Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-06-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
  • [02] Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
  • [03] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ
  • [04] ΤΟ ΙΡΑΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
  • [05] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [06] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΑ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
  • [07] ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ 17 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
  • [08] Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ:Η ΝΔ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
  • [09] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΥΝ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ "ΗΜΕΡΑΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΗΣ
  • [10] ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΤΟ ΥΠΑΝ ΓΙΑ ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [11] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ- ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
  • [12] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΑΝ ΣΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [13] ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ
  • [14] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΝ
  • [15] ΕΡΝΤΟΓΑΝ:H TOΥΡΚΙΑ ΔΕ ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [16] ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΔΕ ΘΑ ΠΑΝΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
  • [17] ΡΟΥΜΑΝΙΑ:ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ
  • [18] ΤΟ ΑΚΕΛ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΥΣ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [19] ΕΝΑΡΞΗ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο
  • [20] ΣΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ Ο Γ.ΟΡΦΑΝΟΣ
  • [21] ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ
  • [23] ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
  • [24] ΟΙ ΗΠΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΑΝ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥΣ
  • [25] ΑΝΗΣΥΧΙΑ Σ. ΠΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [26] ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΟΥ Θ.ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗ
  • [27] ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ
  • [28] ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2005 (10:24 UTC+2)

    Αύριο θα συζητηθούν στην ολομέλεια της Βουλής οι επίμαχες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό των τραπεζών, ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις απεργίες στις τράπεζες.

    Στο μεταξύ, οι τραπεζοϋπάλληλοι προχωρούν σε νέα 48ωρη απεργία από αύριο Δευτέρα. Στις κινητοποιήσεις μπαίνουν και οι μικρομεσαίοι έμποροι και εμποροϋπάλληλοι, οι οποίοι αντιτίθενται στη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων.

    [02] Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2005 (14:42 UTC+2)

    Στο γήπεδο του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, όπου πραγματοποιήθηκε αγώνας μπάσκετ μεταξύ εν ενεργεία και παλαίμαχων καλαθοσφαιριστών και μελών της θεραπευτικής κοινότητας «Παρέμβαση» με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, παρευρέθη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ.Καραμανλής δήλωσε ότι «ο αγώνας αυτός συμβολίζει τον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι νέοι κατά των ναρκωτικών και την αποφασιστικότητά τους να ξεφύγουν από την εξάρτηση παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο δράσης κατά των ναρκωτικών.

    Σύμφωνα με αυτό, θα παραχωρηθεί χώρος κοντά στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη για την χορήγηση υποκατάστατων, ενώ υπάρχει συμφωνία για τη δημιουργία νέων μονάδων του ΟΚΑΝΑ σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, έχουν προκηρυχθεί 71 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων για τον ΟΚΑΝΑ Αθηνών, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και να μειωθεί η λίστα αναμονής.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στα αίτια του προβλήματος, όπως στην έλλειψη προοπτικής για τους νέους, την ανεργία, την υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής και την ποιότητα της παιδείας.

    [03] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2005 (16:07 UTC+2)

    Κορυφώνεται η αγωνία για τους χιλιάδες υποψηφίους που εξετάστηκαν στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις διεκδικώντας μία θέση στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

    Από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκε οι βαθμολογίες των υποψηφίων της Γ' Τάξης των Ενιαίων Λυκείων, στα μαθήματα που εξετάσθηκαν σε εθνικό επίπεδο, θα αρχίσουν να αναρτώνται στις σχολικές μονάδες από τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2005 μέχρι την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2005.

    Στη συνέχεια, στα μέσα Ιουλίου, οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο, ενώ οι βάσεις των σχολών αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.

    [04] ΤΟ ΙΡΑΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

    Τεχεράνη, 26 Ιουνίου 2005 (18:06 UTC+2)

    Το Ιράν θα συνεχίσει τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα πυρηνικά, δήλωσε στη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την εκλογή του στην προεδρία της χώρας ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    «Το Ιράν βρίσκεται στο δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης και δεν έχει στην πραγματικότητα ανάγκη τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο μπορούμε να συνεργασθούμε με κάθε χώρα που δεν θα δείξει εχθρότητα απέναντι στο Ιράν», ανέφερε ο Αχμαντινετζάντ. Το Ιράν, πρόσθεσε, χρειάζεται την πυρηνική τεχνολογία για την παραγωγή ενέργειας και θα συνεχίσει τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι αυτό είναι προς το εθνικό συμφέρον της χώρας.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επισήμανε ότι με την εκλογή Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ το Ιράν οχυρώθηκε καλύτερα απέναντι στις απαιτήσεις, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματευόμενοι παραμένουν οι ίδιοι και θα συνεχίσουν να ακολουθούν το δρόμο που χαράχτηκε.

    Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία εκπροσωπούν την Ευρωπαϊκή Ένωση στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν. Ιδιαίτερα οι κυβερνήσεις των Η.Π.Α. και του Ισραήλ κατηγόρησαν την Τεχεράνη ότι εργάζεται κρυφά στην ανάπτυξη ατομικών όπλων. Η ιρανική ηγεσία απορρίπτει τις κατηγορίες και επικαλείται το δικαίωμα της εκμετάλλευσης της ατομικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.

