Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-07-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 52 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΥΣΤΡΑΛΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
  • [02] ΔΥΟ ΚΥΠΡΙΟΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [03] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ
  • [04] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [05] ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [06] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ "ΒΛΕΠΕΙ" ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΚΟΑ ΖΑΧΑΡΗΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [07] Ο Μ. ΛΙΔΑΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
  • [08] ΜΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΞΕΚΙΝΑ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
  • [09] ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
  • [10] ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ
  • [11] ΕΚΘΕΣΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΑΣ

  • [01] 52 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΥΣΤΡΑΛΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Λονδίνο, 8 Ιουλίου 2005 (08:25 UTC+2)

    Στους 52 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών, των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζων Χάουαρντ.

    «Η τελευταία ενημέρωση που έχω, είναι ότι οι νεκροί είναι 52 και οι τραυματίες εκατοντάδες», τόνισε ο Χάουαρντ σε συνέντευξη Τύπου. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, εξέφρασε φόβους, ότι ο αριθμός των θυμάτων «είναι πιθανόν να αυξηθεί».

    [02] ΔΥΟ ΚΥΠΡΙΟΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Λευκωσία, 8 Ιουλίου 2005 (09:30 UTC+2)

    Δύο Κύπριοι περιλαμβάνονται ανάμεσα στους τραυματίες των τρομοκρατικών επιθέσεων χθες στο Λονδίνο.

    Πρόκειται για τον Φίλιππο Πάτσαλο, 52 χρόνων, από τα Λεύκαρα, καθηγητή νευρολόγο, ο οποίος εντοπίσθηκε στο θάλαμο εντατικής παρακολούθησης του νοσοκομείου Royal London.

    Σε θάλαμο εντατικής παρακολούθησης του ιδίου νοσοκομείου βρίσκεται και η επίσης κυπριακής καταγωγής Ντανιέλ Κόλια.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [03] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2005 (18:56 UTC+2)

    Συλλυπητήριο μήνυμα προς τη βασίλισσα της Βρετανίας απέστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, με αφορμή το σημερινό τρομοκρατικό χτύπημα στη βρετανική πρωτεύουσα.

    «Οι αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της χώρας σας που προκάλεσαν το θάνατο αθώων πολιτών καταδικάζονται από κάθε άνθρωπο με τον πλέον απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο. Σας εκφράζω προσωπικώς τα συλλυπητήρια μου και σας μεταφέρω τα αισθήματα συμπαράστασης του ελληνικού λαού απέναντι στη χώρα σας και τις οικογένειες των θυμάτων» σημειώνει στο μήνυμά του ο κ. Παπούλιας.

    [04] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2005 (00:28 UTC+2)

    Από το υπουργείο Εξωτερικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    Σήμερα, Πέμπτη 7 Ιουλίου και ώρα 12.00 τοπική Νέας Υόρκης, συνεκλήθη κατόπιν πρωτοβουλίας της ελληνικής Προεδρίας έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο υιοθέτησε την απόφαση 1611(2005) σχετικά με τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο.

    Το κείμενο της απόφασης, σε ανεπίσημη μετάφραση, έχει ως εξής:

    «Απόφαση 1611 (2005) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας,

    Επαναβεβαιώνοντας τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις σχετικές Αποφάσεις, ειδικά δε τις Αποφάσεις 1373 (2001) της 28ης Σεπτεμβρίου 2001 και 1566 (2004) της 8ης Οκτωβρίου 2004,

    Επαναβεβαιώνοντας την ανάγκη καταπολέμησης με όλα τα μέσα, σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, απειλών κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας που προκαλούνται από τρομοκρατικές ενέργειες,

    1. Καταδικάζει ανεπιφύλακτα τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο, της 7ης Ιουλίου 2005, και θεωρεί κάθε τρομοκρατική ενέργεια ως απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας,

    2. Εκφράζει τη βαθιά συμπάθεια και τα συλλυπητήριά του στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων και τις οικογένειές τους καθώς και στο λαό και την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου,

    3. Καλεί όλα τα κράτη, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους βάσει της Απόφασης 1373 (2001), να συνεργασθούν εντατικά στο πλαίσιο της προσπάθειας εντοπισμού και παραπομπής στη δικαιοσύνη των υπευθύνων, οργανωτών και υποστηρικτών αυτών των βάρβαρων ενεργειών,

    4. Εκφράζει τη μέγιστη αποφασιστικότητά του να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

    [05] ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Aθήνα, 8 Ιουλίου 2005 (20:31 UTC+2)

    Ακολουθεί η Δευτερολογία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου στη συνάντηση εργασίας με τους υπεύθυνους και τα μέλη των Τομέων του ΠΑΣΟΚ με θέμα: Πολιτικός Προγραμματισμός Δράσης.

    "Πρώτα απ' όλα νομίζω ότι ήταν χρήσιμη αυτή η συζήτηση. Τέθηκαν θέματα για τη λειτουργία μας, ειδικότερα αλλά και γενικότερα, που προβληματίζουν. Θέλω να ξεκινήσω απ' τον πολίτη. Οπωσδήποτε, η δουλειά που θα κάνετε εσείς, που θα κάνουμε εμείς, θα παράξει ένα αντικείμενο, ένα έργο, το οποίο θα είναι πολύ σημαντικό για να γίνει ελκυστική και πάλι η πολιτική.

    Νομίζω ότι, πέρα απ' τις δομές, τις οποίες, τώρα, έχουμε διαμορφώσει, το να επαναφέρουμε την πολιτική στην καθημερινή ζωή, να προκαλέσουμε και πάλι το ενδιαφέρον του πολίτη, είναι χρέος μας. Άρα, η δουλεία που έχουμε εμείς, ως κόμμα, να κάνουμε πρέπει να είναι δημιουργικοί, και γι΄ αυτό πολύ σημαντική.

    Αλλά, παράλληλα, νομίζω ότι πελατειακές αντιλήψεις όπως κάποιοι αναφέρανε με έμμεσο τρόπο, είναι υπαρκτές. Υπάρχουν πελατειακές αντιλήψεις, συντεχνιακές αντιλήψεις.

    Αυτές θα σπάσουν, όχι μόνο με την καινούργια δομή την οποία έχουμε δημιουργήσει, αλλά βεβαίως, θα σπάσουν και με το να δώσουμε ένα άλλο πνεύμα, και μια άλλη πολιτική διάσταση, στον προβληματισμό της κοινωνίας. Η πελατειακή αντίληψη, είναι αυτή που η Δεξιά εκπροσωπεί, και με τη νέα της εκδοχή, ακόμα περισσότερο και πιο οργανωμένα.

