Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-07-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [02] ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ & ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΟΥΤΕ 1 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΦΚ
  • [03] ΤΟ ΝΕΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
  • [04] ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2012
  • [05] ΚΟ ΠΑΣΟΚ:ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ ΣΤΟ ΕΚ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ &
  • [06] "ΚΥΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ" ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [07] ΦΑΝΤΑΣΜΑΓΟΡΙΚΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΟΟΥ ΤΩΝ OPENTANIEC ΣΤΟΥΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΕΣ
  • [08] "ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΓΑΠΗΣ" ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ
  • [09] ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ "ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ" ΣΤΗ ΒΛΑΣΤΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

  • [01] ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουλίου 2005 (12:34 UTC+2)

    Πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν σήμερα, οι εργαζόμενοι στις εμπορικές επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίοι έμποροι, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για την διεύρυνση του ωραρίου.

    Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Τσιμισκή & Αριστοτέλους και από εκεί έκαναν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης (Τσιμισκή, Βενιζέλου, Εγνατία, Αντιγονιδών, Αγίου Δημητρίου), με κατάληξη το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

    Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου χαρακτήρισε ικανοποιητική, σε σχέση με άλλες, την σημερινή κινητοποίηση, επισημαίνοντας πως "ο αγώνας θα συνεχιστεί".

    Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

    * Ενιαίο συνεχές ωράριο λειτουργίας όλων των καταστημάτων 48ωρών το ανώτερο, με τρία απογεύματα κλειστά

    *Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας,

    *Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το ωράριο, να καταργηθεί η ΚΥΑ 1162/97,

    *Πλήρη σταθερή εργασία 7ωρη- 5νθημερη - 35ωρη για όλους με 1.200 ευρώ πρώτο μισθό,

    *Κατάργηση όλων των νόμων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τις ελαστικές μορφές εργασίας,

    *Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άντρες, 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη,

    *Αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ, 5.000 ευρώ για κάθε παιδί,

    *Δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους.

    Την κινητοποίηση διοργάνωσαν από κοινού τα σωματεία των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων. Ωστόσο, τα περισσότερα καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης παρέμειναν ανοικτά.

    [02] ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ & ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΟΥΤΕ 1 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΦΚ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2005 (14:14 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι τα νοικοκυριά και οι αγρότες δεν πρόκειται να ζημιωθούν ούτε κατά ένα ευρώ από την ενοποίηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, έδωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

    Οπως είπε, η ενοποίηση του ΕΦΚ είναι προς το συμφέρον των πολιτών και της οικονομίας, ενώ τα σενάρια ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα επιβαρύνει τους απλούς καταναλωτές δεν έχει καμία απολύτως βάση.

    "Οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν - και εννοώ και τα νοικοκυριά και οι αγρότες - γιατί είδα και εγώ σήμερα μια διακίνηση φόβου σε ό,τι αφορά τη μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνει η Κυβέρνηση για να καταπολεμήσει τη μεγαλύτερη εστία διαφθοράς, που είναι το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η οδηγία του Πρωθυπουργού είναι το σύστημα να είναι τίμιο και απλό. Αυτή την οδηγία έχουν ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος χειρίζεται τα ζητήματα των φόρων και των δασμών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, για να δώσουν αυτή την τίμια και απλή λύση. Η διαπίστωση ορισμένων ότι αυτό το πράγμα θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά και τους αγρότες, δεν έχει απολύτως καμία βάση", σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

    Ο κ.Σιούφας ξεκαθάρισε ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου, "τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης θα δώσουν αυτή τη λύση, η οποία είναι προς το συμφέρον και των νοικοκυριών, είναι προς το συμφέρον και των αγροτών και την ίδια ώρα η διαφθορά υφίσταται το πιο καίριο πλήγμα. Πρόκειται για μια ακόμα διαρθρωτική αλλαγή. Αρκεί να σημειώσετε ότι για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των καυσίμων χρησιμοποιούνται περισσότεροι από 2,5 χιλιάδες υπάλληλοι. Είναι μια πληγή χαίνουσα, εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό το οποίο θα ήθελα να παρακαλέσω είναι να στηρίζετε τέτοιου είδους διαρθρωτικές αλλαγές και πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για να μπορέσει η πατρίδα μας να πάει μπροστά".

    ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ

    Ερωτηθείς αν από τον Σεπτέμβριο οι καταναλωτές θα χρειαστεί να δώσουν περισσότερα χρήματα, για να αγοράσουν την ίδια ποσότητα πετρελαίου με σήμερα, ο κ.Σιούφας απάντησε: "Θα υπάρξει τρόπος επιστροφής αυτών των χρημάτων, άμεσος και δεν έχει κανένας να ανησυχεί από αυτή τη λύση. Οι λύσεις που δίνουμε - και αυτός είναι ο σκοπός της πολιτικής - είναι το καλό των πολιτών. Και αυτή η Κυβέρνηση και αυτός ο Πρωθυπουργός πρώτα νοιάζονται τους πολίτες και ιδιαίτερα τους ασθενέστερους, αλλά ταυτόχρονα, όλοι μαζί, πρέπει να πάμε τη χώρα μπροστά με διαρθρωτικές αλλαγές και καταπολεμώντας τη διαφθορά. Και χρειαζόμαστε την συμμετοχή όλων, τη συμμετοχή των πολιτών»._

    [03] ΤΟ ΝΕΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Αθήνα, 6 Ιουλίου 2005 (16:14 UTC+2)

    Το στρατηγικό σχέδιο του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), με το οποίο επιδιώκεται να δοθεί μια αποφασιστική ώθηση στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης χαρακτήρισε ιδιαίτερα χαμηλές τις εξαγωγές ελληνικών επιχειρήσεων κατά τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή των εξαγωγών στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν έχει μειωθεί από 10,6% του ΑΕΠ που ήταν το 2000 στο 7,4% του ΑΕΠ το 2004, ενώ, για παράδειγμα, στο Βέλγιο το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 95% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, στην Κορέα στο 66% και στη Γερμανία στο 40%. Ο ίδιος επισήμανε ότι η διαρκής αύξηση των εισαγωγών τα τελευταία χρόνια επιδείνωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, αυξάνοντάς το από 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 1999 σε 27,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2003.

    Η απογοητευτική πορεία των εξαγωγών, κατά τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, συνδέθηκε με τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, την αποθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων και την απουσία ενός γενικότερου στρατηγικού σχεδίου για την προώθηση των εξαγωγών, που θα αντιμετωπίσει το έλλειμμα κρίσιμης μάζας των ελληνικών επιχειρήσεων για την αυτόνομη παρουσία τους στις διεθνείς αγορές.

    Για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, η κυβέρνηση προχωρά στη λήξη των εξής μέτρων:

    -Την κάλυψη του κόστους της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω του ΟΠΕ, σε εκθέσεις, επιχειρηματικές αποστολές και άλλες δράσεις προώθησης των εξαγωγών, σε ποσοστό μέχρι 40%. Στόχος είναι να διπλασιαστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις που θα έχουν παρουσία στο εξωτερικό μέσα σε 12 μήνες.

    -Τη διενέργεια ερευνών αγοράς μέσα στο 2005 για το σύνολο των χωρών-στόχων για τις ελληνικές εξαγωγές.

    -Την ολοκλήρωση κλαδικών πολιτικών για τα βασικά ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, σε συνεργασία και με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης. Δρομολογείται η δημιουργία γραφείου αγροτικών προϊόντων μέσα στον ΟΠΕ.

