χώρες, με προεξάρχουσα την Κίνα, αλλά επίσης την Ινδία και τις ΗΠΑ», είπε ο κ. Κεμπ.

    Ο Σκωτσέζος καθηγητής τόνισε ότι σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εβδομάδες, η λέξη κλειδί είναι «νευρικότητα».

    «Το θάνατο του βασιλιά Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας ακολούθησε το προσωρινό κλείσιμο των κτιρίων που στεγάζουν την αμερικανική διπλωματική αποστολή στο Ριάντ λόγω συναγερμού ασφαλείας, η ανακοίνωση του Ιράν ότι επαναθέτει σε λειτουργία το πυρηνικό του πρόγραμμα, οι επιθέσεις ανταρτών σε κεντρικό πετρελαιαγωγό στην ανατολική Ινδία και τα προβλήματα που σημειώθηκαν στη λειτουργία δύο αμερικανικών διυλιστηρίων στο Τέξας και την Πενσυλβανία».

    Αύξηση της ζήτησης

    Όπως εκτιμάται, η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα στη διεθνή αγορά αυτή τη στιγμή είναι μόλις ενάμισι εκατομμύρια βαρέλια, ποσότητα που δεν επιτρέπει μεγάλη ευελιξία απέναντι στις όποιες ξαφνικές ανάγκες για προμήθεια πετρελαίου.

    Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές λένε ότι η ανοδική πορεία των τιμών δε θα σταματήσει ή τουλάχιστον δε θα αναστραφεί στο προσεχές μέλλον. Πόσο συμφωνεί με την εκτίμηση αυτή ο καθηγητής Κεμπ;

    «Τους προσεχείς μήνες, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα περίμενα οι τιμές να παραμείνουν πολύ ψηλά, καθώς θα αυξηθεί η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης στο βόρειο ημισφαίριο.

    »Εν όψει του χειμώνα λοιπόν, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για πολύ σημαντικές αυξήσεις της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ.

    »Έχουν βεβαίως ασκηθεί πιέσεις στα μέλη του Οργανισμού για περαιτέρω αύξηση της παραγωγής, αλλά φοβάμαι ότι βραχυπρόθεσμα, ακόμα και αν ήθελαν να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή, δεν έχουν τη δυνατότητα.

    »Άρα δεν υπάρχει τίποτα δραστικό που μπορεί να γίνει βραχυπρόπθεσμα, εκτός από το απίθανο ενδεχόμενο πλήρους αλλαγής νοοτροπίας, ώστε να επιτραπούν οι επενδύσεις των πολυεθνικών στα μέλη του ΟΠΕΚ.

    »Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις από την τιμή του πετρελαίου στην παγκόσμια οικονομία. Αλλά αν η τιμή παραμείνει πάνω ή γύρω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, είναι πολύ πιθανό να έχουμε μία επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας», κατέληξε ο καθηγητής πετρελαϊκής οικονομίας του πανεπιστημίου του Αμπερντίν, Άλεκ Κεμπ.

    [04] ΝΕΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ ΔΡΟΜΩΝ ΑΠΟ ΡΟΔΑΝΟΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

    Έδεσσα, 10 Αυγούστου 2005 (11:09 UTC+2)

    Σε νέους αποκλεισμούς στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Εδεσσας προχώρησαν αιφνιδιαστικά πριν από λίγη ώρα οι ροδακινοπαραγωγοί του νομού Πέλλας κι ενώ χτες το βράδυ είχαν αναστείλει τους αποκλεισμούς ενόψει της σημερινής συνάντησης με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό που ορίστηκε για τις 7μ.μ. στην Αθήνα.

    Λίγο μετά τις 10 απέκλεισαν τους κόμβους στις διασταυρώσεις Μαυροβουνίου, Μελισσίου και Μανδάλου και στη συμβολή της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Εδεσσας με την περιφερειακή οδό Σκύδρας. Ανδρες της Τροχαίας κατευθύνουν τους οδηγούς σε παρακαμπτήριους δρόμους.

    [05] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: ΒΙΣΛΑ ΚΡΑΚΟΒΙΑΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 3-1

    Θεσσαλονίκη, 9 Αυγούστου 2005 (23:51 UTC+2)

    Την ήττα με 3-1 γνώρισε το βράδυ της Τρίτης ο Παναθηναϊκός από την πολωνική Βίσλα Κρακοβίας στον τρίτο προκριματικό γύρω για μια θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Οι "πράσινοι" προηγήθηκαν μόλις στο 4' με τον δικό τους Πολωνό, Εμμανουέλ Ολιζαντέμπε, στη συνέχεια όμως οι παίκτες της Κρακοβίας με τέρματα των Μπρόζεκ στο 12', Ούτσε στο 52' και Φρανκόφσκι στο 70' πήραν τη νίκη.

    Ο Παναθηναϊκός για να ελπίζει στην πρόκριση πρέπει να κερδίσει με 2-0 στον επαναληπτικό αγώνα που θα δοθεί στην Αθήνα στις 23 Αυγούστου


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 10 August 2005 - 18:13:44 UTC