    Ο Αχμαντινετζάντ πέτυχε μια καθαρή εκλογική νίκη κόντρα στα προγνωστικά. «Σας προσκαλώ όλους», δήλωσε ο Αχμαντινετζάντ στην Τεχεράνη. «Η εποχή του εκλογικού αγώνα τέλειωσε, τώρα αρχίζει η εποχή της φιλίας». Η επερχόμενη ιρανική κυβέρνηση θα είναι «μια κυβέρνηση της φιλίας, της δουλείας και της προσπάθειας», πρόσθεσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος και πρώην δήμαρχος της Τεχεράνης.

    Ο νικητής της εκλογικής αναμέτρησης ευχαρίστησε τους αντιπάλους του για «τις υπηρεσίες που προσέφεραν στη χώρα», ενώ αναφέρθηκε στον πρώην πνευματικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί. Αυτός ο «αρχιτέκτονας της επανάστασης» άνοιξε «το δρόμο της ισλαμικής δημοκρατίας». Όπως και οι προκάτοχοί του, έτσι και ο Αχμαντινετζάντ επισκέφτηκε μετά την εκλογική νίκη τον τάφο του Χομεϊνί στην Τεχεράνη.

    Η άποψη που επικρατεί στο Ισραήλ είναι ότι η εκλογική νίκη του υπερσυντηρητικού Αχμαντινετζάντ θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη διεθνή κοινότητα. «Ο επικίνδυνος συνδυασμός θρησκευτικού φανατισμού, μη συμβατικών όπλων και απομόνωσης από τη Δύση θα συνεχίσει να υφίσταται και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον ελεύθερο κόσμο», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.

    [05] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2005 (19:41 UTC+2)

    Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου , συνεδριάζει αύριο το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.

    Όπως ανακοινώθηκε, η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί στο ξενοδοχείο Τιτάνια.

    [06] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΑ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2005 (19:08 UTC+2)

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη λεωφόρο Φυλής, στο ύψος της Παναγίας Κανάλας πραγματοποίησαν κάτοικοι των Άνω Λιοσίων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη μεταφορά στη χωματερή της περιοχής της λυματολάσπης από την Ψυττάλεια.

    Η κινητοποίηση έγινε με πρωτοβουλία της διαδημοτικής επιτροπής, η οποία με βασικό αίτημα το κλείσιμο της χωματερής θα πραγματοποιήσει στις 30 Ιουνίου συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος με πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.

    Περιμετρικά της διαδήλωσης υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

    [07] ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ 17 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙ ΕΥΒΟΙΑΣ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2005 (18:59 UTC+2)

    Φορτηγό όχημα εντός του οποίου βρίσκονταν 17 λαθρομετανάστες εντόπισε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα περιπολικό όχημα της Λιμενικής Αρχής Μαντουδίου Ευβοίας,

    Οι λαθρομετανάστες παραδόθηκαν στο Α.Τ Μαντουδίου, ενώ ακολούθησε έρευνα από τη θάλασσα με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το οποίο εντόπισε το σκάφος μεταφοράς των λαθρομεταναστών, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του ακρωτηρίου Σαρακινηκου Ευβοίας, με επιβαίνοντες δύο αλλοδαπούς, οι οποίοι και συνελήφθησαν.

    Το Ι/Φ σκάφος κατασχέθηκε, ενώ προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

    [08] Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ:Η ΝΔ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2005 (18:47 UTC+2)

    Για αποδεδειγμένη ανικανότητα της Ν.Δ. να διοικήσει τον αθλητισμό έκανε λόγο ο Ο Συντονιστής του Τομέα Μορφωτικών Υποθέσεων της Κ.Ο. Του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός.

    «Το σχέδιο νόμου για το ποδόσφαιρο, που κατέθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, ανατρέπει τις βασικές ρυθμίσεις, που ο ίδιος σε συνεργασία με τον κ. πρωθυπουργό είχαν καταθέσει στη Βουλή μόλις προ οκταμήνου, και η κυβερνητική πλειοψηφία είχε αποδεχθεί», ανέφερε ο κ.Λοβέρδος.

    Αξίζει να θυμηθούμε, πρόσθεσε ο βουλευτής, πως εκείνες τις ρυθμίσεις τις είχαν προβάλει ως την αναγκαία, δήθεν, τομή στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό, στο πνεύμα της μεγάλης εθνικής επιτυχίας στο EURO 2004. «Αξίζει, επίσης , να θυμηθούμε, πως ενώ μόλις προ 15 ημερών ο ίδιος ο κ. Ορφανός, σε συνέντευξη Τύπου, υπερηφανευόταν πως τα οικονομικά του ποδοσφαίρου έχουν τεθεί υπό έλεγχο, τώρα ομολογεί τη χρεοκοπία του συστήματος ,και αντί πολιτικής νομοθετεί ''επιτροπήν''», είπε.

    Μπορεί η κυβέρνηση να καταναλώσει τον υπόλοιπο χρόνο παραμονής της στην εξουσία αλλάζοντας τα όσα η ίδια νομοθετεί, αλλά όλοι, πια, συνειδητοποιούμε ότι, η Ν.Δ. κάνει κακό στον αθλητισμό, κατέληξε ο κ.Λοβέρδος.