    -Την προώθηση ομάδας εταιρειών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και εκπαίδευσης, με στόχο τη δημιουργία 50 νέων εξαγωγικών επιχειρήσεων το 2005. Προγραμματίζεται ταυτόχρονα η δημιουργία γραφείου για τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

    -Τη δημιουργία εθνικού προγράμματος για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων διατροφής και ιδιαίτερα του ελληνικού τυποποιημένου ελαιόλαδου στις αγορές των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας. Για πρώτη φορά πραγματοποιείται μια σύμπραξη σε μεγάλη κλίμακα από δημόσιο φορέα(ΟΠΕ) και ιδιωτικό φορέα (ΣΕΒΙΤΕΛ), με συνολική αξία του προγράμματος προώθησης ελληνικού ελαιόλαδου, που φθάνει τα 6 εκατομμύρια ευρώ και συμμετοχή 50% των δύο φορέων.

    -Την πραγματοποίηση 45 εκθέσεων στο εξωτερικό φέτος έναντι 25 το 2004, με στόχο την συμμετοχή 600 επιχειρήσεων έναντι 393 το 2004. Για το 2006 προγραμματίζονται 51 εκθέσεις με συμμετοχή 900 επιχειρήσεων.

    -Την πραγματοποίηση 8 επιχειρηματικών αποστολών μέσα στο 2005 στις ΗΠΑ και τον Καναδά (σε συνεργασία με το ΣΕΒ), στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιαπωνία (μαζί με το ΕΒΕΑ), την Κίνα, την Πολωνία, τη Ρωσία και την Αίγυπτο.

    -Τη διενέργεια παγκόσμιου συνεδρίου για την ελληνική διατροφή από 29/9/2005 ως 2/10/2005, στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι δικτύων διανομής, εμπορικοί αντιπρόσωποι και δημοσιογράφοι ειδικού τύπου από τις πρώτες έξι χώρες-στόχους για τις ελληνικές εξαγωγές(μεγάλες αγορές).

    -Την αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών ως του στρατηγικού οργάνου χάραξης εξαγωγικής πολιτικής. Δημιουργία συντονιστικού κέντρου επιχειρηματικών αποστολών στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών.

    -Την πλήρη αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

    -Την πραγματοποίηση από τον ΟΠΕ και το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εντός του α' εξαμήνου του 2006 μεγάλου συνεδρίου, στο οποίο θα προσκληθούν περίπου 1.000 εκπρόσωποι δικτύων διανομής και εμπορικοί αντιπρόσωποι από τις χώρες-στόχους. Θα πραγματοποιηθούν τρεις εκδηλώσεις στην Αθήνα (για τρόφιμα, βιομηχανικά είδη, εκπαίδευση, υπηρεσίες), τη Θεσσαλονίκη (για δομικά υλικά και υψηλή τεχνολογία σε συνεργασία με τους φορείς της Θεσσαλονίκης) και το Ηράκλειο (για τρόφιμα, ξενοδοχειακό εξοπλισμό και υπηρεσίες).

    [04] ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2012

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουλίου 2005 (15:12 UTC+2)

    Το Λονδίνο είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Αυτή την απόφαση πήραν το μεσημέρι της Τετάρτης τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στη Σιγκαπούρη και την οποία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ.

    Οι άλλες τέσσερις πόλεις που διεκδικούσαν τους 30ους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν η Μαδρίτη (Ισπανία), η Μόσχα (Ρωσία), η Νέα Υόρκη (Ηνωμένες Πολιτείες) και το Παρίσι (Γαλλία).

    Το σίγουρο είναι ότι η «μάχη» ήταν σώμα με σώμα που μέχρι και την ανακοίνωση της πόλης από τον κ. Ρογκ κανείς δεν μπορούσε να πει με σιγουριά ποια πόλη θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

    Σύμφωνα με τον αγγλικό φάκελο οι επενδύσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα ανέλθουν σε 12,087 δισεκατομμύρια ευρώ για έργα υποδομής, ενώ 2,907 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν στην επιτροπή διεκδίκησης. Οι Αγγλοι επισήμαναν ότι το Ολυμπιακό στάδιο της αγγλικής πρωτεύουσας θα έχει χωρητικότητα 80.000 θέσεων, ενώ οι κύριες εγκαταστάσεις θα βρίσκονται σε μία ακτίνα 11 χιλιομέτρων. Σύμφωνα πάντα με τους υπολογισμούς των υπευθύνων, το 97% των αθλητών θα διαμένουν σε μία απόσταση περίπου 30 λεπτών από την εγκατάσταση όπου θα αγωνισθούν, ενώ απ΄ αυτούς το 80% θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 λεπτών.