    Η πελατειακή αντίληψη που είναι μέρος της ελληνικής πολιτικής ζωής, έγινε, σε ένα βαθμό, κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, μιας αντίληψης, αλλά την παλεύουμε. Νομίζω, και αυτό είναι το βασικό στοιχείο το οποίο αλλάζουμε, ότι δεν θέλουμε την εξουσία για την εξουσία, δεν θέλουμε τη θεσηθηρία. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα Κίνημα το οποίο υπηρετεί τον πολίτη, τα λαϊκά στρώματα, το δυναμισμό της κοινωνίας και αυτό επιδιώκουμε, μέσα από την οριζόντια διάρθρωση του Κινήματός μας. Θέλουμε οργανωμένα στρώματα και όχι κάθετες δομές, μηχανισμούς κλπ, που αδυνατίζουν, πραγματικά, τη λειτουργία του Κινήματος και διαμορφώνουν μικροπολιτικές, και όχι πραγματικές πολιτικές.

    Αυτό είναι ένα στοιχείο, στο οποίο οι Τομείς θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Υπάρχει μια ανασφάλεια, που βγήκε και απ' αυτή τη συζήτηση, για το διάλογο και τη διαβούλευση. Ποιος μιλάει, ποια είναι η θέση, πως εκπροσωπείται; και νομίζω, ο Νίκος Αθανασάκης, σωστά είπε, ότι χρειάζεται μια σοβαρή ισορροπία μεταξύ των αντανακλαστικών, ή της άμεσης απάντησης, που είναι ένα άλλο ζήτημα και μιας πολιτικής επεξεργασίας, που είναι μια πιο μακροπρόθεσμη, και πιο μόνιμη διαδικασία. Εγώ συμφωνώ. Δεν υπάρχει θέμα.

    Εμείς έχουμε πλαίσιο και θέσεις. Αλλά πιστεύω ότι θα ήταν λάθος απ' την αγωνία μας να ακυρώσουμε μια σοβαρή δουλειά και ένα σοβαρό διάλογο. Δηλαδή να μην μεταφέρουμε την ανασφάλεια ή τις κατηγορίες της ΝΔ, και διάφορων άλλων απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, που λένε, «δεν έχετε θέσεις», «δεν έχετε θέσεις»... Αυτή την αγωνία, επειδή δεν είναι έτσι τα πράγματα, πρώτα απ' όλα, δεν πρέπει να την αναπαράγουμε και εμείς συνεχώς. Γιατί, όπως πολύ καλά λέει ο Νίκος Αθανασάκης, , μπείτε στην ιστοσελίδα, θα δείτε για σχεδόν όλα τα θέματα, -και αυτό θα βελτιωθεί όσον αφορά τεχνικά την πρόσβαση- ποιες είναι οι θέσεις μας. Αλλά, να μη φτάσουμε και στη λογική, πως πρέπει να πάψουμε να συνδιαλεγόμαστε. Διότι πιστεύω ότι, ένα απ' τα μεγάλα προβλήματα που έχει η ελληνική κοινωνία, και είχε και απέναντί μας όταν ήμασταν κυβέρνηση, ήταν αυτό. Ζητούσε τη συμμετοχή. Ζητούσε να πει την άποψή της. Ζητούσε να ακουστεί. Θα μπορούσα κάλλιστα εγώ, να πω : «φτιάχνω ένα μικρό κυβερνητικό σχήμα, βγάζω θέσεις, και από εκεί και πέρα, λεω σε όλους, αυτές είναι. Τελειώσαμε».

    Δεν θα είχαμε κανένα λόγο μετά να υπάρχουμε. Και θα ήταν μία πολύ απλή διαδικασία. Γιατί δεν το έκανα αυτό; Γιατί δεν πήρα μια τέτοια απόφαση; Θα μπορούσα απλώς να έχω ένα μικρό επιτελείο, να έχω επαφή με τα κέντρα τα επιστημονικά, να πάρω πέντε αποφάσεις και τέλειωσε. Πολύ εύκολα μπορούσε να γίνει αυτό.

    Όμως μία αυριανή κυβέρνηση, δεν θα μπορέσει να κάνει έργο, και να κάνει και τομές, εάν δεν έχει διαπαιδαγωγήσει το Κίνημα και τα μέλη του και τους πολίτες, ώστε να συνειδητοποιήσουμε, όλοι και οι πολίτες πως πάμε. Και ένας λόγος, που η κυβέρνηση αυτή αποτυγχάνει και θα αποτυχαίνει, είναι διότι, απλώς, είπε ότι ήθελε να ακούσει ο καθένας προεκλογικά. Δεν είχε πρόγραμμα για τη χώρα.

    Το αλαλούμ της κυβέρνησης είναι φανερό. Είναι αλαλούμ αυτά τα μέτρα τα οποία παίρνει, είναι αποτέλεσμα σπασμωδικών ενεργειών. Μας είχε πει προεκλογικά τι θα κάνει με τον ΟΤΕ; Για ποια μεταρρύθμιση μιλάνε; Τα βρήκε μπροστά της τα προβλήματα και αποφάσισε πως θα τα χειριστεί και υπέρ ποίων θα τα χειριστεί.

    Αυτή είναι η λογική της Νέας Δημοκρατίας. Άρα λοιπόν, μια πετυχημένη κυβέρνηση αύριο, θα είναι η κυβέρνηση η οποία θα έχει όσο γίνεται πιο πλατιά συναίνεση. Βεβαίως, κάνει κανείς τις επιλογές του, δεν σημαίνει ότι, θα ευχαριστήσουμε τους πάντες, αλλά θα ξέρουν οι πάντες, ότι μέσα από τη μεταρρύθμιση που εμείς φέρνουμε, μέσα από τις αλλαγές που εμείς προωθούμε, θα είναι καλύτερη η ελληνική κοινωνία. Για όλους καλύτερη η ελληνική κοινωνία.