    [09] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΥΝ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ "ΗΜΕΡΑΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΗΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ"

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2005 (18:26 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, αποτελούμενη από τους κ.κ. Χριστόφορο Παπαδόπουλο, Αλέξη Τσίπρα και Τάσο Κορωνάκη, γραμματέα της Νεολαίας, επισκέφθηκε τον χώρο των εκδηλώσεων της «ημέρας ομοφυλόφιλης υπερηφάνειας» στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

    Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση «ατά την επίσκεψή τους εξέφρασαν την αλληλεγγύη και τη στήριξη του ΣΥΝ στον αγώνα του κινήματός τους για την κατάργηση των διακρίσεων, την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, ανδρών και γυναικών, σε ελεύθερη και δημόσια, στην ισότιμη μεταχείριση από το κράτος, στην οικογενειακή ζωή με πλήρη δικαιώματα».

    «Ας σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, να υποκρινόμαστε ότι δε συμβαίνει τίποτα, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Έχει έρθει η στιγμή να αναμετρηθούμε με τις προκαταλήψεις της κοινωνίας μας και να αναγνωρίσουμε τα δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από φύλλο, εθνικότητα, θρησκεία ή σεξουαλικού προσανατολισμού», επισήμανε η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ.

    [10] ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΤΟ ΥΠΑΝ ΓΙΑ ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2005 (19:29 UTC+2)

    Το υπουργείο Ανάπτυξης είναι σε πλήρη επιφυλακή ώστε αν χρειαστεί να πάρει όλα τα μέτρα που θα προστατεύσουν και τον καταναλωτή αλλά και την παραγωγή της χώρας, που εξαρτάται από τη χρήση πετρελαιοειδών, διαβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του αρμοδίου για θέματα ενέργειας κοινοτικού επιτρόπου Α.Πίλμπαγκς, ο οποίος εξέφρασε ανησυχία για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου διεθνώς.

    «Συμμερίζομαι τις ανησυχίες το Επιτρόπου κ. Πίλμπαγκς. Άλλωστε το γνωρίζετε ότι πριν από 14 μήνες, όταν ορισμένοι έλεγαν ότι είναι παροδική αυτή η κρίση στην αγορά πετρελαιοειδών, ήμουν από εκείνους που έλεγα και εδώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε όλα τα συμβούλια των υπουργών για την ανταγωνιστικότητα ότι πρέπει να δούμε το θέμα με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή», ανέφερε ο κ.Σιούφας.

    Στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο υπουργός, αυτό που προσπαθήσαμε και σε ένα μεγάλο βαθμό το πετύχαμε είναι να έχουμε αυξήσεις κυρίως στις τιμές της αμόλυβδης αλά και των άλλων κατηγοριών των πετρελαιοειδών, της τάξης του 20% όταν η αύξηση, η διεθνής, της τιμής του πετρελαίου έχει φτάσει το 70%, από ότι ήταν πριν από 15 μήνες. «Αυτό οφείλεται στην υπευθυνότητα με την οποία λειτούργησαν όλοι οι παράγοντες της αγοράς πετρελαίου, διυλιστήρια, εταιρείες, εμπορίας πετρελαιοειδών και βεβαίως τα πρατήρια βενζίνης με την ομοσπονδία τους που έδειξαν αυτοσυγκράτηση και συνέπεια. Το ίδιο πράγμα καλώ να κάνουν και το επόμενο διάστημα», σημείωσε.

    Σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης των φόρων στα καύσιμα ο κ.Σιούφας είπε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο τοπίο, τα πράγματα τα εξετάζουμε, αλλά αυτή την ώρα δε φαίνεται εφικτό κάτι τέτοιο, γιατί η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αλλά και το ΦΠΑ απαιτεί τη συμφωνία του ECOFIN».

    [11] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ- ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2005 (19:18 UTC+2)

    Πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στον Κυπριακό Οργανισμό Πιστοποίησης Προϊόντων (ΚΟΠΠ) και το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης της Ελλάδας υπεγράφη στην Αθήνα.

    «Το Υπουργείο Ανάπτυξης, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις της Αγοράς και των πολιτών για ποιότητα παντού, έχει θέσει ως βασικό στόχο του την υλοποίηση έργων που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και, συνεπώς, θα αναβαθμίζουν και θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών», τόνισε κατά το χαιρετισμό του ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος αναφέρθηκε στους τέσσερις πυλώνες της ποιότητας, την τυποποίηση, τη μετρολογία, τους ελέγχους και τη διαπίστευση.

    «Ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας (ΕΙΜ), τα εργαστήρια δοκιμών και διακριβώσεων και, τέλος, το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), αποτελούν για εμάς το μοχλό με τον οποίο θα ενισχυθεί το κύρος και η αξιοπιστία των προϊόντων και υπηρεσιών που απολαμβάνει ο πολίτης και θα τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η οποία στις χώρες με υψηλό βιοτικό επίπεδο έχει μετατραπεί από ανταγωνιστικότητα τιμών σε ανταγωνιστικότητα ποιότητας», είπε.

    Το ΕΣΥΔ, πρόσθεσε, πέραν από το έργο που επιτελεί στην Ελλάδα, έχει σημαντική παρουσία και στην Κύπρο, αφού ήδη 21 εργαστήρια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα έχουν προστρέξει σε αυτό προκειμένου να διαπιστευθούν. «Όμως το ΕΣΥΔ έχει έρθει στην Κύπρο για να συμπληρώσει ένα κενό και όχι για να επιβάλει την παρουσία του σε ένα χώρο που μπορεί να αποτελέσει πεδίο δράσης ενός κυπριακού εθνικού φορέα. Έτσι με δική μας παρότρυνση και με συντονισμένες προσπάθειες από τις διοικήσεις των δύο οργανισμών διαπίστευσης, της Ελλάδος και της Κύπρου, τις οποίες συγχαίρω, επιτυγχάνεται σήμερα η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΕΣΥΔ και ΚΟΠΠ», σημείωσε ο κ.Σιούφας.