    [05] ΚΟ ΠΑΣΟΚ:ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ ΣΤΟ ΕΚ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

    Στρασβούργο, 6 Ιουλίου 2005 (18:47 UTC+2)

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τις εκθέσεις σχετικά με τον Καθορισμό Γενικών Διατάξεων για τα Περιφερειακά Ταμεία, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Αλιευτικό Ταμείο στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο σήμερα, παραμένοντας σταθερή στην ευρωπαϊκή πολιτική της ενίσχυσης της συνοχής και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η θέση της αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της σταθερής υποστήριξης του ΠΑ.ΣΟ.Κ προς τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναν ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό. Στο σημείο αυτό τονίζεται ιδιαίτερα η θετική ψήφος της Ολομέλειας στην τροπολογία της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ε.Κ. για την κατοχύρωση 336 δις ευρώ για τις διαρθρωτικές πολιτικές, ανεξάρτητα από το τελικό ύψος των δημοσιονομικών προοπτικών που θα αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Η σημερινή ψήφος προωθεί μια Ευρωπαϊκή Ένωση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέλνει σήμερα ένα ισχυρό μήνυμα ενόψει των σκληρών διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν για τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό. Η Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε, τέλος, τις ειδικές προβλέψεις των εκθέσεων για τις περιοχές στατιστικής απόκλισης και ιδιαιτέρων προβλημάτων όπως ορεινές, νησιώτικες και απομακρυσμένες.

    [06] "ΚΥΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ" ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 6 Ιουλίου 2005 (13:23 UTC+2)

    "Κύματα Πολιτισμού" ονομάζονται οι εκδηλώσεις που διοργανώνει φέτος το καλοκαίρι ο dήμος Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με την Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης.

    Οι εκδηλώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στις 26 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν τέλη Αυγούστου, περιλαμβάνουν μουσικές συναυλίες όπως των Β.Λέκκα και Γιάννη Σπάθα, Ορφέα Περίδη, Π.Κατσιμίχα, Λάκη Χαλκιά και Σ.Νεοχωρίτου.

    Στις μουσικές εκδηλώσεις ξεχωριστή θέση έχουν και δυο αφιερώματα στους μεγάλους απόντες βάρδους, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, στις 31 Ιουλίου και Στέλιο Καζαντζίδη, στις 10 Αυγούστου.

    Επίσης στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και κορυφαίες αρχαίες τραγωδίες όπως "Προμηθέας Δεσμώτης", "Αγαμέμνων", "Ορέστης", μοναδικές παραστάσεις όπως "Ουζερί Τσιτσάνης" , "Ο Βιολιστής στη στέγη", αλλά και κλασσικά εργα του Γκολντόνι και του Μολιέρου.

    Ακόμη θα δοθούν και δυο εξαιρετικές παραστάσεις κλασικού χορού, η μια από το Μπαλέτο της Κρατικής Οπερας της Οδησσού και η άλλη από το Κρατικό Ακαδημαϊκό Θέατρο της Μόσχας. Ολες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Κηποθέατρο του Πάρκου Εγνατία.

    Ο.Ο

    [07] ΦΑΝΤΑΣΜΑΓΟΡΙΚΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΟΟΥ ΤΩΝ OPENTANIEC ΣΤΟΥΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουλίου 2005 (11:23 UTC+2)

    Το OpenTaniec, ένα φαντασμαγορικό σόου μέσα σε νερά, πυροτεχνήματα και λέιζερ, σε συνδυασμό με τη μουσική και το χορό, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Πολωνία, στο φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών για δύο παραστάσεις, σήμερα 6 και αύριο 7 Ιουλίου, στις 21.00.