    Άρα λοιπόν, ο εσωτερικός διάλογος είναι απαραίτητος. Όμως άλλο αυτό, και άλλο η δημόσια εκπροσώπηση, το πως δηλαδή θα χτυπηθούμε στα παράθυρα, το πώς θα βγει η ανακοίνωση, κλπ. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

    Όπως είπε και ο Τηλέμαχος Χυτήρης στην αρχή, πρέπει να αισθανθούμε, να διαμορφώσουμε το κλίμα και τη ψυχολογία, ότι αυτό είναι το σπίτι μας. Εάν αισθανθούμε ότι, αυτό είναι το σπίτι μας, ο εσωτερικός διάλογος είναι τελείως διαφορετικός. Έχεις σεβασμό προς αυτό το σπίτι. Αυτό το οποίο είχε χαθεί αυτά τα τελευταία χρόνια, είναι ο σεβασμός προς αυτό το σπίτι.

    Υπήρχαν οι φυγόκεντρες δυνάμεις, άλλα κέντρα, τα οποία ήταν θελκτικά. Είτε τα Μέσα Ενημέρωσης, είτε δεν ξέρω ποία άλλη προβολή. Οπότε, ουσιαστικά, κοίταγε το στέλεχος, ο βουλευτής, το ηγετικό στέλεχος, προς άλλη κατεύθυνση. Πως θα γίνω αρεστός στα Μέσα Ενημέρωσης, πως θα γίνω αρεστός στον άλφα ή τον βήτα, -δεν ξέρω τι- παράγοντα. Διότι δεν υπήρχε ζωή εδώ μέσα σ' αυτό το κίνημα.

    Αυτό, το οποίο νομίζω ότι αισθάνεται το μέλος μας και ο φίλος μας, πολλές φορές, και καταγγέλλει, είναι, όχι τη λογική ενός σοβαρού διαλόγου, αλλά μια κριτική απόσταση που παίρνει κάποιο στέλεχος - το έχω πει και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα - σαν να μην είναι το ΠΑΣΟΚ δικό του, σαν να είναι κάποιου άλλου, σαν να έχει κάποιος άλλος την ευθύνη. Σαν να είναι μια εξουσία εκεί πέρα την οποία τη χτυπάμε, ας πούμε, για να δείξουμε ότι εμείς κάτι είμαστε.

    Αυτή είναι μια στάση που πρέπει να αλλάξει, και δεν είναι ο διάλογος που πρέπει να αποφύγουμε. Ο διάλογος είναι απαραίτητος και πιστεύω ότι θα διαμορφώσει μια ομογενοποίηση. Δεν θέλουμε την απόλυτη ομογενοποίηση, αλλά θέλουμε να δημιουργηθεί μια συναντίληψη μεταξύ μας. Τότε, όλα αυτά τα φαινόμενα, τα οποία προβάλλονται συστηματικά, θα έλεγα και υπερβολικά, θα είναι πολύ μικρότερης σημασίας και εμβέλειας.

    Και εν πάση περιπτώσει, στο μέτρο που ο κεντρικός κορμός θα παράξει και θα έχει θέσεις, όλα τα άλλα, θα είναι κάποιες άλλες φωνές που βεβαίως δικαιωματικά θα υπάρχουν. Δεν θα σημαίνει, όμως αυτό, ότι υπάρχουν πέντε διαφορετικές απόψεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ως ισότιμες απόψεις. Θα υπάρχει ένας κεντρικός κορμός, και κάποιες άλλες απόψεις. Είναι λογικό αυτό, να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε ένα δημοκρατικό κόμμα, να γίνεται διάλογος.

    Πάνω απ' όλα, η δική μας δουλειά είναι να δώσουμε το «μπούσουλα». Αλλά ο «μπούσουλας» αυτός, πρέπει να είναι έτσι δομημένος, ώστε να επιτρέπει το διάλογο, τη συνεχή διαβούλευση, τη συνεχή εξέλιξη, εξέλιξη σε σχεδόν άμεσο χρόνο. Για το ασφαλιστικό σύστημα πριν από δύο χρόνια, και για το ασφαλιστικό σύστημα σήμερα, όπως το χειρίζεται η Νέα Δημοκρατία, έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Ήδη, έχουν αλλάξει σοβαρά δεδομένα, τα οποία πρέπει να λάβουμε υπόψη μας.

    Άρα, λοιπόν, για όλα αυτά, δεν είναι αρκετά να παίρνουμε μια θέση και τελειώσαμε. Υπάρχει μια ζωντανή εξέλιξη. Πιστεύω όμως, ότι οι Τομείς έχουν, με την νέα τους σύνθεση, και τη δυνατότητα αλλά και την ευθύνη να τα παρακολουθούν όλα αυτά .Να έχετε κι εσείς τα αντανακλαστικά. Δεν είναι, όπως είπα, μόνο μια ερευνητική δουλειά, η οποία μπορεί να γίνει στο ΙΣΤΑΜΕ κλπ., αλλά είναι η καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Είπε ο Θανάσης Τσούρας ότι έχουμε την ομιλία Μπλερ για τα θέματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης, ίσως και κάποιοι άλλοι Τομείς, θα πρέπει αμέσως να χτυπήσουν το καμπανάκι. Όχι μόνο για να μπορούμε να απαντήσουμε, εφόσον υπάρχει μια τέτοια ανάγκη, αλλά και για να προτείνει. Να προτείνει, ποιο θα είναι το πλαίσιο της δικής μας απάντησης στο θέμα αυτό, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

    Βεβαίως, για το θέμα αυτό ήδη έχουμε απαντήσει, και εγώ έχω απαντήσει, και μάλιστα δημόσια, στη Σοσιαλιστική Ομάδα, πριν από δύο βδομάδες, λέγοντας ότι, πρώτα απ' όλα, αναγνωρίζουμε τα προβλήματα που έχει η Κοινή Αγροτική Πολιτική, που είναι πράγματι πολλά. Πολλά χρήματα διοχετεύονται σε ένα μικρό, σχετικά, παραγωγικό τομέα, ενώ δεν αντιμετωπίζονται περιβαλλοντικά προβλήματα, προβλήματα σε σχέση με τον Τρίτο Κόσμο ή τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Διότι στην αγορά μας, με τις επιδοτήσεις, δεν μπαίνει ανταγωνιστικά η αγροτική παραγωγή στα προβλήματα που έχουν σχέση με την ποιότητα και τη δημόσια υγεία.

    Αλλά, είπα επίσης, και ότι, ήδη, έχουν δρομολογηθεί αλλαγές. Επί Προεδρίας μας, μάλιστα, είχαμε δρομολογήσει σημαντικές αλλαγές, οι οποίες δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί ή αποδώσει εάν έχουν εφαρμοστεί. Ας δούμε, πρώτα απ' όλα, πώς θα αποδώσουν.