    [12] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΑΝ ΣΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2005 (18:55 UTC+2)

    Το υπουργείο Ανάπτυξης με την τεχνογνωσία που διαθέτουν οι υπηρεσίες του, θα στηρίξει το σχεδιασμό του στρατηγικού σχεδίου Ανάπτυξης της Περιφερείας Δυτικής Μακεδονίας για την περίοδο 2007-2013, διαβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας στο χαιρετισμό που απέστειλε στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Κοζάνη.

    «Η Ελλάδα έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει μέχρι τώρα τρία ΚΠΣ, κατά τα οποία δόθηκε προτεραιότητα στις βασικές υποδομές όπως δημιουργία και βελτιώσεις αεροδρομίων, δρόμων, λιμανιών, κ.λπ.. Η επιλογή αυτή ήταν σε μεγάλο βαθμό σωστή και επιβεβλημένη από τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας και συγκεκριμένων περιφερειών, η οποία απαιτούσε έμφαση σε υποδομές και επικοινωνίες», ανέφερε ο κ.Σιούφας, προσθέτοντας ότι για σήμερα, η Στρατηγική της Λισσαβόνας θέτει το γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί ο προγραμματισμός ολόκληρης της Ε.Ε. κατά την περίοδο 2007-2013. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και των επιχειρήσεων, σημείωσε ο υπουργός, θα επιδιωχθεί μέσα από την προώθηση της Νέας Οικονομίας η οποία δεν έχει άλλη επιλογή από το να είναι μια Οικονομία Εντάσεως της Γνώσης και της Τεχνογνωσίας. Αναφερόμενος στις πολιτική της Κυβέρνησης για την Περιφέρεια ο κ.Σιούφας ανέφερε ότι «προωθούμε νέα εθνική στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη και έχουμε σχεδιάσει και εφαρμόζουμε νέα πολιτική ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις προτάσεις και της Περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον επανασχεδιασμό του ΕΠΑΝ και κατ' επέκταση τις επιλέξιμες προς ενίσχυση θεματικές περιοχές και δραστηριότητες του νέου αναπτυξιακού νόμου».

    «Μέσω του νέου προγράμματος πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τη περαιτέρω σύγκλιση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθότι η υστέρηση σε αρκετούς τομείς είναι γνωστή. Οραματιζόμαστε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, να μετασχηματιστεί από ακριτική Περιφέρεια αποκομμένη από τους γείτονες της, σε Περιφέρεια πύλη της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε, ενώ επισήμανε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτ., Δημ. Διοίκησης & Αποκέντρωσης καταρτίζει σχέδιο νόμου για τη συγκρότηση Αναπτυξιακών Οργανισμών Περιφέρειας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, των Επιμελητηρίων, της Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας.

    [13] ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2005 (16:12 UTC+2)

    Οι δυνατότητες περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας- Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στις θαλάσσιες μεταφορές, το εμπόριο, το θαλάσσιο τουρισμό και τις επενδύσεις στη ναυτιλία εξετάστηκαν στις συναντήσεις που είχε με κινέζους κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στη χώρα.

    Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Πεκίνο και τη Σαγκάη ο κ. Κεφαλογιάννης συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους και συγκεκριμένα, με τον Υπουργό Τηλεπικοινωνιών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Zhang Chunxian, αρμόδιο σε θέματα εμπορικής ναυτιλίας, τον Δήμαρχο της Σαγκάη, τους εκπροσώπους ναυτιλιακών εταιριών ενώ επεσκέφθη και τα ναυπηγεία της Σαγκάης, όπου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον συνεργασίας με τα Ελληνικά ναυπηγεία.

    Στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη συμμετοχή των κινεζικών εταιρειών στην ανάπτυξη και κατασκευή των λιμανιών της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης λιμένων, συνολικού ύψους 6 δις ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί από το ΥΕΝ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, υπό τη μορφή join-venture capital, συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας λιμανιού στη Κρήτη, το οποίο θα αποτελέσει σταθμό διαμετακομιστικού εμπορίου για τις επιχειρήσεις της Κίνας προς τις χώρες των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και του ευρύτερου χώρου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου καθώς επίσης και της Βορείου Αφρικής.

    Οι λεπτομέρειες του μνημονίου συνεργασίας (MOU) μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ναυτιλίας θα συζητηθούν και θα οριστικοποιηθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο, όπου και αναμένεται επίσημη επίσκεψη Κινέζικης αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, κατόπιν προσκλήσεως του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Ακόμη, και ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο το 2008, συμφωνήθηκε η δημιουργία μεικτών επιτροπών με συμμετοχή αντιπροσώπων και από τις δύο χώρες, με στόχο την συνεργασία των αρχών της Λ.Δ. Κίνας και του Λιμενικού Σώματος, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την αξιοποίηση των εμπειριών σε θέματα ασφαλείας που αποκόμισε το σώμα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    [14] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΝ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2005 (15:57 UTC+2)

    Ενημερωτική ημερίδα, με θέμα τη χρηματοδοτική ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από το Ε.Π.ΑΝ, ώστε να υλοποιήσουν ολοκληρωμένα επιχειρηματικά σχέδια, διοργανώνουν αύριο Δευτέρα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΒΕΠ) και το Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Κ.Ε.Τ.Α.) Αττικής, σε συνεργασία με τη ΔΕΑΛ.