    Πρόκειται για μια υπερπαραγωγή χορού, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 30 ερμηνευτές κλασικού και σύγχρονου χορού καθώς και ακροβάτες. Το εντυπωσιακό και πρωτότυπο σε αυτή την παράσταση είναι το σκηνικό που πλαισιώνει τους χορευτές. Μέσα από τον εξαίσιο φωτισμό από λέιζερ, πυροτεχνήματα και ειδικά εφέ, οι χορευτές του OpenTaniec φαίνεται να χορεύουν πάνω σε μια λίμνη ή κάτω από ένα καταρράκτη. Την αίσθηση αυτή, δημιουργεί ένα παραπέτασμα νερού (περίπου 1.200 λίτρα) που ρέει συνεχώς δημιουργώντας μια εντυπωσιακή αίσθηση.

    Το χορευτικό show που έρχεται από την Πολωνία, βασίζεται και συνδυάζει άψογα πολλές τεχνικές χορού, από κλασικό μέχρι μοντέρνο και από cappoeira μέχρι breakdance. Το θέμα του αντλείται από την μοντέρνα εκδοχή ενός Σλαβικού θρύλου και ενός Πολωνικού μύθου.Το σχήμα του show έχει σαν πρότυπο το Riverdance και το Lord of dance, ενώ η χορογραφία, τα σκηνικά και η μουσική παρουσιάζουν το θρύλο του «Λουλουδιού της φτέρης».

    Η δημιουργία του OpenTaniec ήταν ιδέα του Robert D. Gable από τις Η.Π.Α., ο οποίος διαμένει στην Πολωνία.

    Το show παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 30 Απριλίου στο πρόγραμμα «Welcome Europe» στο πλαίσιο του εορτασμού της ένταξης των νέων χωρών - μελών στην Ε.Ε. όπου εκπροσώπησε την Πολωνία και το παρακολούθησαν πάνω από 150 εκατομμύρια τηλεθεατές από όλη την Υφήλιο. Την επόμενη μέρα στην πλατεία των Βρυξελλών την παράσταση παρακολούθησε η Βασίλισσα του Βελγίου, ενώ παρουσιάστηκε επίσης στο 38ο MIDEM στις Κάνες.

    Οι χορογραφίες ανήκουν στον διάσημο Πολωνό Jaroslaw Staniek και τα σκηνικά είναι μια δημιουργία του Χολιγουντιανού αρχιτέκτονα Marek Boretti.

    Η εκδήλωση έχει φιλανθρωπικό σκοπό και μέρος των εσόδων της θα διατεθεί στο Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος που γιορτάζει 15 χρόνια ζωής. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 40, 30 και 20 ευρώ.

    [08] "ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΓΑΠΗΣ" ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουλίου 2005 (11:15 UTC+2)

    Μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Διαδρομές αγάπης - Από τον Μπαχ στον

    Θεοδωράκη» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Ιουλίου, στις 9.00 μ.μ., στο υπαίθριο Θέατρο της Λίμνης Πλαστήρα (Καλύβια Πεζούλας-πλαζ).

    Στην εκδήλωση, που διοργανώνουν το Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, την ΤΕΔΚ Ν. Καρδίτσας, τους δήμους Καρδίτσας και Νεβρόπολης Αγράφων και το Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών Νομού Καρδίτσας, θα παρουσιαστούν μελωδίες μεγάλων Ελλήνων και ξένων συνθετών.

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο σεμιναρίου για το κλασικό και σύγχρονο τραγούδι, που επιμελείται η σοπράνο Νίνα Καλούτσα, η οποία και θα τραγουδήσει μαζί με σπουδαστές της στην μουσική βραδιά. Παράλληλα, θα ακουστούν δημοτικά τραγούδια, που θα ερμηνεύσει στην εκδήλωση ο Σύλλογος Γυναικών Νεοχωρίου Νεβρόπολης Αγράφων.

    [09] ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ "ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ" ΣΤΗ ΒΛΑΣΤΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουλίου 2005 (10:38 UTC+2)

    Μία πολυπολιτισμική γιορτή της οικολογίας θα αποτελέσει το φετινό, 5ο Φεστιβάλ των «Γιορτών της Γης», στη Βλάστη Κοζάνης, που ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουλίου. Το παρών θα δώσουν με συναυλίες τους σημαντικοί Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες, διαμορφώνοντας ένα ethnic μουσικό πρόγραμμα, ενώ θα διοργανωθεί και ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, με δραστηριότητες για τους επισκέπτες και εκθέσεις.