    Δεύτερον, εάν είναι να κάνουμε και νέες αλλαγές, πάνω σε ποια βάση θα γίνουν αυτές; Θα βοηθήσουμε τον πλουσιότερο αγρότη, ή θα προχωρήσουμε σε μια ανακατανομή, ώστε να βοηθήσουμε το φτωχότερο αγρότη;

    Και τρίτον, αν είναι να κάνουμε αλλαγές, προς ποια κατεύθυνση, προς ποιο μοντέλο γεωργίας; Εμείς θα θέλαμε να πάμε προς ένα μοντέλο που θα είναι οικολογικό, που θα βοηθάει τον αγροτουρισμό, την περιφερειακή ανάπτυξη, την ποιότητα. Να γίνει ο Αγροτικός Τομέας πρωτοπόρος στην παγκόσμια αγορά σε προϊόντα ποιότητας, οικολογικά, οργανικής καλλιέργειας κλπ.

    Άρα, λοιπόν, έχω, και έχουμε πάρει θέσεις, πάνω στα θέματα αυτά, και πολλές φορές, δεν είναι καν γνωστές. Βεβαίως, την ομιλία του Μπλερ για το γενικότερο θέμα, σε σχέση με τις θέσεις των σοσιαλιστών, δηλαδή ποιο είναι το εγγλέζικο μοντέλο, ποιο είναι το βόρειο μοντέλο, είναι χρήσιμο να το συζητήσουμε. Και συμφωνώ κι εγώ, ότι υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία στην ομιλία του Μπλερ, χωρίς να σημαίνει, ότι συμφωνούμε σε όλα, σε ό,τι αφορά στις προτάσεις του.

    Και πρέπει να πούμε, ότι στην Ευρώπη εμείς λέμε ΝΑΙ στη διεύρυνση. ΝΑΙ στη διεύρυνση, όχι όμως για να αποδυναμώσει την Ευρώπη, αλλά για να ενδυναμώσει την Ευρώπη. Είμαστε και υπέρ της εμβάθυνσης, και βεβαίως, είμαστε και υπέρ και μιας Συνταγματικής Συνθήκης, που θα δημιουργεί ένα μεγαλύτερο πλαίσιο δημοκρατίας για τον Ευρωπαίο πολίτη. Όλα αυτά είναι θέματα που μπορούν να συζητηθούν.

    Θέλω, όμως, απλώς, να τονίσω ότι, θέσεις έχουμε. Αλλά, από την άλλη μεριά, όταν υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο εντοπίζει οποιοσδήποτε Τομέας, θα πρέπει να χτυπά το καμπανάκι και να λεει, «πρέπει να πάρει απόφαση το Πολιτικό Συμβούλιο ή να προτείνει ο Τομέας ή να γίνει θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο ή μια άλλη διαδικασία». Αυτό είναι σημαντικό μέρος του ρόλου του κάθε τομέα.

    Δεύτερον. Τέθηκαν, και μερικά πρακτικά θέματα. Η δημόσια εκπροσώπηση. Νομίζω, ότι, εδώ, πράγματι, θα πρέπει να δούμε τη δυνατότητα, στελέχη μας να βγαίνουν, να μιλούν σε όλα τα επίπεδα. Απλώς, θέλει προσοχή. Άλλο είναι να βγει κανείς με μια προσωπική άποψη, και άλλο να εκφράζει, δημόσια, την άποψη του ΠΑΣΟΚ. Και νομίζω ότι ο χειρισμός είναι περισσότερο το ζήτημα, όχι το αν πρέπει να βγει κάποιος.

    Ένας, ο οποίος θέλει να σεβαστεί τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να πει, «ναι, η επίσημη θέση είναι αυτή, υπάρχουν κι άλλες σκέψεις, απόψεις, αυτές». Μπορεί, δηλαδή, κάλλιστα, να σεβαστεί με τον τρόπο του αυτήν τη λογική. Να μην δημιουργήσει την αίσθηση, ότι βγάζουμε τα τουφέκια και έχουμε αντιπαραθέσεις μέσα στο Κίνημά μας.

    Το τρίτο θέμα που τέθηκε εδώ, αφορά ουσιαστικά το ρόλο των Τομέων, νομίζω το είπε ο Νίκος Ζαρμπαλάς. Μετά τις συνεδριάσεις, τι κάνουμε; Εδώ, νομίζω υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πεδίο δράσης. Πρώτα απ' όλα για το διαδίκτυο. Το παίρνω το διαδίκτυο ως αφετηρία, αλλά δεν είναι μόνο το διαδίκτυο. Το διαδίκτυο, όμως, είναι το βασικό στοιχείο οργάνωσης της πληροφόρησης, της δουλειάς μας, πάνω στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε πάρα πολλές άλλες δράσεις.

    Ο διάλογος είναι ανάγκη. Ζητάει ο πολίτης διάλογο. Θα μπορούσε μέσω του διαδικτύου να αναπτύσσεται διάλογος, και οι Τομείς να θέτουν ερωτήματα. Δεν χρειάζεται μόνο να βάζουν κείμενα. Μπορούν να θέτουν ερωτήματα. Να ακούσουμε, τι λεει η κοινή γνώμη, τι λένε οι Οργανώσεις μας για το κάποιο θέμα. Ένα θέμα που μπορεί να τεθεί είναι η δημόσια υγεία, το θέμα των ναρκωτικών κλπ.

    Αλληλοενημέρωση. Είναι η βασική πηγή πληροφόρησης των στελεχών μας. Βεβαίως, μπορούμε να δούμε, όπως είπε ο Νίκος Ζαρμπαλάς, και κάποια έντυπα. Όμως, πια, σ' αυτήν την ηλεκτρονική εποχή, όπως άκουσα και από τους υπεύθυνους των Νομαρχιακών και των Περιφερειακών Επιτροπών, είναι αυτονόητο ότι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, και θα το χρησιμοποιούν ως εργαλείο ολοένα και περισσότερο.

    Κι εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει να μάθουμε, στα 8.000 στελέχη που έχουν στελεχώσει τις Οργανώσεις μας να το χρησιμοποιούν. Δεν μιλάμε για το 50% του ελληνικού λαού. Μιλάμε για 8.000 στελέχη που εκλέχθηκαν, και τα οποία έχουν συγκεκριμένες ευθύνες και συγκεκριμένες δυνατότητες. Μ' αυτούς πρέπει να είμαστε συνέχεια σε ανοιχτή γραμμή, on line, όπως λένε, πρέπει να έχουμε συνεχή επαφή, να αξιοποιείται το διαδίκτυο.

