Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-08-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ 90 ΛΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ "DISCOVERY"
  • [02] ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
  • [03] ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΜΕ ΠΙΘΑΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ
  • [04] ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ
  • [05] ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

  • [01] ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ 90 ΛΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ "DISCOVERY"

    Χιούστον, 8 Αυγούστου 2005 (10:36 UTC+2)

    Η επιστροφή του Ντισκάβερι θα καθυστερήσει κατά 90 λεπτά εξαιτίας των δυσχερών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη Φλόριντα όπου θα προσγειωθεί το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο, ανακοίνωσε η NASA.

    [02] ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2005 (11:04 UTC+2)

    Κρίσιμη, θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες να αποφασίσει την οριστική αποπομπή του μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα.

    Η ΔΙΣ θα εξετάσει τις καταγγελίες κατά του Μητροπολίτη Αττικής για ερωτικά και οικονομικά σκάνδαλα, καθώς ο κ. Παντελεήμων έχει κληθεί να εξηγήσει και την προσωπική του περιουσία, που φθάνει το ένα δισ. Ο κ. Παντελεήμων στον οποίο έχει ήδη επιβληθεί ποινή εξάμηνης αργίας, θα απολογηθεί σήμερα στη Σύνοδο, η οποία καλείται να αποφασίσει για το μέλλον του.

    Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου, που επικαλείται ο ΑΝΤ1, ο κ. Χριστόδουλος έχει αποφασίσει να θέσει εκτός Ιεραρχίας τον κ. Παντελεήμονα κηρύσσοντάς τον οριστικά έκπτωτο του Θρόνου, έντεκα χρόνια μετά την επιλογή του ως Μητροπολίτη Αττικής. Ο κ. Παντελεήμων δεν έχει αποδεχθεί τις κατηγορίες εις βάρος του, ωστόσο δεν έχει καταθέσει στη Σύνοδο στοιχεία που να αποδεικνύουν την αθωότητά του.

    Αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αθωωθεί ο Διδυμοτείχου Νικηφόρος. Κατηγορείται για ροζ σκάνδαλα, αλλά δεν κατέθεσαν οι μάρτυρες κατηγορίας.

    Την ίδια μέρα συνεδριάζει και η Ιερά Σύνοδος στα Ιεροσόλυμα, προκειμένου να ορίσει την ημερομηνία εκλογής νέου Πατριάρχη.

    [03] ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΜΕ ΠΙΘΑΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Αυγούστου 2005 (05:48 UTC+2)

    Η άνοδος της θερμοκρασίας και οι πιθανές καταιγίδες στα βόρεια θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού. Πιο αναλυτικά στη βόρεια και δυτική Ελλάδα προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν παροδικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Στην Αττική προβλέπεται γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αρχικά αίθριος βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό το απόγευμα να εκδηλωθεί παροδική βροχή ή καταιγίδα στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και από το βράδυ βορειοδυτικοί μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

    [04] ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

    Ριάντ, 8 Αυγούστου 2005 (05:54 UTC+2)

    Κλειστές θα παραμείνουν για ένα 48ωρο (σήμερα και αύριο) οι διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία, μετά την "αξιόπιστη" απειλή για τα αμερικανικά κτίρια σε όλο το σαουδαραβικό βασίλειο.

    Συγκεκριμένα, θα κλείσουν η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ριάντ και τα προξενεία στο Νταχράν και την Τζέντα. Παράλληλα, στους πολίτες των ΗΠΑ συνεστήθη η μεγαλύτερη προσοχή κατά τις μετακινήσεις τους σε μέρη, στα οποία συχνάζουν πολίτες δυτικών κρατών, επειδή κατά το παρελθόν τα μέρη αυτά έχουν γίνει στόχοι τρομοκρατικών επιθέσεων.

    Από τις 20 Ιουλίου, ήδη, είχε ανακοινωθεί από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ριάντ ότι "συλλέγονται και αξιολογούνται οι πληροφορίες για την προετοιμασία και τον σχεδιασμό τέλεσης τρομοκρατικών ενεργειών".