    Η οργανωτική ευθύνη του Φεστιβάλ είναι της Κοινότητας Βλάστης και διεξάγεται με την συνεργασία της Εταιρίας Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης «Οικοτοπία».

    Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει με συναυλία της ορχήστρας «Σταύρος Κουγιουμτζής» και η λήξη με λαϊκό, παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του χωριού. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν είναι ο Ινδός Trilok Gurtu και ο Σέρβος Boris Kovac, καθώς και τα συγκροτήματα «Παλίρροια» και τα «Κρουστά της Τάκη». Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα παρουσιαστεί το ιστορικό της λειτουργίας ενός παλιού σουηδικού εργοστασίου υφαντουργίας, καθώς και η τέχνη της υφαντικής στην περιοχή.

    Οι επισκέπτες μπορούν να φιλοξενηθούν στους χώρους του κάμπινγκ που θα λειτουργήσει οργανωμένα τις μέρες του φεστιβάλ, καθώς επίσης σε ξενοδοχείο και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ η μετάβασή τους με λεωφορείο, θα γίνει κατόπιν συνεννόησης με το φεστιβάλ (τηλ: 2310-277997).

    Το κόστος για τις συναυλίες είναι 10 ευρώ, ενώ η συμμετοχή στις υπόλοιπες εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Τετάρτη 6 Ιουλίου

    - Ορχήστρα ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ, (τραγουδούν ο Παντελής Θεοχαρίδης, ο Μανώλης Χατζημανώλης και η κόρη του συνθέτη Μαρία Κουγιουμτζή).

    Ένα αφιέρωμα στον πρόσφατα χαμένο Θεσσαλονικιό συνθέτη, που τις επιτυχίες του όλοι μας έχουμε σιγοτραγουδήσει, από τη δεκαετία του 60 μέχρι σήμερα.

    - Γρηγόρης Τσάτσος jazz-fusion trio

    Συνθέσεις του κιθαρίστα Γρηγόρη Τσάτσου που εκτείνονται από το στυλ της σύγχρονης τζαζ μέχρι τον ηλεκτρικό ήχο του fusion και τζαζ-ροκ, μαζί με έντονα στοιχεία μπλουζ.

    Πέμπτη 7 Ιουλίου

    - Trilok Gurtu, solo percussion

    Ήχοι από drums, gongs, cymbals, shakers, κουδούνια και καμπάνες, αναμειγνύονται με απόμακρους μυστηριώδεις κρότους, τρεχούμενο νερό και ελαφρά βήματα, παρασύροντάς μας στους δρόμους της παγκόσμιας μουσικής, σε μια γοητευτική μίξη ινδικής μουσικής, rock, jazz και διαφορετικών αφρικάνικων styles

    - Κώστας Μαγγίνας - David Lynch: Seven for a secret project

    Αναδεικνύουν χρώματα της κέλτικης και ιρλανδικής μουσικής αναμειγνύοντάς τα με οικείους βαλκανικούς ήχους.

    Ταυτόχρονα και οι τρείς ξετυλίγουν τις αυτοσχεδιαστικές τους ικανότητες, αναπτύσσουν κοινούς κώδικες επικοινωνίας και αναζητούν τους κοινούς τόπους στους οποίους συναντιώνται οι μουσικές τους. Παίζουν μουσική και το διασκεδάζουν. Και μεις μαζί τους.

    - Trio APOPSIS

    Jazzstandards με ρυθμικά στοιχεία από την παραδοσιακή μουσική της Μακεδονίας και της Θράκης.