    Άρα, λοιπόν, πρέπει να υπάρχει πληροφόρηση και αλληλοενημέρωση μεταξύ των Οργανώσεων και των Τομέων. Συνεχής επαφή. Αλληλοενημέρωση μεταξύ των Τομέων, μέσω του διαδικτύου. Υπάρχουν τόσα θέματα. Δεν υπάρχει, νομίζω, κανένα θέμα που μπορείς να πεις, ότι είναι στεγανό. Κανένα θέμα δεν είναι στεγανό. Από τον πολιτισμό μέχρι την παιδεία, από την ανάπτυξη μέχρι την ενέργεια, από τον αγροτικό τομέα, μέχρι τη Δημόσια Διοίκηση, δεν υπάρχει στεγανό.

    Άρα, λοιπόν, η συνέργια είναι βασικό στοιχείο. Δεν είναι τυχαίο, ότι φτιάξαμε τα γραφεία, όπως τα φτιάξαμε, ακριβώς για να δώσουμε το συμβολισμό, αλλά και την ουσία, ότι δεν μιλάμε για στεγανά, δεν κλεινόμαστε σε στεγανά. Θα πρέπει να υπάρχει συνεχής και προσωπική επαφή, άτυπες συναντήσεις, και βεβαίως, μέσα από το διαδικτύο, μπορεί να υπάρξει και εκπαίδευση των Μελών.

    Να δει ο κάθε Τομέας πού πρέπει να γίνει εκπαίδευση. Κάποιος μίλησε για «Πράσινη Απασχόληση». Δεν θυμάμαι ποιος το είπε, αλλά εν πάση περιπτώσει, μίλησε για «Πράσινη Απασχόληση». Γιατί να μη δούμε, λοιπόν, πώς θα μπορέσουμε, παραδείγματος χάριν, να εκπαιδεύσουμε στελέχη μας πάνω σε αυτό το θέμα.

    Τέθηκε το ερώτημα, αν οι Τομείς μπορούν να παράγουν κείμενα και να τα δημοσιοποιούν πριν τα δει το Πολιτικό Συμβούλιο. Νομίζω, ότι εδώ, πρέπει να υπάρχει κάποια διαβάθμιση. Δηλαδή, είμαστε ώριμοι για να ξέρουμε, αν ένα κείμενο πρέπει να πάει να συζητηθεί στο Πολιτικό Συμβούλιο, ή αν ένα κείμενο μπορεί να μπει στο διαδίκτυο ως παραγωγή του Τομέα, χωρίς να έχει περάσει από πολλά ελεγκτικά όργανα.

    Νομίζω ότι, θα πρέπει να υπάρξει πολύ υλικό, που θα μπαίνει στο διαδίκτυο κατευθείαν απ' τον Τομέα, που θα είναι βοηθητικό, που θα είναι επεξηγηματικό, που θα είναι ενημερωτικό. Αλλά, όταν τίθενται σημαντικά πολιτικά ζητήματα, για τα οποία έχουμε ανάγκη να πάρουμε αποφάσεις, βεβαίως, αυτά πρέπει να πάει στο αρμόδιο όργανο για να συζητηθούν.

    Απευθείας σχέσεις των Τομέων με τις Οργανώσεις. Πρώτα απ' όλα, μέσα από το διαδίκτυο, κάθε μέρα, μπορεί να έχουν σχέση και πληροφόρηση. Και αυτή είναι και η δυνατότητα. Μπορεί μία Νομαρχιακή Επιτροπή να θέλει να οργανώσει μία εκδήλωση. Βεβαίως, θα πάνε στελέχη απ' τον Τομέα σε μία τέτοια εκδήλωση, να στηρίξουν μια εκδήλωση εφόσον μπορούν.

    Αυτό το οποίο, όμως, ίσως υποκρύπτει αυτό το ερώτημα, είναι αν θα υπάρχει κάποια οργανωτική καθοδήγηση. Μιλάμε για Αποκέντρωση. Ουσιαστικά, θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις Οργανώσεις, ώστε να μπορούν να αυτοκαθοδηγούνται τα μέλη μας, άρα να γίνουν ολοκληρωμένα, ώριμα στελέχη, για να μπορούν να κάνουν πολιτική με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που αρμόζει σε μια αποκεντρωμένη δομή, όχι μόνο οργάνωσης, αλλά κοινωνίας.

    Για τις κομματικές μας Οργανώσεις, και τα κομματικά μας στελέχη στους χώρους δουλειάς. Καταλαβαίνω τη δυσπιστία. Πιστεύω ότι, καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα υπάρχει μια παρεξήγηση. Ο ρόλος της νέας δομής, είναι να ενισχύσει τους χώρους δουλειάς, είναι να ενισχύσει το συνδικαλιστικό κίνημα.

    Αυτό που λέμε, είναι ότι, υπάρχει ένας τόπος εγγραφής, αλλά υπάρχουν πολλαπλές ιδιότητες. Εγώ είμαι οργανωμένος στην τοπική μου οργάνωση, όπου υπάρχει ένα μητρώο, όπου όλοι μας συμμετέχουμε, και η νεολαία, και οι συνδικαλιστές, και οι επαγγελματίες, και οι γυναίκες, και οι μετανάστες, όλη η κοινωνία, συμμετέχουμε ενιαία στο χώρο της κατοικίας μας.

    Αλλά βεβαίως, δεν αναιρούμε τις άλλες ιδιότητες. Αυτό που λέμε είναι ότι, δεν είσαι μονοδιάστατα συνδικαλιστής. Δεν είσαι μονοδιάστατα μετανάστης. Δεν είσαι μονοδιάστατα γυναίκα. Εάν λέγαμε αυτό τότε θα έπρεπε να φτιάξουμε οργανώσεις που θα ήταν αποκλειστικά των συνδικαλιστών, αποκλειστικά των γυναικών, αποκλειστικά των μεταναστών, αποκλειστικά των αγροτών κλπ.

    Γι' αυτό έχουμε τις παρατάξεις, και θα δούμε πως ακριβώς αυτές θα αναπτυχθούν. Αλλά βεβαίως, όλοι όσοι είναι κομματικά στελέχη σε ένα χώρο δουλειάς, θα πρέπει να συνευρίσκονται και να διαμορφώνουν θέσεις και προτάσεις. Και θα πρέπει να εξετάσουμε και την δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου σε περιφερειακό επίπεδο, που θα να μπορεί να διαμορφώνει μια ευρύτερη θέση γύρω από αυτά τα ζητήματα.