    Η ενημερωτική εκδήλωση θα αφορά ειδικότερα τον τέταρτο κύκλο της δράσης 2.7.1 του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα" (ΕΠΑΝ). Εισηγητής θα είναι ο Β. Γκουντέλας, εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΝ.ΕΤ, η οποία αποτελεί τον φορέα υλοποίησης του προγράμματος.

    Η ημερίδα, που γίνεται στο πλαίσιο των ενημερωτικών εκδηλώσεων του ΒΕΠ για την άμεση ενημέρωση των μελών της επιμελητηριακής του περιφέρειας, θα πραγματοποιηθεί στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, αίθουσα "Φαρμακείο", στις 6.30 το απόγευμα της Δευτέρας 27 Ιουνίου.

    [15] ΕΡΝΤΟΓΑΝ:H TOΥΡΚΙΑ ΔΕ ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Άγκυρα, 26 Ιουνίου 2005 (20:43 UTC+2)

    Η Τουρκία δε θα δεχθεί αλλαγές στους όρους ένταξης λίγο πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

    «Δεν είναι δίκαιο να απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμόρφωση προς νέους όρους από μια χώρα, όπως η Τουρκία, που βρίσκεται προ των διαπραγματεύσεων. Η Άγκυρα προσδοκά μια δίκαιη πολιτική», είπε.

    Η Τουρκία φοβάται ότι η κρίση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επηρεάσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Μετά το όχι των Γάλλων και των Ολλανδών στο Ευρωσύνταγμα και την αποτυχία της συνόδου στις Βρυξέλλες ακούγονται φωνές τόσο στη Γερμανία όσο και σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαιτούν να επανεξεταστούν τα σχέδια για τη διεύρυνση. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία θα ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου.

    [16] ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΔΕ ΘΑ ΠΑΝΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

    Βουκουρέστι, 26 Ιουνίου 2005 (19:55 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Kαλίν Ποπέσκου Ταρισεάνου δεν επιτρέπει στους υπουργούς του να φύγουν διακοπές, λέγοντας ότι πρέπει να εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο για τη συμμόρφωση με τα αυστηρά κριτήρια των Βρυξελλών για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η Ρουμανία υστερεί σε ανταγωνιστικότητα, σύμφωνα με πρόσφατη προειδοποίηση του ευρωπαίου επιτρόπου Neelie Kroes.

    O Tαρισεάνου δήλωσε σε talk-show ότι θα δεχθεί να απουσιάσουν για μια βδομάδα οι υπουργοί του, αλλά δε θα ανεχτεί ένα πάγωμα των κυβερνητικών δραστηριοτήτων.

    Η Ρουμανία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της καθυστέρησης ενός χρόνου της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση που δεν πληροί τα κριτήρια, τα οποία αφορούν κυρίως θέματα δικαιοσύνης, δημόσιας διοίκησης και ανταγωνισμού. Επίσης απαιτείται η λήψη αυστηρότερων μέτρων κατά της διαφθοράς.

    Ιωάννα Ράντους

    [17] ΡΟΥΜΑΝΙΑ:ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ- ΜΠΟΡΣ

    Βουκουρέστι, 26 Ιουνίου 2005 (19:53 UTC+2)

    Η Ρουμανία θα επαναδιαπραγματευτεί με την αμερικανική εταιρεία Bechtel σύμβαση που υπογράφτηκε τον προηγούμενο χρόνο για την κατασκευή τμήματος αυτοκινητοδρόμου που θα συνδέει την πρωτεύουσα Βουκουρέστι με το Μπορς που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουγγαρία.

    Η νέα κυβέρνηση αμφισβητεί το ύψος του κόστους που προβλέπει η σύμβαση, το οποίο ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η τιμή για τα υλικά και τις εργασίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι 5 φορές υψηλότερη.

    Η προηγούμενη κυβέρνηση με ηγέτη τον Σοσιαλιστή Αντριάν Ναστάζε δέχθηκε επικρίσεις για τη σύμβαση με τη γνωστή αμερικανική εταιρεία. Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε έντονα, γιατί χρηματοδοτούσε ήδη την οδική αρτηρία Βουκαρέστι - Μπρασόφ.

    Η Ρουμανία στερείται σύγχρονων υποδομών, έχοντας προς το παρόν μόνον τον αυτοκινητόδρομο Βουκαρεστίου Πιτέστι(200χμ.). Έργα γίνονται για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει το Βουκουρέστι με το λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, την Κωνστάντζα.

    Ιωάννα Ράντους

    [18] ΤΟ ΑΚΕΛ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΥΣ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Λευκωσία, 26 Ιουνίου 2005 (13:20 UTC+2)

    Το ΑΚΕΛ τίμησε σήμερα σε μεγάλη εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία τους Κύπριους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι εθελοντικά κατατάχθηκαν με τις δυνάμεις εναντίον του χιτλεροφασισμού.