    Παρασκευή 8 Ιουλίου

    - Boris Kovac & La Campanella quartet

    Ο Σέρβος Boris Kovac δημιουργεί μέσα από τα ερείπια. Ανάμεσα στην ελεύθερη τζαζ και την παραδοσιακή μουσική της Μεσογείου, αυτός ο εκκεντρικός μουσικός και χαρισματικός σαξοφωνίστας, παίζει μαζί με το κουαρτέτο του σαν να πρόκειται για το τελευταίο πάρτυ στον πλανήτη, μια πρόσκληση για χορό σαν να μην υπήρχε αύριο.

    - Γιάννης Μιχαηλίδης και οι Πρώτες Γιορτές

    Με μουσικές αναφορές από την παραδοσιακή μουσική και τα ρεμπέτικα ως το μπλουζ και το κιθαριστικό ροκ παρουσιάζουν τραγούδια από τον πρόσφατο δίσκο τους αλλά και αγαπημένα κομμάτια της έντεχνης ελληνικής σκηνής.

    Σάββατο 9 Ιουλίου

    - Palyrria

    Συνδυάζουν τη σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική με στοιχεία από την παράδοση της Μεσογείου. Η πεντατονία της Ηπείρου, ο Ικαριώτικος χορός, η αιγαιοπελαγίτικη λύρα, οι ανατολίτικοι και αφρικάνικοι δρόμοι συνυπάρχουν με το dub, την electronica, το ambient και το hip hop, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο fusion.

    - Τα Κρουστά της Τάκη

    Φιλοξενήθηκαν και πέρσι στις Γιορτές της Γης. Αργότερα τους είδαμε να συμμετέχουν στην Τελετή Έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων. Ο ήχος τους είναι ένας εκρηκτικός συνδυασμός απο αφρικάνικα και ελληνικά παραδοσιακά κρουστά, τραγούδια και χορούς, γκάιντες, Hip Hop ρυθμικές και ηλεκτρονικά περιβάλλοντα.

    Κοινός παρονομαστής το ακαταμάχητο groove που υπόσχεται ξέφρενες χορευτικές βραδιές. Πόσο μάλλον όταν οι δυο μουσικές κολλεκτίβες στήνουν μια κοινή γιορτή.

    Κυριακή 10 Ιουλίου

    - Λαϊκό-παραδοσιακό γλέντι στην κεντρική πλατεία του χωριού, με το ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ

    Καταξιωμένοι μουσικοί που θα μας χαρίσουν ένα κεφάτο πρόγραμμα με γνωστά τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε και τραγουδάμε. Το ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ περνάει από τα λαϊκά μονοπάτια, κυλάει σε ρεμπέτικους ήχους και αναδύεται με παραδοσιακά ακούσματα.

    Τραγουδούν Γιάννης Μήτσης, Κατερίνα Σιάπαντα, Μιχάλης Παπαζήσης, Γιώργος Αετόπουλος

    - Το μουσικό πρόγραμμα συμπληρώνεται με Dj set αργά το βράδυ και απρόοπτες μεσημεριανές συναυλίες στον χώρο του κάμπινγκ.

    ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    - Ένα πρόδρομο μοντέλλο Κοινωνικής Oικονομίας στη Βλάστη του 1960

    Tο 1963 η σουηδική -μη κυβερνητική- ανθρωπιστική οργάνωση ΙΜ, έρχεται στη Βλάστη, χτίζει και εξοπλίζει ένα κτίριο και το λειτουργεί ως υφαντουργείο. Χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη το μαλλί των προβάτων και αναπαράγοντας τα παραδοσιακά σχέδια του χωριού, προσφέρει δουλειά και έσοδα σε δεκάδες οικογένειες, σε μια δύσκολη περίοδο, και μεταπωλεί τα παραγόμενα προϊόντα, μέσω του δικτύου της στη Σουηδία. Η ΙΜ αποχώρησε από την Ελλάδα το 1987 και παραχώρησε το κτίριο και τον εξοπλισμό στην Κοινότητα Βλάστης. Μετά από 18 χρόνια η OΙΚOΤOΠΙΑ ήρθε σε επαφή με τη σουηδική οργάνωση, που μοιράστηκε το πλούσιο αρχειακό υλικό που διαθέτει από την πολυετή παρουσία της στη Βλάστη. Ως πρώτο βήμα αξιοποίησης του αρχείου έχουν προγραμματιστεί:

    Έκθεση φωτογραφίας για τη ζωή στη Βλάστη τις δεκαετίες του 60 -80 στο Παρθεναγωγείο για όλη τη διάρκεια των Γιορτών.