    Δυο λόγια σε ό,τι αφορά την συμμετοχή, για να κλείσω. Το ανοιχτό κόμμα, η διαβούλευση, η εκπαίδευση, η αλληλεγγύη, δημιουργούν, το συμμετοχικό κόμμα. Αλλά αυτό, βεβαίως, δεν γίνεται μόνο με τη δομή. Σωστά, είπε ο σύντροφος Καϊσερλης, ότι θα πρέπει να υπάρξει και συστηματική προσπάθεια. Έχουμε αυτή τη δομή για να μπορεί να γίνει το ΠΑΣΟΚ συμμετοχικό κόμμα, για να γίνει πραγματικότητα η διαβούλευση, η εκπαίδευση, η επικοινωνία κλπ.

    Αυτό, όμως, το οποίο χρειάζεται, είναι να δούμε πραγματικά, πως πλησιάζουμε στους διάφορους χώρους και πως κινητοποιούμε, όλους όσους έχουν ενδιαφέρον. Να μην κλεινόμαστε, απλώς, στους γνωστούς εαυτούς μας, ο καθένας στον χώρο του, οι φοιτητές, οι καθηγητές, οι συνδικαλιστές, πρέπει αυτό να σπάσει ως λογική. Κάποιος έβαλε ένα σωστό θέμα, για τα Επιμελητήρια. Αυτό θα πρέπει εσείς να το προγραμματίσετε, και να δούμε πως θα προχωρήσει.

    Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω, κάτι που είπε ο Κοσμάς ο Σφυρίου, ότι πρέπει να υπάρξει προγραμματισμός. Δηλαδή, στις επόμενες συναντήσεις σας, να υπάρξει ένας εξαμηνιαίος προγραμματισμός, μέχρι το τέλος του 2005. Πρέπει να υπάρχουν τέτοιες συναντήσεις για αξιολόγηση της δουλειάς μας, συνολικά. Να δούμε τι προγραμματισμό έχουμε, που φτάσαμε και γιατί. Ή τι προβλήματα υπάρχουν.

    Σε σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επειδή θα είναι την επόμενη χρονιά κυρίαρχο ζήτημα, πράγματι, είπαμε χθες, στο Πολιτικό Συμβούλιο, ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα δώσουμε ένα αρχικό πλαίσιο, όχι τόσο διαδικασιών, όσο σκέψεων και προτάσεων για την Αυτοδιοίκηση, που θα μπορέσει να βοηθήσει τις Οργανώσεις μας, να δουλέψουν και μέσα στο καλοκαίρι.

    Θέλω, όμως, να τονίσω και εδώ, όπως είπα και στη συνάντηση με τις Νομαρχιακές και Περιφερειακές Επιτροπές το περασμένο Σάββατο, ότι δεν δίνουμε κανένα χρίσμα, και δεν κάνουμε καμία διαδικασία, έως ότου αυτά καθοριστούν κεντρικά. Αυτό πρέπει να περάσει παντού. Δεν δίνουμε εμείς σε κανέναν χρίσμα.

    Το τονίζω αυτό, για να το ξέρετε, και για να περάσει παντού. Γιατί μέσα στο καλοκαίρι, επειδή πολλοί επισκέπτονται τα χωριά τους, θα υπάρχει πολύ «ζύμωση». Η «ζύμωση» είναι αναπόφευκτη, αλλά δεν θα πρέπει να βγαίνουν κάποιες φήμες ή προθέσεις ως αποφάσεις κάποιου οργάνου, ότι ο τάδε ή ο δείνα θα είναι υποψήφιος μας. Έχουμε συγκεκριμένες διαδικασίες. Έχουμε μια εκλεγμένη Επιτροπή, ακριβώς γι' αυτή τη δουλειά, η οποία δουλεύει και πιστεύω οτι σχετικά σύντομα θα έχουμε τις αποφάσεις. Ευχαριστώ πολύ για τις παρατηρήσεις σας. Καλή μας δουλειά. Καλή μας επιτυχία.

    [06] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ "ΒΛΕΠΕΙ" ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΚΟΑ ΖΑΧΑΡΗΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 8 Ιουλίου 2005 (19:03 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η προτεινόμενη αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) Ζάχαρης θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία, στους παραγωγούς, στη μεταποιητική βιομηχανία, ενώ θα δημιουργήσει προβλήματα στην απασχόληση. Επιπτώσεις θα είναι εμφανείς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά συνολικά στην Ε.Ε.-25, διατύπωσε η αρμόδια Ευρωβουλευτής και Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ε.Κ. σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή.

    Κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ε.Κ.), σχετικά με την Αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) Ζάχαρης και τη διαμόρφωση εθνικών θέσεων, η ίδια επισήμανε ότι «υπολογίζεται ότι τουλάχιστον σε 12 κράτη-μέλη θα εγκαταλειφθεί η παραγωγή ζαχαρότευτλων, ενώ η κοινοτική παραγωγή θα μειωθεί κατ΄ ελάχιστον κατά 30%. Για πρώτη φορά μια πρόταση της Επιτροπής, προδικάζει δραστικές μειώσεις παραγωγής και βιομηχανικής δυναμικότητας, ενώ οριοθετεί εμμέσως τις ανταγωνιστικές περιφέρειες όπου θα συγκεντρωθεί η παραγωγή ζάχαρης».

    Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε, ότι για να μην υπάρξουν τα αποτελέσματα αυτά απαιτείται μια συνολική και ολοκληρωμένη αντιπρόταση που θα προωθεί δυναμικά την αναδιανομή των κοινοτικών επιδοτήσεων του τομέα ζάχαρης. «Η αναδιανομή αυτή θα πρέπει να στηρίζει μεγαλύτερες αντισταθμίσεις στους παραγωγούς, όπως άλλωστε έγινε και σε προϊόντα, τα οποία ήδη έχουν ενταχθεί στη νέα ΚΑΠ» υπογράμμισε.