    Τον Μάιο του 2003 η Αλ Κάιντα έπληξε πετρελαϊκές εταιρείες σύμβολα, τις δυνάμεις ασφαλείας και συνοικίες όπου διαμένουν δυτικοί, κυρίως στο Ριάντ.

    [05] ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

    Τόκιο, 8 Αυγούστου 2005 (16:20 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, προκήρυξε τη Δευτέρα πρόωρες εκλογές για τις 11 Σεπτεμβρίου μετά την απόρριψη από την Άνω Βουλή των προτάσεών του για την ιδιωτικοποίηση των Ιαπωνικών Ταχυδρομείων που ήταν μία από τις βασικές μεταρρυθμίσεις που είχε εξαγγείλει η κυβέρνησή του.

    Η ιδιωτικοποίηση των ταχυδρομείων θα δημιουργούσε, ας σημειωθεί, τη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο: τα περιουσιακά τους στοιχεία φθάνουν τα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια.

    Στην ψηφοφορία που έγινε στην Άνω Βουλή, 108 υποστήριξαν τις προτάσεις της κυβέρνησης, ενώ τις κατεψήφισαν 125, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, και 22 μέλη του κόμματος του πρωθυπουργού.

    «Ο κ. Κοϊζούμι έπαιξε κι έχασε», σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο Τόκιο, Κρις Χογκ, ο οποίος εξηγεί πως ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είχε απειλήσει τους «αντάρτες» μέσα στο κόμμα του, ότι αν δεν τον υποστήριζαν, δεν θα δίσταζε να ζητήσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως και έγινε.

    Τα μέλη του κόμματος του κ. Κοϊζούμι, που κατεψήφισαν τις προτάσεις για την ιδιωτικοποίηση των ταχυδρομείων, δεν έκρυψαν την οργή τους για την απόφαση του πρωθυπουργού να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αντί να παραιτηθεί.

    «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία»«, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ένας βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ο Χουσέι Νορότα, ο οποίος χαρακτήρισε την κίνηση Κοϊζούμι «βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας».

    «Δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα κερδίσει ο κ. Κοϊζούμι αυτό το παιχνίδι» εκτιμά ανταποκριτής του BBC στο Τόκιο. «Σύμφωνα, με όλες τις ενδείξεις, θα είναι δύσκολη αναμέτρηση οι πρόωρες αυτές εκλογές και μπορεί ο πρωθυπουργός να τις χάσει. Ήδη, η πολιτική αβεβαιότητα δημιούργησε νευρικότητα στην αγορά. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως αν διακοπεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, αυτό μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες στους ξένους επενδυτές», καταλήγει ο ανταποκριτής του BBC στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

    Αλλά αυτό ακριβώς επεσήμανε, μιλώντας στο BBC και ένας αναλυτής που ασχολείται ιδιαίτερα με την Ιαπωνία, ο Κέρι Ντέιλ.

    «Η λύση των πρόωρων εκλογών θα έχει, κατά τη γνώμη μου, ολέθριες επιπτώσεις για την ιαπωνική οικονομία, γιατί οι ξένοι επενδυτές είχαν προσελκυσθεί από τις μεταρρυθμίσεις που γίνονταν στη χώρα», είπε ο κ.Ντέιλ.

    «Θα υπάρξει κενό εξουσίας, θα γίνουν εκλογές, τις οποίες μπορεί να κερδίσει το Δημοκρατικό Κόμμα το οποίο, όμως, δεν αποκλείεται και να διασπασθεί, αφού μέλη του δηλώνουν πως μπορεί να ιδρύσουν το δικό τους κόμμα. Ολ'αυτά μπορεί να σημάνουν το τέλος των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση Κοϊζούμι, και η εξέλιξη αυτή θ'αποθαρρύνει ενδεχομένως τους ξενους επενδυτές» κατέληξε ο Κέρι Ντέιλ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 8 August 2005 - 18:13:31 UTC