    Το παλιό σουηδικό εργοστάσιο θα είναι ανοιχτό και επισκέψιμο στη διάρκεια των Γιορτών για να γνωρίσουμε την τέχνη της υφαντικής, αλλά και να πληροφορηθούμε την ιστορία του χώρου.

    Την Κυριακή 10 Ιουλίου, στις 11.00 π.μ. στο Παρθεναγωγείο

    Προβολή σλάιτς, από το αρχείο της ΙΜ.

    Προβολή της ταινίας Το όνομά μου είναι Νόλη που γυρίστηκε στη Βλάστη από την Birgitta Hellerstedt-Thorin για την Σουηδική Τηλεόραση το 1982.

    Συζήτηση με τον προσκεκλημένο εκπρόσωπο και εθελοντή της ΙΜ, Stefan Holmstrom

    - Hμερίδα: Oικοτουρισμός & Προστατευόμενες Περιοχές το Σάββατο 9 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, στο Παρθεναγωγείο

    Oικοτουρισμός και αειφορική ανάπτυξη από τον Γιάννη Σχίζα, διευθυντή του περιοδικού OΙΚOTOΠΙΑ

    Προστατευόμενες Περιοχές και Δίκτυο NATURA 2000 από τον Μιχάλη Προμπονά, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

    Αειφόρος ανάπτυξη και τουρισμός σε προστατευόμενες περιοχές: η εμπειρία της Τοσκάνης, από τον Angelo Gentili, διευθυντή του Festambiente, μέλος της Εθνικής Γραμματείας της Legambiente

    Oικοτουρισμός σε προστατευόμενες περιοχές: η ελληνική εμπειρία από την Μαρία Κατσακιώρη, Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ)

    - Εκθέσεις στο παλιό σχολιό

    Ζωγραφική: Trash - Trace Art, Σκουπίδια - Ίχνη από την Βενετία Γαζίλα

    Φωτογραφία: Ιπτάμενες ψευδαισθήσεις από τον Ανέστη Ρέκα

    Καθημερινή Oικολογία, μια έκθεση για την αλλαγή των καθημερινών μας συνηθειών. Για να συνειδητοποιήσουμε πόσο η καθημερινή μας συμπεριφορά, οι απλές μας συνήθειες συμβάλλουν -συνειδητά ή ασυνείδητα- στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

    - Παρουσίαση της δράσης Περιβαλλοντικών Oργανώσεων

    - Παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών

    - Βιολογικό μεζεδοπωλείο

    - Oρεινή πεζοπορία, ανάβαση στο Σινιάτσικο

    - Τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5 με ελεύθερη συμμετοχή

    - Παιδότοπος Καθημερινά: οι μικροί φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες και ομαδικά κινητικά παιχνίδια γύρω από θέματα οικολογίας, ανακύκλωσης, αυτοσχεδιασμού και ελεύθερης έκφρασης. Θα αναπτυχθούν εναλλακτικές προτάσεις για κατασκευές, ζωγραφική, κεραμική, κουκλοθέατρο, παιχνίδι που κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας.

    - Κουκλοθέατρο Τα Κουκλοκαμώματα από το Κουκλοθεατρικό Εργαστήρι Πτολεμαΐδας, την Παρασκευή 8 Ιουλίου.

    - Παράσταση Θεάτρου Σκιών O Καραγκιόζης δασοφύλακας από τον καραγκιοζοπαίχτη Γιάννη Χατζή, το Σάββατο 9 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ. Νωρίτερα στις 7, εργαστήριο κατασκευής φιγούρων Καραγκιόζη.

    - Κυνήγι Θησαυρού το Σάββατο στις 6 το απόγευμα


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 6 July 2005 - 18:13:39 UTC