    Επίσης, η μείωση της στήριξης που φθάνει και το 42% θα πρέπει να αποτραπεί. Σε κοινοτικό επίπεδο δε, είναι σκόπιμο να διαπραγματευθεί και μια ανακατανομή των ενισχύσεων, κυρίως προς τις μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις, εφόσον οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις είναι ήδη ιδιαίτερα ανταγωνιστικές. Παράλληλα η εξυγίανση της λειτουργίας και ο εκσυγχρονισμός των μεταποιητικών βιομηχανιών θα πρέπει να είναι προτεραιότητα και όχι η χρηματοδότησή τους για την απόσυρσή τους δηλ. το κλείσιμό τους.

    Κλείνοντας η κα. Μπατζελή τόνισε πως οποιαδήποτε διαπραγματευτική πρόταση αποφασισθεί θα πρέπει να συνδυασθεί και με εθνικό πακέτο μέτρων, τα οποία θα προωθούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα συνολικά και την είσοδό του σε νέα χρήση του προϊόντος, όπως αυτή της βιοαιθανόλης.

    Ο τομέας της ζάχαρης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και προς τις τρίτες χώρες, οι οποίες δεν μπορούν να βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με τον αθέμιτο ανταγωνισμό, που μερικές φορές δημιουργείται από την κακή χρήση των κοινοτικών επιδοτήσεων.Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν άμεσα και απαιτείται εγρήγορση φορέων παραγωγών, βιομηχανίας ζάχαρης και των αρμόδιων εθνικών υπηρεσιών.

    [07] Ο Μ. ΛΙΔΑΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουλίου 2005 (11:41 UTC+2)

    Συναυλία του Μανώλη Λιδάκη με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 9 Ιουλίου, στις 9.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο των Μουδανιών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 7ου Φεστιβάλ της Θάλασσας.

    Τον Μανώλη Λιδάκη θα συνοδεύει στο τραγούδι η Νανά Μπινοπούλου, ενώ σολίστ στο πιάνο θα είναι η Ιρίνα Βαλεντίνοβα. Τη λαϊκή ορχήστρα απαρτίζουν: στο μπουζούκι ο Γιώργος Σπηλιόπουλος, στην κιθάρα ο Βασίλης Κετεντζόγλου, στο ακορντεόν ο Ντασό Κουρτί, στα πλήκτρα/φλάουτο ο Φώτης Μυλωνάς, στο κοντραμπάσο ο Παρασκευάς Κίτσος, και στα τύμπανα/κρουστά ο Σωκράτης Γανιάρης.

    [08] ΜΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΞΕΚΙΝΑ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουλίου 2005 (11:13 UTC+2)

    Με συναυλία του Μάριου Φραγκούλη, αύριο Σάββατο 9 Ιουλίου, θα ανοίξει τις πύλες του για 13η χρονιά φέτος το Φεστιβάλ Κασσάνδρας, το οποίο, μέχρι τις 13 Αυγούστου θα φιλοξενήσει συνολικά 14 εκδηλώσεις με συναυλίες δημοφιλών καλλιτεχνών και ορχηστρών, θεατρικές παραστάσεις και αρχαίες τραγωδίες με γνωστούς ηθοποιούς, μπαλέτο και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.

    Η συναυλία του Μάριου Φραγκούλη θα γίνει στο αμφιθέατρο της Σίβηρης, στις 9.30 το βράδυ.

    Στο Φεστιβάλ θα συμμετάσχουν ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Στέλιος Ρόκκος με τον Γιάννη Βαρδή, αλλά και η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής με την συναυλία "Μίκης Θεοδωράκης - 80 Χρόνια", υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου και με ερμηνευτές τη Μαρία Φαραντούρη, τον Μανώλη Μητσιά και τον Πέτρο Πανδή.

    Από τις αρχαίες τραγωδίες ξεχωρίζουν ο "Οιδίπους Τύραννος" του Σοφοκλή με τον Γιώργο Κιμούλη και τη Νόνικα Γαληνέα και τη συμμετοχή στο τραγούδι του Γιώργου Νταλάρα, σε μουσική του Γκόραν Μπρέγκοβιτς, όπως επίσης ο "Ορέστης" του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, με πρωταγωνίστρια την Καριοφυλλιά Καραμπέτη. Στις μουσικο-θεατρικές παραστάσεις περιλαμβάνονται ακόμη "Ο Βιολιστής στη στέγη, σε μετάφραση Σταμάτη Φασουλή, με τον Γρηγόρη Βαλτινό.

    Στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κασσάνδρας θα συμμετάσχουν το Μεγάλο Κλασικό Μπαλέτο της Μόσχας με την παράσταση "Δον Κιχώτης" και το Μπαλέτο της Κρατικής Οπερας της Οδησσού με το έργο του Τσαϊκόφσκι "Η ωραία κοιμωμένη".

    Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το φεστιβάλ θα κλείσει στις 13 Αυγούστου με μία μεγάλη συναυλία, πιθανώς με τη δημοφιλή τραγουδίστρια, Ελενα Παπαρίζου, κάτι που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.

    Ολες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο της Σίβηρης, με ώρα έναρξης στις 21.30. Τα εισιτήρια για σχεδόν όλες τις παραστάσεις θα είναι 20 ευρώ και 15 (φοιτητικά, παιδικά).

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    ΙΟΥΛΙΟΣ

    ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ Τελετή Έναρξης - Συναυλία του ΜΑΡΙΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ

    ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ Θέατρο «ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΑΤΗΣ» του Μολιέρου με τον ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΕΖΟ και τη ΝΑΤΑΛΙΑ ΤΣΑΛΙΚΗ

    ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ Θέατρο «ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» του Σοφοκλή με τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΜΟΥΛΗ και τη ΝΟΝΙΚΑ ΓΑΛΗΝΕΑ. Τραγούδι ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ-μουσική:GORAN BREGOVIC

    ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ Συναυλία του ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ

    ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ Μπαλέτο «ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ». THE GRAND MOSCOW CLASSICAL BALLET (Μουσικοχορευτικό)

    ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ Θέατρο «Ο ΒΙΟΛΙΣΤΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ» (Μετάφραση ΣΤΑΜΑΤΗ ΦΑΣΟΥΛΗ) με τον ΓΡΗΓΟΡΗ ΒΑΛΤΙΝΟ

    ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ Συναυλία (ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - 80 ΧΡΟΝΙΑ) Διεύθ. Ορχ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ. Ερμηνεύουν οι ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΝΔΗΣ (Παίζει η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής)

    ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

    ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ «Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ» του Tchaikovsky (Μουσικοχορευτικό) Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας Οδησσού

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ

    ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ (Μουσικοχορευτικό)

    ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Συναυλία ΣΤΕΛΙΟΥ ΡΟΚΚΟΥ - ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΔΗ

    ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Θέατρο «Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ»του Νίκου Καζαντζάκη με το ΣΤΡΑΤΟ ΤΖΩΡΤΖΟΓΛΟΥ

    ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Θέατρο «ΟΡΕΣΤΗΣ» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία ΣΤΑΜΑΤΗ ΦΑΣΟΥΛΗ με την ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ

    ΠΕΜΠΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Παιδικό Θέατρο. Θέατρο τέχνης Καρόλου Κουν «Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΑΣ» (Κ.Ζ.Καπελώνη, ΣΤ.Σιόλα)

    ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Μεγάλη συναυλία

    [09] ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουλίου 2005 (10:44 UTC+2)

    Πολιτιστικό τριήμερο διοργανώνεται από τις 29 έως τις 31 Ιουλίου στο παραδοσιακό χωριό Βαρβάρα του δήμου Αρναίας Χαλκιδικής, για έβδομη χρονιά φέτος, οι εκδηλώσεις του οποίου περιλαμβάνουν συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα, αθλητικά γεγονότα κ.α.

    Το πρόγραμμα:

    -Παρασκευή 29 Ιουλίου

    Α. Παραδοσιακά Χορευτικά Συγκροτήματα Βαρβάρας και Άνω Σταυρού

    Β. Συναυλία με τον ΣΩΚΡΑΤΗ ΜΑΛΑΜΑ

    - Σάββατο 30 Ιουλίου

    Α. Χορευτικό του Λαογραφικού Συλλόγου Πολυγύρου.

    Β. Συναυλία με την ΑΡΕΤΗ ΚΕΤΙΜΕ

    Γ. Βαβδινό Μουσικό Συγκρότημα (παραδοσιακή και λαϊκή μουσική που άφησε στο περσινό πολιτιστικό τριήμερο τις καλύτερες εντυπώσεις)

    - Κυριακή 31 Ιουλίου

    Αθλητικοί αγώνες, εκπλήξεις και βραβεία για τα παιδιά

    Συναυλία με τον ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε ένα περιβάλλον φυσικού κάλους, μέσα στο δάσος, όπου θα επιτρέπεται τριήμερο ελεύθερο κάμπινγκ, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν σουβλάκια και τοπική ζεστή σούπα (πληροφορίες στο τηλ. 23270. 22988).

    [10] ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουλίου 2005 (10:11 UTC+2)

    Παγκόσμια ολονυχτία διοργανώνει η Διεθνής Αμνηστία, ζητώντας την αποκάλυψη της αλήθειας για την σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, δέκα χρόνια μετά την μεγαλύτερη τραγωδία κατά της ανθρωπότητας, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Την Κυριακή 10 Ιουλίου, από τις 10 το βράδυ, ομάδες της Διεθνούς Αμνηστίας στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκονται στο άγαλμα του Βενιζέλου (Εγνατίας και Αριστοτέλους), πραγματοποιώντας τη δική τους ολονυχτία, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν.

    [11] ΕΚΘΕΣΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουλίου 2005 (10:08 UTC+2)

    Έκθεση θρησκευτικών χαρακτικών 18ου - 20ου αιώνα από τη συλλογή της Ντόρης Παπαστράτου θα εγκαινιαστεί αύριο Σάββατο 9 Ιουλίου στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Η έκθεση οργανώνεται από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας και θα αποτελέσει την κεντρική πολιτιστική εκδήλωση του τελευταίου για το 2005.

    Τα θρησκευτικά χαρακτικά είναι ένα εικαστικό είδος με προέλευση από τη Δύση, το οποίο υιοθέτησε η Ορθόδοξη Εκκλησία στα μέσα περίπου του 17ου αιώνα. Τα μεγάλα μοναστικά καθιδρύματα της χριστιανικής Ανατολής, με πρώτη τη Μονή του Σινά και στη συνέχεια τις μονές του Αγίου Όρους, χρησιμοποίησαν τα σύγχρονα μέσα της τυπογραφίας για τη διάδοση και την προβολή της ιστορίας τους.

    Οι «χάρτινες εικόνες» αποτελούσαν ένα είδος εικονογραφημένου οδηγού των μοναστηριών: πληροφορούσαν τους πιστούς για την ιστορία και τους θρύλους τους, τα ιερά λείψανα και τις θαυματουργές εικόνες που κατείχαν. Τα χαρακτικά, άλλωστε, αποτελούσαν το κύριο μέσο επικοινωνίας των μοναστηριών με τον έξω κόσμο: διανέμονταν στους πιστούς ως «ευλογία», παρακινώντας τους να τα ενισχύσουν οικονομικά πραγματοποιώντας ένα προσκυνηματικό ταξίδι. Οι χάρτινες εικόνες έβρισκαν τη θέση τους κυρίως στο εικονοστάσι των σπιτιών των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, που δεν είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια ζωγραφισμένη εικόνα.

    Αρχικά τα ελληνικά ορθόδοξα χαρακτικά εκτυπώνονταν σε ευρωπαϊκές πόλεις με ισχυρές ελληνικές παροικίες που διέθεταν την απαραίτητη σύγχρονη τεχνολογία, όπως η Βιέννη και η Βενετία. Στη συνέχεια οργανώθηκαν χαρακτικά εργαστήρια στο Άγιο Όρος, τα οποία κάλυπταν τις ανάγκες ολόκληρου του ορθόδοξου κόσμου.

    Η Ντόρη Παπαστράτου συγκρότησε τη συλλογή της με γνώση και ευαισθησία, επιτελώντας ένα μοναδικό έργο: έφερε στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος των ειδικών και του κοινού ένα πολύτιμο εικαστικό υλικό, που βρισκόταν ως τότε στο περιθώριο. Η δίτομη μελέτη της συλλέκτριας, με τίτλο «Χάρτινες Εικόνες. Ορθόδοξα θρησκευτικά χαρακτικά 1665-1899» αποτελεί τη "βίβλο" των ελληνικών θρησκευτικών χαρακτικών. Το έργο αυτό γράφτηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του στην Ύδρα, έναν τόπο που αγαπούσε ιδιαίτερα η Ντόρη Παπαστράτου και όπου περνούσε τα καλοκαίρια έτσι η έκθεση τμήματος της συλλογής της στο πιο κοσμοπολίτικο νησί του Σαρωνικού αποκτά ξεχωριστή σημασία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 8 July 2005 - 18:13:41 UTC