    Σε ομιλία του για τα 60χρονα της αντιφασιστικής νίκης ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας υπογράμμισε ότι ''η συναδέλφωση των δύο κοινοτήτων στον μεγάλο αντιφασιστικό πόλεμο είναι ένα πολύτιμο κεφάλαιο της κοινής μας ιστορίας, που προσφέρεται για να οικοδομήσουμε στις σημερινές συνθήκες την επαναπροσέγγιση και την τόσο αναγκαία κοινή πάλη για να επανενώσουμε την πατρίδα μας σε συνθήκες πραγματικής ελευθερίας και μακριά από τις οποιεσδήποτε ξένες εξαρτήσεις''.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [19] ΕΝΑΡΞΗ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΦΕΞ

    Λευκωσία, 26 Ιουνίου 2005 (13:17 UTC+2)

    Εφόσον η Τουρκία τηρήσει τους όρους που της έθεσε η Ευρωπαϊκή Ενωση και υπογράψει το Πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής της Ενωσης θα μπορέσει να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις στις 3 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Ντάγκλας Αλεξάντερ.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [20] ΣΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ Ο Γ.ΟΡΦΑΝΟΣ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2005 (13:13 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, ο οποίος βρίσκεται για τρίτη ημέρα στην Αλμερία της Ισπανίας και παρακολουθεί από κοντά τις προσπάθειες των Ελλήνων αθλητών στους Μεσογειακούς Αγώνες, συναντήθηκε χτες με τον Σλοβένο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Αθλητισμού, Γιαν Φίγκελ.

    Ο κ. Φίγκελ ενημέρωσε τον κ. Ορφανό για την πρόθεσή του να έρθει το φθινόπωρο στην Ελλάδα, όπου θα επισκεφθεί την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού, είδε και χτες τους κολυμβητικούς αγώνες, όπου οι αθλητές μας κατέκτησαν χάλκινο μετάλλιο στην σκυταλοδρομία 4Χ100 μ. ελεύθερο. Επίσης, παρακολούθησε τον αγώνα της εθνικής ομάδας βόλεϊ των γυναικών με την αντίστοιχη της Τουρκίας, όπως και το συναρπαστικό παιχνίδι της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου με την αντίστοιχη της Τυνησίας.

    Το πρόγραμμα του κ. Ορφανού, περιλαμβάνει σήμερα μπάσκετ και τον αγώνα της εθνικής ομάδας γυναικών με την αντίστοιχη της Κροατίας και τους αγώνες άρσης βαρών, καράτε και κολύμβησης.

    [21] ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ

    Νυρεμβέργη, 25 Ιουνίου 2005 (22:00 UTC+2)

    Η Βραζιλία νίκησε στο σημερινό ημιτελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, που διεξήχθη στο «Φρανκενστάντιον» της Νυρεμβέργης, τη Γερμανία με 3-2 και πήρε το «εισιτήριο» για τον τελικό, που θα γίνει την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη.

    Εκεί η «σελεσάο» θα αντιμετωπίσει το νικητή του αυριανού ημιτελικού ανάμεσα στο Μεξικό και την Αργεντινή.

    Οι πρωταθλητές κόσμου πήραν τη νίκη χάρη στα γκολ των Αντριάνο (20΄, 76΄) και Ροναλντίνιο (42΄ πεν.), ενώ τα «πάντσερ» είχαν ισοφαρίσει προσωρινά δύο φορές με τους Ποντόλσκι (22΄) και Μπάλακ (+45΄ πεν.).

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ

    Βαγδάτη, 26 Ιουνίου 2005 (19:38 UTC+2)

    Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελντ παραδέχθηκε σήμερα ότι πραγματοποιήθηκαν μυστικές συναντήσεις ανάμεσα σε αμερικανούς αξιωματούχους και ιρακινούς αντάρτες, με προτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών.

    «Με αυτόν τον τρόπο γίνεται προσπάθεια να πείσουν τους αντάρτες να εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα», δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο Φοξ.

    Ο Ράμσφελντ δε θέλησε ν' αποκαλύψει πότε έγιναν οι συζητήσεις και ποιοι συμμετείχαν σε αυτές. «Οι Ιρακινοί έχουν μία κυρίαρχη κυβέρνηση. Θα αποφασίσουν τι σχέσεις θα έχουν με ορισμένα στοιχεία της εξέγερσης. Εμείς τις διευκολύνουμε από καιρού εις καιρόν», είπε. Ο Ράμσφελντ θέλησε να υποτιμήσει τη σημασία των συναντήσεων: «Δε θα το κάνω μεγάλο θέμα», δήλωσε.

    Η Σάντεϊ Τάιμς αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις την 3η και την 13η Ιουνίου στο Μπαλάντ, 40 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, μεταξύ αμερικανών αντιπροσώπων και εκπροσώπων ανταρτικών οργανώσεων. Από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών παραβρέθηκαν ένας αξιωματικός του στρατού, ένας αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών και ένας υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη. Από ιρακινής πλευράς παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πολλών ανταρτικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι της Ανσάρ αλ Σούνα, οργάνωσης που ευθύνεται για πολλές επιθέσεις αυτοκτονίας.

    Με ένα μήνυμα στο διαδίκτυο που αποδίδεται στον αρχηγό της Ανσάρ αλ Σούνα η οργάνωση διαψεύδει κατηγορηματικά ότι είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των ΗΠΑ. Ο Αμπού Αμπντάλαχ αλ Χασάν μπεν Μαχμούντ αναφέρει στην ανακοίνωση ότι η τζιχάντ θα συνεχιστεί. «Η τζιχάντ είναι ο μοναδικός τρόπος να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια αυτού του έθνους».

    Στο μεταξύ, σε επίθεση αυτοκτονίας που έγινε στην Μοσούλη, στο Βόρειο Ιράκ, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 Ιρακινοί, ενώ 7 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Η επίθεση σημειώθηκε το πρωί, στη στρατιωτική βάση Κασάκ, 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μοσούλης.

    [23] ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

    Τζακάρτα, 26 Ιουνίου 2005 (14:17 UTC+2)

    Τελετές για τη θλιβερή επέτειο του πλήγματος από το τσουνάμι, έξι μήνες μετά το τραγικό γεγονός (26 Δεκεμβρίου 2004), πραγματοποίησαν τα ασιατικά κράτη.

    Οι νεκροί από τις καταστροφές έχουν υπερβεί τις 200.000, ενώ ο ακριβής αριθμός των θυμάτων παραμένει ακόμη άγνωστος και χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν άστεγοι, παρά την οικονομική βοήθεια των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υποσχέθηκε η διεθνής κοινότητα.

    Στη σεμνή τελετή της Ινδονησίας συμμετείχαν, μαζί με τους τοπικούς ηγέτες και τους πολίτες, αξιωματούχοι του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα αυτή, που επλήγη περισσότερο, χαρακτηρίζεται προβληματική από τον ΟΗΕ, που όμως διαπιστώνει βελτιώσεις στην κατάσταση των πληγέντων.

    Προβλήματα υπάρχουν και στην Ταϊλάνδη, όπου γίνονται προσπάθειες ταυτοποίησης περίπου 2.000 θυμάτων, αλλά και στη Σρι Λάνκα, όπου οι εσωτερικές συγκρούσεις ανταρτών και κυβέρνησης δυσχεραίνουν το έργο της ανοικοδόμησης. Η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει με αργούς ρυθμούς και στη Μαλαισία και στα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ της Ινδίας.

    Σύμφωνα με τον ΟΗΕ οι εργασίες ανοικοδόμησης στις πληγείσες περιοχές της ΝΑ Ασίας θα χρειαστούν περίπου πέντε χρόνια και το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 9 δισ. δολάρια.

    [24] ΟΙ ΗΠΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΑΝ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥΣ

    Νέα Υόρκη, 26 Ιουνίου 2005 (13:55 UTC+2)

    Η Ουάσινγκτον για πρώτη φορά παραδέχτηκε στα Ηνωμένα Εθνη ότι έγιναν βασανισμοί σε αμερικανικά κέντρα κρατουμένων στη βάση του Γκουαντάναμο, στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

    Σύμφωνα με αποκαλύψεις πηγής του ΟΗΕ, η σχετική αναφορά έγινε προς την Επιτροπή των Η.Ε. κατά των Βασανιστηρίων με την αιτιολόγηση ότι επρόκειτο για μεμονωμένα περιστατικά και ότι οι ένοχοι τιμωρούνται.

    Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Επιτροπής, ήταν η πρώτη φορά που ο παγκόσμιος οργανισμός έλαβε μια τόσο ειλικρινή δήλωση για τα βασανιστήρια από τις ΗΠΑ. Η Επιτροπή, η οποία ελέγχει τον σεβασμό της Συνθήκης Κατά των Βασανιστηρίων, συλλέγει πληροφορίες από τις ΗΠΑ εν όψει μιας ακροαματικής διαδικασίας τον Μάιο του 2006.

    «Δεν απέφυγαν τίποτε στις απαντήσεις τους, είτε όσον αφορά τους κρατούμενους στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν ή στο Γκουαντάναμο, ή άλλες κατηγορίες περί κακομεταχείρισης και βασανισμών. Ανέφεραν ότι επρόκειτο για ένα ζήτημα μεμονωμένων περιπτώσεων, ότι δεν υπήρχε τίποτε συστηματικό και ότι οι ένοχοι βρίσκονται στην διαδικασία της τιμωρίας τους» εξήγησε το μέλος της επιτροπής του ΟΗΕ.

    Η σχετική αναφορά των ΗΠΑ διατείνεται ότι όσοι αναμείχθηκαν στα βασανιστήρια είναι χαμηλόβαθμα στελέχη του στρατού και ότι οι πράξεις τους δεν είχαν εγκριθεί από τους ανωτέρους τους.

    [25] ΑΝΗΣΥΧΙΑ Σ. ΠΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Ιερουσαλήμ, 26 Ιουνίου 2005 (10:51 UTC+2)

    Ανησυχία για την εκλογή του υπερσυντηρητικού, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στην προεδρία του Ιράν εξέφρασε ο δεύτερος στην ηγεσία της ισραηλινής κυβέρνησης, Σιμόν Πέρες.

    Σε δηλώσεις του ο κ.Πέρες υποστήριξε ότι «η νίκη του Αχμαντινετζάντ στις εκλογές θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη διεθνή κοινότητα».

    Ο σκληροπυρηνικός δήμαρχος της Τεχεράνης πέτυχε στις χθεσινές εκλογές του Ιράν συντριπτική νίκη επί του πρώην προέδρου Χασεμί Ραφσατζανί, συγκεντρώνοντας το 61% των ψήφων.

    [26] ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΟΥ Θ.ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουνίου 2005 (15:14 UTC+2)

    Μεγάλη συναυλία του Θανάση Πολυκανδριώτη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, διοργανώνει αύριο, Δευτέρα 27 Ιουνίου, στις 9.30 το βράδυ, στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, η νομαρχία Θεσσαλονίκης.

    Το πρώτο μέρος της συναυλίας είναι αφιερωμένο στο Στέλιο Καζαντζίδη και το δεύτερο αποτελεί αναδρομή στην πορεία του Θανάση Πολυκανδριώτη από το 1970 μέχρι σήμερα, και σε αυτή θα συμμετάσχουν δημοφιλείς καλλιτέχνες όπως οι: Πασχάλης Τερζής, Θέμης Αδαμαντίδης, Πέτρος Γαϊτάνος, Στέλιος Διονυσίου, Χρήστος Καρακώστας, Βασίλης Καρράς, Κώστας Μακεδόνας, Ζαφείρης Μελάς, Στάθης Νικολαϊδης, Γιάννης Νικολάου, Πίτσα Παπαδοπούλου, Ελεάνα Παπαϊωάννου, Ντίνα Παπαϊωάννου, Μαρία Πολυκανδριώτη, Anastasio T., Δημήτρης Χρυσοχοϊδης, καθώς και οι "Επόμενοι" με τα σαράντα μπουζούκια του Θανάση Πολυκανδριώτη.

    Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στην "Ανάδυση" για την ενίσχυση του ανοιχτού θεραπευτικού προγράμματος απεξάρτησης εφήβων, στην "Οασις" για την υποστήριξη εξαρτημένων ατόμων, καθώς και στο "Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος" για την ενίσχυση των θεραπευτικών προγραμμάτων του ιδρύματος.

    [27] ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουνίου 2005 (09:55 UTC+2)

    Η αναβίωση του πανάρχαιου μαντικού εθίμου του Κλήδονα, και εκδηλώσεις με μουσικά και χορευτικά δρώμενα της ελληνικής παράδοσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο για 4η συνεχή χρονιά, υπό τη συνδιοργάνωση του δήμου Ευόσμου, του Πνευματικού κέντρου και του Συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου.

    Οι φετινές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν σήμερα με την μουσικοχορευτική παρέλαση, στις 7:30 μ.μ. από το κλειστό γυμναστήριο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Ευόσμου (Γοργοποτάμου-Εθνικής Αντιστάσεως και Ολυμπιάδος γωνία.)

    Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, στον χώρο της πλατείας, θα γίνει η αναπαράσταση του εθίμου του Κλήδονα από τα μέλη του συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου.

    Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο, Δευτέρα 27 Ιουνίου, στις 8:30 μ.μ. στην πλατεία δημαρχείου Ευόσμου.

    Το έθιμο του Κλήδονα

    Πρόκειται για μια λαϊκή μαντική διαδικασία από τις πιο τελετουργικές των παραδόσεων του τόπου μας, σύμφωνα με την οποία αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα των μελλοντικών τους συζύγων. Η αναβίωση του εθίμου θα εξελιχθεί ως εξής:

    Μια ανύπαντρη κοπέλα με τη συνοδεία της μεταφέρει το αμίλητο νερό από βρύση ή από πηγάδι, δίχως να μιλήσει. Όταν επιστρέψει στο σπίτι, αδειάζει το νερό σε ένα δοχείο στο οποίο κάθε κοπέλα ρίχνει ένα προσωπικό αντικείμενο, δαχτυλίδι, σκουλαρίκι, ή κοκαλάκι, το λεγόμενο ριζικάρι. Στη συνέχεια το δοχείο σκεπάζεται με κόκκινο ύφασμα, το οποίο δένεται γερά (κλειδώνεται) με ένα κορδόνι και τοποθετείται σε ανοιχτό χώρο. Εκεί παραμένει όλη τη νύχτα υπό το φως των άστρων, για να «ξαστριστεί». Λέγεται ότι τη συγκεκριμένη εκείνη νύχτα, οι κοπέλες θα δουν στα όνειρά τους το μελλοντικό τους σύζυγο.

    Την επόμενη μέρα ο «Κλήδονας» ανοίγεται από ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία ανασύρει από το δοχείο διαδοχικά τα αντικείμενα που αντιστοιχούν στο «ριζικό» κάθε κοπέλας, απαγγέλλοντας ταυτόχρονα στιχάκια με μορφή πειράγματος.

    [28] ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουνίου 2005 (09:33 UTC+2)

    Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα στη χώρα με την πιθανότητα να αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις σε Μακεδονία και Ηπείρο το απόγευμα, ενώ οι άνεμοι θα είναι πολύ ισχυροί βόρειοι στο νότιο Αιγαίο.

    Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος, με ισχυρούς βοριάδες και θερμοκρασία που θα κυμανθεί από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Θεσσαλονίκη, επίσης, προβλέπεται αίθριος καιρός με νεφώσεις τις απογευματινές ώρες και ασθενείς ανέμους, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 19 - 30 βαθμούς.

    Για αύριο προβλέπεται αίθριος καιρός και μόνο στα βόρεια θα συννεφιάσει το απόγευμα και θα σημειωθούν παροδικές καταιγίδες στη Θράκη. Οι άνεμοι θα είναι ισχυροί στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 26 June 2005 - 18:13:47 UTC